Americké koblížky doughnuts proslavili policisté v amerických filmech, kde donuty tvoří jejich typickou svačinku. Sladký koblížek s dírou uprostřed na rozdíl od naší koblihy není plněný, příchuť je tvořena cukrovou polevou. Příchutí existuje nekonečná řada – od skořicové přes borůvkovou až po koblížek s javorovým sirupem.
V Americe se koblihy prodávají buď v pouličních stáncích nebo ve velkých cukrárnách. Nejznámější jsou Dunkin’ Donuts a Krispy Kreme Doughnuts and Coffee. Oproti našim koblihám jsou ty americké mnohem sladší.
-
Obsah článku
Ingredience na 10 koblížků
Koblížky
- 250 ml vlažného mléka
- 35 g droždí
- 80 g cukru moučka
- 3 vaječné žloutky
- 60 g tuku
- 400 g hrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- trocha horké vody
- 950 ml rostlinného oleje (na fritování)
Poleva
- 75 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 8 ml vanilkové esence
- přibližně 60 ml horké vody
-
Pracovní postup
- Opatrně smíchejte droždí s horkou vodou a nechte ho asi pět minut odstát, než napění.
- Ve velké míse spolu smíchejte pěnu z droždí, mléko, cukr, sůl, vajíčka, tuk a dva hrníčky mouky. Celou směs dřevěnou vařečkou pomalu míchejte a postupně přisypávejte další mouku tak dlouho, než se těsto přestane lepit na mísu. Poté těsto dalších pět minut hněte – aby bylo hladké a pružné. Pak dejte těsto do vymazané mísy, tu překryjte a umístěte na teplé místo, aby mohlo těsto nakynout. Těsto by mělo dvakrát zvětšit svůj objem – to že je již ideálně nakynuté zjistíte, pokud do něj píchnete prstem a vpich v těstě zůstane.
- Poté těsto přesuňte na pomoučený vál a vyválejte ho, do asi 1,5 cm tlustého hada, ze kterého následně utvořte koblížek (nemějte obavy, kobliha se asi 2× zvětší). V rendlíku rozpusťte tuk spolu s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a lžící horké vody (případně dle potřeby).
- Následně zahřejte fritovací hrnec s olejem na 175 °C a koblížky do něj vložte. Z obou stran je dozlatova ofritujte – hotové by měly být tehdy, až vyplavou na povrch. Následně je vyndejte z oleje a namočte je v stále horké polevě.
Časová náročnost
- Doba přípravy 10 minut
- Doba pečení 30 minut
- Celkem hotovo za 2 hodiny 40 minut
Diskuze k článku (62)
A není náhodou nejznámější am. řetězec s koblihama Dunkin’ Donuts? ;-)
Martin: Né není. Neznámější a nejprodávanější jsou Krispy Kreme Doughnuts. Podle spotřebitelských testů prý i nejchutnější. Mohu potvrdit. :D
Co se týče Donut vs. Doughnut. Nejde o rozdělení britské a americké. Jde prostě jen o dvě různé psané verze stejného slova.
donuts se pouziva v americe, v britanii doughnuts, abych doplnil to co psala Katie
Katie: Dunkin’ Donuts je daleko větší, než Krispy Kreme. KK má obrat kolem 400 mil USD, DD 5.5 mld USD. Kromě toho lokace KK se počítají na desítky, DD na tisíce. Z tohoto titulu si troufám tvrdit, že DD je známější i prodávanější. Ale KK jsem neměl, za dva měsíce se na ně chystám :)
Já nevím, mám na ně šílenou chuť, ale mám tak trochu obavu z jedné věci: Když zaliju droždí HORKOU vodou (čímkoliv horkým), tak v něm zabiju ty kvasnice a nebude mi to kynout. Jste si fakt jistý, že vám to vykynulo? Nerada bych si dělala chutě pak měla jen placatý kolečka s dírou.
Ahoj,
Právě mám doughnuts ve fritáku a jsou fakt perfektní. Vykrájela jsem je skleničkou a důlek udělala vykrajovátkem na cukroví. Krásně nabyly a ta barva (zlatá jak má být). Prostě super :-))))
jsou stejny jako donuty? nebo jako typicky domaci koblih ?
Chci zkusit tyto koblihy,potřebovala bych i recepty na polevy.
V té vanilkové polevě se máčí koblihy jen ze zhora?
Ahoj,právě jsem dosmažila,koblihy se povedly,jen jsem se bála to droždí zalít horkým a tak jsem dala jen teplou tekutinu. A koblihy jsem vykrajovala skleničkou a menší otvor náprstkem.Polevu jsem dělala čokoládovou a měkteré jsem ještě sypala kokosem a druhé se skořicí s vanil.cukrem mňam.Ale ještě si musím počkat co na to řekne manžel až si je dá ke kávě
Skvělý recept, jako na klasické domácí koblihy… Jenom by to chtělo víc těch receptů na povely… :-))))
Vyborny recept, doporucuji!! Delala jsem z dvojnasobneho mnozstvi testa a mela jsem kolem 35 koblizku. Naplnila jsem je vanilkovym kremem a namocila v cokolade, neprezily prvni hodinu po ztuhnuti :) doporucuji
A jsou také tak měkké jako z obchodu? :)
prepis si foneticky donut a doughnut > vyjde ti to samy. v usa je tendence zjednodusovat pravopis nekterejch slov beze zmeny vyslovnosti (coz v cj skoro nejde), a tohle je jeden z pripadu. let’s go usa !
ahoj lidičky zkoušel už to někdy někdo na panvy ?Nemame fritak takže pls poradtě!!
Výborné dlouho nevydržely
su take ako s tasca surne to potrebujem vedet
Úplně ty samé to nejsou, nicméně budou hodně podobné.
Ahoj,
já jsem je zkoušel ale chuťově je to úplně něco jiného než to na který lítám do Anglie, jsou i mnohem tmavší. Nevíte někdo o receptu aby byly fakt jako ty pravý co prodávaj třeba na Piccadilly? Nebo v Bullringu v Birminghamu?
Jdu si ztezovat.
1.Na kolik koblih to je ty prisady?
2. Doba pripravy 10 min a peceni 30 mi a celkem 2 hod a 40 minut nechapu
Těch koblih je zhruba deset, je to v článku napsané. A ty dvě hodiny nesedí kvůli tomu, že těsto přibližně dvě hodiny kyne.
Dobrý den zde se píše že doughnut se frituje ,chci se jen zeptat ,zda by se mohli i péci ve formě pro doughnut zakoupené v TESCU.
Děkuji předem.
Pokud se budou dodržovat pokyny napsané na návodu k formě, tak by to určitě mělo jít.
Dneska to jdeme zkusit tak schválně jak se to podaří jestli ano dam vědět ….. děkuji za recept kdo ho sem dal
Dnes jsem poprvé vyzkoušela a jedno jisté! Určitě ne naposledy :).
Jsou výborné, výtečné, nadýchané, prostě úžasné.
Děkuji za výborný recept.
Pár jsem jich obalila v cukru s vanilkou a pár polila polevou, nejen že je na ně nádherný pohled, ale ta chuť!!!!
Jen se po nich zaprášilo:)
cau je mi 12 a povedlo se mi to na první pokus a byly fakt dobrý jak z billy xD
cau delal jsem to po druhe a zapoměl jsem tam dat mléko bylo to lepší
cau lidi je mi 14 a prave sem je dofritoval…povedli se a…jsou vyborne polevu jsem si udelal ze zbylych bilku a pridal cukr…to je vse…doporucuji!!!
jo a fritoval jsem to v kastrolu
Koblížků jsem měla asi 12,13.
Půlku jsem udělala ve vanilkové polevě (viz. článek) a půlku v čokoládové..posypala barevným zdobením od Dr.Oetkra. Chutnaly výborně,snědly se hned odpoledne.
Není jedna ze zásadních věcí při dělání jak donuts tak i českých koblihů, že se dělají v sádle a nikoli v oleji? :-/
Do tretice vseho dobreho, povedly se poradne az na po treti a byly luxusni.
Nedoporucuji je delat jako spojene hady, tvar po fritovani nebudou mit pekny. Delam je z kruhovych forem primo do vyvaleneho testa, protstredni otvor delam jeste z mensi kruhove formicky na cukrovi.
podarili sa mi su pekne makke kusov bolo 32
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s tím přístrojem na doughnut. Ráda bych vyzkoušela tento recept, ale mám strach, jestli to těsto na ten přístroj není moc hutný. Dík za odpověď.
@Pitris: Oba názvy jsou spisovné a oba se i používají, i když v Americe je oblíbenější název donut jak jste již uvedl/a :)
@Pitris: Oba názvy jsou spisovné a oba se i používají, i když v Americe je oblíbenější název donut jak jsi již uvedl/a :)
@Pitris: Oba názvy jsou spisovné a oba se i používají, i když v Americe je oblíbenější název donut jak jsi již uvedl/a :)
skusal som velmi su dobre len do cesta nabuduce dam viac cukru :) boli uplne makke a nadychane každemu chutili :)
Robyla som ich su užasne
Dneska zkusím, tak snad se povedou, nemáme friťák, tak zkusím na pánvi, takhle děláme i vdolky :)
Moje první donuty (i koblížky) se povedli podle vašeho receptu ;-) Smažila jsem v rendlíku a byli báječné….píšu byli, páč už jsou všechny snědené :-)
Bude vadit, když místo hrubé dám polohrubou? :/ a připadá mi divné míchat s tím i hladkou :/ opravdu se povedou?
Jiné ingredience, jiný výsledek, jiná chuť.
Podle mě jsou nejlepší donuts nebo-li donuty z Alberta nebo Billy
Nevim,jak se ta pekarna na donuts v Americe jmenovala,ale musim rict,ze cerstve ty nejjednodusi bez jakekoli polevy jsou vynikajici a jen se pijou s kafickem mnamka.Ty ceske z obchod.domu se nedaj srovnat.Kdyz navstivime Ameriku to je prvni kam zajdem.
@Petr: Hm, nevím kde jste vzal že těsto kyne 2hodiny ale mě jakékoliv těsto kyne 30-45min a těsto je vždy nakynuté jak kdyby kynulo 2hodiny . fuck
Existuje i takzvaný donut-maker(https://www.amazon.co.uk/Simpson-Doughnut-Maker-Yellow-SM708/dp/B000HAJJXM) , jen vlijete těsto ( jiné než tady) a funguje to jako toustr.
Nezkoušela jsem, ale myslím si, že hrozná blbost nechat droždí vzejít s horkou vodou! Maminka mi vždy říkala, mléko (myslím, že může být i ta voda) jen teplé, tak, že nepálí do prstu…
@Pitris: According to the Oxford Dictionary while “doughnut” is used internationally, the spelling “donut” is American. The spelling “donut” remained rare until the 1950s, and has since grown significantly in popularity, this growth in use has possibly been influenced by the spread of Dunkin’ Donuts.
Přečetla jsem všechny komentáře. Vnuk je dělal podle receptu s horkou vodou 2x, ani jednou mu nevykynuly. Pak se pohádal s mamkou, když mu řekla, že nesmí být horká. Jen teplá. Sama bych je chtěla zkusit v neděli udělat, jestli se povedou. Zajímalo by mně, jestli jste zalévali droždí opravdu horkou vodou, ty co se povedly? Děkuji za odpověď
@Míla:
Horká voda kvasinky zcela určitě zabije. Voda by měla být vlažná