Spropitné v USA: Jak vysoké dýško dát v restauraci, hotelu nebo v taxi?

Spropitné neboli dýško je v Americe zcela běžná záležitost. U číšníků, barmanů a dalších procesí se s ním přímo počítá při stanovování mzdy. Ta bývá minimální a dotyčný si musí vydělat přes spropitné. Jak vysoké by mělo být dýško v USA?

Spropitné v USA: Jak vysoké dýško dát v restauraci, hotelu nebo v taxi? | © Petr Novák

Výše spropitného v USA je 15-20 %

Doporučená výše spropitného v USA je 15-20 % z částky na účtence bez započtené daně. To platí zejména v barech a klubech, zaokrouhlením na nejbližší dolar nahoru dobrý dojem neuděláte.

V některých podnicích se spropitné automaticky připočítává k útratě. Na účtence hledejte položku service charge, gratuity nebo tip. Jestliže s předtištěným dýškem nejste spokojeni, upozorněte obsluhu. Položka není povinná.

Ve fast-foodech se spropitné neočekává, nicméně trendem poslední doby jsou sklenice s nápisem tips umístěné u pokladny. Slouží pro tuzér z vrácených drobných. Setkat se s nimi můžete také v pekárnách, cukrárnách nebo bistrech.

Kolik se v USA dává dýško v restauraci, baru nebo v hotelu

Uvedené spropitné je orientační. Pokud jste byli spokojení, můžete dát více.

  • Spropitné v restauraci
    Servírky a barmani obvykle dostávají 17-20 % z částky na účtu bez daně. Spropitné vyšší než 20 % značí velkou spokojenost. Nespokojení hosté dávají alespoň 15 %, přičemž obvykle slušně vysvětlí, s čím nebyli spokojeni.
  • Spropitné ve fast-foodu
    Žádné se nečeká, zbylé drobné můžete vhodit do sklenice s nápisem tips.
  • Spropitné v kavárně
    V kavárnách typu Starbucks není dýško až tak běžné, obvykle se dávají jen drobné. Štědří zákazníci dávají kolem dolaru.
  • Spropitné v baru
    Průměrné spropitné za pivo je 1 $, dvěma dolary uděláte dojem. U koktejlů se dávají navíc 2 dolary, přičemž čím déle barman drink připravuje, tím vyšší dýško se čeká. Při placení formou účtu platí stejná pravidla jako u restaurace.
  • Spropitné v hotelu
    Portýr si průměrně přijde na 2 $ za kufr, nejméně se dává 5 $. V levnějších hotelech je běžný 1 $ za kufr, v dražších 5 $. Uklízečce se dává 1-3 $ za den, za přinesení jídla na pokoj 1-2 $. Za concierge služby se platí 5-10 $ dle úsilí.
  • Spropitné taxikáři
    Zákazníci průměrně dávají 10-20 %. Vyšší dýško je zvykem u cest do míst, kde si taxikář hůře najde dalšího zákazníka. Šetřílci mohou jízdné zaokrouhlit na celý dolar nahoru.
  • Spropitné obsluze parkoviště
    Zvykem je platit 2 dolary při vyzvednutí auta. Dolar dávají šetřílci, 5 a více dolarů se považuje za štědrost.
  • Spropitné v kadeřnictví
    Obvykle se platí 20 % navrch. Méně než 15 % dávají škudlilové, více než 25 % značí spokojenost se službou.
  • Spropitné v obchodě
    Za naplnění tašky nákupem se očekává odměna 1-3 dolary.
26. července 2016 Petr Novák ,

Diskuze k článku (13 komentářů)

miki (10)
21.3.2010
18:57

Ano, přesně kvůli tomu jsme se stravovali rychle :) Ve fast foodech (a v restauracích typu all-you-can-eat) se totiž spropitné nedává. Těch 15 – 20 % je docela krutých, když vezmeme, že jídlo stojí tak 12 – 15 dolarů.

Nicméně když jsem byl v hotelu na Floridě, kufry jsem si donesl sám a snídaně byla švédskými stoly – takže dýško (anglicky „tip“) suma sumárum – nula :)

Odpovědět
Kathy Kuttler (1)
26.10.2015
18:44

@miki:

(Naplní-li vám v obchodě obsluha tašku nákupem, očekává se odměna ve výši 1 – 3 dolary)

Ziji v USA jiz 30let, ale s timto jsem se ještě nikdy nesetkala!!! Kathy

Odpovědět
Mesi (681)
26.10.2015
20:09

@Kathy Kuttler: tohle je pro mne take novinka a ten chlapek, co tu tasku plni by asi docela koukal

Odpovědět

Ja ziju v Kanade a u Nas v Restauraci si vydelavaji servirky 300 – 800$za den na tipech.
Co mi prijde ale nefer ze kuchari odchazi domu kazdy den se skoro holim zadkem..

Odpovědět
Mesi (681)
27.10.2015
3:50

@Elis: Nevim, jak v Kanade, ale tady se servirky deli s busser a kuchyni.

Odpovědět

Já v USA (Miami, Philadelphia, Washington, New York) uplatnil nejčastěji pravidlo nejnižší papírové bankovky (1USD) a v restauraci max 5 USD… ale většina místních spíš nedává nic (např. za free shuttle z hotelu do města jsem dával spropitné (3 dolarovky) jako jediný.

Odpovědět
pavel (15)
24.12.2016
8:27

@Mesi: V Mexiku jsem se s tím setkal ve Walmarktu,ale nebyl to 1-3 usd ale jejich drobný většinou do 10 kč našich.

Odpovědět
Jakub (19)
9.8.2017
11:36

Zdravím. So sprepitným sa ráta v lacných aj v drahých hoteloch? Ja idem do 2* na Manhattan. A to tej pani upratovačke mám nechať na konci pobytu či každý deň po troche? Vďaka :)

Odpovědět
Franta (3233)
9.8.2017
12:01

@Jakub:
Asi bych jí tam nechával denně 1 dolar, aby mi tam nepouštěla štěnice už od začátku. :-) Nakonec, před odjezdem, můžeš něco přisypat, kdy to uznáš za vhodné.

Odpovědět
Petr Novák (2512)
9.8.2017
13:05

@Jakub: Ano, v laciných i v drahých. Nech ji na posteli třeba ten dolar denně. :-)

Odpovědět
Mesi (681)
9.8.2017
23:44

@Jakub: Asi takhle: nemas zadnou povinnost komukoli davat jakekoliv spropitne. Obzvlaste ne za to, co je jeho naplni prace. Postupne se to rozmacha vsude mozne treba i v cukrarne maji sklenicku „tip“. V restauracich je tu obvykle 15 %, nekde ti uz na uctence napovi, kolit to je, abys to nemusel pocitat. Mivaji tam tri castky (15, 18, 20 ale i vic, treba i 25 %). Nekde to pocitaji z castky vcetne dane, coz by nemeli. Ja se ridim tim, jak jsem byl spokojeny s jidlem, obsluhou a vsim okolo. A dovetek: host preci neni odpovedny za to, ze zamestnavatel da obsluze minimalni mzdu, protoze pocita, ze si vydela na spropitnem.

Odpovědět
Vašek (56)
23.1.2018
9:44

Nějak ten princip nechápu. Dávat 15% i když jsem nespokojen? Co je to za zvrácenost? Proč dávat spropitné někomu, s jehož prací nejsem spokojen?

Odpovědět
Mesi (681)
24.1.2018
4:01

@Vašek: Nemusis dat vubec nic.

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.