Vízum do USA: Cena, kde žádat, informace o pohovoru a dotazy

Naprostá většina těch, kteří cestují do USA, si dnes vystačí s biometrickým pasemcestovní registrací ESTA. Nemusí jezdit na velvyslanectví ani na žádný pohovor – přes internet vyplní formulář, zaplatí poplatek a mohou vycestovat. Tento článek se věnuje té druhé skupině – lidem, kteří musí nebo z nějakého důvodu chtějí požádat o nepřistěhovalecké vízum do USA.

Žádost o vízum do USA | © N i c o l a / Flickr.com & slgckgc / Flickr.com

Kdo musí žádat o vízum do USA?

O vízum do Spojených států amerických musí žádat všichni ti, pro které platí alespoň jeden z následujících bodů:

  • nebyla jim schválena cestovní registrace ESTA
  • chtějí v USA pobývat více než 90 dní
  • do USA cestují za účelem pracovního, výměnného nebo studijního pobytu

Kde žádat o vízum do USA?

O vízum můžete žádat na jakémkoliv velvyslanectví Spojených států amerických. Čechům slouží Velvyslanectví USA v Praze na Malé Straně. Povinnost zúčastnit se pohovoru nemají děti mladší 14 let za předpokladu, že jejich rodiče mají platné nepřistěhovalecké vízum.

Na pohovor se musíte objednat alespoň o den dříve do 12:00 hodin na internetových stránkách USTravelDocs.com. Pro objednání termínu je nutné se nejprve zaregistrovat.

Cena víza do USA a vízové poplatky

Poplatky za víza do USA se liší v závislosti na konkrétní kategorii:

Typ víza Výše poplatku
Nepřistěhovalecká víza
stáže a pracovní cesty (B-1), turistika (B-2), studium (F-1 a M-1), výměnný pobyt, palubní posádka (C-1 a D), novináři (I)
160 USD
Nepřistěhovalecká víza
kategorie H, L, O, P, Q a R
190 USD
Nepřistěhovalecká víza pro investory
kategorie E
270 USD
Nepřistěhovalecká víza pro snoubenky a snoubence
kategorie K
240 USD

Poplatky se hradí ještě před vlastním pohovorem, výhradně na zmiňovaných internetových stránkách USTravelDocs.com. K platbě můžete použít platební kartu, zadat příkaz k úhradě přes internetové bankovnictví, nebo zajít osobně do banky.

Co je potřeba a postup žádosti o vízum do USA?

Při žádosti o vízum do Ameriky postupujte dle těchto bodů:

  1. Nejprve se rozhodněte, o který typ víza máte zájem
  2. Vyplňte formulář DS-160 (žadatelé o vízum typu N, S, T nebo U vyplní místo něj formulář DS-156).
  3. Výhradně prostřednictvím oficiální stránky USTravelDocs.com uhraďte poplatek za vízum (ceny jsou uvedeny výše) a sjednejte si termín vízového pohovoru na americké ambasádě. Přihlásit k pohovoru se musíte alespoň s denním předstihem a nejpozději do 12:00 hodin. To znamená, že pokud máte zájem jít na pohovor v úterý, musíte se přihlásit do pondělního poledne.
  4. S předstihem maximálně 15 minut se dostavte na americké velvyslanectví, nezapomeňte si s sebou vzít dokumenty, které jsou popsány za dalším nadpisem tohoto článku.

Dokumenty potřebné k předložení žádosti o vízum do USA

K vízovému pohovoru si s sebou musíte povinně vzít tyto dokumenty:

  • Cestovní pas
  • Potvrzující stránku („confirmation page“) vyplněného formuláře DS 160
  • Doklad stvrzující zaplacení poplatku na USTravelDocs.com
  • Fotografii pasového formátu (51 mm × 51 mm, nebo 5×5 cm) a s bílým pozadím

Spolu s tím doporučuji přinést následující dokumenty, které mohou zvýšit pravděpodobnost udělení víza:

  • Bankovní výpisy za poslední 3 měsíce
  • Pracovní smlouvu  z vašeho stávajícího zaměstnání
  • Zvací dopis od soukromé osoby nebo obchodního partnera, kterého jedete navštívit
  • Studenti nechť přinesou potvrzení o studiu a studijní index
  • Podnikatelé ať přinesou výpis ze živnostenského nebo obchodního rejstříku
  • Manželské páry nechť přinesou oddací list a v případě žádosti o dětské vízum také rodný list potomka
  • U některých typů pracovních víz přineste pracovní petici

Pro některé typy víz je třeba předložit ještě další dokumenty:

  • Víza F a M: Podepsaný originál formuláře I-20, doklad o zaplacení poplatku SEVIS a v případě, že chcete pokračovat ve studiu, předložte index nebo dopis z vaší školy se zaznamenaným prospěchem.
  • Víza J: Podepsaný originál formuláře DS-2019 a doklad o zaplacení poplatku SEVIS. Účastníci programu Work and Travel musí předložit index a potvrzení o studiu, účastníci středoškolských výměnných pobytů pak kontaktní informace na hostitelskou rodinu v USA.
  • Víza  H, L, O, P a R: Oznámení o schválení I-797, podpůrné dokumenty a u žadatelů o vízum L navíc nový formulář I-129S.
  • Víza C1 a D: Pracovní smlouvu či dopis od zaměstnavatele a pokud se vás to týká, tak ještě námořní knížku.

Během cesty do USA budete vyplňovat ještě formulář I-94celní deklaraci.

Fotografie na vízum do USA – pravidla, rozměry a parametry

Při žádosti o vízum je nutné předložit ještě jednu fotografii s atypickým čtvercovým poměrem stran. Instrukce, jak má fotografie vypadat, si můžete přečíst níže, nebo na tétona této americké stránce, kde si fotku můžete rovnou prověřit online nástrojem. Fotografii můžete použít buď digitální, nebo oskenovanou z vyvolaného obrázku (nicméně to je dnes již passé). Každopádně by neměla být starší než 6 měsíců.

Požadavky na fotografii na americké vízum

  • Rozměry
    V případě digitální fotografie jsou minimální rozměry 600×600 pixelů a maximální 1 200 × 1 200 pixelů. Rozhodnete-li se fotku skenovat z papíru, musí být výchozí velikost fotografie alespoň 51 × 51 mm a rozlišení při skenování minimálně 300 pixelů na palec.
  • Barva
    Fotografie musí být barevná v RGB barevném spektru.
  • Formát souboru
    Akceptován je výhradně formát .jpg.
  • Velikost souboru
    Maximálně 240 kB, komprese smí být nanejvýše 20:1.
  • Obsah fotografie
    Fotografie na americké vízum musí zpředu zobrazovat celý obličej, krk a ramena. Výraz musí být neutrální, bez úsměvu, s otevřenýma očima a pohledem směřujícím přímo do fotoaparátu. Hlava musí být umístěna uprostřed fotografie a nesmí směrovat nahoru, dolů, na stranu nebo k ramenům. Všechny obličejové rysy musí být vidět a naopak nesmí být vidět další objekty, lidé nebo jiné části těla žadatele. Velikost hlavy od temene včetně vlasů až po bradu musí tvořit 50 – 69 % z celkové velikosti fotografie. Pozadí fotografie musí být jednoduché, světlé a bez stínů.
  • Technické požadavky na fotografii
    Celá tvář musí být ostrá, ale nikoliv přeostřená. Jas i kontrast musí být rovnoměrný, správná fotografie musí být bez stínů ve tváři nebo na pozadí, podexponování nebo přeexponování je nežádoucí.
  • Ostatní požadavky
    Brýle jsou na fotografii povoleny za předpokladu, že mají čirá skla a neodráží světlo, stíny a obroučky nezakrývají oči. Brýle s tmavými skly jsou povoleny pouze ze zdravotních důvodů. Přikrývky hlavy nebo klobouky jsou dovoleny výhradně z náboženských důvodů, nesmějí však zakrývat žádnou z částí žadatelova obličeje.

Příklady přijatelných i nepřijatelných fotografií na vízum naleznete na této stránce.

Vízový pohovor na ambasádě

Americká ambasáda se nachází na adrese Tržiště 15, Praha 1 – Malá Strana (zobrazit na mapě), nejbližší stanice metra je Malostranská, nejbližší tramvajová zastávka Malostranské náměstí (linky 12, 20, 22).

Jak je zmíněno výše, schůzku na vízový pohovor je třeba mít předem sjednanou. Při domlouvání schůzky je nutné sdělit i jména všech doprovázejících osob. Z bezpečnostních důvodů není možné přijít dříve jak 30 minut před časem sjednané schůzky. Na vrátnici vám budou odebrány všechny elektronické přístroje, jako jsou telefony, tablety nebo notebooky.

Dotazy ohledně víz do USA

Je možné přenést platné americké vízum ze starého pasu do nového?

Ne, v takovém případě je nutné požádat o nové vízum. Americká legislativa sice umožňuje použít starý pas s platným vízem spolu s novým, platným pasem, nicméně tento postup odporuje českým zákonům.

Již mám vízum do USA, ale platnost pasu mi brzy vyprší. Jaká je minimální povinná doba platnosti pasu po mém opuštění Spojených států amerických?

Pro Českou republiku neplatí povinnost platnosti 6 měsíců po odletu. Jinými slovy, z USA se můžete bez problémů vrátit pouhý den před koncí platnosti pasu.

Mohu o vízum do USA požádat v jiné zemi, nebo musím žádat vždy v České republice?

Vždy je lepší podávat žádost o vízum v České republice (resp. v zemi, kde máte trvalý pobyt), nicméně dle zákonů můžete žádat na jakémkoliv americkém konzulátě kdekoliv na světě. Počítejte s tím, že v takovém případě ale může být žádost o vízum komplikovanější, neboť Američané mohou žádat důkaz, že se hodláte vrátit do země svého trvalého bydliště.

Mohu žádat o vízum do USA v případě, že jsem byl odsouzen?

Ano, požádat o vízum můžete, nicméně na pohovor musíte navíc přinést veškeré dokumenty týkající se vašeho přestupku, přečinu či trestného činu. Jedná se zejména o rozsudek, datum soudního procesu a druh přestupku.

Kdo všechno musí osobně absolvovat vízový pohovor?

Osobně k pohovoru musí přijít všichni žadatelé ve věku od 14 do 79 let včetně. U dětí mladších 14 let stačí, když přijde alespoň jeden z jejich zákonných zástupců. Osoby starší 80 let nemusí na pohovor vůbec. Výjimku mají rovněž diplomaté směřující do Spojených států amerických za pracovní misí včetně té do mezinárodních organizací typu OSN.

Kolik peněz musím mít na účtě, abych dostal vízum do USA?

Žádná částka není pevně stanovena, nicméně měla by být tak vysoká, abyste s ní pokryli veškeré náklady na dobu pobytu.

Vrací se poplatek za americké vízum v případě jeho neudělení?

Ne, poplatek je nevratný.

Jak dlouho trvá vyřízení víza do USA?

Záleží na vaší rychlosti a aktuální dostupnosti volných termínů. Americká strana uvolňuje termíny na pohovor s předstihem několika dnů. Po vyřízení a schválení víza vám bude doručeno kurýrem.

25. června 2018 Petr Novák ,

Diskuze k článku (422 komentářů)

Franta (3144)
8.6.2018
21:57

@Ján:
Pokud splní podmínky víza, tak mu ho nejspíš dají.
V USA ho určitě postihovat nebudou, nic tam (zatím) neprovedl. A u vás si to s ním už vyřídili.
Domů mohou poslat kohokoliv, i netrestaného. Jeho by ale spíš jen vrátili na loď a nedovolili by mu opustit přístav/kotviště.

Odpovědět
David Duc (1)
16.6.2018
10:46

Dobrý den,
nevíte, jak funguje získávání vízu do USA u lidí ze 3.zemí s trvalým pobytem v EU?

Děkuji za odpověď

Odpovědět
Jana Tauerová (1)
9.7.2018
11:19

Dobrý den,

chci se zeptat , jestliže si teď zažádám o ESTA …, pojedu do USA v září, nebo v říjnu na měsíc…,
lze si v lednu, nebo v únoru zažádat o vízum ? a vycestovat pak třeba v únoru…atd na vízum a nejen na ESTA, nebo opakovaně zažádat o ESTA až po uplynutí její půlroční platnosti…

Tzn. nyní chci jet do USA jen na měsíční návštěvu, asi od února tam chci pobývat asi déle … než tři měsíce …. Jak to mám nejlépe provést ? … ( v případě zasnoubení)

Děkuji za radu.

Odpovědět
Franta (3144)
9.7.2018
20:55

@Jana Tauerová:
Tak od konce. V případě zasnoubení si zažádej o snoubenecká víza.

ESTA nemá půlroční platnost. Platí 2 roky a jeden pobyt je až 90 dní. Cestovat lze opakovaně po dobu platnosti. Na delší pobyt je lepší turistické vízum B-2, tak je pobyt až 6 měsíců. Ale jestli plánuješ zásnuby a svatbu, tak bych asi šel rovnou do toho snoubeneckého. Zkus to probrat s nápadníkem.

Odpovědět
Kateřina (1)
17.7.2018
11:31

Dobrý den,

Mám dotaz. Můj manžel je američan i čech a tak má dvojí občanství, já mám jen české. V září plánujeme odcestovat do států. Prozatím bych si vplnila ESTA a až na místě bychom se rozhodli jestli tam chceme zůstat a to bych si pak požádala o green card tam. Je to možné to takhle udělat, a nebo musím být přítomná v čechách když žádám o zelenou kartu?

Moc děkuju za odpověd!

Odpovědět
Franta (3144)
17.7.2018
18:57

@Kateřina:
Jako manželka Amíka to budeš mít jednoduší. Ale jet tam na ESA a žádat o GC není úplně správný postup. Mohli by prudit. Soce by to asi nezamítli, ale bylo by to složitější. Lepší bude si rovnou začít vyřizovat papíry. Ať manžel skočí na ambasádu a zjistí, co a jak.

Odpovědět
oliz123@seznam.cz (5)
19.7.2018
10:57

Dobrý den,příští rok letíme na Floridu a chtěli bychom sebou vzít vnuka,byl by to problém ? A co by v tomto případě bylo potřeba za doklady.? Děkuji Olina

Odpovědět
Petra (1)
9.8.2018
18:05

Dobrý den, předem musím říct , ze vaše odpovědi na otázky jsou opravdu profesionální a užitečné . Procetla jsem skoro celou diskuzi ale nenašla jsem nic podobného mého případu . Byla jsem ve státech 1998-2003 na turistické VISA a jak většina Čechů jsem tam také pracovala , v 2003 jsem se rozhodla ze chci domu a tak jsem odletěla . Teď po 15 letech bych se chtěla jen podívat zpět , mám tam pořad plno kamarádů se kterými jsem pořad v kontaktu a když jsou v Evropě tak se s nima setkávám. Teď bych chtěla já jet za nima. To ze jsem přešla legální dobu a ze mohu zadat VISA nebo estu až po 10 letech což bych splňovala , mám práci kde pracuji jako manazer posledních 10 let a do toho studují k tomu jsem v žádosti o irské občanství . Co jediné se obavám o zadost je ze jsem měla DUI které jsem cele absolvovala i se soudem , což b bylo Ok ale těsně než jsem odjela jsem dostala druhé DUI ale už jsem to neabsolvovala jelikoz jsem týden na to letěla do ČR je možné ze budu mít problém ? Děkuji za odpověď

Odpovědět
Franta (3144)
9.8.2018
23:55

@Petra:
To překročení by už takový problém být nemělo. To DUI je horší.
Kámoš za druhé dostal kauci 4.000,-USD, takže to berou opravdu vážně. Setkal jsem se s Texasanem, co se kvůli druhému DUI, respektive kvůli trestu za něj, narychlo odstěhoval do Kalifornie a do Texasu teď nemůže, protože by ho tam rovnou sebrali. Aspoň tak mi to říkal při setkání v baru.
Víš své case number? Mělo by se podle toho dát dohledat, jak na tom tvůj případ je. Na „justičních“ stránkách daného státu (města, okresu) by to mělo být. Dost možná jen nebudeš moct tam, kdes to měla. Ale je to jen má dedukce. Než vyrazíš, tak si to vše radši ověř. Kámoše tam máš, tak ti třeba pomůžou.

Odpovědět
Mesi (665)
10.8.2018
4:12

@Petra: Ty jsi dobre cislo. Dve DUI, to uz je v USA poradna nalepka. S takovou historii American jen tak nesezene praci, natoz aby si sem pustili cizince. No, kazdopadne, na silnici te doufam nikdy nepotkam, protoze kombinace Cech + 2x alkohol za volantem v zahranici, to nechces potkat.

Odpovědět
Dominik (1)
18.8.2018
8:43

Pokud potřebuji na poslední chvíli změnit destinaci, kde budu v USA pobývat, přičemž v žádosti o vízum (formulář DS 160) mám vyplněnou destinaci původní, ve které pobývat nebudu, může to být na ambasádě problém? Musím vyplnit nový formulář a znovu platit poplatek?

Děkuji za odpověď

Odpovědět
Lenka (3)
19.8.2018
9:18

Ahoj,chceme s manželem požádat o vízum, máte někdo zkušenost s tím zda můžeme pohovor na ambasadě absolvovat společně nebo musíme každý zvlášť.Děkuji

Odpovědět
Nikola (1)
23.8.2018
22:36

Ahoj všem,

mám dotaz, co se snoubeneckého víza týče: Ve zkratce…během návštěvy USA jsem se seznámila s mým již nynějším snoubencem. Chystáme se tedy požádat o snoubenecké vízum K1. Dokázal by mi prosím někdo přiblížit průběh? Zda žadatel o vízum mám být já z ČR, či on z USA, co a kde následuje po žádosti, jaké náležitosti žádost vyžaduje a cca jak dlouho celý proces může trvat? A jestli je důležité být v době žádosti zaměstnaná, nebo by mohl být problém v tom, být vedena na ÚP?

Předem děkuji za reakce.
Nikola

Odpovědět
Mesi (665)
25.8.2018
18:39

@Nikola: Nez aby tu nekdo vypisoval ten vcelku slozity proces, co treba si postup nastudovat na strankach USCIS?
Zadat musi vzdy obcan.

Odpovědět
Liliia (1)
26.9.2018
18:16

Dobry kdyz chci normalni vizum do usa, Aby jsem tam mohla zit, a pracovat tak jakej formular mam vyplnit?

Odpovědět

@Liliia: oddaci list s obcanem USA

Odpovědět
Franta (3144)
26.9.2018
19:07

@Liliia:
Na Hlavním nádraží v Praze je vzadu za 41. nástupištěm kancelář, na dveřích je nápis Lampárna. Nenech se odradit a chtěj tam formulář „Normální vízum do USA na žití a pracování“.

Pořádně si to tu pročti, protože jsi to neudělala. Kdybys to tu četla, tak víš, že nic takového není.

Odpovědět
Mesi (665)
27.9.2018
3:46

@Liliia: Oh My God!!! Tuhle veticku se nauc, hodne se v USA pouziva. Ale jeste predtim si dej tu praci a precti si to tady a myslim, ze se pak za svoji otazku trosku zastydis. A neboj, nenormalni vizum jen tak nedavaji :o) A ted vazne: soude pouze podle strucnosti a obsahu tveho dotazu, bude velmi tezke vizum, ktere ti oboji zajisti, ziskat. To je fakt, ne nic proti tobe.

Odpovědět
Helena (5)
27.9.2018
16:11

@Kateřina: ahoj Kateřino , ja Češka- oddáni v San Francisku- manžel Američan . Jediny problem se žádostí o Green Card je ze po podání žádosti v Americe nesmíš opustit státy do jejího vyřízení .
A ja teda po zvážení všeho podala zadost a čekala v Čechách nechat se zamknout v Americe na neurcenou dobu se mě nechtělo . Čekala jsme dva roky v Čechách . Mezi Tím jsem samozřejmě jezdila za mužem na Esta .
Pak mi došlo , že by jistě z vážných důvodu povolili vycestovat zpět . Ale nevím jak a kde se ptát o povolení . Možná by se i zkratilo čekání na pohovor na Green Card, pokud bys žádala ve státech.
Ale netuším koho se zeptat – Green Card kancelare nemá a na oficialní dotaz na jejich stránkách nikdy nikdo nereagoval .
Zkus si možná požádat o půlroční víza na pražské ambasádě budes mít více prostoru zůstat v USA legálně a najdi svůj očkovací průkaz ( ušetří ti to aplikaci šesti nových vakcín ) Helena

Odpovědět

Dobrý den,

Mám dotaz ohledně víza typu B2. Před rokem jsem letěl na vízum B2 (turistika) do USA a za 14 dní letím opět do USA, ale pouze přestupovat na letadlo. Podle mého pasu vízum má platnost do roku 2027. Znamaná to tedy že můžu do roku 2027 uplatňovat neustále mé vízum B2 a vstoupit do USA vícekrát? Momentálně budu pouze přestupovat, a tak jsem se chtěl zeptat, zda můžu uplatnit na letišti mé vízum B2 nebo si musím zažádat o ESTA?

Děkuji za odpověď.

Petr

Odpovědět
Franta (3144)
15.10.2018
21:51

@Petr:
Ano, po celou dobu platnosti víza můžeš cestovat do/přes USA.

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.