Komentáře k článku Dovoz potravin do USA: Přehled, co se smí a nesmí dovážet

↩️  Dovoz potravin do USA: Přehled, co se smí a nesmí dovážet
💬  Celkem 519 komentářů, zobrazuje se posledních 500. Nejnovější jsou nahoře.

Dobrý den, jedu do Ameriky za kamarádkou a chtěla bych se zeptat, jestli bych si mohla s sebou do letadla do příručního zavazadla vzít práškové instantní jídlo např. MANA, Dobrý hostinec apod. třeba tak cca celkem 10 balení.
Děkuji za odpověď.
E.

Můžu poslat do USA koření (gulášové, mletá paprika, kmín, majoránka, bobkový list a nové koření ) a stačí do celního prohlášení zadat Spice ?

@Olga: Ahoj Olgo, myslím, že s tím nebude problém. :-)

Zdravím, mohu si do USA vzít malou krabičku vánočního cukroví? Poslala bych to spodním zavazadlovým prostorem. Děkuji

Dobrý deň, prosím ideme na Miami za rodinu a chcem vziať 2 ks veľkých 2kg balíkov vanilkoveho cukru. Je to v takom sedom veľkom obale. Myslite že Ok alebo môže podliehať kontrole? Ďakujem krásne :) je to v obale ako na tomto odkaze: https://formickaren.sk/produkt/vanilinovy-cukor-liana-1kg/?gclid=Cj0KCQjw4vKpBhCZARIsAOKHoWSbihXqujtGZWRQYCZOujV4JWTG2RLCV6Xp_x9qxSWHWMgQXyFbBQIaAnxCEALw_wcB

@Romana: Dobrý den, Romano, ano – kypřící prášek a sušené mléko pro kojence je v pořádku. Užijte si návštěvu! :-)

Dobrý den, mám dotaz ohledně kypřicího prášku do perniku ( v USA ho neznají) a sušeného mléka pro kojence – Sunaru. Lze ho prosím posílat a převážet ? Jsem babička a letím za vnukem. moc děkuji

@Alice:
Protože beru více léků, měla jsem pro případ kontroly seznam léků ( vč. užívání), potvrzené prakt. lékařkou. Při kontrole to stačilo.
Měla jsem 1x v odbaveném zavazadle a 1x v příručním – pro případ že by odb. nedošlo.
Anna

@Martina: Ahoj Martino, s těmito doplňky by neměl být problém. Doporučuji původní obal, aby bylo zřejmé, o co se jedná. :-)

Mám dotaz ohledně suplementů – probiotika, hořčík, melatonin, omega 3, multivitamín atd. Je toto do USA povoleno převážet jak v příručním tak v odbaveném? A je nutně potřeba je mít v original obale? Moc děkuju :)

Dobrý den, mohu prosím vezt do USA litr domácí slivovice jako dárek? Moc děkuji R.

@Hanka: Dobrý den, obávám se, že tohle neprojde a že vám utopence zabaví. To je asi to nejhorší, co se může stát. Plus je možné, že vám sklenice s utopenci během přepravy praskne.

Dobry den, letime do USA za synem. Jedine, co by chtel jsou utopenci. Jsou ve sklenene konzerve. Skoro jsem rozhodnuta je vzit a napsat do prohlaseni (drowned sausages?). Co si o tom myslite? V nejhorsim mi je zabavi?
Diky, Hanka

@Ivetka: Dobrý den, Iveto, obávám se, že bryndza spíše neprojde. Nehledě na fakt, že po tak dlouhé cestě už by mohla být stejně nepoužitelná. :(

Dorý deň chcem sa spýtat, v oktobri letím na návštevu dceri v usa a chce aby som jej priniesla bryndzu, ale ako to čítam vyzerá to ako problematická potravina, hoci niekde sa píše že v originálnom obale sa môže. Dakujem za odpoveď

@Martina Kroutilová: Ahoj Martino, s tím nebude problém.

M

Dobrý den, můžu si s sebou vzít kupříkladu KetoDiet sáčky s nápoji?

Dobrý den, můžu vzít dceři domácí džem z bezinek a med z bezinek? Případně doma vytvořené mastičky z měsíčku lékařského nebo jiných léčivých rostlin? .

Hezký den,
letíme na Aljašku a chci se zeptat máte někdo zkušenosti s tím, že jste si s sebou do odbaveného zavazadla brali adventure menu nebo něco podobného na tento princip? Samozřejmě většina těchto menu obsahuje maso a nevím zda je ze strany USA toto v pohodě a akceptovatelné či nikoliv, když to bude zabalené v originálním balení. Jelikož ale budeme kempovat v přírodě, daleko od civilizace, tak by pro nás právě tento typ stravy byl nejpohodlnější.

Děkuji moc za odpověď a případné rady 😊

Dobrý den , chci vzít do USA jako dárek domácí slivovici, zabalenou do dvou půllitrových plastovek . Bude s tím nějaký problém? A k tomu půl litru originál Fernetu? Děkuji.

Dobrý den, letíme na Floridu a chtěla bych se zeptat jestli léky pro vlastní potřebu (tlak, cholesterol atd.) musí být v originálním balení (nebo v dávkovači)? Léky si nechám v příručním zavazadle, kdyby se mi kufr někde zatoulal. A opravdu k tomu musím mít doklad od lékaře, že je beru? V AJ ? Děkuji za odpověď.

@Eva: on to totiz nepriznal a US obcani se tak neresi protoze ti prochazi jinou kontrolou. Tatarku nemuzete jsou tam cerstva vajicka. Pokud na to prijdou mate pokutu, pokud to priznate, vyhodi to. Jeste je 3. Moznost a to proste risknout a doufat ze zrovna vas nebudou prohlizet. Neni nad to mit trochu adrenalinu po 20ti hodinach cesty a 2 hodinach cekani na imigracnim kdyz si ji prece muzete udelat z majinezy, cinule,okurek, hortice, sul, pepr – to je vse bezne dostani. Hlavne ze US jsou mistri na omacky, koupite stovky druhu bezne v obchode. Radeji si dovezte alkohol, ktery je podstatne drazsi

@Marcela: vsude koupite susene drozdi, s cerstvym je to problem ale v polskych obchodech to sezenete. Vzit sebou je troxhu na zvazenou, mozna dobre u celniku priznat a kdyztak vam to vyhodi.

@Ondra: v potravinach nemuzete mit maso ani vajicka. Polud na to prijdou budete mit problem. V US jsou takove to potraviny bezne v obchodech, kupte to tam.

@Zdenda: To je bez problémů, ale je to trochu jako nošení dříví do lesa. :-)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti s dovozem instantní stravy(Vitana, STS, atd). Děkuji za odpověď

@Radek:
Pivo se bere jako pivo. :-)
6 plechovek by neměl být problém, také jsem posledně bratránkovi 6 nebo 8 na ochutnání vezl. Jen bych to dobře zabalil, třeba do obalu od Pringles se plechovka vejde.

Nevím, jestli byly nějaké změny, moc tohle nesleduji, vozím stále +/- to samé. Ale kdysi to bylo (bezcelně) 1l tvrdého (nad 22%) nebo 2l měkkého alkoholu (pod 22%) nebo 4l tichého vína (neperlivé) nebo 16l piva. Může se to kombinovat, ne sčítat. Vzít toho můžeš víc, ale to ti nejspíš proclí. A taky pozor na maximální povolené množství s ohledem na bezpečnostní předpisy v letecké přepravě.

A samozřejmě ti musí být více než 21 let.

Ahoj. Letím do USA, prosím o informaci. Chci si sebou vzít 6x 0,5l plechovek piva. Jak se bere pivo jako takové. Děkuji.

Dobrý den,
letíme v březnu do LA za rodinou na svatbu a jako cukrářka bych jim ráda upekla koláče a věnečky. Mouku tam snad seženu, ale seženu tam i čerstvé droždí? Nebo mohu ho vzít případně s sebou? Děkuji.

Dobrý den,
nevíte prosím, zda si můžu dovézt lyofilizovanou stravu? Něco takového: https://www.rockpoint.cz/znacky/summit-to-eat

Dobrý den, a jak je to s dovozem Tatarské omáčky? Zeť, občan USA, si ji již 2x odvezl, a prošlo to. Já do USA poletím poprvé, a tak mám trošku obavy.. Nevím, zda na své občany nejsou tak moc přísní, jako na cizince.
Děkuji, Eva

@Blanka: Dobrý den, Blanko, já bych tam zaškrtl no. Nemusíte mít strach, tohle bude bez problémů. :-)

@Petr Novák: Takže mám v Celním prohlášení zaškrtnout v řádku 11 a) YES ???

@Blanka: Dobrý den, Blanko, to je bez problémů. Nevezete ani maso, ani rostliny, ani sýry. Potraviny doporučuji dát do odbaveného zavazadla, bude to pro vás pohodlnější. :-)

Chci přivézt vnukům do Atlanty 20 kusů tatranek, 5 balení lázeňských oplatek a pro snachu 5 pytlíků kmínu (prý ten v USA má úplně jinou chuť, než ten český). Co mám zaškrtnout v celním prohlášení ? A mám to dát radši do odbavovaného zavazadla nebo do kabinového kufříku ?

@Standa:
Může a těch pytlíků může vzít i víc.

Dobrý den.. dnes se jedna stará paní ptala jestli nevím zdali může odvézt vnukům do USA 2 pytlíky bonbónů… Konkrétně bonpari a hašlerky

@Romana: Také bych chtěla sestře poslat po vnukovi České buchty Vitana v krabicích, prošlo vám to?

@Anna:
Odpověď už tu je.
Vzít si s sebou můžeš 200 cigaret nebo 2kg tabáku.
Ale ty máš nejspíš smůlu.
V USA si můžeš koupit a kouřit tabákové produkty nebo e-cigarety od 21 let.

https://en.wikipedia.org/wiki/U.S._history_of_tobacco_minimum_purchase_age_by_state#Laws_by_state

Dobrý den, chci se zeptat…. Někdy do konce mesice poletim do USA. A zajímalo by mě jestli někdo nevi jak je to s tabákem, je mi 20 ale nevim jestli si to muzu přivést s sebou nebo jestli by mi to vůbec prošlo kdybych si nakoupila s sebou.

@Simča:
Když do celního prohlášení nic nenapíšeš, tak to znamená, že nic nevezeš. Když se tě celník zeptá, zda něco vezeš a ty řekneš pravdu, tak si bude myslet, že něco tajíš, když jsi nic nevyplnila. Stejně tak, když bude chtít otevřít kufr a uvidí, že něco vezeš, přitom máš prázdný papír. Jak tě napadlo nic nevyplňovat? To že můžeš mít 1l bezcelně neznamená, že ho zatajíš/nepřiznáš, pouze za něj nebudeš platit.
Koukni na zprávy na internetu, jak dopadli lidi, co vezli “běžné” jídlo do Austrálie na nepřiznali to. Státy nejsou tak striktně přísní, ale nepřiznání dovozu může být také problém. Já tam vždy něco napsal nebo v kiosku označil a vždy pohodě.

Dobrý den, chápu dobře, že do formuláře celní deklarace nemusím uvádět půl litru alkoholu a pár oplatků? Děkuji za odpověď.

Zdravim, chtěla bych vzít do Ameriky, polotovar na pečení buchet, bábovky. Takové ty v krabicích. Bere se to jako mouka? Mohu to vzít? Díky za radu.

@Radim: Nezabudaj, ze potraviny musis kupit aj tu. Ked sme boli v US v 2018, ceny potravin boli porovnatelne s nasimi cenami. Ano, kurz USDEUR bol niekde inde, ale aj v US mas retazce, kde kupis jedlo lacno vcitane grilovanych kuriat a podobne. Takze si to zober takto……

a/ nakupis tu potraviny za 50000 CZK, pricom riskujes, ze ti z toho cast vyhodia alebo vsetko vyhodia. Kedze ofiko nemozes niest tusim maso a ovocie by sa ti domackalo, takze si mozes zobrat sladkosti a cestoviny. A tie veci aj tak budes musiet kupit v US

b/ potraviny budes kupovat tam, ale namiesto 50000 CZK zaplatis v prepocte 55000 CZK.

Stoji ti ten risk za tie peniaze? Lebo tak ci tak tie potraviny musis kupit a tu ich nekupis moc lacnejsie

Robo

RADIM.
Koupíš tady vše. Vzít si můžeš povolené potraviny. Množství přiměřené době dovolené. Pak záleží na kontrole. Otázka stojí ti to za to? Nemá to cenu. Koupíš – ceny různé ale koupíš vše i za dobrou cenu. Chápu vstupné a něco pro sebe koupit. Ale varit si ve státech počas dovolené nemá cenu. Je to na tobě. Na jak dlouho jedeš? No a jak pak řešíš pojištění kdyby náhodou něco? Víš že tady je vše drahe – léčba a zuby. Koukni seznam a od každého trochu.

Chápu váš komentář, ale tento typ ponaučení nepotřebuji, potřebuji vědět zda je to povoleno.

Netahat jídlo, netahat jídlo a netahat jídlo. Narovinu, jestli nemáte dostatečně našetřeno, tak jeďte za rok nebo jeďte na Mácháč. Tam jídlo koupíte a ceny nejsou zase tak rozdílné. Jasně, něco je dražší než tady, ale je to dovolená v Americe a nemá cenu tam sockovat. Jedete tam kvůli zážitkům, ne zkoušet recepty ala Hruška a Babica.

Ahoj jedeme s přítelkyní do Nyc a chceme to pojmout, co nejvíce lowcost (jsme studenti). Je možné si vzít třeba 10 kg povolených potravin? Chceme si vařit snídaně a večeře.

@Laad:
https://chcidoameriky.cz/leky-do-usa-povolene-a-zakazane-leky-do-usa-pravidla-pro-dovoz-pro-vlastni-potrebu
Je potřeba vědět, který lék je na předpis a to i v USA. To, že se to u nás koupí volně, neznamená, že si to můžu s sebou vzít. Chce to mít s sebou dobrozdání (ideálně přeložené do AJ) od lékaře, že ty léky užívám a potřebuji. Třeba nebude potřeba, ale raději mít a nepotřebovat, než nemít a potřebovat. Standardní léky stačí mít v originálním balení.
U potravinových doplňků bych s sebou netahal nic, co se tam dá koupit. A myslím, že tam je dost slušný výběr, i ten ječmen tam seženeš.

Koukni na odkazy u článků a třeba i sem https://www.cbp.gov/travel/clearing-cbp/bringing-agricultural-products-united-states

Prosím jak je to s dovozem léků a potravinových doplňků (pro osobní potřebu) a třeba taky zelených potravin (zelený ječmen v prášku)?

S tím mákem to asi neprojde , podle amíků je to opium. Posílala jsem synovi mletý mák s cukrem originál zabalený v balíku a neprošlo to, balík vyrabovali‍♀️‍♀️‍♀️

@Milena:
Pokud vše bude v originál obalech , tak by neměl být problém. Ale je možné, že i tak budou chtít prověřit obsah.
Jen ten mák bych radši nebral. Ten náš je sice “potravinářský” a obsah alkaloidů (morfin, kodein atd) je nižší, než stanovuje EU norma, ale nemám tušení, jak to mají Amíci. A navíc se tam dá koupit.
Už se tu na něj pár lidí ptalo a radili jsme jak to nebrat, tak i že by to mohlo projít origo balené. Ale nikdo pak nenapsal, zda ho bral a jak to dopadlo.

Zdravím, poletíme na Roatán přes USA, kde jednu noc budeme spát a kufr si musíme vzít s sebou na hotel. Chci si dovézt vanilkové pudinky, prášky do pečiva, hrubou mouku a mletý mák. Z toho mám největší obavu, prý je tam zakázaný. Ten jsem tam ještě nevezla. Máte někdo zkušenosti?

@Dagmar:
Pokud to bude v originál obalu, tak by problém být neměl. I tak bych ale počítal s kontrolou. Přeci je to jen bílý práček. :-)
Někde se to tu v diskusi už řešilo.
Mesi (místní Kaliforňan) dokonce psal, že se tam dají koupit ingredience na domácí knedlíky. Ale chce to vědět kde a co koupit. Nesežene se to v každé sámošce.

Dobrý den – Mohu si vézt knedlíky v prášku?Teď mi odpoví někdo na co to vozíte?Ale byli jsme u dcery 2krát a hrubou mouku ne a ne sehnat a z té jejich kukuřičné to je hrůza připadá mi to jak kdyby ty knedlíky byly se smetků po zemi.Díky za odpověď Dagmar

@Simencova Eva:
V tom není problém.
Osoba nad 21 let, může dovézt 1l tvrdého (bez cla, vice se musí proclít) a Becherovka je jen likér. Také jí beru s sebou.
https://help.cbp.gov/s/article/Article-190?language=en_US

S

Chtěla bych převézt dvě pulitrove becherovky a nějaké bonbóny haslerky. Dala bych je do kufru. Děkuji

@Simča:
Při takovéto otázce mě vždy napadne otázka: Proč chcete vozit takovéto kraviny někam, kde je mají?
Letím přes půl zeměkoule a vezu si instantní nudle. Já měl za to, že doba řízků a chleba už je pryč.

Doporučuji si prostudovat https://hdoa.hawaii.gov/. Hawaii je ostrovní stát a proto se snaží minimalizovat dopady dovozu nevhodných věcí na zdejší prostředí.
Osobně si nevybavuji žádnou speciální kontrolu při příletu. Jen při odletu jsme před odbavením museli dát kufry do “agricultural scanneru”, jestli se nepokoušíme odvézt něco zakázaného. Kytky, semena, korály a tak.

neví někdo, jak je to s dovozem potravin na Havaj? mám na mysli těstoviny za 5minut ,instatní polívky apod. do států nebyl problém, ale někde jsem četla, že na Havaj je to s dovozem jiný.
dík Simča

Ahoj, letíme do USA s pejskem, nevíte někdo jestli můžeme převážet a případně kolik kilo psích granulí ? Díky

@Jozef:
Standardně je to buď a nebo.

You are permitted to bring 100 cigars or 200 cigarettes or 4.4 lbs.(2 kg) of smoking tobacco or one roll (“stock”) of snuff (persons of 21 years or older) or combination thereofor into the US duty free.

@Jana:

Letim do usa a chcem zobrat 200 ks cigariet.
Mozem k tomu zobrat aj tabak? Dakde som cital ze 2kg tabaku ak to neni z kuby.
Dik za info.

Zdravím, mám v plánu si vzít s sebou do letadla do odbaveného zavazadla bylinné tinktury s obsahem alkoholu (v součtu to bude kolem 0,5 l). Ty chápu, že budou pravděpodobně spadat klasicky mezi alkoholické nápoje, je to tak? Dále si s sebou do kufru beru desinfekci na doplnění o obsahu 1 litru, spadá to také mezi alkohol v rámci toho jednoho litru? Nebo jak je to s denaturovaných lihem (je to tekutá desinfekce do spreje) a případně nějakými těmi desinfekčními gely?
Mám pak mezipristani v Chicagu, s pokračováním do Denveru. Kde se bude všechno toto s celnikama řešit? V Chicagu nebo v Denveru.
Děkuji

@Dagmar: Bohužel, dalo se očekávat. Letos je USA pro turisty pasé. Kdoví, jak to bude příští rok, ale počítám, že do té doby už se najde možnost jak cestování otevřít. Přeci jen to je na spoustě míst US skoro jediný zdroj příjmu.

Tak už jsme dojeli.

Letíme do A-y na podzim(snad)tak chci vědět všechny novinky.

Zdravím,
mám otázku ohledně cigaret, vím že můžu 200 ks na osobu, jedeme ve třech a máme jeden společný kufr,každá si chceme vzít karton cigaret, můžu to hodit do jednoho kufru, nebo si můžu vzít cigarety do příručního zavazadla?
Děkuji

@Franta: Děkuji za informaci.. :)

@Nikol:
Platí to pro tekutiny obecně a alkohol je tekutina. Takže, leda byl nakoupila ty malé miniatury. To je ale dost drahá varianta vzhledem k jejich ceně. Nebo pak něco koupit až uvnitř letiště v “Duty Free”, s tím by problém už být neměl.

Zdravím,
řešil se tu převoz alkoholu.. jak je to ale, když jedu jen s příručním zavazadlem, kde je u tekutin řečeno max. 1l po max. 100ml? Platí to i na alkohol? Nebo je. kosmetiku? Uvazuji celou dobu jak dovézt alkohol jako dárek když nemám zavazadlo v podpalubí kam bych jej uskladnila.

Předem děkuji za odpověď.

Nikol

@Franta: Nejsem žádná svatá prostota, zakázané potraviny jsem hodně studoval, zdůrazňuje se maso ve všech formách, o zelenině jsem nalezl zmínku, že ta zakázána není. A že “jsem dopadl ještě dobře”, je zbytečné strašení, jak správně píše Franta, tak to především musíš přiznat, nestane se nic jiného, než že to chtějí ukázat, chvíli nad tím dumají a dohadují se, a pak to teda vyhoděj.

@Franta:
Nic vyhazovat nemusíš. Jenom je důležité to přiznat na formuláři respektive imigračnímu. V případě, že je to zakázané, tak ti to zabaví a vyhodí/zničí. Problém nastane, pokud to nepřiznáš, pak pokud ti najdou nepovolené potraviny, riskuješ pokutu.

Každopádně souhlasím s tím, že je lepší nebrat takové věci vůbec a máš klid.

@Alex:
Svatá prostoto.
Dopadl jsi ještě dobře. Není to tak dlouho, co tiskem proběhla zpráva (dával jsem to i sem), jak Američanka dostala pokutu za “propašování” jablka, které navíc dostala na palubě od letušky. Nejspíš ti to tak nepřijde, ale tohle je jedna z cest, jak se po světě rozšiřují nepůvodní druhy. A nemyslím tím jen ty rajčata, ale i “breberky” na nich a v nich. Na tohle opravdu pozor. Pokud takovouhle sváču nesníš cestou, tak ji vyhoď ještě v letadle, případně na toaletách před imigračním.

Při příletu do San Francisca jsem přiznal do celního prohlášení pár rajčat (z vlastní zahrádky), imigrační úředník je chtěl vidět, šel se někam ptát, pak vložil můj pas do uzamčených desek, s tím jsem musel pokračovat na kontrolu zavazadel, tam ten další chtěl ta rajčata zase vidět, zase se šel někam ptát, přišel, rajčata vyhodil do pytle, pas odemkl a mohl jsem vstoupit na půdu (USA). (Pak jsem zjistil, že jsem měl v batohu ještě pár dalších…)

@Denisa: ja by som neškrtal že veziem pôdu. Od Frantu je tam popísané, že hocijaký dovoz pôdy podlieha schváleniu a toto schválenie musíš mať vopred. Ale že trošku piesku na dekoračné účely väčšinou pustia bez problémov. A to trochu piesku na svadbu podľa mňa spĺňa. Ale že si to máš vopred overiť s regulačným úradom. Takže ak si nechceš písať s regulačným úradom vopred by som nepriznal nič

Ahoj, chci se zeptat, jak je to s dovozem čokolády, jedu to Tampy ke známému, který má děti a tak jim babička chce poslat nějaké čokolády.

@Franta: Děkuji moc za zprávu. Takže v celním prohlášení bys zaškrtl, že vezeš zemědělskou půdu? Děkuji ještě jednou. D.

@Robo: Děkuji :)

@Denisa:
Já si taky z USA dovezl kalifornský a hawaiiský písek, bez problému. Opačně bych byl ale opatrnější. Jde o to, že bez rozboru nikdo neví, co písek obsahuje a mohlo by se tak do USA zanést něco nežádoucího.

Ale podle https://www.cbp.gov tu šance je.
Soil, Sand and Minerals

Soil-borne organisms threaten both plants and animals. If you visited a farm or ranch in a foreign country, agricultural specialists may have to examine and disinfect your shoes or clothing. Vehicles must also be cleaned of any soil. No soil or earth of any kind is allowed into the United States without a permit issued in advance by USDA Plant Protection and Quarantine Permit Unit. Pure sand, such as a small container of decorative beach sand, is usually allowed. Always check with the permit unit.

@Denisa: Ahoj,

myslim si, ze nebude problem. My sme niesli piesok z US domov. Rataj ale z tym, ze ten kufor urcite otvoria koli security ;-)

Robo

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda někdo neví, jestli je problém, když budu převážet písek v pet lahvi, cca 0,7 litru?
Je to písek z Českých hor, vezu ho na svatební obřad.

Děkuji za odpověď. Denisa

@Ivka: no jist v Americe české masové konzervy….. a ještě se tvářit ze to je zdravější , než koupit maso tady , když si tazatelka rada sama vaří . A vozit do Ameriky fazole je vážně jako tahat dříví do lesa . Helena
Dodávám že včera jsem byla kontrolována ( vracela jsem se po návštěvě Čech ) a byla jsem vytypovaná na agriculture checking či jak to nazývají . A nejspíš už v letadle, protože celník na bráně věděl , ze letim z Čech . Otázky se motaly okolo masa a párků , pudinkové prášky(20) , ani hromada Fidorek a ledových kaštanů je nezajímala. Asi mají s Čechama smutné zkušenosti.

@Ales:
2l mít můžeš, pokud je ti nad 21, ale měl bys je přiznat a ten jeden proclít. To, že bývají celníci někdy benevolentní je fajn, ale nemůžeš s tím počítat.
Píšeš, že víš, co je na papíře. Takže víš, co je správné. Pokud chceš zkusit, jestli ti to projde, tak je zbytečné se ptát, to ti totiž nikdo nezaručí. Zkušenosti ostatních napoví, ale neřídil bych se tím. Můžu ti tu napsat, že i mě to několikrát prošlo, posledně jsem dokonce neúmyslně “propašoval” jablko, ale rozhodně ti nenapíšu, klidně si to vem, to je v pohodě.

@Franta: Ja se ptam kvuli ziskani nejakych praktickych informaci, jak to siutecne je. Ze nesmim jsem si na papire taky precetl, ale ani dospely nesmi provezt 2l domaci slivovice a ocividne se to podle komentaru obcas podari… jinak samozrejme pocitam s tim, ze kdyz bude mit urednik blbou naladu, tak vsechno vyhodi.

@Ales:
Jasně, že se to řeší, stejně jako u alkoholu nebo sexu. Nikoho ve Státech nezajímá, co můžeš tady.
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_age
U cigaret se to dělí na věk od kdy můžeš kouřit a na věk od kdy můžeš cigarety koupit. Ten první většina států neřeší, koupě je omezená nad 18 let, někde až nad 21. U nás je to 18, takže mi ta otázka přijde bezpředmětná.
Stejně jako bys u sebe neměl mít flašku slivovice, tak bys neměl mít cigarety. Ale co uděláš, je tvá věc. Na druhou stranu je pravda, že CBP na svém webu řeší věk u dovozu alkoholu, ale ne u cigaret.

Ahoj, zitra rano letim a az ted mi doslo, ze by mohl nastat problem s cigaretami. Resi se nejak, pokud dovolene mnozstvi dovazi sedmnactilety?

@Olina: To je strašně individuální. Záleží, co chceš platit v hotovosti a co kartou. Já si většinou beru kolem 1000 usd s tím, ze kromě ubytování a auta platím většinu hotovosti.

Dobrý den , příští měsíc letíme s manželem na 18 dní na Floridu, chtěla jsem se zeptat kolik je optimální mít sebou v hotovosti .Děkuji

@Franta:

Tak to nerada ctu :-/ dekuji za odpoved

@Lucie L.:
Řešil jsem něco podobného, když jsem chtěl vloni poslat bratránkovi do USA “sadu” plechovek piva ke 115. výročí HD. Vše vymyšlené, nerozbitně zabalené a v Praze na hlavní poště mě “vyhodili”. Prý je nové nařízení a balíky pro leteckou přepravu nesmí obsahovat tekutiny. Po zemi a lodí, prý balíky do USA nedoručují.

Hezke dopoledne,
radi bychom jako podekovani poslali do USA kamaradovi balik s ceskymi potravinami co se tam nedaji sehnat. Radi bychom prihodili i lahev jeho oblibenehoho Ferneta. Jak je to s mnozstvim pri posilani ? Stejne jako pri prevazeni letadlem ?

Mozna je zde jiz psano a prehledla jsem….
Dekuji.

@Michaela: ještě bych dodala, že se jedná o mrazem sušené ovoce.

Dobrý den.
Ráda bych se na vás obrátila s dotazem, zda do Ameriky s sebou mohu jako malý dárek pro rodinu přivézt sušené ovoce od značky MIXIT, konkrétně je tam banán, jahody, maliny, ostružiny, černý rybíz. Balení má 70g.
Děkuji

Ahoj,

jedu do Ameriky na 3 měsíce na WaT a ráda bych si s sebou vzala větší množství Many (práškové jídlo, cca 2-3 krabice). Jasně, podobné náhrady se tam dají koupit, ale chuťově i složením mi vyhovuje Mana, i v recenzích si v porovnáním s místními alternativami vedla dobře.
Určitě půjde do odbaveného kufru, mám i prohlášení od výrobce o tom, co to je (v aj), jde mi spíš o to množství. Netušíte někdo, jestli berou z hlediska množství v potaz to, na jak dlouho člověk jede? Předpokládám že v tomhle množství (a vzhledem k tomu, že s sebou budu mít asi i nějaké další tyčinky atp., protože z letiště jedu rovnou do hotelu, kde budu pracovat, který je v horách) napsat do deklarace a doufat, že s tím nebude problém?

Díky moc za odpověď :)

To já teď naposledy “propašoval” jablko. Měl jsem ho na sváču, až budu čekat na přestupu v Paříži, ale kvůli zpoždění, jsem letiště proběhl a u letadla byl 5min před zavřením gatu. No a na jablko jsem úplně zapomněl. Vzpomněl jsem si až v Detroitu při čekání na kufr. Sám jsem sem dával článek o té paní, co měla jablko od Delty a dostala pokutu. Nikde žádný odpadkáč, jen tak někam ke sloupu jsem ho položit nechtěl, ještě by mě někdo viděl a zavolali by SWAT, pyrotechniky, ATF, NSA a určitě i Mitche Buchannona :-), takže jsem si dal batoh na záda, vzal kufr a odkráčel s úsměvem středem. Zabralo to a nikdo si mě nevšímal.

@Jiří:
Tyto věci můžeš normálně přivézt. Jen je musíš zadeklarovat – pokud procházís imigracnim přes kiosek, tak je tam otázka, jestli vezes potraviny. Nás se pak jen úředník zeptal, co vezmeme a pochválil nás, ze jsme asi jediní, kdo to správně zadeklaroval.
Co se muže stát je, ze pokud vezes něco zakázaného, tak ti to vezmou a zničí, ale v případě, ze to přiznas už u kiosku, nedostaneš pokutu.

Vlastní zkušenost.
V minulé cestě v NY na letišti JFK jsem čekal na kufr. Bylo to až po pohovoru na emigračním. Tak jak čekám než po kolotoči kufr dorazí, tak 5 metrů vedle mě šel policajt se psem. Hledal potraviny.Zastavil se u tašky jiného cestujícího. Policajt se zeptal, co má za jídlo v tašce. Paní vyndala banán. Počkal s ní až jí dorazil kufr a odvedl jí ke kontrole všeho co měla. Já jsem na to úplně zapomněl, je spousta potravin pro dovoz zakázaný. Měl jsem v tašce housky se salámem a v kufru klobásy. Měl jsem neuvěřitelné štěstí, že se zastavil o 5 metrů vedle mě, protože moje housky by našel. Nesmíte mít ani to, co Vám dají v letadle, to tam musíte nechat. Takže až uvidíte psa při čekání na kufr a máte zakázané potraviny, můžete mít dobrou zábavu hned na začátku.

Dobrý den, je možno si přivézt do USA krabičky s cigaretami na IQOS? Popřípadě jaké množství?

Jinak dík za ten obchod, neznala jsem, ani jsem o něm nečetla, chci jet kolem Silvestra do NY, podívám se. Například pistácie co jsem si koupila ve slevě v TJ Maxx byly totálně luxusní, tak velké a dobré jsem nikde v Evropě nejedla. V tomhle je to oproti nám neuvěřitelné.

Ale samozřejmě má Walmart i dražší sekci, pak ovšem je to pro mne finančně nevýhodné. Nesouhlas mi nevadí, každý máme své zkušenosti. Osobně jsem super kvalitní věci ve formě bio kupovala v TJ Maxx zlevněné – z Evropy a ze světa, ať už čaje jako moringa nebo kakao s největším obsahem, pistácie, oříšky. Shlédla jsem i na youtube videa pár Čechů v Americe i ohledně Walmartu a dojmy měli jako já. Je jasné, že sýry se mi vyplatily dovézt či šunku, protože pokud chci kvalitu, cena dobrá není. Takže jsem ráda za svůj zdravý rozum a praktičnost, dost jsem ušetřila, ani na jedněch mandlí v čokoládě a že jsem jich snědla dost, nebyl uveden obsah kakaa. Ale je to jen můj pohled a mé zkušenosti, když tu čtu, jak někteří v kufru řeší jednu blbou tyčinku, chci uklidnit, že je to zbytečné. Byla jsem jen v NY a tam jsou ceny jinde, jak je známo. Každý musí zažít a poznat sám.

@Ivka: Predpokladam, ze ty informace, ktere jsi ty vysypala, mas nejak podlozene. Budiz, ale dovolim si nesouhlasit – a to temer se vsim. Ano, Walmart je jeden z nejlevnejsich retezcu, ale ze by byl synonymem nekvality, to bych si tvrdit nedovolil. V kazdem obchode (a to i v CR) mas na vyber z extra levnych potravin (muzeme je povazovat za mene kvalitni, ale…) i z drazsich (povazovanych za kvalitnejsi). Pokud vynechame retezce, ktere se vyslovne zameruji na kvalitu, tak Walmart taktez spada do kategorie popsane v predchozi vete. Rozpis slozeni: ano, neni to povinne jako v EU, ale vybrala jsi ponekud nestastny priklad. Zrovna regaly s cokoladou jsou prehlidkou procent :o) A paradoxne na cokoladach dovazenych z Evropy to chybi. Duvod se nabizi, protoze procento bezne v Evrope je v USA povazovano spise za nizke. Samozrejme jsou v nabidce i s nizkych obsahem, ostatne jako u vetsiny produktu – ode vsecho (ne trochu) hodne.
Ale vynechame-li retezce ekvivalentu Tesco, tak bych ti asi doporucil Trader Joe’s. Ten se radi k obchodum, ktere rady spojuji sva jmena s lepsi kvalitou a je z nich cenove nejprijatelnejsi.

On NY je právě finančně specifický, že tam levné markety ohledně jídla nejsou typu Walmart.

@Ivka: V NY jsem si sám nevařil, takže nevím jak to tam vypadá. V Kalifornii a na Floridě byl Walmart na každém rohu, a s kvalitou jsem žádný problém neměl. Naopak jsem byl příjemně překvapen výběrem čerstvé zeleniny a masa – jelikož běžný Američan není příliš vyhlášeným kuchařem, obával jsem se, že nabídka bude mnohem menší.
A co celiatik nedocení, ale pro mě byl malý zázrak – mají tam bagety, které nejsou sladké.
(pro mě je sladké pečivo asi tím největším peklem Ameriky)

@Ivka: a druhá věc je, že pokud jedu například jen do NY, Walmart je tam jediný, někde na periferii za Brooklynem dostupný autem

@Vašek: jenže kvalita ve Walmartu je tragická, pokud tedy už chci kupovat jídlo aspoň nějaké kvality, tak ve Food Marketu jsou ceny už podstatně jinde. A to nemluvím o složení, kde je označení dost špatné, dočtete se snad kolik má obsah kakaa čokoláda, ani náhodou, nemusí to uvádět na rozdíl od EU. Pak další věc, když už si chci dovézt masovou konzervu, uvažuji mozkem, není nic lehčího než sundat etiketu a polepit výrobek např. obalem z kukuřice, jak jsem to udělala já, pokud se tedy bojím něco převézt.

@Ivka: Jinak máte částečně pravdu. Popis zde v článku, tak reakcích některých přispěvovatelů v diskusi je příliš ultimátní, a neodpovídá realitě (spíš to vypadá, že si autor článku přečetl pouze regulaci týkající se dovozu pro obchodní účely).
Dovoz malého množství masa pro osobní potřebu je povolen :
https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/international-affairs/importing-products/products-for-personal-consumption
Federal inspection regulations permit the entry of small amounts of meat, poultry or egg products for personal consumption.
The amount of a personal consumption shipment cannot exceed 50 pounds for meat, poultry, or dried egg products and 30 pounds for liquid or frozen egg products. The products must be for personal use only and cannot be sold or distributed in U.S. commerce.

@Ivka: Nevím jak u bezlepkové stravy, ale u běžných základních surovin (maso, mouka, vejce, těstoviny, zelenina…) se cena v marketech (target, wallmart) nijak zásadně neliší od českých, až na nějaké vyjímky je rozdíl obvykle jen pár procent. Samozřejmě, čím více je na výrobku ruční práce, tím více se nůžky rozevírají, takže například u uzenin je větší rozdíl oproti ČR, než u syrového masa.

Já mám bezlepkovou stravu a ráda si vařím sama, tudíž jsem pomalu vše vezla od nás od párků v konzervě po mouku, polévky, fazole, šunku vakuovou,sladkosti, sýry, šlehačku a podobně, kufry nám kontrolovali tam i zpět a nic nevzali, takže bych to vůbec neřešila jak někteří zde úzkostně, zda si vzít pár tyčinek. A rozhodně jsem ráda, protože ceny v marketech jsou vysoké, hodně jsem ušetřila. Nedovedu si představit jíst jen v rychlých občerstveních, můj si dal jednou meníčko a rozhodně z toho nebyl nějak najezený a tak stejně v Tacos mex. hospodě, spíše taková svačinka a poměrně nekvalitní strava.

@David:
Koukni dva příspěvky nad tvým, tam je podobný dotaz. Pod ním pak najdeš mou odpověď.

PS: Asi by to tu chtělo i smajlíky. Facepalm by byl dost používaný.

Ahoj, mám dotaz ohledně alkoholu. Četl jsem, jak to lze kombinovat, takže otázka zní, pustí mě s jednou 0,5 slivovice a třemi lahvemi neperlivého vína? Vše originál balení. Díky

@Lukáš:
Tady jsem o tom něco psal.
Tady Jan řešil kolik toho může mít a o kus níž píše, jak to dopadlo.
To co budeš mít je v pohodě, jen bych asi nebral lahváče, ale plechovky a nebral bych Gin, ale něco našeho.
Kolik je clo nevím, nikdy jsem ho tam neplatil. Koukni na web http://www.cbp.gov, tam by to mohlo být.

Zdravím, pročetl jsem diskuzi ale trochu pořád tápu ohledně piva a tvrdého. Je mi 25, takže věk OK. Do 1L je to bez cla to chápu – ví se kolik cca je to clo když je to nad 1l? Resp. jak se to dá kombinovat? Jedu na týden za kamarádkou do NY a chci jí přivézt pár různých flašek piva a možná nějaký gin nebo tak něco (neřeším jestli to tam jde koupit, prostě to chci dovézt z Prahy). Poradí někdo prosím jak to třeba nakombinovat aby to bylo bez cla a nebo jaké jsou podmínky když mi clo vadit nebude? Zkrátka co mě bude čekat když vezmu 1×0,5L ginu a třeba 5 lahváčů. Děkuji moc, Luky

@Pavla:
Znáte to s těmi nepůvodními druhy, co zaplevelily naše i cizí kraje. Jde o to, že se to může, i nechtěně, rozšířit a vytlačit místní druhy. Podíval bych se na stránky http://www.usda.gov/, tam se určitě potřebné informace najdou nebo tady.

Já jsem to asi napsala špatně. Myslela jsem dovézt semínka kytiček
z ČR do Texasu. :-) Jestli nebude problém.

@Pavla:
Asi jo, já dovezl koupená semínka kaktusů z Arizony a posbíraná palem a borovic z Kalifornie. :-)

Zdravím, jedu za synem do Texasu, ráda bych přivezla semínka letniček
– kytičky do truhlíku na zahradu. Může se to?
Moc díky.

@Martina:
Další. Co to je za módu, jen se ptát a nečíst?
Sušené maso tam koupíš, nemá smysl ho tahat s sebou. Dovážet maso je zakázané a je jedno, jak je zpracované.
Nahoře je článek a v diskusi dávám celkem pravidelně odkazy na CBP.

@Martina: mas to hore v clanku napisane…. Maso dovazat nesmies. Proste ziadne a teda ani susene

Ahoj, ohledne suseneho masa vakuovane baleneho v originalnim baleni (2-3 100g balení) – to je taky zakazano, nebo ne? mate nekdo zkusenost? dekuji

@Jirka:
Nahoře je článek.
“Mléčné výrobky, které slouží jako strava pro kojence (sunar apod.) nebo malé děti se smí dovážet pouze v rozumném množství, jenž pokrývá např. několikadenní spotřebu dítěte.”
To samé platí pro další dětskou stravu. Vynechal bych ale maso obsahující dobroty. Viz odpověď nad tebou.
Tohle bych jako jídlo nehlásil.
Taky si předem zjisti u letecké společnosti, jak to máš mít balené. Standardní tekutiny nesmí překročit 100ml. Vadit by to nemělo, zkontrolují to skenerem, ale je lepší být připravený předem.

Zdravim,
dotaz ohledne potravin pro rocni dite – pusti nas do letadla s ovocnyma kapsickama,susenym mlekem atd?
mam zaskrnout ano,kdyz povezu zbytek sus. mleka a nejake detske sklenicky, jako jidlo?

diky za odpoved

@Markéta:
Letíš na Jamajku a bereš tohle?
Je to jen přestup, ale i tak vstupuješ na území USA. Oni tam nemají klasický transitní (uzavřený) prostor jako bývá třeba v Evropě. Po projití imigračním a celnicí můžeš normálně opustit letiště.
Nahoře v článku máš – “Konzervy můžete pro osobní potřeby dovážet za předpokladu, že neobsahují maso. Ryby se za maso nepovažují.”. Snad to jako odpověď stačí.
Pokud ne, tak
Travelers bringing food into the U.S. for personal use
Bringing Food into the U.S.
nebo třeba
Food – General Food

@Markéta: A ještě mísu řízků a basu lahváčů, jako do Chorvatska.

Ahoj,
mám dotaz. Přes USA jenom letíme, na jednu letenku, dál dolů na Jamajku.
Otázka zní, můžu si vzít konzervu s boloňskou omáčkou a jednu s masem?
Když neletím přímo do USA, jenom přestupuji?
Poraďte.

Díky
Markéta

@Bára S:
Netuším a já bych to nebral. Štrůdl by nejspíš prošel, ale samotné těsto bych viděl bledě.
Podobný dotaz tu měla Iva, ale pak už se neozvala, jestli ho vzala a jak to dopadlo.

Zkus si projít web CBP nebo jim napiš.
What are the general foods that can enter the United States?
Travelers bringing food into the U.S. for personal use

Zdravím, snažila jsem se poctivě projít si diskuzi, ale odpověď na svou otázku jsem nenašla. Prosím, je možné v kufru do USA převézt 4 ks kupovaného listového těsta? Vezu to známým, u kterých budu bydlet, a napadlo mě, jestli to nebude problém, případně jestli je nutné to hlásit ve formuláři (předpokladám, že ano).
Děkuji moc!

@Barča:
Ano, v USA je možné kouřit, i na Floridě. Ale je dobré si předem zjistit kde.

Ahojte, chci se zeptat je možné v USA kouřit a dovést si elektronickou cigaretu iqos a karton? Jedeme v květnu do Miami a byla bych nerada, kdyby mi ji zabavili. Děkuji za info.

@Lenka:
Ono je celkem jedno, kolik můžeš vyvézt. Důležité je, kolik můžeš dovézt tam, kam letíš. Ale hlavně kolik ti letecká společnost dovolí mít v kufru. Jde o @bezpečnostní limity v letecké přepravě. Maximum je 5 litrů “tvrdého” a do 70% obsahu alkoholu.

Co se týká cla, tak je to 1l, vše navíc bys měla přihlásit k proclení.

Dobrý den, chci se zeptat zda nevíte kolik je na osobu litru alkoholu na vývoz z USA povoleno.
Děkuji

@nikča:
Jedes do zeme proteinovych tycinek:-) (vlastne proteinoveho cehokoliv – rvou to do vseho). Tady toho opravdu maji plne regaly. Muzes si vybrat z hrozne moc prichuti a oproti tomu, co jsem zkousela v Cechach, je to dokonce i dobre;-). Ale pokud ti jde o cenu, tak to neni nejlevnejsi, to je pravda.

@Franta:
Vzhledem k tomu že budu mít kvalitní proteinové tyčinky za cenu která je ještě pod nákupkou, tak si myslím že je lepší si je dovést.
Zdá se mi to jako lepší varianta svačinek do parků. Lepší než sebou tahat chlepa se šunkou. Tohle se mi aspon na sluníčku nezkazí a vydrží dlouho.

@nikča:
Ano. Ale určitě ne plný kufr. Navíc tohle se tam dá koupit, tak je zbytečné to tahat s sebou.

Ahoj, múžeme do ameriky dovést proteinové tyčinky a ovesné tyčinky ?
Děkuji

Rozinky a hrozinky jsou to samé. Čeština připouští oba tvary. :)
Takže konzervy nesmí obsahovat maso (když se nepočítají ryby) a zároveň je o kus níže, že konzerva (= plechovka) vepřového masa ne domácí výroby být může?

@Lucie: Presne, jak pise Franta. Navic, proc vozit drivi do lesa?

@Lucie:
Do USA si chci vzít zbraň, ale četl jsem, že to není povolené. Myslíš si, že když si dám jednu do kapsy u kalhot, jednu do bundy a jednu do boty, že to bude třeba v pohodě?

Ano! Když tě nebudou kontrolovat, tak to projde.

Hele tohle je na tobě. Limit je 200 cigaret na osobu, ne na kufr/zavazadlo. Pokud vezmeš více, riskuješ, že budeš muset zaplatit clo nebo o ně přijdeš, když nebudeš chtít platit. Možná dostaneš i pokutu za pokus o pašování. Když se zadaří, tak i jablko vyjde pěkně draho.
Vzal bych kartón a nějakou krabičku na cestu. Třeba Monika poletí dřív něž ty a napíše, jak dopadla. Pokud neletíš sama a ten druhý je nekuřák, tak ti to může vzít u sebe.

Ahoj, chci si vzit do USA 2kartony cigaret, ale cetla jsem, ze je povolen jen 1. Myslite si, ze kdyz dam jeden do prirucaku a jeden do odbavovaneho, tak to bude treba v pohode??:)) Predem moc diiky

@Olina:
On není “jen pro jistotu”. Je to dokument o mezinárodním uznání našeho ŘP. Policie a půjčovny ho většinou nechtějí, ale v případě nehody, by se mohlo stát, že pojišťovna nic nezaplatí a soud by to mohl brát jako řízení bez ŘP. Policajtovi stačí plastová kartička, ale jak se do toho zapojí právníci…

Článek o MŘP
Mezinárodní řidičský průkaz: Kde o něj požádat, výše poplatku a co je potřeba?.

@Kuba: děkuji za odpověď, tak ten ještě zařídíme ,pro jistotu…..

@Olina:
Většinou stačí mít platný řidičák. Pro jistotu je lepší si vzít mezinárodní řidičák (vyřídí za 50 Kč na odboru dopravy, platí 1 rok). Po mně zatím nikdy nikde mezinárodní řidičák nechtěli, ale beru ho jen pro jistotu.

Dobrý den,příští rok letíme manželem na Floridu a budeme si na letišti v Miami půjčovat auto,tak jen otázka, jestli tam platí evropský řidičský průkaz. Děkuji

@Janka44:
Domácí slivovice je riziková v tom, že když budou chtít vidět kufr, tak těžko vysvětlíš neznámou tekutinu v neoznačené lahvi. Ale když budeš mít štěstí, tak ji provezeš. Jinak jde do koše. U toho alkoholu to, myslím, bude bez pokuty, neslyšel jsem o nikom, kdo by ji dostal. U zakázaného jídla to může být horší. Lidé vozí i salámy, ale co psali, tak jim to “jen” vyhodili.

Na dceru nic neber, není jí 21. Jan toho vezl více a prošel.

Ahojte, pojedu do USA a chci si vzít s sebou domácí neoznačenou slivovici, asi litr, jako dezinfekci pro vlastní spotřebu. Příbuzným jsem chtěla vzít ještě Rum jako dárek. Bude mě sice doprovázet dcera, ale nemá 21, má 19. Pokud to neoznačím a zjistí to, budu platit pokutu nebo mi to jen zabaví? Děkuji za odpověď.

Ahojte :) prosím o radu: chceme převézt do USA jako dárek 0,7 l lahev domácí slivovice, nějakou domácí marmeládu a pečený čaj. Nebude problém s tím, že lahev nemá kolek a zbytek originální balení?
Děkuji.

Dobry den, zaujimalo by ma ako je to s dovozom domacich lekvarov, pripadne domaca jablkova vyziva(presni davka) v sklenenych poharoch. A ci mozem doniest “Majku”pastiku.
Vdaka za odpoved

@Petr Novák: Četl a potom diskuzi, takže jsem nebyl jistej, ale děkuji. Normálně to tedy uvedu i do deklarace.

@Standa: Ahoj, četl jsi článek? Je to tam napsané. :-)

Sýr i pečivo jsou ok.

A ješte cca 20 rohlíků? Mám to hlásit nebo zkusit zamlčet? Děkuji za odpověď

Zdravím, mohu vzít sýr bryndzu? Jedno balení.

@Jirka13: pivo problem neni. Jabka ano

@Jirka13:
Když to dobře zabalíš, tak problém nebude.
O kousek výše se něco podobného probíralo. Honza měl pěkně naloženo a prý bez problémů.

Ahoj všem, hltám info z netu, protože odlétáme 7.5 do Miami. Jedeme jako rodina, všichni dospělí a chtěl jsem do každého kufru přibalit 5 plechovek našeho piva jako dárky. Myslíte, že je to problém? Trochu mě zarazilo, když jsem se na to zeptal našeho konzula na Floridě, tak mi odpověděl, že to nemusí být problém, ale že v podst
atě neví, ať to prý zkusím :-) Děkuji za rady na e-mail J_ptacek@seznam.cz Díky moc :-)

@Franta: Zrovna minuly tyden dostala jedna cestujici na letu z Francie pri prestupu v USA pokutu za to, ze mela nedeklarovane jablko (jablko dostala behem letu jako svacinu)

@Franta:
Když máte dobrý den, tak jablko vyjde hodně draho. Ale co vím, tak to většinou “jen” vyhazují.

@Tyna:
Není v tom problém. Jen bych toho nebral plný kufr, aby to při případné kontrole celníci nebrali jako zboží na prodej.

Ahoj, platí to i naopak? Že si chci přivézt z usa nějaké klasické americké sladkosti atd, je v tom problém?

@Jakub:
U paštik asi bude záležet na zpracování a balení. Koukni na web http://www.cbp.gov.
U Absintu pozor na obsah thujonu a etiketu. Něco jsem o tom psal tady.

https://www.cbp.gov/travel/us-citizens/know-before-you-go/prohibited-and-restricted-items

prosím vás, mám v tom trošku zmatek. Samozřejmě sem přečetl všechna fora ale jeden říká tak a druhy tak. Jak je to s těma paštikama. Jedu do usa a kamarad co tam žije mě poprosil abych mu přivez nejaké paštiky. a flašku absinthu. mam to brát nebo je to zbytečné. Dekuji za odpověď Jakub

@Mesi: Ďakujem za info. Všetko má svoje pre a proti. Náklady na prepravu a nejakú homologizaciu budú v tomto prípade určite menšie ako strata z predaja. Skor by som chcela vedieť či už niekto má konkretnu skúsenosť. Ďakujem.

@Maria: Velmi jednoduse receno, auto musi splnovat podminky v danem state. Ve finale to jiste jde stejne jako opacnym smerem, ale kdyz si spocitas naklady na prepravu auta, jeho upravu a registraci, tak jsi na castce, pri ktere se ti nejspis vyplati auto prodat a v USA koupit nove. Osobne nevidim duvod podstupovat to vse kvuli 3 roky staremu autu.

@Maria:
Jak tam psal Mesi, auto budete moct používat asi ten půlrok, pak se musí dát na US značky a to bude zádrhel. Nemyslím, že záleží na značce (výrobci), jak píšeš. Máte auto s EU homologací, pokud nesplňuje US požadavky, tak je to jedno, i kdybyste měli Ferrari. Dokonce by se mohlo stát, že neprojde amerika dovezená z EU, právě kvůli jiné homologaci. Ta by se ale měla dát přestavět, díly se tam seženou. Viděl bych to buď auto zakonzervovat nebo prodat. Navíc Audi tam bude mít drahý servis.
Osobně bych ho prodal, tam jezdil něčím místním a po návratu si koupil auto nové. Případně si něco přivezl s sebou ze Států. Nevím, jestli to funguje i na Slovensku, ale pokud jsi prokazatelně legálně žila v USA aspoň rok a auto jsi vlastnila a používala aspoň půl roku před dovozem do EU, tak neplatíš DPH a clo. Jen si ho poladíš na místní homologaci, uděláš technickou a vyřídíš přihlášení. Jen v případě pozdějšího prodeje auta je třeba to DPH a clo doplatit.

Plánujeme ísť na Floridu cca na 2 roky (biznis víza). Keďže sme pred 3 rokmi kúpili nové auto (Audi), chceme si ho zobrať so sebou. Podľa všetkého záleží aj na značke. Zaujíma nás či má niekto osobnú skúsenosť. Najviac diskusii máte na tejto strane inde som nič nenašla.

@Maria:
Jakým dovozem? “Jen tak” na dovolenou nebo nastálo, protože tam žiješ/stěhuješ se tam. Trochu se to “nakouslo” tady a nic detailního. Spíš bych zkusil, jestli něco nenajdeš na DMV nebo zkus něco vygooglit.
Tohle je na webu CBP:
Importing a Motor Vehicle
Requirements for importing a vehicle

ahojte. Má niekto skúsenosti s dovozom auta do USA? Aká prepravná spolocnost, preclenie a iné formality. Možno je tu o tom diskusia. Prosím navedte ma. Vopred ďakujem. Maria

@Jan:
To je jasné, každý prášek je zajímavý. Navíc, pokud nebyl v originálním obalu.
V našem letu s AF celní deklaraci rozdávali, ale spíš s nimi letuška jen procházela letadlo, jestli si někdo neřekne. Na letišti nebyla potřeba, protože jsem šli přes kiosky, už jsme tam na ESTA byli. Kdyby ji někdo potřeboval, tak je měli před imigračkou.

Díky za info, že ta nálož alkoholu prošla. Příště tedy přibalím více tuzemských pokladů.

@Franta:
Zdravím, tak jsem prošel, a měl jsem otevřen kufr a v něm kartičku TSA “Notice of Baggage Inspection”. Nic nezmizelo, jen otevřen sáček se směsí na knedlíky. To se mi stává stále. Tři cesty a pokaždé otevřen nějaký sáček s čipsy nebo sypkou “hmotou”. Ostatní je nezajímá. Asi kvůli drogám? A byl jsem překvapen, že v letadle AirFrance nedávají už celní deklaraci a také ji ode mne nikdo nechtěl. Jan

@Jan:
Dej potom vědět, jak to dopadlo.

@Franta:
Díky za odpověď. Vezu 4 Becherovky, 2 Fernety a 4 plastová piva. Tak jsem zvědav. Jan

@Franta: Uplne stejne jako s cimkoliv jinym. Jen to dobre zabal.

@Denisa: Tak to bude v pohodě, žádné obavy. Hlavně křišťál pořádně zabal. :-)

@Jan:
No jo, ale ty budeš jednat s celníky ne s maníky přes bezpečnost v dopravě.
Celníci určují, kolik toho můžeš mít bez cla a bezpečáci určují, kolik je bezpečné najednou v kufru. Ta čísla se nemusí shodovat.
Ale co jsem teď koukal, tak na stránkách CBP už nic o limitu není. Respektive, že není žádný federální, ale stále se na cestující vztahují případné limity jednotlivých států.

@Franta:
Zdravím. Jak je to s tím limitem na alkohol? Podle TSA webu je limit na osobu 5 litrů nad 24% a pod 24% bez limitu. Díky za odpověď. Jan

@Petr Novák:
Ahoj, cca 2500,-. Děkuji za odpověď. Snad to bude v pohodě.

Ahoj, cca 2500,-. Děkuji za odpověď, snad to bude v pohodě.

@Denisa: Ahoj Deniso, jaká je jeho cena? Jen pro jistotu – problém s převozem by neměl být žádný.

Doporučuji vázu/podnos dobře zabalit. Záleží na tvaru vázy, ale dobrou zkušenost mám s polystyrénovým ochranným obalem na víno.

Ahoj, prosím Vás, nevíte někdo, jak je to s převážením křišťálu?
Je to váza, podnos, cca 5 kg. Je to dárek. Nevíte někdo prosím? Děkuji.

@Franta:

Ďakujem za radu. Nie, nicorette-žuvačky nemám na predpis, pomáhajú mi pri dlhých cestách; snažím sa trhnúť s fajčením. Nejaké balenia plánujem kúpiť aj v USA pre cestu späť – len pre osobnú potrebu. Verím, že to nebude žiadny problém. Vďaka ešte raz! :)

@Martin:
Cigarety se počítají protože tabák, nikotin vlastně nikoho nezajímá. Stejně tak žvýkačky.
Ale zkus si zjistit, kolik stojí tam, až zbytečně nebereš něco, co tam koupíš stejně nebo levněji. Nebo je to na předpis?

Dobrý deň,

limity pre cigarety sú mi známe, ale nikde som sa nedočítal o prístupe k Nicorette – žuvačkám s obsahom nikotínu. Jedna cigareta má cca 8-10 mg nikotínu, v jednej žuvačke Nicorette sú 4 mg nikotínu. Balenia Nicorette mávajú cca 30-100 ks žuvačiek (ekvivalent k cca 15-50 cigaretám). Myslíte, že žuvačky Nicorette môže niekto počítať ako cigarety? Teda aspoň z polovice. Má s tým niekto skúsenosti? Môže s tým byť problém?

@Stanislav:
Smíš mít 1l alkoholu.
Obecně se to bere – 1l tvrdého (nad 22%) nebo 2l měkkého (pod 22%) nebo 4l tichého vína (neperlivé) nebo 16l piva. Může se to kombinovat, ne sčítat.

Takže 0,5l slivovice a 3l piva jsou v pohodě. 1,5l slivovice je přes limit i samostatně. Navíc alkohol musí být v originálním balení, to ta domácí slivovice asi není. Takže je tu riziko, že když to budou chtít vidět, tak se jim nebude pozdávat petka s jakousi tekutinou. Minimálně ti to vyhodí.
To ale neznamená, že to nemůže projít, když budeš mít kliku. Ale je to risk na tvé triko.

V 2001 (ještě před 9/11) jsem prošel s 2l domácí slivovice (dvě skleněné lahve) a dokonce jsem to měl v batůžku na palubě. Dnes už by to neprošlo při vstupu na letiště.

Ahoj.Prosím tě,jak je to s pivem?Mám v kufru do podpalubí plastové láhve 2×1,5litru piva a stejnou láhev s domácí slivovicí.Můžu to mít bez problémů?
Děkuji za odpověď.

Ako je to.prosim s jedlom a mliekom pre 23mes dieta? Mam na mysli susene mlieko ( kasu) a hotove jedlo v original baleni. Dikes

@Tomáš: Ahoj Tomáši, nemyslím si, že by s tím měl být problém. S alkoholem se vejdeš do celního limitu, pokud se může proteinový prášek dovážet do Brazílie, tak bych to neřešil.

Zdravím, mám několik dotazů ohledně dovozu potravin. Takhle, v USA pouze přestupuji na let do Ria. Potřebuji si sebou vzít několik zákládních potravin alespoň na první dny než se dostanu na pořádný nákup. Ale potřebuji nutně sebou doplňky sportovní výživy jako je proteinový prášek (vyrábí se z mléčné bílkoviny) a podob.. vše bych vezl nerozbalené v originálním obalu.
Bude s tím problém?
Dále chci svým přátelům přivézt jako dárek pár plechovek plzně, becherovku, možná láhev vína.. mám něco vůbec přiznávat ?

Díky T.

@Lucie: Zkus treba vitaminworld.com a tam si najdi, jestli maji to, co potrebujes. Konkretne tenhle obchod je i “kamenny”, takze si pak jen vygoogli, jestli je v okoli mista, kde budes. Ale podobnych obchodu je mnohem vic.

Ahoj, ráda bych se zeptala, zda jsou do usa povolené doplňky stravy (např. ječmen, spirulina, chlorella a kolagen, hořčík, b-komplex v tabletách atd.)?
Případně, máte zkušenosti, že to tam lze jednoduše koupit (bez předpisu)?

A je nutné mít povolené jídlo v původních obalech?

Děkuji

@Vendula:
Podle pravidel pouze v originálním. Těžko budeš vysvětlovat, co je v té petce.
Ale je dost lidí, co to v petce provezli. Maximálně ti to vyhodí.

Alkohol se může vést v neoriginálním obalu? (domácí slivovice v petlahvi). Do 1 litru na osobu ji nemusím psát do formuláře? Díky

@Zuzana Minichbauerová: @Franta: V jake podobe ty houby povezes? Aby to nebylo povazovano za zemedelsky produkt. Milka se v USA prodava (to jen pro pripad, ze chces privezt neco, co tam nesezenou).

@Zuzana Minichbauerová:
Čokolády bych nebral celou bednu a hub bych taky neměl plný kufr. S takovým tím “rozumným” množstvím nebude problém.

Z

Letím do USA za rodinou svého syna. Chci jim mimo jiné přivézt čokoládu (Milka), kterou milují a sušené lesní houby. Je to možné a je nějak limitováno množství? Velmi děkuji za odpověď.

@Pája:
Nebudou to chtít vidět.
Horalky a oplatky psát nemusíš, Bechara jsme napsali jako dárek, byli jsme čtyři a každý měl litrovku, vidět ho nechtěli.

Ahoj,

chystám se vycestovat za známými a nejsem si jistá. Pokud jim dovezu nějaké české sladkosti (lázeňské oplatky, horalky atd.) a k tomu láhev Becherovky, toto vše uložím do odbavovaného zavazadla, poté do formuláře v letadle vše přiznám a oni to… budou chtít vidět? :-)
Jsem z toho trochu zmatená, díky za pomoc.

@Michal Kolář: V klidu. Jak jsem psal pod jiným článkem, bude to bez problémů. ;-)

M

jsem hroznej já vím:D

@Michal Kolář:
Ty už to neřeš. :-) Něco dej do kufru, něco si vezmi na palubu. Psát nic nemusíš.
Psal jsem o celé bedně ;-) Ty máš jednu na den.

M

já mám v plánu 14 musli tyčinek…takže myslíš že radši přiznat?

@martin:
Standardně se pár sušenek nepíše, ale jestli povezeš celou krabici, asi bych to napsal. Pak jen řekneš, že je to pro známé a ne na kšeft.

@Petr Novák:
a musi ich prihlasit ze prevaza jedlo? Ak neprihlasi a “chytia” ju, co hrozi?

M

@Franta: paráda :)

@Michal Kolář:
Já měl s sebou několik Corny, nechtělo se mi je nechávat válet doma, nikam jsem je nepsal a nikdo nic neřešil.

M

@Michal Kolář: a speciální to právě že je:) není musli jako musli:) no ale prubnu to, přiznávat to teda nebudu

M

@Franta: no právě že tohle koupíš jenom u nás tu značku:) na ten nápoj seru, ale tyčky teda náký vemu, moc díky za info

@Michal Kolář:
Pár tyčinek si vzít můžeš, ten nápoj asi taky, ale radši ještě originál zabalený. Ale podle mě je to zbytečné. Není to nic speciálního a oboje tam určitě koupíš, možní i levněji.

@Michal Kolář:
Pokud u jídla dáš ano, tak si tě odchytí celník a bude to chtít vidět. Co se mu nebude pozdávat nebo není povolené, hned poletí do koše.
Müsli psát nemusíš.
Müsli i to banánové cosi tam určitě koupíš. Možná ne tvou oblíbenou značku, ale určitě to tam prodávají.

M

ještě jeden dotaz, když bych si vezl musli tyčinky a dám v celní deklaraci u jídla yes, čeká mě nějaký pohovor navíc? trvá to nějak dýl? děkuji za info

M

Dobrý den,

rád bych si vzal do usa toto:

bude to problém? musím to přiznávat? děkuji za odpověď.

@Jirka: Ano. A neni potreba to psat do formulare.

@Jirka:
Tohle už je tu, myslím, několikrát řešené. V originálním balení se knedle vézt můžou.

Mohu do Californie vézt knedlíky v prášku? Přání příbuzných.

@Nikola:
Jak dlouho poletíš? V letadle standardně bývá něco na zub u delších letů je i jídlo. Sváču si klidně vezmi, ale rohlík se šunkou neber. To mi do letadla přijde jako prasárna. Nejedeš na školní výlet na zříceninu do Mrchojed. Ideální něco bez “zápachu”, ovoce, sušenky… Vytáhnout někdo v letadle řízek, tak dělám, že nejsem Čech.

U cigaret nevím. Ale limit na bezcelní dovoz bude asi platit i pro ty z duty free. A ony ceny v duty free jsou kolikrát vyšší než v trafice.

Ahoj, chci se zeptat, zda je problem se svacinou do Letadla,typu rohlik se sunkou a syrem. Letim s Iberiou. A take kdyz budu mit sebou vetsi pocet cigaret z duty free musi se potom proclit?

@lucie: Seznam Smokefree statu, mest: https://www.no-smoke.org/goingsmokefree.php?id=519
Takze v Miami si zakouris. Budes ale vypadat trochu jako exot, protoze vseobecne koureni v USA moc v mode neni. Kuraku je v USA oproti CR o 20-25 % mene a kouri prevazne socialne slabsi vrstvy. Zakazy koureni neplati pouze v zamestnani a v restauracich/barech, ale v rada mest je tzv. Smokefree, coz znamena, ze se nesmi kourit na ZADNEM verejnem prostranstvi. Jednim z poslednich mest, kde toto bylo zavedeno je Laguna Beach, CA, kde se pro tento absolutni zakaz vyslovilo 75 % obyvatel (populace pres 23 000). To jen pro porovnani s hysterii v CR.
Bonbony psat nemusis.

Diky,letime konkretne do miami,kouri se tam vůbec nekde?myslim třeba venku na lavicce,nebo tak…jo a ještě prosim,mam zapsat pul kila bonbonu,nebo se to jako potraviny nebere?diky moc

@lucie:
Ty pro osobní potřebu psát (asi) nemusíš, ty navíc ano a oni ti je zdaní. Pokud je nenapíšeš/zapřeš, tak ti je zabaví. S pokutou nevím, to asi záleží na počtu. Stejně se tam skoro nikde kouřit nesmí.

zdravim,chci se prosim zeptat na cigarety.mam je zapsat do prohlaseni?a pokud jich vezmu vic,nez se smi,bude pokuta,nebo jen vyhozeni?diky za odpoved

@Honza: Ahoj Honzo,
je to jako nosit vodu ve lžičce z misky do oceánu. :-) Ve Walmartu mají třeba lasagně, hovězí stroganoff atd. atd. Stačí hledat “MRE – Meal Ready to Eat” – https://www.walmart.com/search/?query=mre&cat_id=0

Plus velký balíky jerky Jack Links.

Jak je to prosím s těmi hotovými jídly pro cestovatele, které se jen ohřejí “chemickou cestou” v sáčku – např. od společnosti Adventure? Dá se to převézt v odbaveném zavazadle? Tohle je myslím česká firma – jsou nějaké podobné, které se dají koupit (např. ve Walmartu) v USA? Děkuji … https://www.mall.cz/jidlo-cesty/webhiddenbrand-adventure-menu-hovezi-gulas-s-bramborem?yottly_online=detail&yottly_recommender=personalised-substitutes

@Veronika: Pivo jak pise Franta. Babovku (pises kousek) vem normalne do kabelky jako jidlo na cestu.

@Veronika:
S pivem nebude problém, když ho dobře zabalíš. S bábovkou by mohl být, ale můžeš se tvářit, že je to pro osobní potřebu na cestu. V odbaveném kufru se při “dobrém” zacházení může proměnit v hromadu drobků. Asi bych riskl vzít jí v příručním zavazadle. Také ale velmi dobře zabalenou.
Nic horšího, než že ti to vyhodí se nestane.

Ahoj, zítra letím do New Yorku a chtěla bych vzít kousek domácí upečené bábovky. Bude to problém? Navíc když nebude v žádném originálním obalu? A dát to spíš do kufru nebo do příručního zavazadla? Ještě povezu 2 plechovky českého piva. Obojí případně napsat do části 11a? Nemám moc času na přestup, tak řeším, co je jednodušší, aby mi potom neprohledávali celý kufr a mně neuletělo letadlo :) :)
Díky za odpověď.

@Míša:
Ahoj Míšo, ano toto je bez problémů v rozumné míře. Na pivo je tuším limit 2 litry?
Těch cukrovinek jsem domu vezl také opravdu dost :)

Ahoj ;) zachvili odlitam z CA zpět do ČR a rada bych dovezla i jako suvenýr např. 3 plechovky amerického piva. Projde mi tohle v kufru, nebo je na to nějaký limit? A ještě ohledně jídla, je možné dovézt si např. Čokoládu a pendreky? :D zase by šlo jen o malé množství :)
Díky

@Miroslava Gábová: Vse se tu da koupit a vyber je veliky.

M

Mám dotaz ohledně celiakie neboli bezlepkové diety. Jestli můžu vézt mouku a droždí na chleba nebo se dá koupit všechno potřebné v USA.

N

Ahoj chci se zeptat jestli je problem dovezt 10 plechovek piva. Berou to jako alkohol? Diky

Zdravím,letím za dcerou a zajímalo by mne,zda je možné vézt v kufru pernikové či linecké těsto,je to pro mne pohodlnější to udělat doma a tam jen upéct. Máslo nebo salco se může? Děkuji za odpověď.

@Jana:
Když nepřesáhne povolené rozměry pro kabinové zavazadlo, tak ano.

Ahoj, mohu vézt do Seattlu jako dárek velké perníkové srdce? Děkuji

@Petr Novák:
Já všechny tyto větší turistické věci koupil až na místě ve Walmartu, nechtělo se mi to tahat a udělal jsem dobře.
Pěkný spacák $14, plynový vařič $22, ale i např. osuška za $4 …prostě jsem si sebou chtěl vzít co nejmenší zavazadlo a klidně to tam pak někomu před odletem darovat.

@Mirek: Ahoj Mirku, to zřejmě bude problém. Minimálně plyn (náplň) kupte až na místě.

@Mirek:
Hoří to, bouchá to… to není nejlepší věc do letadla.
Ale zeptejte se přímo letecké společnosti.

Já bych to koupil až na místě.

Jedeme teď v září do parků. Dcera má dietu, tak si s sebou chce vzít malý vařič, že si občas něco uvaří. Nebude problém, když ho poveze v kufru s plyn. kartuší?

@Denis:
Tak nejlepší je to nebrat. Ale petka bude asi lepší, přece jen je o něco pružnější a odolnější než sklo. Musí být ale pořádně zavřená a nejlépe ještě v něčem zabalená. Vím, jak vypadá vnitřek kufru, když ti v něm nějaký dobrák, určitě neúmyslně, pootevře Absolutku.

@Franta: Tak je to domácí..Lepší to dát do petky než ve skle ne ?

@Denis:
Jen ti to vyhodí, pokuta nebude.
Jste dva, takže do každého kufru jedna lahev. Doporučuji pořádně zavřít a zabalit. Jinak se ale může dovážet alkohol pouze v originálním balení. Takže domácí slivovice ofiko neprojde. Ale riskuješ jen to vyhození do koše. Jelínek se tam dá koupit.

Zdravím..
Už to tu několikrát zaznělo a ano četl jsem i článek, kde se píše o tom, co se ptám..

Ale letím za 3 dny do NY a chtěl bych tam vzít dědovi 2 flašky slivovice a hruškovice..
Dělá to 2 litry na 2 osoby takže tohle není problém, ale bohužel mi ještě nebylo 21.
Pokud bych to třeba přelil do pet láhvi a k tomu přidal třeba flašky s vodou. Takže by to vypadalo jako třeba jako 4 petky z toho 2 by byl alkohol..přišlo by se na to ? Nevadí mi když se na to příjde a vyhodí to, ale aby nebyla žádná pokuta nebo nějaký jiný problém

@Luk: Pokud si tě vyberou na prohlídku, tak salám neprojde.

Místo salámu zajdi v USA třeba do Walmartu a kup si Jack Links Jerky. Vyrábí několik druhů (hovězí, vepřové, krůtí, pálivé, přírodní, teriyaki…) a 160gramový balík stojí třeba 8 dolarů. :-)

@Luk:
Ty salámy na 99.9999% neprojdou.

@Petr Novák: salámy a sušené mléko

@Luk: Ahoj, pravidla jsou stejná, protože i během transitu potraviny budou na území USA. O jaké jde jídlo?

Ahoj. Chtěl bych se zeptat jak je to s převozem potravin přes USA. Pokud máme USA pouze jako tranzitní zemi a pokračujeme do Jižní Ameriky, na letišti se zdržíme pouze 4 hodiny. Platí pro to stejná pravidla???

@Maria: Ano, je to možné.

Prosim Vas, mozem do US doviest masovu pasteku v konzerve? Dakujem.

@Marek: Pokud jde o cenu, tak uplne ten stejny prasek nebo “jar”, ktery maji jinde za beznou cenu, koupis za 1 USD v 99 Cents Only Stores. Jsou rozesety vsude, Google najde. Pokud jde o mnozstvi, tak se prodavaji cestovni velikosti. Myslim, ze jsem je videl take v 99 Cents. Ale budou i v Target, Walmart, … staci se zeptat obsluhy.

@Anna: Ahoj Anno, med je v pořádku, kávu je také možné přivézt v obvyklém množství pro běžnou spotřebu. Nicméně v obchoďácích kávu i med mají, velmi dobrá káva se dá sehnat také v místních pražírnách. :-)

rada by som sa opýtala kolko kávy možem niesť do USA a či možem niesť med..dakujem

OK, to znie múdro. Vďaka.

@Marek:
OK.
Prášek bych nechal u poslední pračky, sůl a Jar asi v posledním kempu.

Preto to presípam, bo neviem čo by som robil s kilovým pracím práškom, soľou alebo litrom jari, keď potrebujem len malíčko :-D A tiež keď to tam kúpim, vyhodiť mi to nevadí, ale snažím sa byť šetrný a zbytočne nekupovať a nevyhadzovať veci len preto, že môžem… ;-)

@Marek:
Zajímal by mě důvod, proč to chceš převážet. To vše tam mají, jen ten místní Jar se tam jmenuje jinak.
Ty věci, jako takové, není problém převézt. Jen si nedokáži představit, co bych řekl na otázku amerického celníka, co je ten bílý a různobarevný prášek a co ta barevná tekutina. Už vidím, jak volá pyrotechnika a vyklízí půlku letiště.
Doporučuji to nechat v původním obalu.

@Marek: Ano, pokud to chcete skutečně převážet, tak je to možné.

Zdravím,
Môžem previesť prací prášok, jar, soľ a pod. ktoré prelejem / presipem do neoznačených malých fľaštičiek?
Vďaka

Jen je třeba brát ohled na maximální rozměry (a radši i váhu) kabinového zavazadla.

@Stanislava Filakovská: Zdravím Vás, Stanislavo, doporučuji stejně jako Franta sklo převézt v příručním zavazadle.

Nejlépe zabalit do krabic tak, aby v nich sklo nemohlo poletovat. Krabice pak obalit něčím měkkým, třeba oblečením, které absorbuje tlak. :-)

@Stanislava Filakovská:
V každém případě hodně dobře zabalit. A pak to nějak poskládat do příručního zavazadla, aby to bylo na očích. V odbaveném by to nemuselo vydržet. Je otázka, kolik toho je, aby se to vše vešlo k těm, co poletí.
Také bych se radši zeptal u letecké společnosti, určitě mají zkušenosti a mohli by poradit, jak to bezpečně přepravit.
Případně to poslat kurýrní službou (ne poštou) jako křehké, ale bude to drahé.

S

Zdravím,dcera žije v USA.Jak nejlépe převézt sklo-konkrétně darovaný servis od dědy.

@Franta: Díky Fando.. kouknu :)

@Gabriela:
Jestli se nepletu, tak tohle platí +/- i pro Státy, takže k tomu 0,5l tvrdého můžeš vzít až 8l piva. Ale pro jistotu ještě koukni na http://www.cbp.gov
Já to vždy do celního prohlášení psal.

Tady se můžeš podívat, co se dá v Georgii koupit . Je to sice o víně, ale najde to jakýkoliv alkohol. Třeba 750ml Bechera mají v Atlantě za 24-26,- USD. :-)

Ahoj všichni! Chci se zeptat. Cestuju do Atlanty přes Chicago za otcem. Vezu mu Becherovku 0,5 l a pak bych ráda několik plechovek piva. Máte někdo zkušenost? Vím, že je povolený litr alkoholu. Mám to uvádět do formuláře celní deklarace?

@Jirina:
USN (potravní doplňky, proteiny) je jihoafrická firma, USN (sledovací a naváděcí zařízení kosmických lodí a satelitů) je americká (vlastně pobočka švédské firmy), to jen tak na okraj.
Co jsem koukal, tak se v USA prodávají USN výrobky, ale asi jen online. Vzít si to s sebou tedy nejspíš můžeš. Pokud to je v prodeji, tak to ničemu nevadí. Otázkou je, čemu říkáš pár svačinek? Plný kufr bych nebral. Navíc si myslím, že tam bude na trhu spousta podobných produktů a nejspíš za lepší cenu než u nás. Možná je čas na změnu. Koneckonců jsi právě zjistila, že se neláduješ americkou “superstravou”.

@Jirina: Ahoj, vem si jich, kolik uznáš za vhodné. Neměl by s tím být problém. :-)

Ahoj vsichni, nevite nekdo jak je to s proteinovyma tycinkama? Hledala jsem v diskuzi, ale nepostrehla jsem ze by se nekdo na to ptal. Jde o to, ze jedu fitness stravu a ta obsahuje proteinove vyrobky. Letim na Floridu na dva tydny a chtela bych si vzit par svacinek, kdybych tam nahodou nesehnala. Je potreba je take hlasit v tom formulari? Kdyz jsem byla v NY, tak jsem z toho mela vitr a tycinky jsem si nebrala, ale ani jsem je tam nemohla sehnat. Paradoxne kupuji predevsim USA znacku jmenem USN..

@Božena: @Franta: Jen k tem Haribo… Nevim, jak mimo Kalifornii, ale sehnat jiny druh nez medvidky, koly a nekolik druhu zelatinovych napodobenin ovoce je nemozne. Vozim si z Cech piko balo a kyticky (nevim, jak se jmenuji)

@Božena: Stránky jsou Petra Nováka, já tu jen spamuji. :-)
Na kinder vejce jsem narazil náhodou, když jsem hledal něco jiného. Haribo má dokonce pobočku přímo v USA. Takže když medvídky, tak naše.

V USA je pár “českých” obchodů a ještě víc “polských”, kde se dá nakoupit i naše zboží.
Takhle to třeba vypadá v českém na Long Islandu. Foto je sice z 2010, ale obchod stále funguje, jsou i na FB.

Více cz/sk obchodů a restaurací je tady. Poslední aktualizaci tam mají v březnu 2017. Ale třeba Little Prague v Davis Kalifornii nefunguje už několik let.

@Franta:
Děkuji moc za radu, ale i za skvělé stránky!
Díky, díky!

@Božena:
Nebral bych úplně vše. Spíš jen to, co tam opravdu nemají. Skoro vše se tam dá koupit. A taky ber to, co se může.

Pralinky zní dobře, ale není v nich alkohol? To bych pro americké děti nebral. A už vůbec to takhle neříkal celníkům.
Kinder vejce, klasické Kinder Surprise? To se v USA nesežene protože je zakázané. Jde o to, že podle US legislativy většina toho, co si v KS koupíte totiž není potravina (hračka + plastový obal) a zbytek je vysoce kalorický (čokoláda), takže je to “klamání zákazníka” nebo tak něco. Za dovoz jsou pokuty až několik set dolarů za kus. Někdo tvrdí, že je tam vozí normálně, ale pokud na to celníci přijdou bude problém. Od roku by ale mělo být ofiko v prodeji Kinder Joy, tam je polovina k jídlu a polovina na hraní. Navíc v tepte čokoláda nezapatlá zbytek. S tím už fa Ferrero u US úřadů projde.

Z tvého výběru bych osobně vzal jen lázeňské oplatky, ty vždy zabodují a jsou naše.

Prosím Vás, chtěla bych vzít 2 dětem mé kamarádky sladkosti. Mohu vézt v kufru bombóny po 2- 4 ks od každého (různé druhy Harribo, Jojo), kinder vejce, čokolády, lázeňské oplatky, pralinky a bomboniéry. Nebudu mít s tím problém? Děkuji za radu.

@Petr: Ty jsou povolené, ale osobně mi přijde trochu zbytečnost je do USA vozit. :-)

Zajímalo by mně, jak je to třeba se sáčkovýma těstovinama, polévkama atd…?

@Vlaďka: Vysočinu před lety kamarádovi zabavili, slivovice by asi prošla.

@Jolča: @Vlaďka:
Taky jsem se o to pokousel a tri tycky salamu skoncily v kosi……

ahoj, mám takový dotaz, chtěla bych převézt na floridu 2 vakuované vysočiny a 1 l domácí slivovice je možné že by to prošlo?

Dobrí deň,mám otázku ohľade syrov ma zaujímajú oštiepky,parenice a korbáčiky,môže byt pri nich problém,a čaje značky teekanne aj ovocné,zelené sú povolené?

Zdravím, chtěl jsem se zeptat, jestli ma někdo zkušenosti s tvaruzky. Vim ze sýry jsou povoleny, jen nevim jestli nebudou mit problem s fermentaci toho sýru.

@Maja:
Zatím se nesmějí brát notebooky do letadel při letech z 10ti letišť (Blízký východ, Afrika) do USA. Nedávno se psalo, že uvažují o zákazu i jinde (možná i celkově), ale nic se zatím neděje.

@Petr:
Pokud je to nealko, tak by neměl být problém.

Zdravím…chtěl bych navazat na komentář Máji. Za pár dnů odlítám a není mi 21 ale napadlo mě jestli bych mohl vzít Birella nebo Cider (nealko samozřejmě)?…i když je na etiketě cideru napsáno 0.00% alkoholu tak mám pocit že mi to zabaví…

@Franta: OK tak nebudeme provokovať :) a kdesi som čítala, že na palubu lietadla sa nebude môcť brať notebook, tablet ani iné elektronické zariadenie väčšie ako mobil. Nevieš či to už platí? Môže mať na palube notebook? Dík

@HELENA:
Asi jo. Ale jedině v odbaveném zavazadle. Takže hodně dobře zavřít a zabalit, jinak ti přiletí medový kufr.

@Maja:
Na tohle jsou pedanti, nepustí ho ani do klubu, kde se nalévá alkohol.
Takže pokud mu na to přijdou, bude problém. Ale nejspíš mu to jen zabaví. Nechal bych to až na příště.

Mám dotaz,
čítala som, že osoba mladšia ako 21 rokov nesmie previezť alkohol do USA. Syn cestuje o týždeň a chceme príbuzným poslať Becherovku 1l – syn bude mať 21 až o dva mesiace – mohol by to byť problém? A čo mu môžu spraviť? Zabaviť alebo až pokuta?
Dík

Můžu prosím dovezt do USA med vlastní výroby?Děkuji.

@Vlaďka:
Na tohle už tu Petr několikrát odpovídal. Mělo by to být možné, pokud bude mák v původním neporušeném obalu. Jde o to, že není mák jako mák. Potravinářský je v pohodě díky limitům obsahu opiového alkaloid morfinu.

Chtěla bych se zeptat, zda je možno do USA dovézt mák – mletý, případně v jakém množství na osobu? Děkuji.

@Martina:
Ano. Ale na lahvy nesmí být nápis Absinth a záleží také na obsahu thujonu.
Viz můj dřívější příspěvek. Předpokládám, že to stále platí stejně, případně se ještě podívej na stránky CBP.

Chtěla bych se zeptat, jestli je možbé dovést do USA Absinth?! Máte někdo zkušenost s timto konkrétním typem alkoholu?

@Alena: Oficiálně ne. Limit se vztahuje na osobu, ne na zavazadlo. Samozřejmě pokud si toho celník nevšimne, tak to projde.

Co se týče cigaret, nelze to tak, že v kufru na odbavení budu mít 200 ks cigaret a v kabelce třeba další tři krabičky?

@dominika: Ahoj Domčo,
volně dostupné léky v rozumném množství jsou v pořádku. Preventivně je doporučuji nechat v původním obalu. Klidně je můžeš mít v kufru. :-)

ahojte idem do usa na 3,5 mesiaca, chcem sa opytat či môžem mat lieky v kufri (iba preventivne ak by nieco) aj ked k nim nemam predpis (nakolko som myslela, že sa to musi len pre lieky kt. su v priruč. batožine ? :) dakujem

@Michaela: Ahoj Míšo, ve finále záleží na celním úředníkovi. Původní obal je jednoznačně plus.

Nicméně souhlasím s Frantou, toastový chleba, olej a další věci kup na místě. Nemusíš se s tím tahat, bát se, že ti to zabaví nebo že se ti olej vylije do kufru. Kup si ho na místě, takhle neušetříš. :-)

@Michaela:
Hlavní zásada je původní neporušený obal. Pak se nemusí vysvětlovat, co je uvnitř a je minimální riziko, že to půjde do odpadu. To platí jak pro alkohol (povinnost), tak pro cokoliv dalšího.
Z těch doplňků jim asi půjdou oči kolem. To se tam nic z toho neprodává?
To se ti do kufru snad ani nevejde nic jiného. Netahej s sebou kraviny, tousťák, olej…
Tohle já nikdy nepochopím.

Dobrý den, letím na 4 měsíce do USA, takže si toho balím celkem dost, v první řadě me zajímá, jestli mi nezabaví doplňky výživy (mám kolem 8 druhů, každé po 120 tabletkách takže je toho celkem dost), dále jestli může být alkohol přelitý v platové lahvi, to samé olivový olej, a kukuřičný škrob mám přesypaný v sáčku. A ještě se zeptám, jak je to s toustovým chlebem? Děkuji

@Monika: Ahoj Moniko, rizikové to není. Je to lepší řešení než je mít v příručním zavazadle.

S ovesnými vločkami a cereáliemi problém asi nebude, nicméně je to nošení dříví do lesa. Cereálie a ovesné vločky mají v každém supermarketu, výběr je výrazně bohatší než u nás a ceny nejsou nějak přemrštěné. Pro představu – půlkilogramová krabice ochucených cereálií se dá koupit již za 3 dolary. :-)

Ahoj,toto jsou super stranky ☺️ Mam taky dotaz-je obecne rizikovejsi vezt nejake potraviny v kufru nebo ne? Pak by me zajimalo, jak je to s cerealiemi – musli tycinky/ovesne kase napr emco/nebo jen samotne ovesne vlocky/celozrnny chleba? Nikde to memuzu najit? Myslim,ze ty kase obsahuji i susene mleko-takze asi zakaz? Diky

@Michal: Ahoj Michale, těmito potravinami nebude problém. :-)

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, zda si můžu do USA dovézt instantní věci (čínské polévky, těstoviny Amore Mio, apod..). Někde jsem četl, že se nesmí dovážet těstoviny, které obsahují vajíčka, ale to je nesmysl ne? :-D Nechci hned po příletu hledat supermarket a občerstvení, ale rád bych slyšel váš názor. Není lepší nemít v kufru žádné potraviny? Rád bych si zmíněné potraviny vzal, ale ne za cenu nějakých komplikací :-). Děkuji.

@Kamila: Dobrý den, Kamilo, potvrzení musí být samozřejmě v angličtině. :-)

Neodborná angličtina je pořád lepší jak čeština.

Dobrý den, když vezu léky na předpis a (jak už jste tu psali) měla bych mít potvrzení od lékaře – musí být v angličtině, nebo stačí česky? Případně, jestli musí být v angličtině – můžu to napsat “neodborně” já a lékař tam dá jen razítko? Nejsem si jistá jestli doktorka vládne angličtinou. Děkuji, Kamila

Moc děkuji za info :-). Toto jsou suprové stránky,Vaše rady mi moc pomohly.Díky.

@Petr Novák: ďakujem krásne :-*

@Zuzana: Ahoj Zuzko, to je úplně bez problémů.

Zdravím, tiež mám otázku, keby ste mi prosím poradili… môžem priviesť keksíky? Kávenky, Horalky,Mily, Anity… nakúpila som toho dosť, okolo 30kusov :D. Chcela som ich priviesť kamarátkam zo Slovenska. Nie je problém, že niektoré obsahujú (možno aj všetky) sušené mlieko? Ďakujem.

Ahoj, vzpomínám si na vlastní rozhodování, když jsem si vezl z Turecka jejich čajové skleničky. Víceméně mě napadlo, že když je dám do odbaveného zavazadla, tak se můžou rozbít. A když si je vezmu do příručního, tak mi je můžou zabavit na kontrole zavazadel. Myslím, že střep ze skleničky by byl možná ještě lepší zbraň než kdejaký nožík. Nicméně výslovně zakázané to není, tak jsem je vzal do příručního, prošel jsem bez problémů a to zavazadlo jsem skladoval pod sedadlem před sebou. Skleničky přežily v pohodě. Nicméně kdyby ne, tak se zas tolik nestalo, protože cena za sadu šesti byla kolem 50 CZK :-). Pokud člověk veze něco cennějšího, zamrzelo by to víc.
Ale pozor – je zakázané (a dle mých zkušeností vcelku přísně kontrolované) mít něco pod sedadlem před sebou, pokud člověk sedí u emergency exitu – tak na to kdyžtak myslete při výběru místa.

@Marie: Ahoj Marie, ano, můžeš. Otázka je, jestli není v příručním zavazadle větší pravděpodobnost, že sklo rozbije. Stačí, aby sis uložila batoh do přihrádky nad hlavou a spolucestující ho shodil.
Já bych skleničky raději důkladně zabalil do měkkého obalu (třeba osušky), který ztlumí náraz a tlak a převezl je v odbaveném zavazadle.

Mohu si zabalit do příručního zavazadla sklo(váza a skleničky)? Vezu to jako dárek a mám obavy dát to do velkého kufru :-) .

@Marie Škorňová: Dobrý den, Marie, knedlíky v prášku můžete přivézt. V celním prohlášení se uvádí v bodě 11a.

M

Dobrý den,mohu vézt do Ameriky knedlíky v prášku a kam to mám zapsat v celním prohlášení?

@Zdeněk: Kupované vepřové konzervy jsou bez problémů. Osobně je ale doporučuji nebrat a koupit si na místě třeba výborné jerky. :-)

Zdravím, chci se zeptat jak je to prosím např. s kupovanými vepřovými konzervami (vepřové ve vlastní šťávě, paštiky a podobně), taktéž záleží na daném úředníkovi zda schválí, či nikoliv?
Předem děkuji :)

@Eliška: Ahoj Eliško, u vepřového masa je to na hraně. Obvykle rozhoduje celní úředník. Pokud bylo maso vařeno až po uzavření do plechovky/sklenice, obvykle ho je možné přivézt bez problémů.

Ahojky a co takhle zavařené maso – koupené ale ve sklenici?:)

@Jolča: Ahoj, problém by to být neměl. V nejhorším případě ti je zabaví.

Ahoj, chci se zeptat, zda by byl problém převést kvasnice do USA? Popř. jestli je mám někam napsat poté do toho celního formuláře?

@Zdenek: Nestane se ti nic horšího, než že knedlík zabaví.

@Zdenek: Pokud se jim houskový knedlík nebude líbit, tak ho zabaví.

@Mesi: Díky za odpověď, mám právě v plánu brát ty šiškové, kamarádka samozřejmě zkoušela udělat svoje, ale prý se ji to zatím z tamějších surovin nikdy nepovedlo, tak mě při té příležitosti, že tam letím, poprosila. Možná to bude znít hloupě, ale může se stát, že by mi kvůli tomu zakázali vstup, nebo prostě jen budou chtít ať to tam nechám?

@Zdenek: houskový knedlík v prášku není problém. Ale myslím, že na šišku by mohli divně koukat. Ale není problém ze surovin dostupných v USA udělat domácí knedlík – vyzkoušeno.

Zdravím, letím za kamarádkou do Chicaga a ta mě poprosila, jestli bych ji nedovezl 2 nebo 3 houskové knedlíky, protože tam našla nejlevnější za 10 dollarů a navíc prý nejsou ani moc dobré, nebude to problém?

@Monika: Ahoj Moniko,
do letadla si můžeš vzít jídlo pro mimčo na dobu letu, letušky sunar na požádání ohřejí. Počítej jen s tím, že během odbavení tě můžou vyzvat, ať malá jídlo ochutná. Pokud již dcera baští třeba přesnídávky, je možné si u aerolinek objednat speciální dětské menu. :-)

Dobrý den,
koukám, že jeden – dva sunary si můžu vzít sebou do kufru,ale je zde prosím článek, co si můžu vzít pro malou do letadla? Děkuji za info :)

@Antonin:
To bych nedělal. Jak jim dokážeš, že ten prášek vevnitř je neškodný? Takovéhle věci vždy zabalené.
Koukni na net, jestli se to, co používáš, neprodává i ve Státech (a třeba i levněji), ať se s tím netaháš zbytečně.

Zdravim a diky za Vasi stranku a informace.
Muzu si vzit vitaminy a iontove napoje v prasku originalni obal,ale uz odevrene?Dekuji

@Petr Novák:

Tak jo, beru PET s vínem z Moravy a Tuzemský k tomu…zabavovat se nic nebude, to tam raději vypiju :-)

@Franta: Já si ještě v kufru vozím velkou lahev s vodou, po příletu ji pohodlně jen vytáhnu a nemusím hledat obchod.

Mám limit 23kg do kufru. Proč budu brát tuňákovou konzervu, čočku, rýži…? Jedu na 3 měsíce do jiné země, to prostě nejde vzít si dostatek zásob. Jediné jídlo, co s sebou mám, je to na cestu, nějaké sušenka, čokoláda. Prostě jsem “nenažranej” a to v letadle mi nestačí :P Nikdy mi ale nic nevydrží déle než první den pobytu.
Pochopím ještě tahání proviantu do “Jugošky” nebo jinam po okolí, když se jede autem, ale letadlem na velkou dálku, to mi hlava nebere. Také by mě zajímala ta pointa, co mi zřejmě uniká.

@Petr Novák: @Franta: @Nelka: Take mne to udivuje. Budu rad, pokud mi nekdo pohnutky k tahani jidla vysvetli. Obzvlast na delsi dobu, takze stejne bude muset jit na nakup. V obchodech je velky vyber a pokud nemaji to prave orechove v jednom, tak v druhem o blok dale to budou mit. Dokonce i ceskobudejovicke maslo tu je.

@Franta: “Jen nechápu, proč mají lidi potřebu brát si s sebou jídlo. Vše se tam dá koupit. Beru to u nějaké speciální diety nebo výživy, ale běžné věci bych netahal.”

Přesně tak to vidím já. V čem je ta výhoda? :-)

@Nelka:
Nic z toho by neměl být problém, paštiku bych bral spíš konzervovou než “salámovou”.
Jen nechápu, proč mají lidi potřebu brát si s sebou jídlo. Vše se tam dá koupit. Beru to u nějaké speciální diety nebo výživy, ale běžné věci bych netahal.

Dobrý den, budu vycestovávat do USA na work and travel, na cca 5 měsíců. Chtěla bych si vzít s sebou pár potravin – rýži vím, že mohu, instantní polévky taktéž.
Co třeba takhle čočka, protein? Ráda bych i zkusila konzervu s tuňákovým salátem, ale nevím, zda by to prošlo? Případně mě napadla i paštika. Někde jsem četla, že konzervy s vepřovým masem jsou povolené, když to není domácí výroba. Je možné tedy čočku, protein, konzervu s tuňákem a paštiky převést přes kontrolu? Děkuji :)

@Franta: Divil bych se, pokud by rozdávali pokut za převoz vajíček pro osobní použití.

@Denisa: Ahoj Deniso, ano, instantní polévky je možné vzít. :-)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli si s sebou můžu vzít třeba instantní polévky? Nevím jestli se na to tady někdo ptal, kdyby ano tak se omlouvám. :)

svetlana + Petr Novák:
Tak jsem se na tu “humornou” věc podíval a ona není tak humorná jako některé US zákony.
Na netu je několik odkazů s hrozbou pokuty 300 – 2.500,- USD za vajíčko nebo 12.000,- celkem (při větším množství). Ale nikde jsem k té možné pokutě nenašel oficiální info, jen to, že jsou vajíčka ilegální a zabavují se. Pokud na ně přijdou.
Tady je starší info ze stránek CBP.

@svetlana: Ahoj Světlano, Kinder vajíčka se v USA skutečně nesmí prodávat. S největší pravděpodobností vajíčka provezete bez problémů. Pokud je u vás při prohlídce najdou, počítejte s tím, že je zabaví.

A co kindervajíčka? Chceme je vzít dětem na velikonoce , protože v USA se nesmí prodávat? Poštou vždy došly …
( je to potravina, která obsahuje nejedlou část, proto se ptám, jak je to s touto cukrovinkou. aby nebyl problém)
Díky!

@MarekV: Ahoj Marku, ničeho se neboj, mák se prodává i na Amazonu.

Dobrý den, zajímalo by mně, zda můžu poslat poštou do USA rodině sáček rozemletého maku s cukrem 100-200g v originálním balení?
díky za info

@Dan: Ahoj Dane, vezmi víno i tuzemák s sebou, při nejhorším ti ho zabaví.

@Dan:
To by mělo v klidu projít. Většinou se to bere, 1l tvrdého nebo 2l vína nebo 4l piva. Takže 0,5l tvrdého a 1l vína je limit. Otázkou je co, řeknou na “otevřenou” láhev vína. Ale to jen v případě, že budou chtít vidět obsah kufru. Mě do kufru nikdy nekoukali, bratránkovi pokaždé a to i při vnitrostátních letech (v kufry vždy našel letáček od CBP).

Chci vzít příbuzné sudové víno z Moravy, nebude tedy v originální lahvi. Nebude s tím problém? A co se týče toho 1 litru na plnoletou osobu – rozlišuje se tzv. měkký a tvrdá alkohol? Chci k tomu litru vína ještě přibrat 0,5 l tuzemáku :-)

@Martina: Ahoj Martino, bylinky nejsou problém. Doporučuji spíše odbavené zavazadlo, ať zbytečně nezabírají místo v příručáku.

Ahoj. Mám dotaz ohledně sušených bylinek cca 300g (na čaj) v neoriginálním balení, které s sebou chceme vézt. Máte zkušenost? Je třeba to někam napsat? A co je lepší, do kufru nebo na palubu? Díky

@Franta: Mně se osvědčilo obalit plechovky měkkým oblečením, které ztlumí nárazy. A nemít je u hran a v rozích kufru.

@Eliška Astlová:
U nás je povoleno 16l piva, pro USA jsem limit nenašel. Takže je to na tobě. Omezuje asi jen limit 23kg na kufr. :P

Těch plechovek se bojím kvůli manipulaci s kufry cestou. Někdy s nimi kluci z handlingu nezachází moc hezky.

E

Potřebuji dovézt pár plechovek piva jako pozornost kamarádům. Je to bráno množstevně jako alkohol? Čili více než 2 x0,5 l by neprošlo? Děkuji. 15 litrů vody v kufru nikomu minule nevadilo. Tak nevím jestli by vadilo pivo.

E

@Franta: Už jsem vezla do USA 15 plechovek nealko pití a nebyl problém ani na letišti ani při otevření kufru. Jednotlivě zabalené v sáčku přestáli i 3 letadla.

@Antonie:
Potvrzení je dobré mít u léků na předpis. Pokud lék obsahuje něco, co je v USA zakázané nebo není volně v prodeji, mohl by být problém. Pokud si nejsi jistá, zeptej se lékaře nebo se koukni na fda.gov.

@Antonie: Nutné to většinou není, potvrzení je spíše pro jistotu. Pokud se jedná o běžné léky v běžném množství, převezte je v originálním obalu a riziko problémů bude nízké. :-)

Četla jsem předchozí komentáře v kterých je uvedeno, že na léky je potřeba lékařské potvrzení. Jsem diabetička a tak prosím o odpověď, jestli je opravdu nutné si zajít k lékaři pro
ono potvrzení. Letíme za 14 dnů. Moc děkuji za odpověď a zdravím

@Andrea: Ahoj Andreo, s tím by neměly být problémy. :-)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si do USA (do odbaveného zavazadla) můžu vzít mana prášek (plnohodnotnou náhradu stravy). Skládá se to z balíčků mana prášku a lahviček oleje. Jednalo by se asi o 5 sáčků (každý 350g) + 5 lahvicek oleje (po 100ml každý).
Děkuji za odpověď. :)

@Pavla: Dobrý den, problémy by nastat neměly. Protein doporučuji mít v odbaveném zavazadle a v originálním balení.

Dobrý den,
můžu poprosit o informaci – chtěla bych si vzít sebou protein kvůli dietě. Projde přes kontrolu?
Složení:
Bílkovinná směs (hydrolyzovaný kolagen, syrovátkový micelární kasein, sójový bílkovinný izolát, syrovátkový bílkovinný koncentrát), inulin, emulgátor:sojóvý lecitin, sušená syrovátka, sušené polotučné mléko, lněná směs (mleté lněné semínko, rybí tuk), směs vitamínů a minerálních látek (chlorid draselný, fosforečnan vápenatý, oxid hořečnatý, glukonan hořečnatý, kyselina L-askorbová, glukonan zinečnatý, fumaran železnatý, D,L-alfa-tokoferyl acetát, nikotinamid, D-pantothenan vápenatý, retinyl-acetát, glukonan měďnatý, síran manganatý, kyanokobalamin, pyridoxin-hydrochlorid, cholekalciferol, thiamin-hydrochlorid, riboflavin, kyselina pteroylmonoglutamová, jodid draselný, seleničitan sodný, D-biotin), zahušťovadlo: sodná sůl karboxymethylcelulosy.

Když ho dobře zabalíš, aby vydržel cestu, tak proč ne. Teta si odsud vždy pár kousků odvezla, když se stavila na návštěvu.

Prosím, chci se zeptat, jestli nevíte… může se vozit do USA český křištál. Děkuji

@Petr Novák:
Dobře, díky moc.

@Lubomir: Ahoj, zkus to. Nevím o tom, že by měl nastat nějaký problém. Při nejhorším balíček zabaví.

Dobry den. Mozem poslat postou do USA 200 gramov nezomleteho maku ? Dakujem.

@Václav: Ahoj Vašku,

ostatní běžné potraviny budou bez problému. Žádné omezení na to, co jsi napsal, neplatí, pakliže se jedná o dovoz pro osobní potřebu. Což splňuješ. Něco jiného by bylo, když bys do USA nechal poslat kamion magnetek s tím, že je chceš prodávat.

Přivézt si můžeš také víceméně co chceš. Žádné výraznější omezení není.

Ahoj,

letos na podzim plánuji cestu do Ameriky, hlavně asi do Los Angeles a možná ještě i od několika dalších měst.

Chtěl jsem se zeptat, co se týká omezení dovozu, tak týká se to jen těch potravin vypsaných v tomto článku? Takže, když bych chtěl přivézt nějaké potraviny, které nejsou v tomto článku zahrnuty, nebo i nějaké jiné věci, ne nutně potraviny, např. třeba nějaký suvenýr Americkému kamarádovi, např. hrnek, triko, magnetky, film… a nějaké takové podobné věci, tak na toto už žádé omezení není? Ani velikosní, ani množstevní?

A na druhou stranu, je nějaké omezení na dovoz nějakých suvenýrů ať už zase nějaké místní potraviny nebo opět nějaké suvenýry, z USA sem k nám, nebo to už je jedno i těm Američanům na letišti tam při odbavování i tady u nás, co si přivezu? :)

Děkuji moc!

@Tana: Ahoj Táňo, pokud ti bylo 21, tak bych se toho nebál.

dobry den, chci se zeptat, jestli bude v pohode, kdyz v duty free v Praze koupim lahev kubanskeho rumu, kterou chci dovezt kamaradovi do Ameriky. vzhledem k ruznym embargum mezi Kubou a USA chci mit radsi jistotu … diky moc

@Monika: Jak píše Z., nedávno jsem slyšel, že je možné dítěti na palubu vzít pití o objemu až 500 ml.

@Monika: You must be travelling with an infant under two years of age (0-24 months). Baby formula and food, juice, water and other baby items – These are allowed in your carry-on baggage or personal items. You can take these through the security checkpoints and aboard your plane. All items including formula must be presented to the Screening Officer and will be inspected. Gel or ice packs are subject to the liquid restrictions. I recommend that You freeze a bottle of milk or formula or carry a small bag of frozen solid vegetables (peas, for instance) to keep the baby products cool.

Zdravím, o 2týždne letím do USA s 2ročńákom a riešim, čo mu možem zobrať ako jedlo a pitie do lietadla na palubu. Sušené rozinky, flašku s vodou, sušenky, a prípadne dětskú skleničku a ovocnú přesnídávku? Možem toto všetko? Poletíme z Viedne na Heathrow a odtial ďalších 11hod až do Frisca. Malý má alergiu, takže nechcem riskovať jedlo na palube.
Zároveň ešte pije umelé mlieko Hipp (obdoba Sunaru), možem v batožine previesť 2balenia, ktoré pokryjú pobyt?
Ďakujem! M

@Petr Novák: Dekuji moc za cenne rady.Prestupujeme v Londyne…takze je to jasne. A dekuji za skvely web,kter mi byl inspiraci i radcem

@Simona: Billa je tam odhadem 4-5 let. Je v přízemí ve spojovacím traktu mezi terminály 1 a 2.

Kudy letíte? Pokud letíte s mezipřistáním v zemi Schengenského prostoru (Německo, Belgie, Španělsko…), je bezpečnostní prohlídka až přímo u gatu. Takže můžete dětem koupit levné pití a vyhodíte ho až těsně před odletem.

Pokud přestupujete mimo Schengen (Velká Británie, Rusko…), bezpečnostní prohlídka je hned na začátku, takže nemá cenu kupovat větší pití. :-)

@Simona:
Billa je u terminálu 2
a byla (nevím jestli ještě je) i v hotelu před terminály.
Pití si budete muset koupit až za bezpečnostní prohlídkou, takže uvnitř terminálu. To co koupíte v Bille, budete muset vyhodit nebo vypít před prohlídkou.

@Petr Novák: dekuji moc.Mel jsem zafixovano,ze na palubu nesmim nic vzit.Piti ale nemohu,ze?Letim z Prahy….a Billa je tam nove?..nikdy jsem ji nevidela.

@Simona: Dobrý den, to je naprosto bez problémů. Pokud letíte z Prahy, přímo na letišti je Billa. Ceny mají velmi slušné. :-)

Dobry den,

Mohu nejake jidlo s sebou mit v prirucnim zavazedle nebo ne? Letim s detmi- let je dlouhy,je mysleno susenky,musli tycinky,žele bonbony,tic tac,žvykačky…dekuji za odpoved

@Alena: Konzerva a plechovka je to same (synonyma). Ja v nicem, co pises problem nevidim, pokud toho nepovezes jak pro armadu.

@Adél:
Dost záleží na tom, v jakém to bude státě.
Něco málo je na wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_age#Americas

Dobrý den,

je mi 19 let a letím do USA na 2 měsíce.. Můžu si s sebou vzít 200 cigaret jak píšete a nebo se to může až od 21 let ? Děkuji

Dobrý den, o mléku se tady mluvilo, ale chci se zeptat na sojové sušené mléko v originálním balení ( mám alergii na laktozu). A také v povolených potravinách jsem se dočetla, že ” plechovky s masem v originálním balení jsou povoleny … ? Jak tomu mám rozumět, co je konzerva a co plechovka ( předpokládám, že konzerva je ve skle a plechovka je plechovka. Např. pražská šunka je originál v plechovce????….a tak se smí či nikoliv?? A co tuňák???
Jo a prosím ještě co kakao anapř. nutela??Vše v mini balení…
Děkuji za odpověď.
Chtěla bych si vzít potraviny alespoň na první den, neboť přiletíme na Hawai v noci a ráno asi nebudeme hned vědět kam se vrtnout.

Ahojte, viem že je tabak aj cigarety povolené ale možem si ich vziať aj ked nemám 21, ?

Dobrý deň,

do USA budem letieť prvýkrát, preto by som sa chcela spýtať, či si môžem so sebou zobrať bylinkové čaje (sypané) a bežné výživové doplnky /vitamín B, C…a bylinné preparáty – čínska medicína/. Doteraz som s tým nikdy problém nemala, ale ako píšem, v USA som ešte nebola. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

@Olina: to same mouka,stevie atd. Opravdu zbytecne to sebou vozit

@Veronika:
Vsechna seminka co tu pises se v usa daji koupit o dost levneji nez v cr.

@Petr Novák: Dakujem Vam velmi pekne za odpoved aj radu, velmi rada ochutene mliecko vyskusam :)

@Veronika: Dobrý den, Veroniko, pokud budou zmíněné věci v původním obalu, neměl by s ním být problém. Důležité je všechno přiznat v celním formuláři. V nejhorším případě vám to zabaví. :-)

Dobrý den, ráda bych si do USA dovezla zdravé jídlo tj.: chia semínka, lněná semínka, žitnou mouku, stevii, fitness coffee, bulgur a pak hromadu pudinků a možná domácí slivovici jako dárek. Pokud se poštěstí, pojedu do USA na rok jako au pair. Nevíte prosím, zda je něco ze zmíněných věcí zakázáno? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Veronika

@Eva: Dobrý den, Evo, neměl by to být problém. Když jsme u té kávy: V USA na benzinkách mají ochucená mlíčka do kávy (třeba oříškové). Doporučuji ho ochutnat. :-)

Dobry den, dakujem za cenne informacie! Chcela by som poprosit o nazor. Cestujeme do USA na takmer rok, chcela by som si teda so sebou zobrat instantnu kavu (urcite ju predavaju aj v USA, ale uz som ju chutnala vo viacerych krajinach a ta, ktora sa predava u nas, mi chutila najviac). Chcela by som si zobrat asi 20 baleni (pricom v kazdom je 10 individualne balenych vrecusok). Viem, ze dovoz kavy nie je zakazany, avsak nemohlo by problem sposobit mnozstvo dovazanej kavy? Dakujem a prajem pekny den.

@Aneta:
Hezký den, Aneto. Myslím, že obojí pronesete. :-)

Hezký den,
předem Vám chci poděkovat za velmi užitečné stránky :-) Letíme za týden do USA a mám dotaz ohledně dvou věcí, zda jsou povoleny: 1) sušené jídlo např. od Vitany – v sáčcích? Myslím polévky apod., ale některé mají uvnitř masové knedlíčky.
2) Cukroví jsem si přečetla, že můžeme, avšak můžeme i nepečené? Např. včelí úly, jejichž náplň je z másla a kondenzovaného mléka?
Mockrát děkuji za odpověď!

@Kateřina R.: Ahoj, pokud budeš mít tu Kofolu v odbaveném zavazadle, tak je to úplně v pořádku. Lázeňské oplatky jsou také bez problémů. Hodnotu není třeba nikam psát, stačí zaškrtnout jídlo a celníkovi říct, že to je limonáda a sušenky. :-)

K

Ahoj, viděla jsem, že už se tu o tom mluvilo, ale radši se chci ujistit – dvě půllitrovky Kofoly budou ok? Dál vezu ještě Lázeňské oplatky. Takže ve formuláři zaškrtnu, že přivážím jídlo a napíšu jeho hodnotu do kolonky v bodě 15? Díky za odpověď.

@Bara: jo, to je OK

ahoj,
dotaz k dovozu potravin _ polívky v prášku ? tuňák v konzervě ? předpokládám, že ok…ale pro jistotu…těstoviny – tortelini?
kypřící prášek ?
díky
bára

@Dagmar: Ano, s Olomouckými tvarůžky při cestě do USA nebude problém.

Mohu do USA dovést Olomoucké tvarůžky?

@Katarina: Jak píše Franta, povolený je 1 litr. Spíš bych vsadil na to, že to projde.

@Katarina:
Bezcelně je povolený 1l. Může to projít a nemusí.

Dobry den
V decembri cestujem do USA a mam v plane vziat pre priatelov dve flase vina 0,5 l a 5 flias medoviny 0,18 l .Myslite,ze mi to prejde?

@MARTIN: Zdravím Martine, masné konzervy není dovolené dovážet. Pokud ji objeví v tvém kufru, zabaví ji. ;-)

dobrý den,

je možné dovážet např. pražskou šunku? o obdobné konzervy s vepř. masem?

díky Martin

@Franta: Plechovky v kufru jsem měl několikrát a naprosto bez problémů… konkrétně to byla i ta Kofola. :)

Plechovku piva uz jsem vezl a nebyl problem. Zalezi na mnoztvi, jestli to bude na skenu vypadat jako Machalem vyskladane kulanky, tak se na to urcite podivaji

@Mirka:
Jestli myslíš vypít najednou, tak bych očekával problém. :-)

S sebou na palubu určitě ne a dát plechovku do kufru bych neriskoval.

Dobry den, plechovky piva , par jupikov, kofola v plechovke- teda niekolko ? Myslite ze to bude problem?
Dakujem

@Kateřina K.: Dobrý den, Katko, prověřoval jsem to a dovoz česneku do USA je povolen.

Dobrý den, je možné do USA přivézt 4 hlavičky česneku, malá pozornost pro kolegu , který se vrací ze služební cesty v ČR _ nebude mít s nimi problém v zavazadle? Děkuji Katka K.

@Iveta K.: Ahoj Ivet, může to přivézt bez problémů. :-)

Zdravím, chtěla bych dovézt něco z USA po kamarádce co tam žije a přijede cca za měsíc do Čech. Jedná se o tabasco packets (tabasco v pytlíčcích jako např. kečup).. Bojí se a ptá se jestli to sem smí dovézt. Já myslím, že problém není ale raději se ptám :) Díky
Iveta K.

@Franta: No Duty free bottles more than 3.4 oz (100 ml) are allowed through the check point at PRG, BRU, MXP, CDG and AMS for Delta flights!

@Gabriela:
Pokud bude koupená v bezcelní zóně, bezpečně zabalena v sáčku a bude k ní účtenka, tak by neměl být problém.
Já osobně jí koupil v Albertu ve slevě za 199,- /l a dal do odbaveného kufru. Problém nebyl, jen jsem to napsal do celního prohlášení.

Zkopírováno z jiného webu
Tekutiny v příručním zavazadle

jakýkoli „tekutý“ produkt, který má obsah větší než 100ml – parfémy, nápoje, holící pěny, sirupy, krémy, oleje, make-up, spreje (včetně deodorantů), pasty (zubní pasta), gely (sprchový gel, gel na vlasy), vody na kontaktní čočky… prostě cokoli, co má podobné skupenství jako uvedené, musíte mít v množství menším než 100ml!
výjimku z výše uvedeného mají léky (ke kterým však musíte mít od lékaře doporučení, že je opravdu potřebujete), speciální stravovací přísady (opět s potvrzením od lékaře) či dětská výživa
všechny výše uvedené produkty musíte mít zabaleny do speciálního plastikového sáčku (lze jej zakoupit/získat zdarma na letišti), ve kterém nebudete mít celkem více než 1L tekutin, sáček musí být uzavřen
každý cestující může mít maximálně jeden tento sáček
sáček musíte ze zavazadla na bezpečnostní prohlídce vytáhnout a umístit jej do boxu, který projíždí skenerem
you must show the bag at the airport security point
POZOR: povšimněte si toho, že je zcela jedno, že budete mít třeba 200ml opalovací krém a bude v něm krému už na dně. Jakmile má obal přes 100ml, na samotném obsahu nezáleží a nesmíte jej mít na palubě letadla! Už jsem viděl hodně lidí, kteří tak museli vyhazovat často i drahé parfémy atp., protože je s nimi přes security check prostě nepustili. Je to sice postavené na hlavu, ale říkám si – raději cestujme bezpečně(ji) a přizpůsobme se regulím, než abychom riskovali nějaké zbytečné potíže…

POZOR 2: budete-li nakupovat v duty free obchodě např. parfém či lahev nějakého alkoholu, nechte si od prodejce vystavit potvrzení, že jste nakoupili na letišti a toto potvrzení si dobře uschovejte. Zakoupený výrobek na letišti rozhodně neotevírejte, měl by zůstat v původním a neporušeném obalu! Už jsme zažili i to, že si lidé koupili lahev dobré whisky a nakonec ji museli před odletem vyhodit, protože zahodili účtenku a nechtěli je do letadla s lahví vpustit.

POZOR 3: výše uvedené se může v různých zemích světa lišit, proto si vždy dopředu zjistěte „pravidla hry“ na letištích, která během cesty navštívíte, abyste nebyli překvapeni, že si např. v Evropě na letišti něco koupíte a na přestupu v USA budete mít problém.

@Gabriela: Please, pay close attention to the Liquids Rule 3-1-1:
You are allowed to bring a quart-sized (1 l) bag of liquids, aerosols, gels, creams and pastes in your carry-on bag and through the checkpoint at PRG. No Duty free bottles more then 3.4 oz are allowed. These are limited to travel-sized containers that are 3.4 ounces (100 milliliters) or less per item. Placing these items in the small bag and separating from your carry-on baggage facilitates the screening process. Pack items that are in containers larger than 3.4 ounces or 100 milliliters in checked baggage.
Buy it at supermarket and pack it well in checked baggage.
https://www.youtube.com/watch?v=qwi6XzjB00I
https://www.youtube.com/watch?v=kTVL9F73Myw

Zdravím, letím příští týden na trase Praha – Amsterdam – Atlanta – El Paso a chtěla bych se zeptat jak je to s lahví Becherovky, kterou mám v plánu koupit v Praze na letišti ve free zoně. Jestli můžu mít lahev u sebe po celou dobu letu a jestli s ní nebude problém třeba právě v Atlantě u pohovoru. Sice mám trochu nervy, ale nemám v plánu tu lahev otvírat – vezu ji jako dárek :) Díky za odpověď

Lidicky v USA se da skoro vse koupit obcas je to o par korun drazsi ale nekdy i levnejsi.obcas musis trochu patrat kde to koupit,ale existuji ruske,polske,chorvatske kramy…
Procestovali jsme staty obytnym autem a uvarila jsem vse z mistnich surovin jako doma
A navic vetsinou jste na dovolene tak nereste ze bude jist neco jineho nez doma a uzijte si to,jidla je zde opravdu vsude dost

@Market: Gumoví medvídci jsou v pořádku, štangli salámu kamarádovi sebrali.

Chci se zeptat na kilovku gumovych medvidku, jestli se to muze, nebo ne? A štangla salamu je zakaz?

@Mirka: Zdravím Mirko, sušené maso a výrobky z něj spíše neprojdou. Ovesné vločky jsou bez problémů. Co si koupit sušené maso až na místě? Třeba jerky vyjde v USA levněji než u nás.

Dobry den, je problem s dehydrovanymi jidly (od Trevellunch) obsahujicimi susene maso, prestoze jsou v originalnim baleni? A co ovesne vlocky? (Jde mi o znacne mnozstvi potravin na tritydenni trek.)

@Katka: Dobrý den,
vanilkový cukr je v pořádky. Pokud puding neobsahuje sušené mléko, tak je také v pořádku. Jídlo se přiznává v celním formuláři.

Dobrý den,
Mohou se do USA dovážet např. Puding v prášku, vanilkovy cukr,.. A píše se to vubec do papíru?

@Anna: Jen mu odevzdáte vyplněnou celní deklaraci. Pokud ho na ní něco zaujme, nebo si vás namátkou vybere, ještě prozkoumá v bílých rukavičkách váš kufr. Při nejhorším si něco nechá – kamarádovi kdysi zabavil šišku salámu. Přes celníka se jde vždycky bez ohledu na to, co (ne)vezete. Není proč být nervózní. :-)

@Petr Novák: Díky za odpověď. Můžu se zeptat jak to u toho celníka probíhá? A když do USA potraviny nevezete, tak se přes celníka nejde? Do Ameriky letím poprvé a tak začínám být trochu nervózní :-D

@Anna: Dobrý den, ne od imigračního, ale od celníka. Přes něj se prochází až po imigračním.

Dobrý den, když v dotazníku vyplním “Ano” u převozu potravin, znamená to, že mám očekávat od imigračního úředníka otázky související s těmi potravinami?

@Martina: Dobrý den, kupované proteinové tyčinky se sušeným mlékem budou bez problémů.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, povezu proteinové tyčinky, které ale obsahují sušené mléko. Otázka zní projde to, nebo ne?
Díky za odpověď

@Yvon: Ano, porcelán může být v příručním zavazadle. Dal bych si velmi dobře záležet na zabalení do bublinkové fólie.

@Yvon:
To bych si ověřil u letecké společnosti. A také jde o to, co se skrývá pod pojmem “starý porcelán po babice”. U některých starých věcí (předmětů kulturní, sbírkové a/nebo historické hodnoty nebo tak nějak) je zakázaný vývoz bez potřebného povolení, případně je rovnou zakázán. Nestudoval jsem to, jen vím, že něco takového existuje, tak nevím, jestli je tam i “staré nádobí”. :-)

Máme v plánu vést starý porcelán po babice..mohu ho mít v příruční tašce v kabině?

@Petr Novák: ale asi by bylo vhodné zaškrtnout kolonku, že dovážím jídlo, ne? Letím prvně, takže proto takové dotazy….ještě k té láhvi vína – připsat ji, že dovážím třeba v hodnotě 10 dolarů do kolonky “total value of all articles” nebo to nepsat vůbec? ¨
Moc díky za odpověď, letím za týden a nervozita stoupá ;o)

Mate prosim nekdo zkusenost se clenim alkoholu nad limit?treba 2litry?jak samotna procedura probiha?je to nejak komplikovane ci zdlouhave nebo jen chvilkova formalita?

@Jana: Zdravím Jano, sušenky ani müsli tyčinky se do formuláře nepíšou.

Zdravím cestovatele,
chci se zeptat, jestli do celní deklarace musí nebo nemusí psát i povolené musli tyčinky+ceny, případně české sušenky typu Club apod., jde mi jen o to, zda to připsat k dováženému vínu (1lahev).
Předem děkuji za odpověď, Jana

@Eva Prymkova: Dobrý den, směs můžete dovézt, s tím nebude problém.

E

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné dovézt do USA směs mouky na výrobu knedlíků např Knemix a podobně jen na potřebu rodiny cca 4 pytlíky.

@S. C.:

Mák už tu někdo řešil. Myslím, že se psalo, že v originálním balení by to mohlo projít. Ale koukal bych, jestli je na obalu uvedený obsah opiového alkaloidu morfinu. Aby bylo vidět, že jde o potravinářský mák. Už vidím celníky, jak zjišťují, že máš opravdu originální balení obsahující bezpečný mák.

Alkohol – 1l na osobu starší 21 let je bez cla. Takže na děti nic neber. Pokud toho vezmeš více, měl by jsi to přiznat k proclení. Koukni sem –> wine-searcher.com/ Zadej, co chceš vzít a uvidíš, jestli to ve Státech mají a kolik to stojí. Abys nevozil něco, co se tam dá koupit.

Můžeš kouknout na cbp.gov/, tam určitě nějaké informace najdeš.

Dobry den. Chcem sa opytat, ci sa da do USA doviezt mak. Ak ano, kolko na osobu { aj dieta }????
Dalej sa chcem opytat: kolko alkoholu mozem na osobu a ak idem aj s detmi { 14, 16 rokov }
mozem alkohol brat aj na nich. Chcem to ako darcek.

Velmi pekne dakujem za odpoved

@Michal Prady: Ahoj Michale, tyto práškové nápoje jsou povolené. Oficiálně tedy s podmínkou, že musejí být přivezeny v původním obalu, složení musí být uvedeno v angličtině a celníci si vyhrazují právo nápoj odebrat, nicméně komplikace v tom nevidím.

@Michal Prady:
A nebude lepší si to koupit tam? Nebo máš nějaký speciální?
Info by mohlo být na cbp.gov nebo aphis.usda.gov

M

Chtěl bych si do USA přivézt cca 2kg sacharidového nápoje (gainer), může s tím být v zavazadle problém? Je to nápoj využívaný často sportovci a ve fitness.

@Tomas: Ahoj, toho bych se nebál. Nicméně pohodlnější je to převážet v odbaveném zavazadle.

Ahoj, dá se v příručním zavazadle dovézt do USA instantní potravina Mana (něco jako Soylent apod.). Je to takový prášek, který se zalije vodou, přidá se olej a je z toho jídlo.

@Petr Novák: Alkohol do letadla pouze ,V originálním obchodním balení´, takže žádné petky ani pětky, ale to, co se prodává v prodejně.

@Denisa: Ahoj Deniso, přívézt to můžeš normálně v kufru ve skleněné lahvi. S tou PET lahví se mi to hodně nezdá. :-)

Dobrý den, mužů si vzít do USA normální 1l rumu v láhvi sebou se musí přelít do pětky? Někde jsem to četla ale přijde mi to divne:-) mužů normální v originální lahví?

Do USA sebou vezu 1 litr becherovky jako darek pribuznym. Dale me pozadali o dovezeni par mensich lahvicek (v souctu cca take litr) Alpy… je toto brane take jako alkohol ci pokud jde o “lék” nevztahuje se na nej litrova hranice? Dekuji za nazor :-)

@Ondra:
Ten limit 1l na osobu je bezcelní, další alkohol by se musel proclít.
Zádrhel je ale tvůj věk. Alkohol se v USA smí až od 21 let. Takže by z toho byly jen problémy.
Asi bych se na to vykašlal.
Slivovici od Jelínka jsme v Kalifornii kupovali cca za 25-30,- USD, podle toho jakou a kde.
Becherovka se dá taky sehnat.

PS: Ještě jsem koukal a našel tohle – wine-searcher.com/ Zadej, co chceš vzít a uvidíš, jestli to někde ve Státech mají a kolik to stojí. Pak zvaž, jestli by mělo cenu riskovat brát to s sebou.

Zdravím, je mi 17 a v létě jednu na 1 měsíc za příbuznými do USA. Čas budu trávit se dvěma rodinami (v NY a na Floridě), s každou 2 týdny. Plánem bylo do obou rodin přivézt lahev alkoholu, ale je mi 17 a slyšel jsem také že limit na osobu je 1l. Také jsem slyšel že bych mohl využít kurýrní služby namísto toho to vést s sebou, ale ty mi přijdou drahé. Měl bych to risknout a obě lahve prohlásit za dárek, poslat to kurýrní službou nebo se na to prostě vykašlat ?

Zdravím,
nemáte niekto skúsenosti ako je to s pamlskami pre psa? Chceli by sme doviezť darček pre psa našich známych, niečo čo nemajú v USA… Sú v originálnom balení, ale obsahujú aj hovädzie maso a tresku.. (aj keď sa to na to vôbec nepodobá vzhľadovo). Asi to ani nemám skúšať, že? :-(

Dobrý den, jedu na PCT a nechtěl bych se ze začátku hned zdržovat nakupováním, potřebuji jídlo tak na 5-7 dní? Akceptují američani něco jako dehydrované ovesné kaše , originálně balené, byť by neměly anglický překlad obsahu? děkuji.

Dobrý den, můžu vést na Floridu mák s cukrem originálně zabalený z obchodu a musím to uvést do celních dokladů, že vezu jídlo. Děkuji za odpověď.

Dobry den, veziem do NY kamaratke ako darcek zlate nausnicky. Mam si ich dat do prirucnej batoziny ci do kufra do batozin priestoru a treba to niekde zapisovat? Dakujem.mozem si do batozinoveho kufra dat bonboniery v orig baleni, gluten free chlieb a ramu? Poprosim odpoved na mail.

@David: Ahoj David. Ja som bral v podpalubnej batozine 2×2 litre slivovice v plastovych flasiach. Mal som obavu co by sa stalo keby to nasli. Do preclievacieho formulara na palube som napisal 2 x alkohol. Vsetko prebelo v pohode. Letel som do Miami.

@Petr Novák:

Dobry den,chci privezt pritelkyni do ameriky darek v narozeninam v hodnote cca 35 tis,je darkove zabalen a budu ho mit v palubnim zavazadle,musim ho proclivat?
Dekuji za odpoved

@Franta: Díky moc za reakci! :)

@David:
Dá se předpokládat, že zabaví a zlikvidují. Vyhlásí chemický poplach a uzavřou přilehlou oblast. Domácí slivovice je zlo. :-)
Popravdě neznám nikoho, komu na to přišli, takže nedokáži odhadnou, co by se dělo. Mě osobně prošli i dvě lahve domácí slivovice v příručním batůžku na palubě, ale to bylo ještě před 911.
Byl by to prohřešek proti celním zákonům, tak možná nějaká pokuta, ale domů by tě asi neposlali. Jen příště by jsi šel asi automaticky na prohlídku.

Zdravím Vás,

asi je to nekonečné téma, ale mám na Vás všechny takový dotaz.

Když povezu do USA domácí slivovici v neoznačené láhvi a budu mít tu smůlu, že mi na to příjdou, hrozí mi (kromě toho, že slivovici zabaví) i něco dalšího? Jako třeba že mě nepustí do USA, dostanu tučnou pokutu atp?

Páč jestli by mi zabavili jen láhev, tak by se to risknout dalo :) Chtěl bych dát okoštovat hostitelům pořádnou pálenku a domácí je prostě domácí… :) Díky!

@Simona:
Jak píše Mesi vše se tam dá koupit, i ta Slivovice (Jelínek). Jen chce vědět kde.
Ten náš “rum” chápu, teta si vozí do Kanady tuzemák na pečení.

@Simona: Cesky rum bych do statu snad ani nevozil, je tu nepreberny vyber lepsich, Becherovku tady koupis v Total Vine nebo v BevMo, Slivovice OK.

@Petr Novák:

Znamena to tedy ze muzu mit vice nez litr? Nevadi mi za to zaplatit jen je to dar od rodiny a chci odvest rum slivovici a becherovku… jak je to nejlepsi toto udelat?

@ajka:
Tak problém to není. Chce si to ale zjistit, jaké má podmínky letecká společnost. Vím, že jeden čas tam bylo určité omezení.
Bezcelně smíš do USA dovézt 1l/ na osobu starší 21let, zbytek by se měl proclít. Ale já kdysi vezl dvě lahve a nikdo nic neříkal.

@Katerina:
Jde o to, aby to nevypadalo, jako že to vezeš na kšeft. Takže žádné velké zásoby. Mrkni na stránky CBP, co se smí a co ne.

Mohu se zeptat je problem prepravit v podpalubnim zavazadle 3 litry tvrdeho alkoholu v originalnim baleni? A jak je to treba s vanilkovym cukrem praskem do peciva a praskovych knedliku v originalnim baleni ? Nemuzou to povazovat treba za marihuanu atd? Predem dekuji za odpoved

I já přidám svůj dotaz. Nevíte zda zkoumají kvantitu? Povezu hodně českých produktů, jako dárek. Kosmetika, a pak teda jídlo…pečené čaje, bonboniery, oplatky…atd. Nebo je někde stanovená gramáž kolik jídla lze vézt?Děkuji K.

@Danulka: Odpověď je jednoduchá: co se nesmí dovážet do USA, byť z EU, to samé se nesmí dovážet z USA do EU. Proč? Rozdílné geopolitickoekonomickozemědělské názory a kdoví, co ještě. Takže třeba milovníci sýru čedar to mohou risknout a zkusit si nějaký přivézt. Buď to projde, nebo ne a zaplatí pokutu a sýr jim celníci zabaví.

Všude pišete o vyvozu do USA a co dovoz z USA. Kořeni kava, doplňky do koupelny atd. Děkuji za info.

Dobrý den. Je možné dovest originalne zabalený salam Fuet. Na letišti v Miami jenom přesedám a letim dal na Roatan (spadá pod Honduras )….

Dobrý den, budu do usa přivazet, baleni kolonad, nejake susenky, koreni, pudink v prasku atd. musim to priznat na formulari k celni deklaraci, ze privazim jidlo? dekuji za odpoved

@Petr Novák:
Dobrý den,
na dotaz vánočního cukroví do USA jste odpověděl že ano, čili to platí určitě i o vánočce, že? Ale je opravdu nutno přiznat na formuláři celní deklarace, když je povoleno?
Děkuji za odpověď.
E

Dobry den,
chci se zeptat.Letim do Dominikanske republiky pres NY a zpatky do.prahy taky.Zajimalo by mne,kdyz si nakoupim v DR rumy(vice nez 1l) zda-li mi to mohou celnici v NY zabavit ci nikoli.Dekuji

@Nikola: …a nebo muzes usetrit vahu v kufru pro neco jineho a koupit ji tady ve statech.

Jednu až litrovou lahev můžeš převézt zdarma a bez cla, pokud ti bylo 21.

Mihu se zeptat ma kolik me vuze vyjít clo za becherovku?

Tak sme stastne dorazili domou a nebol ziadny problem ani so slivovicou a ani so syridlom. Ale je to asi aj o stasti, vlastne o smole ak ta vyberu na prehliadku kufrov.

@kate:
Viz má odpověď pro Marka.
Pokud tam nic nenajde, zkus jim napsat.

Dobrý den, je možné dovézt do USA tvarůžky?

Bludil som tam aj s prekladacom, ale moc mi to nepomohlo:(

Zkus něco najít tady https://www.cbp.gov/

Dobry den. Na Floridu letime teraz v nedelu (26.7.2015). Potreboval by som vediet, tam mozem zobrat syridlo na vyrobu syra. Dakujem za odpoved.

@Monika:
Mák – ten obsahuje opiový alkaloid morfinu… už to by tě mělo trknout. Jasně “potravinářský” mák má povolené miligramy na kilogram. Ale už vidím celníky, jak zjišťují, že máš opravdu originální balení obsahující bezpečný mák.

Vlašský ořech – USA byly v roce 2012 třetím největším producentem na světě. Nebudou asi takové jako z vašeho ořešáku vzadu na zahradě, ale něco se v sámošce jistě najde.

Sušené jahody – to v USA nemají?

Jinak stránky celní správy jsou https://www.cbp.gov/

Osobně vozím jen tekuté dobroty, Slivovici a Becherovku.

@Monika: S odpovedi si nejsem jistý. Ale proc chces vozit drivi do lesa?

Dobrý deň! Môžem do USA priniesť mak a vlašské orechy? Radšej kúpené v originálnom balení alebo aj mleté z domu? A čo sušené jahody? Veľmi ďakujem, výborná stránka! :)

Dobrý den, přes USA jen projíždím – je tedy problém, že budu mít v kufru malou klobásu jako dárek pro známé? Cílová destinace je Jižní Amerika. USA jen tranzit. Ale ty podmínky neznám :( Na letišti v Miami strávím max 3 hodiny. Děkuji!

@Honza: Podívej se výš na moji odpověď z 10.5.

@Honza:
Jak to v případě dotazu, co tam je, vysvětlíš? Já jednou domácí slivku a meruňku provezl, ale kdyby se ptali, tak by mě nejspíš odváděli chlápci v protichemických oblecích… :-)
Alkohol musí být v originálním a neporušeném balení. Ale risknout to samozřejmě můžeš.

Zdravím
Co když povezu litr domácí slivovice.. Tzn. čirá lahev bez etikety… Bude to problém bez originální etikety?
Nerad bych aby mi litr domácí sebrali…
Dík

@Marie2: Ano, může. Cibule samotná ne.

Nevíte někdo zda se může do USA přivážet cibulový porcelán?

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda mohu dovézt do USA cous-cous, popřípadě bulgur či čočku? Zítra odjíždím. Díky moc za odpověď. :)

Pokud toto neobsahují, tak by to mělo být v pořádku. V nejhorším případě ti to zabaví. :)

@Petr Novák: Tofu a tempeh jsou ze sóji, takže mléko ani nic živočišného neobsahují, proto si sama za sebe myslím, že by to mělo projít v pořádku. Jen ty semínka mě tedy štvou, již jsem si je dopředu zakoupila. Riskovat to asi nemá smysl, co?
Ale jinak děkuji moc za bleskovou odpověď. A chválím moc super a nápomocný web. Díky za něj(:

Musím se přiznat, že tofu a tempeh neznám, ale vzhledem k přítomnosti mléka bych spíše řekl, že je dovoz zakázaný. Semínka jsou zakázaná také. Nicméně si je můžeš koupit v USA.

V odbaveném zavazadle je nůž v pořádku, kufr odevzdáš na letišti a vyzvedneš si ho na letišti… a tam si může nůž přivézt kdokoliv.

@Jana: + ještě můžu si dát do odbaveného kufru kapesní nůž? Aby to nepovažovali za zbraň… Díky moc

Prosím, mám dotaz, smím si v kufru dovézt tofu a tempeh? (jsem vegan) a co chia semínka? Nebo všeobecně, jak je to se semínky (chia, konopná, slunečnicová,…) a proč jsou případně zakázány?
Díky moc za odpověď!(:

@Veruuu: Přesná definice pro alkohol zní: Originální obchodní balení ( tedy to, co se prodává v obchodech-i v Duty Free). Kolek být nemusí (ten je pro Celní správu ČR). Domácí alkohol v PET láhvi není povolen ( i když to může občas někomu projít).

Dobrý den, musí být alkohol v originálním balení s kolkem nebo lze dovézt již výše zmíněnou domácí slivovici v neoznačené lahvi či víno v petce? Děkuji

No takže Becherovka a oplatky jako dárek z Karlových Varů by měli být v pohodě :-D

@Ondra: Ano, platí: nevoz dříví do lesa!
V Americe je dost Italů, co vaří těstoviny, kterých je v supermarketech k dostání obrovské množství co se týče druhů a kvality.

Dobrý den, platí nějaká omezení pro dovoz těstovin? Děkuji

Dobry den. Mam otazku na ten alkohol. V lete ideme do Miami za rodinou a chcel by som im priniest domaci alkohol(slivovicu). Ideme dvaja dospely a dve deti. Takze mozme zobrat do podpalubnej batoziny len dva litre? Ak by som do tej batoziny vlozil dve 2,5l flase, bolo by to uz na platenie dane? Dakujem.

Dobrý den,jak je to s dovozem kvasnic a mletého máku.Děkuji