Komentáře k článku Imigrační kontrola v USA: Jak probíhá pohovor a co říkat úředníkovi

↩️  Imigrační kontrola v USA: Jak probíhá pohovor a co říkat úředníkovi
💬  Celkem 2416 komentářů, zobrazuje se posledních 500. Nejnovější jsou nahoře.

Letím v květnu do Miami…..a na Varšavu jsem se právě dívala .Děkuji za doporučení.

@Glim: od kvetna muzete naprimo z prahy s deltou do new yorku. Jinak ja doporucuji na prestup Varsavu s LOTem. CDG ani Frankfurt za me nedoporucuji

@Glim: Dobrý den, přestupu na letišti se nebojte. :-)

Obecně platí, že menší letiště jsou na přestup jednodušší. Třeba Helsinky jsou skvělé. Naopak asi nejhorší přestupy jsem zažil v Paříži na CDG. Ale záleží, kam přesně letíte. Když budete mít na přestup dostatek času, zvládnete to. :-)

Dobrý den,letím poprvé do USA a mám dotaz ,kde je nejsnadnější přestup na letišti. Neumím anglicky a můj orientační smysl je na nule :D.Děkuji

@Anet: Zdravím, Anet, nechte to být. Změnu ubytování nikdo řešit nebude. :-)

Zdravím, prosím o radu – zabookovali jsme si v NYC hotel, který jsme taky uvedli do ESTA, ale nakonec se nám tři týdny před odletem povedlo sehnat lepší ubytování, a to u Češky žijící v NYC. Takže teď nevím, jestli aktualizovat údaje (podle googlení to asi jde), nebo to nechat být, a co v tom případě říct u pohovoru? Další věc je, že moc nerozumím tomu, jestli je tohle ubytování v soukromí v NYC legální nebo ne (tudíž bych nechtěla na slečnu zbytečně upozorňovat). Díky za každou radu;-)

@Ilona: Myslis si, ze amici na noc zatvaraju hranice? Samozrejme, ze nie. Cize aj imigracka bezi 24/7

Dobrý den, přiletíme do NY okolo 22:00. Vezmou nás k pohovoru hned, nebo budeme muset čekat do rána?
Děkuji

@Petr Novák: :D :D samozřejmě že dali správně jen jsem někde četl, že neradi vidí bankovky vetší hodnoty, tak jsem se chtěl zeptat někoho zkušeného.
Děkuji

@Kuba: Dobrý den, pokud vám místo 8× 50 dolarů dali jen 4× 50 dolarů, tak bych to řešil. :-)

Pokud jste dostali peníze správně, není co řešit. Padesátidolarovka je platná bankovka. :)

Dobrý den ještě jednou,
Prvně se omlouvám ze otravuju furt s blbyma dotazama, ale ještě mám dotaz ohledně hotovosti. Rozmenil jsem si 400 dolaru, ale mám 4x 50 ti dolarovku. Je to problém ?? Nebo to nemám řešit ??
Děkuji

@Petr Novák: mockrát děkuji. :)

@Kuba: Dobrý den, vůbec se tím nestresujte. Udělejte to s prstýnkem tak, jak chcete. Myslím, že to vůbec nebudou řešit. :-)

Dobrý den,
mám dotaz. Mám v plánu na imigračním říct, že máme svatební cestu což je pravda. Otázkou je jak s prstýnkem brát, nebrát abych nemusel deklarovat, tak brát nechci, ale abych nebudil podezření že ho nemáme ?
Děkuji

@Daniel:
Já jsem kvůli tomu měnila pas bylo mi to doporučeno

J

@Petr Novák: děkuji a ještě jedna otázka nějak mi není jasný ten cbp formulář a nějaká i-94 ale to by snad se nemělo tykat toho kdo cestuje vzduchem 😂

@Kroupa Jakub: Dobrý den, pokud to není kriminálník, tak to žádný problém není. Takových lidí jsou tisíce každý den, nemusíte se stresovat. :-)

K

Dobrý den do esty jsme vyplnili jméno Američana kterého známe a u kterého budeme ubytování všechno proběhlo ESTA schválena předpokládám ze tomu úředníkovi řeknu to stejne. Není problém ze známe Američana u kterého budeme ??
Děkuji

@L: Vsichni spolecne myslis jako k okynku na imigracnim? Tam zalezi na benevolenci urednika – dohromady muzou jit jenom rodinni prislusnici. No moje zkusenost je takova, ze jsem v pohode sel zaraz s pritelkyni.
Jinak jestli letis na ESTA nebo vizum, tak v imigracnim rozdil neni. Asi bych cekal otazku, proc sis zarizoval vizum. Ale to je tak vsechno.

Letíme v létě do USA tři osoby. Kvůli předchozímu cestování (návštěva jedné země, která vylučuje ESTU) letím s uděleným klasickým vízem, ostatní dvě osoby letí na ESTU. Přestup máme v Evropě, přilétáme do LA. Je nějaký rozdíl v postupu na imigračním? Můžeme jít všichni společně?

@Kavka: Kubanci nikdy nedavaji zadne razitka do pasu .Nechapu ,ze vam neco dali .Ale byl jsem naposled na Ostrove svobody Castrovy mafie pred 10 lety ….

@Míša: podobně jsme jeli vloni, stačila jim adresa prvního motelu

Dobrý den,
v dubnu jsem byl v USA a letěl jsem přes Amsterdam. Před vstupem do letadla se úředník z KLM ptal na dvě otázky. Ani za boha jsem mu nerozuměl. Vím jen, že správné odpovědi byly ANO a na druhou NE. Nemáte s tímto někdo zkušenost? Na co se vlastně ptají? Za tři týdny letím znovu a rád bych byl připraven na to, na co se vlastně ptají. Mockrát děkuji za odpověď.

Chci se zeptat. Mám green card, ale v US jsem z rodinných vážných důvodu nebyla opravdu delší dobu. Pokud si udělám nový pas a poletím na ten nový , zjistí i tak imigrační pracovník info o dřívějších příetech a odletech ? Děkuji.

@Daniel: Ahoj, řešila jsem podobný problém – v r. 2018 jsem byla na Kubě, nyní je Kuba na seznamu států podporujících terorismus a kdo ji navštívil, musí mít do USA víza. ESTU jsem dostala a na imigračním to nikdo neřešil. A pokud správně hledám, tak Rusko na seznamu států podporujících terorismus zatím ani není, takže by to neměl být problém ;)

@Daniel: Ahoj, neslyšel jsem o tom, že by to byl problém. Pro schválení ESTA vůbec ne, pokud by si razítka náhodou všiml imigrační, nejspíše se jen zeptá a pustí vás dál. :-)

Ahoj všem,

V roce 2017 jsem byl pracovně v Rusku, v roce 2018 v americe v NYC a imigrační proběhlo v pohodě. V roce 2019 jsem byl znovu pracovně v Rusku. Od té doby už jen Bali a Řecko. V září nás čeká s rodinou road trip ze San Francisca, je to moc problém to Rusko v pase? Přece jen je doba jiná a situace ve světě se změnila. Hrdý na to nejsem, bohužel, pracovně se mě nikdo neptal a musel jsem.

Díky za odpověď. Dan

Ahoj, jsem rok po rozvodu a cestují s dětmi na měsíc do San Francisco. Nevíte,zda je nutné mít na imigrační souhlas otce s vycestováním a co všechno by měl případně obsahovat?

Díky

Zdravím , mám dluh v americe kvuli pojisteni asi pred 7lety a dluzim 1 500 000kc , kdyz ted poletim po takové dobe do usa dostanu se pres hranice aniz by tohle resili ? dekuji moc za odpoved

@ZK: Ahoj, vůbec si nemyslím, že by tě kvůli tomu měl z něčeho podezírat. Žádný stres. :-)

Ahoj, v žádosti ESTA jste vyplnil místo pobytu Virginia, ale nakonec letím do San Francisca. Myslíte, že by mě úředník na letišti mohl nějako podezírat kvůli tomuto? Předem díky za odpověď.

@Míra: zalezi jaka bude fronta na imigracnim, je to o stesti. Na jfk jsem jednou prosel za 10 minut, ted v kvetnu 70 minut. Velky kufr se bude muset znovu odbavit. Jedine urychleni je vystoupit co nejdrive z letadla a predbehnout co nejvice lidi…vidim to tak 50 na 50.

Ahoj,
v únoru 24 chci letět přes Atlantu do Cancunu. Přestup v Atlantě je pouze 2 hodiny.
Dá se to stihnout? Případně ještě tipy jak to urychlit? (budu mít i velké zavazadlo).

Díky.

Ahoj všichni,
náš syn – čerstvě 16 let – včera v noci přistál na letišti Miami intl.
Dle synova vyjádření imigrační úředník velmi důkladně zkoumal proč cestuje sám, kde má rodiče, zda mu rodiče cestu povolili, kde bude ubytovaný, kdo se o něj bude v USA starat.
Měl ssebou anglicky psaný rodičovský souhlas s vycestováním. Můj a manželčin podpis byly notářsky ověřené, navíc byl přiložen úřední opis synova rodného listu jako doklad o tom, že opravdu jsme jeho rodiče. V souhlasu byly také údaje o místě pobytu. Imigrační úředník toto vše prý docela dlouho zkoumal.
Závěr, který z této zkušenosti plyne – pošlete-li svého nezletilého potomka samostatně do USA, třeba na prázdninový jazykový pobyt, je třeba vybavit ho opravdu kvalitně zpracovaným rodičovským souhlasem s vycestováním. Z tohoto dokumentu musí být jasné, že fakt jste praví rodiče dotyčného dítěte a dále musí dokument imigračního úředníka přesvědčit, že o dítko bude v USA postaráno, že nezůstane někde bezradně na ulici. :p

Ahoj, pokud plánuju tohle:
– přílet do LA
– 1-2 dny v LA
– přesun do Vegas, jen kus dne, pak přespání někde po cestě na motelu
– přesun do Yellowstone – prespani 1 noc
– přesun do Yosemitu – přespání asi 4 dny
– přesun do San Francisca do konce dovolené – pak odlet že SF domů
Jak to vysvětlit úředníkovi? Jak říct, kde budu ubytovana?
Díky

Dobrý deň,chcem sa spýtať…Na jeseň mám v pláne navštíviť kamaráta v USA.Zije tam ešte len par mesiacov,je to emigrant z inej krajiny.Samozrejme legálne.Myslite,že nebude s tým problém,keď ho uvediem ako osobu ktorú tam poznám.Kedze ešte vtedy nebude mať pobyt rezidenta vybaveny.Samozrejme budem mať spiatočnú letenku a chystám sa zdržať len týždeň na dovolenku.Dakujem.

@Petra: Dobrý den,

1. V obecné rovině: Když prokážete, že se do ČR chcete vrátit, tak to problém nebude. Myslím, že se nemusíte obávat. Stačí vysvětlit, že tam jedete na dovolenou a že dcera v ČR chodí do školy.
2. To bohužel nevím.
3. Pokud tam budete dva týdny, je dokládání peněz na účtu asi zbytečné. To by museli mít nějaké podezření. Pokud si budete půjčovat auto, kreditní kartu možná budete potřebovat.

Dobrý den,

máme zakoupené letenky do Miami na dva týdny v 03/2024. V tu dobu budu vdaná za partnera, se kterým mám půlročního chlapečka a z předchozího vztahu mám 6letou dceru. A měla bych na Vás prosím tři otázky:
1) nebude problém vstup na území USA když jsem na rodičovské dovolené?
2) vydá mi soud potvrzení o vycestování dcerky, když otec odmítne souhlas udělit? (Zkušenost s vycestováním na Maledivy, kdy ani soud souhlas neudělil a sdělil mi, že můžeme vycestovat pouze s rozsudkem o mé výhradní péči – ovšem bylo rozhodnuto takto z důvodu, že Maledivy potvrzení nevyžadují)
3) musíme si zřídit kreditní kartu? Nebo stačí mít na účtě dostatečné finanční prostředky a nějak tyto prostředky doložit?

Děkuji za odpovědi Petra

@Václav: Tak že se to dá absolvovat i bez absolutní znalosti Angličtiny ? Vezmou v potaz přeložené otázky na mobilu?

Ahoj, som na ciastocnom invalidnom dochodku, som doma, teda nepracujem, ked to uvediem vo formulari esta nebudem mat problem so schvalenim? Pri imigracnom pohovore nebudem mat problem so vstupom? Dakujem

D

Dobrý den chci v létě vycestovat za přítelem doUSA ,je to má první cesta.Může se stát že nedostanu vízum,a za jakých okolností nemusí vydat vízum? Děkuji za odpověď

Ahoj, plánuji cestu se stop overem v San Francisku. V USA bych chtěl strávit asi dva dny. Pokud budu mít schválenou ESTu, je riziko, že by mě nepustili, protože jsem byl v ČR před 22 lety odsouzen za úmyslný trestný čin. Dávno je to zahlazené a mám čistý rejstřík. Ptám se proto co napsat do ESTy. Budu rád za radu. Děkuji předem.

@Václav: kiosky za posledni tri roky co letam hodili pod plachtu a nefunguji. Nevim jestli to plati porad, naposledy v rijnu 2022 stale kiosky na jfk mimo provoz. Takze vsichni co prileti jdou hned do jedne fronty a neni potreba spekulovat:-)

Ahoj, prosím o radu – informaci. Chci letět podruhé do NYC. ESTA je platná. Musím na letišti JFK k imigračnímu pohovoru do fronty “First ESTA” nebo to jde nějak urychlit u nějakého kiosku? A jak to u kiosku probíhá?
Děkuji

@Michaela:
Při jeho odletu žádný problém nenastal, protože odlétal a oni byli rádi, že se ho zbaví. Zadržení, vazba, soud a následná deportace něco stojí, pokud k tomu není žádný pádný důvod (důkaz o práci načerno nebo nezákonné činnosti), tak se to neřešilo. Kdyby tam ale chtěl jet, tak by ho poslali zpět. Znám několik lidí, co překročili pobyt a nic se jim při odletu nestalo a mysleli si tak, že je vše v pohodě, při další cestě je otočili a poslali domů, někteří si přes noc vyzkoušeli detenci na letišti a letěli až další den. Jestli to platí pořád stejně, tak za překročení pobytu nad půl roku byl zákaz vstupu na 3 roky, za překročení nad rok 10 let. Pokud ESTA dostane (je tam tuším i otázka na překročení pobytu), tak to neznamená, že imigrační nic řešit nebude. Víza (ESTA, B-2) spadají pod Ministerstvo zahraničí, imigrační pod Ministerstvo vnitřní bezpečnosti, spolupracují spolu, ale každý si jede to své. Může se stát, že ho pošlou domů, záleží, jak to dokáže “vysvětlit”, když se ho imigrační zeptá, ale také to vůbec nemusí řešit. Na tohle ti nikdo nedá jasnou odpověď.

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Rádi bychom se letos s rodinou vydali do New Yorku, nicméně máme jeden potenciální problém. Můj táta byl před 25 lety v USA, kde dostal povolený turistický pobyt na 14 dnů a nakonec tam nelegálně strávil jeden rok. Říkal, že mu akorát na přepážce cestou zpět sdělili, že to přetáhl, ale jinak žádný problém nenastal. Je mi jasné, že tyto data mají asi uchované a zajímá mě, jak teď zjistit, zda ho pustí nebo ne. Nechceme tam přiletět a otočit se hned zpět. Když vyplní ESTA a povolí mu ho, znamená to, že tedy už u imigračního úředníka budou řešit jen klasické otázky nebo je možné, že by se ho tam na to zeptali a pak ho poslali domů. Kdyby to byl ještě stále problém, měli by mu zamítnout ten ESTA, ne?
Předem děkuji za odpověď.

@Jana: Ahoj Jano, zkus se přihlásit a fotku nahrát v anonymním okně prohlížeče. Zobrazuje se ti nějaká chybová hláška?

Ahoj, prosím o radu již několik dní my nejde nahrát foto pasu do formuláře Esta . Letím z Mexika přez Atlantu zpět do ČR . Nevím jak mám jinak postupovat jsem na oficiálních stránkách a prostě mě to nepustí když nenahradí pas .děkuji za případnou radu.

@Zdena: 1. Tady budu jenom hadat zkusenost nemam, ale pokud mate jeji adresu tak ji u pohovoru reknete ze budete bydlet u zname. Jediny komu tim muzete podle me “zavarit” je ta dotycna osoba kdyby zkoumali a mela neco v neporadku.
2. Ano muzete jit spolecne. Kdyz se budete ve fronte blizit k prepazkam tak vas tam bude jeste jeden zamestanec pak posilat ke konkretnimu cislu prepazky, aby se netvorili dalsi fronty, tak reknete ze jste tri.

Několikrát padla tato otázka a nikdy nebyla zodpovězena.
Letíme do NY.
1. Ubytování jsme si našli u Češky, která tam žije mnoho let, nevím, jestli legálně. Neznáme ji osobně. U imigračního pohovoru toto nebude problém? Je toto důvod aby nás nepustili?
2. Letíme tři. Já, můj syn a kamarád. Já se synem jsme již ve státech byli loni, kamarád nikdy. Můžeme po příletu jít všichni společně na pohovor nebo musíme já a syn jinam? Někde jsem četl, že když už někdo ve státech byl, jde k jiné přepážce, protože už jeho údaje mají z minula.
Děkuji za odpověď.

@Denisa: Dobrý den tak jak jste dopadla u imigracni kontroly? Děkuji za odpověď Hanka

Mohu se zeptat jestli jste někdo dávali přeložené otázky uřednikovi. Díky za nabídku

@Václav: Mně dělali problémy ve Frankfurtu. Už jsem měla strach že mně nepustí

Ahojte, chci se podělit o mou zkušenost.22.10.2022 jsem se vrátil z USA, kontroly a imigrační proběhly v úplném klidu(anglicky neumím)pouze imigrační se mě zeptala pomocí překladače v telefonu kde budu bydlet. V letadle ani nikde jinde jsem nevyplňoval ani celní prohlášení. To větší problém dělali v Paříži na letišti CDG, byli strašně důležití hlavně při zpátečním letu , kdy jsem stíhal přestup do Prahy to bylo nepříjemné.

@Dan: Děkuji moc za odpověď :) doufám že to zvládnu :D

@Franta: Na co se mě bude úředník při pohovoru ptát..to určitě budu mít přeložené v angličtině :) myslela jsem asistenci přes imigračky ale jak píšeš nepůjde to :) jen mám strach a hlavně tam budu 3 měsíce tak doufám že nebude problém :) všechno co budu potřebovat budu mít na papíru nebo v mobilu :)

@Simona: Vlákno je o imigračce, takže myslíš asistenta u imigračky? Na to zapomeň. Maximálně kdybys šla na secondary, tak jsou na některých letištích schopni sehnat překladatele. Lepší bude si to tu pročíst a zjistit, že můžeš mít otázky a odpovědi sepsané a přeložené na papíru. Nebo myslíš, jako @Kate asistenta na přestup? Letiště jsou celkem blbuvzdorně značená, takže pokud se člověk drží ukazatelů neměl by se ztratit. Kdyby přece jen jo, tak tam jsou informace skoro na každém rohu a tam rádi poradí.

SIMONA – za mně ne. Asistence jsou domluvené. Ale zaměstnanci letiště- kdokoliv – ti pomůže a půjde i tebou. To je má zkušenost. Dokonce jednou mně vzali z fronty i dopředu abych stihnul další let. Základně dotazy / odpovede v angličtině je ale dobře mít sebou.

@Franta: @Simona:

Taky by mě zajímalo… zda je možnost nějaké asistence při přestupech, když neumim anglicky? Žádné zdravotní problémy nemám .

Dobrý den, blbej dotaz..Letím poprvé do New York sama chci se zeptat jestli není nějaká možnost mít asistenta ikdyž nemám žádné zdravotní problémy ? Základy angličtiny mám ale i tak mám obavy

L

Dobrý den, mám letenku na září do NY,jsem v insolvenci, může to mít vliv na rozhodnutí imigracniho úředníka. Zkoumá se i toto?
Děkuji za odpověď.

@Miluše:
Imigračnímu řekni, co chceš, ale buď si jistá a buď přesvědčivá. Když nebudeš mluvit pravdu a zamotáš se do odpovědí, tak tě pošle na secondary a tam tě v tom vykoupou. Jim je jedno, proč tam jedeš, pokud je to legální. Buď v klidu a užij si výlet.

@Denisa: Zdravím, jsme na tom úplně stejně. Já tam letím za přítelem za týden a taky si nejsem úplně jistá, zda sdělovat nutně, že se jedná o přítele. Asi možná je lepší říct, že chceš poznat USA a že zůstaneš u kamaráda?

@Michaela:
Tenhle “problém” nebyl o imigračce a turistech, ale o městu NY a pronajímatelích přes Airbnb. Město má nějaká pravidla, která pronajímatelé obcházeli/nedodržovali. Jestli to stále trvá, netuším. Ale před lety se to dost řešilo. V diskusích u článků o NY a Airbnb se o tom psalo.

Ahoj Všem,

když budeme bydlet v NYC přes Airbnb, mám to říct normálně u imigrační kontroly?
Prý to neradi slyší, tak nevím co je na tom pravdy, tak abysme neměli problém.
Předem děkuji za info.

Zdravím! :)

Chci se zeptat na jednu věc. Mám letět k přítelovi žijícímu v USA na 3 týdny s ESTA, žije tam od narození. Nebudu kecat, jsem nervózní, co se týká toho pohovoru s imigračním, poletím takto ve svém životě někam podruhé a to ke všemu sama. Když jim jak jinak než pravdivě řeknu, že účel cesty je návštěva přítele a poznání USA + že budu bydlet u něj a ne v hotelu, tak by problémy snad nemuseli z toho vznikat, když mám i zpáteční letenku a vše potřebné zařízené. Možná tu na to už odpověď přibližná padla nebo něčí zkušenost, tak pokud ano, tak se omlouvám za duplicitní dotaz.

@Ondřej: Můžete mi napsat,jak to dopadlo? Budu řešit stejný problém. Děkuji.

@Franta: no, my sme tam boli spolu celý čas. Takže viem tiež čo mu hovorili. Nevieme sa pohnúť, tak skúšam písať tu či nebol niekto v rovnakej situácii.. Ale ďakujem, že si sa ozval :)

@Salina:
Aha. Nevím, jestli to bylo, jak říká, to ví jen on a imigrační. Ale v tomhle případě by asi mělo stačit zajít na ambasádu a zkusit vízum.

@Franta: ono on mal v mobile poznámku, že: vymazať aplikáciu. A toho sa chytili .. pritom to nič nemalo s tým spoločne len on to zabudol v mobile.. a prvýkrát keď bol v usa, neprekročil dobu, do 90 dní bol doma. Nepamätá si aby mu povedali ako dlho ma zakaz a v páse nemá ani len razítka ze tam bol alebo ze ho poslali naspäť..
Nemal nijaký súd ani nic.. len sme odleteli, zobrali nás na kontrolu a tam mi povedali po pár hodinách ze jeho nepustia a letí naspäť domov a mňa pustia.. takže ja neviem vlastne koľko rokov sa na jeho situáciu vzťahuje a či to je deportácie alebo co.. lebo jeho rovno na letisku otočili.. nemal nijaké súdy ani nič podobné

@Salina:
U tebe asi problém nebude. Nic jsi neporušila.
Pokud byl přítel deportovaný, tak by měl vědět za co a na jak dlouho má zákaz. K deportaci byli určitě nějaké dokumenty. Takhle se nedá odpovědět. Já vím jen, že za překročení pobytu do půl roku byl zákaz na 3 roky a za překročení nad půl roku na 10 let. Otázkou je, co přítel prováděl při té první návštěvě USA, nejspíš to byl důvod deportace. A šlo opravdu o ofiko deportaci (i se soudem) nebo to bylo jen “nevpuštění”? Možná mu něco řeknou na http://www.uscis.gov

Ahojte, poradíte mi prosím tí, ktorí máte skúsenosť? Môj priateľ bol pred 5 rokmi deportovaný z usa. Ja som isla prvýkrát, on druhýkrát. Na secondary sme strávili asi 5 hodin, pricom mna pustili ale jeho otočili hneď na letisku. Viete mi prosím povedať, aká doba je zákazu vstupu do usa? Chceli by sme ísť o rok na dovolenku, ale nevieme či má zakaz 5 alebo až 10 rokov. Takisto bude problém to, že ja som bola v usa 1 deň? Keďže hneď ďalší deň som odišla s nim domov.. ?
Vďaka:)

@Ondřej:
To by neměl být problém. Samozřejmě, pokud by se imigrační zeptal, a ty mu to řekl, tak by to mohlo mít vliv. Ale při standardním pohovoru se většinou ptají jen kam, na jak dlouho, za kým a tak. Takhle otázka by podle mě mohla padnout spíš při secondary, než u přepážky. Asi by stačilo říct, že cestuješ před nástupem do nové práce.
Tohle se tu už několikrát probíralo a snad nikdo nepsal, že by s tím byl problém. Dokonce i já jsem tam kdysi jel jako nezaměstnaný.

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, v době kdy budu cestovat do USA ( dovolená) budu nezaměstnaný. Je to nějaký problém? Jsem spíše o to aby neměli pochybnosti o tom že bych tam chtěl zůstat a podobně. Při první návstěvě při příletu dělali docela problémy a jen tak tak mě pustili (cestoval jsem sám). Nyní budu cestovat s přítelkyní která studuje a já nezaměstnaný na UP.
Díky za odpověd
Ondřej :)

@Petr Novák:

Super! Moc děkuji za rychlou odpověď! :)

@Richard: Ahoj Richarde, myslím, že jsi z cesty zbytečně moc nervózní. :-)

Když budeš trénovat zpěv u kamaráda doma a nebudeš nikde zapsaný, bez obav bych odpověděl, že jedeš za turistikou. Kamaráda klidně přiznej, na tom není nic špatného. Zvlášť když u něj budete bydlet.

Pokud by opravdu chtěli, tak asi dohledají, že jsi s ním měl online hodiny… ale pochybuji, že je to zajímá. Musel bys tam pašovat drogy, přetáhnout pobyt nebo udělat něco opravdu špatnýho. Imigrační úředník na letišti to vědět nebude. :-)

Takže žádný stres. Dobře to dopadne a užijte si výlet!

Dobrý den,

s přítelkyní se chystáme v polovině září letět na měsíc na Floridu, kde bych prvních 14 dnů trénoval zpěv se soukromým učitelem zpěvu, který učil lidi jako Ozzy Osbourne, Adele, Kurt Cobain, Myles Kennedy a mnoho dalších, a ty zbylé dny bychom chtěli naplno věnovat turistice a užívání si krásy Floridy. Mohl bych se Vás zeptat, jestli mi na tento účel cesty postačí ESTA? Nerad bych zjistil, že to nestačí až při pohovoru s imigračním úředníkem. Dále přemýšlím, jestli není lepší nezmiňovat, že se tam budu učit zpěvu, a říct pouze to, že jedeme za turistikou. Nicméně, už jsem s ním měl 5 online hodin, za které jsem platil ze svého účtu, takže to je asi nějakým způsobem dohledatelné. Z tohoto důvodu bych raději nic nezatajoval, protože budeme mít ubytování blízko sídla tohoto učitele – možná bychom těch prvních 14 dnů byli ubytovaní přímo u něj (nabídl mi to, ale s jistotou mi to s takovým předstihem říct nemůže, protože u něho probíhá rekonstrukce). Takže ani nevím, jestli při dotazu, jestli někoho v Americe znám, je lepší říct ne nebo ano. Jde mi tedy o to, jestli toto spadá pod “studování” v Americe, na což je potřeba už vízum, ale jelikož se nejedná o žádnou školu či nějakou instituci, byl bych moc rád, kdyby na to ESTA stačila. V podstatě jedu navštívit přítele, který mě bude učit zpívat (jen ne zadarmo) a druhou půlku pobytu strávím turistikou.

Předem Vám moc děkuji za odpověď. Je to náš první let do Ameriky, takže jsme z toho dost nervózní.

@Gabriela: Dobrý den, Gabrielo – stačí udělat odbavení na stránce Lufthansy. Tam se Vám vygenerují boarding passy na oba dva lety. :-)

Dobrý den, koupili jsme letenky na strankach Lufthansa Praha>Frankfurt>San Francisco. S tim, ze do Frankfurtu letime s Lufthansa, a pak do SF s United Airlines, ale kupovali jsme to proste najednou jako jednu letenku. Chceme udelat odbaveni online. Znamena to, ze delale jen jedno odbaveni na strankach Lufthansa nebo musime delat nejak dve odbaveni? Predem moc dekuji, nemame s tim vubec zkusenosti.

@Michal:
Dokud bude NY součástí USA, tak ano. Pohovor by tě čekal, i kdybys letěl do Mexika a v NY bys jen přestupoval.

@Michal: Ano. Je to dokonce napsané v článku. :-)

Dobrý den,když letím jen na týden do New Yorku tak mě taky čeká pohovor?Děkuji.

Ahoj, moje dcera 6 let leti s moji mamkou do USA za moji sestrou ktera tam zije. Bude potreba uredne potvrzeny dokument ze rodice o tom vedi ze jede s babickou a nejde o nejaky unos? :) Mate stim zkusenost? Diky

@Dagmar:
Neptala jsi se už tady”
https://chcidoameriky.cz/jake-potraviny-muzete-dovezt-do-usa-pro-osobni-ucely#comment-204917

Ohledně šunky neporadím. Zkus se podívat na cbp.gov. Ale maso obecně bych s sebou nebral. Je to nějaká spešl šunka, co tam neseženeš?

Ahoj.Letíme do Ohia a otázka zní—-Mohu si vzít knedlíky v prášku a šunku v plechu?Dík za odpověď.D

Ahoj, když je ESTA schválená, tak bych to asi nehrotil a nechal to být.

Ahoj. ESTU mám schválenou, ale až ex-post jsem zjistil, že jsem se uklikl a místo narození mám správně Praha, ale země narození Demokratická republika Yemen (v abecedě hned vedle). Mám si udělat ESTU novou, nebo to není až takový problém?

@Káťa:
Mohl. Je tam na to i otázka. Když odpovíš ano, tak to může mít vliv. Záleží na tom, jaká byla tvá “zločinecká” kariéra. Jde jim jen o závažné činy na zdraví a majetku. Pokud jsi v sámošce šlohla lízátko nebo tě ve škole chytili z jointem na hajzlíku, tak problém nebude a můžeš dát ne.

Zdravím, mám asi hloupý dotaz. Mohl by nastat problém s ESTA když jsem v minulosti měla podmínku? Díky za info

@Jana:
To bych neviděl až jako takový problém. Co zkusit zavolat do banky a zeptat se, jak se věci mají?

Nejhorší scénář je, kdyby to banka řešila, dostalo se to k soudci a ten vydal zatykač. Ale to si nemyslím.

Dobrý den,
Loni jsem po příletu do ČR pozapomněla na můj účet u Bank of America, dostala jsem se do mínusu 100$ a pak mi účet zavřeli. Bude teď problém dostat se tam na dovolenou? Předpokládám, že systémy jsou propojené a uvidí to na letišti u imigračního pohovoru.

@Jiří:
Asi jo, ale viděl bych to jako zdržení a oni většinou chtějí, aby to odsýpalo. Než se tam zase začne jezdit, tak se určitě stihneš naučit aspoň základy. :-)

Dobrej mám jen dotaz na imigračním mužů použít hlasový překladač v mobilu?

@David: Dobrý den, můžu se zeptat, jak jste ten problém se záznamem v rejtříku vyřešil a jestli jste nakonec vycestoval? Byl s ESTou problém, nebo jste si nakonec vyřídil klasické vízum? Řešíme teď v podstatě stejný problém s manželem a nevíme si moc rady..

Dobrý den, letíme do NY. Bude při imigračním pohovoru vadit, že budeme bydlet u jedné paní z Česka, která žije v USA legálně? Nebo jak jim to máme vysvětlit? :)
Ubytování není ani přes booking nebo airbnb. Paní nás nechá u sebe bydlet, tudíž žádná možnost, jak to úředníkovi doložit. Kromě konverzace v češtině. :/
Není známá ani nic takového.
V ESTĚ jsme uvedli, že ve státech nikoho neznáme..

Děkují za odpověď.

@Václav:
Bude lepší, když každý bude mít svou sadu. Ono se totiž může stát, že vás spolu nevezmou.

Dobrý den , letíme s cestovní kanceláří v dubnu do New Yorku,ani jeden neumíme anglicky a tak jsem si nechal přeložit otázky pro imigračního.přítelkyně už v USA byla.Nebylo by lepší aby odpovdi měl napsaný každý zvlášť pro sebe , ikdyž chceme pohovor absoluvovat spolu? Děkuji za odpověď

@Marcel: dobry den, chcela som sa opytat, bol ste uz znova v USA alebo nie?

@Zdenka:
Ono hodně záleží na konkrétní situaci na letišti. Někdy jsou málo i 3h. Já jsem byl vždy pryč do 1h. Brácha měl včera v NY frontu, protože těsně před nimi přistál A380, pak šel, jako zatím vždy, na secondary, přesto byl velku za hoďku. Je vidět, že secondary nemusí být vždy peklo, jak tu někteří popisují své zážitky.

Takže 2h by měly být v pohodě, když se nic nepokazí.

Poprvé letim do USA do Las Vegas, z přestupu a pohovoru mám trochu obavy (umím anglicky pozdravit a koupit si kafe).
Přestup máme v Chicagu, čas na přestup 2hod. Dá se to stihnout??
Máme sice u letenky garantovaný přestup, ale když to tu čtu tak začínám mít obavy.

@Tereza:
A v létě jsi byla za kým? To jsi neřešila jestli boyfriend bude problém?
Mesiho neúplná pravda může řešení. Otázkou ale je, co předvedeš před imigračním, když nervózní jsi už teď.
Nejsi první ani poslední, kdo tam jede za partnerem, tak to tolik neřeš. Hlavní je, abys celkově působila, že pro ně nejsi problém.

@Tereza: Pokladas otazku, na kterou ti neodpovi nikdo jiny nez az imigracni urednik. Co kdybys odovedela, ze budes pobyvat u “friend” a to “boy” si nechat pro pripad konkretni otazky? Snadna odpoved, jak nelhat a nerict vic, nez je nutne.

Zdravím, mám v plánu letět do USA na 3 týdny na Vánoce za přítelem (on je američan). Už jsem za ním byla v létě na 2 měsíce na ESTU, která mi pořád platí. Zpáteční letenku mám a nehodlám tam samozřejmě dělat nic nelegálního. Mohl by nastat při pohovoru problém, když popravdě přiznám, že je to “my boyfriend”? :)) Děkuji za odpověď.

@Petr 42:
Sluch by neměl být problém, není k tomu důvod. Řekni to imigračnímu a popros ho, aby mluvil hlasitěji. Vízum ti tohle nijak neulehčí. Imigračka je v obou případech stejná.
Nepouští ty, kteří na ně působí jako potencionální problém/nebezpečí. Ztrácejí se v odpovědích, jsou nejistí, působí dojmem, že tam chtějí zůstat… Pokud má imigrační u přepážky podezření, tak jde dotyčný na secondary inspection. Tam buď projde nebo ne.
Secondary je takový strašák, ale ne vždy to musí znamenat problémy. Na přepážce má určitý čas na vyřízení, takže i při “banálním” zádrhelu tam můžeš jít, aby se nezasekl na jednom člověku a zdržoval ostatní. Brácha byl 2x, poprvé, když mu nešly ani napodruhé naskenovat otisky, při další cestě šel zase. Rovnou z kiosku mu vyjel přeškrtnutý papír, takže buď proto, že byl posledně nebo jen náhodný výběr systému. Obě secondary prošel bez problémů.
Teoreticky se může stát, že tam půjdeš také. Imigrační nebude chtít zvyšovat hlas, případně si bude myslel, že bude lepší, když tě odbaví v kliku kanceláře. Jenže secondary asi vždy člověka znervózní. Ale to jen teoretizuji, takže se předem neděs. :-) Určitě nebudeš první takový případ.
Užij si to a dej pak vědět, jak to dopadlo.

Myslím na pohovoru. A není lepší zařídit si raději vízum, než pouze Esta? Proč vlastně některé lidi nepustí (a to nemyslím třeba ty, kteří jsou na nějakém seznamu nežádoucích osob, nebo mají razítko v pasu z rizikového státu)?

Mám velmi špatný sluch, anglicky umím obstojně, ale ten sluch to komplikuje, může to být problém? Půjde o NYC

@Pavel:
Ahoj Pavle,
samozřejmě je to naprosto jedno, jde o to opustit kontinent, takže jiné letiště pro návrat zpět domů nikdo nemá důvod řešit.
Já letěl Praha-NY a zpět z opačné strany USA, čili San Francisco-Praha

Zdravím,
myslíte si, že pokud budu mít jednu “zpáteční letenku” s jiným místem odletu. Např.  PRG – JFK a nazpátek YYZ (Toronto) – PRG bude to potačující? Nebo radši v opačném gardu? V USA jsem už jednou na estu byl, ale přilétl a odlétl jsem z JFK.
Díky za odpověď.
Pavel

Mam schvalenou regidtraci Esta. Kontaktni osoba v USA zmenila sve telefonni cislo. Musim pozadat o novou registraci?

@Soňa: Nebudes. Box vie po cesky. Nicmene si priprav na listok otazky a odpovede pre imigracneho

Dobrý den,
Z clánku jsem pochopila na co se mně mužou ptát,ale nikde nevidim jak mám vyplnit něco v tzv.boxu z kterého mi vyjede nějaký lístek.
Neumíim anglicky a jedu na 10 dní za přítelem ,který je Čech žijíci v Americe.
Podle všeho budu úplně ztracená

Děkuji za odpověď.

Soňa

Je tam 11 otázka zda sem před cestou navštívil statek farmu ?? Na tu odpovím ze ne, pracuji na baurarne a vozí nám už polonaporcovane maso

Ale když na 12 otázku odpovím ano, ze sem byl v kontaktu ale jen z masem

Kluci díky za odpovědi na mé otázky!! :)

My jsme teď v Amstru měli z Vegas na přestup půl hodiny (zpoždění letu, pak zajel ke špatnýmu gejtu, čekal až se uvolní další, atd.). Vzhledem k tomu, že gejty byly – jak jinak – na opačnejch koncích letiště, byly to celkem fofry, ale stihli jsme to. Naše kufry ovšem ne :) Dvě hodiny jsou naprosto dostačující.

@Zdenek:
2h jsou na AMS pohoda, to stihneš ještě Heinekena v terminálu.
Nebude předpohovor, bude bezpečnostní kontrola před nástupem do letadla. Pokud letíš s EU společností (asi máš KLM), tak to bude v klidu. Pokud letíš s US společností, tak budou “důkladnější”, mají více otázek a v gatu celotělový scaner.

Já bych odpověděl ano. Imigrační se někdy ptá na zaměstnání, když mu řekneš, že jsi řezník a vyplníš, že jsi do styku s masem nepřišel, bude mu to divné.

Užij si Vegas, mě to čeká příští rok.

Chtěl bych ještě podotknout že neumím moc dobře anglicky.

Dobrý den, za 14 dní letím do Las vegas s přestupem v Amsterdamu, mám tam čas na přestup cca 2 hod, myslíte ze to bude stačit ? A zároveň bych se chtěl zeptat, jestli bude předpohovor na imigrační už v Ams nebo až ve vegas.
Zdržím se v USA jen pět dní, doufám ze na to nebudou nějak blbě koukat.

Jinak vše potřebné mám, zaplaceny hotel na celou délku pobytu, estu mám schválenou.
Peníze sebou nachystané

A ještě jednu otázku mám,sem povoláním řezník, pracuji na bourárně to znamená ,že s dobytkem příjdu do styku už v polo naporcovaném stavu a nevím zda na otázku, jestli sem přišel do styku s masnéma produktama a zvířaty odpověď ano nebo ne.

Předem děkuji za info.:)

Zdenek

@Linda:
Četla jsi to tady nebo chceš rovnou radu, jak to hladce zařídit?
Když máš čerstvě po vysoké, tak jak to, že se ptáš jako naivní patnáctka?
Je to tu psáno stále dokola. Dlouhý pobyt, dlouhá pauza, to je základní poučka. ESTA i B-2, jsou turistické a který turista je v USA více než doma? Už několik lidí tu psalo, že je při třetí (čtvrté) cestě, po předchozích dlouhých pobytech a krátké pauze, na letišti otočili. To pravděpodobně v lednu čeká i tebe. V tuhle chvíli už ti nejspíš B-2 nepomůže. Budou se prát proč ho chceš, kouknou na předchozí pobyty, přičtou, že tam máš přítele se kterým chceš žít, jsi víc tam než tady, takže vazby na ČR minimální, žádná práce… To nevypadá moc nadějně.
Co zkusit snoubenecká víza? Jasně, zatím se brát nechcete, ale snoubenka být můžeš.

Zdravím,
mám v San Franciscu přítele, Američana, a máme v plánu spolu žít (ne se v blízké době oddat). Přiletěla jsem za ním na ESTU 15.července 2019 a odletěla na 14 dní do ČR na začátku září (celkově jsem v USA strávila cca 1,5 měsíce). Vrátila jsem se zpět na ESTU 18.září 2019 a odlétám 12.prosince 2019 (cca 85 dní). Mám už koupenou na 13.ledna 2020 letenku zpět do USA, ovšem mám obavy, že mě na ESTU do USA už nepustí. Máte někdo prosím s obdobnou situací zkušenosti? Doporučili byste vstup na jiný typ víza, např. B2? Nebo mám shánět nějakého zaměstnavatele, který by mě byl ochoten zaměstnat popř. poskytnout stáž?
Jsem čerstvě po dostudování VŠ a v USA jsem nikdy nelegálně nepracovala, ovšem práci se nebráním. Klidně bych ještě studovala i tady v USA (ovšem nějaký levný kurz nebo na stipendium). Ocením každou radu, Linda

@Vlado: @Franta: Taky jsem vždy preferfoval přestup v Evropě.

@Vlado:
Já osobně preferuji přestup v Evropě. Do Států pak přiletíš, projdeš imigračkou a jdeš si po svých. Přestup v USA chce “plánovat”, chce to mít na něj dostatek času, něco zabere imigračka a nikdy nevíš, jaká tam bude fronta (může to být 15 minut, ale i 2h), něco se zvrtne a půjdeš na secondary, to je další čas navíc a riziko, že ti uletí návazný let. To samé v případě zpoždění příletu. A ano, po přestupu v USA letíš dál jako domestic flight.

Zdravím, zvažujem cestu do LA a rozhodujem sa medzi možnosťami s prestupmi v Európe alebo USA (konkrétne Chicago). Je podľa vás s praktického a časového hľadiska, ale aj psychickej pohody, výhodnejšie urobiť imigračný pohovor na prestupovom letisku v USA, alebo je to zbytočná špekulácia a je lepšie riešiť to cez MUC, FRA a pod. so vstupom do USA až v LAX?
Ďalšia otázka, rozumiem tomu dobre, že po prestupe v USA už pristanem na LAX pri termináli pre domáce lety, nebudem sa musieť nikomu preukazovať imigračnou pečiatkou, len si bez kontroly vyzdvihnem batožinu a pôjdem si po svojom?

@Václav Horák:
Zeptáš se na radu a pak chceš lhát. Neptej se a udělej, co chceš.
Já jsem nepsal, že to nezjišťují. ESTA jsi vyplnil, takže v systému to je. Změnit můžeš adresu, číslo pasu, ale tohle už máš přišité. Imigrační záznam v TR většinou neřeší. Jeho nezajímá tak tvoje minulost, jako případná “hrozba” pro USA teď.
Navíc ESTA a víza spadají pod Ministerstvo zahraničí a imigrační pod Národní bezpečnost. Dva rozdílné útvary, které spolu ale úzce spolupracují. Proto i ESTA nebo vízum nezaručuje vstup, je to pouze povolení k cestě, na místě rozhodne imigrační.

@Václav Horák: len pred rokom si ANO odpovedal na otazku ohladom trestnej cinnosti…. Teraz po pravde musis odpovedat ANO na 2 otazky… ohladom trestnej cinnosti a ohladom zamietnutia ESTA…. A kedze sa ESTA dava elektronicky, urcite vedia ze ti nebola schvalena a velmi lahko si to skontroluju

V

@Franta:

Diky z odpoved. Estu jsem zkousel ped rokem a ta mi byla zamitnuta. Mam ji zkusit znova a zalhat tam kdyz to nezjistuji nebo uz ji radsi ani zkouset nemam a mam jit rovnou na ambasadu ?

@Václav Horák:
Vyplň ESTA, popradě a uvidíš. Když to dostaneš, můžeš jet, když ne, tak se budeš muset stavit na ambasádě a zkusit vízum. No a pak ještě imigrační, ale ti se na tohle už většinou neptají.

V

Jeste abyh to upresnil ten pruser se mi stal v CR … z USA jsem normalne odcestoval a zadny problem jsem tam nemel ..

V

Dobrý den. V roce 2013 jsem byl uz v USA na Floride. Jenze pak se mi stal takovej mensi pruser a v roce 2018 jsem se na rok dostal do vezeni a mam ted podminku. Dostal jsem se tam za pestovani konopi. Te bych chtel znova letet do ameriky a zase na floridu. Bude s tim problem? Jak tohle resit ? Dekuji za odpoved. Horak

@Veronika:
Něco podobného tu už někdo řešil, zkus projít diskuse u článků o imigračním.

Osobní zkušenost mám s bráchou, jako mechanik má pořád ruce od oleje a tak. Proto jsem mu řekl, aby si je před cestou pořádně vydrhl, právě kvůli otiskům. Vydrhl je tak dokonale, že mu pak otisky nešly sejmout. :-) Když se to nepovedlo ani na druhý pokus, tak šel na secondary, tam pár otázek další pokus, tentokrát úspěšný, a pustili ho.

Ahoj, chci se zeptat zkušenějších na otisky, které sbírají při imigračním pohovoru. Nějakým způsobem je porovnávají s tím, co budu mít v pasu? Mám problém s otisky prstů, kvůli ekzému a léčbě kortikoidy je mám na jedné ruce téměř nečitelné. Pravděpodobně bude trochu problém už při žádosti o pas, ale bojím se, aby to nebyl problém při vpuštění do USA. Nemá s tím někdo zkušenost? :) Díky!

@Franta:
Pustili nás po pohovoru v pohodě . Něco rozumím a měli jsme predtistene otázky i odpovědi co se nejčastěji ptají .. bylo to super ! Příští rok bych chtěl je zas šle teď na Floridu . Miroslav

Dobry den. Tento rok jsem potreti v USA na J1 vizum. Prijedou me navstivit rodice a budeme spolu 10 dni cestovat, neumi skoro vubec anglicky. Sepisu jim odpovedi na otazky uvedene v clanku. Predpokladam, ze tam mam uvest neco jako ze me rodice jedou navstivit a cestujeme spolu, plus treba ze ja letim 21.10. domu, oni o den pozdeji. Aby nevzniklo nejake podezreni. Je to tak spravne? Dekuji vam

@Mari:
Jet tam klidně můžeš, bude ti stačit ESTA. Pokud by ti jí nedali, tak pak na ambasádu pro vízum B-2. Zvací dopis je plus, někdy ho ale ani vidět nechtějí. Že nemáš práci by vadit nemělo, pustí tam i nezaměstnané, jak tu někteří psali. Jen si dej pozor, aby si nemysleli, že se tam hodláš usadit. Že se ti tam na J1 líbilo a teď tam hodláš zůstat s přítelem.

Dobrý den,

Tento rok tedy 2019 jsem byla na 3 měsíce v USA přes studentské vízum J1. Příští rok bych se tam chtěla jet podívat za svými novými kamarády a za přítelem, ale už bych chtěla letět buď přes turistické vízum nebo ESTU. Myslíte, že to bude problém se tam dostat, když už nebudu student a ani nebudu mít ještě najitou práci? Případně přes které vízum je lepší tam jet? A máte někdo zkušenosti se zvacím dopisem od Američana? Pomohlo by to?

Děkuji všem za odpovědi.

Dobry den chci se zeptat ohledně imigracniho..
Mám v plánu jet na týden do USA (prosinec) navštívit kamarády
Je mi 16 let tudíž sem teprve student(gympl)
Chci se zeptat jak moc velký problém bych mohl mít.. popr jestli by to naopak bylo úplně v pohodě.. dekuju za odpovedi

@Jirka:
Jak píše Robo, bez zpáteční letenky nebo letenky pryč z USA na ESTA ani neodletíš. Takže doporučuji sehnat si letenku, která se dá přebookovat a pak si odlet upravit podle potřeby. Samozřejmě v rámci 90ti dní, respektive doby povolené od imigračního..

@Radek:
V tomhle problém nevidím. Máš letenku do USA i letenku z USA, takže splňuješ podmínky pro ESTA. Musíš se jen vejít do 90 od vstupu na území USA.

@Jirka: Podmienka na ESTA je spiatočná letenka alebo letenka von z USA. . Čo rezervácia nie je. Takže do San Francisca ani neodletíš. Lebo toto sú veci ktoré letecké spoločnosti kontrolujú ako tu už spomenutý predpohovor

Dnešní kontrola v NY, JFK… Pak vtípků směrem k imigračnímu a naprostá pohoda. Téměř žádné otázky a pouze sebrané otisky a foto (prvocestovatelé na Estu, skupina 7 a za všechny jsem úvodní monolog provedla já). Kamarádi ještě s druhým povtípkovali na téma jeho honeymoon in Prague, a i ti co nekvákli slovo anglicky v pohodě prošli. Jediná otázka padla na to, jak dlouho budeme v NY, tak jsem mu popsala další plán na Západě a byl klid, sám se divil, co vše chceme vidět.
Před námi však rozdělili mladou dvojici, chlapec byl odveden policistou do neznáma.
Pokud se usmíváte a jste komunikativní, není co řešit.
V Praze jeden z kamarádů zavtipkoval u pohovoru, řekl že neví kam jede a že bude chodit všude za náma, a hned nafasoval červenou nálepku na pas. U rentgenu ho důkladně kontrolovali, otevíral kufry a vše mu prohrabali, a to je mu 69 let.
Čekací doba v NY na imigračního je cca 60minut,všude jsou cedule a navádění pomocí pracovníků. Nelze se ztratit.

@Robo:Letim s Esta ale neche se mi kupovat letenku kdyz nejsem si jisty kdy se vratim.Chtel bych si ji koupit az tam.A nevim jak to udelat aby me do zeme pustili.Jestli by stacilo jim ukazat rezervacni letenku jestli stim nebude problem?

@Jirka: Takže ideš s vízami a nie s ESTA, že?

Ahoj,chystám se do San Franciska a ještě nevím,kdy pojedu zpět.Chtěl bych si ji koupit až tam dorazím.Musím mít koupenou zpáteční letenku nebo bude stačit,když budu mít zarezervovanou letenku?Děkuji za odpověď

Dobrý den,Letím na Aljasku a mám jednosmernou letenku a z Aljasky mám jednosmernou do Los Angeles a z Los Angeles do Prahy.Nebude to problém při pohovoru?

@Dave: Ze snatku v USA ti zadne vyhody ve vztahu k USA neplynou, takze svatba jako takova by nemela byt problem (neco jineho je, pokud si beres Americanku a nemas snoubenecke vizum). Na druhou stranu nevidim duvod se o svatbe zminovat. Vstupujes do USA jako turista a “jen tak mimochodem se behem dovolene ozenis”. To, ze imigracnimu nebudes na potkani vykladat o svatbe lhat nebudes.

Zdravičko,
budu se zenit v USA. Mam pozvanou rodinu a pratele. Je pro ne lepsi rict u hranicni kontroly ze jedou na prazdniny a nezminovat se o svatbe ci jim ukazat vsechny karty a vubec nelhat?
Diky

@Petra:
“i dle vašeho návodu” – opakovat, dokud to neprojde.

Dobrý den, vyplňuji ESTU a při vyplňování adresy mé i zaměstnavatele mi to píše: “Address Validation: Invalid Street Number.” a nepustí mě to dále. Zkoušela jsem adresu vyplnit různými způsoby i dle vašeho návodu a pořád to hlásí stejnou chybu.
Předem moc díky za radu, co s tím.

@Štěpán:
Jezdí tam lidé, co anglicky neumí vůbec, takže to tvé jakž takž bude super. Ale jestli si nejsi jistý, tak si otázky a odpovědi připrav na papír.

Dobrý den budu po prvé cestovat do USA a chtěl sem zeptat jestli nějak hodně vadí že umím anglicky jakž takž jestli na to koukají že třeba nebudu mluvit plynule děkuji.

@Denisa:
Koukni na stránky AA, tam informace určitě budou. Pokus si kufr zaplatíš pro let PRG – NY, tak poletí až tam. Taky počítej s tím, že si ho budeš muset zaplatit pro obě cesty, tam a zpět.

Dobry den,
Chtela bych se zeptat kdyz poletim poprve do USA do NY, u letenky, kterou jsem kupovala nebyla moznost si zakoupit zavazadla. Bylo tam pouze prirucni. Znamena to, ze prijedu na letiste v Praze, u prepazky odbavim zavazadlo a zaplatim jej jen do Londyna, kde mam prestup, vyzvednu ho a pak pujdu na odbaveni znovu a zase zaplatim a pak po pohovoru vyzvednu v NY? Co kdyz mi kufr vezmou v Praze, ale v Londyne ne? Nebo jak se resi takove situace? Je to pres American Airlines…moc děkuji za pomoc :)

Děkuji za odpověď. Vím, že notář a pošta má stejnou váhu, jen si nejsem jistá tím, zda je toto uznatelné ověření i právě za hranicemi ČR, zda není nutná nějaká “superlegalizace” nebo něco podobného. Zkusím pohledat v diskusi ještě, díky za radu! M.

@Marcel:
Známý byl v USA 2x načerno. Poprvé někdy po 1995, zůstal cca rok “navíc”. Při odletu žádné problémy. Pak letěl podruhé 2001, pustili ho normálně, opět zůstal přes rok načerno. Když letěl 2004, tak opět (naivně) čekal, že když ho nevybrali minule, tak se nic nestane ani teď. Nepřipouštěl si, že po 9/11 se toho hodně změnilo. Oni měli záznam o jeho prvním překročení, ale tenkrát to tak neřešili, pak mu přibyl záznam další. Takže když přiletěl potřetí, stačilo kouknout do počítače a měli jasno. Na letišti ho otočili a poslali domů.
Že jsi nikde nic nedával? Co ta složka při žádosti o vízum? Mají toho dost na to, aby to spárovali s údaji, které dostanou teď.
Je možné, že ti to projde, ale taky můžeš pokazit rodině dovolenou hned na letišti. ESTA máš, ale za cenu lži, když na to přijdou, nebudou rádi a ani ty.
Psali tu lidi, co překročili a po letech jeli na dovolenou, na ambasádě to “vysvětlili” a vízum jim dali.

@Monika Pe:
Ověření z pošty nebo od notáře má stejnou váhu, oboje je s kulatým razítkem. Podle mě, by to mělo stačit.
Mrkni do diskuse k tématu, třeba tam něco najdeš.
Co si vybavuji, tak u vyplňování byla otázka, zda vyplňuješ za sebe nebo za někoho. Pokud už to máš vyplněné a schválené, tak už není co řešit.

Ahoj. Do USA jsem vstoupil roku 1998 a zůstal tam nelegálně 10 let. Roku 2008 jsem se vrátil, při odletu bez jakékoli kontroly, razítka a pod. Žádné otisky prstů, oči, obličej jsem tam do systému nikdy nedával. Chci tam příští rok opět letět, tentokrát s rodinou a pouze na měsíční dovolenou.

Prosím- je tady někdo, kdo měl podobné okolnosti a do USA ho poté znovu pustili/nepustili????????? ESTA bych samozřejmě vyplnil “nesprávně” a pas měl nový.

Prosím pouze o odpovědi od lidí, kdo toto zažili nebo o někom slyšeli. Předem děkuji za případné reakce a informace. Marcel.

A ještě prosím o informaci, zda je nutné při vyplňování formuláře ESTA někde speciálně uvádět, že to vyplňuji za dvanáctiletého syna? Vyplnila jsem ESTA žádost normálně, jak kdyby si to vyplňoval sám, nikde jsem neuváděla, že jej zastupuji, e-mail pro potvrzení jsem pak uváděla svůj. Děkuji, Monika Pe

Dobrý den, cestuji poprvé do Kalifornie spolu s partnerem a jeho synem. Budeme mít souhlas jeho bývalé partnerky – matky syna – s vycestováním. Na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR je informace, že tento souhlas má být s úředně ověřenými podpisy. Je klasické ověření podpisu např. na poště či u notáře dostačující? Tuším, že bude potřeba nějaké “vyšší” ověření podpisu, které bude platné a uznávané i úředníky v USA. Máte, prosím, s tímto zkušenost, případně kde jste nechávali ověřovat Vy a zda to bylo dostačující? Děkuji za odpověď, Monika Pe

@Carlos:
Neměl by, já skoro vždy bydlel u známých nebo rodiny.

Ahoj, jedu do Tampy a budu bydlet u kamaráda, který bydlí v USA už spoustu let legálně, nebude to na imigračním pohovoru řešit, že budu bydlu u něho?

Tu len pre info, že proteínový prášok je povolený priviesť do USA, neviem či to má vplyv na odpoveď na tú otázku, čo sa teraz pýtam.

https://www.tsa.gov/travel/security-screening/whatcanibring/items/protein-or-energy-powders

@Nawg:

Alebo teda by proteíny, patrili pod meal products?

Kuba a Franta ďakujem.

A pozeral som video na YT z Kiosku a táto jediná otázka ma zaujíma:

Do I (we) have any fruits, vegetables, plants, insects, meats or meal products, dairy products, animals or animal/wildlife products, disease agents, cell cultures, snails, soil, or have I (we) visited a farm/ranch/pasture outside United States?

Ja si budem brať so sebou v podpalubnej batožine proteínové prášky – budú originál zabalené v 100g baleniach, budem ich mať asi 16 kusov – na každý deň jedno balenie. A budem mať aj pár proteinových tyžiniek. Minulý rok som to tiež bral, a na túto otázku som odpovedal, NIE. Ale potom som sa nad tým zamýšlal, či som odpovedal správne.

Zjednodušene sa proteín (proteínový prášok) vyrába tak, že pomocou procesov sa z mlieka podarí oddeliť syr a srvátku a zo srvátky sa potom ďalšími procesmi vyrába proteín.

Prosím vás, podľa vás, by som mal odpovedať na tú otázku áno? Jediné pod čo by tie proteíny podľa mňa mohli spadať sú dairy products – mliečne produkty. Alebo myslíte, že mliečnými produktami myslia skôr syry, mlieko jogurty a tak? A proteínové prášky a tyčinky nie sú mliečne produkty?

Ďakujem.

Zdarec, tak se i já můžu podělit se zkušeností s imigračním úředníkem. Vyrazili jsme s přítelkyní na celé 3 měsíce. Já pracující, ona studentka. Kvůli délce pobytu jsem z toho měl strach. A tak jsem měl proč. K přepážce nás nepustili společne, ale kažého jinam. A hned po oznámení délky pobytu začala palba otázek a snaha nás rozhodit a znervóznět ještě více. Padaly otázky typu co tu budem dělat tak dlouho, jestli na to máme peníze, co práce doma, a další a další, nekteré se opakujíc rychle za sebou. Přítelkyně si připadala jako u zkoušky. Snad nám pomohlo to, že jsme se odkazovali na sebe a že budem bydlet u rodiny přítelkyně, ikdyž zvací dopis je vůbec nezajímal. V ničem jsme nelhali. Nakonec jsem musel odpřísáhnout, že nejedu za prací, ale za turistikou, pak už jen fotka, otisky a razítko a rychle pryč než si to rozmyslí

@Nawg:
Papírovou formu jsem vyplňoval naposledy v 2011 a zbytečně.
Ono, když se koukneš na YT, tak tam najdeš videa s kiosky a otázky tam uvidíš.

@Nawg: Já jsem naposled vyplňova papírovou formu před 5 lety v San Francisu a to byla přesně tahle. Skromně se domýšlím, že ji nezměnili, protože ty otázky jsou opravdu totožné s kioskem. Být tebou, tak z toho strach nemám.

@Franta:

Ďakujem Franta, čiže v Kiosku sú presne tie isté otázky ako na papierovom formuláry, to písal aj Kuba v inej diskusii – tiež ďakujem:)

A platiť by mala asi táto verzia formulára však?

https://www.cbp.gov/travel/clearing-cbp/traveler-entry-form#

Ďakujem.

@Nawg:
Ten postup je vlastně stejný, jen je bez kiosku a vše se vyřizuje u úředníka. Pokud formuláře nebudou rozdávat v letadle, tak bývají v hale před imigračním.

Prosím vás, chcel by som sa spýtať:

Minulý rok sme leteli do LA, nevyplňovali sme formuláre, pretože tam boli Kiosky, tam sme zadali údaje a potom nám to vytlačilo lístky a s tými sme išli k imigračnému úradníkovi a s tým sme mali krátky pohovor a potom sme išli preč z letiska.

Tento rok pristaneme vo Washingtone, tam som pozeral že nie sú tieto Kiosky, ak to chápem správne tak miesto týchto Kioskov v lietadle vyplníme formulár a potom už pôjdeme priamo za imigračným úradníkom a budeme mať s ním pohovor a potom nás odfotí, zoberie otisky a ak bude všetko v poriadku tak nás pustí z letiska?

Ďakujem.

@Sam:
To záleží na koho narazíš. Někdo se tě zeptá na pár otázek o popřeje příjemný pobyt. Jiný bude zvědavější, zjistí, že jsi stále au-pair, doma nemáš žádné zázemí a zase jedeš do USA. Může ho napadnou, že chceš opět dělat au-pair, tentokrát načerno.
Jeď v klidu a nemysli na blbosti. Když pojedeš s tím, že můžeš být podezřelá, tak budeš nervózní, oni to poznají a otázkami tě pak opravdu rozhodí.

Ahoj,

byla jsem v USA 2 roky jako Au Pair a jedu navstivit mou prvni host rodinu. Potom mam v planu neco podniknout s kamarady v New Jersey. Zdrzim se tam 2 mesice a pul a potom jedu za kamaradem do Washingtonu – statu. Po navratu z USA jsem pracovala 6 mesicu v Anglii jakou au pair a nasetrila si, abych si uzila posledni poradnou dovolenou pred tim, nez si najdu praci v CR.

Co myslite, budu me podezrela?

@Anna:
Pokud neopustíš vnitřní prostor letiště a půjdeš rovnou na tranzit, tak už by žádná další kontrola být neměla.

Ahoj, obracím se na Vás s dotazem, v létě letím na Bahamy, přílet Miami. Jak to probíhá jsem se dočetla tady. Jde mi o cestu zpět. Vracím se z Miami přes NY, mám zde dvě hodiny na přestup. Jsou zde ještě nějaké kontroly? Děkuji moc

@Franta: Jasně chápu :) Díky za informaci,že se platí jen ve směru tam, to se hodí vědet :)

Rozhodně sem napíšu až to budu mít aktuální jako tomu bylo u tebe.

@Kuba:
Na co se budou ptát, až pojedeš ty, nevím. :-) Já popsal, jak to bylo na hranici Detroit – Windsor, ale počítám, že přes Rainbow Bridge to bude podobné, jen se tam platí pouze ve směru USA -> Kanada. Platilo se za auto.

@Franta:

Díky za info Franto :) Takže “pouze” zaplatíme za přejezd tam a zpátky? Chápu to správně? Jen doplňující dotaz, platí se za auto nebo za počet osob? Ptám se proto, že jsi jel sám, tak jaký je případně rozdíl :)

Takže jen se nás zeptají kam jedeme a co tam chceme dělat jo? Takže jen sdělíme, že chceme vidět Vodopády, zkouknout město a zase se vrátit a neměl by nastat problem ?

Zdravím,
mám takový dotaz…Už to tady bylo určitě bylo psáno, ale nikde jsem nenašel pořádnou odpověď. Loni v říjnu jsem dostal podmínku za “stalking” a mám ji ještě nyní. Nikdy v minulosti jsem trestaný jinak nebyl, bohužel jsem udělal kravinu a je to tak, jak to je. A chci se zeptat, zda když v Estě zatajím, že jsem byl souzen za trestný čin, tak jestli to projde? Jedeme s kamarádem do New Yorku na 14 dní….Pochybuji, že když mi budou elektronicky potvrzovat Estu, že to někdo kontroluje. Všechno mám jinak v pořádku, kromě tohoto bodu v Estě… :(

Moc děkuju za případnou odpověď….

@Kuba:
Je to pravda, vodopády (jak American Falls, tak Horseshoe Falls) jsou natočené ke Kanadě, takže z této strany vypadají lépe a je toho více vidět. Ostatně na streetview mapách se můžeš podívat sám.
Hranici projedete v pohodě. Dnes už není do Kanady potřebné klasické vízum a eTA není pro cestu po zemi nutná. Tady jsem popisoval aktuální přejezd hranice v Detroitu, teď v neděli 19.5. U Niagáry to bude podobné.
Další info najdeš i v článku a diskusi Niagárské vodopády.

Ahoj :)

Mám dotaz ohledně Niagarských Vodopádů. Dočetl jsem se, že lepší fotky a záběry jsou z Kanadské strany,konkrétně ze Stylon Tower.

Můj dotaz je ten, že když vyhradne cestujeme po USA jak to bude s touto navstevou? Bylo by to v ramci jednoho dne a to pouze kvůli lepsim zaberum,diky

@Igor:
Ne, nepustí tě zpět.
Projdi si tu články o imigračním a o ESTA a diskuse u nich, je to tam několikrát vysvětlené.
Jsi v USA na ESTA a nemáš zpáteční letenku? Nebo si jen tu původní nechal propadnou? Zpáteční letenka je jednou z podmínek ESTA. A dost možná bude i Kanaďany zajímat, tvůj zpáteční let. Ani oni nechtějí, abys jim tam zůstal. Mě se při přechodu hranic kanadský imigrační na zpáteční letenku ptal a chtěl ji i vidět.

Zdravím jsem v USA a budou mi končit ESTA viza. Chci proto navštívit Kanadu a za deset dní se vrátit. Letenku do ČR nemám. Pustí mě zpátky do USA???

@Robert:
Zvací dopis je plus, ale není to jediný faktor. Imigrační ho třeba vůbec nebude chtít vidět. Koukají i na jiné věci. Hlavní je působit důvěryhodně.

Dobry den,mam v usa přítele za kterym bych se chtěl podivat na navštěvu. Bude stacit jeho potvrzeni pozvani k navštěve?

@Milena: Nemam zkusenost s mezinarodnim letem do Salt Lake City, ale nebal bych se toho. Neni to prilis velke letiste a i samotne mesto neni nic velkeho, necekal bych tam davy lidi.

Ahoj zdravím cestovatele.
Letime v květnu za dcerou do Casperu(Wyoming), máme na letišti v Salt Lake City 1,2 hodiny na přestup na letadlo na místo určení. Takto nám byla prodána letenka společností Delta. Mám trochu obavu abychom vše za tento čas stihli(imigrační,kufry, celní). Přiletíme na večer z Amstru Boingem dreamlinerem, Máte někdo zkušenost sdélkou vyřízení všech potřebných formalit na tomto letišti?

Zdravím všechny :)

Byl tady někdo na svatební cestě v USA se starým pasem? Myslím tím ženy. Mám pas, letenku, ESTU a pojištění na dívčí jméno a jedeme 10 dní po svatbě na 14 dní. Platnost pasu je po sňatku 3 měsíce ale v USA vyžadují 6 měsíců. (pas je jinak platný ještě několik let) Tak budu ráda za jakékoliv zkušenosti a rady.

Předem děkuji za info.

@Franta:
Děkuji

@Jiří:
A Amíci vědí, že je to soudem dané? Pochybuji. Takže doporučuji to soudní rozhodnutí nechat úředně přeložit a mít s sebou. Pro jistotu bych se ještě zeptal někde u právníků, zda to stačí. Pokud je bývalý rozumný, tak bych o to povolení požádal. Asi to, vzhledem k soudnímu rozhodnutí, nebude mít žádnou váhu, aspoň teda ne u nás, ale na Amíky je lepší být připraven.
A pokud bývalý rozumný není, tak by pro jistotu o cestě vědět asi neměl. Je blbé, když se na imigračním dozvíte, že někdo oznámil únos dítěte.

Zdravím měl bych dotaz v létě letíme poprvé do USA.
Většinu věcí sem se zde dočetl.

Jen jedna my chybý poletím já s přítelkyní a její nezletilou dcerou. Potřebujeme nějaký souhlas biologického otce i když je soudem dané že přítelkyně je jediný zákonný zástupce?

Děkuji za odpověď

Zdravím z Floridy :)
Právě jsem zažil nejvtipnější imigrační kontrolu svého života. Díky tomu, že v USA začíná letní čas dřív, tak A380 od British Airways přistává v 20:15 místo 19:15. Imigrační s tím evidentně personálně nepočítá. Z 16 přepážek pro ESTA běžela pouze jedna. Na ni se nahrnulo těch 500 lidí, co jich v A380 bylo. Milý úředník to dával stylem 5 sekund na osobu : Anything to declare? No. Neeeeext!
Ani razítko do pasu nedával.

@Lukáš: Nejen doplňkové značky. Většina značek je tabulka s textem. Včetně příkazů k odbočení či naopak zákazů odbočení apod.
Řízení bez znalosti jazyka bude v USA docela problém. Z klasických evropských značek se tam vyskytuje snad jen STOPka.

A musím teda přiznat, že i když svoji znalost angličtiny považuju za pokročilou, tak na značku “PEDS XING” jsem koukal lehce překvapeně, a chvíli mi trvalo, než mi došlo, že nejde o čínskou restauraci :D

@walk:
Přežít se to samozřejmě dá. Ale jak píše Lukáš, bude to “peklo”. :-)

Dá se to, ale chce to aspoň základy. Pro někoho, kdo vůbec nemluví, je lepší jet s cestovkou, ale je to nákladnější. Třeba America Tours chce za 16 dní po západu v Jeepech 75.000,-/os. (duben 2019, léto je ještě o 10.000,- dražší) a to je dost, navíc je to jen za zájezd bez dalších nákladů. Na druhou stranu se o nic nestaráte. Nás vyšlo 16 dní na 40.000,-/os. komplet se vším.
Takže také doporučuji, nejprve nějaký kurz aspoň na základy a jet až za rok. Nebo k sobě zkuste přibrat další dvojici, která mluví.

@walk:
Tak do toho bych nešel, komplet bez znalosti jazyka jak chcete projít imigračním? půjčením auta? ubytováváním v motelích? co když se stanete účastníky dopravní nehody? i většina dopravních značek je doplněná o textový popis co a kdy se smí či nesmí.
Jasně, můžete si většinu zarezervovat v klidu dopředu, ale stejně bych se obával nějaké nenadálé situace.
Doporučuji na pár měsíců nějaký jazykový kurz, ať aspoň umíte základy, pak určitě slovník a sebou na cestu různé online translatory.

Dobrý den, chtěl bych letět tak na cca. měsíc do USA (západní pobřeží), půjčit si tam Mustanga a trochu si to tam s manželkou projet po národních parcích, spát po motelech ap. Problém je v tom, že jsme již troch starší (já 54) a bohužel neumíme ani jeden anglicky. Myslíte že je možné tam ten měsíc bez znalost jazyka nějak “přežít” ? Děkuji za vaše názory.

@Martty:
Imigrační tyhle doklady zkoumat nebude, nic mu to neřekne. Asi bych to nechal, jak to je. Několik lidí už tu psalo, že jeli jako nezaměstnaní a bylo to v pohodě. Kdyby se imigrační ptal, tak řekneš, že to byl omyl při vyplňování, že oba podnikáte.

Ahoj, chystáme se v dohledné době s rodinkou na výlet do LA. ESTU máme schválenou, ale teď když pročítám jak by měla být správně vyplněná, tak zjišťuji, že jsme zřejmě nevyplnili dobře kolonku “mého zaměstnavatele”. Jsme oba s manželkou OSVČ. Pochopili jsme to tak, že zaměstnavatele nemáme a tak jsme tak vyplnili “nezaměstnaní”. Nerad bych měl nějaké problémy kvůli takové věci. Jak mám postupovat dále? Mám vyplnit novou ESTU nebo předložit úředníkovi nějaké doklady (výpis z účtu, živnost. list,..), když se bude ptát ???
Děkuji mnohokrát za relevantní radu. Mártty

@Franta: & @Hugo:
Nás v pohodě vzali v LA s přítelkyní. Nicméně nevím, jak je to se známým. Kámoš má zkušenost ze SF, kde šli 2 a v pohodě. Ale nikdo ti to nezaručí, že vás nerozdělí.

@Hugo:
Tohle už je to mnohokrát zodpovězeno.
Pokud ti to imigrační povolí, tak ano. Ale většinou spolu berou pouze rodinné příslušníky.
Pro jistotu si to tu pročti, vypiš si otázky, doplň odpovědi a nech si to přeložit. Papír pak můžeš použít u imigračního.

Zdravím,mužu přistoupit k přepážce s anglicky mluvícím kamarádem?Děkuji

@Emma: Adresa pobytu se dá dodatečně změnit. Je to jedna z editovatelných položek. Nepodléhá to už žádnému dalšímu schvalování.

@Emma:
Nebude to problém. Pokud se imigrační zeptá, tak mu tu adresu řekneš.
Otázkou je, jak je to s kurzem. Tam by problém mohl být. Některé agentury totiž neřeší, jaký kurz může být na ESTA a na jaký už je třeba vízum.
Kurz nesmí být delší než 90 dní a nesmí mít více než 18 hodin týdně. Splnit se musí samozřejmě obě podmínky. První je daná pobytem na ESTA, ale druhou některé agentury neberou v potaz, z čehož pak mohou být problémy.
Dříve to bylo 12 týdnů a 20 hodin týdně.

Ahoj, letím po prvé v životě do USA, do Kalifornie. Budu tam na kurzu angličtiny. Mám ESTU, avšak když jsem ji vyplňovala, tak jsem nemohla napsat místo pobytu, jelikož budu v hostitelské rodině a agentura mi adresu sdělí až pár dní před odletem. Myslíte, že by to mohl být problém?
Děkuji za odpověď.

@Renata:
Klidně uveďte dceru. Už tam je, kdyby něco budou kontaktovat jí.

Prosím o radu. Cestuji do USA za dcerou, která je zde na čtyři měsíce v rámci zahraničního studia Erasmus. Mám ji v ESTA uvést jako kontaktní osobu v USA (v bodě Údaje o cestě) nebo se kontaktní osobou myslí osoba trvale žijící v USA. Děkuji

@Miroslav: A další problém můžou být dopravní značky. To se oproti Evropě dost liší. V USA je poměrně vysoké procento značek, které jsou jenom bílé tabule, na kterých je textem napsán nějaký příkaz, zákaz apod. – oproti Evropě je mnohem méně věcí znázorněno graficky. Často tam je nad pruhem například cedule “This lane must turn left”, což ti má říci, že jde o odbočovací pruh. Nikde žádná šipka, ani nic podobného.

@Miroslav: Na imigračním se skutečně dá projít s připravenými pár odpověďmi na papírku, už tady o tom v diskusích i někdo psal. Pokud ale máš znalosti angličtiny opravdu nulové, můžeš mít problémy i později – v půjčovně aut až ti budou chtít vnutit další pojistky, o které nemáš zájem, protože pojištění máš už zaplacené (a to se mi stalo pokaždé), pokud ti neprojde autorizace kartou na stojanu na benzince a budeš potřebovat obsluze vysvětlit, ať ti na stojanu autorizuje benzín za $30, na hotelu apod.
V USA není problém, pokud máš angličtinu mizernou – jsou na to zvyklí, umí se s takovým člověkem domluvit – a narozdíl od Angličanů se na tebe nedívají pohoršeně skrz prsty. Ale úplně bez angličtiny si to dokážu dost špatně představit.

@Dáša:
Ubytování nebývá problém při imigračním. Pokud tě zajímá Airbnb a NY, tak koukni na diskuse u článků
Levné ubytování v USA: Tipy, triky a zkušenosti jak na hotely a motely
a
Návod na Airbnb plus tipy a zkušenosti jak vybrat hostitele a nenaletět

@Miroslav:
Angličtina je samozřejmě fajn, ale není povinná. Takže to nebude důvod k nevpuštění. Užijte si to a dejte pak vědět, jak jste dopadli.

Ahoj . Letime poprvé v životě do USA californie a nevada. Máme zaplacené motely zatím na 7 dni pak se uvidí kam pojedem máme to přes Booking.com. com auto zaplacené na 14 dni přes rentalcars . Anglicky nemluvíme spoléhání pouze na překladač v telefonu … tak snad nás tam pustí .

@Dáša: to absolutně není problém, AirBNB je v USA legální, platí tam daně. Normálně to můžeš uvést jako tvé ubytování.

@Dáša:

a v čom konkrétne by mal byť problém?

Ahoj,
letíme poprvý do New Yorku a máme ubytko přes Air Bnb je nějaký problém při tom pohovru na letišti?
Děkuju za odpověď.
Dáša

@Sasa: jo pardon, já přehlédl, že šlo o imigrační v INDII. Pak tohle není problém, o nějakou Indii se imigrační zajímat nebude.

@Sasa:
Co je to “pár dní”? A že si tě tam dalších pár dnů nechali znamená zadržení v cele před vyhoštěním?
– ano, problém to bude. Pokud to do Esty vyplníš pravdivě, tak ti ji nejspíš nedají. Pokud budeš lhát, je velmi pravděpodobné, že tě pošle zpátky imigrační.
– nový pas na to nemá vliv, mají to v systému
Jelikož s Estou je velká pravděpodobnost neúspěchu, větší šanci bych viděl s klasickým turistickým vízem

Ahojte, o pár dni sa chystám do nyc, v pase mám pečiatku z imigračného v Indii (je to 3 a pól roka dozadu, prešvihla som dátum odchodu z krajiny o pár dni a tak si ma tam pár dni ešte nechali). Myslíte, že to bude problém? Nový pas si nestíham spraviť. Ďakujem!

@Luiza:
Imigračnímu je jedno, zda někdo jede na ESTA nebo vízum. To řeší spíš na ambasádě, proč někomu nestačí ESTA.

Dobry den,mam takovy dotaz, když jsem cizinka,a mam syna s občana ČR, nežádali jsme o ESTA pro něho ale o vízum společně ,dostal také vízum do USA na 10 let jako já, myslié že bych byl problém na pohovoru na letišti v USA? jestli nebudou ptat proč nemáš ESTA?děkuji předem za odpoved

@Jakub:

Mám stejný problém, prošla ta cesta ?

Ahoj všem.. někdo zkušenost s imigračním v Torontu? Poletím do USA poprvé.. začátkem března a sama.. směr Vídeň Toronto Atlanta.. mluvím angl.málo.. můžu použít pravdivý příběh.. že mě čeká kamarád, který má v Atlantě trvalé bydliště, vezmeme karavan a motorku a pojedem na Floridu.. má mi napsat zvací dopis? Je mi 45.. nebudu vypadat jak adept, co by tam chtěl zůstat, že ne? :)) Tvrdit, že tam nikoho neznám, jedu sama, nedomluvím se a nemam domluvené ubytování, to mi nikdo asi nesežere. Díky M.

@Franta: Dík za info. Zažádám o ESTA a uvidím. První ale vyzkouším o povolení do Kanady. Když mne nepustí do USA tak aspoň pojezdím po Kanadě.

@Martin:
No já bych se bál nebo bych byl minimálně nervózní.
Byl jsi tam 1998 – 2000 a 2001-2005? Chápu to dobře? Zákaz na 10 let už ti vypršel, ale v záznamu to mít budou. Po 9/11 si to více hlídají.

Zkus zažádat o ESTA a uvidíš. Bud to dostaneš a budeš muset být pak přesvědčivý ještě na imigračním nebo to budeš muset vzít přes ambasádu. Nic jiného se ti stejně napsat nedá.
V žádosti ESTA jsou i otázky:
– Hledáte v současné době v USA zaměstnání, případně byli jste v minulosti v USA zaměstnání bez předchozího povolení od vlády USA?
– Zůstali jste někdy na území USA po delší dobu, než na kterou jste měli povolení udělené vládou USA?
Co odpovíš? Pravdu? Viděl bych to na to jít rovnou na ambasádu a zkusit vízum B-2.

Je to už dlouho, podle mě tě pustí, ale možná dostaneš více otázek než je běžné.

Zdravím , mám dotaz ohledně cesty do USA. V roce 1998 jsem byl v Americe dva roky nelegálně. Pak v ČR rok. A zase 4 roky nelegálně v USA. Teď mám dobrou práci a chci s dětmi do USA na dovolenou. Jen se chci zeptat mám se bát že mne imigrační pošle zpátky?

Ahoj,nic predem nevzdavat. Pokud skutecne mas I jen minimalni AJ,ci vubec zadnou, te nelimituje vyplnit ESTA…treba mas v rodine nrkoho,kdo ti pomuze..? Je to snadne vyplnit….
Na letistich pak….cestuji miliony lidi,co take neumi anglicky a dostanou se az k entry….urednikovi pak proste predloz v anglictine,tvuj program v USA…pritel by ti mohl napsat pozvani v AJ….ke spolecne dovolene…podporit treba rezervaci v hotelu LAS Vegas apod…nebo co ma blize…musi ale jit skutecne o turistiku, ne o svatebni plany v USA…cili na to pozor…rozhodne nevzbudit dojem u urednika ze se jedes vdavat….to by te otocil zpet..

S

Donry den chzela bych vycestovat za pritelem do USA tak na tyden ke konci roku stale mam obavy zda mohu kdyz neumim vubec anglicky pouze zaklady je to velky problem nevim jak se tam na letisti orientovat kdyz se neumim zeptat chci se zeptat da se to nejak zvladnout nebo to mam vzdat dekuji

@Franta: ok díky

@Karolína:
My takhle byli loni v LA a v pohodě jsme šli k úředníkovi společně. Divné mu to asi nepřišlo, protože se na důvod proč mám já ESTA a přítelkyně vízum neptal (jenom klasické otázky, co chceme v USA dělat, otisky a šli jsme).

@Lukáš:
Imigračka je na každém mezinárodním letišti. Přes jiné do USA stejně nepoletíš. Já byl v Orlandu.

Zdravím, mám v plánu příští rok letět na Floridu a chtěl bych se zeptat jestli jsou imigrační kontroly na letištích jako Orlando intl. nebo Tampa intl. a nebo budu muset letět přes Miami nebo tak. Předem díky za odpověď.

@Karolína:
Jestli půjdete společně je hlavně na daném úředníkovi u okénka. Někde totiž společně berou pouze rodinné příslušníky. Naznačte mu, jestli můžete jít spolu a uvidíte.
Před imigračkou jsou “naháněči”, co korigují fronty a kdo kam má jít. Ty vízum a přítel letí poprvé, tak podle mě půjdete do stejné fronty.

Ahoj, za týden letíme do USA s přítelem. Letíme na 14 dní. Já již mám z předchozích let schválené turistické vízum a on poletí na ESTU. Otázka zní – Půjdeme na pohovor společně ? Nebo je to oddělené pro cestující s visa a s ESTA? Vím, že za normálních okolností můžeme na pohovor spolu, ale když máme každý jiné povolení k pobytu ? Může jim to být “podezřelé”, že každý máme jiné povolení k pobytu ? Zvažovali jsme už předtím, že by si udělal visa, ale přišlo nám to zbytečné, když letíme pouze na 14 dní. Spousta známých nám také říkala, že se to v dnešní době hůř vysvětluje, proč na 14 denní pobyt vyřizujeme visa, když bohatě stačí ESTA… Předem vám všem děkuji.

@nellyy:

Tak mas Esta ve starem pase..? Musis zrejme pozadat znovu o Esta, I kdyz treba u viz.. nekdy.imigracni toleruji platne vizum ve starem pase a prilozit I novy..jen nevim zda to riskovat…a u Esty je snad lepe pozadat o novou do noveho pasu. O vizum vpodstate zadat nemuzes,musela bys mit hodne dobry duvod,proc ti nestaci ESTA..

@nelly:

Ten pas, ktery ma stejne cislo a udaje cos uvedla pred cestou do Esta nebo na co cestujes.

@Ľubomír:

Ahoj bracha nemel na LAX problem, kiosky se jej netykali. Na jinych letistich to ale muze byt jinak, treba v San Diegu.

@Franta: preto som sa pytal aj tu vas ako to presne funguje , lebo co mam znameho letel tiez prvykrat a automaticky siel ku kioskom otlacky , fotku spravil a vysiel mu papier a stym siel k uradnikovi na pohovor ..

@Ľubomír:
Kiosky jsou standardně pro ty, co v USA už na ESTA byli. Ale třeba v Miami k nim prý posílají i ty, co letí prvně. Před imigračním jsou vždy “naháněči”, co korigují fronty a lidi. Oni ti řeknou, kam máš jít.

Cauko , chcem sa spytat , ked letim prvykrat do USA presne LA , mam schvalenu ESTU musim pouzit aj kiosky a potom pokracovat k imigracnemu ci ako mam postupovat ? Vdaka za radu ..

@Leona:
Mělo by stačit si vyřídit ESTA a jet.

J-1 vízu již mám, minulý rok jsem studovala v USA. Zajímá mě jestli se budu moc vrátit zpátky na navštěvu k hostitelské rodině v Montaně na letní prázdniny.

@Olina:
Z toho, co tu dříve ostatní psali, vyplývá, že imigračka je už v Kanadě a do USA to letí jako domestic, takže v Miami, by už nic být nemělo. Jen vyzvednout kufr a hurá na pláž.
Snad se někdo z nich ozve a napíše, jak to probíhá.

Dobrý den, chci se zeptat, zda má někdo zkušenost s kontrolou na letisti v Miami, kdyz letim z Toronta… a zda probiha pohovor i v Torontu, kam letim z Frankfurtu na 3 dny, a poté na týden do Miami. Dekuji :-)

@stachovic:
ESTA je schválená, tak jeď. Když se na to imigrační zeptá, tak vysvětli omyl.

Mam schválenou žádost ESTA ale místo adresy pobytu v USA jsem napsal svoji adresu v česku nyni si nevím rady jak dal postupovat zajezd mam zaplacen ale nikdo mi nedokaže poradit co dělat ani cestovka které jsem zaplatil odlet je již 8.11.

@Martin: Vse je popsano v podminkach ESTA. Platnost 2 roky bez ohledu na to, kolikrat do USA pojedes (nebo kolikrat te tam pusti).

Mohu jet na ESTU v době platnosti (2 roky) do Usa několikrát po sobě? Nebo musím pří každé návštěvě zřizovat novou?

@Helena:
Ideální je říkat pravdu. Pak se totiž nemůžeš zamotat. Řekneš, že se s potkáte a ukáže ti město.

@Franta: Co když mě budou (bude) čekat na letišti? :D

@Helena:
Kdyby se ptali, tak klidně můžeš říct, že přímo kamarády v USA nemáš, ale že si s několika lidmi píšeš na netu a možná se s někým uvidíš, když vyjde čas.
Mě se posledně na imigračce ptala, proč bydlíme tak daleko od SF (v Martinez), tak jsem řekl, že tam mám známé. Řekla v pořádku a dál to neřešila.

Ahoj, chci se zeptat, co když v USA někoho znám, sice jen přes internet a ne osobně, ale co poté odpovědět? Děkuji :)

@Caroline: Ahoj, nie, nemusis. Tak do hlbky imigracny vacsinou nejde. Pytavaju sa iba na prvu noc a pisu to niekde do systemu. Ked mas ale zajednane aj zvysne ubytovanie, je to mat dobre pripravene. Mozes byt pre nich podozriva a kazdy dokaz ze nerobis nieco zle je plus…. Ja som mal vytlacene vsetky ubytovania a aj cely itinerar.. Keby chcel imigracny vidiet, kludne mu ho ukazem

@Caroline:
Ahoj Karolíno,
odpověz si sama…komu a jak by jsi to chtěla hlásit?
Ne, USA opravdu není Velký bratr, který o tobě musí znát úplně vše, zatím :)

Pokud ti jde o vyplnění ESTA a kolonku o bydlení, stačí jen třeba adresa na první den po příletu, což celkem doporučuji jestli tam letíš poprvé,…aspoň si odpočineš a třeba si prohlédneš město.

Já měl na první cestu do USA jen přes Booking.com rezervované bydlení na 2 dny, prošel jsem si město a na 3. den jsem měl rezervované auto a tradá do přírody na 1,5 měsíce ;)

Dobrý den,

pokud poletím do Ameriky na cca měsíc a budu cestovat autem a předpokládám, že ubytována budu pokaždé jinde, musím hlásit všechna ubytování?

Předem děkuji za odpověď.

@Olina:
A četla jsi to celé i s diskusí? Píše se tu, že rodinné příslušníky pouští k pohovoru vetšinou spolu. Také se tu píše, že kdo neumí anglicky, může si otázky vypsat, doplnit odpovědi a nechat si to někým přeložit. Papír se pak použije u imigračního.

Dobrý den, teď jsem četla,že každý musí projít pohovorem s imigračním pracovníkem a musí se mluvit anglicky,jak se to řeší,když neumim Aj(letíme s manželem ,ten Aj umí.Děkjji

@Gábina:
Díky za postřeh Gábino,
to mě jen utvrzuje v přesvědčení, že JFK je asi nejsnadnější pro vstup do USA, my to také měli rychlé bez zbytečných otázek.
Ano, ze slečen od Delty na Ruzyni jsem byl také celkem překvapen jak šli do hloubky…mě se ptali i s jakým konkrétním softwarem v práci dělám, jak se jmenují kolegové…očividně aby si opravdu ověřili, že o práci nelžu.

Jen postřeh z JFK ze dne 17. 8. 2018 kdy jsme přiletěli na dovolenou – dva dospělí, dvě děti. Vůbec nikdo po nás nic nechtěl, jenom otisky a ty asi až nad 15 let, protože dcera nedávala. Jinak nepadla ani jedna otázka. Jen razítko do pasu kdy nám končí těch 90 dní. Letěli jsme na Estu. Byla jsem z toho tak v šoku, že jsem ještě pořád čekala i když už jsme měli vyzvedlé kufry, kdy jako bude ten pohovor :) Je fakt, že si na nás zgustla paní z Delty v Praze při odletu, kdy po dětech chtěla vědět jméno ředitele jejich základky a snažila se nás přesvědčit že u Uherského Hradiště je Mírov a že nás nevidí v systému Delty na zpáteční let. Celkem mě znervóznila – proto jsem pak asi byla v šoku, když po nás na JFK nikdo nic nechtěl :)

@Lenka @Franta Jenom bych dodal ze pokud letis z Baham z Freeportu nebo Nassau tak US immigration uz bude tam a do Usa doletis jako domestic bez dalsich kontrol. Tzv Immigration Pre clearance je v teto dobe na vetsich letistich v Kanade, na nekolika ostrovech v Karibiku a v irskem Dublinu.

@nellyy:
Když pominu to, že standardně se starý pas vrací při vydání nového, tak jde o to, že Amící tě identifikují více způsoby, než jen pasem. Jak už jsem ti psal výše, mají o tobě spoustu údajů, otisky, fotku…
Takže při žádosti o vízum budou vědět, že máš jiný pas a v něm ESTA. Opravdu je to vízum pro tebe tak nutné, že budeš riskovat, že nakonec nebudeš mít nic?

@Lenka:
Imigrační je vždy při příletu do USA, na prvním letišti, kde přistaneš.
Při vnitrostátních letech imigrační není. Je to jako meziměstská cesta vlakem nebo busem.

@Jb:

Děkuju moc!

@Lenka: jestli BAH myslis Bahamy tak tam immigracni pri letu do Miami urcite bude. Z Miami do NY a zpet zadne immigracni neni je to domestic let

Ahoj,

řešilo se tady prosím někde imigrační v rámci přelétání USA? Přelétáme totiž – MIA -> BAH, zpět BAH -> MIA, MIA – NY a zpět NY MIA – znamená to, že po každém příletu jdeme na imigrační? Někde jsem četla že ano, ale chci se ujistit :)
Díky, Lenka

Jak je to v případě když mi neschválí víza B2 na nově vydaném pase , když mám platnou ESTA na starem pase? souvisí to nějak a ESTA zanikne i když je vydana na jiny pas? jak se v tomto případě neschválení pak dostat do USA?

Jak je to v případě když mi neschválí víza B2 na nově vydaném pase , když mám platnou ESTA na starem pase? souvisí to nějak a ESTA zanikne i když je vydana na jiny pas? jak se v tomto případě neschválení pak dostat do USA?

Právě jsem prošel imigrační na JFK. Naprosto v pohodě, jen pár otázek jako na jak dlouho jedu, kolik mám peněz a kdy se vracím. Jen chtěli vidět rezervaci ubytování na první noc. Jel jsem na ESTU a říkal že se zdržím měsíc a povolení dali na 90 dnů. U výdeje kufrů mě rozesmála silnější černoška, která se mnou začala mluvit lámavou češtinou.

@nelly:
Imigrační má tvé otisky a fotku z předchozích návštěv, takže je jedno, kolik máš pasů, hned budou vědět, kdo jsi. Co vše mají o tobě v systému, ví asi jen oni.

zajímalo by mě co všechno vidí imigrační o mě v systému ?
když má člověk dva pasy a jeden prazdny (bez dřívějšího navštívení usa) vidí uředník oba pasy pod mym jmenem nebo jen ten jeden ktery mu předložim?

@Jasnačka:
A nechceš rovnou poslat i soubor v PDF?
Co trochu samostatnosti, když už se chystáš na cesty? Nebo stále potřebuješ někoho, kdo řeší věci za tebe?

Tak jako každému, kdo se ptal:
Projdi si to tu vypiš si otázky, dej k tomu odpovědi a popros někoho ať ti to přeloží.

Zdravím, můžete, prosím, sepsat ty otázky a odpovědi také v angličtině?

@..honza: Dalsia vec je este imigracka. Ta rozhoduje o dlzke pobytu a pyta sa aj na odlet. Nam dali peciatku presne na 90 dni 28JUN-25SEP

@..honza: Ano, problem to je. V tvem pripade, pokud si neprebukujes letenku, je cesta na letiste zbytecna, protoze te ani nepusti do letadla.

@..honza:
Tohle už se tu několikrát řešilo, třeba tady. Je tu hodně velká pravděpodobnost, spíš jistota, že vůbec neodletíš. Pokud opravdu nejde letenka přebookovat, tak zkus ještě ambasádu a žádost o vízum.

chci se zeptat spatne jsem si spocital dny, vychazi mi to na 91 dni a letenku uz nejni mozne predelat musel bych koupit novou. Byl by velky problém tam zustat o den navíc ? a pusti me tam vůbec ? Dekuji

@Petra: Nas sa pri pohovore pytal na ubytovanie a chcel aj vidiet. Ale stacila mu prva noc, kde budeme spat. Adresu si pisal niekde do systemu.

Check-in sa standardne da robit cca 24 hod pred. Kazda aerolinka to ma inak. Takze check-in na cestu spat az den pred odletom. Ja som ho robil cez telefon na wifi v hoteli. Boarding pasy som si nechal vytlacit na letisku pri baggade drop

Dobrý den, v srpnu letíme poprvé s přítelem do USA. Máme v plánu takový ten klasický road trip s tím, že kam večer dojedeme, tam najdeme kemp a přespíme. Nemáme tedy zarezervované žádné ubytování. Mohl by to být při pohovoru problém?

Ještě trochu z jiného soudku, ale snad mi i s tímto poradíte. Máme zarezervovaný let tam s Delta airlines a zpět s KLM. Online check-in (zdarma) mohu udělat před odletem do USA pro let tam i zpět. Nebo zpáteční check-in mohu udělat až zase 30 hodin před odletem zpět?
Děkuji

Máte niekto skúsenosť s cestovaním maloletého s preloženým a overeným rozhodnutím súdu (sole custody) bez súhlasu druhého rodiča?

@Miloš: koľko rokov ma dcéra? Budúci rok chcem ísť so 17 ročným synom, súhlas od otca nezíska, 15 rokov nejaví záujem, jediná reakcia by bola návrh na zníženie malého výživného. Myslíte, že bude problém ísť bez súhlasu.?

@Franta: Děkuji za přínosné info. Jste super. :-)

@Anna:
Ze stránky MZV:
Od 21.1.2016 platí změněné podmínky pro cestování v rámci bezvízového styku tzv. Visa Waiver Program. Pokud občan ČR cestoval kdykoliv po 1.3.2011 do Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Súdánu, nemůže k cestě do USA využít Visa Waiver Program resp. ESTA, ale musí na Velvyslanectví USA požádat o vízum (např. obchodní B1 nebo turistické B2). Stejné omezení se týká i občanů ČR, kteří jsou zároveň občanem Iráku, Sýrie, Súdánu nebo Íránu. Výše uvedené omezení se netýká zaměstnanců státní správy ČR a příslušníků Armády, pracovníků humanitárních organizací a osob, které do uvedených zemí cestovaly za prokazatelně obchodním účelem.“

Ahoj,

prosím o radu. Nedávno známý letěl do Peru, ale nemohl předsedat v New yorku kvůli tomu, že navštívil nějakou zemi typu Sýrie atp. Má otázka zní, kterým zemím se tedy při cestování vyhnout, aby nenastaly potíže při následné cestě do Ameriky?

Děkuji
Anna

@Lenka:
Teď jsi tam byla dva měsíce. Asi bych nechal delší pauzu. Ale to neznamená, že tě teď nepustí.
Kdyby tě vrátili, tak ti nedají zákaz, ale zruší ESTA a řeknou, že si máš jít na ambasádu pro vízum.

Dobrý den, prosím o radu. Byla jsem v USA 5x na visum během cca posledních 10 let, naposledy na ESTA 4/18-6/18. Nikdy jsem nepřekročila dobu povoleného pobytu, ale teď bych se chtěla vrátit o 3 týdnech. Máte někdo zkušenost s návratem po tak krátké době? Doporučujete počkat delší dobu? Kdyby se to náhodou na imigračním někomu nezdálo a vrátil mě, na jak dlouho mi dají zákaz? Nechci zbytečně riskovat. Předem díky, Lenka.

@Petr Pittner: Prvni formular, ktery bys mel vyplnit, je Zadost o uzavreni snatku (pozor, v teto fazi je pomerne dulezite, aby nevestou byla obcanka USA). Dalsim formularem je zadost o imigrantske vizum (tzv Green Card). Ale pokud hledas neco, co nezabere nekolik let, tak odkazuji na predchozi odpoved a pribeh Verzany. Moznosti je samozrejme vice, ale zadna z nich neobsahuje variantu “vypln zadost o pracovni vizum”. Vsechny jsou pomerne komplikovane a predpokladaji, ze mas urcite vlastnosti, schopnosti.

@Petr Pittner:
Pročti si tento web pořádně, několikrát se tu o práci v USA píše.
Přečti si příběh Veržány.
Koukni na https://www.uscis.gov/

Není žádný, formulář, který vyplníš a můžeš pak pracovat ve Státech. Je to složitý proces, kterým projde málokdo.

@Petr Pittner: Ahoj Petře, takhle jednoduše to fakt nefunguje. Co chceš v Americe dělat?

P

Ahoj hci se vás zeptat jaký formulář mám vyplnit aby jsem tam mohl pracovat v USA legálně dík za odpověď

Má první cesta do USA konkrétně do New Yorku a úplně bez problémů…na letišti se jen zeptal kdy se vracím zpět, vzal otisky ,vyfotil a dal razítko a šlo se ..

@los kachlos:
Je to reálné. Není to totiž předpohovor, ale bezpečnostní kontrola přímo v gatu před vstupem do letadla. Je u letů s americkou leteckou společností. Imigračka bude až v USA:

Letíme do SF z Vídně přes AMS a tam máme na přestup 70 minut. Četl jsem, že na letišti AMS probíhá předpohovor s imigračním. Když uvážím přesun po letišti a pohovor, je reálný to stihnout? Co když nás zdrží a navazující let nestihneme?

@vanilka:
Letiště jsou značena “blbuvzdorně”. Všude je dostatek cedulí a ukazatelů. Kdyby něco jsou tam i informace, kde se dá doptat.
Berle nebudou problém, zvládají to i vozíčkáři. Jezdící schody, výtahy, jezdící podlahy… Je možné i zažádat o asistenci (někde zdarma, někde placené). Odvezou tě na standardním vozíku nebo i elektrickém “golfovém”.

Ahoj, nie je to otázka priamo ohľadom vstupného pohovoru, skôr ma zaujíma, či sú aj letiská dostatočne prehľadné, či budem vedieť kam presne ísť. Sú v pohode zvládnuteľné aj pre človeka s barlami? Letíme do Chicaga, O´Hare.Ďakujem.

27. dubna jsme s manželkou přilety do Los Angeles. Na pohovoru se nas ptala – Jak dlouho tady budem ? Jestli budem jenom v Los Angeles ? A mě se ptala kdo to stojí vedle mě to bylo vše , pohovor trval cca 4/5minut i s razítkem do pasu , fotkou a otiskama.

@Jirka2:
Jasně, že na to má právo. Cokoliv standardního, co může odhalit potencionálního “potížistu” je dovolené. A otázka na bydlení je běžná.

@Tereza:
Je to legální a bez problémů pro tebe.

Řeči o nelegálnosti Airbnb v NY pramení z toho, že někteří majitelé pronajímají v rozporu z místními pravidly. Ale to se netýká hostů, je to jen mezi městem a majitelem.

@Tereza:

Ahoj, normálně mu ukažte potvrzení, zajímá ho jen, jestli skutečně máte bydlení. Po mě vyžadoval potvrzení od Airbnb, jak jsem psal již Silvii. Užijte si to :-)

@Silvie:

Dobrý den, Silvie, bude to úplně v pohodě. Já to měl to samé, jen si vytiskni to potvrzení rezervace od Airbnb. Po mě to vyžadoval, nevím, jestli na to má právo, ale nechtěl jsem si samozřejmě dělat problémy, tak jsem ho vyhrabal z kabinového kufru. Nejlepší je mít to už připravený . Užijte si to :-)

Dobrý den, i my letíme v červenci do USA a do Formuláře ESTA jsem normálně uvedla, že ubytování je přes Airbnb a uvedla jsem jméno, adresu a telefon hostitele. S hostitelem jsem domluvená, že mu v případě potřeby imigrační úředník může zavolat. Doufám, že takto bude stačit pro bezproblémový vstup na USA.

Ahoj, chci se zeptat – bydlíme v New Yorku přes Airbnb – co máme napsat do formuláře a pak říkat na pohovoru? Je to tam legáální? Můžu normálně říct, že bydlíme přes airbb a nahlásit tam tu adresu?

Díky!

@Jarmila:
Pokud máte starost, tak jediná rada je, abyste jim to rozmluvila. Kanada má sice podmínky jiné než USA, ale i tak není jednoduché tam získat pracovní povolení nebo povolení k pobytu. Pokud je chytí pracovat na černo, tak je vyhostí. Jestli mají dluhy a exekuce, tak kde je jistota, že v Kanadě změní svůj přístup životu?
Žádost o vystěhování z ČR je blbost. A navíc jim nic takového v Kanadě nepomůže.

Ať se zkusí podívat po informacích k programům
Federal Skilled Workers Program a Federal Skilled Trades Program

Nevím, co má v plánu ona teta, ale pro neteř by mohla využít Family sponsorhip program.

Tak jako tak budou spadat do kategorie „inadmissible“. Tam podle kanadského imigračního práva patří i lidé, kteří mají, mimo jiného, závažné finanční problémy.

Web kanadské vlády – https://www.canada.ca/en/services/immigration-citizenship.html

Dobrý den.Jsem maminka syna který má přítelkyní a ta má tetu v Kanadě.Teta je zve k sobě že se o ně postará.Musí si pžádat o vystěhování z ČR jinak tam práci neziskají.Mám starost o ně oba protože mají dluhy a exekuce.Mohl by jste mi poradit ?Co s tím.Děkuji Jarmila

@Ivana:
Psal, že letí za 3 týdny, takže už tam určitě je. A cca tento víkend by se měl vracet. Snad se ozve a napíše, jak dopadl.

@Tomáš: Tomáši, asi bych to “riskla”. Opravdu dávají většinou povolení na delší dobu než je letenka. Asi dobře ví, že mohou nastat i okolnosti, které nemůžeš ovlivnit. Třeba se porouchá letadlo nebo není možné kvůli počasí odletět. Je fakt, že v zimě je to pravděpodobnější, ale i v létě může být bouřka, hurikán apod.

Dobrý den, chci se zeptat jestli mě do USA pustí když mám záznam v trestním rejstříku ? Odhalí to imigrační úředník když ve formuláři ESTA nápisu ze jsem nebyl nikdy trestaný ?

Dobrý den
Byl jsem s dcerou sám tento týden a letěli jsme s Lufthansou : Prg – Fra , Fra – JFK :
1.stanoviste – pevna kontrola letenek
2.stanoviste -Policie – pasy a dotaz na ja dlouho letime a kde je matka – ukazoval jsem pisemny souhlas od matky
3.stanovište – letenky
4.kontrola agenturou – pas a dotazy kdy se vracime , kam presne letime – za odměnu nálepka na pas secured
5.v US pohovor smerovany spise na dceru, kde je maminka , zda jsem její tatínek , kolik je ti let , kdy se vracíme…….

Toť vše:-)

Letím do Kanady na poznávací zájezd s cestovní kanceláří. Zatím nevím podrobnosti o letu, ale předpokládám, že to z Prahy nebude přímí let. Pokud se přestupuje v Evropě probíhá imigrační pohovor na přestupujícím letišti nebo v cílovém Calgary? Anglicky umím jen pár základních vět. Jsou pravidla imigračního pohovoru stejná když je to organizovaný zájezd CK?
Díky za odpověd. J.

@Ivana:
Kiosky jsou pro Amíky a pro lidi, co už v USA na ESTA byli a jsou tedy už v systému. Příště by ti tu už mělo jít. :-)

@Péťa:
Ahoj, zrovna jsem se vrátila z USA a také neumím moc anglicky a kamarádka vůbec. Měla jsem z imigrační kontroly dost obavy. Nějaké odpovědi na otázky jsem si připravila (podle rady tady), ale ne všechny. Kamarádka neměla nic. Kontrola proběhla úplně v pohodě. Předstoupili jsme před úředníka (nebyl problém jít spolu), pozdravili, dali pasy. Imigrační zkontroloval podle fotky, pak otisky a focení. Jen se zeptal, kdy odlétáme a to bylo všechno. Jediné, co byl pak “opruz” bylo to čekání. Byla tam fronta a šlo jen jedno okénko. Pak tedy otevřeli ještě dvě, jinak bychom tam stáli snad ještě teď (Američani nikam nespěchají). Po dlouhém letu je už člověk opravdu unavený.
Jinak nás jeden Američan v dobré víře nasměroval špatně ke kioskům a vysvětloval nám, že musíme tam (jak jsem pochopila). Tam se skenují pasy a fotí tvář. Což nám samozřejmě nešlo. Nakonec nám jiný řekl, že je to pouze pro občany USA. :-) Takže jsme šli již potom do jiné, správné fronty. Byl tam docela zmatek. :-)

@Péťa:
Aha. Příště by to tedy chtělo rovnou všechny informace.
V tomhle případě tedy jen ty přeložené otázky a odpovědi. A může tam být i informace, že jedou za tebou.

@Franta: Děkuji za typ. Já tam jedu na work and travel, tak nevím, jestli je to zrovna ideální.. :)

@Péťa:
Pak je ideální zvací dopis a info, že čekáš v hale. K tomu pro jistotu papír s přeloženými otázkami a odpověďmi.

@Petr Novák:
Přiletí za mnou, čekala bych je na letišti, tak mi jde jen o to imigrační :)

@Péťa: Ahoj, doporučuji k nim přibalit někoho, kdo anglicky umí. Jak se chtějí domluvit ve městě?

Imigrační je to nejmenší. Odpovědi si lze připravit na papír. :-)

Ahoj, měla bych jeden dotaz. Může letět do USA někdo, kdo vůbec neumí anglicky? Jak to pak probíhá na imigračním? Rodiče by chtěli letět, ale bohužel anglicky neumí ani slovo… díky za odpověď :)

@Tomáš:
Letenky už jsou koupené, teď už je pozdě na rady. Buď to na imigračním klapne nebo ne. Většinou ale dávají těch 90 dní celých. A na imigračním není moc času něco vysvětlovat, položí pár otázek a další. Když bude mít pocit, že se mu nezdáte, tak půjdete na secondary. Tam už vysvětlovat můžete, vlastně musíte.

A s přebookováním letenky bych pak nečekal dva týdny. Musí to být uděláno ještě v době platnosti letenky, takže před plánovaným odletem. Já si kdysi přebookoval letenku hned, jak jsem dorazil z letiště k tetě, z měsíce pobytu jsem si udělal čtyři.

Ahoj, prosím o radu, letíme za tři týdny do USA poprvé s mamkou za bráchou, který bude promovat, oba máme letenku koupenou na dva týdny, ale mamka by chtěla zůstat týdny 4, já se za ty dva budu na zpáteční vracet sám, letenky jsme kupovali takhle proto, abysme mohli letět spolu v letadle a nemuseli řešit buď jednosměrné letenky tam a pak odděleně zpátky (kvůli jiným datům odletu zpět), nebo to, že se nám nepodaří koupit letenky na stejný let sólo, po dvou týdnech se kontaktují aerolinky a let se přebookuje zaplatí poplatek, jak to ale na imigračním vysvětlit, nebo to popsat tak, jak jsem to napsal a neměl by mít problém?

Kdybysme dostali povolení ke vstupu jen na dobu dvou týdnů, mamce to nebude stačit a řešila by, že má povolení jen na dva týdny a zůstala 4.

Prosím někoho kdo má zkušenost o radu, díky.

@Renata:
Teď letíš podruhé, takže minule to bylo poprvé, proto nechápu, proč tě posílali ke kiosku, který je pro lidi, co už tam na ESTA byli a jsou tedy v systému.

Kiosek není povinný, takže je jedno, kam půjdeš, ale jestli tě tam pošlou, tak nemáš na výběr.

Kiosky jsou super, mají i český jazyk. Teda aspoň všude tam, kde jsem byla.

DOBRÝ den, letím do USA už podruhé. Byla jsem v loni. Jen jsem opravdu dost velký zmatkář. ANGLICKY umím jen pozdravit .
Chci si ověřit zda opravdu nemusím k těm kioskům po příletu v Miami.
Byla jsem v loni z toho úplně hotová. Paní mě tam razantně poslala že jsem neměla na výběr.
Tak jestli mě nepošlou zpět k těm automatům když si vykročím zrovna za úředníkem.
Děkuji za odpověď.

@Dana: Samozrejme muzes :o) Ale proc, pokud se nikdo nezepta…

Děkuji, ještě jsem se chtěla zeptat, zda při vstupním pohovoru v USA mohu říct, že budu na par dnu cestovat do Mexica a pote zpět do USA
Děkuji

Dobrý den,
letím do L.A. na 5 dnu a potom s kamarádkou žijící cca 30 let v L.A. letíme do mexica na 7 dnu.Pak se opat vracím do L.A. na 5 dnu a potom zpet do ČR. Budu muset absolvovat pohovor při příletu do L.A. z Mexica??
Děkuji

@Kristýn:
Může a stává se to. Ale ne při standardním pohovoru. Pouze pokud jdeš na secondary a mají podezření. Brácha byl na secondary a mobil je nezajímal. A můžou nejen do mobilu, ale i do noťasu nebo tabletu. Stejně tak můžou chtít, abys jim zpřístupnila FB a tak.
Prostě ta možnost tady je, ale neděje se to u každého.

Ahoj, chci se zeptat, může mi imigrační úředník projet telefon? V estě bylo něco jako že se dobrovolně tímto vzdáváme nějakých těch práv na svobodu nebo jak, přítel má nokii 3310 ten je v pohodě, ale já mám klasický chytrý telefon a není mi příjemné že mi budou koukat do mobilu. Stává se to?

@Franta: moc Vam Dekuji.

@Monika:
Kufry si budete přendavat sami, po imigračce si je vyzvednete, projdete přes celníky a odevzdáte je k dalšímu letu.
https://www.youtube.com/watch?v=WHt2xnXk8AI
https://www.youtube.com/watch?v=2G-m60L_Ck0

Imigračku si budete muset nejspíš poctivě odstát. Pokud budete mít pocit, že nestíháte, tak se zkuste zeptat některého z úředníků, co většinou pobíhají kolem fronty a korigují ji. Domluva s lidmi ve frontě by nemusela vyjít. Psal sem kluk, co pospíchal a postupně přemluvil lidi ve frontě, když byl vepředu, tak ho prý úředníci poslali na konec, že nemá předbíhat. Některé aerolinky mají (placený) priority program s přednostním odbavením a někdy i s předností na imigračním.

Přes Chicago jsem letěl v 2001, takže neporadím s aktuální situací.

Dobry den, muze mi nekdo pomoct a doplnit nejake informace? Jedeme tri baby v cervnu do Miami, otazek od úředníka se nebojime, jen mame trochu obavy ohledne prestupu,z Prahy prestujeme v Chicagu na let na Miami. V Chicagu pujdeme na imigracni pohovor. Jak to probiha, pokud potrebujeme stihnout na jinem terminalu nas let? Tridi to nejak, maji nejake prednostni vyrizeni u lidi co prestupuji? A co zavazadla, letíme jednou aerolinkou az na misto, musime se starat o zavazadla, nebo je prekladaji automaticky? Dekuji moc za info.

@Petr Novák: Fajn, děkuji moc. Zůstanu u masa a kostí, nebudu dávat přednost těm plech. bednám plných elektroniky. :)

@Ludek: Děkuji, tak se možná vrátíme. Já, syn i kufry. :)

@Renata: Zdravím Renato, imigrační pohovor s úředníkem je pouze po příletu do USA. Při odletu se nic nekoná.

Pokud je řeč o odbavení na letišti, můžete jít klasicky k přepážce s živým člověkem. Není nutné chodit k samoodbavovacímu automatu. :-)

Automat je na priletu. Na odletu ne..

Dobrý den Petře, můžete mi prosím napsat, jak funguje to odbavení z Miami. Budu se od tam vracet domů, přes Francii a když čtu odbaveni automat, tak to vypadá, že se nevrátím. Děkuji Renata

Děkuji Vám Franto za odpověď na pohovor, letím s Delta, bez přestupu, Praha-NYC. Takže pohovor budu očekávat už v Praze. Byla by možná varianta,že se toho alespoň tam vyhnu, když si mě vypovídají tady? Asi jsem schopna se naučit odpovědi,ale nečekané otázky asi nepochopím. Když se mnou letí 13ti letý syn, předpokládám, že jeho se ptát nebudou, že ne? Děkuji Renata

Aktuální zkušenost Berlin-Frankfurt-Miami: Původně jsme měli letět přímo z Berlína do Miami, ale AirBerlin krachnul, tak nám to změnili na Berlin-Frankfurt-Miami s Lufthansou, z Frankfurtu se létá A380-800, takže “zážitek”. V Berlíně standardní odbavení do letadla na vnitrostátní linku. Žádná extra prohlídka, žádné otázky, nic. Ve Frankfurtu jen pasová kontrola, já jsem šel na osobní prohlídku, spíš náhodný výběr. Stěr z oděvu, prohlídka tašky a hotovo. Pak rovnou nástup do A380. Žádné další procedury, žádný úředník, žádné otázky. V Miami všichni odbavit na automatech, je tam i to celní prohlášení, které rozdávají v letadle – to papírové nikdo nechtěl. Automat vyfotí, udělá otisky a vytiskne lístek. Většinou je s křížkem, tak se jde k úředníkovi, kde jsou nápisy “Visitors X” Bez křížku volný průchod, ale to jen pro ty, kteří už na aktuální ESTU byli v USA. U úředníka pár otázek, první byla dcera, celá rodina jsme šli rovnou pohromadě. Ptal se, kolik je bratrovi (synovi) roků, kde budeme bydlet, dal jsem mu check-in papír na hotel, v pase razítko z Hurghady, tak se ptal proč jsme byli v Egyptě, a kdy letíme zpět domů …. nic víc. Z té 380ky je naráz hodně lidí, takže fronta skoro na dvě hodiny, dělali jen 4 okýnka. Tak, jak jsem z toho všeho “měl obavy”, tak to bylo úplně na pohodu.

Zdravím. 25.5.2018 letíme s SAS (Scandinavian airlines) z Viedne do Chicaga s prestupom v Kodani. Letel už s nimi niekto? Aký sú Dáni pri pohovore pred nástupom do lietadla? Ďakujem za odpoveď.

@Renata:
Pokud s AA poletíš již z Prahy tím novým spojem, tak ano. Pokud někde na AA přestupuješ, tak až tam před nástupem do letadla. Ale občas se na pár otázek ptají i u jiných společností, jen tam nemají ten celotělový scaner jako u Amíků.

@OP: Takže, když poletím s AA, tak se mě budou ptát už v Praze? Bože, já neodletim ani z Prahy. Ve stresu zapomenu anglicky i pozdrav. :)

@Petr L:
ESTA stačí a klidně můžeš říct, že letíš na školení.

Ahoj, mám letět do USA na služební cestu (školení 4 dny), bude mi na to stačit ESTA, popřípadě když budu mluvit s imigračním úředníkem můžu mu říct že letím na školení? nebo musím říct že jsem turista? Dík za odpověď.

@Lukáš:
My jsem onehdá šli k přepážce čtyři, já, brácha, máti a bratránek. Vzal nás. Je dobré mu naznačit, že jste spolu, jestli můžete jít všichni. Rodinu většinou pohromadě vezmou. Páry a kamarády zase spíše rozdělí. Ale ani jedno není pravidlo, je to individuální.

Pokud poletíte americkou společností, tak bude bezpečnostní pohovor a asi i prohlídka scanerem, před vstupem do letadla. Jinak bude asi jen pár otázek před nástupem do letadla.

Sixt netuším. Dollar si bloknul dvojnásobek půjčovného, Alamo si vzalo jen číslo kreditky.

Zdravím, za tři týdny letíme jako 3 páry do Miami s BA přes Heathrow. Letíme já, moje přítelkyně, její sestra s přítelem a jejich matka s jejím přítelem. Myslíte, že budeme moct jít všichni naráz nebo je 6 lidí moc velká skupinka k jednomu úředníkovi? A když se budou ptát, jak to mezi sebou máme, tak odpovídat pravdivě předpokládám? Letíme na 14 dní, zpáteční letenka na jedné rezervaci a jeden z nás tam má známého původem z ČR, který tam žije několik let a máme ho i uvedeného jako kontaktní osobu + místo pobytu na FL. Tak asi bude vše ok nebo si máme na něco dát pozor? P.S. Bude předpohovor v Londýně? P.S. 2 off topic: Někdo zkušenosti s půjčovnou Sixt? Kolik zadrží deposit, když máme prepaid rezervaci? Mají to na stránkách rozepsané hrozně neurčitě. Děkuji! .)

@Michal:
Svatba jde mimo mě, takže to nestuduji. Zkuste se oba podívat na http://www.uscis.gov. Případně na http://www.immihelp.com, tam bývají dobré rady. Taky můžete zkusit imigračního právníka v USA, ale to bude něco stát.

@Franta: Dakujem za odpoved. Zacali sme sa bavit o tom ze by prisla ku mne, a tu by sme sa vzali. Kedze ale nema pas, musime cakat 3 mesiace, aspon co som cital, ze american musi mat platny pas min. 3 mesiace. Ak by sme sa vzali, to by ona potom musela dat ziadost K-3 ze? Myslim ze za tu ziadost sa neplati nic. Je tu ale sanca ze to zamietnu ?

@Michal:
O práci začali oni, ale ty jsi jim hned řekl, že pomůžeš vymalovat. Standardní Amík si nic doma sám neudělá, na vše zavolá firmu. To není jako u nás, že si koupíš pixlu Primalexu a přes víkend máš “nový byt”. Navíc, když se pak ukáže, že její tatík vlastní apartmens. Pro ně je i důvod k nevpuštění, když jede mamka za dcerou a řekne, že jí během pobytu občas pohlídá dítě. To má ale na starost chůva, takže práce a paní nepustili. Oni právě hledají v odpovědích ty nepřesnosti a indicie, že je to jinak, než říkáš. Ty to musíš dobře říct, aby to dobře (tak jak chceš ty) pochopili. Těch lidí je tam spousty a někteří se je prostě snaží oblbnout. Takže u imigračního nečekej presumpci neviny.

B-2 platí 10 let a max doba pobytu je 6 měsíců. Ty tam ale jdeš žádat kvůli tomu, že tě nevpustili, tak klidně řekni, že jedeš jen na měsíc nebo dva (část peněz už ti sežrala předchozí, propadlá cesta). Na to by jinému stačila ESTA, ale tu ti už roztrhali. V žádosti bych se asi držel toho, co jsi tvrdil na letišti. Nevím kolik ti toho napsali do záznamu a jak moc to bude ambasáda kontrolovat. Prostě jedeš na návštěvu k přítelkyni (girlfriend) a její rodině. Svatba zatím není v plánu. Že ona neděla říkat nemusíš.
Zvací dopis by mohli napsat její rodiče, to bude mít větší váhu, než jen od ní. Jsi přítel jejich dcery a oni se za tebe zaručují. Ale nevím, jaké máte vztahy, jestli se jim bude chtít. Chcete spolu strávit více času, abyste se lépe poznali. Budeš u nic a sní i cestovat po okolí. Klidně si připrav nějaké plány a itineráře.

A “nejlepší” nakonec. Ano, klidně tě zase můžou na letišti otočit a poslat domů. Proto si to opravdu dobře připrav.

Pak je tu taky možnost, že přítelkyně vyrazí za tebou, vezmete se u vás, ona se vrátí, začne řešit papírování, ty za ní přijedeš, až to bude hotové.

@Mesi: Teraz uz viem ze som sa mal lepsie pripravit. Cestoval som druhy x v zivote, nevedel som presne co robit. Friend, girlfriend, nechapem, no pouzil som girlfriend. Co by si mi teda odporucil k ziadosti o viza? Co hovorit, co nie ?

@Michal: Promin, ale napisu to na rovinu. Smal jsem se od zacatku do konce. Ne, ze by to bylo k smichu, ale protoze jsi popsal snad vsechny zakladni chyby, ktere clovek u pohovoru muze udelat. Nevim, zda jsi pouzil friend nebo girlfriend – to by byla prvni chyba. Dale, jakakoliv zminka o praci je chyba. za dalsi, nic nenam naplanovano – chyba! Neboj, on nevytrhaval veci z kontextu, on moc dobre vedel, co dela :o). Tve moznosti: stiznost = zbytecnost; moznost vraceni penez za ESTA nebo letenku = ztrata casu. Takze jdi zkusit to vizum a tam to hezky vysvetli. K te tve uprimnosti ohledne pritelkyne: to byla velka chyba. Tohle jsem si pojistil i po svatbe a vyridil jsem si vizum, kde bylo primo napsano “manzel americkeho obcana, v tuto chvili nema v umyslu imigrovat” a nikdy jsem nemel sebemensi problem, nikdy po mne nic nechteli, jen jednou si urednik nechal ukazat manzelku (sla do fronty pro Americany, takze uz byla hotova), na dalku ji zamaval a privital mne v Americe.

@Franta: Dakujem za odpoved. Imigracny to pochopil zle, ale zasa je aj moja chyba ze som sa nepripravil lepsie. Nevedel som vsak co mam cakat. O praci zacali hovorit oni, nie ja. Pytali sa na mna, na priatelku. Cital som tu ze mam hovorit pravdu, tak som hovoril. Nesiel som tam kvoli nicomu zlemu, len som chcel navstivit priatelku. Zvaci dopis… vedel som ze nieco take je, ale vobec mi to nenapadlo. Co sa tyka planov, ja som tam kvoli nicomu inemu ale nesiel, proste sme len chceli byt spolu a robit veci ktore normalne nemozeme. Casom by sme sa mozno zacali nudit a sli by sme niekam, ale takto na zaciatok nam to nenapadlo. Skusil by som teda tie B-2, no neviem na ako dlho si mam ziadat, pretoze ja tam chcem ist vazne len kvoli tomu aby sme stravili cas spolu. Kolko penazi si mam pripravit, ako som uz pisal, priatelka momentalne nezamestnana. Co by mala napisat v zvacom dopise? Ked mi schvalia viza, mozu ma po prilete poslat domov ? Co vsetko mam na pohovore ocakavat, myslim otazky atd. Ci su nejake zakerne atd…

@Michal:
U toho pohovoru jsme nikdo nebyl, nevíme, co a jak jsi říkal, nevíme, co a jak říkala přítelkyně a tím pádem ani nevíme, jak to pochopil imigrační.
Mluvit o práci = chyba
Jet tam na 3 měsíce a nemít žádné plány = chyba
Tipuji, že jsi neměl zvací dopis = chyba (v tomhle případě určitě)

Psal sem kluk, tak tam má (měl) přítelkyni. Jel k ní zase na návštěvu, do rodiny, znal i rodiče. Imigračnímu se nezdál, tak šup na secondary. Tam mu našli v mobilu fotku z minulé návštěvy, jakmá na sobě pracovní opasek. Pomáhal prý skorotchánovi se stavbou zahradního altánku. Kluk byl unavený z cesty, nervózní z pohovoru a přiznal, že pracoval. Přitom dělal jen na tom altánu. To jim stačilo a poslali ho taky domů. Bohužel nevím, jak to dopadlo, už sem pak o tom nenapsal. Jen se cca za dva měsíce ptal, co dělat, když ho firma chce poslat na čas dělat do Států. O přítelkyni už ani slovo. A zase už se neozval. Tak bůhví, jak to opravdu bylo.

Ty máš jedinou možnost. Jít na tu ambasádu. Nejlépe zkusit turistické B-2, když ho dostaneš, tak vyrazit za přítelkyní. Pak podle situace můžeš na místě zažádat o změnu statusu na to K-1. O to K-1 můžeš zažádat hned, ale je otázka, jak na to budou koukat. Může jim to být jedno, ale taky je může napadnou, že jsi svatbu měl v plánu už s ESTA. Takže si před cestou na ambasádu vše připrav a naplánuj. Už žádné “nic extra sme si nenaplanovali”.

Jinak s ESTA nemůžeš dělat asi nic. Teď už ti odvolání bude k ničemu, možná to šlo na místě. S letenkou máš taky asi smůlu. Leda bys jí měl pojištěnou a pojistka se vztahovala i na tento případ.

Zdravím. Mam priatelku v Amerike a v nedelu som ju mal ist navstivit na 86 dni, v podstate maximum ESTA a potom ked sa vratim by sme zaziadali o viza k-1. Uz som ju raz bol navstivit, v oktobri, na 2 tyzdne. Chceli sme byt spolu co najdlhsie. Ked som priletel do USA, isiel som cez “customs” zacali otazkami, Preco som prisiel do USA? Navstivit priatelku. Na ako dlho ? Skoro 3 mesiace. Kolko mam pri sebe penazi ? Cash nieco okolo 300, na karte mam viac… Samozrejme, 3 mesiace, nezdalo sa jej to, poslala ma na “secondary” proste rozsireny pohovor. Tam zacali s otazkami, proste ma grilovali, ja samozrejme nervozny, lebo som nechapal co sa deje a co mi hrozi. Priatelka, kedze teraz dokoncila skolu a potrebuje prax, dala vypoved a hlada si vhodnu pracu. Proste doslo k tomu, ze ma povazuju za imigranta ze sa nemam po co vratit, a hladam si pracu v USA. Kedze pracujem vo firme ktoru vlastni moj otec, nemusim pracovat vela, mam 19, takze nevlastnim ziadne nehnutelnosti. Ked sa ma spytali ci mam nejake plany, co chceme robit tie 3 mesiace, jednoducho som odpovedal, nic extra sme si nenaplanovali, proste chceme stravit cas spolu. Bavili sme sa vsak o tom ze ked pridem by som jej pomohol vymalovat, no toto som nepovazoval ako nieco co by mohlo zavazit (treba podotknut ze tu budovu s apartmanmi vlastny jej otec, takze o najom atd by som sa starat nemusel ) . Ked volali mojej priatelke ona to spomenula a uz sa pan “officer” chytil toho ze tam chcem ist robit, aj napriek tomu ze mu povedala ze tam NEJDEM PRACOVAT. Prezerali mi batozinu, nasli tam tricka s logom firmy v ktorej robim a hned sa im to nezdalo. Tie tricka su pohodlne a mam ich plno… tak preco nie ? Priatelka ma peniaze na ucte a pred cestou mi povedala aby som sa o peniaze nestaral kedze platim za letenku, ze nech si prinesiem len nieco. Ked som mu povedal ze mam uz kupenu spiatocnu letenku, odpovedal ze ju mozem kedykolvek zrusit, no to je blbost, lebo ja som to mal vsetko v cene, takze uz sa zrusit nedala ( aspon myslim ). Pan officer suhlasil no nespravilo to nic. Potom zacal splietat nieco s mexicanmi atd… Ked volal s mojou priatelkou, bol mily… no ked vsak dovolal, spraval sa ku mne drzo. Ze som mu zatajil ze tam budem “rekonstruovat apartman”. Proste vytrhol veci z kontextu. Typek ma nemal rad uz od zaciatku, no po tom telefonate to bolo uz viac, priatelka uz napisala na neho stiaznost, za to ako sa spraval, nejdem tu o tom pisat, dovod preco pisem je ze sa chcem opytat ake mam teraz moznosti. Poslali ma prvym letom naspat, mam zamietnutu ESTA, a jediny sposob ako sa dostat do USA je cez Viza. Chcem sa spytat co mam teda robit, ci je tu nieco co by som mohol spravit ohladom tej ESTA a vrateni penazi za letenku, alebo ci si mam teda podat ziadost o viza, popripade ake, s priatelkou sme sa o tom uz rozpravali, ze ked uz viza tak rovno tie k-1 ale zasa neviem ci mi ich schvalia. Kludne sa pytajte aj o tom co sa stalo na letisku, nenapisal som sem uplne vsetko, len tie podstatne veci.

Ahoj, mate nekdo zkusenosti s US Preclearance jeste v Evrope? Ceka me to v Dublinu.
Resim to spis z pohledu nejakeho jidla v zavazadle, ktere bych chtel mit v tom odbavenem a pokud by ho chteli videt, tak je to problem?
Budu vyplnovat tu imigracni karticku i tady, nebo to vsechno probehne ustne?
Chapu dobre, ze jakmile tam projdu, tak priletim do USA uz jako domestic passenger a nebude se tam resit uz nic, a stejne tak mi sami prelozi tasku na navazujici let?

@Kája:

Odkazy byly na mé odpovědi jinde.

@Gábina:
Kiosek není povinný. Může ho využít každý, kdo už v USA byl na ESTA. Klidně běž do fronty k přepážkám.

@Marek:
Nechoďte k němu ale automaticky, naznačte mu, zda tam můžete jít oba. Jak k němu přijdete, tak hned řekni, že ten druhý nemluví anglicky. Někde spolu totiž berou pouze rodinné příslušníky.

@Radoslava:
Netuším, co ti řeknou nebo doporučí, to záleží na konkrétní situaci, imigračním úředníkovi a tom, co mu řekneš. Jen jsem vycházel z toho, co tu psali jiní.
Kdyby tě vrátili, tak pak můžeš žádat o vízum, jaké potřebuješ, jako turista B-2, pokud tam budeš chtít studovat, tak studentské, když pojedeš jako au-pair, tak to.

Agentura ti doporučila žádat i vízum? Jaká agentura? Standardnímu turistovi stačí ESTA. Proto vízum teď nedávají, tak často jako dříve, navíc se vice vyptávají, proč žadateli nestačí ESTA. Že ti to vízum nedali celkem chápu. Zřejmě jsi uvedla, že tam jedeš na dovolenou, na to ti stačí ESTA. U víza už mohli mít podezření, že tam chceš být z nějakého důvodu dlouho, třeba kvůli práci. Ty vazby na SK uvedli asi jen, aby se v tom nemuseli hrabat. V Německu jen studuješ (jak píšeš), nežiješ tam, ani nepracuješ. Nebo to bylo kvůli tomu jazykovému kurzu? Na krátké kurzy (max 12 týdnů a max 20h týdně) stačí ESTA, na delší nebo více hodin týdně je třeba studentské vízum, takže rada na B-2 byla zcestná.

Že tě pustil s rodiči není nic divného. Asi měl pocit, že je to dostatečná záruka. Ale nemusí to tak být vždy. Psal sem kluk, co jel s mamkou na návštěvu ke známým do USA, oba poprvé. Mamku pustili, kluka ne. Asi si mysleli, že je mamka jen zástěrka, aby se tam kluk lépe dostal. Nikdy nevíš, co si imigrační myslí. Že tě nepustí se může stát vždy. I já si pokaždé říkám, to co, jak to dopadne tentokrát. Zatím vždy dobře.

ESTA platí dva roky a cestovat na ni jde opakovaně. Klidně můžeš jezdit každý měsíc na týden nebo dvakrát do roka na 90 dní, klidně i vícekrát, když nebudeš nechávat dlouhé pauzy. Můžeš se vrátit z dlouhého pobytu a za dva dny letět zase. To vše teoreticky jde, zákon to umožňuje. Ale je třeba i koukat na to, že jsi turista a běžný člověk si nemůže dovolit takto cestovat. Chodíš do práce, do školy, na cestu musíš našetřit. Když jsi tam dlouho, tak jak to máš s prací, máš tolik dovolené, co škola, to tě uvolnili nebo jak? To je další stránka. A imigrační si v tom potřebuje udělat jasno a získat jistotu, že ho nechceš oblafnout. On jezdí na dovolenou jednou ročně a předpokládá, že většina lidí to tak má také. Ale nedělá mu problém tě tam pustit, pokaždé kdy ty chceš, pokud bude mít jistotu, že nemáš v úmyslu nic nekalého.

@Franta: dakujem Vám pekne za odpoved! Čiže ak má nepustia z nejakého dôvodu, odporučia mi ísť si na ambasádu po vízum a to mýslite , že budem môcť žiadať aj trebárs o študentské víza ? Alebo Aupair víza , keď aj nie hneď tak napr v budúcnosti ? Alebo to radšej na tu estu neskúsiť a ísť si bo B 2 vízum alebo študentské ? Viete čo je na tom najzaujímavejšie, v roku 2017 v apríli som žiadala o B2 vízum lebo mi to odporučila jedna Slovenska agentúra.a ale vízum mi nedali nakoľko nemám pevne väzby so Slovenskom som študentka a ani výpis z úctu rodičov in nestačil a predstavte si o 2 mesiace som cestovala s rodičmi na estu opäť na Miami a ten úradník sa len opýtal či mame spätne letenky a to bolo všetko . Vôbec ho nezaujímalo nič, ani že tam idem 3 krát ani že mi nedali vízum a to som išla s tak malou dušičkou , že rodičia pôjdu na dovolenku aj na Cruise do Karibiku a mna vrátia späť a bolo to úplne ok, čo to ten úradník nevidel v tom zázname alebo sa tomu nevenoval ? Aj tak si myslím , že všetky všetky vstupy do USA závisia od imigračného úradníka a či je mu človek sympaticky alebo nie lebo inak si to všetko neviem vysvetlit, nakoľko v roku 2016 som išla prvý krát do USA do Philadelphie a mala som take interview , až som sa rozplakala , lebo mi kontrolovali dobreze nie aj gaťky . Takze veľmi rada by som vedela aké zákony a koľko krát tam človek môže vstúpiť a podľa čoho usudzuju, že ide robiť nekalú činnosť . Vám veľmi pekne dakujem za všetky odpovede máte super prehľad a názory a veľmi ste nápomocný

@Radoslava:
Pokud imigrační v počítači uvidí, že jsi za poslední rok a půl byla v USA 3x, tak to je v pohodě. Ale když si uvědomí, že jsi tam vlastně byla polovinu té doby, tak už začne uvažovat. Pobyt tam něco stojí, ty jsi navíc studentka, kde na to bereš. Jasně rodiče. Ale víš jak, on má na posouzení pár minut, když se mu nezdají tvé odpovědi, tak jdeš na second interview. Tam tě vyzpovídají důkladněji a buď to vyjde nebo jedeš domů. Musíš je přesvědčit, že tam jedeš jako turista. Můžou si myslet cokoliv, jezdíš tam za prací, jsi něco jako “modelka” (eskort) nebo třeba jako ta holčina, co skončila v Pákistánu. Oni jen chrání své hranice, pokud mají podezření, musíš jim ho vyvrátit.

Ti, co tu psali, že je vrátili, nepsali nic o vyhoštění nebo záznamu v pase, jen že je nepustili a poradili jim jít na ambasádu pro vízum. Určitě to dají do jejich záznamů. ale jen aby to věděli, není to tam jako nějaké porušení zákona.

Jak píšeš, B-2 turistické je vízum, o to bys musela žádat.

Neber to jako strašení, zeptala ses, tak tu máš možné varianty. Třeba tě pustí bez dalších otázek. Prostě máš kliku, že tvé cesty sponzorují rodiče.

@Franta:

Děkuji za odpověď. Odkaz viz tady mi nefunguje, tudíž nevím na co jsi mne odkázal.
Vím, že nás nemusí pustit společně, každopádně přítel bude klidnější když budu poblíž a v případě nutnosti by se na mne obrátil a čekali bychom zda nám povolí abych přišla pomoci.

Jestli nezjišťují majetkové poměry, tak je to v pořádku. Finance bude mít právě přítel.

@Franta: a chcem sa ešte opýtať , ak ich vrátili domov kvôli tomu, že mali tie dlhé návštevy v krátkom obdobi dostali niečo do pasu alebo je to zaznamenávané, že boli vyhostení , podozriví , nevpustení, alebo len boli slovne upozornení a následne vrátení domov a že si majú žiadať o vízum na ambasáde ? Dakujem

@Franta: veľmi pekne Vám dakujem za odpoved ! Áno, len prvýkrát som bola pri sestre a jej priateľovi takze s peniazmi nebol problém , druhýkrát som bola na jazykovom kurze kde mi to platili rodičia a tretíkrát som cestovala s rodičmi , ako to bude na 4 myslím si, že v tak krátku dobu to bude pre nich podozrivé , aj keď ja nemám čo skrývať . Študujem v Nemecku a do Ameriky chodím oddychovať , mám tam veľa priateľov a určite tam nemám za potreby pracovať . Toto má trosku mrzí , že to ľudia tak kazia tu Estu a potom my ostani poctiví sme v strese a zneistení :( preto by som sa vás veľmi pekne chcela opýtať čo mi navrhujete , určite nechcem mat problémy s tým , že má vrátia naspäť , lebo to už sú problémy :( myslite , že aj keby som letela na Havaj tak by bol problém? Ja fakt nemám čo skrývať len musím vymyslieť najschodnejšiu cestu, a v tom prípade ak by som musela žiadať o vízum tak to by bolo B2? Možno tento rok len pôjdem na cruise s rodičmi tak do USA len priletime, či aj každé takéto cesty sa im môžu zdať podozrivé ? Proste chcem len stráviť leto v USA s priateľmi amikmi nič viac :( dakujem Vám za odpoved

@Kája:
1) viz tady. Není ale jisté, že k imigračnímu půjdete spolu.

2) Nezjišťují to. Někdy se ale ptají na finance.

Zdravím,

potřebovala bych radu. Vloni v únoru jsem byla v NY a letos na podzim plánujeme s přítelem výlet do NY – on tam nebyl. Musím jít ke kiosku ? Přítel neumí příliš anglicky nerad by kdybychom se odpojili.
Další dotaz jak moc řeší majetkové poměry ? Jsem totiž v insolvenci (ta je celkem veřejně dohledatelná). Cestu a vše okolo platí přítel.
Myslíte, že by s tím měli problém ?
Děkuji

@Radoslava:
Tak obecně by problém být neměl. Ale je třeba brát v potaz, že jsi tam byla 3x po sobě na 90 dní. Jasně, je to legální, ale který turista si může dovolit být mimo domov půl roku. I na tohle koukají. Většina lidí na takovou dovolenou šetří dlouho, někdo by tam zase mohl být celý rok. Už několik lidí tu psalo, že je po třech 90ti denních cestách na další nepustili a vrátili je. Takže bude hodně záležet na imigračním a na tom, jak si to tam obhájíš.
Pokud tě vrátí, tak ti většinou řeknou, že si máš dojít na ambasádu pro vízum. Aspoň tak to tu psali ti, co je vrátili, kvůli častým dlouhým návštěvám.
Zvací dopis je vždy plus, ale není to jistota, že tě s ním pustí.

Zdravím, mám takúto otázku : v roku 2016 som bola na estu v Amerike na plných 90 dni na dovolenke a pozrieť sestru , ktorá tam v tom čase bola . V roku 2017 od januára do apríla som bola na estu 90 dni na Miami na jazykovom kurze , v roku 2017 som bola v USA opäť a to s rodičmi a opäť som bola na 90 dni . Čiže som bola stále na maximum samozrejme s dôvodom . Tento rok 2018 by som chcela ísť v júli do USA ale už do Kalifornie , lebo tam by som chcela cestovať a možno aj Hawai ale neviem či má pustia už takto opäť , ešte neviem či to bude 90 dni alebo menej . To sa stále rozhodnem len v USA lebo sa mi nechce odísť :) Čo si o tom myslite ? Myslite , že nebudem podozrivá ? Alebo čím sa mám preukázať ? Stále chodím do USA na dovolenky a navštíviť kamosov , nikdy som tam nepracovala na čierno ani nikdy som tam neostala ilegálne , nemôžem si preto dovoliť aby má nevpustili, lebo moje úmysli sú čisté :) A ďalej sa chcem opýtať či je dobre mat pozývací list od Amikov alebo radšej nepriznať že tam mám veľa kamosov a známych ?a ešte sa chcem opýtať čo sa stane ak vás pošlú naspäť , to znamená , že už nikdy nemôžete ísť do USA? Dakujem veľmi pekne za odpovede a rady , veľmi mi pomôžete :)

@Jana:
1) Pro manžela to musí vyřídit bratr. Zbytek rodiny (žena a děti) to při splnění podmínek dostanou automaticky s ním.
2) Aby to bratr manžela mohl začít vyřizovat, tak musí být americkým občanem. 5 let pobytu na GC splňuje, tak má na občanství nárok. Otázkou je, zda o něm vůbec uvažuje, když si ho nevyřídil do teď.
3) Celý proces pak trvá několik let.

Váš dotaz se nijak netýká imigrační kontroly. Příště je lepší se ptát u příslušného článku. Např. Zelená karta do USA: Jeden z mála způsobů, jak dlouhodobě legálně pobývat ve Spojených státech

Dobry den prosím o informace Manžel má bratra v USA přes 18,let tam žije má zelenou kartu jaka je šance že bychom tam mohl jed za nim …žit do USA co je vše nutné vyřídit ?a je lepe aby on nám to tam vyřídil nebo mi tady jak postupovat máme 1 .dítě 4.dceru jsme manžele předem děkuji za informace

@marelová alena: Zdravím Aleno, nikoliv.

Celní kontrola proběhne až v USA.
Pohovor s imigračním úředníkem proběhne až v USA.
Bezpečnostní pohovor organizovaný leteckou společností může proběhnout v Německu.

m

dobrý den,letím 15.1.2018 do USA-LA s přestupem v mnichově,chápu dobře,že celní kontrola proběhne v Praze a pak až v USA?MÁM velké obavy z toho přestupu,nevíte jak je to tam složité,neumím moc jazyk,zpáteční letenku mám zase s přestupem ve Frankfurtu,letím s LUFTHANSOU,PRO EMIGRAČNÍ MÁM OD DCERY,MÁ AMERICKOU PŘÍSLUŠNOST,ZVACÍ DOPIS,JSEM DŮCHDCE

@Franta:
Mělo tam být Egypta a Tuniska.

@Nela:
By mě zajímalo, kdo šíří tyhle bludy.
Jana T. se na to ptala taky a není jediná.

Návštěva Egypta není problém. Neznám nikoho, koho by kvůli tomu prudili.

Dobrý den, chystáme se s přítelem do USA cca na 14 dní (chceme navštívit jeho tetu, která tam žije již několik let a mají zde trvalý pobyt). Bude problém z ESTA, budeme vpuštěni do země pokud jsme minulý rok v srpnu navštívili ostrov Djerba na týden? Slyšlela jsem, že pak dělají problémy na letišti a můžou nás poslat zpět. Děkuji za odpověď

@Frederika:
Na to budeš potřebovat turistické vízum B-2, takže budeš muset na ambasádu. Tam jim vše o své cestě povíš, abys je přesvědčila a oni ti vízum dali. Zpáteční letenka je lepší, ale u víza není povinná. Když se imigrační bude ptát, tak mu vysvětlíš, proč ji nemáš. Nejspíš ještě nevíš, kdy přesně poletíš zpět.

Zdravím! Chcela by som stráviť v USA 4 mesiace, potrebujem si zakúpiť hneď spiatočnú letenku alebo môžem aj neskôr? Nebudem mať problémy na imigračnom pohovore? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď!

@Evka:
Pro návrat do Kanady by ti měl stačit pas a to povolení.
Pro cestu do USA z Kanady po zemi není ESTA potřeba, vše se vyřídí na hranici, včetně poplatku. Při cestě na Floridu/do Kalifornie by ESTA být měla, protože tam poletíš. Lety z Kanady do USA jsou ale vedené jako domestic. Tak nevím, jak přesně to je, protože po příletu do USA by neměla být imigračka. Pokud bys do USA letěla z Evropy přes Kanadu, tak bys imigračku měla v Kanadě. Je možné, že imigračka bude tedy taky před odletem, protože Kanaďany taky nějak musí kontrolovat.Takhle opravdu nevím. Tohle si zkus dohledat na webu http://www.cbp.gov.

Dobrý den, jsem tu poprvé, chtěla bych se zeptat na jednu maličkost, v lednu odlétám na roční Working holiday víza do Kanady (do Kanady letím už po 3x) a chtěla bych konečně poprvé v životě navštívit i USA. Pro začátek pojedeme s mým rodinným známým (Slovák, žijící v Kanadě přes 40 let, již Kanadský občan) autem přes Niagara Falls, ON rovnou do Buffala přes Rainbow Bridge.
ESTA registraci do USA pro let zatím nemám udělanou, plánuji ji udělat, protože toužím později vidět Floridu i Kalifornii, ale pokud bych ji přece jen na začátek neměla a jeli bychom poprvé autem – jaké dokumenty kromě pasu potřebuji pro pozemní cestu autem (návštěvu jako turista) z Kanady do USA, aby mě bez problémů pustili do USA i nazpět do Kanady, ve které budu rok legálně pracovat? Pro jistotu plánuji vzít kromě pasu i své kanadské pracovní povolení. Jinak jsem bezproblémový občan ČR, letecky jsem byla v životě v zahraničí jen 2x – právě v Kanadě a vždy jsem odletěla do ČR včas. Omlouvám se, pokud jsem to zde někde přehlédla a moc děkuji za informaci.

@Nikola:
odle mě se tam jen ptají, zda ty jsi někdy žádala a bylo ti zamítnuto. O rodině tam nic není.

Imigračnímu se nelže. Pak se do toho zamotáš ještě víc. Pokud nezvládáš stresové situace, tak nevytvářej další. Na položené otázky odpověz popravdě a bude to v klidu.

@Franta: Nevim, nejradsi bych se ho vzdala a vubec ho neuvadela. Nezvladam stresovy situace a urcite me kvuli tomu budou dusit :-/

@Franta: v este prave je otázka, jestli někdo z rodiny někdy zadal o vízum. Tak jo no, tak ja ho přiznám, ze zadal a byl tam…ale bojím bojím, jak zjisti, ze tam byl 19 let nelegálně, ze si budou myslet, ze chci udelat to samy. Věřit mi můžou, ale taky nemusi, ze to tak neni a ze s nim neudrzuju kontakt

@Nikola:
Tátu klidně přiznej. V ESTA se snad ptají jen na jeho jméno, ne na to, jestli žádal o ESTA/vízum.
Bráchu jako kontakt uvádět nemusíš, když o sobe nevíte. Když se zeptají, tak řekni, že tam někde legálně je.
Možná se nezeptají ani na jednoho.

@Nikola: @Franta: napsala sem to blbe, ze s nim nejsem v kontaktu, ale ze vim, ze byl v USA? V este to mam taky přiznat, ze zadal o vízum? Nebo napsat, ze nevim?

@Franta: Neee neuvidím se s nim, nemam na nej žádnéj kontakt. Ja se bojím, ze me proste uskodi ten tata. S tátou normálně v kontaktu jsem, žije v uk, co bys rekl? Ze s nim neudrzujes kontakt, nebo ze o něm nevíš?

@Nikola:
Žádný stres. Když se zeptají, tak otce přiznej.
S bráchou se teď uvidíš? Jestli ano, tak ať klidně pošle zvací dopis. Pokud ne a zeptají se, tak řekni, že tam je, ale nestýkáte se a neuvidíš se s ním.

Dobry den, mam dotaz ohledně imigračniho. Letim v lednu na 3 tydny na estu do Kalifornie, ale bojím se, ze budu mit problem, protoze muj otec žil nelegálně 19 let v USA, kdyz na nej přišli, dostal dobrovolný odjezd, ne vyhoštěni ( protoze tam ma syna ). Zjisti imigrační v systému podle příjmení, ze je muj otec? Asi blbost,co? Nevim, co jim mam rict, pravdu, ze tam žil nelegálně, nebo ze s nim nejsem ve styku? A budu mit problem s tim, ze tam mam brachu? Us ciziten? ( aby to nevypadalo, ze tam chci zustat, kdyz tam mam část rodiny)? Jednou jedinkrát jsem s nim mluvila, vim v jakým městě bydlí, ale nejsme v kontaktu). Díky moc za odpoved.

@Anýta: Nejlepsi rada asi je: pokus se dodrzet podminky ESTA a nedelej Cechum ostudu.

@Anýta:
Bude to v systému, jak se tam příště ukážeš, tak ti rovnou osladí.
Nejen, že to asi budou mít ze scanu pasu. Ale letecká společnost jim dává údaje o pasažérech, takže vědí skoro vše.

I když to zjistěj při zpatečni ceste na letišti??

@Anýta: Nic. Ale nejspis uz Ameriku v dohledne dobe neuvidis.

Zdravím,co se stane když překročim Estu a budu dele v Americe? Kdyz poletim zpět do Čech,co mi hrozí,když to na letišti zjistěj. Děkuji

@Gábina:
Kiosek není povinný. Může ho využít každý, kdo už v USA byl na ESTA. Klidně běž do fronty k přepážkám.

Dobrý den,jedu podruhé za synem do Ameriky a neumím anglicky.Musím jít k odbavovacímu kiosku nebo můžu rovnou k úředníkovi?

@Franta:

Děkuju :-)

@Jarmila:
Co jsem pochopil, tak kiosky jsou pro všechny, kdo už v USA s ESTA někdy byli. Jsi v systému, takže je jedno, že budeš mít nové povolení. Fotku i otisky už tam mají.

Ahoj, mám dotaz,když už jsem v USA jednou byla cca týden a chtěla bych se znovu vrátit,ale budu muset udělat znovu ESTA, jak funguje imigtační pohovor,jde se zase nebo lze využít automat kiosek ?

Díky

Dobrý deň,
chcem sa spýtať jednu otázku.
V januári sa chystám do NY na 2 týždne. Mám ESTA. V Amerike som bola teraz v lete 3 mesiace cez program Work and Travel, s tým, že v septembri som sa vrátila kedže stále som študentka. v januári sa tam chystám kvazi na dovolenku. Budem bývať u svojich známych s ktorými som sa zoznámila cez leto, su to Turkovia, ktoré tam navštevuju jazykovu školu kvoli zmene viz, ale samozrejme aj pracuju no nelegálne. Resp.by pracovať nemali. Zamestnávateľ sa ich len pýtal či maju Social security number, čo maju.

Otázne je či mam imigračnemu uradnikovi povedať, že budem bývať u nich alebo si vymyslieť nejaky motel/hotel alebo povedať že ubytovanie nemam zatial / prve dve noci zostanem u znamych a potom sa uvidi.

Bojim sa, aby ich nepreverovali a nemali oni z toho problemy ale zas bookovať hotel v NY neni lacna zaležitosť.

Dakujem za odpoved.

@Mesi: Děkuji perfektně vysvětleno!

@JorckCherry: 1) Vetsinou je to tak, ze dostanes na ucet (pokud mas primy depozit) mzdu po zaplaceni zalohy na dan. Pokud ti zamestanvatel prispiva na zdravotni pojisteni, tak je to i bez castky, kterou platis jako pojistne ty (zbytek po prispevku zamestnavatele) – tudiz ti na ucet prijde cista mzda stejne jako v CR. Pokud ti zamestnavatel neprispiva na zdravotni pojisteni, platis si ho sam. Prispivaji velke spolecnosti, government jobs a pak ti, kdo maji o zamestnance nouzi. 2) Pokud si budes platit pojistku sam, tak si nejspis vyberes nejakou kolem 300 usd mesicne, aby ti aspon trochu rozumne pokryvala a zaroven abys nemel prilis vysoke out of pocket (platbu z vlastni kapsy, nez zacne platit pojistovna). Pri takove pojistce budes tedy platit do urcene vyse, dale za navstevy u lekare, za predpisy. Do urcite vyse prijmu muzes (zatim) vyuzit Obama care. Vede to k tomu, ze lide nemoci prechazeji (na to ma vliv i kratka dovolena – vetsinou 2 tydny) nebo neleci choroby typu cukrovka atd. 3) Pokud se ti neco stane, nemocnice te musi osetrit. Pokud na to nemas, tak si na tobe nic nevezmou. Do dluhove pasti se lide dostavaji i z mnoha jinych duvodu, napriklad neuvazenym nakladanim s kreditni kartou, coz jeste neni v CR tak akutni, protoze kreditky nejsou tak rozsirene. 4) Cesi si stezuji (velmi casto bezduvodne) na mnoho veci. Maji se dobre. Proste jen nevedi, jak to chodi za hranicemi.

@Mesi: Ja se vlastně ani nedivím že lidé se v USA dostávají do dluhové pasti za neuhrazenou zdravotní lečbu a neplacení pojistek když je tam takový nekompromisní zdravotnictví i vyčůrané zdravotní pojištovny a díky tomu jsou Američané zadluženy a přicházejí o bydlení a majetek,a ani se nedivím že někteři Američané se jezdí léčit do Evropy a Kanady.

@Mesi: Takže abych to pochopil,mám to brát tak že zaměstnavatel za mě strhne daň,a já si z výplaty zaplatím v požadovanou častku pojistného,jsou i firmy které prej za zaměstnance platí pojistku ale to jen u dost žádaných profesí,takže ikdyž budu mít pojistku kterou si budu hradit mesíčně sám cca 1000usd,tak i přesto budu doplácet za zdravotní péči?,to by mě zajímalo kdo si v USA může dovolit platit takové ceny za pojistku,vždyt to jsou vysoké částky kde si nemůže kdekdo platit ani uhradit pojistku ani zdravotní lečbu i léky ….Hmm a potom že v ČR všichni řikaj jak je české zdravotnictví na ho…

@Mesi: @JorckCherry: ty castky, ktere jsem uvedl jsou i vyssi, neuvedomil jsem si, ze pisu ceny pojistneho, ktere jsou nizsi pro vetsi odberatele (vetsi spolecnosti, ktere prispivaji svym zamestnancum)

@JorckCherry: Zdravotnich pojistek je velke mnozstvi a kazda pojistovna nabizi nekolik typu pojistek. Od nejlevnejsi, kde pojistovna zacne platit az pote, co ty behem roku zaplatis ze sve kapsy treba 13 000 USD (kolem 200 USD mesicne), po lepsi, kde neplatis nic ze sve kapsy, pouze poplatek za navstevu lekare (cca 15 USD), takova stoji kolem 600 USD mesicne, az po velmi drahe pojistky, kde neplatis nic, ale pojistka te prijde mesicne na poradny ranec. Mimochodem, neni pravda, ze v CR je zdravotnictvi zdarma – jen to nevidime, protoze pojistne odvadi zamestnavatel z nasi hrube mzdy plus to, co odavdi on za zamestnance. V USA dostanes hrubou mzdu (pripadne uz ti je strzena zaloha na dan) a ty pak platis pojistne. Samozrejme si muzes nastavit, aby to odchazelo rovnou a ty dostanes uz neco jako cistou mzdu v CR.

@Dave: Děkuji pravě jsem na tento dotaz ptal zde protože hodně se otom diskutovalo na webu www​.chicago-cz.com kde se tyto diskuze objevují https://www.chicago-cz.com/forum/viewpost-8860.html opravdu porod v USA stojí cca $10,000 až $25,000 ??? Ikdyž rodička má nebo nemá zdravotní pojištění(pojistka)? Děkuji …třeba budu v USA nebo ve světě taky někdy otec, tak ať vím co mě někdy někde čeká za finanční úhrady za porod. ✌✌✌

@JorckCherry: USA nezakazuje prijet tam porodit dite. Musi se to hned rict urednikovi, ze tam jede porodit a musi prokazat, ze ma prostredky na zaplaceni porodu. Urcite take pomuze nejaky dukaz o rezervaci porodu z nejake konkretni nemocnice. Jeste si je ale potreba dat pozor, aby ji letecka spolecnost pustila na palubu, kdyz bude cca v 8. mesici.

@Danka:
Ne léky recept nepotřebuješ, nikdo by ti tam na něj stejně nic neprodal. Pokud máš ale léky na předpis nebo obsahující něco, co je v USA zakázané, tak je dobré mít od doktora potvrzení o užívání. Na běžné léky nic nepotřebuješ.
Med vzít můžeš doporučuji pořádně zabalit. Mák v originálním balení také. Oboje dej do odbaveného zavazadla. Med by na palubu určitě neprošel.
Koukni i na téma Jaké potraviny můžete dovézt do USA pro osobní účely?, tam je víc informací.

@Petr Novák: Dobrý deň
Veľa informácií som sa dozvedela vďaka vašej stránke, ale ešte by ma zaujimalo, chcela ny som pri vycestovani zobrať lieky ktoré užívam, ci je potrebný nejaký recept od odborného lekára,ďalej by som chcela zobrať med a mlety mak s cukrom originálne balenie, ako to mám uviesť vo formulari ?Ďakujem za odpoveď

Zdravím chcidoameriky,měl bych dotaz jakou má asi šanci češka nebo slovenka která je dejme tomu v 7-8 měsíci těhotěnství že bude imigračním uředníkem vpuštěna na území USA,jako turistka která chce vidět New York nebo Floridu,někde jsem četl že v USA se rozjel trend pod názvem Americká porodní turistika, kde turistky přiletí do USA porodit aby její dítě mělo americké občanství, takže jakou má česká nebo slovenská turistka šanci v %? + dotaz je možné aby češka nebo slovenka porodila potomka v USA bez nároku na americké občanství i porodila dítě v USA protože nechce rodit v ČR a SR,ikdyž má dejme tomu na zaplacení porodu cca +- 25.000$? Děkuji.

@Josef:
Ne, to určitě neplatí. I NY půjdeš na imigrační pohovor.
Ale protože jsi v USA na ESTA už byl, tak můžeš využít kiosky a nemusíš stát frontu na úředníka.

Ahojte,
mám jeden dotaz. Za týden letím do NY a mám platnou ESTU – mám ji od loňska, protože sem letěl do LA a tam absolvoval imigrační pohovor. Má otázka zní: Budu muset absolvovat imigrační pohovor i nyní za v NY, když jsem právě tento pohovor již absolvoval loni v LA? Neplatí náhodou, že když člověk letí do USA poněkolikáté na tu stejnou ESTU, imigrační pohovor nemusí absolvovat?
Děkuji.
Josef

Ahoj.
Prosím Vás o moc radu. Chceme letět s rodinou na dovolenou s pouhým přestupem v USA. Před 20 lety jsme bohužel byli vyhoštěni ( práce na černo ) a dostali jsme do pasu nežádoucí na 10 let. Je mi jasné, že na promlčení spoléhat nemůžeme. Bojím se, abychom se neproletěli tam a zpátky. Asi nebude moc takových co s tím mají zkušenost, ale budu moc vděčná za jakoukoli pomoc. Mockrát děkuji za odpověď.

@Ivoš: Žádný strach, jsou to jen lidi a dělají svoji práci. Pokud nemáte nějaké nekalé účely, dobře to dopadne. :-)

@Petr Novák: Díky moc za odpoveď :-) Musím říct že se toho oddělení krapet obávám. Už minulý pohovor na LAX byl pro spolucestující známou celkem nepříjemný (byla hned u vedlejší přepážky než já a úřednice asijského vzhledu ji davala arogantně co proto asi 5 minut, včetně lustrace kabelky..). Potkat tohle moji přítelkyni u přepážky a ještě samotnou, to by pro ni nebyl moc přijemný zážitek..

@Ivoš: Většinou to možné je, ale záruka to není. Záleží na personálu. Přítelkyni doporučuji, ať si odpovědi pro jistotu napíše na papír a v případě nouze ho na úředníka vytáhne.

Ahoj mám dotaz ohledně pohovoru.

Letíme s přítelkyní do NY na JFK, oba na ESTU na týden turisticky. Já už v USA byl , mám razítka v pase. Přítelkyně ještě ne a navíc neumí téměř anglicky a dost plaší, pokud je v nějaké nepříjemné situaci. Mám trochu strach aby nás za kiosky nějak nerozdělili a ona nemusela jít k přepážce sama.
Je nějaká možnost postupovat k pohovoru oba najednou jako “rodina”, přesto že nejsme ještě svoji? :-D

Díky moc Ivoš

Super. Ještě jednou díky moc. Hodně jste mi pomohli! :-)

@Jakub:
Může se stát, že dostaneš kratší pobyt, než máš letenku. Ale to bys byl jedna z mála výjimek. Většinou dávají těch 90 dní. Je možné, že se zeptá na práci, málo kdo má tak dlouhou dovolenou a možná i na peníze, ale to řeší karta a ten zvací dopis od známého. O práci můžeš říct, že se dělá “restrukturalizace” a po dovolené nastupuješ na novou pozici.

@Lukáš: Děkuju moc za informace :). Mám ještě poslední dotaz. Když tam přijedu s tím, že zpáteční letenku mám za např. 85 dnů, jakou máte spíše zkušenost? Nechají Vás na tu nejdelší možnou dobu nebo se na to nehledí?

@Jakub: Jak už psal Lukáš.
Schválení bývá většinou do několika minut, ale mají daný limit 72h.
ESTA se dá použít opakovaně, nejdéle poslední den platnosti, stačí, když je platná při vstupu. Pobyt pak už řeší razítko (datum) od imigračního. Maximálně je to 90 dní. Nebrat to jako 3 měsíce, protože to je pak většinou přes 90 dní a to už je problém.
Klidně se podívej na stránky ESTA, je tam i sekce Nápověda.

@Jakub:
ESTA platí 2 roky od schválení a lze využívat opakovaně, vždy nejdéle ovšem 3 měsíce (90 dní).
Já jel také jako nezaměstnaný a peníze nikde nikoho nezajímali.
Jestli si pamatuji, tak mi schválení přišlo za pár minut, když všudě uvedeš NE, tak by neměl být důvod ti ji nedat.
Nicméně počítej s tím, že tě to automaticky neopravňuje zůstat tam celých 90 dní, je to vždy na imigračním úředníkovi na kteréto narazíš.
Já měl letenky na 45 dní pobytu, dal mi razítko opravňující zůstat asi necelých 60 dní.

@Franta: Děkuji za odpověď. Jak dlouho po schválení ESTA ji musím uplatnit? Je to nějak omezeno? Tam jde o to, že tam náklady víceméně bude platit známý ale každopádně pokud nekontrolují výpis, tak je to ok. Z jakého důvodu by mi ESTA nemusela být schválená? Pokud nemám žádný záznam v trestním rejstříku ani nic podobného.

@Jana:
Ani jedna tato země není na seznamu “zakázaných”, ostatně já měl také v pase razítko z Egypta. A nikde žádný problém.

Dobrý den,
chtěla bych v září letět do Miami, ale v pase mám razítko z dovolená z Egypta a vízům do Ruska. Je to problém?

Díky za odpověď

@Jakub:
Abys nemusel v ESTA “lhát” tak ji můžeš vyplnit ještě před výpovědí. Vyplníš tam současného zaměstnavatele a nebudeš nezaměstnaný. Vyplnit ESTA v předstihu je lepší i pro případ, že by nebyla schválena, máš tak ještě čas zajít na ambasádu požádat o vízum. Letenky bych koupil až po schválení.
Zvací dopis je určitě plus, klidně ať do něj připíše i to, že je to na oplátku za ukázání ČR.
Imigrační nebude chtít výpis, maximálně se zeptají, kolik máš. Ale mě se třeba nikdy na peníze neptali. 50.000 na tři měsíce cestování není zrovna moc, ale vždy můžeš říct, že máš nějakou hotovost a k tomu kartu. Také není žádný limit, kolik musíš mít.

Dobrý den,

mám otázku ohledně ESTA. Když mám v plánu po ukončení prac. poměru v práci cca. za měsíc a půl v plánu letět do USA na 3 měsíce, můžu zažádat o ESTU již nyní nebo je lepší počkat až před odletem? Dále se chci zeptat, jestli by mohli mít problém právě s tím, že jsem ukončil prac. poměr v ČR a chci na takovou delší dobu do USA? Mám tam známého, který mi nabídl pobyt u něj na oplátku za to, že jsem mu ukázal ČR mi nabídl, že ho mám přijet navštívit a protože končím v práci, tak mám jedinečnou možnost na delší dobu opustit ČR a procestovat Ameriku. Bylo by lepší kdyby mi napsal také přímo zvací dopis. Pokud pobyt a stravování budu mít zajištěné u něj myslíte že když ukážu výpis kde budu mít třeba 50 000 Kč tak jim to bude stačit nebo si radši zajistit víc?

Děkuji mnohokrát za odpověď.

@Petr Novák: Děkuji mockrát za radu a uklidnění :) !

@Monika: Dobrý den, Moniko, bude to bez problémů. Zvlášť, když to takto logicky vysvětlíte. :-)

Dobrý den,

v říjnu letíme do NY na 14 dní a mám trošku obavy o povolení vstupu. Pracuji pro společnost, která má klienty v Kazachstánu a Rusku. Tudíž během posledního roku mám v pasu vízum do Kazachstánu, 2x cestu do Ruska a možná mě bude čekat ještě do té doby jedna služební cesta do Ruska. Mají tyto skutečnosti nějaký vliv na povolení? Máte někdo nějaké zkušenosti s podobnou situací?…..uvažuji, že si nechám pro jistotu vystavit potvrzení z personálního o pracovní náplni a důvodu pracovních cest. Možná přeháním, bohužel nemám žádné zkušenosti a budu vděčná za jakýkoliv názor či radu.

Děkuji

@Michal: Ohledne toho “nepracovani” a cestovani po skole, doporucuji naucit se frazi GAP YEAR. Tomu by mel urednik rozumet, protoze je to mezi Americany po skole hodne popularni. Skoncil jsem skolu a nez budu pracovat, tak chci cestovat. Mel jsem behem studia brigady, tak jedu nebo mam stesti a plati mi to rodice.

@Michal:
Dopis musí být od sestřenky, takže ať ho napíše ona. Asi si to potom vytiskneš z e-mailu, tak by vypadalo blbě, kdyby tam byl starý datum a mail z dneška.
Měj ho připravený v ruce s pase a klidně řekni, že ho máš, ale třeba ho ani nebude chtít vidět.

Ďakujem pekne už pišem ten list a posledne dve otazky.
Ako datum dam dnešny to je 17.8 alebo už pred kupou letenky co je mesiac a pol dozadu.
A druhá ZVACÍ DOPIS na imigracnej kontrole ukažem hneď alebo až ak sa ma budu pýtat kam idem načo atď.
Ďakujem.

@Michal:
Stačí e-mailem, ale radši s kontakty na ní, adresa, telefon.

S přítelkyní neporadím. Mohlo by to vypadat, že ty, bez práce, jedeš napřed obhlédnou situaci, ona pak přijede za tebou a zůstanete tam. Ale taky to nemusí vůbec řešit. Takže opravdu nevím.

Ona pak může ale říct, že už tam jsi na návštěvě rodiny a spolu teprve budete cestovat.

Ďakujem pekne za odpoveď a ešte k tomu dalšia otazka. ZVACI DOPIS stiham zrobit do dvoch dni? je treba original ručný podpis? alebo staci zoskenovaný?
Inač minulý rok som cestoval takmer cele východné pobrezie od Niagar cez Lake George, Ocean a Atlantic City az po Miami a mam z tadeto fotky, ak by sa pytali na minuly rok pomohlo by ak by som im v mobile ukazal fotky z tychto miest?
A  k tym planom v septembri pride za nou priatelka na dva tyzdne a chceme spolu niečo precestovať, kedže presne takto pred rokom sme sa v USA spoznali mam aj to spomenút? alebo radsej nie.

@Michal:
Popros sestřenici o zvaci dopis, ten to může usnadnit. Pak bych asi použil to s tím oddechnutím. Máš po škole, v nové práci by ti hned nedali dovolenou (navíc tak dlouhou) a ESTA ti ještě platí od minule, takže toho chceš ještě využít. Plus nějaké plány/itinerář, co vše chceš vidět. Třeba to nebude potřeba a proběhne to jako minule, ale je dobré být připraven.

Dobrý deň, 19.8 v sobotu letim do USA konkretne JFK New York na 3 mesiace, chcem sa opýtat co mam povedat ak sa ma budu pytat na pracu, kedže nepracujem, lebo som prave ukončil výšku a hned po skole som bol v Grecku a potom tu bola navsteva (sesterka s rodinou) z USA, teraz idem ja k ním. Takze som si pracu ani nehladal, kedze som uz mal naplanovanu cestu do USA.
Minulý rok som bol tiez na prazdniny v usa a povedal som, že som student a viac sa nepytali, čize to šlo hladko ale teraz sa bojim, ked poviem, ze som nezamestnany, ze ma budu z niecoho upodozrievat.
Čo radite co povedať ? ze som prave ukoncil skolu a chcem este ist odychnut do USA a zdokonalit sa v jazyku alebo nieco v tom zmysle?
Ďakujem.

@Katka: Ahoj Katko,
ano, orientační údaj o první cestě bude stačit. Do adresy pobytu napiš třeba nějaký kemp, není to až tak rozhodující otázka a smlouva s půjčovnou nebude třeba.

Motel čistě kvůli ESTA je zbytečný, ale může být lepší volbou v případě, kdy přiletíte pozdě večer.

Minimální finanční obnos stanoven není – ani v cashi, ani na účtě. Měl by však pokrývat veškeré náklady na celou dobu pobytu. Když vysvětlíte, že budete spát v kempech v RV a budete mít 100 dolarů v hotovosti a další tisíce dolarů na účtu, bude to v pohodě. Pokud řeknete, že chcete spát v motelech, které zatím nemáte zaplacené, v hotovosti máte 100 dolarů a na účtu 1000 dolarů, bude to problém, protože to nemůže stačit.

Dobrý den,
chystáme se ja jaře do USA….. jedeme jako rodina ( 2 dospělí a 2 děti) my s mužem jsme už v devadesátých letech ve státech byli ještě jako svobodní, bude stačit, když uvedu že jsme byli v devadesátých letech nebo budou chtít přesný termín? Chtěli bychom si pujčit RV – jak potom vyplnit adresu pobytu nebo bude stačit smlouva s rent RV? Nebo bude lepší na první noc ubytování zajistit v nějakém motelu? Ještě se chci zeptat jaká finanční hotovost je pro imigrační akceptovatelná pro 4 členou rodinu – je nějaké minimum, co je potřeba mít jako casch s sebou? Mnohokrát děkuji

Dobrý den,

nevíte jak je to při cestě s pejskem? Mám CHS a prodala jsem do USA štěndo. Osobně ho tam vezu na palubě letadla a pak tam s manželem zůstaneme na týden na dovolené. Mám uvést, že je to můj mazlíček, nebo že jsem jen ” kurýr” a vezu ho své kamarádce. V rodokmenu je již uvedena ona a bude i čekat na letišti.Veškeré veterinární podmínky jsem již vyzjistila a splnila. Takže s tím by asi problém být neměl. Ale jde mi o to, zda je lepší vystupovat jako jeho majitel a jednalo by se tedy o cestování s domácím mazlíčkem nebo jako “kurír”, který jen veze domácího mazlíčka americkému občanovi :-)
Předem vám moc děkuji

@Martin: Ahoj Martine, jak se dostat z letiště v New Yorku – nejlepší bude kombinaci Airtrainu a metra. Socha svobody je přístupná i v korunce, informace o vstupenkách najdeš v odkazu.

Dobry mam jen dotaz. Poletíme s kámošem v breznu do new yorku na NHL a chci se zeptat jak by bylo nejlepší se dostat s JFK letiste do centra manhattnu nas hotel bude tesne vedle Madison Square garden. A taky na sochu svobody jestli se da vyjit az na horu a popr kde bych koupil listky uz dopředu a jestli tam jsou taky nejake okruzni plavby lodi kolem new yorku dekuji

Zdravím!
Právě jsem se vrátil z dovolené v USA. Taky jsem se bál kontroly. Myslím si, že umím dobře anglicky, ale ten pocit je nepříjemný. Nakonec to bylo úplně ok! Úředník se nás jen zeptal, jak dlouho tady budeme. Stačí se usmívat a být věrohodný! :-)
Není čeho se bát!

@Týna: Ahoj Týno,

1. Nevyloučí tě z letadla jen proto, že neumíš anglicky. Jde jen o běžný bezpečnostní pohovor.
2. Fotit a natáčet můžeš téměř bez omezení – dokonce při vzletu a při přistání. Mysli na to, že generických fotek mraků a křídel jsou… mraky. :-) Zkus to jinak. Proč chceš letět ze Švýcarska?
Jde ti čistě o vyzkoušení Swiss? A380 ani Dreamliner nemají. Nepíšeš, kam chceš letět, ale doporučuji Air New Zealand z Londýna. Z Evropy se s nimi jinam neproletíš a je to nejlepší aerolinka, se kterou jsem kdy letěl. :-)
3. Kdy se dají sehnat nejlevněji – záleží, kdy chceš letět. Obecně vzato počítej, že letenky na červen-srpen + Vánoce a další svátky jsou drahé. Swiss navíc nepatří do skupiny těch úplně nejlevnějších aerolinek. Více tipů nabízí Frantou zmiňovaný článek letenky do USA.

@Týna:
1) Není to jen ve Švýcarsku. Na letištích se většinou dělá bezpečnostní pohovor před nástupem do letadla amerických leteckých společností (je třeba i v Amsterdamu před nástupem do Delty), nejedná se o imigrační předpohovor. Jde jen o to eliminovat případnou hrozbu pro let. Ptají se kam letíš, kdo balil kufr, jestli někomu něco vezeš…
2) Je možné fotit i natáčet, sám jsem fotil. Na YT je spousta videí a internet je plný fotek z letů. Jen je třeba dbát pokynů palubního personálu, případně se rovnou zeptat. Někdy totiž chtějí v určitých fázích letu vypnout mobily, to ale řeší mód letadlo. Což občas nechápou neznalí spolucestující a prudí. S foťákem by problém být neměl.
3) Sleduj vyhledavače, stránky leteckých společností, FB stránky s akčními letenkami. Koukni i na článek Letenky do USA. Tu pravou chvíli ti nikdo neporadí. Ale není dobré čekat na poslední chvíli.

Zdravím, mám dotazy ohledně cesty do USA:))
1) Do USA bych chtěla letět ze Švýcarska se SWISS a četla jsem, že dělají nějaké předpohovory na letištích, tak že bych třeba ve Švýcarsku absolvovala nějaký ten předpohovor? Nebo až v USA normálně na imigračním? Bojím se, že bych jim nerozumněla a pak by mě kvůli tomu třeba nepustili ani do letadla.. Děkuji za upřesnění:)
2) Jelikož jsem velká fanynka letadel, tak bych si třeba během letu chtěla vyfotit výhled z okna ( popř. natočit ten let samotný).. Je to možné? Nebo není? Budu moc ráda za veškeré odpovědi, rady a tipy:))
3) Kdy se dají nejlevněji sehnat letenky do USA?

@Jakub:
Pokud jim nedáš důvod uvažovat o tom, že tam jedeš za prací, tak v tom, že má známý firmu, není problém.
ESTA je max na 90 dní, takže ti mohou dát i méně. Ideální bude, když ti známý pošle zvací dopis a zaručí se v něm za tebe. Také si klidně připrav nějaký itinerář cesty, co chceš vidět a tak. Prostě vše, co podpoří rozhodování imigračního v tvůj prospěch. On se tě stejně nakonec asi jen zeptá, kam jedeš, na jak dlouho a pustí tě. Ale je lepší být připravený.
Také je tu možnost víza B2, to je max na 6 měsíců, ale je těžší ho získat a musíš na pohovor na ambasádu. Jeho případné neudělení může mít za následek nemožnost získat povolení ESTA.

Jen doplním, že jsem měl na mysli vycestovat v rámci ESTA a nejsem si jistý zda je to vždy na 90 dní nebo to ještě nějak posuzují :)

Ahoj,

mám v plánu navštívit svého známého (Američan) na Key Westu, u kterého bych také bydlel. Rád bych získal povolení na co nejdelší možnou dobu pobytu, protože taková možnost se mi zřejmě už nebude opakovat (končím totiž v práci a chci z tohoto výletu vytěžit co nejvíce). Chci se zeptat, jestli by mohli mít problém s tím, že známý má svoji firmu kvůli podezření, že mě bude zaměstnávat a jestli byste mi byli schopni nějak poradit, jak získat povolení ke vstupu na co nejdelší možnou dobu. Myslíte, že je lepší raději pobyt nahlásit u nějaké jiné osoby? Nerad bych samozřejmě lhal. Děkuji Vám za odpověď :)

@Tereza: Ahoj Terez, nekontroluje to nikdo. Vypusť to z hlavy, bude to bez problémů. Hlavně si užij Havaj. :-)

Ahoj, v listopadu jedeme na svatební cestu na Havaj. Letenky máme již koupené a jedeme tam přes Kanadu – Vancouver a zpět přes USA – New York, San Francisco. Letenky, které jsme zakoupili, jsou napsané na mé současné příjmení. Ale po svatbě budu měnit občanku, řidičák,…, ale pas jsem nechtěla měnit právě kvůli letenkám, které jsou napsané na mé současné příjmení. V ESTA formuláři je však kolonka, že mám dodat číslo jiného dokladu než je pas (občanka, řidičák,…).
Můj dotaz zní: Kontroluje někdo i ten jiný doklad při vstupní kontrole? Do ESTA formuláře dám číslo občanky se svým novým příjmením, ale pas budu mít pořád se starým příjmením. Snad jsem to napsala srozumitelně. Děkuji za odpověď

@Franta: Díky za vysvětlení.

@Dena: Ahoj, jee moc dekuji za odpoved … Ptali se te od kud se znate nebo neco takoveho? dekuji moc

@Rudo:
Co jsem koukal na YT, tak po vyplnění je tam otázka, zde cestujete s někým z rodiny, pokud se dá “ano”, tak po dokončení vyplňování pokračuje další.
https://www.youtube.com/watch?v=Ig4UJNp3VzM&feature=youtu.be&t=6m17s
Proces by měl být všude zhruba podobný, jen design kiosku může být jiný.

Zdravím, chcem sa opýtať, letel ste sám alebo s rodinou? Pýtam sa preto, či údaje v samoobslužnom kiostku músí vyplňovať každý člen rodiny, alebo stačí keď to vyplní len jeden člen. Letím s rodinou 05.07. na Dullesovo letisko, preto sa pýtam. Vďaka.

@Zdenek:
To je účel těch kiosků, zrychlit proces. Otázky pro celnici jsou už v něm (není třeba papírový formulář) a ten chlapík, co vybírá potvrzení je vlastně imigrační a celník v jednom. “Reaguje” jen, když je na potvrzení křížek. Ten se objeví na základě odpovědí na otázky, případně čas od času u náhodně vybraného cestujícího. Pak následuje kontrola.

Dobrý den,
přiletěli jsme na Dullesovo letiště ve Washingtonu a po imigrační kontrole (samoobslužný kiosek + minutové zastavení u imigračního úředníka) jsme si vyzvedli zapsaná zavazadla a poté už jsme mohli rovnou opustit letiště. Tedy bez jakékoliv celní kontroly. Poněkud nás to překvapilo. Je zde někdo fundovaný, aby sdělil, zda jde o běžnou záležitost nebo nějak výjimečnou?
Děkuji.

@Elizabeth:
Až přijdete na imigračním na řadu, tak naznač úředníkovi, že chcete jít spolu, většinou to umožní. Pro jistotu jim můžeš připravit otázky a odpovědi na papír. Pro představu si projdi tuto diskusi a klidně i Pohovor s imigračním úředníkem po příletu do USA: Vaše zážitky a zkušenosti.

Vízum se určitě řeší. Potřebujete buď Vízum B2 nebo povolení ESTA. Na týden vám bude bohatě stačit ESTA.

PS: Nevím kolik je bráchovi, ale pro jistotu (aspoň pro tebe) si vezměte s sebou souhlas mamky s cestou.

Zdravím,
máme v plánu jet poprvé do Miami na týden a potřebuji poradit ohledně pohovoru, jelikož jediná já (15 let) umím trochu anglicky, taťka s bratrem vůbec, jestli jim to bude nějak vadit nebo tak?
A ještě jak je to s vízem? Nějak se řeší nebo ne?
Moc děkuji za odpověď.

@Daja: Mezinárodní řidičák nejspíš nebude potřeba, ale přesto si ho doporučuji vzít. Kamarád na chybějící řidičák doplatil na Havaji – náhodou na něm trvali, takže si nepůjčil auto.

@Daja:
Pokud plánujete, že budete řídit auto, tak si mezinárodní vezměte s sebou. Uveďte, že jedete do USA, aby vystavili správný průkaz, ten dle Ženevské úmluvy.
Je tu o tom i článek Mezinárodní řidičský průkaz.

Ahoj,
V auguste letím do SF za neterkou, ktorá tam žije už 15 rokv a aj sa tam vydala. Máme v pláne toho veľa pozrieť a precestovať. Chcem sa opýtať, či potrebujem do Kalifornie medzinárodný vodičský preukaz, alebo nie je to nutné.
Ďakujem.

@David: Ahoj Davide, klidně do ESTA napište New York a zmiňte příbuzné. Vliv na (ne)schválení ESTA by to mít nemělo.

zdravím, letíme s máti poprvé do USA na 19 dní koncem srpna začátkem září. Přilétáme do New Yorku a pak máme v plánu cestovat. V žádosti o ESTA je možné vyplnit adresu pobytu – kterou přesně neznáme, zatím nemáme pobyt rezervován, nicméně myslíte, že je lepší tam nic nepsat, nebo tam napsat aspoň ten New York, přesto, že tam zůstaneme jen na 4 dny? Další otázka se týká kontaktní osoby v USA. Máma má v Houstonu příbuzné – bratrance a synovce. Synovec je rezident, bratranec má zelenou kartu. Navštívit je není účelem cesty, ale když už tam budeme, chceme se u nich také zastavit. Máme je v žádosti uvést či nikoliv?

@Martin: Ahoj Martine,
problém to nebude, když to úředníkovi takhle vysvětlíte a budete případně schopní doložit palubní lístek z Miami.

Do ESTA stačí uvést alespoň přibližnou adresu.

Zdravím,

Začiatkom leta chceme s kamarátmi vycestovať do USA a chceli by sme cestovať po rôznych mestách. Ubytovanie plánujeme primárne cez couchsurfing, akú adresu teda uviezť do ESTA? Nebude to úradníkovi vadiť, resp. mohol by z toho byť problém? A ešte jedna otázka, po skončení cesty v USA plánujeme cestu do Karibiku a možno aj ďalej, teda spiatočnú letenku nebudeme mať, iba letenku z Miami do Dominikánskej Republiky……je to problém? musíme mať letenku nazad do EU?

Vopred diki za odpoveď.

@Kora: Ahoj, před 2 měsíci jsem řešila podobnou situaci:-) chystala jsem se za přítelem do USA (přítel je čech s americkým občanstvím). Taky jsem se bála, že když uvidí samotnou ženskou, která jede za přítelem (mužem), že by mě nemuseli pustit. Měla jsem od přítele zvací dopis, kde uvedl, že mě zve k sobě jako rodinnou známou, že by byl rád, kdybychom procestovali určité kouty USA. Že mi poskytne ubytování atd. Přímo v dopise bylo zmíněno, že se jedná o třítýdenní pobyt. Dopis nakonec ani nechtěli vidět. Měla jsem samozřejmě zpáteční letenku, kterou jsem však nakonec nechala propadnout a pobyt si prodloužila o další 2 měsíce:-) Přítelovu adresu jsem také uváděla v registraci ESTA, včetně jeho jména atd. Samozřejmě při pohovoru jsem řekla, že letím za známým a že hlavním důvodem je cestování. Pak se mě ještě zeptali kolik Kč mám sebou a to bylo vše. Úplně v pohodě, pohovoru jsem se také bála, ale po nekonečném 16 h letu mě nervozita přešla asi díky únavě:-)

Dobrý den,

Vim ze uz bylo toto téma parkrat zodpovězeno nicméně je to takové pul na pul..

Chci za přítelem poprvé na návštěvu ale bojím se ze pokud řeknu pravdu nepustí me .. na druhou stranu nevím co bych měla říct jiného protože cestuji sama a ikdyz jsem to vazne dělala cestovala sama Řecko Kanárské ostrovi atd to jim taky muze přijít divné .. v us přítelovi řekli ze bych ho zmiňovat neměla.. jeste me napadlo co kdybych řekla ze tam jedu za kamarádem .. budou se vyptával jak se známe atd ? Ja si přeju abych lhát nemusela na druhou stranu raději na pul zalzu abych ho mohla vidět .. nevím si rady a dost me to znervózňuje .. co kdyz řeknu jen to co bych řekla kdekoliv jinde kdyz sem cestovala : rada cestují v USA jsem nikdy nebyla tak jsem se vydala na dovolenou .. mam take blog mohu použít ze take bloguji a chci napsat o Texasu ? Přítel dost pracuje takže více než z poloviny času budu sama a chci si to tam opravdu “procestovat” .. bojím se he poznají nervozitu a to jen kvůli tomu ze mi na retro ceste tolik záleží .. dekuji za pomoc a odpověď .

@Franta: Dakujem za rychlu odpoved:)

@Petulo:
Ani ne tak důkaz, že je to tvůj syn, jako souhlas matky s cestou. Je to taková prevence, např. před únosem dítěte jedním z rodičů. Je možné, že se na to ani nebudou ptát, ale je lepší to mít a nepotřebovat, než nemít a potřebovat.

Ahojte,
planujeme so synom (12r) v oktobri cestu do SF, LA a okolia na futbal a pozriet narodne parky. V ramci tejto diskusie bola zmienka o tom, ze mozu ziadat dokaz o tom, ze moj syn je moj syn. Je takato moznost? Ak ano, akym doklad je doveryhodny?
Dakujem

@Iva:
Že jsi nezaměstnaná nevadí, nebudeš první ani poslední nezaměstnaný turista. Důležité je, aby nenabyl dojmu, že tam chceš zůstat.

@Iva:
Ahoj,
v podezření můžeš být vždycky, to že jsi nezaměstnaná nevadí.
Já dal výpověd hlavně kvůli výletu do USA a u pohovoru ani jedna otázka ohledně práce nebo kolik mám peněz. Jen co jedu do Ameriky dělat – odpověd: “Visiting National parks”, pak druhá otázka protože jsme byli u imigračního dva kamarádi najednou “Are You gay?” … na to moje razantní odpověď “Definitely not!!!” Na to omluva a ujištění že v USA to je v pohodě být gay, nikomu to nevadí. A pak už jen WELCOME IN USA :)

Zdravím, v září se chystám s přáteli na 2 týdny do USA, v té době však budu nezaměstnana. Mám obavu, zda nebudu mít na imigračnim na pohovoru nějaký problém?..abych třeba nebyla v podezření, že chci v USA zůstat :-)
Prosím o radu, zda máte v tomto směru nějaké zkušenosti? Diky

@Petr:
Já tam byl vždy na dovolené. A pokaždé (vízum i  ESTA) jsem dostal maximální možný pobyt (6 měsíců nebo 90 dní). Možná jsem působil důvěryhodně, možná to byla jen klika na imigračním. Letenky jsem měl na 7 dní až měsíc. V jednom případě jsem ji nechal propadnou a pro návrat koupil novou, jednu jsem si přebookoval na později.

@Franta:
A ty jsi byl taky na ESTU na celé tři měsíce? A jaký byl důvod tvé cesty?

@Petr:
Zvací dopis je plus. Mě se na peníze nikdy neptali, ale může to být jedna z otázek a záleží na délce pobytu. Není žádný limit, kolik dolarů mít na určitou dobu.

@Franta:
Díky, A zajímá mě, jestli je třeba dobré mít na účtě nějak víc peněz nebo mít zvací dopis, či něco podobného, co by mohlo pomoci.

@Petr:
To záleží na imigračním v Miami. Rozhodne se podle toho, jak budeš odpovídat a působit na něj. Může ti dát plných 90 dní, může ti to dát jen podle letenky a taky tě může poslat domů. Většinou jsou to ale první dvě možnosti.

Ahoj lidi,
mám dotaz. Na kolik si myslíte, že je reálné dostat se do států na ESTU na celé léto (tři měsíce)? Vloni jsem tam už byl na WaT na J1, ale letos bych chtěl jen jako turista. Jednalo by se o Floridu, konkrétně přílet na MIA. Jde o to, že tam mám známého, který by mi zprostředkoval na léto práci (samozřejmě bez papírování). Po létě se určitě chci vrátit zpět a pokračovat v navazujícím studiu. Dotaz tohohle typu jsem tu nenašel a zajímají mě vaše názory, jaký je nejlepší způsob, jak se tam dostat. Děkuju

@Mishell: Ahoj Mishell, vezmu to postupně:
– Neumíte anglicky – napište si na papír odpovědi na nejčastější dotazy a k pohovoru jděte společně.
– Razítka z Tuniska a Maroka v pasu – žádný problém.
– Nemáš kreditní kartu. Máš jen debetní, nebo nemáš vůbec žádnou kartu? Ani jedno však nevadí díky tomu, že cestuješ s přítelem.

Ahojte, chcela by som sa opytat, prvy krat letim do usa s priatelom na estu, ideme na dva tyzdne za kamosom, budeme aj unho byvat, lenze neviene nic po anglicky, pozdrav yes no :( a mame v pase peciatky z tunsika a aj maroka. Bojim sa toho imigracneho pohovoru, a tiez neviem staci ked ja budem mat kreditnu kartu a priatel nie? DAKUJEM VELMI

@roman:
Ta škola mohla být jedním z důvodů, i když domluvit volno není zase takový problém. Ale jak to pro ně asi vypadalo, když viděli cestovat chlapíka s matkou, k tomu ženu, “prý” přítelkyni, a “cizí” dítě. Pro ně jste byli hodně nesourodá čtveřice. Takže se nedivím, že byli obezřetní. Vyloučit možný únos dítěte chvíli trvá. To byl podle mě hlavní důvod. Také si určitě ověřovali vaše vzájemné vztahy, jestli ta cesta není proto, aby tam někdo z vás zůstal a rodinný výlet nebyl jen zástěrka pro snazší vstup. Hlavní je, že jste prošli a užili si to tam.

@Jiri:

v listopadu jsem letel z vidne přes dusseldorf na floridu do fort mayers na mesic.ja, moje pritelkyne, matka a 13leta neter.prvni problém byl uz na letisti v dusseldorfu při nastupu do letadla kde neter oslovili plnym jmenem a provedli osobní prohlídku.na imigracce dost dlouhy povidani a vyptavani kdo je kdo k holce,kolik mame penez atd.myslim si, ze kdyby se holka nejmenovala stejne jako my tak letíme asi zpatky.na zaver jako jedinym z letadla kufry na rentgen, rozdělat atd.ale vse dobře dopadlo a pobyt na floride jsme si uzili.jsem toho nazoru ze problém byl z duvodu, ze snama cestovala 13 leta holka mimo prázdniny ve skolnim roce na mesic.preji at van vse dobře dopadne.roman

@Jiri: Ahoj Jirko, žádný problém to nebude. Pro 100% jistotu doporučuji, ať vám známí napíší souhlas s vycestováním dítěte.

Zdravím, chci se zeptat myslíte že bude problém projit pohovorem pokud cestuje rodina (matka, otec,syn + 13ti lete díte z jiné rodiny) dítě je od známých, letí do miami na tyden.
Děkuji

Zdravím, má niekto skúsenosti s “Automated Passport Control kiosk”?, Vďaka

@Gabriela Benešovská: Ahoj Gábino, není to nutné ve smyslu, že by to požadovala americká strana. Nicméně obecně doporučuji mít třeba 50-100 dolarů v hotovosti pro případ, pokud by zrovna nefungovala karta.

@Gabriela Benešovská:
Není nutné mít hotovost, ale je to lepší. Pár drobných se vždy hodí. Mě se na peníze nikdy neptali

G

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je mít nutné nějakou hotovost při vstupu do USA? Známá mi říkala, že musím mít alespoň 100 dolarů v hotovosti , jinak mě tam nebudou chtít pustit. Ale já bych upřednostnila mít spíš peníze na kartě. Nevíte prosím zda požadují, aby u sebe měl cizinec hotovost?

Dobrý den, mám dotaz: začátkem června 2017 se vdávám a hned po svatbě za dva týdny letíme na svatební cestu do USA. Může být problém na imigračním? Pas i ESTU mám na “staré” příjmení a stejně tak budu mít i občanku atd. Má někdo podobnou zkušenost? Asi by problém být neměl, ale pro jistotu se ptám..Děkuji

@Gabi:
Jak píše Mesi, přes snoubenecké vízum je to správné a lehčí. Podle těch návštěv to vypadá na delší známost, takže by neměl být problém pro pohovoru na ambasádě prokázat, že to není jen “na oko”.

@Gabi: Abyste spolu mohli v USA zit, potrebujes snoubenecke vizum a pak on musi pro tebe zazadat o GC. Pokud se vezmete bez snoubeneckeho viza, nevznika ti pravo v USA pobyvat dele, nez je platnost tveho (turistickeho) viza. Nasledne manzel zada pro tebe o GC, mezitim ty cekas v CR (vyrizeni trva minimalne rok).

@Franta:

Dobrý den,
mám přítele, který je Evropan a žije již přes 20 let v USA, má americké občanství. Já zatím žiju v ČR, mám víza turistická B2, na která jsem za ním byla 2x na půl roku. Chtěli bychom se vzít. Otázka zní, je lepší přijet na B2 a pak se vzít nebo požádat o snoubenecká víza? V případě snoubeneckých víz – jak dlouho vyřízení trvá, je možnost, že mi je nedají a po stavbě spolu můžeme normálně žít v USA?

Děkuji

@Franta: @Lukáš: Moc děkuji, už v tom mám jasno.

@Amala: @Franta:
Ještě bych doplnil, že je to přece naprosto v pořádku hlídat si svoje hranice, své území, abych měl přehled kdo a co sem jede provádět.
To jen u nás v Evropě jsme už dost zdegenerovaní/tolerantní nebo spíš je nám to vnucováno.
Ale to je na jinou diskuzi.

@Amala:
Amíci jsou podezíraví. U přítele je možnost podezření, že za ním jedeš, aby sis ho vzala. A to není na ESTA nebo vízum úplně v pořádku, k tomu je třeba snoubenecké vízum. Stejně tak pobyt, ESTA i vízum jsou turistické a běžný turista nemá dovolenou 3 měsíce nebo dokonce půl roku. Proto je dobré mít v takovém případě připraveny přesvědčivé argumenty.
Problémy být můžou a nemusí, záleží na imigračním, a jak na něj působíš.

Zdravím, moc se v těchto věcech nevyznám, a tak mám dotaz, proč jsou problémy s delším pobytem a přítelem z USA? Děkuji za odpověď.

@Sebas:
Jedete na dovolenou ke kamarádovi vašeho strýce, to je v pořádku. Poproste ho o zvací dopis, možná nebude potřeba, ale je to plus k dobru. Pokud neumíte moc anglicky, tak si otázky a odpovědi napište předem a přeložte. Až přijdete na řadu, tak imigračnímu naznačte, že cestujete spolu, a jestli můžete také spolu k němu. Uvidíte, co on na to.

A teď to “zvláštní”. Jedete tam na měsíc, ty jsi dal v práci výpověď, bratránek skončil ve škole. Pokud se imigrační ptát nebude, tak je to v pohodě. Pokud se zeptá a vy mu tohle řeknete, co ho asi napadne? Mě napadlo, že tam jedete pracovat. Ale třeba to tak jen vypadá.

PS: Jen připomínám, že v USA je alkohol povolený až od 21 let. Takže bratránka nepustí nikam, kde se alkohol podává, kluby, bary…

Este taky doplnok…obaja mame ang. nic moc je lepsie pre nas pristupi naraz a tak nejak sa doplnat alebo radsej kazdy sam..? Moc dakujem za odpovede..

Ahoj vsetkym, 19 Aprila odlietam s bratrancom do L.A na mesiac za kamaratom môjho stryka, ja 23r bratranec 19r- poziadal o predcasne ukoncenie rocniku ja som dal vypoved v praci. Znameho môjho stryka som videl len raz a pozval nas na navstevu jeho som uviedol aj na estu, poskytne nam ubytovanie a bude nas sprievodca. Vypliva s toho ze nemame skoro ziadne zaväzky na Svk. Môze tto vzbudzovat podozrenie pri pohovore..? Som len trochu neisty po precitani si fora..Dakujem..

@Honza:
Pohovor už je pohoda, problém je se k němu dostat. Na to musíš být v procesu na Green Card. Ta se dala (možná ještě půjde) “vyhrát” v DV programu, případně ji získáš jako manžel/registrovaný partner občana USA nebo přes přímého rodinného příslušníka (dítě, manželka, rodič).

Zdravím, v případě, že se chci do USA odstěhovat natrvalo a legálně pracovat, jak probíhá pohovor? Děkuji

@Miloslav Suda: Koukni na Bílý dům / The White House: Informace, zajímavosti…, tam nějaké informace najdeš.

A koukám…, že už jsi se tam ptal a odpověď dostal.

M

Ahojky,letíme 1.6.2017. Chtěli bychom návštěvu Bílého domu. Musim žádat,ale nevim jak sehnat k vypnění formulář. Můžete poradit. Moc díky M.Suda

@Lucie:
Jo můžeš. Snad jen v New Yorku s ním bojují, protože prý berou klienty hotelům. Ale to je věc úřadů a pronajímatele.

Ahoj, letím poprvé do USA, chci se zeptat, zda je možné na imigračním u otázky, kde budu bydlet přiznat ubytování přes AirBnB?
Díky :)

@David:
S mamkou neporadím. Jestli rovnou přiznat nebo ne. Případně přiznat, až kdyby se zeptali. Ale určitě vědí (minimálně to mají v systému), že přiletěla, ale už neodletěla. Otázkou je, jestli si ji s tebou spojí díky otázkám ve formuláři ESTA. Třeba se jen zeptají na účel cesty a popřejí příjemný pobyt, jako ve většině případů.
Pracovní smlouvu neber, tu si nikdo číst nebude. Lepší bude zvací dopis od toho Čecha, co má zelenou kartu nebo něco v tom smyslu. Ale pouze v případě, že má GC. Protože “něco v tom smyslu” zní divně. Buď má GC, případně občanství nebo nemá nic.
S angličtinou ti může pomoct papír s předem sepsanými a přeloženými otázkami. Projdi si články
Imigrační kontrola v USA: Jak jí úspěšně projít
Pohovor s imigračním úředníkem po příletu do USA: Vaše zážitky a zkušenosti

A jen drobnost na závěr. Letíš s přítelkyní a dcerou, tak by bylo dobré mít doklad dokazující, že je to tvá dcera. Aby po přítelkyni nechtěli potvrzení otce, že o cestě ví a souhlasí s ní. Je to taková prevence před únosem dítěte jedním z rodičů. Možná to nebude potřeba, ale lepší něco mít, než to pak řešit někde na letišti v USA.