Recept na tradiční jablkový koláč (Apple Pie)

Mezi symboly americké kuchyně patří kromě hamburgerůkoblížků s dírkou také jablkový koláč. Apple Pie je již od 30. let 20. století jedním ze symbolů té opravdové Ameriky – ve státě Nové Mexiko je po něm dokonce pojmenované město. Pie Town získalo své jméno podle nedaleké továrny na jablkové koláče.

jablkový koláč apple pie | © cotaroba

Ingredience na jablkový koláč

  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 g soli
  • 115 g másla
  • 120 ml ledové vody
  • 8 větších, sladkých jablek
  • 200 g cukru krupice
  • 8 g polohrubé mouky
  • 3 g skořice
  • 30 g másla

Postup přípravy

  1. Ve větší míse smíchejte mouku a sůl, poté do těsta po částech vmíchávejte máslo. Následně po lžičkách přidávejte vodu a tvořte z něj středně velké kuličky. Ty následně zabalte do igelitového pytlíku či potravinářské folie a na čtyři hodiny (nebo po celou noc) umístěte do ledničky.
  2. Poté těsto opět prohněťte a vyplňte jím dno a strany formy.
  3. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  4. V druhé větší míse spolu smíchejte jablka nakrájená na plátky, cukr, lžíci polohrubé mouky a skořici. Vše důkladně zamíchejte a vyplňte tím formu. Navrch těsta naneste po kouskách dvě zbývající lžičky másla. Následně koláč přikryjte plackou ze zbývajícího těsta a dokonale utěsněte, přebývající okraje neváhejte odříznout. Do těsta nakonec špejlí udělejte několik dírek, aby mohla pára z jablek kudy utíkat.
  5. Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba hodinu do té doby, než těsto zezlátne.

Časová náročnost

  • Doba přípravy: asi půl hodiny
  • Doba pečení: asi hodina
  • Počet porcí: 8
Petr Novák

Diskuze k článku (20 komentářů)

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.