ESTA a překročení povolené doby pobytu v USA: Co dělat, když jste si již koupili letenky a 90 dní vám nestačí

Na cestovní registraci ESTA lze vycestovat maximálně na 90 dní, na což se při rezervaci letenek občas snadno zapomene. Překročení povolené doby pobytu se celkem tvrdě trestá a pokud ještě někdy v budoucnu budete chtít navštívit USA, nedoporučuje se. Řešení existují dokonce hned čtyři, nicméně ani jedno z nich není zadarmo.

Překročení pobytu v USA | © Petr Novák

Řešení 1: Přebukování letenky a zkrácení délky pobytu

Prvním možným řešením je přebukování data odletu do USA, popř. příletu z nich tak, aby délka pobytu nepřekročila 90 dní. To je úplně nejjednodušší varianta v případě, kdy máte zakoupenou některou z letenek ve vyšším tarifu, tedy zpravidla first class, business class nebo některou dražší economy class. Změna termínů je u těchto letenek možná za manipulační poplatek + doplatek v rozdíle ceny letenek, v některých případech dokonce nemusíte platit nic.

Společnost Norwegian umožňuje bezplatně zrušit letenku do USA po dobu až 24 hodin od rezervace. Toto řešení jinak nelze využít u levných letenek z promoakcí a akčních nabídek, kdy je i jednou z daní za nižší cenu i nulová možnost změny termínů.

Řešení 2: Podání žádosti o vízum B-1 nebo B-2

Máte-li před odletem ještě dostatečnou časovou rezervu, můžete prostřednictvím americké ambasády v Praze požádat o vízum B-1 či B-2 a vycestovat na něj. Maximální doba pobytu v USA v případě vycestování na udělené vízum činí 6 měsíců, problém by tedy byl vyřešen.

Jak už to tak v životě bývá, také zde existuje několik ale. Kromě nutné časové rezervy (o vízum nemá smysl žádat řádově hodiny před odletem) je nutné počítat s povinností navštívit osobně ambasádu v Praze a absolvovat pohovor. Nikde není rovněž napsáno, že vám bude vízum schváleno.

Řešení 3: Krátkodobé opuštění Spojených států amerických

Třetím nabízeným řešením je krátkodobé opuštění USA, kdy zmizíte za hranice, necháte si dát výstupní razítko a pak se vrátíte zpátky. Zde už je těch ale víc.

Předně vás nemusejí vůbec nechat nastoupit do letadla, stačí, když si všimnou, že je na letence napsán datum návratu za 90+ dní. A pokud si toho nevšimnou na letišti, je tu ještě imigrační úředník, pro kterého to bude jasný signál, že chystáte nějakou levárnu a do vysněné Ameriky vás nepustí.

Přesto nemusíte házet cestovní pas do žita. Stačí, když si zabukujete letenky z USA např. do některé země ve Střední Americe a po krátkém pobytu tam se vrátíte zpátky do Států.

Dalším ale je totiž fakt, že nestačí pouhé vycestování do Mexika, Kanady a pár dalších území (konkrétně se tedy jedná o ostrovy Anguilla, Antigua, Aruba, Bahamy, Barbados, Barbuda, Bermudy, Bonaire, Britské Panenské ostrovy, Curacao, Dominika, Dominikánská republika, Grenada, Grenadíny, Guadeloupe, Haiti, Jamajka, Kajmanské ostrovy, Kuba, Marie-Galante, Martinik, Miquelon, Montserrat, Saba, Saint Eustatius, Saint Christopher, Saint Maarten, Saint Martin, Saint Pierre, Saint Vincent, Saint-Barthélemy, Svatá Lucie, Svatý Kryštof a Nevis, Tobago, Trinidad, Turks a Caicos i veškerá další britská, francouzská a holandská území a teritoria hraničící s Karibským mořem).

Řešení 4: Vědomé překročení povolené délky pobytu

Samozřejmě existuje čtvrté řešení, které vám osobně vůbec nedoporučuji. De facto si s ním zabouchnete dveře do USA.

Pakliže byste se nějakým zázračným způsobem dostali do USA, vědomě překročili dobu povoleného pobytu a při návratu zpátky se na to přišlo, máte útrum. Překročení doby povolené délky pobytu je totiž vážným porušením imigračních předpisů s dalekosáhlými následky.

Nejen, že můžete být kdykoliv a kdekoliv zadrženi a drženi ve vazbě, a to až několik týdnů, rovněž budete deportováni zpět do Česka, bude vám zároveň zrušeno platné vízum (budete-li ho mít), znemožníte si kdykoliv v budoucnosti vstup do USA přes ESTU a ještě vám bude udělen zákaz pobytu ve Spojených státech amerických. Překročení povolené délky pobytu o 180 dní až 1 rok má za následek automatické odepření vstupu do USA po dobu 3 let, překročení povolené doby pobytu o více než 1 rok má pak za následek zákaz vstupu do USA po dobu 10 let.

Existuje sice dost lidí, kteří pobývali v USA nelegálně více než 90 dní a bez problémů se vrátili a nikdo nic nezjistil. Ale stejně tak existuje řada lidí, kteří takové štěstí neměli a nyní mají udělen zákaz vstupu do USA. Co myslíte, jaké řešení by volili dnes?

Diskuze k článku (310 komentářů)

olga spanikova (1)
11.11.2016
15:21

s prekrocenim pobytu sa na imigracnom nehraju mne dcera zabubla pripocitat dva dni a bola som do rana v jeilu az urobil moj zat vietor to neni sranda mam 73 rokov a este dnes mam nocne mory dnes mam uz vizum

Odpovědět
Kristina (1)
1.1.2017
8:58

Nevím,zda to sem úplně patří,ale zeptám se,jestli mi náhodou neporadíte.
V USA jsem již 2 roky a ano,přetáhla jsem své B2 vízum. Plánuji vrátit se do Evropy ( vím,že budu mít zákaz na 10 let do USA atd..) a chci si zažádat o working holiday visa na Nový Zéland,kam bych chtěla na rok odjet. Někde jsem zaslechla,že USA je propojené s Canadou,Austrálií a Novým Zélandem , což bych tedy automaticky dostala Stopku . Nevíte jak to je? Má tedy cenu někdy v budoucnu zkusit jet Canady,NZ nebo Austrálie nebo mě neudělí vízum,případně obrátí na letišti nazpět …

Odpovědět
Franta (1704)
2.1.2017
12:33

@Kristina:
Ty země jsou v několika společných organizacích a jistě spolu úzce spolupracují v mnoha oblastech, ale nemyslím si, že by překročená pobytu v USA znamenalo automaticky problém vstupu jinam. Snad jen u té Kanady bych měl obavy.

Odpovědět
Jarka (4)
4.4.2017
0:48

Ahojky chci se zeptat, letim do USA a zpáteční letenku mám přesně za 90 dni.Jinak mám dva pasy jeden nový biometrický kde je Esta a druhy kde skončila platnost 10.7 2016 ,ale je tam platné vízum do 17. 12.2017.Ted nevím jak to udělat jestli můžu na emigracnim ukázat oba pasy .Mam strach ,abych nepřekročila pobyt ,když mám odlet přesně za 90 dni .Budu vděčná za každou radu .

Odpovědět
Franta (1)
4.4.2017
4:35

@Jarka:
Proč tak složitě?
Pokud letíš na ESTA s novým pasem, tak je ti starý pas s vízem k ničemu, respektive je zbytečné ho mít. Kombinace starého pasu s vízem a nového bez víza se používá, pokud letíš na víza, abys měla platný pas i platné vízum.
Máš dvě možnosti
Buď použiješ jen nový pas s ESTA a starý vůbec neukážeš, dostaneš max těch 90 dní a bude klid.
Nebo použiješ oba pasy a vízum, dostaneš max 6 měsíců a nebudeš se muset strachovat o překročení pobytu. Což ale nemusíš ani s ESTA. A kdy se imigrační ptal, proč dva pasy, ESTA i vízum, tak mu řekneš, že sis nebyla jistá, tak jsi radši udělala vše, co šlo.

Odpovědět
Jarka (4)
4.4.2017
7:42

@Franta:
Ježíš Vy snad ani nespite,ale mooc Vám děkuji za odpověď .Toto jsou úplně super stránky .My letime už zítra a včera mě vystrasili ,ze jsem si měla dat nějakou rezervu a neodletat přesně v 90 den,ze to na imigračním nemají rádi .Jeste jednou děkuji a mějte se pěkně.

Odpovědět
Franta (1704)
4.4.2017
15:14

@Jarka:
Stát se může cokoliv a rezerva se vždy hodí. Taky jde o to, že těch 90 dní je maximum, co imigrační dá, může se ale stát, že na základě odpovědí usoudí, že 90 dní je moc a dá méně. Takže ne, že by jim vadila letenka na 90 dní, ale je potřeba je přesvědčit, že na těch 90 dní máte nejen program, ale i finance a zabezpečení.

Odpovědět

@Kristina: Ahoj, jak probíhál návrat, smím-li se zeptat? Taky jsem přetáhla už daleko o víc než rok a teď se bojím, aby mě na letišti nevyslýchali a nebyl problém s odletem. Je mi jasné, že lidí jako jsme my je tu miliony, ale i tak. Penalizuje se nějak práce/překročení pobytu ještě jinak krom zákazu vstupu na dalších 10let? Někde jsem četla, že to může mít dost katastrofické scénáře. Díky!

Odpovědět
Sebastian (2)
23.4.2017
7:23

Zdravím, trávím v USA uz 2 mesice na estu. Ale chtel bych tu strávit cca 5 měsíců, proto bych rad odjel do ČR a po nějaké krátké době se zase vrátil na cca 3 mesice.

Ale otázkou je, jak dlouhou dobu bych měl v ČR strávit abych nebyl tak „nápadný“ ze se zase vracím…

(Teď trávím čas na Floridě a chtel bych znovu, ale napadlo me, ze bych ten návrat do usa měl radeji třeba do NY abych nepůsobil nápadně ze jedu zase na Floridu)

Díky moc za rady.

Odpovědět
Franta (1704)
23.4.2017
8:18

@Sebastian:
Obecně se doporučuje, a kdysi to bylo i na stránkách ambasády (možná ještě je), nechávat po delší návštěvě delší přestávku. Klidně tě tam můžou pustit po týdnu nebo dvou, ale hodně záleží na imigračním, jak na to bude koukat a na tobě, jak to „okecáš“, když se bude ptát. NY bude sice „nenápadnější“ než když poletíš, zase přímo na Floridu, ale nebude to mít zásadní vliv, Floridu se dostaneš vnitrostátním letem. Jde o to, že oni musí mít jistotu, že tam nepracuješ, že jsi jen turista. Takže se bude asi ptát více než minule. Na cíl cesty, itinerář, financování, kontakty…
Filja tam byl třeba 3x na 90 dní. Jen nevím, jaké dělal přestávky. Při čtvrté cestě mu ESTA zrušili.

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.