Komentáře k článku Jak probíhá let do USA: Odbavení, přestup, jak dlouho se letí

↩️  Jak probíhá let do USA: Odbavení, přestup, jak dlouho se letí
💬  Celkem 1321 komentářů, zobrazuje se posledních 500. Nejnovější jsou nahoře.

@Anna: Ahoj, to je v pohodě. :)

Ahoj,
jak je to prosím se svačinou (jablko, chleba se sýrem/šunku, okurka,…) do letadla, pokud dodržím pravidlo 100ml pustí mě s tím?

Díky, A.

@Zdena: Dobrý den, Zdeno, Vaše obavy jsou zbytečné. Minimální čas pro přestup ve Frankfurtu je 45 minut, takže máte hodinu a čtvrt rezervu. :-)

Před druhým letem vás bude čekat pasová kontrola, žádná komplikace. Pokud byste ve Frankfurtu nevěděla, jak postupovat nebo kam jít, zeptejte se. To je nejlepší metoda. Nicméně času máte opravdu dost i s rezervou.

Dobrý den,prosím vás,můžete mi poskytnout informace k přestupu na letišti ve Frankfurtu?Letím s Lufthansou,jedna rezervace,směr Praha-Frankfurt-Orlando.Na přestup mám 2hodiny,mám strach,že to nestihnu a budu tam někde bloudit po letišti,budu muset ještě procházet nějakou kontrolou?Omlouvám se za možná naivní dotaz,ale jsem důchodkyně,letím sama a jsem už teď trochu z cesty vystreslá.Děkuji za odpověď

Dobrý den, chci se zeptat zda při cestě s 9h mezipřistáním v Atlantě směrem dále do Jižní Ameriky mohu opustit letiště a navštívit krátce město. Dotaz zní takto: mám vyřízené povolení Esta varianta cesta přes USA do další destinace. Děkuji @OP: @OP: Děkuji mnohokrát za informaci

@David: v atlante budete muset stejne projit imigracnim a vstoupit na pudu usa. Tranzitni prostor v uvozovkach v usa nemaji. Pokud budete mit odbavene kufry tak ty si stejne budete muset vyzvednout a znovu odbavit. Pokud budete stihat tak samozrejme muzete. Ted v kvetnu na jfk byla ale fronta na imigracnim cca 1,5 hodiny. Pri odletu 40 minut nez se clovek dostal k automatu na odbaveni kufru(vytisteni stitku) a pak hodina ve fronte na odbaveni (terminal 4). Takze pokud bych mel v new yorku prestup v jeden den a treba 3hodiny tak bych stihal jen tak tak. Takze pocitejte s rezervou pokud opustite letiste.

Dobrý den, chci se zeptat zda při cestě s 9h mezipřistáním v Atlantě směrem dále do Jižní Ameriky mohu opustit letiště a navštívit krátce město. Dotaz zní takto: mám vyřízené povolení Esta varianta cesta přes USA do další destinace. Děkuji

@Lenka:
https://chcidoameriky.cz/covid-a-cestovani-do-usa
Případně web US ambasády nebo CBP

@Lenka: Asi tu zatím nikdo ještě nikdy tuto informaci ve fóru nenapsal…..

Dobrý den.
Plánujeme v červenci cestu do USA.
Prosím o informaci, zda je třeba Covid pas o absolvovaném očkování a nejpozději jak staré a popřípadě i PCR test.
Děkuji, ahoj Lenka

Dobrý den, nemáte prosím zkušenost s přestupem v NewYorku na JFK? Letíme z Orlanda přes JFK do Prahy a máme Layover 90 min, tak se trochu bojíme že to nestihneme. Ještě to můžeme přebookovat na 5 hodin layover. Děkuji!

@Petr Novák: :-))) I já moc děkuji za odpověd a váš čas. Pěkný víkend

@Petr Novák:

Děkuji moc za odpověď a váš čas :)

@Zuzana: Třeba se tam potkáte s Tripem z předchozího komentáře. :-)))

@Petr Novák: Dobrý den, moc děkuji za odpověd. Chtěla jsem online, ale přes aplikaci United mi to nejde. Takže asi to dopadne tak, že půjdeme na přepažku. Ale nebylo to v plánu, když nemáme žádný kufr k odbavení.

@Trip: Ahoj, chápeš to správně. Je to tak, jak popisuješ.

Tak při “testu balení” jsem naznal, že dva kabinové kufry nepostačí. Letím s United (+ Austrian) z VIE do LAX přes LHR. Po zadání údajů (pas, covid certifikát, …) mi united ukazuje, že musím provést check in na letišti (You’ll need to check in at the airport.
See an agent at the airport to check in for your flight and receive a boarding pass.). Stejně tak mi to pro můj trip ukazuje, že první odbavené zavazadlo (23 kg, 157 cm) bude za 1600 na jeden směr.

Chápu to tedy správně, že v den odletu ve Vídni dojdu s odbavovaným zavazadlem a kabinovým zavzadlem, u přepážky odbavení spolu s kufrem odevzdám kufr na pás, zaplatím 1600, dostanu boarding tickety na oba lety a budu pokračovat ke gate? A to samé pak provedu na letišti LAX (United pro druhý směr taktéž ukazuje že budu muset provést checkin na letišti). S tím, že vzhledem ktomu, že první letiště v USA je konečná (LAX) tak si kufr vyzvednu až v Los Angeles?

Možná je to stupidní dotaz, ale rád bych se ujistil že jsem stav pochopil správně.

@Zuzana: Dobrý den, dcera očkování nepotřebuje, protože jí ještě nebylo 18 let. Vy s manželem jste v pořádku. Na test nemusíte chodit.

Rozsazení u tohoto letu je nepravděpodobné. Budete se odbavovat online, nebo na přepážce? Pokud na přepážce, tak poproste, ať vás nechají sedět pohromadě. :-)

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli má někdo čerstvou zkušenost s letem do USA ( konkrétně New York). Letíme příští týden. S manželem jsme očkovaný, dcera 14 let ne. Vím že děti do 18 let mají vyjimku. Je to teda tak že opravdu nemusí nic mít? Nebo jí mám vzít pro jistotu na test a mít výsledek s sebou? A druhá otázka. Letíme s United Airlines, tarif Basic economy, sedadla koupená nemáme. Rozhodí nás i u takto dlouhých letů jako rodinu opravdu každého jinam? Předem děkuji za jakoukoliv radu a odpověď. Z.

@Franta:

No co jsem četl u Austrianu a United, tak podmínka na batoh je, aby se vlezl pod sedačku, což je asi v pohodě. Co se týče kufru, tak ten by se měl vlézt do přihrádky nad sedadlem.
Letenky na srpen sleduji a pohybují se kolem 13-14 tisíc nejlevněji (google flights), tarify s odbaveným kufrem jsou třeba za 18-20.

@Trip:
Jde i o to, že letecké společnosti moc nepovolují carry-on kufr + batoh a oboje narvané k prasknutí. Standard je carry-on + taška na noťas nebo kabelka.
A co koukám na letenky na Letušce, tak rozdíl bez kufru/s kufrem není třetina ceny.

Zdravím, plánuji na srpen trip po západě USA, na dva týdny. Letenky jsou aktuálně celkem cenově přívětivé, co je ovšem problém je to, že odbavené zavazadlo nenabízí žádná společnost z těch levnějších (a když ano, tak za každý kufr je to příplatek třeba 30 procent ceny letenky.
Má tady někdo osobní zkušenosti jestli se dá nějak rozumně “přežít” těch 14 dní s palubním kufrem (běžné rozměny palubních zavazadel) a batohem (oboje by mělo být možné dostat na palubu, batoh pod sedadlo, kufr nad sedadlo). Budeme cestovat dva, takže 2 kufry a 2 batohy. S tím, že si do kufru nedáme nic co má víc jak 100ml počítám, stejně tak počítám s tím, že si část věcí pro denní potřebu koupím až na místě.

Dobrý den, mám dotaz,který se týká očkování C19.Pořád mi není jasný pojem plně očkovaná osoba . Letím v červnu do Seattle a mám 3 dávky, poslední v prosinci 2021.
Stačí to, nebo musím jít ještě na čtvrtou?. A ještě mě zajímá, beru s sebou 15letého vnuka, musím mít potvrzení rodiče? A jestli je na to nějaký formulář? Děkuji za odpovědi.

@Johny:
Jak píše Kuba, pokud je to chybou ze strany aerolinek, tak se to snaží vyřešit, co nejlépe. Buď dalším letem, jinou trasou nebo i za pomoci partnera v alianci.
Mě takhle kdysi při zpožděném příletu z USA při vystupování z letadla na LHR čekala paní s cedulí a pak mě dodávkou převezla přes letiště k mému letadlu do Prahy, abych to stihl a nezdržoval se cestou terminály. Kufry mi pak poslali dalším letadlem a přivezli mi je až domů. Známé takhle “pokazili” svatební cestu na Kubu. V Praze zpoždění a letadlo v Barceloně jim uletělo. Dostali hotel v centru, 600 Euro a letěli další den. Takže nakonec nečekaná španělská romantika a spokojenost.

@Johny:
Aerolinka ti zajisti nahradni let. Vetsinou nasledujici, takze se dostanes, ale s casovym zpozdenim. Pripadne alternativni trasou (napr. s prestupem na JFK nebo podobne).

@Franta: Děkuji za odpověď.

Měl bych navazující dotaz (asi klidně na kohokoli), v článku jsou zmíněné nějaké rezervní časy na přestup (což je logické), jak se ovšem postupuje pakliže mi uletí navazující let vinou toho, že první let měl zpoždění (poletím např. přes HEL či LHR do LAX z PRG/VIE, budu mít rezervu třeba 2-3 hodiny a letadlo z PRG/VIE přiletí do HEL/LHR tak, že už nestihnu navazující let ani kdybych měl tryskový batoh, například vinou poruchy, špatného počasí, zdržení při rolování atp.)? Pokud má totiž naplánovaný trip, zaplacené hotely, auto atp., asi by ho úplně nepotěšilo ani vrácení peněz za letenky do USA.
Samozřejmě předpokládám situaci, kdy budou oba dva lety v rámci jedné letenky (tzn. bez řešení odbavení zavazadel při mezipřistání až na první letiště v USA)

@Johny:
Tahle bezpečnostní kontrola se dělala/dělá (letěl jsem naposledy před C19) před nástupem do letadla amerických aerolinií přímo u gatu, takže zpoždění vlastně nehrozí. Je to pár otázek (kam, proč, kdo balil kufry, vezete někomu něco a tak) a celotělový scaner.

Zdravím, chtěl jsem se zeptat v souvislosti s oněm “předpohovorem” před odletem do USA, pokud se cestuje s přestupem), provádí se pohovor až na letišti, odkud letí přímý let do USA? Jedná se mi totiž o to, jak velkou rezervu případně ještě k rezervám zmíněným v článku připočíst (někde jsou ceny letenek docela výhodné, třeba s přestupem v LHR či FRA, ale přestupy jsou tam třeba hodinové či 2hodinové) právě tento předpohovor, tzn. letadlo dosedne na první zastávce, já najdu místo předpohovoru a provedu ho (bez zavazadel, ty si vyzvednu až ve státech) a až poté si půjdu najít gate odletu do USA.

@Anna:
3h jsou v pohodě. Myslím, že pro obě varianty. Poslední dvě cesty jsem měl přes CDG a od dosednutí po přesun k odletovému gatu to zabralo cca hoďku. Takhle nějak probíhala cesta busem mezi terminály https://www.youtube.com/watch?v=kH5e22-XVFc
Přes LHR už jsem dlouho neletěl.

Dobrý den, prosím o radu: myslíte, že na přestup na let do USA stačí cca 3 hodiny?? Mám z toho celkem strach vzhledem k tomu, že všude čtu, jak málo mají letiště zaměstnanců a že kvůli tomu bývají fronty na hodiny…
Mám 2 možnosti, oba lety jsou v rámci 1 letenky:
1) přestup v Londýně – Heathrow (operační do Londýna British Airways, dále American Airlines)
2) přestup v Paříži – CDG (operační do Paříže Air France, dále Delta)

@Vítek:
Odbavene zavazadlo bys mel videt na letence/v rezervaci. Staci se odbavit 1x ve vidni, v Londyne ti prendaji zavazadlo a jenom prestoupis na jiny let

Ahoj mam dotaz, za tyden letim do Chicaga z Vídně, s přestupem v Londýně. Necim jestli se musim 2x odbavovat a jestli mam v ceně odbaveny zavazadlo. Letim do Londýna s Austrian a z Londýna s United.. letenku jsem kupoval u United a všechny směry mam na jedné letence, ale mam booking reference jak pro Austrian tak pro United.

Ahoj, 3.1.23 letíme z Prahy do Miami přes Helsinky, potřebujeme testy na Covid, když máme tři dávky očkování? A co imigrační v Miami? Máte někdo zkušenost.. děkuju Klára

Aha. Asi jsem to spatne pochopila. Moc dekuji. Nemam zadne zkusenosti, tak se ptam

@Lucie:
Nerozumím otázce. Kdo by ti ho měl poslat? Amíci?. Jako že tě tam chtějí?
Zvací dopis posílají příbuzní nebo známí, že se za tebe zaručují.

https://chcidoameriky.cz/jak-napsat-zvaci-dopis-do-usa-soukromy-a-obchodni-vzor-ke-stazeni

Ahoj. Chtela bych se zeptat kolik dni pred odletem posilaji zvaci dopis? Letim na konci prosince a jeste nic neprislo. Dekuji

Ahoj, 11.1 letim do Chicaga a chci se zeptat ohledně covidu, zda-li vše kontrolují a podobně, mam dvě dávky ale už mi vypršela platnost takže jdu teď na posilování dávku,tudiž budu mít 3. A ještě jak je to s pohovorem, budu mít zvací dopis, tak by snad vše mohlo proběhnout hladce:)) diky moc za odpovědi!

@Lucie: Ja jsem letel 2014 PRG-Heathrow-San Francisco, na prestup 2 hodiny a bohate to stacilo. Samotny presun mezi terminaly zabral tak 30 minut, co si pamatuju, tak jsem musel autobusem a vlakem. Prestupy krasne znacene.
Tehdy byla Britanie v EU, ale stejne mimo Schengen, takze si nemyslim, ze by se v tomhle ohledu neco zasadne menilo.

@OP: Děkuji za komentář, no, říkám si, že by ty pohovory zvládl, už jednou něco podobného absolvoval. První volba byla přímý let Mnichov-Boston, ale bohužel nabidky co jsem našla jsou o cca 10tis dražší nez s přestupem v Evropě. Máme nějaké časové limity, proto mi z nabídek nejlip vyšel právě Heathrow a Frankfurt a z nich si musíme vybrat. Ve Frankfurtu by byl čas na přestup 2h a 15 min, v Heathrow buď 2,5hod. nebo 3,5hod.

@Lucie: frankfurt a stavkujici lufthansa uplne hitparada neni. U Londyna pozor uz nejsou v EU. U americkych aerolinek byvaji jeste navic pohovory na letisti uz pri prestupu v evrope, takze bych letel poprve mimo americkou aerolinku, aby se clovek uz v londyne nestresoval pohovorem :-). Takze nakonec pri tomhle vyberu bych si vybral ten frankfurt a nechal si vetsi cas na prestup.
Jinak co jsem tak vypozoroval z mych zkusenosti tak me nejjednodusi (kdyz pominu praha jfk s deltou v sezone)pro prvni let a takovou nejvetsi pohodu vychazi letet do USA s LOTem pres varsavu (prg-waw-jfk). Letiste je mensi atd. Ale samozrejme ty boston nenabizi.

@Vláďa: Air trainem z terminalu na stanici newark liberty airport station a odtud vlakem NJ Transit do stanice NYC Penn station (Manhattan)

Dobrý den, zařizuji letenku pro 17 letého syna, který poprvé poletí sám, z Prahy do Bostonu. Zvažujeme které letiště je vhodnější na přestup, kde pro něj bude jednodušší orientace, Heathrow nebo Frankfurt? Aerolinky to budou buď Lufthansa nebo United Airlines a určitě to bude kvůli zavazadlům v jedné letence. Moc děkuji za radu.

Dobrý den,
poprosil bych o radu jak se dostat z Letiště do ubytování v NYC. Ubytování budu mít nejspíš v Bronxu, popřípadě alespoň se dostat na stanici metra.

Příletové letiště mám New York/Newark (EWR).

Dobrý den, dcera letí z Vídně do Miami s přestupem v Mnichově a oba dva lety jsou od Lufthansy. Chci se zeptat na ten přestup v Mnichově jestli opět musí projít kontrolou a zda to stihne do 40 minut.
děkuji

P

Dobrý den,prosím o radu koupené 2 letenky do USA bohužel bratr byl pracovně v Íránu nedostal vízum letenky nejdou vrátit ani prebukovat je to možné?nebo přihlásit na jiné jméno?dá se proto něco udělat dekuji pacherova

@valerie: Dobrý den, Valerie, doporučuji si přečíst článek cesta do USA krok za krokem. Najdete tam kompletní návod, jak postupovat.

ahoj mam velky dotaz poprve letim do Chicaga a aboslutne nevim co mam vzit sebou mam mit vypis s uctu ? dekuji za rady ..

@Petr: ano tady to pujde pouze pres student agency. Vetsinou dopredu se za sedacky plati, takze by meli buknout a po vas pak chtit zaplatit.

Ahoj, mám zakoupené letenky u Austrian Airlines, jako u operujícího přepravce (primární je United Airlines). Nejde mi si dopředu zarezervovat sedadla, chtěl bych mít jistotu, že budeme sedět s přítelkyní spolu.
Píše se mi v Manage my booking: “This booking might have limitations in some functionalities as it has not been booked on this platform. If so, please consult the booking platform originally used. For e-tickets booked via travel agency, please contact the agency concerned”.
Zkoušel jsem i u Student agency, kde jsem letenky kupoval, ale nikdo mi neumí poradit …

Nemáte někdo zkušenosti? Děkuji. Petr

@Miluše: stačí pouze dvě dávky , vytiskněte si potvrzení , chcou ho vidět už v Praze na letišti

Ahoj,
do Ameriky letím poprvé a chtěla bych se proto zeptat zkušenějších, jestli stačí na přestup mezi letišti JFK a LGA 3 hodiny a 15 minut?
Budu mít s sebou jen příruční zavazadlo a z JFK si dopředu domluvím Uber (Tak půl hodiny po plánovaným přistání vzhledem k pohovoru na imigračním je reálný? Nebo radši hodinu?). Případně ještě můžu dokoupit místo s přednostním výstupem z letadla na JFK.
Dá se to takto stihnout? Díky moc.

@Pavla:
Zavazadla zůstanou na překladišti uvnitř terminálu a půjdou rovnou do dalšího letadla.
Do Londýna můžeš jet, ale dobře si to spočítej , ať se vrátíš včas. Heathrow je trochu z ruky. Při návratu už check-in neděláš, letenku bys měla mít už z check-inu v USA, projdeš jen bezpečnostní kontrolou při vstupu do terminálu. Ta může trvat, podle toho kolik tam bude lidí. LHR je celkem velké letiště.

Ahoj,
na jaře letím do New Yorku s přestupem na Heathrow (moje první cesta letadlem, tak se omlouvám za možná hloupý dotaz). Při zpáteční cestě máme při přestupu skoro 14 hodin čas, tak by byla škoda to nevyužít k návštěvě Londýna. Jak je to v případě, že chci opustit letiště, se zavazadly? Platí pořád to, že se o ně nemusím starat a přeloží mi je na navazující let? A při příchodu na letiště to probíhá stejně (check-in, kontrola, atd.)?
Díky.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně očkování. Mám dvě dávky z loňského léta, ale tečka mi ukazuje, že mi platnost vypršela teď v dubnu. Platí mi očkování stále na cestu do USA i přesto, že mi už svítí v aplikaci červeně? Na stránkách CDC píšou, že 3 dávka není podmínkou, ale nikde jsem se už nedočetla, jak je to s tou platností.

Děkuju za odpověď :)

@Petr:
Tak už není potřeba rada…..psal jsem si s Deltou pomocí Messengeru a všechno vyřídil, pošlou formulář, vyplníte, zpracují, potvrdí a zašlou nový ticket na email. Rychle, bez příplatků a nějakých průtahů, efektivní, super

Ahoj, máte někdo zkušenost s překlepem na letence do USA s Deltou? Omylem jsem strejdovi napsal u jména JOSERF, místo JOSEF. Jak velký to může být problém? Díky moc za informace :-)

@Petr Novák: Děkuju moc.@Petr Novák: Moc děkuji :)

@Petra: Dobrý den, Petro. Pakliže máte obě letenky v rámci jedné rezervace (kupovala jste je společně), tak vám kufry přeloží.

Ve Washingtonu je na to určená fronta. Nemusíte mít obavy, pokud si nebudete vědět rady, tak Vám ochotně pomohou. :-)

Dobry den, odlétáme do Orlanda. Letime s United Airlines přes Londyn a Washington. Do Londyna nam pisou, ze je to pilotovane Austrian Airlines. Asi to na to nema vliv, ale radeji se ptám, prelozi nam v Londyne kufry nebo si je musime vyzvednout a znovu odbavit. A jeste se zeptam, jestli ve Washingtonu po vstupnim pohovoru a vyzvednuti zavazadel se chodi k normalni odbavovaci prekazce je znovu odbavit, jako pri pocatecnim letu nebo je tam nejaka prepazka pro prestupy? Letime takto poprve a neumime moc anglicky, budeme pouzivat prekladac, tak bych chtela co nejvic informaci ziskat pred cestou. Jinak vase stranky jsou opravdu skvele

@Veronika: letěli jsme 29.5. – z prahy pres dublin – kontrolovali pouze v praze a to jen ockovani, test jsme meli, ale nikdo nechtel videt (ale asi je to vzdy individualni,tak doporucuji mit, staci antigen – pokud nema finsko nejakou odlisnou upravu)

@Vasek: stačí dvě

Ahoj, nevite jestli jsou pro vstup do USA nutne 3 davky nebo staci dve? Ja se totiz planuju ockovat az v srpnu treti davkou na podzim a nevim jestli mi staci dve davky.
Diky za info

@Veronika: Dobrý den, Veroniko, letěli jsme před 14 dny a kontrolovali důkladně všude a všechno. Lepší bylo mít všechny formuláře vytištěné, kontrola byla o dost rychlejší než hledání všech QR kódů.

Dobrý den, Veroniko, letěli jsme před 14 dny a kontrolovali důkladně všude a všechno. Lepší bylo mít všechny formuláře vytištěné, kontrola byla o dost rychlejší než hledání všech QR kódů.

Nemáte někdo čerstvou zkušenost, jak moc teď kontrolují testy na kovid na letišti? Letime přes Helsinky a očkování jsme 3 dávky.

@Adriana: Ahoj Adriano, z hlediska “imigračního” to je možné. Je však třeba počítat s frontou na imigračním + cestou do centra + prohlídkou města + cestou zpět + frontou na bezpečnostní prohlídce + rezervou.

Já bych počítal se zhruba 6 hodinami, které se spálí jen cestou do města. Méně než 2-3 hodiny na prohlídku úplně nemají význam.

Když se to sečte, tak by mezi příletem a odletem mělo být alespoň 8-9 hodin. Nejlepší asi je přiletět jeden den do New Yorku, přespat v něm a další den pokračovat na Floridu. :-)

Ahoj lidičky, chtěla bych letět s rodinkou na Floridu a měla jsem takový nápad najít letenku s dlouhým přestupem v NY je možné opustit letiště a nevíte jaké jsou podmínky … jestli se to vůbec vyplatí abychom nestáli 5 hodin na Imigračním a ven z letiště se dostali jen na chvíli…..

@J: Ahoj, kufr přehodí sami. :-)

Ahoj. Mám jen dotaz. Při cestě Las Vegas – LAX – Paříž – Praha kufr dorazí rovnou do Prahy? V LA to přehodí rovnou sami, že? Díky

@Franta: To je pravda, to jsem zapomněl, že to musí být start/cíl stejné místo. Pokud je to ale stejné start/cíl, tak to dnes vychází asi nejlépe cenově.

Franta/TINA-1× a bylo moc lidi a velký chaos na letisti a už nikdy vic a to jsme měli jen1x secondary a právě tam mobil vůbec nic,jen chtěli vše rict-dali jsme číslo,pozvání,zavolali a ok. Symbolické dárky, napsané a vyfocene, změna letenky a pokračovali jsme dal.Ale nevíme proč. S kioskama byl problem.
Pojistovny se vyhnou všemu. My 2xpojisteni normalni. Musíš dávat pozor.

@Tina:
https://chcidoameriky.cz/bude-mi-v-usa-fungovat-telefon
Je možné, že ti telefon prohlédnout. Ale to se děje pouze, pokud neprojdeš před imigračního na přepážce a jdeš na secondary. Po bráchovi nikdy mobil nechtěli, ale pokud budou chtít, tak jim ho musíš zpřístupnit.

https://chcidoameriky.cz/cestovni-pojisteni-do-usa-na-co-si-dat-pozor-a-proc-ho-nepodcenovat
U pojištění je dobré koukat na plnění, jeho výši, podmínky a hlavně výjimky. Pojišťovny se snaží neplatit, když to jde.

@OP:
Na Turo si auto na roadrip napříč USA nepůjčíš. Ale až bude okruh se startem a cílem na jednom místě, tak ho plánuji vyzkoušet.

@Tina:
Tina-mobil jsi zkontroluj nás aby ti v US fungoval-dobiti,nebo paušál, nastaveni-data. Nebo budes mít tady jejich. Pojisteni-je dobře ho mít,a hlavně tady.Pojistovny-to asi žádná nemá recenze ok. Ale taky se na něj můžou zeptat,stejně tak i na mobil. Byli případy,že to kontrolovali.Nekdy vše proběhne rychle, pár otázek, někdy se ptají víc.Tak máte vše ok. Zkus Frantu na pojisteni. Třeba Allianz,Axa.

@Franta: a neřeší to apka Turo a auta s neomezeným nájezdem? Ceny jsou více jak poloviční oproti půjčovnám a roadtrip by měl klapnout.

@Dan/a: @Franta:
Moc vám oběma děkuju za vyčerpávající info. Letím poprvé v životě, a rovnou do US, takže jsem z toho dost nervozní, a rady zkušených velmi vítám. ESTA i letenky máme naštěstí v pořádku. Co se týče pojištění, tam trochu tápu, hlavně v tom, že spousta pojišťoven má negativní recenze. Každopádně nechci na pojištění do US šetřit. Jen jsem se chtěla zeptat ohledně toho, že si mám zkontrolovat mobil – mám se připravit na to, že mi ho budou lustrovat?

Franta- máš hodně info.My jen 1x kontrola,Jinak vše v pohodě.Ale sám víš jak to je-jednou ano a rychle,pak ne, záleží na kontrole. Opravdu dáváme na vše pozor.Ale někdy jsou lidi moc chytri-jak je vše jednoduché.Sam víš asi jak to chodí. Auta nevíme. Vedle je avtoevrope.Jen u těch dokladu-my měli překlad z Čr a tady to chtěli znovu.

@Tina, Dan/a:
Jezdím tam od 1999, za rodinou, za známými nebo jen tak na dovolenou. Nikdy nebyly problémy. Brácha byl 3x na secondary, ale vždy v pohodě, počtvrté už ho pustili normálně. Nějaké zkušenosti tedy jsou, případně sbírám i info od známých. Teď už dva roky čekám na roadtrip, ale ceny aut aut v půjčovnách to brzdí.

Tina-a taky svuj mobil si zkontroluj. Tak ty jedeš k rodině- budeš mit zázemí u nich ve všem. Auta nevíme. Mobily máme 1i nás na dobiti a tady. Zážitky hezke a někdy silene-třeba hledání zavazadla a tak. Vždy jsme prošli ok, řekli pravdu. Proto říkáme brát co potřebuješ 1zavazadlo stačí. A menší peníze na letišti, nebo druhá karta. Ale co čtu Franta a pár dalších mají hodně zkušenosti.

Tina-zadost jsme mysleli estu. Pak u všeho, letenka ať máš vše dobře napsané, jméno taky pozor – něco projde a něco ne. Dá se to i opravit na letišti, ale vetsi chyby neco stoji. Obcas mivame problem s jmenem,tak to vime.Každý máme zkušenosti jiné. Koupíš tady dost i v tzv.akci, záleží co potřebuješ a pak chceš. Opravdu pár nutných věcí. Viděli jsme hodně co kontrola vyhazuje. My máme sebou doklady a peníze a letenky a mobil, cestovní hygiena, oblečení pro případ nouze a slovník, info knihu. Zážitky ruzne- taky sme nestihli další letadlo, spali v hotelu od letiště. Někoho se ptají na víc věcí, někdo projde rychle. Teď momentálně situace různá da se rict ve všem. A pojištění- zubař tady je moc drahý ale i cokoliv jinýho by se náhodou stalo. Záleží kam Jdeš, my máme teď zimu.

Tina- zvací dopis je lepší mít u sebe,můžou zavolat a zeptat se. Je lepší v žádosti Esta/viza psát pouze pravdu,dá se vše overit a moc let dozadu. Jdeš jako na dovolenou ale v podstatě je to tva rodina. Asi jedeš/te poprvé? Franta má moc zkušenosti co čtu.
My měli jen jednou větší kontrolu a telefonát, zvací dopis ok, peníze, karta pokazde. Dárky symbolické.

@Dan/a: Děkuju moc za info. Žádné potraviny s sebou nepovezu. Co se týče léků tak jen brufen na bolest, jinak nic. A dárky taky ne. Známí jsou v podstatě z US – předkové emigrovali. Rozhodně nic nepodceňuji právě proto, že si uvědomuju, že mohou nastat různé komplikace. Můžu se ještě zeptat, jakou žádost máš na mysli, se kterou by mohly být potíže? A co se týče toho zvacího dopisu, je potřeba ho mít s sebou, ikdyž jsme do ESTA vyplnili adresu a kontaktní osobu, ke které jedeme vč. tel. čísla?

Taky pozor na dárky,potraviny,leky,atd. Zeptej se známých-jsou z Čr,nebo Us. My jsme michana rodina.Kolikrát se lidi že všeho smějí…,A pak problém s vypsáním žádosti, nebo co vezou sebou,navsteva-treba zvací dopis,někdy si vše zkontroluji-adresu,zavolaji. Je to různé…

Tina-v prirucnim zavazadedle bych měl co nejmíň a jen to nejnutnější co potřebuji, doklady a peníze,mobil. A už vůbec ne elektro,atd. Stejně i jiné věci nebrat ve velkem.Tady toho koupíš hodně i za nižší cenu. Je to jen nas nazor. My cestujem tzv.sportovne vsude.Je to na tobě. Franta je asi moc zkušený cestovatel.

@Franta: Děkuji. Takže v příručáku to mít můžu? Omlouvám se, jestli se ptám moc hloupě, v životě jsem do USA neletěla, tak raději chci mít všechno info “polopatě” :D

@Tina:
Je v tom baterka = nemůže to být v odbaveném.

@Dan/a: No, jedu ke známým. Kupovat to tam kvůli měsíci moc nechci. Samozřejmě, že s sebou nehodlám tahat všechno možné i nemožné, mám limit jeden menší kufr :) Jde mi spíš o to, že nevím, jestli je vůbec možné to tam přivézt ať už v příručním, anebo odbaveném zavazadle.

@Mirek:
Kolik chceš, ale vše nad 10000,- dolarů musíš přiznat. To platí i při odjezdu. A samozřejmě platí i hotovostní limit tady v EU, což je, 10000,- Euro. Jen nevím, jestli se v poslední době ty částky nějak neměnily.

Ahoj, kolik hotovosti můžu převážet do USA?

@Tina:
Jedeš na dovolenou, nebo …, k rodině, přátelům? To jsou věci co tady vše koupíš a netahat deset kufrů. Víc se zajímat o ockovani, auto, atd. Na cestu a sebou jen nejnutnější věcí.

Zdravím, mám takový zvláštní dotaz :-/ Chystám se do USA, jedu na měsíc, a tak jsem si procházela všemožné články o tom, jak zabalit odbavené a příruční zavazadlo (jinými slovy, co si můžu s sebou vzít, a co nikoli). Zajímalo by mě to, jak je to s epilátorem. Dočetla jsem se, že žiletky nejsou problém, ale o epilátoru ani slovo :-/ Vztahuje se to do skupiny “elektro věciček”, které je třeba mít u sebe v příručním zavazadle, anebo to můžu dát do odbaveného? Anebo to tam prostě nedostanu nijak? Nerada bych měla problém s odbaveným zavazadlem, a nerada bych toto musela vyhodit z příručního při kontrole, tak se raději ptám :-(

@zdenek:
Rentalcars jsou v pohodě. Poslední dobou ale používám EconomyCarRental. Vždy bez problémů, cena u nabídky je konečná včetně všech poplatků a kompletního pojištění.
Pokud budeš auto vracet v místě půjčení, tak prý je fajn i Turo, ale to nemám vyzkoušené. Je to něco jako airbnb pro auta. U článků o půjčování aut se o tom píše v diskusi.

Ahoj, mám ještě jeden dotaz.Jaky způsob půjčení auta preferujete.My jsme si v roce 2018 zařídili vše přes rentalcars.Neznate někdo nějakou agenturu která je spolehlivá.
Díky za odpověď

@zdenek: pokud telefon umi esim tak jednoznacne aplikace airalo. Vyzkouseno v new yorku v listopadu a naprosto bez problemu. Aplikace je ke stazeni v appstore na andoid nevim.

@zdenek: S Lycamobile žádné osobní zkušenosti nemám. Naposledy jsem v USA měl AT&T.

Já vůbec několik posledních let postupuji tak, že jsem si na letišti nebo ve městě koupil místní SIM kartu (předplacenku) od běžného operátora. Doporučuji tak postupovat i při cestách jinam než do USA – prakticky kamkoliv mimo EU. Je to výrazně levnější.

Třeba loni v Moldávii jsem měl 100 GB internetu a 600 minut volání v přepočtu za 37 Kč. Prakticky jen stačí si s sebou na cestu zabalit jehlu, kterou se otvírá zdířka SIM karty v telefonu.

Skvělý přehled předplacenek najdeš na webu Prepaid Data SIM Card.

Ahoj moc díky za radu.Takže data made in czech nebrat.Oni jsou dost drahý.Jaky je tvůj názor na SIM od lycamobile,tu jsme používali při minulém tripu v USA, teď se nedá sehnat.

Ahoj Zdendo, doporučuji si koupit americkou SIM kartu až na místě. Stojí pár dolarů, občas k ní dostaneš jako bonus třeba kredit do Walmartu apod. Internet a volání máš v ceně. Pokud máš telefon na více SIM karet (umí to Samsungy a dost možná většina Android telefonů, u iPhone nevím), tak navíc nepřijdeš ani o české číslo. Tedy budeš dál dostupný na českém Whatsappu apod., ale můžeš používat internet všude po USA.

Platit si roaming u T-Mobile nedoporučuji. Kupovat si do USA data od českého T-Mobile ti přímo zakazuju. :-)

Díky za info, když jsme tam byli v roce 2018 tak jsme to dělali úplně stejně jako vy.Zaplatim si u T-Mobile roaming a mužem vyrazit.

@zdenek: Ahoj, my sme to vobec neriesili. Telefon v roamingu, takze v pripade nutnosti si sa vedel dovolat, ked si potreboval, ale nepamatam si, ze som s niekym volal. Navigacia v mobile offline, Here, takze data nebolo treba. Boli sme na zapade a pri presunoch boli aj tak cele oblasti bez signalu, cize aj bez internetu. Takze na nejaku online navigaciu by som sa nespoliehal. Internet bol vzdy na moteli zadarmo, takze to co sme potrebovali vyriesit, som riesil vecer na moteli

Ahoj v létě se chystáme do USA, jak je to s telefonem a internetem.Dřiv se dala koupit virtuální SIM karta.Ted to nemůžu sehnat, jedině na cizích stránkách,ale dřív se to dalo koupit na českých stránkách.Poradte jak to řešíte vy ostatní cestovatelé.
Díky

@Kuba: Děkuju moc. Zkusím to teda risknout. :) Ještě mě napadá takový aktuální dotaz, zda někdo tady nemá zkušenost, jak je to teď s těmi testy… uznávají se jen PCR anebo může být i antigen? Z těch obecných instrukcí to nějak nevyplývá… A kontrolují to imigrační taky, anebo to po mně budou chtít jen před nástupem do letadla?

@Lena:
Já jsem letěl v 2019 Mnichov – Denver – Salt Lake city, měli jsme na přestup necelé 3 hodiny a imigrační + změna terminálu jsme zvládli asi za hodinu, možná něco málo přes hodinu. Takže za mě jo. Imigrační ve srovnání s LA a SAN Francisem rozhodne o hodně rychlejší, co si vybavuju

Ahoj, čeká mě let do USA. Letím z Německa do Denveru, kde mám potom necelé dvě hodiny na přestup na vnitrostátní let (přesně 1 hodina a 55 minut). Dá se to s imigračním a odbavením v Denveru za ty necelé dvě hodinky stihnout, anebo se mám rovnou podívat po jiném letu, kde bude časová rezerva větší?

@Michal: Ahoj, v Helsinkách jsem přestupoval dvakrát. Jedná se o malé, hezké a celkem přehledné letiště. Nebude to problém. :-)

Dobrý den, nemá někdo zkušnosti s přestupem v Helsinkách? Mají tam ve všech letech do LAX jen 1,5hod. na přestup, tak jestli to stačí nebo radši ne.

@Michal:
Výslech, byť v uvozovkách, bych tomu neříkal. Je to zbytečně negativní.
Musíš doufat, že si porozumíte rukama nohama. Když ne, tak secondary, další pohovor. Některá letiště prý mají možnost zavolat tlumočníka.
Když si to tu pročteš, spolu s dalšími články o imigračním, tak zjistíš, že většinou stačí mít odpovědi na standardní otázky připravené a přeložené na papíru, který imigračnímu dáš.

Zdravím, já jsem to absolvovala úplně v pohodě. Bez znalosti jazyka jsme se domluvili rukama. Když jsem přiletěla do NY, tak na letišti jsem nejdřív pozorovala co dělají ostatní cestující, když přijdou k imigračnímu úředníkovi. Když na mě promluvil-moje odpověď: “nou spík engliš”. A dál mi jen ukazoval co po mě chce. Prohlédl si pas, zkontroloval vízum a podle gestigulace jsem pochopila, že se ptá “jak dlouho tam budu”, tak jsem mu ukázala počet. A to podotýkám, že jsem z něj měla strach, neboť to byl přes dva metry velký černý hromotluk. Mávnutím ruky mě poslal dál a bylo to. Takže už se nebojím. Akorát nevím jak to bude probíhat teď, jestli budou chtít něco víc. Byla jsem za synem v roce 2018.

Dobrý den,chci se zeptat jak to probíhá u “vyslechu”u imigračniho úředníka pokud neumit anglicky ani slovo…děkuji

@Daniel: Nevymýšlej “bejkárny” …v US maj teď jiný starosti. Každý den 65-68tis. nově nakažených, nedivil bych se kdyby tě na místě teď poslali zpátky a počítám víš, že důvod ti zrovna udávat nemusej :-)

@Daniel:
A vydržet, až to půjde, tě napadlo? Máš tam něco tak moc důležitého, že to nepočká?
Zjisti si, odkud se do USA může, pak jestli se na to místo může z ČR. Vyraž tam, buď tam 14dní+ a pak zkus jet do USA. Jak prosté.
Ale myslím, že lepší bude sedět doma na zadku a počkat, až se to otevře, než vymýšlet nějaké ochcávky.

Ahoj,

ma nekdo nejaky tip jak se do USA legalne dostat (na ESTu jako turista) ?:

“Občan ČR nemůže cestovat do USA, pokud v posledních 14 dnech pobýval na území států schengenského prostoru, Velké Británie, Irska, Brazílie, ČLR a Íránu. ”

COVID-19: CESTOVÁNÍ DO USA JE OMEZENO! // Aktualizováno: 08.07.2020
(https://www.mzv.cz/washington/cz/konzularni_informace/koronavirus_covid_19_od_patku_13_brezna.html)

Pres Kanadu to take jeste nejde :

“Od 18. března 2020 je v platnosti zákaz vstupu na území Kanady všem cizincům, tedy i českým občanům. ”

Covid-19: Aktuální podmínky pro vstup českých občanů do Kanad
https://www.mzv.cz/ottawa/cz/aktuality/covid_19_aktualni_podminky_pro_vstup.html

dik,

Dan

@Šárka: lax pred 14 dny vubec nic, az me to prekvapilo. Sfo pri odletu take nikdo nic neresi.

Zdravím, máte prosím někdo zkušenosti v dnešní době s kontrolou na chřipku – koronavirus na letištích ? Nemusím se bát si odkašlat ? Děkuji.

@Martina Varhanova: pozor na toto. Pokud je zpatecni letenka na stejne rezervaci tak je sance ze zpatecni let zrusi kdyz se vynecha jeden segment letu. S timto bych si nezahraval.

@Martina V:
Podle soudů to není nelegální, ale je otázkou, co udělá letecká společnost. Asi bych to neříkal a pokud ano, tak až v NY, s tím že se narychlo změnil plán.

@Franta:

Děkuji Za info ….bude mít jen příruční zavazadlo……a nemá radši nahlásit ve Frankfurtu, že poletí pouze do NY a dal nepoletí nebo radši nic naříkat?

@Martina Varhanova:
V NY bude imigračka a vyzvednutí kufru, pak by měl kufr odevzdat na další let a jít ke svému gatu, ale stejně tak pak může jít klidně pryč. Nic mu v tom bránit nebude. Otázkou je, co na to letecká společnost. Nedostaví se totiž k dalšímu letu. Minimálně ho budou vyvolávat, aby se dostavil k letu. Zjistí, že nepředal kufr k letu (dojde jim, že neletí) a odletí bez něj.
Tohle není ten případ, ale takovéto cestování se nazývá “hidden-city ticketing”. Koupí se letenka s přestupem v místě, kam chci letět, které je ale levnější než přímý let do daného místa.

M

Pěkný den, můj syn( 19 let) poletí sám na prázdniny ( 72 dni) do USA. Zakoupili jsme letenku (zbytečně rychle) Frankfurt – přestup NY – Denver – tam bydlí jeho sestra, u které měl bydlet.Ted se domluvil se strýcem který bydlí v NY že bude nějaký čas u nej, letenku už nejde vrátit ani přebukovat- moje otázka je zda muže vystoupit v NY kde má přestupní stanici a nebude na imigračním divné proč nejde dal do Denveru. Určitě bude mít zvací dopis s adresou kde bude bydlet.Nejsem v tom vůbec zběhlá a jako matka bych chtěla mít jistotu, že bude vše OK. Děkuji za odpověď a za super stránky kde je opravdu hodně rad.

O

Dobrý den ,

v neděli letím do los Angeles . Konkrétně z Vídně
S Austria airlines s přestupem v londyne , z tama s Air new Zealand do LA . Nevíte jak je to s boarding passem na let z londyna do LA ? Při online chceck inu mi jde jen let s AA do londyna a u Air new Zealand online check in nejde pro změnu vůbec . Když jsem to komunikoval s Austria airlines řekli mi , ze nemůžou chceknout následující let . Takže budu muset jít v Londýně znovu na check in ? Letím s přestupem prvně a ještě do USA tak bych v tom měl rád jasno abych na letišti pak zbytečně nepanikaril. Díky za odpovědi

@Tonda: Kdyby to někoho zajímalo tak si odpovím sám ;-) Letenky byly kupovány u Delty, první dva lety byly operovány KLM a třetí Deltou. Když jsem dělal on-line check-in tak mě to přesměrovalo na stránky Air France (další člen SkyTeamu) což mě překvapilo. Po check-inu mi to poslalo palubní vstupenky pro první dva lety a jen pro dva cestující ze tří a pro třetího mi to poslalo potvrzení o check-inu, vše do e-mailu v pdfku. V aplikaci delty nebyly QR boarding passy. Na letišti v Praze mi vytiskli palubní vstupenky pro všechny tři lety. Na cestě zpátky mi fungovali QR palubní vstupenky pro všechny lety (první dva byly operovány Deltou a třetí byl operován KLM). Myslím, že to SkyTeam nemá moc vychytaný, většinu cesty jsem nevěděl jestli mám SkyPriority a zda jsem TSA PreCheck. U prvních dvou zpátečních letů mi to ukazovalo TSE Pre a u posledního letu SkyPriority. Když je to jedna aliance tak by to mohlo fungovat interoperabilně ve všech jejich aplikacích.

Dobrý den,
vím, že po Evropě to funguje tak, že pokud mám v ceně letenky příruční zavazadlo, tak si ho ale můžu nechat odbavit a může být v podpalubí.
Chtěla bych se zeptat, zda to tak funguje i do USA? V ceně letenky mám dvě příruční zavazadla a ráda bych si s sebou vzala i předměty, které jsou bohužel v příručním zavazadle zakázané. Mohu si pak ten jeden kufr nechat odbavit? (Na letence je přímo napsané “příruční zavazadlo: 2x, zavazadlo do podpalubí: bez zavazadla”)
Děkuji.

V únoru mám letenku PRG-AMS-LAX-HNL a zajímalo by mě jak to bude s boarding passem. PRG-AMS-LAX operuje KLM a LAX-HNL operuje Delta AL. Všechny lety byly kupovány u Delta AL jak jedna letenka.
QR boarding pass z aplikace Delty mi v Praze fungovat nebude (už mám zkušenost z letu PRG-JFK), takže si ho asi vyzvednu v self check-in kiosku.
Bude mi boarding pass fungovat i na další lety z AMS do LAX a dále nebo si musím na každém letišti nechat vytisknou nový boarding pass na transfer desku?
Nebo možná od AMS už by mi měl fungovat QR boarding pass z aplikace Delty?
Prosím o radu či  Vaše zkušenosti jak to bude fungovat.
Díky.

@Milan:
Prý by na Helsinky mělo stačit 40 minut. https://www.cestujlevne.com/letiste/helsinky

Osobně ale nemám rád přestupy pod 1h. Vždy se může něco zvrtnout a pak je to přesun poklusem.

Dobrý den, mám prosím dotaz, máme zakoupené letenky do New Yorku na březen 2020. Odlet z Berlína přes Helsinky se společností Finnair. V Helsinkách máme 40 min na přestup. Je to reálné, nebude časový problém? Poprosím o radu. Díky Milan

@Petra:
Dva příspěvky nad tvým najdeš i videa, co tě přibližně čeká.

@Petra:
Vyzvednes v Charlotte za imigrační kontrolou, kousek s nim prejdes (přes potravinovou inspekci) a das ho na pas na přestup (není to klasické odbavení). Pak si ho vyzvednes v las Vegas.

Ahoj. Cestuji do USA poprvé. Letím z Frankfurtu do Las Vegas. V Charlotte mám přestup na jiné letadlo. Oba lety jsou American Airlines. Mám příruční zavazadlo i jedno na odbavení. Dotaz zní: to odbavené zavazadlo si vyzvednu už v Charlotte a tam ho potom zase odevzdám u odbavovací přepážky nebo až ve Vegas ?? Jsem z toho jelen :-(. Dík za odpověď.

@Kuba & @Franta: Díky, mě jde primárně o to odbavení, trochu jsem se toho lekl z časovejch důvodů. Snad tedy nepřehlídnu šipku na přestup a nevylezu omylem úplně ven :)

@Jirka:
Odbavení nebude, jen kufr předáš k dalšímu letu. Kdybys imigračním neprošel, kufr zůstane na letišti s tebou. Nebudou ho tak muset hledat v letadle, kterým jsi měl letět dál.
+/- tohle tě čeká
https://youtu.be/WHt2xnXk8AI?t=220
https://youtu.be/2G-m60L_Ck0?t=372

@Jirka:
Ano, musíš to takto absolvovat.
Jenom to odbavení možná nebude nutné. Já letos na letišti v Detroitu po projítí imigrační a vyzvednutí kufru měli hned šipku na přestupy a tam byl pás, na který se dalo odbavené zavazadlo – takže odbavení vlastně už neproběhlo.

Ahoj, chci se zeptat k tomuto bodu: “Máte-li všechny lety na jedné rezervaci, zavazadla po odbavení uvidíte až na prvním letišti v USA. Letíte-li po trase Praha – Londýn – New York – Las Vegas – El Paso, kufr odevzdáte v Praze a vyzvednete si ho v New Yorku a pak až v El Pasu.” –

Tzn., že pokud letím Praha – Amsterdam – Minneapolis – Las Vegas, musím na letišti v Minneapolis vyjít z odbavený zóny ven, vyzvednout kufr z pásu a pak se nechat znovu odbavit? Měl jsem za to, že v Minneapolis pouze absolvuju pohovor s imigračním, najdu gate na přestup a kufry vyzvednu až v LV … ?

Zvacim dopisem ji nechci zatěžovat. Neviděla sem ji 21 let. Nechám mluvit kamarádku. Už takhle je to pro mě dost náročné. Díky za odpověď.

@Renata:
Pokud je tam sestra legálně, tak není důvod ji tajit. Dokonce ti může poslat i  zvací dopis.

Chci se zeptat, za 3 týdny letím s kamarádkou do Chicaga, budu ubytovana u své sestry, je USA legálně, můžu to uvést, nebo mám jen ukázat adresu bez jména. Máme letenky do Chi, dále letíme na Floridu a zpět do ČR. Zp.letenky máme. Díky za odpověď Renata.

@Jana @Franta
Díky, jste hodní!

@Iveta:
Časy ti popsala Jana. Plán na den příletu si udělej spíše relaxační, hotel, vybalení, klidnou procházku po okolí. Prostě něco, co můžeš podle potřeby upravit nebo zrušit. Asi bych tam nedával nic, co máš na seznamu “musím vidět”. Tipoval bych, že na odpolední program bys mohla z hotelu vyrážet někdy před 17h.

@Iveta:
Ahoj,
na EWR letam pravidelne a bohuzel se to neda moc presne odhadnout. Nekdy je to docela rychle a vse se vyridi do hodiny i s kuframa. Ale nekdy se tam clovek zasekne na par hodin. Posledni dobou jim v US pravidelne nefunguje imigracni system a ted na JFK mi to trvalo od dosednuti po odchod z letiste 4 hodiny. Takze plany bych doporucila prilis nefixovat. Na Manhattan to z EWR trva tak 1h Ubrem (zalezi na doprave a zacpe v tunelu).

Ahoj,

prosím zkušenější cestovatele o info, kolik času tak mám počítat na vyřízení formalit na letišti Newark? Letím přímo z Prahy, přílet je plánován na 13:30. Ráda bych si na podvečer ještě naplánovala nějaký program, ale nevím, kdy počítat příjezd na Manhatton.
Díky!

@Pavel: Na cestě zpět už kufr vyzvedavat nemusis. Doletu do cílové destinace

Ahoj, za týden letím n dovolenou do Mexika s mezipřistání v Miami. Máme tam 4 hodiny na přestup. Podle toho co čtu by to mělo snad stačit. Letíme s American Airlines. V Miami si tedy kufr vyzvednu a buď půjdu na jiný terminál nebo odložim zavazadlo na druhý let do Cancunu. Zpět letíme opět s AA přes Dalas do Mnichova. Po odbavení zavazadla v Cancunu si ho v Dallasu opět musím vyzvednout nebo letí přímo do Mnichova?
Mockrát děkuji! :)

franta dakujem za odpoved

@Patrik:
Na AMS by měla 1:20 stačit. Před imigračním jsou “naháněči”, oni ti řeknou, kam jít.

Zdravím vás mám jednu otázočku letím na dva týždne do Ameriky ku tete pozrieť letím 13 júla Krakow – Amsterdam-Portland z Deltou a mám 1 h a20 minút na prestup dá sa to stihnúť a v Amerike na imigracke sú kiosky mám cez to ísť či rovno ku imigracnemu ja som už v Amerike bol

@Franta:

Díky :) Pro nás by byl ideální jen 1 přestup v Evropě, tudíž by za nás kufry byly prepraveny a vyzvedly by jsme si je az v USA. Snad se nam podari naleznout let pouze s 1 prestupem

@Viktor:
Ono záleží, kde ten přestup bude, jestli v Evropě, tak kufr neřešíš, pokud v USA, tak jo.
https://youtu.be/WHt2xnXk8AI?t=221
https://youtu.be/2G-m60L_Ck0?t=371

Zdravím :) Planujeme letet do USA jak jsem zde psal. Chceme letet do Miami pouze s 1dnim prestupem. Nechceme 2, tak snad se nam zadari.

Moje otázka je takova, kufry odevzdam u nas na letisti a dostanu je z5 až v USA nebo si je musím v té prestupni zemi prevest na pas?

Díky

@Franta:
Ano, tu mám.
Děkuji moc :)

@D:
Tebe zajímá “let je koupený dohromady”, takže se vše také dohromady uhradí. Máš to prostě jako jednu letenku s přestupem, je jedno, že každý let operuje jiná společnost.

eTA pro Kanadu máš, předpokládám?

Dobrý den, v červenci letím do San Francisca a mám mezipřistání v Torrontu, do Kanady letím se společností Air Canada a z Kanady do SF s jinou společností, let je koupený dohromady. Může mi někdo poradit ohledně zavazadel, zda se bude hradit poplatek za zavazadla každé společnosti zvlášť?
Moc děkuji :)

@Květa: Na oficiálních stránkách pod odkazem Zkontrolovat stav ESTA. Buď je potřeba zadat číslo žádosti a pasu včetně platnosti. Pokud neznáte číslo žádosti, tak po zadání více údajů.
Odkaz

ahoj chci se zeptat, udělal nám známý ESTU ale nepřišlo nám nic na e-mail. je možné to někde zkontrolovat?? nebo poradíte co teď?

@OP:
Rovnou do Prahy.

Ahoj. Mám dotaz. Pokud mám zpáteční let SFO – Minneapolis – AMS – PRG dorazí kufr rovnou do Prahy? Nebo budu muset někde kufr přendávat? Díky

@Květa:
Po imigračce a celním se kufry “pouze” přendají k dalšímu letu. Na odbavení se znovu nejde, viz videa.

Ahoj chci se zeptat, letíme poprvé do Mexika. Letíme z Berlína – Amsterdam přestup v Amsterdam – Atlanta a přestup Atlanta – Cancun. Musíme znovu odbavit v Atlantě kufry? Nebo si je vyzvedneme až v Cancun?

@jirka01:
Pěkné počasíčko. Arizona je stále neprobádaná, byl jsem tam jen na letišti v Phoenixu. Ale už sestavuji další cestu a příští rok kousek Arizony (od Hoover Dam po Grand Canyon West) uvidíme.

@Franta:

Jo, asi máš pravdu, protože já přesně nevím, kde je oficiální předrizhovor. My letěli tentokrát s SAS a bylo to dost ostré :-) Aktuálně mohu poskytnout info o počasí v Arizoně, ještě kolem 22 hod., byla tteplota 32 st. :-) ale to asi znáš . Takže jestli se chce na dovolence ohřát, doporučuji :-)

@Jirka01:
V poho, já to tu popisoval několikrát. A ze začátku jsem to měl také za předpohovor, ale pak to tu vysvětloval “Z”. Ono když si pak v klidu promítneš ty otázky, tak vlastně směřují k tomu, zda něco nevezeš a proč tam jedeš. Jsou podobné jako na imigračním, ale toho třeba nezajímá, kdo ti balil kufru. Tahle sorta běžných otázek, je vlastně zároveň i to, při čem lidé znervózní, když si nejsou jistí. To jim pak stačí, aby dali další sadu doplňujících otázek a většinou odhalí “problémového” pasažéra.
Jestli létáš častěji, tak sis jistě všiml, že u neamerických leteckých společností, nejsou u gatu tak zvědaví. U Delty – AMS se ptali bezpečáci pracující pro Deltu na vše, čísla ESTA, kdo balil kufry, ke komu jedeme, nechali si napsat adresu a na závěr celotělový scaner pro nás a standardní pro kufry, u AF – CDG se normální pozemní personál zeptal jen, co s sebou máme za elektroniku a zda je všechno naše, stejně tak KLM nebo BA. BA vlastně v gatu měli ještě scaner na příruční.
Jinak skutečný předpohovor – preclearance – je v Evropě pouze v Irsku.

@Miriam:
To bude v pohodě. Oni tě někam při odbavení posadí, na stojáka to mít nebudeš. Na boarding passu budeš mít sedadlo napsané.
1,2h na přestup v Paříži je tak akorát, když vše pujde podle plánu. My to posledně dali asi za hoďku až ke gatu. Hlavní část přesunu dáš busem.
2,20 na Atlantu by mělo v klidu stačit. Tam hodně záleží, jak to bude vypadat na imigračce. Stačí několik velkých příletů najednou a je tam fronta i na hodinu a víc.

@Miriam:

Ahoj MIriam, neměj nervy :-) Doporučuji si vytiskout ještě rezervaci prvního bydlení, to chtějí imigrační často vidět. Pokud si nedělala rezervaci, on-line samozřejmě nevadí, budeš sedět tam, kam tě posadí :-) Co se týče angličtiny, pokud ovládáš jen psanou formu, tak tě to hodně překvapí mluvená forma jazyka v USA :-) a je asi fakt lepší si základní otázky imigračního přeložit. Jestli bude stačit čas na přestup záleží hodně na tom, jestli letíš se stejnou společností, tzn. jestli musíš, či nemusíš znovu odbavovat zavazadla. Pokud bys chtěla ještě něco probrat, klidně napiš na j_ptacek@seznam.cz a probereme to.

@Franta:

Ahoj Franto, omlouvám se, přehodil jsem letiště. Samozřejmě to bylo před letem do USA ve Stockholmu.. Jestli to byla kontrola nebo předrozhovor nepoznám, ale přijde mi to , vzhledem k počtu otázek ze strany pracovnice letecké společnosti, jako normální předrozhovor při cestě do USA. V principu je to asi jedno, chtěl jsem jen upozornit cestovatelé, kteří ještě tuto zkušenost nemají, že se takové kontroly a rozhovory dějí. Tebe to asi zajímat nebude, ale pokud někdo letí poprvé, tak si myslím, že ocení, když bude vědět, co ho může čekat. Měj se fajn.

Zdravim
Letím poprvé. Angličtinu ovládám jen psanou a i tu zle. Orientace na letišti se nebojím. Vše jsem si vytiskla. Letenky. Esta. Pojištění i rezervaci vozu. Řidičák mám dva roky starý, tak snad bude ok.
Rezervaci sedadla jsem nedělala. Bude to problém, nebo mě prostě někam posadí ?
Letím přes Paříž a Atlantu. Přestupy 1,2h a 2,20h. Bude to stačit ? Otázky na imigračním si vytisknu.
Jsem z toho dost na nervy. Jestli let nestihnu, jsem v háji.

@Jirka01:
To nebyl předpohovor ale bezpečnostní kontrola před nástupem do letadla. Navíc jak píšeš, letěli jste přes Vídeň a tahle kontrola byla již ve Stockholmu, tedy na prvním letišti, takže neměla nic společného s letem do USA. Pokud jsi si pořadí letišť neprohodil. Ale ani tak by nešlo o předpohovor.

@Jirka01: Ahoj, ve Vídni probíhají dodatečné namátkové kontroly. V lednu jsem letěl se dvěma dalšími lidmi z Vídně přes USA do Jižní Ameriky a také jsem byl vybrán na podrobnější pohovor.

Mají pro tyto účely označenu/vybavenu speciální přepážku, kam mě odvedli. Dokonce bylo celé letadlo již naboardované a čekalo jen na mne. :)

Čerstvá zkušenost z odbavení před cestou do USA (LA) ze Stockholmu přes Vídeň. Při online checkinu se potom podařilo vytisknou letenky pouze mě a dceři. Manželka, stejně jako v loni do Miami, musela vytisknout letenku až na letišti a opět tam měla jako jediná čtyři SSSS, což je nějaký kod pro security control. Stejně jako vloni mě to rozesmálo, ale pouze do té doby, co nás ve Stockholmu vzali oba dva za plenty a v podstatě mi zkontrolovali vše, včetně rozebrání bot na prvočinitele (Chudák, na cestu jsem si vzal boty, které jsou staré a chci je tady nechat, takže podle toho i vypadali a .. asi víte co?) Po dvakrát tak dlouhé době co kontrolovali manželku mě nakonec propustili :-) Paní úřednice se ptala dcery na víc otázek, než se ptají obvykle v USA na imigračním. Například, kdo vám balil kufr, sama? Někdo jiný? Kupovala jste cestou nějaké elektronické zařízení, balila jste kufr někomu jinému? Odkud jste přiletěli? Nevím, jestli je to takhle normální? Že si letecké společnosti dělají předrozhovory jsem věděl, ale že je to spojeno s takovou kontrolou jsem netušil. Před námi a i po nás na tuto kontrolu chodilo dost lidí z našeho letadla, dovolím si tvrdit, že desítka minimálně.

@Vítek:

Jak píšeš, projdeš imigračku, vyzvedneš kufry, projdeš kolem celníka a jdeš pryč. Ty dáš kufr na další let a půjdeš si ke svému gatu, někdo jiný vezme kufr a jde ven. Ty můžeš jít ven taky, ale budeš pak muset znovu projít kontrolou.

Kufry dávají na hromadu, protože imigračka někdy trvá a oni potřebují na pás vysypat další letadlo.

@Franta: Díky a omlouvám se za spamování. Nicméně, diskuze tu jsou už poměrně dlouhé a některé informace už v nich není snadné najít. Proto se člověk raději zeptá znovu.

Ještě bych měl doplňující informaci. Minulý rok jsem byl na letišti v LA a kufry jsme dostali do ruky až po imigračním pohovoru, čekaly na nás sundané z pásu na velké hromadě u východu. Ale to je asi jedno? prostě nebudu opouštět tranzit kufr odevzdám někde tam, že? Díky

@VítekVašek:

Na odlety se nemusí. Kufr odevzdáš za imigračním/celníky u přepážky transit. Už jsem to tu psal několikrát i s videi. Lidi čtěte.

https://youtu.be/WHt2xnXk8AI?t=219
https://youtu.be/2G-m60L_Ck0?t=372

@Vítek: Přesně tak. Tranzitní prostor končí imigračním, pak jseš už na území USA. Normálně půjdeš k pásu vyzvednout, jako bys na místě zůstával, a pak ho zase poneseš na odlety, jako na klasické odbavení.

Ahoj. Můžu poprosit o ujasnění vyzvedávání a odevzdávání zavazadel na prvním letišti při přestupu v USA? Ta zavazadla si vyzvednu normálně po imigračním pohovoru na pásu s ostatními zavazadly, opustím úplně transitní prostor, stejně jako kdybych z letiště odcházel a potom je zase odevzdám na odbavovací přepážce pro můj následující let? Nebo je to nějak jinak a tranzitní prostor neopouštím? Díky

@Ima:
Je tu o tom článek Mezinárodní řidičský průkaz:
Koukni tam i do diskuse na můj příspěvek a pád následujících.
Ten, kdo říká, že mezinárodní ŘP nepotřebuješ, ti neříká pravdu. Aspoň ne úplnou. On ho po tobě možná nikdo chtít nebude, ale v případě nehody, to může být velký problém, když ho mít nebudeš.

Ahojte,
16.4. letíme s manželom na trip po jihovýchode USA. Chcela som sa opýtat či je potreba medzinárodní vodičký preukaz. Žijeme v Prahe a mne sa na SK nechce ísť len preto ale šoferovať by som chcela. Manžel si ho vybavil aby sme ho mali aspoň jeden. Dočítala som sa, že ho potrebovať nebudem, že stačí, že je EU. Potvrdeil mi to aj šéf ktorý tam lieta často.
Máte s tým niekto skúsenosť prosím?

Ahojte, pridávam moju skúsenosť pre budúcich cestovateľov :)
Letela som sama z Viedne do Orlanda s prestupom v Londýne a v NY. Na letisku v Londýne som mala menší pohovor v angličtine ohľadom pobytu v USA ( pred tým sa ma celkom sypmatická černoška opýtala či ovládam angličtinu – odpoveď trocha a už sa išlo na otázky tipu..za kým cestujem, čo tam bude robiť, na ako dlho cestujem, ako ďaleko je cieľové miesto od Orlanda, odkiaľ cestujem a čo robím na Slovensku). V lietadle sme lístok ohľadom colnej deklarácie nevypĺňali, ešte v lietadle nám na obrazovkách zapli nový systém deklarácie. Po prílete do NY policajt usmerňoval ľudí ku kioskom alebo ku colníkom, bola som zaradená do radu k colníkovi ( cca 5 minút čakania), otázka za kým idem, pečiatka a išla som preč, batožinu som si vyzdvihla a aj keď som si nebola celkom istá kde a kedy ju odovzdám ďalej, malá tabuľka a dvaja chalani sa len opýtali, na connecting flight a ukázali mi pás kde mám batožinu položiť,takže super :).ďalej sa ma pán pri kontrole opýtal či som ok (bola som unavená a očividne ,,rozbitá”, odpovedala som že som ok len dlhá cesta :D, poprial mi všetko najlepšie k narodeninám – všimol si, že mám o deň skôr ako on :D), v Orlande som si už len prevzala batožinu, našťastie sa nestratila :)
Cesta späť bola okej, o batožinu som sa už pri prestupe nestarala a vyzdvihla som si ju až vo Viedni (cesta späť bola rovnaká s prestupom v NY a Londýne).
– cestovala som British Airways a jediná vec, ktorá mi vadila bola neskutočne nastavená klíma v lietadle, aj cestujúci, kt. sa spočiatku tvárili že sú v pohode, tak začali vyťahovať teplejšie vrstvy a tuším všetci použili aj deky :D

@Franta:

Díky moc za odpověd..tak snad to bude nějak OK..už jsem slyšel historku že manželku poslali dalším letadlem,ale pro manžela neměli už místo,tak letěl nějak potom dalším..to by asi moje drahá polovička nedala letět sama s malou beze mě..

@David:
Pokud má BA pořád stejný standard servisu, tak by to neměl být problém. Mě kdysi při zpoždění u letadla (Detroit-Londýn-Praha) vyzvedla paní ze zákaznického servisu a převezla mě autem přes letiště k mému odletovému terminálu.
Jinak pokud ti uletí letadlo a může za to letecká společnost (zpoždění), tak se o tebe postarají. Většinou tě dají do nejbližšího volného letu do daného místa. Pokud to bude tvá chyba, budeš se muset starat ty, ale oni ti budou jistě nápomocni. Budeš si ale nejspíš muset letenky do dalšího letadla zaplatit.
Když bude zpoždění, tak se už za letu můžeš zeptat letušky, ona ti řekne, kde se na letišti doptat pomoci.

Ahojky..letíme poprvé klasickou linkou s přestupem.. Víden-Londýn-NewYork (vše BritishAirways)..máme na přestup v Londýně (terminál 3-terminál 5) cca 1h40min..to se všude uvádí jako OK..ale co jsem koukal na poslední pár letů z Vídně-Londýn,tak docela mají dost zpoždění..pomalu každý 3-4 let…někdy 20min..někdy i klidně hodinu.. jak se to potom řeší dál v Londýně?Pokud budeme mít na přestup třeba jenom 40min,tak vím že se to nedá zvládnout..jak postupovat..prostě “bežet” na terminál 5 a tam se to potom nějak řeší,že jejich let Víden-Londýn měl třeba hodinu zpoždění? Cestuji s manželklu a 5-letou dcerou,tak z toho mám trošku obavy…Díky moc všem za nějaké informace a zkušenosti..David

@Oliva:
Někdy se ta sedadla v prvním (krátkém evropském) letu předem rezervovat nedají. Někdy to jde až při online check-inu.

@Tommy:

Ještě doplním, že sedadla na let LA > Stocholm šla samozřejmě rezervovat také.

@Tommy:

Také letím z Vídně do LA, letím se spol. SAS. Let z Vídně do Stocholmu operuje pro SAS Austrian, dále ze Stockholmu letí přímo SAS. To samé zpět. Sedadla mi šla nastavit pouze u letu Stockholm > LA. Nastavoval jsem je přímo přes stránky SAS.

@Pavlína:
Trochu nechápu, na co se ptáš. Koukni se do podmínek letenky, tam bys měla najít všechny informace. Ale kabinové zavazadlo máš u sebe, takže jeho přeložení neřešíš. Pokud bude cestou kontrola, tak ho maximálně dáš na pás scaneru. Stejně jako u odbavení v Madridu, to bude při odbavení v Bostonu.

Ahoj, všude nacházím pouze články, kde tazatelé řeší otázku “jak na přestup v USA s odbaveným zavazadlem”. Jak se bude procedura lišit, pokud mám pouze kabinu? Letím IB/MAD-BOS a dokupovat budu na den příletu i přelet DL/BOS-JFK. Díky.

@novák: pohovor s imigracnym bude v USA, takze ani Praha, ani Frankfurt…. Vo Frankfurte bude skor predkontrola, ci mas ESTU/viza a podobne, nic ine

Zdravím, v dubnu letím do USA přes Frankfurt. Kde bude pohovor s imigračním úředníkem? V Praze, nebo ve Frankfurtu. Děkuji

@Marta: Přestup je to poslední, z čeho bych ve vašem případě měl obavy. I když neznám Lisabon, letiště bývají přehledně a pochopitelně značena. Ale nedokážu si představit, co chcete bez znalosti angličtiny děla v USA. Imigrační, doprava z letiště, ubytování, stravování … ono v USA se dá fungovat s relativně mizernou znalostí angličtiny, na to jsou všude připraveni – ale pokud je ta znalost úplně nulová, tak si nedokážu představit, co tam budete dělat.

Ahoj, měj připravenou trasu zpátky na vyznačené mapě. Když nebudeš mít letenku tak říkej – Bus.

@Marta:
“Neumím anglicky”
A jak chceš zvládnout imigračku a pobyt v Miami? :-)

Letiště jsou celkem blbuvzdorně značená, tak se ničeho neboj. Sleduj ukazatele a obrazovky s informacemi o letech. Když bude nejhůř, hledej “i” a informace, ukaž jim letenku, zatvař se jako neviňátko, případně jako Pepek Vyskoč (ze Švejka) a oni už tě nasměrují.

Asistenční služba je spíše pro lidi s omezenou hybností nebo součást doprovodu samostatně cestujících dětí. Buď ji najdeš na webu letecké společnosti nebo letiště.

Ahojky všem,prosím o radu,kde jsi mohu objednat placenou asistenční službu na let Amsterdam-Miami,přestup v Lisabonu. Neumím anglicky a mám obavy,že ten přestup v Libanonu nezvládnu.Děkuji.Marta.

@Tommy:
Zkus se podívat na stránky jednotlivých leteckých společností. Tak kde se ti povede přihlásit před rezervační číslo, se můžeš kouknout.

čaute, asi to nepatrí práve do tejto rubriky. Potrebujem malú radu, letím z Viedne do LA. Online check-in nebudem robiť, ale chcem si pozrieť kde budem sediať, poprípade to zmeniť. Lenže letenky som kupoval cez Pelikana a spoločnosť je UNITED AIRLINES.
No ale, letím z Viedne do Zurichu s AUSTRIAN a ďalej do LA, a tento let zabezpečuje SWISS a späť priami let, ten zabezpečuje AUSTRIAN.
Teraz znie otázka na stránke kt. leteckej spoločnosti si mám pozrieť ten môj trip a zmeniť sedadlá. UNITED, AUSTRIAN či SWISS ??????

@Martina:
Časově se mi zatím nejvíce hodí léto. New York jsem si říkal tak na 3 dny, určitě je to zážitek, ale příroda mi je příjemnější. Pak jsem myslel pár dní například v Yosemitech a nakonec pár dnů u moře…
Doufal jsem, že případné doporučení bude jednoznačnější :) Cestuji hlavně po Evropě, takže s takovým místem nemám nejmenší zkušenosti…

@cappion:
Něco, ohledně cesty, tu už máš. O těch letenkách je to na tobě. Prostě hledej a když najdeš něco výhodného, tak se rozhodni. Pelikán, Kiwi, Expedia a další mají možnost vyhledánání více destinací. Případně zkus variantu PRG – SF a NY – PRG jako hlavní letenku a  SF – NY dokup samostatně. Odlet z Kalifornie může být i z Oaklandu nebo San Jose, případně Sacramenta. Pak by byla zase otázka, jak se to projeví u půjčení auta. NY máš zase na výběr JFK, LaGuardia, Newark a pár menších.

@cappion Záleží, co všechno chceš vidět. My letíme do New Yorku, pak přelétáme do Las Vegas, tam půjčujeme auto (dáme Grand Canyon, Monument Valley), pak LA a dále Sequoia national park, San Francisco a zpět do New Yorku. jen je třeba podívat se na cenu vnitrostátních letenek. Záleží, kdy jedete a jak dopředu to řešíte…

@Robo:
Já dal před 5 lety něco podobného. Nejdřív přílet do SF – tam 3 dny, pak do LA přes Sequoia – celkem 4 dny. Pak na den do San Diega. Další den z LA přes Death Valley do Las Vegas, tam 3 dny + 1 den výlet na Grand Canyon. Z LV přelet do Philadelphie, tam půl den a odjezd k Niagarům – příjezd večer, pak celý den tam a večer odjezd směr New York. V NY jsme nakonec byli 4 dny. To hlavní jsme viděli, ale na můj vkus jsme byli moc ve městech a málo v parcích. Pospojovat se to teda nějak dá.

Každopádně spíš doporučuju jak píše Robo, vybrat si západ nebo východ. Záleží hodně i co chceš hlavně vidět – města, parky nebo obojí.

@cappion: Ahoj,

podla mna spajat tieto dve veci je blbost. Ja som bol v US minuly rok na zapade na 22dni, teda 3 tyzdne a bolo to ohubu… Plny itinerar.. Tak isto vychod US, tam mas viacej ako iba NY, ale aj Washington DC, Floridu, Key West, kto ma rad jazz tak New Orleans, Niagarske vodopady…. takze tiez program kludne na 3 tyzdne…. Takze o rok, dva sa tam vratim aj s rodinkou na vychod znovu ;-)

Kamos chce ist toto leto a snazil sa spojit iba NY a DC na vychode s LA, LV a SF na zapade (ziadne parky, iba mesta) a ist na 3 tyzdne a vzdal to…. Ostane iba vychod…..

Robo

Uvažuji o návštěvě New Yorku, ale i nějakých národních parků (asi na západě). Dá se obecně doporučit, jestli je výhodnější si zajistit jednu zpáteční letenku do NY a jednu potom vnitrostátní nebo je lepší hledat jednosměrné kolečko (například Praha – San Francisco, San Francisco – NY, NY – Praha) ?

@Barbora: Jak psal Franta, bez zpatecni letenky se nedostanes do letadla miriciho do USA.

@Barbora:
Když si pozorně přečteš podmínky na ofiko stránce ESTA, tak tam u dotazu “KDO MUŽE ŽÁDOST PODAT?” najdeš i tuto informaci:

“Máte zpáteční letenku nebo letenku pro další cestu.”

Imigrační to řešit nebude. Bez zpáteční letenky se k němu totiž na 99,9999999% vůbec nedostaneš, protože ani neodletíš. Pokud ano, tak letecká společnost dostane postih a to nechce, takže si to hlídá.

Zdravim,letíme s přitelem na dovolenou do ameriky,ale nevíme ještě přesně jestli zpátky poletime z L.A nebo z Vegas? Letime na Estu ..nemate někdo zkušenost či natom imigračnim vstupu řeši hodně tu zpatečni letenku?

@Pavel:
Kufry ti přehodí, takže se o ně nemusíš starat, letenku už budeš mít. Tohle chápeš správně. Ale i tak budeš muset projít tou bezpečnostní kontrolou a pokud přijdeš na poslední chvíli, protože se nemusíš odbavovat, tak se tam můžeš zaseknout, když tam ve stejnou chvíli bude nával. My na SFO posledně strávili jen ve frontě na security necelou hoďku. Tohle je podle mě největší zdržovačka na letišti. Odbavit se můžeš online, ale tohle projít musíš. Na velkých letištích je to jiné, než těch pár lidí na Ruzyni.

@Franta: No mě šlo o to,že pokud bych měl kufry musel bych je nechat v úschovně a pak při zpětném příchodu jít na check in a nechat je naložit do letadla,tohle mě odpadne takže přídu na letiště a můžu projít rovnou k terminálům?Odpadne tedy fronta s kuframa a výdej letenek takže tím bych mohl ušetřit třeba hodinu,nebo se pletu??ještě nikdy jsem toto neabsoloval a mám trošku obavy.

@Pavel:
Kufr ti přeloží sami.
Ono je ale celkem jedno, jestli máš nebo nemáš kufr. Jde o to, že celý ten odbavovací proces zabere nějaký čas, kufr je jen pár minut navíc. Do Montrealu se klidně podívat jdi, ale určitě bych návrat na letiště neplánoval na poslední chvíli. Bude tam zrovna nápor lidí a nemusíš to stihnout.

Letím z New Yorku přes Montreal do Vídně.Mám v Montrealu přes deset hodin času.Obstaral jsem si ETU a chci se podívat do města.Nevím ovšem jestli kufry pojedou rovnou NY-Víden?Pokud pojedou rovnou do Vídně tak by mě teoreticky vzhledem k tomu,že budu mít jen kabinové zavazadlo a letenky u sebe stačilo by přijít zpět až hodinu před odletem a né 3 hodiny jak to bývá pokud mám kufry k odbavení??

@Jirka:
Imigrační musíš absolvovat vždy. Teď bude v Minneapolis, je vždy na prvním příletovém letišti v USA. Veletrh je v pohodě.

Pokud vše klapne, jak má, tak přestup na Schiphol za tu hoďku dáš. Ale příště si radši vyber let s delším přestupem. Je lepší mít rezervu.

Ahoj,

za týden letím do Las Vegas společností KLM na veletrh elektroniky CES. Mám 2 přestupy první v Schiphol a druhý v Minneapolis. V USA jsem už byl v létě, takže ESTU mám. Budu muset znovu projít pohovorem s úředníkem? popřípadě kde v LV nebo už v Minneapolis?Když mu řeknu, že mým cílem je veletrh je to ok? Mám více dotazů ohledně přestupu kdyby mě někdo pomohl zkušenější, kdo již přestupoval v Schiphol mám tam hodinu na přestup, tak se bojím jak to zvládnu. Děkuji

@Tomáš: Myslím, že lepší bude, když půjdeš k imigračnímu sám. Doprovod americké přítelkyně by mohl vzbudit zvýšený zájem úředníka.
Při běžném průběhu pohovoru se tě na přítelkyni ptát nebudou. Klasické otázky jsou povolání, doba pobytu, účel cesty a zpáteční letenka. U 19denní dovolené, zaměstnaného člověka se zakoupenou zpáteční letenkou obvykle žádné osobní otázky nemají.
Samozřejmě existují rizikové typy – hodně mladí, nezaměstnaní nebo s nízkou kvalifikací.
Ti imigrační nejsou hloupí – oni vědí, že pokud máš v Evropě už nějakou pracovní kariéru, tak jim tam nepůjdeš zametat Walmarty – a kvalifikovanou práci ilegál těžko sežene.

@Tomáš:
Jak si začneš vymýšlet “přijatelnou” verzi, tak se do toho můžeš zamotal.
Ona žije v ČR, takže jste spolu a jedete navštívit rodiče. Mohli jste se vzít už u nás a vyřídit si papíry tady. Buď v klidu. Zvací dopis bude plus, třeba ani nebude potřeba. Mají info od letecké společnosti, takže vědí, jak to máš s letenkou.

@Vaček @Franta:

Moc Vám děkuji za reakci. Ano, jak píše Franta. Mám obavy z toho, aby neměli podezření, že se tam chci usadit. Vím, že bych neměl být nervozní a těšit se, ale bohužel jsem hodně nervozní. Přítelkyně se zkusí domluvit na letišti, jestli může jít se mnou , tak uvidíme. Myslíte, že pomůže zvací dopis od přítelkyně mamky? nebo vytisknutí zpáteční letenky? Přemýšlel jsem i nad tím, že bych tvrdil jen to, že je to moje kamarádka, ale asi je blbost lhát.. Je fakt, že ve finále nemám co skrývat. :)

@Vašek:
Zřejmě se bojí, aby to nevypadalo, že se tam s přítelkyní chystá usadit.

@Tomáš:
Problém může nastat kdykoliv, stejně tak kdykoliv můžeš být podezřelý. Ale je zbytečné jít rovnou s těmito pocity. Jedeš na dovolenou, tak si to užívej. Odpověz na otázky a určitě, stejně jako ostatní, co tu popisovali cestu, projdeš v pohodě.
Jen nevím, jestli půjdete k imigračce spolu, přítelkyni určitě poletí na americký pas, tak je možné, že půjde jinou frontou.

@Tomáš: Z čeho konkrétně máš obavy? Proč očekáváš nějaký problém? Nějak jsem z tvého příspěvku nepochopil, z čeho by mělo plynout to riziko.

Ahoj,
Letíme s přítelkyní v sobotu do LA. Přítelkyně je Američanka, ale už rok žije v ČR. Rodiče její mají české i americké občanství a přítelkyně taky. Letíme tam slavit vánoce na 19dni a pak letíme dom. Oba tady máme práci. Mám trochu obavy, aby nebyl na imigrační pohovoru nějaký problém, že letím do USA s americkou přítelkyní.. Bydlet budeme u jejich rodičů. Myslíte, že pohovor na letišti bude v klidu nebo budu podezřelí? Popřípadě, může jít přítelkyně se mnou na pohovor? Děkuji za odpověď. Tomáš

@Jitka:
Kiosek “mluví” i česky, tak si budete rozumět. Poproste někoho, ať vám ukáže nebo si sami najděte na YouTube videa s kiosky. Ale pokud letíte poprvé, tak se ke kiosku možná ani nedostanete. Tam většinou chodí jen ti, co v USA už na ESTA byli.
Modrá je celní deklarace, tu někdy rozdávají v letadle před přistáním. Případně ji najdete v hale před imigračním.

Dobrý večer,
jsme důchodci a letíme poprvé a to až do USA.
Můžete mi prosím někdo popsat detailněji postup u kiosku na imigračním? A co je to vlastně ten modrý tiskopis? Pozvání máme v angličtině, tak to snad nebude problém. Anglicky neumím, tak se docela bojím. Dkuji za odpověd

@Míra:
Tady záleží, čí bude vina, že jsi to nestihl.
Pokud dopravce, tak by tě měli dát na nejbližší možný a volný let do dané destinace nebo ti jinak pomoct s dopravou. Za určitých okolností máš nárok i na kompenzaci.
Pokud tvá, tak ti nabídnou pomoc, ale nebude to zadarmo. Spíš standardní cena než rozumný peníz.

Známá letěla na Kubu a v Barceloně jim uletělo letadlo, byla to chyba společnosti, dostali hotel u centra a kompenzaci 200,- Eur. Další letadlo totiž letělo až druhý den, takže si udělali romantický večer a letěli o den později.

@Franta:
Díky za odpověď, ještě jedna věc, kdybych opravdu zmeškal ten navazující let, zajistí mi dopravce náhradní let za rozumný peníz, když to mám všechno v 1 rezervaci?

@Míra:
Pokud nejsi v letadle, neletí ani tvé zavazadlo. Jestli se nepletu, tak i za cenu zpoždění, že by ho museli vyndaval. Možná je jen varianta, že ty letíš, ale zavazadlo ne.
Předpohovor se tu probírá dokola. Je to vlastně pouze “hlubší” bezpečnostní prohlídka před nástupem do letadla a je pouze u amerických leteckých společností, tam je v gatu i celotělový scaner. Ty letíš s Luftwaffe, tak budou jen standardní otázky.
Těch 1:25 moc není, ale dá se to stihnut. Přes FRA jsem ještě neletěl, ale všude jinde jsme dávali přestup cca kolem 1h. Koukni na YT, tam bývají videa z přestupů.
LA- Honolulu asi nebude operované Luftwaffe, tam to bude obráceně.
Užij si Hawaii.

Ahoj, v zimě se chystám na svou vysněnou dovolenou na Havaj, absolvoval jsem pár dálkových letů s 5 a více hodinovým přestupem, za zkušeného cestovatele se však nepovažuji. Letím Amsterdam – Frankfurt – LA – Honolulu. Amsterdam – Frankfurt Lufthansa, Frankfurt – LA Lufthansa, LA – Honolulu United operovane Lufthansou. Vše je v rámci jedné rezervace. Beru si sebou 60 l krosnu o rozměrech aby to splňovalo podmínky příručního zavazadla. Co mě ale trápí je, že ve Frankfurtu budu mít 1:25 času na přestup, pokud letadlo z Amsterdamu nebude mít zpoždění a navazující letadlo poletí na čas. Jak jsem tady správně četl, předpohovor mě čeká na posledním letišti v Evropě, což v tomto případě je letiště Frankfurt. Tudíž, za těch 85 minut musím stihnout se přemístit z brán A26 – A42 k bránám Z52 – Z69 odkud se nastupuje na A380. Sprintem s krosnou na zádech počítám 20 minut + předpohovor + nějaké bezpečnostní prohlídky. Dá se to stihnout za těch 85 minut? Co ale v případě, když si nechám tu krosnu v Amsterdamu odbavit až do LA, ale let z Amstru do Frankfurtu se opozdí, já nestihnu navazující let do LA a kvůli tomu budu ve Frankfurtu mávat z okna na letadlo na nebíčku, jak si pěkně letí do LA i s mým zavazadlem v podpalubí? Jaký je v tomto případě postup? Celou dobu sleduji statistiky letu Amstr – Frankfurt, některé časy mě děsí :-) Děkuji za rady

@Petr:
To záleží na rozměrech a obsahu kufru. Podívej se na stránky letecké společnosti, jaké má limity pro kabinová (carry-on) zavazadla a co v nich smí být.

@Petr: Samozřejmě každý kufr á 10 kg…..

V dubnu 2019 letíme s manželkou do New Yorku, pokud budeme mít každý svůj kufr (cca 10kg) musíme ho taky odbavovat a nebo si ho mužeme vzít s sebou do letadla (kabiny) ?

@Mia: A co Londýn? Máš zkušenosti s přestupy na LHR?

@Honza:

Tak to si mel super,ja uz vyhledavam lety mimo prestup na tomtez letisti.

Ahoj, mám čerstvou zkušenost z 12.10 2018. Letěli jsme z prahy do NY přes CDG. Přílet do Paříže na terminál 2D a odlet do NY z 2E – L . Celé to zabralo po dosednutí letadla cca hodinu a to jsme byli v letadle z Prahy úplně na posledním místě vzadu. U pasové bez fronty, bus jel hned, takže my to měli opravdu na pohodu. Tak přeji podobnou zkušenost.

@Vašek:
Nám přestup na CDG posledně trval cca hoďku až ke gatu. Takže se to dá stihnout. Otázkou je, zda ti vše také tak vyjde, jako nám. Stačí zpoždění z Prahy, větší fronta na checkpointu při opouštění Schangenu…

Přemýšlím nad letenkou Air France do Miami, ale trochu mám strach z doby přestupu – na CDG je tam jen 1:10
Máte někdo zkušenost, jestli se to dá stihnout?

@valeria:
Pokud poletíš neamerickou leteckou společností, tak bude v Londýně standardní bezpečnostní prověrka. Pokud americkou, tak bude v gatu před nástupem do letadla bezpečnostní pohovor a s největší pravděpodobností i celotělový scaner.

V NY si po imigračce vezmeš kufr a po celním ho předáš k dalšímu letu.
https://youtu.be/WHt2xnXk8AI?t=220
https://youtu.be/2G-m60L_Ck0?t=371

Dobrý deň,
letím sama z Viedne – Londýn – New York – Orlando za rodinou (majú občianstvo) ak som správne pochopila, svoju batožinu odovzdám vo Viedni a vyzdvihnem si ju v NY..kde ju budem musieť odovzdať ďalej?..nejaký pohovor na imigračnom absolvujem aj v Londýne?..
V londýne mám na prestup cca 5hodín a v NY 3 hodiny tak hádam je to dostačujúce aj pre človeka, ktorý letí 1x a na letisku som teda ešte nebola

Ďakujem za odpoveď, poprípade doplňujúce info:)

@Petra O.:
A u letenky nebo u jejího prodejce tahle informace není.

Dvě palubní zavazadla. Je tam někde určena aspoň jejich specifikace? Většina aerolinek totiž nemá na mysli dva carry-on kufry, ale batoh nebo kufr a kabelku nebo třeba tašku na notebook. Váhově je to rozdílné. Někde mají limit na batoh/kufr, někde celkově na obě zavazadla. Bývá to v rozmezí 5-12kg, ale jsou aerolinky, co limit nemají. Představa, že si někdo dává těžké kufry do schránek nad mou hlavou mě neláká a asi to nebude ani moc bezpečné. Ale zase do malého kufru se toho moc nenacpe.

@Hana K: @Hana K: Také tak letíme, ale v listopadu, nevím tedy jak vy, ale my máme v ceně letu pouze příruční zavazadla. Takže je budeme mít po celou dobu u sebe.

Dobrý den, v listopadu letíme s manželem z Vídně do New Yorku s přestupem v Madridu se společností American Airlines. Můžeme mít dvě palubní zavazadla, na odbavení žádné. Chtěla bych se zeptat, je někde dána hmotnost pAlubního zavazadla? Rozměry jsem našla ale hmotnost jsem nedohledala. Někde píší že není omezená, je to pravda? Děkuji za odpověď

@Sára:
Co vím, tak kiwi neprodává letenkové sety jako jiní zprostředkovatelé, ale sestavuje to z jednotlivých letenek, takže to bude, podle mě, tak jak píše Kuba.
Být tebou, tak tu otázku směřuji přímo na kiwi.

Navíc, pokud to budeš mít vedené jako příruční zavazadlo, tak bys ho měla mít při letu do USA u sebe.

@Kuba:
Koupila jsem si letenku přes kiwi.com a mám dva lety s Ryanairem a pak Norwegian.
Praha –> London –> Belfas –> Providence. Tak teď jsem víc zmatená, než předtím. Myslím, že dokupované příruční zavazadlo nemám. Takže si ho budu muset vždy vyzvednout? Ale na odbavení nemusím ne? Když mám jen příruční zavazadlo, tudíž procházet dalšími kontrolami nebudu? Nebo jak to je? Děkuji moc

@Sára:
Pokud máš kupované letenky zvlášť, tak bys stejně musela i check-inové zavazdlo předávat sama (tj. vyzvednou při přestupu a následně znovu odbavit). Pokud vím, tak Ryanair přestupní lety nemá a vždy se kupují letenky samostatně, tzn. určitě budeš muset zavazadlo vyzvednout a přendat sama.
Ani u Ryanairu není pravidlo, že příruční zavazadlo se dává do zavazadlového prostoru – záleží na rozměru zavazadla, případně typu letenky (dokoupení klasického příručního zavazadla do 8 kg stojí kolem 10 EUR a pak si ho můžeš vzít na palubu).

Ahoj, chci se zeptat. Mluvíte tu dost o zavazadlech, ale já mám příruční zavazadlo a Ryanair dává příruční zavazadla do břicha letadla. Letím Ryanairem a poté jinou společností. Chci se zeptat, zda si to předají, když je to příruční zavazadlo nebo si ho mám vyzvednout.
Děkuji moc za každou radu, nikdy jsem nelétala s přestupy a jsem z toho nervózní.

@Pavel:
Výstupní razítko se nedává. Mají informace od letecké společnosti, se kterou odlétáš, takže vědí, že jsi pryč. Pas jsi ukazoval, když jsi šel na bezpečnostní prohlídku do terminálu.

Ahoj, nedávno jsem byl poprvé v USA. Při odletu z JFK do Evropy jsem nedostal žádné výstupní razítko do pasu (mám jen vstupní). Ani nemám pocit, že bych prošel pasovou kontrolou. Je to standardní postup? Nebude to vadit, až poletím do USA třeba příští rok na stejný pas a ESTA? Děkuji.

Prosím o zkušenosti – poletím Praha-Amsterdam – Mineapolis – Sioux Falls.
Mělo by mi stačit na přestup v Minneapolis 85 min?
Díky

@Hana K:
Kufry se přehazují při prvním přestupu v USA. Takže pokud z Madridu letíš do NY a tam končíš, tak kufry přehazovat nebudeš.

Ahoj, na jaře letím z Vídně do NY, přestup je při cestě tam i zpět Madrid, oba lety jsou s American airlines. Otázka už tu asi je obvyklá, ale nemá někdo zkušenosti s tímto typem letu? Budeme si muset v Madridu kufry vyzvednout a pak je znovu nechat odbavit?? Při cestě tam máme totiž v Madridu 6 hodin na přestup.
Díky za odpovědi

@Lukáš:
Pokud vládneš angličtinou, tak doporučuji prostudovat
https://www.faa.gov/uas/
https://www.parks.ca.gov/pages/937/files/csp_uas.pdf
https://uavcoach.com/drone-laws-california/

Vždy ale můžeš narazit někoho, komu se to nebude líbit. Sice dodržuješ pravidla, ale je lepší neprudit. Poldové, které může zavolat, ti sice řeknou, že jsi neudělal nic špatného, ale ztratíš čas, budeš mít po náladě. Pokud mu nebude stačit ujištění, že on na záběru nebude, tak je lepší chvíli počkat, než odejde nebo si popojít o kus dál.

Ahoj,
příští týden odlétám do Los Angeles a beru sebou i dron (DJI Spark).
Máte někdo prosím přesně informace jestli se to při cestě nějak moc řeší, případně zkušenosti s létáním přímo v Kalifornii ? Je potřeba mít dron registrovaný ?
Zákaz létání v NP mi je jasný, ale co další, jako Venice Beach a plno dalšího, vadí to místním ?
Zajímá mě všechno na co si dát pozor a kde se naopak na nějakém hezkém místě může létat.
Všem moc děkuji za přesné informace.

@Denis:
Na té letence to bude nejspíš spojení Denis a Mr. jako Mister/pan.
Na peníze se samozřejmě zeptat mohou. Ale není žádný určený limit na den, navíc to vše nemusíš mít v hotovosti. Mě se třeba neptali nikdy.

Ahoj, pokud jsem to pochopil správně tak si batoh vyzvednu až v Miami? 1.9 letím z Prahy do Miami s přestupem v Lisabonu se společností TAP Portugal.
Taky nastal problém že mi z nějakého záhadného důvodu dali na jméno letenky dvě písmena navíc (Denismr). Pokud tedy tolerují 3 překlepy, tak by to neměl být vážný problém ne?
Ještě bych se rád zeptal jak je to s tím, že prý vám můžou zkontrolovat kolik si vezete peněz, jestliže letíte na delší dobu (aby se ujistili, že nejdete nelegálně pracovat), zajímalo by mě kolik mám popřípadě mít, protože letím na 90dní na Estu.
Děkuji za odpovědi :)

@Miroslava:
Koukni se na letenku, na stránky letecké společnosti a tam to najdeš. Záleží to na tvém tarifu a na podmínkách dané letecké společnosti od které máš letenku.

Dobry den letime ,pdo Ameriky z Vidne do Franfurtu a odtud do Chikaga spolecnosti Lufansa a mame letenkuna ni je ekonomi kolik platime prosim za zavazadla dekujiza odpoved

@Franta: Děkuji za odpověď. Dám to do příručního zavazadla. Nevím, na co to potřebuje, nezjišťovala jsem to.

@Miroslav: pokud letis s Deltou a jejimi partnery a tvoje lety jsou spojene na jedne letence tak by to melo jit ze to predas dal. Pokud letis s nekym jinym tak si to budes asi muset vzit sebou a znovu ty kufry check-in. Delta ma pulty na predani hned za zemedelskou prohlidkou (ale porad v secure prostoru) tak tam ti poradi jestli to prevezmou nebo jestli je 17 hodin uz moc a budes si je muset vzit sebou.

Dobrý den chtěl bych se zeptat zda při příletu do Atlanty si musím vyzvednout kufr protože máme objednaný hotel na přespání a za 17 hodin pokračujeme na Roatan.Nebo při přistání v Atlantě jenom kufr vyzvednu a hned předám dál.Děkuji za odpověď Miroslav.

Zdravím, máte někdo zkušenost s přestupem v Moskvě mezi terminály D a E? Máme na to hodinu a 15 minut a trochu mě to znervoznuje. Případně jak se řeší když se let nestihne? Díky

@Dana:
Set-top-box do Ameriky? K čemu je to tam dobré? To slyším prvně.
Jestli to není velká bedna, tak to dej do příručního, jako každou elektroniku.

Ahoj, poletím za týden do New Yorku z Vídně přes Kodaň. Kamarád, který tam žije, mě požádal, zda bych mu nedovezla od nás z Čech set-top-box. Bude to nějaký problém? Ve kterém zavazadle jej mám případně přepravovat, v příručním? Děkuji Dana

@Jan:
Vše bys měl dostat už v Praze, v Londýně se odbavovat nebudeš, jen přejdeš ke svému gatu. U online check-inu někdy bývá “problém” s tím, že jde +/- 30h před odletem. Ale každého letu s jiným dopravcem. Takže online odbavení pro let s AA by mělo jít až příslušnou dobu před letem.
My to takhle měli při letu PRG-CDG-SFO, koupeno jako celek s AF. Let PRG-CDG s ČSA šel odbavit 30h před odletem z Prahy, ale let CDG-SFO s AF až 30h před odletem z Paříže. Odbavit to celé najednou nešlo. Zpět jsme letěli SFO-AMS-PRG s KLM a odbavení šlo celé najednou.

Zdravím Vás,

letím přes Londýn a Filadelfii do Minneapolis. Mám jednu letenku.
První let (Praha-Londýn) operuje British Airways. Udělal jsem online check-in, vše v pořádku.
Další lety operuje American Airlines a nejde mi se odbavit (ačkoli už je check in aktivní). Píše mi to, že se mám odbavit u dopravce (operating airlines) nebo na letišti.

Chci se zeptat, jestli mi vystaví boarding pass už v praze u AA, nebo to musím stihnout v Londýně.

Díky.

Jan B.

@Franta: @Kuba: Dobře, paráda, díky moc oběma! Teď už je mi to vše zase o něco jasnější :)

@Václav:
Franta to napsal za mě. Jenom dodám, že já jsem si kupoval zavazadlo zároveň s letenkou, ale určitě je to možné i až na místě (nevím, jestli bude nějaký rozdíl v ceně). Já jsem to radši kupoval hned, protože jsem věděl, že zavazadlo budu mít a ze zkušeností s low-costama po Evropě, u kterých je to na letišti snad vždycky dražší.
K tomu tisku – já osobně bych zkusil, jestli má letecká společnost mobilní appku (myslím, že dneska už většina má) a tam bych udělal check-in a nemusíš se o nic starat. Jinak přímo na letišti jsou i samoodbavovací kiosky, kde si můžeš letenku vytisknout (popřípadě udělat chekc-in).
Nejdřív je potřeba vědět, s kým poletíš a podle toho se zařídit.

@Václav:
Kufr můžeš zaplatit při odbavení na přepážce. Já to takhle platil při cestě Detroit – Oakland. Odbavit se můžeš online nebo i na letišti u kiosku. Velký kufr stojí +/-25,-USD, záleží na společnosti. Na stránkách pak najdeš i informace o rozměrech a tak.
Psal tu Petr (autor webu), že Southwest má odbavené zavazadlo v ceně. Jinak většina aerolinek létá jako nízkonákladovky, jen carry-on a na palubě oříšky a kolu.
Zbytek už popsal Kuba. Je to vlastně jako s letenkou do USA. Koupíš a máš hned většinu informací, zbytek najdeš na letišti na cedulích.
Když se do LA vracíš, tak koukni na web letiště, jestli tam nemají úschovnu zavazadel, ať to nemusíš táhnout vše tam a zpět.
Koukni i na ostatní letiště v oblasti, třeba tam bude lepší cena.

@Kuba: Dobře, díky moc za sdílení tvojí zkušenosti. Můžu se ještě zeptat, když to odbavení zavazadel není v ceně, tak se za ty zavazadla platí pak dodatečně při tom odbavení nebo se to musí zaplatit online na stránkách té společnosti, ještě před tím odbavením? Já jsem zatím létal se společnostmi, kde zavazadla byli vždy v ceně letenky, takže s tím nemám moc zkušeností.

I když tipoval bych, že tím se to ale zase celé o něco prodraží. Možná by bylo lepší a třeba i jednodušší najít nějakou společnost, která už má ty zavazadla v ceně letenky. Ale zase na druhou stranu, když bych jel z LA jenom na prodloužený víkend do Chicaga, a pak hned zpět, tak bych s sebou ani nemusel táhnout všechny bágly :)

Já budu ubytovaný přes Airbnb, takže tam asi bohužel nebude žádná recpece, kde bych si případně mohl nechat vytisknout letenku, ale hádám, že v dnešní době to bažně bývá tak, že to letecké společnosti mají uložené v systému, takže si vlastně tedy ani letenku tisknout nepotřebuji.

Díky moc

@Václav:
Já letěl vnitrostáním letem Las Vegas – Philadelphia. Letenku klasicky koupíš buď přímo u dopravce nebo přes nějakou agenturu (já kupoval přes Spirit Airlines). Klasicky ti přijde rezervační kód a i terminál, odkud se letí. Nicméně pozor na zavazadlo (pravděpodobně check-inové nebude v ceně). Já jsem pak dělal check-in online a nechal si vytisknout letenku v hotelu (neměli s tím žádný problém). Nicméně v tomhle případě šlo udělat i bezplatný check-in před odletem (letěl jsem takhle před 4 lety, takže se něco klidně mohlo změnit).
Záleží, s kým poletíš, ale podíval bych se, zda nemají appku – pak by to bylo jednodušší.
Pokud poletíš z LA, tak bude let určitě z jiného terminálu než příletového mimo USA.

Ahoj,

chtěl bych se zeptat na jednu věc v souvislosit s mojí nadcházející cestou do Los Angeles v Kalifornii.

Jde o to, že plánuji, že bych si během mého třítýdenního pobytu v L.A. udělal takový menší výlet do Chicaga navštívit kamarádku, která tam bydlí, řekněme třeba na prodloužený víkend, a pak zpět do L.A.

K tomu bych asi musel využít nějakou místní leteckou společnost. Chtěl jsem se zeptat kohokoliv, kdo má nějaké zkušenosti s vnitrostátními lety po Americe (já jsem bohužel tohle ještě nikdy v USA neabsolvoval), když si koupím letenku na stránkách některé americké letecké společnosti, kde zjistím z jakého terminálu letadlo té dané společnosti odlétá? Jsem si jistý, že vnitrostátní let bude asi z jiného terminálu, než ten, který je určen na mezinárodní lety, kde vystupuji, když přiletím z Evropy. A pak ještě jestli je třeba možné se na ten daný let odbavit klasicky u přepážky nebo jestli ta daná spolčnost má např. jen online odbavení apod.? Vím, asi trochu hloupé dotazy, jako od někoho, kdo ještě nikdy necestoval letadlem :D ale chtěl jsem si to vyjasnit a ujistit se, jak tam tohle chodí :)

Nebo jsou tohle všechno informace, které bych měl obdržet v nějakých pokynech od té letecké společnosti, po tom, co si rezervuji letenku (jako např. z kterého terminálu se letí, v jak velkém předstihu být na letišti – kdy se začíná odbavovat, kolik můžu mít příručních zavazadel… apod.)?

Díky moc

@Jan:
Koukni dva příspěvky nad tvým na YT videa. Je tam komplet imigračka a je tam vidět i předání kufrů k dalšímu letu.

@Petr Novák: @Petr Novák:

Ahoj, jen prosim dotaz, jak presne probiha “predani” zavazadla, to musim si zase najit check-in daneho letu? Resp. musi se zavazadlo odbavit cca hodinu predem, nez zavrou check-in a nebo to probiha uplne jinak. Diky

@Franta:
Děkuju, šlo mi právě o to, jestli se to někomu stalo, že na první US letiště mu kufr nedoletěl a jak to řešil …nicméně díky, já doufám, že mě to nepotká :-).

@Irena:
V AMS je bezpečnostní pohovor (pokud letíš americkou společností) přímo u gatu před letadlem, takže to nemineš. Mají tam i celotělový scaner. Pokud letíš KLM, tak bude jen pár otázek.
Jo, v MSP bude imigračka. Kdyby byly problémy s kufrem, tak hledej Damaged or lost baggage, Baggage complaints and lost baggage a tak. Popravdě ale nevím, zda to řešit hned nebo až na cílovém letišti. Mě se to jednou stalo, ale až při návratu v Praze, tak vlastně o nic nešlo.
Pak by bylo i otázkou, kolik máš času na přestup. To bys musela zkusit i informace, respektive přepážku tvé letecké společnosti. Abys to vyřešila a zároveň ti neuletělo letadlo. Jinak kufr by ti pak měli dopravit na adresu, kterou udáš. Nejspíš hotel v cílovém místě.

Vše imigračce a přestupech tu už je několikrát, tak si to tu projdi. Určitě najdeš rady a zkušenosti ostatních.
Koukni i na
https://www.youtube.com/watch?v=WHt2xnXk8AI – má oblíbená část je 3:10
https://www.youtube.com/watch?v=2G-m60L_Ck0 – starší video, ale pro představu dostačující

Dobrý den,

prosím o rady a zkušenosti. Letím poprvé letadlem, sama, a rovnou s dvěma přestupy, tak mám trochu obavy.
Letím Praha-Amsterdam-Minneapolis-Sioux Falls.
1) Jak probíhá pohovor v Amsterdamu? Nasměrují mě přesně, kam na pohovor jít?

2) Dočetla jsem se tu, že při prvním přistání v USA, tedy u mne v Minneapolis, musím projít imigračním pohovorem, vyzvednout odbavené zavazadlo,projít celní a bezpečnostní kontrolou a  znovu odbavit odbavené zavazadlo a pokračovat na poslední let. Co když se stane, že mi odbavené zavazadlo do Minneapolis včas nedoletí? Mám projít všemi kontrolami jen s příručním zavazadlem a pokračovat normálně na poslední – vnitrostátní let do cílové destinace a doufat, že zavazadlo dorazí bez mé účasti? Nebo musím někde nahlásit, že mi zavazadlo do USA nedoletělo? Nebo snad na něj musím čekat a třeba i zmeškat další latadlo? Omlouvám se za možná hloupé dotazy…
Díky

@Aneta:
V klidu. BA a AA jsou kámoši, vzájemně si doplňují lety (@code shareing). Letadlo BA doplňuje AA a naopak. Když se podíváš na přílety a odlety z Prahy, tak uvidíš, že stejnou linku ve stejný čas letí i 5 i více leteckých
společností najednou. Ve skutečnosti letí jen jedno letadlo, ale místa v něm nabízí i jiné letecké společnosti.

Pokud jste vše koupili najednou jako jednu letenku, tak bude check-in kompletní pro všechny lety až do NY a na Heathrow jen přestoupíte.
Když se podíváš do detailů cesty, tak tam nejspíš máš
Flight: BA1593
Operated by: American Airlines

Dobrý den,

chci se zeptat. V září letíme poprvé s rodiči do USA a máme let z PRG o NY přes Heathrow a let do Londýna máme přes Britsh Airways a z Londýna do New Yorku přes American Airlines. Letenky jsme všechny kupovali přes British, a já teď nevím zda půjde check-in jen přes British Airways, či budu muset dělat check-in zvlášť i na stránkám American Airlines.

Navíc mám v meilu od British Airways čísla letů, ale ten z Londýna do New Yorku je psán s jako BA0456, což je zvláštní, jelikož na stránkách letiště Heathrow je číslo přesně toho našeho letu jiné s počátečními písmeny AA.

Děkuji za jakékoli rady.

@Nawg:
Je tam klasický jack, brácha měl vlastní sluchátka.

@Nawg:
Já co jsem zatím vždycky letěl, takž šel zapojit normálně 3,5 mm jack.

Prosím vás, bežné sluchadlá s jedným 3,5 mm jack konektorom idú zapojiť k tým obrazovkám v lietadle? Alebo je potrebné mať nejakú redukciu?

Ďakujem.

Chtěla jsem se zeptat. Jak je to při cestě zpět z USA. Nevíte jak dopředu se dostavit na letiště před odletem. Standardně je dvě, zda to při odletu u USA bude stačit?
A pak se mě jedná o vývoz věcí. Konkrétně zda jsou nějaké limity na alkohol?
Děkuji

@Lucie:

Zdravím Lucko,

pokud máš letenky v jedné objednávce (booking), pak se o nic starat nemusíš a odbavené zavazadlo uvidíš až v LAX. Doufám, že letíš AF88, Airbus 380 je pecka. Kdyby cokoliv, stačí mi napsat na 604 349 743.

@Nikola:
My kufr platili až na letišti při odbavení.

Dobrý den,

nevím, jestli to už tady zaznělo, ale nebyla jsem při hledání uspěšná. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s vnitrostátními lety z NY do LV a s odbavením kufrů? Je možné si zakoupit odbavené zavazadlo do 23 kg až na letišti?
Přemýšlíme, že bychom si teď koupili pouze letenku z NY do LV a až na letišti v NY si přikoupili zavadlo za 25 USD? Máte s tím zkušenost? Je to standardní postup?
Děkuji.

@Lucie:
V klidu. Kufry ti v Paříži přehodí sami. 3h jsou dost času. My přistáli na terminálu 2D, pěšky došli na 2F a pak jeli busem na 2E (M). Od přistání do vystoupení z busu to zabralo 55 minut.

@Natálie:
Mě se stalo něco podobného minulý rok při letu s Austrian do LA z Vídně. Potom, co jsem udělal check-in mi to vyhodilo chybovou hlášku, volal jsem na infolinku a tam mi řekli, že to nijak vzdáleně neopraví (nějak se nemohli propsat ASPI informace), že musím udělat check-in až na letišti. Na letišti pak vše proběhlo v pořádku,

Ahoj, mám takovej problém.Letím 4.6 do New Yorku, první let je do Frankfurtu s Lufthansou a druhej už do New Yorku se Singapore Airlines. Letenku jsem koupila z pelikána.Když sem chtěla udělat online check-in na stránkách Singapore (protože to jde 48 hodin před) tak mi to napsalo že musím udělat check in až na letišti. Nevíte teda jak to je prosím? A jak a kde se dělá check in na letišti? Vždycky ho dělám online tak nevím.
Děkuju moc za odpověď.

Ahoj, pokud to vyjde, pojedu v září na 14 dní do LA. Dívala jsem se na letenku na letiště LAX a je tam jeden přestup v Paříži s mezipřistáním 3h. To je čas na přestup? Je to v rámci jednoho nákupu letenky, ale letenky tam jsou jakoby dvě. Jedna je Praha-Paříž a druhá Paříž-LA. To si kufr budu odbavovat sama? Letadlem jsem nikdy nikam neletěla, takže nemám ani představu o tom, jak to probíhá. Tady v článku psali, že zrovna v Paříži můžu přestupovat mezi terminály. Dá se to zjistit nějak dopředun nejlíp před koupením letenky, jak, kde a kam budu přestupovat? Chtěla bych být na vše připravená. Děkuji a přeji hezký den :)

@Lucie:
Kontrola je snad na každém letišti a nejen, když se letí do USA. Palubní lístek dostala jen dcera? Takže letěla také jen ona? Ten dotaz mi přijde trochu zmatený.
Jinak při letu americkou společností je před nastoupením do letadla bezpečnostní kontrola, ta je o trochu důkladnější než u jiných (neamerických) společností.

Dobry den, je standartni pri ceste do USA z Vidne konrola? Neobdrzeli jsme palubni listek, pouze dcera a bylo nam sdeleno, ze si Amerika vyzadala kontrolu. ESTU mame vyrizenou. Dekuji

@Klara: pokud nevyjdes na JFK ven tak by jsi nemela jit znovu pres security. Pokud budes muset jit na jiny terminal pouzij JFK Jittney coz je autobus ktery jezdi mezi terminalama uvnitr letiste takze nebudes muset jit pres security. Pokud vyjdes z terminalu a pouzijes na prejezd na jiny terminal vlacek tak pres security budes muset jit.

@Klara:
Security / bezpečnostní kontrola je vždy. Ale ta je při vstupu do vnitřní části letiště a někdy před letadlem.
Ty máš ale asi na mysli imigračku. Ta je jen cestou tam, když vstupuješ na území USA. To samé přendavání kufru, při prvním přestupu v USA.

@Danny:

V letadlech je zpravidla rozdávají, ale málokdy je pak chtějí u okýnka :)

Dobrý den,

mám takový, možná trochu hloupý dotaz. Letěla jsem PRG-JFK-BWI (Baltimore). Při přestupu na JFK jsme si museli vyzvednout zavazadla, přehodit je (což nebyl žádný problém), projít imigračním, security check a mohli jsme vesele na gate.Je to přesně ten případ prvního vstupu do země.

Můj dotaz je- domů letím BWI-JFK;JFK-PRG. Budu muset při přestupu na JFK zase procházet security checkem? Mám na přestup 82 minut a trochu se bojím délky fronty na JFK, abych letadlo stihla, fakt nutně potřebuju odletět… :)

Máte někdo takovou zkušenost nebo informace?

Díky moc.

@Franta@Franta: Moc díky za odpověď! :)

@Natálie:
Pokud jste kupovali dvě letenky v předstihu a najednou, tak vás nechají pohromadě. Jiné by to bylo při koupi chvíli před odletem.

A letenky ubývají, protože je lidé kupují. I vás dva museli někam usadit. Jisté má ale místo jen ten, kdo si to zaplatil, případně měl dražší tarif a výběr místa měl možný již při rezervaci.

My si počkali na online check-in a vždy se daly vybrat letenky vedle sebe a dokonce i u okna. Je pravda, že jsme letěli v listopad/prosinec, ale i tak bylo letadlo vždy dost plné.

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat na přidělení sedadel. Letíme 2 z PRG do NYC a letíme nejdříve s Lufthansou do Frankfurtu a poté s Singapore do NYC s nevíme jestli si kupovat sedadla v přepočtu každý asi za 350,-. 2 dny před odletem budou zdarma ale co se tak koukáme tak hodně ubývají. Bylo by nám celkem jedno kde sedíme ale chceme sedět vedle sebe tak jestli nevíte zda záměrně rozsazují nebo se můžeme spolehnout že minimálně budeme vedle sebe. Předem moc děkuju za odpověď.

@Michaela:
Podle toho, co tu psali ostatní, tak imigračka by měla být už v Torontu a vše ostatní by mělo být jako domestic flight.

Dobry den,
za týden letim Praha-Toronto-Denver-SLC. Bude imigracka uz v Kanade a tím pádem si i tam vyzvedavam kufry a pak až v SLC nebo mě něco čeká i v Denveru?

Díky :-)

@vypravec:
Jde to normálně. Po imigračce můžete ven z letiště. Kufry dejte na transfer a vyražte. Jen počítejte s cestou do města a zpět a také s časem potřebným na opětovnou bezpečnostní kontrolu při vstupu do letiště.

Dobrý den, letíme Praha-Frankfurt-Chicago-Jamajka. V Chicagu máme 12 hodin, rádi bychom se podívali i mimo letiště, je to možné nebo lze to nějak vyřídit ?
Díky za podněty a omlouvám se, pokud už tady toto téma bylo.

@Silvie:
V klidu. Imigračka je v pohodě, když budeš v pohodě ty. Odpovídej jen na to, na co se ptají. Navíc přítel je Amík a voják. Možná vás nechají jít spolu a on to “odmluví” sám.

Dobrý den,
23.6. letíme s přítelem přímým letem z Mnichova do Bostonu a já mám trochu vítr z imigrační kontroly, protože jsem slyšela tolik děsivých historek. Přítel je Američan, voják, letíme navštívit jeho rodinu, protože dostal volno. Já pak zpátky odlétám sama a on zůstane a vrací se zpátky na základnu v Německu o 5 dní déle.
Zpáteční letenku mám, práci doma v Čechách také mám a od září nastupuji na vysokou školu. Myslíte, že kontrola bude v pořádku? Mám dostatek vazeb k ČR?
Děkuji

@Danny:
Pokud letíš do USA na vízum nebo poprvé na ESTA, tak jí možná budeš potřebovat.
Ti, co tam už na ESTA byli, mohou využít kiosky a deklaraci vyplní tam.
Deklarace jsou jinak k dispozici v čekací hale před imigračkou.

Ahoj, letím přímym spojem PRAHA-NEW YORK. V letadle se nerozdavaji deklaračky, prý je ani nechcou na imigračním. Je vše v pořádku? Moc tomu nerozumím. Díky

@Franta: Myslím si že vím, protože jsem chtěla dělat hromadný check in pro 4 osoby a nešlo to. Tak jsem jen zkusila zaškrtnout všechny cestující kromě sebe a ty to bez problému odbavilo. Na letišti u toho self check in přístroje to taky nešlo, až na přepážce a to bylo bez problémů.

@Klement:
Souhlas rodičů je jistota. Možná nebude potřeba, ale když ho budou chtít, tak by nastaly problémy, kdyby nebyl.
Otisky si Amíci stejně vezmou na místě.

Chceme cestovat do USA s vnučkou (ESTA). Potřebujeme pro imigrační kontrolu nějaký papír se souhlasem rodičů, úředně přeložený do angličtiny?

Poddotaz: vnučka nemá v biometrickém pasu otisky prstů, ty se tam dávají prý až od 12 let, jí je deset. S tím – snad – problém nebude.

Díky všem za reakce

@eva: Ahoj Evo, v New Yorku si vyzvedneš kufr a projdeš pohovorem. Hned ho zase odevzdáš a pokračuješ dál.

letím s deltou do atlanty s přestupem v N.yorku, kde si vyzvednu kufry.Je potřeba v N.yorku se přesouvat autobusem,metrem na letišti?děkuji Eva

@Jana:
Problém “nebude”, když se budou chtít dostat dovnitř, tak se tam dostanou. A to i za cenu poškození. Stejně tak to udělají naši v Praze v rámci namátkové kontroly na výbušniny.

Bude nějaký problém s kufrem, který je zamknutý zámkem? Nebudou ho chtít nějak otevřít?

@Jana:
Check-in na přepážce určitě nebude zpoplatněný.
To, že je to kvůli vízu, je tam někde napsáno nebo si to jen myslíš?

Mě to posledně nechtělo udělat online check-in, protože druhý let z CDG nebyl ještě v limitu 30h před odletem, PRG-CDG už ano. Musel jsem to tedy udělat až potom. Přitom odlet ze Států mi to udělalo rovnou celý i s letem AMS-PRG, který byl za více než 30h.

Ahoj, podělím se o zkušenost. Zítra letím s KLM přes Amsterdam do LA a nejde mi online check in kvůli tomu, že mám vízum a ne estu. Byla jsem v Americe před 3 lety a taky s KLM a vím, že to šlo (byla jsem tam na půl roku, proto vízum a ne esta). Takže budu muset až na letišti a doufám, že to nebude ještě zpoplatněno, když to není moje chyba. Pěkný den.

@Marci:
Pro ESTA i víza je to už elektronicky, vydává se jen při vstupu po zemi (z Mexika a Kanady).

Ahoj, vydavaji se cestujicim do USA stale karticky I 94? Tem co cestuji na viza, ne na ESTU..dekuji.

@Jakub:
Já letěl vnitrostátně s US Airwais (to byly ještě samostatné, teď už jsou spojené s  American Airlines) a platil jsem kufr při odbavení. Tak to tak snad bude i u tebe.

To jméno asi nebude problém, třeba je to jen zkrácené.

Nepíšeš, kde v NY, jsou tam 3 letiště. Ale tipuji JFK, úschovna by měla tam být na 1., 4. a 8. terminálu, vždy v hale ještě před kontrolou.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když letím z New Yorku do Miami na 3 dny, mám koupený letenky od American Airlines. Na kufr se mi neptali v PC. takže počítám, že v ceně je zahrnuto pouze příruční zavazadlo. Dá se dokoupit při  odbavení chvíli před odletem kufr za poplatek nebo to musím řešit dopředu?

Dále bych se chtěl zeptat, jestli je v New Yorku úschova zavazadel na 23 kg na 3 dny a kolik to tak může stát?

A ještě při koupi letenek jsem napsal svoji ženu správně a to JANA, na letenkách je JAN…má to řešit nebo je to jedno?

Moc děkuji za pomoc. S pozdravem Jakub

@KATKA:
To záleží, jak máte koupené letenky. Pokud je to koupené jako jedna s přestupem, tak se o kufry nestaráte. Pokud jsou to samostatné lety, tak si kufry musíte vyzvednout a opět se odbavit. Asi bych tedy vycházel z informace, co máte od prodejce. Kde jste je kupovali?
O sedadla vedle sebe poproste při check-inu. Případně si udělejte check-in online a místa si vyberte sami, někdy to jde.

@KATKA: Právě jsme se vrátily s dcerou z NY. Tam jsme letěly z Prahy s přestupem v Londýně a zpátky přes Madrid. Nikde jsme neřešily kufry, ty přiletěly automaticky s náma, i když nám spoj do NY z Londýna uletěl a čekaly jsme na další letadlo. Tzn. odbavily jsme jen jednou na začátku.

Dobry den. v Červenci letim do NY a mam přestum v DUS a pisou že : Při každém přestupu si budete muset svá zavazadla vyzvednout a znovu je odbavit?? nekdo pise ze se o to starat nemusim a nekdo ze jo. letim poprvé a nerada bych přišla o zavazadla nebo ze sebe dála uplnyho blbce. A take jak je to ze sedadlem letim ze sestrou a rady by jsme u sebe.

@Franta: Budem čakať, jasné. Veď ono to v podstate nieje problém. Len som dúfala, že by to tak bolo jednoduchšie, keďže cestujem s dvomi malými deťmi a na prestup mám 2h15min. Ale tak hádam to vďaka ATP nebude dlho trvať.

@Katka:
Psala jsi, že už jsi to tak měla, tak není důvod ti nevěřit. Jen je to nestandardní. Ale radši bych v Newarku chvíli počkal u pásu s kufry.

No nie som jediná, kto si preberal kufre až v cieľovej destinácii, preto sa pýtam. Letisko vo Fort Walton je malé letisko, ale prebrala som si batožinu až tam. Viem, ako to funguje na prvom letisku. Len s tou batožinou som si neni istá, keď ešte aj v Austrian mi vraveli, že kufre pôjdu automaticky do cieľa. Ale vacsina cestujucich si zase kufre po colnici preklada na prvom letisku. Nevadí, nechám sa prekvapiť. Ale díky aj tak

@Franta: Děkuji Ti za odpověď

@David:
Ano, když se odbavíš v Praze, tak budeš mít hotovo pro oba lety, dostaneš dva boarding passy.
Kufry uvidíš až v LA (pokud přiletí ;-) )
Ano, pokud jsi to koupil vše najednou, tak pro cestu zpět, platí stejný booking kód.

Dobrý den za 3 týdny Letim z Prahy do Los Angeles přes Amsterdam. Měl bych pár otázek jak je to s odbavenim a zavazadly . Letim oba dva lety se společnosti KLM. 1) V Praze když se třeba odbavim přes Kiosk budu mit na Bording passu oba dva lety i z Amsterdamu nebo budu muset jeste v Amsterdamu si vytisknout dalsi Bording pass ? 2) Zavazadla odevzdam v Praze a vyzvednu až v Los Angeles nebo zas musím v Amsterdamu znovu odbavit ? 3) Při letu zpět použiju zase na Chceck in ten samy booking kód ? Děkuji za odpovědi

@Eva:
ESTA je v pohodě. Jen nevím, jak je to v Rusku, jestli tam není potřeba nějaké (tranzitní) vízum. Když letíš přes USA, tak potřebuješ taky ESTA nebo vízum, i když jen přestoupíš a hned zase letíš pryč.

Dobrý den, koupili jsme si letenky z Prahy do USA od Aeroflotu s přestupem na Šeremeťjevo. Aeroflot na telefonu i mailem opakuje nutnost mít vízum nebo povolení k pobytu. Máme platné povolení ESTA. Při přestupu v Londýně nebyl problém. Nebudou v Moskvě dělat při přestupu potíže a pustí nás do letadla? Děkuju za odpověď. Eva

@Katka:
Jak píše Mesi, kufry se přehazují na prvním US letišti, tam kde projdeš imigračkou. Rovnou tam totiž procházíš i přes celnici. A v případě, že bys neprošla imigračkou, tak si tě rovnou odvedou i s kufry, které se právě kvůli tomu (a celníkům) nepřekládají automaticky. To, co popisuješ, mi přijde nestandardní. Navíc VPS není mezinárodní letiště, takže tam těžko bude probíhat nějaké celní odbavení. Je součástí Eglin AFB, takže tam smějí přistávat jen vybrané aerolinky.
Ale kdo ví, třeba jsou lety z Vídně VIP.

@Katka: Ja bych tvrdil, ze si zavazadla vyzvednes na port of entry, tedy prvni letiste v USA, kde opustis letadlo. Tva zkusenost z minula mne ale mate. Mozna mne tu nekdo opravi. Ale at to bude jak chce, tak az vystoupis z letadla, tak te to nepusti nikam jinam, nez kam mas jit. Pokud si mas vyzvednout kufr, tak te to jinam nez ke karuselum nepusti.

Prosím Vás, ako je to s tou batožinou? Letela som do USA dvakrát, 2011 a rok 2016. Trasa Viedeň-Ams-Atlanta-VPS Florida a trasa Vieden- Londýn-Boston-Atl-VPS a batožinu som si pokazde prebrala až v cieľovej destinácii na Fl. O mesiac letím Vieden-Newark-VpsFl , rezervácia letenky je cez United Airlines (Vie-Newark operuje Austrian). Budem si musieť v Newark preberať a odovzdať batožinu? Keď som volala si Austrian, tak tvrdili že nie, ze až v cieli. Ďakujem

@Hana:
Nech to v původním obalu a klidně si to můžeš vzít na palubu.

Dobrý den, v květnu letím do Utahu a potřebuji s sebou do letadla nějaké prášky ( na spaní, na zažívání, popř. brufen) je to problém nebo si to mohu dát do příručního zavazadla? Děkuji

@Monika:
Leda za předpokladu, že budete sedět blízko dveří. Většinou se to pouští ven předem, takže čím více vzadu budete sedět, tím později se dostanete z letadla.

@Franta: dobry den, uz se mi to vsechno mota. Spis mi slo o check in na let z Londýna do Chicaga, k vuli rezervaci mist na palube a rychlemu vystoupení. V Londyne kufry neuvidime, ale kdyz dame ještě doma check in s rezervaci mist na let Londyn Chicago, mohly bysme byt rychlejší pri vystupu v Chicagu, chapu to správné?

@Monika:
Jestli to chápu dobře, tak už jsi se ptala jinde a v Chicagu přestupujete. Online check-inem to nijak neovlivníte. V Chicagu už se odbavovat nebudete. Musíte doufat, že letadlo přistane dříve a vy vše stihnete. Imigračku prostě musíte vystát, pak pro kufry, kolem celníků a potom odevzdat kufry na další let a jdete ke gatu. Viz videa, co jsem přiložil u předchozího dotazu.
Kolik máte času na přestup? Ideální by bylo mít aspoň 2h.

Dobry den,potřebuji poradit prosim. Na letisti v Chicagu mame malo casu na pohovor a opetovne odbaveni. Divala.jsem se ze je mozny check in den predem na tento konkretni let. Budeme.mit tedy vice casu na prestup kdyzmam online odbavime sebe a popr. I zavazadla? S temi zavazadly zatim nevim jak se odbavuji pres automaty. Dekuji za radu

Zdravím, v září letíme do LA s Lufthansou (A-380 tkou) přes Mnichov. Nějaké zkušenosti z letištěm v Mnichově? Je přehledné? Neprobíhají nějaké extra dlouhé zdržovací před-pohovory?

Vybíral jsem tento přestupní bod ve snaze se vyhnout návalu ve frekventovanějším Frankfurtu či Londyně

@Petra:
Kufry si vezmete v NY po imigračce. Ve Frankfurtu je přeloží sami.

Dobry den,chtela bych se zeptat.letime v dubnu do NYC pres Frankfurt.Letenky mame koupene primo na strankach spolecnosti Lufthansa.Jak je to s odbavenim?Kufry si budem vyzvedavat az v New Yorku? dekuji za info.

@Petr Novák:
Díky všem!

@Standa: Měl by být. Jde o to, že různé společnosti používají různé názvy pro různé kódy. Obecně vzato lze PNR nejlépe poznat tak, že má vždycky 6 znaků skládajících se s čísel a písmen anglické abecedy.

@Standa:
Já měl teď naposledy letenky přes Expedia.com, tam s AF, zpět s KLM. Dělal jsem online check-in pro obě cesty (kvůli výběru míst) a jak v Praze (vytištěno) , tak v SF (v mobilu) nám při odbavení kufrů dali palubní lístky.

@Standa:
Obecně ano. Ale pozor přes koho jsi kupoval letenky. Pokud přímo přes aerolinky, tak by to mělo být v poho, ale pokud přes strýnky typu kiwi.com nebo GoToGate, tak pozor, protože oni jsou ti schopni poslat 5 místný kód, který se ale neshoduje s PNR, ten je potřeba dohledat.
Já tak letětl minulý rok s Austrian, kupováno přes GoToGate, dalo mi to docela hledání, než jsem našel správný PNR kód, pod kterým jsem se dostal do online check-inu aerolinky.
Nicméně ani to není potřeba, check-in udělají klidně na letišti.

@Petr Novák:
Děkuji za odpověď. Ten PNR kód je rezervační kód? Když jsem cestoval do USA před třemi lety, měl jsem online checkin, u “baggage drop-off” jsem dal vytisknutý palubní lístek a paní mi vytiskla nový. Ten můj jsem mohl zahodit. Z toho usuzuji, že i po online checkin stačí předložit pouze pas (popřípadě znalost rezervačního kódu). Zajímá mě to z toho důvodu, že nebudu mít možnost tisku a nechci se spoléhat na mobil. Děkuji.

@Standa: Ahoj Stando,
pokud si budeš dělat doma online checkin, pak ti u přepážky jiný nedají. Pokud ho nebudeš mít ani v mobilu, stačí ho ukázat v telefonu. Jde jim o tzv. PNR kód (např. PYQ1X4), podle kterého dohledají tvoji rezervaci.

Dobrý den,
taková asi bezvýznamná otázka – je nutné si doma při online check-in tisknout palubní lístek, když u přepážky mi stejně dají jiný? Co se stane, když ho nebudu mít ani v pdf?
Děkuji za odpověď.

@Kamila: Ahoj Kamilo, vezmu to postupně:
1. To “1 PC” znamená, že máš nárok na jedno odbavené zavazadlo. Jeho hmotnost nesmí překročit 23 kg, jinak budeš platit pokutu za nadváhu zavazadla.
2. Ano, na letech Skywest v tvém případě platí pravidla Delta Air Lines. Můžeš si tak vzít zmíněné odbavené zavazadlo, příručák na palubu a kabelku, nebo tašku s laptopem.

Dobrý den,

poletím v srpnu 2018 do USA let Praha -Amsterdarm -Minneapolis -Soux Falls. Mám koupenou zpáteční letenku: do Amsterdamu KLM, do Minneapolis DELTA, do Sioux Falls SKY WEST dba Delta Connection .
Jsem studentka, letím poprvé.
Kolik jako student zaplatím za odbavené zavazadlo? Nějak se v tom nemohu zorientovat. Na letence mám uvedeno “Baggage allowance 1 PC student” u všech 3 letů .

A ještě dotaz ohledně rozměrů zavazadel – Skywest se v tomto případě řídí stejnými pravidly jako Delta? Tedy 1 odbavené zavazadlo, 1 zavazadlo na palubu rozměr 56x35x23cm + 1 kabelka (laptop apod.)?

Děkuji předem za odpověď

Dobry den,

chcel by som sa opytat, ci uz niekto vyplnal nove bezpecnostne formulare alebo bol na bezpecnostnom pohovore, ktoré sa zaviedli nedavno na konci roka 2017, pri letoch do USA. Prve letecke spolocnosti, ktoré tieto opatrenia na ziadost USA zaviedli su:
Lufthansa, Air France, Emirates, Cathay Pacific a EgyptAir.

Za odpoved dakujem!

@Franta: Moc díky! Zkusíme tam napsat.

@Janinka:
Tohle tu někdo psal ohledně foto vybavení. Prý se to na letišti sepsat. Doporučuji kontaktovat letištní pobočku Celní správy a zeptat se přímo jich.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na cestování s foťákem. Plánujeme si s sebou vzít i dražší fotografické vybavení + notebooky a mám pocit, že jsem někde v létě narazila na zmínku, že je lepší dražší elektroniku před cestou vyfotografovat a zaregistrovat, abychom cestou zpět nemuseli dokládat, že jsme si ji nekoupili v USA kvůli clu/daním. Už ten článek bohužel nemůžu najít a nedaří se mi to ani googlit. Mohli byste mi prosím poradit, zda je to pravda nebo si pamatuji blbost? :-) A případně kdyby ta registrace byla, my odlétáme z Berlína – jde i tak ji provést někde v Čechách nebo je to vázané na odletové letiště? Díky moc za radu.

@Linteo:
Hlavní kontrola byla samozřejmě v Budapešti, jinak bys ani neodletěl, respektive by tě vůbec nepustili do vnitřních prostor letiště. Ve Varšavě to byla už jen taková identifikace, protože jsi vstupoval do prostoru letiště s odlety mimo Schengen. Tyhle dva prostory jsou na evropských letištích oddělené a průchod mezi nimi je možný jen po identifikaci. Stejně jsem to měl já při přestupu v Paříži.
Až se budeš vracet, tak budeš mít pasovku při odletu a pasovku při vstupu do Schengenu, zda do něj můžeš vstoupit.

@Franta: Len na opravu pre buducich cestujucich :) Pasova kontrola prebehla vo Varsave, nie v Budapesti.

@Hanka:
Otázka už tu zazněla několikrát. A někde na webu tu je i jedna praktická zkušenost, že imigračka a přehození kufru je v Kanadě. Ale nedohledám to, takže stále odpovídám v té teoretické rovině.

dobrý den. Dotaz zde již zazněl, ale odpověď prozatím nebyla. Pokud letíme (poprvé) do NY přes Kanadu, jak je to s tím imigračním pohovorem a zavazadlem. Pravdou je, že přilétáme na letiště LaGuardia a tak se nabízí, že je berou jako vnitrolety??? Děkuji za odpověď.

@Linteo:
Můžou se na něj ptát před nástupem do letadla, co s ním poletíš do USA. Můžeš si to číslo napsat na papírek (Post-it) a dát do pasu nebo si to celé vytiskni. Imigrační to má v počítači.

@Franta: Dík,ešte jedna vec, cestovné povolenie ESTA kde a komu budem dokladovať?

@Linteo:
Kontrola proběhne v Budapešti, bez ní tě k letadlu nepustí. Ve Varšavě už budeš jen uvnitř letiště, takže bez větší prohlídky. Je možné, že se ještě na něco budou ptát před nastoupením do letadla, při kontrole palubní vstupenky.

Na palubě dávají formulář celní deklarace, kdyby ne, tak bývají na letišti před imigračním, buď ve stojanech nebo na stolcích. Nejprve půjdeš na imigrační pohovor, pak pro kufr a přes celnici ven.

Ahojte,
tento týždeň letím tiež do Chicaga, avšak cez Varšavu a takisto z BUD. Chcel by som sa opýtať kde prebehne passport control? V Budapešti, alebo až vo Varšave?
Potom cez let z Varšavy do Chicaga dostanem v lietadle formulár, ktorý vyplním a s ním idem na US customs pohovor na letisku ? Ďakujem za odpoveď

@marek:
1) Vlastně nijak, ty nemáš jak to kontrolovat. Na visačce na kufru bude letiště odkud letíš (From, někdy Via – BUD), kam letíš (To – ORD) a kde přestupuješ (Via, případně Transfer – FRA), podle čárového kódu se pak zavazadla třídí. Kód bude i na nálepce (útržku), který většinou lepí na letenku (někdy na pas). Pak můžeš mít také kliku a vidět z okénka letadla, jak tvé kufry nakládají/vykládají, jako my při vykládce v Paříži. Ale to spíš jen u malých letadel, v těch větších je to už v kontejneru.
2) 4h jsou dostatečná doba na přestup. FRA neznám, ale letiště jsou dobře značená. Koukej na obrazovky s informacemi o letech. Najdi si ten svůj a pak sleduj ukazatele ke tvému gatu. Máš dost času, tak si gate radši během čekání ještě ověř, abys nečekal u špatného, někdy ho operativně změní. To už se mi taky stalo. Když bude nejhůř, tak jsou tam vždy informace, kde ti určitě poradí.

zdravim,budem prvykrat letiet a dakujem za pekny clanok, ale potreboval by som nejake dodatocne informacie. Let bude : BUD – FRA – ORD
1. Ako zistim, resp. presvedcim sa o tom, ze vo Frankfurte bude moja batozina automaticky prelozena do lietadla, ktore bude letiet smer Chicago?
2.Mam sa bat letiska vo Frankfurte? :) 4 hod tam budem mat na prestup
Vdaka

@Zuzka: 1) platba kartou: opravdu myslis tu otazku vazne? Ano, kartu muzes na letisti pouzit vsude. Pokud chces pouzit automat, nove vetsinou berou kartu, jinak musis mit mistni menu.
2)Pokud budes v obchode platit hotove, tak musis mit mistni menu, pokud v obchode neni uvedena moznost platit i jinak (na takovychto mistech casto berou i Eura).
3) Pohovor v Londyne neni. Pokud mas let z Prahy s British, tak nekdy cast z Londyna operuje American. V tom pripade absolujes par otazek ohledne sve cesty, zavazadel. Imigrancni pohovor te ceka na prvnim letisti v USA.

Ahoj, poradíte, prosím? Poletíme přes Londýn a zákonitě budou děti potřebovat koupit ještě pití a ještě něco k jídlu, lze všude platit kartou nebo musím mít hotovost (třeba do automatů)? Pokud berou hotovost tak jakou? Libry? A je v Londýně je při přestupu předpohovor, letíme s BritishAirways. Děkuji.

@Hanka: Ahoj Hanko, já v boční kapse kufru vždy vozím nůžky na nehty. :-)

@Hanka:
Brácha to ucvakal kleštičkami na nehty.
Doporučuji je dát do nějaké menší kapsy u odbaveného kufru/tašky. Dají se použít i normální nůžky na nehty.

Ahoj letime přes Reykjavik do Maiami nějaká zkušenost? Dekuji

Ahoj, díky za spoustu cenných rad.Rozhodla jsem se místo zámků použít elektro svorky což se mi zdá jako super nápad, protože mám cestovní tašku s více zipy, jenže ouha, jak se pak do tašky dostat, když u sebe nemůžu mít žádné řezné nástroje.Jak to řešíš? Mám spoléhat že na letišti někdo ochotný k půjčení vždy je?
Díky za odpověď.

Ahoj Markéto, pohovor je potřeba, i když letíte domů. V podstatě jim jen řeknete, že letíte domů a v USA pobývat nebudete.

Ahoj, chtěla jsem se zeptat na let přes Ameriku. Let do Mexika je přes Paříž, přes tu už jsme letěli, ale nazpět let přes Atlantu. Jak probíhá pohovor? je potřeba i když letíme domů?A zvládneme to, i když moc anglicky neumíme? Děkuji.

@Petr Novák:

Je, tak to jsi me uklidnil, dekuji.

@Marci: Ahoj,

ve Varšavě na letišti jsem byl, není tak velké a hodina by měla plně dostačovat. S LOTem jsem neletěl, ale jsou v pohodě. Na trasu nasazují Dreamlinery, kterých mají 8 a jejich stáří je 3,5 roku.

Ahoj, cestovali jste nekdo s LOT, Praha- Warsawa (Chopin) – LAX ?

Jake to jsou aerolinky a jak je to casove s prestupem na letisti Chopin? Pres Polsko jsem nikdy neletela, tak moc netusim a na Internetu toho moc neni….

Dekuji.

@Honza;: Dvě a čtvrt hodiny jsou dostatečně komfortní. Kufry budou přeloženy automaticky. :-)

Díky, na přestup máme 2,25 hod. tak by to snad mělo stačit. Jo a ještě mě napadá, pokud by k takové situaci ( doufám že nedojde :-) ) ale přesto došlo, tak o kufry se předpokládám nemusím starat, a budou automaticky naloženy do dalšího letu ? Dík.

@Honza;: Ahoj Honzo, pokud bude příčinou nestihnutí návazného letu zpoždění toho prvního, jdi na letišti na přepážku Air France. Přesunou tě na další let.

Letiště v Paříži není na přestupy zrovna nejjednodušší. Čeká tě přejezd z terminálu 2D na 2E a tedy i pasová kontrola. To může zabrat i 15-20 minut s ohledem na fakt, že v terminálu nejsou nainstalovány automatické brány a může být otevřena jen jedna přepážka.

Tím tě nechci vystrašit, jen radím se zbytečně nikde nezdržovat, pokud máš na přestup maximálně tak hodinu a půl. :-)

@Honza;:
Pokud je ta letenka AF, tak to pak případně budeš řešit s AF. Bude záležet, jestli to nestihnutí bude zaviněné tebou nebo ne. Ale určitě se do NY dostanete. Přestup by se měl dát stihnout za 1h, ale je lepší delší časová rezerva.
Nám to celé, od přistání až po výstup z autobusu na odletovém terminálu 2E(M), trvalo 50 min.
snadnespojeni.cz

Ahoj Petře, mám dotaz,

v příštím roce letíme do NY, přes Paříž CDG. Je to na jednu rezervaci od AF, ovšem operované do Paříže Czech airlines a pak Air France. Jelikož poletíme prvně sami bez cestovky, napadlo mě že v případě zpoždění prvního letu pokud bychom nestihli zakoupený přípoj, tak budeme zmatkovat a nevím co dál. Je možno se pak obrátit na někoho z air France, nebo případně na informace a bude nám nabídnutý případný další let? ( vím že asi dvě nebo tři hodiny později letí další). Děkuji za odpověď.

@Denisa:
Koukni na stránky obou leteckých společností, někde tam bude “My trip/flight” nebo tak něco, tam zkus zadat to číslo a uvidíš, co ti to ukáže.
Taky můžeš zkusit dotaz na Pelikána.

@Franta:
Děkuji za odpověd, takže myslíte, že se už o nic starat nemusím?

@Denisa:
Amadeus je rezervační systém na letenky, tak je to nejspíš kód z něj, pro identifikaci rezervace. Jinak je docela možné, že ten AA rezervační kód je i pro BA. Já měl jeden stejný kód pro AF a CSA (cesta tam) a KLM (zpět).

Dobrý den,

chci se zeptat, letenku mám koupenou přes pelikán. Letím s british airways a american airlines, na vytištěném papíru mám napsaný kód pro online check in atd., ale je tam: American Airlines- šesti místý kód to je ok, ale další je napsáno Amadeus a další šesti místný kód. Proč Amadeus a ne British airways?

Děkuji za odpověd

@Hana:
Nedělá to každý. Ke kioskům můžeš pokud už jsi někdy v USA na ESTA byla.
Pak záleží na tom, jak to mají na letišti nastaveno. Buď tam bývá “kontrolor” z imigračního a lidi bez křížku posílá pryč ke kufrům a ty s křížkem k přepážce nebo jdou všichni k přepážce a tam bez křížku posílá ke kufrům a ty s křížkem na secondary. Někde se od kufrů hned odchází, někde se jde ještě kolem celníka. Když si projdeš diskuse u článků o imigračním pohovoru, tak to tam najdeš.

Pokud jsi minule byla v USA poprvé a šla rovnou ke kioskům, tak to bude nejspíš důvod toho přeškrtnutí. Jinak se škrtá u toho, kdo odpověděl na nějakou otázku jinak, než je běžné, má od minule nějaký černý bodík nebo jen tak namátkou.

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Před půl rokem jsem letěla na 5 týdnů na Floridu. Teď letím znovu, na stejnou ESTU. Při příletu každý zadává svou ESTU do ,,automatu,, kde mu vyjede lístek buď s přeškrtnutou fotografii nebo s nepřeškrtnutou .. co jsem pochopila ti co měli fotografii škrtlou šli k imigračnímu úředníkovi (stejně jako já). Pochopila jsem to tak, že ti co ji přeškrtnutou neměli mohli rovnou jít pouze s potvrzením z toho automatu.. Je to tak ? případně.. jaké je tedy kritérium? Týkalo by se to i mě jestliže letím na stejnou ESTU tudíž jsem s imigračním pracovníkem pohovor vedla před nedávnem? Děkuji za odpověď.

@misa:
Podle mě ano, protože opět vstupujete na území USA.

Dobry den, potrebuji radu. Leteli jsme na jamajku pres usa a prosli imigrační kontrolou,vse ok. Bude pri ceste zpet z Jamajky pres usa zase probihat imigracni kontrola a znova probihat odbaveni zavazadla pres celni zonu?dekuji.

@Kateřina:
Ten čas je podle mě jentaktak. Stockholm neznám, ale v Amsterdamu jsme měli na přestup také cca 50min kvůli zpoždění letu z USA a v gatu na nás už čekali, aby ho mohli zavřít. Cestou jsme se na chvíli zasekli na pasovce, kde byl zrovna nával, jinak to byl zrychlený přesun.

Ve Stockholmu tě čeká pasovka, protože vstupuješ do Schengenu. Celníci tě čekají až na finálním letišti (Praha?) Kufry ti přeloží automaticky.

Ahoj, mám opačný problém – chystám se domů letět přes Stockholm a přestup mi vychází asi na 50 minut… Je to reálný? Jak to probíhá s kontrolama? Budou mi prohledávat kufry (kvůli clu atd…)?
A kontroly budou na prvním mezipřistání v Evropě, nebo až ve finální destinaci? Zatím jsem z USA domů neletěla, tak se omlouvám za blbé otázky :)

Ahoj, mám opačný problém – chystám se domů letět přes Stockholm a přestup mi vychází asi na 50 minut… Je to reálný? Jak to probíhá s kontrolama? Budou mi prohledávat kufry (kvůli clu atd…)?
A kontroly budou na prvním mezipřistání v Evropě, nebo až ve finální destinaci? Zatím jsem z USA domů neletěla, tak se omlouvám za blbé otázky :)

@Šárka: Také jsem četl, že se lety z Kanady do USA berou jako vnitrostátní. Na kanadských letištích mají američtí celníci své lidi. Budu rád, když nám dáš vědět, jak to dopadlo. Díky. :-)

@Šárka:
Co jsem pochopil z různých diskusí, tak lety Kanada – USA se berou jako domestic, takže se z nich jde rovnou pro kufr a pryč. Zřejmě Amíkům stačí, že imigrační pohovor udělali Kanaďané nebo tam možná mají svého člověka s razítkem. Co vím, tak mezi sebou sdílejí určité informace o turistech.
Osobně jsem přes Kanadu nikdy neletěl, takže to nepotvrdím. Ale podle toho, co tady i jinde psali ostatní, to tak vypadá.

@Petr Novák: Moc děkuju, jen jsem koukala že v Montrealu máme na přestup 50 minut, dá se to stihnout? Je to koupený jako celek, takže v případě že se to nestihne, máme nárok letět dalším letadlem? Mě právě bylo řečeno, že se pohovor bude dělat až v NY, když nebudu opouštět letiště v Montrealu :)

@Šárka: Zdravím Šárko, přes Montreal jsem osobně neletěl, nicméně mělo by to být následovně:
1. V Frankfurtu si kufr nevyzvedáváte, přeloží vám ho automaticky.
2. V Montrealu si kufr vyzvednete a absolvujete pohovor s imigračním.
3. V New Yorku už vás pohovor nečeká, vezmete si kufr a můžete opustit letiště.

Ahoj, mám dotaz. V březnu letíme do NYC. Chtěla bych vědět jak je to s odbavením kufrů atd.. Letíme z Prahy do Frankfurtu se společností Lufthansa. Z Frankfurtu do Montrealu s Air Canada. A z Montrealu no NYC. Jde mi o to, jesli si kufry musím vyzvednou i v tom Frankfurtu nebo až v Montrealu. A pohovor s imigračním nás čeká až v NYC? Jesli jsem to dobře pochopila. Děkuju všem za radu

@Lenka: Ahoj Lenko, s platbou by neměly být žádné problémy. Pokud jsi kartu v zahraničí ještě nepoužívala, je možné, že tě budou zpětně kontaktovat z banky s žádostí o potvrzení transakcí. Je to velmi nepravděpodobné, ale může se to stát – záleží, jakým způsobem kartu používáš.

Smysl je jednoduchý – ochránit klienta před podvodnými platbami v důsledku krádeže či zkopírování karty.

@Lenka:
Jediné, co potřebuješ, je mít mezinárodní kartu, aby s ní šlo platit i v zahraničí. Internetové platby se také hodí.
Já mám karty ČSOB a Fio a žádný problém.

Žádná taková částka není. Prostě potřebuješ tolik, abys vyžila během cesty. Pokud máš předem zaplacené auto a ubytování stačí méně, než když si budeš vše hradit až na místě. Mě se ale nikdy na peníze neptali. Koukni na články s itineráři a udělej si pak představu podle tvých plánů.

Ahojky, možná debilní dotaz, ale dá se v Americe platit českou Visa kartou? Nebo potřebuji nový účet a nějakou spešl kartu a kde ji vyřídím? A je nějaká “doporučená”částka kterou bych na osobu měla mít na jednomesicni cestu do USA? Aby nebyl problém při pohovoru. Děkuji za pomoc a úžasné stránky!

Ahoj, moc chválím Vaše stránky…spousta užitečných informací…letíme v lednu poprvé přes USA do Guatemaly, přestup na cestě tam Londýn Heathrow a potom Dallas…Máme 1 rezervaci na celý let s American Airlines, podle letenek odlétáme vždy ze stejných terminálů, na jaké jsme přiletěli…vím, že v Londýně jen přejdeme na jiný let, ale v Dallasu musíme vyzvednout zavazadla, projít imigračním a kufr odevzdat…? ..máme na přestup 1hod 50 minut, v letadle místa v 36.řadě…nějaké tipy, jak se při přestupu, co nejméně zdržovat, abychom stíhali navazující let do Guatemaly? Pomohlo by cestovat jen s příručním zavazadlem? nemuseli bychom čekat u pásu, než nám vyjedou zavazadla…
a druhý dotaz, při cestě z Guatemaly zpět letíme přes Miami a Madrid…opět musíme v Miami vystoupit z letadla, případně vyzvednout zavazadla, projít imigrační kontrolou a znovu se odbavit a teprve potom nastoupit do letadla..? ..v Madridu opět jen přejdeme, jako při cestě tam v Londýně… ? Děkuji moc L.

@Veronika: Jak psal Franta, neni to zadny pohovor ani predpohovor. Letadlo ti neuleti, delaji to primo zamestnanci letecke spolecnosti primo pred gatem. Zabere to cca minutu.

@Veronika:
Není to předpohovor, ale bezpečnostní kontrola a bude pouze pokud z AMS letíš americkou společností.
Je to hned u Gatu, takže žádný strach o čas. Ptají se, kam letíš, kdo balil kufry, jestli někomu něco vezeš, jestli někdo chtěl, aby někomu něco vezla…

Ahoj všichni,
v prosinci letím do Atlanty přes Amsterdam. Dočetla jsem se tady, že budu mít předpohovor v Amsterdamu, ale mám na přestup jenom 1 hodinu a 45 minut (pokud nebude zpoždění letu z Prahy). Prosím nevíte někdo jak probíhá a na jak dlouho je? Letím poprvé a sama tak mám obavy.
Děkuji

@Lukáš: Ahoj, zrovna dnes jsem na CDG přestupoval – takže čerstvé dojmy: Ne, že by ty přestupy byly složitější než třeba na Heathrow, že značení na CDG je mnohem méně přehledné, výrazné a logické. Není to žádný problém, pokud má člověk dost času na přestup (těch 1,5 hodiny je určitě v pohodě), ale dokážu si představit, že ve chvatu člověk nějakou šipku přehlédne a ztrácí někdy hodně cenné minuty.
Navíc třeba dnes probíhaly ještě kontroly palubních lístků na několika místech v chodbách mimo běžné kukaně, a to taky nějaký čas zabere. Nevím, jestli to tam je běžné nebo to byla mimořádná akce, třeba info doplní někdo kdo létá přes CDG pravidelně.

@Franta:
Ahoj Lenko a Franto…také jsem to tu několikrát četl, že v Paříži na CDG jsou ty přestupy složité…ale mohu říci, že alespoň já jsem se obával naprosto zbytečně.
Jediné co, tak ty přesuny tam jsou dlouhé, prostě je to velké letiště. Ale máš na přestupní letence číslo letu, to si vyhledáš na světelné tabuli a jdeš furt dál, opravdu nic co člověk nezvládne s prvním stupněm základky :)

@Lenka:
Paříž (CDG) je prý na přestupy složitější. Mě to poprvé čeká v listopadu, pak až to budu moct posoudit osobně.
Tady snadnespojeni.cz si zadej odkud kam letíš a ono ti to ukáže přestup. Časy bych bral jako orientační, spíš bych počítal s delší dobou, na pasovce může být fronta.
Tady je CDG verze https://www.parisaeroport.fr/en/passengers/flights/connecting-flights
Osobně se snažím, abych měl na přestup aspoň 1,5h.

Ahoj, jen chci poprosit o radu, cestuji do USA s rodinou poprvé a bohužel nikdo neumí, snad jen základy anglicky. Četla jsem špatné recenze na Pařížské letiště ohledně špatně značeného přestupu, je to pravda, má někdo zkušenost? Zvládnou to nemluvící anglicky amatéři a kolik času na to budu potřebovat? Nebo máme zvolit jiné přestupní letiště a případě jaké? Děkuji

Pokud bude zájem, mrkněte se na komplet přestup v Curychu – let do Chicaga.
https://youtu.be/MHHruPSS7UU

@Terezka: Tyhle triky, jak získat zpětný odkaz, znám. :-)

Pro cestu vlakem doporučuji jízdenku Vlak+ Letiště Praha. Jedná se o zlevněnou zpáteční jízdenku do Prahy a o zpáteční jízdenku na autobusový Airport Express z hlaváku na letiště. Jízdenka má platnost 30 dní (pokud si dobře pamatuji). Pozor – po příletu zpět do Prahy ji je nutné nechat na letišti orazítkovat. Stačí zajít na letištní informační přepážku.

@Terezka:
Těch možností je spousty, záleží i na směru odkud se přijede, co vše je v ceně a tak. Vím, že někde auta i oplachovali před příletem majitele. Přece jen 14 dní na “čerstvém vzduch” udělá své. Já to mám jednoduché, můžu je busem.
Osobně mi ale přijde zajímavé přímo letiště Parking D. V případě delšího parkování už ten rozdíl není tolik (při objednání a platbě online) a auto je celou dobu pod střechou v suchu a relativně v bezpečí. K terminálům jezdí letištní shuttle, případně je to cca 10-15 minut pěšky nebo 1-2 stanice busem, záleží jaký terminál. Nemusím pak na nikoho čekat a po příletu můžu rovnou odjet.

Užitečný článek :) A nevíte jaký je nejlepší způsob jak se dostat na letiště když žijete mimo Prahu?? Já bych nejradši jel autem a nechal ho na parkovišti.

Co myslíte? Je to dobrý způsob??

@Tosso: Ahoj Tosso,
1. Od Pelikána nic víc nepotřebuješ, důležitý je 6místný kód.
2. Ano, v Praze ukážeš papír a oni tě odčekují a odbaví. Alternativně se můžeš odbavit online přes internet.
3. V Londýně už se nemusíš checkovat, v Praze tě odbaví na všechny lety. Již v Praze tak budeš vědět, kde budeš na všech letech sedět.
4. Online checkin se otvírá u každé společnosti jindy. U American Airlines je to 24 hodin před odletem až 90 minut před odletem.

ahoj, ja by som sa chcel opýtať na jednu vec. Letím v októbri do LA. Letenku som kupoval cez Pelikán. Mám vytlačený ten papier od Pelikan, kde je rezervačný kood a údaje o lete, tak isto ten 6 miestny kód. Takže od Pelikan už nič viac nepotrebujem ?? A v Prahe im len ukážem ten papier a oni ma začekujú a v pohode odbavia, a začekujú ma aj na prestup London_LA ?? Alebo musím ísť na stránku american airlines a tam si vytlačiť nejaký domument ? Poprípade sa sám začekovať a vybrať si miesta priamo online a potom už len odovzdám v Prahe kufre ukážem letenku čo som si vytlačil, prestúpim v London tak isto bez čekovania ? A posledná otázka, že kedy letecké spoločnosti otvárajú ten online check-in cez internet. ďakujem

@Franta: díky moc

@Zbyněk:
Kufr letí s tebou, v Praze bude stejně jako ty. Pokud by se někde zatoulal, tak až dorazí, by ti ho měli dopravit na tebou udanou adresu.
Při cestě do USA si kufr na prvním letišti po imigračce vyzvedáváš a po celní kontrole ho odevzdáváš k transitu na další let. Mělo by tedy být možné si ho s sebou vzít. Pak ho ale budeš muset asi zase odbavit, aby ti ho vzali. Zeptal bych se u letecké společnosti nebo pak na letišti.
Při cestě zpět půjde nejspíš automaticky na další let, kterým poletíš.

Ahoj, chci se zeptat na možnost vyzvednutí zavazadla během dlouhého přestupu. Budu mít v Atlantě cca den zastávku, tak zůstanu ve městě, to stejně se mi stane v new Yorku. Musím si zavazadlo vyzvednout nebo ho mám nechat odbavené? Kdy mi přijde na pražské letiště, když já se odbavim v pátek a do Prahy přiletím až v neděli? Děkuji. Zbyněk

@Pvlina:
zadej odkud kam letíš a ukáže ti to možnosti přestupu. 1h40m by mělo stačit.
Sedadla si můžete vybrat při online check-inu, případně poproste u přepážky v Praze, pokud se budete odbavovat u ní. Někdy to jde už při koupi letenky.

@Jakub:
Zkoušel jsi to vytisknout z jiného prohlížeče? Ale pokud ti řekli, že máš jít na přepážku, tak tam jdi.

@Franta: mne sa to doma totiž nedalo vytlačiť. No a odlietam 10:15

@Franta: písal som do austrian-u cez ktorých letím a odpísali, že dve hodiny stačia. Odvoz z Bratislavy mam zajednaný 4:30 z Bratislavy, to bude musieť dúfam stačiť. A ešte mi napísali, že mi urobili online check in ale palubný lístok si musím vyzdvihnúť na pulte na letisku. Stretli ste sa s tým niekto?

Dobry den,
Prosim o radu. Mame zpatecni letenku Praha- NYC (JFK) s jednim presupem v Parizi (Ch.d.G.), mame jednu rezervaci, letime s AirFrance, na prestup v Parizi pisou na rezervaci 1h:40min, budeme mit s timto casovy problem? Nevite jak lze vybrat sedadla,jsme 4 a radi bychom byli vsichni pospolu.
Moc dekuji
Pavlina

@Jakub:
No možná budeš muset i vyrazit o něco dřív, abys to stihnul.

@Jakub:
Já standardně chodím cca 2h předem, vždy to stačilo.
Ale pokud mají ve Vídní zvýšené kontroly, tak by to asi chtělo dříve. Zkus se pro jistotu zeptat na letišti nebo u letecké společnosti. Oni by měli mít přehled o aktuálním stavu.

@Jakub:
To se mi zdá přehnané…stačí hodina…zvlášť ve Vídni, to je relativně malé letiště.
O žádných zvýšených kontrolách nic nevím…jediné co, tak na letišti Ruzyně ve frontě na odbavení si s tebou popovídá slečna co a jak, kdo ti balil kufr, kde pracuješ, s čím pracuješ atd…nic zdržujícího.

Zdravím. Vo štvrtok odlietam z Viedne priamym letom do NY. Bude stačiť byť na letisku tri hodiny pred kvôli zvýšeným kontrolam a vybaviť si check-in tam alebo radšej skôr ešte prísť ? Vďaka

@Dejvy:
Můžete se zkusit domluvit při odbavení v LA před odletem. Aby vás i kufry odbavili pouze do Vídně, že to máte domů blíže. Třeba to projde.

Ahojte. Viete mi poradiť prosím, ideme do LA o tri týždne z Prahy cez Frankfurt a späť ideme LA – Viedeň – Praha, sme z BA a samozrejme nechceme ísť do Prahy a radšej by sme vystúpili vo Viedni a išli domov, ale vraj ti nevyložia len tak batožinu keď máš cieľ cesty inde. Viete mi poradiť ako by sme s tým “vypiekli”? Diky moc vopred.

Ahoj,
přiští čtvrtek letím do NYC přes Toronto. Oba lety s AirCanada a nevím, co mě čeká v Torontu (např. jestli si tam musím vyzvednout kufry nebo je uvidím až v NYC nebo zda budu absolvovat imigrační pohovor už tam. A druhá otázka: Povezu krabici tatranek pro děti kamarádky. Je omezeno nějak množství?
Mockrát děkuji za odpověď. Budu rád i za jiné postřehy k přestupu v Torontu.

@Hippo:
Než někdo přidá vlastní zkušenost s kvalitou připojení, tak na podmínky můžeš kouknout na stránky AA.

Ahoj, v září letím z Prahy do NY s přestupem v Londýně.
Rád bych na trase Londýn-NY využil připojení na “palubní” internet.
Letím s AA v Boeing 777-200 (777) V2, kde je možnost připojení.
Máte nějaké zkušenosti či doporučení (cena, platba, registrace, …).
Díky.

@Barbora: Ahoj Báro, myslíš štítek na kufr, ne letenku na kufr. Ten získáš při odbavení na letišti u přepážky “bag drop”. Odevzdáš kufr a oni si ho sami polepí.

Na některých letištích už mají i na odevzdání zavazadel automaty. Naskenuješ kód z boarding passu, položíš kufr na váhu atd. Easy Peasy Lemon Squeezy. :-)

@Barbora:
Na stránkách ČSA je návod i s flash videem.

Jak odbavit zavazadla?
Kde mohu na letišti zanechat svá zavazadla?
– Jestliže cestujete pouze s příručními zavazadly a máte přes Internet Check-in vystavenu palubní vstupenku, můžete projít přímo k odletové přepážce (GATE).
-Jestliže cestujete se zavazadly většími, než je povolená velikost a hmotnost příručního zavazadla a máte přes Internet check-in vystavenu palubní vstupenku, odevzdáte je na přepážce označené „Drop off“.

Takže v odbavovací hale hledej nápis Drop off.

Pro ostatní společnosti to je asi hodně podobné a nějaká videa budou jistě na YT.

Moc děkuji za odpovědi hned se cítím lépe Ještě jsem se chtěla zeptat (vím ze řeším brzy ale jsem rada připravena ) pokud má společnost nabízí pouze check in on-line nebo u kiosku a já si chci vybrat sedadla (24 hod předem on-line) výtisk u si zároveň i letenku na kufr? Nebo i v případě on-line checkinu musím navštívit odbavovací kiosek? A kde pak kufr do zavazadlového prostoru odevzdam? Děkuji

@Barbora: Ahoj Báro, v Amsterdamu jsem přestupoval na letu do USA. Strach je naprosto zbytečný, pamatuj si číslo svého letu a sleduj odletové tabule. Tam bude napsané číslo gate, ke kterému máš jít.

Následuj cedule Flight Connections a Transfer a dobře to dopadne. Pokud by jsi byla fakt v koncích, ukaž nějakému zaměstnanci letiště letenku a popros ho o pomoc. Hlavně buď v klidu, zvládneš to. :-)

@Barbora:
Amsterdam je v pohodě. Obecně je značení letišť “blbuvzdorné”. Je jedno jestli je to jedna nebo více společností, ty musíš tam, kde stojí tvé letadlo. Na palubním lístku budeš mít číslo letu, terminál i gate. Je možné, že gate ti tam v Praze ještě nedají, takže se po příletu podívej na obrazovky s odlety a podle čísla letu, to najdeš.
Koukni i na stránky letiště, případně na YT a tam si najde video podle tvých terminálů.
Když bude nejhůř, hledej ceduli s “i” a informace u ní.

Dobrý den,
Začátkem října letím do L.A. S přestupem v Amsterdamu, let provádí společnost Delta Airlines (+KLM) ještě nikdy jsem na letišti nepřestupovala a mám z toho větší strach, než z čehokoli jiného Mate někdo zkušenosti s přestupem na tomto letišti? A pokud jsou oba lety stejně společnosti i tak musím na navazující spoj přes cele letiště? Taky se bojím ze když půjdu špatně tak opustim tranzitní prostor a všechno se tím akorát protahne.

@Míla: Ahoj Mílo, díky za zkušenost. Koukal jsem na rozpis letů a na lince Praha – Toronto létá Air Canada s Boeingy 767… nejčastěji nasazuje 25 let staré stroje, občas 16 let staré.

Pro někoho možná důvod, proč zvolit jinou společnost.

Zdravím, vše jsem zvládla, ale imigrační v Torontu byl zážitek. Při použití přímého letu z Prahy do Toronta a následným pokračováním do USA je imigrační úředník opravdu již v Torontu a není třeba vyzvedávat zavazadla. Opravdu jsou zavazadla přehozena, jen se musí ještě před imigračním úředníkem zaevidovat v systému a pak vyzvednout až na cílovém letišti. A dá se zvládnout i letiště, přestup je na stejném terminálu. Akorát letadlo z Prahy je starší typ, žádné monitory se zprávami o letu, filmy, hudbou …. Snad bude mé info pro někoho přínosem …

Děkuji za odpovědi, stres ale bohužel mám :)) nějak to musím zvládnout!

@Denisa: Zvládneš to v pohodě, odpovědi na papír si určitě připrav. A žádný stres. :-)

@Denisa:
Říct si to můžou, ale peníze turistů jsou fajn. Nebudeš první, ani poslední, kdo tam jede a nospík ingliš. Budeš to mít náročnější během cestování, ale pro imigračního to není podstatné.

Ano, je to Norwegian.. budu mít jen příruční zavazadlo. No snad to nějak zvládnu, co jinýho zbývá. Musím stáhnout nejaky dobrý slovník :)) Ještě jsem četla, že si mám nachystat otázky na imigrační pohovor na papír, což se chystám udělat, ale nemůžou si rict, co tam lezu, když neumim anglicky? :D omlouvám se za blbý otázky, ale jsem z toho dost vedle.

@Denisa: Ahoj, to je Norwegian, co? Zadává se číslo rezervace, počet zavazadel a skenuje se doklad. V češtině není, ale to zvládneš. :-)

@Denisa:
Ty máš samostatně koupené letenky? Jednu od nás do Stockholmu a druhou ze Stockholmu do Států? Tipuji, že poblíž kiosku bude někdo, kdo tomu rozumí a pomůže ti. Zadávat by se mělo číslo rezervace, možná jméno a číslo pasu. Už si nevybavuji, jak jsem to dělal u Delty. Česky kiosek asi umět nebude. Odbavení na přepážce ve Stockholmu nejde?

Zdravím, poletím do USA přes Stockholm. Neumím anglicky a jsem nervózní z toho, že si ve Stockholmu musím vytisknout palubní lístek. Nevíte, jestli je ten kiosek i v češtině? Případne co se tam vše vyplňuje? Chtěla bych se na to nějak připravit.
Předem děkuji

@Franta: Děkuji za rychlou odpověd :)

@Tomáš:
Předpokládám, že je to jak píšeš “Koupil jsem si letenku na Letuška.cz z Prahy do Miami přes Londýn.”.
Takže kufry ti odbaví v Praze a uvidíš je až v Miami. Teda pokud přiletí ;-)
Imigračka bude v Miami. V Londýně bude nejspíš bezpečnostní pohovor před nástupem do letadla.

Zdravíčko. Koupil jsem si letenku na Letuška.cz z Prahy do Miami přes Londýn. Z prahy letíme společností British Airways a z Londýna American Airlines. Chtěl bych se tedy zeptat na dvě věci. 1.) Kde bude probíhat imigrační pohovor ?
2.) Odbaví mi zavazadlo v Praze a až do Miami se o něj nebudu muset starat nebo si ho v londýně někde musím vyzvednout a zase Checknout ?

@Petr Novák:
Stejně jako Petr nemám zkušenost, ale z toho co vím, tak Kiwi kompletuje lety i se vzájemně nespolupracujícími leteckými společnostmi. Pokud si koupíš letenku přes Expedia, Pelikan a pod, tak při prvním odbavení dostaneš boarding passy na všechny lety až do cíle. Jak ke to u Kiwi netuším, ale bál bych se toho, že tam může být nutnost opětovného checkinu na další let. Na tohle se zeptej přímo na Kiwi. Možná to mají nějak ošetřené. Jejich “záruční” podmínky zní docela férově.

@Ondra: Ahoj, s Kiwi bohužel nemám zkušenosti. Předpokládám však, že pokud jsou lety s různými společnostmi, bude třeba vystavit nový boarding pass.

@Petr Novák:

Díky za odpověď, asi to risknu.

A když si na kiwi koupím celý let na jednu rezervaci, tak jak to probíhá na přestupních místech? Musím si nechat např. v Bostonu vystavit nový boarding pass a vybrat místa v letadle?

Omlouvám se za hloupý dotaz, nejsem zrovna zkušený letec :)

@Ondra: Zdravím Ondro, pokud nebude mít let z Osla zpoždění, tak se to dá stihnout bez problémů. Pro jistotu doporučuji vybrat místa v přední části letadla, po příletu se nezdržovat a jít rovnou na imigrační.

Dobrý den,
letíme s přítelkyní v září do Washingtonu. Zjistil sem, že tam se za rozumný peníze shánějí lety těžko, takže sem našel spoj Praha-Oslo-Boston-Washington. Imigrační nás čeká v Bostonu, je možné stihnout přestup za 2h 08min? Budeme mít jen příruční zavazadla a doletíme tam v 19:20, tak si možná naivně myslím, že už nebude taková špička … Dá se to i s pohovorem stihnout? Ještě jsem do USA neletěl, takže nemůžu využít vlastní zkušenosti.

Díky a ahoj

@mirek: Klasická bezpečnostní prohlídka a kontrola pasu, nic mimořádného.

Ještě si tě teoreticky mohou vybrat na namátkovou kontrolu na výbušniny. Nevím, jak to dělám, ale ze všech lidí si vždycky vyberou mne. :-(

@mirek:
Koukni sem – https://www.heathrow.com/ a klikni na connection, vyplň datum, čísla letů a ono ti to ukáže, co vše musíš. Na přestup v rámci terminálu je třeba 45-70 minut, záleží na jaký web koukáš, všude píší něco jiného. Z kontrol čekej asi prohlídku příručních zavazadel a své osoby, tak jako jinde.
V Londýně jsem byl naposledy 2001, přestup jsem měl na jiný terminál a jel busem, od té doby je to o dost jiné letiště, tak ti detailně a aktuálně neporadím.

¨Moc děkuji za odpověď….šlo spíše o to jakými kontrolami musím při přestupu v Londýně projít. Moc díky

@mirek: Zdravím Mirku, jak je uvedeno v článku, na přestup je potřeba 90 minut. Oficiálně. Ve skutečnosti to lze zvládnout rychleji, takže neočekávám problémy. Šťastnou cestu přeji. :-)

Obecně – pokud máte všechny lety v jedné rezervaci, tak by neměl být problém. Minimální čas na přestup si můžete ověřit buď na stránkách letiště Heathrow, nebo kontaktujte leteckou společnost.

Dobrý den.
Letíme poprvé do USA s let. spol. BA. Praha-Londýn-Dallas. Přestup na letišti Heathrow do Dallasu je z  T3 na který i z Prahy přiletíme. Chtěl by jsem se zeptat jak máme postupovat při výstupu z letadla v Londýně, Stačí na přestup 1h40min.
Moc děkuji

@Hana Moučková:
Předem se zeptejte u letecké společnosti, nečekejte s tím až na check-in. Tato služba existuje, ale je třeba ji objednat. Někde vás jen doprovodí, někde naloží na invalidní vozík, jinde odvezou na “golfovém” vozíku.
Takhle to je třeba v Praze.
Na NY ať se vám někdo podívá, nepíšete jaké letiště.
JFK – https://www.panynj.gov/airports/jfk.html
La Guardia – https://laguardiaairport.com/
Newark – https://www.panynj.gov/airports/newark-liberty.html

@Hana Moučková: Zdravím Hanko, ano, pokud vyžadujete asistenci, tak vám na letišti toto zařídí.

H

Letím ted v červenci poprvé do USA a v New Yorku budu čekat na spoj do Miami-neumím anglicky–v Praze si mám prý říct při přebírání rezervované letenky o asistenta v New Yorku který mne na vozíku dopraví k emigračnímu pohovoru a celkově se prý o mne postará jelikož mám problém s nohama–je to skutečně pravda????děkuji

@Franta: Ano, je. Diky

@Pavel:
Ano, jen v Praze. Za předpokladu, že je to koupeno jako jedna letenka s přestupem.

Dobrý den, když letím Praha-Frankfurt-Boston. Odbavuji se jenom v Praze?
Díky

@Petr: Přesně tak, jak píšeš. :-)

@Franta: super, asi to tak vyřeším..moc děkuju za radu :)

@Mesi: ne od ilegala..sousedky známá tam je legálně :) ale děkuju za reakci :)

@Nikola:
Informace o tom ilegálovi bych vynechal. Mohli by z toho být jen zbytečné problémy. Jestli jsi ho neuvedla jako kontakt v ESTA, tak na něj zapomeň. Pokud je tam ta známá sousedky legálně, tak zvací dopis od ní bude fajn. Můžeš říct, že u ní chvíli budeš, potom si prohlédneš Státy a hurá domů. Většinou se ptají na základy, kam letíš, proč, na jak dlouho, znáš tu někoho. Až když se jim nezdáš, tak přidají další otázky nebo tě pošlou na secondary. Ale ani to neznamená hned problém, takže i tam je dobré zachovat chladnou hlavu.

Na imigračním se může stát cokoliv, jako třeba Katce. Základ je mluvit pravdu a nebýt zbytečně nervózní. Určitou nervozitu má každý, ale je dobré mít “přehled o situaci”. Každá otázka, i zdánlivě nelogická, má svůj smysl. Když se tě člověk, držící v ruce tvou letenku, zeptá, na jak dlouho (do kdy) jsi přiletěla, může to znít divně, vždyť to vidí. Ale má to důvod. Ty odpovíš popravdě datum nebo časový úsek odpovídající letence. Někdo jiný řekne také pravdu, že asi na dva měsíce, přitom má letenku na 14 dní. V tu chvíli imigrační zbystří a začne se ptát víc nebo volá eskortu. Takže určitá nervozita je v pohodě, ale není třeba se jich bát.

@Nikola: Pozvani od ilegala? Neubranil jsem se usmevu… Proste rekni, ze jedes jako turista a pro pripad otazek na ubytovani mej pripraveny papirek s adresou nejakeho hotelu, treba motel 6 a podobne s tim, ze ho mas vyhlidnuty pro prvni cca dve noci, maji volno a mas namireno tam

@Petr Novák: Díky moc, poprvé neletím, ale je to poprvé, co nejsem organizovaný CK, takže jak to probíhá na letišti vím, tam snad jinak žádné rozdíly nejsou, kromě toho, že si tedy palubní lístek vyřídím předem a tam už jenom odevzdám zavazadla?

@Petr Novák: no asi to bude zajímavé..sousedka tam ma znamou tak lepší by bylo si nechat poslat pozvani treba me jeste napadlo?

@Nikola: Na to se nejspíše budou ptát. Taky se můžou ptát, jestli v USA někoho znáš a jestli se tam s někým setkáš. A co že jedeš sama.

A celou dobu na tebe bude koukat, jak se u toho tváříš. Když se zakoktáš nebo zrudneš u odpovědi, že v USA nikoho neznáš, tak to asi vzbudí podezření a bude se ptát dál.

@Petr Novák: jen na návštěvu vracela bych se dom za dva týdny..tak právě nevím jestli rict ze jedu jako turista? Ale zas jestli nebudou chtít vedet kde budu ubytovana.. nevim :/

@Nikola: Ahoj Nikolo, v tvém případě bych měl taky obavy. To jedeš do USA cestovat a poznávat zemi, nebo jen na návštěvu k ilegálovi? Základ je nelhat. Pokud imigrační pojme podezření, že něco zatajuješ nebo chceš v zemi načernotu pracovat, pošle tě na secondary inspection (v lepším případě), nebo zpět do letadla (v horším případě).

Zdravím, mám dva dotazy..prosim co mam rict na imigracnim kdyz letim do USA za nekym kdo je tam nelegálně? Mám z toho obavy abych nerekla neco špatně a oni se pak dal nevyptavali..a druhý dotaz trochu mimo :D letim poprve tak se zkusim zeptat tady jestli zde neni nekdo, kdo leti koncem července do Chicaga ? :) Bojim se asi vseho :D děkuju za odpověď :)

@Petr: To se liší společnost od společnosti. U Delty už si bohužel nepamatuji, jak to bylo, ale pokud to šlo, tak je to zdarma.

K online odbavení: Pokud neletíte letadlem poprvé, tak se můžete odbavit online. Když někdo letí poprvé, tak mu raději doporučuji odbavit se na letišti, kde se může zeptat na některé další dotazy a tak. :-)

@Petr Novák: Díky moc za odpověď a ještě se zeptám, zda je to s nějakým příplatkem, ta rezervace předem? Asi jsem slepý :-) ale na stránkách Delty, kde jsem si rezervoval sedadla, není kromě nějakého příplatku za Comfort+ nic vidět. A online odbavení předem je asi jasná věc, že?

@Petr: Ahoj Petře, tak v životě je jistá jen smrt a daně, nicméně na 99 % ti vybrané sedadlo zůstane. Jedno procento přikládám možné chybě někoho, kdo může sahat do rezervací. Zcela jasno bude až po odbavení, ale buď v klidu. :-)

Ahoj, protože letím prvně koncem srpna do USA (New York) s Deltou, chtěl jsem se zeptat, jak je to s výběrem sedadel. Prostřednictvím jejich stránek jsem si vybral místo sezení a chtěl jsem se ujistit, že to takto bude při odbavení a nic se nezmění?! Díky za info, nemám s tímto zkušenosti, tak zda mám být v klidu? :-) Díky

@Dáša: V tom případě by měly čtyři hodiny dostačovat.
Nestresoval bych se. :-)

@Petr Novák:
Všechny lety máme s British Airways.

@Dáša: Ahoj Dášo,
zase takové drama by to být nemělo. S jakou společností letíte, jsou oba (všechny) lety na jedné rezervaci? British Airways doporučují na tento přestup alespoň 3 hodiny. Vy máte navíc hodinovou rezervu. :-)

Doporučuji autobusy NationalExpress.com, spoje jezdí každých 20-30 minut. Při koupi jízdenek přes internet zaplatíte za jednu cestu již 12 liber. Doba jízdy se pohybuje v závislosti na provozu a konkrétním spoji mezi 65 a 90 minutami.

@Dáša:
Tipuji, že obavy jsou na místě. Sám bych do takového přestupu nešel. Nikdy nevíš, co se pokazí. Stačí zpoždění z Prahy a je vymalováno. Když to bude chyba aerolinek, tak se o vás postarají, ale i tak.
Přiletíte, než se dostanete z letadla, pak pro kufry, najít zastávku, cesta, najít přepážku, odbavit se a hurá ke gatu.
Jak funguje doprava se podívej tady. Cesta “hromadnou” zabere cca 1-1,5h.
Pořádně si to naplánujte, nejlépe několik variant. Přinejhorším to jistí taxi, případně Uber.

Ahoj, prosím potřebuji poradit. Letíme do USA a máme přestup v Londýně. Přiletíme na Heathrow a odlet máme z Gatwicku, máme na to čtyři hodiny. Jak nejrychleji se dopravit z jednoho letiště na druhé? Moc děkuji za info :)
Mám obavy, že budeme mít strašnou hoňku.

@Daniel: Ahoj, až na takovéhle servisní prohlídky není čas. Když, tak požádají jen o zapnutí notebooku/telefonu. :-)

@Daniel:
Těžko říct, třeba to kontrolovat nebudou. Když jo, tak je může napadnout, že právě v té mechanice máš big bada boom. Asi bych to risknul a případně pak nějak zkusil ukecat.

Cd? No tk to mam problém. Mam notebook a tam mi právě ze nefunguje CD mechanika vůbec. Proste jak kdyby byla vypojena nevím. Byl by to problém. Notebook funkční jen mi tam nefunguje zrovna ta mechanika.

@Lukáš:
Prasklý display řešit nebudou, to by o mobil přišla minimálně čtvrtina cestujících.

Klid, o tom jsem v životě neslyšel, že by něco takového se mělo kontrolovat.
Hlavně jestli ti funguje lcd+dotyk …co jsem v třeba v NY nebo pak v národních parcích potkával turisty, tak hlavně ti co měli iPhone měli i prasklé sklo :)
Jednomu korejskému páru jsem v NY v Central park radil jak nastavit jeho naprosto prasklou Lumia 1020 a ona měla zase prasklý iPhone…dokonalý pár prostě ;)

Zdravím. Prosím vás, možná se stresuji zbytecne. Ale včera vecer mi jak na potvoru spadl mobil praskl displej. (5 dni před odletem). Letím do LA pres Ams a tam sou nějaké kontroly mobilních zařízení atd. Jde mi právě o to. Ze když budu nechávat kontrolovat mobil jestli mi ho nezabavi kvůli prasklému displeji. Je opravdu skoro pres cely displej praskly ale plne funkční i na dále. Dekuji za odpověď.

@Jana: Na letištích průvodce není potřeba. V krajní nouzi se stačí tvářit nešťastně a zmateně a ukazovat letenku. :-)

@Jana: Ahoj,myslela jsem na letištich ,jinak děkuji za užitečné rady!!

@Jana:
Jak to myslíš? Průvodce na cestu po USA nebo po letištích?
Na cestu po USA ho hledáš dost pozdě, to už jsi měla při plánování cesty.
Na letiště ho nepotřebuješ, stačí sledovat informační tabule s lety, případně se zeptat na informacích. Stačí ukázat letenku, smutně se podívat, oni pochopí, že “no hable” a ukáží ti. Ale neboj letiště jsou značená blbuvzdorně, tak bys měla v klidu všude trefit.
Na imigrační pohovor si připrav otázky a odpovědi na papír a někoho popros, ať ti to přeloží.
Imigrační kontrola v USA: Jak jí úspěšně projít
Pohovor s imigračním úředníkem po příletu do USA: Vaše zážitky a zkušenosti

Prosim o radu,v pátek letím do USA(poprvé)a neumím anglicky,je možné si objednat nějakeho průvodce?Letím Katovice,Frankfurt do Atlanty.Díky

@Lucie: Ano :o)

@Lucie: Ahoj Lucko,

neměj obavy, číslo pasu zadáš při online odbavení, nebo si ho sami zjistí při odbavení na letišti. :-)

Ahoj,

měla bych otázku. Pozítří letím do New Yorku přes Brusel, zpátky pak za týden přes Dusseldorf. Letenku jsem kupovala už před měsícem na jednu rezervaci, ale trochu mě znepokojilo, že jsem při koupi nezadávala číslo pasu, což u předchozích letů vždycky jo (ani si ho ode mě nikdo nevyžádal). Elektronická letenka mi přišla normálně do mailu s rezervačním číslem a se vším.

Zkoušela jsem zadat číslo rezervace na stránkách všech společností, se kterými letím (Brussels Airlines, United, Lufhansa a German Wings) a rezervace na moje jméno tam normálně existuje.

Moje otázka: Stačí, když číslo pasu zadám až při online check-inu zítra?

Děkuju!

@Erika: Ahoj Eriko, oficiálně je potřeba 70 minut, přičemž se to dá stihnout za 40 minut i méně. Takže žádný stres, stihneš i kafe. :-)

@Erika:
Myslíš Londýn (LHR)? Koukni na stránky letiště, je tam “plánovač” přestupů. Ale přestoupit v rámci stejného terminálu nebude problém, mělo by to zabrat max. 50 min, takže 4h jsou dostatečné.

Dobry den,chci se zeptat na prestup v LH do LA př.na T3 a odlet z T3 je to slozite? Cas na prestup 4hod.Dekuji

@Natálie Kaššayová: Pokud máte všechny letenky na jednu rezervaci, jakože nejspíše ano, tak vám v Londýně přeloží kufr automaticky.

N

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli máte nějaký zkušenosti s letem z Düsseldorfu?
A když máme přestup v Londýně a pak končíme v Los Angeles tak jestli v Londýně mám hledat kufr nebo ne? Děkuji za odpověď, Kaššayová

@Lukáš: Zdravím Lukáši, 5 hodin je dle mého názoru dost i s rezervou.

Dobrý den,

máme s přítelkyní letět 18. června do Bozemanu v Montaně. Vybrali jsme si zpáteční let 18. 6. v 9:00 z Prahy přes Bělehrad do New Yorku na JFK, kde budeme ve 12:00 19. 6. (zpátky letíme až v září). Nejlepší následující spoj z New Yorku do Bozemanu je z letiště LGA v 17:00, abychom byli v Bozemanu nejpozději v noci 19. 6.

Poradíte mi prosím někdo z Vás, zda se dá vše za těch 5 hodin stihnout? (immigration, vyzvednutí kufru, doprava a následné odbavení na LGA)

Děkuji za jakoukoliv radu.

@Jiri: Ahoj, na prvním letišti v USA si zavazadlo vyzvedneš, projdeš pohovorem a zase ho odevzdáš. Pak si ho vyzvedneš až v cílové destinaci.
Píše se to ostatně v článku nahoře…

@Jiri:
A co přesně tě zajímá? Jinak je to s kufry v LA stejně, jako kdekoliv jinde.

Zdravím,
v říjnu chceme jet na Hawaii ( Honolulu ), jak je to skufry v Los Angeles ?

@Renata: Dobrý den, Renato, pohovor na imigračním proběhne v New Yorku.

Dobrý den, letím v červenci do NY přes Lisabon. Můžete mi poradit prosím, kde proběhne pohovor na imigračním? Zda ještě v Lisabonu nebo až v NY?

@Jaroslava Kašparová:
Kufr ti přeloží sami a ty jdeš ke gatu na další let. Pohovor je jen při příletu.

J

Při zpáteční cestě z USA letím z Austinu do Prahy s mezipřistáním v New Yorku s jednou leteckou společností (Delta). Budu se muset po příletu z Austinu podrobit odbavení (a pohovoru), nebo mi už v Austinu odbavené zavazadlo automaticky přendají na let do Prahy? Děkuji za opověď.