Komentáře k článku Cestování po USA: 28 důležitých rad, tipů a doporučení

↩️  Cestování po USA: 28 důležitých rad, tipů a doporučení
💬  Celkem 87 komentářů, nejnovější jsou nahoře.

@Zdenda:
Tohle já nechápu, proč zrovna do USA má někdo potřebu vozit takovéto věci, tam toho jsou mraky. Instatní jídlo, sušené věci, různé doplňky stravy… Tam to vše seženete. Pochopím věci, co tam nemají nebo se blbě shání, tatranky, lázeňské oplatky, mouku na babiččiny koláče… Pokud má někdo speciální dietu, tak si vezme, co potřebuje, ale brát si guláš v pytlíku je zvrácenost.

Pročti si článek a diskusi, tam se to probírá, co se dá a co ne. https://chcidoameriky.cz/jake-potraviny-muzete-dovezt-do-usa-pro-osobni-ucely

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda nemá někdo zkušenosti s dovozem s instantních jídel (Sea to Summit, Vitana atd). Díky za info

@petr
Bod 23 – určitě zařafit mezi zdravé Fast foody Panera bread. :)
U těch hambáčových mi chybí 5 guys, kde dávají k hamburgeru zadarmo peanuty. :) ve 5 guys si můžete koupit k hamburgeru Milkshake… dodnes tu kombinaci nechápu. :) New York a okolí. :)

@Draha:
Při parkování je důležité koukat po značkách. I tam kde je to zdarma může být omezení na určité denní hodiny, třeba jen 8-18, případně na týdenní street cleaning, třeba středa 8-12 je zákaz. Mapa street cleaningu pro SF https://www.spotangels.com/sf-street-cleaning-map
Stejně tak je dobré koukat na barvu obrubníku. Něco jsem psal tady, trochu o parkování má Petr tady -> https://chcidoameriky.cz/postrehy-z-planovani-cesty-do-usa
Tohle je starší, takže za přesnost už neručím.

Na hledání levného parkování je dobré kouknout na https://www.parkme.com

@Draha: Za parkovanie sa plati iba vo velkych mestach.. inac bezplatne

Dobrý den, chystáme se na jaře 2020 na cca 2-3 týdny do USA, pravděpodobně západní pobřeží …. zajímají nás hlavně parky a např. SF … vše je tu perfektně popsané, takže si dělám zhruba obrázek o financích. Jen jsem se chtěla zeptat, jak je to s poplatky za parkování … asi to tu někde bude, ale já jsem nenašla žádný příspěvek. Pokud to tu je, poprosila bych o navigaci a  omlouvám se, že obtěžuji. Děkuji moc Draha

Zdravím všechny :) Chtěli by jsme letět od 1.4.2020 – 30.6.2020 do USA ( samozřejmě orientační datum +- 14 dní).

Chtěl bych se zeptat, kde hledat vhodné letenky? Chceme ideálně 1 přestup a 2 zavadla v celkově co nejvyšší povolené hmotnosti. Nějaké rady nebo tipy?

Nemůžu právě najít žádné letenky v tomto termínu, protože mě to pustí snad jen do 10.6.2020.

Když jsem zkoušel dát leden až březen 2020, tak jsem lety našel, ale bohužel všude byli 2 zavazadla 6 a 2kg tuším to je pro nás málo :(

Děkuju za pomoc

@Honza:
Asi bych ho koupil rovnou na místě při vjezdu do prvního parku.
Více informací najdeš tady.

Ahoj.

Vím, že se dá elektronický objednat America the Beautiful Annual Pass. Přijde mi kopie emailu případně nějaký qr kód, jestliže nežiju v USA.

Kde všude se dá případně koupit, v trafikach či pumpach?

Diky za info
J

Zdravím, plánujeme road trip na 21 dní na west coast. Parky, SF, LA, Vegas klasika. Nicméně jedeme ještě +- v sezoně – druhá polovina srpna až začátek září. Myslíte, že je nutnost všechny kempy v parcích a úbytka nakoupit a zabookovat dopředu? Na jednu stranu bych to tak rád udělal, ale na druhou se bojím abychom si tím až příliš nezafixovali cestu a když se něco nestihne nebo nevyjde počasí na daném místě tak pak budem v pasti. Má někdo nějaké zkušenosti s kempama v sezoně?
Díky

@Robo: Chtěli by jsme vidět pokud možno vše co se dá při střední finanční náročnosti :) To znamená, že se nechceme vždy soustředit na nejlevnější variantu, ale jak se říká zlatá střední cesta. Co se týče půjčení vozu tak se asi spokojíme se střední pohodlnější cestu( mustanga si budu muset asi pujcit sam :D Slecna se bojí :D).

Takže abych to shrnul. Rád bych se podíval do několika NP,DW,hokeje a různých zajmových a cestovatelskejch aktivit.

Děkuji za každý názor a zkušenost.

Díes

@Filip: Také mám stejný dotaz, chceme jet ale s kamarádkou a už od října. Díky za info

@Filip:
Ahoj Filipe, to se velmi těžko odhadnout, když neupřesníš jak jste nároční. Jestli si půjčíte Mustanga,bude spát po hotelích a navštěvovat plno atrakcí jako Disney World atd. tak počítej aspoň 200k na jednoho :)
Ale ze své zkušenosti šetřivého cestovatele, kdy jsme tam 2 měsíce jezdili v levném autě z půjčovny, v motelích spali tak jednou za 4 dny, abychom se pořádně umyli a odpočinuli, většinu času trávili na cestách mezi Národnímu parky, spali pod stanem a živili se v levných fastfoodech a nákupem ve Walmartu, tak to mě a kamaráda vyšlo každého na cca 60k – 80k.

Zdravim.Chystam se s kamaradkou na 3 mesice do USA. Nejspise vychod a zapad usa.

Chtel jssm se zeptat s jakou castkou mam pocitat,pokud chceme vetsinu spolecne

@Katka: Jak radi Franta, Gasbuddy je krasne ukaze vsechny pumpy po ceste. V obydlenych oblastech o pumpy nouze neni, v kazdem meste podel dalnice je jich nekolik, ve vesnici minimalne jedna. Horsi je to na prejezdech mezi mesty. Vzdalenosti mezi pumpamy a odpocivadly jsou nekolikanasobne delsi nez v Evrope. Pokud je to k dalsi pumpe nebo odpocivadlu daleko, je vzdy u posledni moznosti znacka s uvedenim vzdalenosti k te dalsi. “Next Services xy Miles”

@Katka:
Jak kde ideální kouknout do mapy na plánované trase. Případně https://www.gasbuddy.com/ – zadej trasu a uvidíš všechny benzínky cestou.

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak je to se záchody při cestování? Jaká je četnost benzinek nebo nějakých restů na dlouhých dálnicích mezi městy a jaká je situace v národních parcích? Děkuji

@Jakub: a esta ta suma bude uplne ina v NY/SF a niekde v strede US v nejakej malej dedinke…..

My minuly rok.. road trip po zapade US na 24dni 4ria aj s letenkami 11300€. Neboli sme ale v ziadnom zabavnom parku (myslim Disneyland alebo universal studios), ale boli sme na mori pozorovat velryby, boli sme Alcatraz, kolotoce na Santa Monica pier aj v Santa Cruz

@Jakub:
Co si představuješ pod pojmem “vyžít”? Máš v úmyslu tam žít (většinou naivní představa) nebo plánuješ dovolenou. Budeš si cestování užívat nebo pojedeš s batohem a prázdnou kapsou? Jak budeš bydlet? Kempy, motely, Airbnb? To vše určuje cenu.
Ve článcích o roadtripech a diskusích o nich, máš nastíněno, kolik asi tak jsou náklady. Nás poslední dovolená vyšla cca 40.000,-/os. (kompletní náklady děleno 2) za 17 dní (od odletu do příletu).

Chtěl bych se zeptat, zdali se dá orientačně určit částka, díky které člověk zvládne vyžít v USA na 1 měsíc( pokud více tak násobek této částky). Děkuji předem za názory a Vaše zkušenosti

@Standa:
Ahoj Stando,
je to celkem jednoduché:
1) Žádnou SIM kartu si kupovat nemusíš! Abys mohl volat emergency nepotřebuješ totiž vůbec žádnou simku a to ani v EU, stačí vytočit 112 (GSM operátoři AT&T a T-Mobile rovnou tento hovor přesměrují na 911) https://en.wikipedia.org/wiki/112_(emergency_telephone_number)
2) u letů uvnitř USA opravdu většinou odbavená zavazadla nejsou standartně v ceně, takže ano, musíš zaplatit.
Nevím s kým letíš, já po USA letěl s Virgin a na JFK přímo u přepážek mají samoodbavovací váhu, kam jsem si položil kufr, vyjel mi lístek a stálo to navíc cca 20$. Kdyby sis nevěděl rady, stála tam u toho slečna ochotná poradit.

Dobrý den ,chci se zeptat na sim kartu do mobilu, jakou bych si měl v USA koupit, abych si mohl zavolat .polici, sanitku, atd.
A za druhé, poletíme z New Yorku do Las Vegas a zpět, máme letenky ,ale nejsou v tom uvedena zavazadla , jen příruční….ty zavazadla cca 23kg na osb. si musím zaplatit u odbavení na J.F.K.v až poletíme do Las Vegas?Nebo kde a za kolik.Děkuji za odpověd.Standa.

@Jakub:
Ahoj Jakube, ano, půjde to.
Většina půjčoven má v podmínkách věk od 21 let.
Není nic jednoduššího, než si zkusit objednávku auta na nějakém srovnávači.
Co jsem teď zkoušel, tak při při věku 30+ vyjde Ford Focus a podobný v LA na 14 dní na 8000,-kč+ ale při tvém věku 22 je to samé už za 17 000,-kč + …takže rozdíly fakt obrovské…ale říkáš že s poplatky počítáš :)

Dobrý den,

Plánuji cestu do USA a rád bych si půjčil vozidlo. Bude problémem můj věk 22 ? Půjčí mě vůbec vozidlo? ( ano počítám s poplaky za “rizikovou skupinu”

@Katarína:
Otázkou je, co myslíš těmi ostatními věcmi.
Třeba u toho alkoholu to není jen o tom, že ti ho dají až v 21 let. Oni tě ani nepustí tam, kde ho nalévají. Takže zapomeň na kluby, sport bary a tak.
Zkus Google a zadávej “legal age for drinking/smoking/driving… in Missouri”, prostě to, co tě zajímá.

Problém může nastat i u půjčení auta nebo hledání ubytování v hotelu.

Dobrý deň. Chcela som sa spýtať ako to platí o dospelosti v USA. Chystám sa do Missouri a mám 18 rokov. V Európe som už dospelá ale platí to aj v USA? Viem, že alkohol Vám dajú až keď máte 21 ale platí to aj o ostatných veciach? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

M

Čau mám dotaz jedu v dubnu do NYC na týden mám už všechno koupené a zarizene jen se chci zeptat kde si můžu vyměnit voucher na sochu svobody jestli to je přímo u toho odjezdu trajektu nebo i někde jinde? Ostatní vstupenky vím ty si vyměním v centru na místě jen mme zajímá tadle socha svobody. Děkuji moc za radu

Ahojte, dlouho diskusi sleduji a už mám také důvod se připojit :-).

Na konci dubna 2019 letíme do USA na 3 týdny. Náš plán je přílet do NYC, busem následující den do Philadelphie, tam si pronajmout auto – vychází to podstatně levněji než v NY. A pak nás čeká jízda na jich přes New Jersey, Delaware, Virginia, Maryland, New York state, a zpět přes vnitrozemí do New Hampshire a na sever přes Maine a pak pěkně dolů podél pobřeží přes Massachusetts, Rhode Island, Connecticut a zakončujeme zpět NYC. Takové hezké kolečko si pojezdíme :-D.

Našel by se zde někdo, kdo má s těmito státy nějaké zkušenosti, tipy, kam se podívat (spíš něco netradičního, s klasikou jako Washington atd. počítáme)?

Ubytovávat se budeme v motelech po cestě nebo přes Booking, Hotels a nově jsem našla HotelTonight, kde vychází ceny buď stejně jako na Bookingu, nebo o pár dolarů levněji.

Jídlo budeme řešit přes fastfoody.

Díky za tipy, pokud se nějaké najdou :-).

Mám za sebou 24 denní pobyt na jihozápadě USA. Jestli má někdo zájem, tak prodám navigaci do auta, kterou jsem koupil z druhé ruky za 1500,-. Pomohla nám a teď bych ji prodal za 1000,-. Vyjde to levněji než si ji pronajmout společně s autem. Mám i aktuální informace k pobytu. Jestli má někdo zájem rád pomůžu a klidně poskytnu plán trasy.

@Eva Mátychová: Urcite si budes muset kufr vyzvednout v NYC po imigracni prohlidce ale jeste pred celni. Po celni prohlidce ho zase hodis na jezdici pas. Budes muset projit zase security. Pak sednes na autobus rikaji tomu “Jitney bus” a dojedes na svuj terminal. Pokud letis Deltou tak vetsinou odleta do Atlanty z terminalu 2 nebo 4. V Atlante te budou kufry cekat na Domestic terminal protoze priletas z NYC.

@jana:
Že to Jano nemyslíte vážně?
Pokud ano, tak to vám závidím vaší odvahu…nebo je to špíš naivita?

letím do usa a neumím anglicky , je tem nějaká služba,která mi pomůže?

E

Prosím vás letím v červnu do Atlanty s přestupem v New yorku.Neumím anglicky, ráda bych se zeptala jestli kufr ne příruční vyzvednu až v Atlantě a nebo budu muset někde přecházet,Další věc,v New.Yorku se dostanu pouze metrem,autobusem,když přistanu na jiném terminal děkuji Ivana
Je tam někdo, kdo mi pomůže a poradí?

@Radim:
Tady máš vypsané vše, co se platí. Mosty, silnice a “rychlé pruhy”.

@Franta: děkuji Vám oboum za užitečné rady, určitě využiji :-)

@Radim:
U SF platí, že všechny mosty se platí směrem do SF, na poloostrov s ním. Mosty na severovýchodě zálivu se platí jeden směrem na západ, jeden na jih a dva na sever. Tady si to můžeš prohlédnout.
U “normálních” mostů si stačí hlídat bránu s textem “CASH”, tam se dá zaplatit při vjezdu.
Jen GGB se musí platit předem, pokud nemáš krabičku. V případě, že projedeš GGB bez zaplacení, tak máš dva dny na dodatečnou platbu. Pokud to neuděláš, tak to pošlou půjčovně, ta ti to naúčtuje spolu s poplatkem za vyřízení. Zaplatit můžeš online tady “Pay Online Now” nebo hotově v některém z obchodů “Find a Retail Store”.

A placené silnice jsou v Kalifornii minimálně, stačí si do Googlu nebo navigace zadat bez zpoplatněných cest a je klid. Jedna je snad u San Diega, jedna v LA a asi čtyři v Orange County.

@Radim: Pokud pojedete road trip, jak je na těchto stránkách, tak prakticky žádné mýto platit nebudete. My to podobně projeli minulý rok a na žádné dálnici ani silnici jsme neplatili. Jediné mýto na tomto road tripu je přejezd mostu do San Francisca, např. Golden Gate Bridge do SF se platí online nebo to klidně strhnou přes autopůjčovnu (ta si ale pravděpodobně přihodí nějaký poplatek), My minulý rok přijížděli přes Richmondský most (dá se platit v hotovosti myslím 5 nebo 6 USD) a pak přes Golde Gate (platili jsme online, debetku to nechtělo vzít, ale kreditkou vše OK). Ze SF jsme odjížděli Oaklandským mostem a tam se na výjezdu neplatilo (vjezd bude ale 100% zpoplatněn).

Zdravím všechny nadšence do cestování po USA.
Už se nám to také blíží a v červnu jedeme, více méně, totožný Road Trip, jako je v článku.
Nikde jsem nenašel detailnější info ke zpoplatnění komunikací.
Fungují tam nějaké dálniční známky, nebo jen formou mýtného?
Popřípadě kolik takové mýtné stojí a jak je frekventované při přejezdech mezi parky?
Co jsem se dočetl tak se jedná hlavně o přejezdy mostů?

Předem děkuji za info.

@Jirka:
Iritovat tě to může, ale je to jejich země a jejich zákony.
Ten odkaz jsem dával já. Moc jsem to nestudoval, ale někde je povoleno dát si něco pod dohledem rodičů nebo opatrovníka (zákonného zástupce), ale i tak to musí být mimo veřejnost.

Dobrý den, někde tady byl v příspěvku odkaz na Wikipedii ohledně pití alkoholu mladších 21 let. Z něj jsem pochopil něco v tom smyslu, že v některých státech můžou mladší 21 let v přítomnosti rodiče alkohol konzumovat. Je to pravdivé tvrzení nebo se striktně dodržuje zákaz pití mladším 21? Jde mi o to, že jedu s dcerou, které bude před odjezdem čerstvých 20 a dost ji irituje, že asi bude mít smůlu. Děkuji Jirka

@Ala: Ahoj, stále platné? :-)

Ahoj, prodám annual pass s platností do konce srpna 2018.

@eludva: Ve Starbucksu je vetsinou nutne neco si koupit, Subway casto nemiva toalety. Nejlepsi je jit na benzinku (jsou vsude) nebo do nejakeho fastfoodu. Vykonani potreby na krajnici neni spolecensky prijatelne, pokuta muze hrozit (ostatne i v CR si o tom cim dal vic kolemjedoucich nemysli nic dobreho). Verejne toalety nejsou moc caste.

@eludva: Ahoj, nejjednodušší je zapadnout do Starbucksu, Subwaye nebo McDonalds, které jsou téměř na každém rohu. Většinou si ani nic nemusíte koupit. Podél silnic jsou odpočívadla, benzínky, nebo motoresty. Zastavit si můžete tam. :-)

Ahoj, jak je to v USA se záchody? je možné si ve městě odskočit do nějaké restaurace? nebo si tam musím něco koupit abych mohla jít na toaletu? a jak je to při cestování, dá se bezproblému zastavit u krajnice a vykonat nejnutnější? nebo hrozí pokuta? jsou ve městech veřejné toalety?

@Lukáš:
@Mesi:
Děkuji za tipy a rady

@Hippo:
My si prali v Národních parcích, vyjde to asi nejlevněji.
Každý větší kemp v NP, má místnost s pračkama a sušičkama…doporučuji si prášek koupit předem třeba ve Walmartu.
Např. v kempu v Grand Canyonu stála pračka asi $2.50 (ve čtvrťákach samozřejmě, mají tam i měničku na peníze) a vedle automat na výdejt prášku na jedno vyprání také za $2.50 ,takže koupit so ho předem v normálním obchodě se určitě vyplatí.

@Hippo: V kazdem meste je zarizeni s nazvem Laundromat. Jsou tam velke i mensi pracky a susicky i automaty na praci prostredek. Vyprani s ususenim vyjde kolem 5 USD. Nekde min, nekde vic

Za měsíc odjíždím na 40 denní trek, občas bude potřeba vyprat. Poradíte mi “jak, kde, rychle a za kolik”?

@Dáša: Thank You Dasa, well job. You can update more info about the procedure when You pass it on.

@Dáša: Skvělé, děkuji za doplnění. :-)

@Petr Novák: Děkuju, já jsem tam nakonec volala a pán mi sdělil, že tohle běžně vyřizují na terminálech přímo na letišti. Tak mě nasměroval i se seznamem tam. Třeba se tahle informace bude někomu hodit. :)

@Dáša: Lepší asi bude zajít na Celní úřad Praha Ruzyně, Aviatická 12/1048, Praha 6.

@Dáša: Teď nevím, zda je vidět, co jsem komentovala – šlo mi o příspěvek ohledně vyvážení dražší fototechniky, aby nevzniklo podezření při návratu na zakoupení v usa..kde tedy nechat potvrdit ten soupis. děkuji

@Z.: Dobrý den, chci se jen doptat ke komentáři: píšete, že je potřeba vyhledat kacelář celní správy. Stačí tedy zajít na terminál 1, kde se clí zboží nebo na pracoviště v Aviatické ulici? děkuji D.

@Jirka: V clanku byla zminka o Apple. Pri nakupu telefonu pozor na blokovani. Vetsina telefonu je tu blokovana na konkretniho operatora. V Apple Storu lze koupit neblokovany.

@Jirka: Nechtelo se mi clanek cist cely, ale v podstate to tak je. I v outlet centrech je dobre narazit na akce – i outletove ceny se nekomu mohou zdat vysoke, prestoze v porovnani s CR jsou nizke. Temer na kazdem kroku narazite na Macy’s, Kohl’s, T.J.Maxx, Marshalls, Ross. Ceny jsou uvedeny bez dane – jednoduse pripoctete 10%.
Macy’s: v kazdem obchode je koutek s vyprodeji 60 – 75% i vice. Je to ale na nahodu s velikosti. Osobne tam chodim par dni pred nejakym svatkem, kdy mivaji jeste k tomu dalsi slevy. Tricko Tommy Hilfiger lze poridit od 6 do 15 USD, polo kolem 15 USD, Ralph Loren 10 – 30, Tommy Bahama 15 – 40 (puvodni cena 150)… Casto jsou ceny jeste nizsi, nez na cenovce, vyplati se zkontrolovat cenu skenerem na sloupech.
Kohl’s: velmi podobne jako Macy’s – jine znacky
T.J.Maxx, Marshalls, Ross: jsou rozesety doslova vsude. Jedna se o outletove obchody vetsich obchodnich domu nebo znacek. Velky rozsah znacek v cenach od 3 do 30 USD. Za pekne ceny maji napriklad i kufry (nejlevnejsi v Ross) znamych znacek.
Casto zabere mene casu zastavit se treba v nekolika techto obchodech, nez jet nekam do outlet centra.
I v klasickych obchodnich centrech lze ale narazit na extremne vyhodne ceny. To je ale spis o tom, stravit tu delsi cas, behem dovolene je to prevazne o stesti.

@Jirka: Jestli něco takového najdeš, tak mi to prosím pošli janalegerska@seznam.cz. Díky.

@Jirka: Ahoj Jirko, takový článek tu není, asi sis to spletl. Ale díky za inspiraci, asi ho napíšu. :-)

Zdravim, drive jsem tu nasel clanek o tom, jake jsou druhy obchodu s oblecenim, nazvy outletu a byl tam i odkaz na slevove kupony primo na jejich stranku, ale uz to nejak nemuzu nikde najit..

@Jarda: @Petr Novák: Funguje to jako dřív, když bylo Celní a devizové prohlášení.
Při odletu na Ruzyni vyhledáš Kancelář Celní správy, tam jim předložíš své fotovybavení, sepsaný seznam a pár vět o vývozu, místě,době a důvodu pobytu a necháš si to potvrdit s odůvodněním předejití problémů při návratu. Samozřejmě výrobní čísla, podrobný popis.
Čím víc si s tím dáš práce, o to lehčí by měl být návrat nebo přestup v Evropě. Počítej s časovou rezervou na vyřízení (cca 1 hod).

@Jarda: Ahoj Jardo, možná pomůže, když si s sebou do USA vezmeš, nebo do e-mailu uložíš kopie od dokladů stvrzujících pořízení fotovýbavy. Pokud budou mít čeští celníci podezření, ukaž jim pořízené fotografie z celé doby pobytu.

@Jarda:
Tohle už tu někdo řešil, škoda, že se neozval, jak to proběhlo.

Ahoj, chtěl bych se zeptat jak je to s fotovýbavou. Jsem vášnivý fotograf a tak se cena vybavení, které plánuji vzít s sebou na měsíční expedici pohybuje někde na hranici 400 tis. . Je potřeba to někde hlásit ? Obávám se zejména návratu, aby nevznikl problém, že jsem fototechniku pořídil v USA a snažím se jí “pašovat” do Evropy.
Díky za odpověď.

@Honza:
On se nejspíš na peníze ptát nebude, mě se nikdy neptali. Ale jako plus by byl zvací dopis, kde bude napsáno, že se o tebe rodina postará. Pak už kapesné nebude řešit vůbec.

https://chcidoameriky.cz/jak-napsat-zvaci-dopis-do-usa-soukromy-a-obchodni-vzor-ke-stazeni

Zdravím, za pár dní odlétám na měsíc do NY za rodinou a mám jen kapesné 200 USD, nebude to imigračnímu úředníkovi připadat málo, na to že je mi 16 let? Diky moc

Díky moc :-)

@Iveta K.: Ahoj, ten čas je tam stejný.

Zmatky tam dělá území kmene Navajo, které se rozkládá napříč Arizonou, Utahem a Novým Mexikem.

V Arizoně se totiž neuznává letní čas, v Utahu ano. Takže by se stávalo, že se na území jednoho kmene budou zhruba od 10. března do 3. listopadu dvě různá časová pásma… takže se rozhodlo, že se na území celého kmene Navajo bude používat letní čas bez ohledu na to, v jakém státě místo leží.

Ahoj, koukala jsem na TimeAndDate.com ( díky za to)
ale chtěla jsem se zeptat jak je to s časem v okolí Page a Antelope. Přečetla jsem spoustu blogů a někdo uváděl, že přišel o hodinu dříve na prohlídku Antelope (že zapomněli, že indiáni mají jiný čas).. tak jsem se chtěla zeptat jestli je stejný čas v Antelope jako v Page :) díky moc moc moc :)

@Jakub Axmann:

Nemusis se setkat s kriminalitou vubec, jako v kazdem dalsim meste USA, musis Jen lepe vybirat adresu….

@Katie:

Jake parky mas konkretne na mysli? Pokud Yosemite, Grand Canyon, proste Zapad, tak si neumim prakticky predstavit cestovani jinak nez auty…ani neznam nikoho kdo by tam vyrazil jinak. Hromadna doprava na Zapade je totiz uplne minimalni. Je to snad jen mozne ze pres organizovane zajezdy cestovnich kancelari, popr mohou byt organizovany vyjezdy z hotelu kde budete ubytovani, zkuste googlit.

Ahoj,
o prázdninách poletíme s kamarády do Ameriky a samozřejmě bychom rádi navštívili některý z národních parků. Jelikož se nikdo z nás neodhodlal k usednutí za volant, zvolili jsme si jako dopravní prostředek autobus. Dostaneme se vůbec do národních parků busem? Pakliže ano, jak je to s tím Annual Passem? Můžeme si ho pořídit i jako pěší?
Děkuji za odpověď

@Franta: Ahá super ďakujem.

@Filip:
Není žádný minimální limit. Pokud budeš mít letenku, ubytování, tak by neměli dělat problémy. Ono i záleží na tom, na jak dlouho jedeš. co vše máš v plánu…

Zdravím. Mám takú otázku. Koľko je minimálne vreckové chcem chcem letieť do USA New York ??? Pýtam sa to z toho dôvodu lebo som nedávno počul že s malou sumou vo vrecku ťa nepustia. Tak chcem vedieť že ako to je ?

J

nic není vycucané z prstu … po 5leté zkušenosti z los angeles …. mám svate právo …evropu informovat o zkutečnostech ….. jinak jak jsem řekl názor na LA muže mejt každej svuj ….. buch žehnej americe !!!!!

@Jakub Axmann: Lide se tu snazi ziskat seriozni informace, takze vuci nim neni fer tu uvadet informace tzv. vycucane z prstu. Oficialni informace o kriminalite i zamestnanosti, potazmo slozeni obyvatelstva v jednotlivych castech LA, LA County lze pomerne snadno dohledat.

J

ano. je to tak !

J

Los Angeles – ta kriminalita je tam asi v cely L.A. na 75% …. ale na život vtomto velkoměstě stoji zato …. horší je to s práci z 85% ji zastavají umínění mexikáni ….

@Roman: Za 20 dni stihnete “vsechno”. Jeden smer bych vzal po PCH (po pobrezi) druhy smer parky. Yosemite, Sequioya, Death Valley, Las Vegas, Grand Canyon. V pohode byste meli stihnout jet i dal na vychod – Zion, Monument Valley, mozna Bryce, Horseshohe, Joshua, …

@Roman: Ahoj, mrkni na naši mapu s tipy na výlety po USA. Každý čtvrtek tam přibývá vždy jeden nový profil národního parku. :-)

@Roman:
A co vás zajímá?
Road trip?
Jeďtě po https://en.wikipedia.org/wiki/California_State_Route_1 Je to ale “nuda”, po pravé straně stále oceán. :-) Cestou se dá vidět dost zajímavého
Parky?
https://www.nps.gov/seki/planyourvisit/nearbyattractions.htm

Je těžké radit. 20 dní je docela dost a dá se tak toho spousta stihnout. Vy víte, co vás zajímá, proto se koukněte, co Kalifornie nabízí a udělejte si rámcový nebo rovnou detailní itinerář.

Doporučuji Google a YT, zadat Roadtrip SF – LA, (west coast) California travel tips a tak…
Z výsledků si pak udělat obrázek, co se dá vidět, co vás z toho zaujme a naplánovat cestu.

Takhle to “dopadlo”, když vyrazili Angláni. Taťka “blázen” vše zdokumentoval.

Tady je cesta po pobřeží z LA do SF
https://www.youtube.com/watch?v=zgUm1Cf6g90

Tohle je zajímavé, je to česky, dá vám to přehled, ale takhle bych rozhodně necestoval. Ukázkově nezvládnuté plánování a Amerika takzvaně z rychlíku.

Ahoj,

chystame se na 20-ti denní cestu ze San Franciska do Los Angeles. Nejdriv jsem si myslel, ze nic moc planovat nebudeme, pujcime auto a pojedeme :-) muzete mi prosim poradit nejakej okruh, abychom meli alespon zhruba predstavu co bychom meli videt?

moc diky Roman

Ahoj Lindo, obvykle ano, nicméně ve větších městech jsou i kluby, do kterých vpouští i od 18 let. Nicméně alkohol si zde nedáš.

Piti od 21 let je jasnacka, jak je to ale s vpoustenim do klubu ? Taky od 21 ?