Komentáře k článku Zelená karta do USA: Jak ji získat, podmínky a loterie

↩️  Zelená karta do USA: Jak ji získat, podmínky a loterie
💬  Celkem 379 komentářů, nejnovější jsou nahoře.

Mam prosbu ohledne pasu,mam GC a samozrejme cesky pas .Moje otazka zni platnost pasu vyprsi v kvetnu a chci odletet v dubnu ,ze si udelam novy.Pusti me z USA kdyz platnost pasu nemude 6 mesicu .Dekuji Marie

@Lea: Leo, od imigračního právníka v USA nám bylo řečeno, že vyřízení žádosti o GC pro manžela/manželku může trvat 2-3 roky v případě, že je jeden z nich občan USA. Pokud je GC držitel, pak může proces trvat stejně dlouho, nebo i déle, protože se prý přednostně “odbavují” právě žádosti podané občany, a až poté držiteli GC. Nás právník připravil na to, že máme počítat s 2 roky (prý výjimečně to může být kratší dobu, ale nemáme na to spoléhat), a to i přes to, že můj přítel je US citizen. V případě nesrovnalostí se může celý proces ještě více protáhnout, pokud je třeba doložit další dokumenty, atd. Plně s tebou souhlasím, že pokud chtějí být manželé spolu, jsou tyhle čekají doby dost naprd, taky pro mě info 2 roky byl šok, který jsem obrečela, ale holt nám asi nezbývá, než to nějak vydržet a v mezičase se alespoň navštěvovat… :-/ U vás to bude pravděpodobně prodloužené tím, že v době Covidu bylo vše pozastavené, ale pokud už máte zažádáno od února 2020, tak držím palce, abys GC dostala co nejdřív.

Zdravím, a prosím o radu. Letos budu mít svatbu s přítelem, který je občan USA, tady v ČR. On ihned po svatbě začne vyřizovat veškerou dokumentaci pro Marriage Based GC pro mě, ale podle imigračního právníka bude proces trvat delší dobu. Proto jsme se dohodli, že zatímco on bude v USA (z důvodu nové práce), já za ním během pending application přiletím v říjnu na dovolenou. V té době již budeme mít žádost o GC rozjetou, a já budu muset z důvodu nového příjmení a pasu požádat o novou ESTu. A teď tedy dotaz – může být fakt, že mám pending application pro GC, důvod k zamítnutí ESTY? Nemám v plánu tam zůstat, dokud GC opravdu nedostanu, jsem již domluvená v práci, že mi pro odlet vystaví i potvrzení o zaměstnání, ale mám strach, aby mi ESTA nebyla zamítnuta. Podotýkám, že na současnou ESTU jsem byla v US několikrát, vždy v rozmezí 2-3 týdny, cca 2 -3x do roka, a vždy jsem se v řádném termínu vrátila… Moc děkuji. T.

Dobrý den, Eriku, nejlepší je dodělat si maturitu, nebo nasbírat dostatečné zkušenosti. Can you speak English well enough to get a job, get a place to live, get insurance, all sorts of crap?

E

Dobrý den, já se chci zeptat můj se je Amerika a ja bych si chtěl udělat tu zelenou kartu jelikož nemám maturitu ani střední školu jen výuční list a ja právě nevím jestli ji získám když mám jen ten výuční list a ne maturitu nebo tu střední školu nevíte prosím někdo jestli není nějaké řešení? Děkuji

@Zuzana: Zelené kartě propadá validita, pokud se vcas do US nevracís. Bylo 1/2 roku. Lidi zkouseli re-entry. Nezaleží na expiraci GC.
Ja treba jsem se vrátila po 20 letech na dúchod do Ceska. Nevidela jsem duvod pendlovat do US kazdych pul roku a tím dodrzovat podminky pro platnost. Kartu mi na US ambasy prijali zpět proti potvrzení “O dobrovolném vracení.”z dúvodů ” retirement in the country of origin.” Ted si porizuji bezproblemove ESTA kdyz tam chci jet. SSN je stale aktivní.
Taky zajímavy přístup co?

Hale prosím bakalářské vzdělání je anglicky v té žádosti co? University Degree?

Dobrý den, v roce 2019 jsem jsme se s přítelem vzali v USA, on tam 20 let žije na GC (nyní již je v procesu na občanství). Do USA za ním jezdím co 2 měsíce na ESTU. V únoru 2020 jsme žádali o GC pro mě. V aplikaci je od února 2022 napsáno, že se žádost prověřuje. Vím, že je to individuální, ale nemáte zkušenost jak dlouho se na GC čeká? Byl covid a bylo vše pozastaveno, ale na druhou stranu, když chtějí být manželé spolu a mít případně i další děti… Na imigrační v USA se nemůžeme dovolat, stále jen plechová huba.

@Mirek:
Přečti si tohle https://chcidoameriky.cz/prihlaska-do-loterie-o-zelenou-kartu-2021-dv-2021-pravidla-navod-zkusenosti#comment-204125

Pokus se přihlásíte společně, tak to společně musíte i dotáhnout do konce. Aspoň tak to chápu já. Je to proces, který má svá pravidla a dotáhnout to do konce stojí, dost času a několik desítek tisíc. Přijde mi divné si to pak rozmyslet.

Dobrý den, registrace o zelenou kartu provedu za partnerku, sebe a dvě děti. To problém není, ale zajímá mě, jestli pak, když nás vyberou jde to, že do ameriky půjde pouze někdo z nás. Hypoteticky uvažuji, kdyby si to pak partnerka třeba rozmyslela. Nevíte jde to? Může odjet třeba jen někdo?

@Filip:
Jestli se nepletu, tak v době podání přihlášky musíš mít maturitu hotovou. Nestačí jen 12 let školy.
https://chcidoameriky.cz/loterie-o-zelenou-kartu-2022-prihlaska-aktualni-podminky-novinky

Dobrý deň chcel by som sa spýtať či je možné zapojiť sa do DV lottery po absolvovaní 12teho ročníka v škole zakončeneho maturitnou skúškou zo slovenského jazyka. Študujem na 5ročnom gymnáziu a tak ma čaká ešte jeden rok. Ale chcel by som vedieť či mám nejakú šancu(či som eligible).

Ahoj. Dělal někdo lékařskou prohlídku v Health Center na manželskou vizu nebo zelenu kartu? Volala sem tam a přijdou mi divni. Taky ne vypadá to jako normální klinika.

@Daniel:
Jednak to sem nepatří (diskusí o tom je na netu dost a není třeba to řešit i tady). Jednak losování ještě nebylo. Sankce jsou na Rusko jako takové a “jeho vedení”. Běžný Rus je zatím (oficiálně) mimo, To, že mu nejde karta a nekoupí si Mekáče, je prostě součást tohoto stavu a drobné nepohodlí, které se dá přežít. Navíc, pokud se Rus přihlásil do DV programu, tak asi v Rusku žít nechce. Pak už je to jen na imigračním v Kentucky a na ambasádě, zda ho pak nechají projít nebo ne.

Uz se kdokoliv pozastavil nad tim, ze Rusovi celej svet uklada sankce za tu genocidu na Ukrajine, ale konkretne z letosniho losovani v kvetnu vyrazen nebyl a ani se o tom neuvazuje? Pokud vim, tak zrovna cela RF je nepochopitelne zaclenena do nasi “evropske casti” celosvetoveho kolace vyher (spolecne s Tureckem a par dalsimi asijskymi zememi) a ukrajuje znacne procento sanci Cechu a Slovaku na vyhru zelene karty…

Zdravím, jak je to s pohovorem, musí pak i manželka a děti?

@Petr:
Stačí se zeptat jednou. Není třeba opakovat otázku u každého článku o GC. I tak jsi jich několik vynechal.
Teď k otázce. Pokud umíš číst a jsi samostatný, oboje je celkem slušný předpoklad pro úspěšný pokus získat GC, tak odpověď tu najdeš. U každého ročníku je zde uvedený termín a i u toho dalšího (pokud proběhne) to bude +/- stejné období.

Ahoj, kdy bude vyhlášená nové losovačka, respektive registrace?

Tady to jsou zkušenosti lidi, ne rady. Vše co potřebuješ vědět jsi musíš zjistit sám – zavolat, napsat, právník. To stojí čas a velké peníze. Každý vyridi vše jinak – někdo rychle bez kontroly všeho, druhý nedostane estu, treti ma zamitnuti víza, atd.

@Anton:
Jestli se nepletu, tak prohlídka od lékaře je mezi dokumenty nutnými k pohovoru. Bez ní tam nemá cenu chodit. Po úspěšném pohovoru jí spolu s ostatními papíry dají do zapečetěné obálky, kterou potom odevzdáš na imigračním po příletu. Někde se tu (nebo jiné diskusi o GC zde na webu) o tom píše. Tohle ale řeš s ambasádou a ne tady. Rada odtud nemusí být přesná.
Jako občan ČR můžeš mít dokumenty v češtině. Taky se tu o tom píše.

Není to tak dlouho, že tu psal kluk, který se na GC přihlásil se svým malým synem a vybrali ho. Bohužel pak nedodal pas syna, protože ho prý s sebou zatím nechtěl brát a kvůli tomu mu to nedali. Takže si pořádně přečti informace, co máš od imigračního, ať něco neopomeneš. Toho doktora so zařiď, že ho potřebuješ, jsi jistě věděl dostatečně dopředu.

Ahoj! Mám začátkem ledna pohovor, ale nestíhám udělat zdravotní prohlídku, myslíte, že mužů ji udělat po pohovoru? A ještě dotaz, dokumenty můžou být v češtině nebo pouze v angličtině? Děkuji

@Anetka: COVID vacina je v soucasne dobe povinna. Pokud se nepletu, tak toto pravidlo bylo zavedeno od October 1st a plati pro vsechny imigranty, ktery zadaji o zelenou kartu. Behem lekarske prohlidky u civil surgen budete muset prokazat potvrzeni o ockovani, jinak vam formular lekar nepodepise. Jako s kazdym povinnym ockovanim je zde moznost zazadat o waiver, ale nevim jak slozite je waiver dostat a jake jsou zde pravidla. Oficialni informace bych hledala primo na USCIS oficialnich strankach nebo bych vse diskutovala s imigracnim pravnikem pokud nejakeho mate.

Ahoj, nevíte někdo jak je to momentálně se získáním green card a ockovanim. Ziju v usa, jdu podat všechny potřebné papíry, jsem vdaná, ale nejsem a nechci byt očkovana. Něco jsem o tom četla, ale nevím od kdy to bude v platnosti a zda je to v každém státu. Zda je to naprosta povinnost, bez ktere nemam sanci gc ziskat. Prosím o veškeré poznatky.
Díky díky za odpověď

1/ snatek = fiancée visa a pak GC po 3 letech
2/ pracovne pro firmu = H1b work visa dvakrat na 3 roky a mozna GC pokud te firma bude sponzorovat
3/ investor visa pokud investujes $1mil a vytvoris pracovni prilezitosti pro x americanu
4/ GC lottery
O nicem dalsim legalnim nevim
Good luck

Zdravím.
Plánuju do pěti let začít žít v USA. Nevím, jak moc je to reálné.
Moje situace je taková, že mi je 20, vyvíjím hry a doufám, že budu schopná v tomto odvětví vydělat dostatek peněz na odjezd. Samozřejmě bude potřeba si na herní vývoj založit firmu, takže jsem přemýšlela a můj plán je takovýto:
– založit firmu v ČR
– vydělat dostatek peněz
– Přesunout podnikání do USA
Jak moc je tato možnost reálná?
chci tam v budoucnu žít, počítám, že bych příští rok jela na dovču, než se tam rozhodnu odstěhovat.
Popř. Jaký je jiný DOBRÝ a reálný způsob, jak začít nový život v USA bez komplikací? Uvažovala jsem i o sňatku s Američanem, ale to asi zase tak jednoduché nebude :D

A

@Alena Smith: Mate pravdu. Co si tady pročítám odpovědi na otázky, tak tolik nahromadene arogance,jsem v životě neviděl. Ja řadím jiným lidem , a na jiných stránkách co se týká imigrace. Ale nedokážu si představit, že by jsem takhle hulvatsky odpovídal.

@Jakub:

Jeste bych chtel upresnit, ze premyslime o variante, ze se ted odesle prihlaska a nez vubec probehne vylosovani tak stejne probehne svatba, ktera byla v planu dalsi rok i tak. Takze rekneme, ze treba v breznu bychom byli i tak svoji. Potom by ji treba kdyz bude stesti v kvetnu prislo, ze je vylosovana a ona by ten dokument, ktery se vyplnuje online uz rovnou vyplnila s novym prijmenim a zmenou stavu. Take moznost?

Ahoj, procital jsem vsechny mozne diskuse zde a vim zhruba co potrebuji. Chci si upresnit souvislosti. S pritelkyni jsme spolu jiz 5 let. V usa mam zname (legalne), byli jsme tam jiz 2x, vzdy na 2 mesice a obema se nam tam libilo a stale se tam chceme vracet.

Letos jsme si rekli, ze zkusime stesti v losovani. Penize na zacatek v usa mame vice nez dostatecne si myslim, i adresu kde bychom mohli prvni rok az dva byt. Nechci, aby za nas rucil nekdo v usa. Ja jsem ze hry bohuzel venku (vzdelani). Pritelkyne ma VS. Premyslime jestli je lepsi rychla svatba + zaplatit si pas a obcanky do 5 dni, aby pritelkyne podala prihlasku s novym pasem (me prijmeni a ze je vdana + by pridala me), nebo staci svatba az ji vylosuji tedy? Ten formular co vyplni kdyz by vyhrala na stary pas a stare prijmeni je tedy potom mozne vyplnit znovu s novym cislem pasu a prijmenim? Nebude vadit, ze prihlaska byla se starym pasem a obcankou a formular by potom aktualizovala akorat s tim, ze je vdana a pridala me? Nebo je spise moznost, ze me potom ceka daleko tezsi cesta? Vzit se muzeme ted v utery, takze by se to myslim stihlo, akorat tohle je mozna dost podezrele. Mame to tak, ze chceme zit v usa a kazdy prispejeme svym dilkem…..ja tim, ze mam moznost zazemi a legalni praci pro oba, ona zase vzdelanim, ktere je potrebne. Dekuji moc kdyz mi poradi nekdo zkuseny. Budu moc rad.

@Alena Smith: Dekuji,moje rec!

Prosím nápady, a skutečnost věci, jak být spolu, zasílejte na email martina. ozak@ seznam. cz

Alenko, omlouvám se, za dotaz a tak i trochu, o radu, či návod, jakou mám šanci k věci a záležitosti, o které teď napíšu. Mám ve West Palm Beach, lásku kterou jsem našla po 18 letech, milujeme mě se, jsem a ziju v Čechách, ona vlastní zelenou kartu, ale nemá americké občanství, je také Češka, chceme spolu žít a strávit zbytek života, je nám 50let, a je mi každý den smutno, že se k sobě nedostane. V Čechách, nemám dostatečné zázemí, aby ona riskovala ztrátu zelené karty, a také jistotu bydlení a práce, kterou v Americe má. Chci s ní žít, a v Čechách to opustit, ale znovu opakuji, mám strach, že na tenhle dokončený příběh lásky, nedosáhnou, je mi do pláče, protože, nemám dostatek finančních prostředků, abychom soužití měli, jednodušší. Jaké šance v tomto případě?

@Radim: Ano, je to tam vcelku jasne popsano a podporuje to to, co jsem vyse napsal.
Pokud kdokoliv chce v USA pobyvat, mel by byt schopny, presne jak pises, si tyto informace dohledat.

@Mesi:

Vsechno je jasne a srozumitelne uvedeno na https://www.uscis.gov
Jestli si neni zadatel nebo drzitel schopen vyhledat informace, ktere primo ovlivnuji jeho status a budouci proces naturalizace, nema pravdepodobne zajem se tady trvale usadit. Neni mi jasne proc tito lide zatezuji system i sebe procesem k ziskani Permanent Resident.

Ohledne delky pobytu mimo U.S. a naturalizace:
https://www.uscis.gov/green-card/after-green-card-granted/international-travel-a-permanent-resident
https://www.uscis.gov/us-citizenship/citizenship-through-naturalization/continuous-residence-and-physical-presence-requirements-naturalization

@David: @Zuzana: Davide, mohl bys prosim doplnit zdroj svych informaci? Predevsim pro body 2, 3 a 4. K bodu 1 muze dojit kdykoliv, bod 2 vidim jako moznost, kterou muze urednik nabidnout v pripade ze se rozhodne dotycneho neuznat jako nekoho, kdo chce v USA zit, ale chybi mi podlozeni k takovemu kroku. S bodem 3 souhlasim az na to, ze “urcite bude zamitnuta zadost o obcanstvi”, jelikoz podminkou je 5 let s GC nebo 3 roky v pripade manzela/manzelky US obcana. Doba stravena mimo uzemi USA se do teto doby nepocita a je predmetem pohovoru. Tudiz s tvrzenim nesouhlasim. Bod 4: s tim, ze by drzitel GC musel pred imigracniho soudce jsem se u nikoho, kdo se po delsi (i nekolikalete) dobe vratil do USA nesetkal, pokud to neni neco noveho.
Informace, ktere jsem napsal v predchozim prispevku jsou z oficialniho zdroje, ale pravda, ze uz nejaky patek to je…

@Zuzana:
Pokud jsi jako LPR mimo USA vice jak rok bez patricneho povoleni (re-entry permit) tak jsi prisla o LPR status. Pokud ted vstoupis do USA, tak si priprav podpurne dukazy, proc jsi se nemohla vratit do USA drive (lekarske zpravy, atd.) a ze jsi udrzovala LPR status v dobe tve nepritomnosti (vyplnovala danove priznani, ze mas stale trvalou adresu v USA atd.).
Ted me napadaji ctyri moznosti, jak muzes dopadnout pri vstupu do USA:
1. Urednik te nepusti a nebude se s tebou vubec bavit. Navic ti sebere zelenou kartu.
2. Urednik ti nabidne, ze se dobrovolne vzdavas zelene karty, pusti te na pul roku a pak smitec.
3. Urednik te pusti, jako vy se nic nestalo. Pak muzou nastat problemy pozdeji a urcite ti bude zamitnuta zadost o obcanstvi.
4. Urednik te pusti, ale budes se muset dostavit pred emigracniho soudce, kde budes prezentovat tvuj pripad. Pokud uspejes, tak ti zelena karta zustane. V opacnem pripade o zelenou kartu prijdes.

Dej vedet, jak jsi dopadla. Urcite by to zajimalo i dalsi lidi.

@Zuzana: Informace, ze GC po roce mimo USA pozbyva platnosti koluje po internetu jako bludna ovce. Je to fama. Vzdy zalezi na imigracnim urednikovi. Pokud pojme podezreni, ze nemas v umyslu v USA zit, tak ti muze GC “zneplatnit” treba i po jednom dni mimo USA. Stejne tak muzes byt mimo USA nekolik let a GC ti neseberou.

@Zuzana:
Píšeš, že ambasáda ti to zamítla. Pak bych zkusil ještě USCIS, nikdo jiný už ti stejně asi nepomůže.
Je celkem jedno, jaké datum máš na GC, pokud jsi porušila pravidla. Ať už úmyslně nebo nedopatřením.

Dej pak vědět, jak to dopadlo, třeba to pomůže někomu dalšímu.

@David:

Ahoj Davide. Mam zelenou kartu . Ale byla jsem mimo USA vice nez rok. Respektive rok a 6 mes. Vpusti me i presto ze nemam vyrizeny returning visa? Zadala jsem na ambasade sice o SB 1 ale a urednice mi to zamitla i kdyz jsem mela lekarske potvrzeni kde stalo ze jsem v dobe odletu nemohla vycestovat do USA ze zdravotnich duvodu. . Slysela jsem ze zelene karte po roce kdy nevkrocim do USA konci platnost. Ale ja mam psanou platnost na karte do r.2026.

moc dekuji. Zuzana
@David:

@Tereza:
Údajně. A kolik po něm chtějí?
Může si to zkusit ověřit na ofiko stránce https://dvprogram.state.gov/, dá se tam proklikat, i když neví Confirmation Number. Otázkou je, jaký tam oni použili e-mail, zda jeho nebo si nějaký vytvořili.

@Kuba: Zkus uscis.gov. Ale z tech malo informaci, ktere jsi tu podal bych spise usuzoval na minimalni sanci.

Dobrý den,
můj kamarád byl údajně vybrán k pohovoru o zelenou kartu. Registroval se však přes tyto stránky: https://i-immigrate.org/
Dočetla jsem se, že ne každý “zprostředkovatel” musí být nutně podvodník. Nevíte, jak je to v případě těchto stránek?
Děkuji za odpověď!

Ahoj všem :)

Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti se získáním GC ? Vím, že se dá “sehnat” pomocí loterie, ale loterie je holt loterie a spoléhat se pouze na štěstí je zde opravdu zbytečné.

Proto mě zajímá, jaké jsou jiné způsoby zisku GC? Pokud se mě podaří v USA sehnat práci, je možné sehnat kartu pomocí zaměstnavatele? Nebo jaké jsou jiné legální způsoby zisku této karty?

Vím,že se zde dá “oženit/vdát se” ale to mě přijde opravdu až moc nereálné ( pokud máme namysli z lásky a ne jen kvůli kartě :)

Děkuji za rady,připomínky nebo Vaše zkušenosti :)

A

Omlouvam se odeslalo se mi to z mobilu dvakrat omylem

A

@Z.: :to zkuseny diskutujici, dobry den. Ja jsem byla drzitel zelene karty 30 let, a ted jsem Americka obcanka. Nerada se motam do cizich diskuzi, ale musim priznat, pokud se nazyvate zkuseny diskutujici, asi o Spojenych Statech dost vite, tak nechapu proc odpovedi ohledne pobytu tam representujete takovymi doslova nevychovanymi odpovedi. Nekdo by tam rad a ne kazdy vi jak to chodi aneb pokud tam nema rodinu nevedi lide jak na to. Treba zrovna pani Marie ma plne zuby takoveho chovani A urazeni jako jste zde predvedl vy tim ze ji rikate naivka. Ja zase do Cech jezdim hodne malo i kdyz Prahu miluji nade vse, protoze v USA je clovek zvykly na slusne chovani a zde hned jak clovek vystrci nos z letiste tak na kazdem rohu narazi na zkusene inteligenty jako jste vy.
Nerikam ze jste hloupy ale jen trochu zaostaly v chovani. Preberte si to jak chcete preji hezky den
Cechy jsou krasne ale ale byli krasnejsi kdyz lidi pro sebe meli respekt

A

@Z.: Ja jsem byla drzitel zelene karty 30 let, a ted jsem Americka obcanka. Nerada se motam do cizich diskuzi, ale musim priznat, pokud se nazyvate zkuseny diskutujici, asi o Spojenych Statech dost vite, tak nechapu proc odpovedi ohledne pobytu tam representujete takovymi doslova nevychovanymi odpovedi. Nekdo by tam rad a ne kazdy vi jak to chodi aneb pokud tam nema rodinu nevedi lide jak na to. Treba zrovna pani Marie ma plne zuby takoveho chovani A urazeni jako jste zde predvedl vy tim ze ji rikate naivka. Ja zase do Cech jezdim hodne malo i kdyz Prahu miluji nade vse, protoze v USA je clovek zvykly na slusne chovani a zde hned jak clovek vystrci nos z letiste tak na kazdem rohu narazi na zkusene inteligenty jako jste vy.
Nerikam ze jste hloupy ale jen trochu zaostaly v chovani. Preberte si to jak chcete preji hezky den
Cechy jsou krasne ale ale byli krasnejsi kdyz lidi pro sebe meli respekt

dobrý den,
na kolik by mne cca vyšlo k1 vízum a adjustment of status ?

@klára:
Není to problém. Jen standardnímu turistovi ESTA stačí, takže se ptají, proč dotyčný chce vízum. Standardní dovolená běžného cestovatele určitě nepřesahuje 90 dní. Chtěli jsme bezvízový styk a máme ho, takže je zajímá, proč dotyčný chce něco, co tvořilo překážku v cestování. Pokud někdo chce cestovat déle a na ambasádě to dokáže obhájit a podložit, tak nemají problém mu vízum dát.

@Mia:
dobrý den, měla by jste nějaké tipy nebo radu proč je problém mít vízum místo esty jako turista ?

dobrý den, poradil by mi někdo ze zkušeností jak dlouho trvá vyřídit snoubenecké vízum a jaké jsou realné požadavky ? děkuji.

@klára:

O vsechno papirovani, se musi postarat pritel,ne ty. Najde na strankach USCIS, vsechny formulare,poplatky,jak ty forms vyplnit atd. Nezapomen ze primarni je dokazat ze jste se nevzali pro papiry.

@klára:

Ahoj Klaro,

At pritel pozada o snoubenecka viza….ESTA se zmenit neda, pravidla se dost zprisnuji,pac se to v realu delo….a turisticka viza…bez toho abys radne dolozila proc ti nestaci ESTA, muze byt pro tebe ziskat celkem orisek…musis prokazat zpetne vazby na CR, dostatek financi,pokud o to ambasada pozada,atd….

@klára:
Začal bych tím odkazem, co jsem ti dal. A i vše ostatní na tom webu najdeš. Už jen z jeho názvu “U.S. Citizenship and Immigration Services” by tě to mohlo napadnout.
Pokud s přítelem neradi hledáte a máte na to, tak zkuste imigračního právníka.

@Václav:
dobrý den, mohu se zeptat kde najdu info jak o změnu následovně požádat a podrobnosti kolem dokladu vztahu ?

@klara: je to mnohem slozitejsi, nez si malujes. Pokud se vezmete v CR, jako manzelka nemas automaticky narok na imigrantske vizum. Muze pro tebe o vizum zadat s tim, ze budes cekat v CR a bude to trvat minimalne rok s tim, ze budete mit o neco slozitejsi dokazovani vzhledem k cerstvemu oddacimu listu (mimo jine je treba dokazat, ze spolu zijete…). O vizum lze zadat i z USA, ale neznam podminky – nejdriv se tam musis dostat na snoubenecke vizum (nevim, co obnasi ho ziskat). Projdi si oficialni informace.

@klara:
Je to trochu složitější, než že si sem na týden zaletí o odveze si manželku s GC. To je plán dětí ze základní školy.

Bringing Spouses to Live in the United States as Permanent Residents

přítel mě plánuje navštívit v čr  a o týden později spolu odletět domů na fl a trvale zůstat. bylo by pro nás jednoduší se vzít tady (papírově ) v čr a získat pak už jako manželé pro mě získat zelenou kartu a mít obřad v usa ? je to możné ? nebo je kednodušší poříďit si turistické vízum a vše důkladně naplánovat ? moje rodina totiž nemá finance na cestu do usa aby se zůčastnili obřadu.

@Vašek: netvrdim, ze na kontrolu se jde po jednom dni, ale ze urednik si dotycneho muze klidne i po jednom dni vytahnout. V praxi se to nedeje, ale on to muze udelat. Rozhodujici je podezreni ze dotycny “nema v umyslu v USA bydlet”. To dava urednikovi hodne siroke pole pro rozhodovani. Jo, ten formular je dobry predem mit.
Pri mem prvnim navratu do USA se zelenou kartou se vyptaval na me zamestnani. Od te body uz nic.

@Mesi:
… myslím, že tam (na straně 17) je celkem jasně řečeno, že na kontrolu imigračním jdeš až po překročení 180 dnů, a ne po jednom dni. A po překročení 12 měsíců “by měl mít” povolení k návratu – což sice není jednoznačně přikazovací způsob – ale jako by byl.

@Mesi:
https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/nativedocuments/M-618.pdf
If you think you will be out of the United States for more than 12 months, you
should apply for a re-entry permit before leaving the country by filing Form
I-131, Application for a Travel Document. You must pay a fee to file Form
I-131. You can get Form I-131 at http://www.uscis.gov or by calling the USCIS
Forms Line at 1-800-870-3676.
A re-entry permit is valid for up to two years

@Vratislav Tupec: @Jb: @Vašek: Neexistuje zadne casove urceni, po jake dobe mimo USA lze zelenou kartu odebrat. To, ze jde o jeden rok je pomerne siroce rozsireny mitus. O odebrani zelene karty rozhoduje urednik na zaklade sveho usudku, pokud je presvedecen, ze drzitel zelene karty nema v umyslu v USA zit. Na zaklade takoveho presvedecni muze zelenou kartu odebrat po jakkoli dlouhe dobe mimo USA, treba i po jednom dni (k cemuz vsak nedochazi). Zaroven neni pravda, ze po roce stravenem mimo USA by karta byla automaticky odebirana.

@Honza:
Jestli tu ten dotaz už padl, tak je tu na něj dost možná i odpověd.
Článek jsi četl?
Abys mohl žít v USA legálně a pracovat tam, budeš potřebovat Green Card nebo aspoň pracovní povolení (není trvalé). Ani jedno nedostaneš jen proto, že budeš mít střední a chceš do USA.

Zdravím, jsem studentem střední školy (momentálně 3.ročník). Kdybych se chtěl po maturitě trvale přestěhovat do USA (a hned tam začít legálně pracovat), jaké vízum (nebo cokoliv jiného) k tomu potřebuji? Jestli tu tento dotaz padl, tak se omlouvám. Předem díky.

@Vratislav Tupec: po ziskani americkeho obcanstvi se muzes prestehovat kamkoliv a na jak dlouho chces. Obcanstvi ti nikdo nevezme. Ale nevim proc to tady resis kdyz to podle tvych komentu vypada ze se tu usadit nechces

@Vratislav Tupec: Sice sa do problematiky vobec nevyznam, ale preco by si to robil?

Preco potom vobec mas zaujem ziskat zelenu kartu?

V

A s občanstvím po 5 letech v USA se už můžu do Čr přestěhovat?

@Vratislav Tupec: Doplním jb : k cestě mimo USA delší než rok potřebuješ mít povolení od imigračního. Pokud jsi mimo USA bez povolení déle než rok, o zelenou kartu automaticky přicházíš. Povolení běžně dostaneš například na potvrzení, že v ČR studuješ vysokou školu, a vrátíš se po dokončení studia do USA. Na to, že jen chceš být v ČR, ti povolení nedají.

@Vratislav Tupec: Vetsinou to funguje tak ze odjezd na mene jak 6 mesicu bez problemu, vice jak 6 mesicu ale mene jak rok muzou nastat problemy pri navratu do USA, odjezd na vice jak rok tak o ni prijdes. Jsou urcite vyjimky pro zavazne duvody ale na to bych nespolehal.

V

Co když se po 1. roce života v Usa rozhodnu odcestovat zpět do čr? Seberou mi zelenou kartu?

V

Takže tam ten rok nemusím být?

@Vratislav Tupec:
V čem je problém? Čtení nebo chápání psaného textu?
Pokud se dostaneš až na konec procesu na ambasádě, tak dostaneš vízum na základě kterého můžeš odjet do USA. Při vstupu nahlásíš adresu, kde budeš bydlet a karta ti tam přijde. Ta doba jednoho ruku je myšlená, že musíš být schopný ho tam nějak přežít sám. Mít práci a vydělat si na živobytí, mít dostatek vlastních prostředků, abys vyžil, když se ti nebude dařit. Na sociální pomoc budeš mít totiž nárok nejdříve za rok. Ale s tím tam asi nikdo nejede, že tam bude žít z dávek. Také se doporučuje, tak první rok žít, než odjedeš, třeba na dovolenou zpět do ČR. Ale to není striktní podmínka, můžeš odjet i dříve.

V

Trochu se v tom nevyznám, po tom co mne slosují a splním všechny požadavky, tak na vlastní náklady musím v USA ještě rok bydlet a pak mi ji dají?

@Vratislav Tupec:
Neodpovídal jsem ti už o kousek výše?

V

Pro jednotlivce máte poplatky na mysli kolik kč? To ostatní je určitě drahé.

@Vratislav Tupec: V případě jednotlivce to není takové drama. Pro 4člennou rodinu je to už horší, to vyjde nějakých 100 tisíc na zaplacení všech poplatků, a nejméně 2 miliony “do začátku” v USA.

V

Díky,
ty ceny nejsou až tolik vysoké.

@Vratislav Tupec:
Ano platí se vždy, jsou to prostě poplatky a náklady spojené s jejím získáním. Ale nejsou to statisíce. Například proces díky loterii vyjde cca na 20.000,-Kč, poplatky, lékařská prohlídka… Ty statisíce jsou pak potřeba na počáteční náklady v USA, bydlení a tak. I tohle je ale probíráno v diskusích. U příbuzného nebo práce to může být nižší, díky případnému sponzoringu od příbuzného nebo pomoci od zaměstnavatele.

V

Promiňte, už jsem si to dočetl. Je pravda že na konci procesu se za zelenou kartu platí statisíce korun i když ji mám přes příbuzného, zaměstnavatele nebo loterií? Kolik myslíte že to stojí? Děkuji.

@klára:
Ošemetné tipy nemám. Nejlepší je pravda, při té se pak nemůžeš zamotat do výmyslů. Řekni, že chceš poznat Floridu. Udělej si seznam míst, co chceš vidět, nějaký časový rozvrh. Třeba to nebude potřeba, ale na případném secondary, by to mohlo pomoct.

@Franta: bydlela bych u něj ( spolu s jeho otcem a sestrou) a zůstali by jsme pravděpodobně celou dobu na floridě. máte nějaké ošemetné tipy jak podat důvod a ůčel pobytu aby to bylo co nejméně podezřelé ? děkuji moc za ochotu poradit :D

@klara:
Proč? Spousta lidí bydlí u známých.

Spíš, aby to nepochopili, že je to “ženich” a tvá cesta k zelené kartě. Taky by mohlo být divné, že u něj budeš bydlet celou dobu a místo Států budeš poznávat jen blízké okolí. Záleží, jak to máš naplánované a jak jim to podáš? Já kdysi byl u tety v Michiganu, ale většinu času jsem strávil v Kalifornii.

@klara:
při žádání o vízum v Praze, nebylo by podezřelé říci že chci trochu objevovat spojené státy a budu bydlet v domě zdejšího kamaráda (adresa přítele) i když by to bylo poprvé co navštěvuji státy? ocením jakékoliv rady a děkuji předem za odpověď.

@Vratislav Tupec:
S ohledem na uvedené příjmení se mi chce napsat něco nevhodného…

Doporučuji přečíst článek a diskusi u něj, poté pokračovat v https://chcidoameriky.cz/tema/zelena-karta

@Vratislav Tupec:
Pane Tupec, to je ten článek tak strašně složitý nebo dlouhý?
Doporučuji vám ale, že pokud nezvládnete ani tohle, opravdu, ale opravdu se do takového celkem náročného, zdlouhavého a ne zrovna levného procesu nepouštějte!
…ale pokud na tom trváte, tak v článku je jasně uvedeno:
Nejprve to nejdůležitější – vyplnění přihlášky do loterie na oficiálních stránkách https://dvprogram.state.gov/ je zdarma.

V

Dobrý den,
rád bych se Vás zeptat kde o zelenou kartu zažádat, co potřebuji pro její získání (papíry, atd), kolik můžu podat přihlášení po sobě (2019, 2020…) ? Děkuji.

@klara:
Vím o několika lidech, co byli v USA dost let načerno a po sňatku s americkým občanem se jim povedla legalizace. Takže v tomhle případě, kdy bude pobyt legální, by to také neměl být problém.

@Franta: znáte někoho ze zkušeností ?

@klara: Za podvod by to považovali, pokud bys přiznala, že jsi tam s tím záměrem už jela. Pokud tam ale poletíš jako turista, a uprostřed pobytu se spontánně rozhodnete, že se vezmete, žádný zákon tím neporušíš :)

@ klara. Tady je vice info

@klara:
Tak, není to úplně správný postup, ale na rozdíl od ESTA to prý B-2 umožňuje celkem bez problémů.

@Václav:
četla jsem ale že se to považuje za podvod ? ale i lidech kteří neměli problém

@klara: Tak šlo by odletět na klasické turistické vízum (ne ESTA! u té jsou změny zakázané), a po svatbě požádat o změnu na přistěhovalecké pro manžele

@Jb: snoubenecké vízum trvá vyřídit déle než 11 měsíců, nebo to jde i jinak ? děkuji.

@klara: predpokladam ze pritel je american tak je potreba vyridit snoubenecke vizum a pak mit do 3 mesicu svatbu a pozadat o zelenou kartu

na turistické vízum ani estu se nemohu vdát protože je to nelegální, neplánuji ale studovat ani au pair.. jak se dostat do USA abych se mohla v usa vdát s přítelem a poté získat zelenou kartu ?? plánuji odcestovat kolem října 2019. potřebuji poradit.

@Michal: Podle toho co pises to vypada, ze jsi byl vylosovvany a po vylosovani jsi odeslal papirove formulare postou. Ambasada te pozvala na pohovor, na ktery jsi neprisel, protoze jsi byl v Australii. Proto te asi kontaktovala ambasada, coz vetsinou nebyva zvykem. Kdyby jsi tenkrat sel na pohovor do konce zari 2007, tak by jsi na GC mel narok. Jinak jak pise Franta Jsi GC nkdy neziskal.

@Michal:
Nevím, co přesně máš na mysli a stejně tak nemám přehled o této problematice. Takže pouze dedukuji. GC je “napořád”, ale vydává se na 10 let, něco jako trvalý pobyt, co mají Slováci žijící v ČR a pravidelně ho prodlužují. Ostatně i já si musím měnit OP, každých 10 let.

Vylosovali tě a nic jsi nezařizoval? Pak GC nemáš a nikdy jsi jí neměl.
Vyřídil sis jí, ale do Států jsi nejel? Takže jsi jí vlastně neaktivoval a (podle mě) nejspíš o ni přišel.
Vyřídil sis jí, byl jsi nějakou dobu ve Státech, ale pak jsi odjel a už se nevrátil? Zkus se spojit s americkou ambasádou nebo spíše s USCIS, zda je v tvém případě možná obnova.

Dobry den, je mozne ze zelena karta moze mat nejaku expiraciu?Nevyuzil som ju a v roku 2006 som bol vylosovany.Volala mi aj nejaka pani z ambasady v roku 2007 ke dsom prisiel z Australie. Dakujem.

Dobry den, je mozne ze zelena karta moze expirovat? Nevyuzil som ju a v roku 2006 som bol vylosovany. Co bolo pred 12 rokmi. Je to mozne? Dakujem.

@Vašek: Adresa se vyplnuje jiz ve formulari DS-260, ktery musi odeslat kazdy vylosovany. Adresa lze pozdeji zmenit na ambasade pri pohovoru a nebo pak az pri prvnim vstupu do USA. Zmena adresy pozdeji v USA se nedoporucuje, muze to zdrzet zaslani zelene karty o nekolik mesicu.
Osobne si myslim, ze se adresa uvadi v predstihu proto, aby meli pri pohovoru predstavu kam chces jit. Podle toho pak muzou pozadovat napr. dukaz o financnich prostredcich atd.
Co se tyce loterie, tak by si lidi meli delat starosti s US adresou az potom, co budou vylosovani.

@Vašek:
Ono se počítá s tím, že tam nejedeš úplně na blind. Že už máš něco v plánu. Také je potřeba mít pevný bod, kam ti CG pošlou poštou. I kdyby to měl být jen motel, kde se usídlíš, než budeš mít něco svého.
Chceš do Států, tak musíš brát jejich pravidla.
A jestli se nepletu, tak tu někdo psal, že ta “pravá” adrese se dává po příletu na imigračním. Takže na ambasádu bude možná stačit nějaké předběžná.

@Mesi: Takže si člověk musí shánět ubytování ještě v době, kdy má jen 40% šanci, že GC dostane?
Od schválení víza je na vycestování půl roku, to je pro shánění ubytování víc než dost. Navíc jednou z výhod GC Lotery má být to, že člověk ze začátku může hledat práci v celých státech, a nevázat se na konkrétní město. Tohle je prostě “divná komplikace”, která svazuje nohy

@Vašek: Pohovor na ambasade je poslednim krokem pred opustenim CR. V tu dobu se jiz ocekava, ze mas zajistene bydleni, protoze od pohovoru a schvaleni imigraniho viza mas omezeny cas na odlet do USA. Ona se ta adresa ale uvadi jiz drive ve formularich.

Není mi jasná jedna věc : z článku a diskuse vyplývá, že americkou adresu pro zaslání GC má člověk uvést už při pohovoru na ambasádě ?? Vždyť v té době člověk ještě neví, jestli GC dostane, a tudíž těžko bude mít již zajištěné bydlení (pokud nebude bydlet u příbizného/známého, ale bude si hledat ubytování vlastní)

Pokud “toužíte” žít v USA a jste ještě mladí na loterii o GC, tak tam zkuste studovat. Zlepšíte si tak angličtinu a udělíte si představu a tamním způsobu života.
V říjnu bude další veletrh, kam se můžete jít podívat a udělat si představu o svých možnostech.
JK EDUCATION EXPO 2018.

@Vojtěch:
Ty jsi dobře vlezlej. FB jsi založil před 2h a už tu zkoušíš parazitovat svým spamem.
Nejdřív si zkus opravit CapsLock, máš ho zaseklý.

@Martina: hackuju se, tohle me taky zajima. Znamenalo by to, ze muzeme jet do Australie misto USA?Na druhou stranu se v clanku pise I o tom,ze je treba pobyvat v USA, takze si to protireci… :) tak jak to je?

Moc děkuji za odpověď, poptám se. :)

@K.:
Důchod (ani ten invalidní) není vázán na české občanství nebo trvalý pobyt v ČR. Takže bys ho měl brát stále dál i po získání GC. Ale zeptal bych se radši přímo na důchoďáku.

Zdravím,
mám ivalidní důchod a pokud dostanu GC, příjdu o něj nebo ho budu moci pobírat dál? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den,
mám čistě teoretickou otázku k této větě:
“…nebo třeba bezvízově cestovat do zemí, se kterými Američané uzavřeli příslušné smlouvy.”

Pokud někdo získá Green Card, ale nemá US citizenship, může také cestovat podle amerických dohod? Protože při nezískání US citizenship nevlastním americký pas.

A co kdyby člověk vlastnící Green Card měl zájem o pracovní vízum v zemi, ve které mohou získat pracovní povolení američtí občané?

@Franta: Děkuji za informace psala jsme že tam žije přes 18.let těd mu bude 40.let

@Jana:
To svou poznámku u mé odpovědi jsem myslel pro příště. Ne, že se zeptáš na to samé. Šlo o to, že je lepší, když jsou dotazy a odpovědi na určité téma pohromadě, protože se mohou hodit i někomu jinému. Jinak tady odpovídáme na všechno všude, ale pak je to těžko dohledatelné, když se někdo ptá na věci ohledně ESTA v článku o TSA zámku.

Nemá cenu nikam letěl, jak jsi předtím psala, tak bratr manžela má 18 let “jen” GC a to vám nijak nepomůže. Teď píšeš, že má občanství a GC a to je blbost. Buď má jedno nebo druhé.
Teď tam můžete letět jako turisté, ale budete se muset zase vrátit do ČR. GC pro sourozence trvá několik let, klidně i 10. Sourozenci nejsou priorita, tou jsou děti, manželky a rodiče žadatelů, když ti vyčerpají celkový limit pro GC, tak se na sourozence nedostane.

Prostuduj si tohle – https://www.uscis.gov -> Green Card -> Green Card Eligibility -> Green Card through Family -> Green Card for Family Preference Immigrants
Ale tak jako tak o to musí zažádat manželův bratr. A musí být občan USA, ne jen držitel GC.

Dobry den prosím o informace Manžel má bratra v USA přes 18,let tam žije má občanství a zelenou kartu jaka je šance že bychom tam mohl jed za nim …žit do USA co je vše nutné vyřídit ?a je lepe aby on nám to tam vyřídil nebo mi tady jak postupovat máme 1 .dítě 4. letou dceru jsme manžele předem děkuji za informace jak dlouho cca se čeká na vyřízeni všeho a mužem tam už Letět nebo spíš ještě počkat ….

@Miso:
Na imigračním úřadě?
https://www.uscis.gov

Dobry den, chcem sa opytat, kde je mozne ziadat o americke obcianstvo po 5 rokoch od ziskania zelenej karty. Dakujem.

Tak tu pro vás mám nadějnou informaci z Visa Bulletin July 2017:
“Dates for the DV-2019 program registration period will be widely publicized in the coming months. Those interested in entering the DV-2019 program should check the Department of State’s Visa web page in the coming months.”

Dobrý den, mám dotaz,jak bych měl začít Green card, pokud žiji v Irsku?Moje rodina a já občany České republiky.Jak často budu muset letat z Irska do České republiky na pohovor? Předem děkuji za odpověď.

@Franta: Dekuju za odpověď. Záhadou je, ze na těch stránkach co jste mi poslal jsem svoji zadost našla a je stále platná, na těchto stránkach jsem si ji vždy zadávala, ale na usembassy.gov neni. Takže budu muset zřejmě zavolat a optat se zdali ji mužů využit. Hodně jsem si pročítala podmínky o este a pochopila jsem, ze pokud se zmeni jakákoliv informace tzn. i zamítnutí viza musí se zažádat o novou estu i přesto ze původní je stala platná. Timpádem nemá smysl teď Zadat o novou, je jasné, ze bude zamítnuta.

@Jana:
Je to veřejný web, kam může kdokoliv, asi tak je to tu diskrétní.
Pokud byla žádost o vízum před měsícem zamítnuta, tak asi nemá smysl tam chodit dříve než za půl roku. Ale já osobně bych šel až za rok.

@Franta: Děkuji Franto za odpověď. Zkoušela jsem předtim vyhledat mou zadost o estu, ale už ji nemohu dohledat. Na vízum jsem byla před měsícem. Tudíž mi ji zřejmě zrušili. Využívala jsem ji 8 let s vždy s návratem v čase. Procitala jsem na teto strance mnoha komentářů a Vaše odpovědi jsou profesionalni. Potrebovala bych poradit ohledně mého případu jen nevím zdali tyto stránky jsou diskrétní.

@Jana:
ESTA se dá ověřit na ofiko stránce, případně zkusit dotaz na ambasádě nebo http://www.uscis.gov.
Žádat znovu o vízum je dobré v době, kdy nastaly potřebné změny, které by mohli mít kladný vliv na vyřízení. Proto je dobré vědět, proč bylo zamítnuto. Nedostatečné záruky vrácení do ČR, nedostatečně obhájená délka doby pobytu, nedostatečné finance na dobu pobytu, možné bezpečnostní riziko…

Dobrý den, ma někdo zkušenost, kdy je nejlepsi znovu zažádat o vízum,pokud už bylo jednou zamítnute? Jak je to potom s platnou estou po zamítnutí viza. Je možné je ještě použit? Bylo mi řečeno, ze už je neplatná. Děkuji Jana

@Marek:
Jo, ale “chvíli” to trvá, v řádu let a bude muset čekat v ČR.
Tohle jsem našel na jednom neofiko webu s radami kolem imigračního.
Tady tady máš info z ofiko stránek uscis.gov.

Ahoj nevim zda už někdo tenhle dotaz tu dal, ptám se jestli mam GC a oženim se z českou občankou bude mit narok ba GC taky bez problemu? Děkuji mnohokrát za odpověď :)

Slovník se rozbil?
Je to potvrzovací číslo, které dostane každý přihlášený do DV programu potom, co vyplní a úspěšně odešle přihlášku. Je ve tvaru 2018xxxxxxxxxxxx, kdy rok znamená o který ročník jde, zde DV-2018, a xka jsou kombinace velkých písmen a čísel. Číslo se pak zadává po vyhlášení výsledků.

Zdravim ai blby dotaz ale co je to Confirmation Number a kde ho zozeniem dikyyyy :)

@dan:
Jak je přesahnutá lhůta, tak jsi porušil zákon a máš problém.
Na GC přes práci jen tak nedosahneš. Nejdřív musíš mít domluvenou tu práci, a pak to vyřizovat, navíc nedostaneš klasickou GC, ale jen pracovní povolení po dobu trvání kontraktu, maximálně však na dva roky. Před jeho skončením se musí žádat znovu, pokud má firma i nadále zájem. A také počítej s tím, že musíš být výjimečný odborník v oboru, obyčejných pracantů tam mají spoustu. Většinou pracovní povolení vyřizují právní oddělení firem, které o tebe mají zájem. Je to složitý proces, kdy se dokládá i to, že na danou pozici nejde dosadit Američan nebo držitel GC. Sám si to jen tak nevyřídíš.

Zkus si přečíst tohle. Získáš trochu představu, jak to chodí.

@Franta:
a lze nejakym zpusobem resit green card pres praci? i pokud uz je presahnuta 3 mesicni lhuta esty?

@Dan:
Greencard přes sestřenici/bratrance nedostaneš. Jen přes přímé příbuzné. Rodiče, sourozenci, děti nebo manželka. Více na stránce uscis.gov

Ahoj, Ma prosim nekdo z vas zkusenost s green card a vecma kolem pres vzdalenejsiho rodinneho prislusnika(sestrenice/bratranec)? eventualne,co je potreba pro ziskani GC na praci atd. Diky moc

@Katka:
ESTA je turistická a má několik podmínek. Mimo jiné i tu, že nebudeš žádat změnu statusu. Nějak to asi půjde, ale bude to porušení podmínek a počítal bych minimálně s pokutou. Zkus pohledat na http://www.uscis.gov

Zdravim. Mam otazku, ked niekto prisiel do USA na estu moze byt sponzorovany a dostat green card?

@Katka:
Ofiko žádný mail na přihlášku nechodí, takže je to jen nějaký zprostředkovatel. A určitě si to nechá náležitě zaplatit. Pokud by tě přihlásili, tak není žádná větší šance. Lepší je si to vyplnit sama na ofiko stránce nahoře v článku. Je to zdarma. Na podzim bude info o tom, jestli je DV-2018 vypsané a jaký je termín.

Ahoj

dnes mi dorazil email ve kterém mě odkazují na tuto stránku: USAGC DV Lottery s tím že když si to vyplním mám šanci vyhrát. Jen se chci zeptat jestli je to reálné nebo podvod. Jako odesilatel tam je jen Green Card. Nevíte o tom někdo něco prosím?
Předem děkuji za info :-)

@Marek:
DNA asi netřeba, pokud může doložit, že jsi jeho syn. Koukněte oba na stránky uscis.gov a tam najdete, co potřebujete. Vyplnit nějaké formuláře, zaplatit poplatky a čekat. Není to otázka dnů, ale spíš roků. Pokud jsi mimo ČR více než 6 měsíců a můžeš doložit, že jsi byl v té době pojištěn, tak v ČR platit nemusíš. Ale v GC by jsi už žil v USA nastálo a vše řešil tam.

Snad nebude vadil link na “konkurenci”, ale tady někdo řešil podobnou situaci. Jen mu ještě těsně nebylo 21, takže to bylo o něco jednodušší. chicago-cz.com/forum/viewtopp-10343-0-asc-0.html

Kdyby to udělal pro mě to znamená co? Odběr krve na test DNA,pohovor u úředníka a nějaký poplatek? A když dostanu GC musím platit soc a zdrav. Pojištění v USA i v CZ?Díky tve rady jsou k nezaplacení,vážím si toho.

@Marek:
Takhle to nefunguje. ESTA má v podmínkách, že nejde nijak prodloužit, musíš odjet. Při žádosti o vízum dokládáš různé věci, to v USA půjde dost těžko.
Ať pro tebe taťka požádá o GC.
uscis.gov/green-card/green-card-through-family/green-card-family-member-permanent-resident

Dobry den chci se zeptat jsem v USA na ESTE 3 měsíce pochopitelně u svého otce který tu žije přes 15 let ma zelenou kartu.Ja jsem občan CZ.myslite že dostanu vizum na 6 měsíců na požádání v USA ikdyž mi už běží ESTA? Protože abych dostal zelenou kartu musim tu byt pul roku jestli se nepletu,tudíž problem,je mi 24let. Už tu jsem po třeti,co rok na ESTE.Dekuji za odpověď za radu a taak.

@Honza:
Tohle už jsem tu někde na stránkách rozepisoval, zkus se podívat.
uscis.gov/family/family-green-card-holders-permanent-residents

Až budeš mít občanství (za 5 let pobytu o něj můžeš žádat), tak můžeš požádat o GC pro bratra. Průměrná doba vyřízení je 13-24 let, takže běh na dlouhou trať.

Ahojte, mohl bych se prosím také na něco zeptat? Pokud budu vylosovaný a získám zelenou kartu. Odletím a v USA budu nějakou dobu žít (například rok). Bude mít nárok na zelenou kartu i příslušník rodiny, jako je bratr? V té době bude končit středoškolské vzdělání. Bratr je nevlastní s jiným příjmením. Máme společnou matku.
Děkuji za odpověď.

@Petr Novák: Tak už viem kde bol pes zakopaný. Ja som tam zadával celé meno. Už to funguje. No nie som vylosovaný :/

@Radim: Ahoj Radime, to je divné. Kdyby ta stránka nefungovala, budou si stěžovat tisíce lidí. Myslím, že děláš něco špatně:
– Zavři prohlížeč a znovu ho spusť.
– Kód zkopíruj, nepřepisuj ho. Některé znaky, jako třeba l a I, se pletou.
– Kód by měl začínat rokem 2017 a celkem mít 16 znaků.
– Zadej své příjmení
– Rok narození ve formátu 1985
– Správně vyplň CAPTCHA

Pořád nefunguje?

Zdravim. Tak som si overoval vysledky a stale mi vypisuje ze mam niekde nejaku chybu a tak dokola. Všetko mam vyplnene presne ako som si ulozil pri registracke…..funguje ta stranka? je to nejake divne

Moj velky sen Kalifornia :) Vela ludi tam je nelegalne a su tam happy,len musia mat štastie aby ich nechytili…

@Franta:

dobře děkuji za radu.

@Marie:
Jak píše Luboš, Z to napsal přímo. Na tomto webu nehledej rady jak udělat něco neoficiálně.

@Marie: Je to podobne, jako byste se ptala na rady ohledne vykradeni vecerky. To, na co se ptate je nelegalni. Hrozi vam za to vezeni a/nebo deportace. V dobe, kdy si clovek muze vybirat z takrka cele Evropy, to nevidim jako dobry napad.

@Z.:

vím, že na Estu se pracovat nemůže. Ale také vím, že spousta lidí tam nějak pracuje (neoficiálně), bez PP a pak vyjedou třeba na 1 -2 měsíce zpátky do ČR a pak jedou zase zpátky….. tak jsem se jen ptala na zkušenosti……
Ve vší slušnosti, od toho tady ta diskuze je, předávat si zkušenosti, takže myslím, že není na místě někoho nazývat naivkou !!! Ale je to Váš názor, takže Vám za něj děkuji a přeji hezký den :)

@Marie: Tak jen do toho! Na takové naivky jako ty tam čekají!

@Marie:
Jde o to, že na ESTA ani víza pracovat (legálně) nejde.
S pracovním povolením tam můžeš být bez nutnosti dělat pauzy. Pracovní povolení platí po dobu kontraktu, max však 2 roky (jestli se nepletu), pak je třeba zažádat o nové. Tohle většinou zařizuje firma (právní oddělení), která má zájem, abys u ní pracovala.

@Z.:

jak to myslíte, žhavý adept na deportaci? Pokud tam někdo jezdí na Esta Visa a pak se co měsíce vyjede? Jinak děkuji za ten link pracovním povolení. Určitě to pročtu.

Marie

@nomar:
Jak pise Franta neni zadna minimalni doba. Hned pri prvnim vstupu se muzes otocit a letet zpet domu a rok se v USA neukazat. Nemusis mit ani fyzickou zelenou kartu. Orazitkovane vizum v pase ma stejnou vahu jako zelena karta a je platne jeden rok.
Pokud se tvuj kamos vrati do USA za kratsi dobu nez jeden rok, tak se to nemusi nikde hlasit a nikdo se pri odjezdu z USA zajimat nebude. Pouze pri opetovnem prijezdu se muze (ale nemusi) emigracni urednik zeptat proc byl tak dlouho mimo USA.

@nomar:
Minimální doba není. Odjet můžeš i hned po získání GC, ale je dobré k tomu mít důvod a oznámit to úřadům, aby to nebrali, že odjíždíš a nemáš zájem, a pak kartu nezrušili. To vlastně platí i o odjetí na rok, je lepší a jistější to oznámit. GC je moc cenná na to, aby se o ni přišlo, kvůli nějakému nedopatření nebo nedorozumění.

@David:

Moc krat diky za vsetky rady!
este jednu vec. kamos tam je vlastne len 6 mesiacov a zena s detma tam je len 3 mesiace. je stanovena aj nejaka minimalna doba,ktoru musis pobyvat v statoch od prveho vstupu?
ci mozu teda odcestovat a do roku sa vratit bez udavania duvodu?
vdaka vam za odpovede!

@Marie:
Jasně, je tu možnost pracovního víza. Ale na to musíš opravdu něco umět, být kapacita v nějakém oboru.
Pročti si https://verzana.me.cz/cestopisy/2012-usa-texas-houston-zivot-v-zamori.html
Uděláš si představu jaké to je, dostat se tam, a že to není žádná sranda, ani když o tebe mají opravdu zájem.

K druhé otázce. To je taková zkreslená představa lidí, co mají v úmyslu v USA pracovat načerno. Dojedou na 3 měsíce, pak někam vycestují a zase se vrátí. Jak jednoduché. Jenže musíš vycestovat mimo severoamerický kontinent (Kanada, USA, Mexiko a Karibik). Obecně se doporučuje dělat mezi delšími pobyty delší přestávky. Imigrační nejsou hloupí, jednou ti to možná projde, ale pokud by jsi to opakovala, tak jim bude divné, že většinu času trávíš v USA a jen minimum doma. To není běžná známka turistiky.

@Marie: Jak jsi přišla na to, že “přece musí být ještě jiný způsob, jak se tam dostat a být tam legálně”? Jsi horký adept na deportaci a zákaz vstupu.

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s pracovním povolením do USA. Respektive je loterie o zelenou kartu, ale přece musí být ještě jiný způsob, jak se tam dostat a být tam legálně :( , kromě manželství, drahého studia-studentské víza…. Víte, prosím o něčem?
Jaké máte zkušenosti s ježděním co 3 měsíce mimo USA, a pak zase zpátky….Na jak dlouho se musí vycestovat?

děkuji za odpověď.

@nomar:
Drzitel zelene karty muze byt mimo USA maximalne rok. Muze byt mimo az dva roky, ale musi k tomu byt duvod a musi si pozadat na USCIS o povoleni “re-entry permit”. Doba stravena mimo USA se scita. Pokud tuto dobu pretahne, tak jde pred emigracniho soudce a ten rozhodne o odebrani zelene karty.
Tvuj kamos a jeho rodina muze byt mimo USA rok a pak se bez otazek zase vratit zpet. Pokud chceji byt mimo USA delsi dobu, musi pozadat na USCIS o povoleni “re-entry permit” a muzou byt mimo USA az dva roky. Ted jde o to, zda jim bude toto povoleni vydano, protoze k tomu musi mit duvod. A to bude muset byt jo duvod, ze musi odjet na vice jak rok cela rodina. O toto povoleni se musi pozadat z USA a musi o nej pozadat vsichni kdo budou opoustet USA. Vyrizeni tohoto povoleni trva asi tak mesic.

@nomar:
Pokud nechce o GC přijít, tak by měl na USCIS nahlásit, proč jede pryč. Samozřejmě nějaký pádný důvod.

@nomar:

Franto este mam otazku. stale ohladem toho kamosa s rodinu. maju teda greencard-pristahovalecke viza do roku 2025. lenze z rodinych dovodov musia odist domov. a nevedia akym stylom prebieha to ked sa vratia dom ci je mozne vratit sa zpatky do statu napr za dva roky. je tam nejaka povinnost hlasit sa v urcitych intervaloch na nejakych uradoch? zeby tie viza neprepadli alebo nieco take. —snad sem to srozumitelne napisal. diky moc za odpoved!

@Franta</@Franta:

jasne nelegalne zlegalizovat.. islo to ale uz mam aj potvrdeni od pravnika z usa ze to nejde diky..

@nomar:
Nesmysl. Určitě ne legálně.

chcem sa spytat ohladom kupy greencard. viem ze sa realne neda kupit ale znamy sa chce s rodinou vratit a udajne sa da predat alebo prepisat soc.security na niekoho ineho.neviem ako to chodi takto.nikde som na webe nic nenasel.vdaka za odpovede

@Libor:
Buď musíš mít dostatečné vzdělání nebo dostatečnou praxi. Vše je v instrukcích.
https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2017-Instructions-Translations/DV-2017%20Instructions%20and%20FAQs.pdf

Requirement #2:
Each DV applicant must meet the education/work experience requirement of the DV program by having either:
– at least a high school education or its equivalent, defined as successful completion of a 12-year course of formal elementary and secondary education;
OR
– two years of work experience within the past five years in an occupation requiring at least two years of training or experience to perform. The U.S. Department of Labor’s https://www.onetonline.org/ will be used to determine qualifying work experience.

@Libor: Já jsem jiného názoru . Pokud je v podmínkách napsáno MATURITA, je škoda brát šanci lidemm kteří mají šanci se tam reálně dostat. Nehledě na to, že aspoň tu maturitu chtějí z nějakého důvodu. Lidi bez maturity je tam miliony a s taky, taže si nemyslete, že bez vzdělání si tam budete žít pohádkový život to asi ne….Amerika tyto lidi bohužel nepotřebuje. Jako levnou sílu tam mají Mexičany.

@Libor: Doporucil bych se obratit na ambasadu a zeptat se jich. Mel byste mit dokoncenych minimalne 12let skolni dochazky a mel by to byt ekvivalent US maturitni zkousky, coz vyucni list neni. Nicmene v prihlasce tahle moznost (Vocational) je, takze proc to nezkusit. Pokud vyucni list neni dostatecny, system by Vas mel automaticky vyradit, loterie je zadarmo, takze neni co ztratit.

Dobrý den,chci se zeptat..pokud mám vyucni list,tak se můžu zúčastnit loterie nebo to nemá cenu.Jsem vyuceny kuchař. V současné době pracuji jako mistr ve skladu .Jakou profesi bych měl dělat, abych se v případě výhry do USA dostal.Která povolani hledají, neumím moc anglické odborne názvy zaměstnání přeložit . Dekuji

@Marie: Marie, loterie na rok 2017 je prave otevrena pro prihlasky. na prihlasku neni treba se nejak zvlast pripravovat, jen mozna bych zminil je nutne mit aktualni fotografii. Muzete ji naskenovat, vyfotit se sama svym fotoaparatem. Je nutne ji dat do spravneho formatu, na oficialni strance, je k tomu urceny validator.
Doplnil bych datumy k loterii, nyni je otevrena pro fiskalni rok 2017, coz znamena, ze nyni se lide do 3.listopadu 2015 mohou prihlasit. 3.kvetna 2016 budou vyhlaseny vysledky. Kazdy uspesne vylosovany uchazec ziska unikatni cislo (neco jako poradove cislo) a od 1.rijna 2016, kdy fiskalni rok 2017 zacina se viza zacinaji vydavat az do 30.zari 2017, kdy fiskalni rok konci.

A na co si davat pozor?
– zejmena na otazku cislo 5. tedy Country where you were born – tedy zemi, kde jste se narodila. POZOR prosim, neplest s narodnosti, jakou mate.
– a take bych jeste upozornil, pokud jste vdana, mate deti, pripojit je do zadosti (budete pro ne potrebovat take fotografie), pokud byste tak neucinila, v pripade vyhry by jim nemusely byt udelena viza. A zde jeste doplnim, pokud jste vdana, vyplne pak jeste samostatne prihlasku pro manzela, ktery Vas uvede jako manzelku. Zdvojnasobite tim sve sance na vylosovani.

Ahoj všichni, víme už prosím kdy bude losování na další rok, nebo je to až na rok 2017? NA rok 2016 jsem pochopila, že už proběhlo. Kdy bude prosím na rok 2018. ? Jak dlouho trvá vyplnění formuláře? Je potřeba se na to speciálně připravit? Popřípadě, kde najdu nějaké rady či odkazy na co si u formuláře dávat pozor?

děkuji

Poslední info je z September 25, 2015
Dates for the DV-2017 program registration period will be widely publicized in the coming months. Those interested in entering the DV-2017 program should check the Department of State’s Visa web page in the coming months.

Vydrž Prťka, vydrž

Neviete kedy bude vyhlásený nový termín?

Tak angličtina je samozřejmě velkou výhodou. Bez ní je uplatnění v USA dost omezené. Máš dost času se učit. Přihlášky budou (pokud budou, vždy se může něco změnit…) cca za měsíc, vyhodnocení asi tak v květnu příští rok, a pak následuje přibližně rok vyřizování.
Pokud projdeš ambasádou, tak pak už další pohovor na letišti neděláš. Někde to tu psal, tuším, Mesi, jen odevzdáš imigračnímu obálku z ambasády a jsi tam.

@Franta: Dobre ďakujem ti. A posledné dve otázky. Pokiaľ neviem dokonale angličtinu nie je rozumné skúšať dostať zelenú kartu že ? Robí sa ešte nejaký pohovor aj v USA ?

Koukni se tady po webu.
Třeba sem https://chcidoameriky.cz/loterie-o-zelenou-kartu-green-card-lottery-navod-co-delat-v-pripade-ze-jste-byli-vybrani

Doktor je daný a “prověřený” Amíky.

Přihlaš se pouze na ofiko stránce https://dvprogram.state.gov/
Zatím ale není vypsaný nový termín.

@Franta: Aha ďakujem za odpoveď takže potrebujem maturu a lekársku prehliadku ktorú mi spraví moja obvodná lekárka alebo niekde inde ? Informujem za z cela vážne lebo chcem sa prihlásiť do lotérie. Začal som sa drviť anglicky aby som to mohol všetko absolvovať. Dáš mi nejaký e-mail na teba ?? Neboj žiadny spam ti nebudem robiť iba sa opýtam to čo nebudem vedieť nájsť na google

@Filip:
Minimální věj není, ale předpokládá se plnoletost, kvůli právním úkonům a je třeba mít ekvivalent US 12ti-letého školní vzdělání, naše střední. Takže to vychází cca na 18 let.

Pokud úspěšně projdeš procesem, tak dostaneš vízum na půl roku a během té doby musíš dorazit do Států. Je to vlastně o něco méně, protože v té době ještě musí platit lékařská prohlídka, kterou absolvuješ před cestou na pohovor na ambasádě. Ta platí také půl roku.

Taký menší dotaz ohľade green card.
Je nejaký konkrétny vek na prihlásenie sa do lotérie o kartu ??
Keď ma náhodou vylosujú. Musím tam vycestovať hneď alebo je jedno kedy tam prídem a začnem žiť, pracovať atď ???

@Miky:
Není to možné. ESTA je pouze turistická a pobyt pouze max 90 dní. Pokud se ti tam bude líbit, tak řekni tátovi, aby ti začal vyřizovat GC.

Více info najdeš tady

Dobrý den chci se zeptat jedu do ameriky na ESta formulár jedu za tatou ktery zije legalne tam nekolik let uz sem tam byl zanim pred lety asi na 2 mesice ale ted cestuju na Esta formular ten je ale na 90 dni na cestovani po americe pokud by se mi tam zalíbilo je nak možne ze by to táta nak zaridil a prodlouzil tam ? kdbych tam chtel zustat rok , dva ? ale imigracim se rika ze jedu na dovolenou muže to být problém?

@Franta:

díky :)

Radši bych hledal na ofiko stránce https://travel.state.gov/content/visas/english.html
https://travel.state.gov/content/visas/english/immigrate/diversity-visa/instructions.html

Když počkáš, tak až bude DV-2017, určitě se tu objeví odkaz.
Zatím je jen toto info
Dates for the DV-2017 program registration period will be widely publicized in the coming months. Those interested in entering the DV-2017 program should check the Department of State’s Visa web page in the coming months.

chtěl bych se zeptat, jestli je stránka green-card.info věrohodná?

@Franta: dekuju

V době podání přihlášky musíš splňovat podmínky, i tu o vzdělání/pracovní praxi.

https://travel.state.gov/content/dam/visas/DV-2016-Instructions-Translations/DV_2016_Instructions_English.pdf
stránka 2 nahoře

Zdravím, když letos vyplním přihlášku, je problém, že maturita by byla až v květnu? Někde jsem to našel, ale podruhé už se nemůžu dohledat. Díky dík

Antoníne, dám vám jednu radu do života… jakmile bude někdo chtít poslat peníze přes Western Union, PaySafeCard apod., těžce to zavání podvodem.

@Novák Ant.:
Mě bylo už divné to “dostal jsem „výherní dopis“ s Confirmation No. “, ale říkal jsem si, že je to jen špatně napsané. On totiž žádný výherní dopis nechodí, vše si musíš zjistit/ověřit sám na ofiko stránkách, kde jsi se i registroval. A registrace je samozřejmě zdarma.
Vládní stránky končí na .gov

Stránka na ověření confirmation number
https://dvprogram.state.gov/ na této stránce se bude dát někdy na podzim registrovat pro DV-2017
Základní instrukce

Instrukce v EN pro minulé DV-2016 v PDF.

N

Vážení,

takže jsem se bohužel stal obětí pokusu o podvod, říkám POKUSU … velmi sofistikovaný postup těch šmejdů co dokáží využít lidskou naivitu a neinformovanost… KCC není to KCC , které má být, penízky chtěli poslat přes W.Union,… právě to už ale řeší PČR,
????…má někdo podobné zkušenosti nebo aleapoň info o tom co je všechno možné … ?????? , v historii tohoto fora jsem nic nezaznamenal, nebo se pletu?…na té správné stránce KCC (zelené pozadí) o tom docela dost píší…, no huráááá do Ameéééériky…., všichni jsou už v …skoro tam…

@Novák Ant.:
Ne, proces je určen pro vybraného, tedy nikoli pro dceru.

N

Vážení,

dostal jsem “výherní dopis” s Confirmation No. ale nemohu se nějak zorientovat v těch diskuzích/ FA a podmínkách co stanovuje KCC a nejsem si jist, zda může moje dcera (30let,single) si prostě požádat místo/za mě (jakoby samostatně), ale s mým “výherním” číslem (zřejmě?)…
Já nebudu žádat (přímo) , už jsem na to starej…-:)
Nebo budu muset požádat (zaplatit 875,- ), poslat dokumenty a pak prostě to (např. ze zdrav. důvodů apod.) nevyužít ale dcera ano…(?)
díky moc za odpověď (od kohokoliv…)

AN

J

@Mesi: Vím že to neni lehké. Jen jsem se chtěl zeptat jak to je. Děkuji za odpověď

@Jan Tříska: Nechci te odrazovat, ale neni to tak jednoduche, jak si mozna myslis. Umelcu je tam nepreberne a aby ses tam dostal jako hudebnik, musis zaujmout uz tady nebo tam na nejakem vystoupeni. Coz ale musi byt pred prestehovanim. Kazdy, kdo se tam dostane diky svemu povolani, je bud vyslan svym zamestnavatelem nebo mu to zaridi budouci zamestnavatel – neni to jednoduchy proces, proto to delaji jen pro odborniky. Navic je to pouze pracovni povoleni, ne trvaly pobyt. Budu-li soudit pouze podle toho, co pises a nemas nejaky trumf v rukavu, mate minimalni sanci.

@Jan Tříska:
Asi nebudeš špičkový hudebník? Těch normálních jsou tam mraky, a aby jsi se prosadil musíš se hodně snažit. Zkus nějakou agenturu, pokud je zaujmeš a budou mít zájem tě prosadit v USA, tak pak můžeš uvažovat o přesunu. A ta vstřícnost… jde o to, že trh je tam o dost větší, takže někdo, kdo u nás zaujme “pár” lidí, může tam zaujmout tisíce, no a případný výdělek za produkci může na nějaké to slušné živobytí stačit. U nás je cca 10,5 milionu lidí, jen v NYC cca 8,5, v celých Státech 320 milionů
A že to mají sportovci, vývojáři, inženýři atd. snazší? Jak se to vezme. Mají větší šanci získat pracovní povolení než “standardní” pracující, ale pořád je to jen pracovní povolení na dobu určitou a ne povolení k trvalému pobytu.
Mrkni sem. https://verzana.me.cz/cestopisy/2012-usa-texas-houston-zivot-v-zamori.html A začni pěkně odspodu od 1. dílu.
Také jde o to, že se vám tam nemusí líbit. Už jste tam byli aspoň na dovolené?
Prý je snazší se dostat do Kanady nebo Austrálie.

J

Dobrý den, vzhledem k tomu co se pomalu ale jistě blíží do Evropy z východních zemí, jsme se s přítelkyní rozhodly odcestovat do zahničí a nejraději by jsme do Spojených států, už proto že to je od Evropy dost daleko. Ale jak zjištujeme je to velice složité. Ale chci se zeptat, někde jsme se dočetly že cestu a pobyt v USA mají snažší lidi jako třeba sportovci, vývojáři, inženýři apod. a zajímá zda by se to vztahovalo i na hudebníky. Kdybych tam chtěl mít normální práci ale zárověn se tam snažil prosadit jako hudebník zda by mi to mohlo nějak pomoci. Vím moc dobře že USA je vůči hudebníkům co se týče prosazovaní velice vstřícná.

Děkuji za odpověď

Zdravím, o zelenou kartu už se pokoušíme s manželem 5 let a stále nic. Šance jsou mizivé, nebo to je štěstí. Hledáme proto i jinou cestu, nevíte někdo jestli je možné získat vízum, když člověk investuje do nějakého podniku, nebo to jde jen, kdyby tam rozjel nějaké podnikání?
Ještě mne zajímá, jestli je možné se v USA usadit na důchod, nebo zde stejně platí podmínky jako u turistického víza.
Děkuji Simona L

@Franta: Děkuji za odpověď :). Partnera nemám, takže se jeví vhodněji druhá možnost. Ne však docela, takhle by to vyznělo vypočítavě. Zkrátka zvažuji veškeré možnosti…člověk nikdy neví :)

@Honza:
A co se zeptat svého amerického partnera? Nebo si ho budeš hledat, až když budeš vědět, že ti k něčemu bude?

Ahoj,

chtěl bych se zeptat, zda je možné získat v USA zelenou kartu skrze registrované partnerství.

Jaké jsou, prosím, případné podmínky? Co to obnáší? Dále jsem nemohl nikde dohledat, jak je tomu v případě povolení reg. partnerství v jednotlivých státech USA.

Díky moc :),

@Karin: Nejlepší způsob, jak vyjádřit vděčnost za možnost žít a pracovat v USA (pro tisíce lidí nesplněný sen).

K

@Karin:
Ta možnost tu je, přijít o GC, ale otázku bych směřoval spíše na https://www.uscis.gov/, kteří to mají na starost. V určitých případech se dá udělat výjimka. Otázkou ale zůstává, jestli má pro vás GC smysl, když v USA nechcete zůstat. Stejně tak je otázkou, jestli vám GC dají, když dopředu víte a jistě přiznáte, že nemáte v úmyslu tam trvale žít.

Ahoj, v soucasne dobe pracuji v USA na manazerska L1A viza a muj americky zamestnavatel je pro me a mou rodinu ochoten vyridit GC. Neplanuji ale na trvalo zustat v USA, CG beru spise jako benefit pro maleho syna, ktery muze v budoucnu studovat a pracovat ve Statech. Muzu o GC prijit, kdyz se budu na uzemi US zdrzovat mene nez 6 mesicu v roce? Samozrejme ze so Statu budu nekolikrat rocne jezdit, ale prevaznou cast roku bych rada travila v CR. Predem diky za radu.

Diky za odpoved hodne mi to pomohlo, tak pokud bude pristi podzim loterie, tak se prihlasime oba. Oba splnujeme pozadavky, tak mame alespon vetsi sanci.
Diky

@Honza:
Jak pise @Lubos na ambasade v Praze a v podstate v cele Evrope s tim neni vubec problem. Pokud mas dukazy dlouho trvajiciho vztahu, tak by s tim nemel byt problem nikde ve svete. Toto je bezna praxe a pokud neni svatba podvod, tak se neni ceho obavat.
Pokud tva budouci manzelka splnuje zakladni pozadavky na vzdelani a nebo praxi a je narozena ve zpusobile zemi, tak si muze podat prihlasku take a budete mit pak vetsi sanci na vyhru.

@Honza: Ahoj Honzo, presne tim samym jsem si prosel loni. Hlasil jsem se jako svobodny, po zjisteni vyhry jsem se ozenil. Na ambasade s tim nemeli sebemensi problem, zeptali se jen jak dlouho jsme spolu a tim otazky na tohle tema byly u konce. Hodne stesti pri losovani.

Dobry den,
muze mi nekdo odpovedet na tuto otazku. Chtel bych vyplnit prihlasku a jsem svobodny. Vim ze cca za 9 mesicu po tom co to vyplnim prihlasky budu mit svatbu. Otazka je, ze pokud vyhraji jestli to dostane i moje manzelka nebo ne, protoze nebyla na moji prihlasce. Je lepsi pockat a vyplnit dalsi rok i s ni?
Diky za odpovdi

@Petr:
Doklada se minimalne dva roky pracovni praxe za poslednich 5 let v oboru, ktery vyzaduje minimalne dva roky predchozi pripravy a studia. Doklada se napr. pracovni smlouva, potvrzeni od zamestnavatele co presne bylo naplni tve prace, zivotopis atd. Bude zalezet na prisluznem CO (consular officer) co bude povazovat za dostatecny dukaz.
Obavam se ale, ze kuchar nebude splnovat dostatecny stupen kvalifikace pro DV program. Delat kuchare v USA muze clovek i po absolvovani kratkodobeho kurzu (kratsim nez dva roky). Koukni na stranku s instrukcemi zde a over si, zda tvuj obor splnuje pozadovane podminky. Pokud nesplnuje a byl by jsi nahodou vybran, tak bys nemel pokracovat v dalsim procesu. Rva zadost bude ve finale stejne zamitnuta.

Ahoj,pokud bych byl mezi výherci o zelenou kartu,bude mi stačit,ze jsem jen vyucen? V současnosti pracuji jako smenovy mistr ve skladě. Jak mám doložit praxi kuchaře za poslední 2.roky, když už v oboru nepracuji,ale v USA kuchaře hledají ?Lze to nějak obejít? Poradite mi?Děkuji

@Tomáš Potomský:
Loterie se zucastnit muzes. Pokud by jsi byl vylosovan, budes muset u pohovoru dolozit, ze jsi ve studovanem oboru pracoval alespon dva roky za poslednich pet let. Obor studia musi dosahovat urciteho stupne hodnoceni, coz si muzes overit na strankach https://www.onetonline.org .
Na strankach DoS se muzes dozvedet presne pozadavky na kvalifikaci do loterie pres praci: https://travel.state.gov/content/visas/english/immigrate/diversity-visa/if-you-are-selected/confirm-your-qualifications.html

T

Stačí mi k tomu abych se směl zůčastnit lotrie o zelenou kartu výuční list?

Doporučuji se obrátit na Policii ČR.

M

Podvedl mě Afričan žijící v USA na Green Card. Připravil mě o jistou finanční částku a ještě urazil – kde si mám stěžovat, popř. hledat zastání ?

Ahoj všichni

komentář nemám, spíše dotaz ohledně vycestování na zelenou kartu. Je potřeba, resp. k něčemu dobré, brát s sebou do USA orig. rodného listu a maturitního vysvědčení? A nebo stačí
ověřená kopie v anglickém jazyce? Nerad bych zbytečně riskoval ztrátu či zcizení dokumentů, které nevyužiji.

děkuji moc

Michal

@pavel:
Jediné, co můžeš, je vše si pořádně připravit. Itinerář, zajištění cesty (rezervace, finance). Čím více věcí na podporu cesty, tím větší šance.
A pak už jen doufat.

Imigrační se pak “jen” zeptá, proč tam jedeš a pustí tě. ;-) Hlavně se nestresuj.

chci tam právě zůstat celé tři měsíce tak jak to udělat ?

@pavel:
Podle toho, co tu ostatní píší, tak většinou na těch 90 dní. Ale je možnost, že to dají pouze na plánovanou dobu pobytu, případně i méně.

@David: Diky, to me potesilo.

@Lubos:
GC ziskana pres loterii je platna 10 let. Pouze GC ziskana pres snatek s USA obcanem nebo pres investici v USA je platna jen dva roky. Pak je potreba ji prodlouzit a ta uz bude na 10 let.

dobrý den na jak dlouho tak běžně dávají povolení k pobytu esta když platí 90dní, dávají to automaticky na tak dlouhou dobu když bych tam chtěl zůstat nebo jen na týden dva …?? děkuji.

Ahoj, uz dlouho mi vrta hlavou dotaz. Na oficialnim webu jsem hledal odpoved, ale v nejake rozumne dobe jsem ji nenasel, tak si zkusim usetrit cas a zeptat se tady. Pokud vyhraju loterii o GC a ziskam kartu, dostanu kartu na 2 roky, kterou si po uplynuti teto doby prodlouzim na 10 let, anebo dostanu hned 10letou a 2leta je pouze pro pripad, kdy bych ke GC prisel pres snatek s americanem? Predem diky za odpoved.

@Vojta:
Po uspesnem pohovoru na ambasade ziskas emigracni vizum, ktere je platne pul roku. Do teto doby musis vstoupit na uzemi USA s platnou zdravotni prohlidkou, ktera je platna take pul roku. Pri vstupu do USA ziskas do pasu razitko, ktere potvrzuje tvuj LPR status (ze mas legalni trvaly pobyt) a je platne jeden rok. Muzes se tedy hned otocit, letet do CR a rok se v USA neukazat. Pokud chces byt mimo USA delsi dobu nez rok, musis si vyridit re-entry permit. Ten je platny dva roky a pro jeho ziskani musis byt fyzicky pritomen v USA a musis mit konkretni duvod, coz dokonceni studia je.
Pokud jsi mimo USA delsi dobu nez rok bez re-entry permitu nebo dva roky s re-entry permitem tak te do USA sice pusti, ale predaji tvuj pripad emigracnimu soudu a ten bude rozhodovat o odebrani tve zelene karty. V takoven pripade se muze snadno stat, ze o zelenou kartu prijdes, pokud k prekroceni doby nebyl fakt zavazny duvod.
Jinak doba, po kterou jsi mimo USA, se scita. Takze ne 11 mesicu mimo USA, mesic v USA a porad dokola.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda-li pokud GC získám je nějaká lhůta, kdy bych se musel do USA přestěhovat? Musím tu ještě dostudovat školu. Můžou zelenou kartu odebrat za to, že je člověk delší dobu v ČR? Díky

@Martin:
Mezi pozadovanymi dokumenty k pohovoru je i tzv. Police Certificate coz je vlastne vypis z trestniho rejstriku.
Blizsi informace lze nalezt zde:https://travel.state.gov/content/visas/english/immigrate/diversity-visa/if-you-are-selected/prepare-supporting-documents.html

Zdravim,
jedna otazka, pri vyhre GC, jednym z potrebnych dokumentov potrebnych doniest na interview je policajne potvrdenie, ale nerozumiem, ake potvrdenie, potvrdenie coho…

Vdaka

@Pavel:
Musíš mít DOKONČENÉ vzděláni, ekvivalent 12ti let US studia. Takže až dokončíš školu, tak se klidně přihlas. Pohovor je standardně v Praze na ambasádě.

Něco si můžeš přečíst zde
https://chcidoameriky.cz/loterie-o-zelenou-kartu-green-card-lottery-navod-co-delat-v-pripade-ze-jste-byli-vybrani

Dobrý večer,

chtěl bych se zeptat, zda je možnost vyhrání zelené karty i pro mě jako studenta stále ještě střední školy v ČR nebo musím dokončit studium. Taktéž bych se chtěl zeptat kde pohovory probíhají a jakým způsobem. Zda se to řeší přes Ambasádu v ČR nebo v US. Děkuji za odpověď a krásný zbytek noci.

S pozdravem

Pavel.

@Pavel:

Lepší bude, mu napsat na ten mail.
Standardně ale potřebuješ US řidičák a adresu, nejspíš i Social Security number.

@Rv: Ahoj, mohl by jsi sem napsat nějaké info ohledně registrace auta. Taky by mě to zajímalo.

@Lukáš:
Instrukce pro DV-2015:
https://travel.state.gov/content/visas/english/immigrate/diversity-visa/Diversity-2015-Instructions.html
Pro 2016 to bude asi stejné/podobné.

Kdy to bude se ještě neví, viz info dva příspěvky nad tvým.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké jsou podmínky pro podání žádosti o zelenou kartu. (věk, studium, peníze….) A také, kdy (odhadem) začne registrace na DV 2016. Prý to bývý většinou v říjnu-listopadu, tak jen se chci ujistit. Děkuji za odpovědi

@jirka:

Ahoj Jirko, pokud chces nejake info napiš na rv@rvl.cz.

Již 4 rokem funguji jak chces ty. Jde to ale je tam par ale.

Prosím Vás viete niekto officialnu stranku na ktorej bude ako prvy zobrazeny datum tohto rocnej loterie DV-2016 kedze to bude asi uz za niekolko dni a chcem si to presne odkontrolovat. Dakujem.

Pro přihlášky do DV 2016 ještě není určeno datum, ale už je oznámeno, že i tento ročník bude.

Dates for the DV-2016 program registration period will be widely publicized in the coming months. Those interested in entering the DV-2016 program should check the Department of State’s Visa web page in the coming months.

@jirka: naFloride si môžeš spraviť us vodicak aj na turistické viza

@Noro:
ahoj, na koupi auta samozrejme ridicak us nepotrebuji ale na jeho registraci ano )) bez us drv licence to auto totiz na DMV nezaregistruji a ani nepojisti

@jirka: na Floride si môžeš kúpiť aj dom aj auto a nemusíš mat ani green card ani us vodicak

Ahoj chcem sa opýtať aký postup je pre získanie zelenej karty a kolko to trvá časovo po zosobaseni sa s us občanom?

@jirka:
Možná mi to tak jen vyznělo.
Asi nikdo, nečeká, že za koupi domu mu dají GC, ale k “investici do USA” by se mohlo přihlédnou a majiteli nemovitosti umožnit aspoň mít vlastní vůz. Zkus realitku zabývající se prodejem nemovitostí v USA, tam by něco vědět mohli.

@Franta:
no jenze ja se nerozciluju)) ano asi to sem neptari mozna jsem doufal ze nekdo resil podobny problem) pokud jsi si vsiml zadne vyhody jsem neocekaval ani nechtel, jen hledam jak to vyresit auto si najimat proste nechci je to zbytecne drahe pokud se jezdi casto a pravidelne. ale vse, dekuji)

@jirka:
Možná je načase začít se zabývat legislativou a nerozčilovat se. Jsou Češi, co tam jezdí taky jen na dovolenou a mají tam dům i auto. Nějak to určitě jde. Jako cizinec-majitel nemovitosti jsi na tom stejně jako standardní turista. Nemáš žádné výhody ani na imigračním. Dokonce by to možná mohl úředník vnímat, jako budování zázemí v USA pro budoucí přesun nastálo. Ale to asi jen v extrémním pohledu na věc. Spousta “známých” Čechů takhle na Floridě funguje, mají tam dům nebo apatrmán a jezdí tam několikrát do roka.
Tuhle otázku bych asi řešil jinde než na turistickém “for fun” webu. Tohle chce hlubší znalosti.

proboha to vazne neni zadne reseni?)) chceme tam jen bydlet a normalne fungovat, nic od statu nechceme dokojce nemame problem se po 90 dnech otocitnaby jsme splnili zakon, kazdej clovek ze tretiho sveta nema problem se do usa dostat ale kdyz tam chete jen napul bydlet tak desnej problem)))

@jirka: to je pravda, u nás v Chicagu musíš mít illinoiský řidičák a “americké rodné číslo” aneb SSN, viz:

blbe je ze dum ue v zasade v pohode spis resime to auto, pry nejde prihlasit pokud nejsme us citizen

@jirka:
Takhle to dělá více lidí, takže by to jít mělo. S legislativou ti ale neporadím.
Zkus se zeptat někde v realitce nebo na Googlu https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=how+buying+house+on+florida+for+foreigners

ahoj, neresime ani gc ani emigraci, normalne by jsme si chteli na floride koupit dum a auto a jezdit tam pres zimu na dovolenou, jenze mi prijde ze nic z toho nejde, nechceme tam pracovat ani legalne ani nelegalne, v vr mame fungujici firmy takze prijem mame zde. ma nekdo prosim zkusenost jak toto zrealizovat? jirka

@David:
Přesně tak

Dobrý den, pochopil jsem to správně, že DV 2015 v tuto chvíli už je uzavřené a musím čekat na případné DV 2016. A to bude mít přihlášky cca letos v listopadu 2014?
Díky

Na 2 roky je vydávána “zkušebně” u sňatku. Že je při získání přes DV program “na pořád” mám od známých, ale je možné, že to tak vidí kvůli tomu, že je její “prodloužení” pouze “formalita”.

To s tou dobou mimo státy je otázka výkladu. To, že stačí jednou do roka dorazit a ukázat se, není tak jisté. Já osobně bych takový postup neriskoval. https://www.uscis.gov/green-card/after-green-card-granted/maintaining-permanent-residence Nehledě na to, že GC většina lidí chce proto, aby mohli být ve Státech a ne se tam jen jezdit dovolenkovat.

@Michaela: Záleží, na jakem zaklade byla GC ziskana. Na zaklade sňatku to muzou byt 2 roky a potom to přezkoumávaji a prodluzuji, protoze tam se dela hodně fiktivních sňatků. Ja ji vyhral loni v loterii a tento tyden mi prisla poštou a mam ji na 10 let a na USCIS jsem byl osobne minule pondeli a dostal jsem informace, o ktere jsem se tady podelil.

Já mám z USCIS odlišné informace než Roman. První GC je vydávaná jen na 2 roky. Pak se musí požádat o novou. Během žádosti si tě znovu prověřují a v rámci toho i zkoumají, jak dlouho jsi pobýval mimo US. Pokud je vše OK, tak druhou GC vydají na 10 let.
Pokud máte GC, tak nesmíte strávit mimo US déle než 6 měsíců z jednoho roku.

@Michaela: zelena karta je vydavana na 10 let a dostanes ji az v USA, potom se jiz jemom obnovuje. Vzit ti ji nemuzou, pokud něco trestneho neprovedes nebo neporusis podminky pro cestování, ktere jsem popsal výše.

mam GC a byl jsem se na tuto konkretni vec zeptat na USCIS osobne v DesMoines v Iowě. Podminka pro zachovani GC je, ze aspon 1x za 365 dni od posledniho vstupu do USA musis na uzemi USA znovu vstoupit. Jinymi slovy, navstivis-li USA 1x za rok, treba dovolena, nepotrebujes ReEntry permit a muzes zit v ČR, aniz by jsi o GC přišel. Pokud chces americke obcanstvi, musis za poslednich 5 let zit minimalne polovinu doby v USA.

GC pak platí pořád, jen nesmíš opustit USA na více než 6 měsíců během roku, je jedno, jestli v kuse nebo na několikrát. Pokud tak učiníš, musíš si pak vyřizovat povolení, případně reaktivaci GC. Záleží na délce pobytu mimo USA.

Ahojky, když mě náhodou vyberou a vším projdu a tedy odjedu do USA, aby mi přišla ta karta, jak dlouho pak platí? Je to pouze těch 6 měsíců (jak jsem četla někde tady) nebo déle? míšaa

@alexandra:
Jsou Kanada a USA jeden stát? Nejsou. Tedy neplatí.

Ahoj taktez by me zajimalo zda zelena karta plati I do Kanady.

@Roman: @Roman:

jojo, hned 1.5. v 18h u nas jsem si to zjistil :-) vyhral jsem letos zase prd takze odpoved nikdy nezjistime jestli by to takto vyslo nebo ne a zas budu doufat pristi rok. Kazdopadne preju hodne stesti a malo nervu vsem co letos vyhrali :-) a kdyby si me nejaka vyherkyne chtela vzit narychlo ;-) tak budu rad. samozrejme odmena jista ;-)

@Daniel: Ahoj Danieli. Myslím si, žeto,jestli jsi porusil zakon posuzují jiz v Kentucky. Pokud by jsi vyhrál a poslal vyplněne formuláře pred 10/2014, tak si myslim, ze to je jeste v pasmu 10 let. Pokud by to lae dostali az po 10/2014, tak by to mohlo byt v poradku. Mimochoem, je květen a to by jsi uz mohl vedet,jestli jsi postoupil do dalšího kola nebo ne. Do formulářů doporucuji uvést vse podle pravdy. Já tam byl na turisticke vizum pres 3 roky a vse jsem přiznal. Kdyz budeš lhat,tak si.muzes jenom pritizit. Nicméně,jestli te vybrali, tak čim později to pošleš, tim se ti sance na ZK snižují,ale v tvem případe ti nic jineho nezbývá. Záleží take na poradovem čísle, ktere máš. Pisi z mobilu a tak tam jsou pravopisne chyby.

@Roman:

Moc dekuji za odpoved kterou jsem krapet cekal :-) Ja si ted teoreticky hraji s mesicema, kdyby! vracel jsem se v zari 2004 a de facto i kdybych zitra byl vyloosovan tak zakaz se tyka 10ti let zakazu vycestovat do USA, coz se stejne ani nestane pri vyhre letos a i pohovor na ambasade by se teoreticky konal az po tech 10ti letech zakazu. Urcite ne pred zarim 2014. Takze ciste hypoteticky mam sanci i letos pri vyhre? Po prostudovani tech prvotnich formularu co se posilaji do Kentucky se ptaji na vsechny predesle cesty do USA, kde by ovsem stalo ze jsem tam byl par let na turisticjke vizum B-2. Vzhledem k tomu cos psal tak jsi take tot vyplnoval do tech formularu, odelal a presto jsi postoupil dale? Dekuji za odpoved, snad jsem to napsal pochopitelne. Daniel

@Daniel: Ahoj Danieli. Porušil jsi tímto imigrační zákon USA a od data návratu, tj. u tebe 2004, musíš počkat 10 let. Po 10 letech se vše maže. Pokud by jsi ZK vyhrál dříve, tak ti ji stejně nedají a to by tě asi hodně mrzelo, protože šance ZK vyhrát je tak 1-2%. Já byl stejný případ. vrátil jsem se 2002 a v roce 2013 jsem ji vyhrál. Měl jsem strach, že se mě na ambsádě zeptají, co jsem tam dělal 3 roky, ale šel jsem s pravdou ven, nemá smysl lhát, a on mi tuto informaci potvrdil. Smazalo se to u mě v roce 2012. Ty už můžeš hrát letos, kdy to bude 10 let. pokud se dostaneš do druhého kola, tak to zjistíš až 1.5.2015. Ahoj a hodně štěstí.

Dobry den. Potrebuji ze zeptat, zda predesly nelegalni pobyt na uzemi USA (duben 2000 – zari 2004) zamezi pri pripadne “vyhre” v DV lottery prideleni zelene karty. Vite to nekdo? Take jsem mezi temy daty byl v USA rok a pul zenaty s americankou ale vlivem vlastni blbosti jsem ani nezacal proces zlegalizovani se. Vyhosteny jsem nikdy nebyl, odletel jsem dobrovolne sam po rozvodu (anulovani) manzelstvi.

@Václav:

ahoj. Pokud by jeden se jeden z vás dostal mezi vylosované ZK ( to ale ještě neznamená, že se dostaneš do druhého kola) tak je možné se oženit(vdát) a partnera do toho taky zahrnout. Zrovna nedávno jsem tohle řešila s klukem, který se na mě obrátil o radu. A později mi psal,že se vzali až pozděli a u pohovoru na ambasádě vše proběhlo bez problémů a ZK dostali oba.

Ahoj, zajímalo by mě, jak by to bylo, kdybychom chtěli do USA trvale s přítelkyní. Předpokládám, že šance, že budem vylosováni v loterii oba dva je mizivá. Má nějakou šanci na zelenou kartu i partner (ne zákonný) majitele zelené karty? Asi jen zákonný, tedy manžel/ka, co? Pokud to je tak, tak jak by se postupovalo v případě, že by jeden zelenou kartu dostal a až pak by došlo ke sňatku? Díky moc :)

Ahoj Lucie, takhle to možné není.
Jde o to, že musíš absolvovat ještě onen pohovor, při kterém úředník zjistí, že jezdíš do USA takto často. A bude mu to podezřelé – takže ze začátku to možné je, ale s každou další cestou je víc a víc pravděpodobné, že ti vstup do země nepovolí.

Ahoj, prosím mám jeden dotaz, jestli jsem to dobře pochopila. Někde jsem slyšela, že turistické vízum do USA se dává na deset let. Ale pobyt tam může být jenom 3 – 6 měsíců (podle zadání imigračního úředníka). Bylo by tedy teoreticky možné jet na 6 měsíců do USA, na měsíc se vrátit do ČR a pak opět praktikovat těch 6 měsíců. A takto pořád dokola po dobu těch max. 10-ti let? A podle čeho imigrační úředník volí, zda povolit pobyt na max. tři, nebo na max. 6 měsíců? Moc děkuji za odpověď.

@Conder:
Jenže, to cituješ tenhle článek. Máš to někde a oficiálních stránkách?

Děkuji

@Andy: Najprv potrebuješ zelenú kartu, alebo iné prisťahovalecké víza. A potom tam stačí žiť 5 rokov ako spomínaš, a následne môžeš požiadať o americké občianstvo.

Ahojte chtěla jsem se zeptat jestli nevíte jak je to s pobytem na Floridě. Mám na mysli získání amer.občanství. Od přítele sestra musela být nějakou dobu ve svazku s típkem amerického původu aby to občanství získala a na internetu jsem četla že stačí pouze žít v USA po dobu 5 let,ale nevím jestli tohle platí i pro Floridu nebo jen některá města v USA. Nevíte tedy jak to je? Díky moc

@Franta: Jste-li držitelem Zelené karty, můžete […] třeba bezvízově cestovat do zemí, se kterými Američané uzavřeli příslušné smlouvy.
Tak by som chcel vedieť, že s ktorými krajinami uzavreli tie zmluvy.

@Conder:
Jak to myslíš? Zelená karta není na cestování. Cestovat můžeš všude tam, kam to jde.

Zdar ľudia,
s ktorými krajinami uzavreli USA tú zmluvu, že tam môžem cestovať ak získam zelené kartu? Alebo či tam patrí aspoň Kanada
Diky :)

@Aleš:
Zřejmě jsi vyplnil stránky nějakého “zprostředkovatele”. Uvozovky proto, že jsou poctivý a nepoctivý zprostředkovatelé. Oba druhy si samozřejmě nechají zaplatit. Jedni tě přihlásí, druzí ne.
Oficiální stránky jsou ty, co uvedl Roman. Vládní stránky končí .gov, vše ostatní se tak jen tváří. Nemusí se jednat vždy o podvod, ale vžy je to spojeno s dalšími finančními náklady navíc. Některé stránky tě opravdu přihlásí a pokud jsi vylosován, tak ti dají vědět, ale nechají si zaplatit tu službu + “jako” pomoc s následným vyřizováním, ale to si stejně musíš udělat sám. Ty jdeš k lékaři na prohlídku, ty děláš pohovor, ty si musíš zajistit překlady dokumentů. Prostě nejlepší je si to rovnou od začátku vyřizovat sám.

@Aleš: je jediný způsob, jak vyhrát zelenou kartu v loterii do USA a to je tady: https://dvprogram.state.gov/. Žádný jiný způsob neexistuje. Registrace je zdarma, nic se neplatí. Pokud budeš mít štěstí a budeš vylosován, tak to taky ještě nemáš jisté, ale postupuješ do dalšího kola, kde ti t buď dají nebo nedají. Možných je pouze 50 tis. GC, ale vždy se losuje cca 120 tis. lidí, ze kterých se dále vybírá. Také záleží, jestli splňuješ všechna kritéria a jaké máš pořadové číslo. Je to o velkém štěstí. Ročně je vylosováno cca 120 čechů, ale dostane to pouze 30-100 lidí. Poplatky platíš až když jsi pozván na pohovor na ambasádu a to už to máš víceměně jisté, že to dostaneš. To, o čem píšeš je podvod a mystifikace lidí.

Ahoj.. prosím o radu. Dříve jsem bydlel v Anglii a uvažoval o ceste do Ameriky. Tak jsem si našel nějaké stránky, vyplnil je a zajímal se o to. A teď mi chodí emaily z usagc.org. Že jsem byl vylosován a dostanu na 10 let green card za 400 dolarů. Po přečtení některých komentářů si teď nejsem jistý zda to posílat a vůbec se tím nějak zabývat. Podíval by se na to někdo a napsal zda zaplatit a doufat či se na to vykašlat.. Díky..

A je to tu. DV-2015 bude!

DV 2015 Program: Online registration for the DV 2015 Program will begin on Tuesday, October 1, 2013 at 12:00 noon, Eastern Daylight Time (EDT) (GMT-4), and conclude on Saturday, November 2, 2013 at 12:00 noon, Eastern Daylight Time (EDT) (GMT-4). See the Diversity Visa Program Instructions webpage for the DV 2015 Instructions and any available translations.

@Igor:
To není (v současné době) přihlášková stránka, ale stránka, kde se zjišťuje, zda tě nevybrali. A už bude přihlašování aktuální, tak tam bude i odkaz na přihlášku. Bývá to cca v listopadu. Sleduj https://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html jestli se tam neobjeví info o DV-2015

Zdravim.Při vyplněni přihlašky,narazil jsem na problem,chce to po mně “Confirmation Number”,neví někdo kde a jak ho ziskam?

@lu:
Ano confirmation number mají ti, co už se přihlásili, DV-2013 a DV-2014, předchozí roky už jsou uzavřené. Letos by měly být přihlášky pro DV-2015. Ale stále to není jisté. V USA probíhají nějaké změny v imigračních zákonech. Pokud registrace bude, tak asi během listopadu, jak tomu bylo v posledních letech.

Ahojte, chcem sa len informovat, mozno studpidnu ale zakladnu otazku – pozeram tiez na oficialne stranky a pyta to odo mna nejake entrance number cize to som pochopila ze je na konfirmaciu tych co sa zapojili este minuly rok a overenie, ci vyhrali? ano? a chcem sa zaroven opytat , ci tento rok sa este neotvorila loteria, alebo som to uz zmeskala, ci to je az na jesen…dakujem

@Krista: jaké všechny dokumenty jsi musela dokládat? Já bych si o tom s tebou docela rád popovídal přes telefon, jestli je to možné, protože takto je to na dlouho a otázek bych měl více a času málo. O své zkušenosti se tady potom také zmíním, až to budu mít za sebou. tady je moje emailová adresa a pokud by ti to nevadilo, pošli mi na ni tvoje tel. číslo a já bych ti zavolal: jumpingrope@seznam.cz. Zatím děkuji

ne DV2015 ale DV 2014 vidím že jsem se překlepla:))) prostě v říjnu přideš stoprocentně na řadu!

@Roman:
v září ti přijde pozvánka s termínem pohovoru. Poštou nic nechodí. Budeš to mít na svých stránkách, kde jsi našel info o výhře. Bude tam termín interviu na ambasádě v Praze. A od října se začíná vyřizovat DV2015. Pro Evropu budou vyřízeny v říjnu čísla až po 8 tis. Takže ty, pokud máš 4500 budeš na řadě hned někdy z kraje října. Do té doby si musíš vyřídit všechny papíry, překlady a doktora. Dostaneš do pasu vízum na půl roku a do půl roku taky musíš odjet do USA. Sebou ti dají obálku s tvými doklady, tu odevzdáš na imigračním při vstupu do USA. :))) A je to:)) pak ti přijde GC asi do měsíce poštou, na adresu kterou udáš a s tou si vyřídíš ID( něco jako naše občanka) a SSN a můžeš legálně pracovat.

@Krista: já tuto zkušenost ještě nikdy neměl, ale když to říkáš, musíš pro to mít jistě důvod. Kdyby to měla být prav da, tak září je v podstatě příští týden, ale zatím jsem poštou nic nedostal. Předpokládám, že mi to pošlou s přestihem, ať stihnu zařídit překlad dokumentů a doktora. Ty jsi tím vším prošla. Nemůžeš mi podrobněji napsat celý průběh toho procesu?

@Roman: fakt? Tak to mas velke stesti. To prijdes na radu hned mezi prvnima uz v zari!

@Krista: ahoj. Je to 4500:)

@Roman:
Ted nevim jestli to dobre ctu. To je 4500 nebo 45 tis?

@Krista: Ahoj Kristo. Mám koncové číslo 45xx.

@Roman:
Ahoj. Napiš mi tvoje číslo a já ti napíšu, kdy přijdeš na řadu…stačí jen tisíce

Někde to tady (a myslím, že i na chicago-cz.com) psala Krista, co také vyhrála. Jak to bylo časově s pohovorem si nepamatuji, ale celé to trvalo asi rok a stálo necelých 20.000,-

Zdravím všechny,
v 06/2013 jsem zjistil, že jsem byl vylosovaný v loterii o zelenou kartu. Vyplnil a poslal jsem všechny potřebné formuláře do Kentucky a nyní čekám na pozvání na pohovor na ambasádu, kde se vše rozhodne. Kdo z vás něčím takovým už prošel, nevíte, jak dlouho trvá, než pozvání poštou přijde?

@Krbry:
Nejdřív dostuduj školu, a až potom se možná budeš moct přihlásit. Mimo jiné, musíš mít dokončené vzdělání. Předpokládám, že anglicky umíš, když chceš do USA, tak si přečti podmínky na ofiko stránkách

Krista – dekuji za odpoved =) prave, ze to bylo pres ty officialni stranky, jen jsem si neuvedomila, ze registrace nebyly otevrene =) ale i tak, dekuji

Chtěl bych se zeptat jestli se jako člen rodiny (dítě) mohu do losování přidat. Chci do Ameriky jako asi hodně z vás a je to můj sen. Je mi 17 a tak se chci zeptat jestli je možno se přidat. Pokud ano tak by mě jěště zajímalo jestli je možno abych tuto kartu mohl využít třeba po dostudování SŠ a nebo jestli by to platilo pro celou moji rodinu, kdybych náhodou byl vybrán (rodiče a 2 bratři). Předem díky za odpověď a přeji všem snaživcům hodně štěstí.

@Krista:

Díky.

Snad to nezruší a někdy se také dočkám.

@Karel:
Stálo mě to zhruba 18 000,- . Žádné velké problémy nebyly. Jen s ověřením dokladů, že nikdo na úřadech nevěděl přesně co a jak. Takže spoustu lítání. Ale na ambasádě všechno proběhlo v pohodě. Jen to strašně dlouho trvalo. To sem nečekala. Myslím celý ten proces od výhry až po vyřízení- přesně rok.

@Krista:

Takže už to máš vše? Gratuluji, závidím (v tom dobrém), přeji a atd…

Jen otázka/y.
Cca kolik tě to stálo času a peněz, je v tom procesu něco zaludného, jak úřady zajímá tvůj začátek v USA?

Tak otevřené pro registraci to bývá až na podzim. Pokud se teď nekam registruješ , můžou to být placené stránky, na to pozor! Ale podle toho co píšeš je to spíš stranka, kde se ověřuje v květnu, potom co jsi se na podzim rok předtim prǐhlasila do loterie ,že jsi postoupila do dalšiho výběru. Ale taky je možné, že loterii už letos vůbec neotevřou a jen už dokonči proces s vyherci z loňska – to bude trvat do konce letošniho zaři s vyherci co vyhrali letos. Já měla to štestí, že jsem prošla oběma koly a odlétam do USA.

Dobrý, chtěla bych se optat.. Snažím se zaregistrovat na Zelenou kartu, ale je to cele zvlastni a ted si nejsem ani jista, kde se da vzit Confirmation Number, jsem z toho uz trosku zmatena a zoufala =D doufam, ze to neni stupidni dotaz, ale lamu si s tim hlavu uz par dni.
Dekuji za odpoved, Zuzka

@Libor:

Potřebuješ 12 let docházky s maturitou nebo aspoň dva roky praxe o kterou je ve Státech zájem.

Fotku si buď uprav v photoshopu, oříznout, velikost, hlavně neměˇbarvy a tak nebo se nech někde vyfotit a dej jim požadavky, jak to má vypadat.

No a jestli se půjde přihlásit, se teprve uvidí. V novém imigračním zákonu je návrh na zrušení loterie.

Ahoj,chtěl bych se přihlásit do loterie,ale nevím jestli mi bude stačit jen vyuční list?Musím mít maturitu?Jsem kuchař.Jak mám vytvořit fotografii aby měla více než 600 pixelů.Můžete mi poradit?

@Jitka:

S Bostonem to nijak nesouvisí. Zrušit to chtějí už delší dobu. Teď to má ale velkou šanci projít, protože se hodně amíkům nelíbí Obamův benevolentní přístup k ilegálům a imigrantům. Takže se toho chytla Obamova opozice a asi to protlačí. Nejspíš by pak zůstalo jen 85.000 pracovních povolení pro extra schopné lidi (vědci, lékaři a pod).

@Jirka:

tak to by byla velká škoda!!! Ale po těch útocích v Bostonu bych se vůbec nedivila. Protože v USA poukazují na to, že jeden útočník měl GC a druhý loni dostal občanství po tom co měl taky GC nějakou dobu.

@Marie:

No já vím. že je to jen návrh. Ale možná projde.
No more Diversity Visas. The Senate proposal will end the “Diversity Lottery,” which allots 55,000 random visas to countries that are underrepresented in our immigration system. But people who were selected for the 2013 or 2014 Diversity Visas will still be eligible to receive them.

Ahoj, slyšela jsem, že je těsně před schválením zákon, podle kterého bude loterie o Zelenou kartu zrušena. Víte o tom něco?

Všeobecně mají šanci jen přímí příbuzní, děti, rodiče a sourozenci, navíc i pro ně je proces schvalování velmi dlouhý, v řádech let.

https://en.wikipedia.org/wiki/Permanent_residence_(United_States)#Immigration_eligibility_and_quotas

Takže to zkus jinak než přes rodinu. Třeba se na podzim přihlaš do DV-2015.

Nezáleží, kolik máš příbuzných ve Státech. Jde o to, jestli splňuješ dané požadavky a rodinné vazby. Tohle ti řeknou na ambasádě nebo imigračním úřadě. Počítej s tím, že v tomto směru nejsou US úřady moc vstřícné, nebudou sice aktivně proti, ale nijak ti s tím nepomůžou, jeh ti dají čísla formulářů a starej se. Lepší by bylo, kdyby se US část rodiny, pokud o tebe mají zájem, začala zajímat, co vše je třeba. Nejjednodušší, ale také nejdražší bude využít služeb nějakého lepšího imigračního právníka.

Cau,
Chci se dostat do USA mam v USA 35 let zijiciho dedecka zaroven i tetu stejdu bratrance.Deda utekl z ceska kdyz se rozvadel s babickou a otec zustal matkou takze on neni americky obcan.Chci vedet co mam udelat proto abych dostal zelenou kartu jestli mam sanci kdyz mam 99%rodiny zijici v americe.Dik

@Jirka:

Odjela tam na vízum? Jaké? To by bylo také dobré na psat.
Turistické je na max 6měsíců pobytu. Asi jela v rámci studijního.
S ESTA můžeš cestovat opakovaně. Po 90 dnech na čas odjet zpět a pak se vrátit do států, ale opakované cestování s delším pobytem a krátkými přestávkami je podezřelé. Kdyby jsi měl turistické vízum, mohl by jsi tam být těch zmíněných 6 měsíců v kuse. Také jde o to, že čím delší pobyt, tím je pravděpodobnější, že bude imigračního zajímat, z čeho tam žiješ. Nejspíš budeš muset přítelkyni věřit a zároveň brát odloučení jako zkoušku.

Ahojte, mam dotaz. Odjela mi přítelkyně do USA na rok na vízum. Moc rád bych našel nějaký způsob, jak tam za ní nejlépe legálně odjet. Již mam vyřízený biometrický pas a i ESTU schválenou, ale to je max na 3 měsíce. Dá se to nějak udělat? Nechci tam být nelegálně, ale kdo někdy byl opravdu zamilovaný, jistě pochopí, že je ochoten se všeho vzdát, aby prožil každý den s někým, kdo je mu nejbližší. Budu rád za každou dobrou radu.
Jirka

@mike:

3 roky? To asi nemluvíš o vyřizování GC vyhrané v DV programu, že ne?

@Krista: Ahojky běžná praxe je že normálně na vyřízení papírů,žádostí atd..je 90 dní.ale ?? Jsou to také lidé a chodí to všude stejně.Já například jsem čekal 3 roky a nakonec status byl přidělen.Jen chci říci ,že Amerika je hezká,mnoho pracovních příležitostí pro rovné lidi.S žádnou rasovkou jsem se nečpotkal a každodenní pordrav How are you je fajn..i když toho čí jí neznáte.Zkuste to v ČR .Asi budou si Ťukat na hlavu.Já osobně fandím USA.Jsou fajn jelikož tu jsou lidé z celého světa a funguje to…Hezký den všem a držím palce.

@Martin: @Josef:

Vy budete asi kamarádi.
Chce se odstěhovat do jiné země a první, co ho zajímá, jsou food stamps a Obama care. Kdo se nejdříve stará o to, co dostane a jestli má nárok na něco zadarmo, působí opravdu jako vyžírka. Navíc jeho reakce a slovník svědčí o mnohém z jeho charakteru. S takovým přístupem ať radši sedí doma na zadku.

@Simona: To je pěkně od tebe hnusný. Jen se zeptal a ty hned na něj útočíš. Běž se utopit krávo!

@Simona: Je mi líto , že odpovídáte na to na co jsem se neptal. Já působím nejenom jako vyžírka , ale i jako chuj , hovado a debil, trotl , kretén a čurák. Vy , ale nejste schopna odpovědět na slušně položenou otázku , což mluví samo za sebe . žádné info nejste schopna podat a kafráte názory na charakter otázky. O tom jak působíte Vy se nechci ani zmiňovat. Vaše rady kam mohu si strčte do pr… krá.o

@Martin:

Podle otázek působíš jako sociální vyžírka. Jestli máš tady málo, tak v USA se rozhodně lépe mít nebudeš. Určitě tam nečekají na někoho, kdo přijede a první co chce jsou dávky.
A s GC můžeš kamkoliv na území USA, tedy i na Aljašku.

Mohu se po výhře GC přistěhovat kdekoliv na území USA a to včetně ostrovů v Pacifiku nebo je to nějak omezeno? Jaké benefity mohu pobírat po přistěhování -food stamps a nebo podobné. Jak to je vlastně s Obama care? Budu mít po výhře automaticky nárok na Obama care nebo budu muset začít pracovat a health care si zařídit sám? Dík za odpovědi.

Máš spíš na mysli přihlásit se do loterie, než žádat o GC. Přihlásit se může každý, kdo splňuje podmínky. To že jsi nyní v USA na studentská víza s tím nijak nesouvisí a nijak ti to nepomůže. Získat ji příští rok? To asi ne. Na začátku listopadu vypršel termín na přihláška pro DV-2014, losuje se příští rok, v květnu budou výsledky, pak spousta papírování, a jestli to vyjde, tak od 2014 GC. Pokud se tedy budeš přihlašovat až příští rok, bude to pro DV-2015.

Ahoj, potřeboval bych se zeptal jestli můžu normálně zažádat o Green Card pokud pobývám v USA na studijní víza na univerzitě nebo je potřeba to dělat nějak jinak (popř. mám nějakou rozdílnou šanci na výhru oproti ostatním?) ? V Americe jsem na univerzitě druhým rokem a dost se mi tu líbí způsob života i spousta jiných věcí – pokud by to šlo, tak ji příští rok zkusím získat. Pořád ale vidím jako pravděpodobnější možnost okouzlit nějakou Američanku a vzít si jí :D

Jakého víza?

chtel sem se zeptat čekám na schválení víza už 4 měsíce nevíte jak dlouho by to mohlo trvat ?? děkuji

@Krista:

Díky moc. Za 5 měsíců to snad zvládnu i já, teda, když se zadaří. ;-) Tak držím palce s pohovorem.

jo a ještě mi napsali, že vše musí být bez výjímky vyřízené do konce září 2013!

V květnu jsem posílala jen vyplněné formuláře a fotku na Kentucky Consular Center. To bylo zatím zadarmo. Na pohovor pak musím přinést ověřené a přeložené maturitní vysvědčení, rodný list a výpis z trestního rejstříku. Potvrzení od doktora, který je k tomu určený-ten by měl stát kolem 5 tis. Kč, a poplatek za vyřízení ZK 800-900 dolarů. Ještě přesně nevím.

@Krista:

Moc děkuji za info. Zajímá mě hlavně ten administrativní proces. Vzhledem k tomu, že jsi to poslala hned v květnu, tak to asi tak hrozné nebude. Co vše tam bylo a kolik to cca stojí? Doklad o vzdělání, doktor, trestní rejstřík a tak? S celkovou delší dobou od přihlášky po GC počítám. Rok v názvu programu označuje fiskální rok pro začátek pobytu. Jeden rok na podzim přihláška, další rok v květnu losování a až další rok (případné) stěhování do USA. DV-2014: 10/2012 začátek, 5/2013 losování a až v 2014 je možný odjezd do USA:

pro Davida …..a ostatní koho zajímá, jak probíhá vše okolo výhry
takže je to opravdu na hodně dlouho… když mi letos v květnu přišlo, že jsem vyhrála. Tak jsem hned vyplnila papíry a poslala do USA na uvedenou adresu. Nechala jsem si to pro jistotu zkontrolovat mým profesorem-američanem. Abych měla jistotu, že je všechno správně vyplněné.Je tam toho dost a musí se to poslat i s kódem, který je vám přidělen jako vítězi. Tím kódem se musím stále hlásit na každém dopisu.Musela jsem uvést i adresu v USA, kam mi má dojít ZK, pokud to dobře dopadne. Takže jsem to posílala hned v květnu a od té doby nic. Myslela jsem, že by to tak do konce září mělo přijít. Bohužel stále nic a už je listopad. Takže po šesti měsících čekání jsem napsala na mejl do USA,kam sem posílala papíry. Odepsali mi ale rychle- do 24 hodin, že jsem postoupila do dalšího kola!!! A v prosinci budou pro tuto oblast (zřejmě východní evropu) teprve rozesílat pozvánky na pohovor na americkou ambasádu! Což je výborné, ale že to bude trvat tak dlouho jsem nečekala. Tím pádem bych měla jít na pohovor někdy začátkem příštího roku. A to už bude rok a něco od podání přihlášky do loterie. Takže někdo se tu ptal, když si teď podá přihlášku do loterie, jestli na příští léto už může odjet se ZK…takže nemůže:))Zajímalo by mě, jestli sem chodí ještě někdo kdo vyhrál a má další zkušenosti.

Funguje mi to na Google Chrome i Exploreru.

Zdravim vsechny,
chtela jsem se zeptat letosnich aplikantu, jde vam nacist ta oficialni stranka pro podani prihlasky?
Ja uz to zkousim asi 4den a nic, tak jestli to uz uplne nezkolabovalo a je jeste vubec sance…
Diky!!!

Zdravím,
vás, kteří se zajímáte o to, jak se dostat do států na trvalo, by mohlo zajímat tento článek. Hlavně ty, kteří si myslí, že stačí koupit letenku a vyrazit. Je tam spousta informací co a jak.

https://www.verzana.me.cz/cestopisy/2012-usa-texas-houston/16-proc-je-tak-tezke-ziskat-pracovni-vizum-v-usa.html

Ahoj Kristo,

prosím tě, jak to vypadá s tvým vyřizováním GC? Jak dlouho ti trvalo vyřídit papírování kolem přihlášky pro imigrační v Kentucky?

Díky za info
David

V otázce jde o to, jestli jsi ty nebo někdo za tebe řešil tvou emigraci do států. Předpokládám, že jsi nikdy emigrovat nechtěla a chceš se tam dostat až budeš mít vše legálně vyřízené.
Tvá práce na lodi je určitě také legální a jde čistě o zaměstnanecký kontrakt, který nemá žádnou souvislost s DV lottery procesem. Ohledně daní si prostuduj kontrakt, jestli, kde a jak je platit.

Navíc, tohle vše má smysl řešit, až (jestli) tě v DV lottery vyberou.

Mam taku malu otazocku..po prihlaseni do loterie mam,ze vraj, priznat pri ziadani o nepristahovalecke viza vo folmulari OF-156” Have you or anyone acting for you ever indicated to a U.S. Consular or Immigration Employee a desire to immigrate to the U.S.?”ze som sucastou loterie,problem je v tom ,ze pracujem na vyletnej lodi, a mam strach ,ze mi budu robit problem??? A dalsia otazka; kedze som zamestnana americkou spolocnostou, ale tax odo mna neberu, nebude aj s tym problem ???

Aha, moje chyba, špatně jsem si přečetl text. Tím se ti omlouvám :). Ovšem pravda je, že já o nesoutěžní kartě nepsal. Taky proto byla má odpověď tak adekvátní.

Markos,
když si všimneš (pořádně přečteš), tak se Miki ptá na dvě věci.
1) slyšel sem že pro zelenou kartu musím mít manželku je to pravda?
2) je i nějaká jiná možnost získat GC(než souteží),ted studuji na automechanika a poukončení studia bych rád pracoval v USA

Proto je i má odpověď pro něj, rozdělena na dva odstavce.

Ty jsi poté napsal: No a s Maturitou už bych nějakou šanci měl ne? Nikde nepadlo ani slovo o loterii. Tak se nediv, že jsem ti odpovídal jako zájemci o zelenou kartu přes práci.

Jinak na loterii stačí mít ukončené vzdělání v ekvivalentu dvanáctiletého studia ve Státech.

Pro Mikiho,
určitě to zkus. Ono za zkoušku nic nedáš, a i kdyby to na poprvé nevyšlo, nevadí, zkusíš to znova :). Člověk jen musí chtít.. A pokud opravdu chceš vypadnout, děláš pro to vše, jednou se ti to podaří.

Tome, a to mi chceš říct, že z těch cca 150 (průměr) vybraných z čr má vysokoškolské vzdělání + že umí něco speciálního ?? Ani 20% z průměru nebude mít vš :).. Ono mě stačí fakt, pokud má člověk vš + umí něco “speciálního” určitě se nepožene do USA. Přece jen o takové lidi má zájem i naše zem :). A většinou jsou i tito lidé velmi dobře placení, a to nemyslím je v USA. V poměru cen zboží u nás a v USA, se možná bude mít lépe i tady.. Jde o jednoduchou věc, 90% lidí chce odsud vypadnout kvůli nevzdělanosti, a myslí si, že v USA bude líp :). Ono ano článek o výběru “specialistů” jsem také četl, pokud jsem ovšem opravdový specialista (tak 2% kteří by chtěli vycestovat do USA), určitě se nikam nepoženu, nad poměry si budu žít i zde.

Markos,
pro tebe platí to samé co pro Mikiho. Musíš umět něco speciálního, o co je tam zájem, a na co neseženou místního. Navíc zaměstnavatel musí před úřady obhájit, že tě opravdu potřebuje. Největší šanci (ale i tak malou) mají vysokoškoláci s nějakým speciálním zaměřením, kteří se už během studia zapojovali (např.) do nějakého výzkumu a vynikali nad ostatními.

No a s Maturitou už bych nějakou šanci měl ne ? :) Zaměření mám elektro(silno,slaboproud, základy programování, údržba serveru, a hodně informací o pc). Bohužel jen se školní praxí(né pracovní), což je asi nic no.. No a co myslíte, měl bych větší šanci, kdybych dostal nějaké doporučení od mateřské amer. firmy, která působí u nás :) ?? Ono brigádně jsem u nás pracoval v jedné firmě zaměřující se na autom. průmysl.. Ovšem bohužel jsem pracoval jen na základní pozici, tedy operátor výroby. Za velké plus bych však považoval, že jsem tam byl ve velmi dobrém kontaktu, s rod. Američany. A s jedním už jsem byl dokonce tak zadobře, že mi říkal, když budu někdy v USA, klidně se můžu stavit (A věřím, že by mi tam domluvil i místo). Bohužel teďkom už v kontaktu nejsme no, ale není problém stavit se do firmy :)).. Tak co tedy myslíte, dá se sehnat nějaké tzv. doporučení, že bych už měl domluvenou práci + ubytovaní v USA. A zda by mi to pomohlo. Já předem děkuji za odpověď :).

Miki,
manželku mít nemusíš, to jsi slyšel špatně (blbost). Ale je pravda, že manželé mají větší šanci, protože přihlášku podají oba a když jednoho vyberou, tak s sebou může vzít i toho druhého + případné děti.
S automechanikem by jsi se ve Státech nechytal. Teda, co se získání GC týká. Na to musíš umět něco speciálního, o co je tam zájem, a na co neseženou místního. Navíc zaměstnavatel musí před úřady obhájit, že tě opravdu potřebuje.

Zdravím slyšel sem že pro zelenou kartu musím mít manželku je to pravda? a je i nějaká jiná možnost získat GC(než souteží),ted studuji na automechanika a poukončení studia bych rád pracoval v USA

Já se fotím doma sám. Fotku si pak upravím v PC. Ale jen velikost, vše ostatní musí být původní, neupravované. Jednou jsem se nechal fotit u “profíků”, na požadavky, jak má fotka vypadat se podíval jen letmo a hlavně aby už měl odfoceno a já zaplatil.

Jo a ještě, jak jsem si četl info z DV 2013.. Bylo tam nějaké info o fotce obličeje.. To si ji necháváte fotit někde ve studiu, nebo stačí domácí :). Akorát nevím, jak nastavit přesný rozměr, pixely atd no ..

Tak už je vypsaný termín přihlášek. Další info, až je zveřejní.

DV 2014 Program:
Online registration for the DV-2014 Program will begin on Tuesday, October 2, 2012 at 12:00 noon, Eastern Daylight Time (EDT) (GMT-4), and conclude on Saturday, November 3, 2012 at 12:00 noon, Eastern Daylight Time (EDT) (GMT-4). Instructions for the DV 2014 Program are not yet available, so please check back later.

V době internetu a kámoše Googla…

Studuj:
https://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html

Instrukce pro DV-2014 zatím nejsou, jen termín. Ale instrukce by měli být stejné jako pro DV-2013
https://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1318.html

Díky za odpověď. Ještě jeden malinký dotaz. Byl by nějaký problém se získáním GC(formulář atd..), když mi je pouze 20 let (nyní v prosinci 21) ? Ono nevím jak to tam je přesně s plnoletostí nebo tak. Předem díky za odpověď.

Zdarec, prosím vás chtěl bych se zeptat, nevíte náhodou kdy budou otevřeny přihlášky na slosování o GC pro rok 2012(DV-2014) ? Předem děkuji za odpověď.

zzuzzo, základ je vycházet z předpokladu, že amíci nemají žádný zájem dát potomkovi GC kartu také. Nejjednodušší je to vyřizovat rovnou najednou, v případě DV loterie. Vyřizování později je komklikovanější a je potřeba spousta dokumentů a vyřizování. Nejsložitější je to v případě, kdy má rodič GC kvůli práci, protože pracovní kontrakt může kdykolin skončit a co pak s tím potomkem, když už si ho tam jednou pustili, ale i to se dá. Zkus googlovat.

ju jen obecne …nebo kde bych k tomu nasla od nekoho, kdo s tim ma nejakou zkusenost…dekuji

To je snad otázka na toho rodiče, co tu GC má, ne? Nebo se ptáš jen hypoteticky?

ahoj máte někdo zkušenosti s tím, že rodič je držitelem GC a podal žádost o přidělení gc pro své děti? jaké další papírování je s tím spojeno, co vše musí ty děti poté podstoupit, je šance na získání větší?, když už jeden člen rodiny GC má? moc děkuji za odpoved

Díky vám oběma za info, zajímalo mě jak je to technické stránce v případě úspěchu. Jinak pochopitelně zázemí mám v Chicagu u tety a o práci by taky mělo být případně postaráno (jsem grafička), jen jsem myslela že během těch pěti let se zřejmě podívám i do Evropy, tak mě zajímalo jak to vlastně funguje.

Díky ještě jednou
Tamara

Tamara:
Takže to bylo hodně zjednodušeně:) Když budeš mít to štěstí, tak po všem vyřizování nakonec dostaneš do pasu vízum na ambasádě na půl roku, které tě opravňuje ke vstupu do USA.
A tam ti teprve přijde GREEN CARD na adresu, kterou uvedeš, jako bydliště v USA. Tím pádem můžeš pracovat, ale také musíš platit daně!!! Po pěti letech pobytu v USA-nezapočítává se pobyt mimo USA. Můžeš požádat o občanství. Takže když člověk chce požádát o GC měl by mít nějaké zázemí v USA a myslet to vážně. Jinak zbytečně bereš šanci ostatním.

Jo, a na hranici půjdeš a amíky. S klasickou “zelenou kartou” (pracovním povolením) jdeš se zbytkem světa.

Ve stručnosti a zjednodušeně. Budeš mít povolen trvalý pobyt v USA. Budeš “skoro Američan”, nebudeš moct volit, ani být volená.

A dostaneš plastový doklad, něco jako ID.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Permanent_Resident_Card

ahoj,
mě by zajímala spíš technická stránka věci. Pokud tedy hypoteticky budu mít štěstí a získám zelenou kartu, co tedy vlastně dostanu? To je něco jako vízum, které budu mít ve svém (českém) pasu? Nebo je to fyzický doklad, který budu s pasem předkládat?
A jak je to na imigračním, když vycestuju ven a budu se vracet zpátky do USA? Budu v řadě s američany, nebo budu pořád stát tu děsnou frontu jako cizinci a imigračnímu úředníkovi pak ukážu tu kartu? Protože jako držitelka zelené karty bych měla na hranicích vstupovat bez problémů.
Díky Tamara

Přihlašovací stránka je aktivní cca jeden měsíc, během té doby se můžeš přihlásit. Není to nic složitého. Jen to chce mít připravenou odpovídající fotku, hlavně co se týče velikosti. Je tam i “photo validator”, tak si můžeš před vyplněním formuláře fotku odskoušet.

Instrukce pro DV-2013, pro DV-2014 budou nejspíš stejné.

Ahoj všem,
možná to nechápu, možná ano. Přihláška do loterie se bude dávat někdy kolem 4.11.2012. Přihlášku vyplním v ten daný okamžik, kdy se spustí ten správný čas nebo se dá stáhnout dopředu a vyplnit? Děkuji za jakoukoliv informaci

Tak gratulace. Přesně tak, to že tě vylosovali neznamená, že ZK dostaneš. Teď tě čekají pohovory na ambasádě a spousta papírování a tak. V tutu chvíli máš asi tak 50%, že ZK získáš, už je to jen na tobě. Kontaktuj ambasádu v Praze.

Má někdo zkušenost s tím jak vypadá formulář o výhře ZK? Mě se při otevření stránky s mým kódem ukázal dopis, není tam tedy uvedeno HAS NOT BEEN SELECTED, ale že jsem byla vybrána mezi 100.000 lidí, svou rozmanitostí, a musím vyplnit nějaké formuláře a poslat do USA. Dostala jsem nový číselný kód, který mám od teď používat.Ale že to nezaručuje, že obdržím ZK. O výhře zde ale nic není. Četla jsem někde, že je vybráno každoročně více uchazečů, protože jich spousta nesplní kriteria při konečném výběru. ZK dostane “JEN” 50.000 lidí.Je tu někdo, kdo vyhrál a může mi říct, jak vlastně vypadal jeho výherní dopis? Jestli je to ono?Díky.

Kdo jste se přihlašoval pro DV 2013, tak si můžete zkontrolovat, jestli jste byli vybráni do procesu.

Pokud zjistíte “HAS NOT BEEN SELECTED”, tak nezoufejte, začátkem října se bude ještě dolosovávat. Takže si vaše -Confirmation Number- schovejte.

U

Za týden výsledky! 1.5.2012

Ok,dekuji Ivanko,zkusim to a kdyz budes mit nove info od zna,ych,budu rada kdyz mi to napises :-)

Teď už to chápu, tobě jde o to, co s tebou bude v ČR, až budeš Američanka. Předtím mi to vyznělo jako, že chceš být Američanka, ale v USA fungovat, jako když jsi byla Češka. Hele poptám se ti po známých, co už citizenship mají. Ale asi by bylo nejjednodušší a nejspíš i nejvíc srozumitelné obrátit se na ministerstvo zahraničí, vnitra, sociální správu a zdravotní pojišťovnu. Protože jakákoliv informace od někoho ti nemusí 100% pomoct, jak to udělat správně a ty instituce pro takové situace jistě mají postup.

Ok,tak se pokusim to vysvetlit jeste srozumitelne. ;-)
Pred deseti lety jsem dostala green kartu,v tuto dobu ji prodluzuji hlavne pro sve deti.jsem ceska co momentalne zije ted v Cechach ale i presto chci zkusit ziskat americke obcanstvi ktere bych chtela ziskat ohledne citizenship.
Pokud ale budu americanka v ceske zemi tak se ke me budou chovat asi jako k americanovi,jelikolz dve obcanstvi v ceske republice nemuzu mit.muj manzel ale bude porad Cech.Jedna se mi o to,jak to budu mit s danemi,praci,zdravotnictvim u nas.chci i presto zit v CR legalne i kdyz budu mit americke obcanstvi.sice mam ted ceske obcanstvi ale tim,ze chci mit americke obcanstvi tak stratim to ceske. Prece o rodne cislo nemuzu prijit kdyz si vyridim americke obcanstvi,nebo jak je to???Nemate s tim nejake zkusenosti???

Kamko, ještě jednou a srozumitelně. Úplně tvůj dotaz nechápu, tak nevím, jak ti odpovědět.

Peto,chtela jsem se zeptat.Nevis jak je to s citizenship?kdyz se prodluzuje zelenou kartu a chci se stat americkym obcanem, nevis jak to je,kdyz budu ale zit prevazne v Cesku?nechci tam byt za cizince,chci pracovat,pouzivat zdravotnictvi,proste normalne fungovat tak jak jsem fungovala pred americkym obcanstvim.jako cech co je od narozeni v ceske republice.
Dekuji za odpoved.

Petro,
na přihlášení si musíš počkat do podzimu. Confirmation number má ten, kdo už se přihlásil a podle něj si pak na jaře zjistí, jestli byl vybrán k procesu získání GC. Každý rok se přihlašuješ nanovo a máš tak i jiné confirmation number. PETR tu má na to taky článek, a jak píše, na oficiálních stránkách je to ZDARMA.

https://chcidoameriky.cz/az-do-5-listopadu-2011-je-mozne-podavat-prihlasky-do-loterie-o-zelenou-kartu-do-usa-pro-rok-2013-dv-2013

Ahoj,

na oficiálních stránkách bych se ráda přihlásila a nikde nemůžu zjistit kde vzít confirmation number? Může mi někdo poradit?Děkuji

Radime, jasně že jo. Naše VŠ mají programy pro studium v zahraničí nebo si vyhledej něco sám. Stačí internet a zadat “studium v usa”.

Ahoj, za prvé bych chtěl pochválit stránky, fakt skvělé! Mám otázku, chtěl bych v USA vystudovat vysokou školu, je to možné?

Ahoj, vyhrál jste někdo nebo znáte někoho, kdo vyhrál v tý loterii? Mě by zajímalo, jak to potom je s tím vyřizováním. Prý je to docela peklo. Vyhrát prý neznamená dostat. Děkuji.

Jen oprava mého příspěvku. Těch 19.672.268 je celkový počet přihlášených včetně rodinných příslušníků.

Ahoj, ty přihlášky se budou přijímat až na podzim 2012. Sleduj stránky ChcidoAmeriky.cz, až to bude aktuální, určitě se tu o tom bude psát. :-)

Ahoj, moc hezky napsané. Chtěla jsem se ještě zeptat, od kdy můžu zase podat přihlášku do Green Card Lottery 2014? Díky za odpověď :)

Děkuji za skvělé doplnění. :-)

Hezky napsané. Spousta lidí si aspoň udělá obrázek a snad si i dá pozor na nepoctivce, kteří se na loterii přiživují, i když někteří vás opravdu zaregistrují. Jen nesedí ty počty. Karet se losuje celkem 55.000, ale 5.000 je automaticky od DV2000 určeno pro Latinskou Ameriku (program NACARA /někdy uváděn jako NCARA) , odtud pramení všeobecně uváděný “nesprávný” počet 50.000 GreenCard.

Pro lepší představu za posledních 15 let bylo vylosováno nejvíce Čechů pro DV2003 (230), nejméně pro DV2007 (85). Slováků nejvíce pro DV1999 (458) a nejméně pro DV2012 (80). Vylosování v loterii ale neznamená automatické získání GreenCard.

Evropané (údaje pro ČR jsem nikde nenašla) vylosovaní v loterii mají cca 50% úspěšnost v získání GreenCard, někteří totiž neprojdou následným sítem pohovorů, nesplní vízové podmínky, odradí je poplatky spojené s tímto procesem (kolem 800,- USD), nestihnou vše do daného data a někteří jednoduše ztratí zájem.

Pro DV2012 bylo 31% GreenCard vylosováno do Evropy. Například Andora a San Marino po 1 šťastlivci, naopak Ukrajina 5.799, Česko 104, Slovensko 80, Řecko 105, Rakousko 103, Německo 1.709, Maďarsko 325, Monaco 3, Turecko 3.077, Uzbekistán 4.800 atd. Polsko se DV2012 neúčastnilo, za posledních 5 let z něj přišlo do Států více jak 50.000 imigrantů, což je jedno z omezení. Losovalo se ze 14.768.658 správně přihlášených, celkem přišlo 19.672.268 přihlášek. Bylo vylosováno 100.021 adeptů, díky výše zmíněné úspěšnosti z nich nakonec bude oněch max 50.000 + 5.000 z NACARA.

Loterie běží od roku 1993 (DV1995). DV 2013 končí zítra. Tak hodně štěstí nebo zase za rok.