Cestovní registrace ESTA do USA / Visa Waiver Program (VWP): Informace, rady a zkušenosti

Registrace ESTA umožňuje cestování do USA bez víz. Stačí vyplnit jednoduchý internetový formulář, uhradit poplatek a můžete vycestovat do Ameriky. V tomto článku se dočtete kdo všechno může cestovat do USA bez víza, jak má postupovat a jaké podmínky musí splnit.

ESTA / Visa Waiver Program (VWP)

Co je ESTA / Visa Waiver Program?

ESTA je zkratka pro Electronic System for Travel Authorization, v překladu Elektronický systém cestovní registrace. Systém v některých případech nahradil víza B-1/B-2, o která musel dříve žádat každý, kdo chtěl odcestovat do USA. Takto stačí vyplnit na internetu formulář, zaplatit poplatek, počkat a můžete odcestovat.

Zjednodušené cestování mají všechny země v rámci bezvízového programu (vizte níže) známého jako Visa Waiver Program (VWP).

Kdo může do USA cestovat na ESTA?

Vycestovat přes ESTA můžete za předpokladu, že do USA jedete za účelem obchodní cesty nebo turistiky a doba vašeho pobytu nepřekročí 90 dní.

Zároveň musíte být obyvatel České republiky, Slovenska nebo některé z dalších způsobilých zemí (vizte níže). Posledním důležitou podmínkou je držení biometrického cestovního pasu.

Od ledna 2016 nemohou do USA vycestovat na ESTA osoby, které v posledních 5 letech navštívily Irák, Írán, Súdán či Sýrii. Tyto osoby musejí vždy žádat o vízum.

Kde vyplnit cestovní registraci ESTA do USA?

Cestovní registraci vyplňujte pouze a výhradně na oficiální stránce https://esta.cbp.dhs.gov/. Na internetu funguje několik zprostředkovatelů, kteří si za vyplnění účtují více.

Oficiálně se má ESTA vyplnit nejpozději 72 hodin před odletem, nicméně vyhodnocení registrace je obvykle záležitostí minut.

ESTA a zamítnuté turistické vízum do USA

Mohu cestovat do USA na ESTA, když mi bylo zamítnuto turistické vízum B1/B2 do USA?

Ne. Pokud vám byla zamítnuta žádost o turistické vízum, již do USA nemůžete cestovat přes program ESTA. Je nutné opět žádat o turistické vízum.

Kolik stojí cestovní registrace ESTA a jak ji zaplatit?

Poplatek za úspěšně schválenou ESTA činí celkem 14 dolarů se skládá ze dvou částí:

  • Poplatek za zpracování
    Činí 4 dolary a je účtován každému, kdo vyplní formulář ESTA.
  • Poplatek za schválení
    Dalších 10 dolarů je strženo pouze těm, kterým byla ESTA schválena a je jim umožněno odcestovat do USA.

K úhradě poplatků je nutné použít platební kartu – buď debetní, nebo kreditní. Nenechte se zmást anglickým výrazem credit card. Jestliže vlastní kartu nemáte, poproste o zaplacení někoho blízkého. V takovém případě vám doporučuji si vlastní kartu zajistit – v USA se bez ní prakticky neobejdete.

Jaká je platnost ESTA? Kdy ji musím vyplňovat znovu?

Standardní platnost ESTA jsou 2 roky ode dne jejího schválení, případně do okamžiku konce platnosti cestovního pasu. Záleží, co nastane dříve.

Platnost ESTA skončí také v okamžiku, kdy si získáte nový cestovní pas, změníte si jméno, pohlaví, občanství, nebo se změní odpověď na jakoukoliv otázku v žádosti.

Znamená schválená ESTA povolený vstup do USA?

Nikoliv! ESTA je pouze cestovní registrace a v případě schválení vám umožňuje do Spojených států amerických vycestovat.

Po příletu budete na první letišti absolvovat pohovor s imigračním úředníkem, který rozhodne, zdali vám povolí vstup do USA, či nikoliv.

Členské země amerického bezvízového programu

S platností k 8. listopadu 2014 jsou členy Visa Waiver Program tyto země, jejichž obyvatelé mohou cestovat na ESTA:

  • Andorra, Austrálie, Belgie, Brunej, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, San Marino, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie.

Musím schválený formulář ESTA tisknout?

Schválená registrace se tisknout nemusí, americká strana má veškeré údaje v systému a bez problémů si je dohledá. Přesto doporučuji si pro jistotu na email nebo do telefonu uložit číslo registrace.

Musím žádat o ESTA, když přes USA jen projíždím?

Ano, o ESTA musíte žádat i v případě, kdy v USA přestupujete na letišti nebo zemí projíždíte.

Pokud cestujete třeba po trase Praha – New York – Belize, je třeba mít schválenou cestovní registraci ESTA.

Co mám dělat, když potřebuji v USA být déle než 90 dní?

V takovém případě musíte požádat o vízum do USA. Přes cestovní registraci ESTA není možné cestovat na dobu delší než 90 dní.

Již jsem v USA a chci pobyt prodloužit na více než 90 dní. Co mám dělat?

Prodloužení pobytu není možné, Spojené státy americké je třeba opustit a poté se vrátit. Podrobnější informace se dočtete v tomto článku.

Mohu cestovat na ESTA, když nemám zpáteční letenku?

Jednosměrná letenka do USA je pro ESTA (resp. Visa Waiver Program) málo. Musíte mít buď zpáteční letenku, nebo navazující letenku do třetí země.

Diskuze k článku (414 komentářů)

Petr Novák (2351)
12.9.2017
10:13

@Anthony: Ahoj Anthony,
1. ESTA nijak neřeš. Máš ji schválenou, není třeba ji nijak upravovat.
2. Cesta v prosinci a konec platnosti ESTA v lednu ničemu nevadí.

V klidu můžeš odcestovat.

Odpovědět

Zdravím Petře,
chtěl jsem se zeptat na e-mail, jestli došel v pořádku nebo spadl zase do spamu? :)

Měj se

Petr

Odpovědět
Petr Novák (2351)
13.9.2017
17:34

@Petr: Ahoj Petře, e-mail dorazil, děkuji. Chtěl jsem odepsat až po publikování itineráře, ale zatím jsem se k tomu nedostal. :(

Petr

Odpovědět
jirka (1)
16.9.2017
12:55

Zdravím Petře, chtěli bychom se podívat do Států s rodinou asi na dva týdny. Byl jsem tam už v roce 1999-2000 půl roku, samozřejmě jsem to financoval prací(illegal).
Bojím se, že pokud se dostanu k otázce jestli jsem už někdy USA navštívil, odpovím po pravdě ano a délku pobytu tam mají? bude problém?
Děkuji za Tvůj názor

Odpovědět
Jarda (53)
16.9.2017
13:42

@jirka:
Taky jsem tam v ty dobe byl ,dokonce 2 roky. Pobyt legalne prodlouzeny nebo resen odlet/prilet. Letos v dubnu po hodne letech jsem prosel za par minut. Dotaz na to jestli jsem uz nekdy v USA byl jsem nikdy nedostal (5x pres imigracni). Ke vsemu mas uz davno jiny pas a pochybuju jak dokazou sparovat cloveka jen podle jmena. Tenkrat se otisky nebraly a rodne cislo v pasu neni. Jak uz jsme psal v jinem vlaknu. Jsi starsi a nepatris do ruzikove skupiny a mozna uz tam ani cesi nejsou rizikovou skupinou.

Odpovědět
Petr Novák (2351)
16.9.2017
16:49

@jirka: Ahoj Jirko, řekl bych, že tě do USA pustí. Délku nelegálního pobytu nejspíše neznají.

Odpovědět

Dobrý den,

Můžu se zeptat, na jak dlouho se musí po těch povolených 3 měsících vycestovat z USA, abych si tím vlastně mohla prodloužit pobyt? Je tam povinnost pobývat mimo USA minimálně několik dnů/týdnů nebo jde pouze o to razítko v pase?

Děkuji za odpověď.

Odpovědět
Daniela (1)
24.9.2017
9:49

Dobrý den, slyšela jsem,že by mohl být problém u migračního úředníka, když jsou v pase razítka z muslimských států, konkrétně Dubaj. Je tedy lepší si vyřídit nový pas před cestou do USA. Děkuji za odpověď.

Odpovědět
Franta (2222)
24.9.2017
10:11

@Eva:
Tohle se tu řeší i odpovídá stále. Stačí si to najít.
Delší pobyt = delší pauza. Když se tam ukážeš za týden, 14 dní, tak je hned napadne, že jsi byla jen na „dovolené“ a vracíš se do práce.
A musíš vycestovat mimo severoamerický kontinent (včetně Mexika a Kanady) a některé karibské státy. Psali tu i lidi, že je po třetí delší cestě do USA už nepustili.

Pokud máš v úmyslu opravdu jen cestovat a potřebuješ více času, tak zkus vízum, tak je pobyt až 6 měsíců.

Odpovědět
Franta (2222)
24.9.2017
19:06

@Daniela:
Ze stránek MZV:
„Od 21.1.2016 platí změněné podmínky pro cestování v rámci bezvízového styku tzv. Visa Waiver Program. Pokud občan ČR cestoval kdykoliv po 1.3.2011 do Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Súdánu, nemůže k cestě do USA využít Visa Waiver Program resp. ESTA, ale musí na Velvyslanectví USA požádat o vízum (např. obchodní B1 nebo turistické B2). Stejné omezení se týká i občanů ČR, kteří jsou zároveň občanem Iráku, Sýrie, Súdánu nebo Íránu. Výše uvedené omezení se netýká zaměstnanců státní správy ČR a příslušníků Armády, pracovníků humanitárních organizací a osob, které do uvedených zemí cestovaly za prokazatelně obchodním účelem.“

Dubaj v seznamu není.

Odpovědět
Tereza (1)
29.9.2017
7:25

Dobrý den,
Estu máme schválenou od června, do USA poletíme v říjnu, má se to ještě někam před odletem napsat?( číslo registrace, schválení apod.?)
Děkuji za odpověď

Odpovědět
Franta (2222)
29.9.2017
8:15

@Tereza:
Není třeba to nikam psát a vlastně není ani kam. Schválená ESTA se nikam nepíše. Vše je v systému, plus mají informace od letecké společnosti.

Odpovědět
Denisa (1)
29.9.2017
10:06

Dobrý den,

když zapnu stránky ESTA, dole najdu tyto body viz. dole. Ale druhý bod mi nedává smysl. Je tedy potřeba zařídit nějaké vízum návštěvníka, nebo co to znamená?

Kdo jste:
– Jste občanem nebo způsobilým státním příslušníkem země účastnící se Visa Waiver Program.
– V soucasné dobe máte vízum návštevníka.
– Cestujete na dobu do 90 dnu.
– Plánujete cestu do USA za obchodem ci zábavou.
– Chcete zažádat o novou registraci pro jednu osobu nebo o žádost pro dve a více osob.

Předem děkuji za odpověd a hezký den
Denisa

Odpovědět
Petr Novák (2351)
1.10.2017
21:31

@Denisa: Ahoj Deniso,
jde o špatný překlad. „V soucasné dobe máte vízum návštevníka.“ má ve skutečnosti být „V současné době nemáte návštěvnické vízum“

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.