Recept na tradiční jablkový koláč (Apple Pie)

Mezi symboly americké kuchyně patří kromě hamburgerůkoblížků s dírkou také jablkový koláč. Apple Pie je již od 30. let 20. století jedním ze symbolů té opravdové Ameriky – ve státě Nové Mexiko je po něm dokonce pojmenované město. Pie Town získalo své jméno podle nedaleké továrny na jablkové koláče.

jablkový koláč apple pie | © cotaroba

Ingredience na jablkový koláč

  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 g soli
  • 115 g másla
  • 120 ml ledové vody
  • 8 větších, sladkých jablek
  • 200 g cukru krupice
  • 8 g polohrubé mouky
  • 3 g skořice
  • 30 g másla

Postup přípravy

  1. Ve větší míse smíchejte mouku a sůl, poté do těsta po částech vmíchávejte máslo. Následně po lžičkách přidávejte vodu a tvořte z něj středně velké kuličky. Ty následně zabalte do igelitového pytlíku či potravinářské folie a na čtyři hodiny (nebo po celou noc) umístěte do ledničky.
  2. Poté těsto opět prohněťte a vyplňte jím dno a strany formy.
  3. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  4. V druhé větší míse spolu smíchejte jablka nakrájená na plátky, cukr, lžíci polohrubé mouky a skořici. Vše důkladně zamíchejte a vyplňte tím formu. Navrch těsta naneste po kouskách dvě zbývající lžičky másla. Následně koláč přikryjte plackou ze zbývajícího těsta a dokonale utěsněte, přebývající okraje neváhejte odříznout. Do těsta nakonec špejlí udělejte několik dírek, aby mohla pára z jablek kudy utíkat.
  5. Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba hodinu do té doby, než těsto zezlátne.

Časová náročnost

  • Doba přípravy: asi půl hodiny
  • Doba pečení: asi hodina
  • Počet porcí: 8
20. srpna 2016 Petr Novák

Diskuze k článku (18 komentářů)

Tak těsto hotovo…:)))

Odpovědět

Těsto v krajích tvrdé, nedoporučuji, asi tam chybí prášek do pečiva. Lepší asi bude z kynutého těsta. Jinak náplň je už tak dost mačavá, takže máslo dovnitř už bych taky nedávala. Z tohoto těsta bude asi dobré spíš vánoční cukroví.

Odpovědět

Je moc dobr,. je jako štrůdl, a proto je také tvrdý, ale můžu jedině doporučit.

Odpovědět

tak nevim , kolac je v troube a pece se , ale podle toho co jsem cetla ,doufam, ze nebude v troube po vsech strankach.

Odpovědět
Veronika (2)
16.8.2011
12:06

Těsto sice tvrdší, ale moc dobré. Akorát náplň s jablky byla strašně sladká. Kdo to moc nemá rád, doporučuji při nejmenším o polovinu méně cukru.

Odpovědět
Ester (1)
6.9.2011
16:21

měla jsem tu čest vyzkoušet pravý americký jablkový koláč. Nahoře byla jen jablka, nikoliv plát těsta. Podával se teplý s vanilkovou zmrzlinou. Dodnes na něj vzpomínám !! :-)

Odpovědět
Simona (1)
11.2.2012
19:15

kolacik je vynikajuci! piekla som ho asi 20 minut, uplne to staci, cesto potom zostane krehke. na moju formu mi uplne stacili tri jablka. osladila som len podla chuti a podla rady som vynechala maslo navrchu :)

Odpovědět
Exodus (1)
29.6.2012
18:47

Dnes ho budu zkouset z tresni. Tak uvidime.

Odpovědět
trynitrix (1)
12.7.2012
19:55

250g mouky hodně je 120ml hodně vody těsto je pak blemtavé :-D buď vodu ubrat a nebo pak přisypávat ještě mouku.
Do náplně jsem dala třtinový cukr i tak to bylo sladší klidně by stačilo 150g i méně.
Na vrh jsem dělala mřížku vypadá to lépe ale jak každý uzná za vhodné.
Pekla jsem to tak hoďku a cca. 10min před koncem potřela těsto mlékem aby změklo.
Jinak koláč vynikající :-) doporučuji :-)

Odpovědět
Lucie (1)
29.7.2012
10:03

Tak koláč se peče. A jsem tedy do opravdy zvědavá jak dopadne podle těch Vašich komentářů…

Odpovědět
Terka (1)
25.10.2012
21:52

Já osobně tam nedávám tolik vody, protože těsto potom nemá tu správnou konzistenci, ale jinak doporučuju… A tu náplň doporučuji ochutit podle vlastní chuti :)

Odpovědět
Jana (1)
25.2.2013
8:48

Díky za super recept! Já jsem do těsta přidala ještě 1 vanilkový cukr, aby bylo voňavější a potřela jsem ho vajíčkem. Jinak jsem dělala všechno podle receptu a doma se po něm zaprášilo.

Odpovědět
Petra (1)
31.3.2013
23:17

Teď jsem dopekla – dala jsem místo udávaného množství 5 plných lžic cukru, vody min. o půlku méně a stačilo mi 700g jablek (4goldeny). Myslím, že se povedl – mě osobně moc chutná!:-)

Odpovědět
Anonym (2)
18.11.2013
21:06

@xoxo: No tak to má být ;)

Odpovědět
Anonym (2)
18.11.2013
21:07

@xoxo: No tak to má být ;) Má to být takový že když to rozkrojíš tak se ti to trochu rozpadne (těsto).

Odpovědět
Jorck (124)
24.7.2016
21:39

Apple pie je luxusní v USA je to pravej ORIGINAL jako Americká pizza ….je ukrutné barbarství že Americké restaurace v Praze nabízejí Apple pie na jídelním lístku ale s americkou originalitou v US Bakery&US Restaurant&bar se to nedá srovnat ….

Odpovědět
Šárka (1)
9.1.2017
21:46

Peču velmi často, lepší koláč jsme snad ještě neměli! Dávám jen o 2 jablka méně a tak půlku cukru.
Opravdová senzace! Díky! :-)

Odpovědět
Yankee (1)
30.9.2018
22:05

Řekl bych, že Amíci pečou eplpáj z „mouky pro všeobecné účely“ (all-purpose flour) a takovou u nás nemáme, tak jako Amíci nemají v obchodě mouku hladkou, polohrubou ani hrubou. A protože nevíme, jak je ta mouka mletá, tak se nedovíme, jakou „naší“ moukou ji lze nahradit. Nadto bych se vsadil podruhé, že ta americká mouka je z kukuřice. A tak si myslím, že upéct opravdový pravý americký a.p. zas tak jednoduché v našich podmínkách nebude. Mám pravdu?

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.