Pečený krocan patří k americkým Vánocům stejně neoddiskutovatelně jako Santa Claus nebo osvětlené domky. Každá rodina si pečlivě ochraňuje recept na tu svou nejlepší nádivku do krocana. Recept na krocana je nejméně tak tajný, jako ingredience Coca Coly nebo kód nukleárního kufříku Baracka Obamy.
-
Obsah článku
Ingredience na krocana
- krocan o hmotnosti zhruba 7 kg
- hrníček medu
- polovina hrníčku rozehřátého másla
- čtvrtka hrníčku extra panenského olivového oleje
- 2 čajové lžičky sušené a nadrcené šalvěje
- 2 čajové lžičky soli
- 1,5 čajové lžičky namletého černého pepře
- 1 čajová lžička nasekané čerstvé petrželky
- 1 čajová lžička nasekaného tymiánu
- 1 čajová lžička nasekané bazalky
-
Postup přípravy krocana
- Předehřejte si troubu zhruba na 170 °C. Krocana omyjte vodou, osušte papírovými utěrkami a zvenku i zevnitř ho potřete olivovým olejem.
- V menší misce spolu smíchejte čajovou lžičku soli, půl lžičky pepře a půl lžičky tymiánu a touto směsí posypte krocana.
- Klidně v té samé míse spolu smíchejte med, rozehřáté máslo, šalvěj, petrželku, bazalku, lžičku soli a lžičku pepře. Směs důkladně promíchejte, potřete jí krocana a šoupněte ho do trouby.
- Krocana pečte zhruba dvě hodiny do doby, barva masa u kosti by neměla být růžová. Pokud máte k dispozici teploměr, zasuňte ho do nejsilnější vrstvy masa. Teplota by měla dosahovat zhruba 82 °C. V průběhu pečení krocana průběžně potírejte medovou směsí, nešetřete jí!
- Po dopečení krocana vyndejte z trouby, přikryjte alobalem a nechte zhruba čtvrt hodinky odpočívat na teplém místě. Pak ho můžete nakrájet a podávat.
Diskuze k článku (1)
A kde seženu sedmi kilového krocana? :) Teď nedávno jsme jednoho kupovali a všichni mají přes 15kg. Nevejdou se nám ani do trouby.