Žádost o vízum do USA: Vaše zážitky a zkušenosti

Při žádosti o vízum do USA je nutné absolvovat pohovor na Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze či jinde. Cílem tohoto článku je shrnout zkušenosti jednotlivých žadatelů. Pokud vás pohovor teprve čeká, čtěte! A pokud jste ho již podstoupili, budeme rádi za Vaši zkušenost. Díky!

Vízum USA | © Petr Novák

Vaše zkušenosti s žádostí o vízum do USA

„Čau, jen bych sem chtěl napsat mé zkušenosti z dnešního pohovoru na americké ambasádě – je to neuvěřitelnej šaškec a člověk se musí trošku povznést. Nechají Vás venku čekat – když je zima, jakože ráno je, tak nic moc. Vyplňoval jsem nový elektronický formulář pro B1/B2 vízum – doporučuji. Registrace bez dotazů, pohovor také. Byl jsem asi 5. na řadě – 2 přede mnou vízum nedostali. Jeden mladík zřejmě zvolil špatný tip nebo měl málo argumentů, další pán asi neměl dostatek peněz a taky neuměl vůbec anglicky. Nebylo všemu rozumět, ikdyž tam bylo hrobové ticho. Mě se úředník zeptal pouze na našeho kolegu v USA, jak dlouho jsem zaměstnaný a jestli jedu s přítelkyní. Měl jsem s sebou asi 30 stran různých výpisů, potvrzení, doporučujících dopisů a nic nebylo třeba. Vše se odehrává jen několik minut. Úředník se se mnou bavil pouze anglicky Jinak doporočuju slušné oblečení, úsměv na tváři, sebevědomí a mít připravené odpovědi na případné otázky, které s oblibou dávají.

Petr | 22. 3. 2010

„Také bych se ráda podělila o zkušenosti z pohovoru z americké ambasády, který jsem dnes absolvovala. Měla jsem slušné oblečení, pozdravila jsem s úsměvem na tváři… a stejně mi to nepomohlo. Úředník se se mnou také bavil pouze anglicky, což jsem kupodivu ještě zvládla docela dobře. Chtěla jsem odjet na půl roku, měla jsem pozvání, potvrzení o zaměstnání, kde pracuji pět let, výpis z katastru, že v Čechách vlastním pozemek. Hodně se zajímal o pozvání a vlastně na tom moje žádost i ztroskotala – jelikož má rodina, u které jsem měla bydlet, dvě děti, žádost mi zamítl. Důvod už mi automaticky tlumočila slečna do češtiny. Prý je tu podezření, že tam nejedu za účelem cestování, ale za účelem výpomoci s dětmi – au-pair. Nepomohlo nic, i ta hodná slečna se snažila argumentovat, ale pan úředník se zvedl a prostě od okýnka odešel a tím to pro něj haslo. Za celou dobu našeho rozhovoru (cca 15-20 minut) se na mě ani jednou nepodíval, což taky nebylo dvakrát příjemné. Plně souhlasím s každým, kdo říká, že tak arogantní chování ještě nezažil.“
Míša | 26. 4. 2010

„Ahoj, už jsem to tu asi dneska psal, chtěl bych dát naději těm, který se chtějí strašně moc podívat do USA,ale vízum ji bylo několikrát zamítnuto.

V mém případě to bylo v rozmezí let 2001-2005, kdy mi B2 zamítli 4×!!! Naposledy přes Student Agency,kde mi po zamítnutí volali, že být na mém místě, tak už o vízum raději nežádají.

Rok se s rokem sešel a já si řekl, že do USA zkrátka chci a že to zkusim. Za poslední měsíc jsem si nashromáždil potřebné dokumenty – potvrzení z práce, pracovní smlouvu, výpis z katastru, že vlastním dům (i když v něm momentálně nebydlím), penzijní připojištění – smlouvy a výpisy, stavebko, životko, smlouvu s RWE a ČEZ, a vlastní sepsaný hodně do detailu itinerář. V noci jsem skoro nespal, přeci jenom 160 USD (3200 Kč na pokladně), špatná minulost s žádostmi apod, mě dost vystresovalo.

Vystoupil jsem na zastávce Hellichova, ještě jsem měl chvíli čas, tak jsem nepospíchal. Opět známá ulice Tržiště a tak v půlce policie kontroluje auta. Říkal jsem si, že většina žádá přes ESTU, což já si netroufl a ani jsem si nezařizoval biometrický pas. Jenže jaké bylo mé překvapení, když před ambasádou byla fronta asi 30 ti lidí.

Ale šlo to celkem rychle, plešatý pán z ochranky chodil ke každému z nás a ptal se na jména, takže potvrzení o inteviu ani nikdo vidět nechtěl. Pouštěl nás po 2, za mnou pomalu opět přibývalo lidí. Odevzdal jsem svoji MP3, telefon , zkontrolovali nůžtičky na nehty a i s celkem velkou taškou mě pustili dovnitř (na webu se píše, že vám tašku odeberou). Vízová sekce se trochu od posledně změnila, rovně opět asi 3 okýnka a napravo za zdí 2 okýnka, s číslem jedna američan (asi Ind) si vybíral DS-160, obálku, potvzení o zaplacení kurýrní služby a pas. Pak jsem se posadil a paní z okýnka č. 1 (Češka) si mě zavolala na zaplacení za žádost.

Pak jsem si šel sednout klasicky a vyčkával. Přede mnou šlo asi 15 lidí a já čekal asi 50 minut, dokonce přede mnou šli 2 lidi co stáli za mnou, tak jsem na chvíli znejistěl až než se ozvalo z mikrofonu moje jméno a abych se dostavil k okýnku 6.

Plešatej Amík tak střední věk mi pokynul k sejmutí otisků. První otázka byla, jaký je důvod mé cesty, říkám, že pure holiday. Ptal se kde, říkám NYC, Philadelphia, Washington round trip, nutím mu itinerář na kterým jsem pracoval asi 3 hodiny čistého času!!! Odmítá ho. Ptá se s kým, říkám se sestrou, ptá se kde žije, tak odpovídám… ptá se jestli jsem svobodný, ano, nějaké děti? Ano.. ptá se na bratra (kdysi pracoval na lodi v USA) říkám, že tam dělal,ale nežije tam (jde vidět, že mají večkeré info stále v kompjůtru.

Ptá se co dělám za praci, odpovídám, ptá se kde jsem dělal předtim, říkám ExxonMobil… kouká na mě a anic neříká, tak říkám, you know? the american company, konzul dostává záchvat smíchu, já taky a on říká, “ of course I know..“ vtýhle době jsem už věděl, že vízum dostanu.

Ptá se kolik mám měsíčně, říkám mu po pravdě, nutím mu výpisy a potvrzení o zaměstnání, bere si jen výpisy a skoro bez mrknutí mi je vrací.. pak mi říká,, no vidím, že vám byla už zamítnuta víza v minulosti,ale to už je dost dlouho, takže Your visa is approved!!

Ještě se ptám na kurýra, kdy mi dojde pas protože další týdny jsem služebně pryč, s ochotou mi podává vizitku na kurýrní službu abych si tam zítra zavolal, že mi vyjdou vstříct. Obrovská rána jak mi spadl kámen ze srdce a ještě cestou do práce jsem tomu moc nevěřil, že se konečně podívám do New Yorku a obecně do USA!!

Takže z dokumentů nechtěl vidět skoro nic a z těch 18 lidí, co šli přede mnou, to patrně zamítl jen jednomu týpkovi, kterej nevypadal zrovna na to, že by tam jel jako turista, ovšem v době, kdyz to zamítli mně, tak tak nějak jsem asi vypadal já.

Byl jsem čerstvě po vojně, práci jsem sice měl (recepční) i pozvání od bratrance, kterej měl Green card, to byla moje první žádost, uředníkovi se nelíbilo to, že jsem měl za 1) černý razítko z anglie v pasu (tenkrát nás vrátili z výletu hned na hranicích, tuším 2001) a za 2) říkal, že sice mám pozvání,ale on není US citizen, takže smolíka.

Po druhé jsem tam chtěl jet za známýma které jsem potkal v mé druhé práci, manželé amíci, na Floridu, měl jsem US pozvání, opět zamítli, na učtě jsem neměl dostatek peněz a práce taky žádná sláva.

Po třetí opět za těma známým, žádal jsem po dalším roce, to jsem vychytal ženskou, v roce 2003, říkal jsem si to je pohoda, protože z přechozích pohovorů co jsem vysledoval, tak kdo šel k konzulární úřednici, tak většinou vízum dostal, kdo šel k napruzenýmu amíkovi, měl většinou smůlu, řekla, mi to si pamatuju dodnes “ It doest give me any sense why you want visit this family“ a to zopakovala 2×.

Po čtvrté jsem žádal pak až v roce 2005, zkoušel jsem student agency, sám na vlatní triko, ale opět, málo peněz na učtě, chtěl jsem jet za bratrem, rok dělal na lodi , Miami – Mexiko, slabý socální zázemí, byl jsem patlal, přiznám se, třeba itinerář jsem psal propiskou na koleni v autobuse na A4, měl jsem pár ušmudlaných papírů, to taky asi o něčem vypovídá.“
Kecirij | 21. 6. 2012

Diskuze k článku (312 komentářů)

Petr (11)
11.7.2017
2:19

Má zkušenost s vízem typu F-1:

Dopředu jsem měl přichystané všechny papíry (a shlednul jsem jejich 2 videa na youtube která jsou orientační + nějáké základní rady).

Po vytištění pořadního lístecku z automatu trvalo asi 10 minut nez jsem přišel na řadu, u okéna si řekla o dokumenty (tuším I-20 a pas a potvrzení o zaplacení poplatků), a poslal mě zpět do čekárny.

Po dalšíc 10 minutách znovu, to bylo jiné okénko kde vám oskenují otisky prstů.
A nakonec po dalších 10 přišel na řadu pohovor. Polovinu dokumentů jsem ani nepotřeboval, nejdulezitejsi bylo i-20 + pas. Ptal se co studuji, kde budu bydlet a takové základní info. Po finanční stránce jsem řekl že mam sponzora a chtěl vidět sponzorský papír (nevím jak se to ted jmenuje), kde bylo napsáno že dotyčný bude platit moje studium. To mu stačilo. Pán za okýnkem byl milý, a když jsem v jednom momentu nevěděl co myslí, tak mi to řekl česky. Vše bylo bez problému. Vše mi vrátil krom pasu, který mi prišel po pár dnech s nálepkou na jedné straně. (A s radou ze na letisti musím ukazat I-20, at ji nezapomenu).

Otázka: I když mám F-1, kamarádka mě straší že poslední slovo má imigračním na letišti. Hrozí něco takového? Žádný problém nikdy nikde, a v USA jsem již 2x byl.

Odpovědět
Franta (2324)
11.7.2017
8:47

@Petr:
Že má poslední slovo imigrační, je pravda, ale jde hlavně o turisty. Tebe kvůli F-1 prověřila ambasáda a imigrační by muset při pohovoru zjistit něco závažného, co brání vstupu, přímo od tebe. A asi nikdo neřekne, že nejede studovat, ale že tam zůstane. :-) Tak nezapomeň pas, I-20 a užij si to.

Odpovědět
Ester (1)
18.9.2017
14:57

Ahoj , v roce 2013 jsem byla držena 5 hodin na immigration v NYC, protože vyšlo najevo, že jsem v minulosti překročila povolenou dobu pobytu. ( porodila jsem tam ) Od té doby jsem tam ovšem byla 4x a nikdy se na nic nepřišlo . V tom roce 2013 jsem tam letela vyřizovat nějaké dokumenty týkající se mého syna, který je tedy americkým občanem, má ted 11 let. Napsali do pasu odmítnutí vstupu , ale zároven mi tam dali razítko HUMANITARIan PAROLE na 14 dní, během kterých mi bylo povoleno v usa pobýt a vyřídit si vše, co potřebuji. Tyto cesty byly všechny na ESTU. Uředník mi ovšem řekl, že příště, až budu chtít do USA, tak musím na embassy pro vízum, že mi ESTA nestačí. No, a ten čas nastal nyní, musím ohledně syna opět do USA a řeším, zda jít na ambasádu se starým pasem, kde mám tuto poznámku a razítko nebo zda si vyřídit raději nový pas? Můj současný pas bude platný stejně už jen 2 roky, v případě získání víza by bylo lepší mít nový pas na 10 let. Ovšem co jim řeknu na ambasádě jako důvod, že si jdu pro vízum, proč mi nestačí ESTA? Mají oni vlastně veškeré info o mně z USA? V případě , že půjdu na ambasádu s tím, že tam okamžitě budu muset říct, že jsem tam vlastně byla ilegálne, tak už se loučím s vízem a 160 usd rovnou….nebo nemusím mít takové obavy???

Odpovědět
Franta (2324)
18.9.2017
15:30

@Ester:
Přijde mi úsměvný ten důvod překročení. Termín přece víš předem, takže to nebylo z ničeno nic, není to chřipka. Spíš bych v tom viděl úmysl. Ale to je jedno.
To, že do 2013 nic neřešili, neznamená, že se na nic nepřišlo, jen to možná daní úředníci tak nehrotili, jako ten (poctivý) v 2013. Nový nebo starý pas je jedno, je to v záznamech a na ambasádě to budou vědět, takže jim to klidně i sama řekni. Uvidí (možná i ocení), že nic netajíš. Jen je pravda, že je fajn mít pas i vízum na 10 let. A kdyby to překročení mělo znamenat i zamítnutí víza, tak tě nebudou posílat na ambasádu, ale řeknou ti, ať už nejezdíš. Jde o syna, „Američana“, takže asi nebudou dělat problémy při zařizování věcí pro něj.
A jen tak ze zvědavosti, jaké jsou plány do budoucna? Zelená přes syna?

Odpovědět
Katerin (2)
6.10.2017
15:12

Nevíte jak dlouho se uchovávají záznamy o daném člověku a jeho pobytu v USA? Jedná se o pobyt v 97 a následné prodloužení pobytu, poté cesta do Kanady – ovšem bez výstupního razítka, můžou nastat problémy i když je to před 20ti lety? díky

Odpovědět
Franta (2324)
6.10.2017
21:48

@Katerin:
Je pravda, že před 9/11 to sice „skladovali“ ale asi moc neřešili. Vím ,o několika lidech, co přetáhli, a pak je tam normálně pustili. Jeden to zkoušel po 9/11 a poslali ho z letiště domů.

Na webu ESTA je tohle info:
JAK DLOUHO SE ÚDAJE ZADANÉ V ŽÁDOSTI UCHOVÁVAJÍ?

Žádost o registraci ESTA zustává aktivní po dobu, po kterou je schválená registrace ESTA platná, což je obvykle dva roky nebo do vypršení platnosti cestovního pasu žadatele, podle toho, která situace nastane dríve. Department of Homeland Security (DHS) bude poté tyto údaje uchovávat další rok a následne budou archivovány po 12 let, aby bylo možné je využívat pro úcely vymáhání práva, národní bezpecnosti nebo vyšetrování Po archivaci údaju se pocet úredních osob, které k nim budou mít prístup, dále sníží. Takovéto uchovávání je v souladu s pravomocí CBP k prohledávání na hranicích a s jeho posláním zabezpecovat hranice, které úradu sveril Kongres. Údaje související s aktivními záznamy vyhledávání pro úcely vymáhání práva, záznamy CBP související s kroky za úcelem vymáhání práva ci vyšetrováními nebo prípady, vcetne žádostí o registraci ESTA, které byly zamítnuty, budou prístupné po celou dobu prubehu cinností za úcelem vymáhání práva, kterých se týkají.

DHS prešlo na plne elektronický formulár I-94W. Proto budou údaje zjištované formulárem I-94W nahrazeny údaji zadanými v žádosti o registraci ESTA. V prípade, že se údaje zadané v žádosti o registraci ESTA použijí namísto údaju zjištovaných formulárem I-94W, budou údaje zadané v žádosti o registraci ESTA uchovávané v souladu s harmonogramem pro uchovávání formuláru I-94W, tj. 75 let.

Tak si to nějak přeber. Netuším, jestli něco podobného platilo i dřív za papírového I-94.

Ale, to co píšeš, bych neviděl jako problém pro cestu.

Odpovědět
Martin (1)
17.10.2017
17:17

Zdravím, mám pár otázek ohledně B-2 víza.

Je třeba mít výpisy a další podpůrné dokumenty (výpis z katastru, pracovní smlouvu, atd.) mít přeložené v angličtině nebo stačí přinést k pohovoru originály v češtině. Pokud by byl třeba překlad, musí být oficiálně přeloženy překladatelem/tlumočníkem? Nestačí, když jsi ty papíry přeložím doma sám a donesu je tam spolu s originály?

Děkuji za odpověď.

Odpovědět
Franta (2324)
17.10.2017
19:39

@Martin:
Mělo by to stačit v češtině.

Odpovědět
jana šmerdová (1)
1.11.2017
10:27

Zdravím,
letěla jsem v létě ke známému do Las Vegas,měla jsem ESTU a v Chicagu na letišti mě drželi tak dlouho,že jsem se zeptala,jestli by byl problém,kdybych tam chtěla pracovat jako tanečnice?!Prostě už jsem byla fyz.i psych.tak unavená,že jsem si neuvědomovala,co mě čeká…deportace,že nemám prac.vízum.Tak jsem si našla club,kde mi udělají prac.vízum.Ale bojím se,že kvůli tomu mi ho nedají?!I když jsem hned po návratu posílala na ambasádu do Prahy email s razítkem,co mi daly do pasu a i ten výslech,co sem tam měla…
A ještě mám dotaz na lékařskou zprávu,kterou po mě chce ten můj budoucí zaměstnavatel….stačí jen od obvodního lékaře?
Předem děkuji za odpověd
S pozdravem Jana šmerdová

Odpovědět
Franta (2324)
1.11.2017
11:01

@jana šmerdová:
Ambasáda má nasmlouvané vlastní lékaře, zeptal bych se jich na kontakty. Potvrzení pro oficiální jednání určitě nemůže udělat obvoďák. Jaké potvrzení potřebuje zaměstnavatel nevím, to musel říct tobě.
Zbytek nemůžu posoudit, protože nemám dostatek informací. Ale asi budeš dobrá a ten klub nebude v zaplivané čtvrti, pokud ti dokáží vyřídit pracovní povolení.
Nebo je to trochu jinak a tahat do toho ambasádu nebyl dobrý nápad. Zní to moc snadně.

Odpovědět
Mesi (510)
2.11.2017
0:32

@jana šmerdová: @Franta: No, pokud to neni opravdu dobry (a nejspis i velky) klub, tak bych jim neveril ani slovo o zarizeni pracovniho viza. Schvalne jim rekni o te sve posledni ceste do USA, jestli se ti jeste ozvou zpet :o) A take o tom, ze uz jsi kontaktovala ambasadu :o) Jak pise Franta, jsi bud extremne dobra nebo velmi naivni. Tenhle pribeh bych rad videl az do konce – dej tady vedet, jak to dopadlo. Mozna i zkusenost pro dalsi

Odpovědět
Oskar (1)
7.11.2017
19:49

Moje aktuální zkušenost. Jedu do USA na 4.5 měsíce na dovolenou za známými. Zjistil jsem si až relativně pozdě, že na takovou dobu mi ESTA nestačí :). Zažádal jsem si proto o turistické vízum (B-2). DS-160 jsem odeslal ve čtvrtek odpoledne a hned jsem se objednal na pohovor v pondělí. Na ambasádě jsem strávil cca hodinu, všichni velmi příjemní, měl jsem z toho celkem strach, co jsem slyšel z vyprávění atd, ale naprosto zbytečně. Samotný pohovor trval cca 5 minut s tím, že se mě úředník zeptal pouze jestli jedu do USA poprvé na práci tady v ČR (potvrzení o délce pracovní činnosti i o tom, že máme sezonní pauzu jsem předložil.) a poté ještě zda nehodlám v USA pracovat, na to jsem mu řekl, že ne vzhledem k tomu, že přes letní sezonu pracuji v podstatě non-stop a chci si v USA odpočinout. Ukázal jsem mu zvací dopis od známého, zeptal se mě co známý dělá za práci, ale ve vší nervozitě jsem mu řekl, že pořádně nevím… :D Něco si tam pán psal celou dobu do počítače a bylo mi řečeno, že nic nebrání tomu abych nedostal vízum. Ještě jsem se pana úředníka na konci zeptal jestli mi vízum stihne přijít do konce týdne, vzhledem k tomu, že následující týden odlétám. Potvrdil mi, že by to mělo být bez problému.

Letenku atd. po mě ani nechtěli.

Samozřejmě mám ještě celkem strach z imigračního v Americe, přeci jen, mladý kluk co jede do U.S.A s pár dolary v kapse. Nevím jak moc dají na zvací dopis, kde je uvedeno, že všechny výdaje atd. za mě bude hradit známý, který mě pozval.

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.