Cestovní registrace ESTA do USA / Visa Waiver Program (VWP): Informace, rady a zkušenosti

Registrace ESTA umožňuje cestování do USA bez víz. Stačí vyplnit jednoduchý internetový formulář, uhradit poplatek a můžete vycestovat do Ameriky. V tomto článku se dočtete kdo všechno může cestovat do USA bez víza, jak má postupovat a jaké podmínky musí splnit.

ESTA / Visa Waiver Program (VWP)

Co je ESTA / Visa Waiver Program?

ESTA je zkratka pro Electronic System for Travel Authorization, v překladu Elektronický systém cestovní registrace. Systém v některých případech nahradil víza B-1/B-2, o která musel dříve žádat každý, kdo chtěl odcestovat do USA. Takto stačí vyplnit na internetu formulář, zaplatit poplatek, počkat a můžete odcestovat.

Zjednodušené cestování mají všechny země v rámci bezvízového programu (vizte níže) známého jako Visa Waiver Program (VWP).

Kdo může do USA cestovat na ESTA?

Vycestovat přes ESTA můžete za předpokladu, že do USA jedete za účelem obchodní cesty nebo turistiky a doba vašeho pobytu nepřekročí 90 dní.

Zároveň musíte být obyvatel České republiky, Slovenska nebo některé z dalších způsobilých zemí (vizte níže). Posledním důležitou podmínkou je držení biometrického cestovního pasu.

Od ledna 2016 nemohou do USA vycestovat na ESTA osoby, které v posledních 5 letech navštívily Irák, Írán, Súdán či Sýrii. Tyto osoby musejí vždy žádat o vízum.

Kde vyplnit cestovní registraci ESTA do USA?

Cestovní registraci vyplňujte pouze a výhradně na oficiální stránce https://esta.cbp.dhs.gov/. Na internetu funguje několik zprostředkovatelů, kteří si za vyplnění účtují více.

Oficiálně se má ESTA vyplnit nejpozději 72 hodin před odletem, nicméně vyhodnocení registrace je obvykle záležitostí minut.

ESTA a zamítnuté turistické vízum do USA

Mohu cestovat do USA na ESTA, když mi bylo zamítnuto turistické vízum B1/B2 do USA?

Ne. Pokud vám byla zamítnuta žádost o turistické vízum, již do USA nemůžete cestovat přes program ESTA. Je nutné opět žádat o turistické vízum.

Kolik stojí cestovní registrace ESTA a jak ji zaplatit?

Poplatek za úspěšně schválenou ESTA činí celkem 14 dolarů se skládá ze dvou částí:

  • Poplatek za zpracování
    Činí 4 dolary a je účtován každému, kdo vyplní formulář ESTA.
  • Poplatek za schválení
    Dalších 10 dolarů je strženo pouze těm, kterým byla ESTA schválena a je jim umožněno odcestovat do USA.

K úhradě poplatků je nutné použít platební kartu – buď debetní, nebo kreditní. Nenechte se zmást anglickým výrazem credit card. Jestliže vlastní kartu nemáte, poproste o zaplacení někoho blízkého. V takovém případě vám doporučuji si vlastní kartu zajistit – v USA se bez ní prakticky neobejdete.

Jaká je platnost ESTA? Kdy ji musím vyplňovat znovu?

Standardní platnost ESTA jsou 2 roky ode dne jejího schválení, případně do okamžiku konce platnosti cestovního pasu. Záleží, co nastane dříve.

Platnost ESTA skončí také v okamžiku, kdy si získáte nový cestovní pas, změníte si jméno, pohlaví, občanství, nebo se změní odpověď na jakoukoliv otázku v žádosti.

Znamená schválená ESTA povolený vstup do USA?

Nikoliv! ESTA je pouze cestovní registrace a v případě schválení vám umožňuje do Spojených států amerických vycestovat.

Po příletu budete na první letišti absolvovat pohovor s imigračním úředníkem, který rozhodne, zdali vám povolí vstup do USA, či nikoliv.

Členské země amerického bezvízového programu

S platností k 8. listopadu 2014 jsou členy Visa Waiver Program tyto země, jejichž obyvatelé mohou cestovat na ESTA:

  • Andorra, Austrálie, Belgie, Brunej, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, San Marino, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie.

Musím schválený formulář ESTA tisknout?

Schválená registrace se tisknout nemusí, americká strana má veškeré údaje v systému a bez problémů si je dohledá. Přesto doporučuji si pro jistotu na email nebo do telefonu uložit číslo registrace.

Musím žádat o ESTA, když přes USA jen projíždím?

Ano, o ESTA musíte žádat i v případě, kdy v USA přestupujete na letišti nebo zemí projíždíte.

Pokud cestujete třeba po trase Praha – New York – Belize, je třeba mít schválenou cestovní registraci ESTA.

Co mám dělat, když potřebuji v USA být déle než 90 dní?

V takovém případě musíte požádat o vízum do USA. Přes cestovní registraci ESTA není možné cestovat na dobu delší než 90 dní.

Již jsem v USA a chci pobyt prodloužit na více než 90 dní. Co mám dělat?

Prodloužení pobytu není možné, Spojené státy americké je třeba opustit a poté se vrátit. Podrobnější informace se dočtete v tomto článku.

Mohu cestovat na ESTA, když nemám zpáteční letenku?

Ano, můžete, ale v průběhu pohovoru s imigračním úředníkem vám nejspíše budete položen dotaz na termín a způsob opuštění země.

Diskuze k článku (326 komentářů)

Anna (2)
10.3.2017
0:03

@Franta: Jsem rodinný příslušník to asi stejně nepomůže ze? Nejlépe asi bude zavolat na ambasádu a tam se poptat tam by měli vědět ne?

Odpovědět
Aneta (4)
15.3.2017
19:21

Dobrý den,
mám na vás dotaz. Píšete, že je lepší napřed vyřídit ESTA a poté letenky. Do formuláře se musí vyplnit přesná adresa místa pobytu v USA? Nejraději bych zakoupila ubytování přes Airbnb, až po vyřízení ESTA, ale to logicky nebudu vědět adresu :D. Jak mám tedy postupovat?
Děkuji předem za odpověď. Aneta.

Odpovědět
Petr Novák (1963)
15.3.2017
20:31

@Aneta: Zdravím Aneto, adresa v ESTA není to nejdůležitější. Zadejte tam předpokládanou adresu – pokud se změní, nemá to žádný vliv.

Odpovědět
Tomáš (2)
2.4.2017
17:27

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, když si děláme ESTU, jsme tři, jestli můžeme mít všichni stejný e-mail, či musí každý udat svůj?

Děkuji
Tomáš

Odpovědět
Petr Novák (1963)
2.4.2017
17:44

@Tomáš: Ahoj Tomáši, to záleží. Pokud jste tři kamarádi, uveďte každý svůj e-mail. Pokud cestuješ s manželkou a potomkem, můžeš uvést jeden společný e-mail.

Odpovědět
Tomáš (3)
2.4.2017
23:50

Ahoj, moc děkuji za odpověď.

Jestli mohu ještě 2 dotazy. Aktualizace (údaje o adrese, kde budu pobývat (nyní ji neznám) je dále bezplatná a ihned v systému uložena bez nějakého schvalování?

Na otázku, údaje o zaměstnání a odpověď NE. Bude tam možnost zaškrtnout OSVČ (FO na živnostenský list) či to tam budu muset vypsat. A jaký je proto nejpřesnější anglické pojmenování v USA.

Ještě jednou děkuji
Tomáš

Odpovědět
Petr Novák (1963)
3.4.2017
19:32

@Tomáš: Ahoj Tomáši,

adresu na schválené ESTA není třeba aktualizovat. Nic by to neovlivnilo. Do zaměstnání napiš self-employed.

Odpovědět

V květnu přijedu do USA, mám vyřízeno ESTA. Při výletu do San Diega chci na jeden den zajet do mexické Tijuany. Musím ještě něco vyřídit? S tím souvisí dotaz – k čemu slouží formulář I-94W?

Odpovědět
Franta (1713)
4.4.2017
13:56

@Dan:
I-94W se vyplňoval při vstupu do USA na ESTA (I-94 byl pro klasická víza). Byl zrušen někdy v roce 2010, kdy imigrační začalo fungovat plně elektronicky. Informace při příletu jsou již v systému ze žádosti a od letecké společnosti, informace o odletu je v systému od letecké společnosti. Dříve se při odletu odevzdával útržek z formuláře před vstupem do letadla, jako potvrzení odletu. I-94W se snad už nikde nepoužívá a I-94 mají podle všeho jen na pozemních přechodech, případně pro ty, kteří ho z nějakého důvodů potřebují mít fyzicky u sebe.
https://en.wikipedia.org/wiki/Form_I-94

Já se setkal jen s I-94, když jsem cestoval na vízum. I-94W mě minul, při mé první cestě na ESTA už nebyl.

Odpovědět
Martin (1)
5.4.2017
8:37

Dobrý den,
plánuji jet na 2 týdny na karibské ostrovy s přestupem v New Yorku. Přílet do NY je v odpoledních hodinách a pokračování v letu je druhý den ráno. Proto bych se chtěl na 1 noc u někoho ubytovat, např. přes Airbnb, a po příletu se také podívat do centra NY. Může být i v tomto případě ESTA pouze na tranzit? Anebo normálně zadat návštěva USA a u imigračního pak případně jen situaci objasnit, že to bude jen 1 den při čekání na přestup a cíl je karibik ? Zároveň bych chtěl ESTA využít i příští rok pro pobyt cca 2 týdnů u známých na Floridě. Nemuselo by se pak v ESTA nic měnit, když by to nebylo na tranzit? Jde případně změnit formulář tranzit přes USA na pobyt v USA?

Děkuji moc.

Odpovědět
Petr Novák (1963)
5.4.2017
9:54

@Martin: Ahoj Martine, je to jedno. Jednou schválená ESTA platí dva roky, pokud se nezmění odpověď na některé otázky, můžeš v USA přestupovat i pobývat. Nemusíš nic aktualizovat.

Odpovědět
Klára (1)
7.4.2017
10:08

Dobrý den,

máte prosím někdo zkušenost s přesáhnutím 90 denní lhůty na Esta o několik hodin.
V mém případě to budou 2,45 h. Mám to raději řešit a změnit letenky?

Děkuji za rady a přeji všem hezký den

Klára

Odpovědět
Petr Novák (1963)
8.4.2017
11:02

@Klára: Zdravím Kláro, obávám se, že nehraje roli, jestli jde o 2 hodiny, nebo o 20 hodin. ESTA (resp. Visa Waiver Program) se počítá na celé dny. Dvě hodiny navíc jsou jeden den navíc.

Spočítala jsi dobře dny? :-)

Odpovědět
Lenka (1)
8.4.2017
18:39

Dobrý den, mohu žádat o žádost Esta pokud už jsem ji jednou měla ? je mezitím nějaká doba, kdy žádat nemohu ? Děkuji za odpověd

Odpovědět
Franta (1713)
8.4.2017
18:52

@Lenka:
Žádat můžeš hned po  skončení platnosti, tam omezení není. Spíš jde o časté, delší návštěvy, tam je lepší dělat pauzy.

Odpovědět
Tomáš (2)
9.4.2017
11:11

Dobrý den,

chtěl jsem se prosím Vás zeptat. Nyní když mám schválenou ESTA (oficiální stránky). Tak jsem si všiml, že asi ten formulář je jiný než před roky. Resp. kdysi mi dala cestovní kancelář (ale bylo to taky přímo z oficiálních stránek), že ESTA byla schválena a k tomu 4 listy s odpovědmi. Nyní je to na 2 stránkách a obsahuje, že ESTA byla schválena jméno, datum narození, číslo žádosti, číslo cestovního pasu, stav – schválena, datum platnosti a údaje, že vše bylo zaplaceno. Takže by to mělo být OK? Letím přes Londýn. Budou na letišti chtít vidět tento dokument vytištěný či v mobilu?

Děkuji
Tomáš

Odpovědět
Franta (1713)
9.4.2017
18:38

@Tomáš:
Vytištěním nic nezkazíš, ale většinou jim stačí číslo schválení ESTA. Amíci to mají v systému, takže jim stačí pas a oni si to dohledají.

Odpovědět

@Franta:

Díky za info a ještě jak to je s tím jednodenním výletem do Mexické Tijuany? Není třeba už nic vyřizovat?

Odpovědět
Franta (1713)
12.4.2017
22:20

@Dan:
V tom by neměl být problém. Mělo by to být v rámci povoleného pobytu v USA (nenechávej to na poslední den nebo zůstaneš v Mexiku) a nijak to pobyt neprodlouží.

Odpovědět

Dobry den, rad bych se zeptal, byl jsem v USA nekolikrat, ale posledni navsteva se mi protahla o dost dlouho a ja byl chycen a uveznen v INS El Paso a pote na moji zadost deportovany protoze penize na kauci nedorazily vcas. Je to jiz 15 let. Je nejaka sance dostat znovu viza a na par tydnu tam zase vycestovat? Mam tam rodinu a pratele, od kterych muzu mit zvaci dopis a zaruku. Dekuji za odpoved.
Petr

Odpovědět

Jeste bych doplnil, ze o ESTA zadost jsem z tohoto duvodu predem zamitl.
Petr

Odpovědět
Franta (1713)
22.4.2017
22:59

@Petr:
Jinak než cestou na ambasádu to nezjistíš. Když uspěješ tam, tak budeš ještě muset dělat smutné oči na imigračního. Držím palce. Dej pak vědět.

Odpovědět

Dobrý den, v souvislosti s vyplňováním ESTA prosím o Váš názor: mám v úmyslu letět do Seattle a odtud autem do Kanady, kde strávím většinu dovolené (cca 80 % ze 4 týdnů), do ČR odlétám zase ze Seattle. Měla by v tom případě být ESTA pouze na tranzit nebo to takto nebude stačit? Za odpověď předem děkuji.

Odpovědět
Franta (1713)
25.4.2017
16:19

@Eda:
Není ESTA na tranzit a na pobyt. Záleží na tom, jak budeš pobývat v USA. Podle toho, co píšeš, tak tam budeš cca 20% času, takže tam budeš pobývat. Když se imigrační bude ptát, tak mu řekni, že jedeš hlavně do Kanady, že přes Seatle byla letenka levnější, a že v USA budeš jen chvíli.

Odpovědět

@Franta:

Díky za odpověď. :-) Vyjádřil jsem se nepřesně, šlo mi o odpověď na otázku „Is your travel to the US occuring in transit to another country?“ Měl jsi dobrou poznámku, že v USA zřejmě půjde i o pobyt, i když se bude jednat jen o pár dnů (okolo příletu/odletu ze Seattle). Napsal jsem i na velvyslanectví, jejich odpověď přišla před chvílí, cituji:

Since you’ll also be in the U.S. for some period of time, answer no. Note that when you later travel by land, you will apply for visa waiver entry at the border itself with an I-94 form. You still need ESTA for your air travel.

Odpovědět
Pavel (1)
29.4.2017
18:53

mám problem se zaplacením, prosím poradte nekdo
při vypnování ESTA jsem došel až k ltačítku UHRADIT
a pak mi spadla stranka
Nemohu prijit na to jak se dostat zpet k formulaři nebo jak žádost zaplatit
Číslo žádosti mám ale jak ji mohu zaplatit netuším
DĚKUJI

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.