Cestovní registrace ESTA do USA / Visa Waiver Program (VWP): Informace, rady a zkušenosti

Registrace ESTA umožňuje cestování do USA bez víz. Stačí vyplnit jednoduchý internetový formulář, uhradit poplatek a můžete vycestovat do Ameriky. V tomto článku se dočtete kdo všechno může cestovat do USA bez víza, jak má postupovat a jaké podmínky musí splnit.

ESTA / Visa Waiver Program (VWP)

Co je ESTA / Visa Waiver Program?

ESTA je zkratka pro Electronic System for Travel Authorization, v překladu Elektronický systém cestovní registrace. Systém v některých případech nahradil víza B-1/B-2, o která musel dříve žádat každý, kdo chtěl odcestovat do USA. Takto stačí vyplnit na internetu formulář, zaplatit poplatek, počkat a můžete odcestovat.

Zjednodušené cestování mají všechny země v rámci bezvízového programu (vizte níže) známého jako Visa Waiver Program (VWP).

Kdo může do USA cestovat na ESTA?

Vycestovat přes ESTA můžete za předpokladu, že do USA jedete za účelem obchodní cesty nebo turistiky a doba vašeho pobytu nepřekročí 90 dní.

Zároveň musíte být obyvatel České republiky, Slovenska nebo některé z dalších způsobilých zemí (vizte níže). Posledním důležitou podmínkou je držení biometrického cestovního pasu.

Od ledna 2016 nemohou do USA vycestovat na ESTA osoby, které v posledních 5 letech navštívily Irák, Írán, Súdán či Sýrii. Tyto osoby musejí vždy žádat o vízum.

Kde vyplnit cestovní registraci ESTA do USA?

Cestovní registraci vyplňujte pouze a výhradně na oficiální stránce https://esta.cbp.dhs.gov/. Na internetu funguje několik zprostředkovatelů, kteří si za vyplnění účtují více.

Oficiálně se má ESTA vyplnit nejpozději 72 hodin před odletem, nicméně vyhodnocení registrace je obvykle záležitostí minut.

ESTA a zamítnuté turistické vízum do USA

Mohu cestovat do USA na ESTA, když mi bylo zamítnuto turistické vízum B1/B2 do USA?

Ne. Pokud vám byla zamítnuta žádost o turistické vízum, již do USA nemůžete cestovat přes program ESTA. Je nutné opět žádat o turistické vízum.

Kolik stojí cestovní registrace ESTA a jak ji zaplatit?

Poplatek za úspěšně schválenou ESTA činí celkem 14 dolarů se skládá ze dvou částí:

  • Poplatek za zpracování
    Činí 4 dolary a je účtován každému, kdo vyplní formulář ESTA.
  • Poplatek za schválení
    Dalších 10 dolarů je strženo pouze těm, kterým byla ESTA schválena a je jim umožněno odcestovat do USA.

K úhradě poplatků je nutné použít platební kartu – buď debetní, nebo kreditní. Nenechte se zmást anglickým výrazem credit card. Jestliže vlastní kartu nemáte, poproste o zaplacení někoho blízkého. V takovém případě vám doporučuji si vlastní kartu zajistit – v USA se bez ní prakticky neobejdete.

Jaká je platnost ESTA? Kdy ji musím vyplňovat znovu?

Standardní platnost ESTA jsou 2 roky ode dne jejího schválení, případně do okamžiku konce platnosti cestovního pasu. Záleží, co nastane dříve.

Platnost ESTA skončí také v okamžiku, kdy si získáte nový cestovní pas, změníte si jméno, pohlaví, občanství, nebo se změní odpověď na jakoukoliv otázku v žádosti.

Znamená schválená ESTA povolený vstup do USA?

Nikoliv! ESTA je pouze cestovní registrace a v případě schválení vám umožňuje do Spojených států amerických vycestovat.

Po příletu budete na první letišti absolvovat pohovor s imigračním úředníkem, který rozhodne, zdali vám povolí vstup do USA, či nikoliv.

Členské země amerického bezvízového programu

S platností k 8. listopadu 2014 jsou členy Visa Waiver Program tyto země, jejichž obyvatelé mohou cestovat na ESTA:

  • Andorra, Austrálie, Belgie, Brunej, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, San Marino, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie.

Musím schválený formulář ESTA tisknout?

Schválená registrace se tisknout nemusí, americká strana má veškeré údaje v systému a bez problémů si je dohledá. Přesto doporučuji si pro jistotu na email nebo do telefonu uložit číslo registrace.

Musím žádat o ESTA, když přes USA jen projíždím?

Ano, o ESTA musíte žádat i v případě, kdy v USA přestupujete na letišti nebo zemí projíždíte.

Pokud cestujete třeba po trase Praha – New York – Belize, je třeba mít schválenou cestovní registraci ESTA.

Co mám dělat, když potřebuji v USA být déle než 90 dní?

V takovém případě musíte požádat o vízum do USA. Přes cestovní registraci ESTA není možné cestovat na dobu delší než 90 dní.

Již jsem v USA a chci pobyt prodloužit na více než 90 dní. Co mám dělat?

Prodloužení pobytu není možné, Spojené státy americké je třeba opustit a poté se vrátit. Podrobnější informace se dočtete v tomto článku.

Mohu cestovat na ESTA, když nemám zpáteční letenku?

Jednosměrná letenka do USA je pro ESTA (resp. Visa Waiver Program) málo. Musíte mít buď zpáteční letenku, nebo navazující letenku do třetí země.

4. října 2017 Petr Novák ,

Diskuze k článku (706 komentářů)

Lauren (5)
4.7.2019
12:45

Děkuji, jde mi jen o to, zda mám ESTU změnit na pobyt v New yorku, nebo změnit na to, že jen projíždím, nechci mít s nimi problémy.

Odpovědět
Kuba (139)
4.7.2019
12:48

@Lauren: Myslím, že ESTA takto změnit nejde a musela bys žádat o novou. Nicméně je to zbytečné. Když se na to náhodou imigrační zeptá, tak odpovíš podle pravdy.

Odpovědět
Lauren (5)
4.7.2019
13:02

Zjistila jsem, že nejde měnit třeba pas a tak, ale aktualizace údajů lze: Pokud se vaše cestovní plány změnily poté, co vaše žádost byla schválena, můžete tyto informace aktualizovat prostřednictvím internetových stránek ESTA. Žádost systému ESTA může být aktualizovaná před každou cestou, tak aby odrážela skutečný program, jde mi jen o to, co tam mám úvest pobyt v New yorku nebo tranzitní země, jde mi o to, aby mě pustili z letiště přespat.

Odpovědět
Ladislav (9)
4.7.2019
15:26

@Lauren: Podle webu CBP je potřeba žádat o novou estu při změně pasu, jména, pohlaví, občanství nebo pokud by se změnily okolnosti ohledně otázek na ano/ne (tzn. pokud bys nyní na některou z nich odpověděla ano místo ne). Stejně tak samozřejmě po vypršení esty. Takže ve tvém případě by nová esta neměla být potřeba, stačí si v žádosti aktualizovat adresu pobytu v usa (není to nutné, ale je to lepší).

Odpovědět
Mesi (735)
8.7.2019
2:10

@Lauren: Opoustis letiste a vstupujes na uzemi USA, tudiz pobyt.

Odpovědět
Pavel (2)
18.7.2019
16:30

Zdravím,
v USA jsem už na ESTA byl. Zajímalo by mě až tam příště poletím, jestli by mi uznali jako zpáteční letenku např. Toronto – Evropa, když bych přiletěl třeba do NYC? S tím, že z nyc do Toronta chci „po zemi“. Dík.

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.