Loterie o zelenou kartu (Green Card Lottery): Návod co dělat v případě, že jste byli vybráni

V následujícím článku bych se s Vámi chtěla podělit o vlastní zkušenosti a návod, co dělat v případě, že jste byli vylosováni v loterii o zelenou kartu do USA.

Do loterie jsem se hlásila s mým manželem na podzim 2012. Výsledky byly známé 1. 5. 2013. Včetně nás bylo podáno celkem 9 374 191 správných přihlášek pro fiskální rok 2014, do dalšího kola postoupilo pouze 125 000 vylosovaných, z ČR bylo vylosováno 133 přihlášek. Od doby zjištění výsledku do dne pohovoru nám celý proces trval 10 měsíců. Níže jsem pro Vás připravila návod, co vše je potřeba připravit na konečný pohovor na americké ambasádě v Praze.

Loterie o zelenou kartu (Green Card Lottery): Návod co dělat v případě, že jste byli vybráni

Potvrzení způsobilosti

Každý žadatel o zelenou kartu do USA musí mít ukončené středoškolské vzdělání, tzn. maturitu. Pokud žadatel nemá ukončené vzdělání maturitou, musí doložit pracovní zkušenosti z povolání, které vykonával dva roky za posledních pět let a kterému předcházeli dva roky praxe. Na stránkách O*NET OnLine je potřeba si ověřit, zda dané povolání spadá do vybraných dvou skupin k tomu určených.

Vlastní zkušenost: Potřebné vzdělání nebo pracovní zkušenosti musí u pohovoru dokazovat pouze ten, který byl vybrán (nevztahuje se na manžela nebo manželku), v případě našeho pohovoru jsme nechtěli nechat nic náhodě a měli jsme připravené vysokoškolské diplomy nás obou a já ještě navíc potvrzení z mé současné práce o mé pracovní pozici.

Loterie o zelenou kartu (Green Card Lottery): Návod co dělat v případě, že jste byli vybráni

Vyplnění formulářů a zhotovení fotografie

Tento krok je nejdůležitější a je vhodné následující formulář vyplnit co nejdříve.

Od roku 2014 každý žadatel nově vyplňuje online formulář DS-260, poštou se již nikam nic neposílá. K vyplnění formuláře se dostanete po zadání vašeho čísla, prohlédnout si můžete příklad vyplněného formuláře DS-260.

Formulář je možné v průběhu vyplňování ukládat, na pohovor je třeba přinést vytisknutou potvrzující stránku.

Po vyplnění lze kontaktovat konzulární centrum v Kentucky (KCCDV@state.gov) s dotazem, zdali je formulář kompletně vyplněn. Úředníci vám nemohou říct, jestli vy, nebo vaši příbuzní vyhovují kritériím pro udělení zelené karty. Mohou vám však říct, jestli je formulář vyplněn kompletně, a tím urychlit proces.

V komunikaci s centrem vždy uvádějte vaše číslo (z Entrant Status Check – ESC), jméno a datum narození.

Vlastní zkušenost: Když jsme s manželem zjistili výhru v loterii, obdrželi jsme jedinečný kód ve tvaru 2014EU00017xxx. Toto číslo je pro Vás velmi důležité, jelikož se dle jeho výše určuje, v jakém měsíci půjdete na pohovor na ambasádu. USA vydává pravidelně začátkem každého měsíce Visa Bulletin, kde najdete, jaká čísla v daném měsíci půjdou na řadu.

Pokud je Vaše přidělené číslo v řádu tisíců, je velmi pravděpodobné, že na řadu půjdete, co nejdříve.

Příprava dokumentů potřebných k pohovoru

Na závěrečný pohovor je potřeba si připravit níže uvedené dokumenty:

  • Fotografie – dvě totožné fotografie na fotopapíře s rozměry 51×51 mm
  • Maturitní vysvědčení – příp. diplom z VŠ nebo dopis potvrzený společností dokládající pracovní zkušenosti
  • Rodný list
  • Soudní a vězeňské dokumenty – pokud žadatel spáchal trestný čin
  • Deportační dokumenty – v případě, pokud byl žadatel v minulosti deportován z USA
  • Oddací list – v případě manželství
  • Doklad o ukončení manželství – rozvodové papíry, úmrtní list apod. – v případě manželství, které v minulosti skončilo
  • Vojenské dokumenty – v případě, kdy žadatel byl v armádě
  • Výpis z rejstříku trestů
  • Dokumenty o adoptivní péči – v případě, kdy žadatel adoptoval dítě

Dokumenty musejí být buď v angličtině, nebo v češtině (na Slovensku ve slovenštině). Jestliže je máte v jiném jazyce, musejí být přeloženy do angličtiny certifikovaným překladatelem.

Je dobré si udělat fotokopie originálních dokumentů a nechat je notářsky ověřit.

Výpis z rejstříku trestů není potřeba nechávat notářsky ověřovat. Je vhodné si na pohovor připravit i tzv. podpůrné dokumenty např. výpis z bankovního účtu, nebo potvrzení o stavu peněžních prostředků na účtu, případně formulář I-134 s názvem Affidavit of Support, který pro žadatele vyplní občan USA.

Tímto občan USA stvrzuje, že se o držitele zelené karty postará. Žadatel o zelenou kartu musí být schopen se zabezpečit po dobu jednoho roku života v USA (nesmí žádat vládu o finanční pomoc).

Vlastní zkušenost: S manželem jsme si nechávali překládat dva VŠ diplomy, dva rodné listy, oddací list, dva výpisy z rejstříku trestů, s notářským ověřením nás to stálo kolem 3 500 Kč.

Ve chvíli, kdy budete mít hotové překlady, udělejte si jejich fotokopie. Na ambasádu si vezměte sebou originály dokumentů, jejich soudní překlady a také kopie překladů. Na ambasádě si nechají tyto kopie, soudní překlady Vám vrátí zpět. S manželem jsme měli připravené i potvrzení o stavu peněžních prostředků a formulář I-134, ale nic z toho ambasáda nechtěla vidět ani doložit.

Zdravotní prohlídka

Poslední nezbytnou součástí, kterou je nutné podstoupit před pohovorem na ambasádě je zdravotní prohlídka u lékaře schváleného americkou ambasádou. V Praze existují dvě kliniky, které tyto prohlídky provádějí – Poliklinika Na NárodníHealth Centre.

Na prohlídku je potřeba přinést RTG plic na CD s popisem, výpis ze zdravotní karty od obvodního doktora, očkovací průkaz, pas, 2 pasové fotografie. Na klinice poté zhodnotí celkový stav žadatele, udělají krevní test na syfilis, a vyplní rozsáhlý formulář, který žadatel obdrží po skončení v zapečetěné obálce. Tuto obálku žadatel následně předá na ambasádě.

Vlastní zkušenost: S manželem jsme podstoupili tuto prohlídku na Poliklinice Na Národní. Cena za prohlídku pro jednoho činí 3 600 Kč. Na poliklinice vše proběhlo v naprostém pořádku, všichni byli příjemní a milí. Je vhodné se objednávat telefonicky ve chvíli, kdy budete znát termín pohovoru na ambasádě.

Pohovor na americké ambasádě v Praze

O tom, kdy žadatel půjde na pohovor na americkou ambasádu, se dozví z Visa Bulletinu na stránkách Travel.State.gov.  Z tohoto bulletinu se dozvíte přesný měsíc a zhruba do týdne po jeho vydání se žadateli změní jeho status na stránce DV Lottery. Jedná se o tu samou stránku, na které se žadatel dozvěděl o tom, že vyhrál. (Mně osobně přišla na můj email hláška o tom, že se změnili údaje na této stránce, doporučuji si tuto stránku hlídat).

Pro pohovor na ambasádě si žadatel musí připravit pas, dokument o sjednané schůzce na ambasádě, originály dokumentů, jejich překlady a fotokopie těchto překladů, zapečetěnou obálku od lékaře, poplatek v hotovosti za žádost 330 USD nebo ekvivalent v CZK (nelze platit kartou). Všechny tyto poplatky musí platit jak žadatel, tak i ostatní „spolužadatelé“ (manželka, případně děti).

Při příchodu na ambasádu projde žadatel bezpečnostní kontrolou při vstupu do budovy. Zde mu budou odebrány všechny elektronické přístroje včetně mobilního telefonu. Po prohlídce jde žadatel do prvního patra k okénku registrace, zde se nachází český zaměstnanec ambasády, který si od žadatele převezme veškeré potřebné dokumenty a také poplatek za žádost.

Poté vše předá americkému konzulovi, který si žadatele zavolá k jinému okénku na samotný pohovor. Pokud je vše v pořádku, získá žadatel imigrační vízum do jeho pasu. Toto vízum je platné pouze 6 měsíců. Žadatel musí po obdržení imigračního víza a před samotnou cestou do USA zaplatit ještě další poplatek 165 USD na účet USCISu na stránkách USCIS.gov.

Vlastní zkušenosti: Sympatická paní, která si nás zavolala oba k jednomu okénku, si vzala otisky všech prstů, vrátila nám ověřené překlady. Následně jsme museli složit přísahu a podepsat ji. A to bylo z našeho rozhovoru vše, sdělila nám, že se do týdne ozvou s výsledkem.

Druhý den po pohovoru opravdu zazvonil telefon a následující den jsme si mohli přijít pro naše pasy s uděleným imigračním vízem. K tomu jsme dostali i dvě velké zapečetěné obálky, které se předávají na letišti při vstupu do USA. Tyto imigrační víza ve Vašem pase jsou platná pouze 6 měsíců od data pohovoru, ale je potřeba si dávat pozor na datum, kdy jste byly na zdravotní prohlídce. Jelikož na území USA musíte vstoupit s platnou zdravotní prohlídkou. Ta je platná taktéž 6 měsíců.

Autorkou textu je Veronika Jirkalová. Článek aktualizován 16. července 2016 dle zkušeností nových uchazečů o kartu.

Diskuze k článku (301 komentářů)

Veronika (1)
20.3.2018
14:53

Zdravím,
mám otázku hlavne na ľudí, čo už majú pohovory za sebou. Ako to bolo s lekárskou prehliadkou? Napríklad na Slovensku nie je očkovanie na hepatitídu povinné, čiže ak ho nemám, tak sa budem musieť doočkovať? Chcela som sa informovať hlavne kvôli tomu, že som momentálne na Slovensku na krátku dobu a odchádzam do Kanady, kde budem mať aj pohovor. Ako veľmi riešia, všetky tieto očkovania? Myslíte, že bude lepšie ak sa už v Kanade rovno objednám na očkovanie? Predpokladám, že pohovor budem mať tak v júli.
Ďakujem.

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.