Mezi symboly americké kuchyně patří kromě hamburgerů a koblížků s dírkou také jablkový koláč. Apple Pie je již od 30. let 20. století jedním ze symbolů té opravdové Ameriky – ve státě Nové Mexiko je po něm dokonce pojmenované město. Pie Town získalo své jméno podle nedaleké továrny na jablkové koláče.
-
Ingredience na jablkový koláč
- 250 g polohrubé mouky
- 3 g soli
- 115 g másla
- 120 ml ledové vody
- 8 větších, sladkých jablek
- 200 g cukru krupice
- 8 g polohrubé mouky
- 3 g skořice
- 30 g másla
-
Postup přípravy
- Ve větší míse smíchejte mouku a sůl, poté do těsta po částech vmíchávejte máslo. Následně po lžičkách přidávejte vodu a tvořte z něj středně velké kuličky. Ty následně zabalte do igelitového pytlíku či potravinářské folie a na čtyři hodiny (nebo po celou noc) umístěte do ledničky.
- Poté těsto opět prohněťte a vyplňte jím dno a strany formy.
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- V druhé větší míse spolu smíchejte jablka nakrájená na plátky, cukr, lžíci polohrubé mouky a skořici. Vše důkladně zamíchejte a vyplňte tím formu. Navrch těsta naneste po kouskách dvě zbývající lžičky másla. Následně koláč přikryjte plackou ze zbývajícího těsta a dokonale utěsněte, přebývající okraje neváhejte odříznout. Do těsta nakonec špejlí udělejte několik dírek, aby mohla pára z jablek kudy utíkat.
- Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba hodinu do té doby, než těsto zezlátne.
-
Časová náročnost
- Doba přípravy: asi půl hodiny
- Doba pečení: asi hodina
- Počet porcí: 8
Diskuze k článku (20)
Tak těsto hotovo…:)))
Těsto v krajích tvrdé, nedoporučuji, asi tam chybí prášek do pečiva. Lepší asi bude z kynutého těsta. Jinak náplň je už tak dost mačavá, takže máslo dovnitř už bych taky nedávala. Z tohoto těsta bude asi dobré spíš vánoční cukroví.
Je moc dobr,. je jako štrůdl, a proto je také tvrdý, ale můžu jedině doporučit.
tak nevim , kolac je v troube a pece se , ale podle toho co jsem cetla ,doufam, ze nebude v troube po vsech strankach.
Těsto sice tvrdší, ale moc dobré. Akorát náplň s jablky byla strašně sladká. Kdo to moc nemá rád, doporučuji při nejmenším o polovinu méně cukru.
měla jsem tu čest vyzkoušet pravý americký jablkový koláč. Nahoře byla jen jablka, nikoliv plát těsta. Podával se teplý s vanilkovou zmrzlinou. Dodnes na něj vzpomínám !! :-)
kolacik je vynikajuci! piekla som ho asi 20 minut, uplne to staci, cesto potom zostane krehke. na moju formu mi uplne stacili tri jablka. osladila som len podla chuti a podla rady som vynechala maslo navrchu :)
Dnes ho budu zkouset z tresni. Tak uvidime.
250g mouky hodně je 120ml hodně vody těsto je pak blemtavé :-D buď vodu ubrat a nebo pak přisypávat ještě mouku.
Do náplně jsem dala třtinový cukr i tak to bylo sladší klidně by stačilo 150g i méně.
Na vrh jsem dělala mřížku vypadá to lépe ale jak každý uzná za vhodné.
Pekla jsem to tak hoďku a cca. 10min před koncem potřela těsto mlékem aby změklo.
Jinak koláč vynikající :-) doporučuji :-)
Tak koláč se peče. A jsem tedy do opravdy zvědavá jak dopadne podle těch Vašich komentářů…
Já osobně tam nedávám tolik vody, protože těsto potom nemá tu správnou konzistenci, ale jinak doporučuju… A tu náplň doporučuji ochutit podle vlastní chuti :)
Díky za super recept! Já jsem do těsta přidala ještě 1 vanilkový cukr, aby bylo voňavější a potřela jsem ho vajíčkem. Jinak jsem dělala všechno podle receptu a doma se po něm zaprášilo.
Teď jsem dopekla – dala jsem místo udávaného množství 5 plných lžic cukru, vody min. o půlku méně a stačilo mi 700g jablek (4goldeny). Myslím, že se povedl – mě osobně moc chutná!:-)
@xoxo: No tak to má být ;)
@xoxo: No tak to má být ;) Má to být takový že když to rozkrojíš tak se ti to trochu rozpadne (těsto).
Apple pie je luxusní v USA je to pravej ORIGINAL jako Americká pizza ….je ukrutné barbarství že Americké restaurace v Praze nabízejí Apple pie na jídelním lístku ale s americkou originalitou v US Bakery&US Restaurant&bar se to nedá srovnat ….
Peču velmi často, lepší koláč jsme snad ještě neměli! Dávám jen o 2 jablka méně a tak půlku cukru.
Opravdová senzace! Díky! :-)
Řekl bych, že Amíci pečou eplpáj z “mouky pro všeobecné účely” (all-purpose flour) a takovou u nás nemáme, tak jako Amíci nemají v obchodě mouku hladkou, polohrubou ani hrubou. A protože nevíme, jak je ta mouka mletá, tak se nedovíme, jakou “naší” moukou ji lze nahradit. Nadto bych se vsadil podruhé, že ta americká mouka je z kukuřice. A tak si myslím, že upéct opravdový pravý americký a.p. zas tak jednoduché v našich podmínkách nebude. Mám pravdu?
Naprosto skvělý. Pozor však na množství cukru. Vzhledem k faktu, že Američané dělají moučníky až odporně přeslazené, dal jsem poloviční množství. I tak byl koláč sladký až až. Včera se po něm zaprášilo, dnes právě v troubě pečeme pro velký úspěch další.
@Michal: jo a ještě dodám, že těch 8 porcí je pěkná blbest. Ve 2 jsme jej řekněme vdechli na posezení :)