Komentáře k článku Cesta do USA: 15 kroků jak postupovat a co je potřeba

↩️  Cesta do USA: 15 kroků jak postupovat a co je potřeba
💬  Celkem 208 komentářů, nejnovější jsou nahoře.

@Jakub: Ahoj Kubo, to nevím.

Přijde mi to každopádně dost nepravděpodobné, že by jednoho pustili a druhého ne. Američanům jde při pohovoru primárně o to, aby odfiltrovali lidi, co chtějí v USA zůstat nelegálně a pracovat, nebo tam páchat trestnou činnost. Nedává moc smysl, že by pojali podezření, že letíte společně do USA s tím, že ty tam chceš zůstat a žena se vrátit.

Oni se ani nedozví, že jsi v oddlužení, pokud jim to neřekneš. Zeptají se, kde pracuješ, jestli máte zpáteční letenku, ubytko apod. :-)

@Petr Novák Ahoj Petře, děkuji za zpětnou vazbu.
Bohužel si právě nejsem jistý vpuštěním, jelikož po nepovedeném podnikatelském záměru jsem se dostal do osobního oddlužení (insolvence) a cestu by platila partnerka, samozřejmě bychom měli zpáteční letenky, zaplacené ubytování a také bych měl dostatečnou finanční hotovost, nicméně nemám tušení, zda toto nemůže být překážkou a nerad bych, aby tam pak partnerka zůstala sama. Proto by mě zajímalo, jak by takováto případná situace byla řešena. Pokud o to máš představu, byl bych vděčný za informaci. Děkuji moc

@Jakub: Ahoj Kubo, pokud jste v USA nepracovali bez povolení, nelhali jste v ESTA dotazníku a nemáte nějaké nekalé záměry, tak je dost nepravděpodobné, že by tam byť jednoho z vás nepustili.

Ahoj, chystáme se s přítelkyní poprvé do USA. Raději nechci nechat nic náhodě a proto se ptám. “Náhoda je blbec a co když do států nepustí jen jednoho z nás? (Letenky by jsme měli samozřejmě na jedné rezervaci) ten druhý má nárok letět semnou domů, nebo tam musí po celou dobu zůstat sám, popř. koupit si nejbližší letenku domů) Díky moc za info.

@Jana: Ahoj, nerozděluje se, jestli jde o tranzit, nebo budete v USA pobývat. Je to to samé. Nicméně sušená zelenina a maso v originálním balení by mělo být ok.

Ahojte, prosím, platí omezení pro potraviny – sušená zelenina atd. i pro tranzit? Letíme přes Atlantu do Peru, na treky si chceme vzít sušené jídlo, v Peru není moc k dostání, bude to v USA problém? Díky moc.

Dobrý den,
v dubnu jsem letěl do USA z Amsterdamu a před nástupem do letadla se mě kontrola ptala na dvě otázky. Tvářili se u toho hrozně vážně a já jim vůbec nerozuměl. Vím jen, že správné odpovědi byly ANO a druhá NE (okoukal jsem to totiž před lidmi přede mnou :) ). Máte někdo s tímto zkušenosti a nevíte na jaké otázky se to vlastně ptají? Letím v září znovu a byl bych na to rád připraven. Děkuji za odpověď

@Eliska P.:
Stačí se podívat tam, kde jsem se předtím ptala.

@Franta: Dobry den Franto, zadnou odpoved ani svuj puvodni dotaz zde nevidim, ale dekuji za mile upozorneni. Hezky den

@Eliska P.:
Těžko říct, jestli má nějaká rada cenu, když nedokážeš ani najít odpověď u tvého předchozího stejného dotazu.

Dobry den, pred 4 lety mi byla zamitnuta Esta, kvuli tomu, ze jsem pracovala dlouho v zahranici, pani mi rekla, at to zkusim znovu za 2 roky, az budu opet zit v Ceske republice. Jsem v CR 4 roky a budu podavat vypoved a chci si konecne splnit svuj sen, cestovat US. Chci takto vyuzit casovou mezeru mezi novym a starym zamestnanim, ale mam strach, ze kdyz budu za 2 mesice nezamestnana, ze mi Estu zamitnou. Prosim o radu, co mam delat? Bylo by lepsi si zazadat Estu nebo zkusit na Ambasade Turisticke Viza? Asi nema smysl zadat nyni, predpokladam, ze si pak zjisti, ze v dobe odletu pracovat nebudu. Dekuji moc za radu :)

Dobrý den, chtěla bych jen ujištění a Vaše zkušenosti. V červenci 2023 letíme na celý měsíc do USA na svatební cestu. Svatba se uskuteční týden před odletem, takže není možné vyřídit nový pas atd. Letenku, ESTU i pas mám na své současné jméno a adresu (mám trvalé bydliště ještě u rodičů). Na různých fórech i na stránkách o ESTĚ jsem se dočetla, že můžu letět na své staré jméno, jen je dobré mít u sebe kopii oddacího listu v AJ. Jediný doklad, který se bude lišit bude občanský průkaz, ale ten nejspíš nikoho v USA nezajímá. Chci se jen ujistit, zda tento postup je v pořádku a co ještě si mám pohlídat nejen při kontrole na letišti, ale třeba i jinde (např v hotelu, kdyby chtěli doklady atd.). Děkuji za případné poznatky.

dobry vecer chci ze zeptat dne 24.9.2022 se chci jit ockovat jednou davkou johnson a zajima me jestli mohu jeste koncem tohoto mesice vycestovat do New Yorku zda bude problem kdy budu mit tyden po davce nebo musim splnit a odletet 14 dni po davce Ockovani dekuji s pozdravem a preji hezky zbytek dne ….

dobry vecer chci ze zeptat dne 24.9.2022 se chci jit ockovat jednou davkou johnson a zajima me jestli mohu jeste koncem tohoto mesice vycestovat do New Yorku zda bude problem kdy budu mit tyden po davce nebo musim splnit a odletet 14 dni po davce Ockovani dekuji s pozdravem a preji hezky zbytek dne

@Ivan:
Nevadí to.

Ahoj, má tu někdo zkušenost s cestováním s pasem, co má platnost míň jak půl rok? Nebudou někde na letišti dělat problémy? Platný ho budu mít po dobu pobytu, ale na těch 6 měsíců mi to nevychází.
Díky předem

Ahoj je tu někdo kdo se vrátil z USA chtěla bych vědět zda stačí certifikát o očkování nebo musí být PCR test díky za odpověď V.

Ahoj, při hledání informací ohledně covidu jsem našla následující: Children ages 2 through 17 years (minors) who are noncitizen nonimmigrants do not have to quarantine after arrival in the United States; however, the attestation requires that they get a COVID-19 viral test 3-5 days after arrival.
Znamená to tedy, že když jsem očkovaná, tak dcera se sice nemusí očkovat, ale musí se nechat testovat po příletu? Máte s tím prosím někde zkušenost? Děkuji.

@TJ:
Z Prahy přes Londýn s BA/AA cca od 20k bez kufru, cca od 22k s kufrem, leden 2022, letuska.cz.

Zdravim,
Leta nekdo do Dallasu? Snazim se najit nejakou dobrou letenku s minimem prestupu do Dallasu, ale vyber neni nic moc. Mohl by nekdo poradit jak se tam nejsnaze dostat, aby to nestalo silene penize?
Predem diky za odpoved.

@Ivan: Co ti na to odpovedet? Nech se oockovat…

Zdravím.. Jen bych poprosila o info..zda li je na obzoru vycestování do USA.. Hanka.. Děkuji

Zdravím :) Máme k tomuto tématu nějaké bližší info? Slyšel jsem něco o Kanadě a že by se pak měla nějak připojovat i USA? Je pouze stále platné info ohledně jen pro plně naočkované? Máme nějaké termíny?

Ahoj, nějaké novinky ohledně cestování do USA? Někde jsem četl, že se chystají uvolnit cestování pouze pro očkované, což se dalo čekat. Bohužel není můj případ, s takovou se do USA nepodívám asi hodně dlouho :(

@Kamila: Doporučuju dobře přečíst články co jsem sdílel. Ano, zatím to směřuje tam, že k určitému rozvolnění by mohlo dojít v polovině května nebo začátkem června. Bude to hodně záviset na proočkivanosti v USA a šíření viru v Evropě. Pokud to půjde dál tak jako teď, dá se počítat s tím, že léto budeme moci cestovat. Nicméně, určitě očkování , negativní test nebo prodělání nemoci do 3 měsíců.
@Franta: Ono se dá vlastně celou dobu, jen musíš být těch 14 dní v zemi , kde neplatí ty opatření , uvalený ze strany USA. Jinak články sice nejsou potvrzené oficiálním úřadem , ale ty informace jsou přímo od úřední osoby z Covid teamu Bidenovi kanceláře…ta uvádí, že v půlce května se chtějí rozhodnout , pokud se situace bude nadále příznivě vyvíjet.

@Kamila:
Nikdo si nic nemyslí. Prostě si počkáme, až se vyjádří kompetentní úřady a řeknou, co a jak. Jakékoli články a tom, co by mohlo být jsou jen hádáním, co by kdyby.

Ono už se do Států dá jet nyní. P. Kellner je toho důkazem, bohužel jemu ta cesta nevyšla, jak plánoval.

ahojky, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Chtěla bych letět do USA někdy v létě, jak v jednom článku psali, že Biden chce uvolnit restrikce pro evropu v květnu nebo v červenci.Myslíš, že budu muset být očkovaná nebo mi bude stačit negativní covid test?

A ještě jeden pozitivní článek. Ten zas hovoří o termínu kolem poloviny května, že by mohlo být opět umožněno cestování pro turisty z EU. https://www.schengenvisainfo.com/news/us-may-lift-entry-ban-for-travellers-from-eu-uk-brazil-by-mid-may/

Od léta do USA? Začíná to vypadat čím dál nadějněji… Přikladám odkaz na jeden článek. Zdá se, že s tím jak se v USA rychle očkuje, tak se začíná vyvíjet i tlak, na rozvolnění cestování :) Že by od června došlo k uvolnění restrikcí? https://pelipecky.sk/emirates-usa-lety-zrusenie-zakazu/

Cau zjistil si neco o tom jestli to jde. Planuju totiz udelat presne tohle, ale zatim jsem nic poradne nezjistil jestli to jde

@Martin:
Tohle je teoretická možnost o které jsem tu už psal. Jak by na to ale koukali Amíci netuším. Nevím ani, že by to někdo zkoušel. Dokonce naše “celebrity”, které se chlubí fotkami z kdejaké pláže po světě, se nepochlubily cestou do USA.
Pobyt jinde by se možná dal prokázat vstupním a výstupním razítkem v pasu. Jenže výstupní razítka už se moc nedávají.
Já takhle kdysi doslova donutil celníka v Praze, aby mi dal vstupní razítko po návratu z USA, abych měl doloženo, že jsem byl mimo ČR více než půl roku. Vůbec se mu nechtělo a vyčítal mi, že zdržuji. :-)

Ahoj, nemáte někdo, ted v době covidové osobní zkušenost s cestou do USA ze státu mimo Shengenského prostoru? Zajímalo by mě jak to funguje v praxi například při cestě z Turecka do USA. Tedy čím se prokážu, že jsem v poslední 14 dnech byl třeba v tom Turecku nebo třeba na Kostarice. Teoretické možnosti asi všichni známe ale mě by spíše zájímalo jak to funguje v praxi. Děkuji

Mám tohle info od America Tours. Přeci jen, zrovna jejich zdrojům bych věřil…na jásot je prý ještě brzy, ale začíná se tvořit kapka naděje, že by to během jara/léta mohlo klapnout. Británie tedy první jako test v rámci uvolnění a pak až Schengen podle vývoje v Evropě, ale zároveň v USA. Musí to klesat na obou kontinentech, ale to by se během jara/léta mělo dít… viry milují hlavně podzim/zimu a s tím jak bude stoupat proočkovanost, tak by logicky mělo dojít ke zmírnění šíření.

Ahoj, díky za alespoň trošku optimistické zprávy. Byl by odkaz na zdroj? Vzhledem k tomu, že mám na srpen letenky (zakoupené vloni v září v nějakém nesmyslném záchvatu optimismu), tak se různě snažím najít nějaké informace alespoň o plánech, ale nic rozumného jsem nenašel.

Tak přináším trochu první pozitivní vlaštovky :)
V plánuje samozřejmě v blízké době umožnit volnější cestování do USA také ze Schengenského prostoru. V plánu je nyní kolem poloviny dubna uvolnění cest z Velké Británie, která by měla měsíc sloužit jako měřítko. Pokud se situace v USA bude nadále zlepšovat, následuje (mohlo by během května) uvolnění turismu přímo ze Schengenského prostoru – v první vlně ze států, kde na tom budou v boji s virem dobře, nicméně pokud budou počty nakažených dále klesat, mělo by do poloviny léta dojít téměř k úplnému rozvolnění cest, ze Schengenu (samozřejmě nejspíš s negativním testem nebo platným očkováním). Nicméně i ta první vlna uvolnění by mohla být zajímavá…spousta z nás běžně odlétá například z Německa nebo Rakouska a pokud by nebyla podmínka, strávit tam před odletem 2 týdny v karanténě (asi těžko by se to dalo prokazovat), pak to vypadá s brzkým cestování do USA celkem slibně a kupříkladu ta akce na pelikanovi červen – říjen do LA nebo SF za 9-10tisic přímý let začíná vypadat zajímavě.

@Jirka01:
Jj, květnový odlet se asi konat nebude. I tak stále plánujeme detaily cesty.

Ahoj všem cestovatelům,

myslím, že už dnes můžeme s určitostí počítat s tím, že se na dost dlouhou dobu do USA bohužel nepodíváme. Někteří z Vás už měli určitě nakoupené letenky, plný itinerář a plány, jak bude poznávání této země probíhat a najednou taková situace. Určitě to vyjde jindy !!. Jelikož mi tyto stránky hrozně pomohly při mých cestách, chtěl bych poděkovat tvůrcům a všem přispěvatelům. Hlavně se držme a nepropadejme zbytečné panice i když situace růžová není. Doufám, že si tady do budoucna opět budeme sdělovat zážitky a zkušenosti, včetně cenných rad. Mějte se fajn a hlavně hodně zdraví !!! Díky Jirka01.

@Jan:
Mělo by to stačit, ale zaručit ti to nikdo nemůže. Já byl vždy za imigračkou cca 1h po přistání. Zdržení bylo jen jednou, když byl brácha asi 0,5h na secondary.
Odbavení kufrů pak už není, jen je předáš k dalšímu letu.
3:40 https://www.youtube.com/watch?v=WHt2xnXk8AI
6:11 https://www.youtube.com/watch?v=2G-m60L_Ck0

Dobrý den, s přítelkyní plánujeme v srpnu 14denní dovolenou v Las Vegas. Přestupuje se ve Philadelphii, čas na přestup je 2:45 h. Chtěl jsem se zeptat, zda to není málo, vzhledem k tomu, že nás tam čeká imigrační pohovor a také opětovné odbavení zavazadel (tedy předpokládám, že je budeme muset opět odbavit). Děkuji za odpověď.

Prodam america beautiful annual pass za polovinu; platnost 6/2020; predani Zlin, Uherske Hradiste, Uhersky Brod

@Adam:
Pokud ke známým, tak by to s tím “rodičovským povolením”mělo v pohodě klapnout. Užij si to.
Jo a klidně zkus požádat o Zvací dopis, ten může být taky plus.

@Franta:
1) díky za link, ten jsem sám nenašel
2) úplně sám, doprava z letiště ke známým (občanům US), kde budu spát, asi Uber, potom už s nimi. AirBnb by nevyšlo, nejde tam ověřit účet pokud člověku není 18.

@Adam:
1) Může dítě mladší 18 let odjet do USA samo, jen s jedním rodičem nebo s jinými příbuznými či přáteli?

2) Ano, můžeš mít problém. Nepíšeš, jestli letíš úplně sám, sám bez rodičů s někým nebo k někomu. Jestli úplně sám, tak jak se tam budeš dopravovat, kde budeš bydlet? Klasické ubytování (hotel, motel…) asi nevyjde, nechtějí ubytovávat mladé bez doprovodu zákonného zástupce. Třeba vyjde Airbnb.

Ahoj, je mi 16 a letím sám v srpnu do Miami. Může být problém, že sebou nebudu mít rodiče?

@lubomir hloušek:

Přesně jak píše Franta, sepsat základní otázky (ty na netu jsou dohledatelné) a nechat přeložit. Ono nejde úplně jen o toho úředníka, ale o celkový pohyb po letišti, včetně porozumění nahaněčům, kteří tě posílají k jednotlivým frontám, orientaci u kiosků, kde alespoň v LA čeština v nastavení jazyka nebyla atd. V LA posílali ke kiosku všechny bez rozdílu, zda už si v USA byl či nebyl. Aspoň naše zkušenost.

@lubomir hloušek:
Mrkni na články o imigračním a diskuse u nich, probírá se to tam dokola. Vypiš si otázky, nech si je někým přeložit a můžeš to pak dát imigračnímu.
AJ není povinná k cestě do USA, ale nějaké základy by to chtělo.

l

dobrý den chci se jen zeptat jak můžu udělat pohovor na letišti když neumím anglicky. chci jet za kamarádem je to Američan bydlel bych u něj děkuji Hloušek

OMG, to pojištění stojí pár korun!

@Martin: 1) vyrazit do USA bez pojistky, navic kdyz vis, ze mas zdravotni problemy…
2) Vsiml sis tam tech bezdomovcu? Vis, jak se nekteri z nich dostali na ulici? Treba prave tim, ze nemeli na zaplaceni za zdravotni peci a pokud neco vlstnili, prisli o to v exekuci. Premysleli jste o teto variante s tim znamym?

@Franta:

Ne. nebylo zadarmo, prave nevim jake jsou ty podminky placeni aj veci, ale znamy ujistoval ze urcite poslou vyuctovani, pry pokud se nezaplati po nejake dobe plati stat, tato informace je overena zije tam pres 30let takze zna zakony, pracuje ve statni sprave.

Me nebudou zkouset kdyz nemam US adresu, nejsem ani rezident. Spise me zajimalo zda tyto info posilaji i na emigracni, jelikoz dle vseho ne vzdy, je to ruleta 50/50 zdali to zaslou nebo ne.

@Martin:
Aha, takže to nebylo zadara. Ale opět vychcánek. Je otázkou, když jsi se s nimi soudil o propuštění, zda oni neudělají to samé kvůli platbě. Pak by na tebe na letišti mohla čekat eskorta. Ale to je tvá věc a tvého známého.
On se jim zavázal, pak nezaplatí, takže půjdou buď po něm, kvůli podepsanému závazku sponzorství nebo po tobě jako pacientovi. V to, že to zaplatí stát bych moc nedoufal. Mají dva potencionální plátce, takže nejprve zkusí je.

PS: jeste doplnim ze me sameho nechteli z te nemocnice pustit, musel jsem pres “sponzora”, nasledne jsem dal k “soudu” doktora ktery me nechtel pustit, soud jsme vyhral a tentyz den me pustili…

@Franta: @Franta:

Vim na co narazis, emigracnimu jsem nelhal, pouze jsem zamlcel jak zminujes v zadosti jsem to neodskrt, to je vse.

k hospitalizaci, ne nikam jsem neutek, vim ze maji drahe zdravotnictvi, ale ja jsem po 7 dnech pozadal pres meho znameho v USA aby me pustili domu, ten se za me “zavazal” podepsal “sponzorstvi” to je vse, potom jsem se ocitl v CR, jinak muj znamy rikal ze budou jeste zkouset proplatit fakturu, takze na jeho americkou adresu poslou vyuctovani ( pokud se to nezaplati) plati to nasledne stat, za me to je cele, proto jsem chtel vedet zda po tom vse me tam znovu pusti :/

@Martin:
Počkej, Amíci po tobě nechtějí nic platit? To se mi nezdá.

Jak víš, tak lhát se nemá, ani zamlčovat důležité informace. A už vůbec ne imigračnímu. Ale nepředpokládám, že nemocnice někoho informovala. Teda pokud jsi neutekl bez placení. Americké zdravotnictví rozhodně není zdarma.

Ahoj,

mel bych na Vas narocnejsi dotaz, tento rok jsem byl v USA na Esta, bohuzel se mi stala nepekna vec, musel jsem byt hospitalizovan v nemocnici ( psychicke problemy) jelikoz jsem v zadosti esta nevyplnil pole, zdali beru leky a mam psychicke problemy (coz v nemocnici vse zjistili) muj dotaz zni, zda me po tomhle zase pusti do USA ci-nikoli ( prvni vec ze jsem neoznamil ze se v CR lecim na psych. nemoc, druha vec, veskerou utratu za me musi zaplatit stat USA, nebyl jsem pojisten, pouze klasicky VZP)

dekuji moc za odpoved na takto slozity dotaz

@Bohumil Votoupal:
Určitě bude dobré, když bude anglicky a minimálně ověření podpisu bude fajn. Je lepší, když to nevypadá, že se to psalo v letadle při přistání.
Může dítě mladší 18 let odjet do USA samo, jen s jedním rodičem nebo s jinými příbuznými či přáteli?
Možná to nebude potřeba, ale je lepší to mít.

B

@Franta: Dobrý den, je souhlas zákonného zástupce nějak upraven? Myslím, plná moc nebo úřední ověřění ? Děkuji

B

Dobrý den, jedu navštívit dceru do SF, turisticky se dvěma syny, mladší má 13 let, stačí pro něj ESTA a souhlas manželky ? Děkuji

@Tommy: Pokud máš letenku od United, tak veškerý přístup k ní je na webu United (a je jedno, komu patří letadlo). Pelikán je jen prodejce, to nehraje žádnou roli. V mailu od Pelikána budeš mít confirmation number, a tím se přihlásíš na webu United.
Ty weby obvykle chtějí tvé příjmení (bez diakritiky) a confirmation number.

ahojte, omlúvam sa že píšem duplicitne otázku v dvoch témach, nevedel som do ktorej to mám zaradiť
Potrebujem malú radu, letím z Viedne do LA. Online check-in nebudem robiť, ale chcem si pozrieť kde budem sediať, poprípade to zmeniť. Lenže letenky som kupoval cez Pelikana a spoločnosť je UNITED AIRLINES.
No ale, letím z Viedne do Zurichu s AUSTRIAN a ďalej do LA, a tento let zabezpečuje SWISS a späť priami let, ten zabezpečuje AUSTRIAN.
Teraz znie otázka na stránke kt. leteckej spoločnosti si mám pozrieť ten môj trip a zmeniť sedadlá. UNITED, AUSTRIAN či SWISS ??????
diky moc

Zdravím,
neměl by někdo zájem o letenku do Los Angeles v červnu? Jen by se letenka přepsala na nového majitele. VELMI VÝHODNÁ CENA

@Eva:
Teoreticky druhý den. Ale jak píše Vašek, ESTA je pro turistické účely a málokterý turista je stále na cestách. Mohlo by se stát, že tě po několika delších pobytech v USA s krátkými pauzami, vrátí rovnou z letiště domů. A je jedno, jestli jim budeš říkat, že tam nepracuješ. Už několik lidí tu psalo, že je při třetí/čtvrté cestě (s dlouhým pobytem v krátké době) poslali rovnou domů. Doporučuji si dát minimálně tříměsíční pauzu.
Případně můžeš zkusit zažádat o víza B-2, platí 10 let a max. možný pobyt je půl roku, také se dá v určitých případech prodloužit. Pokud je přítel Američan, tak tě může podpořit zvacím dopisem a zaručit se za tebe. Můžeš říct, že spolu chcete strávit více času, ale zatím neplánujete svatbu a proto nežádáš o snoubenecké vízum.

@Eva: Žádné přesné číslo není stanoveno. Ale obecně platí pravidlo, že je imigračním podezřelé, pokud by člověk trávil v USA víc času, než doma.

Dobry den, pristi mesic odletam ze Statu, pobyt 86 dnu.
Za jak dlouho muzu priletet zpet ?
Ve Statech nepracuji, mam tady pritele. Dekuji za odpoved

Ahoj, chystám se v lednu kolem 17teho na Floridu/Orlando letim tam poprvé sama a tak se chci zeptat jestli tam nemáte někdo také cestu? Radši bych s někým nez úplně sama. Dekuji moc :)

@Franta: super, ďakujem moc.

@Mája:
Ano, Singapore Airlines jsou v programu ESTA.

Visa Waiver Program (VWP) Signatory Carriers

@Franta: tak dajme tomu teraz som našla cez Frankfurt a je to Singapore Airlines, to by mohlo byt ?

@Franta: to ešte neviem s kým, letenky by som chcela kúpiť niekedy po novom roku. A je niekde k dispozici zoznam tých spoločností čo sú v programe, pretože ten zoznam som nikde nenašla. Ďakujem :-)

@Mája:
Je to jedna z podmínek programu. Ale v tom seznamu jsou snad všechny velké a i ostatní spolehlivé aerolinky, takže to nikdo snad ani neřeší.

S kým poletíš?

@Franta: a ešte prosím, ako je to s tými leteckými spoločnosťami? Je potreba ísť s tou ktorá je zaregistrovaná v tom programe alebo je to jedno ? To som tu čítala medzi komentármi ale nejak som sa nedohladala odpovede. Ďakujem pekne

@Mája:
Pokus splňuješ podmínky, tak ti opravdu stačí pouze ESTA vyplněná přes internet a nemusíš na ambasádu pro vízum.
Přečti si články o ESTA zde na webu, najdeš tam spoustu užitečných rad.

Dobrý deň, chcela by som na budúci rok letieť do NYC tak si začínam zbierať nejaké informácie. Akurát dnes som čítala o tom bezvízovom programe, nikdy pred tým som o tom nepočula. To čo som čítala bolo, že ak má človek platný biometrický pas a potvrdenie ESTA a teda je aj z krajiny ktorá je v programe potom sa nemusia platiť víza. Prosím vás čo je na tom pravdy? Možno je to uplna blbosť ale fakt nikdy som sa o toto nezaujímala takže vôbec netuším ako to chodí. Ďakujem vopred za odpoved :-)

Z vašich zkušeností…..1 h 25 min na přestup v Mnichově – je to dostačující???
Děkuji za odpověď.

Děkuji, po návratu dám zpětnou vazbu:-)

@Filip:
Čemu říkáš podpásovka? Pokud dobře přečteš podmínky dané letenky a tarifu, tak tě nic nepřekvapí.

Dobrý den ještě jednou….
Nejzajímavěji vypadá v tomto případě let s Lufthansou. Mám si dát pozor na nějaké “podpásovky” nebo je to OK?
Děkuji

Dobrý den, ahoj,
chystáme se příští rok na Floridu a  začínám koukat po letenkách. Mohl byste mi někdo napsat zkušenosti z poslední doby, se kterou leteckou společností letět bez obav a které se případně vyhnout?
Jsou vůbec u rozumných cen za letenku u nějakých společností nejen příruční zavazadla v ceně? Případně kolik se asi za zavazadlo v průměru doplácí?
Děkuji za odpověď, případně se omlouvám za možná hloupé otázky.
Filip

@Tereza:
Také opakující se dotaz.
Je to tak, stačí, když pas platí aspoň den po opuštění USA.

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat ohledně platnosti pasu – pas mi vyprší cca za 5 měsíců, tedy nesplňuji lhůtu 6 měsíců v rámci cestování do zahraničí do určitých zemí. Chystám se nyní na podzim do USA. Na americké ambasádě jsem nicméně našla oficiální informaci:

Pokud platnost Vašeho pasu vyprší až po Vašem odjezdu ze Spojených států, můžete cestovat. Česká republika patří do skupiny zemí, které patří do “Klubu šesti měsíců”, a občané České republiky mohou tedy cestovat do Spojených států i když platnost jejich pasu je kratší než 6 měsíců.

Což tedy chápu, že by neměl být problém – případně zda má někdo nějakou zkušensot? Stále ještě mám čas na zhotovení nového pasu :)

Děkuji

@Radek:
Jak píše Kuba, zvládneš to. Letiště jsou celkem “blbuvzdorně” značená. Sleduj cedule, případně se zeptej na informacích.

@Radek:
Záleží, z jakého terminálu na jaký budete přestupovat. Já jsem letěl přes Heathrow před 4 lety a přestupoval jsem tuším z 3 na 5 (přílet z Prahy, odlet do SF). Doporučuju oficiální stránky a vybrat podle přestupních terminálů: https://www.heathrow.com/airport-guide/getting-around-heathrow/travel-between-terminals

Nicméně není se čeho bát, všechno je suprově značené a krásně tě navedou šipky, kam jít. Můžeš zkusit najít nějaké videa na youtube s přestupem (myslím, že Heathrow tam bude).

Zdravím , letíme v říjnu na Floridu – poprvé . Z Prahy přes Londýn . Mužete mi prosím poradit jak se v Londýně na letišti orientovat – najít let do USA , Moc děkuji

@Nawg:
Ahoj,
my sme teraz boli s pasmi vydanymi 2011 a v pohode, takze sa nemas coho bat

Robo

Ďakujem za odpoveď Franta. Môj pas má len fotku, otisky nemá, ale je platný tak teda v pohode:)

A čítal som potom aj článok o biometrickom pase, tiež na týchto stránkach. A bola tam rada ako si aj vyskúšať čip v pase cez telefón a všetko funguje a brutálna rada:) takže ďakujem aj za to :)

@Nawg:
Stačí, že máš platný biometrický pas.
V ČR starší pasy měly na čipu jen fotku, nové mají fotku a otisky. Stejně to asi bude i v SK.

Prosím vás, ak mám pas vydaný v roku 2011, tak podľa ministerstva vnútra SR je biometrický, pretože všetky pasy vydané po roku 2008 sú biometrické. Ale ako som pochopil, tak od roku 2011 sa už vydávajú aj nové biometrické pasy – majú pravdepodobne nejaké rozdiely oproti tým starším biometrickým pasom, je to problém? Alebo stačí keď mám proste platný biometrický pas z roku 2011 a nie je problém, že to nie je najnovšia verzia biometrického pasu. Neviem, či tie novšie biometrické pasy nemajú navyše nejaké ochranné prvky.

Ďakujem.

@Petr863: Mozna jsem naivni a na urade by mi to “vysvetlili”, ale ja bych sel na nejblizsi dopravni urad bez ohledu na to, kde bydlim…

Mam dotaz k mezinarodnimu RP. Musim o nej zadat osobne mebo muzu nekoho zplnomocnit? Delam totiz v Praze a odbor dopravy mam v Koline a fakt se mi nechce si brat dovolenou… Diky

@Ivanka Vudmasková:
Zdravím Ivano,
ano, i každé nemluvně. Prostě jak má člověk pas, do USA musí mít schválenou ESTA nebo vízum.

I

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,jestli je nutné vyřídit ESTU i pro dítě staří 8 let.
Děkuji za odpověď.Vudmasková

Děkuji moc všem kteří odpověděli, za uklidnění. :) jinak na stránku jsem se divala ohledně své historie přiletu a odletu a vyšlo mi to ze poslední návštěva byla od 5. ledna do 3. dubna – tedy to vychází odlet v 89 den pobytu, tak jsem rada ze jsem nepřekročila. Děkuji moc!! ;)

@Ivona:
Pokud splňuješ podmínky pro ESTA, tak je celkem jedno odkud poletíš, pokud to bude s dopravcem zařazeným do Visa Waiver Programu. Let nemusíš začínat v ČR.

Lidé létají z Vídně nebo německých letišť, protože to tam mají blíže než do Prahy, vyjde jim to cenově lépe nebo se cestou podívají do daného města. Poletím na 14 dní do Skotska a z něj do USA. S Norwegian na víkend do Osla a pak levně do Států.

Dobrý den,

chtela bych se zeptat jak to je, pokud bych chtela vycestovat do USA na ESTU, ale pobyvam v Anglii. Je mozne letet z Anglie?

Dekuji IVona

@Honza: Ahoj, toto jsem neznal. Díky za skvělý tip!

@Nela: Ahoj, možná že už to tu někdo psal, ale na webu CBP existuje dobrý nástroj pro zjištění, jaké vaše návštěvy evidují – příjezd + odjezd. Stačí zadat osobní údaje. Kdyžtak zkuste: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-results

@Nela:
Jak píše Mesi. Vstoupila jsi přes kiosek, takže údaje o vstupu mají. Že jsi odletěla zase vědí od letecké společnosti. Z toho si oni/systém vyhodnotí, jak dlouho jsi tam byla, jestli jsi nepřekročila. Od toho ty kiosky jsou, aby proces vstupu urychlili. Človíček co kontroloval “účtenku” tě poslal k celníkovi, ten udělal, co měl, a pak tě vypustil. Kdyby na “účtence” byl červený křížek X, tak by tě človíček poslal standardně k úředníkovi na přepážku a k celníkovi bys šla až pak. Všichni to jsou pracovníci CBP, takže není třeba se bát, že bys něco vynechala.
Poprvé u kiosku?

@Nela: Odpovim otazkou. Kdyz si vyridis novy pas, budes v nem mit predtistena razitka ze zemi, ktere jsi navstivila se starym pasem? Zadny strach, ten automat si te velmi dobre pamatuje a tva pristi navsteva se se 100% jistotou zobrazi i urednikovi, ktery bude sedet u pocitace.

Ahoj měla bych takový dotaz:

V lednu jsem vycestovala na ESTU do USA. Po příletu na letiště jsem si v ESTA zóně v atomatu naskenovala pas, dala otisk prstu, nechala se vyfotit apod. vše co je potřeba. Vyjel mi lístek se kterým jsem šla k úředníkovi, který mi byl přidělen jiným pracovníkem imigračního.

Co mi ale přišlo velmi zvláštní je – po příchodu se mě zeptal odkud jsem, kam jedu na jak dlouho apod. Na vše jsem odpověděla, chlap za stolkem (obyčejným stolkem bez počítače, čtečky na otisky atd). mi podal pas a popřál hezký pobyt, nutno podotknout že ŽÁDNÉ RAZÍTKO mi do pasu nedal. V tu chvíli jsem to neřešila. Teď chci ale do USA vycestovat znovu a mám strach, že bez razítka v pasu a účasti úředníka s počítačem apod. se nikde nezobrazí že jsem byla do země vpuštěna, mám tedy obavy že by z toho teď mohl být nějaký problém, kor když nemám razítko v pase. Co si myslíte, může to pro mě být problém? Sice jsem prošla automatem, ale přeci jen razítko je razítko. Nikdy předtím se mi nestalo, že bych šla k někomu, kdo stál jen za nějakým stolkem prohlídl pas, podal a já jsem šla. Je možné, že jsem šla na špatnou přepážku? To by mě ale přeci dotyčný uporoznil, že?

Děkuji předem za odpověď.

@Jahodová Drahomíra:
To nevadí, letecká společnost Amíkům vše pošle. Dokud ESTA platí, lze na ní cestovat. I poslední den platnosti, se dá vstoupit do USA.

J

Dobrý den, mám dotaz, v USA jsem byla na jaře,mám povolení Esta na 2 roky, příští rok pojedu znovu. Použiji stejný tiskopis, který mi byl vystaven, nebo musím vyplnit znovu, Nebude souhlasit – město, ve kterém vstupuji na palubu a kod přepravce, číslo letu, kde najdu čistý tiskopis pokud to musí být opravené.
Děkuji

@Mariana: Uber je asi bezpečnější než taxík. Ještě než sednete do auta, uvidíte v aplikaci jméno i hodnocení řidiče a odhadovanou cenu jízdy.

@Petr Novák:
Zdravim,

priletime 14:00 NY casu. Je Uber bezpecny?
Dakujeme. Sme iba dve, ale ak nie je ina moznost, budeme to musiet dat ako pisete.
Dakujem

@Mariana: Také Vás zdravím, v kolik hodin přiletíte?

Spojení není zrovna jednoduché, ve vašem případě bych asi doporučil aplikaci Uber. Cena pro všechny cestující dohromady bude 80-96 dolarů přímo z letiště. Také můžete popojet AIrTrainem a metrem na Manhattan a Uber si vzít tam odsud. To by měl stát 30-35 USD.

Zdravim Vas,

Pisala som minule ohladom cestovania z New jersey na Manhattan. Cestujeme uz zajtra. No ako prve sa musime dostat z letiska JFK na holiday inn gw bridge-fort lee nyc area, 23389 route 4. Nevieme najst vobec ziadne spojenie. Viete nam poradit ako a cim cestovat?
Dakujem velmi pekne
Mariana

@barčísz: Ahoj,

Megabus v zimě jezdí, lístky jsou v předstihu levné. O Washingtonu jste nepřemýšlely? Zrovna tím Megabusem se tam dá podniknout výlet na jeden den, zpáteční jízdenky se štěstím seženete pod 10 dolarů.

Z Newarku je to nejlevnější autobusem, mrkni na článek jak se dostat z letiště v New Yorku.

Ahoj,narazily jsme fakt na hodně levné letenky do USA z Berlína. Na 90% bychom jely do NY,přílet je přesně na EWR NY, ve dvou. Bohužel nejlevnější termíny jsou 1 v listopadu zbytek leden-únor,spíše pojedem až v té zimě. Chci se zeptat kam se dá takhle podívat v zimě,pár dní chceme být v NY,ale chtěli bychom i někam mimo,třeba Niagáry apod.,jak tam funguje třeba ten megabus v zimě? Nebo kam byste doporučili v okolí se podívat. Ještě detail, kvůli nízkému rozpočtu to plánujeme na 7-10dní. A čím se prosím nejlépe a levně dostaneme z letiště EWR zhruba do centra NY, díky

@Moonlight967: Franta to vysvetlil. Dokud jsem nemel zdravotni pojisteni od zamestnavatele v USA, tak jsem mel cestovni pojisteni z CR. I tak ale plati muj predchozi prispevek, ze v USA to nikdy nebude levnejsi nez z CR (pominu-li, ze s cestovnim pojistenim nemohu na preventivni prohlidky a kazdou pripadnou navstevu lekaze musim hlasit ceske pojistovne).

m

Moc vám všem děkuji za odpovědi. Moc jste mi pomohli :-)

@Moonlight967:
Podívej se na odkaz, co jsem ti psal výše. Máš v tom zmatek. To není o tom, že “je vlastne povinnost si zdravotni pojisteni hradit bud tady nebo v cizine”.

Zdravotní pojištění si v ČR platíš (ty nebo zaměstnavatel), protože využíváš místní zdravotní péči. Ve Státech naše zdravotní pojištění neplatí, takže potřebuješ cestovní pojištění. Tyhle dvě nejsou buď to nebo ono, ale platí se zároveň. Výjimka je, pokud jsi v zahraničí dlouhodobě, déle než 6 měsíců. Dojdeš si na svou pojišťovnu, požádáš o odhlášení s tím, že jedeš dlouhodobě do ciziny. Až se vrátíš, tak zase půjdeš do pojišťovny a přihlásíš se. Podle toho, jak dlouho jsi byla skutečně pryč, buď doplatíš pojištění zpětně (pobyt pod 6 měsíců) nebo neplatíš nic (přes 6 měsíců). Když nedoložíš pojištění v zahraničí, tak doplatíš celou dobu. Když jsem si to kdysi zařizoval já, tak se mě ani neptali na detaily cesty, jen mi paní řekla, že až se vrátím, tak musím doložit, že jsem byl pojištěn, a že jsem byl celou dobu opravdu pryč, stačí razítka v pasu, odlet/přílet. Což jsem doložil a nic neplatil. Největší “starost” bylo razítko z příletu, protože všechny s českým pasem pouštěli na Ruzyni automaticky bez kontroly. Takže jsem dostal lehce vyhubováno, že zdržuji a chci razítko. :-)
Ale já měl vše legálně, to ty podle všeho asi mít nebudeš. Takovou cestu nedoporučuji a to nejen kvůli možným zádrhelům s pojištěním. Případný soud a vyhoštění nejsou příjemné vzpomínky na cestu.

@Moonlight967:
Zajdi si na pobočku tvé zdravotní pojištovny a tam ti poradí. Z logiky věci když plánuješ pobývat v cizím státu nelegálně, …tzn. jako by jsi vlastně ani nevyscestovala, tak si to zdravotní pojištění budeš muset platit dál, jinak by ti tu vzniknul dluh. Je to nově asi 1485,-kč, já to loni platil také (u VZP to bylo 1337,-kč) , byl jsem pryč ale jen 2 měsíce a to legálně jako turista – na ESTU.
Cestovní pojištění ti doporučuji http://www.Generali.cz, na měsíc tě ta lepší pojistka vyjde na cca 1100,-kč, na 6 měsíců 11 000,-kč, lze přidat i spoustu připojištění.
A k další otázce, jestli bys měla nárok čerpat toto pojištění při nelegálním pobytu v USA, …pročetl jsem jejich podmínky a řekl bych že ano. Jediný bod, který bys musela zatajit je poslední: “s) výkonem povolání nebo výdělečné činnosti; není-li sjednáno pojištění pracovní
cesty”
Toto je jediná výluka z asi 30 co tam mají uvedeno, ale mohu se mýlit, nevím jestli bych se jich na to chtěl ptát přímo :)

M

@Mesi: A v takovem pripade si tady furt hradite zdravotni? Nebo jak to je? Protoze je vlastne povinnost si zdravotni pojisteni hradit bud tady nebo v cizine :(

@Moonlight967: Nejlevneji vyjde dlouhodobe cestovni pojisteni uzavrene v CR. V porovnani s jakymkoliv pojistenim v USA vyjde vzdy levneji.

@Moonlight967:
Pojištění se řeší tady, zkus se tam podívat.
Ale mělo by stačit nějaké cestovní pojištění. Zda pojistné plnění má nějaký vztah k legálnosti pobytu nevím, to zkus dohledat v podmínkách pojišťovny.
Zdravotní nebo úrazové pojištění v Česku ti moc nepomůže, když se ti něco přihodí ve Státech. Leda si doletět třeba se zlomenou nohou do ČR a úraz nahlásit až tady.

M

Ahojte mam jeden dotaz. Chtela bych se zeptat, kdyz mam v planu jet na delsi dobu do USA, (neresme ted vizum) tak jak je to se zdravotnim pojistenim? Poradite mi kdo s tim mate zkusenosti? Nejrozumejsi je dat asi v CR odhlasku u pojistovny, ale po dobu pobytu v zahranici musim zpetne dolozit v CR, ze jsem si po dobu co jsem byla pryc hradila zdravotni pojisteni v cizine. Kolik se plati? Plati toto zdravotni pojisteni i kdyz budu uz bez platneho viza a pri pripadnem problemu jestli mi bude americka pojistovna proplacet vylohy? Nebo je lepsi si posilat penize na zdravotni do CR a platit si v cesku zaroven nejake urazove pojisteni? Hledam nejlevnejsi, ale zaroven v pripade nouze nejucinejsi moznost. Moc vsem dekuji

@Lucie:
Pokud jedeš jako turista, tak rodný list nepotřebuješ.

Ahojky,

je v Usa potřeba k něčemu přeložený rodny list . Když nepočítám svatbu ?

@Denisa: @Franta: Chtel jsem napsat doslova presne to, co Franta. Tak akorat doplnim jeste jednu vec. Deti sice par hodin doma vydrzi, ale jakmile to zjisti nejaky soused, tak pa pa – deti ve veku, ktery uvadis, je nelegalni nechavat doma samotne.

@Denisa:
Jsi na špatné adresa, tady rady pro nelegální cokoliv nehledej. Pokud ti neporadí kamarád, tak to není dobrý kamarád.
Spočítej si náklady na letenky, bydlení, jídlo, dopravu pro 3, zjisti si, kolik bys brala. Vyjde ti, že za půl roku budeš stále v mínusu. A na “letenku zdarma” při vyhoštění moc nespoléhej, ta je spíš výjimkou. Buď si tě zkásnou rovnou nebo zabaví majetek. Užívej si jistotu v Anglii a neblbni. Pokud tě chytí, tak budeš v base, do soudu a vyhoštění. A děti? O ty se ti postará místní sociálka. Za to ti pak určitě poděkují.

Zdravim, mam kamarada na Floride a  pracuje tam na cerno , docela to chvali a vola me se tam podivat neco vydelat atd.. a ja mam strach protoze mam 2 deti a musela bych je vzit sebou , samozdrejme nejlepsi by bylo je dat do skoly ale to by asi bylo moc komplikovane a na tech par mesicu max pul roku co bych tam chtela byt by se to asi ani nevyplatilo.. mate nekdo zkusenost jak resit takove sitauce me by jako pracovat na cerno asi nevadilo postih za praci na cerno je pry vyhosteni takze vlastne letenka zadarmo je tu nekdo takovy ktery by mi umel poradit , moc bych to tam chtela jet zkusit ale mam prave strach co s temi detmi deti jsou 13 a 7 tak by sami tech par hodin v byte vydrzely nemam v planu pracovat 12hodin dene radeji bych aby sli do te skoly ale jak na to ?co by vlastne clovek potreboval kdyby tam chtel zit legalne momentale ziju v Anglii a tady bez problemu vsechno

@Jana: Dobrý den, Jano,

není to problém. Je to víceméně potvrzení jen pro vás. Američané u vás mají v systému informaci, že byla cesta schválena.

V Bruselu je jen jeden velký terminál, vše je tedy pod jednou střechou.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, mám Estu v češtině, není to problém?
A neletí někdo 30.5. z Prahy do Tampy, přes Brusel a New Jersey?
Letím poprvé sama a nevím jak v Bruselu, jestli mám přecházet na jiný terminál?
Děkuji za odpovědi

@Iveta:
Záluží na dopravě. Může to být 60 – 95,-USD.
Kouknout můžeš tady. Zkus se podívat i na UBER.

Dobry den,
nevite prosim, kolik je prumerna cena za taxi z letiste JFK na Manhattan? (konkretne do hotelu Wingate by Wyndham?).
Dekuji, Iveta

P

Ahoj ..v létě jedu do mexika a zajímalo mě jak to je s přechodem do usa do LA a pak třeba do Las vegas po zemi. Musím mit estu nebo se tam vyplnuje něco jinyho či nic. Díky

@Mesi: přesně z toho mám osypky . ale snad se dostanu tam kam mám Moc děkuju za info !

@Eva: děkuji ! a taktéž přeji mnoho štěstí !

@Lucka: Moc děkuji , snad to zvládnu !

@Jsna S.: Do jiné budovy musíš. Myslím, že musíš na terminál 5. Jdi normálně na transfer, dovede tě to k obří tabuly, kde bude napsaný tvůj další let a terminál ze kterého letíš a pak podle ukazatelů tě to navede k autobusu a ten tě odveze na terminál. Zní to složitě, ale mají značený ještě barevnýma čárama, které tě vedou. Takže neboj :)

@Jsna S.: Nebudu potřebovat nic, děkuji. Letím na pár měsíců do Evropy za 2 týdny. Hodně štěstí.

@Jsna S.: Predpokladam, ze se leti ze stejneho terminalu, jako do Los Angeles. Takze to je na hodinu a pul (celkem presne) bez nejakeho zdrzovani se. Trosku se projdes a take projedes autobusem mezi terminaly. Terminal budes mit napsany na letence, podle toho se drz ceduli. Na monitorech na chodbach si vyhledej, ze ktereho gate ti to leti.

@Jsna S.: nedemkuji , ale DĚKUJI !

@Lucka: moc demkuji za odpověď ! Takže terminál je stejný – nepřecházím do jiné budovy ? Mám na přestup téměř 3 hodiny , tak snad nezakufruju a stihnu to

Ahoj :) přesně touhle linkou jsem letěla a taky poletím zpět :) je pravda, že Londýn je trochu nepřehledný, ale jednoduchá rada je, jdi s davem :D Také jsem poprvé letěla sama a v pohodě. Jen hned jakmile vyhlásí, kterým gatem odlétáš, tak tam jdi, občas to trvá déle než si člověk myslí.

Prosím má tady nědo zkušenost s letem Praha-Londýn – San Diego ? Nikdy jsem neletěla sama a s přestupem , a bojím se co mě čeká . Hlavně přestup v Londýně. Můj orientační smysl je na 0 a AJ nevalná . Odlétá se ze dtejného terminálu jako je přílet z Prahy , nebo budu muset blouditi do jiného ? A jak potom v san Diegu ? Každá informace a rada mě uklidní a pomůže mi , tak Vás moc prosím raďte ;-)

@Eva:
Moc děkuju za odpověď a za radu ohledně formuláře ! Moc mi to pomůže a hodně mi to usnadní cestu :-) Budete v Tijuana i v Květnu ? Já jedu 25.5. – 10.6. … kdyby jste chtěla něco přivézt atd . ;-)

@Jsna S.: Zde je ten mexicky formular, co se vyplnuje:
Je to ten druhy obrazek, co se jmenuje The entry registration card (FMM migration form). Muzes to nastudovat dopredu.

@Jsna S.: Vem si, co chces. Lidi tu chodi uplne normalne obleceni. Pres den byva 20-25 stupnu a je slunecno. Da se opalovat, plavat v bazenu ci surfovat v oceanu- voda neni ledova. Pres den muzes mit klidne letni obuv a obleceni. Vecer byva chladnejc- saty a silonky, dziny, svetrik (sacko ci lehka bunda), boty- balerinky nebo tenisky. Do baru a restauraci lidi chodi pekne obleceni a upraveni. Jinak tu zadna specialni pravidla oblekani nejsou. Jen nekteri chlapi jsou jak urvani z retezu, kdyz vidi peknou babu, a delaji ruzne nadrzenecke zvuky treba kdyz projizdeji kolem tebe autem. No proste jak Italie ci Spanelsko 20 let zpatky.

@Eva: @Eva: moc moc moc děkuji ! Jste zlatá ! Snad formulář vyplním dobře , moje AJ je drobátko horší . A můžu ještě trošinku vyzvídat ? Letím ke konci Května na 15 dní , a netuším , co si mám kromě 50- tky opalovacího krému a hory slunečních brýlí zbalit do kufárku ( lodního ) , co je v Mexiku praktické na sebe ? Přez den i na lepší večeři či koktejlík . Jedu na návštěvu , tak abych jim neudělala ostudu . Neptám se jich , ale Vás , protože oni netuší jakou módu máme my Češi

@Jsna S.: Prechazela jsem jiz nekolikrat. Za dva dny me to ceka zas. Pri prechodu ze San Diega do Tijuany ti Mexicani daji vyplnit kratky formular. Pokud budes pobyvat v Mexiku min jak 6 dni, tak je to zdarma, pokud vic jak 6 dni, tak se plati neco mezi 20-25 dolary a muzes byt v Mexiku az 180. Ten papir mej furt u sebe. Na ceste zpet do USA Americani nedelaji zadny problem. Doporucuju prejit po svych, je to nejrychlejsi. Ze San Diega vezmes tramvaj do San Ysidra za dva dolary, trva to tak 30 min z centra. Pak jdes pesky na prechod La Linea- cca 5-10 min chuze, vyplnis tam papir a jsi v Mexiku. Nebyvaji tam fronty a je to rychlovka. Zpet z Mexika jdes zas na La Linea, zkontroluji ti pas, ten mexicky papir je nezajima, a jsi v USA. Dalsi zpusob jak prejet je s Greyhoundem. Stoji to tak cca 8 dolaru. Ze San Diega te bus zaveze do San Ysidra. Tam presednes na minibus, co te zaveze na mexickou kontrolu. Vysplnis tam papir a cekas na minibus, az te vyzvedne a zaveze do Tijuany. Autem přejezd do Mexika neni kontrolovany. Sama musis nekde na kontrole zastavit, abys dostala vyplnila ten papir. Zpet do USA autem ti kontroluji pas u okynka, takze z auta nevylezas. Jinak jsem uz v Mexiku pul roku a nikdo se me na ten papir jeste nikdy neptal, jen na mexickem letisti to chteji videt.

Ahoj prosím poradíte někdo ? Už brzo odjedu do San Diega na ESTU a chtěla jsem se zeptat , zda tu někdo nemá zkušenost s přechodem do Mexika . Plánuju tam pár dní pobýt a nevím , zda nepotřebuju na hranicích nějaký formulář . Nebojím se přechodu do Mexika, spíš se bojím , aby mě pustili zpátky ….. má někdo zkušenost s přejezdem hranic do Tijuany ? Moc děkuji za odpověď . A ještě jeden dotaz . Pokud bych chtěla dovézt 2x 3 deci alkoholu domácí výroby jako dárek , projdd mi to ? Bylo by to v ručně dělaných lahvích ale nezaplombované uzávěry …

P

Ahoj mám dotaz.
Pojedeme v létě do Mexika a řikal jsem si, že bych chtěl vidět LA, Las vegas. Jak je to s přechodem hranic třeba autobusem nebo půjčenym autem. Musím mít taky zřízeny vizum estu nebo prostě to funguje jinak. Díky

Ahoj,

jen bych chtěla poděkovat za tuhle stránku. V březnu jsem jeli na necelých 14 dní do USA a díky této stránce nenastal ani jeden větší zádrhel. Vše proběhlo v naprosté pohodě a my si výlet parádně užili. Velká poklona tvůrcům této stránky, musí to dát spoustu práce a nese to s sebou určitě spoustu starostí. Ale stránka svůj účel plní minimálně na 100 %. Kdyby se někdo chtěl podívat na pár fotek z naší cesty a přečíst si nějaké naše dojmy, tak může na , kam průběžně přidávám příspěvky. Pokud přidání odkazu vadí, tak příspěvek klidně smažte.
Ještě jednou moc děkuji ;)

@Pavel Kortánek: Franta ti v podstate jasne odpovedel.
Jen polopaticky doplnim:
Mas-li predem zajistenou praci, tudiz musis mit i pracovni vizum. Ty pracovni vizum nemas, tudis tva prace je na cerno.
Prace za jidlo a ubytovani JE prace. Tudiz potrebujes pracovni vizum.
Na “minimalne” rok potrebujes Green Card nebo pracovni vizum. Turisticke vizum je max na pul roku s moznosti prodlouzeni.
Praci jako ilegal sezenes velmi obtizne – v McDonald’s ani nahodou.
Z toho, co pises, nemas moznost ziskat ani Green Card ani pracovni vizum = zapomen na praci v USA. Vse ostatni je nelegalni a v tom pripade ti na tomto webu nikdo neporadi.

Prima odpoved na otazku “Chtel jsem jenom vedet, jestli se zarizenim bude problem” – ano problem bude, nedostanes pracovni vizum a nasledne ani turisticke. To, na co jsme zvykli z Evropske Unie, funguje pouze v EU.

@Pavel Kortánek:
Když ty nevíš, co píšeš a asi ani, co chceš.

Tvá slova, hned v první větě: “když už dopředu mám zajištěné ubytování a práci”. Takže máš práci, vzápětí se ptáš, jestli je těžké jí sehnat, takže jí nemáš. Na turistické vízum, ani ESTA pracovat nemůžeš. A že výpomoc na farmě, za stravu a bydlení není práce? Zeptej se imigračního po příletu. Uvidíš, jak rychle pojedeš domů.

Čti a nech naivního snění. Abys dostal pracovní povolení, tak musíš mít předem zajištěnou práci a projít spolu se zaměstnavatel složitým papírováním. Projdi si Veržánin i tento web a pokud budeš mít i potom nějaké otázky, tak se zeptej. Z toho, co jsi tu napsal/předvedl, je mi jasné, že pracovní vízum nedostaneš. Nemáš totiž ani představu, jak to ve státech funguje.

Pokud tam pojedeš jako turista na dovolenou, tak problém nebude. Na ESTA tam můžeš být max 90 dni a pak musíš odjet. Na vízum B2 6 měsíců, ve výjimečných případech se může žádat o prodloužení.

Tohle vše je tu už několikrát popsáno. Nebuď líný projdi si to tu. Soběstačnost a cílevědomost je předpokladem úspěchu v cestě za prací v USA.

P

@Franta: Děkuji za informace.. čirou náhodou vím, že si musím zařídit vízům.. to je totiž taková běžná věc.. Chtěl jsem jenom vědět, jestli se zařízením bude problém.. když budu mít kde žít.. hotovost na účtě budu mít dost tučnou.. zvací dopis.. a všechny potřebné dokumenty.. + letenku si budu kupovat zpáteční. A další otázka byla, jestli je obtížné si tam práci najít.. Vše za předpokladu, že dostanu pracovní vízum.
A myslím si, že prací na černo se nedá považovat výpomoc na ranči.. Odměnou mi bude právě jídlo a ubytování..

@Pavel Kortánek:
Je to stále dokola a stále stejné. Pro práci v USA potřebuješ pracovní povolení nebo Green Card. Vsadím se, že ani jedno nemáš. Jinak bys neměl takové otázky. Jediná šance je práce na černo a to v žádném případě nedoporučuji.

P

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s cestou do USA když už dopředu mám zajištěné ubytování a práci( práce je pouze přes víkend abych si vydělal na jídlo a ubytování) Bydlel bych u sestřenice od tátové přítelkyně. Chtěl bych tam jet minimálně na rok s tím, že bych tam rád zůstal mnohem déle. Je to v Californii poblíž Sacramenta. Stačí mi tedy si zařídit vízum? A mělo by být vše v pořádku? Je obtížně najít si na začátku práci? Pro začátek by stačila práce tipu McDonald..

@Jakub: Ahoj Jakube, vůbec si toho nemusíš všímat. Nic z toho pro tebe nevyplývá.
A co to znamená… všechny aerolinky prodávají letenky nejen v různých třídách (např. ekonomická nebo business), ale také v různých fares. Značí se písmeny (W, S, N…) a liší se cenou, službami v ceně a pravidly. Podmínka, kterou zmiňuješ, se týká fare označované S a klade podmínky na minimální dobu pobytu.

…ja som plánoval usa od 2. do 6. septembra

Dobrý deň, plánujem cestu do usa a v podmienkach pri kúpe letenky som našiel toto, neviem čo je to “s type”. Ak viete poradiť, vďaka

FOR S- TYPE FARES
WHEN DEPARTURE OF THE OUTBOUND TRANSATLANTIC SECTOR IS SUN
THROUGH WED THEN TRAVEL FROM INBOUND TRANSATLANTIC SECTOR
MUST COMMENCE NO EARLIER THAN 6 DAYS AFTER DEPARTURE OF
THE OUTBOUND TRANSATLANTIC SECTOR.
WHEN DEPARTURE OF THE OUTBOUND TRANSATLANTIC SECTOR IS THU
THROUGH SAT THEN TRAVEL FROM INBOUND TRANSATLANTIC SECTOR
MUST COMMENCE NO EARLIER THAN 4 DAYS AFTER DEPARTURE OF
THE OUTBOUND TRANSATLANTIC SECTOR.

@František Osladil:
Tady je každá rada drahá. Tak, jak je otázka položená, bys měl (podle mě) odpovědět, že ano. Zákon jsi porušil. A odpověď ano, neznamená automaticky zavřené dveře. Spíš by to mohlo znamenat zamítnutí ESTA a nutnost žádat o víza. Imigrační nicméně nemá přístup do rejstříku trestů. Určitě si ale Amíci můžou, za určitých okolností požádat o informace oficiální cestou přes naše úřady. Nejspíš to ale nedělají u každého turisty. Je na tobě, abys jim nedal důvod pátrat v tvé minulosti.

Chtel bych podekovat vsem za super informace a hlavne autorovi webu. Vcera jsem se s pritelkyni vratil po 14 dnech z Californie a zde nacerpane vedomosti byly na 99.9% presne. Vse probehlo uplne v pohode i s moji horsi anglictinou. Budeme hodne vzpominat. Nic me nezaskocilo zde jsem nacerpal vse co jsem potreboval.

@Lukáš:
Oni tě tam pustí, pustí i mladší, s věkem není problém. Spíš jde o to, co tam budeš dělat? Jedeš za příbuznými, kteří se postarají nebo jedeš sám?
S příbuznými bude pohoda, sám budeš mít starosti. V USA jsi “plnoletý” až v 21ti. Nemůžeš alkohol, takže tě nepustí nikam, kde se alkohol podává, bary, sport bary, diskotéky, kluby… Problém může být i s ubytováním, většina hotelů neubytuje samotnou osobu pod 18 a dost hotelů má tento limit na 21-25 let, takže je potřeba si to ohlídat. V autopůjčovně si také připlatíš za nízký věk.

Zdravím všechny
Mám otázku, která možná bude znít hloupě, ale někdo mi říkal, že mě do USA nepustí samotného, když mi nebylo 21 a že potřebuji doprovod starší 21 let. Nevím jestli si ze mě dělali srandu, ale pro jistotu se radši ptám. V době odletu z ČR mi bude 19.
Děkuji předem za odpovědi. :)

F

Zdravím. Byl jsem před 6 lety odsouzen za výrobu a distribuci drog ve značném rozsahu. Následně jsem byl amnestován Klausem, takže v rejstříku trestů to už zapsané nemám. V žádosti ESTA je bohužel otázka “Porušili jste někdy zákon týkající se držení, užívání či distribuce nelegálních drog?”.
Mám v plánu na tuto otázku odpověděť NE. Myslím, že odpověď ANO jakmile by se jednou zaznamenala do jejich systému by mi již navždy zavřela do USA dveře.

A teď k otázce – jak moc si ČR a USA vyměňují informace o svých občanech? Mají Spojené Státy nějakou možnost zjistit, že jsem v té odpovědi zalhal? Může imigrační úředník USA nahlížet do záznamů trestů českých občanů?

Pro rejpali upozorňuji, že jsem byl odsouzen v 18 letech a jednalo se pouze o konopí, takže nejsem žádnej vysmaženej vařič pervitinu. Dnes už jsem někde jinde ve všech směrech a hulení na střední se spolužáky již není něco, co bych praktikoval a rozhodně neletim do USA kouřit nebo prodávat trávu.

@Karolína: Zapomente, ze byste pracovali. I kdybyste se rozhodli pracovat ilegalne, neni jednoduche takovou praci sehnat – zamestnavatele jsou opatrni.

@Karolína:
Na práci zapomeňte, na ESTA ani na turistické B2 pracovat nemůžete. Jak se zmíníte o práci, tak nikam nejedete. Pracovní vízum/povolení jen tak nedostanete.
Něco si o tom můžete přečíst tady, ale z webu Veržány doporučuji celou část “USA 2012 – 2016”.

Dobrý den, chci ce zeptat. O prázdninach chceme na měsíc s kamarádkou letět do Kalifornie ke strýčkovi, kde bychom bydleli, cestovali a poznávali okolí. Zároveň bychom tam chtěli jit na brigádu vydělat si něco, čím bychom platili ty výlety. Stačí nám ESTA nebo musíme mít vízum?

@Karolina: Ahoj, bohužel to není možné.

Zdravím, v první ESTA jsem udělala chybu ve městě narození (Google mi automaticky vyplnil město z adresy a já si toho nevšimla) a tak jsem si udělala novou – s tím že mi to ukázalo že se ta předchozí automaticky nahradí tou novou-opravenou. Je tady nějaká možnost jak získat těch $14 za první žádost zpět? (Neni to životně důležité, ale přecejen- jsem student, každá koruna dobrá :D )

@Honza: Dobrý den, Honzo,
řekl bych, že USA jsou z hlediska bezbariérového přístupu ještě před námi. Dojet autem se dá prakticky kamkoliv, národní parky a atrakce také bývají uzpůsobeny pro návštěvníky s handicapem. Časté jsou třeba toalety vyhrazené vozíčkářům. :-)

Dobrý den,
snad to nebude hloupé jako dotaz a nevím uplně kam to psát, ale chtěl bych se zeptat, jestli někdo ví, jak je to v USA obecně, kupříkladu ty větší města, nebo atrakce, ať už umělé, nebo přírodní, s bezbariérovým přístupem, nebo obecně s přístupem k handicapovaným lidem, jestli to tam mají pro to uzpůsobené, třeba alespoň z většiny, nebo jestli se dá všude dojet autem a tak?
Předem děkuji za odpověď,
Honza

Dobrý den, v Americe jsme byli v srpnu 2016 a stránky chcidoameriky.cz nám moc pomohli. Děkujeme !!! Pokud by někoho zajímali naše postřehy z New Yorku – info zde :

@Anna: Dobrý den, Anno, žádná časová hranice tam není. Pokud jste se třeba nevdala, nebo nemáte nový cestovní pas, můžete cestovat na starou ESTA.

Dobrý den,
v únoru bych chtěla letět do Chicaga za kamarádkou na 4-6 týdnů.V červnu mi končí esta-nebude to problém?Není tam nějaká časová hranice?
Děkuji za odpověď

@Ján:
Na tři týdny stačí ESTA. Je to i jednodušší a nemusí se na ambasádu

Dobrý deň mám v pláne ísť do USA za rodinou na dovolenku (3 týždne)..je to moja prvá cesta do USA tak by som sa chcel spýtať čo je lepšie si vybaviť ESTA alebo víza ? ja v tom vidím rozdiel hlavne v cene..bol by tu niekto ochotný mi poradiť ? lepšie povedané napísať čo sa viac oplatí ? ..ďakujem za odpoveď

@Libor: Ahoj Libore, zase takový problém to nebude, jen si nezapomeň vyřídit novou ESTA. Kde jinde jsi pas uváděl? Nezapomeň informace aktualizovat.

@Libor:
Podle mě ne. Prostě řekni, že jsi starý pas něčím polil a musel ho vyměnit. Snad nebudou podezíraví, že ve starém pase bylo vízum z “nepřátelské” země.

Mám dotaz jak velký problém je měsíc před cestou výměna pazu z důvpdu poškození,když všude je uvedený starý pas?
Díky

@Petr Novák: Jestli letíte na ESTU, bez zpáteční letenky vás tam nepřepraví. Samozřejmě platí pravidlo mluvit pravdu a imigračnímu nelhat.
Cestujete-li jako rodina s dětmi do 12ti let, dá se předpokládat, že vše proběhne bez problémů (the positive image).

@Tereza: Zdravím, imigračního se obávat nemusíte, jestli budete mít zpáteční letenku a do Kalifornie jedete jen na dovolenou. Tj. nebudete tam pracovat, nebo robit něco nelegálního.

Slevy za ESTA nejsou. :-) Výhodou je rychlejší podání, poplatek lze zaplatit jako jednu platbu, není třeba ve vašem případě našestkrát.

Zdravím.
Jedeme 6ti člená rodina na měsíc do Kalifornie. Mám se obávat imigračního? Aby neměli podezření, že tam chceme zůstat, když jedem všichni. A máze zkušenosti s podáváním skupinové ESTY? Jsou za to nějaké slevy? Výhodyxnevýhody
Díky

Bacha na medvědy ))) Dokonce v těch kempech máte zamykatelný skřínky u některých míst na kemp kvůli zvířatům.) A medvěda jsme tam fakt viděli v Yosemitu.

@Franta: No tak je jasný, že si sebou nebudeme táhnout bůhví co. Jen právě na tu první druhou noc, abychom hned po příletu nemuseli hledat drogerii :-)

@Pavla:
Jak píše Luboš. A taky je to “zbytečná” váha, kterou může nahradit něco užitečnějšího.
Zabalit kartáčky a jednu menší pastu pro všechny na začátek, na hotelech mýdla jsou, první den to přežijete, a pak si klidně koupíte něco lepšího.
Na palubu brát minimum “tekutin”, sníží to problémy při prohlídkách.
Před odletem vykoupat, navonět a vyčistit zuby. Let vydržím se žvýkačkou. Po příletu alou do sprchy a je ze mě opět člověk.

@Pavla: Vsechno to jsou veci, ktere tady prodavaji na kazdem rohu. Neresil bych, zda se daji nebo nedaji dat do carryon zavazadla, proste bych si je koupil az tady.

Ahoj, letenky koupeny, ubytování a auta zarezervovány, teď nám zbývá zabalit. Proto se ptám, co nám řeknou na zubní pastu, shower gel atd.? Přemýšlíme že bychom se zkusili se všemi věcmi vejít do kufrů, které se smí vzít do kabiny. Povolí nám hygienické potřeby? Díky!

@Milena:
Rentgen by mohl stačit, ale ta zpráva od doktora vypadá lépe. Stačí jen, když ti napíše co a jak, včetně lékařských termínů. Na každém letišti je doktor, tak si ho případně můžou zavolat na konzultaci.
Máti s sebou taky měla potvrzení kvůli injekcím, co musela mít u sebe a nikdo nic neřešil (Praha, Amsterdam, Detroit, Boston).

Ahoj! Jedu k příbuzným. Mám kovové implantáty v prstech na obou rukách. Bojím se problémů při kontrole na letišti. Postačí mi vytištěné rentgenové snímky nebo si mám zajistit lékařskou zprávu? Angličtinu trochu ovládám – trochu mluvím, ale moc nerozumím. Díky za odpověď. A především velíký dík za tyto stránky.

@Yvet:
Ahoj,
takhle to není úplně pravda. Airbnb je v Americe legální. :-)

Co je pravda, tak že město New York vyhláškou zakazuje pronájem bytů na období kratší než je 30 dnů. Zákaz se vztahuje pouze na pronájmy, kdy není majitel přítomen v nemovitosti (v Airbnb možnost Celý dům / byt). Soukromý pokoj a Společný pokoj je možné legálně pronajmout na méně než 30 dní.

Nicméně jsem četl, že většina hostitelů si s vyhláškou příliš neláme hlavu a nemovitosti pronajímají i na méně než 30 dní. Hrozí jim za to pokuta až 10 000 dolarů, ale zatím jim to zřejmě stojí za risk / různě se to obchází. :-)

Ahoj.
Slyšela jsem, že Airbnb není v Americe zrovna legální. Teda konkrétně v NY. Něco málo jsem o tom četla a našla i jiné weby nabízející takovýto typ ubytování ale jelikož zde je na to odkaz, tak se chci zeptat, jak to tedy je.

Děkuju

@Franta: Díky :) nechám si ověřit kopii ať netahám originál jejího RL :)

@Olga:
Aha, psala jsi já přítel a dcera. A mě hned napadlo. že je jen přítelova. :-) Pak je vše v pořádku, ale asi bych vzal ten rodný list, když nejste sezdaní.

@Franta: a to ikdyž jedeme oba rodiče s ní ?

@Olga:
Je dobré mít souhlas druhého rodiče. Aby odpadlo podezření z únosu dítěte jedním z rodičů. Ne, že by podezírali každého turistu s dítětem, ale je lepší být připraven.

Dobrý den.
v květnu letíme do US San Francisco. Já přítel a dcera v té době 20 měsíců příjmení mají s přítelem stejné, je potřeba mít s sebou ověřený její rodný list kde je uvedeno že patří i ke mě :) ? nebo co je třeba si s sebou za dokumenty vzít. Nějaké jiné zvláštnosti co se týká cestování s dítětem?
Díky moc, pohodový den Olga

@Iva:
Imigrační bude na prvním letišti ve Státech, tedy EWR.
Na letenky zkuste i další servery, např, https://www.expedia.com/

Zvažujeme letět s manželem v červenci do Pittsburghu a to se společností Austrian z Vídně – přestup New York/Newark (EWR). Přílet do New Yorku 13:50, odlet z New Yorku/Newark (EWR) do Pittsburghu v 15:29. Čas na přestup je 1:39 minut. Stačí to ??? Pohovor s imigračním úředníkem bude v New Yorku, nebo Pittsburghu? Zpět z Miami přímo do Vídně. Vše s Austrianem. Nalezeno na Student Agency.
Děkuji

@Magdalena Lewis: pokud se skutecne vezmete, o pristehovalecke vizum musis pro neho zadat ty, pak te ceka hromada papirovan, shaneni, prekladani a overovani dokumentu, dokazovani, ze svatba nebyl podvod (coby cerstvi manzele to budete mit tezsi), musis mit adresu v USA, predpokladam, ze u otce, dostatecny prijem nebo sponzora, ktery se za manzela zaruci… Bude to stat hodne casu, penez a nervu

@Magdalena Lewis: Obcanstvi mas, cestovat muzes bez problemu. Nezapomen cesky pas, budes ho potrebovat pri odletu z Prahy, protoze nemas v Americkem datum priletu a chteli by videt vizum, ktere samozrejme nemas. Takze letenku kup s udaji z US pasu jako Americanka, nech se odbavit jako Americanka, nasledne projdi pres pasovou kontrolu jako Ceska a v USA uz jdi jako Amaricanka k pro citizens urcenym prepazkam. Prestehovat se muzes bez problemu, budes muset poresit danove priznani za posleni 2 nebo 3 roky (ted si nejsem jisty), pokud ho jako Americanka kazdy rok nepodavas z CR. Zapomen, ze by se pritel mohl stehovat s tebou! Kud to s vami vypada na svatbu, je to jedina cesta a pote to zabere jeste cca rok a pul, nez ziska GC.

@Magdalena Lewis:
První, co by napadlo mě je zeptat se taťky.
Pokud máš americký pas, tak máš i občanství, díky rodičům máš dvojí občanství. Ohledně pobytu bych to pořešit s ambasádou nebo na https://www.uscis.gov/, díky tomu občanství by to neměl být problém.
Přítel má peška, manžel si může vyřídit Green Card, viz také to uscis. Takže zvaž, jak moc ho máš ráda, a pak ho buď dotáhni na radnici nebo pošli k moři. :-)

M

Dobrý den, mám trochu rozšířenější dotaz.
Můj otec je američan, moje matka je češka. Mám i český i americký pas. Ten americký jsem si nechala minulý rok obnovit, jelikož jsem cestovala do USA po 15ti letech. Má první otázka tedy zní, zda-li když mám americký pas, mám i americké občanství? V am. pasu je napsáno americké občanství a v českém pasu české.
Dále by mne zajímalo, jak je možné se do USA natrvalo přestěhovat? V mém případě s americkým pasem to asi může být jednoduché (ale taky neznám přesné podmínky), ale co když bych s sebou chtěla vzít svého přítele který je čech? Je zde podmínka že to musí být jedině rodinný příslušník a nebo to jde zařídit jinak?

Budu moc vděčná za veškeré rady a odpovědi.

Ahoj,chci se zeptat. Kamarád je z Ameriky a jednou mě navštívil v Čr.Nyní chce abych ho navštívila já.Bohužel neumím ani slovo anglicky. Nechci riskovat zamítnutí víza,proto chci nejprve zkusit tu estu. Pak přinejhorším vízum,ale z toho bych měla obavy kvůli neznalosi Aj a hlavně nemám svůj byt,výdělek také nic moc,tak y mi bylo nejspíš zamítnuté. Přemýšlím,že by mi poslal zvací dopis,to by mohlo pomoci. Zajímá mě imigrační kontrola. Je možné,že bych vše měla napsané v Aj na papíře např.kam letím,za kým,na jakou dobu,že neumím anglinu atp..? Pustili by mě vůbec? A je potřeba mít u sebe hodně peněz,když budu bydlet u něj a bude o mě se vším všudy po fin.stánce postaráno? Děkuji za radu či odpověď

@MIlan:
Buď přeplavat nebo Bártem. Zabere to 1:15 až 1:20h a 2x přestupuješ. Cena 15.40 $ nebo 5.75 pokud máš nějakou mládežnickou/důchodcovskou slevu.
Oakland Int’l Airport -> Coliseum – Balboa Park -> San Francisco Int’l Airport
https://www.bart.gov/planner
https://bit.ly/1VQdY4r

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jaké se lze dostat z letiště Oakland San Francisco (OAK) na letiště International San Francisco (SFO)? Co lze doporučit jako nejoptimálnější? Díky za tip,

@Petr Novák: Díky moc :-)

Já bych to nepovažoval za ucházení se o práci. Tak to bude jednodušší. ;)

Díky za skvělé stránky! Mám dotaz ohledně ESTA – je tam otázka, zda-li se ucházím, nebo jsem se ucházel o práci v USA. Jedu se tam podívat, ale o přesunu na trvalo jsem uvažoval a odpověděl na jeden inzerát na Monsteru, tzn. že jsem tam vyplnil jakousi registraci. Když do ESTA formuláře uvedu, že jsem se tam o práci ucházel, tak mě tam můžou nepustit kvůli tomu? Když uvedu, že ne, mohou si to nějak vyhledat a nepustit mě tam ani na 14 dní, o které mi nyní jde?
Předem díky za odpověď. M.

Ahoj, chci o prázdninách na měsíc odletět do New Yorku za tetou, chci tam sama ale ještě mi není ani 15 let. Co budu muset udělat abych tam mohla?

Ahoj, chcem sa spytat, ci musim na tlacive Customs Declaration v polozke 15 vyplnit hodnotu darov ktore nesiem do USA (male drobnosti zo SLovenska,knihy a tak). Dalej sa chcem spytat ci musim nejako riesit formular I94? Cestujem na J1viza ako student. Dakujem za odpoved

@Alena:
To je otázka spíš pro Austrian airlines.
Ale pokud jsi začátečník, tak bych volil spíš tu přepážku.

Ahoj, letím přímým letem z Vídně na JFK s Austrian airlines. Musím udělat check-in přes internet a nebo můžu na přepážku na letišti? Nikde jsem o tom nic nenašla.
Jsem začátečník, tak se omlouvám za ” hloupou otázku”.
Jinak díky za tyto stránky :-)

Zdravím Aleno, já osobně bych zvolil asi září. Jinak na podobné téma je článek zde. :-)

Dobrý den, nikde na webu jsem nenašla doporučení, kdy (v jakém měsíci) je vhodné navštívit USA. Tak zkouším alespoň touto cestou poprosit o radu. Chtěli bychom s přítelem jet příští rok do Kalifornie (Klasika SF, pak národní parky, Las Vegas, LA). Spát budem po kempech maximálně nějaký nejlevnější motely. Jde mi o to, abychom v noci nezmrzli, když budem třeba někde v Yosemitu..a zároveň abychom se uplně neupekli v Death Valley. Proadíte prosím, který měsíc máme zvolit? Uvažuji nad říjnem…ale bojím se, že už bude dost zima na spaní ve stanu…Předem děkuji za radu.