Vízum do USA: Cena, kde žádat, informace o pohovoru a dotazy

Naprostá většina těch, kteří cestují do USA, si dnes vystačí s biometrickým pasemcestovní registrací ESTA. Nemusí jezdit na velvyslanectví ani na žádný pohovor – přes internet vyplní formulář, zaplatí poplatek a mohou vycestovat. Tento článek se věnuje té druhé skupině – lidem, kteří musí nebo z nějakého důvodu chtějí požádat o nepřistěhovalecké vízum do USA.

Žádost o vízum do USA | © N i c o l a / Flickr.com & slgckgc / Flickr.com

Kdo musí žádat o vízum do USA?

O vízum do Spojených států amerických musí žádat všichni ti, pro které platí alespoň jeden z následujících bodů:

  • nebyla jim schválena cestovní registrace ESTA
  • chtějí v USA pobývat více než 90 dní
  • do USA cestují za účelem pracovního, výměnného nebo studijního pobytu

Kde žádat o vízum do USA?

O vízum můžete žádat na jakémkoliv velvyslanectví Spojených států amerických. Čechům slouží Velvyslanectví USA v Praze na Malé Straně. Povinnost zúčastnit se pohovoru nemají děti mladší 14 let za předpokladu, že jejich rodiče mají platné nepřistěhovalecké vízum.

Na pohovor se musíte objednat alespoň o den dříve do 12:00 hodin na internetových stránkách USTravelDocs.com. Pro objednání termínu je nutné se nejprve zaregistrovat.

Cena víza do USA a vízové poplatky

Poplatky za víza do USA se liší v závislosti na konkrétní kategorii:

Typ víza Výše poplatku
Nepřistěhovalecká víza
stáže a pracovní cesty (B-1), turistika (B-2), studium (F-1 a M-1), výměnný pobyt, palubní posádka (C-1 a D), novináři (I)
160 USD
Nepřistěhovalecká víza
kategorie H, L, O, P, Q a R
190 USD
Nepřistěhovalecká víza pro investory
kategorie E
270 USD
Nepřistěhovalecká víza pro snoubenky a snoubence
kategorie K
240 USD

Poplatky se hradí ještě před vlastním pohovorem, výhradně na zmiňovaných internetových stránkách USTravelDocs.com. K platbě můžete použít platební kartu, zadat příkaz k úhradě přes internetové bankovnictví, nebo zajít osobně do banky.

Co je potřeba a postup žádosti o vízum do USA?

Při žádosti o vízum do Ameriky postupujte dle těchto bodů:

  1. Nejprve se rozhodněte, o který typ víza máte zájem
  2. Vyplňte formulář DS-160 (žadatelé o vízum typu N, S, T nebo U vyplní místo něj formulář DS-156).
  3. Výhradně prostřednictvím oficiální stránky USTravelDocs.com uhraďte poplatek za vízum (ceny jsou uvedeny výše) a sjednejte si termín vízového pohovoru na americké ambasádě. Přihlásit k pohovoru se musíte alespoň s denním předstihem a nejpozději do 12:00 hodin. To znamená, že pokud máte zájem jít na pohovor v úterý, musíte se přihlásit do pondělního poledne.
  4. S předstihem maximálně 15 minut se dostavte na americké velvyslanectví, nezapomeňte si s sebou vzít dokumenty, které jsou popsány za dalším nadpisem tohoto článku.

Dokumenty potřebné k předložení žádosti o vízum do USA

K vízovému pohovoru si s sebou musíte povinně vzít tyto dokumenty:

  • Cestovní pas
  • Potvrzující stránku („confirmation page“) vyplněného formuláře DS 160
  • Doklad stvrzující zaplacení poplatku na USTravelDocs.com
  • Fotografii pasového formátu (51 mm × 51 mm, nebo 5×5 cm) a s bílým pozadím

Spolu s tím doporučuji přinést následující dokumenty, které mohou zvýšit pravděpodobnost udělení víza:

  • Bankovní výpisy za poslední 3 měsíce
  • Pracovní smlouvu  z vašeho stávajícího zaměstnání
  • Zvací dopis od soukromé osoby nebo obchodního partnera, kterého jedete navštívit
  • Studenti nechť přinesou potvrzení o studiu a studijní index
  • Podnikatelé ať přinesou výpis ze živnostenského nebo obchodního rejstříku
  • Manželské páry nechť přinesou oddací list a v případě žádosti o dětské vízum také rodný list potomka
  • U některých typů pracovních víz přineste pracovní petici

Pro některé typy víz je třeba předložit ještě další dokumenty:

  • Víza F a M: Podepsaný originál formuláře I-20, doklad o zaplacení poplatku SEVIS a v případě, že chcete pokračovat ve studiu, předložte index nebo dopis z vaší školy se zaznamenaným prospěchem.
  • Víza J: Podepsaný originál formuláře DS-2019 a doklad o zaplacení poplatku SEVIS. Účastníci programu Work and Travel musí předložit index a potvrzení o studiu, účastníci středoškolských výměnných pobytů pak kontaktní informace na hostitelskou rodinu v USA.
  • Víza  H, L, O, P a R: Oznámení o schválení I-797, podpůrné dokumenty a u žadatelů o vízum L navíc nový formulář I-129S.
  • Víza C1 a D: Pracovní smlouvu či dopis od zaměstnavatele a pokud se vás to týká, tak ještě námořní knížku.

Během cesty do USA budete vyplňovat ještě formulář I-94celní deklaraci.

Fotografie na vízum do USA – pravidla, rozměry a parametry

Při žádosti o vízum je nutné předložit ještě jednu fotografii s atypickým čtvercovým poměrem stran. Instrukce, jak má fotografie vypadat, si můžete přečíst níže, nebo na tétona této americké stránce, kde si fotku můžete rovnou prověřit online nástrojem. Fotografii můžete použít buď digitální, nebo oskenovanou z vyvolaného obrázku (nicméně to je dnes již passé). Každopádně by neměla být starší než 6 měsíců.

Požadavky na fotografii na americké vízum

  • Rozměry
    V případě digitální fotografie jsou minimální rozměry 600×600 pixelů a maximální 1 200 × 1 200 pixelů. Rozhodnete-li se fotku skenovat z papíru, musí být výchozí velikost fotografie alespoň 51 × 51 mm a rozlišení při skenování minimálně 300 pixelů na palec.
  • Barva
    Fotografie musí být barevná v RGB barevném spektru.
  • Formát souboru
    Akceptován je výhradně formát .jpg.
  • Velikost souboru
    Maximálně 240 kB, komprese smí být nanejvýše 20:1.
  • Obsah fotografie
    Fotografie na americké vízum musí zpředu zobrazovat celý obličej, krk a ramena. Výraz musí být neutrální, bez úsměvu, s otevřenýma očima a pohledem směřujícím přímo do fotoaparátu. Hlava musí být umístěna uprostřed fotografie a nesmí směrovat nahoru, dolů, na stranu nebo k ramenům. Všechny obličejové rysy musí být vidět a naopak nesmí být vidět další objekty, lidé nebo jiné části těla žadatele. Velikost hlavy od temene včetně vlasů až po bradu musí tvořit 50 – 69 % z celkové velikosti fotografie. Pozadí fotografie musí být jednoduché, světlé a bez stínů.
  • Technické požadavky na fotografii
    Celá tvář musí být ostrá, ale nikoliv přeostřená. Jas i kontrast musí být rovnoměrný, správná fotografie musí být bez stínů ve tváři nebo na pozadí, podexponování nebo přeexponování je nežádoucí.
  • Ostatní požadavky
    Brýle jsou na fotografii povoleny za předpokladu, že mají čirá skla a neodráží světlo, stíny a obroučky nezakrývají oči. Brýle s tmavými skly jsou povoleny pouze ze zdravotních důvodů. Přikrývky hlavy nebo klobouky jsou dovoleny výhradně z náboženských důvodů, nesmějí však zakrývat žádnou z částí žadatelova obličeje.

Příklady přijatelných i nepřijatelných fotografií na vízum naleznete na této stránce.

Vízový pohovor na ambasádě

Americká ambasáda se nachází na adrese Tržiště 15, Praha 1 – Malá Strana (zobrazit na mapě), nejbližší stanice metra je Malostranská, nejbližší tramvajová zastávka Malostranské náměstí (linky 12, 20, 22).

Jak je zmíněno výše, schůzku na vízový pohovor je třeba mít předem sjednanou. Při domlouvání schůzky je nutné sdělit i jména všech doprovázejících osob. Z bezpečnostních důvodů není možné přijít dříve jak 30 minut před časem sjednané schůzky. Na vrátnici vám budou odebrány všechny elektronické přístroje, jako jsou telefony, tablety nebo notebooky.

Dotazy ohledně víz do USA

Je možné přenést platné americké vízum ze starého pasu do nového?

Ne, v takovém případě je nutné požádat o nové vízum. Americká legislativa sice umožňuje použít starý pas s platným vízem spolu s novým, platným pasem, nicméně tento postup odporuje českým zákonům.

Již mám vízum do USA, ale platnost pasu mi brzy vyprší. Jaká je minimální povinná doba platnosti pasu po mém opuštění Spojených států amerických?

Pro Českou republiku neplatí povinnost platnosti 6 měsíců po odletu. Jinými slovy, z USA se můžete bez problémů vrátit pouhý den před koncí platnosti pasu.

Mohu o vízum do USA požádat v jiné zemi, nebo musím žádat vždy v České republice?

Vždy je lepší podávat žádost o vízum v České republice (resp. v zemi, kde máte trvalý pobyt), nicméně dle zákonů můžete žádat na jakémkoliv americkém konzulátě kdekoliv na světě. Počítejte s tím, že v takovém případě ale může být žádost o vízum komplikovanější, neboť Američané mohou žádat důkaz, že se hodláte vrátit do země svého trvalého bydliště.

Mohu žádat o vízum do USA v případě, že jsem byl odsouzen?

Ano, požádat o vízum můžete, nicméně na pohovor musíte navíc přinést veškeré dokumenty týkající se vašeho přestupku, přečinu či trestného činu. Jedná se zejména o rozsudek, datum soudního procesu a druh přestupku.

Kdo všechno musí osobně absolvovat vízový pohovor?

Osobně k pohovoru musí přijít všichni žadatelé ve věku od 14 do 79 let včetně. U dětí mladších 14 let stačí, když přijde alespoň jeden z jejich zákonných zástupců. Osoby starší 80 let nemusí na pohovor vůbec. Výjimku mají rovněž diplomaté směřující do Spojených států amerických za pracovní misí včetně té do mezinárodních organizací typu OSN.

Kolik peněz musím mít na účtě, abych dostal vízum do USA?

Žádná částka není pevně stanovena, nicméně měla by být tak vysoká, abyste s ní pokryli veškeré náklady na dobu pobytu.

Vrací se poplatek za americké vízum v případě jeho neudělení?

Ne, poplatek je nevratný.

Jak dlouho trvá vyřízení víza do USA?

Záleží na vaší rychlosti a aktuální dostupnosti volných termínů. Americká strana uvolňuje termíny na pohovor s předstihem několika dnů. Po vyřízení a schválení víza vám bude doručeno kurýrem.

25. června 2018 Petr Novák ,

Diskuze k článku (526 komentářů)

Ferda Mravenec (2)
19.4.2019
14:08

@Brouk Pytlík: „k“ ne „do“, jsem to zestručnil, vždy při žádosti tady a na imigrační přepážce tam kreditkou

Odpovědět
Franta (3740)
19.4.2019
21:36

@Ferda Mravenec:
Já ti nevím, jak moc záleží na tom „co a kdo jste“, ale při vyplňování ESTA jsem výpis nepotřeboval a ani si ho s sebou do USA nikdy nebral? Imigrační ho ani nikdy po mě nechtěl. Nechtěl jsi psát o žádosti o vízum, o kterém je článek? Na ambasádu jsem výpis bral.

Odpovědět
JIRKA (1)
3.5.2019
13:40

DOBRY DEM PROSIM O RADU MAM SCHVALENOU A PLATNOU ESTU Z MINULE DOVOLENE,KDY JSEM POUZE CESTOVAL PRES USA DO JINE ZEME.
NINI CHCI NA POBYT PRIMO DO USA. STACI MI TATO ESTA CI MUSIM ZADAT O NOVOU.

POENTA PRESTUP V.Z. POBYT

Odpovědět
Franta (3740)
3.5.2019
21:36

@JIRKA:
1) Máš rozbitý CapsLock
2) Původní ESTA ti stačí, imigrační se zeptá, pokud ho něco bude zajímat.

Odpovědět
klára (12)
5.5.2019
18:40

na kolik mne vyjde lékařská prohlídka potřebná pro udělení k1 víza ?

Odpovědět
Vojta (3)
28.5.2019
8:19

Ahoj, mám dotaz ohledně setrvání v USA po skončení H-2B víza. Mám sjednanou práci na Aljašce, která končí někdy začátkem září a pak mám 10 dní na to, abych opustil USA. Jenže já bych chtěl zůstat déle a ještě chvíli cestovat, konkrétně na ESTU. Je možné na ESTU najet hned jak vyprší H-2B, aniž bych musel opustit USA? Našel jsem protichůdné informace, někde se píše, že musím opustit USA abych to tak mohl udělat, někde zase že ne. Dík za odpověď.

Odpovědět
Franta (3740)
28.5.2019
18:29

@Vojta:
ESTA je pro ty, kteří do USA přiletí nebo připlují lodí. Jak to chceš udělat, pokud USA neopustíš?
Koukni na http://www.uscis.gov, zda se dá u H-2B změnit status na B-2.

Odpovědět
Vojta (3)
29.5.2019
10:05

@Franta:
Děkuju za odpověď.
Ale když přiletím do USA(na Aljašku), kvůli té práci, nebude ten přílet platit i na ESTU? Nebo se H-2B a ESTA vzájemně ruší?
Prosím o poslední odpověď a bude to vše. Jinak se ještě budu muset asi optat na ambasádě jak na to :/ Děkuju

Odpovědět
Franta (3740)
29.5.2019
20:00

@Vojta:
Ty letíš na Aljašku pracovat na H-2B, ESTA je čistě pro turistický pobyt. Nejde to kombinovat. Navíc ESTA je na 90 dní, jak dlouho budeš pracovat? Tohle nezkombinuješ.
Jak jsem psal, zkus USCIS, případně googli. Buď najdeš něco o možnosti změnit si status na B-2 nebo to budeš muset nechat na jindy.

Odpovědět
Vojta (3)
29.5.2019
20:30

@Franta:
Super, děkuju za odpoveď :) těch 90dní jsem si neuvědomil…
Samozřejmě budu ještě googlit :)

Odpovědět
Monika (2)
6.6.2019
12:36

Dobrý den,
v srpnu odjíždím na týden do New Yorku, jde o ryze turistický pobyt. Stačí mi ESTA, anebo je nutné vyřídit další povolení?
Děkuji Vám za odpověď.

Odpovědět
Jiří (4)
6.6.2019
12:48

Stačí ESTA .

Odpovědět
Monika (2)
6.6.2019
14:40

@Jiří: Děkuji za odpověď. Hezký den

Odpovědět
Karolina (1)
13.6.2019
14:04

Dobrý den, můj devítiletý syn by měl v říjnu cestovat s otcem do USA na cca měsíc. Jsme rozvedeni a syna mám v péči já, co je potřeba zařídit aby syn mohl vycestovat s otcem. Díky

Odpovědět
Franta (3740)
13.6.2019
19:40

@Karolina:
Může dítě mladší 18 let odjet do USA samo, jen s jedním rodičem nebo s jinými příbuznými či přáteli?
Bude s sebou muset mít něco, co prokáže, že druhý rodič o cestě ví a souhlasí s ní. Je možné, že to nebude potřebovat, ale lepší mít a nepotřebovat, než nemít a potřebovat. Mohl by to potřebovat na imigračním a možná i někde při ubytování.

Odpovědět
Honza (1)
20.6.2019
23:24

Dobrý den,
poprosím o radu jaké víza by jste mi doporučili pro mé cesty do USA v rámci byznysu?
Zatím cestuji na Estu a jde o cesty typu 1 měsíc na Miami, pak do Evropy, za další měsíc na 3 týdny do NY atd. , takže předpokládám, že je otázka času, kdy mě vyhmátnou a otočí domů.
Nemám v USA žádný office a nemám zájem si zakládat americkou společnost. Jediný co mohu prokázat, že stovky firem z USA využívá naše služby a jsme přihlášeni v jednotlivých státech k dani z prodeje.
Je zde nějaká šance na nějaký druh víza, které by mi dodalo klid při cestování?
Děkuji za radu.

Odpovědět
Franta (3740)
22.6.2019
14:27

@Honza:
Ono hodně záleží, co tam v rámci té pracovní cesty děláš. Zda jen nějakou prezentaci nebo opravdu práci. Pro to první by mělo stačit Business Visum B1. Koukni na http://www.uscis.gov, tam určitě něco najdeš.

Odpovědět
Martin (1)
16.7.2019
10:15

Ahoj a moc děkuji za případnou odpověď. Kdysi jsem v roce 2002 přetáhl pobyt v USA cca o 3 měsíce. Měl jsem tenkrát klasické vízum – přetáhnul jsem bílou kartu. Nyní se chci po letech opět do USA podívat jako turista. V ESTĚ jsem se k přetáhnutí pobytu tenkrát raději přiznal, přišla mi odpověď, že mám žádat o vízum. Když budu žádat o vízum, musím uvádět v žádosti a u pohovoru kde přesně budu? Nemám v tuto chvíli žádný plán, vízum si chci vyřídit, kdybych se rozhodnul odjet. Jsem zaměstnancem bezpečnostího sboru, problémy neočekávám, snad :-) …… Děkuji.

Odpovědět
Franta (3740)
16.7.2019
20:02

@Martin:
Chci vízum do USA, ale nemám žádný plán, vlastně tam teď ani nechci jet, chci ho, jen kdyby náhodou. S tímhle bych tam asi nechodil. Když tam nechceš, tak vízum nepotřebuješ, takhle to nejspíš u pohovoru uvidí. Jinak to vypadá, když tam dorazíš se skoro dokonalým plánem, to je větší šance. A co na tom, že si to pak rozmyslíš a pojedeš třeba až za dva roky.

Odpovědět
Břetislav Tuláček (2)
6.8.2019
19:04

Asi před 18 roky jsem žádal o vízum do USA.
Tehdy jsem ho z nějakého důvodu nedostal.Nyní jsem již v důchodě a finančně zajištěný. V Estě mě žádost neodsouhlasí kvůli kdysi dávno neodsouhlaseného víza .Mám tedy vůbec šanci vízum do USA na podruhé dostat dostat?

Předem děkuji za vyjádření nebo radu
Tuláček

Odpovědět
Franta (3740)
6.8.2019
20:03

@Břetislav Tuláček:
Šance je vždy. A dá se předpokládat, že se životní situace oproti minule určitě dost změnila. A snad i k lepšímu, co se pohledu úředníka na ambasádě týká. Tak ať to vyjde.

Odpovědět
Břetislav Tuláček (2)
7.8.2019
8:35

@Franta: @Franta: Děkuji za vyjádření,hezký den Tuláček

Odpovědět
Honza (1)
7.10.2019
10:07

Plánuji žádat o Fulbrightovo stipendium. Pokud bych ho dostal, v rámci víza J-1 bych odcestoval na několik měsíců. Plánujeme, že by se mnou jel i můj přítel, ale jelikož nejsme oficiálně spolu (manžeství/registrace), nemůže se mnou jet přes J-1 dependent víza. V případě, že by tam nechtěl pracovat, jaké má možnosti? Bude pro B-1 stačit informace, že bude prakticky pořád na jednom místě? Předem moc díky za odpověď.

Odpovědět
Gabriela (1)
20.10.2019
13:15

Dobrý den. V květnu se chystáme do Kanady, pak asi na měsíc na Aljašku, pak zpět do Kanady, potom cestovat po NP USA a na Hawai (cca těch 90 dní). Bude mi stačit vízum ESTA, když pobyt v USA přeruším cestou do Kanady a do USA pak vstoupím podruhé s časovým rozestupem?

Odpovědět
Kuba (184)
20.10.2019
13:39

@Gabriela:
Stačí se podívat taky v diskuzi nebo k diskuzi o ESTA a zjistíš, ze ESTA ti určitě stačit nebude

Odpovědět
Franta (3740)
20.10.2019
15:26

@Gabriela:
Takhle to nefunguje. Jak píše Kuba, projdi si články i diskuse zde na webu. Vycestování z USA do Kanady, Mexika a Karibiku ti nijak nepřeruší odpočítávání 90 dní (maximálně, můžeš dostat i méně), které ti dá imigrační při vstupu.

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.