Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze

Sídlem velvyslanectví Spojených států amerických v Praze je Schönbornský palác na Malé straně. Velvyslanci USA sídlí v rezidenci velvyslanců USA v Bubenči na Praze 6.

Convoy of Liberty 2012 | © U.S. Embassy Prague

Adresa velvyslanectví USA v Praze

  • Tržiště 15, 118 01 Praha 1 — Malá Strana (zobrazit na mapě)
  • Telefon: +420 257 022 000
  • Fax: +420 257 022 814
  • E-mail: PraguePress@state.gov
  • Internetové stránky: https://cz.usembassy.gov/cs/
  • Nejbližší stanice metra: Malostranská (metro A)
  • Nejbližší tramvajová zastávka: Malostranské náměstí (17, 20, 22, 57)

Veškeré schůzky (např. kvůli vízu) na americké ambasádě je třeba mít předem domluvené. Velvyslancem USA v ČR je v současné době Andrew Schapiro.

  1. Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze
  2. Základní fakta o Spojených státech amerických
  3. Přehled prezidentů USA

Diskuze k článku (47 komentářů)

Vaclava Potznerova (1)
22.1.2016
11:25

Dobry den, prosim Vas, mam dotaz, dne 4.4.2016 cestuji do Mexika s prestupem ve Filadelfii, staci mi esta, nebo potrebuji neco vic?? Dekuji

Odpovědět
Franta (2887)
22.1.2016
22:02

@Vaclava Potznerova:
Ano, stačí ti ESTA. Pokus splňuješ její podmínky.

Odpovědět
Lukas (1)
9.4.2016
18:03

Dobrý den , chci se zeptat propadla mi esta jak jsem byl ve statech, a potreboval bych vizum ,protoze letim do usa ..prosim vic info jak postupovat momentalne jsem v Praze , dekuji krasny den

Odpovědět
Franta (2887)
9.4.2016
19:40

@Lukas:
Propadla ESTA? Tak udělej novou.
Jak s vízem koukni tady na webu.
chcidoameriky.cz/vizum-do-usa-cena-kde-zadat-informace-o-pohovoru-a-dotazy
chcidoameriky.cz/zadost-o-vizum-do-usa-vase-zazitky-a-zkusenosti

Odpovědět
Kristýna Flutková (1)
6.6.2016
10:48

Dobrý den,

cestujeme do USA na tři týdny, z toho týden budeme cestovat a dva týdny tam budeme na stáži na univerzitě v Utah. Můžeme tam jet jen jako studenti či musíme mít vízum? Děkuji za odpověď.

Odpovědět
Franta (2887)
6.6.2016
14:28

@Kristýna Flutková:
A na tu stáž máte nějaké studentské vízum? Do států vás jen s pasem nepustí.

Odpovědět
Tereza Kopalová (4)
25.7.2016
12:25

Dobrý den,

kamarád potřebuje prodloužit studentské vízum v pase na další kalendářní rok, momentálně se nachází v USA a plánuje přiletět zpět do ČR. Prosím Vás, co všechno bude potřebovat, aby mu bylo do pasu uděleno nové studentské vízum? Respektive, které dokumenty bude potřebovat od školy a také s jakým předstihem doporučujete, aby se objednal na ambasádě v Praze? Děkuji mnohokrát.

Odpovědět
Franta (2887)
25.7.2016
12:36

@Tereza Kopalová:
Že by stejný postup jako předtím?

Odpovědět
Vojtěch Kalaš (1)
23.10.2016
19:12

Příším rokem v září bychom chtěli s přítelkyní vycestovat do USA za učelem najít si tam práci něco vydělat a potom cestovat o jaké vízum si máme zažádat a stačí aby žádal jeden nebo musí každý zvlášt moc děkuju za radu

Odpovědět
Franta (2887)
23.10.2016
20:38

@Vojtěch Kalaš:
Potřebujete pracovní povolení a to vám nikdo je tak nedá. A už vůbec ne, jen tak na požádání.
Jestli studujete, tak zkuste nějakou agenturu, případně na léto Work and Travel. Ale cestu plánujete na září, takže asi už budete mít po škole. Vízum byste potřebovali oba, nejste manželé, takže jen pro jednoho by vám nijak nepomohlo.

Přečtěte si, jak to vypadá, když vás v USA chtějí, ať si uděláte představu, jak to chodí.

Odpovědět

Dobrý den,chystam se do Na Floridu.Ale přesně nevým zda letos nebo až za dva roky.Stačí mě ESTA nebo musím mět klasické vízum.
Moc děkuji za odpověd.

Odpovědět
Franta (2887)
12.12.2016
13:09

@Jana:
Prozatím stačí ESTA, pobyt je na ní max 90 dní. Co bude za dva roky to se uvidí. :-)

Odpovědět
Michaela (4)
18.2.2017
3:42

Dobrý den. Chci se zeptat je těžké získat pracovní vízum?

Odpovědět
Franta (2887)
18.2.2017
10:07

@Michaela:
Ano je to těžké. Několikrát se to tu již řešilo. Jistě tu něco najdeš.
Doporučuji si přečíst příběh Veržány a jejího přítele/manžela, zvláště pak tohle.

Odpovědět

@Michaela: Yes, it´s very hard to obtain the H1B visa.

Odpovědět
Sandra (1)
22.4.2017
16:25

Dobrý den,

v létě jedeme s kamarádkou na work and travel a máme visa J-1, ale rády bychom se i během cestování podívali do Mexika a poté se vrátili do NYC na pět dní a zpět do Prahy. Jenže jakmile vyjedeme z USA naše visa se automaticky zruší a my máme už odlet z NYC zařízený, moje otázka tedy zní, bude nám stačit si zařídit poté jen ESTA na tento přelet a pobyt 5 dní, nebo s tím bude v Americe velký problém?

Děkuji za odpověd

Odpovědět
Jitka Pernicová (1)
15.5.2017
12:16

Dobrý den,mám prosbu.Na začátku prázdnin letíme s rodinou do USA.Máme diabetického syna.Doktorka mi řekla,že si musím stáhnout formulář do letadla(inzulín a všechny potřeby musí být v příručním zavazadle,nesmí zmrznout),ale nemohu nic najít.Můžete mi poradit?Děkuji,Pernicová

Odpovědět
Franta (2887)
15.5.2017
17:09

@Jitka Pernicová:
Ten formulář prý mají diabetologové u sebe.
Nějaké info jsou tady, třeba se něco hodí. Na stránce ČSA, je napsáno „v případě převozu insulinu potvrzení od lékaře či recept na vaše jméno“.
http://www.easyjet.com/cs/obchodni-podminky/lekarske-informace

Odpovědět
Bara (1)
17.6.2017
6:42

Prosím co mám dělat? Mám podanou zadost o greencard,pozvali me k pohovoru na imigrační,ale jsem momentálně v ČR,pohovor mám v USA a do ČR jsem musela kvůli rodinné tragédii.Vracim se až měsíc po termínu schůzky. Dá se přesunout ,nebo třeba udělat v ČR?

Odpovědět
Franta (2887)
17.6.2017
10:06

@Bara:
Tohle bych řešil s imigračním a nehledal rady na netu.
Napiš jim, vysvětli situaci a požádej o nový termín. Snad to vyjde.

Odpovědět
Mesi (633)
19.6.2017
6:58

@Bara: Jak pise Franta, tohle tady nikdo nema sanci vedet. Ty musis kontaktovat urady, ze ti termin nevyhovuje a pozadat o zmenu. Presun pohovoru do Prahy je teoreticky mozny, ale nevidim ho realne. 1) zada tady, zije tady, proc bychom posilali papiry nekam pryc. 2) Zminene papiry by musely byt poslane do Prahy a tam musi mit cas si je projit (otazka, jak dlouhou budes ty pobyvat v CR) – Jde o slozku se vsemi dokumenty, ktere jsi jim behem procesu zadosti o GC poskytla, vcetne vyjadreni relevantnich uradu.

Odpovědět
JorckCherry (117)
7.7.2017
17:12

Zajímalo by mě,jestli najdu i v jiných zemích po světě – Americké centrum – které sídlí na adrese: Tržiště 366/13, 118 00 Praha 1 www​.americkecentrum.cz/ děkuji

Odpovědět
Zdeňka (1)
17.10.2017
10:38

Dobrý den, jsem držitelem VISA B1,B2 do USA. Po 6 měsících musím USA opustit – to je jasné. Ovšem nemohu se nikde dopátrat za jak dlouhou dobu mohu na území USA znovu na 6 měs. vstoupit. Existují k toto problematice nějaká ofici.pravidla? Nemohu nikde nic najít. Děkuji za reakci.

Odpovědět
Franta (2887)
17.10.2017
13:38

@Zdeňka:
Oficiální pravidlo je, že o vstupu a délce pobytu rozhoduje imigrační.

Neoficiálně se doporučuje čím delší pobyt tím delší pauza. Jestli jsi tam byla půl roku, tak nečekej, že tě tam za 14 dní zase na půl roku pustí. B-2 je turistické vízum. Kdo si může dovolit dovolenkovat v USA půl roku, pak si odskočit domů a zase tam chtít na půl roku? To spíš bude vypadat, že tam dělá načerno a na dovolené byl doma. Ber to tak, že kdo je víc v USA než doma, je podezřelí. Málo kdo si může dovolit takhle cestovat.

Odpovědět
Mesi (633)
17.10.2017
20:41

@Zdeňka: Jak pise Franta. Jeste bych doplnil, ze pro imigracniho urednika muze hrat roli i danova rezidence (vice jak pul roku na uzemi statu…)

Odpovědět
Ludmila (3)
23.10.2017
13:04

Při vyplňování formuláře ESTA jsem narazila na údaj „Národní číslo“ a „Osobní identifikační číslo“. Můžete mi vysvětlit co si mám pod těmito pojmy představit.
Děkuji.

Odpovědět
Ludmila (3)
23.10.2017
13:08

Při vyplňování formuláře ESTA jsem narazila na pojmy „Národní číslo“ a „Osobní identifikační číslo“ , můžete mi vysvětlit co znamenají?
Děkuji.

Odpovědět
Franta (1)
23.10.2017
13:44

@Ludmila:
Už se to tu probíralo, myslím, že přímo v diskusi u článku o ESTA.
„Národní číslo“ – podle všeho číslo OP, respektive číslo dalšího dokladu s fotografií. Je to i v nápovědě u otazníčku.
„Osobní identifikační číslo“ – nejvíc to pasuje na rodné číslo.

Odpovědět
Ludmila (3)
23.10.2017
20:52

Na oficiálních stránkách USA v návodu jak vyplnit formulář ESTA radí do kolonky „Národní identifikační číslo“ zapsat rodné číslo bez lomítka. Tak jsem z toho trochu zmatená co vlastně je správné.

Odpovědět
Franta (2887)
23.10.2017
23:17

@Ludmila:
Projde oboje.

Odpovědět
Petr Novák (2501)
24.10.2017
16:24

@Ludmila: Vtip je v tom, že nikdo nekontroluje, co se tam napíše. Takže prochází všechno. Úplně správně nicméně je rodné číslo, protože to je jediný údaj, který zůstává neměnný po celý život. Číslo občanky, pasu i řidičáku se mění.

Odpovědět
Karel Behal (1)
22.3.2018
10:49

Pracoval jsem v USA 19 let (bez prac.povoleni).Je mi 68let v USA jsem byl na tur.vizum,ktere jsem prekrocil.Ve statech jsem vsak platil dane,mam legalni SSN,ridicsky prukaz,ID.Pri odjezdu mi byla priznana soc podpora ve vysi 180$ mesicne,s podminkou,ze opustim USA.Je mozne navstivit am ambasadu v Praze a vyridit tanto problem?Predem dekuji za radu. Karel

Odpovědět
Franta (2887)
22.3.2018
13:18

@Karel Behal:
Zeptal bych se přímo na ambasádě.
Ale spíše bych hledal na nějakém jejich vládním webu zabývajícím se touto problematikou, sociálním zabezpečením. Nejspíš bude potřeba vyplnit nějaký formulář a doložit danou skutečnost.

Odpovědět
Sára Bencová (2)
9.4.2018
11:33

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda když s přítelem chceme jet do Ameriky pracovat spolu, můžeme i na Americkou ambasádu a pohovor jít spolu? Děkuji.

Odpovědět
Franta (2887)
9.4.2018
11:58

@Sára Bencová:
Na pohovor na ambasádě se chodí na základě domluvy. Je potřeba tam zavolat. Nejde tam jen tak přijít. Takže pokud si pohovor domluvíte na stejnou dobu, můžete tam jít spolu. Otázkou je, jaké máte podklady, zda to půjde vyřídit najednou nebo se budete řešit každý zvlášť.

Tím se dostávám k otázce… Už máte něco domluveného nebo je to jen nápad? Jestli už je něco ohledně práce rozjednáno, tak držím palce. Jestli je to jen nápad, tak tam ani nevolejte. Pokud v USA nemáte domluvenou práci a zaměstnavatele, který by podpořil vaši žádost, tak to nevyjde. Pokud studujete vysokou, můžete spolu zkusit třeba WaT.

Doporučuji si pročíst @Veržánu.

Odpovědět
Sára Bencová (2)
9.4.2018
14:55

Dekuju moc za odpověď. Vše je zatím v jednání, šlo nám o to,jestli tam můžeme jít spolu kvůli domluvě. Oba na tom co se týká angličtiny nejsme moc dobře. Každopádně děkuji moc za tip.

Odpovědět
Franta (2887)
9.4.2018
19:07

@Sára Bencová:
Pokud si úředníci na ambasádě zachovávají stále stejný standard, tak se celkem dobře domluví i česky. Ale samozřejmě je dobrá angličtina, když tam chcete jet za prací.

Odpovědět
Wieslaw Jadczak (1)
22.4.2018
21:05

Dobrý den, mám polské státní občanství a žiji trvale v České republice, potřebuji tranzitní vízum (mezipřistání v USA), jak ho mám získat?

Odpovědět
Franta (2887)
22.4.2018
21:16

@Wieslaw Jadczak:
Mělo by stačit zajít na ambasádu v Praze. Vízum do USA: Cena, kde žádat, informace o pohovoru a dotazy

Odpovědět
Bohdana Rálišová (1)
22.5.2018
8:28

Dobrý den, letím za synem do Ameriky – stát Georgia. V rámci pobytu jedu na týden do Mexika na loď, po týdnu se vrátím zpět do státu Georgia. Stačí mi turistické vízum Esta? Děkuji za odpověď.

Odpovědět
Franta (2887)
22.5.2018
8:43

@Bohdana Rálišová:
Pokud v USA nebudeš déle než 90 dní a loď stihneš během pobytu, tak ano.

Odpovědět

Dobry den ,Mam sestru vdanou v USA 15 let ,s tremi krasnymi malymi detmi a chci je poprve navstivit.
Sestra ma deset let citizenship.Ja prijel do US pred dvaceti peti lety na US multientry Visa ,ktere jsem vsak pretahl o 9 let,cili jsem zil nelegalne 8,5 let.Pochazim z ery ekonomicke emigrace v 90 letech,kdy prace u nas,specialne na severni Morave moc nebylo.Bohuzel mel jsem smulu ,doplatil jsem na razii v jednom state na NW ( illegal mexici gang zabili policajty ) a ja mel warrant za nonpaid parking tickets,rutinni check pri jizde autem ,spatny cop ,..tudiz jsem pak stravil mesic v immigration jail ,cekal jsem na snizeni bondu od soudce,po zaplaceni bondu jsem nechtel platit pravnikum a US opustil v r 2005.Uz je to tudiz 13 let.Ma otazka je .Musim vyplanit ESTA nebo jit primo na Trziste15 ,pozadat o interview ohledne noveho VISA ? Chapu to tak,ze ESTA vyplnim ,a oni me automaticky pozvou na interview.Zvaci dopis od sestry zrejme bude nutny .Je tomu tak ? dekuji za info.

Odpovědět
Franta (2887)
23.5.2018
20:34

@Petr:
„spatny cop“ – to tě jako měl pustit pro tvé krásné oči? A za co tě chytli, rutinni check nebo na razii? Píšeš to dost zmateně? On je trochu rozdíl, když to máš „jen“ kvůli překročení nebo ti i dokázali nelegální práci.
Za překročení o více než rok je 10 let ban, i když překročit skoro o 10 let dost. Za práci záleží, jaký byl rozsudek.
ESTA zkusit můžeš, uvidíš, co to udělá. Může se stát, že to vyjde, pak bude záležet, co imigrační na letišti.
Zvací dopis od sestry bude fajn, ale v tvém případě nevím, jestli to zabere. Nutné bude, abys doložil, že tady máš pevné zázemí a nehodláš tam zůstat.

Odpovědět

@Franta:

Jak dokazani prace ? Vzdyt je to prece uplne jedno .SS# ma kazdy ilegalni Cech v US ,a maka na to a plati dane,jestli je ilegal ,to nikoho nezajima.Jsi beloch ,naucis se anglicky ,tak jsi v pohode.Jen vyplnis form ,ze si citizen ,a mas Czechoslovak heritage.:-).Tak to byvalo pred patnacti lety ,platil jsi dane a nikoho nic nezajimalo.Ja mel smula na policajta,takovy mexicky pakos…,skoda.Ani na ICE tomu nemohli uverit,ze zrovna ja mam problems.Amerika se hodne zmenila po 9/11…,uz to nebylo ono.
Ja mel jen pretazeny pobyt ,tot vse.Pak nejake misdemeanor charges ,jako DUI atd.
ESTA si udelam ,je tam kolonka ,jestli jsem byl v US ,takze asi automaticky pujdu na interview.
Je to smutne,ze vetsina hispanos to ma jednodusi nez my Cechoslovaci ,co tam vylozene sli za praci.Meli jsem to podle meho tezsi nez treba emigrace z 1968 ,zelene karty nam nedali ,
Jedina moznost byla ozenit se ,nebo si koupit svatbu s americankou.Ja to neudelal …
Ne ,nehodlam v US urcite zastat,to urcite ne ,v CR je moc hezky :-).Financne dnes nikoho nenapadne stehovat se do US ,je to zbytecne.Mas pravdu s tou urednici na letisti ,..nejaka tlusta Kathy ,to bude problem,nicmene mluvim vice nez dobre,a ted uz s anglickym prizvukem ,..to by melo zapusobit.Rikas 10 let za prekroceni pobytu ? ..To jsem si zjistil take.Ja se chci jen podivat za sestrou ,videt jeji deti chodit do skoly ,a jeste jednou si projet South East Utah ,Califonii a odletet ze San Fran.Jo ,zkusenosti to byly zajimave vyrustat v US ,ale vzalo me to hodne zivota.Kdyz tady vidim nejake mlade lidi ,asi vubec nemaji potuchy jake to bylo kdyz ekonomika byla hodne spatna,zaplavy prisly ,a my museli jet za praci …….Jo a prezidetem byl nejaky Havel .,ministrem financi Klaus….
Me jen zajimalo ,jestli znas nejaky priklad tech desitek tisic Cechoslovaku ,kteri odjeli do US ,a stali se ilegalove.,Jak je to s jejich navratem zpet po deseti letech…

Odpovědět
Jiri Marousek (1)
2.6.2018
2:16

Dobrý den.
Příští rok v létě se chystám na dva týdny do USA. Sedmiletý syn mých kamarádů by chtěl jet se mnou. Chci se zeptat, jaké potvrzení od rodičů pozřebuji (potřebuje), abychom neměli problémy na imigračním? Pas s biometrickými údaji a ESTA považuji za samozřejmé.
Děkuji.

Odpovědět
Franta (2887)
2.6.2018
21:43

@Jiri Marousek:
Koukni sem. Bude potřebovat souhlas obou rodičů, že o cestě vědí a souhlasí s ní. Musí z toho být jasná identifikace dítěte, doprovodu i rodičů.

Odpovědět
Jana (1)
6.6.2018
12:30

Dobrý den.
Co se děje po zadržení migračního v USA ? Následuje zadržení, soud, zabavení všech osobních věcí a vyhoštění ? Pokud jim všechny osobní věci zabaví, z čeho platí ten zadržený letenku ? Nebo. jaký je sled těchto nepříjemných událostí a jak dlouho to celé cca trvá? Děkuji.

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.