Komentáře k článku Vízum do USA: Cena, podmínky, návod jak ho získat

↩️  Vízum do USA: Cena, podmínky, návod jak ho získat
💬  Celkem 598 komentářů, zobrazuje se posledních 500. Nejnovější jsou nahoře.

Ahoj, měl bych dotaz, v USA jsem byl několikrát. Poprvé 1994 naposledy 2002, mezitím několikrát, vždy já se vrátil do 6ti měsíců. Ale to naposledy jsem to protáhl a 2.5 roku jsem tam byl nelegálně, chytili mě a seděl jsem v INS El Paso, poté mě na moji žádost deportovali. Jak je to po více než 20ti letech, je mi 50 a chtěl bych tam s dcerou jet na pár dní. Byla v USA na škole. Je po té době problem získat B2 víza? Díky za info Petr

Zdravím,

chci studovat on-line master degree v LA, nemá to akreditaci na F1 vízum. S časovým posunem to vychází na výuku od 3am do 6am , nedokážu si představit, že se v tyto hodiny soustředím nebo mám zkoušky :( Mohl by mi prosím někdo poradit jaké mám možnosti ohledně víza?
Je mi 24. Bojím se, že na B2 víza by byl problém, když se jedná o dlouhodobé studium 2-3 roky.

Děkuju za jakoukoliv radu

Dobrý den,chci se zeptat jak se mám přihlásit k pohovoru na ambasadu USA. Všechny formuláře mám vypsané zaplacené a po přihlášení na jejich stránky mi to píše že momentálně nejsou dostupné žádné schůzky. Je to už týden a pořád mi to píše to same a  já nevím jak mám postupovat dál.Prosím poradíte mi?děkuji.

@Andrea:
ESTA – max pobyt 90 dní
Vízum B-2 – max pobyt 6 měsíců, za určitých podmínek se dá prodloužit. Více na hledej na https://www.uscis.gov/

Déle jedině na jiné vízum, studentské, podnikatelské, investorské… více také najdeš na uscis.gov

Dobry den,

rada bych odcestovala do USA cca na dva roky. V CR mam praci umoznujici home office, tudiz bych v USA mohla nadale pracovat na dalku.

Je to takto mozne skrz vizum? O jake vizum by se v tomto pripade zadalo? Ci je nutne ziskat praci primo v usa?

Moc dekuji za odpoved.

@Petr Novotný:
ESTA platí dva roky, může se na ní cestovat opakovaně a těch 90 dní je max na jeden pobyt, ne na celou dobu.
Jak píše OP, pokud někdo tráví v USA více času jak doma, tak je to divné. ESTA je turistická a běžný turista takhle necestuje. Imigrační se pravděpodobně bude ptát více než předtím na účel cesty. Také se může stát, že tě pošle domů a řekne ti ať si zažádáš o vízum, když tam cestuješ tak moc. Pár lidí už tu o tom psalo, že je při třetí delší cestě v krátké době po sobě otočili na letišti.

@Petr Novotný: esta plati dva roky! Pokud jsem byl z posledních 120 dní 84 dní v usa, tak se logicky budou pokud jedu potřetí v tak krátkém intervalu možná ptát víc. Pustit vás mohou a nemusí….. Asi se budou více ptát na účel cesty

P

Dobrý den a ahoj,

mám ESTU a v USA jsem byl dvakrát, dohromady 84 dní za poslední čtyři měsíce.

Otázka je, jak postupovat, když tam potřebuji znovu a celkově mi na to v součtu nestačí těch 90 dní?

Musím projít znovu systémem ESTA, nebo zažádat o vízum? 

@Jan.bukai00@gmail.com: https://chcidoameriky.cz/prekroceni-delky-pobytu-na-esta

Jistě jsi si řádně přečetl podmínky ESTA a souhlasil s nimi před vyplněním formuláře. Pro delší pobyt je vízum B-2.

J

Mám otázku když mám platnou estu ale chci zůstat v USA déle je možné si v USA vyřídit delší pobyt třeba prodloužit o 6 měsíců. Děkuji za odpověď

Dobrý den, je tady někdo kdo si vyřizoval pracovní vízum skupiny H-2B? Co vše je potřeba, našla jsem že si mám vyřídit dokument I-129H je za něj také nějaký poplatek? Děkuji za odpověď.

@T:
Je to napsané nahoře v článku. Je možné, že pro cizince to bude trochu jiné, než pro občana ČR.

@Franta: Můžete mi říci, jaké dokumenty si musím připravit k žádosti o vízum?

Dobrý den, chci se zeptat před žádostí o vízum musím už mít pracovní smlouvu od zaměstnavatele? A našla jsem že musím mít schválenou petici dokument I-129, která musí být podaná půl roku před nástupem do zaměstnání, je to pravda? To trvá půl roku schválit dokument? Jednalo by se o pracovní vízum skupiny H.

@T:
O vízum můžeš zažádat i v ČR, může to být ale složitější, jelikož nemáš český pas a nejsi ve své zemi, takže se ti může hůře prokazovat pevné zázemí a vazby na domov. Odešel jsi ze své země a žiješ jinde, oni si můžou myslet, že to samé uděláš i teď.

Chtěl bych se zeptat, pokud nejsem český občan a v současné době jsem dlouhodobým rezidentem, mohu se přihlásit ?

Dobrý den,

všechny informace, které jsem ohledně víz našel se týkají situace, kdy by jsem fyzicky pobýval na území USA. Jak je tomu ale při práci na dálku z Česka pro společnost sídlící v USA?

Ahoj, mám dotaz. Jak se to pak řeší, když se registrují lidi jako skupina pro loterii na zelenou kartu (rodina aj.) a pak při výhře se jeden či více lidí z té přihlášky odmítnout do té Ameriky přestěhovat. Je to problém?

Ahojte, chcem sa spýtať.. V roku 2017 som bol druhýkrát v USA, na kontrole ma nepustili, otočili ma naspäť.. Do pasu mi nedali žiadne razítko o tom, že ma deportovali, neviem ani ako dlho mam zákaz vstúpiť do USA. ( podľa toho čo som čítal na stránkach amerických by to malo byt 5 rokov)
Keď budem chcieť ísť naspäť so ženou na dovolenku, môžem skúsiť ESTU? Alebo mi ju jednoducho neschváli a musím žiadať o B2 viza? Máte s tým niekto skúsenosť?

Zdravím. Ráda bych se zeptala. Momentálně jsem v USA na J1 vízum ale bude mi v srpnu vyprchat. Jenže já mám ještě vízum B2 z roku 2014 a platí až do 2024. Je možné tady zůstat na B2 aniž bych žádala o nové? Anebo je třeba zažádat o nove? Děkuju moc :)

@Tomáš:
Jestli se nepletu, tak je v ESTA stále otázka, zda bylo někdy dříve zamítnuto vízum. S ohledem na to bych spíše předpokládal, že v případě zamítnutí víza nebude krátce na to podaná žádost ESTA schválena. K zamítnutí víza byl důvod, takže “obejít” to před ESTA asi neprojde.

Ahoj. Rád bych se zeptal někoho zkušeného, jak je to v případě, že zažádám o turistické vízum a to mi nebude uděleno. Mohu následně stále cestovat alespoň na ESTU? (v roce 2019 jsem byl v USA na ESTU 3 týdny). Víceméně mám pouze obavy, jestli neznamená zamítnuté vízum automaticky i zamítnutou ESTU. Děkuji za info. PS: Chceme trávit v USA 3-5 měsíců, takže ESTA by nejspíš nestačila.

@Kisch: 1) vy o GC zadat nemuzete, musi za vas pozadat dcera, 2) musite mit bud dostatek aktiv nebo vas musi nekdo sponzorovat, 3) chapu, ze tuto moznost zvazujete jako alternativu viza nebo ESTA, tedy, ze nemate v umyslu se za dcerou odstehovat… V tom pripade muzete na ziskani GC zapomenout.

@Galina: @Galina. Galino, diky vam jsem zjistila, ze jsem to pekne popletla. Je mi 39, takze to znamena, ze mama neprileti dle planu 9.8.21. Jsem rada, ze jsem napsala komentar a ze me to tuklo. Nevim, kde se stal zkrat, asi jsem si moc prala, aby dorazila a necetla jsem poradne restrikce.

Dřív jak říjen to ale nebude.

@zuzkaM:
Prosím Tě, mohla bys mi napsat, jak jsi stará? Mám v LA syna, má americké občanství, má vlastní firmu, ale je mu víc než 21 let. Proto mě zajímá, jestli je Ti méně než 21. Děkuji za odpověď. GB

@Lucie:
Platí to po celou dobu pro každý vstup, stejně jako u ESTA. Může se jet opakovaně. Takže když budou imigrační v pohodě, lze těch 10 let být půl roku tady a půl roku tam. Ale to je jen teorie.

Doufám, že se to brzo otevře pro všechny nejlépe tento rok někdy v září nebo ten pristi…Hlavne at se tam naočkujou..

@Franta: Ano, maximální doba pobytu tomu rozumím, ale platí to na jednu návstěvu jakoze jeden vstup po dobu 10 let ano? nebo jsem mimo? :-) Dekuji moc

Moje mamka prilita 9.8., pocitam, ze nebude problem, protoze je ve vyjimkach o vstupu do USA. Ja mam US obcanstvi, mamka leti na estu, ockovani za sebou ma (nevim, jak je to relevantni), poslala jsem ji kopii rodnyho listu, myho pasu, myho certifikatu o ziskani obcanstvi.

@Tibi Pokud to dobře chápu, na děti je výjimka, pokud jsou svobodné a je jim méně než 21 let. Naše dcera je už občan USA, tak zvažujeme zkusit požádat o zelenou kartu. Protože tenhle zákaz cestování je totální opruz.

Zdravím všechny profíky se znalostí problémů s cestováním do USA…. našel jsem tento odkaz.
Může mi někdo poradit či vysvětlit jak mám rozumět výjimce ( 1bod, 4 tá odrážka rodiče/…..)
Mohu vycestovat za dcerou (zelená karta) po dokončení vakcinace ( 2dávky) bez toho aniž bych musel na 16 dní odjet mimo
schengensky prostor….
Riskovat 40 tis za letenky se mi nechce !
Díky za odpověď.

Home
Passport, Visa & Health
Country Information
COVID-19 News
Travellers FAQ
About Travel Centre

COVID-19 Travel Regulations Map* (powered by Timatic)
01 August 2021 17:00:10 UTC
© 2021 IATA. All rights reserved. Information sourced and provided by IATA.
Totally Restrictive
Partially Restrictive
Not Restrictive
Latest updates currently under review
Do you want to get notified when the travel restrictions change, or would you like to make use of this information as part of your business? Learn More
How is this information sourced?
To enable airlines and other aviation partners to securely manage the passenger document verification process, Timatic solutions require 100% reliable information. To achieve this we partner with airlines, as well as developing closer bilateral relations with government agencies worldwide.

*The information is correct to the best of IATA’s knowledge at the time of publication and is being reviewed and updated on an ongoing basis by IATA staff, given the rapidly evolving nature of the international response to the COVID-19 outbreak IATA cannot guarantee its accuracy and can accept no liability for any errors or omissions. IATA reserves the right to add or change information at any time. Links to third party websites of third parties are offered as a courtesy. IATA expresses no opinion on the content of the websites of third parties and does not accept any responsibility for third-party information. You should make your own independent inquiries before relying on any information or materials contained on these pages.

Can I use this information?
This information is only provided during the COVID-19 crisis as a service to the industry, however user and any other third parties shall not without the prior written permission of IATA: re-sell or otherwise commercialise, make mass, automated or systematic extractions from, or otherwise transfer to any other person or organization, the information contained therein; store any of the information in such a manner that enables such stored information to be retrieved, manually, mechanically or systematically by any user or third party; or include it within, or merge it with, or permit such inclusion in or merge with, another archival or searchable system.

Learn More about Timatic…

United States
Published 28.06.2021
1. Passengers who have transited or have been in Austria, Belgium, Brazil, China (People’s Rep.), Czechia, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, India, Iran, Ireland (Rep.), Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Monaco, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, San Marino, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom (excluding overseas territories outside of Europe) or Vatican City (Holy See), in the past 14 days are not allowed to enter and transit.
-This does not apply to:
– nationals and permanent residents of the USA;
– spouses of nationals and of permanent residents of the USA. They must have a marriage certificate;
– parents/legal guardians of an unmarried and younger than 21 years national or permanent resident of the USA;
– the unmarried and younger than 21 years brother or sister of a national or permanent resident of the USA, who is unmarried and younger than 21 years;
– the child/foster child/ward of a national or permanent resident of the USA;
– passengers with the following visas: A-1, A-2, C-1, C-2, C-3, CR-1, CR-2, D, E-1 (as an employee of TECRO or TECO or the employee’s immediate family members), G-1, G-2, G-3, G-4, IR-1, IR-4, IH-4, IV, K-1, K-2, K-3, K-4, NATO-1 through NATO-4, or NATO-6 visa;
– airline crew, if traveling to join an aircraft in the USA; or
– with one of the following visas: C-1/D,B1, H1, L visa if traveling to join an aircraft in the USA;
– merchant seamen, if traveling to join a ship in the USA; or
– with one of the following visas: C-1/D,B1, H1, L visa if traveling to join a ship in the USA; or
– engaged in lightering, Outer Continental Shelf (OCS) activity, wind farm activity, private air/sea crew or other similar crew member activities;
– passengers with a DV visa issued between 1 October 2019 and 30 September 2020;
– members of the U.S. Armed Forces, spouses, and children of members of the U.S. Armed Forces;
– passengers with evidence of traveling at the invitation of the USA government for a purpose related to the containment/mitigation of the Coronavirus (COVID-19);
– passengers with documents issued by the U.S. Department of Homeland Security, U.S. Customs and Border Protection, or U.S. Department of State indicating that the passenger is exempt from the restriction;
– students arriving from Austria, Belgium, Czechia, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland (Rep.), Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden or Switzerland, United Kingdom;
– students participating in an academic program that starts on 1 Augustus 2021 or later; and
– have a F-1 or M-1 visa; or
– in the past 14 days have not been in Brazil, China (People’s Rep.), India, Iran or South Africa.
2. Passengers entering or transiting through the USA must have a negative COVID-19 test taken at most 3 days before departure from the first embarkation point. Tests accepted are: antigen, NAAT, RT-LAMP, RT-PCR or TMA. Passengers details (e.g., name and date of birth) in the certificate must match those stated in the passport or other travel document; and the test result must specify “negative” or “not detected”. If marked “invalid” it is not accepted.
This does not apply to:
– passengers younger than 2 years;
– US military personnel;
– passengers with a medical certificate with a positive COVID-19 test result. The test must be taken at most three months before departure from the first embarkation point; and
– a letter issued by a health authority stating that the passenger has been cleared for travel. The test result must specify “positive” or “detected”, if marked “invalid” it is not accepted.
3. Passengers must complete a disclosure and attestation form before departure. The form can be obtained at https://www.cdc.gov/quarantine/pdf/attachment-a-global-passenger-disclosure-attestation-2021-p.pdf or https://www.cdc.gov/quarantine/pdf/Fillable-Attestation-English-p.pdf .
4. Passengers are subject to COVID-19 measures set by the state/territory of their final destination. More information can be found at http://www.cdc.gov/publichealthgateway/healthdirectories/healthdepartments.html .
5. DV visas issued in September 2020 that expired are accepted for entry.
6. Nationals of the U.S.A. are allowed to enter with an expired passport.
-This does not apply to emergency passports which must be valid on arrival.

@Lenka:
“Někde jsem četla, že by měla platit do té doby než vstoupíme na území USA, ale to bude asi nesmysl.”
To si spíš někdo špatně interpretoval, že stačí, když ESTA platí v den vstupu do USA.

@Martin: Také by mě to zajímalo, nám platí ESTA do února 2022. Letošní návštěvu syna jsme už “odpískali” a nevěřím, že do konce letošního roku se něco změní. Někde jsem četla, že by měla platit do té doby než vstoupíme na území USA, ale to bude asi nesmysl. Předpokladám, že budeme muset žádat znova, pokud budou nějaké bližší informace k platnosti, budu ráda.

Jako nezruinuje, ale kdyby to prodloužili těm, co prostě neměli možnost to využít, tak by to dávalo smysl. Akorát si myslím, že se na to vykašlou, ptž dva roky budou zavřený a těm co už vyprší esta, tak jednoduše je nebudou řešit.

@Martin:
S vracením peněz bych nepočítal a není to zase tolik, aby to člověka zruinovalo. Navíc je v tom něco jako “vyšší moc”, takže to nemohli ovlivnit. Někdo tu psal, že někde četl o možném prodloužení, ale moc bych na to nespoléhal.

@Lucie:
Vždy platí, že je to maximální doba pobytu. O konkrétní délce vždy rozhoduje imigrační, může to být méně, někdy i o dost méně a může se i stát, že to bude méně, než jak jsou koupené letenky.
A jako se to to probíralo u článků u ESTA, tak i u víza platí, že je podezřelé, když je tam člověk častěji než doma.

@Lucie: by mě zajímalo jestli mi třeba nechtěj vrátit prachy. Estu jsem pořídil na konci roku 2019, že poletí do USA v září 2020. To se teda odložili na září 2021 a opět nic. Nebylo by od věci, kdyby mi ji zpět třeba o rok prodloužili, když jsem tam vůbec nebyl.

Nevíte jak to bude s Estou? Pořídil jsem si jít na konci roku 2019 a ze dvou let by byla k něčemu jen do března. Prodloužej to, když už jsem za ní v podstatě zbytečně platil? Počítám, že ne. Takže U. S. opět podkopává. ‍♂️

@Michal: Děkuji za zprávu, takze je to stejné jako u Esty, která je na 2 roky, tak vzdy na 3 mesice pohybu na jednu návstevu, takze tady u B2 je to po dobu 10 let maximálne náývstevy 6 mesicvu?

Děkuji
L

@Michal: Děkuji za zprávu, jeste dotaz, když u B2 je možnost 6 mesicu a platnost 10 let, tak to funguje stejne jako u ESTY, že kazdý dalsi vstup po dobu 2 let na 3 mesice, takze tady kazdý nový vstup max 6 mesicu po dobu 10 let?

Moc dekuji L.

@Filip:
Jak píše Michal. Hlavní je ale kouknout na datum, co ti dal imigrační do pasu, ten den musíš zmizet.
Projdi si diskuse u článků o vízech a ESTA, tam se to dokola řeší.

@Filip: Zdravím, to je dost neupřesněná otázka ;-) , protože délka možného pobytu se odvíjí od typu víza. Máte v plánu jet v rámci dovolené? Tedy ESTA (bezvízový program) nebo vízum B2 (vyřizuje se na ambasádě). Na estu můžete být až 90 dní v kuse, lze vyřídit elektronicky během pár minut, platnost esty je 2 roky, cestovat možno opakovaně. Vízum B2 se vyřizuje na ambasádě, platnost víza je na 10 let a umožňuje pobyt až na 6 měsíců v kuse.

Dobrý den,
zajímalo by mě, když si vyřídím Vízum, jak dlouho můžu v USA zůstat, než se budu muset vrátit domů?
Předem děkuji všem za odpověď

@Lucie: Dobrý den, Lucie,
tak snadné to bohužel není, říct si “pojedem do Ameriky jen tak na 1-1,5 roku kvůli jazyku”. Pro legální cestu si Amerika hlídá hranice jako žádný jiný stát, takže je potřeba si položit otázky: “Proč by si USA neměla myslet, že tam chceme ilegálně pracovat?” “Jaký máme ekonomický přínos pro Ameriku, když tam nechceme jet jako turisti?” To co Vaše rodina očekává je něco, co je možné pro studenty nebo mladé lidi do 28 let bez dětí a to je např. Work and travel program nebo program Au-pair, v takovém případě je možné zůstat až 1 rok v kuse a po roce ještě o jeden další rok prodloužit. Nějaký program jazykové školy si nemyslim, že by byl důvodem, aby ambasáda vystavila vízum jiná, než jsou B-2 (turistická na 6 měsíců). Snad jedině, že by si je vyžádala nějaká firma/škola pro jejich schopnosti.

Teď tu zajímavější cestu: pokud mají připravený nějaký projekt/podnikání pro USA, pak bych doporučil zjišťovat možnosti investorského víza E-2. Je potřeba v USA založit firmu, připravit podnikatelský plán na 3-5 let (vše dokáží spoluvyřídit agentury) a mít finanční prostředky pro investici do firmy. Výše investice do vlastní firmy se liší od typu podnikání, ale startovní pozice bývá někde na 25 000USD. Obrovská výhoda těchto víz je, že pokud je dostane např. manžel, tak automaticky s ním má možnost získat vízum i manželka a děti….další výhodou je, že děti můžou chodit bez omezení do školky, školy a manžel/manželka (nepodnikající) můžou vykonávat v Americe jakoukoliv práci bez omezení. Tato víza se vydávají na 5 let a pokud firma prosperuje, tak se můžou bez omezení prodlužovat každých 5 let.

Dobrý den,

reším víza pro rodinu, kde by chteli zustat v usa 1-1,5 roku.
Jedou tam hlavne kvuli angličtine se naučit, dospelé osoby nějaký kurz a deti škola, skolka, neznám vubec proces toho, zda musí toto být sjednáno pred zádostí o viza.
Hlavně jaký tip víz zvolit, když chteli hlavne kvuli AJ, ale budou delat na dalku práci, kterou maji v Česku. a druhá vec, že by se mohl povést rozjet projekt v USA, který maji zde v česku, takze nevim vubec jaký tip víz volit, jestli lze nějaká kombinace nebo co a jak….
Musí být prez zadostí o vuzum zajistena skola a bydlení? jde mi o to, že pokud se neschválí vizum, tak zalohy by nebyly vráceny. Prosím o pomoc

Lucie

@Týna: Dle meho nazoru by nesplacena pujcka nemela byt problem, mozna naopak. Alespon tim ukazujes, ze mas zavazky v CR a o to u J1 viza jde. J1 vizum je exchange program a jde jim o to aby jsi jim u pohovoru ukazala, ze se urcite po skonceni viza vratis a ze jim v USA nezustanes a nebudes se snazit v budoucnu o zelenou kartu. Me se osobne na ucet ani na nic jineho nikdy na ambasade pri pohovoru nezeptali (J1, research scholar).

Dobrý den, mám dotaz ohledně pohovoru a udělení víza J-1. Letím na začátku března do New Yorku jako au pair a čeká mě vyřízení víza. Všude čtu, že je dobré mít výpisy z účtu a dostatek peněz na účtě. Myslíte si, že je problém, že v současnosti splácím půjčku 30 000,- ? (A do odletu, případně pohovoru na ambasádě to určitě nestihnu doplatit) Nebo si tohle nedohledaji?

Mockrát děkuji za odpověď!

@Lada:
Jak psal Kuba, eTA nepotřebuješ pro vstup po zemi. Takhle vypadala má návštěva Kanady Detroit-Windsor Tunnelem, u Niagárských to bude podobné, jen z Rainbow Bridge bude lepší výhled. :-)

@Lada:
Předpokládám, že do Kanady přejedeš po zemi. V tom případě vstupní registraci dopředu nepotřebuješ. Vyřídíš na hranicích.

Příští měsíc se chystám na cestu do USA, ESTA mám již vyřízené a mimo jiné plánuji na jeden den navštívit Niagara Falls z Kanadské strany, prý je odtud mnohem lepší výhled. . Mám dotaz, budu potřebovat ještě speciální vstupní registraci do Kanady, pro tento jeden den?

P

Můžete doporučit nějakého imigračního právníka v ČR nebo čecha v USA? Díky

Ahoj, najde se tu někdo, kdo z ČR řešil Identity History Summary sám, bez placení třetí strany? Musím poslat FD258 s otisky prstů na FBI a netuším, co vyplnit do políčka ORI.
Díky

@Franta:
Ufff tak moc děkuji , fakt jsem se bála, že přihlížejí na letenky, zaplacené ubytování a tak … to vše se mně nechtělo riskovat, když vízum není potvrzené. Takže pokud jim nepřijde divné, že žádáme třičtvrtě roku dopředu, tak jsi mě moc potěšil. Práci máme oba dobrou, dlouho u jednoho zaměstnavatele, nemovitost, celá rodina v ČR…dost jsi nás nalil optimismem:-)
Ještě bych měla jeden dotaz … ale asi to není přímo k topicu … kdybychom letěli z Londýna a museli předsedat mezi letišti … od nás je totiž super spoj na Stansfeld a pokračovali bychom z Heathrow…. máte někdo zkušenosti s imigračním – opět hlavně osoba třetí země? Na stránkách gov.uk je možnost přesunu bez víza, pokud jede osoba s manzelem/manželkou , opustí UK do 48 hod a má navazující letenku i s vízem. Ovšem slovíčka na jejich oficiální webu typu “you MIGHT do not need transfer visa “ mně nahání husí kůži. Samozřejmě chystající se Brexit situaci neulehčuje. Bohužel se mně nepodařilo najít jediné spojení na UK ambasádu v Praze… ani mail ani telefon. Tak pokud by se s tím někdo setkal a chtěl se podělit o zkušenost , budu moc ráda.

@Martina S.:
Na ambasádě se dá domluvit celkem obstojně česky. Nebude to žádná palba otázek, není to výslech, ani “rychlovka” jako na imigračním. Jak by měl být itinerář, než na papíře? Dá se předpokládat, že lidé většinou nemají dopředu nic zajištěno, letenky ubytování a tak. Vše se spíš vyřizuje, až když je ESTA nebo vízum. Proto se o to žádá i dost dopředu.
O ESTA bych, stejně jako o to vízum, požádal před zakoupením letenek, aby byl pak ještě případný čas na ambasádu, kdyby to nevyšlo.
Je jedno, jak na manžela koukají lidé. On musí udělat dojem na úředníka, ne na lidi. Chce to co nejvíce podpůrných informací k pohovoru dokládajících pevné zázemí a vazby na ČR, že jim tam místo dovolené nezůstane.

Dobrý den, poctivě jsem si přečetla tohle sáhodlouhé vlákno … trvalo to téměř 2 hodiny – informace pro ty, co se stále ptají dokola na tytéž dotazy:-) Odpověď na svůj problém jsem nenašla, tak píší a doufám v pomoc ;-)
V září bychom chtěli jet s manželem na západní pobřeží (2-3 týdny), hrubý cestovní itinerář hotov, ale potřebovala bych píchnout s itinerářem předodletových příprav.
Jsem Češka, manžel cizinec … černohorec s trvalým pobytem v ČR cca 15 let, biometrickým pasem teď na 10 let. Já budu žádat o ESTU, on o B2 v Praze. Ideálně bychom chtěli na jaře zažádat o jeho B2, pak koupit letenky , potvrdit ubytování a poté žádat o mou ESTU. Jak se kouká ambasáda na itinerář, který je pouze na papíře a na žádost o víza půl roku dopředu? Taky bankovní účet máme společný, ale je na mé jméno a on je disponent.Manžel je normální, zaměstnaný, snad nikdy ani nedostal pokutu za parkování, jen trpí pocitem, že na obyvatele bývalé Jugoslávie se většinou lidé koukají trochu přes prsty. Jeho angličtina je na komunikativní úrovni, ale při možné palbě otázek úředníka a navíc v AJ mám malinko strach, aby to ustál. Možnost mě, jako doprovodu, asi nepřipadá v úvahu, že? Za jakoukoliv radu, budu velmi ráda a mockrát děkuji za tyto stránky … pokud není člověk líný, najde tady spooooustu užitečných informaci!!!

@Lukáš: Takže prostě vyplnit ESTU a neuvádět že mám záznam a na letišti v NYC se mě ptát na nějaký zápisy v RT nebudou ?

@Tom:
Ono se v tomhle težko nějak přesně radí. Už tu podobné situace byli, ale téměř nikdy už tazatel nepřijde napsat, jak dopadl s Estou, kde se k trestnému činu nepřiznal, nebo jak mu dopadla žádost o vízum na ambasádě.
V zásadě to vidím na dvě možnosti:
1) při vyplnování ESTA neuvádět žádný trestný čin, to v podstatě zaručuje zisk esty a možnost tak vycestovat do USA. Tam už se nikde na letišti ani při imigrační kontrole na odsouzení neptají, takže se prostě tvářit sebejistě a do země tě jako 99% ostatních turistů z ČR pustí
2) Estu i s trestným činem vyplnit, což se prakticky rovná jejímu neudělení, pak si domluvit schůzku na USA ambasádě, kde jim vše po pravdě doložíš. V případě udělení víza po příletu do USA stejně procházíš úplně totožnou imigrační kontrolou.

@Lukáš: Takže myslíš Luky, že mohu vycestovat normálně na ESTU ? Nerad bych zustal pak někde v NYC na letišti a měl problém :)

@Jakub:
Tys udělal chybu “jen” u té letenky, takže si myslím, že to nebudou brát jako nějaké velké úmyslné provinění. Asi bych to klidně zkusil hned.

@Tom:
Ahoj Tome,
podle mě na ESTU máš nárok. Pokud vím, tak otázka při vyplňování zní ve smyslu, zdali jsi byl někdy odsouzen za trestnou činnost mající závažnou škodu na majetku nebo zdraví.
A podmínka by se za závažnou činnost dávat asi neměla. Odpověděl bych tedy po pravdě “NE”. USA si toto nemá jak ověřit.

Dobrý den, prosím o informaci. příští rok v dubnu se chystáme s kamarády na výlet do USA. Chtěl bych se zeptat, zda-li mně bude povolen vstup do USA přes vízum ESTA když mám v rejstříku trestů podmíněný trest ( do září 2020 ) za drobnou trestnou činnost a nebo jestli musím počkat až se mi záznam z RT automaticky smaže po 1 roce po ukončení podmínky? Nebo ESTA prostě neprojde a musím si vyřídit nepřistěhovalecké vízum B1 na ambasádě?Mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem Tomáš Frej

@Franta: dobra, dekuju. A myslite ze bych mel s zadoati radsi pockat a odlozit navstevu usa na pozdejsi dobu? Nebo tydenni navsteva o vanocich by nemel byt problem?

@Jakub:
Pokud ti sami rovnou řekli, že si máš vyřídit vízum, tak není důvod uvažovat o ESTA. Nejspíš by tě rovnou otočili. Zkus tu ambasádu, měj dostatek podkladů, že máš v ČR pevné vazby a nehodláš jim tam zůstat. Trable s chybějící letenkou rozumně vysvětli jako omyl. A doufej, že to vezmou.

@Franta:
Chtel bych totiz na vanoce navstivit new york

@Franta: jojo, stara esta mi byla zrusena plus jsem dostal papiry at si zajdu na ambasadu vyridit vizum. Myslite ze bych mel pockat s zadoati na ambasade?

@Jakub:
Nevím, co ti řekli, když tě vykopli. Zkus se podívat, zda je ESTA platná. Tipoval bych, že ti ji zrušili, když jsi porušil jednu z podmínek.

@Franta: dekuji za odpoved. Chci se jeste zeptat, je mozny se vratit na estu nebo musim mit vizum z ambasady?

@Jakub:
Chybami se člověk učí. Letenka pryč z USA nebo zpět domů, je jednou z podmínek. Při první cestě jsi zřejmě měl letenky do USA, pak na Bahamy a další zpět do ČR. Při druhé už asi jen do USA a na Jamajku.
Vízum ti asi dají, jen to budeš muset vysvětlit. Zřejmě sis neuvědomil tu nutnost letenky pryč z USA, když ses vracel z Jamajky. A následně to možná budeš muset vysvětlovat možná i na imigračním.
Také je dobré mezi delšími pobyty dělat delší pauzy. Turista, co tráví v USA více času než doma, je podezřelý.

dobry den, pri me prvni navsteve usa (brezen-cerven) jsem v kvetnu vycestoval na tyden na bahamy, vratil se bez problemu zpet do usa a v cervnu zpet do cr. Ted jsem se pred mesicem vratil zpet do usa s tim ze jsem minuly tyden vycestoval na jamajku a pri navratu do usa jsem nebyl vpusten, s tim ze jsem nemel zpatecni letenku do cr. Chtel bych se zeptat jak moc velka koplikace to muze byt pri dalsi navsteve a jake jsou moznosti. Bude moznost si vyridit turisticke vizum?

@Gabriela:
Takhle to nefunguje. Jak píše Kuba, projdi si články i diskuse zde na webu. Vycestování z USA do Kanady, Mexika a Karibiku ti nijak nepřeruší odpočítávání 90 dní (maximálně, můžeš dostat i méně), které ti dá imigrační při vstupu.

@Gabriela:
Stačí se podívat taky v diskuzi nebo k diskuzi o ESTA a zjistíš, ze ESTA ti určitě stačit nebude

Dobrý den. V květnu se chystáme do Kanady, pak asi na měsíc na Aljašku, pak zpět do Kanady, potom cestovat po NP USA a na Hawai (cca těch 90 dní). Bude mi stačit vízum ESTA, když pobyt v USA přeruším cestou do Kanady a do USA pak vstoupím podruhé s časovým rozestupem?

Plánuji žádat o Fulbrightovo stipendium. Pokud bych ho dostal, v rámci víza J-1 bych odcestoval na několik měsíců. Plánujeme, že by se mnou jel i můj přítel, ale jelikož nejsme oficiálně spolu (manžeství/registrace), nemůže se mnou jet přes J-1 dependent víza. V případě, že by tam nechtěl pracovat, jaké má možnosti? Bude pro B-1 stačit informace, že bude prakticky pořád na jednom místě? Předem moc díky za odpověď.

B

@Franta: @Franta: Děkuji za vyjádření,hezký den Tuláček

@Břetislav Tuláček:
Šance je vždy. A dá se předpokládat, že se životní situace oproti minule určitě dost změnila. A snad i k lepšímu, co se pohledu úředníka na ambasádě týká. Tak ať to vyjde.

B

Asi před 18 roky jsem žádal o vízum do USA.
Tehdy jsem ho z nějakého důvodu nedostal.Nyní jsem již v důchodě a finančně zajištěný. V Estě mě žádost neodsouhlasí kvůli kdysi dávno neodsouhlaseného víza .Mám tedy vůbec šanci vízum do USA na podruhé dostat dostat?

Předem děkuji za vyjádření nebo radu
Tuláček

@Martin:
Chci vízum do USA, ale nemám žádný plán, vlastně tam teď ani nechci jet, chci ho, jen kdyby náhodou. S tímhle bych tam asi nechodil. Když tam nechceš, tak vízum nepotřebuješ, takhle to nejspíš u pohovoru uvidí. Jinak to vypadá, když tam dorazíš se skoro dokonalým plánem, to je větší šance. A co na tom, že si to pak rozmyslíš a pojedeš třeba až za dva roky.

Ahoj a moc děkuji za případnou odpověď. Kdysi jsem v roce 2002 přetáhl pobyt v USA cca o 3 měsíce. Měl jsem tenkrát klasické vízum – přetáhnul jsem bílou kartu. Nyní se chci po letech opět do USA podívat jako turista. V ESTĚ jsem se k přetáhnutí pobytu tenkrát raději přiznal, přišla mi odpověď, že mám žádat o vízum. Když budu žádat o vízum, musím uvádět v žádosti a u pohovoru kde přesně budu? Nemám v tuto chvíli žádný plán, vízum si chci vyřídit, kdybych se rozhodnul odjet. Jsem zaměstnancem bezpečnostího sboru, problémy neočekávám, snad :-) …… Děkuji.

@Honza:
Ono hodně záleží, co tam v rámci té pracovní cesty děláš. Zda jen nějakou prezentaci nebo opravdu práci. Pro to první by mělo stačit Business Visum B1. Koukni na http://www.uscis.gov, tam určitě něco najdeš.

Dobrý den,
poprosím o radu jaké víza by jste mi doporučili pro mé cesty do USA v rámci byznysu?
Zatím cestuji na Estu a jde o cesty typu 1 měsíc na Miami, pak do Evropy, za další měsíc na 3 týdny do NY atd. , takže předpokládám, že je otázka času, kdy mě vyhmátnou a otočí domů.
Nemám v USA žádný office a nemám zájem si zakládat americkou společnost. Jediný co mohu prokázat, že stovky firem z USA využívá naše služby a jsme přihlášeni v jednotlivých státech k dani z prodeje.
Je zde nějaká šance na nějaký druh víza, které by mi dodalo klid při cestování?
Děkuji za radu.

@Karolina:
Může dítě mladší 18 let odjet do USA samo, jen s jedním rodičem nebo s jinými příbuznými či přáteli?
Bude s sebou muset mít něco, co prokáže, že druhý rodič o cestě ví a souhlasí s ní. Je možné, že to nebude potřebovat, ale lepší mít a nepotřebovat, než nemít a potřebovat. Mohl by to potřebovat na imigračním a možná i někde při ubytování.

Dobrý den, můj devítiletý syn by měl v říjnu cestovat s otcem do USA na cca měsíc. Jsme rozvedeni a syna mám v péči já, co je potřeba zařídit aby syn mohl vycestovat s otcem. Díky

@Jiří: Děkuji za odpověď. Hezký den

Stačí ESTA .

Dobrý den,
v srpnu odjíždím na týden do New Yorku, jde o ryze turistický pobyt. Stačí mi ESTA, anebo je nutné vyřídit další povolení?
Děkuji Vám za odpověď.

@Franta:
Super, děkuju za odpoveď :) těch 90dní jsem si neuvědomil…
Samozřejmě budu ještě googlit :)

@Vojta:
Ty letíš na Aljašku pracovat na H-2B, ESTA je čistě pro turistický pobyt. Nejde to kombinovat. Navíc ESTA je na 90 dní, jak dlouho budeš pracovat? Tohle nezkombinuješ.
Jak jsem psal, zkus USCIS, případně googli. Buď najdeš něco o možnosti změnit si status na B-2 nebo to budeš muset nechat na jindy.

@Franta:
Děkuju za odpověď.
Ale když přiletím do USA(na Aljašku), kvůli té práci, nebude ten přílet platit i na ESTU? Nebo se H-2B a ESTA vzájemně ruší?
Prosím o poslední odpověď a bude to vše. Jinak se ještě budu muset asi optat na ambasádě jak na to :/ Děkuju

@Vojta:
ESTA je pro ty, kteří do USA přiletí nebo připlují lodí. Jak to chceš udělat, pokud USA neopustíš?
Koukni na http://www.uscis.gov, zda se dá u H-2B změnit status na B-2.

Ahoj, mám dotaz ohledně setrvání v USA po skončení H-2B víza. Mám sjednanou práci na Aljašce, která končí někdy začátkem září a pak mám 10 dní na to, abych opustil USA. Jenže já bych chtěl zůstat déle a ještě chvíli cestovat, konkrétně na ESTU. Je možné na ESTU najet hned jak vyprší H-2B, aniž bych musel opustit USA? Našel jsem protichůdné informace, někde se píše, že musím opustit USA abych to tak mohl udělat, někde zase že ne. Dík za odpověď.

na kolik mne vyjde lékařská prohlídka potřebná pro udělení k1 víza ?

@JIRKA:
1) Máš rozbitý CapsLock
2) Původní ESTA ti stačí, imigrační se zeptá, pokud ho něco bude zajímat.

DOBRY DEM PROSIM O RADU MAM SCHVALENOU A PLATNOU ESTU Z MINULE DOVOLENE,KDY JSEM POUZE CESTOVAL PRES USA DO JINE ZEME.
NINI CHCI NA POBYT PRIMO DO USA. STACI MI TATO ESTA CI MUSIM ZADAT O NOVOU.

POENTA PRESTUP V.Z. POBYT

@Ferda Mravenec:
Já ti nevím, jak moc záleží na tom “co a kdo jste”, ale při vyplňování ESTA jsem výpis nepotřeboval a ani si ho s sebou do USA nikdy nebral? Imigrační ho ani nikdy po mě nechtěl. Nechtěl jsi psát o žádosti o vízum, o kterém je článek? Na ambasádu jsem výpis bral.

F

@Brouk Pytlík: “k” ne “do”, jsem to zestručnil, vždy při žádosti tady a na imigrační přepážce tam kreditkou

B

@Ferda Mravenec:
A kde v žádosti ESTA dokládáš výpis z účtu? ;-)

F

Ono je to při cestě do USA taky o tom co a kdo jste. Mám rád NYC, často tam lítávám. Stačí mi ESTA a když ve formuláři vidí povolání právník a zaměstnavatele Ministerstvo vnitra, PČR a výpis z účtu, no problém :-)

Dobry deň,
chcem sa len opýtať, či neviete aké sú momentálné čakacie doby na ambasade v Bratislave?
Ďakujem

@Lujza:
Mala chyba v mládí aneb za blbost se platí.
Stejně tak je vždy risk nejprve koupit letenku a až potom řešit ESTA/vízum. Navíc, když vím, že na otázku o “kriminální minulosti” budu odpovídat ano.
Tvé pocity o přítelově současném životě jsou nepodstatné, to nikoho na druhé straně nezajímá, dělají si obrázek sami. Odpověděl ANO, ale oni z toho nepoznají, jak moc to bylo závažné, takže si ho chtějí proklepnout. On to bud vzdá nebo půjde na ambasádu.

Na druhou stranu netuším, co je podmínečné zadržení. Podmínečné bývá odsouzení. Pokud ale nebyl odsouzen a nedostal trest, tak neodpovídal ANO. V tom případě je zamítnutí zřejmě kvůli něčemu jinému. Americké úřady nemají přímý přístup do evidencí v ČR/SR, nemohou si tam vyhledávat informace.

Ahojte, priatelovi boli zamietnuté ESTa pretože v minulosti bol podmienečne zadržaní ale v súčastnosti žije usporiadaný život, výpis z registra trestov má čistý, prácu od vtedy má stálu a povedala by som, že super platenú, vlastí byt, auto atď. Požiadal teda o klasikcé víza a chcem sa spýtať či nemáte niekdo skúsenosti alebo ste nepočuli o niekom, kto na tom bol podobne a či mu robili problém na pohovore alebo ako to je. Letenky už máme kúpené absolutne nas nenapadlo, že to bude nejaký problém ale ako tak čítam kvoli čomu ludom zamietajú víza už sa mi to zdá byť ako velký problém. Ideme len na 5 dní aj s mojou mamou a jej priatelom. Som z toho zdrtená, že na by sme na základe malej chyby v mladosti teraz nemohli cestovať =/. Ďakujem za každú radu/skúsenosť.

@Franta:
Už nějakou dobu o tom přemýšlím, jakto, že si lidé myslí, že je to tak snadné…podle mě, za to může částečně naše členství v EU.
Už od roku 2005 děti od mala tu a tam slýchají jaké máme možnosti, jak si mohu vyjet jen s občankou “kamkoliv” do zahraničí, najít si tam práci a další vymoženosti.
Bohužel se dnes už velmi málo informuje o tom, že tyto možnosti nejsou v dnešním světě ani zdaleka samozřejmost. A když lidé vykřikují jak chtějí opustit EU po vzoru UK, tak bych jim nejraději dal facku, vůbec netuší a neváží si toho, o co vše bychom přišli.
U nás v práci nový mladý kolega je přesně takový, na něm jsem si vše ověřil :)

@Zdeněk:
Svatá prostoto, další.
Na cestování ti bude muset stačit turistické vízum B-2 (pokud ti ho na ambasádě dají), u něj je možný pobyt až 6 měsíců (pokud ti ho imigrační dá). Na práci zapomeň. Teda aspoň na tu legální. Takové vízum ti nikdo jen tak nedá. Pořádně si to tu pročti, hlavně články a diskuse o Zelené kartě. USA není EU, nejde jen chtít a jet tam.

Hezký den,
na konci června odlétám za kamarádem do USA. O jaké vízum si mám zažádat, když tam chci být delší dobu než 90 dní? Mám v plánu cestovat a poznávat, ale chtěl bych si tam také najít nějakou práci. Je možné vycestovat na pracovní vízum bez aktuální jistoty zaměstnání?
Díky, Zdeněk.

@Franta: Dám vědět, ale taky to nevidím růžově..

@Zdeněk:
Je to dlouho, ale i tak je to černý puntík. I bez toho budou na ambasádě zvědaví ažaž. Co zavedli ESTA, tak jsou u víz o něco přísnější. Jak jsem psal, insolvence by nebyla problém, ale ve spojení s tímhle. To je může napadnou, dluhy, Amerika, kamarád, prace… a místo na Arches pojedeš maximálně na Pravčickou bránu.
Ale držím palce a dej pak vědět, jak to dopadlo.

@Franta: Estu jsem nedostal, kvůli překročení pobytoveho víza o 10 měsíců. Ale bylo to před 20 lety. Jinak jsem tam pozvany s tím že náklady platí kamarád co tam žije a pracuje už 40 let.

@Zdeněk: On bude problém prokázat z čeho tam chceš žít, pokud všechny příjmy nad minimální hranici odevzdáváš na splácení dluhů, a jaké máš vazby k ČR, když žádný majetek oficiálně nevlastníš.
A ještě by teda mělo insolvenčního správce zajímat, jaktože cestuješ po světě, když nemáš na splácení svých dluhů.

@Zdeněk:
Šance je vždy. Ale pokud budou zkoumat, jak jsi zajištěný, máš práci a pravidelně ti chodí výplata, tak asi bude problém. Nevím, jak je to teď (jezdím na ESTA), ale kdysi po mě chtěli výpisy za poslední tři měsíce.
Insolvence jako taková jim vadit nebude, spíš zkoumají pevné vazby na ČR, abys jim tam nezůstal.
Co plánuješ za cestu, když ti ESTA nestačí?

Zdravím,mám šanci dostat vízum pokud mám insolvenci a nemám ani svůj bankovní účet? Zaměstnaný sice jsem,jen peníze ze mzdy chodí na účet přítelkyně.

@Tomáš:
Již vydané vízum, je v již ztraceném pasu.
Nový pas = nové vízum.

Dobrý den
Podařilo se mi ztratit pas, na který je již vyřízeno turistické vízum do USA.
Jak to v tomhle případě řešit. Lze provést úpravu v již vydaném vízu nebo musím vyřídit nové?
Děkuji za odpověď

@Jana: Já bych ještě doplnil : že má přítel nabídku práce ještě vůbec neznamená, že pracovní vízum dostane. To zdaleka není automatické, a rozhodně neuspějí všichni žadatelé. A jak už píší předřečníci, pokud ho dostane, pro přítelkyni z toho nevyplývá vůbec nic. Možná dokonce naopak – na přítelkyni budou pohlížet jako na někoho, kdo tam bude chtít zůstat mimo dobu povolenou ESTA / turistickým vízem, a bude mít vyšší pravděpodobnost, že nebude imigračním do USA vpuštěna.
Každopádně pokud chcete s přítelem být v USA např. celé 2 roky na které bude mít pracovní vízum, legální způsob neexistuje. Jediná šance je, že by se z přítele stal manžel – a to ještě před zahájením procesu vyřizování jeho víza.

@Jana: coby pritelkyne nemas narok na vizum opravnujici k praci v USA. A jeste jedna vec: jako pritelkyne vubec nemas narok na vizum spolecne se svym pritelem!!!

@Jana:
Jsi “jen” přítelkyně, takže máš smůlu. Pokud bys byla manželka, byla by situace jiná.
Přečti si Veržánu, kdysi řešila s přítelem podobnou situaci.

Dobrý den,
přítel dostal nabídku práce od své firmy v Americe, tudíž mu firma veškeré papíry zařídí, chceme tam letět spolu, jaké vízum potřebuji já abych tam mohla pracovat?

@Franta: Díky.

Škoda,že tady neplatí,že za zkoušku nic nedáš :-)Mě osobně to vyjde na pětku i s cestou z Ostravy a výsledek nejistý. Ale zas bych litoval,že jsem tam třeba mohl být a nezkusil to.Takže to teda zkusím a uvidíme..

@Zdeněk:
ESTA zamítli, protože jsi porušil pravidla. To vízum bych šel zkusit. Za tohle byl zákaz na 3 roky a to už uplynulo.

Zdravím,byl jsem V USA v roce 1996 až 97.Pobytové vízum jsem dostal pouze na 14 dní na emigračním.Přetáhl jsem pobyt o 10 měsíců Neměl jsem žádný problém s policii,nikde žádný zapis ,odletěl jsem nakonec z Chicaga,I když má první destinace by Nashville.Bílou kartičku jsem neodevzdal,ani ji po mě nikdo nechtěl.Teď po X letech bych se chtěl podívat do San Franciska za známým společně s dcerou a otcem,ale jenom mi ESTU nedali.Tady někdo ve fóru psal,že taky před X lety překročil pobyt a v dotazníku o tom zalhal a ESTU dostal.Já tam napsal,že pobyt jsem přetáhl.Stejně si myslím,že i když ESTU dostal na základě nepravdivých informacích,tak na letišti ho emigrační vrátí kvůli tomu,že lhal! Nevím jestli budu žádat u B2 vízum,stejně by se mě ptali co jsem tam 10 měsíců dělal,když jsem měl je 500 dolarů v kapse jako turista :-) Jen si myslím,že jsem udělal dobře,že jsem nelhal,protože by mě asi na 99% vrátili až na letišti v San Francisku domů a možná i s mými spolucestujicími..

@Jana:
Tohle dopředu nikdo neřekne. Ale jako plus může být dosavadní bezproblémové cestování do USA.

Dobrý den, mám dotaz. Do USA jezdím na ESTA opakovaně několik roků, vždy tak 2x ročně na 2-3 týdny, trávím tam veškerou svou dovolenou. Zatím nebyly nikdy žádné problémy. Jsem v zaměstnaneckém poměru (u jedné firmy přes 20 let a s nadstandardním příjmem) a nyní uvažuju o tom, že až s prací skončím, chtěla bych se vydat do USA na delší dobu a jen tak cestovat. Na to mi asi 3 měsíční ESTA stačit nebude. Ještě uvedu, že solventnost výpisem z účtu a vlastnictvím nemovitostí můžu doložit, to by neměl být problém. Jsem rozvedená a mám tady dospělého syna. A teď můj dotaz – je moje situace z hlediska žádosti o vizum B2 příznivá (tzn. majetkové vazby a syn, ale na druhou stranu jsem rozvedená a budu dejme tomu čerstvě bez zaměstnaneckého poměru)?. Je mi přes 50. Nechtěla bych se dočkat zamítnutého víza a následně problémy s ESTA. Moc děkuji.

@Nikola:
To není dané. Je to individuální, podle plánované doby pobytu a tak. Navíc, účet/finance řešili na ambasádě při žádosti o vízum, imigrační v USA to nemá jak ověřit. Maximálně, že by kontaktovali ambasádu, zda nemají záznamy o tvém tehdejším finančním krytí, které jsi doložila. Ale to by stejně nebylo aktuální a byl by předpoklad, že tvé finance jsou menší, protože v USA už nějakou dobu jsi a nemůžeš tam (legálně) pracovat. To spíš víc pomůže ta záruka od příbuzných.

@Vašek: @Vasek A kolik musím mít na účtě? Je tam nějaká podmínka/minimum, kolik musím mít?

@Franta: Děkuji za rady. Prosím ještě, nevíte kolik musím mít peněz na účtě? Je tam nějaké povinné minimum? Koukají se na to? Budu mít i dopis od příbuzných, kteří mě v tom podpoří.

@Tomáš97:
Tím nastálo, jsem myslel napořád. Ty tam podle všeho budeš jen “dočasně” na práci.

@ Tomáš97: Predpokladam ze mluvis o pracovnim vizu H1B. Po svatbe by partnerka dostala vizum H4 (dependent of H1B worker) a tim by mohla byt v USA po dobu platnosti tvojeho H1B viza. Pokud by ti tvoje company pak vyridila zelenou kartu tak by ji tvoje partnerka dostala automaticky take. Jinak jak tu bylo uz receno na turisticke (B2) 6 mesicu a na ESTU 3 mesice.

@Franta: Do ČR se samozřejmě budu vracet, ale bude to 1-2 do roka. Na stálo budu v USA a cesty do ČR budou spíše něco jako dovolená. Co jsem se dočetl, aby partnerka měla právo na vízum K1, musel bych být americký občan, což nejsem. Asi to teda vypadá ne ESTU a brzkou svatbu :-D

@Tomáš97:
Jak píše Vašek, u ESTA se nedá změnit status. Nebo aspoň ne bezproblémově bez obejití (využití skulin) zákona. U víza B-2 se to změnit dá.
Navíc, co jsem pochopil, tak tam jedeš pracovně a podle všeho se budeš vracet do ČR. Nepíšeš, že je to nastálo. Takže bych si s Amíky nezahrával, aby tě radši neposlali domů.

@Marina: Možná vám to prošlo, ale popsaný způsob je špatně, je porušením předpisů.
“bez víza”, tedy na Estu můžete být v USA pouze 90 dnů. Podmínkou je USA opustit, změna účelu není možná.
Správný postup je odjet do USA na vízum pro snoubence (K-1), a po svatbě požádat o změnu na imigrační vízum pro manžela.

@Martin:
Při takto krátké pauze to může být problém. Ale jestli budeš mít ta potvrzení, tak by to spolu s informací, že již máš zažádáno o P1 mělo být v klidu.

@Tomáš97:
Na vízum B-2 je možné být v USA až půl roku. V určitých případech se dá pobyt i prodloužit.
https://www.uscis.gov/visit-united-states/extend-your-stay

Získat vízum je “složitější” než ESTA. Chtějí vědět, proč nestačí standardní turistická doba, jak bude cesta financována a tak…

@Marina: Děkuji za odpověď. Plánujeme v USA být spolu. Vím, že může cestovat na ESTU a 3 měsíce pobývat v USA bez problému. Co bych se ale rád zeptal, jak obtížné je získání víza B2 a jestli maximální délka pobytu přes toto vízum je 5 měsíců. Děkuji

Zdravím všechny. Pozorně jsem přečetl skoro celé vlákno, ale to co hledám jsem nenašel….
Před 2 měsíci jsem přijel do USA. Jel jsem sem za parťákem na beach volejbalový camp. Tady v L. A. jsou nejlepší trenéři na světě. Oba jsme součástí národního teamu a během našeho soustředění nás vybrali do tréninkového centra místní ligy. Jsem tady na Estu a teď řeším problém, který nastane. Potřebuji odjet z USA na 4 dny na turnaj a pak se vrátit na další soustředění zpět do USA. Vrátím se 14 dní před koncem 90ti dní. Bude na letišti problém, že se po krátké době zase vracím zpět?? Letenku domu mám samozřejmě před uplynutím oněch 90ti dní. Budu mít pro jistotu zvaci dopis volejbalové federace jak v ČR, tak v USA. Tento týden začínám s právníkem řešit víza P1 abych už neměl takové problémy.. Budu teď jezdit častěji a na delší dobu.. Má otázka je, jestli mohu ještě udělat něco navíc a jaké jsou šance, že vše proběhne hladce. Předem děkuji za rady.

Meli jsme stejnou situace – jsme spolu od roku 2000, mame dite a nestihli jsme vyridit snatek do odjezdu do USA.
Mate nasledujici moznosti:
1) Prvni 5 mesicu muze Vase pritelkyne zit spolu s Vami bez viza (pokud ma bezvizovy vstup – jinak B2). Pak uzavrete snatek a odeslete zadost o zmene ucelu jejiho pobytu bez navratu do CR.
2) Prvni 5 mesicu muze Vase pritelkyne zit spolu s Vami bez viza (pokud ma bezvizovy vstup – jinak B2). Pak zacne studovat a zmeni ucel pobyt na studijni bez uzavreni snatku.
3) Muze pozadat o E-2 vizum v CR nebo o zmene ucelu pobytu jiz v USA po vstupu (potrebuje otevrit firmu s min. investicemi $50.000 s ostatnima podminky).

Uzavreni snatku je jednoduche – na zaklade Vasich pasu (v ruznych statech je ruzny system) – nepotrebujete dokladat neco z konzulatu, apod.

@Tomas97:
Pokud tam chce jen na dovču, tak může zůstat přítelkyní a bude jí stačit ESTA nebo vízum. Pokud tam s tebou bude chtít být celou dobu, tak bude muset být manželka.

Zdravím, mám dotaz týkající se problematiky pracovního víza v USA. Čekám na potřebné dokumenty od americké společnosti, abych si mohl vyřídit pracovní vízum. Jakmile bude vízum vyřízeno, chtěl bych, aby se mnou jela i partnerka, nicméně nejsme manželé… Otázka zní, je jedinou možností býti manželé, nebo je i nějaká jiná cesta. Pokud má někdo zkušenost, budu rád za feedback. Děkuji za odpovědi!

@Petr:
Hele 20k není zase tak moc (na škodu), klidně bych napsal NE.

“Byli jste někdy zatčeni či usvědčeni z trestného činu, který měl za následek závažné škody na majetku nebo vážnou újmu jiné osobě nebo státnímu orgánu?”

Závažnou škodu si představuji vyšší.

@Petr: Zkus Estu, v případě zamítnutí stojí jen $4

Zdravím, chtěl bych se zúčastnit týdenního zájezdu přes cestovku do NYC. Momentálně jsem však v podmínce za poškození cizího majetku a tak řeším, zda mám žádat o ESTU, zaškrtnout v druhém bodu v dotazech na způsobilost ANO (škoda byla 20K) a doufat že bude žádost přesto vyřízena kladně nebo je zde šance minimální a já bych měl žádat rovnou o vízum? Napadlo mě to samozřejmě v ESTA zamlčet, ale nemám s tím zkušenosti a nejhorší možnost je pochopitelně otočka domů na letišti v USA. Díky za odpovědi!

@Nikola:
“Takže vycestování ze země na pár dní na dovolenku (např.Mexico) už je nemožné..?” – To nefungovalo nikdy. Teda jako způsob, jak si to tam prodloužit. Mohlo to být jen v rámci povolené doby a nemělo to vliv na její trvání, ani jí to nijak nepozastavovalo. Takhle by tam zůstala spousta lidí a jezdila jen vedle na dovolenou.
Prodloužení bych začal řešit v lednu, před tím 45ti denním limitem. Prostuduj si ten odkaz a koukni na formulář, ať to máš vše připravené a zjištěné.

Takže vycestování ze země na pár dní na dovolenku (např.Mexico) už je nemožné..? Mě to končí přelomem únor/březen. Myslíte že bych měla už teď podat žádost o prodloužení? Ještě přemýšlím o studiu AJ, ale to taky prý trvá a je výběrové řízení.

@Nikola + Vašek:
Já tehdy vyplňoval formulář (myslím že 4 stránky, už si to nepamatuji přesně) a posílal to poštou s bílou kartičkou I-94. Zaplatil jsem money order 120,- USD a čekal. Za více než měsíc, bylo to dost dlouho, už jsem byl nervózní, mi přišla odpověď s potvrzeným datem odjezdu. Datum jsem si volil sám. Mohli mi to zamítnout a napsat do kdy musím opustit USA nebo to povolit podle mého přání, případně povolit prodloužení, ale určit datum odjezdu podle nich. Po celou dobu procesu, až do odpovědi, jsem byl v USA legálně, ta žádost kryla i “překročení pobytu” které nastalo díky delšímu vyřizování než byla uváděná lhůta. Musí se požádat před vypršením pobytu, ale vyřizování se může protáhnout. Tehdy doporučovali podat žádost méně než současných 45 dní. Pro jsem u sebe stále musel mít doklad o odeslání žádosti a potvrzení toho money orderu, kdyby něco, tak to až do rozhodnutí vlastně byla má bílá kartička.
Dnes je to vše elektronicky online, I-94 už není potřeba a taky podražili. :-)

@Nikola: Jak už řekl Franta, turistické vízum prodloužit lze. Ale počítej se spoustou otázek na téme “z čeho tam budeš žít?”. A také s tím, že odpovědi si budou prověřovat – a nepřej si, aby v tom našli nějakou nesrovnalost.

@Nikola:
Prostuduj si tohle. Já byl díky tomu v USA 11 měsíců v kuse. Ale tehdy to bylo o trochu jednodušší. Navíc jsem měl záruku od příbuzných.
A asi nemusím zdůrazňovat, že je to pouze pro turistický pobyt.

Zdravím, prosím o radu. Jsem v usa na turistické vízum na 6 měsíců a chtěla bych si to prodloužit,je nějaká možnost?

@Jakub:
Jak píše Lukáš. Standardnímu turistovi na návštěvě stačí ESTA. K ní mít zvací dopis od “staroušků” pro imigrační a mohlo to dopadnout jinak.
Takhle budeš muset nejspíš opět na ambasádu. Doporučuji nejdříve za rok. Ale hlavně u tebe musí být viditelná změna. Stálá práce, něco na účtu… Prostě, aby je zase nenapadlo, že tam chceš zůstat.

Píšeš, že už jsi vízum měl. Jak často jsi tam cestoval a jak dlouho tam zůstával? Nemělo to vliv na jejich rozhodnutí.

@Jakub:
Měl jsi to udělat přesně obráceně, takhle sis to podle mě na nějaký čas definitivně “zazdil”.
Kdyby jsi namísto víza zažádal o ESTU, tak bys ji spíše dostal,…o vízum žádají totiž lidé, kterým ESTA z nějakého důvodu nestačí…to jsi nevěděl nebo jsi tam opravdu chtěl zůstat ???

O ESTU si klidně teď můžeš zkusit zažádat, je tam ale otázka, zdali ti již bylo někdy zamítnuto vízum…při kladné odpovědi je ti údajně ESTA zamítnutá…přijdeš tak pouze o 4 USD :)

Tohto roku mi boli zamietnuté turistické víza (B1/B2).
Som vraj mladý a nemám doposiaľ žiadne pevné záväzky na Slovensku,ktoré by dokazovali,že tam nechcem zostať.Vraj to mám skúsiť po nejakom dlhšom období.
Chcem isť do USA navštíviť svojích starích rodičov.
Mohol by som to podľa Vás skúsiť s ESTOU počas nasledujúceho roka?
Je tam vôbec nejaká šanca žeby som sa tam dostal cez ňu?
Alebo je to automatické že ma vrátia na letisku kvôli tým zamietnutým vízam?
(Ešte som o ESTU nikdy nežiadal.Iba o víza pretože som už jedny mal.)

@Franta:
Manžel má výuční list, takže jsme to zkoušeli na praxi. Dělá víc jak 10 let web developera. Museli jsme dokládat strašně věcí ohledně jeho praxe a zkušeností a nakonec řekli že vůbec nechápou co vlastně dělá a zamítli to.
Jinak ESTA nám byla zmítnutá, překvapivě :)
Volala jsem i na ambasádu a tam mě odkázali na Custom and Border Protection se kterými se dělá pohovor na letišti. Tam mi to zvedla neuvěřitelně arogantní úřednice a odbyla mě s tím, že si mám zažádat o ESTA.
V USA rozhodně neplánujem zůstat jde jen o měsíční výlet.
Takže jdu žádat o turistická víza a doufat že se to do prosince vyřeší. Tak držte palce.

@Mia + @Dave:
Dáša tam píše, že kvůli nedostatku pracovních zkušeností. Je otázkou, zda mu k tomu něco více řekli.

Já předpokládám, že měl manžel maximálně učňák bez maturity a jeho dosavadní praxe nesplňovala kvalifikační požadavky.

– two years of work experience within the past five years in an occupation that requires at least two
years of training or experience to perform. The Department of State will use the U.S. Department
of Labor’s O*Net Online database to determine qualifying work experience.

@Dáša: Bylo by dobre, pokud by ses podelila, proc presne vam bylo DV vizum zamitnuto. Nekteri mohou byt ve stejne nebo podobne situaci.
Nemyslim si, ze by vam byla ESTA schvalena, pokud vam bylo v minulosti zamitnuto vizum. Muzete to zkusit a uvidite Turisticke vizum by nemel byt problem ziskat, pokud dekazate, ze mate silne vazby na CR a ze v USA neplanujete zustat.

@Patrick: Pujdeme-li do dusledku, tak s vizem v USA zit lze. Green Card je totiz karticka vydavana uspesnym zadatelum o imigrantske vizum. Takze pokud ziskas imigrantske vizum, muze s (timto) vizem v USA zit. Jinak ale bylo vse napsano vyse.

@Dáša:

Proc to zamitli? Manzel nesplnil to prvotni kriterium a to vzdelani? Pac ty podm vyzadovane prac. praxe a hlavne zarazeni jsou vcelku obtiznejsi..vicemene.

@Patrick: Obejít se to samozřejmě dá. Výsledkem je pak vyhoštění a v pasu razítko “osoba nežádoucí” na příštích nejméně 10 let

@Patrick:
Jak obejít?
To je pořád dokola… Proč využívat základní možnosti, když se to dá třeba nějak obejít…

ESTA – platnost 2 roky, maximální doba jednoho pobytu 90 dní, lze cestovat opakovaně po celou dobu platnosti.
Vízum B-2 – platnost až 10 let, maximální doba jednoho pobytu 6 měsíců, lze cestovat opakovaně po celou dobu platnosti.
Ale není to tak, že tam můžeš jezdit stále dokola, abys tam byl dlouhodobě. Je to turistické a to je potřeba brát na zřetel. Jak tam budeš víc než doma, tak jsi podezřelý. I tady na webu lidé psali, že je při třetí, čtvrté dlouhé cestě na ESTA vraceli domů. U víza to není jinak.

Já tam byl kdysi 11 měsíců v kuse. Ale když tam nemůžeš pracovat (legálně), tak ti peníze z účtu ubývají a jednou se budeš muset vrátit do reality. Někdo už má třeba vyděláno, je rentiér, ale i tak to není důvod mu umožnit, aby tam žil nastálo a jen tam utrácel peníze. Ani, když si tam koupíš dům, tak ti to v tomhle směru nic nepřinese. Pořád tam budeš moct jezdit jen jako turista.

@Franta: to sice ano ale jestli by se to tímhle dalo nějak obejít ?

@Dáša:
Já bych ESTA zkusil. Byli jsme v DV programu, to je něco jiného, než turistika. Je pak ale otázkou, co vše bude vědět imigrační. Aby si nemysleli, že po nezdařeném pokusu o získání GC, se zkoušíte do USA dostat takto.

Ahoj,

dokázal by mi někdo poradit jestli je nutné žádat o turistické vízum v případě, že byl manžel vybrán v DV lottery ale nakonec nám green card nedali, kvůli nedostatku pracovních zkušeností?
Je to problém a tím pádem už nemůžem žádat o ESTA?
Mám v tom teď zmatek a internet mi taky neporadil.
Děkuju!

@Patrick:
Co myslíš?
Vízum B-2 a ESTA slouží k turistickému pobytu. Máš pocit, že jako turista někde žiješ?

Zdravím, dá se v Americe žít i pouze s vízem nebo je potřeba ta zelená karta? S vízem můžu víc jak 90 dní ale co tam prostě žít? Dá se to?

@Karolína:
Tak problém by to být neměl. Otázkou je, jak to budou brát v případě, že budou chtít řešit financování cesty. Někdy se na to neptají vůbec, jindy to řeší detailně. 5 měsíců je dost, tak možná budou chtít vědět, kdo to bude platit. Finance ti stačí na “přežití” tady, ale zaplatí i dovolenou? Asi ti s tím pomůže přítel, ale něco vlastního bys měla mít také, lépe to vypadá.
Zvací dopis je fajn, jen nevím (nemám osobní zkušenost), jak koukají na dopis od firmy. Aby je nenapadlo, že tam pak budeš pracovat. Ale asi to bude v pořádku, protože přítel se za tebe moc zaručit nemůže, není místní, tak se zaručí zaměstnavatel.

Jak dlouho máš po studii? Mohla bys říct, že po škole ještě nepracuješ naplno, chceš teď trochu cestovat a strávit čas s přítelem. Do práce nastoupíš pak a až se přítel vrátí, tak založíte rodinu. :-) Hlavně ať říkáš pravdu a věří ti to.

Ono to možná, takhle napsané, vypadá strašidelně, ale nemyslím, že budou problémy.

Dobrý den, mám jeden dotaz ohledně víza které jsem nikde nedohledala. Momentálně pracuji pouze na dohodu o provedení práce, jsem OBZP tudíž si platím sama zdravotní pojištění. Bude to problém v žádosti že nemám smlouvu ale pouze dohodu ? Pracovala jsem takto spolu se studiem a to jsem ukončila a momentálně mi finance stačí takto. V usa plánuji být cca 5 měsíců, mám i zvací dopis od firmy ve které přítel pracuje, letím tam pouze na ”dovolenou” za ním, poté se vrátím zpět do ČR. Moc děkuji za odpověď!

@Ann:
Jak píše Lukáš, vízum není “opravdu těžké získat”, ale je to o něco náročnější než dříve. Právě kvůli ESTA, což je pro standardního dovolenkáře dostačující.
Parky jihozápadu se dají rychlíkem projet za 14 dní, ale pokud se chceš všude pořádně porozhlédnout a vychutnat si to, tak to chce víc času. Takže pokud na ambasádu dorazíš s dobře připraveným plánem (cestovním i finančním) a itinerářem, přidáš k tomu pevné vazby na ČR, tak by neměl být problém vízum získat.

My loni s bráchou jeli ze SF – LA vnitrozemím a zabralo nám to 16 dní. Takže pokud takhle pojedeme parky, tak nám nebude stačit ani to B-2 s prodloužením. :-)

@Ann:
Ahoj, B2 je základní turistické vízum…není to nic mimořádného.
Jen jim musíš uvěřitelně vysvětlit, proč ti nestačí cestovat na ESTA, kde je jedna cesta na max. 90 dní (u B2 tuším že až 6 měsíců a v mimořádných případech lze poté z USA prodloužit)
Takže pokud je přesvědčíš, že nemáš v plánu v USA zůstat, máš dost financí a vazeb na ČR, ale máš naplánovaný trip na 4 měsíce…tak by ti neměli házet klacky pod nohy.

Zdravím, chtěla jsem se zeptat, zda-li je opravdu těžké získat turistické vízum B2? Obávám se případného pohovoru na ambasádě, tak bych ráda za informace a případně zkušenosti. Předem děkuji.

@Pavla: Neni to napsani moc jasne, ale odhaduji, ze se zajimas o sezonni praci… Veskere dokumenty by mel zaridit potencialni zamestnavatel (pokud to neni pres agenturu). Pokud opravdu jde o sezonni praci, tak zapomen na imigrantske vizum (zelenou kartu). O tu zada take zamestnavatel a neumim si predstavit, ze by ji ziskal pro sezonniho pracovnika, protoze o ni muze pozadat az po urcite dobe. Pracovni povoleni tedy viza tusim B, H, … jsou i pro manzela, manzelku, deti. Zalezi na typu viza, jestli partner muze v USA take pracovat. Nevim, jak je to s pobytem manzelky v pripade sezonni prace. Ano, behem vyrizovani pristehovaleckeho viza dotycny muze pobyvat v USA, protoze ma platne pracovni povoleni a soucasny zamestnavatel mu zelenou kartu zarizuje. Ale nefunguje to tak ze: mam v USA znameho, ktery by mne mohl zamestnat, takze hura – je to vyrazne slozitejsi.

@Pavla:
Pokud to onen příbuzný myslí vážně, tak pro něj nebude problém zajít na úřady a vše si řádně zjistit.
Dotaz je napsán trochu zmateně, tak jak ho chápu, je šance na kladné vyřízení minimální. Doporučuji si přečíst Veržánu.

Dobrý den prosím jak dlouhou sezonu může dát v USA zaměstnavatel nebo-li (příbuzný) uchazečům o práci je to podmínkou států USA nebo je to na zaměstnavateli jak dlouhou sezonu si určí.
A pokud po úspěšném vyřízeni pracovního povolení spolu pracovním vizem a  poté podaným pristehovatelskym může prozatím také i manželka spolu s dítětem pobyvat po dobu sezóny s uchazečem jaké vizum by potřebovali? Prozatim turistické ?nebo se dá normálně pobývat v USA během čekací doby na pristehovatelske vízum které je na dlouhou cestu čekání ale rád by tam zůstal během toho všeho uchazeč spolu s manželkou a dítětem prosím jak začít krok po kroku předem děkuji

@Michal:
Tak ty jsi tam jel jako turista, nepustili tě, protože mysleli, že tam zůstaneš. Se snoubeneckým vízem to spěje ke svatbě a přesunu do USA. Takže vlastně “měli pravdu”. :-) Jasně, nebyl to původní plán, ale teď to tak může vypadat. Ale tohle už se dotyčný úředník na letišti nedoví.
Na ambasádě budeš mít větší prostor k vyjádření se k situaci a vysvětlení okolností. A pokud tě podpoří rodina tvé vyvolené, tak bych se nebál jít tam hned, jak budeš mít vše pohromadě. Ostatně i tady na webu lidé psali, že je sice na ESTA nepustili, ale rovnou jim řekli, že pokud chtějí do USA, tak musí na ambasádu pro víza a nikdo nepsal, že až za několik let. Ambasáda má přeci jen větší možnost si tě proklepnout, přineseš totiž s sebou požadované dokumenty a tak. A také tě poslali domu hned na letišti, takže jsi byl jen málo přesvědčivý/důvěryhodný a nedeportovali tě za nějaké porušení zákonů. Takže není důvod, aby tě teď několik let “dusili” doma. Ostatně i v případě zamítnutí víza je doporučovaná pauza do další žádosti +/- rok a ne roky. Ale hlavně se musí změnit tvé záruky natolik, abys prošel pohovorem.

Projeďte si http://www.uscis.gov, ty si zjisti na ambasádě, co je třeba, oni ať zjistí u nich, co je třeba a až to budete mít připravené, tak to rozjeď. Koukni i na http://www.immihelp.com, tam se dají najít dobré rady. Případně pokud je možnost, tak zkuste i nějakého dobrého imigračního právníka.

@Franta: Ahoj, diky moc za odpoved, nechapem vsak tejto casti ” To snoubenecké, pak dá vlastně zapravdu tomu imigračnímu. :-) Ale to je celkem jedno, protože to teď budete spolu vyřizovat přímo.” Myslis to tak ze by mi to s tym co sa mi stalo pomohlo ci prave naopak ? Niekto iny napisal ze ak ma imigracne poslalo domov ze na viza mozem v blizkej buducnosti zabudnut… zasa davat 200+ eur za ziadost o viza a nedostat ich mi pride luto. Kadzopadne, vztahom som si isty, a aj so stahovanim tam… takze co teda ? :D Som v tychto veciach laik za to sa ospravedlnujem :D . V papieroch co mi dali stoji “VWPP refusal” V podstate mam zakazanu len estu, ale stoji tam ze pre buduce navstevy USA budem potrebovat visa.

@Michal:
Pokud tě imigrační poslal domů, na jakékoliv vízum v nejbližších letech zapomeň.

@Michal:
Vízum rovnou s trvalým pobytem nedostaneš. Na to zapomeň.

Buď klasické turistické, pak bude fajn zvací dopis, kde se za tebe zaručí. Nebo snoubenecké, na to koukni na uscis.gov. To snoubenecké, pak dá vlastně zapravdu tomu imigračnímu. :-) Ale to je celkem jedno, protože to teď budete spolu vyřizovat přímo.

Pokud jsi si vztahem a přesunem za oceán jistý, tak jdi do toho snoubeneckého, ale ani s ním to nebude hned, a časem svatba. Pokud ještě váháš, tak zkus turistické, to ti umožní být tam až půl roku. Uvidíš, jak ti to tam sedne a pak můžeš zkusit zažádat o změnu statusu nebo rovnou svatbu. Ale počítej, že i tam je administrativa a úřední šiml aktivní.

Ale pořádně si prostudujte ten http://www.uscis.gov, tohle jsem nikdy nepotřeboval, takže je to jen takový hodně stručný (a asi i hodně zjednodušený) výtah z toho, co jsem pochytil.

Zdravim, mam priatelku ktora byva v Amerike. Spolu sme uz skoro 2 roky. V oktobri 2017 som ju isiel pozriet na 2 tyzdne. Letel som tam cez ESTA. Vo februari 2018 som tam mal ist na 3 mesiace, zas cez ESTA. Na letisku na customs ma poslali do “druheho kola” a tam sa ma pytali rozne otazky ohladom mojej navstevy a pobytu atd… Volali aj priatelke. Isiel som tam bez zvacieho dopisu a kedze som mal len 19 nemam ziadne nehnutelnosti. Bola to nase druhe stretnutie, priatelka este neletela sem do EU. Panovi tam sa to zdalo podozrive a poslal ma prvym letom domov, ze tam chcem ostat a nevratit sa naspat. Mam zamietnutu ESTA a do USA mozem len cez viza. Teraz cez leto ma prisla pozriet ona, bola tu 5 tyzdnov. A teraz k veci ohladom ktorej sem pisem… Chcem sa spytat ake mam sance na to aby som sa dostal do Ameriky a co robit. Jej otec a brat su ochotni mi sponzorovat viza, bavili sme sa o tom ze sa vezmeme a zalozime rodinu. Bolo by lepsie tam len ist na par mesiacov alebo rovno zaziadat o viza s trvalym pobytom. Ked tak ake viza zaziadat, ci ja alebo ona. Dakujem za kazdu radu.

@Petr:
Ano, po celou dobu platnosti víza můžeš cestovat do/přes USA.

Dobrý den,

Mám dotaz ohledně víza typu B2. Před rokem jsem letěl na vízum B2 (turistika) do USA a za 14 dní letím opět do USA, ale pouze přestupovat na letadlo. Podle mého pasu vízum má platnost do roku 2027. Znamaná to tedy že můžu do roku 2027 uplatňovat neustále mé vízum B2 a vstoupit do USA vícekrát? Momentálně budu pouze přestupovat, a tak jsem se chtěl zeptat, zda můžu uplatnit na letišti mé vízum B2 nebo si musím zažádat o ESTA?

Děkuji za odpověď.

Petr

@Kateřina: ahoj Kateřino , ja Češka- oddáni v San Francisku- manžel Američan . Jediny problem se žádostí o Green Card je ze po podání žádosti v Americe nesmíš opustit státy do jejího vyřízení .
A ja teda po zvážení všeho podala zadost a čekala v Čechách nechat se zamknout v Americe na neurcenou dobu se mě nechtělo . Čekala jsme dva roky v Čechách . Mezi Tím jsem samozřejmě jezdila za mužem na Esta .
Pak mi došlo , že by jistě z vážných důvodu povolili vycestovat zpět . Ale nevím jak a kde se ptát o povolení . Možná by se i zkratilo čekání na pohovor na Green Card, pokud bys žádala ve státech.
Ale netuším koho se zeptat – Green Card kancelare nemá a na oficialní dotaz na jejich stránkách nikdy nikdo nereagoval .
Zkus si možná požádat o půlroční víza na pražské ambasádě budes mít více prostoru zůstat v USA legálně a najdi svůj očkovací průkaz ( ušetří ti to aplikaci šesti nových vakcín ) Helena

@Liliia: Oh My God!!! Tuhle veticku se nauc, hodne se v USA pouziva. Ale jeste predtim si dej tu praci a precti si to tady a myslim, ze se pak za svoji otazku trosku zastydis. A neboj, nenormalni vizum jen tak nedavaji :o) A ted vazne: soude pouze podle strucnosti a obsahu tveho dotazu, bude velmi tezke vizum, ktere ti oboji zajisti, ziskat. To je fakt, ne nic proti tobe.

@Liliia:
Na Hlavním nádraží v Praze je vzadu za 41. nástupištěm kancelář, na dveřích je nápis Lampárna. Nenech se odradit a chtěj tam formulář “Normální vízum do USA na žití a pracování”.

Pořádně si to tu pročti, protože jsi to neudělala. Kdybys to tu četla, tak víš, že nic takového není.

@Liliia: oddaci list s obcanem USA

Dobry kdyz chci normalni vizum do usa, Aby jsem tam mohla zit, a pracovat tak jakej formular mam vyplnit?

@Nikola: Nez aby tu nekdo vypisoval ten vcelku slozity proces, co treba si postup nastudovat na strankach USCIS?
Zadat musi vzdy obcan.

Ahoj všem,

mám dotaz, co se snoubeneckého víza týče: Ve zkratce…během návštěvy USA jsem se seznámila s mým již nynějším snoubencem. Chystáme se tedy požádat o snoubenecké vízum K1. Dokázal by mi prosím někdo přiblížit průběh? Zda žadatel o vízum mám být já z ČR, či on z USA, co a kde následuje po žádosti, jaké náležitosti žádost vyžaduje a cca jak dlouho celý proces může trvat? A jestli je důležité být v době žádosti zaměstnaná, nebo by mohl být problém v tom, být vedena na ÚP?

Předem děkuji za reakce.
Nikola

Ahoj,chceme s manželem požádat o vízum, máte někdo zkušenost s tím zda můžeme pohovor na ambasadě absolvovat společně nebo musíme každý zvlášť.Děkuji

Pokud potřebuji na poslední chvíli změnit destinaci, kde budu v USA pobývat, přičemž v žádosti o vízum (formulář DS 160) mám vyplněnou destinaci původní, ve které pobývat nebudu, může to být na ambasádě problém? Musím vyplnit nový formulář a znovu platit poplatek?

Děkuji za odpověď

@Petra: Ty jsi dobre cislo. Dve DUI, to uz je v USA poradna nalepka. S takovou historii American jen tak nesezene praci, natoz aby si sem pustili cizince. No, kazdopadne, na silnici te doufam nikdy nepotkam, protoze kombinace Cech + 2x alkohol za volantem v zahranici, to nechces potkat.

@Petra:
To překročení by už takový problém být nemělo. To DUI je horší.
Kámoš za druhé dostal kauci 4.000,-USD, takže to berou opravdu vážně. Setkal jsem se s Texasanem, co se kvůli druhému DUI, respektive kvůli trestu za něj, narychlo odstěhoval do Kalifornie a do Texasu teď nemůže, protože by ho tam rovnou sebrali. Aspoň tak mi to říkal při setkání v baru.
Víš své case number? Mělo by se podle toho dát dohledat, jak na tom tvůj případ je. Na “justičních” stránkách daného státu (města, okresu) by to mělo být. Dost možná jen nebudeš moct tam, kdes to měla. Ale je to jen má dedukce. Než vyrazíš, tak si to vše radši ověř. Kámoše tam máš, tak ti třeba pomůžou.

Dobrý den, předem musím říct , ze vaše odpovědi na otázky jsou opravdu profesionální a užitečné . Procetla jsem skoro celou diskuzi ale nenašla jsem nic podobného mého případu . Byla jsem ve státech 1998-2003 na turistické VISA a jak většina Čechů jsem tam také pracovala , v 2003 jsem se rozhodla ze chci domu a tak jsem odletěla . Teď po 15 letech bych se chtěla jen podívat zpět , mám tam pořad plno kamarádů se kterými jsem pořad v kontaktu a když jsou v Evropě tak se s nima setkávám. Teď bych chtěla já jet za nima. To ze jsem přešla legální dobu a ze mohu zadat VISA nebo estu až po 10 letech což bych splňovala , mám práci kde pracuji jako manazer posledních 10 let a do toho studují k tomu jsem v žádosti o irské občanství . Co jediné se obavám o zadost je ze jsem měla DUI které jsem cele absolvovala i se soudem , což b bylo Ok ale těsně než jsem odjela jsem dostala druhé DUI ale už jsem to neabsolvovala jelikoz jsem týden na to letěla do ČR je možné ze budu mít problém ? Děkuji za odpověď

o

Dobrý den,příští rok letíme na Floridu a chtěli bychom sebou vzít vnuka,byl by to problém ? A co by v tomto případě bylo potřeba za doklady.? Děkuji Olina

@Kateřina:
Jako manželka Amíka to budeš mít jednoduší. Ale jet tam na ESA a žádat o GC není úplně správný postup. Mohli by prudit. Soce by to asi nezamítli, ale bylo by to složitější. Lepší bude si rovnou začít vyřizovat papíry. Ať manžel skočí na ambasádu a zjistí, co a jak.

Dobrý den,

Mám dotaz. Můj manžel je američan i čech a tak má dvojí občanství, já mám jen české. V září plánujeme odcestovat do států. Prozatím bych si vplnila ESTA a až na místě bychom se rozhodli jestli tam chceme zůstat a to bych si pak požádala o green card tam. Je to možné to takhle udělat, a nebo musím být přítomná v čechách když žádám o zelenou kartu?

Moc děkuju za odpověd!

@Jana Tauerová:
Tak od konce. V případě zasnoubení si zažádej o snoubenecká víza.

ESTA nemá půlroční platnost. Platí 2 roky a jeden pobyt je až 90 dní. Cestovat lze opakovaně po dobu platnosti. Na delší pobyt je lepší turistické vízum B-2, tak je pobyt až 6 měsíců. Ale jestli plánuješ zásnuby a svatbu, tak bych asi šel rovnou do toho snoubeneckého. Zkus to probrat s nápadníkem.

J

Dobrý den,

chci se zeptat , jestliže si teď zažádám o ESTA …, pojedu do USA v září, nebo v říjnu na měsíc…,
lze si v lednu, nebo v únoru zažádat o vízum ? a vycestovat pak třeba v únoru…atd na vízum a nejen na ESTA, nebo opakovaně zažádat o ESTA až po uplynutí její půlroční platnosti…

Tzn. nyní chci jet do USA jen na měsíční návštěvu, asi od února tam chci pobývat asi déle … než tři měsíce …. Jak to mám nejlépe provést ? … ( v případě zasnoubení)

Děkuji za radu.

Dobrý den,
nevíte, jak funguje získávání vízu do USA u lidí ze 3.zemí s trvalým pobytem v EU?

Děkuji za odpověď

@Ján:
Pokud splní podmínky víza, tak mu ho nejspíš dají.
V USA ho určitě postihovat nebudou, nic tam (zatím) neprovedl. A u vás si to s ním už vyřídili.
Domů mohou poslat kohokoliv, i netrestaného. Jeho by ale spíš jen vrátili na loď a nedovolili by mu opustit přístav/kotviště.

Dobrý večer
Môj príbuzný bol podmienečne odsúdený za nedovolené držanie a výrobu omamných a psychotropných látok. Bol podmienečne odsúdený. Trest mu bol po osvedčení sa zo zákona vymazaný. Momentálne má možnosť ísť pracovať na loď, ktorá sa v rámci plavby bude nachádzať aj na území USA. Je šanca, že mu bude udelené vízum C-1D? Nie je možné, že by ho v súvislosti s jeho odsúdením nejakým spôsobom postihovali na území USA? Môžu ho aj napriek tomu, že víza dostane, poslať domov pri vstupe na územie USA?

Vopred ďakujem za odpoveď

@Simona:
Skus se domluvit s tou nemocnicí, zda by nějak nepomohli. Případně se zeptej v některé agentuře, které se tím zabývají. Sama to budeš mít dost složité vyřídit.
A na brigádu zapomeň, pokud to nebude součástí víza, tak nebudeš smět pracovat mimo vymezený sektor.

Ahoj, prosím o radu. V dubnu jsem ukončila studium medicíny a do práce nastupuji až v září. Od 20. července do konce srpna jsem si domluvila stáž na oddělení v Houstnu před vedoucí lékařku. Momentálně jsem vedená jako nezaměstnaná, nejedná se o stáž přes školu nebo nějakou agenturu. Měla bych zájem docházet na stáž a odpoledne – večer si tam najít krátkodobou brigádu cca na 3 týdny. Jak mám zažádat o vízum, když nemám možnost vyplnit SEVIS, protože se nejedná o školní stáž a chci tam i pracovat?
Děkuji
Simča

@Veronika:
Deportace nebyla asi jen za “překročení”. Jestli jsi měla i soud, tak v rozsudku by mělo být napsáno, na jak dlouho to bylo. Případně zkus kontaktovat ambasádu. Za překročení o více než rok je zákaz na 10 let. Pokud v tom byla i práce načerno, tak netuším, jak to řeší.
Určitě nic nemažou. Jen to asi po nějaké době už není tak závažné při posuzování.

tak si jdu taky pro radu:) má vůbec smysl žádadat o vizum když jsem byla v roce 2005 deportována? prostě mladá, hloupá, zůstala ve státech déle než jsem měla vizum. je to více než 10 let zpětně. aktuálně mám přítele, dítě, závazky doma, zaměstnání atd. přítel tam jezdí pracovně a já bych se k němu připojila tak na týden. slyšela jsem, že po x letech se tyto záznamy mažou, ale kdo ví …

@Honza: ty by jsi mel gc pres svoji mamu ale tva manzalka by ji nedostala automaticky. Cekaci doba pro manzelku drzitele gc je kolem dvou let a vice. Cekaci doby tkzv visa bulletin je na webstrance state departmentu

@Jakub:
Standardně se turistické vízum B-2 vydává na 10 let, ale úředník na ambasádě ho může vydat i na kratší dobu. Stejně tak u pobytu, který je max 6 měsíců, imigrační ho může vydat kratší.

Pokud budeš v USA celou povolenou dobu, tak bych pak udělal dlouhou pauzu, než tam zase pojedu. Není dobré, když to vypadá, že jsi byl doma jen “na otočku” a jedeš k nim zase. Mohli by si myslet, že tam pracuješ. Jsi turista a vypadá to podezřele, když jsi víc v USA než doma.

Ďakujem Franta za super odpoveď.
Naozaj ďakujem.
Ospravedlňujem sa ale vôbec mi neukazalo tvoje odpovede na moje otázky. (tie staršie)
ale mám ešte jednu otázku…ohľadom už schválených turistických víz. (ak)
Ako to je s nimi?
Na ako dlho platia? (ja som mal také čo platili na 10 rokov a neviem či to nejako menili)
A ako to je s tím ze ak mám povolené byť v krajine 6 mesiacov,musím opustiť krajinu a za aký čas sa možem vratiť späť do USA?
A je to stale tak,že dlžku pobytu udáva uradnik na letisku v USA,6 mesiacov je max.?Je to naňom alebo tých 6 mesiacov je automacky povolených?
Ďakujem.

@Jakub:
Už jsem ti odpovídal tady.
Teď si dotaz trochu doplnil o detaily. Pokud tam jezdíš jen na kratší návštěvy k prarodičům, tak by ti stačila ESTA, měl jsi spíš žádat o ni. Teď o ni sice můžeš zažádat také, ale je tam otázka, zda ti někdy bylo zamítnuto vízum. Nyní musíš napsat, že ANO a to je ve většině případů důvod k zamítnutí. Pokud jsi žádal v únoru (februári) a oni usoudili, že jsi “nespolehlivý”, tak za necelé dva měsíce se to určitě nezměnilo. Práci máš jen chvíli, navíc, kde je jistota, že po schválení víza tam neskončíš. Jestli se nepletu, tak chtějí tři výpisy z banky, takže bych počkal na tři výplaty. To samé vysoká, půjdeš na pohovor, to neznamená, že půjdeš studovat. Podle mě budou chtít vidět, že pracuješ dlouhodobě nebo, že opravdu studuješ. Za chvíli je konec studijního roku, takže teď už studovat asi nebudeš. Další studijní rok je cca od půlky září (septembra), takže abys doložil, že opravdu studuješ, musel bys žádat až někdy v zimě.
Ale jestli si věříš, tak to zkus, jak ty uznáš za vhodné.

Zdravím,chcel by som sa opýtať,ako často môžem žiadať o víza?
Myslím to tak,že či môžem žiadať aj keď mi bola žiadosť o viza (B1/B2) zamietnutá začiatkom februára?
Na pohovore mi povedal,že môžem žiadať znova ak sa moja situacia zmení.
Mám prácu a o dva mesiace má čaká príjmací pohovor na vysokú školu.
Dôvod mojej cesty bolo aj je,návšteva starích rodičou krorý majú občianstvo.
Moje víza B1/B2 mi skončili tento január.
A žiadosť ktorá mi bola zamietnutá vo februári,bola z dôvodu mojej nepripravenosti kde som spomenul že nemám prácu a zo štúdia som bol vylúčený.
Našu blízku rodinu sme sa snažili doposiaľ každy rok počas 10 rokov navštevovať.
Tak preto si chcem požiadať o obnovenie svojho starého víza ktoré je možné do 12 mesiacov od ukončenia jeho platnosti.
A chcel by som sa opýtať (možno to sem už zaznelo) či môžem žiadať o ESTU ak mi boli turistické víza zamietnuté?
Ak je to už posledná šanca navštiviť rodinu aj tento rok…

Ďakujem všetkým veľmi pekne za ochotu pomôcť :)

Noni: Z vlastní zkušeností vím, že zvací dopis nemusí být notářem ověřený. Příteli připomeň, ať tam uvede své kontaktní informace. Na internetu si může vyhledat, co by měl zvací dopis obsahovat.

@Franta:
Ja jsem si to vizum vyrizoval na zvaci dopis potvrzeny notarem razitko bylo vyrazeny a byl to predpripraveny formular rucne vyplneny, pani na ambasade byla strasne chytra, ze coze to je za rodinneho pritele takze nicmene stacilo ukazat ,ze mam na ucte 50K Kc vypisy za 3 mesice a potvrzeni o zamestnani ,kde bylo razitko zamestnavatele.

@Adam:
To bude i s tím podpisem. Notář totiž ověří pouze ten podpis, ne obsah dopisu. Za text a jeho pravdivost stále nese odpovědnost pisatel.
To by musel být na nějakém vládním formuláři a o takovém nevím.

@Franta: Ďakujem veľmi pekne. Tak úžasne podrobnú odpoveď som ani nečakala. Zaručene mi pomôže, minimálne pri postupe.

Mladík nie je. Riadne zamestnaný chlap k triciatke tam s financiami nebyde problém. Zábezpeku mám aj ja sama na prežitie, len radšej som chcela aj jeho pomoc v tomto smere, keďže nevieme koľko je dostatok.

Išla som cez Chicago a pôjdem tak zase. Bola jedna rada a tiež som išla priamo k úradníkovi, čo na mňa vyšiel. Žiadne vyberanie podľa vlastného uváženia sa nekonalo.

@Noni: V zadnym pripade si nenech radit od zavistivyho Franty, zvaci dopis samozdrejme musi byt potvrzeny od notare jinak je to jenom car papiru.

@Noni:
Na úvod. Rozhodně si nenech radit od někoho, kdo byl v USA nelegálně a zase přemýšlí, jak se tam, tentokrát legálně, na dlouhou dobu dostat. Jestli jde o jiného Adama, tak sorry.

Je jedno, jak poletíš, vybrat tě můžou kdekoliv. Mě zase doporučovali JFK a vyhnout jsem se měl Chicagu. Zvací dopis nemusí být ověřený a nemusí mít razítko, stačí normální e-mail s kontakty na “ručitele”. Mě ho kdysi poslala teta poštou a přidala tam daňové přiznání za poslední dva roky jako podpůrný argument, ale nebylo to třeba a na ambasádě to vůbec neřešili. Na imigračním je jen jedna fronta a z ní se jde k úředníkovi, který na tebe zrovna vyšel. Ale to asi znáš z předchozí cesty. Více front jsem zažil jen v Chicagu v 2001. Jinak všude byl klasický had mezi páskami a úředníci si volali toho, kdo byl zrovna na řadě

A teď k tobě. K tak dlouhé cestě budeš potřebovat hodně argumentů, které je přesvědčí, že na cestu máš, že máš pevné vazby na ČR, že tam nezůstaneš… Dobré jsou výpisy z účtu s pravidelným příjmem, pracovní smlouva, nájemní/vlastnická smlouva na byt a tak. Také je bude zajímat kde vezmeš tak dlouhé volno. Prázdniny ani dovolená takhle dlouhé nejsou. Bude je zajímat, proč jedeš, kam jedeš, co tam budeš dělat… Možná se na tohle vše ptát nebudou, ale kdyby ano, tak je dobré být připravená.
Žádat můžeš klidně hned, ta ESTA na to nemá vliv. Už jsi odjela a oni to vědí. Kolik s sebou ti nikdo neřekne, není daný limit. Ale je dobré mít +/- tolik, abys tam případně vyžila aspoň chvíli sama. Ono totiž ani není dobré, když to vypadá, že kamarád bude za tebe hradit úplně vše, to by si mohli myslet, že nejsi návštěva ale eskort. Je dobré mít v hlavě celou cestu srovnanou a naplánovanou (klidně podpořenou nějakým, aspoň rámcovým, itinerářem a plány výletů), abys pak mohla v klidu odpovídat a nelovila odpovědi z fantazie až na místě.

Samozřejmě můžeš říct, že tam jedeš za přítelem a chcete zkusit, jak vám to spolu bude klapat s tím, že příště bys případně zkusila snoubenecká víza. Ale to by chtělo asi společnou přípravu, aby to pak, i přes veškerou upřímnost, nějaká špatná odpověď nezhatila.

Takže, jak jim to podat, se těžko radí. Ale asi bych se držel spíš toho, že jedeš za dobrým kamarádem, než za přítelem. V každém případě mluv pravdu a minimalizuj mlžení, ať se pak v něčem nezamotáš. Ať se za tebe v dopise zaručí, že tě bude podporovat, viz odkaz. Nevím kolik vám oběma je, ale jestli je to nějaký mladík, tak možná nebude od věci, když se v dopise za tebe zaručí i jeho rodiče. Zve tě, tak by vypadalo blbě, že se zaručuje někdo, kdo si vydělá sotva sám na sebe.

Když tě něco napadne, tak se ptej.

@Noni: V zadnym pripade na ambasade nerikej ,ze mas v USA vaznou znamost. Zvaci dopis musi byt notarsky overenej je na nem vyrazeny razitko, do USA pres Chigago,Atlantu jenom ne pres NY tam maji jako prvni nejnovejsi smiracky softwary. Kdyz pujdes pres imigracni tak si stoupni do fronty ,kde je bilej urednik a usmivat se ne se tvarit ustrasene a zamracene, si predstav, ze vidis za sichtu tisic xichtu a obcas musis nekoho vybrat na prezkoumani.

@Mesi: Ďakujem za rýchlu reakciu :)
Veci da majú tak, že sa poznáme pol roka. Začiatkom marca tohto roka som bola pozrieť Ameriku na dva týždne. Čiže snúbenecké víza ešte nechcem riešiť. Skrátka treba si skúsiť spolu fungovať. Z tohto dôvodu by som rada žiadala o 6 mesačné. Cestovať budeme taktiež, preto volím tie turistické na 6 mesiacov. Rada by som šla na jeseň tohto roku. V pase mám však razítko Esta do 30. mája aj keď som tam strávila len dva týždne. Predpokladám, že skôr ako po tejto lehote nemôžem riešiť nič iné. Či ešte treba vyčkať ďalšie tri mesiace a až potom vôbec začať so žiadaním? Aj keď chcem cestovať až na jeseň?
Mám z toho ale vnútorný stres, či práve to, že idem na ním a jeho rodinou nebude na škodu.
Pri dokladovaní financií asi budeme musieť použiť aj jeho výpisy z účtu a prostriedky. Neviem koľko si predstavujú ako zábezpeku na pol roka. Tu som čítala, že je vhodný list ako pozvanie.
Rada by som mala všetko pripravené.

@Noni: Jak je na tom vas vztah? Co snoubenecke vizum? Osobne bych se vyhnul slovu boyfriend a pouzil proste jen friend. Ja kdysi z podobneho duvodu zadal o vizum. Ta situace sice byla jina (uz jsme byli manzele a oba zili v CR), ale na vizum mi primo napsali “cestuje s manzelkou obcankou, v tuto chvili nema v umyslu imigrovat”. Vy nejste manzele, tak bych pri pohovoru vyckaval, na co se budou ptat a zbytecne nerikal nic na vic. V Praze to casto byva bez velkeho dotazovani.

@Adam: Z informaci, ktere jsi tu poskytl, tak legalne zit v USA na vice nez 1 rok nelze. Nakousl jsi tu jednoho ceskeho politika, jehoz jmeno je brano spise jako negativum – pridam tedy jeste jednu zkratku, ktera je (bohuzel) take casto brana jako negativum: EU. Evropska Unie je presne tim usporadanim, jehoz vyhodu jiz mnoho Cechu bere jako samozrejmost a casto si neuvedomuji, ze jde o vysady, ktere mimo EU mit nemohou. Oklikou se dostavam k tomu, ze pro vetsinu Cechu lze legalne zit v zahranici dele neze povoluji mezinarodni dohody o (bez)vizovych stycich pouze v ramci Evropske Unie.

@Adam: Delsim pobytem myslim dele, nez povoluje esta a maximum, co povoluje B-2. Pokud bude mit urednik pocit, ze nemas dostatek prostredku na zajisteni svych potreb na dobu pul roku, tak se bude ptat dal a vic.

@Lukáš: Legalne tam muzu jet treba jako student budu mit US ridicak SSN a moznost si vyridit legalni parttime, dane musim platit nebo me Babis zaklekne v podstate je muzu platit v USA TAX ID mam a budu je mit mensi nez v Evrope. Ja jsem jednoduse zeptal jak zit legalne ,normalne ve statech 1-2 roky to znamena ne jako turista na hotelu nebo v  motelu nebo byt zavisly na nekom. Jestli tu ma nekdo problem ,ze si dokazu zajistit finance praci pres net je to jeho problem, nejedu tam uklizet supermarkety nebo stavet baraky. S kazdym jednam tak jak jedna se mnou aneb na hruby pytel hruba zaplata.
Nazdar.

Zdravím všetkých.

V úvode chválim chalanov, ktorí sa podieľali na tejto stránke, resp. blogu. Vysoká úroveň…mne sa to tu páči a aj mi diskusie a články veľmi pomohli pri ceste do Ameriky.

Veľa hlúpych otázok sa tu popísalo o špekulovaní, ako prekabátiť systém. Ja osobne si myslím, že to také easy nebude. Chcem podľa pravidiel vycestovať za priateľom, ktorý je Američan. Začiatkom marca tohto roku som tam bola na 2 týždne. Teraz by sme chceli skúsiť spolu žiť. Je mi jasné, že mám možnosť len turistických víz. Podmienky, čo všetko mám preukázať som si dávno naštudovala. Esta na 90 dní mi príde žalostne málo.

Chcem sa spýtať všetkých diskutujúcich a ľudí so skúsenosťami, či mi vie niekto poradiť s požiadaním o víza B-2, keď chcem uviesť ako dôvod návštevu môjho priateľa na 6 mesiacov. Vzhľadom k všetkým špekuláciám sa obávam, či práve toto imigračné nepovažuje za bullshit, alebo práve z tohto dôvodu nepríde zamietnutie.

Moja otázka teda znie, či je toto dostatočný dôvod na schválenie, nerada by som stratila možnosť ísť tam úplne.

Ďakujem pekne a pekné sviatky želám.

@Adam:
Adame, promiň že budu tykat.
Legálně máš šanci jet do USA JEN jako turista buď na ESTA max 3 měsíce nebo na B-2 max 6 měsíců s teoretickým prodloužením.
Ale z tvého psaného projevu, si nedokážu představit, jak můžeš úspěšně podnikat na netu, asi to nic extra legálního ve smyslu placení daní a tak nebude.
Je mi dále z tvého vyjadřování jasné, že ti je úplně jedno co si myslím. Protože si vyděláváš těžký prachy a Amerika se před tebou musí sklonit.
Jsi ideální adept na vyhoštění, jestli ne tebe, tak už nevim koho. Jen doufám že tam naší zemi neuděláš moc ostudu.

@Franta: Jses strasne chytrej a inteligentni tvych rad je skoda a tak si je nech pro sebe.

@Adam:
Protože je mi úplně jedno, co ty chceš. Ale B-2 je nejlepší a vlastně asi i jediná možnost, jak tam být jako turista. To je právě to, co ty chceš, nedělat tam, neplatit tam daně a jen si užívat výdělek z netu. Kapišto rozumbrado?
A vlastně, proč se nezeptáš na ambasádě, jak to legálně udělat? Načerno už jsi tam byl, tohle by pro tebe byla změna. Já i Mesi jsem se snažili ti poradit, ale máš svou hlavu. Tak ji použij, třeba na nějaký způsob přijdeš. Navíc osobně si myslím, že pokud si v tomhle nedokážeš poradit sám, tak bys měl sedět doma na zadku.

@Franta: tak proc mi radis B-2 ,kdyz tam chci byt 1-2 roky.

@Adam:
Víc než doba standardní dovolené nebo prázdninového pobytu.

@Mesi: Co je to delsi pobyt?

@Adam: Muzes zazadat o B-2 jak pise Franta. To, ze ti staci internet, bydleni a ridicak, s tim nepochodis u imigracniho. Prace pres internet je take prace. Pri delsim pobytu nejspis prijde otazka na financni zabezpeceni. Jakmile reknes, ze budes pracovat po internetu, tve sance prudce padaji.
Najem bez historie jen tak nesezenes, alespon ne za slusnou cenu. Funguje to tak, ze majitel (vetsinou spise landlord) dostane na stul hromadu nabidek (mimochodem, za kazdou nabidku, kterou podas, vetsinou platis), on si nabidky projde, zajemce prolustruje (castecny background check, credit history, …) a vybere toho, kdo se mu zda nejspolehlivejsi.
A o ridicaku uz ti psal Franta.

@Franta: No ja myslel ze kdyz mas studenstky vizum tak tam musis cirka minimalne 30 hodin byt ve skole nebo to vizum zrusi kdyz budes za skolou. Ted jsem koukal po webech a ve skole ma byt minimum 12 hodin tyde ale to mi pripada malo.

@Marek:
Jde o to, jak to skutečně bylo. Co ti dali do záznamu.
Ale vízum pravděpodobně dostaneš, pokud prokážeš, že nejsi nebezpečím pro USA, že máš dostatek prostředků, pevné vazby na ČR, že tam nezůstaneš…
Když řekneš, že nebereš drogy, ale smrdíš jako joint a jejich psovi se motá hlava jen projde kolem tvého batohu, tak to vypadá blbě. :-) Dealer nejspíš nejsi a v některých státech se už dá tráva legálně koupit, tak by to neměla být taková tragédie.
Teď už víš, že lhát se nemá.

@Adam:
Na studentský víza limit není, to normálně studuješ. Limit je na ESTA nebo turistické vízum. Tuším, že kurz/studium nesmí být delší než 12 týdnů a ne více jak 18 hodin týdně. Jinak potřebuješ to studijní vízum. Pokud na něj splňuješ požadavky, tak by to možná byla cesta. Chodit tam do školy “čas od času”, tak aby tě nevyhodili a přitom si tam užívat.

@Marek: S tou marihuanou to nevim , ve statech ji uz maji legalizovanou Californie a podobne.

@Marek: Ja jsem v ESTE taky lhal ze jsem neprekrocil pobyt a byl jsem tam 4 roky na cerno a ESTU mam potvrzenou.

Zdravim chci se zeptat,
minulé léto sem letěl do Denveru,
vím že si za to mužu sám že sem zalhal v ESTĚ
Kde sem zaškrtl že sem se nikdy nedotkl drog
a na telefonu mi zjistili že užívám marihuanu.
Za to mě nepustili do Země ale otočili mě domů.
(před tím mě prohledávali, spoutali, a na noc mě dali do cely)
chtěl bych požádat o vízum protože ESTA už mi schválená nebude.
Dají mi ho i když mě nepustili do země za lež ?

@Radek: Ja to mel uplne stejne jako ty a vcera mi ESTU potvrdili a muzu tam jet jako turista.@Franta: Ja mam taky US ridick z Geogie taky propadlej, nechci tam zit po motelech a nebo byt zavislej na nekom asi to vidim na studenstky vizum nejaka skola po vecerech na par hodin tydne limit je snad 30h/tyden nebo tak.

@Radek: Ja to mel uplne stejne jako ty a vcera mi ESTU potvrdili a muzu tam jet jako turista.

@Adam:
Ale to už nebudeš turista. Takže na to budeš potřebovat víc “kontaktu” s úřady. Budeš potřebovat něco jako mají cizinci tady, povolení k trvalému pobytu.
Podle mě je jediná možnost vyřídit si B-2 a pak ho zkusit prodloužit. Tak bys tam mohl být až rok. Já tam takhle byl kdysi skoro rok, bydlel jsem různě po kámoších a auto jsem si také půjčoval od nich. A tenkrát ještě byla možnost udělat si i jako turista řidičák, dnes už to nejde. Dodnes mám California DL, sice už propadlou, ale mám.

To ale neřeší to auto a “vlastní” bydlení. Bydlet bys mohl v motelu, jako Earl. Tam budeš mít wifi. Auto jedině z půjčovny.
Projdi si http://www.uscis.gov případně zkus googlit. Tohle jsem nikdy neřešil, takže víc neporadím.

@Franta: Jo jasne me staci k zivotu abych si tam udelal US ridicak koupil si auto, pojistil ho, vyrentoval si apartman , bankovni ucet a zapojili mi internet.

@Adam:
Buď tam budeš jako turista a budeš si užívat. Tím pádem ESTA nebo B-2.
Nebo tam chceš žít, pak budeš potřebovat GC, případně podnikatelská nebo pracovní víza.
I když si tam koupíš byt/dům, tak nedostaneš právo tam dlouhodobě/trvale žít.

@Franta: Ty se v tom vyznas ,jakym smerem to mam hnat pokud chci ve statech zit cirka 2 roky ,pracovni vizum nepotrebuji po internetu si vydalavam cirka $4000 – $4500 mesicne coz by melo stacit na normalni zivot. diky moc.

@Adam:
Podnikatelským vízem se myslí, že budeš podnikat tam a dávat práci místním. Zkoukni na http://www.uscis.gov
Na nákupy by ti stačilo B-1, obchodní obdoba B-2.

Amerika není Evropa, že si řekneš, že tam chceš bydlet a vydělávat na netu. Není to ideální místo pro digitální nomádství.

@Franta: super, co to podnikatelske vizum , pokud tam pojedu jako nakupci US potravin pro export do z USA do Evropy kolik $ musim mit na ucte?

@Adam:
Řidičák určitě ne a apartmán asi spíš přes Airbnb nebo něco takového.

Na řidičák potřebuješ trvalou adresu a tu jako turista mít nebudeš a taky SSN, to nedostaneš už vůbec. Na klasický rent bytu nebudeš mít dobrý kredit (platební historie), takže to bude drahé, pokud vůbec něco seženeš.

@Franta: Okay mockrat dekuji muzu si na to turisticke udelat US ridicak a vyrentovat si apartman?

@Adam:
Turistické B-2 s možností pobytu až 6 měsíců. V určitých případech se to dá během pobytu i prodloužit. Nic jiného mě nenapadá.
Jedině pak nějaká podnikatelská, ale tam už jsou větší požadavky.

Ahoj, penize si vydelavam pres internet potreboval bych pouze dlouhdodobe pobytove vizum do USA je nejaka sance?

@Martin:

Ahoj Martine, taky budu řešit L1 vízum, pokročil jsi nějak? Já jsem se dočetl informace, že hlavně u L1-A je pak dobrá šance na žádost o GC, záleží ale na tvém zaměstnavateli a taky tvých managerial nebo executive schopnostech. David

@Radek:
Pokud už jsi ve Státech byl, tak je otázka, zda to uvést, bezpředmětná. Vědí to. Pokud jsi tam byl nelegálně a platil tam daně, tak vědí, že jsi i nelegálně pracoval. To, že jsi platil daně, na věci nic nemění, dříve mohl SSN získat i turista bez pracovního povolení. Po těch letech to už asi nebude mít vliv na cestu do USA, její zákaz, ale čekej zvídavé (nepříjemné) otázky tímto směrem. Asi v tvém případě budou klást větší důraz na dokazování, že tu máš pevné zázemí a nehrozí, že tam opět zůstaneš.

Dobrý den,
v letech 1996 až 2001 jsem nelegalne pracoval v USA. Z toho v letech 1998-9 jsem platil legalne daně ( pracoval jsem v americke firme), další roky jsem daně neplatil ( uklidove práce ). Celou dobu jsem USA neopustil ( 5,5 let). Pokud bych chtěl nekdy v budoucnu jet do USA na dovolenou,budu mit problém a pripadne mel bych při zadani o vizum uvest, že jsem v USA jiz byl? Předem děkuji za odpověď. Radek

@Martin:
Netuším, koukal jsem jen zběžně na uncis.com. Nestuduji detailně něco, co přímo nepotřebuji. Zkus se ještě podívat na immihelp.com, tak bývají také dobré informace.

@Franta:
Dite je moje a ne pritelkyne, takze To netreba resit. Ja jsem se prave docetl, ze prave u L1 lze provest convert na GC. U H1b to pry nejde.
Pokud by mi pak firma nabidla dalsi praci, jako ze realne asi ano, tak bych pak mohl visa konvertovat. Ale je dana nejaka doba po kterou tam musim byt na L1 aby to slo?

@Martin:
Zkus zapátrat na http://www.uscis.gov. Ale asi budeš zklamán.
L-1 je pracovní neemigrantské povolení. Tzn. že za standardních okolností nemáš nárok na GC. Prostě po ukončení kontraktu (pokud ho neprodlouží), pojedeš domů. Na tu GC je tam možnost, ale to by se asi musela zapojit firma a chtít tě tam časem nastálo. Ty sám to, podle mě, nemáš jak vyřídit, když nebudeš vědět, jak na to. Ale koukni na Veržánu, ty něco takového řešili, když jejímu manželovi skončil kontrakt u NASA a povedlo se jim to.
S přítelkyní máš taky peška, případné L-2 platí pro manželku, také viz Veržána.
Dítě by asi prošlo, ale dá ti přítelkyně povolení, vzít si ji s sebou? Také tam budeš potřebovat asi hlídání (nepíšeš kolik dítěti je). Nechávat ho doma samotné nepůjde, nějaký bdělí soused by tě nahlásil na úřady za zanedbávání péče. Takže chůva, k tomu nějaká škol(k)a a tím se dostáváme k výplatě. Budeš brát dost, abys to vše utáhl?

Zdravim do fora,
Mam moznost ziskat L1. Jak lze na L1 privezt vlastni dite nebo pritelkyni s sebou?
Po jake dobe lze zadat o status change na GC aby to bylo jiste, nebo neni doba rozhodujici? Co v tom pripade rozhoduje nebo je dulezite?
Diky predem

Dobrý den,
prosím,poraďte mi.V roce 2017 jsem byla s cestovní kanceláří na zájezdu v Íránu. Pas
s íránským vízem je platný do roku 2024.Tento rok bych chtěla s CK na zájezd Izrael,Palestina,Jordánsko a musím tedy asi mít druhý pas.Chtěla bych však v dalších letech navštívit s CK Mexiko a národní parky USA.Nestačí mi tedy ESTA,ale musím žádat o vízum? Nebude v pase vadit vízum do Jordánska a že jsem byla v Izraeli a Palestině?

@Jirka:
Pokud jsi v něčem opravdu dobrý, tak můžeš zkusit oslovit americké firmy, u kterých se ve svém oboru můžeš uchytit. Třeba některá projeví zájem.
Případně zkus zaměstnání u nějaké americké firmy tady a doufej, že budeš tak dobrý a oni tě tam někdy pracovně pošlou.
Získat pracovní povolení “jen tak”, abys tam mohl jet a zkoušet štěstí, nejde.

Zdravím a mám dotaz. Je možné získat nějaké pracovní vízum nebo povolení na práci v USA na 1 rok ? Dlouhodobě tam žít nechci,ale rád bych získal takovou pracovní zkušenost. Je mi 35,takže nějaké studentské vízum asi pro mě není. Děkuji za rady a zkušenosti.

@Lubos:
Zde na webu je to několikrát zmíněno v příspěvcích.
Překročení povolené doby do jednoho roku – zákaz vstupu na 3 roky.
Překročení povolené doby o více než rok – zákaz vstupu na 10 let.

Jestli dobře počítám, tak “rodinnému příteli” uplyne zákaz až příští rok. Takže bych si cestu naplánoval až na 2020. Prvně samozřejmě bude muset na ambasádu a tam asi vysvětlit proč překročil a pak doložit vše o plánované cestě a doufat, že vízum dostane. Tím ale nemá vyhráno. Imigrační si ho potom taky proklepne, až tam přiletí.

dobry den,

Jeden rodinny pritel pobyval v USA nelegalne od r 2006 do 2009 (porusil vizovou povinnost). Nyni by chtel do USA opet, navstivit rodinu. ESTU mu ale neschvalili (travel not authorized) a ted je jedina moznot zazadat o viza primo na ambasade. Mate prosim nekdo zkusenost, jestli je vubec nejaka sance ze viza dostane prip. jesli poruseni vizove povinnosti znamena trvaly zakaz vstupu do USA?

Moc dekuji,

lubos

@Simona:
Popravdě netuším. Nevím, jestli budeš moct žádat sama nebo přítel, případně zda to bude muset udělat firma, aby se za tebe někdo zaručil. Zkus projet http://www.uscis.gov

@Franta:

Díky za rychlou odpověď. Pokud by tedy byla svatba až po získání L1, tak jen požádám o L2? Tam jsou také nějaké poplatky?

@Simona:
L-2 je pro manželku (rodinné příslušníky), takže mi z logiky věci vychází, že v době podání žádosti o L-1 bys měla být jeho manželkou. Jinak bude muset papíry vyplňovat znovu, s tím, že už není svobodný, ale ženatý. Proces to tak prodlouží, možná vrátí na začátek. Jiná situace by zřejmě byla, pokud by svatba byla až po schválení jeho L-1.

Dobrý den,

pokud partner žádá o L1 vízum musíme být v době žádosti manželé (abych dostala L2), nebo se stačí vzít během procesu?

Děkuji

@Honza: Ono ti nic jineho, nez jit na tu ambasadu, nezbyde. Zkouset ESTA je skoro tutovka. I kdyz dostanes vizum, stale te nemusi pustit urednik na hranici.

@Franta: franto díky za informace

@Honza:
Tu práci jsem předpokládal. Přiznání je sice polehčující okolnost, ale zaručený flastr. Radši uslyší, že jsi žil z úspor a výdělku firmy, jejíž běh nevyžadoval tvou přítomnost a ostatní to zatím vedli bez tebe.

Problém na hranici může nastat i s vízem. Imigrační má prostě poslední slovo. Tak jako úředníka na ambasádě, budeš muset přesvědčit i jeho.
Pokud pojedeš přes hranice, tak ESTA není potřeba, vše se vyřídí na místě. Bude potřeba jen eTA do Kanady.

@Franta: děkuji za odpověď. Žil jsem z práce načerno. Otázka je zda to přiznat nebo jít cestou práce na dálku z čr živnost jsem v té době měl. Beru to tak že mě mají evidováno který přetáhl víza a z toho důvodu bych neměl dostat estu pak teda B2. Co když projde esta nemůže nastat problém na hranici s imigračním úředníkem? Pravděpodobně budeme překonávat autem Canada/Us.

@Honza:
B-1 je pro služební cestu a tak, turistické je B-2.
Při odletu už je to většinou “v pořádku”. Od doby, co se to neřeší papírově a nevrací se útržky, kde se dost často kontroloval datum, se to kontroluje až z dat od aerolinek. Málokdy se kouká do pasu a hledá razítko s datem.
Nechceš vyhazovat 160$, tak zkus ESTA, tam vyhodíš jen 4$, neschválí ti ji a stejně budeš muset na ambasádu, pokud tam chceš jet. Nemáš jinou možnost. Prostě si připrav nějaké uvěřitelné povídání, proč jsi minule přetáhl. Možná se ti tam líbilo tak moc, že se ti nechtělo domů. Otázkou je, z čeho jsi tam žil.

Ahoj, před dvěma roky jsem strávil v US 8 měsíců na estu. Tj. o 150 dní víc než dovoluje vízum. Při odletu vše v pořádku v cele jsem neskončil i když strach jsem z toho měl. Za půl roku bych chtěl jet turisticky na 3 týdenní trip vancouver- utah. Po přečtení podmínek dalšího vstupu musím žádat o B1. Neví prosím jaká je pravděpodobnost získání víza? Zaměstnaný, živnost aktivní, auto, byt, celá rodina v čr. Nechce se mi vyhazovat oknem 160 $. Děkuji za radu

@Petr Novák: Jelikož jako instruktor bych nezvládnul aj, i když si nemyslím, že je na špatné úrovni, ale určitě není na takové úrovni, jaké požadují tj. B2-C1, tak jsem se rozhodl, že toto léto strávím ve VB. Tady se také určitě naučím něco anglicky a budu o něco víc připraven na další léto na WaT.

@Mesi:
Je podaná žádost teprve, ale jelikož spadám do první skupiny pro čekatele, tz. děti u.s. občana pod 21 let, tak si myslím že nebude problém s vyřízením GC. Ano s tím vízem a estou je mi to jasné, je tedy možné když se vezmeme tady nebo tam, až budu držitel GC, aby tam mohla nějak zůstat natrvalo?
@Franta:
Hele, probíral jsem to s máti, ta mi říkala, že pokud by tam mohla nějakým způsobem zůstat, třeba až by čekala na vyřízeín GC, tak není pravda, že by musela sedět doma. Prý se může zaaplikovat na Adjustmen of status a tím může dostat Employment Authorization Card, aby mohla pracovat, ikdyž by ještě neměla GC.

@Ondra: Doporučuji jet na WaT, nebo jako instruktor do kempu. To ti dá do života hodně – mnohem víc, než nějaká nelegální práce.

@Honza: Matka za tebe podala zadost nebo uz mas GC vyrizeno? Celkem zasadni otazka. Na pritelkyni se tva GC nevztahuje, ta tam tedy muze jet maximalne na 6 mesicu, pokud bude mit vizum nebo na 90 dni v pripade ESTA. Pro bezneho cloveka jsou 2 zpusoby, pro vas pripada v uvahu jen jeden z nich – vzit se.

@Ondra:
Cokoli je lepší, než práce načerno.
Petr tady k tomu má články v sekci Víza, ESTA… -> Práce a studium v USA. Tak si to pročti, zagoogli, poptej se a uvidíš.

@Franta: Díky, ještě jsem našel na netu, že se dá také jet do USA jako instruktor kempů a že na to není potřeba vysoké školy. Co si o tom myslíte?

@Ondra:
Předpokládám, že jsi ve čtvrťáku a ne ve čtvrté třídě. I když otázka odpovídá tomu druhému.
Pokud mluvíš o WaT, tak asi uvažuješ o vysoké. Tak rok počkej, než si tím tvým neuváženým “i případně nelegálně” zavřeš cestu do Států nadobro.
Vystuduj vysokou, jezdi na WaT, dělej si kontakty, zkus výměnné studium, pokus se získat stipendium… Pokud tě to tam neskutečně táhne, tak se snaž, ať tě tam chtějí a ne ať tě chtějí vyhostit.

Dobrý večer, chtěl bych jet do USA na brigádu na celé léto, myslíte, že je možné si to nějakým způsobem zařídit i případně nelegálně? Teď končím 4. ročník tedy ještě nemůžu na WaT a do USA mě to neskutečně táhne. Je nějaký způsob jak se tam dostat a něco si přivydělat?

@Franta:
Mrknu na to. Díky

@Honza:
Za prvé, proč se brát ve Státech? Ničemu to nepomůže. Klidně se vezměte tady. A ani potom, ať už se vezmete kdekoliv, to nebude snadné. Jak dlouho to trvalo mamce, americké občance, než zařídila GC pro syna? U manželky “pouhého” držitele GC to nebude o nic snažší, spíš naopak. Bez GC tam bude jen sedět doma a to není ideální. Koukni na http://www.uscis.gov -> Green Card -> Green Card Eligibility -> Green Card through Family -> Green Card for Family Preference Immigrants

Dobrý den, chtěl bych požádat o radu. Moje matka bydlí ve USA už asi 8 let a má americké občanství. Tento rok poletím do Států a pár let tam budu pracovat díky tomu, že se na mě matka zaaplikovala, abych dostal zelenou kartu. Chtěl bych s sebou vzít i přítelkyni. Jenže v tom, aby tam semnou mohla zůstat, je docela problém. Takže otázka zní, jak na to? Co mě napáda jako možné řešení je, že by jsme se ve Státech s přítelkyní vzali. Teď de ale o všechny věci okolo, jako jak tam tu přítelkyni dostat, jestli by ta svatba vůbec prošla když by tam byla přítlkyně na cestovní vízum, u kterého se musí zaručit, že ve Státech nezůstane atd. atd.

Za každou radu budu velice vděčný.

@Mesi:
Ano Mesi, přesně tohle jsem měl se zdravotnictvím na mysli, u nás naprosto samozřejmá dostupnost zdravotní péče pro kohokoliv, díky povinnému pojištění. V Americe jeden z největších benefitů je, když je zaměstnavatelem hrazené alespoň nějaké zdravotní pojištění.
Pamatuji si, že když bývalý prezident Obama chtěl po vzoru Evropy povinné zdravotní pojištění pro všechny, republikáni ho označili téměř za horšího než Hitlera, že chce lidem něco nuceně nařizovat…zkrátka úplně jiná mentalita.

A to jsem si ani nevsiml, jestli uz tu nekde nekdo zminil dovolenou :o) Ze zakona 0 (slovy nula) dni dovolene. Hodne zamestnavatelu ale nabizi 5 dni, sem tam nejaka velka spolecnost 10 dni.

@Lukáš: V podstate pravda, jen bych lehce poupravil… Ano, v CR se zije velmi dobre. At si lide rikaji, co chteji, nepoznaji to, dokud nezkusi zivot jinde. Pro porovnani: s medianovym prijmem v Kalifornii budete zit hure, nez s medianovym prijmem v CR. Pokud mate aspon trochu nadprumerne placenou praci, uz se zivot v USA stava vynikajicim. Mentalita, styl zivota jsou odlisne, jde o zvyk. Kdo si nechce zvyknout, nema co delat v jakekoliv cizi zemi. Kreditni skore je pro nas neco obtizne pochopitelne, diskriminacni a nelogicke. Ale je to zazite, zakorenene a urcite se to nezrusi. Zdravotnictvi, tady s tebou nesouhlasim – zdravotnictvi je na spickove urovni, chovani lekaru a vubec vsech zamestnancu v nemocnicich je o nekolik levelu vyse nez v CR, ale co je bida a des (to jsi asi mel na mysli), je system zdravotniho pojisteni. Takze spickova pece, ale pro mnoho lidi nedostupna. Neco, co Cech vubec neresi, ale American se hodne zajima, jake pojisteni (pokud vubec) mu zamestnavatel nabizi.

@Dana: Dostala jsi celkem jasne odpovedi. USA neni Evropska Unie, aby tak kde kdo prijel a posilal zadosti o zamestnani. Ono to mimochodem plati i naopak, American si nemuze jen tak prijet pracovat do EU (aby bylo jasno, ze se jedna o benefit pro obcany EU). O shaneni prace bez pracovniho povoleni se tu nebudeme bavit, tak tedy s povolenim. Muzes byt spicka a mluvit perfektne anglicky a muzou te vitat. Ale take to muze trvat pekne dlouho, neco poradneho najit. Pokud nechces pracovat za pak dolaru (coz je v podstate cokoli pod 15 USD/hod), tak musis pocitat s tim, ze tvuj zivotopis bude jedes ze stovek dalsich. Musis zaujmout zivotopisem a cover leterem, kdyz se ozvou, musis zapusobit i po telefonu a pak osobne. Casto v nekolika kolech.
Prijel jsem do USA s jiz zajistenou praci (legalne), po roce jsem si rekl, ze ma anglictina je na takove urovni, abych mohl delat to, v cem mam praxi z CR (10 let). Trvalo to temer presne rok. To jen pro predstavu.

@Dana:
Očividně finančních prostředků máš dost, v ČR se zas tak špatně nežije. Já osobně bych v USA na trvalo bydlet nechtěl, sice jsem ještě “mlád”, ale i tak je to úplně jiná mentalita a styl života, třeba to jejich kreditní scóre je troufnu si říct pro většinu Čechů nepochopitelné a nemyslitelné. Stejně tak americké zdravotnictví je bída a běs oproti nám, daňový systém totálně jiný než v celé Evropě atd…
Nicméně moc rád si tam každý rok zajedu obdivovat jejich krajinu a právě zažít tu jinou kulturu.

@Dana:
Pokud získáš turistické vízum B-2, tak ho budeš mít (v naprosté většině to tak je) na 10 let. Délka jednoho samostatného pobytu je max. 6 měsíců, délka záleží na imigračním, může dát i méně. Cestovat se dá na toto vízum opakovaně, po celou dobu jeho platnosti. Všeobecně se doporučuje nechávat mezi delšími pobyty i delší pauzy. Pobyt na vízum se dá v určitých případech i prodloužit, takže nakonec může být delší než oněch 6 měsíců. Více najdeš na již zmíněném odkazu https://www.uscis.gov

Pro získání víza je dobré mít prokazatelné pevné vazby na ČR, práci atd.

Omlouvám se pokud už se tu na to někdo ptal ale je nějak omezen počet vstupů do usa na turistické víza? Pokud dostanu turistické vízum na 6 měsíců a poté se vrátím do Čr můžu ihned žádat o nové, pokud dokážu že mám dost finančních prostředků na vše potřebné? Někde jsem četla že pomůže potvrzení o tom že mám trvalé bydliště v čr, abych nebudila podezření že jim tam už zůstanu. Špičkový chirurg nebo vědec ze mě už nebude tak alespoň něco :).

@Dana:
Pokud ti skončí kontrakt, je jedno jestli vyprší nebo bude ukončen předčasně, tak ti končí i pracovní povolení. To je totiž vydáváno k danému kontraktu.
Přečti si ten odkaz, Veržána tam něco podobného řešila. A úspěšně. Ale to se tě (prozatím) netýká. To by ses tam musela nejprve dostat. Takže řešit co by kdyby, je dost předčasné.

@Dana:
Tak nějak jsem to předpokládal. Na tohle pracovní povolení na 99,9999….% nezískáš. Takových je tam mraky, na to nepotřebují cizince. Špičkový lékař, inženýr, IT odborník nebo kapacita v jiném zajímavém oboru má šanci, ale normální pracant se jen tak nechytne.
USA není EU, abys jela kam chceš a tam zkusila štěstí. Možná jako top vizážistka hvězd/modelek nebo kdybys přišla s nějakým novým moderním stylingem, aby tě nějaké americké studio chtělo, ale jako “obyčejná” pedikérky z Horní dolní se nechytneš.

Co v případě že práci a tedy i vízum dostanu ale po nějaké době mě zaměstnavatel vyhodí nebo firma zkrachuje. Musím si potom práci najít v určitém termínu nebo mě hned z usa ‘vyhodí’?

@Dana: jinak mám maturitu a kurzy z vizážistiky, pedikůry, manikůry a masáže ale práci bych vzala jakoukoliv. Doplňování zboží, pokladní, servírka, zákaznický servis, atd… cokoliv kde vezmou cizince :)

@Dana:
Začal bych u toho chceme. A rozhodně bych nezačínal tím, chceme prodat dům. Chtělo by to začít tím, chceme se přestěhovat (natrvalo) do USA. Dokud nebudete mít zjištěno vše kolem toho pobytu, tak je vám prodej domu v ČR a koupě domu na Floridě k ničemu. Není to tak, koupíme dům na FL, dostaneme pracovní povolení a budeme tam žít.

Pracovní povolení dostanete pouze pokud budete mít práci domluvenou předem. A ne jen, že vám ji někdo slíbí. Musíte mít vše zařízené. Píše se to tu stále dokola. Amíci si pracovní trh hlídají a je jedno kolik je tam nelegálů. Pokud tam chcete být legálně tam máte minimální šanci si to zařídit sami. Americká firma musí doložit, že na danou pozici nesežene (nebo nemůže dosadit) Američana nebo držitele GC. A i když uspějete, tak bude pracovní povolení maximálně na dva roky, případně méně pokud bude pracovní kontrakt kratší.

Přečíst celé – tohle, srovnat si v hlavě co přesně chcete, a pak pořádně plánovat.

Také je tu možnost podnikatelských nebo investorských víz. Doporučuji prostudovat web http://www.uscis.gov

Dobrý den. Chceme prodat rodinný dům v čr a přestěhovat se do usa na floridu. Máme cca 600 tisíc dolarů a domy v sousedství kam se chceme stěhovat stojí cca 200tisíc. Zbytek peněz tedy může jít na opravy, zabydlení se a nějakou dobu bez nutnosti pracovat. Pokud dokážu že máme nějaké finance do začátku, bude jednodušší získat pracovní vízum i když ještě nebudu zaměstnaná? A jak je to v případě že se chce přestěhovat někdo kdo už v čr pobírá starobní důchod?

@Daniel:
Jak moc tě ta americká firma chce? Nejlepší by bylo, kdyby zapojila své právní oddělení a vyřídila to ona. Můžeš to udělat i sám, ale bude to o dost náročnější, pokud tě v tom podpoří, tak by se to mohlo vyjít.
Zkus mrknout na Verřánu, tam uvidíš, jak to chodí.

Dobrý den,

Rád bych se zeptal, zda bych dostal víza pokud by mne přijala Americká firma sídlící v USA, jako zaměstnance, konkrétně jako specializovaného svářeče?
Přišla mi vcelku zajímavá nabídka, ale netuším zda nad ní, vůbec trávit nějáký svůj čas..

Děkuji za odpověd

@Radek: Z toho, co pises, je zrejme, ze jde o nelegalni praci. Je to vase vec, jestli do toho chcete jit a ta “vzdalenejsi” znama, jestli chce riskovat. Nejblize k tomu je pracovni vizum :o) respektive je to presne to, co potrebujete, zadne jine vizum tomu neni ani zdaleka podobne. Jak se pise vyse, tak je otazka, zda by to slo naroubovat na sezonni praci. V tom pripade je ale mic na strane te “zname”.

@Radek:
J1 by se snad mělo dát vyřídit i samostatně, bez agentury, ale je to opruz a navíc se to vyřizuje už rovnou pro někoho (WaT a tak) a většinou ten někdo radši jedná s agenturou, aby se nemusel moc starat. Ať to zkusí teta pořešit s úřady, jestli a jak by to šlo. Teoreticky by to jako nějaké prázdninová praxe mohlo jít. Ale tohle jsem nikdy neřešil, ani se o to nezajímal, takže to ber jen jako info ne jistotu.

Zdravím Radku, už se to tu probíralo mnohokrát…na 99% nemáš šanci takovouto práci dělat v USA legálně.
Vízum J-1 je STUDIJNÍ vízum do USA a možností polovičního úvazku a ne to že jsi student v ČR a chceš si jet přivydělat do Ameriky.
Pracovní vízum H1B na tuto nekvalifikovanou činnost nejsi schopen získat…ani kdyby vám teta byla ochotna pomoci.
Zbývá ti jen vystudovat nějaký dobrý obor, být v něm opravdu dobrý a pak shánět nějakého zaměstnavatele z ČR v USA nebo prostě jako většina jet na ESTU a nelegálně si tam na černo přivydělat.
USA není prostě Evropská Unie, možnost jet pracovat do Německa, Anglie apod už dnes bereme jako samozřejmost…ale je to obrovské privilegium členství v EU.

Dobrý den,
nacházím se v této situaci – s přítelkyní(oba studenti) nám nabídla práci na tři měsíce její vzdálenější známá, která bydlí v USA a mají tam hotel, takže ubytování a práce na tři měsíce by bylo zařízený, jenže teď nevíme jaké si vyřídit vízo, protože nejvíc odpovídající je to vízum J-1, jenže jestli to správně chápu, J-1 je jen pro ty agentury co domlouvají komplet celý pobyt včetně práce atd.
Myslíte, že je možné si J-1 zařídit individuálně nebo se na to vztahuje jiný typ víza?
Děkuji za odpověď.

@Jiří:
Já jen dodám – Veržána. Není to jednoduché, ani když o tebe v USA někdo stojí. Sám máš minimální šanci. Bývají pracovní víza pro sezónní pracovníky, ale není jich moc a jsou brzy rozebrána. Zkus si prostudovat http://www.uscis.gov.

@Jiří: Tohle je tu jiz mnohokrat popsano. Projdi si starsi komentare. Pokud odpoved nenajdes, tak se ozvi. Ale kdyz to zkratim do jedne vety, tak sance je mezi “mala” a “nulova” vcetne. Zalezi na nekolika vecech, ktere uz tu byly napsany.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak je to s pracovním vizem? Kdybych se rozhodl jedno pěkného dne sehnat si práci v USA. V Česku dlouhodobě pracuji peníze nějaké nasetrene mám vlastním dům,ale jiné závazky jako děti nebo manželku ne. Mám šanci se do USA za práci dostat? Spíše ale dlouhodobě ne jen na rok či dva děkuji za odpověď

@Petra:
Stačí, když ESTA platí v den vstupu na území USA. Ta tvá to tedy splňuje i s rezervou.

JE NUTNÉ ŽÁDAT O NOVOU REGISTRACI ESTA, POKUD BEHEM MÉHO POBYTU V USA VYPRŠÍ PLATNOST AKTUÁLNÍ CESTOVNÍ REGISTRACE?
Ne. Stací, když bude cestovní registrace v systému ESTA platná pri príletu do USA.

JAK DLOUHO REGISTRACE ESTA PLATÍ?

Pokud vám platnost registrace ESTA vyprší během pobytu v USA, nijak to neovlivní váš odjezd.

Dobrý den. V listopadu letím do USA jen na návštěvu na 10 dní. Vracím se 26.11. a ESTU mám platnou do 30.11.
Myslíte si, že by bylo lepší si raději udělat novou?
Určitě neplánuji pobyt v USA prodlužovat, jde mi spíš o to, aby na imigračním neměli nějaké připomínky (jasně, ty můžou mít ale vždy, vím :)).

@Karolina:
“lhat nebudu, pracuju tady a rada bych tu byla legalne” V tom případě tam přestaň pracovat, to je nelegální. :-)

Při vyplňování ESTA jsi souhlasila se všemi podmínkami. A je úplně jedno, jestli jsi je četla nebo ne. Pobyt na ESTA se prodloužit nedá, po 90 dnech, respektive po době kterou ti povolil imigrační, musíš opustit USA.

Zdravim, treba nekdo poradi:). Jsem v usa na estu 2mesice a chtela bych si tu pobyt prodlouzit, lhat nebudu, pracuju tady a rada bych tu byla legalne. Je nejaka moznost, viza j-1? Diky:)

@Petra: No, nevim. Kdyz planujes cestu uz s tim, ze porusis tamni predpisy…. Radit se mi moc nechce. Bohuzel je to asi trochu stereotyp pro nas narod, vymyslet, jak kde co obejit. Skoro bych snad i chtel, aby si takove poznamky, co pise Franta, delali.

@Petra:
Těžko říct. Nevím, jestli si u kontaktů/autorů zvacích dopisů dělají poznámky o překročení pobytu. Mohlo by je pak napadnou, že tam k nim lidi jezdí pracovat.
Pokud už plánuješ cestu s tím, že máš v úmyslu překročit, tak si říkáš o potencionální problém.

Ahoj, měla bych trochu stupidní dotaz, ale chci se ujistit. Pokud vypíšu víza Esta, uvedu tam kontakt na známou, která v USA žije a je tam oprávněně, zůstanu na dýl než je povolena doba 3 měsíce, udělám ji tím problém? Dostane se pak do USA její příbuzný, kdyby jel za ní na dovolenou a měl by ji v Estě také uvedenou?
Děkuji.

@Valina: Odpoved bude velmi strucna: Bez sance. A jedna rada navrch: At te ani nenapadne se na to ptat na ambasade, jestli chces nekdy ziskat ESTA nebo jakekoliv vizum.

@Valina:
O tom dost pochybuji. Na to místo teta může sehnat někoho místního (Amíka nebo držitele GC), takže bude dost těžko obhajovat, proč potřebuje zrovna tebe.
Pokud to budete chtít s tetou řešit, tak ať se raději ptá ona u nich na imigračním. Jak s tím přijdeš ty, tak to může znamenat preventivní stopku, abys tam nakonec nechtěla pracovat nebo zůstat i tak. Do zvacího dopisu bych rozhodně nic takového neuváděl. Pouze, že tam jedeš na dovču a teta se o tebe postará, jak je v článku o zvacím dopise.

Žádný nárok tedy nemáš. Dokonce ani na GC přes tetu. Nejsi její přímý příbuzný, tedy sourozenec, dítě nebo rodič.

Ahoj,

před tím, než se budu informovat na ambasádě, zkusím položit otázku sem, třeba mě poradíte. :)
Mám tetu (-sestra mámy), je x let už Američankou, má práci(uklízí domy) a odvádí pravidelně státu daně. Tato práce je pro ni legální.
Chtěl bych se zeptat, zda mám nárok na to, abych dostala na rok pracovní víza (pomáhala ji denně s úklidem domů), na popud jejího zvacího dopisu a uvedení důvodu?

Děkuji mockrát za odpověď.

@Franta: Aha to se omlouvám, já jsem právě ten příspěvek zpětně vůbec nemohla dohledat. Moc díky!

@Petra:
Už jsem ti odpovídal tady. Od té doby se nic nezměnilo.
Jak na to koukají u studentů, nevím. Ale já kdysi potřeboval, výpisy za poslední 3 měsíce, aby si udělali přehled o pravidelnosti plateb.

Dobrý den, prosím o radu.

Když bych chtěla žádat o turistické vízum (B2) a budu mít zvací dopis od známých, kteří v něm budou deklarovat, že za mě, jako studentku, všechny důležité náklady (ubytování, doprava, atd) budou hradit; jak vysokou částku bych přibližně měla mít na účtě? Samozřejmě se tam nejedu nijak přiživovat a vlastní peníze mít budu, jde mi jen o to mít jistotu, že mi kvůli tomuto vízum nedají.
A nevíte z kolika zúčtovacích období je třeba doložit výpisy při pohovoru na ambasádě? Nikde to nemůžu dohledat…

Mockrát děkuji, Petra

@Daniel:
Jestli můžeš cestovat, ti řeknou Amíci, ne my. Zkus ESTA, když to vyjde připrav si argumenty pro imigračního. Když nevyjde ESTA, tak si připrav argumenty pro ambasádu, když to vyjde tam, tak měj další argumenty pro imigračního. Nic víc ti nejde poradit

Teď už tam pojedeš jako turista? A co jsi říkat tenkrát? Jedu sem, abych tu přetáhl pobyt a pracoval načerno? To asi ne. I tehdy jsi určitě tvrdil, že jedeš jako turista. Máš tam černý puntík a nemusí ti věřit vůbec nic.

dobrý den,
v roce 2006-2007 jsem v USA překročil dobu pobytu, celkem jsem tam byl 1,5 roku, tento rok v srpnu to bylo deset let co jsem se vrátil, tzn. uběhla desetiletá lhůta pro “nežádoucího”, můžu vycestovat znovu do USA ? teď už jen jako turista na cca max dva týdny a stačí na Estu ?
děkuji za odpověď

@Franta: Děkuju. Trochu jsem koukal na ty sezonní/krátkodobé práce a existují i víza na tohle (i mimo zemědělství), ale jsou tam zřejmě nějaké další podmínky a vypadá to složitě.

@Petr:
Vždy potřebuješ to pracovní povolení. To je vždy vázané na tu konkrétní práci (zaměstnavatel + pozice). Takže kdyby ses tam dostal a tam si natrefil na něco lepšího, tak máš smůlu. Skončíš v té práci a skončí i povolení. USA není tak EU, takže je to o dost složitější. Nabízejí se i pracovní povolení pro sezónní pracovníky do zemědělství nebo i jinam. Ale nikdy jsem to nestudoval, takže nevím podrobnosti.

@Franta:
Moc děkuju za rychlou odpověď. A jiná možnost než citizenship nebo green card není, pokud bych tam chtěl pracovat třeba i kratší dobu? (legálně samozřejmě)

@Petr:
Pokud ti Irové nevyřídí pracovní povolení do USA, tak nikam nejedeš. Pochybuji, že budou čekat a doufat, že si ho vyřídíš ty sám. Což ani podle všeho nepůjde, protože je to irská firma a ne americká.
Podle mě hledají někoho, kdo už v USA je, Amík nebo někdo s GC.

Ahoj, rád bych poprosil o radu.
Chtěl bych se ucházet o vypsanou pracovní pozici v USA, kterou vypsala irská firma. S irskou firmou jsem v kontaktu a určité šance, že by mě vzali, tu jsou. Ale chtějí dopředu vědět, jak to mám jako Čech s vízy.
Nevíte, co bych si měl zajistit a jestli to lze vůbec dopředu ještě před tím, než by mě eventuálně zaměstnali? (práce min. na 1 rok, spíš déle na dobu neurčitou).
Moc děkuji za odpovědi.

@Romana:
Co se musí odeslat s el. podpisem?

Na návštěvu USA stačí vyplněná ESTA.
Mrkni sem, tam vše najdeš.
Cestovní registrace ESTA do USA
Návod jak vyplnit formulář ESTA

Ahoj ,prosím o radu jestli je nutné mít zařízený elektronický podpis .Maminka chce letět za bráchou a nikde nepíšou zda se to musí odeslat s elektornickým podpisem.Díky za radu

@Simona:
Ahoj, jak prosím tě tvoje situace dopadla, dostala jsi turistické vízum? A ESTU ti zatrhli po opakovaných dlouhých návštěvách (třeba 30 a více dnů/návštěva) nebo po krátkých návštěvách (třeba kolem dvou týdnů/1 cesta)?

Díky moc.

Všem Vám děkuji za rady . Hezký den Zuzana

@Zuzana: … a podle situace eventuelne zazadat o GC… Neco nam tu nehraje. Je to samozrejme tva vec a nic nam neni do toho, proc neni GC na prvim miste a tim padem vyreseno vse legalne (pobyt, prace, skola, cestovani mezi USA a CR, …). Kazdopadne je pro manzelku Americana idealni, aby pro ni zazadal o GC. Vse ostatni je jen zpusob se tomu z nejakeho duvodu vyhnout a presne to napadne imigracniho urednika.

@Zuzana:
To netuším. Za mě se muselo na ambasádu pro formulář, pak to vyplnit, doručit jim to se všemi náležitostmi a počkat na pozvání. Po pohovoru mi pas přišel druhý den kurýrem.

Nahoře v článku je:
“Záleží na vaší rychlosti a aktuální dostupnosti volných termínů. Americká strana uvolňuje termíny na pohovor s předstihem několika dnů. Po vyřízení a schválení víza vám bude doručeno kurýrem.”

Koukni i na web @Ambasády, určitě tam něco bude.

Moc děkuji Františku za odpověď a odkazy. S vizem pro manželku máte pravdu ještě to poštuduju. Ještě se zeptám jak dlouho cca trvá vyřízení B2 viza? Moc si Vážím Vašeho času a děkuju heyký den Z.

@Zuzana:
Manžel je Američan, proč není aktivní on? Nic o tom nepíšeš. Proč nezažádá o GC pro svou ženu. Z jeho pozice by to bylo určitě jednodušší.

Ty můžeš zkusit maximálně vízum B2 – turistické, B1 je pracovní cesta. To samé pro dceru. Ale je to jen pro návštěvu, ne pro to, tam žít. Počítej s tím, že budou mít spoustu otázek. To mají ale vždy. Budeš to mít jednodušší/těžší (jak v čem) jako žena Amíka. Určitě padne otázka, jestli tam chceš zůstat, což by bylo pochopitelné. Je možné, že to bude důvod, proč ti vízum nemusí dát a o odkáží tě na vízum pro manželku Američana, s ním by bylo vše podstatně jednodušší. Jak by to bylo přesně s dcerou nevím, ale nejspíš se “poveze na vlně” s tebou. Koukni sem. Na dceru pasuje to poslední – Children of spouse (unmarried and under 21). Něco je i tady, tobě se hodí to o nevlastních dětech.
Nejsem expert, takže mě neber za slovo. Jen vycházím z informací různě po netu a na US ofiko stránkách.

A nikde se moc nešiř, že dcera v USA chodila do školy na ESTA. To se nesmí. Na ESTA se dají pouze navštěvoval krátkodobé kurzy, na školu je třeba studijní vízum.

Dobrý den
Mohl by mi prosím někdo poradit? Manžel je američan momentálně jsme tady v čechách ale chceme odjet do USA. Chci si zažádat o B1 víza a podle situace eventuelně zažádat o GC. přímo ve státech. Jak je to prosím ale s dcerou která není manželova má jen jeho přijmení. Na ambasádě nám doporučili zažádat o studentská viza ale dcera chodí do 4 třídy. Nebude lepší zažádat také o B víza? Do školy v USA už chodila když jsme tam byli jen na ESTU. Poud má někdo zkušenost nebo by uměl poradit budu moc ráda. Děkuji předem a přeji hezký den Zuzana

@Nikola: Snoubenecke vizum pro tebe neni. Turisticke vizum, jak pise Franta, by mohl byt problem, ale asi bych ho zkusil treba jako dlouhodobejsi navsteva znamych. Nejjednodussi ESTA. Rozhodne ale zapomen na to, ze bys treba dostala pracovni vizum.

@ivettt:
Někde jsem to četl, ale už jsem to nenašel. Nevím, jestli to bylo tady nebo na jiném webu.

@Nikola:
Snoubenecká jsou pro toho, kdo si bude brát Američana/ku.
Pro tebe buď ESTA nebo B-2. B-2 by se mohlo zdát časově výhodnější, je tam doba pobytu až 6 měsíců. Je ale otázka, jak na to budou koukat na ambasádě. Aby si nemysleli, že tam budeš s přítelem, a abys měla na živobytí, tak si najdeš práci načerno.
Osobně bych doporučoval tu ESTU a čas od času za přítelem přiletět. Ne na plnou dobu a ne moc často. Jsou tu příspěvky, kdy už při třetí/čtvrté delší cestě dotyčného vrátili z letiště domů.
Otázka je, jak moc ta firma o přítele stojí nebo co je to za práci. Možná by vyřídili povolení i pro tebe, ale práci bys musela asi hledat sama.

Ahoj, mam otaku. Môj priateľ odchádza do USA za prácou. Ešte by sme sa nechceli brať a premýšľame aké víza by sa mi dali vybaviť na nejaké dlhšie obdobie. Zatiaľ sme na nič nepřišli…. Vyššie som čítala o snúbeneckych vízach K ale to som nikde inde nenasla.. Čo to je za kategóriu??? Ďakujem :)

@Franta:
ano, jak rikas, vypisy z uctu mi nepomohou. dekuji moc za odpoved, nevis kde bych mohla zjistit jak je to s tou ESTOU v pripade zamitnuti B2?

@ivettt:
Z toho co píšeš, jsi vlastně poslední 4 roky “nezaměstnaná”. To těžko prokážeš pravidelný příjem, zázemí můžeš prokázat rodinou, bytem, autem… Ale neděláš a peníze ti chodí jen v létě, dost možná i hotově, takže požadované 3 výpisy z účtu (nebo jak to teď je) asi taky nepomůžou. Navíc by si mohli myslet, že tady děláš přes léto, a tam chceš dělat (už jsi dělala) přes zimu. Také budeš muset doložit, že máš prostředky na cestu.
S tou ESTOU nevím, jestli jí po zamítnutí víza neruší.

zdravim, v USA jsem byla jiz dvakrat na ESTU, pokazde v zime, poprve na 3 tydny a podruhe na 3 mesice. Mam v californii pratele a rada cestuji. V ceske republice mam sezonni letni praci a proto si mohu dovolit cestovat v zime. Bohuzel prace neni na smlouvu a uz takto funguji 4 roky. Ted v rijnu bych chtela odcestovat znova ale na delsi dobu. ted mam dve otazky…1. Kdyz pozadam o turisticke visa B2 a budou zamitnuty je moznost odjet alespon na 3 mesice na ESTU, kterou mam stale v platnosti? ….2. Pri zadani viza B2 nevim jak dokazat, ze se vratim, kdyz respektive nemam zadne pracovni zazemi. Myslite, ze to v me situaci bude obtizne prokazat? popripade nemate zkusenosti s timto pripadem? moc dekuji za jakoukoliv radu. Diky Iveta

@Eva: Pokud nejste manzele, nejspis tam budes na turisticke vizum a az poletis opakovane, budou mit urednici na letisti k tomu, aby si te vzali stranou. Idelani je v takovem pripade svatba (to nezarucuje pracovni povoleni).

@Eva: Jste manzele? Je to nabidka od jine spolecnosti, nez ktera ho momentalne zamestnava? Lepe receno, jde o relokaci do materske, dcerinne, sesterske spolecnosti v USA? Pokud jde o relokaci, vetsinou se spolecnost postara o viza i pro ostatni cleny rodiny. Pokud jde o uplne jinou spolecnost, reste to s ni.

@Eva:
To hodně záleží od toho zaměstnavatel partnera. Nejspíš mají zájem jen o něj. Ono je něco jiného dostat tam a platit někoho, kdo pro ně bude dělat a dostat ho tam z celou rodinou. To už jsou vyšší náklady, samozřejmě pro partnera. Pak už se ta práce nemusí vyplatit. Nejhorší varianta je, že pracovní vízum zařídí jen pro něj, nejlepší, že se to povede pro všechny. Ty jsi jen partnerka, takže nemáš na nic nárok, u dětí je to jiné, ale proč by s sebou bral malé děti, když by si musel platit někoho, kdo je bude hlídat. Tohle řešte doma a s tím zaměstnavatelem, jeho právním oddělením. Je otázka, jak moc ho chtějí. Kamarádky známou chtěla její firma do kanadské centrály tak moc, že jí zajistili a zaplatili komplet přesun s celou rodinou a vyřídili veškeré papírování.

Přečti si příběh Veržány. Měli to podobně, jen neměli děti.

Sorry za ty chyby, haha, pisu to s ditetem na kline :-D

Ahoj! Můj životní partner dostal nabídku práce v USA. Podrobnosti prozatim nejsounjiste, o nej ale v mě dotazu nejde. Mame spolu 2 deti (4 mesice a 3 roky). Ja jsem oficialne na materske. Jake jou sance ze ja a deti doataneme vizum? A jake?
Diky moc

@Kate:
Nemovitosti jsou rodičů, jednou budou možná tvé, ale nyní nedávají žádnou záruku ohledně tvé osoby. Snad to tvé úsilí kolem zařizování ocení a vše proběhne podle plánu. Kdybys tam chtěla zůstat, tak můžeš zvolit o dost jednodušší cestu. Držím palce.

Ahoj, muzu pouzit nemovitosti rodicu jako strong ties pri pohovoru? Jelikoz jsem dokoncila VS, jela bych do USA na J1 a bojim se, ze budou mit poblem s tim, ze jsem mlada, svobodna, nezamestnana a k tomu jeste chodim s Americanem. Na svem ucte mam nasporeno kolem $10k, staz je na rok a placena na hodinu $13.5 a svatbu nebo zustavat tam rozhodne neplanuju… cely proces zabral strasne moc casu a penez a nechci, aby mi to zamitli behem peti minut…

@Markéta: Nepusobis jako Americanka a zrejme nemas ani GC. Odpoved jednim slovem: NE

Ahoj, rovnou se zeptám, existuje vůbec nějaká možnost jak legálně vycestovat do USA pracovat třeba na rok? je mi 26, nejsem již studentka, chtěla bych tam pracovat někde v kavárně, restauraci, obchodě…
Po tom co jsem prošla různé možnosti víz to vypadá, že snad něco takového ani možné není co? :/

@Mesi:
Tím smajlíkem na konci je celkem jasné, co si o tom myslíš Mesi :D

Promiň Domčo, vypadá že se ti tady nedaří a chceš si jet něco přivydělat do USA…takových tam mají víc než dost a takové vrací houfem domů :(

@Domca:
Ten registr dlužníku nevadí. To, že jsi nezaměstnaná by mohlo, hlavně u žádosti o vízum, tak je to náročnější než u ESTA. Těmi výpisy (nejen) dokazuješ vazby na ČR.
Hlavní problém je v tom tvém “když chci jet do USA pracovat”, tím to celé končí. Na turistické vízum B2 nebo na ESTA pracovat nemůžeš. Na to potřebuješ pracovní povolení a to jen tak nezískáš.

@Domca: Nepises jake vizum. Pokud si prectes komentare, ktere tu uz jsou, tak si odpovis sama. 1) pokud chces jet do USA pracovat a nemas to jiz domluvene vcetne zajisteni pracovniho viza, tak vizum nedostanes. Bez ohledu na registr dluzniku. 2) USA neni EU, takze pokud tam proste “jen chces” jet pracovat, pracovni vizum nedostanes. Pisi pracovni vizum, protoze turisticke vizum mas velkou sanci ziskat – s nim ale v USA nesmis pracovat. Pracovat tam muzes, pokud mas nektery typ pracovniho viza, pokud jsi clen diplomaticke mise, pokud mas Green Card, pokud jsi obcan USA. Pokud jsi alespon jednou odpovedela ano, tak tam smis pracovat :o)

Dobrý den, chci se zeptat jestli dostanu vizo kdyz jsem v registru dlužníků, když chci jet do USA pracovat? A jeste jedna otazka tady psali ze potrebuju 3 vypisy z uctu za posledni 3 mesice. Kdyz jsem nezamestnana uz mesic bude stim problem? Dekuji za odpoved

@Hugo:
Na tohle už se ptala Wendy. Odpověď dostala na ambasádě.

Dobrý den, zajímáji mě podmínky na vízum E-2. Kolik je potřebná investice ? Děkuji

@Honza:
Když ti nikdo neodpoví, tak nikdo neví. Takže budeme teoretizovat, když to chceš.
Chceš se tam dostat bez přešlapů a zajímá tě, jaký důvod si vymyslet. Super přístup.
Pokud B2 platí, tak ho asi můžeš použít, ale nevím, jestli to F-1 nemělo na platnost vliv.
Jazyková škola? To by chtělo spíš studijní vízum. Na turistické bys studovat neměl, to je, myslím, stejné jako u ESTA. Maximálně nějaký kurz s omezeným počtem hodin týdně a dobou trvání. To tu někde několikrát je, tak to zkus dohledat.

Ahoj, prosím o odpověď na výše položený dotaz :) Díky

Ahoj, prosím o radu. V roce 2010 jsem dostal B1/B2, kdyz jsem jel do USA hrat hokej. Vizum je platne do 2020. Minuly rok jsem vsak kratce studoval v USA na univerzite na F-1 vizum. Moje otazka zni, zdali mohu vyjet stale na to B1/B2 z roku 2010? Planuji jet k rodinnemu znamemu a zacit chodit na Floride na jazykovou skolu, na to by mi mela snad B1/B2 pripadne stacit, ze ano? Pripadne jaky jiny duvod si vymyslet, aby me imigracni pustilo do země/zkratka abych prosel cestou do US bez preslapu? Dekuji za odp :)

@Lukas:
Je to možné, ale budeš muset vysvětlit/obhájit, proč potřebuješ víza a nestačí ti ESTA. Oboje je turistické, takže důvod, proč tak dlouho, máš na to, co tam budeš dělat…

Nevite prosim nahodou, kdyz mam platny ESTA viza, na ktere jsem byl pred 5 mesici na 3 mesice v USA a jel bych tam rad znovu za mesic, ale rad bych tam pobyval tentokrat delsi dobu nez 3 mesice, jestli je mozne zazadat si o viza B-2?

Bez pravnika to nepujde. Jsem v tom moc zamotana.
Do skoly se mi uz nechce. Byla jsem do lonska na magisterskem a to uz si nejakou dobu pisu jako prvni 3 v kolonce vek :D
U me uz vazne zacina to uvazovani o rodine, praci a co tu po sobe zanechat. Firma byla proste nahoda, ze pritel mel plan ale ne finance. Navic bylo skvele, ze pulku oblasti bych mohla pokrejt vzdelanim ze stredni a castecne i z vejsky. Rikala jsem si super, vymysleli jsme jak by to mohlo byt a vypadat dal za par let, no a ted nam to muze uskodit.
Tak nam drzte palce

@Vanesa:
Já ještě doplním. Opatrně s tou firmou. Aby z toho nakonec neudělali ilegální práci a tobě nezavřeli dveře do USA. To bys pak vše musela řešit z ČR a navíc by na to asi už opravdu koukali jako na účelový sňatek. To by pak bylo vše hodně těžké. Chce to opravdu dobrého právníka specializujícího se na tuto problematiku a nedělat nic, co on neposvětí.

@Vanesa: Vezmeme to poporade (neoficialne – jediny, kdo opravdu poradi v tomto pridade je imigracni pravnik): 1) zainvestovala jsi do americke firmy, to ti nedava pravo v USA pobyvat, natoz pracovat – ani v te firme. Firma by te musela zamestnat = ziskat pro tebe pracovni povoleni (bez pravnika nemozne) + dokazovani, ze jsi lepsi nez jiny uchazec z US trhu prace. Druha moznost, firma by te mohla zkusit pritahnout jako spolecnika = to take znamena ziskat vizum (myslim ze je to to podnikatelske/investorske, ale nejsem si jisty). 2) snatek ti automaticky nedava pravo v USA pobyvat a uz vubec ne pracovat. Resenim je snoubenecke vizum, ktere ale nedava pravo pracovat (myslim, ze existuji vyjimky). Pokud se vezmete, bude muset tvuj manzel (American) pro tebe zazadat o pristehovalecke vizum (Green Card). Proces trva minimalne rok – ve vasem pripade, kdy je velmi pravdepodobne, ze bude snatek povazovan za ucelovy, to muze trvat mnohem dele.
3) moznosti, ktere uvadis – SKOLA = realne, pokud mas na skolne – zapomen na praci. Najit americkeho ZAMESTNAVATELE = temer nemozne, pokud nejsi spicka v nejakem oboru. Vetsina zamestnavatelu primo uvadi, se neakceptuji uchazece, kteri budou potrebovat sponzoring. Nejsnazsi cesta je byt zamestnancem ceske firmy s matkou nebo dcerou v USA, pak je moznost relokace (za ucasti pravnika a i v tom pripade neni zajisteno vizum s moznosti zadat pozdeji o GC). VASE FIRMA – popsano vyse. Jako zamestnanec to same jako jsem popsal v predchozim bode. Jako spoluvlastnik by to pres nejake vizum melo jit. Vse, co jsem popsal je pouze smes dohadu vychazejicich ze zkusenosti se snatky s americkym obcanem a relokacemi do USA. Imigracni pravnik to vse muze vyvratit/nebo ne, a rekne ti toho vic a hlavne podle zakona. Ber to jen jako hrube nastineni moznosti, rozhodne ne jako jistotu. Treba mne tady nekdo opravi.

Tomu prave rozumim a z toho jsem dostala strach. Vubec jsem nic neplanovala, prave proto jsem v tom ted tak zamotana. Seznamila jsem se s pritelem, mela moznost pomoci mu s jeho plany, mluvili jsme o tom dva me pobyty, ve druhem se mi podarilo najit jeho biologickou rodinu a treti se zaclo uskutecnovat podnikani. Zacala jsem vymyslet moci byt pres v usa pres skolu (drahe a nesvobodne), praci (velice komplikovane a zdlouhave, jestli vubec uskutecnitelne), pak tedy pres firmu, na e2 (zdalo se byt nejlepsi reseni). Behem tretiho pobytu jsem dostala snubni prstynek. Zkonzultujeme USA imigracniho pravnika.
Dekuji vsem za odpovedi a preji hezky vikend.

@Vanesa:
“Jak píše Mesi, tohle je práce minimálně pro imigračního právníka + Osobně se o tohle nezajímám, takže jen předávám informace, co jsem kde četl.”
Měj v paměti, že to amíci můžou vnímat jako účelový sňatek kvůli té firmě. Požádat o permission to work můžeš, ale nemusíš ho dostat. Jak se říká, bez právníka už ani slovo.

@Franta:
A co znamena to pracovni povoleni? To by melo byt pred GC a lze zadat uz pri fiancee vizu. Ja mam prave dost vyhodu v tom, ze se klidne 2 roky muzu sponzorovat sama i v te usa.

@Vanesa:
Jak píše Mesi, tohle je práce minimálně pro imigračního právníka. Nejen, že chystáš svatbu, ale už tam “jedeš” v podnikání. Není to tak, že se vezmete a hned máš povolení k práci. Při svatbě tam, budeš muset sedět doma a čekat na GC, do té doby nesmíš pracovat (a to ani v té firmě), takže tě bude manžel živit, bude tvůj tzv. sponzor. Při svatbě u nás je to podobné, s možností, že budeš na GC čekat tady nebo tam, pokud tě bude sponzorovat. Možná (nevím určitě) tam v mezidobí, můžeš jezdit na “dovču”.
Nejlepší je to snoubenecké vízum, pak cesta na turistické vízum a změna statusu, cesta na ESTA a svatba je tak trochu ne podle pravidel.
Osobně se o tohle nezajímám, takže jen předávám informace, co jsem kde četl.
Info hledej hlavně na uscis.gov. Případně na nějakém info právním webu, např. immihelp.com.

@Vanesa: … a mas pravdu, ta posledni moznost neni nejstastnejsi.

@Vanesa: Cesky pravnik ti nepomuze. At se partner podiva po pravnikovi v USA. Je tu hromada pravniku specializovanych na tuhle problematiku.

Dobry den,

jsem v situaci pripominajici Simoninu, ale nedostala jsem se tak daleko.
V Cerven – Zari 2016 jsem jela na J-1, kde jsem se seznamila s americanem. V listopadu – lednu a breznu – kvetnu jsem byla v USA na ESTA. (6 mesicu ESTA)
Partner rozjizdel firmu, do ktere jsem i zainvestovala.
Jsem schopna v ni i pracovat, vzdelani a praxe.
Hledala jsem reseni, jak byt s partnerem a zaroven legalne jako 50% vlastnik firmy pracovat, pri cemz je moznost v budoucnu zamestnat dalsi americany.
Partner mne ale i pozadal o ruku.
Momentalne nevim, jak nejlepe, nejrychleji a nejefektivneji celou situaci vyresit.
Pomerne dlouho i hledam ceskeho pravnika a bez uspechu.

Mam moznost zkusit zadat o E2, nebo se rovnou vdat.
A to bud pres vyrizeni snoubeneckych viz, kdy nevim jak dlouho trvaji a jestli by me v mezicase pustili do USA na stavajici ESTA. Nebo zkusit snad jednodussi B2 a pote v USA zmenit status na manzelsky a obstarat si pracovni povoleni, nebo priletet do USA primo na stavajici ESTA a vyresit cele i se snatkem. Tato posledni moznost mi ale neprijde nejstastnejsi.

Budu velice rada za odpoved, protoze opravdu dlouho hledam nekoho, kdo by se ve veci vyznal, poradil a byl nestranny vuci nejakemu statu.

@Simona:
ESTA i vízum jsou turistické. Pokud v USA trávíš takovou dobu, tak se asi nedivíš, že už tě tam nepustili. To prostě nevypadá jako typický turistický pohyb. Pokud na ambasádě vysvětlíš, jak se věci mají (přítel a tak), vízum by ti dát měli. Přístup k informacím v systému jistě mají, otázka je nakolik je to bude zajímat a jakou tomu případně přiloží váhu během pohovoru. Otázkou také je, co jsi na imigračním říkala během předchozích cest. Jestli jsi se “vydávala” za standardního turistu nebo jsi na férovku přiznala, že jezdíš za přítelem. Pokud jezdíš stále na jedno místo, tak si mohou myslet, že tam máš práci.

Dobrý den,
Vloni jsem byla v USA 3x na Estu, takže jsem byla v USA více jak půl roku. Letos v únoru jsem měla tu odvahu odjet znova, ale vrátili mě zpátky do ČR. Řekli mi, že pokud se budu chtít do USA vrátit musím požádat o turistické vízum B2. Moje otázka zní, jaké jsou šance, že mi B2 dají? Mám přítele v USA, ale bydlíme teď kvůli mě v Tijuaně (Mexiko). Mohu uvést toto jako důvod proč žádám o turistické vízum? Abych mohla občas s ním do USA? Na mexických hranicích mi jednou řekli že potřebuji turistické vízum pokud chci takhle přecházet pravidelně, to vím přímo od Američanů na hranicích už z minulého roku. Ale nevím jestli to bude dostatečný důvod aby mi vízum dali.
Ještě mám jeden dotaz, uvidí na ambasádě vše co zapsali v USA do počítače, když mě posílali domů?
Děkuji.

@Marie Vanagas Jakubec:
Sestra z Prahy si vše vyřídí na hraničním přechodě (Pravděpodobně Detroit nebo Sarnie). Pro vstup do USA pozemní cestou není ESTA potřeba.
Info na webu CBP tadytady.

M

Jsme tri sestry. jedna zije v Praze, jedna v Toronte a jedna v Chicagu. Ta z Prahy prileti do Toronta a tez se bude z Toronta vracet do Prahy. V dobe pobytu v Kanade se obe sestry chteji vydat autem za sestrou v Chicagu. S kanadskym pasem to neni problem. Ale co sestra z Prahy? Staci ji elektronicke vizum? Ma pas vydany v roce 2015. Jak to bude s celnim prohlasenim?
Predem dekuji za odpoved.
Marie

@Hanka: Nepises moc podrobnosti, ale predpokladam, ze mas za sebou proces zadosti o pristehovalecke vizum (zelenou kartu). Tvuj postup je nestandardni a docela i zvlastni. Ale teoreticky, pokud ted vyrazis s tou zapecetenou obalkou, kterou jsi dostala spolecne s pristehovaleckym vizem, tak by to melo probehnout standardne. Tedy prilet, vystat frontu, predlozit obalku, odejit k pohovoru a vstoupit do USA. Zelena karta jako takova ti prijde na adresu v USA. V zadnem pripade ji nedostanes v CR. A jeste… Proc bys mela nekde zadat o zelenou kartu, kdyz uz to vizum mas? Pristehovalecke vizum = to, cemu rikame zelena karta. Fyzickou karticku dostanes az v USA.

@Hanka:
Na to bude lepší rovnou ambasáda nebo http://www.uscis.gov.

@Franta:
mela bych dotaz na Frantu – zkuseny diskutujici, ale nevim, jestli jsem na spravne adrese… potrebuji radu ohledne pristehovaleckeho viza : anka.anina@seznam.cz

@Hanka:
To se ptáš brzy. A asi i na blbém místě. Tohle jsi měla řešit na ambasádě. Že nejdříve pojedeš na dovolenou a až potom “nastálo”.
Asi to “posunutí” nebude mít žádný vliv, ale je to jen má dedukce, tak to neber jako 100% radu. Spíš zkus tu ambasádu nebo přímo http://www.uscis.gov.

Nepíšeš podrobnosti, takže nevím, k čemu to vízum máš, ale předpokládám, že je to vízum z DV-2017. Po jeho obdržení máš 6 měsíců (podle data jeho platnosti) na to, abys odjela do USA. Respektive máš méně času, v době vstupu musí být totiž platná i lékařské prohlídka, kterou jsi absolvovala před pohovorem a předkládala na ambasádě. Měla bys mít vše v zapečetěné obálce. Po příletu do USA si zjisti, k jakému okénku máš jako nový Resident Alien (Green Card Holder) jít. Tam odevzdáš obálku, proběhne jakýsi pohovor, dáš jim adresu, na kterou ti pošlou Green Card a jsi tam. Otázkou je, jestli jsi tohle neměla udělat již při současné cestě.

Zdravim vsechny. V breznu sem obdrzela imigracni vizum platne 6 mesicu, tedy do zari 2017. V dubnu jsem odletela do USA k rodinnemu pribuznemu na navstevu. Do CR se vracim pocatkem cervna. Musim se tady nekde hlasit nebo mohu odejet. Musim pozadat o Zelenou kartu tady v USA nebo v ceske republice. Poradte a diky.

Zdravim vsechny. V breznu sem obdrzela imigracni vizum platne 6 mesicu, tedy do zari 2017. V dubnu jsem odletela do USA k rodinnemu pribuznemu na navstevu. Do CR se vracim pocatkem cervna. Musim se tady nekde hlasit nebo mohu odejet. Musim pozadat o Zelenou kartu tady v USA nebo v ceske republice. Poradte a diky.

F-1 Vízum:

Ahoj
chtěl bych se optat ohledně schůzky na vízum F-1, základní dokumenty jako je I-20 nebo dopis o přijetí mám, (i zaplacené školné) (160 udělám během příštího týdne).

Můj dotaz zní, jakou mám šanci získat / nezískat studijní vízum F-1, které budu využívat na College v Californii.

V Californii máme rodinné prátelé, kteří mě budou finančně podporovat (budu mít kde bydlet, strava atd. je zajištěno.). Momentálně se vracím z Kanady, kde jsem dva týdny, ale předtím jsem byl 3 měsíce v USA. Jak se vrátím tak bych si rád brzy naplánoval schůzku, jen nevím, zdali budu potřebovat další dokumenty jako je výpis z účtu, nebo může být její/jeho/jejich, když mě budou podporovat? A nebo na co se připravit? Na svém účtě to není nic extra, posílám si tam peníze např. teď přes paypal abych si mohl platit ostatní věci.

Díky moc za odpovědi.

Hezký den, chci se zeptat dcera – studentka střední školy má platné vízum B1/B2 na 10let. Chtěla by odcestovat do USA (New Jersey) a přes prázdniny tam pracovat. Stačí jí tento typ víza nebo musí mít J-1?
Děkuji.

Zdravím,

Mám dotaz ohledně letenky. Koncem června cestuji do USA na pracovní vízum H2B, cca na pět měsíců. Ale hned po praci někdy koncem října odjizdim z US do Kanady. Chci si koupit zpáteční letenku z Warsavy, jelikož to vyjde levněji a plus je už tam započítán kufr, který samozřejmě v jednosměrných letech započítán není. Abych měla výhodnou letenku, přemýšlela jsem dat zpáteční datum někdy v září. Zpáteční letenku sice nevyužijí, ale jedna se mi prave o cenu. A tak mě zajímá, když si dam zpáteční letenku o cca měsíc dříve než mi mají končit víza, zdali mi do pasu na imigracnim na letišti, nemůžou víza zkrátit kvůli datumu na letence.

Dekuji:)

Ahoj, chystám se zažádat si o vizum B1, jelikož můj přítel nyní studuje v USA a ještě minimálně rok/dva bude. V USA jsem za ním už byla 2x na ESTU, ale ráda bych tam s nim strávila déle než 3 měsíce, chtěla jsem se tedy zeptat, zda je dobré nebo ne, toto zmiňovat na ambasádě? Že vizum chci právě kuli tomu, abych tam mohla být s ním. Podnikám, mám internetový eshop tudíž mohu pracovat odkudkoliv, kde je WIFI. A pokud by nebylo dobré zmiňovat tento důvod, tak jaký? Případně, kdyby to takto šlo, mohla bych pak vycestovat zpět do ČR třeba na měsíc a opět se vrátit do USA na 6 měsíců? Velmi děkuji za odpověď.

@Sebastian:
Koukám, než jsem sesmolil odpověď, tak se ptáš znovu a tentokrát obšírněji. ESTA je probraná u minulého dotazu. Teď vízum.
Je to B2, to je turistické, B1 je pro pracovní cesty (kongresy, semináře, školení… nic, co by vyžadovalo pracovní povolení). Většinou se ale označuje B1/B2. Jeho platnost standardně 10 let a jeden pobyt je na max. 6 měsíců. Ale může se stát, že ho ambasáda vydá s kratší dobou platnosti a imigrační povolí kratší pobyt. Pobyt se ale dá potom prodloužit. Více na https://www.uscis.gov/ – Extend My Nonimmigrant Stay.
Při pohovoru jsou docela zvědaví. Chceš vízum, jsi turista a nestačí ti 90 dní na ESTA. Běžnému turistovi ale stačí podstatně méně času na dovolenou. Takže kam jedeš, proč, co tam budeš dělat, z čeho budeš žít, kdo to financuje… u tebe asi i, cos tam dělal minule? Pak je bude zajímat, co máš v ČR, zázemí, důvod se vracet, práce, rodina. Musí mít jistotu, že na cestu máš, a že jim tam nehodláš zůstat. To, že si tam občas přivyděláš, radši neříkej ani u vás v hospodě.
Jak dokázat finance? Výpisem z účtu. Jednoduché a přehledné. Já s sebou měl tenkrát výpisy za poslední půlrok. Teď nevím, jestli tolik chtěli oni (možná jim stačili 3 měsíce) nebo jsem to vzal “pro jistotu”. Na výpisech je vidět, kolik máš, kolik ti pravidelně chodí výplata, jestli platíš poplatky, nájem… Prachy od kamaráda jsou fajn, ale nemusí to být pomoc. Ty se teď vrátíš ze Států, na účet ti přistane větší částka, půjdeš na ambasádu a oni třeba uvidí… byl u nás, vrátil se a někdo mu zaplatil. Za co? Pracoval tam a je to výplata? Něco převezl přes hranice a je to odměna. Je to platba, že něco převeze přes hranice příště? Já osobně bych tohle nezkoušel. Stavebko je fajn, ale ne jako peníze na cestu, protože to z USA nevybereš, ale spíš jako závazek, co tu máš. Jinak on není žádný limit, kolik mít s sebou na den, týden. Pokud budeš mít dopředu vše (letenku, auto, bydlení…) zaplacené stačí “pár dolarů, když budeš vše platit průběžně až tam, tak to chce balík.
Základ je přesvědčit je o tvých dobrých úmyslech.

Kdyby něco, tak se ptej. Až to proběhne, tak dej vědět, jak to dopadlo. Každá informace dobrá. Hodně lidí se tu ptá, ale málokdo se vrátí a řekne, jak dopadl.

Zdravím, rad bych se zeptal…

Nyní jsem v USA 2 mesice a rad bych tam zůstal o par měsíců déle. Proto uvažuji o tom, ze zajedu do CR ma 3 týdny a vrátím se na ESTU do USA na další 3 mesice.
Ale představa že bych tam chtěl zustat déle jak 3 měsíce, tak po 3ti me tam uz na estu asi zasebou v krátké době nepustí…

Proto uvažují o vizum B1 po tom prvním návratu. Ale mam několik otazek:
1. Nikdo neříká částku, ale jak je to s dokazováním peněz “že si to ufinancuju” kolik je optimum?? Musi to být všechno hned na kartě nebo stačí neco na kartě a pak plácnu, třeba stavební spořko…?
(Nemam práci, jen nějaké prachy, tak je těžké dokazování nějakých předchozích příjmů zaměstnání…)

Nebo stačí převézt třeba od známého velké penize na můj účet a po pohovoru a ukázky výpisu a příjezdu do USA (za imigrační úředníkem) ty peníze převézt zase zpět.

Precijen kdyz cestují tak.neutrálním příliš a navíc si občas bokem vydělám…

2. A kdybych nějakou náhodou to vízum dostal, ma platnost 6 měsíců a tim to hasne? Nejde třeba mit vízum, být tam 6 měsíců, pak na rok odjet a zase se vrátit na 6 mesicu? Musel bych žádat zase o nové?

(I kdyz nejdůležitější otázka je ohledně jak to vízum dostat, čili dokazat ze na to mam prachy)

diky moc

@Petr:
To na 99,9% nevyjde.
Na ESTA nesmíš pracovat ani studovat. Je to čistě turistické povolení. Výjimkou jsou jazykové kurzy nepřesahující 12 týdnů a ne více jak 20 (možná jen 18) hodin týdně.

Po skončení povolené doby pobytu, musíš opustit severoamerický kontinent, vycestování do Kanady, Mexika a vybraných zemí Karibiku se nepočítá. Pohlíží se na to jako na tzv. “visa run”, tedy pokus obejít pravidla za účelem prodloužení pobytu v USA. Pokud to uděláš, jak píšeš, tak zůstaneš v Kanadě. Může se stát, že si to imigrační neuvědomí a pustí tě. Ale má tam počítač a vidí tvé záznamy, takže bych v to nedoufal. Navíc by to určitě zaznamenali při příští cestě a nemuseli by tě tam pustit.

Nemají rádi, kdy je chce někdo “přečůrat”. A to ty máš v plánu s to Kanadou a už jsi to udělal s tím studiem. Podmínky ESTA je dobré si přečíst a ne je jen odkliknout.

U ESTA se nedá změnit status. Kdybys měl vízum, tam by to šlo. Takhle musíš prostě odjet. Teda pokud chceš mít vše podle pravidel. Ale třeba se ozve někdo, kdo ví nějakou imigračně právní kličku, co by ti pomohlo. Já o takové nevím.

Ahoj,

chtěl bych se zeptat na 2 věci prosím.

1) Jsem momentálně v USA na cestovní vízum ESTA na 3 měsíce, bude mi ale končit za pár týdnů kde mám v plánu odletět na cca 2 týdny do Kanady a poté zase zpět do USA. Předpokládám že se mě asi budou ptát. Je něco, co neříkat nebo naopak zmínit?

Chodím zde do Adult School kde studuji (vylepšuji) svou angličtinu. Situace je taková, že jsem byl přijat na College, ale kdybych se vrátil do ČR a získal vízum tak bych studijní vízum mohl použít max 30 dní před začátkem školy. Proto se chci vrátit zpět na cca 2 měsíce kde bych opět chodil do Adult School.

2) Jak budu žádat o studijní vízum, tak mátě nějaké zkušenosti? Četl jsem jen o vízech všeobecně ale zpětná vazba byla nic moc… Připadně co nemají rádi a tak podobně.

Děkuji moc předem. :-)

Takže opozdile ale přece děkuji oběma ‘klukům’ :) Frantovi a Petrovi …. nakonec jsem dala na vaši radu a zkusila to, ale telefonicky, přímo na ambasádě v Praze. Dali mi tam veškeré info. Jinak máte super stránky. Neskutečně přínosné a úžasně přehledné. Fakt dost dobrý !!!
Za všechny vaše fandy (nejen z Ostravy) ale i ‘náhodně kolemjdoucí’ DÍKY !!!

@Wendy: Přesně jak píše Franta. Pokud zůstává dotaz bez odpovědi, nikdo neví. Určitě to není tak, že by někdo s někým nekomunikoval. Já navíc nejsem z Prahy. :-)

@Wendy:
Má to důvod. Zřejmě nikdo neví. A dávat ti odpověď, co někde já nebo někdo jiný najdeme na netu je k ničemu, to zvládneš taky.
Tady je to hlavně o turistech a cestování, takže s podnikáním tu moc nepochodíš. Než poradit blbě, tak radši vůbec. Ale zkus chicago-cz.com/forum/, tam tohle občas probírají.

Má to nějaký důvod, proč můj dotaz zůstává bez reakce ? :)
‘Žeby’ Praha nekomunikovala s Ostravou ?
Moc prosím o radu nebo informace . DÍKY !!!

Zdravím, chtěla jsem se zeptat na nepřistěhovateské vízum E-2.
Mohli byste mi říct veškeré podmínky a hlavně, nedočetla jsem se nikde potřebnou sumu,
kterou musím investovat a jakým způsobem atd.
Moc díky.

T

hej papiere budem mat…. dam tomu ale este tento rok pauzu nakolko som tam bol cca 1,5 roku dokopy… a som spat len 5. mesiac tak sa neoplati znova ich týrit.,…. jedine ze by som vyhral zelenu tak to by som riesilll uz letos…..inak neviete niekto kolko cz / sk zeleny sa vyhralo min. rok a kolko bolo ziadosti?

@Trump junior:
No a vidíš, další info navíc, co jsi nenapsal původně nebo jsem ho v tom neviděl. Já to bral, že jsi podal žádost o prodloužení a něž se to dořešilo, tak jsi odjel. A ty jsi žádal, byl problém, tak jsi žádal zase, ale už po limitu. Ale to je už jedno, odpověď máš.
Jak to pochopit záleží, kdo to bude číst a jak moc bude právničit neboli slovíčkařit. Může to být pochopeno, že se nic neděje a je vše v pořádku. Ale nějaký “chytrolín” v tom může vidět, že jsi měl problémy, přetáhl, ale že pro kancelářské v USCIS v tom není problém a oni to nechávají plavat. Takže to nemusí být směrodatné pro imigračního na přepážce, případně pro toho, kdo kontroluje žádosti ESTA.

Ale osobně si myslím, že by to mělo být v pohodě. Jen si s sebou ber ten dopis, aby měl něco v ruce, kdyby náhodou na letišti chtěli dělat secondary inspection, kvůli tomu, že tam máš nějaké povídání v poznámce.

T

Hello Franto a spol… uz predtym som pisal svoju story o par prispevkov vyssie na strane 2….anyway uz mi doslo to rozhodnutie ktore mi bolo zaslane od USCIS …v principe to zamietli lebo som podaval extension of visa po tom ako mi predosle udelene visa vyprsalo rozdiel medzi vyprsanym statusom a podanim mojej novej prihlasky bolo asi 6 mesiacov… s tym ze 15marca my vyprsal B2 status nasledne boli vypisovacky a dohadovanie s USCIS… kto mal cest s nimi tak vie ze komunikacia je jak z doby kammennej kazdopadne to skoncilo tak ze druha ziadost bola podana okolo sept. a v novembri som siel domov sam od seba cize som bol asi unlawful presence… do toho novembra ( asi alebo to bolo ok neviem podla listu tam nie je nic co by nasvedcovalo tomu) je tam len ze bolo to zamietnute z casoveho hladiska ze som nemal akoby status a potom som to podal…. ( kto chce poznat celu komplikovanu story tak nech si precita vyssie moje prispevky.. ), Kazdopadne ma zaujala tato veta… bla bla bala.. .therefore your application is denied. This decision is without prejudice to consideration of subsequent applications to extend/change nonimmigration status filed with USCIS. Je to posledna veta v liste…. aky je tvoj nazor na to? pravdepodobne som teda ok a mozem v buducnosti dojst na estu? alebo v pripade vyhratia zelenej karty co bude uz buduci mesiac by som nemal mat nejake komplikacie pri vybavovaní …. pripadne hocijake ine víza … by im nemala na letisti vyskocit volaky red alert ze bacha tento tu bol ilegalne??? Dik za odpoved

@Silvia:
Spíš jde o to, že v žádosti ESTA je otázka, zda ti někdy bylo zamítnuto vízum. A tobě vlastně zamítnuto bylo. Teda pokud se zamítnutá změna statusu rovná zamítnutí víza. To většinou znamená neschválení ESTA a nutnost jít na ambasádu.
Jinak pokud máš schované dokumenty k té žádosti, tak si je vezmi s sebou. Ať už na cestu s ESTA nebo se žádostí na ambasádu.

Zdravim, prosim vedel by mi niekto poradiť v danej situácii. Uz tretie leto po sebe som bola v usa na j1 viza s vzdy som prisla domov pred začatím školy az na minule leto 2016, kedy som v septembri pred koncom platnosti j1 víz požiadala o zmenu statusu na b2 viza. Poslala som ziadost,zaplatila som a dostala som aj spiatocnu odozvu ze sa to rieši. No vo februári mi nic neposlali ze ci ni udelili b2 viza alebo nie, tak som sa vrátila naspat na Slovensko. Teraz v marci som sa online prihlásila na ich stránku a zistila som ze mi b2 viza zamietli. Toto leto chcem ist do Ameriky na estu alebo po lete a chcem sa spytat ci nebudem mat problem na imigracnom ked som nešla po lete domov a žiadala o b2 viza. Ďakujem

@Petra:
Tak, možnost je vždy. Pokud si dokážeš poradit s otázkou, jak to, že jako turista po půl roce pobytu v USA, chceš po dvou měsících doma zase jet a nejlépe zase na půl roku? Také se můžou zeptat na práci v ČR, na to, jak cestu financuješ. Nebo je může rovnou napadnou, že jsi tam půl roku pracovala na černo, jela domů na “dovolenou” a vracíš se do práce.
Obecně se doporučuje, dlouhý pobyt – dlouhá pauza.
Ale třeba se nezeptá vůbec na nic a pustí tě.

Zdravím, mám dotaz. Mám turistické víza B2 a při příletu do USA jsem dostala vstup na 6 měsíců. Odcestovala jsem asi 14 dní před tím než mi pobyt končil. Teď bych se zpět do USA chtěla vrátit. Je možnost že mě pustí po dvou nebo třech měsících co jsem v ČR opět na půl roku do USA? Díky :)

@Marek:
Tak to zkus na ambasádě požádat o víza B2. Připrav se na spoustu otázek o cestě, financování, vazbách na ČR…

@Franta:

Díky za ochotu a užitečné informace.

@Petr Novák:
Cestovat, jen bych chtěl déle jak 90 dní no, nevím jaké jsou varianty. Díky

@Marek:
Další. Nečtu nic, jen se ptám a vy raďte. Vše už tu je, takže jen obecně.
ESTA: platnost 2 roky, max doba pobytu 90 dní. Lze cestovat opakovaně.
Vízum B2: platnost (většinou) 10 let, max doba pobytu 6 měsíců. V určitých případech se dá požádat o prodloužení. Také lze cestovat opakovaně.
ESTA i vízum jsou ve své podstatě jen povolení k cestě, nijak nezaručují vstup na území USA.
Dobu pobytu určuje imigrační na letišti, takže může být nakonec kratší, než ta maximální. Nikdy delší.
Na delší dobu se tam můžeš dostat jako držitel Green Card, jako student nebo třeba jako zaměstnanec s pracovním povolením.

@Marek: Ahoj, to tam chceš pracovat, nebo celý rok cestovat?

Ahoj.. chci do Ameriky minimálně na rok. Je takové vízum vůbec ? A pokud některé takové vízum je, co potřebuji?

Děkuji.

@Trump junior:
Aha. To je pak jiná. Podle mě, pokud jsi odjel hned, jak to bylo denied, tak by to mohlo být v pohodě. Pak bych se nebál zeptat na ambasádě, abys měl jistotu. Třeba ti řeknou, že si klidně můžeš požádat o ESTA.
Já si 2001 taky žádal o extension a tenkrát platilo, že do rozhodnutí jsi tam legálně, musel jsi mít u sebe potvrzení o odeslání žádosti, o zaplacení poplatku a žádost musela být podaná před vypršením povoleného pobytu. Teď si nepamatuji, jestli se útržek I-94 (tenkrát se ještě dával) posílal s žádostí nebo jsem ho měl v pase. Nakonec mi to dali a trvalo to cca měsíc. V žádosti jsi uváděl, do kdy chceš extension (max. 6 měsíců od konce povolení) a byly tři možné odpovědi. Povoluje se do požadovaného data, povoluje se do data určeného imigračkou v Kentucky nebo zamítá se, opusťte Státy a datum do kdy.

To rozhodnutí by bylo dobré mít, ať už písemně nebo jen vytištěné z netu. Pak už to není klasické “overstay”, ale jen administrativní “bordel”.

T

tak dik… a ovplyvni ten overstay nejak to keby vyhram zelenu…. ziadost samozrejme podana…. a sanca na vyhru mizerna ale keby nahodou hej tak je to jeden z dôvodov aby mi ju nedali ze som sa v minulosti dopustil toho overstay? i ked to s tym overstay je tiez na dlhe vysvetlovanie, v podstate som mal podanu ziadost na extension of visa a cakal som cca  par mesiacov a potom mi doslo ze application denied takze ten cas odkedy mi vyprsali viza a cakal som na rozhodnutie sa rata ako overstay alebo je to ok. Potom som odisiel vlastne z usa a nasledne tri mesiace na to mi doslo ze viza denied takze oni rozhodli po cca 8mesiacoch ale ja som 5mesiacoch po podani zidadosti tak ci tak odisiel…. takze tych 5mesiacov sa to povazuje za nejake neutralny cas alebo je to overstay…. rozhodnutie som original este nevidel oni mi ho poslali ale niekde sa zatulalo a teraz som si vyziadal druhe, ale na nete uscis.gov si viem pozret status a tam je to ze your application was denied.

@Trump junior:
Zkus tu ambasádu, třeba budou ochotní a řeknou ti, co a jak.
Pohnojil jsi to, takže riziko nevpuštění je větší. S tím prostě musíš počítat. I proto je pro tebe lepší jít na ambasádu pro vízum. Imigrační uvidí, že tě prověřovali už tam a může ho to pozitivně ovlivnit. Jestli máš ESTA zrušené doživotně nevím, ale teď by ho (podle mě) bylo zbytečné zkoušet. Navíc by jsi měl jedinou šanci na vysvětlování, a to na letišti u imigračního. Tam bych viděl reálnou šanci na to, že to bude “Vyhodit 600 ecok”. Když půjdeš na ambasádu a zamítnou ti vízum, tak to vyjde o dost levněji.

T

Diky Franto tak teda je to zapeklitá situacia takze sa neda vlastne zistit na ambasade nieco? zeby kukli na to do databazy? Vyhodit 600 ecok sa mi veru nechce len tak aby som sa preletel. A co sa tyka zakazu esta? Ja som estu nikdy neporusil ja som mal overstay viza aj napriek tomu mam dozivotny zakaz na estu?

@Trump junior:
Pokud tě nechytí, nesoudí a nevyhostí, tak vlastně nevíš, jak na tom jsi. Ale obecně je to +/- (bez záruky) nějak takhle
– do půl roku je to “bez trestu”, ale záleží na imigračním, jak ho přesvědčíš, to samé na ambasádě. Protože jsi překročil, tak máš automaticky zrušené povolení ESTA, případně vízum. Takže o ESTA ani nežádej, na 99% to zamítnou. Musíš na ambasádu a měj dobrý důvod proč jsi překročil a další argumenty, že už to neuděláš.
– do jednoho roku je zákaz 3 roky, pak platí to, jako u půl roku.
– nad jeden rok, je zákaz na 10 let, ostatní viz výše a budou na tebe koukat špatně.

Šanci jet máš, ale bude to těžší. Letenku kup, až budeš mít vízum. Imigrační na letišti má poslední slovo, u něj se rozhoduje o vstupu. ESTA/vízum, je jen povolení k cestě.

T

hello everybody… mam taky dotaz ze som v usa bol v minulosti respektive som prisiel 4mesiace dozadu ale mal som asi unlawful presence… nejaky cas teda asi pol roka. Moja otazka je ci je moznost ist na ambasadu v slovenskom state a zistit ako to so mnou je- napr. by som asi ziadal o estu ale nechcem platit letenku s tym ze dojdem do ny a povedia mi ze mam zakaz vstupu na 3roky vzhladom k tomu ze som mal unlawful presence. Pokial clovek porusil dlzku pobytu dojde mu nejaka info. zo strany usa ci uz prostrednictvom nejakej posty alebo emailu ze mas zakaz alebo na to pride az po opatovnom vstupe? Teda je moznost ist na ambasadu ze Hello mozte ceknut v systeme ci som nieco porusil?

@L.:
Není limit, kolik peněz s sebou. Ale na dva měsíce to bude něco chtít. Popros ho o zvací dopis, ten dost pomůže, také určitě ví, jaké jsou tam náklady na život. Udělej si itinerář cesty, co chceš vidět, kam jet a podle toho si +/- spočítej kolik potřebuješ.

Zdravím! V červenci letím za svým klukem do New Yorku jen přes ESTU. Chci tam však zustat asi dva měsice. Chtěl jsem se zeptat, jestli musím mit na účtě nějaky zavratný obnos na to abych prokázal že tam mohl opravdu celou dobu můžu vyžít. Nepojedu tam se stovkou, ale zase uplně zavratna cifra to nebude. Samozřejmě letenku budu kupovat zpáteční. Díky.

@Pavla: Ještě je možné poplatek uhradit převodem na účet, informace najdete zde: https://www.ustraveldocs.com/cz_cz/cz-niv-paymentinfo.asp Tak snad už to bude bez problémů. :-)

@Petr Novák:

Diky za odpoved, zkousim z PC v praci, stale stejny probrem.

@Pavla: Ahoj Pavlo, pokud se nemůžeš přihlásit takovou dobu, tak to nevypadá na výpadek. Zkus jít na stránky z jiného počítače s jiným poskytovatelem připojení.

Ahoj, už druhým dnem se pokouším přihlásit na stránky ambasády abych zaplatila poplatek a sjednala si datum pohovoru, ale přihlášení nefunguje, ani obnovení hesla a zaslání na email. Je možné, že stránky mají nějaký výpadek? děkuji za odpověď.

@lukas dziedzic:
Ptáš se tu stále dokola již nějakou dobu (měsíce), odpovědí už jsi dostal několik. Pokud nejsi schopný pochopit, jak na vízum do USA, tak pro tebe takové cestování není.

l

chyby my 2 veci nevim jak na ne jak mam vyplneni folmulař na vizum mužu to přinest rovnou na ambasadu jak se budu obednavat na pohovor nrbo to musim poslat než tam pujdu

@lukas dziedzic: Přečtěte si článek. Je to tam napsané – poplatky se platí na webu USTravelDocs.com.

l

dobry den chci se zeptat jak se mam obednat na pohovor telefonicky nebo přes internet

l

@Michal: gde ste to platil na strance ja to fust nemužu najit pry se to muže platit i na ambasade

l

dobry den delam vizum B2 turisticke chci se zeptat nemuhu najit gde se to plati jestli na ambasade nebo negde na internete

Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu.Vyplnil jsem formulář DS-160.Následně zaplatil poplatek přes účet za vyřízení 160USD, ale v dolarech ne v českých korunách.Jinou měnu mi to nedovolilo kvůli IBAN.Jenže pak jsem na stránkách vyčetl, že se poplatek hradí pouze v CZK.Je nějaká možnost nápravy či jiného postupu platby?Jsem z toho docela znepokojený.

Děkuji moc

Zdravím , chcel by som sa spýtať na pár vecí , ohľadom odchodu do USA.
Mam 26 rokov a žijem v Bratislave. Za celý život som pracoval len 4 mesiace inak okrem toho žijem slobodný život bez práce. Napriek tomu mám veľky mesačný príjem ( Nechcem tu rozoberať konkrétne čísla )
Moj pravidelný mesačný príjem je 100 % legalny a všetko je dokladované.
Rád by som išiel žiť do Ameriky s priateľkou. Určite niekde na Floridu ( Miami , Jacksonville ) .
Moje otázky sú : 1, Je nejaká možnosť ísť do USA legálne na x rokov aj bez toho aby som/sme pracovali ?
2. Keby sme odišli do USA žiť nelegálne ( bez víz ) mohlo by to mať nejaké následky alebo sa nič stať nemôže ?
3. Náš “plán B” je , že by sme začali v Amerike podnikať ( Realitky , požičovňa aúť .. ) Možností je oveľa viac samozrejme.
4. Nájde sa tu niekto kto by nám v tomto ohľade vedel poradiť ? Či je lepšie ísť nelegálne/legálne alebo či existuje už vyššie spomínaná možnosť ísť do Ameriku “len žiť” alebo niečo o začiatku podnikania ak máte nejaké osobné skúsenosti.

Viem , že moje otázky sú možno pre ľudí , ktorí v USA už nejaku dobu žijú divné alebo hlúpe no momentálne sme v tej rovine , že sa o tom rozprávame a reálne o tom uvažujeme a pokial taká možnosť existuje tak na 100 % chceme do toho ísť a zamieriť do štátov.
Predom ďakujem za všetky vaše odpovede.

@Pavlinka:
Už jsi se ptala tady a nikdo neodpověděl. Možná proto, že nikdo neví, možná proto, že se to tu probírá každou chvíli.
Překročit o 3,5 měsíce ze zdravotních důvodů a nemít k tomu papír je divné. To jsi zvracela celou dobu a nešla na prohlídku? Taky divné. Byla jsi těhotná. Hm… A co jako? Překročila jsi a nemáš to jak omluvit. Do jiného stavu jsi přišla tam nebo jsi tam s tím letěla? Byla jsi tam cca 6,5 měsíce, pak se vrátila domů porodit, protože je to u nás o dost levnější (zdarma), než v USA. Teď tam chceš s miminem zase. Tchyně a tchán jsou Američané, přítel má GC. Co asi napadne úředníka na ambasádě nebo imigračního na letišti? Ta už tu zůstane, tak ji radši nepustíme.

Stará ESTA ti byla zrušena a novou nedostaneš, takže jedině ambasáda. A dost možná to bude probíhat jako v té úvaze výše. Máš co vysvětlovat.

Přítel si tě nevezme? To by dost vyřešilo. Tchyně a tchán jsou Američané, proč má přítel “jen” GC? Jsou to bývalí Češi, co se tam dostali na GC nebo nějak, pak požádali o občanství a přítel má GC díky nim? Nemáš v plánu tam jet na delší dobu, ale půl roku už jsi tam byla? To tě tam přítel nechce nebo se ti tam nelíbí. Mě je to vlastně jedno, ale i tohle se může na ambasádě probírat. Zaúkoluj rodinku, ať se pokusí na druhé straně velké louže zjistit někde na úřadech, jak by ti mohli pomoct.

Proč stále dokola lidi nejdříve udělají z vlastní nevědomosti/nezodpovědnosti průšvih, a až pak se snaží najít řešení? Což už někdy ani nejde. Internet funguje, Google najde cokoliv, takže není problém si vše zjistit. Nemá cenu ti mazat med kolem pusy, tak to píši, jak to vidím. Pohnojila jsi to. Ale šance je vždy. Zkus kontaktovat ambasádu, uvidíš, co ti odpoví.

Dobry den, chci se zeptat, kdyz jsem prekrocila pobyt v usa o 3.5 mesice z duvodu tehotenstvi ( byla jsem v prvnim trimestu a mela velike problemy se zvracenim, doktor mi doporucil odlet dele, ale nemam zadnou lekarskou zprvau, protoze to byla jen porada z duvodu financnich nakladu v pripade kontroly ) je tedy pravdepodobne, ze mi ESTU zamitnou ? a pokud ano, je mozne ze mi presto vydaji viza, kdyz tchyne a tchan jsou americane a manzel drzitel green card ? Nemam v planu jet na delsi dobu, treba jen na klasickych 90 dni a samozrejme s ditetem.

@Petra:
On není určený limit, takže těch 6 měsíců, co píšeš, jsou spíše “jen řeči”.
Můžeš jet klid hned, ale budeš muset opravdu dobře vysvětlit, proč jedeš tak brzy, aby si nemysleli, že tam pracuješ. Ale všeobecně se doporučuje, dlouhý pobyt, dlouhá přestávka. B2 je turistické a málokterý turista je více na cestách než doma. B1 je obchodní (přednášky, stáže, školení…) a tam záleží, jak to máš zařízené pracovně.
Předpokládám, že u tebe je to B2. Klidně se může stát, že tě po měsíci pustí, ale osobně bych asi nejel dříve než za 3 měsíce. Ale i tak bych na imigračním čekal více otázek než jen, na jak dlouho jedete a vítej v USA.

Dobry den, chtela bych se zeptat za jakou dobu se muzu vratit zpet do USA pokud mam visa typu B1,B2 a po peti mesicich pobytu se vratim zpet do CR. Vim ze bych spravne mela az po 6ti mesicich, ale zajimalo by me, zda me pusti do USA treba po mesici co odletim domu. Dekuji

@Tomas:
Tady ti nikdo neporadí. Řekni ve firmě, jak jsi na tom, ať s tím počítají, ale vše bude záležet na ambasádě. Máš tam černý puntík.

Jak jsem psal minule, požádej rodinu přítelkyně, ať se za tebe zaručí a potvrdí, že jsi tam nepracoval. Pomáhat skoro tchánovi se stavbou/opravou zahradního domku není práce.

Zdravim,uz jsem tu psal asi pred 2 mesici,zkracene byla me zrusena ESTA pri druhem pokusu navstevy USA priznal jsem se tam jako vul pod natlakem imigracnim ze tam pracuju,mam ted moznost pres nasi CZ firmu odletet do USA jelikoz tam dostala nekolik zakazek,jaka je sance ze dostanu pracovni vizum,je to jen asi na 14 dni ale nekolikrat do roka,radsi se ptam tady nez to zacne resit firma.dik

@Klára:
Tak, šance je vždy. Otázka je to spíše na úředníky na ambasádě, oni budou rozhodovat. Ať to zkusí, řekne, jak to tenkrát bylo a uvidí.

@lukas dziedzic:
ESTA je na dva roky, max doba pobytu 90 dní na jednu cestu.
Vízum je na 10 let, max doba pobytu je 6 měsíců na jednu cestu.
Lze cestovat opakovaně během platnosti ESTA/víza. Po každé cestě musíš opustit území USA, včetně severoamerického kontinentu (Kanada, Mexiko) a přilehlého Karibiku. Doporučuje se čím delší pobyt v USA, tím by měla být delší i pauza před další cestou. Práce je na ESTA/vízum zakázaná.

Dobrý den, prosím o radu. S přítelem (Ir) se chystáme vycestovat do USA na svatbu jeho sestřenice. Plánujeme zůstat 3 týdny, kromě svatby bychom rádi turistovali. Žádali jsme o ESTU, přičemž mě byla ESTA přidělena, příteli však ne. Jelikož jsme při žádosti o ESTU prohlašovali, že bereme na vědomí, že případné vědomé uvedení lži je trestný čin, uvedli jsme vše naprosto popravdě. V otázkách týkající se způsobilosti přítel tedy také popravdě uvedl, že v minulosti porušil zákon týkající se držení, užívání a distribuce nelegálních drog. Jednalo se o to, že u něj bylo asi 10 let zpátky při náhodné prohlídce na festivalu nalezeno malé množství marihuany, hašiše a kokainu, nikoli k distribuci. Prostě mladej a blbej. Byl tehdy předvolán před soud, zaplatil pokutu a nikdy více žádné problémy s se zákonem neměl. Záznam v trestním rejstříku nemá, jelikož soud uznal, že se nejednalo o distribuci a vše se vyřešilo onou pokutou. Bojíme se, že mu teď kvůli této pitomosti z mládí nepřidělí vízum. Poradili byste nám, prosím, zda má v tomto případě šanci vízum dostat, případně jak nejlépe nyní postupovat? Předem moc děkuji.

l

@Franta: a gdy by sem chtel dil tam zustat šlo byto ješte jednou

@lukas dziedzic:
Legálně jen 90 dní maximálně.

l

chci se zesptat přes stranku esta je možne byd dyl v USA než 90 dni třeba kok

@lukas dziedzic: Tady ↑ nahoře ↑ nad komentáři je článek, kde je to podrobně popsané. Doporučuji si ho pro začátek přečíst. :-)

l

dobry den chci se zeptat jak sy mam udelt vyzum turisticke na tych 10 let vym že mam vyplnit folmulař potom si domluvit schusku a potom ten folmulař mam přinest na ambasadu i spasem

l

dobry den chci se zeptat jak mam udelat si vizum turisticky na 10 let vym že si mam vyplnit formulař než přijdu jak přijdu na ambasadu a stači jenom ten pas ukazat a formulař jak to je stou fotkou to tam mam jim potom přinest a zaplatit nebo jak se to dela

@Alexandra:
S pracovním povolením to není jednoduché ani pro člověka, kterého tam chtějí.

Dakujem obom za rady. Myslela som ze to bude trochu menej komplikovane nakolko je Americky obcan. Ten sobas je v plane, len som si tam chcela vyskusat najkor trochu zit. V tom pripade ziadam o turisticke viza na 6 mesiacov. Este raz dakujem!

@Alexandra: Presne jak pise Franta. Potrebujes turisticke vizum (na 6 mesicu), na ambasade nejspis budou zvedavi z duvodu, ktere Franta napsal a je pravdepodobne, ze stejne zvedavy bude urednik na imigracni kontrole.
S tou praci jedno slovo: zapomen. Opet to, co psal Franta, z pritelkyne by se musela stat manzelka, pro kterou manzel nasledne zazada o Green Card. Proces na rok.
Ohledne toho nahravaciho studia: teoreticky mozne to je. Zamestnavatel musi zazadat o pracovni povoleni. Ale neni to jen tak. Mela by to byt odborna pozice a ty bys mela byt odbornik, ktereho neni snadne v USA sehnat. Znamena to pravnika, papirovani, dokazovani, ze misto nelze obsadit obcanem nebo residentem. Toto bude trvat nekolik mesicu. Vetsinou to byva na dva roky. Zamestnavatele se do toho vubec nehrnou. Nejcasteji to delaji velke spolecnosti, ktere maji pobocky v jinych statech a timto zpusobem posilaji do USA odborniky.

@Alexandra:
Jasně, že nejsou, ty potřebuješ B2, turistické, jinou šanci nemáš. Pracovní totiž jen tak neseženeš. Loni si tam byla 2x jako turista, celkem 6 měsíců. Teď tam chceš zase a na déle. Co si asi tak řeknou na ambasádě? 90 dní u nás, 2 měsíce doma, 90 dní u nás a zase tam chce a tentokrát na delší dobu. To tam asi pracuje. Tak to jí tam asi už nepustíme. Z posledních 8 měsíců jsi v USA strávila 6 a zase tam chceš, to není typické schéma turisty. Věř, že tě zavalí otázkami.
Jestli tam chceš na déle a navíc tam chceš pracovat, tak by stálo za to promluvit si s přítelem, jestli nechce z přítulkyně udělat manželku. Nic o sobě nepíšeš, ale i tak tipuji, že to pracovní povolení je pro tebe nereálné.

B1 su ale obchodne viza. Tie mi nedavaju pravo v Amerike pracovat. Ak tomu spravne rozumiem?

Dakujem pekne za radu!

@Alexandra: 1) Visa B-1/B-2. 2) Not in the least. 3) Not him at all.

Dobry den,

V USA som sa tento rok zdrzala 6 mesiacov. Prvy krat som bola tri mesiace na ESTU, vratila sa naspat na dva mesiace na Slovensko a opat vycestovala na tri mesiace na ESTU. V Amerike som nepracovala ale byvala u priatela ktory je American. V januari sa chcem vratit naspat ale na dlhsie ako tri mesiace. Akym sposobom by to bolo pre mna najlepsie? Je mozne si poziadat o pracovne viza aj ked nemam dopredu zariadenu pracu? Mam z tych viz trochu zmatok. Dalsia vec je ze priatel vlastni nahravaciu spolocnost – je hudobnik. Je mozne ze by ma mohol on zamestnat? Prosim o kazdu radu ako by to bolo pre mna najlepsie urobit. Neviem na koho sa obratit. Dakujem!

@JanM:
Jak je to u J1 nevím, takže neporadím, zda po tom, co jsi opustil území USA, přestal platit i ten měsíc na cestování. Při cestě do Kanady, Mexika nebo Karibiku by pravděpodobně pokračoval (neprodloužil by se o dobu pobytu mino USA), při cestě jinam by asi skončil vycestováním.
Na to aby ses mohl vrátit na ESTA, bys musel odcestovat mimo severoamerický kontinent a některé státy Karibiku.

V případě, že by při příští cestě na ESTA nebo vyřizování víza na ambasádě byl problém, tak řekni, jak to bylo. Nebylo to úmyslné porušení pravidel (pokud nějaké bylo), pouze neznalost správného postupu.

Zkus se případně poptat na nějakém webu, zaobírajícím se US imigrační politikou. Google ti určitě něco najde.

Chcel by som sa opýtať na prípad prekročenia dátumu návratu domov z USA s J1 vizami po zaciatku skoly.
Mal som víza do 10. septembra, no na Work&Travel je moznost dodatočne cestovat, resp. vycestovať z krajiny, mesiac po skončení víz (10. október). V rámci tohto mesiaca som vycestoval z US a vrátil sa späť na ESTU. Na hraniciach pracovnik nemal žiaden problém s mojimi vízami.
Platí podmienka vrátenia sa do domovskej krajiny pred začiatkom školy aj keď som absolventom? Resp. porušil som tým pravidla, ak som vycestoval a vrátil sa ako turista?
pokiaľ si budem žiadať v budúcnosti víza, môže to byť problém? neviem nájsť na oficiálnych stránkach túto podmienku návratu.
ďakujem

@asdgfg:
Já tam žádný problém nevidím. Pokud tu plastiku nebudeš dělat jako doktor.
Tady, podle mě, ani nemusíš vymýšlet žádné krytí, klidně můžeš říct, že jedeš k doktorovi na předoperační vyšetření. Kdyby se ptal, tak u nás se ta operace nedělá nebo místní mají větší zkušenosti. Ale i kdyby jsi pro obě návštěvy zvolit turistiku, tak by neměl být problém se v stupem. Na první si užiješ veletrh nebo tak něco a na další procestuješ parky a krásy Kalifornie, k čemuž budeš mít připravený itinerář.

Ber v úvahu, že když neříkáš pravdu, tak se do toho snáze zamotáš, pokud imigrační bude mít doplňující otázky. Proto je lepší jednat na rovinu.

zdary, mam dotaz jak teoreticky co nejzarucenejs provest nasledujici plan dvou navstev ameriky (san francisco) a zda to pujde bezproblemu jen na ESTU:

1. navsteva (3-5dni max a zpet)

2. navsteva – zhruba 6 mesicu po tej prvni, tentokrat tam potrebuju zustat aspon 1.5 – 2 mesice.

info:
vek 32 m, osvc solo online business, vydelky jim dolozim, na ucte dejme tomu v tu dobu 1-2mil, zadna rodina, zadny deti, zadny zavazky, zadny studium

na tu prvni navstevu bych jim na imigracnim udal neco jako navsteva nejaky vetsi verejny konvence v blizkosti myho rezervovanyho hotelu (ktera se tam opravdu v tu dobu kona) a vse by melo bejt na otocku ok, ale v pripade ty druhy dlouhy navstevy nevim na jak dlouho si muzu troufnout pak koupit zpatecni letenku aby mi na imigracnim tuhle dobu fakt schvalili. zaroven nevim co jim presne reknu jako duvod, jestli bude stacit “dovolena a poflakovani v san fran”. to co tam budu ve skutecnosti delat by se jim asi na turisticky povoleni nelibilo (plasticka operace+doba na zotaveni v dosahu ty kliniky. (samozrejme zadny pojisteni ci jakykoli jiny officiality pres americky urady tam figurovat nebudou)

@Andrej:
Jak vidíš, tak ani imigrační úředníci nevědí vše. To, že ti někdo řekl, že máš čekat je pěkné, ale je blbost na to spoléhat. S tím nic neukecáš. Zpětně ti to už nepotvrdí, že ti to poradil, a když, tak řekne, že tím myslel, že máš čekat do february 2016, a pak jet domů.
Že ti 25 marca přišlo, že máš vízum na 15-16? Jak si sám psal, k tvé žádosti se dostali pozdě, počítali s tím, že už jsi dávno doma, takže dali nejkratší možné vízum a poslali ti papíry. Kdybys byl už doma a ty papíry ti někdo přeposlal, tak jsi byl v pohodě. Nemůžu si pomoc, ale už jsi tam nelegálně. Podle mě od februára, možná až od marca, jak píše clay. Jak trefíš na někoho kompetentního, tak jdeš do jailu a vyhostí tě. Doufej, že to bude dobrák a nezabásne tě, ale jen tě pošle rychle domů. Z čeho tam žiješ? To je bude taky zajímat, pokud do toho začnou vrtat.

Tvá jediná šance je mít to na papíře, že je vše OK. Jinak máš smůlu. Jak odletíš, tak máš zákaz na 3 roky. Ale s papíry od imigračního bys to potom mohl na ambasádě nějak vyřešit. Asi bych dal na Claye a šel za právníkem.

Dik za nazor… tak odist som logicky neodisiel lebo som v tom nevedel chodit a sam som nevedel co mam robit…. z toho dovodu som isiel za ,, profesionálmi ??? imigračný uradnik a to ako som tam dopadol si si precital. Ja som postupoval tak ako mi bolo od nich povedane. Ako som povedal ze som im naposledy poslal tri cele a 4 textu aj s kopiami a vsetko som dopodrobna vysvetlil no len sam teraz neviem ci cakat? a ako dlho? alebo domov Osobne som v liste napisal ze chcem ist domov ASAP co je aj pravda. Pravda je aj to ze som vtedy v januari neodisiel lebo mi bolo povedane cakat na rozhodnutie ale na druhej strane mi to aj hralo do karat tu legalne zostat dlhsie. A aky mas nazor na to ze som dostal vyrozumenie o vízach 25marca s tym ze víza mi boli udelene na 15.-16.marca tak to keby som siel domov tak som to v podstate prekrocil o 10dni tak ci tak. I ked ako som napisal bol som z toho zmatany a nikto mi nikdy neposlal nejaky papier ze mam opustit krajinu tympadom som siel na imigracne opat kde ma opat uistili ze je to blbost a potom to pokracovalo ako to pokracovalo. Je nejaka moznost si na imigracnom vypytat nejake potvrdenie (Na tvém místě si nechám PÍSEMNĚ potvrdit, že vyřizování žádosti bylo zmatečné ) ako si to mam vyžiadať čo im poviem? Could you please give me a confirmation letter that your people screwed up my case a vdaka Vam sa asi uz do usa nedostanem? pochybujem ze mi to daju. Ja viem ze cela story je zmetocna ale ozaj to tak bolo.

@Andrej:
Je vcelku úplně jedno, co ti říká nějaký úředník. To si měl zcela ignorovat a poradit se právníkem.
Teď bych ti poradil, abys co nejdříve kontaktoval nějakého opravdu dobrého imigračního právníka. Většina jich bohužel moc dobrých není a ti dobří jsou hodně drazí (ale to ti špatní někdy také).
Můj naprosto laický názor (dělám v USA obchodní právo, imigrační neznám), v každém případě konzultuj s právníkem: Do Mar 15 si tu byl legálně. Nemusel si čekat na rozhodnutí, mohl jsi (a také jsi asi měl) USA opustit tak jak jsi původně plánoval (February 2016). Ty sis podal žádost o extension v June 2016, tedy až cca 3 měsíce po expiraci tvého nového I-94. Obecně je v takovém případě žádost téměř vždy zamítnuta a unlawful presence se počítá od Mar 15. Teď je to tedy cca 8 měsíců, což by mělo znamenat, že dostaneš zákaz vstupu do USA na tři roky.
Vzhledem k té tvé historce je možná nějaká malá šance na prominutí, ale to netuším – s tím by ti měl poradit ten právník.

@Andrej:
Když pominu ten “bordel”, co tam asi mají, tak ty jsi žádal o prodloužení do february 2016. Proč jsi neodletěl? Je pěkné, že ti někdo řekl, ať čekáš, ale žádost ti prodlužovala pobyt pouze do vyřízení, případně do data o které jsi žádal. Pokud začnou zase normálně fungovat, tak jim dojde, že už jsi tam nelegálně.
Když teď na tebe udeří, co jim řekneš, z čeho žiješ? Úspory, podpora rodiny? Nebo práce načerno?
Na tvém místě si nechám PÍSEMNĚ potvrdit, že vyřizování žádosti bylo zmatečné, ty ses ničeho nedopustil, jen jsi čekal na výsledek a rychle pryč, než jim dojde, jak to je správně.

Caute vedel by mi niekto poradit ako dalej postupovat v mojom pripade? Do usa som prisiel v juni 2015 J1 viza pred vyprsanim j1 cca v septembri, som si podal ziadost I-539 change of status z  j1 na B2 ( b2 je mozne udelit az na 180 dni ) tak som si v ziadosti uviedol datum februar 2016, ako cas plynul stale mi neprislo ziadne rozhodnutie ani po 5mesiacoch co bolo v januari 2016. Tak som isiel na imigracný urad zistit co sa deje ci mam ist teda domov alebo mam cakat na rozhodnutie…. Tam mi bolo povedané ze moj status je pending a mam dalej cakat na rozhodnutie ze v office su busy lebo maju vela ziadosti a preto to tak dlho trva ze je to standardna cakacia doba. Ubehol aj februar… co bol mesiac do ktoreho som mal poziadane viza a dalsi mesiac konkretnte to bol 25.Marca mi prisiel papier v ktorom bolo napisane ze mi boli udelene viza na 15-16 marca… co bol vlastne jeden den a oznameni mi prislo o 10dni neskor. Potom som isel na imigracny s papierom znova s tym ze co je to za blbost? viza na 1den? Imigracny sa na to pozrel a povedal ze je to blbost ale nebol si isty tak sa obratil na svojho supervisora ( starsí panko a ten tiez potvrdil ze je to blbost), ale nakolko nevedel uz so mnou nic robit lebo pozrel do pocitaca ze v ich systeme je moj pripad close a nevie so mnou v danu chvilu nic robit ma genialne poslal na CBP ( custom and border protection, ktora sidli na letisku vraj tam mi pomozu…) Po prichode na letisko opat typek kuka na papier nevie si dat rady tak zavola supervisorku ukaze jej papier a pyta sa jej ,, Do you want to take him in a custody ´´ ? ja pozeram ze WTF? ona ze nie ze vyzeram ze si to chcem riesit ze mam si to riesit a povedala mi aby som zavolal na imigracne…. Takze volam na imigracne…. tam po 20min telefonate mi typek povedal ze ok posleme ti dalsi papier…. vravim si ok chyba je to vybavene…. Lenze o dalsi mesiac co bolo uz asi v aprili 2016 dosiel papier kde bolo napisane v podstate presne to iste co na prvom papieri akurat datum vytlacenia bol iný…. FUUUU vravim si znova volam pisem maily a v juni 2016 mi dosiel taky vysvetlujuci papier kde bolo napisane ze som dostal viza na 1 den z dovodu ze rozhodovali o mojej ziadosti az po datume na ktory som si viza podavval…. Co je fajn problem bol v tom ze mi typek na imigracnom povedal aby som zostal a cakal na papier … tak som zostal a cakal a potom mi prisiel papier po 10dnoch od toho ako mi tie viza dali… asi si ten co mi ich dal myslel ze som uz doma. A kedze to bol uz jun 2016 co je 3mesiace od toho ako som tu tie viza mal tak som chcel tu situaciu zachranit tak ze som si podal extension of status kde som na tri strany im presne rozpísal co sa stalo… dostal som potvrdenie ze budu o mojej ziadosti rozhodovat … ja tu stale eakam druha ziadost bola podana v july uz ubehlo opat 5mesiacov stale cakam a tak som siel opat na imigracne zistit co mam teda robit a tam mi bolo povedane ze bud mam ist domov …asi mam ist domov a asi bude vsetko ok ..???? zenska tiez nevedala kolka bije….alebo tu mam pockat na dalsi ten papier…problem je v tom ze kolko tu budem cakat a ako budu na to cele pozerat a ci po odchode budem mat moznost prist este do usa?? Z mojho pohladu som kvazi neporusil nic akurat som narazil asi na nekompetentých uradnikov… . ma niekto s tym nejaku skusenost? Vdaka.

@Franta: Nedostal od zamestnavatele pracovni smlouvu, ale praci ano nebo nedostal smlouvu ani praci? Pokud jde o prvni pripad, v USA se na pracovni smluvy tolik nehraje, vse je totiz vedeno na mistni “socialce” (pokud toto vizum nevyzaduje doklad v podobe smlouvy). Ale asi mate na mysli druhou moznost, je to tak?

@Franta:
Jestli se nepletu, tak by vízum mělo být vázané na kontrakt (smlouvu). Není kontrakt není vízum. Ale to by měl spíš řešit s ambasádou/imigračním.

Zdravím,syn získal pracovní vízum H2B odletěl na Aljašku,ale zaměstnavatel na Aljašce mu nedal pracovní smlouvu,může hledat legálně jinou práci,letenku má až na duben 2017.
Dík za odpověď.

@Jakub:
Vliv by to mít nemělo. Já si svou druhou návštěvu prodloužil na celkových 11 měsíců (6+5). Měl jsem desetileté vízum. Další návštěva na vízum byla v pohodě a i další, už na ESTA, také.
Na prodloužení je tam nějaký časový limit, tak to nepropásnout. Jaké jsou dnes přesné podmínky pro prodloužení nevím, dříve stačila žádost, poplatek a počkat na výsledek. Koukni na to uscis.gov

Žádal jsem o vízum B1/B2 jinak bych chtěl ještě vědět jestli když požádám o prodloužení teď může mít nějaký negativní vliv při žádání o další vízum? A za jak dlouho můžu požádat znova o vízum?

@Jakub:
Aha, tak to už jsi zřejmě neudělal dojem na ambasádě. Pokud se tedy nezlepší tvé zabezpečení tady v ČR (práce, vazby na ČR, riziko, že v USA zůstaneš…), zřejmě to příště dopadne stejně. Možná pak i usoudí, že své úspory jsi utratil při poslední cestě a vízum nedostaneš.
Jen pro upřesnění, žádal jsi o turistické vízum B2?

@Franta:
Uředník na ambasádě mi dal vízum jen na půl roku od data kdy jsem byl na pohovoru. Což mě celkem mrzí že zde můžu zůstat jen 3 měsíce (to jsem mohl využít ESTU) každopádně myslíš si že bude problém když si pak budu třeba v červnu žádat znova o turistické VIZUM? Že bych ho třeba nedostal nebo že musí uplynout nějaká doba než můžu znova do USA?

@Jakub:
Jak vízum mám “9.9.2016 do 7.3.2017”? Standardní turistické vízum se dává na 10 let, pokud není důvod udělit ho kratší. Maximální délka jednoho pobytu je 6 měsíců, skutečnou délku určuje imigrační při pohovoru. Pokud nabude dojmu, že “není v zájmu USA” udělit celých 6 měsíců, tak to zkrátí. Máš letenku na měsíc, řekneš mu, proč jsi přijel, co chceš vidět a on ti dá povolení jen na 5 týdnů. Není žádný nárok na plnou dobu, ale většinou ji dávají.

Takže proč? Protože jsi imigračního nepřesvědčil, že máš prostředky, plány na dobu delší než ti povolil. Takže 19. ledna budeš v letadle na cestě domů.
Můžeš zkusit požádat o prodloužení pobytu na http://www.uscis.gov. Otázkou je, jestli ho dostaneš.
https://www.uscis.gov/visit-united-states/extend-your-stay
https://www.uscis.gov/i-539

S tou ESTOU bych to nezkoušel, je tam pravděpodobnost, že bys mohl pak rovnou jet domů. Oni tě mají v záznamech a mohli by to brát jen jako “viza run” za účelem prodloužení pobytu a poslat tě zpět do Kanady nebo možná i rovnou domů. A popravdě, to přesně chceš udělat, “ochcat je”, abys mohl být v USA déle.

Ahoj chci se zeptat jak je to s vízem a jestli se dá něco dělat s tím že vízum mám 9.9.2016 do 7.3.2017 ale když jsem 20.10. přiletěl do států tak mi do pasu napsal že musím státy opustit do 19.1.2017. Proč? Jde s tím něco udělat abych tu mohl být déle? Něco jsem slyšel o tom že se dá vyjet na pár dní do Kanady a tam online vyřídit ESTU čímž se dá pobyt prodloužit o dalších 90 dní :-P jak to tedy je? děkuji za pomoc…

@Daniela:
Pokud jste ve svém oboru opravdu dobří, tak zkuste oslovit nějaké americké firmy, zda by o vás neměli zájem. USA není EU a nejde si jen tak říct, že se tam chystáme. Získat pracovní povolení není snadné. Zkuste si přečíst příběh, jak to vypadá, když vás v USA chtějí.

Můžete také zkusit DV – loterii, nyní běží přihlášky pro rok 2018.

Na kurz angličtiny tam samozřejmě můžete jen, ale nedá vám to žádnou možnost tam žít a pracovat.

ahoj,
mam dotaz planujeme legalne odcestovat do usa s celou rodinou. dva dospeli a dve deti. je tu nejaka moznost jak ziskat vizum pro celou rodinu? na rok ci dva roky?
zda je mozne i pro lidi na 30 let zazadat o kurz jazkyu v usa a oni by nam pomohli s potvrzenim o studiu? nemate nekdo s tim zkusenost? samozrejme chceme aby deti chodili do skoly. predem moc dekuji za typ na jake viza se mame zamerit. hezky den

@Petr Novák: děkuji moc;)

Terez, zkus zadat stejné číslo platby a pokud to nepůjde, zavolej na 257 022 000. To je číslo na ambasádu. Vysvětli jim situaci a snad to dopadne.

@Petr Novák: @Petr Novák: děkuji moc , můžete mi prosim ještě poradit, jak se mam přihlásit na další termín, když nechci znovu platit poplatek? Jde se přihlásit na schůzku bez poplatku? Pořád mi tam vyskakuje okno s výběrem platby nebo zadáním potvrzovací ho čísla proběhlé platby…

@Terez: Ahoj Terez, na webu ambasády je to podané tak, že když prošvihneš schůzku, opětovné uhrazení poplatku může být vyžadováno. Čili záleží na rozhodnutí úředníků. Zkus si naplánovat schůzku znova, omluv se a myslím, že bude opětovné placení zbytečné. :-)

Mám dotaz, poplatek, který je nutný k přihlášení se na pohovor, je platný pouze pro jednu návštěvu? Na každou schůzku na ambasádě k vyřízení víz, musí být zaplacen nový poplatek? Vízum nebylo zamítnuto, schůzka vubec neproběhla z důvodu špatné fotky. Děkuji

Ahoj, nevite, které práce jsou USA nejvice ceněné a prijimaji do nich i cizince?:) Děkuji

@Eliška:
Podle všeho to posílají poštou a je to v ceně víza
https://cz.usembassy.gov/cs/visas-cs/nonimmigrant-visas-cs/
Doručování pasů s vízy
V případě kladného vyřízení Vaší žádosti Vám pas doručí zdarma Česká pošta během 3 pracovních dní.

Pouze v naléhavých případech si mohou vyzvednout pas osobně na velvyslanectví.

Konzulární oddělení nemůže zaručit, že bude možné si pas s vízem vyzvednut ten samý den nebo den následující. Doporučujeme proto žadatelům, aby o víza zažádali s dostatečným předstihem.

Ahoj, prosím o radu – není mi jasné, jak se platí kurýrní poplatek. Musím přinést potvrzení nebo to jde zaplatit na místě?
Pročetla jsem dost článků a evidentně se to rok od roku mění. Jde o vízum F1.
Předem děkuji za odpověď.
Eliška

@Tomas: Nelze. Navíc by to bylo hodně podezřelé.

@Tomas:
A jak by jsi to chtěl udělat? Výpisy z banky si necháš poslat, pevně vazby na ČR doložíš jak, že nemáš v úmyslu v USA zůstat dokážeš čím atd atd….? Koukni do podmínek ESTA a zjistíš, že máš max 90 dní a alou domů.

Lze zadat o vizum primo v USA ? Momentalne jsem v US na ESTA.

@Vítek:
Tvé vízum ti dává možnost zůstat v USA déle? Asi ne, co? Ale můžeš zkusit: uscis.gov/visit-united-states/change-my-nonimmigrant-status-category/change-my-nonimmigrant-status

Ahoj, mám taky dotaz, omlouvám se, byl-li již zodpovězený.
Momentálně pracuji v Americe, mám vízum platné na 3 měsíce, ale chtěl bych zůstat delší dobu. Je to možné? V ČR jsem student, bez závazků, v Americe pracuji v hotelu, takže bych byl rád, kdyby byla možnost zůstat třeba o půl roku déle a ne se vracet zase až za rok.
Díky za odpovědi!

@Jana: Z Evropy neodletíš dokud nebudeš mít zpáteční letenku na správný počet dnů. Nejhorší možnost: před odletem si budeš muset překnihovat letenku za pořádný poplatek.

@Jana:
Pokud to udělala letecká společnost, tak požaduj zjednání nápravy. Kvůli tomu posunutí můžeš mít po dovolené.
ESTA je max na 90 dní, pokud už při příletu budeš mít letenku na víc, tak by mohl být problém. Nemuselo by zabrat ani to, že by jsi výlet mimo Severoamerický kontinent měla naplánovaný předem. Imigrační by to mohl brát jako “viza run” za účelem prodloužení pobytu v USA.

@Jana: Jak dlouho bude pobyt trvat rozhoduje imigrační úředník. A ne není to možné. Je to tu napsáno již několikrát, stačí přečíst i předchozí příspěvky.

Ja jedu do USA na ESTA viza letenku jsem si koupila na 90 dni ale letecká společnost mi přesunula let o 2 dny dele tudíž můj pobyt v USA bude 92 dni. j
Je možné v průběhu me dovolene odjet do Dominikánské republiky a pak se zase vrátit abych splňovala limit ESTY?

@jeep:
Pokud máš vízum (ne ESTA), tak můžeš zkusit zažádat o prodloužení.
uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Resources/C1en.pdf
uscis.gov/i-539

Dobrý den,
rád by jsem v Americe prošel “Appalačskou stezku” a tento výlet je časově náročný. Mohu jakožto český občan v Americe žádat o prodloužení víza? Nebo se kvůli prodloužení musím vrátit zpět do Evropy? Děkuji

Dobry den mam dotaz ohledne prace v usa dostava se tam tax ihned nebo az po roce myslim tim danove cislo dekuji za informaci

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat kolik peněz cca vyžaduje ambasáda na účtě při žádosti o turistické vízum? Byla jsem v Americe jako aupair v letech 2012-2014 a nyní bych chtěla navštívit obě rodiny pro které jsem pracovala a s přáteli pocestovala (proto nezvažuji ESTA).
Chystám se odletět v září jednosměrnou letenkou (Norwegian Airlines ještě nemají vypsaná data na leden 2017), v ČR mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou a zároveň vlastním byt, myslíte, že bude s udělením víza problém?

Děkuji

Ahoj, můžete mi poradit? Mám zápis v rejstříku trestů a do žádosti o vízum jsem to neuvedl. může to být (na velvyslanectví, na letišti) problém? mají tyto složky přístup do českých záznamů trestů? děkuji.

Dobry den, mam dotaz. Po obdrzeni viza, pasu, je stanovena doba, do kdy musim vycestovat? 90 dni? Jedna se o snoubenecke vizum, diky za odpoved.

@Jan: Honzo, děkuji za informaci a omlouvám se za chybu. Požadavky na fotografii jsem čerpal z webu ambasády, kde mají uvedeno 45×35 mm.

@Petr Novák: Dekuji, potvrzuji. Pro ostatni: pracovnik rikal, ze nelze jiz pouzit stejnou fotografii jako na jakemkoliv predchozim vizu. Ja vim, ze kazdy vi, ze foto nema byt starsi nez pul roku, ale preci jen, kdyby to nekdo zkousel…nove vizum = nova fotka. Upravte si, prosim, informaci pod: “Dokumenty potřebné k předložení žádosti o vízum do USA” na rozmery 5×5, nikoliv 4,5×3,5 cm. Jen dnes se dva lide kvuli tomu museli fotit znovu.

@Jan: Ahoj Honzo, ano, fotografie je potřeba. Fotku (51 mm × 51 mm; bílé pozadí) musíš fyzicky přinést i v případě, že jsi ji již elektronicky nahrál do formuláře DS-160.

Ahoj, je prosim potreba pro vydani viza prinest na ambasadu v Praze fotografii ve fyzicke forme?

Dekuju,

Dobry den ,
Mam dotaz, byla jsem před několika lety v Americe vdaná muj bejvaly muz Američan mi smazal moji historii která se týkala toho ze jsme měli domestic violence, kde me byli odebrány otisky prstu. V roce 2014 jsem cestovala do USA přes Aplikaci Esta která me byla schválena , ale pri prijedu do L.A. Když jsem přecházela přes emigracni border se na me podívali a neco nebylo v poradku poslali me rovnou do místnosti s lidmi který nemají v poradku víza ATd . Když jsem přišla na radu bylo mi řečeno ze jsem zalhala a protoze jsem nevěděla ze v registraci z minule od domestic violence mam záznam ale bez ničeho proste žádný popis jen moje otisky . Paní me rekla ze pokud jsem zadala o Estu kde jsou otázky jako jestli jsem mela neco s polici nebo udělala trestní čin jsem netušila ze se do toho počítá domestic violence , NATO mi rekla ze to je trestný čin přitom jsem nic neudělala a nevedelal jsem o tom ze muj bejvaly smazal cely case . Tak pustily me ale mela jsem 2 hodiny co delat a vse to tam vysvětlovat . Potom jsem si vzala právníka v L.A. Který na všem pracoval vzalo to cely rok práce aby jsme to mohly posílat na Dhs a dal ted mam nějaký Redress control number . Říkal mi ze ted se všemi dokumenty by mělo byt vse vysvětleno jinak take se chci zeptat když mi ještě plati měsíc Esta jestli na ni mohu vycestovat když jsem pri jedné otázce zalhala když jsem nevěděla ze me byla smazaná historie o tom domestic violence a nebo si mam zažádat o novou a vyplnit to tak ze jsem mela trestný čin což me muže byt zamítnuto nebo jít rovnou na ambasádu? Vubec nevim jestli mohu cestovat na Estu když uz mam to Redress number vubec nevim dekuji za odpověd .

@Dominika: Je to tak. Zvážil bych, o kolik dnů více tam plánuji zůstat a jestli mi to stojí za ty nervy s vyřizováním jestli to vyjde nebo ne. A hlavně: to, že cestuji do USA na vízum mi nezaručí 180 dní pobytu. O délce rozhoduje imigrační při pohovoru. A když uvedu, že tam letím za blízkou osobou, tak může být zaděláno na problém.

Ahoj,
pročetla jsem už leccos, ale přesnou odpověď nenašla, tak snad se nebudu ptát úplně zbytečně :)

Momentálně mám platnou ESTA, na kterou už jsem byla V USA 2x. Poprvé v září 2015 na měsíc (cestování po státech s kamarády), podruhé březen-duben 2016 na 3 týdny (za přítelem). Chtěla bych jet brzy znova za přítelem, ale na déle než 90 dní, z čehož mi vyplývá, že si musím zažádat o turistické B2. Nemám v plánu si tam hledat práci, ani tam zůstávat déle než těch 6 měsíců. Co se ale stane, pokud mi ho zamítnou? Mám platnou ESTA ještě více než rok, ale jestli jsem to správně pochopila, tak o novou ESTA bych měla žádat, pokud se změní jedna z odpovědí na ty otázky ve formuláři, což by byl právě tento případ, ano? Se zamítnutým vízem ale pravděpodobně nedostanu ani ESTA. Je to tedy tak, že pokud mi bude zamítnuto vízum i s platnou ESTA, nepodívám se do USA s velkou pravděpodobností ani na těch 90 dní? Nebo to v praxi funguje jinak?

Předem díky za odpověď.

@Marie: Pro vstup musí být vízum platné v den vstupu, tedy i poslední den platnosti. Je to sice risk (např. zpoždění letu při večerním příletu), ale je platné. Spíš by mne zajímala platnost pasu, v kterém to vízum je.

@Marie:
Jedeš na poslední chvíli, ale vadit by to nemělo. Podle všeho je to jako u ESTA, vízum musí být platné při vstupu a pobyt je povolený do data na razítku v pase.
travel.state.gov/content/visas/en/general/frequently-asked-questions/about-visas-the-basics.html
My visa will expire while I am in the United States. Is there a problem with that?
No. If the Department of Homeland Security, Customs and Border Protection Immigration Officer at the port-of-entry admitted you into the United States for a specific period of time, s/he will note your authorized period of stay on your admission stamp or paper Form I-94, called an Arrival/Departure Record. You will be able to remain in the United States during your authorized period of stay, even if your visa expires during the time you are in the United States. Since your admission stamp or paper Form I-94 documents your authorized stay and is the official record of your permission to be in the United States, it is very important to keep inside your passport.

Dobrý den, chystám se vycestovat do USA, již 10 let mám platné vizum, avšak platnost končí v tomto roce 9.6.2016, letenku mám na 1.6., zpáteční letenka je na 1.10.2016. Musím vyřizovat nové vizum? nebo mě na toto staré pustí?