Vízum do USA: Cena, kde žádat, informace o pohovoru a dotazy

Naprostá většina těch, kteří cestují do USA, si dnes vystačí s biometrickým pasemcestovní registrací ESTA. Nemusí jezdit na velvyslanectví ani na žádný pohovor – přes internet vyplní formulář, zaplatí poplatek a mohou vycestovat. Tento článek se věnuje té druhé skupině – lidem, kteří musí nebo z nějakého důvodu chtějí požádat o nepřistěhovalecké vízum do USA.

Žádost o vízum do USA | © N i c o l a / Flickr.com & slgckgc / Flickr.com

Kdo musí žádat o vízum do USA?

O vízum do Spojených států amerických musí žádat všichni ti, pro které platí alespoň jeden z následujících bodů:

  • nebyla jim schválena cestovní registrace ESTA
  • chtějí v USA pobývat více než 90 dní
  • do USA cestují za účelem pracovního, výměnného nebo studijního pobytu

Kde žádat o vízum do USA?

O vízum můžete žádat na jakémkoliv velvyslanectví Spojených států amerických. Čechům slouží Velvyslanectví USA v Praze na Malé Straně. Povinnost zúčastnit se pohovoru nemají děti mladší 14 let za předpokladu, že jejich rodiče mají platné nepřistěhovalecké vízum.

Na pohovor se musíte objednat alespoň o den dříve do 12:00 hodin na internetových stránkách USTravelDocs.com. Pro objednání termínu je nutné se nejprve zaregistrovat.

Cena víza do USA a vízové poplatky

Poplatky za víza do USA se liší v závislosti na konkrétní kategorii:

Typ víza Výše poplatku
Nepřistěhovalecká víza
turistika (B-1), studium (B-1, F-1 a M-1), výměnný pobyt, palubní posádka (C-1 a D), novináři (I)
160 USD
Nepřistěhovalecká víza
kategorie H, L, O, P, Q a R
190 USD
Nepřistěhovalecká víza pro investory
kategorie E
270 USD
Nepřistěhovalecká víza pro snoubenky a snoubence
kategorie K
240 USD

Poplatky se hradí ještě před vlastním pohovorem, výhradně na zmiňovaných internetových stránkách USTravelDocs.com. K platbě můžete použít platební kartu, zadat příkaz k úhradě přes internetové bankovnictví, nebo zajít osobně do banky.

Co je potřeba a postup žádosti o vízum do USA?

Při žádosti o vízum do Ameriky postupujte dle těchto bodů:

  1. Nejprve se rozhodněte, o který typ víza máte zájem
  2. Vyplňte formulář DS-160 (žadatelé o vízum typu N, S, T nebo U vyplní místo něj formulář DS-156).
  3. Výhradně prostřednictvím oficiální stránky USTravelDocs.com uhraďte poplatek za vízum (ceny jsou uvedeny výše) a sjednejte si termín vízového pohovoru na americké ambasádě. Přihlásit k pohovoru se musíte alespoň s denním předstihem a nejpozději do 12:00 hodin. To znamená, že pokud máte zájem jít na pohovor v úterý, musíte se přihlásit do pondělního poledne.
  4. S předstihem maximálně 15 minut se dostavte na americké velvyslanectví, nezapomeňte si s sebou vzít dokumenty, které jsou popsány za dalším nadpisem tohoto článku.

Dokumenty potřebné k předložení žádosti o vízum do USA

K vízovému pohovoru si s sebou musíte povinně vzít tyto dokumenty:

  • Cestovní pas
  • Potvrzující stránku („confirmation page“) vyplněného formuláře DS 160
  • Doklad stvrzující zaplacení poplatku na USTravelDocs.com
  • Fotografii pasového formátu (51 mm × 51 mm, nebo 5×5 cm) a s bílým pozadím

Spolu s tím doporučuji přinést následující dokumenty, které mohou zvýšit pravděpodobnost udělení víza:

  • Bankovní výpisy za poslední 3 měsíce
  • Pracovní smlouvu  z vašeho stávajícího zaměstnání
  • Zvací dopis od soukromé osoby nebo obchodního partnera, kterého jedete navštívit
  • Studenti nechť přinesou potvrzení o studiu a studijní index
  • Podnikatelé ať přinesou výpis ze živnostenského nebo obchodního rejstříku
  • Manželské páry nechť přinesou oddací list a v případě žádosti o dětské vízum také rodný list potomka
  • U některých typů pracovních víz přineste pracovní petici

Pro některé typy víz je třeba předložit ještě další dokumenty:

  • Víza F a M: Podepsaný originál formuláře I-20, doklad o zaplacení poplatku SEVIS a v případě, že chcete pokračovat ve studiu, předložte index nebo dopis z vaší školy se zaznamenaným prospěchem.
  • Víza J: Podepsaný originál formuláře DS-2019 a doklad o zaplacení poplatku SEVIS. Účastníci programu Work and Travel musí předložit index a potvrzení o studiu, účastníci středoškolských výměnných pobytů pak kontaktní informace na hostitelskou rodinu v USA.
  • Víza  H, L, O, P a R: Oznámení o schválení I-797, podpůrné dokumenty a u žadatelů o vízum L navíc nový formulář I-129S.
  • Víza C1 a D: Pracovní smlouvu či dopis od zaměstnavatele a pokud se vás to týká, tak ještě námořní knížku.

Během cesty do USA budete vyplňovat ještě formulář I-94celní deklaraci.

Fotografie na vízum do USA – pravidla, rozměry a parametry

Při žádosti o vízum je nutné předložit ještě jednu fotografii s atypickým čtvercovým poměrem stran. Instrukce, jak má fotografie vypadat, si můžete přečíst níže, nebo na tétona této americké stránce, kde si fotku můžete rovnou prověřit online nástrojem. Fotografii můžete použít buď digitální, nebo oskenovanou z vyvolaného obrázku (nicméně to je dnes již passé). Každopádně by neměla být starší než 6 měsíců.

Požadavky na fotografii na americké vízum

  • Rozměry
    V případě digitální fotografie jsou minimální rozměry 600×600 pixelů a maximální 1 200 × 1 200 pixelů. Rozhodnete-li se fotku skenovat z papíru, musí být výchozí velikost fotografie alespoň 51 × 51 mm a rozlišení při skenování minimálně 300 pixelů na palec.
  • Barva
    Fotografie musí být barevná v RGB barevném spektru.
  • Formát souboru
    Akceptován je výhradně formát .jpg.
  • Velikost souboru
    Maximálně 240 kB, komprese smí být nanejvýše 20:1.
  • Obsah fotografie
    Fotografie na americké vízum musí zpředu zobrazovat celý obličej, krk a ramena. Výraz musí být neutrální, bez úsměvu, s otevřenýma očima a pohledem směřujícím přímo do fotoaparátu. Hlava musí být umístěna uprostřed fotografie a nesmí směrovat nahoru, dolů, na stranu nebo k ramenům. Všechny obličejové rysy musí být vidět a naopak nesmí být vidět další objekty, lidé nebo jiné části těla žadatele. Velikost hlavy od temene včetně vlasů až po bradu musí tvořit 50 – 69 % z celkové velikosti fotografie. Pozadí fotografie musí být jednoduché, světlé a bez stínů.
  • Technické požadavky na fotografii
    Celá tvář musí být ostrá, ale nikoliv přeostřená. Jas i kontrast musí být rovnoměrný, správná fotografie musí být bez stínů ve tváři nebo na pozadí, podexponování nebo přeexponování je nežádoucí.
  • Ostatní požadavky
    Brýle jsou na fotografii povoleny za předpokladu, že mají čirá skla a neodráží světlo, stíny a obroučky nezakrývají oči. Brýle s tmavými skly jsou povoleny pouze ze zdravotních důvodů. Přikrývky hlavy nebo klobouky jsou dovoleny výhradně z náboženských důvodů, nesmějí však zakrývat žádnou z částí žadatelova obličeje.

Příklady přijatelných i nepřijatelných fotografií na vízum naleznete na této stránce.

Vízový pohovor na ambasádě

Americká ambasáda se nachází na adrese Tržiště 15, Praha 1 – Malá Strana (zobrazit na mapě), nejbližší stanice metra je Malostranská, nejbližší tramvajová zastávka Malostranské náměstí (linky 12, 20, 22).

Jak je zmíněno výše, schůzku na vízový pohovor je třeba mít předem sjednanou. Při domlouvání schůzky je nutné sdělit i jména všech doprovázejících osob. Z bezpečnostních důvodů není možné přijít dříve jak 30 minut před časem sjednané schůzky. Na vrátnici vám budou odebrány všechny elektronické přístroje, jako jsou telefony, tablety nebo notebooky.

Dotazy ohledně víz do USA

Je možné přenést platné americké vízum ze starého pasu do nového?

Ne, v takovém případě je nutné požádat o nové vízum. Americká legislativa sice umožňuje použít starý pas s platným vízem spolu s novým, platným pasem, nicméně tento postup odporuje českým zákonům.

Již mám vízum do USA, ale platnost pasu mi brzy vyprší. Jaká je minimální povinná doba platnosti pasu po mém opuštění Spojených států amerických?

Pro Českou republiku neplatí povinnost platnosti 6 měsíců po odletu. Jinými slovy, z USA se můžete bez problémů vrátit pouhý den před koncí platnosti pasu.

Mohu o vízum do USA požádat v jiné zemi, nebo musím žádat vždy v České republice?

Vždy je lepší podávat žádost o vízum v České republice (resp. v zemi, kde máte trvalý pobyt), nicméně dle zákonů můžete žádat na jakémkoliv americkém konzulátě kdekoliv na světě. Počítejte s tím, že v takovém případě ale může být žádost o vízum komplikovanější, neboť Američané mohou žádat důkaz, že se hodláte vrátit do země svého trvalého bydliště.

Mohu žádat o vízum do USA v případě, že jsem byl odsouzen?

Ano, požádat o vízum můžete, nicméně na pohovor musíte navíc přinést veškeré dokumenty týkající se vašeho přestupku, přečinu či trestného činu. Jedná se zejména o rozsudek, datum soudního procesu a druh přestupku.

Kdo všechno musí osobně absolvovat vízový pohovor?

Osobně k pohovoru musí přijít všichni žadatelé ve věku od 14 do 79 let včetně. U dětí mladších 14 let stačí, když přijde alespoň jeden z jejich zákonných zástupců. Osoby starší 80 let nemusí na pohovor vůbec. Výjimku mají rovněž diplomaté směřující do Spojených států amerických za pracovní misí včetně té do mezinárodních organizací typu OSN.

Kolik peněz musím mít na účtě, abych dostal vízum do USA?

Žádná částka není pevně stanovena, nicméně měla by být tak vysoká, abyste s ní pokryli veškeré náklady na dobu pobytu.

Vrací se poplatek za americké vízum v případě jeho neudělení?

Ne, poplatek je nevratný.

Jak dlouho trvá vyřízení víza do USA?

Záleží na vaší rychlosti a aktuální dostupnosti volných termínů. Americká strana uvolňuje termíny na pohovor s předstihem několika dnů. Po vyřízení a schválení víza vám bude doručeno kurýrem.

27. března 2018 Petr Novák ,

Diskuze k článku (402 komentářů)

Franta (2891)
8.6.2018
21:57

@Ján:
Pokud splní podmínky víza, tak mu ho nejspíš dají.
V USA ho určitě postihovat nebudou, nic tam (zatím) neprovedl. A u vás si to s ním už vyřídili.
Domů mohou poslat kohokoliv, i netrestaného. Jeho by ale spíš jen vrátili na loď a nedovolili by mu opustit přístav/kotviště.

Odpovědět
David Duc (1)
16.6.2018
10:46

Dobrý den,
nevíte, jak funguje získávání vízu do USA u lidí ze 3.zemí s trvalým pobytem v EU?

Děkuji za odpověď

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.