Komentáře k článku Nejčastější dotazy před cestou do USA

↩️  Nejčastější dotazy před cestou do USA
💬  Celkem 1420 komentářů, zobrazuje se posledních 500. Nejnovější jsou nahoře.

Zdravim vsechny,
syn pojede v cervnu 2024 sam do New Yorku (je mu 16 let, mluvi perfektne anglicky a je schopen se orientovat sam na letisti, spolu jsme cestu i nekolikrat absolvovali). Jede navstivit nase pribuzne, kteri ho budou na letisti v NYC cekat. Bude mit souhlas nas rodicu s  vycestovanim – moje otazka je: “je potreba, abych mu platila jeste Unaccompanied Minor”?
Dekuju moc

@Ondra: Dobrý den, informace o covidu máme v samostatném článku: https://chcidoameriky.cz/covid-a-cestovani-do-usa

Očkování už není povinné, vycestovat do USA lze i bez něj. :-)

Navrhuji založit nový odkaz (aktuální pro rok 2023) s upřesňujícími informacemi o COVID očkování pro cesty do USA …

Zdravím cestovatele. Jedeme s manželkou v květnu do New Jersey za dětmi a vnoučaty. Máme tři dávky očkování, takže jsme v klidu. Amíkům se o tom prokážeme tím, co tady ? Tím tiskopisem, co máme na portále Ministerstva zdravotnictví ČR, nebo požadují něco speciálního ? Děkuji za info. Vy jste tu zkušení a já bych to musel hledat.
Když se zeptám syna, co chce dovést z rodné hroudy, tak prý nic, jen slivovici a tvarůžky.
Je mi známo, že můžeme bez cla vést litr na osobu. Kdybychom toho vzali víc, nevíte, kolik by dělalo clo ?
A poslední dotaz. Tvarůžky se logicky nepočítají mezi tvrdé sýry. Nemate někdo zkušenost, jak k tomu přistupují, kdybychom je přeci jen vezli ? Nerad bych se dohadoval, nebo s tím měl potíže. Děkuji

@Tom: zdravím, chystám se do USA v květnu. Stačí tedy 2 dávky očkování, i když skončila platnost 7/2022? Díky za radu.

@Martin M.:
Amíci chtějí očkování, EU certifikát je jim u zádele

Zdravím měl bych dotaz… Plánuji cestu do USA ale muj evropský ccovid certifikát už vypršel v platnosti. Mohu i tak cestovat do usa? Na stránkách cdc píší že musím být ockovan, ale nevím co se stane když se objevím na letišti s propadnutym covid certifilatem

@Marek:
Sám jsi chřipka. Amíci ta pravidla nastavili jasně a jen tak je neodvolají. Není to tak dlouho, pár dní, co do Itálie dorazilo dost pozitivních turistů z Číny. Uvolnění tedy nečekej. Takže v klidu na výlet leda tak na Mácháč nebo si můžeš sednout před domem do trávy. Do USA jen s plným očkováním.

Musíš mít platné očkovaní, ted to také řeším, protože mám jen jednu dávku, tak musím pohledat, jestli stačí jen další dávka, nebo budu muset jít na 2.

Ahoj. Rok 2023 je tady a tak se zeptám, stále se v USA řeší nějaké opatření ohledně té chřipky co tu řádila od roku 2020? Nebo už je to přešlo a můžu sednout na letadlo a vydat se v klidu na výlet?

@Helena: Ne, nebudou.

Ahoj, chystáme se do NY s neočkovanými dětmi. Dočetla jsem se, že děti mají do 17let vyjímku z očkování, nicméně je jim doporučen test 3-5 den pro příletu do USA.
Máte někdo reálnou zkušenost, zda je toto skutečně v USA vyžadováno a např. při cestě zpět kontrolováno? Letíme se Singapore airlines, budou chtít po dětech test před odletem z ČR?
Díky

@Věra: jak uz je tu psano. Od 12. cervna na 90 usa zrusili testy (osobni zkusenost, test neni nutny, pouze certifikat o ockovani.). Po teto lhute budou usa revidovat a nebo nechaji v platnosti. Takze zjednodusene receno pokud pojedete do 12. Zari tak je jistota ze test mit nemusite. Po tomto datu (tech 90 dni) se uvidi co na to usa

Ahoj letíme do USA v září – a co teda testovat nebo ne?Manžel říká ne já ano nechci mít problémy.Dík za odpověď

Ahoj Všem, mám pár dotazů a budu moc ráda, za jakoukoliv zkušenost :)
1) V září letíme do NYC a nikde jsem nenašla, jestli si s sebou mohu vzít doplňky stravy, jako např. drmek v kapslích apod. nejsou to léky předepsané od doktora, ale budu je mít v orig. obalu…Budeme tam skoro 3 týdny, proto to řeším a bojím se, že mi to vyhodí a není to levná záležitost.
2) Koupě SIMky s neomezenými daty – chci řešit až na místě, plánovala jsem vletět do T-Mobile – nebo si myslíte, že je to zbytečné a stačí když si koupíme kartu někde v drogerce a sami aktivujeme? (máme obě Apple). A  jestli stačí koupit 1 simku neomezenou a připojit druhého člověka přes hotspot?
3) Letěl tu někdo poslední 3 měsíce se Singapure Airlines, jestli je pravda, že se jejich servis tolik zhoršil?

Moc děkuji Všem za radu :)

Nedávno se paní ptala na knedlíky v prášku a co hrubá mouka – může nebo nemůže se vézt? Dík

@OP:
jo, souhlasím …. jsem jen trochu náročnější no :D …. zkusil jsem si nainstalovat i appku (T-mobile) Prepaid esim a přes ni lze koupit předplacené tarify, tak zkusím asi tam …. nebo třeba se ještě ozve někdo s nějakým zajímavým tipem :-)

L@Pavel: Bohužel jsou to pouze data no, takže jenom facetime/whatsapp atd. Na tu klasiku bych koupil na místě sim kartu, ale je to takové povede se mi aktivovat, nepovede. Půjde, nepůjde. Většinou dnes lidé chtějí ty data hlavně a tam je airalo bez problému.

@OP:
aplikace hezká, ale zajímá mě nejen datová, ale kdyby tam byly i hovory do ČR (předpokládám, že budu nucen nějaké pracovní hovory vyřídit). V rámci skupiny volání v USA přes viber či whatsapp …. Někdo případně nějaký tip?

@Jarda: pokud vas mobil podporuje esim, tak jednoznacne pouzijte aplikaci airalo (je na ios i android)

Ahoj všichni, mám dotaz k sim kartě v USA, koukal jsem po netu a vychází mi nejlíp T-mobile a tourist plan. Sedí ? Nebo jak řešíte / řešili jste vy ? Dále dotaz, spíš ověření, že na SFO si simku nekoupím a budu muset do nějakého kameného obchodu v SF. Díky Jarda

Zdravím “obdivovatele” Ameriky…
Pokud to někomu pomůže…před týdnem jsme se vrátili z Miami.
Odlet z Prahy /Frankfurt / Miami s Lufthansou. V Praze na letišti nutné min.2 očkování (mi máme 3) + PCR (1den) + příletový formulář (americká CDC má 7 listů, ale stačí prví a poslední list). Ve Frankfurtu již žádná kontrola. V letadlech vždy nasazený respirátor který kontrolovali. V Miami jen kontrola pasů ….
Odlet z Miami/Curych/Praha se Swiss. V Miami úředník swissu kontroloval příjezdové formuláře i očkování. Žádný PCR test !!! Pak označil zeleně pas a pustil nás k odbavení. Odbavení, kontrola a vstup do letadla. Opět kontrola respirátorů. V Curychu žádná kontrola. Zase jen v letadle respirátory. V Praze na letišti žádná kontrola. Ani příjezdový formulář.
Ještě dodatek …
Asi v prosinci tu byla diskuse na půjčení auta. Mi měli půjčenou CX-5 na týden za 250 dolarů s min. pojištěním. Dostaneš plnou nádrž a plnou zase vrátíš. Autopůjčovna Budget asi 1,5 hod na sever od Miami (West Palm Springs). Podotýkám dcera má GC, americký řidičák i pojištění svého auta…možná i proto byla cena tak nízká. Auto si brala na sebe. Nádrž nás stála cca 45-50 dolarů. Já najel asi 800mil. Mimochodem galon stojí cca 3,20-3,70 dolaru. Na naše litr za 15-16 kč !!!

Zdravím.
V únoru letíme do New Yorku. Ohledně Covid-19 opatření je potřeba mít dokončené očkování a navíc negativní PCR test nebo potvrzení o prodělání covidu v posledních 90 dnech. K tomu prodělání nemoci, nevíte, zda stačí jen ten certifikát o prodělání nemoci s QR kódem? Na všech amerických stránkách píší, že je potřeba mít nějaké dva dokumenty: ,,Documentation of Recovery from COVID-19 in the form of a positive COVID-19 viral test on a sample taken
no more than 90 days prior to departure and a letter from a licensed healthcare provider or public health official
stating that the passenger has been cleared for travel.”
Děkuji za odpovědi.

@Dana: Ahoj, my jsme se vraceli Lufthansou přes Frankfurt. https://www.lufthansa.com/xx/en/flight-information – info v části: Information for passengers on flights to Germany / Passengers with an international connecting flight in Frankfurt or Munich are requested to observe the following points. Stačil tedy pouze jeden z těchto dokladů: očkovací certifikát, certifikát o prodělané nemoci, anebo jakýkoliv negativní test.

Ahoj, prosím Tě je to ofiko, že test při návratu z USA není potřeba nebo je to náhoda,když nekontrolují? Jsme objednání na na test,
V USA, ale při Omicronu člověk musí počítat se vším..díky za odpověď

@Tibi: Už jsme se vrátili, při odletu z Ameriky není potřeba žádný test, stačil evropský očkovací certifikát. Příjezdový formulář do Česka jsme vyplnili on-line až den po příjezdu.

@Stanislav:
Ahoj. Prosimtě už jste se vrátili z Ameriky ? Jak je to pro zpáteční cestu domů ? Chtějí američané při odletu taky PCR test ? Na stránkách mzv.cz se o tom nepíše. Jen v Praze vyplnit příjezdový formulář pokud jsi plně očkovaný…

Zdravím všechny cestovatele….
Dnes mi Lufthansa poslala odkaz na formulář k odletu (https://tinyurl.com/f39bu7dt).
Myslím že je to stejný jako od americké CDC.

@Tibi: Ahoj, před týdnem jsme letěli do USA přes Mnichov. Měli jsme připravené tyto formuláře: https://www.cdc.gov/quarantine/pdf/Combined-Passenger-Attestation-Amended-Testing-Order-12-02-2021-p.pdf?fbclid=IwAR34pweEArs3QILd4jktgtbKWc6vEiFLtCiiIpXfNCntIMk7WFrQijUDv5I (sedmistránkový), ale při check-in v Praze nám dali vytisknuté jiné, dvoustránkové (podobné – zkrácené). V Praze po nás ještě chtěli kontakt, kde se budeme nacházet v  USA. Pak ještě budeš potřebovat samozřejmě očkovací a testovací certifikát. My jsme si udělali antigenní přímo na letišti v Praze během půl hodiny. Pro jistotu jsme měli vše vytisknuté, ale nikde jsme to už neukazovali, pouze v Mnichově se nás ptali jestli máme vše potřebné, my řekli že ano a to bylo vše. V podstatě kromě Prahy vše proběhlo rychleji než v našich minulých cestách do USA.

Zdravím…
Čtu zde kolik lidí letí nebo už odletělo do USA, ale nikdo zde nedal ještě odkaz nebo i kopii formuláře nato zda potřeboval příjezdový formulář do USA ?! A hlavně jaký !!! Já ho zatím nikde nenašel. Jen samé informace o vakcínách a PCR testu. Letíme v lednu přes Frankfurt…pokud se něco opravdu vyplňuje (odevzdává),tak v Praze nebo až při přestupu do USA (u mě Frankfurt) ?
Díky za konkrétní informace…

To tam letis s dětma a vdas se a zustaneš a požádá o gc a dostaneš ji hned… letenka jen tam?, máš víc info že státu atd – no to asi nebude jednduche – a víza atd omezení doby…, děti, atd

@Jana:
U něj by to mělo být jako u toho 14letého. Amíci to dělí až od 21 let. Ale tohle by ti určitě řekli na imigračním.
https://www.uscis.gov/green-card/green-card-eligibility-categories

Ahoj, mam dotaz.
Budu se vdavat do USA. Samozrejmne z lasky. Muj dotaz zni, mam dva syny 14 a 18 let. U 14tileteho neni problem, ale zajima mne18tilety syn. Jak on muze ziskat green card .Tak aby tam mohl byt s nami hned. Dekuji za odpoved

@Hanka: A můžu se zeptat – stačil antigenní test? nebo musí být PCR? Protože v požadavcích to nerozlišují, tak doufám, že antigen je OK. Díky.

Letěl jsem Praha-Varšava-JFK

Formulář jsem měl připraven už z domova prázdný pro jistotu (lot měl přímo odkaz na webu v úvodu, u jiných aerolinek jsem hned takhle na hlavní straně nenašel). Myslel jsem, že potřeba nebude, proto jsem ani nevyplňoval, nikde se o něm v souvislosti s cestou do USA nepsalo. V Praze vidět nechtěli. Nakonec to bylo tak, že u boardingu u gatu ve Varšavě personál papíry měl a všem rozdával a vyplňovalo se adrenalinově na poslední chvili u gatu kde přímo říkali co kde zaškrtnout a podepsat aby běželo co nejrychleji a nezdržovalu se.

@DF: Díky moc DF za reakci ! :) Takže pouze si tento formulář připravit(2x) a pokusit se vyplnit a případně požádat o pomoc leteckou společnost ? :)

Jen se tě zeptám Varšava byla tvé přestupní místo nebo si odtud odlítal? :) Ptám se proto, zda jsi tento formulář předkládam při odletu rovnou do USA z Varšavy nebo až jako na přestupním místě ? :)

Děkuji mnonokrát :)

PS: Zeptám se @petrnovák , byla by Petře možnost tento formulář zde vzorově vyplnit jako případnou ESTU?

Děkuji

Ve Varšavě při boardingu do USA (s Lotem) jsme stáli ve frontě a nějak se táhlo a opravdu šlo o tento formulář. Obsluha letecké společnosti s tím každému pomáhala. Já jsem byl poslední ve frontě na boardingu a byl jsem tím zaskočen a během minuty vyplnil. Bylo v takovém spěchu, že podle mě muselo být hodně formulářů zaškrtnuto špatně, ale nikdo od Lotu neřešil. Stačilo jim, že člověk “něco” vyplnil a rovnou posílali už do letadla, aby se nezdržovalo dále. Pak ještě v letadle rozdávali formulář s místy pobytu v usa a další věci. To celníka na JFK vůbec nezajímalo, tak jsem pak hodil do koše. CBP chtěl vidět jenom očkování, ani test ho nezajímal.

@Jana: Pokud by se opravdu jednalo o tento formulář nebylo by možné,zde utvořit záložku,kde by tento formulář byl názorně vyplněn? Něco jako ESTA. To by mohlo dost lidem pomoct :)

Předem děkuji

@Hanka: Mohu se zeptat,který formulář máš na mysli ? Popřípadě přímo odkaz na něj děkuju :)

PS: Předpokládám,že si tento formulář vytisknu a vyplněný přinesu na letiště,kde ho předám posádce,která ho zkontroluje?

Děkuji za info

Fred

@Hanka: Díky za info, ten formulář kontrolovali v Praze nebo na přestupním místě?

Do USA jsme dorazili 12.11., stačí očkování, test před odjezdem a vyplněný formulář( kontrola pouze před odletem), po příjezdu již není třeba.

Myslím, že povinnost testovat se po 3 – 5ti dnech po příletu do USA mají jen neočkovaní, očkovaným je to pouze doporučeno: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/

Zeptám se a víte někdo,jak funguje v USA testování? Je tam uvedeno, že se musíte mezi 3 až 5tým dnem v USA testovat? Víte někdo kde a jak?

Myslím to tak, zda stačí udělat antigenní test zakoupený třeba v lékárně? Nebo se v každém státě nechází nějaký mobilní stánek,kde se mohu testovat? Jak je to s PCR metodou a kolik to případně stojí a kde se objednat?

Jsou někde tyto informace?

Jedná se mi o to nalézt tu nejjednodušší způsob jak se v USA po příletu mezi 3-5dnem testovat. Děkuji za veškeré odpovědi

Co jsem tak našel je : 1) https://ctrlv.cz/8Bet nebo https://ctrlv.cz/Ng8B => ty prvotní 2 body co se tu řešily + poslední 3tí bod -> ( https://www.cdc.gov/quarantine/pdf/combined-passenger-attestation-p.pdf ) , což předpokládám,že musí člověk vyplnit před cestou a mít to při sobě.

Budu rád pokud nám někdo,kdo se dostane do USA sdělí co všechno pro něj bylo potřebné. Dle toho co jsem našel na internetu by ve zkratce mělo stačit plně ukončené očkování , test na covid nejdříve 3dny před odletem do USA a poskytnutí údajů letecké společnosti.

Jak říkám,budu rád za korekci nebo doplnění.

Taky si myslím…jen mám teď obavy o testy. Zda dostanu včas vyrozumění !!! Mimochodem, je tam datum odběru nebo datum kdy byl vzorek kontrolován v laboratoři ?! Někdo prý čekal na potvrzení i 3 dny. Odlétáme v pondělní v 6h a testy jsem chtěl nechat dělat sobotu nebo neděli. Myslím, že výsledky posílají na email. Snad budou na letišti stačit v el.podobě v mobilu. Už nebudu mít čas je vytisknout…
Taky prosím kdo již odletěl nebo do konce roku poletí ať jsem napíše podrobnosti jak to probíhalo.
Přeju všem šťastnou a bezproblémovou cestu i s dovolenou…

@TIBI: Dle mého názoru bude stačit ukončené očkování tak,jak ho máte a PCR bych si stejně dělal co nejblíže odletu.Někde jsem četl,že stejně musíš mezi 2-5dnem se nechat znova testovat( jestli antigen nebo pcr,to fakt netušim….

Každopádně pokud se tam někdo dostane,POPROSÍM hoďte sem info,jak to u Vás proběhlo dík !

Zdravím”opět” všechny znalé amíky….
V lednu 2022 letíme na Floridu. Můj dotaz k vám – jsme 2x očkovaný, ale v prosinci to bude již 180 dní od druhé dávky !!! Má někdo informaci zda nyní po otevření hranic stále stačí 2 očkování + PCR test před odletem ?! Když podstoupíme i 3 dávku musíme mít i přesto PCR testy ?! Musí test před odletem být platný (3dny) až do cíle nebo jen před prvním odletem z Prahy (přestup ve Frankfurtu) – Miami ? Potvrzení o očkování Covid pas asi Američané uznávat nebudou ? Co vše je k cestě do Ameriky zapotřebí ?
Předem děkuji za pochopení a odpovědi.

@Lucie: razitko v pasu

Ahoj, prosím Vás, máte někdo zkušenosti s cestou do USA přes Chorvatsko? Zajímá mě především, jak budu prokazovat na imigračním, že jsem strávila 14 dní mimo Schengen.

Ahoj,tak co myslíte vyjde to letos do USA?Loni to nevyšlo,tak čekám na nejnovější zprávy.D.

@Lubomir:
Účet si v USA můžete zřídit běžně. Založila jsem si ho při pobytu tam u Wells Fargo bank. Když něco potřebuji vyřídit, mají tam linku pro volání ze zahraničí.

J

@Franta: takže dejme tomu sance tak 5% ze 100,větší naděje by asi byla ikdyz má dotyčný zkušenosti v oboru dělat velmi nekvalifikovanou profesi jako každý novy emigrant z Evropy. Zajímavé je ze stejny způsob procesu a migrace má také Kanada https://zvedavec.org/komentare2000/08/99-chceme-emigrovat-do-kanady-poradte.htm

@Jiří Gabriel:
Detailně jsem to nestudoval, ale pokud nemáš nějakou dobrou vysokou, tak to asi nikoho zajímat nebude. Učňák jim asi nic neřekne. Mají tam své codes (normy a tak) a pokud je naznáš, tak vlastně nic neumíš. U nás taky nemůže dělat třeba elektrikáře jen tak někdo, ani když to zná ze své země. Pro daný obor si tam budeš muset vždy udělat nějaké zkoušky a na ty se to budeš muset naučit ve škole. Počítej s tím, že budeš začínat od začátku. Postup v práci pak bude záviset od toho, jak svou dosavadní praxi dokážeš skloubit s jejich požadavky. Pokud bys chtěl dělat sám na sebe, tak to bude asi o krapet složitější.
Co se týká vzdělání a praxe, tak požadavky jsou napsané u přihlášek na GC, odkaz na O*Net Online je v článcích o DV programu. Tam je i vidět, o jaké obory je zájem. Týká se to GC, ale asi to bude stejný základ i pro ostatní druhy pracovních víz. Něco trochu jiného je, když tě tam firma posílá pracovně nebo tě tam Amíci na nějakou práci potřebují.

J

Zdravím jak funguje schvalovací pracovní proces v USA co se týká uznávaní úrovně kvalifikovaného vzdělání v učebním oboru ze střední Evropy s 10letou evropskou praxí v oboru ale bez 0 praxe v oboru na území USA?

@Franta:
Ok, jasně, chápu. Tak, díky.

@Václav:
Jak jsem psal, je to teorie. Nijak jsem to neplánoval rozvádět a zkoumat.

Přidám jen další odkaz s informacemi.

@Franta:
Díky moc za odpověď a za objasnění, Franto. Ano, o tom jsem před nějakou dobou něco málo asi také slyšel, že by se teoreticky možná do USA dalo vycestovat takovým způsobem, jak jsi popisoval, ale máš pravdu, že muset pobýt někde mimo EU 14 dní, než bych mohl odjet do Států by asi byla trochu otrava… :)

Můžu se ještě zeptat na pár otázek v souvislosti s takovou teoretickou cestou? Samozřejmě, jsem si vědom toho, jak jsi psal, že jsi nezjišťoval reálnost takové cesty a že je to jen teorie, ale i když s tím nemáš zkušenost, tak kdybys mohl říct třeba svůj názor, případně, kdokoliv další, kdo by to tu četl a měl by k tomu co říci nebo by s tím měl zkušenost, tak bych byl rád za jakékoliv poznatky, jelikož já zatím nepatřím k těm nejzkušenějším, co se cestování do Ameriky týká. Zatím jsem tam byl dvakrát na ESTU v předchozích letech.

1) Jak jsi napsal “odbýt případnou proceduru”, tak tím jsi měl na mysli klasický pohovor s imigračním úředníkem, celní prohlídku apod. nebo něco méně obvyklého v souvislosti s cestováním v této Covidové době, např. nějaké další kontroly, přísnější kontroly nebo karanténa apod.?

2) Rozumím tomu správně, že kdybych tedy odcestoval do nějaké země mimo EU, odkud by mělo být možné odcestovat do USA, např. Dubaj, tak když by se jednalo o zemi, která není součástí Visa Waiver Program, tak bych z té země asi nemohl vycestovat na ESTU, ale musel bych žádat o nějaké turistické vízum? A pokud je to tak, tak bych asi musel o to vízum žádat v té zemi, odkud bych chtěl cestovat do Států, třeba v tom Dubaji na Americkém velvyslanectví nebo tady u nás na US Embassy v Praze?

Nebo je to tak, že tady je podstatné to, jestli jsem občanem země, která je součástí Visa Waiver Program a tudíž, kdybych jako občan země, která v tom programu je chtěl vycestovat od USA ze země, která v tomto programu není, tak bych stále mohl vycestovat na ESTU?

3) Pak jsem ještě přemýšlel, kdybych jako občan ČR takhle přicestoval do USA např. z toho Dubaje, tak nemohl bych případně imigračnímu úředníkovi připadat nějak podezřelý v tom smyslu, že by viděl občana ČR, který k nim (do USA) přiletěl přes Dubaj a aby si nemyslel něco jako, že jsem se třeba nějak snažil obejít nařízení nebo že mám v úmyslu nějaké nekalosti a nakonec by mě tam třeba nevpustil?

4) Pak jsem si ještě říkal, kdybych letěl např. z toho Dubaje, tak bych asi musel splňovat požadavky, které jsou kladeny na všechny cestující, kteří odtamtud cestují do USA, je to tak? Např. kdyby bylo od všech cestujících, kteří cestují z Dubaje do USA vyžadován např. negativní test na Covid, případně jakékoliv podobné požadavky, tak bych si ho asi také musel někde tam, těsně předtím než bych odletěl do Ameriky, zařídit?

Díky moc za jakékoliv poznatky.

@Mia:
Nejsem si jistý, že jednotlivé státy USA by situaci cestování v době Covidu řešili samostatně bez ohledu na federální nařízení/doporučení. Nebo to o 14denní karanténě píšeš jen všeobecně? Jinak by stačilo jet někam, kde karanténu nechtějí a dál jet autem tam, kam chci já.

@Václav:
Tak ono by to asi šlo “obejít”. Odjet někam, kam se od nás může a my můžeme tam a odtamtud se může do USA, být tam 14 dní+ a pak hurá do Států. Tam si odbýt potřebnou proceduru a “užít” si dovču. Ale komu normálnímu by se takhle chtělo cestovat? Nezjišťoval jsem reálnost takové cesty, je to jen teorie.
Ale při první vlně takhle někteří cestovali, například přes Vídeň, za exotikou. Když se mohlo do Rakouska, tak hurá na výlet, tam na letiště a pryč. Po dovolené zase zpět a na hranicích říct, že se vracíte z pobytu v Rakousku.

@Patrik: @Franta: @Mia:

Ahoj všem, četl jsem tu vaše poslední komentáře ohledně toho, jestli se neví, zda na jaře/v létě už bude možné cestovat do USA, jako turista a jak jsem četl poslední komentář od Mia, že záleží na státu, některé vyžadují 14 dní pobyt v karanténě, tak rozumím tomu tedy správně, že za určitých podmínek, (např. ta karanténa 14 dní, pokud ji ten daný stát vyžaduje) tak cestovat do USA, jako turista už možné je?

Z toho, co je mi známo, tak já jsem naposledy četl, že občan ČR nemůže cestovat do USA, pokud v posledních 14 dnech pobýval na území států schengenského prostoru, Velké Británie, Irska, Brazílie, ČLR a Íránu. Z toho jsem rozuměl, že to tedy možné není nebo alespoň ne z těchto výše uvedených konkrétních zemí, takže mě to trochu překvapilo. Ale, samozřejmě by to bylo příjemné překvapení :) Také čekám čekám na to a vyhlížím informace, kdy se opět bude moci do USA cestovat :)

Kdyžtak mě prosím opravte, jestli se pletu nebo jestli mi něco uniká.

Díky moc.

Ahoj, zalezi na Statu…nektere vyzaduji 14 dnu v karantene.

Ahoj, nějaké info, jestli se třeba už na jaře/v létě bude moct letět do USA? Jako turista :)

Dle informací od kamaráda, který má kamaráda na pozici hlavního imigračního policisty( úředníka) tak se do USA běžně dostávají lidé i s Estou a to přibližně od 14.9. Problémem je prý se dostat do letadla.Jakmile se dostanete do letadla,které letí z nějaké země eu,pak stačí mít potřebné doklady a budete vpuštěni :)

@Jana:
Až to úřady povolí. Jiná odpověď je zbytečná spekulace.

Kdy si myslíte, že bude možnost vycestování do USA i s Estou ?

Ahoj, pokud by letěl rovnou do Čr, tak by tutově musel rovnou na test a do karantény, kde by 12-48h (někdy to jde i rychleji) čekal na výsledky. Pokud přestupuje např. Franci atp. tak to už jde o jejich předpisy a v takovém případě bych si raději udělal před cestou max. 2-3 dny starej test, aby si ho tam nenechali taky v nějaký karanténě, protože když teď třeba čech jede na Slovinsko a neprojíždí dál tak i tam musí zůstat 14 dní v karanténě.

Ahoj,
je to asi trošku mimo téma cesty do USA, ale nevíte někdo, jak je to v tuto dobu s návratem z USA? Mám přítele v Alabamě a v srpnu se má vracet.
Asi bude potřeba test nebo karanténa, ale k tomu testu – je lepší ho udělat už tam nebo stačí při návratu do ČR někde u obvodaka? Není třeba podmínkou mít negativní test už do letadla nebo tak něco.. ? Popravdě teď nevím, přes co se vrací, jestli Francie, tak aby ho nechtěli už třeba tam? Vůbec se v tom neorientujeme.
Omlouvám se, pokud dotaz někomu přijde stupidní, ale já nevím, kde hledat
Předem díky. Denisa

@Štěpán:
Walmart :D
Asi bych ti opravdu doporučil mrknout se do jakéhokoliv Walmart Super Store…do USA jsem jel jen “na lehko” a spacák, stan a tak jsem si koupil ve Walmartu. Fakt pěkný spacák, který používám stále i v ČR za $12, stan pro 3 za $20, karimatky, nádobí za úplně směšnou cenu.
A při návratu zpět můžeš udělat dobrý skutek a nechat toto levné vybavení nějakému bezdomovci cestou na letiště ;)

Ahoj, poradí někdo krám v USA pro nakoupení kempovacích potřeb ? Nejlépe nějaký velký řetězce, které nebude problém najít. Moc díky

@Petr:
Tady o přestupu na CDG píši, je to druhý odstavec. Mezi terminály je přesun busem https://www.youtube.com/watch?v=kH5e22-XVFc

Zdravím,poprvé letím Ameriky do New Yorku a má tady někdo zkušenosti s přestupem ve Paříži. Přílet na terminal D2 a potom se dostat na terminal E2 za jak dlouho se to da stihnout? Díky moc za rady

@Terka:
Nový pas mi přijde jako blbost, když tenhle ještě platí. Chápu, že dcera vypadá každý měsíc jinak než na původní fotce, teda pokud tam nějaká je.
ESTA musí mít všichni. Viz články o ESTA a podmínka na ofiko webu.

“PRO KOHO JE CESTOVNÍ REGISTRACE NUTNÁ?
Všem osobám, které využívají Visa Waiver Program, musí být pred vycestováním do USA leteckou nebo námorní dopravou schválena cestovní registrace. Cestovní registrace je nutná i pro deti, které nepotrebují letenku, pokud nemají vízum k ceste do USA. Za osobu, která chce Visa Waiver Program využít, muže žádost podat tretí strana.”

Zdravím. Chystáme se v únoru navštívit švagrovou na Floridě. Já s manželem už jsme za ní párkrát byli, ale teď se chystame letět i s naši dcerou (2roky)
Pas má, ale rok starý je teda ještě 4 roky platný, ale je lepší ji nechat udělat nový? A jak je to s ESTA? Musím nechat udělat i jí? Nebo stačí že to mají rodiče? Moc děkuji za odpověď.

@Alena:
ČR je v “Klubu šesti měsíců”, tak že pas nemusí být platný těch 6 měsíců. Musí být platný v době opuštění USA.
Najdeš to i na webu US ambasády https://cz.usembassy.gov/cs/visas-cs/casto-kladene-otazky-o-vizech/, hned druhá otázka.

Ahoj,
potřebovala bych poradit. 17.8. mám svatbu a 17.9. odlétám na měsíc do Ameriky, chci tam jet na pas, kde bude mé staré jméno (nový už se nestihne vyřídit), jeho platnost se starým jménem by měla být tři měsíce, platnost datumová je do roku 2026. Nicméně, dle info na MZV má být platný pas do USA ještě 6 měsíců po příletu. Myslíte, že to bude problém?
Díky!

@Franta: děkuji za info,zámky TSA máme

@vasice:
Já při cestě tam balím kufry vždy a nikdy nebyl problém, vždy dokonce byly zabalené při vyzvednutí. Co ví, tak při odletu z USA by se kufry balit neměli. Ale i tak jsem už letěl a nikdo nic neříkal. Dokonce jsem tam na letišti (tuším, že SFO) viděl i balící službu.
Nevím, že by se to přímo nesmělo, ale je doporučeno je nebalit. Celníky chápu, usnadní jim to práci. Nezabalený kufr s TSA zámkem mají rádi.
Já kufry balím a místo zámku používám stahovací pásku.

Ahojky.Mám dotaz, když létame po Evropě balíme skořepinové kufry do folie.Nyní letíme do USA a slyšela jsem , že se to nesmí. Můžete mi poradit ,máte s tím někdo zkušenosti? Děkuji

Ahoj,dík za informaci , letím na vízum , takže jednosměrně a po čase návrat odjinud. Co se týče těch levných letů , KIWI nabízí kombinaci nízkonákladovek s nutností opakovaného odbavení a někdy i přesunů a z toho mám trochu strach – různé doplatky ,odbavení zavazadla , zpoždění ,imigrační pohovory atd . Máte s tím někdo zkušenost ?? Dík

@jan:
No já jsem koukal na to Kiwi, když jsi se ptal na něj a dal jsem termín 15.6. Včera večer to byla nejlevnější varianta, co tam měli.
Zades si tam Jackson + 250km a najde ti to nejlepší lety v okolí. Při zadávání datumu koukni na častku pod daným dnem. Teď je třeba nejlevnější na 14.6. za 9.443,- do Idaho Falls, za 10.135,- Bozeman a Jackson je za 13.060,-.

Když máš let jen tam, tak cestuješ na vízum? Jen se ptám protože ESTA vyžaduje zpáteční let (nebo odlet jinam), tak abys ho případně měl taky.

Moc děkuji za informace , jedná se mi opravdu o jednosměrnou letenku . Prosím o informaci , kde se dá sehnat za uvedených 13100. Nejde mi jen o cenu , ale taky o spolehlivost a další doplatky jako za zavazadla apod . a taky přestupy atd . Dík. Jan

@Jan:
Kiwi nepoužívám, na klasické cestování je to k ničemu. Standardní lety nesmyslně nabízí s dlouhými přestupy a draze. Ale pokud někdo potřebuje nakombinovat několik letu, tak to může být dobré.
Co jsem koukal, tak mi to pro let Praha – Jackson Hole a zpět na 15.-29.6. našlo nejlevnější letenku za 27.800,-. Pak těch 13.700, co píšeš vypadá dobře. Pokud ovšem nepíšeš pouze o jednosměrné letence. Ta se tam dá ale sehnat i za 13.100,-

@Jan: Cena za letenku vypadá zajímavě. Nicméně na kiwi jsem slyšel i docela negativní recenze, ale sám jsem přes ně nikdy nekupoval. Ideální je pročíst diskuze na netu. Docela podrobný článek o kiwi a podobných službách a jak fungují byl myslím na cestujlevne nebo zaletsi.

Já osobně vyhledávám většinou na skyscanneru, lety pak většinou rezervuju přímo u letecké společnosti, popřípadě přes zprostředkovatele, který má lepší hodnocení (rozdíl bývá pár stovek).

Ahoj , potřebuji se dostat v polovině června do Jacksonu ve Wyomingu .Máte někdo tip na cestu? Díval jsem se na Kiwi-nabízí let se 3 přestupy za cca  9500 + cca 4200 zavazadla.Máte s nimi někdo zkušenost ? Dík .

Ahoj všem.Aktuálně se už nevyplňuje celní deklarace, na letišti je automatický systém pro kontrolu pasu, kde se zobrazují i některé otázky uvedené dříve v celní deklaraci. Platí to tedy alespoň pro lety na JFK. Co se týká účtu, jak zní dřívější dotaz, účet je možné založit běžně například ve Wells Fargo. Normálně žiju v ČR, účet mi založil známý když jsem byla u nich na návštěvě.

Ahoj,
muze mi prosim nekdo vysvetlit jak je to s FLASH Passy v parku Six Flags New Jersey?
Jak presne funguji a jaky je mezi nima rozdil ? Dekuji, Rosta

@Kate:
Máš tu několik článků o ESTA a v diskusích u nich se tohle často probírá. Záleží na závažnosti činu.

Ve formuláři jsou otázky:
2. Byli jste někdy zatčeni či usvědčeni z trestného činu, který měl za následek závažné škody na majetku nebo vážnou újmu jiné osobě nebo státnímu orgánu?
3. Porušili jste někdy zákon týkající se držení, užívání či distribuce nelegálních drog?

Je na tobě, jak svůj “nepodstatný” prohřešek z mládí vnímáš a jak odpovíš. Všichni jste nevinní a byla to jen drobnost, ať už jde o drogy nebo pokus o přejetí policajta. Kladná odpověď samozřejmě může znamenat zamítnutí. Amíci nemají přímý přístup do rejstříku trestů, takže to nemají jak ověřit. Museli by žádat oficiální cestou a to by trvalo dlouho. Ale možná proto teď schvalování trvá déle. Dřív to bylo většinou do několika minut, teď je to více a často využívají celých 72h.

Ahojky,
mate někdo prosím zkušenost, zda je možné získat ESTA se záznamem v rejstříku trestu?
Co když ve formuláři tuto informaci neuvedu?

Dekuji K.

@Radek48:
Něco už jsem psal tady. Snad to bude stačit.

Ahoj všem
Dotázek.
Koupil jsem si speciálně kvůli natáčení lokality kde se natáčel M.A.S.H drona ,tak se ptám jestli si ho můžu vzít sebou z CZ do USA? Aby nemysleli že jsem špion.
Děkuji

@Nikol199513: Pokud jsi v Řecku neměla ani občanství, ani pobyt, nikde ho psát nemusíš.

N

Dobry den potrebuji poradit snoubenec je american chceme se vzit na americke pude chci zacit vyrizovat snoubenecka viza co na to potrebuji? Rodny list, vypis z rejstriku trestu ale problem je te jsem zila v recku dva roky potrebuji i vse od tama kdyz trvala adresa byla porad cesko?

@Franta: Ďakujem.

Ahojte cestovatelia. Chcel by som Vás poprosiť o informáciu ohľadom vstupu do USA. Koncom apríla idem do USA (LA). Avšak koncom marca chcem ísť do Iránu na horolezecký trip. Mám obavu, že ak mi nájdu na letisku pri vstupe do USA víza z Iránu, tak ma nepustia a vrátia ma späť. Nemáte s takým niečim niekto nejaké skúsenosti? Budem za Vaše info vďačný.

@JorckCherry: @Franta: zalezi na predpisech jednotlivych statu. Proto auta prodavana ve state, kde neni nutne mit LP i vpredu, vubec nemaji na frontendu drzak na LP.

@JorckCherry:
To je jak kde, někde jí mít musí, jinde ne. V tomhle mají jednotlivé státy volnou ruku, takže federálně mají značku všechna auta, ale to kde už je na samotných státech.

A jak už jsem ti tu psal. Spoustu odpovědí na své otázky najdeš na Googlu dřív, než ti někdo odpoví tady.

zdravím,měl bych dotaz jak je možné že americké osobní i nákladní automobily mají jen SPZ vzadu ale ve předu už néé. děkuji

Ahoj, moc díky za komentáře. Je to přesně tak a rozumím Robo. Je to jen na mě – můj risk. Jak píše Franta – jedu tam jen na jeden týden a kousek (stejné místo půjčení i navrácení) a proto řeším creditku, kterou nemám a doteď jsem se bez ní obešel. Jako člověk určitě nejsem konzerva, ale u creditky se mi prostě nechce hlídat vrácení peněz. Jak píšeš Robo, že si nič nepožičiavaš- tak to není pravda, prostě si požičiavaš a pak uhrazuješ zpětně. Zapomeneš – platíš poměrně vysoký úrok. Vím, že si můžeš nastavit trvalé platby apod.
Mám účet u KB a u mBank. Z mBank mě uhánějí každý měsíc min jednou, zda nechci creditku. Při posledním hovoru vyplynulo, že si můžu vzít creditku na tříměsíční zkoušku – tak to mi v mém případě přijde asi nejideálnější řešení. A jak jsem psal výše, že se mi to pak nechce hlídat, tak mi možná creditka zůstane už napořád:-)
Ještě jednou díky za vaše rady a postřehy.

@Franta: Dakujem za odpoved. Ja ked som bol v USA v 2000 som dopadol presne tak isto. Kreditky vtedy este vobec neboli ako bezny produkt v banke. Isiel som tam s embosovanou debetkou s tym, ze som mal zabookovane auto… Nepozicali mi ho. Musel som si pozicat z inej pozicovne za 4nasobok ceny. Ked som sa vratil spat na SK, vybavenie kreditky bola prva vec, co som urobil.

Aj ja sa povazujem za konzervativneho. Hotovost mam iba na tringelty a nejake to pivo, pripadne obed. Inak ale pouzivam kartu a to vzdy kreditku (v podstate na vsetko od 100CZK vyssie). Debetku pouzivam iba na vyber hotovosti z bankomatu. A raz mesacne zaplatim cely ucet za kreditku prevodom z uctu (v podstate tymi peniazmi, co som nepouzil za platbu debetkou, takze si nic nepoziciavam). Poplatok za kreditku mam pri tom obrate za 0.

Ano, moze to zhorsovat skore pri brani hypo. Limit na kreditku budes mat ale max 100tis CZK a hypo beries 3miliony CZK a viacej…. Ten limit 100tis CZK to az tak nezhorsi, nie?

Prave preto som sa pytal na dovody preco nie. Subjektivne ma to zaujimalo. Lebo ako som spomenul, drtiva vacsina otazok je v cestine a v slovencine som si taku nevsimol. A myslim, ze mate rovnako vela citatelov aj na SK (beriem pomer 3:1 podla poctu obyvatelov)…

Robo

@Robo:
Jak píše Vašek, kreditka je u nás v jiné pozici než v USA. Tam, kdo ji nemá jako by nebyl. Tam se žije na dluh a splácí se to. Zaplatíš kreditkou a až ti přijde výplata, tak to vyrovnáš. U nás stále dost lidí žije z toho co má a nerado si půjčuje. Stačí zpoždění splátky a jsou z toho problémy. A ani pro mě nemá smyl si pořizovat kreditku jen kvůli cestě do USA. Jezdím tam od 1999 a zatím jsem se bez ní obešel. Jsem spíš konzervativní, takže si s sebou vždy beru dostatek hotovosti a ta platí skoro vždy a všude. Ale jednou přijde doba, kdy i já si kreditku pořídím.

Jinak u půjčoven (respektive u Alama na které se ptal Filip) debetka stačí, když si auto půjčíš na letišti kam přilétáš a vrátíš ho na letišti odkud odlétáš. Nemusí to být na stejném letišti.

@Robo: Jak píšu výše, americkou debitku terminály od kreditky poznají. Českou (slovenskou) ne.
Problém zřídit si kreditku není – ale pokud ji někdo nechce vyuřívat, asi mu připadá zbytečné si ji pořizovat jen kvůli jedné cestě. Těch důvodů je víc – například vám kreditka zhoršuje skóre pro získání hypotéky.

@Filip: Cerstva skusenost mojej tety cca 1 mesiac dozadu (neviem pozicovnu). Teta je obcan USA a vracala sa z pobytu v EU spat domov. Potrebovala si pozicat auto, aby sa z letiska dostala domov a nasledne by ho druhy den vratila. Kreditka jej vyexpirovala pocas pobytu v EU a tak mala debetku… A dopadlo to tak, ze nemala auto.. nepozicali jej ho

Otazky na debetku vidavam vacsinou v cestine. Chcem sa opytat vseobecne… To je v CZ take tazke si vybavit kreditku? Alebo preco to nerobite a riskujete s debetkou?

Robo

@Filip: … jinak v obchodních podmínkách mají snad všechny půjčovny uvedenou kreditku. Takže zkoušet to jen s debetkou je vždy “na vlastní riziko”. Nikdo ti nemůže zaručit, že uspěješ – byť se to 99% lidí před tebou povedlo.

@Filip: Obecně platí, že americké terminály rozlišují credit a debet u amerických karet, u českých to nedokáží, takže platíš jako “credit card” i u debetky.
Největší riziko tak může být příliš horlivá obsluha, která by si všimla “nesprávného” nápisu na kartě.
Samozřejmě je řeč o embosovaných kartách (v mém případě zkušenost s MasterCard, nicméně u Visy by mělo platit totéž), s nějakým neembosovaným Maestrem apod. to v USA nemá cenu ani zkoušet.

@Jirka:
Přesně tak, ale není nutné auto vracet na stejném místě. Já jsem si letos v létě u Alama půjčil auto v Dallasu a vrátil v San Francisku. Stačila debetní karta a chtěli vidět letenku zpět – měli to tam dokonce u přepážek napsané.

@Filip: Ještě jsem zapomněl že další podmínkou byla letenka z místa vrácení auta. Tu chtěli vždy vidět.

@Filip:
Jak je napsáno v diskusi o půjčení auta i na stránkách Alama.
Záleží na tom, kde a jak si ho bude půjčovat a vracet. Pokud si ho půjčí i vrátí na letišti, kam přiletí a odkud odletí, tak mu debetka stačí. Pokud si ho ale půjčí až někde ve městě, tak bude potřebovat kreditku.
Osobní zkušenost z Alama na SFO na přelomu listopadu a prosince 2017. Auto půjčeno i vráceno tam, debetka jim jako deposit stačila. Půjčeno i placeno přes Rentalcars.

@Filip: Dobrý den, já měl letos v srpnu auto půjčené v Salt Lake City a v září v Atlantě. V obou případech u Alalma a pokažde jsem si vystačil s debetní kartou. Podmínkou ale je vrácení tam kde jsem si ho vypůjčil.

Ahoj, snažil jsem se přečíst všechny Vaše rady v diskuzích, za které moc díky. Ale….V lednu se chystám v Miami půjčit auto od Alamo – stačí mi tedy debetní embasovaná karta, nebo si mám vyřídit creditní? Nemáte někdo zkušenost z poslední doby?
Moc díky za odpověď.

Mimochodem, v zari jsem byl na skok v CR, prespal jsem jednu noc v Praze a sel se projit. Dost mne prekvapilo mnozstvi bezdomovcu a to hlavne podel hlavnich turistickych tras. Dost mi vadilo, ze obtezovali, neustale se ptali na penize, coz tady si kolemjdouciho vetsinou vubec nevsimaji.

@JorckCherry: Jednim z faktoru je celorocne prijatelna teplota. Nektere dalsi faktory popsal Franta, ale tohle je jeden z tech, kvuli kterym se do LA “stehuji” bezdomovci i od jinud. Nekderi, treba v Santa Monice ti klidne reknou, ze takhle mohou bydlet zdarma u plaze.

@Lubomir:

Uz hodne davno kdyz jsem si otevirala ucet ja, u dvou bank,musela jsem mit ssn….nicmene treba Mexikani vyuzivaji banky take,aniz by meli ucet k platbam pres Western Union nebo Money Order a urcite je banky nikam nehlasi,to uz by byla cast Kalifornie vylidnena..)))

Cesky Banky ale spolupracuji s IRS, obcane USA nebo GC holders s ucty mimo USA, urcite byli bankami kontaktovani v tomhle ohledu.

@Franta:

Je fakt ze jsou mesta ktera organizuji presuny bezdomovcu autobusy mimo jejich uzemi a tak se jich ocitlo i dost v San Diegu. Radnici to vadi,pac jsou neprizpusobivi, odmitaji jakakoliv pravidla v zarizenich pro bezdomovce, jsou mezi nimi alkoholici, drogove zavisli, psychicky nemocni,proste lidi co se nikam zaradit ani nechteji. Ziji vetsinou mimo centrum, pze je tam mayor nechce videt a turiste take ne. Vybirani popelnic je casta cinnost, zebrani take. Stastnejsi maji nejaka stara auta nebo karavany, kde prespavaji. Mnohem horsi to je ale okolo LAX nebo v SF.

@Lubomir:
Tak, za účet v bance tě asi nedeportují. To je opravdu blbost. Ale kdyby ti tam chodili peníze od nějaké americké firmy a banka na to upozornila, tak by zřejmě úřady něco podnikli. Nevím, jak to mají místní banky a podáváním informací úřadům.

Na účet se zeptej kamarádů. Pokud ho mají, tak asi vědí, jak si ho udělali. Někdo už tu psal, že některé banky umožňují otevření účtu i zahraničním klientům.

Bývaly doby, kdy jsi mohl i jako turista zajít na úřad a vyřídit si Social Security number. Když jsem tam byl já, tak už šlo jen udělat si řidičák.

Chcem sa spýtať, ako je to možné že kamaraťi sú tu na čierno a majú banku?? Ak by si niekto vybavil banku ževraj ho môžu deportovať!!! Podľa mňa to je blbosť, čo poviete vy??? Ako je to možné??? Ďakujem za pochopeni.

@JorckCherry:
Je to tak, především velká města jsou plná bezdomovců, ale i lidí žijící jen v nějaké rozpadlé plechové chatrči/karavanu, což z mého pohledu jsou také bezdomovci.
V USA jsou mnohem více než v Evropě (Česku) vidět propastné sociální rozdíly, na jedné straně velká část bohatých – ale i na naše poměry extrémní množství chudých.
Stačí z luxusního Miami Beach, které je vidět v každém americké seriálu či filmu, přejet po mostě do toho “špatného” (většího) Miami a okamžitě na první světelné křižovatce auta na stojící na semaforech obchází veteráni (bezdomovci) žebrající i jen o nedojedený cheesburger.
Nebo i příjezd do LA směrem od Joshua Tree se mi vryl do paměti, stovky a stovky plechových příbytků, že jsem fakt musel zastavovat a vyfotit si tu bídu…až mi těch lidí bylo líto.
No těšil jsem se do staré dobré České Republiky, kde takové sociální extrémy nejsou tak vidět.

@Franta: děkuji zajímavé i to že ikdyž tato koncentrace bezdomovců je asi jen ve větších městěch USA jako je Kalifornie kde je pacifické počasí celoročně, v New Yorku to bude asi dost težší žít na ulici kde je sníh a zima myslím osobně že nejlepší život bezdomovce na Floridě tam na to budou asi celoroční podmínky ikdyž Kalifornie co se týče bezdomovců vede LA a okolí https://www.youtube.com/watch?v=AVC9O93VI0Mhttps://www.youtube.com/watch?v=M3x_NV5J4k0 dost smutné na to jak je to slavné město a luxusní americký stát.

@JorckCherry:
Těch faktorů je mraky. Kanada má jiný sociální systém než USA, také nezaměstnanost zde bude jiná. V Torontu je celkově chladněji než v LA. Do LA přijelo spousty lidí zkusit štěstí, jen některým se podařilo ho najít a některým pak nezbylo (peníze, odvaha…) ani na cestu zpět k nim do “zapadákova”.
Kdysi mi jeden kolega říkal, že jeho spolužák z vysoké žije v San Diegu jako bezdomovec, živí se sběrem plechovek a je tak spokojený.

Na podobnou ulici z odkazu jsme narazili v San Francisku. Stanů tam ale bylo o něco méně.

ZDRAVÍM,momentálně sleduji googlemaps a instant Google Street View a projíždím virtuálně do různých ulic Los Angeles,San Franciska v Kalifornii nebo do různých ulic Miami,Orlanda na Floridě nebo i do různých ulic New Yorku i do Toronta v Kanadě a nestačím se divit hlavně v Los Angeles v Kalifornii jak jsou ulice plné bezdomovců a špíny na ulici na každým m2 ,čím to je že je tam taková chudoba v okolí centra Los Angeles odost vetší než např. v Torontu v Kanadě? děkuji zde příklad : https://www.google.com/maps/@34.0437135,-118.243099,3a,75y,135.46h,82.37t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXBtMQ07Ioe3ZHu1XlpNFWg!2e0!7i16384!8i8192

Zdravím moc Vám děkuji za odpovědi,přestup ve Stocholmu jsem ihned zavrhla a našla letenku s delším přestupem.Mate super stránky ,mějte se hezky .

Jarka:
@Vašek má pravdu. Už jsem to tu několikrát psal. Při poslední cestě (přes Paříž) nám přestup trval asi hoďku, od dosednutí na dráhu, cestu letištěm přes check-point při opouštění Schanganu, až po vystoupení z busu na odletovém terminálu nám to trvalo 50 minut, přičti ještě cestu ke gatu, boarding a čas naskakuje. Ve Stockholmu to nebude o nic lepší, časy přesunu neovlivníš, ani když poběžíš, tak to moc nepomůže.
My tehdy zariskovali a letenky s přestupem 1:10 koupili, v mezičase se posunul odlet z Paříže a let z Prahy nakonec přistál o 20 minut dříve, takže nakonec to bylo celkem na pohodu. Ale může to být i opačně, dřívější odlet a zpoždění…

ARN je doporučený minimální čas na přestup v rámci terminálu 35 min. Mezi terminály je to 90 min. Ale ty časy jsou orientační spíš bych počítal radši více.

@Jarka: Je to dost velké riziko, je to úplně na hraně. V naprosto ideální souhře okolností to stihnete, ale stačí malý zádrhel, a jste bez šance. Za nejkratší bezpečný čas přestupu se obvykle uvádí 1:30.
Já se přesně kvůli takto krátkému času (také přesně 1:10) rozhodl změnit aerolinku.

Dobré ráno
Mám dotaz cestují do USA a přestupuji ve Stocholmu, na přestup mám pouze 1h10min.Dá se to prosím stihnout (anglicky se moc nedomluvim)
Děkuji předem a budu vděčná za každou radu.

@JorckCherry: Najde se mnozstvi vyjimek, ale puvod nazvu je nasledujici:
Road – spojuje dva vzdalene body, vetsinou mesta.
Street – je v podstate road uvnitr obce, lemovana domy.
Avenue – prima ulice lemovana stromy nebo zeleni, mela by evokovat prijezd do nejake upravene oblasti.
Boulevard – rozsirena ulice s vice jizdnimi pruhy a delicim pasem a zeleni mezi jeho kraji a chodniky.
Court – kratka ulice zakoncena cul de sac (rozsirene zakonceni, aby se mohlo auto otocit, takze slepa ulice).
Drive – mala ulice casto vedouci pouze k jednomu nebo male skupine staveni.
Lane – uzka ulice bez krajnice a stredoveho rozdeleni
Way – vedlejsi ulice odbocujici z “road” v obci.
Highway – hlavni ulice spojujici vetsinou mesta
Freeway – dalnice

Najdes mnoho vyjimek, at uz zamernych nebo treba tim, ze behem let se z puvodni road stala street, atd.

@Lilka:
No jasně. Madrid a v Portugalsku, jdu se zastře… zahrabat.

Letenka jen tam? Takže vízum? Co k cestě stačí ESA, tak automaticky předpokládám, že lidé mají i zpáteční letenku.

@Franta: Děkuji za odpověď,měla jsem letenku jen do Ameriky,z Ameriky letenku ještě nemám,proto zjišťuji.Prestup má byl v Lisbonu v Portugalsku,ale Vase odpověď mi pomohla,děkuji.

J

@Franta: Děkuji! Velmi zajimavé je i to že jména ulic jako je např. Georgetowne Blvd,Daryl Drive,Bispham Road aj. jsou dokonce i v jiných státech USA nebo v Kanadě vše dohledáno přes google maps.

@Lilka:
Řešit dobu přestupu v době, když už mám koupenou letenka a navíc už jsem vlastně na cestě, je dost pozdě. Kufr poletí rovnou do Prahy, není potřeba ho přendavat. V Portugalsku (přestup v Madridu?) tě čeká pasovka protože budeš vstupovat do Schengenu. Ta hodina je hodně natěsno, když vše klapne dá se to stihnout, pokud ale budeš mít na příletu zpoždění, bude fronta na pasovce… Madrid neznám, ale v Amsterdamu jsme měli na přestup 55min a měli jsme to jen taktak.

@JorckCherry:
Obecně je to o velikosti a umístění dané ulice.
Koukni třeba sem.

Dobrý den,než jsem vycestovalo do USA,přečetla jsem si Vaše cenné rady,za což Vám děkuji.Neumim anglicky,jen běžné fráze,přes imigrační jsem prošla bez problému,měla jsem přeložené odpovědi na jejich otázky napsané,plus připsáno,ze neumím poradně anglicky.Jem v USA již 14 dnů,vracet se budu koncem listopadu a mám na Vás dotaz.Nasla jsem si zpáteční let z USA do Prahy s přestupem v Portugalsku,bude mi stačit hodina na přestup,nebo tam je pasova kontrola,kterou musím projít a zavazadla si vyzvedavam,nebo letí rovnou z USA do Prahy??Dekuji za odpověď,toto je moje první cestování letecky a ještě tak daleko :)

Chcidoameriky,měl bych dotaz sleduji realitní web realtor.com a nejde mi do hlavy podle čeho některé státy USA i Kanady pojmenovávají ulice jako např. 1336 Daryl Drive, Sarasota, FL co tedy vůbec znamenají ty zkratky nebo názvy ulic jako je Dr,Ave,Rd,St,Blvd,Pl,Ln – zde příklad děkuji

@Petr:
ESTA se dá vyřídit kdykoliv. Je ale lepší ji vyřizovat trochu dopředu, kdyby to nevyšlo, tak ať je čas ještě na ambasádu a žádost o vízum.
My ji před lety měli víc než rok dopředu, změnili se nám totiž plány a cestu jsme odložili. Posledně jsem ji dělal asi měsíc a půl dopředu.

@Lukáš: A tu ESTU mohu taky vyřizovat ještě tento rok? Někde jsem četl že se vyřizuje cca.3 až 4 týdny před odletem…

@Petr:
Zdravím Petře,
nenapadá mě, proč bys nemohl :) Čím dříve to začneš řešit, tím můžeš více ušetřit a získat lepší hotel či let.
Sleduj letenky…rad tu na webu najdeš dost, a až se ti to bude zdát výhodné, kup je klidně s několikaměsíčním předstihem.

Dobrý den,v dubnu plánuji z manželkou vycestovat do New Yorku na týden,mohu si už ted zajištovat hotel,let a ESTU? Nerad dělám věci na poslední chvíli. Děkuji za info…

@Nikol:
Ubytování problém nebude. Já ho taky někdy neměl v hotelu, když jsem byl u příbuzných.

Zdravim, mam koupene letenky na 10. Prosince do 27. Prosince s tim ze jdu navstivit pritele. Bydliste budu mit u nej, pritel je American muzpu vzniknout nejake problemy ze nemam ubytovani v hotelu ? Nebo je to v poradku?

@Marcela:
Vašek už to napsal. Standardní turista tam jede na dovolenou. Dvě měsíční cesty ročně, jak píšeš, jsou v pohodě, ale když je tam někdo víc než doma, tak to vypadá opravdu divně. On tam může opravdu jen cestovat, ale vztáhnuté k té většině dovolenkářů to z pohledu imigračního vybočuje. Když pak člověk není přesvědčivý, tak jede domů a ne na trip.
Já tam byl i 11 a 4 měsíce v kuse na B-2 a nikdy my při dalších cestách problémy nedělali, ani se na detaily předchozích pobytů neptali. Pauzy jsem si pak dal radši delší. Teď jezdím už jen na ESTA.

@Marcela: Jde o to, abyste nevzbudila dojem, že tam ilegálně pracujete. Pokud budete v USA 90 dní, na 2 týdny se vrátíte do ČR, a poletíte tam znova, tak podezřelá budete, a to, že vás pošle domů bude velmi pravděpodobné. Pokud mezi tím budete mít několik měsíců rozestup, tak s tím problém nebude.
Ale je to individuální – imigrační úředník je v tomto velmi mocný, a jeho rozhodnutí je nenapadnutelné. Vpodstatě záleží jen na tom, jak jste přesvědčivá, a jestli vám uvěří.

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na cestování do USA. Četla jsem, že není příliš vhodné opakovat časté dlouhodobé pobyty (max. 90 dní na ESTU) s malými časovými odstupy. Vím, že nejspíš není možné nějak zobecňovat , ale přesto bych ráda znala nějaké názory. USA je přeci jen rozlohou velká země a zapálenému cestovateli nebude pravděpodobně stačit pouze jedna návštěva za život:-), pakliže ho samozřejmě další návštěva láká. Jestliže jedu do USA pouze za poznáváním , nepřekročím povolenou dobu pobytu atd. tak by nemusela být 1až 2 návštěvy například v délce 1 měsíce ročně problém či se pletu ? Připadá mi, že se na takové turisty, kteří létají do USA takto častěji kouká podezřívavě. Podotýkám, že jsem v ČR živnostník. V USA nemám zájem jakkoliv pracovat ( legálně či nelegálně) a dělat další nekalosti. Děkuji :-)

@Jb:
Tak, je možné, že jsem si z 2×3 udělal 3×2. Já to zase tolik nesleduji. A že to nebude jednoduché jsem mu napsal. Když si oba prostudují ty odkazy, tak pak můžou zvážit, zda to má cenu. Je tam i H2 (A, B). Nepsal nic bližšího, takže předpokládám, že je to ve stádiu “brácha říkal, že by to šlo, ale dál ještě nic neřešili.

@Franta. Pokud mas na mysli pracovni vizum H1B tak si myslim ze pokud ta prace neni pres nejakou vetsi firmu kde je nutno dokazat nejen vzdelani ale potrebu cizince pro tu danou praci jak pises tak je to nerealne. To povoleni je na 2×3 roky a pokud ti nezacnou v te dobe vyrizovat gc tak to po tech 6 letech konci. Jinak nejsem si vedom nejakeho pracovniho povoleni na 2 roky.

@Pavel:
Tím legálním povolením na práci myslíš co? Jako, že ti brácha dá práci, když přijedeš? Tak to vlastně nic nemáš.
Abys získal pracovní povolení, tak musíš vyplnit hodně papírů. Ale hlavně tvůj brácha bude muset přesvědčit úřady, že tě potřebuje, že na danou práci nesežene nikoho ve Státech atd. Kdyby se to povedlo, tak dostaneš pracovní povolení na dva roky. Potom budeš muset žádat znovu a zase dokazovat. Tuhle agendu ale většinou řeší firemní právníci, soukromě (malý zaměstnavatel) je to docela náročné, ale dá se to.

Na GC jsi se neptal, píšeš jen o práci, ne o stěhování natrvalo, tak tě tím nebudu zatěžovat. Ale v určitých případech se časem dá získat i přes to pracovní povolení.

Koukni na imigrační http://www.uscis.gov, jak píše Jb, ale spíše do sekce Working in the US. Dále na vládní travel.state.gov, sekce @Temporary Worker Visas.

A přečti si Veržánu.

@Pavel: tady je webstranka s vice informacemi. Jinak v sourozenecke kategorii ted vyrizuji zelenou kartu tem co pozadali v 2005.
https://www.uscis.gov/greencard/eligibility-categories

@Pavel: bratr te muze sponzorovat na zelenou kartu. Protoze jsou sourozenci posledni z 5 kategorii ktere jdou sponzorovat rodinnym prislusnikem tak cekaci doba je nejak kolem 15 let.

Dobrý den chtěl jsem se informovat ohledně vstupu do USA s  legalnim povolením na práci pres mého sourozence který je už občanem USA co bych měl teda vyridit tady a bratr tam co vše potrebujem na to jak postupovat.predem děkuji

Dobrý den, za 14 dní letím s kamarádem do NY, ale je mu 20 tudíž v USA nezletily, tak se chci zeptat jestli potřebuje nějaké prohlášení od rodičů. Díky

@Petr:
Když ti ESTA schválí, tak jet můžeš.

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat je vhodné respektive je vůbec možné cestovat do USA na ESTU s podmínkou o výkonu trestu? Nejedná se o nic vážného, ale nevím jak to funguje.

Děkuji za odpověď

Dobrý den,

obdobný dotaz jsem zde našel, ale bez odpovědi. :-( Moc prosím o radu:
Budu cestovat Amsterdam – Atlanta (12h čekání na spoj) – Cancún Mexiko.
Cesta zpět Cancún Mexiko – Atlanta (90min přestup) – NY La Guardia (24h stop over).
NY JFK – Paříž.

Mé dotazy jsou:
Budu do ESTY vyplňovat tranzit nebo pobyt?
Při cestě z Cancún Mexiko si budu v Atlantě opět vyzvedávat zavazadla a půjdu na imigrační a zavazadla opět odevzám na let do NY?
Bude stačit v Atlantě 90 minut na přestup?

Moc děkuji za jakoukoliv radu.

@Franta:
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Poviem pravdu ako píšete.

@M2to:
Pronajímatel tě nemusí zajímat. Imigračnímu nelži.
Pokud to máš přes Airbn, tak to máš z tvé strany legálně. Jak to má pronajímatel s místními úřady, ti může být jedno.
Jedeš na dovolenou a je blbost, aby sis kvůli někomu cizímu udělal problém na imigračním a oni tě poslali domů. Řekneš, že to je známý, imigrační se náhodou zeptá, odkud a jak dlouho se znáte a jsi riti. Nebudeš vědě, co říct, zakoktáš se a jedeš domů.
Imigračnímu řekni pravdu a pronajímateli, že se tě na bydlení neptali.

Když si to tu pročteš, tak v NY bylo přes Airbn hodně lidí a u imigračního s tím nebyl problém. NY má ohledně pronajímání přes Airbn určitá pravidla, ale ta se týkají majitelů, ne hostů. I o tom se tu píše. Nejspíš to tu najdeš u článků o ubytování v USA nebo o Airbn.

Dobrý deň,
Chcel by som sa spýtať odchádzam do New Yorku ubytovanie mám vyriešené cez airbn do formulára ESTA som zadal adresu aj meno prenajímateľa.
Dnes mi prenajímateľ napísal aby som nikde nehovoril že to je cez airbn mám len povedať že sme jeho priatelia a že podľa zákona na ďalšie otázky nemusím odpovedať.
Preto sa chcem opýtať čo ak takáto otázka zaznie od imigracneho pracovníka po prílete do New Yorku?
Mám povedať to čo mi radil prenajímateľ alebo niečo iné? Nechcem zbytočne spôsobiť problémy ani sebe a ani prenajimatelovi nehnuteľnosti.
Bol by som veľmi vďačný za vašu radu.

Souhlasím z Kubou, z Kanadské strany jsou vodopády prostě lepší. Amíci mají Goat Island, takže můžete být vodopády “obklopeni”, ale celkově lepší výhled mají Kanaďané. A když už tam člověk je, tak proč se nepodívat z obou stran, když to jde.

Děkuji za odpovědi.
Franta má přehled nebo super znalosti…..a děkuji i ostatním za odpověď.
Myslím že odpovědi byli snad dostačující pro všechny….
Z naší strany se tak trochu obávám jen slabé znalosti AJ. Hold “starší ročníky”. V tomhle ohledu závidím mladým kteří mají AJ ve škole povinně. Byť se člověk snaží není čas a pak už to v hlavě to málo neudrží. Mi měli ruštinu !!!

@Robo:
Je pravda, že ze strany USA to stačí (vyhlídky, loď, projít se těsně pod/před vodopády) a do Kanady nemusíš. Nicméně za mě z Kanady je na celé vodopády nejhezčí výhled.

@TIBI: ja som bol 2x na niagarskych ešte kým nebola esta. veď nikto nehovorí, že aby si ich videl musíš do kanady. dajú sa pozrieť aj iba z us strany. môžeš sa previesť loďou, dať si výlet k nim a podobne. ja som v kanade nebol ani 1x a nevadilo

@TIBI:
Hraniční proceduru si vyřídíš na místě. Jak na trase USA – Kanada, tak opačně Kanada – USA, není třeba ESTA případně eTA. Projdeš imigračku a zaplatíš poplatek.
Jsem v USA a chci na kanadskou stranu vodopádů.
Jsem v Kanadě a chci na americkou stranu vodopádů.
Poplatek za imigračku platíš jen tam, kam jdeš, v tvém případě Kanaďanům. Zpět se vlastně vracíš, tak bude jen kontrola, že tam můžeš, že tvůj pobyt stále běží. Takováto cesta nemá vliv na prodloužení pobytu v USA, takže ji musíš absolvovat v rámci povolené doby.
Vše to mám z ofiko webů a informací ostatních cestovatelů. Osobně mě to čeká za 1-2 roky, kdy už snad konečně cesta k vodopádům vyjde.

Koukni i na článek Niagárské vodopády, tam se to probíralo.

@TIBI: 3 mosty do Kanady v okoli Niagarskych vodopadu. Autem smerem do Kanady 3.75 US nebo 4.75 kanadskych dolaru. Zpet do Usa bez poplatku. Rainbow bridge primo u vodopadu pesky do kanady zdarma a zpet 1 dolar za osobu. Pokud se nic za 2 roky nezmenilo tak ETA je nutna jenom pri letu letadlem. Autem z Usa by nemela byt potreba

Zdravím všechny “američany” .
Mám k vám dotaz ohledně prohlídky Niagarské vodopády. Bohužel můj dotaz je časově omezen (takže to spěchá). V tuto chvíli již pobýváme se ženou v New Jersey a do ČR se vracíme 4.9.2018. Rozhodli jsme se zajet podívat autem na Niagarské vodopády (cca 650km). Doma jsme nad tím nepřemýšleli (bohužel). Když zjistíš že benzín je tu tak levný . Galon/1.7$ !!!!! Tak nás cesta vyjde na cca 80$-100$ tam a zpět a auto bychom měli půjčené od známých. Bohužel takovou cestu neabsolvovali a ani nevědí kdo z Čechů takhle jel.
Dočetl jsem se že Kanada má ETU a USA zas ESTU. Uznávají to mezi sebou když jseme migrační procedurou vlastně prošli na letišti v JFK ?
Absolvoval někdo takto cestu autem ? Jak je to na hranicích (USA/Kanada a zpět). Nějaké další poplatky ? Co stojí vstup ? Jsme v USA na dovolené na ESTU.

@lucie:
Koukni o kousek víš. :-/

Chtěla by jsem se zeptat, zdali nebude problem dovést do USA půllitr slivovice v neoznačené pet lahvy v odbaveném kufru. je to domácí slivovice takže nemá žádký kolek.
bude to problem? děkuji moc za odpověď.

@Lucie:
Problém to bude. Můžeš mít pouze originální balení. Nějaká tekutina v PETce není pro celníky přesvědčivá. Jde o to, že když budou kontrolovat kufr, tak se nebudou ptát, co to je. Je to cosi potencionálně nebezpečné a oni se nebudou zdržovat vysvětlováním. Buď to poletí do koše nebo to pošlou na rozbor.
Ale znám lidi, kteří to tak provezli.

Dobrý den. Mám dotaz, letíme kamarádovi na svatbu do Ameriky a chceme sebou přivést domácí půllitr slivovice v odbaveném zavazadle v plastové lahvy(bez kolku a všeho kolem – je domácí). Nebude to problem? nebo mám na lahec napsat, že se jedná o alcohol?
Děkuji.

@Lubomir:
Jestli se nepletu, tak deportace je spojená se soudem, takže by to měl vědět.
Také záleží, za co byl deportovaný. Třeba už tam nesmí nikdy.
Za překročení pobytu o 0,5-1 rok je to na 3 roky, za překročení přes 1 rok je to 10 let, za práci načerno záleží na rozsudku.

Chcel by som spýtať, kamaráta deportovali naspäť na slovensko, koľko môže čakat?? Aby mohol isť naspäť??? Já som počul ževraj sa čaka desať rokov nie celý život, ďakujem za pochopenie.

@Hiker:
Na 100% ti nikdo nic nezaručí, ale nevidím důvod, proč by měl být problém.

Ahooj pristi rok chceme letet s pritelkyni do USA zdolat PCT cesta pesky z mexika do kanady zabere nam to cca 5 mesicu takze budeme muset zazadat o vizum na pul roku otazka bereme si jenom batohy s vybavenim. Myslite ze kdyz jim zduvodnime ucel nasi cestu a dobu pobytu zcela neni jasna nebudeme mit letenku zpet a budeme mit jenom batohy nenastane nejaky problem ? Dekuji za odpovedi :)

AHOJ,jak použít zelenou kartu při návratu do USA? Letím s G. C. poprvé.Děkuji MARTY.

@Jakub:
U článků o ESTA se to několikrát řešilo, viz třeba rada od Tomáše. Potvrzuj tak dlouho, až ti to umožní údaje potvrdit.

Dobrý den, vyplnuji ESTU a nejde se mi dostat přes osobní udaje u adresy mi to stále piše chybu, Ověření adresy: Neplatné číslo ulice. Víte někdo co s tím?
Děkuji

@Lukáš:
Koukni do podmínek letecké společnosti, respektive tarifu tvé letenky.

Někde to bývá carry-on a brašna na NTB nebo kabelka, někde jen carry-on. Mimo rozměrových, jsou tam také váhové limity.
Carry-on a batoh už je moc. Ale je možné, že to projde.

Zdravím,
potřeboval bych pokud možno co nejrychlejší odpověď, pozítří letím domu direct flight z Chicaga (United airlines, operated by Austrian) a jde o to, že mám trochu více věcí než s kterýma jsem přiletěl, tak je možné mít na sobě 1 batoh a také carry on zavazadlo, ve kterém mám notebook, pár kusů oblečení a nějaké ty americké sladkosti.
Děkuji za odpověď

@Jana:
To jsi asi četla blbě nebo to tam bylo blbě napsané.

Turistické vízum B-2 platí standardně 10 let, ale na ambasádě ti mohou dát kratší platnost. Délka jednoho pobytu je až 6 měsíců, ale imigrační ti může povolit pobyt kratší.
ESTA platí 2 roky. Délka jednoho pobytu je až 90 dní, ale imigrační ti může povolit pobyt kratší.

O oboje můžeš zažádat kdykoliv. Tobě bude stačit ESTA. O B-2 se žádá na ambasádě, o ESTA online na netu.

Ahoj, měla bych dotaz.
Chtěla bych na 4 měsíce vycestovat do Anglie a hned na to na 4-6 týdnu do USA. Kdy si mám začít vyřizovat vízum? Někde jsem se dočetla, že turistické vízum má platnost 6 měsíců. Nebo je možné zařídit si vízum v předstihu 4 měsíců před odletem do států s tím, že platnost vízu začne pár dní před pobytem v USA. Mám tím na mysli, když budu od září do prosince v Anglii a od začátku ledna do poloviny února v USA, tak si vyřídím vízum v srpnu s tím, že platnost začne koncem prosince a bude trvat do konce února.
Díky za odpověď

Ahoj všem
Vrátili jsme se z manželkou z USA 9.6.18
Byli jsme na tripu od 25.5. do 9.6.18 NY,LA,Utah,Las Vegas, Grand Canyon,Různé parky ,San Francisko Alcatraz a musím říc že jsme si to parádně užili. Auto z půjčovny Focus bez problémů všude se na vás smějí když do někoho omylem vrazíte tak se vám ještě omluví no paráda. Perfektní stravování Provoz kromě LA normální a jezdí se parádně.Už plánujeme další cestu na příští rok.A děkuji Vám za Vaše rady a pomoc.
Radek48

Ahojte :) při zpátečním letu z USA do Prahy budeme mít ve Filadelfii (Philadelphia Intl Arpt) na přestup cca 7,5 hodiny. Je něco v okolí? Dá se v tomto časovém úseku něco stihnout mimo letiště?
Děkuji.

Ahoj, v srpnu bychom měli letět do N.Y. na pár dní z Vídně přes Kodaň se Scandinavian Airlines. Nemá s tím někdo zkušenost. Díky ;-)

Dobry den, rada bych se zeptala nekoho, kdo ma zkusenosti s porodem v USA. Radi bychom odcestovali na Floridu az budu ve 30tt a chteli bychom zde porodit, aby melo mimi americke obcanstvi. Nevite prosim nekdo, zda existuje nejake pojisteni z Cech popr zaridit si tam, aby mi nektere naklady proplatila pojistovna? Vim, ze zdravotni pece je tam velki draha a proto shanime informace o nejakem moznem zmirneni techto vysokych nakladu.
A druhy dotaz, kdy budeme moc s miminkem odletet zpet? Je mozne odletet napr do 2 tydnu od narozeni?
Moc dekuji,
A.

Ahoj,

Moc dekuji za tyhle stranky. Za 10 dni odletam na nejaky cas do NYC (L1 viza), tak ted nastudovavam, co jen jde a Vase stranky jsou mi skvelym zdrojem informaci.

Jen jsem se chtela podelit o mou zkusenost s vyrizovanim viz na zahranicnich konzulatech. Posledni 2 roky ziju v Nemecku a tak pro me bylo prakticktejsi absolvovat pohovor tam (konkretne Frankfurt).
Nevim jestli je to typem viz, ale nevsimla jsem si rozdilneho zachazeni nez s Nemci – jen na me vsichni vzdycky zacali mluvit nemecky, ale kdyz jsem jim rekla, ze preferuju angictinu, tak hned presli do ni.

Jeste jednou moc diky za vsechny informace!

Jana

@Filip: Ano, můžeš vycestovat i na ESTA.

Ahoj, prosím o radu.
Můžu jet do ameriky i když mám insolvenci? Dostanu cestovní vízum? Dekuji

@Iveta:
Koukni na Jaké potraviny můžete dovézt do USA pro osobní účely?.
Maso, salámy bych nebral určitě. Jak to najdou, tak to vyhodí. Když budeš mít smůlu, tak zaplatíš i pokutu.
Tím bujónem se nejsem jistý. Nevím, jak přesně je tepelně zpracovaný. Radši bych ho tedy nebral.
Více najdeš na http://www.cbp.gov

Ahoj mám dotaz na dovoz do NY v USA.Může se dovést čajovka nebo métský salám a masox?Popřípadě kam to zabalit?

@Sára:
To asi nebude tak jednoduché, jak si myslíš a jak tvrdí teta. Možná má na mysli studentské vízum J-1, které používají au-pair, účastníci WaT. Ale že by ho dávali jen tak, aby tam mohl někdo o prázdniny pracovat jsem neslyšel. Ale vím, že jsou i dočasná pracovní víza pro sezónní pracovníky v zemědělství nebo stavebnictví. Měla by to být kategorie H, ale nikdy jsem to blíže nestudoval, takže více neporadím. Zkus kouknout na http://www.uscis.gov, možná bude i nějaké info na stránce ambasády v sekci víza.

Ta agentura je co zač? Pokud se vyřizuje třeba au-pair nebo WaT, tak to dělají agentury u nás, které si to nechají zaplatit. Systém už je zažitý tak, že i americká strana raději komunikuje s agenturami než přímo se zájemci, protože je to pro ně jednodušší.

Dobrý den,
Mám jednu otázku. Minulý rok jsem v USA byla pár měsíců, vízum jsem měla ESTA a nebyl absolutně žádný problém. Letos bych ráda letěla znovu, ale potřebovala bych vízum s pracovním povolením, mám tam tetu a ta říkala, že se dá sehnat vízum s povolením na 20 hodin práce týdně. Jsem student, zvací dopis mám i dopis od agentury, že mě zaměstná na určitou dobu.
Děkuji :)

Ahoj,
chci se zeptat, cestuji v létě na 16 dní z Prahy do USA přes Kanadu. Letenky mám koupené z Frankfurtu do Vancouveru, do USA pojedu vlakem z Vancouveru do Seattlu. K cestě letecky do Kanady potřebuju eTA, to je jasné. V USA budu pak 14 dní a odtud potom z New Yorku letecky do Bruselu a odtud do Prahy. V USA mám v plánu i vnitrostátní přelet Seattle – Chicago.
Budu potřebovat ESTA? Případně je ESTA zjednodušení pro odbavení na nádraží ve Vencouveru?

Buginy v poušti? to zní dobře, taky prosím o více infa….

Zdravím chystám se do USA a mimo jiné navštívím Las Vegas, kde chci zkusit buginy v poušti. Má zde někdo s touto kratochvílí zkušenost a kterou společnost doporučit? Děkuji za vaše reakce.

@Vilém:
Ubytování není povinné. Ale samozřejmě to lépe vypadá, když ho máš, aspoň na první noc. Když ho mít nebudeš, tak se nic neděje.
Jen kdybys přilétal někdy pozdě večer, by asi divně koukali. Jinak to ale není důvod k nevpuštění.

Zdravím. Chystám se udělat si na 4 dny výlet do USA do Bostonu. Dle informací, co jsem si zjistil o pohovoru na imigračním se mě budou ptát, kde budu ubytován. Chci si najít ubytování až po příjezdu bez předchozího rezervace. Nebude to problém? Nikde nemohu najít informace, jestli je rezervace ubytování povinná a co v takovém případě říct nebo uvést do kolonky místa ubytování? Do USA letím sám a poprvé. Děkuji za odpověď.

@Miloš Ferčák:
Tohle se zeptej asi na Celní správě. Ani nevím, zda ti ji v USA prodají jako turistovi. Pak je třeba i zařídit její převoz, nejde si ji jen tak dát do kufru. Případné clo a DPH budeš platil podle ceny. Fakt se vyplatí kupovat plynovku v USA?

@Pavel:
Za prvé, stačí se zeptat jednou, zbytečně spammuješ.

A bratr ti v tom opravdu hodlá pomoct? Jestli ano, tak nechápu, proč ty si to máš zjistit tady v ČR, když to vlastně bude hlavně na něm tam u nich. Už se to tu na webu probíralo několikrát, není to jednoduché. Abys tam mohl pracovat, tak potřebuješ pracovní povolení, případně Green Card.
Na pracovní povolení musíš mít domluvenou práci u USA a na základě toho pak řešit papírování. Což je docela náročný proces a většinou to řeší právníci daných firem. Samostatně máš hodně malou šanci tím projít. Musíš toho hodně splňovat, musíš být v oboru výjimečný, danou pozici nelze obsadit někým místním, forma musí doložit, že tě opravdu potřebuje atd. Má bratr firmu a je ochotný do toho jít? Navíc, něco jako práce na zkoušku asi neprojde. Povolení se dává na dobu kontraktu, maximálně ale na dva roky, pak (pokud je kontrakt delší) je třeba případně žádat znovu.
Green Card by mohla být “jednodušší”. Pokud je bratr již občan, tak o ni pro tebe může zažádat. Ale je to proces na několik let, někdy i hodně před deset. Sourozenci nejsou tak důležití. Větší šanci mají manželé, děti a rodiče. Navíc tohle řetězení chce Trump zrušit.

Koukni na web uscis, tam najdeš vše potřebné.

Dobrý den potřeboval bych vědět přibližně jaké mám výhody či nikoliv ohledně cesty do USA týkalo by se to legální práci jen na zkoušku v rámci 3 měsíců či půl roku chci se vracet za rodinou zůstat tam nehodlám je tam jed stim ze si něco málo našetřit a jed zpět mám totiz bratra který je už občanem nikoliv už Čech je tam 20 let jak bych měl tedy postupovat. počítal bych že by to bylo asi na dlouhou cestu ze to ani nemá smysl ale nevím je to jen moje představa byl jsem povolán bratrem abych vše zjistil tady ČR proto potřebují něčí názor po případě rady ať jsem nejprve v obraze než bych se do něčeho pustil děkuji za rady ..

M

Dobrý den. Můžu si v USA koupit a přivést do ČR plynovou pistoli. Pokud jo budu platit clo ? Děkuji

Jak na to koukám, tak to opravdu moc dramatizuju. :-) Tak moc díky za Vaše komentáře.

@Máca: Prosim te, kolik fotek planujete nafotit? Pri dnesnich kapacitach pametovych karet byste snad ani nemohli kvuli foceni spat, abyste to naplnili.
Ale jak pise Petr, taky uz to resim telefonem a rovnou se mi to clouduje.

@Máca:
Já měl v telefonu co má vnitřní úložiště 64GB ještě i za 1000kč microSDXC 128GB kartu…nafotil jsem cca 1500 fotek a asi 50 kratších videí ve fullHD…ne, opravdu jsem to nedokázal zaplnit :)
Pokud máš GoPro a chceš natáčet dlouhá videa ve 4K, tak to asi bude chtít opravdu nějaké externí úložiště.
Nebo jak píše Petr Novák…Onedrive, kde máš 1TB a plný balík Office asi za 189 korun měsíčně.

ahoj, moc díky za komentáře, jedeme právě jenom ve dvou.. Jako notas bychom samozřejmě uvezli, jenom mi to přišlo trošku zbytečné ho sebou vláčet jenom kvůli tomu přenosu.. Ted jsem mluvila se zastoupením z GOPRO, a existuje GOPRO Plus, na stejné bázi jako cloud.. Takže rovnou přenos přes wifi.. Tak zkusíme tohle + jenom pametovku do fotáku a zbytek na telefon. Tak snad to bude ok. Moc díky za pomoc

@Máca: Ahoj, teď už fotím jen telefonem, ze kterého se mi všechny fotky automaticky nahrávají na cloud OneDrive.

Pokud bude mít někdo z vás notebook, doporučuji fotky překopírovat od něj a současně je přes noc na motelech a hotelech nahrávat na cloud.

Pokud počítač mít nebudete, kup a vem si flashku a/nebo redukci, abys fotky ozálohovala na cloud přes telefon. :-)

@Máca:
Jak píše Franta, internetovou kavárnu seženeš. Jinak berete alespoň tablet? Pokud jo, můžeš řešit bud redukcí a flashkou nebo nějakým cloudovým uložištěm (dropbox, onedrive, apod.). Internet je ve většině motelů, restaurací.

@Máca:
Internetové kavárny se tam určitě najdou, neboj.
Kolik vás jede? Jeden menší noťas uvezete, ne?

Ahoj, chystáme se na 20 dní na západ USA a ráda bych se Vás zeptala, jak jste řešili přenos fotek a videí? Nechce se mi sebou tahat ještě PC, abych si to vždycky stáhla na pevnej disk a měla volnou pamětovku.. A představa koupě x SDHC karet mi nepřijde uplně ekonomická :-) Neznáte nějaké vhodné řešení? Jestli jsou tam nějaké internetové kavárny, které bychom mohli využít pro tento účel :-) Předem moc díky

Včera jsme přiletěli zpátky, takže čerstvě z letiště v Miami. Oproti minulým letům jsme letěli ve středu a když to srovnám s pátečním příletem, tak bylo mnohem volněji – méně lidí. Na imigračním u automatů/kiosků nebyl skoro žádný personál, který by pomáhal, ale i nemluvící si poradí je to intuitivní. Jedna poznámka – při skenování otisků prstů mějte prsty při sobě a posunuté až k indikační čáře, jinak to háže nějaký error. Jeli jsme zase s estou, takže no problém a od kiosků jsme šli tentokrát na zkrácené odbavení (asi že jsem tam už několik let po sobě a neděláme problémy :-)). Imigrační se jen ptal na jak dlouho a kolik máme sebou zhruba peněz. Do pasu ani nepsal termín opuštění USA.

@Franta:
Děkuji za velmi rychlou a vyčerpávající odpověď

@Jana T.:
Riskují, že s největší pravděpodobností nepoletí vůbec. Pokud se neukáží v Krakově a nenastoupí do letadla, tak budou vedeni, jako “No show” a letenka bude zrušena. Ve Vídni se jim pak na 99,99% “vysmějí”. Tohle bych neriskoval bez předchozí konzultace s aerolinkami.

Jde také o to, že díky odbavení již v Krakově se Vídni ulehčí a oni tam jen přestoupí, ani by zaměstnávali místní systém.

@JorckCherry:
Máš ID card, ta vypadá stejně jako DL (řidičák), jen na ní nemůžeš řídit. Pro spoustu lidí je k ničemu, když mají řidičák.

ID má zeleně napsáno Identification card
DL – má modře Driver license
Teda aspoň ty moje staré kalifornské

Pokud nemá nikdo žádný doklad, tak nejspíš dopadne jako u nás. Bude předveden za účelem zjištění totožnosti.

Dobrý den,
letíme na hromadnou letenku (šest lidí) Krakov-Videň-Miami. Někteří chtějí let Krakov-Videň vynechat a dopravit se do Vídně po své ose a nastoupit až na let Vídeň-Miami. Je to vůbec prakticky možné takto udělat? Kór když část lidí chce letět z Krakova, jak bylo původně v plánu a hlavně je takto zakoupená hromadná letenka? Děkuji za odpověď.

J

Jak se v Americe identifikuje někdo, kdo nemá vůbec žádný průkaz totožnosti,U nás máme občanky. Třeba v Americe používají jako průkaz totožnosti řidičák. Co když ale nějaký Američan nemá ani řidičák a ani pas? Děkuji

Studentka gymnázia ale nemůže jet na WaT, protože musí být studentem VŠ… :(

@Veronika: Ahoj, elektronická cigareta není při cestě do USA problém. Nicméně v letadle ji používat nesmíš. :-)

Dobrý den, chci se zeptat jestli si sebou můžu vést elektronickou cigaretu?
Děkuji za odpověď

@světlana:
Jak píše Petr, recenze je dobré si přečíst, ale chce je to brát trochu s rezervou. Kdybych dal na recenze hotelů a autopůjčoven (hlavně na FB), tak ve Státech asi spím ve stanu a chodím pěšky.
Dnes je vše online, takže hned jak mi někdo udělá bebí, postnu to na síť. Naopak, když jsem spokojený, tak si to užívám a na pochvalnou recenzi si ani nevzpomenu.

@světlana: Ahoj Světlano,
jízdenky na vlaky Amtrak lze samozřejmě koupit přímo na nádraží. Jen tě upozorním na vyšší cenu jízdenek, koukal jsem třeba na jízdenku z New Yorku do Philadelphie, když bych chtěl odjet dneska. Nejlevnější je za 58 dolarů.

Negativní komentáře na Megabus bych bral s rezervou. Když si někdo dá práci a napíše na internet zkušenost, tak většinou negativní. Navíc byla zima a vzhledem k počasí byla zpoždění a rušení spojů poměrně běžná.

Třeba moje ségra je od středy nedobrovolně zaseknutá v Edinburghu. Zrušily jí kvůli sněhu a větru už čtyři lety, dneska by se konečně měla vracet pátým. Takže leckdo by mohl hned napsat negativní komentář na aerolinky, přičemž to není jejich vina.

Petře
včerá jsem se ptala na jízdenky Megabusu z NY do Filadelfie. Dnes jsem se dočetla na různých stránkách o mnoho negativech z poslední doby ( zrušení jízdy na poslední chvíli,
o 4 hod.zpožděný odjezd atd ) a tak mám ještě jeden dotaz : Kdybych jela AMTRAKEM mohu přijít podle počasí na nádraží, u okénka koupit jízdenku a jet nebo ji musím předem online objednat a zaplatit ? Díky za výborné stránky :-)

@Petr Novák: děkuji moc za zprávu

@světlana: Ahoj Světlano,
pokud budou volná místa, můžete si jízdenku koupit na poslední chvíli. Nikoliv však u řidiče.

Lepší je si stáhnout mobilní aplikaci, jízdenku není třeba tisknout.

Počítej však s tím, že při rezervaci na poslední chvíli může být cena výrazně vyšší, než když byste si jízdenky koupili předem (třeba 13 $ místo 1 $).

Budeme 6 nocí v New Yorku. Rádi bychom jeli s  Megabusem na 1 den do Filadelfie. Který den a jestli vůbec pojedeme nevíme, bylo by to spontánní rozhodnutí až na místě. Můžeme jít k autobusu, koupit si u řidiče jízdenku a jet ( v případě že jsou volná místa ), nebo musíme mít předem online zaplacenou a vytištěnou jízdenku sebou ? Nebo existuje něco jako pouhá rezervace a když se do určité doby nedostavíme tak propadne ? Nikde jsem o tom nedočetla. Děkuji za odpověď.

@Martina:
Digitální svět je fajn. Ale práce na pláži nebo v kanclu je stále práce. A ty jsi tam jako turista, takže opatrně s tím. Být digitálním nomádem je zajímavé, ale i na ně platí místní zákony.
Za poslední rok 3x. A na jak dlouho? Psali tu lidi, co je po třetí delší návštěvě už na tu čtvrtou nepustili. Byla ta, +/- 90 dní a pauzy dělaly cca tři měsíce. Poslali je zpět domů s doporučením, aby si zašli na ambasádu pro víza. Prostě mají svůj pohled na běžného turistu. Jasně můžeš být boháč (nebo jeho potomek), který na to má, ale vždy musíš imigračního přesvědčit, že tam míříš s dobrými úmysly. Jinak jedeš domů.
Opouštět USA co nejméně, to znamená být tam většinu času. Ale to není definice turisty. Bude jim divné, proč jsi (chceš být) víc tam, než doma.
Imigračnímu se nelže, tak bych jim ty osobní důvody vysvětlil. Nejen proto, že je to pravda, ale i proto, že v pravdě se nejméně zamotáš. Pokud začneš něco tajit nebo zkreslovat, tak si tě vhodnými otázkami rozloží. A pak už nebudeš mít v záznamu “jezdí sem často”, ale “lže při pohovoru”. A to není dobré.
Máš tam přítele/přítelkyni? Přiznej to. Požádej o zvací dopis a zaručení se za tebe.

@Martina:
Já myslím Martino, že vás brzy čeká nemilá zkušenost s imigračním/secondary inspection.
Jak psal Franta, běžný turista si určitě nejezdí do USA 3x v roce …imigrační si ty osobní důvody může vyložit po svém.

@Franta: jo to prověřená měla být trochu nadsázka :-), vím, že nic jako prověřená při vstupu do USA neexistuje a člověk si nemůže být vlastně nikdy jistý, jestli ho pustí, dokud není z letiště venku (nebo za hranicemi).
Ono dnes v digitálním světě už není tak složité pracovat na dálku a sedět při tom třeba někde na pláži :-), proto mě nepřijde až tak zvláštní, že člověk může dlouhodobě pobývat v zahraniční v podstatě jako turista.
A ne že bych tam jezdila každý měsíc…byla jsem tam za poslední rok 3x a poslední návštěva byla měsíc. Teď bych tam ale chtěla zůstat jak nejdéle to půjde a v nejbližším půl roce USA opouštět co možná nejméně, z osobních důvodů.
A otázka pak je, jestli pokud se začnou vyptávat, má člověk narovinu říct, jaké osobní důvody to jsou anebo nevim, že prostě teď cestujete, protože si to můžete dovolit nebo něco takového…

@Martina:
Otázka je, jestli prověřená nebo provařená…
Co v tvém podání znamená, že tam jezdíš pravidelně?
Pokud se po 90 dnech pobytu objevíš před imigračním za 5 dní, tak budou koukat divně. Něco jako, že jsi byla na víkend pryč a jedeš zpět do práce.
Nikde není stanovený limit pauzy mezi návštěvami, ale obecně se doporučuje dělat dlouhé pauzy po dlouhých pobytech. Svého času bylo toto doporučení dokonce na stránkách ambasády v Praze.
ESTA je turistické povolení a který běžný turista si může dovolit být v USA 90 dní a ani ne za týden tam jet zase. Měj připravené pádné a uvěřitelné argumenty, aby tě tam chtěli pustit.

Na jak dlouho musím krátkodobě USA opustit, když si ohlídám, abych nepřekročila 90 dní a mám platnou ESTU? Stačí, že odjedu třeba na 4-5 dní do Střední nebo Jižní Ameriky?
A můžu do USA zpátky přicestovat autem třeba přes Mexico?
Jezdím do USA pravidelně na ESTU, takže už jsem “prověřená”. :-)
Děkuji.

@Franta:
Nepotřebuješ mít ESTA, vše se vyřídí na místě.

Dobrý den, mám dotaz ohledně cestování z Kanady autem do USA, nedaří se mi najít adekvátní informace, zda je na hranicích mezi Kanadou a USA potřeba nějaké povolení jako ESTA, která se týká pouze při letech na US letiště. Děkuji za odpověď.

@Jana: Ahoj Jano, týden je dost krátká doba na to, aby to stálo za to. Floridu doporučuji zapojit, pokud budete v USA alespoň 7-10 dní. :-)

@Jana:
Letíte cca na týden. To není moc času. Co vše chcete v NYC vidět? První den po příletu toho moc už nestihnete, poslední den také už asi nebude moc času. Takže máš hned méně času. Na Floridu byste chtěli na 2-3 dny. To bude NY jen z rychlíku. Ale je pravda, že někomu stačí letět tam jen na víkend.

Buď bych letěl na déle nebo jen na jedno místo. Co to nechat na ten květen příští rok? O něco více našetříte a uděláte si týden v NY a týden na Floridě. Dá se koupit i letenka Praha – NY – Florida – Praha

@Jana:
Ahoj Jano,
jestli je to dobrý nápad musíš vědět ty sama…a stejně tak přihodit se vám může cokoliv.
O tom opravdu nemá smysl spekulovat.
Asi takhle…někomu na poznání New Yorku nestačí ani celý rok, jiný je z něj po jednom dni otrávený a těší se až vypadne někam do klidu venkova.
A můj osobní názor…jet do USA a vidět jen a jen NY, by byla strašná škoda :)

Ahoj,

chtěla bych se optat, chystáme se s kamarádkou do NY, buď letos v září, nebo příští rok v cca květnu,cca na týden. Napadlo nás, že bychom, když už ve Státech budeme, si koupily vnitrostátní letenku NY – Fort Lauderdale )Florida) a užily si dva až tři dny u oceánu a ubytko si zajistily přes booking někde u pláže. Myslíte, že je to dobrý nápad, nebo budeme z poznávání NY tak K.O., že to nemá smysl. A taky i po stránce negativ, co by se nám neplánovaně mohlo připlést do cesty za komplikace? Díky moc Jana

@JorckCherry:
Přesně jak píše Franta…také doporučuji jet na vlastní pěst.
Mám pro to 2 dobré důvody:
1) zbytečně někomu jinému zaplatíš za službu, kterou si při troše vlastní iniciativy dokáže každý zařídit sám…mám na mysli naplánovat itinerář dovolené, místa k navštívení, vstupenky, auto, motely, letenky.
2) Jsem individualista, nemám rád chování stáda a tudíž muset se pohybovat s nějakou organizovanou skupinou…chci si dělat co já uznám za vhodné a když se mi nějaké místo líbí, být si tam klidně déle a pozměnit operativně celý plán.

@JorckCherry:
3 týdny jen na Floridě není moc exotika, spíš válení na pláži s výlety po okolí.
Já byl kdysi dávno (1999) s America Tours a spokojenost. Jen mi tenkrát zmizel z věcí hodně pěkný švýcar, ale za to nemohla cestovka, ale někdo na hotelu nebo ze zájezdu. Bylo to na 7 nebo 8 dní, už si to nepamatuji. Orlando – Universal Studios, mys Canaveral, Airboat, Akvárium v Tampě a 3 dny válení na pláži Mexického zálivu.

Jinak doporučuji jet spíš na vlastní pěst. Velký okruh Floridou má AT za 50-57.000,- a je to “jen” 9 dní se snídaní. Plus je tam možnost individuálního prodloužení pobytu za příplatek. Já byl teď 16 dní v Kalifornii za cca 40.000,- se vším všudy.

S ostatními cestovkami zkušenost nemám.

J

Potřeboval bych pomoct,kterou cestovní kancelář byste mohli doporučit na 3 týdenní exotickou dovolenou na Floridu(Miami/Orlando/Miami Beach,South beach..) mnoho lidi velmi doporučuje AMERICATOURS www​.americatours.cz na druhou stranu nedoporučuji CK Invia,Čedok aj. Děkuji

@Franta: Já si taky myslám, že to není nic závažného, byla to takova hloupá klukovina, hlavně je to 5 let zpět. Každopádně ti děkuji za odpověd a omouvám se, Nechtěl jsem to poslat 2x. To byl omyl :D

@Danny: Vsechny tve dotazy uz tu byly nekolikrat zodpovezeny. 1) to, ze jsi tu byla 4x a delka pobytu nehralo v tvem pripade roli. Proste jsi porusila mistni zakon, tecka. 2) Tva jedina moznost je zadat o turisticke vizum nebo, jak pise Lukas, W&T. Na ESTU na 99 % zapomen. Na pohovou o vizum se te budou diky tvemu zaznamu vyptavat zrejme vic, nez obvykle. Ze by ti schvalili W&T, by mne tak trochu prekvapilo. Vstup do USA si nelze zadnym zpusobem zajistit! I kdyz ziskas vizum, urednik na letisti te muze zase hezky rychle poslat zpet. 3) Odvolat se nelze. A poslat dopis… komu, kam, s jakym obsahem??? Zapomen 4) Zeptat se svych US pratel na zamestnani muzes, ale to je tak vse, pracovni povoleni nedostanes. Odhaduji pouze z toho, co jsi o sobe napsala a tva sance na pracovni vizum se podle toho rovna nule. Mimochodem, ti tvi znami by museli vyrizovat to vizum za tebe – byli by ochotni platit 4cifernou castku za proces (ktery by bez pravnika jen stezi zvladli), navic s minimalni sanci na uspech? 5) Studijni vizum samozrejme zkusit muzes, ale zapomen na praci (nebavim se tu o nelegalni, je mi jedno, co mas v umyslu, ale odporuje to mym hodnotam – asi nejsem prilis velky Cech). Tim, co jsem napsal, te neodrazuji od zadosti o vizum, pouze jsem se pokusil strizlive vyhodnotit tve sance, aniz bych ti mazal med kolem pusy.

@Danny:
Teda ve 21 letech už 4x v USA, to máš docela kliku…až na ten poslední případ :)
Všechny tvé otázky se tu už mockrát probíraly…ve zkratce: 1) Musíš na US ambasádu v Praze pro turistické vízum B2, připrav si po pravdě co proč a jak. 2) “Zajistila” – nic takového neexistuje, vizum i Esta je jen povolení k cestě, o vstupu do země rozhodne VŽDY až na místě imigrační úředník.
3) myslím že žádný dopis, žádný telefonát, žádné další opatření teď nejsou ve hře
4) na pracovní povolení zapomeň, to pokud někde zmíníš, tak ti to ke vstupu (turistickému vstupu) do USA vůbec nepomůže
5) Pokud studuješ, tak nejlepší věc, které bych se snažil využít je Work&Travel program

Dobry den/ ahoj,

je mi 21let, do USA cestuji a vzdy jsem cestovala na ESTU a nikdy jsem nemela prolem, ale nedavno se mi stala neprijemna vec a to ta, ze jsem v den priletu do San Francisca byla deportovana domu. Urednici zjistili, ze jsem v USA pracovala bez prac. povoleni a tudiz mi zrusili estu a rekli mi, ze priste uz jen na Visum. Vzali mi otisky prstu a udelali si zaznam. Vse to trvalo cca 9hodi. V USA jsem pred tim byla cca 4x a to vetsinou na dva/ tri mesice coz mi samozrejme take vubec nenahralo. Jsem rada, ze jsem nedostala zakaz vstupu.

Chtela bych se zeptat na radu co v takovem pripade delat, abych si v budoucnu az tam zase nekdy poletim, zajistila vstup do USA. Kam si vsude zajit a co udelat abych zjistila nejvice informaci o tom, o jake vizum v mem pripade zadat, za jak dlouho? Zda se mam nekde odvolat? Poslat dopis? Nebo jestli jsou tu dalsi opatreni, co se daji udelat? Mam v USA nekolik znamych(americanu), stalo by za to zeptat se jich, zda by me nezamestnali a ja tak pozadala o pracovni povoleni? Popr bylo by lepsi zazadat o studijni vizum?

Dekuji za jakoukoliv uzitecnou radu.

D.

@Dominik:
Stačí se zeptat jednou ;-)

Tebe se týká otázka způsobilosti č.2
Byli jste někdy zatčeni či usvědčeni z trestného činu, který měl za následek závažné škody na majetku nebo vážnou újmu jiné osobě nebo státnímu orgánu?

Klidně bych odpověděl, že ne. 5.000,- není málo, ale nepovažuji to za závažnou škodu na majetku. A tím pádem by to nemělo mít vliv na udělení ESTA.

Zdravím, chtěl bych se Vás moc zeptat na věc ohledně ESTY. V minulosti jsem měl podmínku (trest. čin za poničení věci. částka byla 5000kč. Je to cca 5 let zpátky. Takže otázka je, jestli by tento problém mohl ohrozit mojí žádost o ESTU. ¨
Předem děkuji za odpovědi.

@Tomáš R.: Uplne opacne nez Cesi :o) Cizi jazyky jsou tu tak bezne, ze se nikdo nepozastavi, casto se zeptaji, jakym jazykem se to bavite. V restauracich atd jsou na to take zvykli, takze staci pozadat o zopakovani.

@Tomáš R.:
Většinou stačí poprosit, zda by dotyčný mohl mluvit pomaleji, že tvá angličtina není nejlepší. Se špatnou angličtinou si hlavu nelam. Nikdy jsem se v USA nesetkat s negativní reakcí.
Teď naposledy jsem byl v LA a na jedné benzince (někde u East LA a Montebelo) všichni, včetně zákazníků mluvili jen španělsky. Takže jsem tam byl za exota, tak jako tak.

Zdravím, prosím obecně o dojem zkušených cestovatelů – jak američané reagují na turisty s horší schopností se domluvit, resp. ty, kteří nevládnou úplně výbornou angličtinou (restaurace, markety, hotely)? Nemám často dobré zkušenosti – např. z Británie. Díky T.

@Pavel:
Odcestovat na dovolenou můžeš na ESTA (max 90 dní v kuse) nebo turistické vízum B-2 (max 6 měsíců), ale to ti neumožňuje pracovat tam.
Pokud bys tam chtěl být déle nebo pracovat, budeš potřebovat povolení. To jen tak nezískáš. Je to tu probíráno několikrát, projdi si web.
Ideální, ale zdlouhavé (několik let), by bylo, aby se bratr začal angažovat a zažádal pro tebe o GC. Něco podobného jsem už psal tady Honzovi. Ty budeš spadat pod Other relative of a U.S. citizen or relative of a lawful permanent resident under the -> Family member of a U.S. citizen – Brother or sister of a U.S. citizen who is at least 21 years old. A než se to povede, tak budeš čekat v ČR, případně tam budeš moct jet na dovču.

Zdravím mám bratra který je občanem USA. Co vše potřebují abych mohl odcestovat za ním popřípadě pracovat na delší dobu nebo zůstat. je potřeba v snadnějším případě vyřídit vše tady v Česku nebo co vše potřebují a co vše potřeba udělat ze strany bratra v USA budu to mít snadnější když on tam je děkuji za info.

p

zdravim, jsem student a za necely mesic mam jit na tezky operační zakrok, nebudu pak moc nikam par let cestovat a rekl jsem si ze bych chtel poznat Ameriku. Mohu si jen tak na last minute zakoupit týdenní zajezd a cestovat do ameriky jen s pasem, nebo k tomu potrebuji nejake dalsi papíry?

Ahoj všem! V USA jsem byl letos dvakrát přičemž mám v pase egyptská víza a pět razítek ze vstupu do Turecka, což by pro ně mohla být také “zajímavá” země. Problém nebyl a neměl jsem ani pocit, že by úředník nějak aktivně listoval v pase a hledal nějaká jiná víza. To je moje zkušenost, má někdo jinou? Honza

Dobrý den,prosím o váš názor. V květnu máme letět na Floridu,majitel domu,který budeme mít pronajatý, vidí problém v našich pasech. Máme v nich nalepená víza z Egypta-3 roky po sobě. Radil nám pasy si vyměnit, ačkoli mají platnost do r. 2025.Mě to přijde absurdní,ale nechci nic podcenit. Myslíte si,že jeho pochyby jsou oprávněné? Popř. má někdo podobnou zkušenost? Děkuji za odpověď a velmi přínosný web.@Franta:

Děkuji za Váši reakci. Asi jsem se špatně vyjádřila, s majitelem jsme se bavili o návštěvách Egypta, na to konto vyslovil domněnku,že by mohl být problem na letišti,když úředníci uvidí egyptska víza.

@Lukáš:
Děkuji za vaši rychlou odpověď. S majitelem pronajaté nemovitosti jsme měli schůzku tady v Čechách (sám je Čech). Toto doporučení nám dal poté,co jsme se o cestách do Egypta bavili. Přijde mi to nesmyslné,ale jak říkám,nerada bych měla nepříjemnosti už na letišti.

@Jana T.:
Já měl v pase jediné jiné razítko a to také právě z Egypta…ten na žádném seznamu zakázaných zemí nebyl a není, takže žádný strach, to jsou jenom zbytečné obavy toho majitele.
Mohu se zeptat jak se to dozvěděl? To chtěl poslat ofocené vaše cestovní doklady dopředu??

@Jana T.:
Jak ví majitel domu, co máte v pasech? Do toho mu nic není.

Egypt asi není úplně bezpečná země, ale není důvod mít problémy kvůli jeho návštěvě. Jezdí se tam běžně na dovolenou, stejně jako do USA. “Index” se týkal Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Súdánu, v případě návštěvy těchto zemí se nedalo žádat o ESTA a muselo se na ambasádu pro vízum. Nevím, zda toto opatření stále platí.

Dobrý den,prosím o váš názor. V květnu máme letět na Floridu,majitel domu,který budeme mít pronajatý, vidí problém v našich pasech. Máme v nich nalepená víza z Egypta-3 roky po sobě. Radil nám pasy si vyměnit, ačkoli mají platnost do r. 2025.Mě to přijde absurdní,ale nechci nic podcenit. Myslíte si,že jeho pochyby jsou oprávněné? Popř. má někdo podobnou zkušenost? Děkuji za odpověď a velmi přínosný web.

Mam otazku ohladne poradia Diversity Visa. Nejak mi to nie je jasne. Co pre mna znamena, ked momentalne je na bulletine pre december cislo 6000 a moje poradove cislo je 25000? Znamena to, ze je tam moznost ze kym pride rad na mna, viza uz budu rozdane?

@Denisa:
Je možné, že budou mít více otázek ohledně pobytu a jeho zajištění. Přece jen 3 měsíce v USA něco stojí a v tvém věku asi nebudeš mít vlastní velké úspory. Tak je možné, že se budou ptát na finance. Případně i na volno ve škole/práci.

@Franta : Děkuji za odpověď, ještě bych se chtěla zeptat, pokud bych chtěla letět na 3 měsíce, budu mít nějaké potíže při pohovoru s imigračním úředníkem? Například že to bude podezřelé že letím na tak dlouho a podobně, je to důvod se něčeho obávat?

@Denisa:
Sama letět můžeš, to problém není. Pro jistotu bych měl souhlas rodičů. Dost možná nebude potřeba, ale lepší mít a nepotřebovat, než nemít a potřebovat. Plnoletá jsi ve většině amerických států od 18 let.
Počítej ale s určitými “komplikacemi”.
Při rezervaci ubytování si ověř, jaký má hotel věkový limit. Většinou neubytují nikoho pod 18 let (plnoletost) , ale dost hotelů má limit 21, někde i 25. Jak je to u Airbnb, nevím.
Půjčení auta je na tom podobně. Někde půjčí od 18, většinou ale až od 21. Většina půjčoven má navíc poplatek (+/- 25,-USD, jak kde, někde 15, někde 35) za mladého řidiče do 25. Také mají omezený výběr tříd. Mladým nepůjčují sportovní a drahé vozy. Takže žádný Mustang, ale spíš Aveo.
A to nejlepší na konec. Jak jistě víš, tak alkohol je v USA povolený od 21 let. Takže tě nepustí nikam, kde ho podávají. Zapomeň na kluby, bary, párty…

Dobrý den, v lednu chci letět na 3 měsíce na Floridu, ale je mi 19, bude nějaký problém na letišti? V ČR jsem sice zletilá, ale USA ještě ne, tak mě zajímá jestli bych vůbec mohla letět sama, děkuji.

@Jana:
Kdy a s kým jsi odletěla vědí od letecké společnosti. A nejspíš ti i scanovali pas před bezpečnostní prohlídkou.
Letět můžeš klidně hned. Byla to krátká návštěva. U delších pobytů se doporučuje dělat dlouhé přestávky. Pobyt na ESTA je standardně na max 90 dní.
Platnost si ověříš na ofiko stránkách. Ale není důvod, proč by ti to rušili.

Dobrý den, chci se zeptat. Má ESTA je platná. V létě jsem byla v Americe od 13.7. 2017 a 20.8.2017 byl můj let. Kvůli posunu času jsem do Prahy přiletěla 21.8.2017. Chci letět zase. V pase mám jen jedno razítko, které jsem dostala při vstupu. Když jsem odlétala žádné mi nedali. K razítku, co v pase mám připsali, že mohu zůstat do 10.10.2017. Kdy mohu letět o USA? A na jak dlouho konkrétně. Moc prosím o radu. Nebo kde zjistím přesné informace? Jana

@Franta: Souhlasím ikdyž ne každej asi bude 100% ochotnej se učit portugalsky nebo španělsky ta Jižní Amerika byla jen nabídka pro ty co pořád touží dobít Ameriku. Podmínky mají také přísné taky stejné jako USA,Kanada Austrálie✌

@JorckCherry:
Ona ta Jižní Amerika asi nebude tak lákavá. To spíš Kanada nebo Austrálie. Podmínky mají také přísné, ale prý je celkově snadnější se tam dostat. Jen v Kanadě je v zimě sakra kosa a Austrálie je daleko předaleko.

@Franta: Hezky napsáno,pokud ale stále někdo touží tak moc po AMERICE tak je tu jiná možnost,pokud se zájemce nedostane za novým životem do USA tzv. Severní Amerika,tak pak lidi zkuste Jižní Ameriku ( Brazilie,Argentina) sice to není jako v USA ale aspoň něco …✌✊

@Luda:
Na něco podobného už se ptala Valina. Odpovědi jsou pod jejím příspěvkem.

Pro všechny další zájemce o práci:
Na pracovní povolení se tu ptá spousta lidí, odpovědi tu k tomu jsou. Nebuďte líní si projít zdejší články a diskuse. Odpovědi tam najdete. Chcete do USA, ale nejste ochotni hledat informace, radši se rovnou zeptáte. Pro úspěch v USA musíte být samostatní, tam vám nikdo nepomůže. Buď se dokážete uchytit nebo vás to tam sežvýká a vyplivne.
Doporučuji (jako vždy) příběh Veržány. Začátek měli možná jednodušší, protože o jejího přítele projevili zájem v NASA, pak ale kontrakt skončil a dál už museli o svou šanci bojovat sami.
Šance dostal se do USA jsou, ale nestačí jen chtít a čekat, že to někdo vymyslí za vás a poradí vám, chce to se snažit.

@Luda: Firma musi pro tebe zazadat o pracovni vizum. Jsou ruzne druhy, kdy manzelka nesmi pracovat nebo muze atd. Pri takove zadosti firma zarizuje dependent vizum i pro nejblizsi rodinu. Samozrejme to s ni musi byt predem domluveno. Deti tim padem samozrejme mohou do skolky/skoly. A ted k tobe… poloz si otazku, jestli jsi odbornik v danem oboru, jestli ta firma nemuze to misto obsadit Americanem nebo residentem. Pro firmu to znamena urady, papirovani, pravniky. Sance je, ale je velmi mala a zacina to uz u toho, jestli manzelka strejdy tohle vsechno (neni to zrovna jednoduche) bude chtit podstoupit, jestli bude chtit platit pravnika, atd. A k poslednimu dotazu… Ano, takova moznost existuje, pokud firma po urcite dobe pro daneho zamestnance zazada o zelenou kartu. No, a nevidim prilis realne, ze by tohle proslo ve stavebni firme, pokud bys tam nebyl manazer nebo nejaky odbornik pres techniku nebo buh vi co.
Pises, spis bych se uz vratit nechtel… takhle to nefunguje.

Dobrý den,
mnželky strejda žije v usa má tam svou firmu. Chci se ho zeptat jestli by mě zaměstnal. Co by to pro něj znamenalo? Šlo by to vůbec? Staví tam domy. Teď hodně zaměstnává mexičany asi něco jako u nás UK. Když by mě zaměstnal mohl bych tam být s manželkou a dětmi? Děti 6let a 1,5 roku a chtěl bych aby tam chodili do školy. Spíš bych se už domů vrátit nechtěl. Je nějaká možnost jak tam zůstat na trvalo? Máme šanci získat zelenou kartu? Děkuji

@Franta: Hezký komentář. :-)

@JorckCherry: @Franta: Navic se rady deti ptali ucitelky ve skole.

@JorckCherry:
“Řezat” vlastní děti je cesta k problémům minimálně se sociálkou.

@JorckCherry: Ale moc se mi libí že Americká mládež má v něčem útrum co se týče návykových látek než tady v ČR – Alkohol a drogy

Mezi námi a USA je v legislativě dost podstatný rozdíl. Jakmile u nás dovršíme 18 let, v restauraci i baru si můžeme s klidem pochutnat na jakémkoli druhu alkoholu. V Americe se k alkoholickým nápojům dostanou mladí lidé legálně až od 21 let. Toto nařízení ale bohužel nutí mladé lidi hledat jiné alternativy a formy zábavy. Proto se nelze divit, že právě američtí teenageři mají velmi blízko k marihuaně, kterou užívá řada z nich. Jakmile ovšem dosáhnout 21 let, vyměnit marihuanu právě za alkohol.

Pokud vy sami chodíte v České republice do baru a navštívíte Ameriku, raději se o této zkušenosti příliš nedělte. Američané totiž považují bar za podnik, do něhož chodí ti nejhorší lidi v okolí. Pro ně je to něco špinavého, co si slušný člověk může odpustit. A pozor, pokud jedete do Ameriky jako výměnný student, požívání alkoholu máte přísně zakázáno nejen od organizace, s níž do ciziny jedete, ale i zákonem Spojených států. Pokud by vás s alkoholem přistihli, pošlou vás bez pardonu zpět do rodné domoviny.

Co se týče kouření cigaret, ani to není v Americe (na rozdíl od let dřívějších) příliš populární. Třeba v Kalifornii je zakázáno kouřit na veřejných prostorách, po ulicích je možno vidět reklamy, jak je „cool“ nekouřit a cigarety (potažmo jejich prodej) je zde striktně hlídán. Americká vláda se hodně snaží alkohol a cigarety omezovat tak, aby se dehet nedostal do dětských plic.

@Franta: Ano ano To, že je ale kolikrát lepší pohlavek, už je špatný názor,ale někdy ten pohlavek nebo sem tam proplesknout zleva zprava neuškodí,to by mě teda zajímalo jestli američtí rodiče sem tam proplesknou i své americké děti,ví vůbec co to je pohlavek/výchovná facka?,např. v UK vím že je pohlavek anebo výchovná facka je něco nemorálního a  nepřípustného! Děkuji.

@Mesi + JorckCherry:
To není jen americká výchova, tohle je už i u nás. Děti se nechávají “zrát” sami, aby tak získali svou osobnost. To, že je ale kolikrát lepší pohlavek, už je špatný názor.
Známá byla v kavárně na Národní třídě. Klidná tichá kavárna na relax. Dorazili dvě paničky s dětmi, rázem to tam bylo jak na pískovišti, děti zrušili kavárenskou atmosféru a milé mamky se ještě urazili, když je známá požádala o trochu zklidnění. Za špatnou byla samozřejmě ona.
Kamarádova mamka (žijí v USA) dělá prodavačku v potravinách. Malý klučina (asi úmyslně) vytáhl spodní plechovku z naaranžované pyramidy, která se následně zřítila. Za starých dobrých časů, by mladej vyfasoval pohlavek a máme by se snažila pyramidu opravit. Tahle jen odkopla plechovky, co měla v cestě a pokračovala v nákupu. Když jí kamarádova mamka upozornila, že její syn způsobil škodu, tak jen odsekla, ať se stará o své děti. Tak aspoň hodila zlý pohled na mladého. Výsledkem byl pohovor u šéfa ohledně chování k zákazníkům. Ale mladý se prý od té doby nehne od mámy a nedovolí si sáhnout na nic v tom obchodě.
Některé věci jsou v rámci jakési korektnosti jinak, než by být měli.

@Mesi: Děkuji,myslím že za následek této americké výchovy oproti evropské bude i to že většina amerických rodin mají vyšší i náboženskou i etnickou etiketu oproti evropě proto už i veřím že jsou rozdíly mezi evropskými a americkými dětmi a jejich vývinu od dětství do dospělosti. Děkuji zase jsem o něco chytřejší.

@JorckCherry: To jsem nemyslel jen ohledne nahoty atd. Jsou az prehnane starostlivi o deti. Deti jsou vsude na prvnim miste a prijde mi to, ze je az izoluji od skutecneho sveta. Pak najednou vstoupi do sveta dospelych a divi se, ze nemaji vse, o co si reknou. 25leteho Americana bych klidne prirovnal k 18letemu Cechovi. Myslim tim faze dospelosti, sobestacnosti, … Jeden priklad, ktery se sice nevaze 100% k tomuto tematu, ale ukazuje, jak to v mych ocich prehaneji: Kdo nebydli v dome, bydli vetsinou v komunite. Komunita je neco jako ceske sidliste, jen domy jsou mnohem bliz k sobe, jsou tam vetsinou bazeny, posilovny, sauny, atd. A je to casto oplocene. V jedne takove komunite si obyvatele jednoho townhome (neco jako v CR radovka) stezuje spravci (ano, spravci, American neprijde za vami, kdyz ma nejaky problem, ale bude to resit pres spravce, zatimco se s vami s usmevem bavi), ze vase deti pobihaji po komunite a na to oni nejsou zvykli. Mily spravce tedy jde za vami a pretlumoci to. Ze by vase deti nemeli delat ramus a pobihat. Logicky se ptate proc? Protoze to pro ty deti neni bezpecne!!! Muzou upadnout, odrit si koleno a kdo vi co. Nikde se nedozvite, jestli jim vadi hluk nebo nebo nevim co. Proste to svedou na bezpecnost. Dalsi priklad. Na dalnici dojde k nehode se zranenimi a ve stejny cas na nejake bezejmenne krizovatce se srazi skolni autobus s malym fiatkem. V radiu v ramci dopravnich informaci vam reknou to te velke nehode, ale pak uz se budou stourat kdo vi jak dlouho v tech pomackanych naraznicich, protoze to byl skolni autobus, umite si predstavit tu tragedii, kdyby se nejakemu diteti neco stalo? Nic se nestalo vubec nikomu, ale mohlo :o))) A takhle je to tady ohledne deti. Napriklad fotbaliste do 12 let nesmi hlavickovat. A sexual offendr muze byt kazdy, do se vam na dite diva dele nez par vterin. Ja vyrostl bez telefonu, rodice netusili, kde jsem mezi koncem skoly a uplnou tmou. Nikdy jsem nemel na kole helmu, nikdy jsem nemel chranice. Ano, lezl jsem po stromech, koupal se ve spinavem rybniku, padal, boural, byl jsem odreny, ale stale ziju, sakra, jak to? No a mam skolu zivota. Ale dnes je jina doba a ja to nechci kritizovat, dnesni generace to jiste vidi jinak nez ja a moje deti mne treba budou mit za rebela. To se deje po celem svete, pouze jsem chtel vypichnout ten rozdil v izolaci deti tady od dospeleho sveta.

@Mesi: hlavni pricina toho, ze 25lety American je stale jeste dite a strci ho do kapsy 19lety Evropan nebo Asiat. Opravdu jo ?

@Mesi: No pravě sexualni obtezovani me dost zaskocilo hold 100lidi a 100povah,a ja myslel že je to brano i tak že Američané jsou národ imigrantů a desítek národností která si drží tu etnickou nebo rasovou etiketu nebo i ta mentalita toho daného původu,zatím jsem se stímto nesetkal. Děkuji.

@JorckCherry: Jiny kraj, jiny mrav. V CR take neuvidis nahace na bezne plazi a s tim nahore bez proste plati ten jiny kraj. S tim prevlekanim to neni tak horke. Tanga nejsou nijak vyjimecna, kdo se na to citi, tak je proste nosi. Klasicke plavky (zde tzv. Speedo) jsou tu brany jako plavky na kondicni, zavodni plavani. Na plazi je clovek prirovnavan k Francouzovi (mysleno hanlive), lidove receno pusobi jako ze 4% mensiny. A ano, tito lide zde tyto plavky nosi. Prirovnal bych to asi k tomu, jak Cesi koukaji na muze, kteri chodi na verejnosti v tilku. A s temi detmi, to je pravda, na deti jsou tu az prehnane haklivi. Podle mne je to hlavni pricina toho, ze 25lety American je stale jeste dite a strci ho do kapsy 19lety Evropan nebo Asiat. Tot ke Kalifornii. K tomu druhemu dotazu ohledne sexualniho obtezovani… Kdyz narazis na kravu, tak se ti to stat muze. Normalni zenska to resit nebude a vetsina bude polichocena stejne jako v Evrope. Ale vzhledem k tomu, ze ta jedna krava ti muze zavarit, tak je to vic videt.

@Franta: No svata pravda,dost jsem byl zaskočen případá mi to jako ty zákony po americkém stylu,tolik zakázu a zákonů snad nemají ani v Saudské Arábii a Severní Koreji to co v USA ale to sexuální obtěžování cizí ženy a za cizí ženu v restauraci se neplatí mé úplně dostalo. diky za odpovědi!

@JorckCherry:
Jiný kraj jiný mrav. Moderní, sebevědomou ženu urazí i podržení/otevření dveří.

To samé ty pláže. V USA se natočí nejvíc porna, ale místní ctihodní občané dohlíží na morálku všude. Ono je dobré být opatrný na pláži i s foťákam.

Měl bych ještě menší dotaz a rád bych znal odpověd na webu rudolffreisen.cz v sekci Florida – průvodce, dovolená, zájezdy jsou praktické informace a je tam napsáno – Za cizí ženu v restauraci se neplatí. Pozor na sexuální obtěžování – může za něj být považováno téměř cokoli – co je a není sexuální obtěžování posuzuje každý individuálně. Je běžné že žena upozorní na to, že se ji nějaké chování nelíbí – respektujte to. Trochu divné na ameriku.

Zdravím chcidoameriky čtu Praktické informace na webu amerika.cz a mám dotaz můžete mi vysvětlit proč se v americe dělá takový humbuk co se týče plavek a nudismu např. Při koupání je nutné, abyste měli plavky(jde to pochopit no),Pláže – Nudismus je v USA zakázán na všech veřejných plážích, a to včetně nošení plavek „nahoře bez“. Toto nařízení se vztahuje i na malé děti. I malí caparti proto musejí mít plavky! Na plážích se převlékáme v autě, na toaletách nebo ve vyhrazených místnostech. Převlékání mezi lidmi vzbuzuje pohoršení a může skončit i přivoláním policisty, zvlášť když jsou v okolí důchodci nebo rodiče s malými dětmi. A dámy, pozor! Jen málokdo si dovolí mít plavky typu „tanga“ – budete-li chtít být v klidu, raději zvolte klasiku. A ktomu chuťovka muž pokud nosí na pláži /klasické/ plavky je považován za divného i za homosexuála,proto se raději doporučuje nosit plavky ve stylu kraťasů! Fakt divné byl jsem na Bahamách,Tahiti,Elba .. a nikde takový pravidla nejsou aby turista nemohl se koupat nahej nebo opalovat se bez …funguji snad tyto tvrdé pravidla na všech plážích v USA ( Kalifornie,Florida,Hawaii…) děkuji.✌

@Mesi:
Jj, tohle je možné. Také prý +/- platí: malý pes = kabinové zavazadlo, velký pes = odbavené zavazadlo.
Přesné podmínky si musí zjistit u letecké společnosti.

@JorckCherry: @Franta: Existuje i moznost vzit si sve zvize (umysle nepisi pouze psa) primo na palubu. Nevim, jestli to umoznuji vsechny spolecnosti a jestli to lze i na mezinarodni lety. Funguje to na lekarske doporuceni, ze mas zvire jako “lecebnou” pomucku, hlavne pri psychickych problemech.

@JorckCherry:
https://www.cestovanisepsem.cz/amerika/usa
https://www.svscr.cz/cestovani-se-zviraty-v-zajmovem-chovu/

Cena záleží na letecké společnosti, někde to mají jako nadměrné zavazadlo, někde za +/- 50,-Eur

Ahoj chcidoameriky, nemáte někdo zkušenosti nebo poradit s převozem psa(2letý mops) na dovolenou do USA? Jak to chodí a kolik to stojí? Díky moc!

@Iva:
Jako nacpat kufr těstem a letět? To asi nevyjde. Málo kdo bude chtít zkoumat jestli je to těsto, modelína nebo plastická trhavina.
Ať se dcera pouhlédne/poptá po okolí, co vše je schopná ve Státech sehnat a ty to udělej až u ní.

Zdravím,letím za dcerou do USA a ráda bych jí napekla,ale je pro mne lepší těsta na cukroví si udělat doma. Myslite,že to bude problém? Složení těsta bych napsala a přiložila k těstům.

@JorckCherry: Za ruseni nocniho klidu ti pokuta, pokud nedelas opradu brajgl, nehrozi. Policie prijede, oznami, ze jsou tu na zaklade telefonatu, pozadaji o klid. Staci byt slusny, rict treba, ze se slavi narozeniny atd a slibit, ze bude klid a on zas odjede.

@JorckCherry: Neboj, dostane se ti upozorneni – a nejen od policie. Ze delas neco nezakonneho te upozorni i mnoho lidi kolem tebe. K porusovani predpisu nejsou lhostejni, pokud nejsi v nejake “spatne” ctvrti. Nocni klid = telefonat od sousedu lendlordovi (ten, co se stara o bytovy komplex), pokud to pokracuje, tak nasleduje telefonat na policii. Pokud nebydlis v komplexu nebo delas bordel nekde na verejnosti, jde telefonat rovnou na policii. Alkohol na verejnosti = pokud nevis a jako Cech jsi zvykly se napit kdekoliv, v USA te upozorni kolemjdouci. Prevazne divnymi pohledy, sem tam nekdo ti to rekne. Pokud budes viditelne opily, do par minut u tebe zastavi cernobile auto se stovkami blikajicich LEDek. Vandalismus = do par minut prijede to same auto (tentokrat prijedou minimalne dve). Rvacky = to same co vandalismus. Kradez = To same, jen ty auta budou minimalne 3. Pokud dostanou hlaseni, ze mas zbran, sjedou se z sirokeho okoli a jsi v h*jz*u. Koupani bez plavek = tady jsi celkem bez sance to porusit, protoze takovych mist jako “v lomu za vesnici mezi keri” v USA zas tak moc neni, aby tam nebyly davy lidi. Pokud se preci jen svleknes, prijde na tebe plavcik. Muzes hledat plaze “clothing optional”. Ohled na to, ze jsi turista budou mozna trochu brat pri tom piti na verejnosti, zalezi na konkretnim policistovi. Moc bych na to nespolehal. V kontaktu s policii hodne pomaha vzhled, pokud vypadas slusne, pristupuji k tobe s vetsi duverou. Kdyz turista prijde s nejakym dotazem, ochotne pomahaji.

@Mesi: JJ mesi o te marnici vim ta je tam dost bezna mezi tresty za poruseni zakona,otazku jsem polozil jen z duvodu ze ne kazdej /turista/ se bude chovat 100% podle zakonu USA, a dodrzovat nocni klid a nepit alkohol na verejnosti nebo nedelat vandalismus(rvacky,kradeze,koupani bez plavek,urazet obyvatele a turisty aj.) zase sem o neco moudrejsi!

@JorckCherry: @Franta: Je jedno, jestli jsi nebo nejsi turista. Pokud na*er*s serifa nebo policistu, tak se nebude ptat, jestli jsi mistni nebo z Horni Dolni. Ale jestli to vyresi pokutou nebo te vezme s sebou, to zalezi na povaze prestupku atd, jak psal Franta. Jeste doplnim k tomu alkoholu za volantem, krome toho, co vypsal Franta, tak je tam i “brigada” v marnici. Coz vlastne pro tebe neni trest :o)

@Franta: Děkuji za info.

@JorckCherry:
Jak psal Mesi, je to hodně individuální. Vždy je to samozřejmě podle zákona odpovídajícího provinění. Něco se řeší podle místní, něco podle státní nebo federálních. Známého, co tam byl načerno kdysi chytli pod vlivem, dostal kauci 400,- USD a u soudu pak nějakou pokutu. Za několik let ho chytili opět, kauce byla tentokrát 4.000,-, bylo to podruhé a byl cizinec, tak aby ho nenapadlo vyhnout se soudu. K tomu se klepal, že pomaže na imigrační, ale místní šerif mu řekl, že ho chytli oni a taky si to s ním vyřeší, že nemají důvod volat nikam jinam. Ale oboje bylo před 9/11. Jak by to bylo dnes nevím. Jiného známého, Američana, chytli pod vlivem a u soudu vyfasoval, zákaz řízení, veřejně prospěšné práce (sbíral bordel kolem silnice) a musel chodil na sezení alkoholiků, plus na testy, že nepije.

@Lukáš: To neni muj pripad,jen se ptam na informace ktere moc docist nejdou …treba ma nekdo zkusenost.

@JorckCherry:
Očividně se chystáš v USA usadit a už řešíš, že se ožeřeš jak dobytek, budeš se opalovat nahej a zmlátíš šerifa?
Být tebou zůstaň raději v ČR, bez urážky :D

J

@Mesi: Děkuji,je pravda že když řidič-turista v amoku slovně nebo mirně fyzicky napadne šerifa nebo i policistu jde automaticky do vězení nebo je tam jen vysoká pokuta?

@JorckCherry: To je hodne ruzne mesto od mesta. Pokuty jsou od nejakych 30 USD za spatne parkovani az po tisice. Zalezi na prestupku, recidive, okolnostech. Napriklad prekroceni rychlosti: bere se v uvahu, jestli ridis soukrome vozidlo nebo commercial vehicle, dale o kolik prekrocis (zavazny prestupek je pres 20 mph nebo 15 mph s commercial), pak jestli jedes sam nebo s nekym (nedej boze, vezes dite). Prekroceni cca kolem tech 15 mph muze byt kolem 200, 250 USD plus zvyseni povinneho ruceni (nebo poplatek za traffic school cca 85 USD). Odboceni do zakazu muze byt klidne i 400 USD, nezastaveni vozidla pri odbocovani vpravo na cervenou (lze, ale musis zastavit) jsem videl 600 USD (to mi prijde jako ulet). Znam i pripad, kdy pokuta cinila 70 000 USD. Diky tomu, ze ,na rozdil od CR, netresta nejtezsi prestupek, pokud jich spachas vic najednou, ale pokuta se scita za vsechny pretupky. Pri necem vetsim, jako byl treba ten predchozi pripad (propadla registrace + suspendovany ridicak + pokus ujet policii) jdes automaticky do vezeni. Kauce byva 10 %. Nasleduje soud. Mimochodem, 70 000 USD je uz pomerne slusna rocni mzda.

Zdravím,měl bych několik dotazů ohledně amerických zákonů to jaké jsou zhruba pokuty v USA za opalovaní bez plavek,podnapilost a pití alkoholu na veřejnosti,řízení pod vlivem alkoholu a Nedodržování nočního klidu mezi 22.00 a 6.00 hodinou? Děkuji moc.

J

@Mesi: Děkuji za odpoveď,otázku jsem položil z důvodů,protože existují důkazy že na Floridě,žijí stovky ilegálních čechů a slováků a někteří ochotně jezdí na evropské(propadlé) řidičské průkazy,tak jsem jen chtěl vědet jaké by asi byly následky kdyby se náhodou něco takové opravdu stalo. Děkuji teď to vím!

@JorckCherry: Jakakoliv nehoda se zranenim se musi hlasit. Tudiz nebudes zajimat nemocnici, ale policii. Chapu, ze s tou castkou na uhradu lecebnych vyloh a skody to myslis “dejme tomu, ze mam”, ale realne to prilis neni. Oprava auta dle stari a poskozeni od 1000 USD (poskozeny mensi plastovy dil nebo maly kovovy dil a lak) az po total = vypocitana cena dle ceny obvykle pro dane auto, stari, opotrebeni… Bude to tedy v radech desetitisicu USD. Nahrada skody na silnici a jejim prislusenstvi (svodila,…). Lecebne vylohy tve, pokud te odvezou do nemocnice = miliony Kc. Lecebne vylohy osadky druheho auta = miliony Kc. Nahrada skody osadce druheho auta = desetitisice USD. Naklady na pravnika = tisice USD. :o)

@JorckCherry:
Nemocnice nic hlásit nebude, ta bude mít jen starost o to, abys jim zaplatil ty nebo nějaká pojišťovna.
Tohle bude řešit policie. Pak záleží na spoustě faktorů. Může to být od pokuty za řízení bez ŘP, přes soud za případné zranění další osoby nebo způsobení škody někomu dalšímu, až po to případné nahlášení. Tyhle postupy neznám. Ale kdysi si “místní” věci řešili na místě a výš hlásili jen porušení státních/federálních zákonů. Po 9/11 se ale dost změnilo.

@Franta: Jestě dotaz, je pravda když budu v US ilegálně cca 5let,ikdyž nemám americký řidičák ale propadlej evropskej řidičák,ale budu itak jezdit autem a tímto se mi stane dost vážná autonehoda s akutně těžkým zraněním,nahlasí mě americká nemocnice imigračnímu orgánu ikdyž budu mít na zaplacení výloh za zdravotní péči děkuji. P.S. Prosim jeste o odpoved kterou jsem vlozil do sekce “stát Florida”

@JorckCherry:
Pokud jsi v USA ilegálne a chytí tě, tak pomažeš domů. K tomu soud vězení, vyhoštění a vše, další co k tomu patří.
Kdysi se dalo získat @SSN, něco jako naše RČ, i jako turista. To se ale zrušilo, cca někdo před 2001, to už to nešlo ani v Chicagu, kde se vydávalo nejdéle. Kdo měl SSN, mohl legálně platil daně i přesto, že byl v USA načerno. Pokud takový ilegál platil daně 10 let, mohl pak přijít na úřady a požádat o legalizaci. Jestli se tak skutečně dala získat GC, nevím, mám to jen z doslechu. Neznám nikoho, kdo by to podnikl.
SSN se dá získat i teď, ale není to tak snadné, jako kdysi a má jen omezené použití.

Zdravím,nedávno jsem telefonicky hovořil s českým realitním makléřem co pronajímá a prodává domy a apartmány na Floridě,a ptal jsem se ji i na info ohledně práce,ssn,i americkýho řidičáku i co se týče ilegálního pobytu v USA tak mi do telefonu mi řekla že kdo je min. 10let v USA ilegálně a nechytí ho imigrační ani státní nebo dopravní policie,má tímto automaticky nárok na zelenou kartu,je to pravda?

@JorckCherry:
Tohle ti asi nikdo uceleně neodpoví. Těch krajanských spolků, klubů je tam mraky. Je to společné se Slováky, prostě patříme k sobě a za mořem drží stále pohromadě. Někde se prostě jen schází našinci bez nějaké organizace, někde mají vlastní kostely, někde jen české/slovenské mše. V Michiganu se pořádají i tancovačky s dechovkou. Čtvrť Pilsen v Chicagu vznikla jen proto, že většina tehdejší Prahy vyhořela a lidi se přemístili. V Cedar Rapids v Iowě je i muzeum https://www.ncsml.org/.
Projeď Google a najdeš toho spousty.

Zdravím,měl bych dotaz na českou kulturu a populaci v USA neboli v kterých státech USA, bych našel české krajanské čtvrtě,památky a muzea nebo aspoň krajanské spolky a čechoameričany nebo něco co je typické české na území USA?,podle cestovatelů a jejich zážitků z USA prej existují/existovaly české čtvrtě ve West Side v Chicagu čvrť jm. Pilsen a New Yorku v Brooklynu ve čtvrti South Slope ale tam to dost vymírá. Děkuji za tipy!

@Franta: Děkuji.

@JorckCherry:
Nehledal jsem, ale už za času našich prapradědů fungoval jako imigrační bod třeba Angel Island u San Francisca nebo Ellis Island u New Yorku.

Zkus kouknout sem.

Zdravím Chcidomeriky,zajímalo by mě který američan zavedl vízovou povinnost pro vstup do ameriky(pracovní,turistické,podnikatelská víza) a tímto se i ptám od jakého roku nebylo vůbec nutné mít turistické a pracovní víza,a naopak od jakého roku je NUTNÉ i v platnosti mít do ameriky pracovní a turistické víza?. p.s. Nikde to nemohu najít.Děkuji

@Jana:
Pokud si takovou práci seženeš, tak by mělo jít vyřídit. Ale nejdřív musíš mít domluvenou tu práci, pak můžeš žádat o vízum. Opačně to nejde, že bys dostala vízum a až si na místě něco hledala.

co vízum typu H2B?

@Jana:
O možnosti udělat si US vízum v zahraničí už tu psala jedna holka, co byla v Británii. Prý se i ptala na tamní US ambasádě a mělo by to jít. Pak už se ale neozvala. Na psali jsme jí tu, to co tobě. Nežiješ v ČR, takže budeš těžko dokazovat vazby, aby ti věřili, že jim tam nehodláš zůstat.
Jiná holka, co se vrátila z dlouhodobého pobytu v Británii, chtěla před usazením ještě procestovat Státy, tak vyrazila na ambasádu a vízum nedostala, právě proto, že neměla dostatečné vazby na ČR. A s ohledem na pobyt v GB si mohli i myslet, že se jen hodlá přesunout jinam.
U víza se také více ptají. Mají tě tam osobně, takže je to pro jednodušší, vidí, jak reaguješ na otázky, jak pohotově odpovídáš. Dříve bylo jen vízum, takže na ambasádu museli všichni, teď je ESTA a standardnímu turistovi 90 dní stačí. Takže jsou zvědavější než dřív, co tam jedeš dělat a proč ti nestačí ty cca 3 měsíce.
Jel bych tam na ESTU na delší dovču, rozkoukal se. Na ESTA se dají i navštěvovat kratší jazykové kurzy. Na delší je třeba studijní vízum. Třeba se ti tam ani nebude líbit. Něco jiného je tam cestovat a něco jiného tam zkoušet žít. Je to jiný svět.

@Jana:
Českou ambasádu v Německu asi z logiky věci nenajdeš…jedině v ČR.
Nicméně bude je zajímat, proč chceš vízum a ne jako turista ESTU …obzvláště v tvém případě neuvidí na ČR nijak moc silné vazby, vzhledem k dosavadnímu 3letému pobytu v Německu.
Nevím nevím, já bych si jako konzul tohle dovedl spočítat proč chceš jet na delší dobu do USA.

Nezbývá ti než to co radí kluci výše…našetřit a vyrazit na ESTA…jestli ti tak moc jde o angličtinu, doporučuji Maltu nebo UK, dokud ještě není hotovej brexit.

Mám další dotaz, žiju v Německu už 3 roky, šlo by i tady vyřídit vízum nebo si ho mám vyřídit v Česku. Nemám německou státní příslušnost. Díky

@Jana: Jinak pokud potrebujes ten vydelek, tak se podivej po anglicky mluvicich zemich v Evropske Unii. Splnis tim vsechny podminky, ktere jsi uvedla: jazyk, vydelek a poznat, jak se zije jinde.

@Jana: Ten pul rok s vizem je OK, zlepsit anglictinu muzes take, napriklad ESL kurzy, ktere jsou zdarma. Ale na tu praci zapomen, pokud nejsi studentka a nemuzes vyuzit Work and Travel. Reseni je dostatek penez na uctu nebo stedri rodice.

@Jana:
Vše, až na tu práci, by šlo.
Pokud studuješ vysokou, tak by řešením mohlo být Work and Travel nebo Fat camp, ale jsou to jen prázdninové programy.
Pokud už nestuduješ, tak jedině hodně našetřit a vyrazit.
Zkus si to tu projít, a pak se zeptej, co konkrétně potřebuješ vědět.

Ahoj, chtěla bych příští rok vyjet do New Yorku na půl roku. Zlepšit si angličtinu, pracovat, prostě si vyzkoušet, jak se žije jinde. Můžete mi poradit, co proto potřebuji zařídit? Díky

@JorckCherry: Na vyber je nekolik variant. Bud pouze podklad, viz odkaz od Franty, pouze vlastni text nebo vlastni text na vybranem podkladu. Za znacku se plati poplatek jak za vystaveni, tak rocni (Kalifornie).

@JorckCherry:
Nejen to, lze si i vybrat podklad/obrázek na značce.
Např v Kalifornii je na výběr toto. Označ “By checking this box I agree to the terms stated above” a dej Next.

Zajímalo by mě,jestli ve státech v Americe funguje nebo existuje možnost mít na automobilu nebo motocyklu SPZ na přání jako je to v ČR. Děkuji

@JorckCherry:
Federální je 25% a platí se všude. Některé státy mají navíc svou vlastní daň. Někde se platí i místní daň. Pro víc informací zkus Google.

Zajímalo by mě,jaká je v Americe federální daň v % z výhry v loterii např. Powerball,a v kterých státech v Americe se platí a neplatí federální daň z výhry v loterii. Děkuji

@voltov: Tak jsem se na to podival na DMV a v Kalifornii (zrejme i v dalsich statech existuje mimo dvou vyse uvedenych i cestovni visacka. Na 30 dni pro Kalifornana cestujiciho do jineho statu nebo pro navstevnika z jineho statu na 90 dni. Pisou tam z jineho statu (state), ne z jine zeme (country). Ale treba to nejak pujde i pro cizince. Postup vcetne formulare zde: https://www.dmv.ca.gov/portal/dmv/detail/vr/disabled

@voltov: Ano, existuje. Ale jako turista ho neziskas. Existuji dve formy: klasicka visacka na zpetne zrcatko a specialni SPZ. S tim dotazem na pujcovnu to muzete zkusit, ale nevim, jestli je neco takoveho vubec mozne, clovek by u sebe mel mit nejaky doklad, ze ma na karticku narok a doklad vystaveny v CR asi nebude v USA prilis platny. Ale za dotaz nic nedate. Na druhou stranu, vozicek by mohl prebit “papir”, treba na tohle pujcovny jsou nejak pripravene… Pujcujete si nejak upravene auto?

@voltov:
V USA si s místy na parkování pro postižené nemusíš lámat hlavu. Přijde mi, že u každého nákupáku především, je těchto míst tak 1/4 ze všech celkových…v USA se totiž i obezita bere jako “postižení”.

@voltov:
Pokud vím, tak nic takového, v mezinárodním měřítku, neexistuje. A on snad stále není úplně doladěn ani ten v rámci EU.

Zkusil bych se zeptat v půjčovně, zda není vůz takto označen už od nich.

ahoj,
mám dotaz. Budu mít v USA půjčené auto a jsem vozíčkář. Existuje v USA nějaký průkaz, stejně jako ten v EU, který mě opravňuje stát na místě pro vozíčkáře? Jak ho případně získám?
Dík

@JorckCherry:
Na to už jsi se ptal a nedostal odpověď. Vážně si myslíš, že caps lock a vykřičník to změní?
Napiš si na imigrační. Urči ti to řeknou.

Tohle je web o turistice. Otázky na to, co by, kdyby, navíc ilegálního, zkus směřovat jinam.

Zajímalo by mě,co hrozí čechovi který před xlety přijel do USA na turistické vízum,a který po uplynutí 90dnů zůstal ilegálně na území USA,usadí se např. Na Floridě,zamiluje se do Američanky se kterou se bude chtít oženit a zlegalizovat si sňatkem pobyt v USA,ikdyž je čech na uzemí USA ilegálně a nemá platné doklady(Greencard,workvisa) jen xlet propadlé turistické vízum bude mu i přesto něco hrozit ze strany imigračního a sňatkového orgánu přece když při sňatku musí oba čech i američanka předložit platné doklady které úřady budou po obou chtít? Děkuji. P.S. RÁD BYCH ZNAL ODPOVĚD!

@JorckCherry:
Koukni na https://www.dmvusa.com/, třeba tam něco najdeš.

Zajímalo by mě,jestli existuje v Americe řidičské oprávnění skupiny T a řidičské oprávnění pro řízení zemědělských strojů (kombajnérský kurz). Když budu tímto chtít pracovat na farmě např. v Americe bude mi tímto stačit jen řidičské oprávnění skupiny T a kurz na kombajn nebo musím absolvovat americkou autoškolu na traktor a získat americký řidičský průkaz na traktor?,anebo jak potom tedy funguje systém v Americe abych mohl řídit traktor a zemědělské stroje na farmě v Americe?? Děkuji.

@Magdalena: Ahoj Magdo, po třítýdenním pobytu nebudou další dva týdny podezřelé. Takže by to problém být neměl. Nicméně pokud bude následovat další pobyt, již roste riziko nevpuštění do země.

Dobrý den, nejdříve chci poděkovat autorovi tohoto webu .. před první cestou do USA která prave probíhá mi velice pomohl!

Dotaz : Získala jsem tu par novych přátel vzhledem k tomu ze jsem každy den i v USA při dovolené ve fitku..

Myslíte ze po 3 týdenním pobytu nebude problem se za 6-8 týdnu vrátit cca na 2 týdny ? Myslim kvůli imigrační kontrole.. Tím ze jsem OSVČ si práci plánují sama tudíž nejsem tolik vázána jako “zaměstnanci ..

Dekuji a hezky den..

J

Chcidoameriky.cz zdravím,zajímalo by mě,co hrozí čechovi který před xlety přijel do USA na turistické vízum,a který po uplynutí 90dnů zůstal ilegálně na území USA,usadí se např. Na Floridě,zamiluje se do Američanky se kterou se bude chtít oženit a zlegalizovat si sňatkem pobyt v USA,ikdyž je čech na uzemí USA ilegálně a nemá platné doklady(Greencard,workvisa) jen xlet propadlé turistické vízum bude mu i přesto něco hrozit ze strany imigračního a sňatkového orgánu přece když při sňatku musí oba čech i američanka předložit platné doklady které úřady budou po obou chtít? Děkuji.

@Simona:
Zamítli ESTA jen pro transit? Ty musíš být zlobivý holka. :-)
Sice jen přelétáš, ale vstupuješ na území USA, tak potřebuješ povolení. V tvém případě to tedy bude vízum.
Víza C jsou jen pro transit. Pokud uvažuješ i o cestě do USA tak B-2.
Osobně bych rovnou zkusit to B-2. Platí 10 let (C platí 5) a oboje stojí stejně. Pokud uvažuješ, že do 10ti let pojedeš do USA, tak je to výhodnější.
Vyber, jak uznáš za vhodné. Držím palce a dej pak vědět, jak to dopadlo.
Při nejhorším budeš muset najít let, který nemá přestup v USA.

Chci se zeptat, když chci letět přes USA do Mexika, to znamená že v USA na letišti budu jen přesedat na další letadlo a nemůžu letět na ESTU, protože mi ji zamítli, musím si v tomto případě vyřizovat turistické vízum nebo to jde řešit ještě nějak jinak? I když přes USA jen přelétám, musím mít nějaké vízum? Děkuji.

@JorckCherry: Jen doplneni: staci pouze jeden z techto dokladu, ale pokud chci ridit auto, samozrejme musim mit DL a pak nepotrebuji ID. Pokud jsem z jakehokoliv duvodu neridic, staci mi ID.

@JorckCherry:
Tak ono to není úplně tak, že je oboje jeden doklad. Můžu mluvit jen za Kalifornii, tam mají jak ID – Identification Card, tak DL – Driver Licence. Jsou prakticky stejné, mají stejné číslo, platí stejně, jen na jedno nemůžete řídit auto a na druhé ano. Na ID je zelený nápis Identification Card a na DL modrý Driver Licence. Já mám oba, starší typ, navíc už propadlé, takže už jen jako suvenýr.
Je na každém, jak to pak nosí, jestli má řidičák stále za stínítkem v autě nebo ho má v  peněžence. A aby si každý lépe zapamatoval platnost, tak končí v den narozenin.

J

Zajímalo by mě, proč v Americe funguje dopravní systém že řidičský průkaz a občanský průkaz je osobní jeden doklad totožnosti?, funguje tento systém i někde v Evropě?,proč třeba nefunguje v ČR že by řidičak a občanka byl jeden doklad totožnosti tak jako mají v Americe? Děkuji

@Šárka: Nedivej se na cenu nadvahy, ale na cenu dalsiho zavazadla, coz vyjde mnohem levneji

@Šárka: Ahoj Šárko,
nevím, s kým poletíš, ale v tvém případě si doporučuji spíše připlatit za druhé zavazadlo. Třeba u British Airways je cena za druhé zavazadlo při online zakoupení 60 liber, což odpovídá 1 745 Kč.

Ahoj,

ráda bych si poslala před cestou do SF balík se sportovní výbavou, cca 10-15kg. Někdo zkušenosti s kým a jak to poslat? Na BalikDoZahranici.cz např. stojí do 20kg 3500 Kč, což je pořád lepší než platit nadváhu v letadle.
Jde mi především o to, aby to došlo v pořádku a včas, cena je až na druhé koleji. Osobní zkušenost, ale nemám, tak si ráda nechám doporučit.
Děkuju!

@Petr Novák: Děkuji !

@JorckCherry: Ahoj, dobrý dotaz. Sedmička s čárkou se nejčastěji píše v Evropě, hlavně v té východní.

Teorií je několik. Jedna z nich je tak, že jednička se kdysi psala jako I – stejně jako v římských číslicích. Jenže I jako číslo jedna se pletlo s písmenem I, takže Evropané začali psát jedničku jako 1. Což se zase při škrabopise začalo plést se sedmičkou 7, takže přes ní Evropané začali psát čárku.

V Americe (nebo ve zbytku světa) neměli problémy se záměnou I a 1, takže nic neměnili. Nebo začali nad písmeno i psát tečku.

Zajímalo by mě,odkud se v Americe vzal styl psaní číslíc l a 7,v ČR každej pisatel na dopis napíše 1 a 7 s-,proč to v Americe mají jinak nebo tento styl číslíc na ručně psaných dopisech funguje i jinde ve světě? děkuji

@Petr Novák:
Jsem rád, že mohu přispět :-) Na FB jsem Vám poslal nabídku na článek o zkušenostech. Klidně k němu nasdílím i podrobný itinerář s poznámkama pro inspiraci dalším. Vše samozřejmě pouze z vděčnosti za existenci těchto stránek, které mě z velké části prováděli mou 8 měsíční přípravou.

@Jirka VK: Ahoj Jirko, děkuji za popsané zkušenosti u tohoto i u dalších článků. :-)

@Jirka VK: Děkuji.

@JorckCherry:
Předešlu, že moje níže uvedená zkušenost není založená na tom, že bych v USA pracoval v oboru, ale jsem stavař a nedávno jsem něco řešil s jedním architektem o člověku, který se chystá stavět v San Diegu, dále čerpám z hovoru se známými v LA a konzultace kolegy – světového specialisty na pláště budov:
V Kalifornii se kvůli zemětřesení prakticky vůbec nezdí. 80-90% budov jsou celodřevěné i když zejména nové jsou obloženy tak, aby to nebylo poznat. V exteriérových obkladech jsou zjevně velmoc :-) Běžné luxusní stavby jsou občas tvořeny železobetonovým skeletem, ale výplně ani zde zděné nejsou. Mrakodrapy pak samozřejmě ocel, beton a lehké opláštění. S běžnými systémy jako je evropské Schuko to nemá moc společného. Jde o speciální pláště certifikované pro odolávání extrémním klimatickým podmínkám.
Jinak mám aktuální informace o cenách stavebních prací v San Diegu. Metr čtvreční podlažní plochy obyčejné dřevostavby, tam sakum prásk stojí v přepočtu na Kč 80 000,- Oproti 15 až 30 tis. v ČR je to celkem raketa. O cenách pozemků mám jedinou informaci. Extrémní rozdíli podle adresy. Ceny zajímavého místa nebo místa kde je dobrá komunita je v řádech 10 až spíše 100 násobků dražší než málo osídlené nebo neoblíbené lokality. Říct cenu se tedy nedá obecně. Pozemek koupíte takový na jaký budete mít. I kdyby jste měl v kapse pár drobných jsem přesvědčený, že třeba na okraji Kingmanu budete mít i na několik akrů. jediné konkrétní ceny které jsem kde na své cestě viděl bylo v okolí Salton Sea. Pozemky na běžné domy cca 0,5-1 akr nabízeli za $4000 až $10000. Což je snad ještě levnější než ceny pozemků na českém venkově :-)

Ahoj,Staví vůbec Američané i domy s cihel nebo ytongu nebo jen papundeklu a jsou v Americe drahé stavební pozemky ? Děkuji

@JorckCherry: Stejne tak, jako casto v davu poznas Nemce, Reka nebo Slovana, tak poznas i Americana. Samozrejme to neplati vzdy a ne kazdy ma americke, nemecke nebo recke rysy. Ale lze rict, ze se American da od Evropa rozpoznat.

@Amalka:
Sestra ti neporadí? Případně ať se příbuzní zeptají v té škole nebo na úřadech.

Ahoj, chtěla bych jít na střední do Ameriky (Tucson) jako moje sestra. Žije tam část naší rodiny a když bych šla do prváku, bylo by mi 13, protože momentálně studuji v Rakousku a mají jiné “číslování”. Můžu tam na vízum F-1 nebo M-1 zůstat? A které vízum potřebuju na Salpointe Catholic High School? V Tucsonu už jsem byla před 3mi lety. Děkuji za odpověď

@JorckCherry:
Na ty tvoje otázky bude lepší Google. Některé už jsou spíše odbornou studii, než na to zdejší rozumování.

J

Zajímalo by mě, jestli se vzledově liší Američané a Evropané. Počítám pouze bělochy. Člověk by řekl, že se od sebe moc lišit nebudou, ale asi by měli, vždyť od sebe bydlí na druhé straně světa, takže nějaké rozdíly tam být musí. Děkuji.

@JorckCherry:
Kdo chce víc nemá nic.

@JorckCherry:
Protože je to stále “nejjednodušší” způsob, jak GC dostat. Jen to musí vyjít.

Ahoj chcidoameriky.cz,zajímal by mě názor proč stále někteří mladí jedinci(Češi,slováci,poláci aj.) neustále zkoušejí hlouposti a snadný způsob legalizace v USA,myslím tím způsobem kterému se říká vzít si na oko Američana/Američanku tzv. podvodným sňatkem za peníze a chtějí tímto snadno získat GreenCard. děkuji.

J

Zajímalo by mě včem jsou celkově pohřby a pohřebnictví a kremace a hřbitovy v Americe jiné než ty co známe u nás Evropě ? Děkuji!

@JorckCherry:
Ono hodně záleží, kde a jak bydlíš, na místních pravidlech, regulaci a tak.
Co jsem byl v Kalifornii, tak v nájemní bytě jsi neplatil za vodu a odpad, to už bylo v ceně, stejně jako společný bazén. Na elektriku a plyn jsi měl vlastní měřák. V některých místech se platilo i “za okolí”, většinou to byli uzavřené komunity nebo několik nájemních domů ve skupině.
Koukni na třeba http://www.numbeo.com nebo http://www.expatistan.com... možná tam něco najdeš.

Zajímalo by mě kolik stojí energie v USA (stát od států) ceny za zemní plyn,pitnou vodu a poplatky za svoz komunálního odpadu.. Děkuji

@Jakub: Ahoj Kubo, jednorázové řízení pod vlivem alkoholu (v USA se používá zkratka DUI – driving under the influence) není důvodem pro zamítnutí cesty do USA.

Pokud bys řídil pod vlivem opakovaně, nebo způsobil pod vlivem vážnou nehodu s újmou na zdraví, může již být ESTA neschválena.

Zdravim mam dotaz nedavno mi vzali ridicsky prukaz za jizdu v opilem stavu bohuzel jsem to mel pres jednu promili. Takze budu mit zaznam v trestnim rejstriku ted zalezi jaky mi da soud trest jestli jen penezity nebo mi da podminku jestli mi da podminku bude to problem nebo ne estu jsem vyplnoval jeste kdyz jsem ridicak mel diky za odpoved

@Mishelli: Díky, jsem rád, že jste si dovolenou i s prckem užili. :-)

Dekujeme za super stranky Chci do Ameriky, v sobotu jsme se vratili z USA, cestovali jsme 15 dni (LA – LV – SF, narodni parky) s ditetem (20mesicu), dekujeme za rady a tipy, uzili jsme si uzasnou dovolenou ;-)

Máte prosím někdo zkušenosti s letem do SF přes Berlin? Objevila jsem na Pelikanu poměrně levné letenky.

@Katka:
Ahoj Katko…tento typ cestování taktéž preferuji a v podstatě jsem v USA takto strávil 1,5 měsíce.
Je to úplně v pohodě, jen si dopředu, rezrevuj auto i s pojištěním a to ti v podstatě stačí.
Když jedeš, narazíš na motel, kde bys chtěla přespat, na recepci stačí jen pas, platili jsme jak hotově, tak i v poušti kartou, kde jim nešla elektrika, ale díky embosované kartě přejedou vystouplé údaje “žehličkou” a máš zaplaceno.
Nicméně i když přijedeš k motelu, na mobilu si ho zarezervuj přes Booking.com …bylo to vždy levnější než bez rezervace přímo na recepci…může se to zdát divné, ale je to tak. Díky uloženému profilu na Bookingu, pak už nikde nemusíš vyplňovat své údaje, jméno adresu a tak…všechno už ten motel bude mít k dispozici.
Klidně se ptej dál…ale bylo to všechno fakt v klidu.

Ahoj, chceme procestovat státy tzv. s batohem. Bez žádných rezervací za ubytování dopředu, prostě si půjčit auto a sjet Ameriku. Improvizovat, neplánovat. Jak to chodí, když cestou narazíme na motel a rozhodneme se přenocovat tam. Budou po nás chtít nějaké doklady nebo údaje? Dá se platit hotovostí nebo jen kartou?.. Cestování autem už máme nastudované a možnosti ubytování taky, ale hodily by se mi i detaily. Díky za odpověď.

@Helena: Hlavně at kamoška nic od dealerů nekupuje ! Crack a marihuana je nabízena v každým vetším kontinentu USA. Muže to mít hrozné následky. Vim otom svoje!

@Petr Novák: Dekuji ti pavle ptam se proto .. protoze v thajsku sem to musel hlasit a ukazat pred odletem !

@Helena: Pokud nebude mít drogy u sebe, nic se jí nestane. Pokud by měli testovat každého cestujícího na drogy, věznice by praskaly ve švech. :-)

Dobrý den, cestuji do Ameriky s kamarádkou, která bohužel ráda kouří marihuanu. Jelikož neumím moc dobře anglicky je moje záchrana a spoléhám na ní, ale bojím se jestli jí na letišti nemohou chytit a testovat ji na drogy a dále ji nepustit. Nebo jestli na to nemají nějaké přístroje.Drogy nepašuje jen je má v tělním systému. Mohou jí tedy takhle nějak chytit ? Předem děkuji za odpověď.

@Komárek: Zdravím největšího fanouška Chci do Ameriky. :-) Není jediný důvod, proč by ses měl o tetování někomu zmiňovat, nebo ho nějak nahlašovat. Úroveň a kvalita tetovacích studií je různá – stejně jako všude po světě. Stejné je to s cenou. Doporučuji si přečíst recenze třeba na Google.

Chcidoameriky,měl bych dotaz jak je to s možnosti jako turista si nechat udělat Tetovaní třeba v tattoo studiu ve Venice Beach no jestli to musím to na imigračním nějak doložit nebo se otom zmínít po odjezdu z USA ? A  na jaký úrovně a kvality a cenově jsou tetovací studia v USA ? Díky Komárek

@Franta: diky:)

@Mariana: Předpokládám, že máte vše na jednu letenku Praha – LA s přestupem v Düsseldorfu. Takže si jen po příletu do Düsseldorfu najděte na informační ceduli gate s vaším letem do LA a vyražte tam. Kufr uvidíte až v LA. Teda pokud přiletí :P

Zdravím, prosím o radu. V červnu letíme s manželem do LA, letíme z Prahy a přestup máme v Düsseldorfu. Bude nutné se v Düsseldorfu znovu dostavit na check in nebo zamířím rovnou k určenému gatu? Ještě jsem neletěla s přestupem. Jak je to s velkým zavazadlem? při přestupu si jej vyzvedávám? Předem moc děkuji za rady..;-)

@Franta:

Díky.

@Patrik:
Z Prahy letíš do Berlína v Německu, tedy v rámci Schengenu, až z Berlína letíš mimo. Takže dvojka.

Ahoj, mě by zajímala taková blbost :D poletím do USA, přestup je v Berlíně, mám jít v Praze na terminál 1 nebo 2? Tipnul bych, že na 1 (lety mimo schengen), ale mate mě tam ten přestup v Berlíně, díky :)

@Mesi:

diky za info

@Valer: Ja by letel. Pises, te duvod zamitnuti bylo malo vazeb v CR. Od te doby je to 7 let. Takze vis, proc ti to tenkrat zamitli, takze se priprav na otazky na toto tema a mej podklady pro podlozeni svych vazeb, ktere jsi za tech 7 let jiste vybudoval.

Dobry den,

dnes jsem daval registraci k ESTA, po 4h cekani bylo schvaleni ze muzu vycestovat… ( trvalo asi dlouho ze jsem mel to neshvaleno vizum ) ale zajimave ze to schvalili….

je v tom ale trosku hacek, je to asi 7 let zpatky cca v roce 2010 jsem si zazadal o vizum na Ambasade v Praze ( jeste v dobe kdy jsem nemel CZ obcanstvi ) nebylo mi schvaleno z duvodu “malo vazeb k CR”

prosle pres 7 let a dens jsem zkusil ESTU s CZ pasem a mam schvaleno, ale nevim jestli muzu vycestovat, protoze co jsem cet diskuzi lidi s podobnym problemem, tak nekoho vratili imigracni z letiste zpet jineho zase pustili, cca stejne pripady…

mate prosim nekdo podobnou zkusenost, jestli muzu ( mam risknout ) vycestovat do USA?

v zadosti o ESTA jsem vyplnil ze mi bylo v roce 2010 zamitnute vizum… nic jsem netajil, jak se rika radsi s pravdou ven, stejnak by to zjistili…

diky moc :)

@Jiří Višňa:
To by se stát nemělo a jestli pojede i tetka, tak to bude určitě v pohodě.

J

@Franta:

Díky. O tom limitu vim. Chceme jet jen na 4 dny do Puerto Penasco. Tetka to ma celkem kousek (na jejich pomery).
A může se stát že tě třeba nepustí zpět do USA?

@Jiří:
Když opouštíš USA, tak nic nevyplňuješ, nějaká kontrola bude možná u Mexičanů. Cestou zpět bude určitě větší fronta (záleží ale hodně na přechodu a denní době) než ven a bude to “klasická” imigračka. Celníci budou zvědaví, jestli nevezeš něco, co v USA nechtějí.
A jen připomínám, že tenhle výlet neprodlouží povolený pobyt, musíš ho stihnout v tom limitu, co dostaneš při příletu.

Ahoj, při výjezdu z USA do Mexika je třeba vyplňovat nějaký formulář? Nebo prostě jen přejedeme hranici? Na cestě zpět samozřejmě imigrační. Bývají při cestě zpět s tím imigračním nějaké problémy?
Mám v USA tetu, která má americké občanství a v září tam jedem. Chceme jet na 4 dny do Puerto Penasco. Tak shromažďuji info.

@Petr: Ahoj Petře, ze San Diega ke hranici do San Ysidro jezdí modrá linka tramvaje, cesta trvá asi 40 minut. Otázka překročení hranice do Mexika je otázkou pár okamžiků, cesta zpět do USA může vzhledem k důkladnějším prohlídkám trvat 30-60 minut. V loňském roce se otevřel nový hraniční přechod pro pěší, takže se čekací lhůty zkrátily. Aktuální stav najdeš zde: https://bwt.cbp.gov/index.html?com=0&pas=0&ped=1&plist=2504

Ahoj, za měsíc letíme s přítelkyní do LA, klasický road trip po západě. Web je inspirací a pomocníkem. Moc děkujeme. Mám jednu otázku – jak časově je náročné dostat se ze San Diega do Tijuany, včetně nějakých hraničních kontrol? Autem těžko kvůli pojistce auta, tak snad pěšky či busem? Děkujeme, Petr.

@Zuzana: Zdravím Zuzko, před časem jsem si lístek do Alcatrazu zajistil i bez amerického telefonního čísla. Obvykle postupuji tak, že do políčka napíšu české telefonní číslo. Pokud ho nebere a políčko musím vyplnit, tak tam napíšu vymyšlené filmové číslo “555”.

@Simona: Dobry den :) Vidim, ze mate nemale skusenosti s cestovanim po USA, tak by som sa Vas chcela opytat na zalezitost, ktora mna a zvysok mojej cestovnej “posadky” momentalne trapi najviac… Ide o zalezitost rezervacii, napr. miesta v campoch alebo listkov na Alcatraz. Zistila som, ze pri bookovani je potrebne zadat americke telefonne cislo, ktore ale my, bohuzial, nemame :( Ako mame teda postupovat? Je mozne to nejako obist?
Dakujem :)

J

@Mesi: něco jsem už řešil i na zvlaštní matrice v brně a stím jak si psal že snatek mužem uzavřít po celým světě je pravda jen oto hořší že je tam více papírování s uřady,a ano máš pravdu postup při snatku je všude stejný jako v CR. dekuji ti MESI.

@Jorck Cherry: Americke obcanstvi ztratit snatkem nemuze. Pokud USA umoznuji dvoji obcanstvi, jako ze ano, tak muze mit po zazadani o ceske dvoji obcanstvi. Nevim, jake podminky jsou pro ziskani ceskeho obcanstvi.

J

@Mesi: Dekuji,potrebuji vedet jestli po uzavreni snatku s americankou at uz v ČR nebo ve svete bude mít Američanka nárok na české i americké občanství tzv. Dvoji občanství. P.S. Omlouvam se za spatne napsanou otazku. ;-))

@Jorck Cherry: Potrebujes uplne to same, co ke svatbe s Ceskou. Stejne tak jako s Ceskou, tak i s Americankou se muzes vzit kdekoliv na svete. Ano, dvoji obcansti je mozne.
Zkus si sve prispevky precist pred tim, nez je odesles. Je velmi obtizne pochopit, co presne jsi chtel napsat.

J

Zdravím,Co všechno potřebuju ke svatbě s rodilou Američankou?,je možné abychom se vzaly v USA nebo v Praze ikdyž Američanka žije semnou v bytě kde po svatbě bude mít trvalou addresu v Praze taky stale má americké občanství,o americké občanství se po svatbě nechce nikdy vzdát,v praze pracuje pro US firmu na pracovní vízum,mohla by mít dvojí občanství (US i CZ). děkuji za info.

Nebo telefon…jsen chtelA napsat

@Michaela: Samozřejmè.Ráda poradím.pomohu….napiste mi svuj email neci telefon/muzeme pouzit app Whatsapp..co vyhovuje Vam. Preji hezky den Simona

@Simona: Díky moc, trasa road tripu je velmi inspirativní!

@Simona: dobrý den Simono :) ráda bych s vámi probrala mou myšlenku odletět do USA. Mohly by jsme jít někam do soukromé konverzace. Máte email? Díky s pozdravem hezkého dne Michaela

Dobrý den. Aktuálnĕ jsem v LA. Podnikám trip s dětmi (11a 14 let).Přílet Miami – Key West-Everglades- parky Orlando-Panama city Beach – New Orleans- Houston – San Antonio – El Paso – návštěva Mexika- route 66- Death Valley – Arizona- Grand Canyon- Las Vegas- San Diego- Los Angeles..celkem 28 dni.Tento web a hlavně autor mi byl velkým pomocníkem a rádcem při mé úplně první cestě do USA a proto také ráda pomohu ostatním.Cokoli Vás zajímá.ptejte se.

Zdravím ve spolek,
tak trochu necestovatelská otázka. Jedeme do USA a když už tam budeme, tak si zkusíme vsadit v loterii, takže by nás zajímalo, co se stane, když tam náhodou vyhrajeme vetší sumu. Asi nepravděpodobné, ale co kdyby :-) Jak jsem pochopila, tak to zdaní 30%, protože nejsme místní. Ale co u nás? Výhry ze zahraničí se daní 40%, jestli jsem to dobře pochopila. Bude se danit původní plná částka nebo jen částka po americkém zdanění. Nebo se s ohledem na dvojí zdanění zaplatí daň pouze v případě, že je u nás vyšší než 30% a zaplatí se to, co je nad, tedy 10%? Pokud někdo ví, tak budu ráda, když odpoví.
Děkuji

@Jorck Cherry: Každopádně je ta práce nelegální.

@maťo: Ahoj Maťo, mrkni na článek jak probíhá let do USA, celý proces tam je popsaný.

@maťo:
V Londýně jdeš “z letadlo do letadla”. V NY bude imigračka a celní.

Zdravím, zanedlouho letím do USA trasou Praha-Londýn-NY-Chicago. chci se zeptat jak to chodí s přestupem hlavně v Londýně. Zda musím na odbavení, nebo už přestoupím z “letadla do letadla”. Hlavně nikdy jsem neletěl tak proto se ptám jako trubka :-)

@Natálie:
Studium záleží čistě na tobě, jak se cítíš jistá v AJ a studiu rovnou po základce v cizí zemi. Můžeš začít studovat tady a využít některého z výměnný programů. Také záleží na dostatku financí, co vše budou rodiče (ty asi moc velké úspory mít nebudeš) ochotni zaplatit.
Jako student tam pracovat nemusíš, nikdo tě nebude nutit. Je také otázka, zda tvé studijní vízum bude práci umožňovat.
U bydlení záleží, jak dlouho tam budeš, pak si doma spočítáte, kolik bydlení na koleji nebo vyjde pronájem na celou dobu a zda by se nevyplatilo, koupit a posléze prodat nějaký byt. Doporučuji zeptat se nějakého studijního poradce na škole, případně na střední, kam bys ráda, zda tam je možnost studia v zahraničí.

Něco málo informací z webu velvyslanectví USA.

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na studium v Los Angeles jestli je lepší tam jít hned na střední nebo až na vysokou?
A bydlení je lepší koupit nebo jen pronajmout a musela bych jako student pracovat?
Předem děkuji za vaší odpověď a hezký zbytek dne. :)

J

@Z.: Dekuji Anglie je vtomto podobné,mám zkušenost! Lidičky opatrně !

Uvidíte v USA zlaté prase? aneb novodobé otrokářství!

Nelze se jen tak sbalit, odletět do USA a zaměstnání shánět až na místě. Takto se sem vydávají pouze ilegálové, kteří mají malé šance sehnat práci na místě bez dokladů (SSN a řidičák už dnes vyřídit nelze). Hodně lidí se nechá nachytat na příslib zdánlivě snadného pohádkového začátku – nějaký anonym z internetu jim nakecá, že pro ně má práci s větším platem než v ČR, bydlení, odvozy do práce, zkrátka vše zajištěno. Tito snílci tomu rádi uvěří, vydají se do USA a boss si s nimi pak může dělat co chce. V lepším případě je překvapí jen účtenkou za odvozy do práce, v horším jim bude platit méně než bylo dohodnuto, nebude platit vůbec nebo nebude mít dostatek práce. Drží tak nováčky v pasti – ti nechtějí odejít, aby dostali zbytek peněz a jinde stejně práci nenajdou. Tím to nekončí – ilegálové si nezajdou k doktorovi, bez auta se v USA žít nedá (mimo New York City a několika málo dalších měst), hrozí jim deportace a několikaletý zákaz vstupu do USA atd.

@Jorck Cherry: Yes, it is a deception!

J

@Franta: No,tak jsem zkoušel hledat všude možně,ale žádný servis Dodge jsem v Playa del Carmen nenašel.
Nehledě na přepočet peso-Kč. 21tis.peso není 45000 ale 25200 Kč.
Tohle by mi stačilo k posouzení důvěryhodnosti inzerátu. Franto děkuji.

To Mexiko vypadá o dost seriozněji.

Florida – Na ESTA se nesmí pracovat = bude to ilegální. Pochybuji o možnosti najmout brigádníka, když je kolem mraky místních, Mexíků a Kubánců. ESTA je na 90 dní max. Kolik si za tu dobu musíš vydělat, abys byl aspoň na svém? To smrdí. A o ilegálech tenhle web není.

J

@Franta: No asi ne prej zarid te si estu a biometricky pas,tot vše. To podobné je i v mexiku https://www.dzob.cz/inzeraty/detail/automechanik-v-mexiku-345791 nestacim se divit – Automechanik do mexika –

@Jorck Cherry:
Pouze pro vážné a solidní zájemce.
Jsou oni natolik solidní, že zajistí pracovní povolení? Dovolím si pochybovat.

J

Cauky lidičky na internetu jsem nasel odkaz na praci v USA myslite je to podvod ?

@Jana: Dobrý den, Jano,
je to přesně tak, jak píšete. Ze záludností mě napadá nutnost míst biometrický cestovní pas, ale myslím, že ho již máte.

Pokud byste se náhodou rozhodli pro cestu na Aljašku letadlem, doporučuji si o ESTA požádat v předstihu alespoň 48 hodin. Vyhodnocení probíhá většinou okamžitě, ale existuje teoretická šance, že bude trvat déle.

Dobrý den,
mám možnost jet na dovolenou do Kanady s tím, že bychom se mohli podívat i na Aljašku. Pokud jsem četla dobře a dobře to pochopila, při přesunu přes hranice pozemní cestou si ESTA nemusím vyřizovat, zvládne se to na hranicích. Pokud bychom letěli, tak potom je to potřeba udělat předem. Existuje nějaká záludnost, která by mě při tomto výletě mohla potkat? Nebyla jsem nikdy v USA ani Kanadě, tak si úplně neumím představit, jak to tam funguje.
Případně uvítám nějaké typy na cestování po Aljašce.
Děkuji

@Mesi: odpovídala jsem na mail, četl jste ho? díky M.

@Jorck Cherry: Ano, dá se to tak říct.

J

@Petr Novák: Děkuji Petře takže tyto vocational schools jsou skoro podobné jako u nás bud statní a soukromé odborné školy s obory jako je Kadeřník,Cukrář,Zahradník aj. které po vyučení bud pokračují ve zvyšovaní kvalifikace až na vysokou školu anebo podnikají v oboru nebo pracují … Je to tak ? Děkuji ..

@Zdenek.Rosendorf:

Auto si objednejte pres turo.com

@Jorck Cherry: Ahoj, nejblíže českým učilištím mají v USA tzv. vocational schools. Zatímco u nás se na učňák chodí tři roky, americký učňák lze dokončit za rok až dva.

J

Zdravím web chcidoameriky.cz moje sousedka by ráda vědela jestli v USA existuje vzdělávací institut jako je v ČR – střední odborné učiliště neboli učební obory s vyučním listem… Děkuji za odpověd.

@Jorck Cherry:
Dotaz byl na turistické vízum. S tím nový život nezačne(š), leda by(s) chtěl zase porušovat zákony. Když pominu ostatní náležitosti k získání GC, tak nevím, jestli budou mít zájem o domácího násilníka, neplatiče a podvodníka.

J

@Franta</a@Franta: No zavrenej byl 2x = 7let (alimenty a domaci nasili a asi i podvody s pujckama,exekuce),ptam se zde ze nikde otom nepisou ale podle toho jak kolega mluvil asi ma zajem v USA zacit novej zivot ikdyz to bude asi pro nej zmena od A do Z.

@Jorck Cherry:
No je tam otázka: “Byli jste někdy zatčeni či usvědčeni z trestného činu, který měl za následek závažné škody na majetku nebo vážnou újmu jiné osobě nebo státnímu orgánu?”.
Podvody a alimenty asi spadají pod “závažné škody na majetku”. Ale asi jde o to, jak velké to bylo. No, 7 let nedostaneš jen tak. Otázkou je, jak to při schvalování ESTA vyhodnotí. Odpovídá se ANO nebo NE. Případně, jak se o to budou zajímat na ambasádě. Pokud dostane ESTA nebo vízum, tak už se na to pak imigrační ptát nebude.

@Mishelli: navrh pro predstavu mate v mailu.

J

Zdravím mam dotaz mam v praci kolegu ktery byl ve vykonu trestu 7let tzv. Ma zaznam v rejstriku trestu (alimenty,podvody aj.) timto se ptam mohl by člověk at uz z evropy asie afriky nastivit na turisticke vizum USA ikdyz ma xlet podminecnej trest nebo byl xlet ve vykonu trestu? Bude mit timto problem na ambasade nebo imigracnim? dekuji

@Mesi: diky za reakci ;-) zatim mame vytipovany mista – SF, Yosemite, Sequoia, Death Valley, Bryce, Zion, Grand Canyon, Las Vegas a LA. Radi si nechame poradit, co z tohoto ne/vynechat a kolik casu kde stravit (resp. kolik casu je cca potreba na jednotliva mesta, parky), abysme si zbytecne nezajizdeli, ale navstivili a videli a vytezili z toho max.

@Mishelli: Pises, ze mate 14 dni, takze predchozi reakce pro vas nema prilis vyznam.
Ano, za 14 dni toho stihnete dost, ale bude to dost jezdeni, ve vasem pripade jeste omezeni s deckem.
Urcete si, co chcete HLAVNE videt a od toho planujte. Je to vase tezko vydelana dovolena a chcete videt co nejvic? Nebo myslite, ze se sem jeste nekdy podivate a tim padem chcete chcete jen neco, ale dukladne? SF, LA a parky… ktere parky? Za 14 dni jsem schopny projet SF, Yosemite, Mamooth, Death Valley, parky kolem Grand Canyonu, South Rim Grand Canyonu, Las Vegas, Joshua Tree a LA, to vse vcelku rozumne. Cca 2600 mil a 1000 USD za 12x ubytovani plus tax. Nezahrnuje to Sequioa a Monument Valley a nepocita se s malym deckem.
Vam bych asi doporucil vynechat parky na severovychode Grand Canyonu a udelat okruh LA, SF po highway 1, Yosemite, Sequioa, Las Vegas, Grand Canyon, Joshua Tree, LA s tim, ze budete mit dostatek casu jak na parky/mesta, tak neutahate dite.
Zkus sem napsat, co rozhodne nechcete vynechat + email a zkusim poslat navrh.

@Mishelli:
14 dní jen naprosto šibeniční lhůta, prakticky byste museli být trvale na cestě a nic si neužijete.
Ty vzdálenosti jsou naprosto odlišné od našich evropských končin, těžko se to uvědomuje, dokud to člověk neokusí.
Nám tam na západě 1 měsíc uběhl jako nic a to jsme se v každém NP zdrželi maximálně 2 dny.
Jako dalo by se no třeba vjet do Sequoia NP, dojedeš na parkoviště ke Generálu Shermenovi, pěšky je to k němu tak 30 minut, nafotíš, rychle do auta…pak 30 minut přejezd ke Generálu Grantovi, tam je parkoviště prakticky hned u něj, nafotit a pryč z parku …ale to bych nedoporučoval, nic si neužijete a věř, že je tam takových krás…třeba od toho stromu Generála Granta jet při východu slunce do Kings Canyon, projít si tam ty kopce a vodopády, pak se otočit vzít do druhou silnicí na Hume Lake, kde je nádherné koupání, a pak vyjet a dojít si na Kings Canyon Panoramic Point, odkud doporučuju lesní cestu po úpatí vrcholu k Fire Watch Tower…ty výhledy na celý park stojí za to.

1 měsíc je tak minimum řekl bych.

Dobrý den, v květnu plánujeme poznávací dovolenou na západě USA – San Francisco, Los Angeles, národní parky. Budeme cestovat 1,5letým dítětem, máte někdo zkušenosti? Bude nám stačit 14 dní? Děkuji

Dobrý den, prosím o radu. Máte někdo zkušenosti s dovolenou v New Yorku s 1,5letým dítětem? Je to reálné? Děkuji

@Vojtěch: Ahoj Vojto, vycestuj to USA na prázdniny třeba přes Work & Travel. Strávíš tam poměrně dlouhou dobu, budeš pracovat, pak cestovat a třeba zjistíš, že to úplně pro tebe není.

@Vojtěch: Tva otazka je polozena spatne. Ne, zda je vetsi sance s VS, ale jestli je vubec sance a co pro to udelat.
Uz se tu na to mnohokrat odpovidalo. Pracovni povoleni neni snadne ziskat. Muzes zkusit nejaky program VS nebo work and travel. Jinak o pracovni povoleni nestaci jen tak zazadat.

Dobrý den,

potřeboval bych poradit. Mám již delší dobu po maturitě a zvažuji co dál a rád bych odjel pracovat do Ameriky, je to má srdcová země. Jsem absolvent Obchodní akademie, takže mým oborem je účetnictví a další ekonomické věci. Rád bych věděl, jestli mám šanci získat vízum nebo musím mít ještě vysokou.

Ok, děkuji.

@Simona:
3cm neřeš, hlavní je ta váha. Když vidím Amíky, co tahají za loďáky, tak ty se do rozměrů nejdou ani omylem a nikdo neprudí.

Zdravím všechny, 3.1. letím do USA, vše potřebné mám (víza,..), ale chci se zeptat na kufry. Snažím se najít na stránkách leteckých společnostech, kolik má být maximální velikost kufru a nemohu to najít. Našla jsem, že v celé EU je povolený limit do 158cm (já mám 161cm). Vím, že max. hmotnost je do 23kg – přes všechny společnosti, kterými letím. Letím Praha-Berlín-New York, a pak New York-Denver (místní let). Pokud bych přesáhla váhu tak platím, to jsem si zjistila, ale na výšku nemůžu žádné ceny najít. Budu moct mít ten kufr nebo budu muset koupit nový. Děkuji za odpověď. Simona

@Jorck Cherry: Všechny informace jsou k dispozici zde na webu. Aplikace je zbytečná, nebude mít takový přínos, aby se jí vyplatilo tvořit. :-)

Zdravím tak jsem uvažoval když všichni chvalí tento web … Bylo by super kdyby autoři vytvořily aplikaci chcidoameriky která by se dala stahnout zdarma!

@Simona:
Tak jako tak ESTA bude potřeba. Musíte ji mít i pro transit přes USA.
A ano, je možné ten dlouhý přestup využít k návštěvě NY.

Dobrý den,

chtěli bychom s přítelem příští rok navštívit Dominikánskou republiku. Jelikož bychom rádi vycestovali bez cestovky, dívala jsem se na letenky a naběhl mi let, kde se čeká 19 hodin v New Yorku. Napadlo mě tedy, kdybychom si vyřídili ESTU, bylo by možné na těch 19 hodin opustit letiště a podívat se po New Yorku? Nebyl by problém s imigračním?? A lze to vůbec takto udělat? Šla by ESTA vůbec vyřídit?

Děkuji za odpověď.

@Karolína:
Ahoj Karolíno, v tvém případě nevidím žádný problém. Druhá cesta je jen na 10 dní, odstup 10 měsíců, jiné místo, samozřejmě záleží na imigračním úředníkovi, ale v tomto případě si troufám říct, že to je zcela OK. :)

@Karolína:
Na ESTA můžeš do USA klidně několikrát během roku. Vždy ale záleží na imigračním, zda tě pustí. Z toho co píšeš, by neměli mít důvod tě nepustit.
Jim jde hlavně o to, aby tam někdo nejezdil podezřele často, na delší pobyty a tak. To by vyvolávalo dojem, že tam třeba pracuje.

Dobrý den,
měla bych dotaz. V dubnu jsem odcestovala do USA – NY za rodinou na 88 dní, 3 měsíční víza (ESTA) jsem samozřejmě nepřekročila. Chtěla bych jet v únoru na 10 dní na dovolenou na Floridu, ESTU bych měla mít ještě platnou. Ale nejsem si jistá, jestli mě do USA můžou pustit během roku 2x. Včera jsem se informovala na Ministerstvu zahraničních věcí a paní mi neuměla odpovědět, protože sama si tím nebyla jistá a odkazala mě ne Velvyslanectví USA.
Nevíte, prosím, jak to tedy je?

Děkuji Vám za odpověď.

@Franta: Moc děkuju. :)

J

@Lukáš: Dekuji dekuji .. Budu na tom pracovat je to jediná cesta která mě napadla včem prorazit v USA taková práce jako je čistění bazenu nebo odtahova služba by asi nebyla na GC správná ta cesta… děkuji …

@Jorck Cherry:
Tak proč ne, každý má nějaké jiné sny a potřeby. Může to být docela uklidňující práce.

Ale hlavní problém budeš mít v získání pracovního povolení.
Zkus hledat konkrétní firmy podnikající v daném oboru v USA a oslovovat je se svojí nabídkou.
Musíš jim prokázat, že stojíš právě TY za to, aby vybrali tebe a ne kohokoliv již žijícího v USA a měli tak zájem, a peníze ti vyřídit potřebné povolení.
Nic jednoduchého, ale jdi za svým snem, třeba to vyjde.

J

Zdravim web chcidoameriky.cz měl bych trošku divný dotaz chtěl bych pracovat v americe jako pracovník v pohřebnictví a pokud to půjde i zkusit podnikat v Funeral home v daném státu USA ( kalifornie,florida …) bohužel nikde nemohu najít odlišnost v tomto oboru a rozdíly v zákonu o požadavky o zájmu o praci a podnikání a pohřebnictví USA oproti Evropě. děkuji Jorck.

@Eva:
Je to možné. Je tam ale omezení na počet hodin týdně a délku kurzu. Jinak by bylo potřeba studentské vízum. 2 roky staré info, někde si to radši ověř.

Dobry den,
omlouvam se, jestli to tu nekde uvedene jiz je, hledala jsem, nenasla. Chci jet v lednu na ESTA vizum za znamym do San Diega, ale chci tam chodit na kurzy anglictiny. Muzu vubec studovat a jestli na statni skole nebo soukromy kurz…? Nebo takove ty kurzy pro integraci cizincu? Moc diky za odpoved. Nejsem uz davno student.
Hezky den. Eva.

@Tereza: Dobrý den, Terezo,
přesně jak radili ostatní. Vaše situace je jedna z mála, kdy je nutné požádat o novou ESTA, i když ta původní stále platí.

@Tereza:
Nové jméno + nový pas = nová ESTA

Z

@Lukáš: a co se tyka Sun Passu da se vystavit u nektere Renta Car a nebo Travel Office,vyplati se to kdyz se vice cestuje ,protoze je bud omezena na stat kam chcete jet a nebo rozsirena a ta neni prave moc vyhodna,nebo to rovnou platit s Kartou,kdyz jste na FL tak to tak neni tragicke a stejne vetsina pujcoven ma na vypujcene auto omezeni jen pro FL.Z.

Z

@Lukáš: Omlouvam se,delsi dobu jsem nebyl na Webu,s Debit Card mate urcite pravdu kdyz jste ji pouzil ale zrovna na jare jsem ji neumyslne predlozil v Tampe u Hertz ale nechtel ji akceptovat a tak jsem musel predlozit Credit Card.
Jinak se ale divim ,ze by v pujcovne aut brali Debit Card jelikoz tato Card nema takove ,pro pujcovnu,jistoty.Zdenek.

Z

@Tereza: Bohuzel,nutne si zazadejte o nove cestovni povoleni,tech par Dollaru ozelite a budete mit jistotu ,ze nenastanou problemy,v jinem pripade by jste musela osobne s povolenim na USA vyslanectvi a ESTA korigovat,financne Vas to prijde na stejno.

Dobrý den,
před rokem jsem si dělala ESTU, která mi byla schválena. Letos v létě jsem se vdala a mám tedy nový pas na nové jméno, ale ESTU ještě na rodné příjmení. Mohu jet do USA a bude mi stále platit (je to jen 12 měsíců od schválení) nebo si musím zažádat o novou? Starý pas jsem již odevzdala. Děkuji noc za odpověď.
Tereza

@Jiří: Ano, i dítě musí mít při cestě do USA svůj vlastní pas. Vydává se na 5 let, správní poplatek za vydání dětského pasu je 100 Kč. :-)

Musí mít 1,5roční mimino svůj vlastní biometrický pas při cestě do USA? Nějaký přechodný cestovní doklad už asi neexistuje, co?

@Lenka (18): Ahoj Lenko, co vyrazit jako instruktorka do fat campu?

@Lenka (18):
Když neutáhneš, tak pobyt zkrať. Jako turista s ESTA nebo vízem nesmíš pracovat, takže ani nečekej radu, jak to udělat.

Dobrý den , jsem studentka střední školy a na letní prázdniny bych chtěla odletět do Los Angeles. Bydlení by až takový problém nebyl, protože jsem se dívala na bydlení u lidí co tam bydlí a vypadá to celkem fain a je to levnější než hotel. Jenže dva měsíce finančně neutáhnu, tak jsem se chtěla zeptat, jestli nemáte někdo nějakou radu ohledně brigády ,abych tam nějak vyžila. Moc děkuju.

@Petr Novák:
Chápu a mohu potvrdit z osobní zkušenosti.
Jednou jsem se s debetní kartou opravdu pobavil…paní při placení po mě stále chtěla podpis na vyjetou účtenku…ptám se kde se mám podepsat…ona do té kolonky Signature…já na to že nic takového tam není…účtenku si vzala a koukala na to naprosto nevěřícně, zkusila ji vyjet znova, na terminálu jsem viděl žádost o zadání 4-místného pinu, říkám jí ať mi ho půjčí…dost nedůvěřivě se na mě podívala a pomalu mi ho podávala…naťukam tam svůj pin, Accepted a hotovo…paní vyvalila oči, já jí povídám že jde o DEBIT CARD a ona na to jen “I never saw a debit card” :)

@Lukáš: S kreditní kartou je to o lidech. V 99 % případů se nic nestane, ale pak je to 1 %, kdy mohou kvůli debetní kartě dělat problémy. Nicméně já cestuji také jen s debetní a doposud jsem neměl žádný problém.

@Zdenek.Rosendorf:
Zdeňku, jak na Floridě funguje ten Sun Pass ?
Měli jsme půjčené auto z NY, jeli jsme mimo jiné na Floridu, najel jsem na dálnici, vyjel jsem za 5 mil nejbližším sjezdem a na výjezdu budka a že buď Sun Pass nebo zaplatím poplatek za celý průjezd asi $10…už si to přesně nepamatuji.

Jinak s tím půjčením nejlevnější kategorie nám to 3x ze 4 půjčení vyšlo…dostali jsme za čekání o mnoho lepší auto.

Ale nutnost CREDIT CARD bych nepřeháněl, s DEBIT nikde nebyl problém, jen placení na pumpách to často nebralo, na pumpy jsem měl raději připravenou hotovost z bankomatu (s CZ kartou je v bankomatu poplatek kolem $3 za výběr, v NY bankomatu v McDonalds byl jen 1$)
S pumpama je to v USA vůbec dost zajímavé…někde mají lepší cenu při platbě v hotovosti, jinde kartou…někdy jsou naproti sobě pumpy s úplně jinýma cenama…chce to fakt dost koukat a přemýšlet, případně je na to dost aplikací na mobil.

Co jsme dostali za cenu economy auta Chevrolet Malibu LT, ten na to měl super vychytávku, program přímo na palubním systému…dali se zobrazit všechny benzínky v okolí i s jejich aktuální cenou a navigaci k nim, auto bylo stále připojené přes 4G LTE, dokonce jsem se k němu mohl připojit mobilem na jeho wifi :)

Z

@Martin Levák: Mytne se plati zatim v ST Petersburgu smer Tampa 2 Dol.Jinak nemusite mit starosti,kdyz najedete na nejaky placeny prejezd coz momentalne nevim a presto jsem na FL kazdy rok sest mesicu mate moznost se otocit ale urcite Vas dva Backy nezabijou.Jinak na Key West se nic neplati,do Orlanda take ne jinak ve Fort Myers se plati Colonial str do Cape Coral ale to se da objet pres 41 a je to zajizdka 10 Mile.Stastnou cestu.ZR

Z

@Denisa:
V zasadnim pripade bych si rozmysle lpozadat o elektr.Visa pred nejakym trestem,letenky stejne uhrazeny nebudou a stane se Vam na 100% ze Vas nechaji do USA doletet ale v zapeti Vas nechaji na letisti v USA cekat na nejblizsi spoj opet zpatky a jeste Vam daji No Visa dozivotne,Hezky vecer,ZR

Z

@Radim:
Zasadne si nepujcujte auto v USA a reservujte si auto u kdejakekoliv Cestovni kancelare,u Nemeckeho ADAC je to nejlevnejsi,jinak platite v USA desnou dardu.Objednavejte si auto te nejnizsi kategorie,ovsem nevim kolik lidi bude s Vami cestovat,mate sanci dostat za cenu nizsi kat.lepsi a to z duvodu ze pred Vami bude vic zajemcu a na Vas nezbyde a v tom pripade musite dostat auto v lepsi kat.za cenu nizsi.Cesky rid.prukaz je akceptovan,nepotrebujete mezinarodni,zbytecne vyhozene penize,dulezita je Credit Card jinak nemuzete jezdit .Pri tankovani je nejlepe zaplatit na kase a nahlasit cislo stojanu,kdyz zaplatite vic a nevejde se do nadrze vrati Vam penize bez problemu.Pozor na STOP a pri cervene muzete jet do prava ale trochu se divat.Stastnou cestru.ZR

Z

@Denisa: Zil jsem ve Statech,litam do USA 2x rocne a mimo jine ziji v Nemecku a posledni dobou stridam pobyt mezi CR,USA,Nem.K cestam do USA.
Zasadne pri pozadani el.Visa nic nevymyslet a napsat pravdu.Co se tyka nejakych trestu kdekoliv nemusite je uvadet,jedna se o mensi delikty ktere nejsou vedeny v Tr.rejstriku.
Co se tyka prace neofiko je ve Statech prilezitosti dost ale ma to spojitost s urcitymy riziky.
Prodlouziteli si pobyt bez povoleni,(po trech mesisicich muzete pozadat o dalsi tri mesice a dale po upresneni duvodu pobytu,v pripade odhaleni Emigracni Police deportace do odsunovaci vazby kde si Vas behem toho casu podaji Latinos coz Vas lituji
Pri pronajmu auta,specielne u Hertz zasadne nekourit v aute jinak uhradite specialni cisteni ve vysi 180 Dol,ktere Vam zapocitaji na Kredit Card.Stastnou cestu.Z.R.

@Janča:
Ty tam s ním budeš moct být pouze jako turista turista na ESTA nebo vízum a pouze na dobu danou imigračním. Kdyby si tě vzal, tak bude situace jiná.

Ahoj, chtěla bych se zeptat. Přítel by měl příští rok dostat angažmá v jednom z hokejových klubů ECHL. Mohu já jako jeho přítelkyně do Ameriky odcestovat sním ? Předpokládám že mu vízum zařídí klub ale co bych pro to musela udělat já? Předem díky za odpověď,

@Michal: Ahoj Michale, záleží na důvodu podmínky, ale myslím, že nebude.

Ahoj, před rokem a půl jsem dostal na rok podmínku, která už je vypršená bude nejaký problém s tím? Děkuji

@Arnošt:
Nahoře v šedé liště máš:
Plánování Průvodce po USA Praktické rady Víza, ESTA…

Najeď na to Víza, ESTA… a vlevo budeš mít vše o ESTA.

Případně si v té liště dej do vyhledávání ESTA a vyjedou ti všechny články o ESTA zde na webu.
https://chcidoameriky.cz/?s=esta&searchsubmit=Hledat

Dobrý den, mam dotaz (omlouvám se, ale jsem takový pomalejší ) , kde vlastně seženu ten formulář ESTA a kde mi to odsouhlasí, kam to mam poslat na schválení , atd. ?? Dekuji

@Stephen: Ahoj, přední poznávací značku nevyžadují jen některé americké státy, většinou se jedná o ty z jihovýchodu země. Ohledně druhé části otázky: Přečti si články jak si půjčit auto v USA, řízení auta v USA, mezinárodní řidičský průkazjak natankovat v USA. Najdeš tam úplně vše. :-)

Jak je to s autem v USA? Řizeni co potrebuji za doklady a jeste jaka auta se daji pujcit? A vepredu je poznavacka nebo ne?

@Ester:

Ahoj,chystam se do L.A. na zacatku listopadu.Muzeme to klidne spojit.;)

Ahoj,jojo chystam se v listopadu do L.A.Jeste presne nevim datum,ale neco kolem 7.11. Ja s anglictinou teprve zacinam,takze bud v poho :) Kdyztak dej vedet.Ahoj

@Iveta:
Asi jo. Pak napiš, jak to bylo.
Tam asi nebude fronta jako na letišti. Nejspíš to zabere několik minut.

@Franta: Díky! Jak to ale probíhá, pokud jedu autobusem z Kanady? Budou na mě všichni čekat, ať si udělám všechny potřebný papíry? .G

@Iveta:
Pro cestu po zemi ESTA není potřeba. Vše se vyřídí na hranicích. Fotka, otisky i poplatek.

Ahoj!
Právě ukončuju svůj 10 týdenní pobyt v Kanadě 2mi týdny v USA a pak cestou domů. Plánuju se do USA přesunout autem / busem. Je nutné vyřídit ESTU? Někde na internetu píší, že se ESTA vyřízuje jen při cestě lodí, letadlem, jinde zase, že ESTA potřeba je. Můžete mi poradit? Díky moc!
Iveta

@Barbora Ženková: Ahoj, pokud se do USA chceš odstěhovat natrvalo, tak to není tak jednoduché. V Tvém případě doporučuji do USA vycestovat na Work and Travel. Vyzkoušet si, co práce v USA obnáší a třeba pak přemýšlet nad tím, co dál.

B

Dobrý den, budu letos maturovat a poté bych chtěla odjet do USA pracovat, myslíte že je to možné i bez agentury? Zajistit si práci dopředu a tak podobně, co k tomu vše budu potřebovat? Předem děkuji za odpověď.

@Paťo:
Vysoká se cení všude. Teda pokud máš znalosti, které dokážeš prakticky použít a nejen ten papír.
“Normálních” je tam spousty, zájem je o ty výjimečné.
A opět přidám – verzana.me.cz/cestopisy/2012-usa-texas-houston-zivot-v-zamori.html

Zdravím. Mám otázku ohľadne škôl a zamestania. Mám strednú priemyselnú školu s maturitou. Ide oto či je ľahké sa zamestnať iba so strednou školou alebo je lepšie mať aj vysokú. [Slovenskú] Práve som skončil stredú a môj sen je sa dostať do USA a pracovať tam. Keďže nemám stýmto skúsenosti a ani pán Google nepomáha pýtam sa tu. Či je lepšie zabiť 5 rokov života na vysokej a tak ísť do USA ale neodďaľovať svoj sen a ísť teraz, lebo slovenská výška ti bude v usa nanič. Dík za rady :)

ahoj lidi, nechystáte se někdo do LA, případně do San Diega ještě letos říjen – listopad? Moje angličtina není 100% a nechce se mi letět samotné… znáte to.. :-)

M

@Petr Novák: Děkuji za rady. Ještě zkusím poptat v autopůjčovně. Četl jsem taky o nálepce sunn pass. Taky se to nabije. A prý je to levnější než krabička. Každopádně děkuji. Zdravím. Martin.

@Martin Levák: Dobrý večer, Martine, osobní zkušenost nemám, nicméně jedno z doporučení zní, ať si koupíte krabičku SunPass Portable. Je to malá krabička, která sama počítá a strhává mýtné. Koupíte ji třeba v obchodech Wallgreens, peníze na ni si nahrajete podobně jako se nabíjí kredit na telefonu. Cena je 14,99 $ dolaru bez daně + kredit v minimální výši 10 dolarů. Prý to vyjde až o 75 % levněji než pronájem mýtné krabičky od půjčovny. SunPass je prý dokonce možné po konci používání vrátit (něco jako u nás odstoupení od smlouvy ve lhůtě 14 dnů).

M

Dobrý den, v prosinci jedeme s partou přátel na Floridu. Ubytování máme zařízené v Miami. Plánujeme výlety na Key West, Orlando,Tampa,cape Caneveral. Prosím o radu, jaký zvolit nejlepší systém placení mýtného. Auto si vyzvedneme po příletu na letišti. Děkuji, za radu. Martin.

Nejlevnější půjčení auta v USA