Spropitné je v USA zcela běžná záležitost. U číšníků, barmanů a některých dalších profesí se s ním přímo počítá při stanovování výplaty. Stejně tak minimální mzda pro tyto zaměstnance je nižší a více si dotyčný musí vydělat na spropitném. Jak vysoké by mělo být dýško v USA?
Obsah článku
Výše spropitného v USA je 15-20 %
Doporučená výše spropitného v USA je 15-20 % z částky na účtence bez započtené daně. V New Yorku a dalších velkých městech bývá obvyklé spropitné 20-25 %. To platí zejména v barech a klubech, zaokrouhlení na nejbližší dolar nahoru je akceptovatelné u menších částek.
V některých podnicích bude spropitné automaticky připočteno k celkové útratě. Na účtence hledejte položku “service charge”, “gratuity” nebo “tip”. Pokud s předtištěným dýškem nebudete souhlasit, upozorněte obsluhu. Předtištěné spropitné není povinné zaplatit.
Ve fast-foodech se spropitné obvykle neočekává, nicméně lze ho dát většinou prostřednictvím nádob s nápisem “Tips” poblíž pokladny. Se stejnými nádobami na spropitné se můžete setkat třeba v pekárnách, cukrárnách nebo v bistrech.
Jaké se v USA dává spropitné v restauraci, baru nebo v hotelu
Uvedená spropitné jsou pouze orientační, pokud budete s danou službou spokojení, můžete dát více.
🍽️ Spropitné v restauraci
Servírky a barmani obvykle dostávají 17-20 % z celkové částky na účtu bez daně. Spropitné vyšší než 20 % dává najevo velkou spokojenost. Nespokojení hosté dávají dýško alespoň 15 %, přičemž většinou slušně vysvětlí, s čím nebyli spokojeni.
🍟 Spropitné ve fast-foodu
Žádné spropitné se od hosta nečeká, ale na obrazovce samoobslužného kiosku vám pravděpodobně bude vnuceno. Případně můžete drobné peníze hodit do sklenice s nápisem “tips”.
☕ Spropitné v kavárně
V kavárnách typu Starbucks nebývá dýško tak běžné, obvykle se obsluze dávají jen drobné. Při objednávce na samoobslužném terminálu budete pravděpodobně dotázáni, jak velké spropitné chcete dát. Štědří zákazníci dávají kolem $123,69 Kč.
🍸 Spropitné v baru
Průměrné spropitné za pivo je $123,69 Kč, lepší dojem uděláte s $247 Kč. U koktejlů se obvykle dává dýško $247 Kč, přičemž čím delší dobu barman nápoj připravuje, tím vyšší se očekává. Při placení formou účtu s celkovou útratou platí stejná pravidla jako u restaurace.
🏨 Spropitné v hotelu
Portýr si průměrně přijde na $247 Kč za každý kufr, od jednoho hosta obvykle získá alespoň $5118 Kč. V levnějších hotelech je běžné dýško $123,69 Kč za kufr, zatímco v těch dražších $5118 Kč. Uklízečce se dávají $123,69 Kč až $371 Kč za každý den, za přinesení jídla na pokoj se očekává $123,69 Kč až $247 Kč. Za concierge služby se obvykle platí $5118 Kč až $10237 Kč podle vynaloženého úsilí.
🚕 Spropitné taxikáři
Zákazníci průměrně dávají 10-20 %. Vyšší dýško je zvykem dávat u cest do míst, kde si taxikář hůře najde dalšího klienta. Někteří zákazníci mohou jízdné zaokrouhlit na celý dolar nahoru.
🅿️ Spropitné obsluze parkoviště
Zvykem je platit $247 Kč při vyzvednutí auta, očekává se však alespoň $123,69 Kč a za štědrost se považuje $5118 Kč a více.
💈 Spropitné v kadeřnictví
V kadeřnictví se obvykle jako dýško platí 20 % z celkové částky. Méně než 15 % dávají spořiví klienti, více než 25 % naopak dává najevo velkou spokojenost se službou.
🛍️ Spropitné v obchodě
Za naplnění tašky nákupem se očekává dýško $123,69 Kč až $371 Kč.
Diskuze k článku (21)
Ano, přesně kvůli tomu jsme se stravovali rychle :) Ve fast foodech (a v restauracích typu all-you-can-eat) se totiž spropitné nedává. Těch 15 – 20 % je docela krutých, když vezmeme, že jídlo stojí tak 12 – 15 dolarů.
Nicméně když jsem byl v hotelu na Floridě, kufry jsem si donesl sám a snídaně byla švédskými stoly – takže dýško (anglicky “tip”) suma sumárum – nula :)
@miki:
(Naplní-li vám v obchodě obsluha tašku nákupem, očekává se odměna ve výši 1 – 3 dolary)
Ziji v USA jiz 30let, ale s timto jsem se ještě nikdy nesetkala!!! Kathy
@Kathy Kuttler: tohle je pro mne take novinka a ten chlapek, co tu tasku plni by asi docela koukal
Ja ziju v Kanade a u Nas v Restauraci si vydelavaji servirky 300 – 800$za den na tipech.
Co mi prijde ale nefer ze kuchari odchazi domu kazdy den se skoro holim zadkem..
@Elis: Nevim, jak v Kanade, ale tady se servirky deli s busser a kuchyni.
Já v USA (Miami, Philadelphia, Washington, New York) uplatnil nejčastěji pravidlo nejnižší papírové bankovky (1USD) a v restauraci max 5 USD… ale většina místních spíš nedává nic (např. za free shuttle z hotelu do města jsem dával spropitné (3 dolarovky) jako jediný.
@Mesi: V Mexiku jsem se s tím setkal ve Walmarktu,ale nebyl to 1-3 usd ale jejich drobný většinou do 10 kč našich.
Zdravím. So sprepitným sa ráta v lacných aj v drahých hoteloch? Ja idem do 2* na Manhattan. A to tej pani upratovačke mám nechať na konci pobytu či každý deň po troche? Vďaka :)
@Jakub:
Asi bych jí tam nechával denně 1 dolar, aby mi tam nepouštěla štěnice už od začátku. :-) Nakonec, před odjezdem, můžeš něco přisypat, kdy to uznáš za vhodné.
@Jakub: Ano, v laciných i v drahých. Nech ji na posteli třeba ten dolar denně. :-)
@Jakub: Asi takhle: nemas zadnou povinnost komukoli davat jakekoliv spropitne. Obzvlaste ne za to, co je jeho naplni prace. Postupne se to rozmacha vsude mozne treba i v cukrarne maji sklenicku “tip”. V restauracich je tu obvykle 15 %, nekde ti uz na uctence napovi, kolit to je, abys to nemusel pocitat. Mivaji tam tri castky (15, 18, 20 ale i vic, treba i 25 %). Nekde to pocitaji z castky vcetne dane, coz by nemeli. Ja se ridim tim, jak jsem byl spokojeny s jidlem, obsluhou a vsim okolo. A dovetek: host preci neni odpovedny za to, ze zamestnavatel da obsluze minimalni mzdu, protoze pocita, ze si vydela na spropitnem.
Nějak ten princip nechápu. Dávat 15% i když jsem nespokojen? Co je to za zvrácenost? Proč dávat spropitné někomu, s jehož prací nejsem spokojen?
@Vašek: Nemusis dat vubec nic.
Mna teda dost prekvapilo ako funguje dýško ked sa nechava kartou. Najprv použijú kartu, neviem či rovno strhnú čiastku bez dýška alebo len “prekopírujú” údaje z karty, následne vám dajú účtenku kde máte napísať koľko chcete nechať tip. No kartu už druhý krát na to dýško nepoužijú. Ale naozaj sa strhne z účtu čiastka s dýškom. Zvláštne, nerozumiem tomu, viete niekto ako toto funguje?
@DavidS:
Pravděpodobně si nejprve udělají předautorizaci a až potom strhnout platbu.
@DavidS: Cisnik kartu autorizuje a az nasledne, na zaklade podepsane uctenky, zada jiny zamestnanec restaurace konecnou castku do systemu. V pripade, ze castka neodpovita tomu, co zakaznik podepsal, staci zavolat do sve banky a ta uz se o vse behem nekolika desitek minut postara.
Taky je to pro mě záhada! Dnes jsem platil v restauraci debetní kartou, slečna si ji vzala a přinesla účtenku na podpis a dopsani tipů. Dopsal jsem tip a čekal, že mi ji opět vezme, ale nic. Kouknu do internetového bankovnictví a tam je stržená pouze částka bez dýška?! Nechápu to!!!
Ahoj,
stalo se mi něco podobného. Ta částka spropitného se mi pak odečetla asi po dvou dnech zvlášť. Říkal jsem si, že to pak asi nějak hromadně zadávají ručně, tudíž je to zvlášť a déle…
Jak je to s tip v Applebee’s? Víc to připomíná restauraci než běžný fastfood. Také jsem platil kartou, obsluha ji odnesla, následně jsem dopsal tip a podepsal, ale kartu už si znovu nevzali a zatím odešla jen přesná útrata. Je to necelý den.
@Jan: Ahoj Honzo, kde je host obsluhován u stolu, tam se spropitné očekává. :-)
No, žil jsem tam pěkně dlouho, ale s tím dávat dýško v obchodě jsem se nesetkal ,tedy na Floridě.