Komentáře k článku TSA zámek na kufr do USA: Čím je speciální a jak ho nahradit?

↩️  TSA zámek na kufr do USA: Čím je speciální a jak ho nahradit?
💬  Celkem 144 komentářů, nejnovější jsou nahoře.

@Jana: Ahoj Jano, ve Varšavě vám je přeloží sami. Hezký let!

Ahoj , letíme s manželem do Chicaga s přestupem ve Waršavě . Tam si musíme kufry vyzvednout a dát na let do cíle nebo nám je přeloží sami . Letenka je zakoupená Praha-Chicago . Díky za odpověď . Jana

@Ivana: Záleží na počtu letů a konkrétní aerolince. Většinou je to 30 USD za každý let, což by při počtu dvou letů mohlo odpovídat těm 60 USD.

@Petr Novák: moc dekuju. A ještě dotaz jestli víte cenu kufru – na Deltě mi řekli za chcem in luggage 30 Usd per way, na stránkách Delta jsem teď našla 60 Usd ale není specifikováno jestli za in/ out . Moc dekuju

@Ivana: Ahoj, můžeš je mít v odbaveném zavazadle i v příručáku. Lepší je je mít u sebe, protože když budeš mít během letu nějaké problémy, můžeš si prášek hned vzít. :-)

Ahoj, letim do NY, dotaz prosím – léky jako paralen , immodium apod proste základní, muzu mít v odbavenem kufru nebo v batohu u sebe? Co je lepší prosím, dekuji za radu

Dobrý pozdní večer :-)
Mám dotaz. Na podzim chci letět se synem do USA za dcerou a její rodinou. Musíme ale v USA přestupovat na vnitrostátní linku ,takže nás vyzvednutí kufrů a následné odbavení nemine. Co když kufry dorazí z předešlého letu pozdě a my bychom tím pádem nestihli další let ? Máme letět bez nich a kufry řešit později ?
Předem dík za odpověď.

@Franta: uff, dobre. Dakujem :-)

@Anicka:
Nebude problém, také jsem tak letěl.

Dobry den, letime z Viedne do LA, cez Frankfurt, s Austrian/Lufthansa. Mame 2 kufre, jeden mensi a druhy vacsi, kedze ale pri ceste tam nebudeme mat vela veci, chceli by sme ten mensi dat do toho vacsieho, tym padom sme si pri ceste tam kupili len jednu odbavenu batožinu. Naspat uz mame kupene dve odbavene batoziny, pretoze ratame s tym, ze uz nieco pokupime, darceky atd. Otazka znie, bude problem, ked budeme mat “kufor v kufri”, pokial neprekroci povolenu hmotnost? Veci budu len v tom mensom kufri.

Dakujem pekne za odpoved.

@Markéta:
Ono těch 5 cm může projít, ale je lepší se předem vyhnout případným potížím. Ona ta “tolerance” někdy i otravuje. Hlavně na vnitrostátních letech po USA jsou někteří Amíci naloženi jak šerpové. Nějaký kufr + kabelka nebo taška na noťas, pro ně není omezení, takže táhnou nadměrečný příručák, na zádech narvaný batoh a k tomu ještě nějakou tašku, v zimě ještě pořádnou péřovku. To vše narvou do schránky nad hlavou a klidně zaberou i jiné v okolí, bez ohledu na to, že tam bude také někdo sedět a chtít mít své věci. A člověk, co nastupuje na konci, si nemá kam dát svůj kufřík.

@Franta:
Díky za reakci a info! Mě bylo jasné, že moje představa o 5 cm sem nebo tam je asi marná, ale chtěla jsem se zeptat na praktické zkušenosti ostatních. Já totiž vždycky se zvládla zabalit do batohu, který splňuje normy “personal item” takže příruční kufr jsem doteď považovala za nadbytečnost až totální blbost :D a ejhle, i na mne došlo s jeho potřebou…

@Markéta:
Pokud jsou max. přípustné rozměry 55 x 35 x 22 cm, tak větší kufr neprojde. Je to kvůli skříňkám nad hlavami. Kufr se tam musí vejít. Kdyby bylo letadlo poloprázdné, tak se tam dá kufr podélně. Ale s tím nelze počítat. U odbavení jsou “klece” na vyzkoušení, zda kufr pasuje do přípustných rozměrů. Mívají je i u gatu a občas kufry před nastoupením zkouší.
Nám takhle jednou odbavilo příruční kufry KLM při návratu z USA. U B-777 v pohodě prošli, ale v Amstru do Fokkera 100 (původně měl být ruším B-737) nám je KLM nepustilo. Přitom odpovídali rozměrům na webu a v letadle bylo 20 lidí, takže každý kufr by mohl mít svou skříňku. Ale odbavení bylo zdarma a nebyl důvod se po ránu na konci cesty dohadovat. Posledně v Praze holčina z odbavování poslala od gatu pryč kluka s něčím, co vypadalo jako batohokufropádlo a ať si to prý odbaví jako nadměrné zavazadlo. Všimla si ho, hned jak se u gatu objevil a řekla mu ať to zkusí dát do té klece na vyzkoušení. Zkoušel se hádat, že s tím normálně létá, ale vůbec s ním nediskutovala a řekla, že ho s tím do letadla nepustí. Naštěstí bylo ještě dost času, tak to stihnul.

Ahoj, v diskusi jsem to nenašla, ale ráda bych se zeptala k příručnímu zavazadlu (plánujeme do USA vyrazit jen s ním abychom se s případně ztraceným kufrem nikde nenaháněly po celých státech, při zpáteční cestě si dokoupíme i odbavené). Jde mi hlavně o rozměry – do USA letíme s přestupem v Paříži s AirFrance, po USA budeme mít jeden let s JetBlue a druhý s United. Všechny tři letecké společnosti uvádí u příručního zavazadla 55 x 35 x 22 cm. Jaký je problém mít kufr o šířce 40 cm? Je už to přílišný nadměrek, který by neprošel a kufr by byl odbaven? Díky za případnou odpověď :)

@Pavel: Bohužel můžu potvrdit. Měl jsem TSA zámek – klasický visací, a nijak se odemykáním nezdržovali a ustříhli ho. Jak vidím, nejednalo se o ojedinělou chybu. Pořizování TSA zámku jsou vyhozené peníze.

Já bych doporučil kufr vůbec nezamykat. Letěl jsem do USA s TSA zámkem, který při přestupu ve Frankfurtu nestihli přeložit, přivezli mi ho tedy až o den později do hotelu v USA. Přestože jsem měl kufr s TSA zámkem (jezdce zipu), násilně zip otevřeli a pak napůl otevřený kufr obalili zelenou páskou a v tomto stavu mi ho kurýr přivezl. Takže doporučuji cennosti do palubního a hlavní nezamykat. – viz. foto:
https://photos.app.goo.gl/g7Js16WbZ3qVax23A

@Ivana:
Běžné koření, kávu a těstoviny na Hawaii seženeš. Hlavně tam neber nic, z čeho by mohlo něco vyrůst.
Bringing Food into the U.S.
Travelers bringing food into the U.S. for personal use

PS: Jídlo nijak nesouvisí s TSA zámkem. Lepší je článek – Jaké potraviny můžete dovézt do USA pro osobní účely?

Dobrý den, letíme na Hawai na 1 měsíc. Vezu sebou běžné koření, kávu, těstoviny. Je nutné vše zapsat do deklarace? Děkuji za rychlou odpověď, letíme za 3 dny

@Irča:
Já teda nemám zkušenost přímo s BA, ale standardně to jde přímo přes web aerolinek. Pro BA to je https://www.britishairways.com/en-cz/information/baggage-essentials/extra-overweight-baggage je tam tlačítko “Log in to your booking to pay for extra bags”. Aby ses tam dostala budeš určitě potřebovat rezervační kód. Podle jejich info stojí 1 zavazadlo 65 GBP.
Já osobně bych to řešil přes oficiální stránky BA.

co si ještě pamatuju, když jsem s nima letěl tak před 4 lety, tak měli fajn mobilní aplikaci, kde šly zavazadla dokoupit. Ovšem nevím jak je to teď, ani jsem tenkrát nevyužil.

Dobry den, ahoj..chtela bych poprosit o radu. Mame letenky do Miami od BA – pres Londyn. V cene letenky je pouze prirucni zavazadlo. To jsme vedeli a pocitali s tim, ze si dodatecne dokoupime spolecne jen jedno odbavovane zavazadlo. Letenky jsme kupovali na Letusce a pred provedenim rezervace nam sdelili cenu za zavazadlo 1.290,- Kc. Rezervace je do zitra a ted mi na infolince nabizi dokoupeni za necelych 5 tis. nebo at sami resime s BA.
Bohuzel krome anglicke linky nemohu najit zadne jine spojeni na BA a asi bych to radeji vyresila drive nez za mesic az na letisti s ocekavanim kolik doplatek ve finale bude.
Nemate prosim s dokupovanim odbavovaneho zavazadla zkusenost?
Dekuji
I.

@Karel:
Díky za info Karle,…to jste ale věděli dopředu.
Kolik taková nejlevnější letenka stála? Jen tak pro zajímavost pro ostatní.

Protože prohlédnout si NY jen s příručním zavazadlem není pro někoho problém. Co jsem tak posledně letěl, tak byl váhový limit 13kg a to mi na oblečení bohatě stačilo.

Dobrý den, před pár dny jsme se s kamarádem rozhodli, že si okoukneme New York, vyřídili jsme si ESTA a objednali nejlevnější možné letenky PRAHA-LONDÝN-NEW YORK a tedka koukám do rezervace, že mame letenky BASIC ECONOMY FARE.

U této letenky je povolené pouze přiruční zavazadlo. 1ks odbaveného zavazadla je na jedné cestě za 50 euro u společnosti British Airways ( Praha Londýn ) a za 60$ u společnosti American Airlines (na trase Londýn – New York )

@KATKA:
Jak tě pustí do USA, tak se tam můžeš kdekoliv volně pohybovat celou tu dobu, většinou 90 dní. Můžeš letět klidně na Hawaii.

@KATKA:
Ahoj Katko, neboj, ESTA platí pro celé USA, jak myslíš že by to dělali ostatní, kteří jedou roadtrip napříč Amerikou? :)
ps. dotaz máš pod špatným článkem

Dobry den,. chci se zeptat mam Estu letim do NYC a zda je na to mozne aj preletet treba do Miami?? chtela bych tam aspon 4dny

Dobry den,. chci se zeptat mam Estu letim do NYC a zda je na to mozne aj preletet treba do Miami??

@Franta: Asi jsme byli podezřelé. :-D

@Ivana:
To je právě kvůli těm kontrolám, aby se s tím nemuseli zdržovat. Někde se o tom i píše. Myslím, že na webu CBP. I psovi se to lépe očuchává, když je to nezabalené. Amíci mají jiný přístup než třeba u nás. Přesto, že to vím, jsem kufry při odletu také zabalil, uvědomil jsem si to před check-inem, ale už jsem to tak nechal. Kupodivu to neřešili a kufry nám nechali zabalené a přiletěli tak až do Prahy.

Přidám svojí čerstvou zkušenost se zabezpečením zavazadla. Po přečtení tohoto webu jsem se řídila radou autora a zip kufru jsem si zabezpečila elektrikářskými pásky a do kufru dala další se žádostí o znovu zabezpečení v případě kontroly. Nechtěla jsem kufr zamykat, aby mi ho nepoškodili ani zbytečně kupovat TSA zámek (moc necestuji). Již po příletu do Prahy jsem si všimla, že páska na mém kufru není. Jak jsem předpokládala, tak doma jsem našla lísteček o kontrole. Bohužel nikdo můj kufr znovu nezabezpečil. Naštěstí se ale nic neztratilo. Příště asi zkusím koupit ten zámek.
A ještě jednu věc. Na letišti v Praze je placená služba, která vám kufr zabalí do fólie, případně si ho do ní můžete zabalit doma sami. Při odletu z USA jsme si kufr do fólie zabalili také. Při odbavování kufru v NYC na JFK jsme ale museli fólii sundat. Sice nevím proč, ale bylo to tak.

@Eva:
Dobrý den Evo,
mělo by to být v klidu, nechte to až na letiště.
My si kupovali po netu cca před 1,5 rokem vnitrostátní let s Virgin America a u přepážky na letišti mají něco jako samoodbavovací kiosky, kde stála jako pomoc jedna slečna kdyby někdo nevěděl co a jak. Tuším že jsem tam opsal kód mé rezervace, pak tam byla položka přidat odbavované zavazadlo a zároveň to sloužilo jako váha, platili jsme cca těch $25 každý, to se přičetlo k celkové sumě a zaplatil jsem to kartou.
Nic složitého ani když jsem tento systém viděl poprvé :) Ovšem jiná společnost to může mít trochu jinak…ale myslím že problém by být neměl.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak fungují vnitrostátní lety v USA. Koupili jsme si letenky z Buffala do Orlanda a pak z Miami do L.A. přímo od leteckých společností United a American Airlines. Nicméně při koupi letenky se nám nikde nenabídla možnost dodatečného dokoupení batožiny. na stránkách leteckých společností jsme našli, že kufr do 20kg stojí $25, ale nikde nemůžu najít kdy se to dá přikoupit, zda to stačí až na letišti při odbavení nebo se mi tato možnost nabídne když se budu provádět check-in přes internet. Jde mi o tom, abychom neplatili další extra peníze (mimo těch $25) za odbavení batožiny přímo na letišti. Děkuji za odpověď.

@Vašek: A ona TSA ten univerzal snad prodava???

@Vašek:
TSA, neTSA, je to jedno, když se do kufru bude chtít někdo dostat, tak se tam dostane. A beze stopy. Bratránkovi třikrát celníci kontrolovali kufr, měl tam klasický zámek. Kufr i zámek nepoškozený a v kufru pokaždé papír od CBP, že tam byli. Zbytečně jen děláš paniku. Zloděj si cestu vždy najde. I já se dokáži dostat do některých kufrů, ale jen zloděj to zneužije.
TSA prostě jen udělalo standard na zámky, aby je celníci mohli otvírat bez poškození. Pokud nemají fígl, jak se do kufru dostat bez poškození, tak normální prostě zámek odcvaknou, případně poškodí ten integrovaný.
Navíc, co si budeme nalhávat, zloději se dostanou k univerzálům na jakýkoliv zámek, pokud budou chtít. A kufr ti nevykrade někdo na ulici (tam je to navíc tvoje chyba, že si ho nehlídáš), ale někde v uzavřeném prostoru letiště, takže hned, jak vyzvedneš kufr, ho zkontroluješ. Když něco chybí, tak to okamžitě jdeš řešit. A je jasné, že to byl někdo na odletu nebo příletu, případně na přestupu.

@Vašek: Ale TSA tam master klíče neprodává. Nehledě na fakt, že zloději si s největší pravděpodobností vyberou kufr, jehož zabezpečení lze nejsnáze překonat. Čili pokud vedle sebe bude kufr zamknutý obyčejným zámkem, kufr s TSA zámkem a nezamknutý kufr, sáhnou po nezamknutém kufru.

@Petr Novák:
Tím, že jim jedním klíčem, který si za pár korun koupí na ebay, umožní odemknout tisíce kufrů

@Vašek: Nechápu narážku na TSA. Jak svým chováním podporuje zloděje?

TSA zámek = žádný zámek. Jelikož na e-bay lze za pár korun koupit nejen TSA zámek, ale i master key, bude jím jistě vybaven každý zloděj, co na letišti vybírá kufry. Samozřejmě že dostat se dá do každého kufru, ale TSA zámek to umožní udělat rychle a beze stop.
TSA by se měla přejmenovat na thief support agency.

@Alena: Nejspíše záleží. Kamarád letěl z Havaje se zabaleným kufrem, přiletěl se zabaleným… a uvnitř našel letáček. :-)

@Alena:
Ne, nezabalí. Bratránkovi kontrolovali kufr celkem 3x a přišel na to vždy až když ho otevřel a uvnitř našel ten letáček. Do folie by ho asi zabalili, pokud by se při otvírání poškodil a nešel zavřít.

Ešte mám jednu otázku, rozumiem tomu správne, že keď mi námatkovo skontrolujú batožinu tak mi ju potom zabalia do fólie? Diky

@jana:
Jsi u článku o TSA zámku. Víza a ESTA se řeší jinde.

Koukni na ofiko stránku ESTA a tam na “Zkontrolovat stávající žádost”. Uvidíš, jestli ti ESTA ještě platí nebo ne.

Prosim o info – vizum, V pripade jeste platne esty a zamitnuti turistickeho viza, muzu pak na estu jeste vycestovat ?, dekuji.

@Alena: Je to uplne, ale opravdu uplne jedno. Ani ten TSA zamek nemesis resit. Kup si takovy, ktery ti bude vyhovovat. Ja kupuju vzdy latkovy, skorepinove mi osobne nevyhovuji. Jedine, co sleduji, jak jsou pevne boky a kolecka, aby to nebyly nejake male kodrcaky, ktere se po chvili ulamou.

@Franta: ďakujem, tak snad najdem nejaky vhodny :)

@Alena:
Konkrétní typ nebo značka je úplně jedno. A možná i jestli plastový nebo látkový. Když to nepoškodí celníci, tak to můžou zničit na handlingu (překladači).
Jde asi jen o osobní pocit, komu co vyhovuje. Plastový je asi bytelnější, ale není nezničitelný. Skořepina může prasknout, ulámaná kolečka jsou také běžná. Já měl vždy látkový, jen jednou by lehce poškozený.
Ten TSA zámek mít nemusí. Hlavní je, aby se do něj mohli dostat, takže stačí, když bude “zamčený” třeba stahovací páskou, kterou přecvaknou.

Ahojte, ja mam tiež otázku ale konkrétne ohľadom kufra. Vie mi niekto poradiť aký kufor si kúpiť pri ceste do USA? Myslím konkrétny typ alebo značku. Viem, že by mal mať zámok TSA. Neviem sa rozhodnúť či s plastovou škrupinou alebo látkový, ten môj posledný látkový mi už raz na letisku roztrhli pri manipulácii. Ak máte niekto skúsenosti, budem Vám vďačná.

@Blanka:
Nám se taky povedla vtipná věc při návratu z USA, kde jsme si koupili malý dvojmístný stan.
Protože se nám už nevešel do odbaveného zavazadla a byl opravdu celkem malý, lehký, přenosný, vzali jsme si ho na palubu společně s příručním zavazadlem.
Na letišti v USA vše v poho, mezipřistání v Paříži, kde když jsme šli bezpečnostní kontrolou, kamaráda se stanem zadrželi, protože tam byli samozřejmě ostré kovové kolíky.
Naštěstí se to snadno vysvětlilo, kolíky jsme jim teda museli nechat na místě a se samotným stanem jsme se mohli nalodit :)

@Blanka:
Jde o to, že některé nože by se mohli považovat za nošení skryté zbraně. USA není zase takový divoký západ, jak by se mohlo zdát. Není zavírací nůž jako zavírací nůž. S takovým nožem Navaja by šel krájet chleba na délku. Švýcar nebo něco takového by v odbaveném zavazadle vadit neměl.
A nechával bych ho radši v autě, jednou mě z vládní budovy poslali pryč kvůli Leathermanu 200, nějak mi nedošlo, že je tam i nůž. :-)

Dobrý den, chci se zeptat, jestli v zavazadle pro odbavení můžeme mít zavírací nůž, protože nám v informacích k odletu CK uvedla a/ dokonce je to i na stránkách mzv / “nedoporučuje se brát s sebou jakýkoli nůž, který může být považován za zbraň”. To si tam máme kupovat nůž, abychom si mohli uříznout chleba? Díky za odpověď

K tématu KUFR snad také přidám radu – ani do kufru k odbavení s sebou nepřibalte svítilnu, které jsou nyní k dostání na trhu, s integrovaným paralyzérem…nevědomky a s potřebou pouze svítilny jsem takovou na cestu od syna dostala s sebou…na letišti směrem zpět do Evropy s tím byl velký problém…právě pro onen paralyzér, o kterém jsem ale vůbec nevěděla…řešili to AŽ před nástupem do letadla a nikoho do letadla bez vyřešení nepustili…opravdu velmi nepříjemný zážitek…

Díky za odpovědi. Co se značek týče, myslel jsem třeba Svijany, Krakonoše atd. :-). Jak už psal Mesi. To že mi to vyhoděj fakt tragédie není, ale proto se ptám, aby se to nestalo :-). Ještě jednou díky.

@Mesi: Budvar je dobrý nápad. Já osobně bych vzal místo běžné značky v plechu raději lahvové z minipivovaru – třeba Matušku nebo Clocka.

@Dan2:
Začnu od konce. Máti měla s sebou injekci na ředění krve, aby lépe “přežila” let a nikdo nic neříkal. Pro jistotu měla i papír od doktora.
Alkohol. Obecně se to bere – 1l tvrdého (nad 22%) nebo 2l měkkého (pod 22%) nebo 4l tichého vína (neperlivé) nebo 16l piva. Může se to kombinovat, ne sčítat. Takže 0,5l Bechera a 8l piva by neměl být problém. Oboje doporučuji hodně dobře zabalit.

Koukni na http://www.wine-searcher.com/find/-/1/usa. Je to o víně, ale najde to vše co teče. Zadej, co tě zajímá, pak si to uprav na USA a stát, kam jedeš. Ukáže ti to, zda a za kolik to tam mají. Ale není to moc přesné, některé obchody tam nejsou. Ceny budou samozřejmě vyšší než u nás. Najdeš i bary, kde mají české pivo buď lahvové nebo dokonce na pípě.

@Dan2: Klidne pivo naloz. Co maji na mysli typickym ceskym pivem? Neni totiz problem radu ceskych piv koupit (Total Wine, Jons, atd…). Napada mne jako “raritu” privezt Budweiser Budvar v originalnim obalu, protoze v USA se kvuli licencnimu boji prodava pod nazvem Czechvar. Becherovka je bezne k dostani, stejne tak Jelinek. Jinak toho prevozu bych se nebal, nemuze se stat nic horsiho, ze ti je zabavi.

Ahoj, mám také nějaké otázky ohledně dovozu. 1) Mimo cestování jedeme navštívit příbuzné a kamaráda a ti si, mimo jiné (Fidorky by ale problém snad být neměl :-)), “objednali” typické české pivo v plechovkách. Nemluvě o tom, že Becherovku jsme jako další typicky českou věc chtěli vzít taky :-). Tak by mě (asi dost naivně) zajímalo, jak moc berou za alkohol pivo. Původně jsme měli v plánu vzít piva na dorovnání maxima váhového limitu (takže třeba i 5ks do každého kufru), ale když to tady čtu, tak si nejsem jistej, jestli nám to stejně nevyhodí. 2) Léky pro injekční podání vč. jehly, byť pro osobní potřebu jsou asi utopie,že? Ne, že bychom bez nich nemohli být, ale mysleli jsme to jako součást lékárničky na cestování pro případ akutní potřeby a rychlejší variantu, než to řešit prášky. Díky za odpověď. Dan

@Dan: Ahoj Dane, to bude bez problémů, jak píše Franta. :-)

@Dan:
Alpa je v pohodě. Řekni, že je to mazání pro tetku na revma. :-)

Díky všem za info, zase mám asi ne poslední otázku, můžu vézt 1 litr alkoholu, vezu 1 L becherovky, ale chci vzít tetě i jednu velkou Alpu, tam je taky alkohol, ale píšou na ní, že je to masážní přípravek. Nevemou mi jí? Díky za vaše názory. Dan

@Dan: Franta ti plne odpovedel, ja doplnim jednu vec. Pokud si teta nechala uctenky, tak je vezmi s sebou. Pokud si te vyberou, tak muzes prokazat cenu, ktera bude urcite nizsi nez v CR.

@Dan:
Problém se clem nebude, naúčtují ti ho. 4 plné kufry ti jako dárek “nesežerou”. A je úplně jedno, že je to pravda. Takhle by pak mohl celníky obcházet každý. Na dárek je nějaký limit, tuším že 50,-USD. Také počítej s DPH, limit je 430 eur na osobu, za vše nad zaplatíš. Pokud nebudou vědět skutečnou cenu, tak si ji odvodí od věcí prodávaných tady. Ten dopis od tety je dobrý nápad, ale asi nebude mít velkou váhu.
Koukni na článekDovoz z USA: Jaké jsou povolené limity pro dovoz a kdy se platí clo a DPH?, tam je vše popsané.

Zdravím, ještě se chci zeptat, až se vrátím z USA a budu na letišti v Praze budu mít 4 kufry narvané věcma, bundy, kalhoty, trička,boty… no prostě spoustu oblečení co nám teta koupila pro mojí 5 členou rodinu. Mě to nic nestálo. Bude problém se clem? Mám mít s sebou nějaký dopis od tety že to kupovala a jsou to dárky pro rodinu? Díky dan

@Franta: Díky za info, už jsem něco sehnal.

@Dan:
Visačky bývaly u kufru při koupi.
Letecké společnosti dávají maximálně takové ty papírové s gumičkovým provázkem. Jestli Student Agency/Kralovna.cz dávají nějaké vlastní, reklamní, netuším, ale některé cestovky to dělají.

Zdravím, ještě se chci zeptat kde seženu vizitky na kufr, teta psala, že jsem je měl dostat tam kde jsem kupoval letenky nic mi nedali, ani se nezmínili, že mám nárok na dárek za letenku, to jsem se zpětně dočetl na netu. na letišti se už nechci zdržovat vyplňováním adres. Díky za info. Prý je dobré dát i dvě na kufr a jednu dovnitř?

@Dan:
Nebude to problém. Cestou tam bude vše ve dvojitém bezpečí. Já to plánuji udělat stejně.

@Dan: Zdravím Dane, vím, jak se cítíte. Je lepší se poté již na ceny letenek nekoukat. :-(

Matrjoška z kufrů je v pořádku, také jsem to tak kdysi dělal. :-)

@Petr Novák: Zdravím, díky moc za info, ale dost to zabolí, když jsem mohl platit o 8000kč méně. Ještě jedna otázka, nebude problém když budu mít sebou 4 kufry, ale po dvou zabalené do sebe, prostě v jednom kufru bude ještě jeden a to samé u druhého, abych měl zpět 4 plné. Díky dan

@Pavel: Ano, je to stejný. Notebook v žádném případě nevoz v odbaveném zavazadle.

@Dan: Ahoj, do letenek jsem trochu dělal, cenu u nich ovlivňuje celá řada faktorů. Jedním z těch významnějších je aktuální obsazenost (každého jednotlivého) letadla v porovnání s předpokladem. Tedy poptávka.

Pokud je v letadle víc volných míst, než je předpoklad, cena letenek obvykle klesne, aby se místa rychleji zaplnila. Pokud je naopak míst méně (třeba v důsledku Vánoc, státního svátku nebo jen zvýšené poptávky), cena letenek vzroste.

Do toho vstupují je promo akce, měnové kurzy atd.

V tvém případě sehrála roli buď promo akce, nebo bylo v letadle moc volných míst. Cenu dopředu nelze nikdy spolehlivě odhadnout, protože nikdo nezná poptávku. Lze ji jen předpokládat na základě předchozích vzorců chování… pak lze třeba říct, že (např.) s 60% pravděpodobností vzroste, s 20% pravděpodobností zůstane stejná a s 20% pravděpodobností klesne.

@Lukáš: Ja myslel na letu zpět do ČR. Ale to bude asi stejný, že?

@Pavel:
Samozřejmě, naopak určitě nic takového nevozit v odbavovaném zavazadle!
Já měl sebou batoh do letadla plný elektroniky, kabelů, náhradních baterek…v rentgenu jim to tam krásně všechno svítilo, žádný problém, nechtěli batoh ani otevřít…narozdíl od letiště ve Vídni, kde chtěli notebook i zapnout.

Zdravím,
je možné vézt v příručním zavazadle notebook i reproduktor (JBL Charge 3)?
Díky

@Dan:
Kralovna.cz patří pod ně. Já kupuji přes net, platím kartou online a nikam nechodím, mám potvrzení a číslo rezervace, to stačí.
Kufry zaplaťte až cestou zpět a teta určitě pomůže. Třeba u KLM je to o 20% levnější online. BA mi ukazuje základní cenu 65 GBP / 75 EUR / 100 USD / 100 CAD na online se nedostanu, protože nemám booking number.

@Franta: Díky za odpověď, Letenky jsem pořizoval přes net, ale když jsem si šel vyzvednout a zaplatit elektron. letenku, ocitnul jsem se v student agency. Letím s BA ale jejich stránky jsou jen v AJ a já anglicky umím pár slov takže online u mě asi nehrozí. Ty 4 kufry zpět je tutovka máme tam nakoupeno od tety spoustu oblečení. Díky dan

@Dan:
Irmou to nebude, ta o Oklahomu ani nezavadí. Navíc podle zpráv ceny v dané oblasti naopak zvedala. Jen byla asi nějaká akční sleva. U cen nikdo neví. Já koupil zpáteční PRG-SFO na listopad už na konci března (10.400,-) a jsem rád, od té doby levnější letenky nebyly. Příště doporučuji vyprdnout se na cestovku, která potřebuje vydělat a sám se podívat po netu.
Kufry si můžete předplatit už teď, ale počkal bych až na závěr dovolené, kolik toho opravdu bude. Doporučuji se podívat na stránky letecké společnosti, připlacení online bývá levnější než u přepážky, někdy i dost výrazně.

Zdravím, za měsíc letím na 3 týdny k tetě do USA Oklahoma. Tam vezu se synem 2 kufry, každý jeden. Zpět chci vézt 4 kufry, kde zaplatím za ty dva navíc při zpáteční cestě? Hned při odletu z Čech nebo v Oklahomě při odletu domů. Platil jsem v srpnu za letenku 20 000kč a nyní stojí 15 000kč. Řekli mi čím dříve, tím levněji a ted tohle. Nevíte čím to je? V cestovce řekly, že je to asi Irmou??? Díky za Odpověd.

@Dobromila: Pokud je Chicago vaše první letiště v USA, tak ano, musíte absolvovat pohovor, vyzvednout si zavazadlo a znovu ho odevzdat. Novinka to není, obalení kufru stačí.

Prosím o zkušenost s přestupem v Chicagu-O´Hara. Mám na to 1.45. Musím si vyzvednout
a znovu odbavit zavazadla? Letenku mám do Nashvill. Co to je za novinku? Nebo snad stará informace?. Kufr nikdy nezamykám, jen obaluji. Děkuji moc.

@Lukáš:

Me je Kristyny taky lito ,ze jste ji tak sjeli. Ja mam s praci v Usa zkusenost z let 99-01 a tenkrat pri kurzu 40kc/USD a tehdejsim ceskym platum se to rozhodne vyplatilo. Ja mel ale tenkrat priority jazyk, cestovani a penize byly na poslednim miste. V kazdem pripade je to nelegalni a muze to skoncit deportaci. Praci sezenes a kdo neni uplny lliny lempl bude v USA za strasnyho pracanta.

@Kristýna:
Je mi Kristýny trochu líto, opravdu bez urážky. Také jsem měl před lety podobný sen a možnost letět do USA uklízet.
Jsem moc rád, že jsem si nejprve vše spočítal, začal pracovat v ČR a vydělávám dost na turistiku po USA zcela legálně :)
Kamarádi co tam jeli takto nelegálně uklízet za minimální mzdu se na ní opravdu přes veškeré sliby nedostali. Před výplatou jim šéf sebral několik desítek procent, za různé “služby” a stěžujte si někde když je vše mimo zákon,…musíte prostě držet hubu a vzít co vám dají, ikdyž domluva byla jiná…a to i na papíru, ale jakou má váhu, když je vše mimo zákon?!
No a to, že je na ubytovně nakonec o to málo co si vydělali okradli spolupracovníci Poláci, už se ani nezminuji :)

@Kristýna: Myslim, ze je na miste vyvest te z velkeho omylu ohledne “hodne lidi jezdi do zahranici kvuli praci”. Ano, od toho mas Evropskou Unii (a dej si tedy pozor, co budes volit v pripade referenda, o kterem se v CR stale, ac bez podstatneho duvodu, mluvi). Uklizeni na 100% nebude legalni prace z jednoho prosteho duvodu = pracovni povoleni na takovou praci nemas sanci ziskat. Neni to jen uklidit a jit, je to opravdu fofr a velmi dukladny uklid. Dejme tomu, ze dostanes minimalni mzdu, tak ze potrebujes nejak uzivit. Diky tomu, ze nejspis nebudete muset platit bydleni, tak byste mohli prezit. Bezne s minimalni mzdou prezit nelze (pokud chcete zit jako Evropane). A vzhledem k tomu, ze na tomto webu to o nelegalech neni, tak je tve tema nejspis uzavrene. Bez jakekoliv urazky, vecne a strucne, legalne nemate sanci.

@Kristýna:
Není třeba se urážet nebo se cítit dotčená. Ta ironie/popíchnutí je na místě. Buď to zapůsobí a donutí tě to k probrání a racionálnímu uvažování nebo to povede k uražení se, a pak je každá rada marná.
Takhle vypočítaná mzda je zcestná. Na uklízení v bytech nikdy nedostaneš pracovní povolení, takže jedině na černo. No a to nemůžeš brát v úvahu nejnižší možnou mzdu, protože se na ni ani nedostaneš. Také jde o to, že si tě nikdo jen tak nepustí do bytu. Takže budeš asi dělat pro někoho. A ten někdo ti jen tak na tři měsíce dá práci? Vymění někoho zkušeného za tebe, nezaučenou v systému? Budeš stíhat nastavené tempo? Jo, uklízet přece zvládnu. Asi jo. Ale celý den, tak 6 dní v týdnu, aby výplata aspoň trochu stála za to? Vyplatí se jet do Ameriky jen “dřít”?

Minimální mzda v Chicagu je 11,-USD/h, v okolí asi méně. 11,- x 10h denně x 6 dní = 660 USD/týden. 2.640,- za měsíc, 7.920,- za 3 měsíce. To je 174.240,- Kč (kurz 22,-). Ale jak jsem psal, ty se na minimální mzdu nedostaneš. Stejně tak nebudeš mít zaručenou práci na každý den. Něco vynecháte, protože budete chtít poznat aspoň okolí. Pak odečti náklady, i letenku a vše ohledně cesty. Tohle není dovolená, takže to do nákladů patří. Není důvod si to malovat tak růžově, jak píšeš. K tomu riziko odhalení a vyhoštění.
A jak s chutí dodávám při podobných debatách v hospodě. Jak koukáš na Ukrajince a jiné ilegály tady u nás? Je ti jasné, že ve Státech budeš za toho Ukrajince ty?

Našetřete si a udělejte si pěkný výlet. To je má rada. Tenhle americký sen není reálný. Spousta lidí jezdí za prací do zahraničí, ale v rámci EU je to něco úplně jiného, než do USA.

@Franta: tak pardon, že jsem to napsala k tomuhle tématu, prostě jsem jen chtěla vznést dotaz, za druhé mě tu nemusíte urážet, myslím, že jsem se zeptala slušně, měla jsem vás za odborníka, co mi dovede poradit, tu ironii jste si také mohl odpustit. Slušné peníze jsme si spočítali podle aktuálního kurzu a podle nejnižší možné mzdy ve městě, kde bychom bydleli a pracovali. Ta práce by byla uklízení v bytech, takže žádné extra místo, ale jen tím bych si za 3 měsíce vydělala víc, než v čr za rok, k útratě a nákupům: budu mít našetřené peníze z čr, bydlení bude levné, v minusu bychom neskončili určitě, naopak velmi v plusu. Myslela jsem, že spousta lidí jezdí do zahraničí za prací a penězi, tak jsem chtěla vědět, jak to udělat, aby to nebylo načerno, protože si s něčím takovým nechci zahrávat.

@Kristýna:
Trochu si, stejně jako Lukáš, rýpnu.
Co má tvůj dotaz společného s TSA zámky? Že je to přece jednou, tak jako tak ti někdo odpoví? To asi ano, pro tebe to tak asi je. Ale ostatní vidí, že nejsi ani schopná najít správné téma, pak se není čemu divit, že pro tebe vše vypadá hrozně složitě. A to bys chtěla v USA pracovat. S takovým to přístupem budeš jistě přínos kdekoliv.

K cestě, turistické.
Jděte na https://esta.cbp.dhs.gov, tam si vyplňte formulář a když vám ho schválí, tam můžete vyrazit. Samozřejmě si ještě musíte koupit letenku, zařídit pojištění, nejspíš i mezinárodní řidičák. Také požádejte tetu o zvací dopis, možná nebude potřeba, ale pomůže získat kladné body na imigračním. Také doporučuji udělat si přehled, co vše chcete vidět a k tomu sestavit nějaký itinerář, i to může na imigračním pomoct. Většinou se jen zeptají, kam, na jak dlouho a tak, ale někdy jsou zvědavější, a pak je každý podpůrný argument dobrý.
Jak vyplnit formulář ESTA, koupit výhodné letenky, projít imigračním a další rady, je tu popsáno v několika článcích. Takže doporučuji najít a přečíst.

K práci.
Něco už napsal Lukáš. Jde o to, že ty a přítel jako jednotlivci máte minimální možnost prokousat se systémem k pracovnímu povolení. Jde to, ale není to jednoduché. A bez urážku, už teď na mě působíš (díky tomu dotazu a jeho umístění) jako někdo, kdo není dostatečně samostatný a schopný něco takového absolvovat. Musíte si nejprve tu práci najít, pak až můžete žádat a ani tak nemáte jistotu, že to vyjde.
Další možnost je ta teta a to, že by vám tam mohla zařídit práci, jak píšeš. O pracovní povolení totiž většinou žádají firmy, protože mají o někoho eminentní zájem. Vzhledem k složitosti to řeší jejich právní oddělení, musí doložit, že na dané místo není možné najít/dosadit Američana, že jsi opravdu vhodný kandidát (praxe/vzdělání, vědomosti…) a další věci. Myslíš, že teta nebo někdo jiný bude ochotný tohle podstoupit kvůli vám dvěma? Píšeš “vydělat slušné peníze”, takže by to mohlo být dobré místo a ne jen mytí nádobí v restauraci. Takže to teta třeba myslela tak, že vše kolem toho bude schopná zařídit.
Nebo to “vydělat slušné peníze” znamená jen slepý přepočet podle aktuálního kurzu? Pak si to ale dobře spočítejte. Letenky, pojištění, jídlo (teta vás asi živit nebude), bydlení (to možná bude u tety, zadarmo?), nákupy, drobná útrata, výlety…, abyste pak nakonec neskončili v mínusu.

@Kristýna:
Zdravím Kristýno,
naopak, je to velice jednoduché, nejjednoduší jaké to za poslední dlouhá léta bylo.
Pokud se tedy bavíme o turistické cestě do USA, o čemž tento web primárně je!
Nemusíš nikam chodit, nic vyřizovat, stačí přes net z domova za 14USD požádat o ESTA a v podstatě můžeš vyrazit.
S tou tvojí druhou částí dotazu je to jinak…NA PRÁCI LEGÁLNĚ V USA NA 99% ZAPOMEŇ.
Pokud nejsi nějaký raketový věděc, tak tě v USA legální pracovní povolení nezískáš…a i tak je to martyrium na 1 rok s nejistým výsledkem, mrkni na web https://www.verzana.me.cz/
Nepomůže ani svatba s Američanem, teda trochu ano, ale neznamená to automaticky práci.
Jediné co ti zbývá je nějaký studentský program, nebo načerno u té příbuzné s možností vyhoštění a 10 let zákaz vstupu.

Dobrý den, stále čtu nové a nové věci co je potřeba zařídit před odletem, různé papíry a pohovory, děsí mě to čím dál víc, přijde mi to hrozně složité. Chtěli bychom jet na jaře s přítelem do chicaga navštívit přítelovu tetu, která tam žije, taky by nám tam mohla zařídit práci a my si mohli vydělat slušné peníze, jak to udělat abychom tam nebyli načerno? Co je k tomu potřeba za papír?

@Hanka: Zdravím vás, Hanko, jak píše Franta – kufr vám v Bruselu přeloží. Ještě si stihnete dát kafe a vafli. :-)

@Hanka:
Na zpáteční cestě poletí kufr až do Prahy, není potřeba ho nikde znovu sama překládat. 1,5h by mělo stačit.

Dobry den,prosim jak to bude s mym zavazadlem při cestě z NY do Prahy s přestupem v Bruselu?Musím si ho v Bruselu vyzvednout nebo mi ho dopraví až do Prahy.Mám vše na jedné letence.Na přestup mám 1 1/2 hod,stihnu?Vse podnikam poprve a je mi pres 60 let,tak vládne trochu víc nervozita.Děkuji za Vaši reakci

@Lucie P.:
Je to tekutina, takže asi standardní pokyny. To, že je to alkohol by nemělo mít vliv. Pokud jde o celníky, tak by nemuseli prudit, že máš vlastně 1,225l.

Zdravím ještě jednou.
Nejprve děkuji za předchozí odpověď. Můj další dotaz je, zda si mohu do příručního zavazadla přibalit tři malé flaštičky alkoholu (rum) (ne pro vlastní spotřebu, ale jako dárek, ale to nikdo neví, že). Z podmínek Delta jsem toho moc nevyčetla. V odbaveném kufru budu mít 1l alkoholu (také rum) a tak nevím zda 3×75 ml navíc může být problém. Díky.

@Lucie P.: Ahoj Luci, v kufru ho mít můžeš. Ke kufru se během letu nedostaneš, takže to není problém.

Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda je mozne mít v kufru nějaký nůž (menší a zdobený, prostě suvenýr). Vracim se přes USA z Nicaragui po pul roce, tak očekávám, že můj kufr má vetší šanci na kontrolu. Nerada abych vezla někomu dárek, který by v USA by ho vyhodili. Díky za odpověď.

@Monika: Ahoj Moniko, hmotnosti nelze sčítat. Při překročení 23 kg můžete platit nadváhu zavazadla – i když bude mít první kufr 28 kg a druhý 10 kg.

Navíc hmotnost žádného zavazadla nesmí dle předpisů překročit 32 kg. Toto omezení platí mimo jiné z důvodu snadnější manipulace a ochrany pracovníků letišť.

@Monika:
Ne, ten limit je na osobu a letenku, nedá se to sčítat. Jeden by měl 0kg a druhý 17kg nadváhu. Vezměte dva kufry.

Zdravím,
ráda bych se zeptala, zda, když cestujeme ve dvou do NY s Turkish Airlines a máme povoleno 2×23 kg na osobu, je možné mít pouze jedno velké zavazadlo o vyšší hmotnosti (například 40 kg)
Děkuji za odpověď

@Petr:
Jak píše Petr:. Do příručního zavazadla si nožík určitě nedávej. Využij boční kapsu odbaveného nebo po příletu popros někoho o něco ostrého, třeba v restauraci nebo tak.

@Petr: Ahoj Petře, díky. V boční kapse kufru mám nůžky na nehty. Zatím se mi nestalo, že by byl někdo tak důmyslný a odhalil je. V některých případech lze také použít zapalovač.

@Daniel:
Tam, jak píšeš, zpět až v Praze.

Zdravím. Chci se zeptat. Letím společnosti KLM Praha – Amstredam – Los Angeles. Kufr bych měl tedy dostat až v LA že? Ale zajimá mě, jak by to bylo na cestu zpět? Letím stejnou trasou LA – Ams – Praha. Musím si v Amstredamu vyzvednout zavazadla nebo je dostanu až v Praze?

Dobry den, dotaz k tem svorkam na kabely: jak je z kufru odstranujete, kdyz ho chcete otevrit? :D Nozikem, ktery mate v prirucnim zavazadle? Dekuji za hezke stranky.

@eLMorr:
Otázka je, kdo zámek/kufr poškodil. CBP tam opravdu dává to upozornění. Možná to byl někdo z handlingu a “kontroloval” obsah, možná to bylo jen neopatrnou manipulací.

Kufr mi na ceste z USA kontrolovali nekolikrat,ale zadnou karticku od TSA jsem nikdy nenasla.
Zamek mi ucvakli,i kdyz jen tak visel na nezamcenem kufru.Jeden kufr znicili ucvaknutim casti zipu s temi pruvleky na zamek,takze je v podstate nepouzitelny.
Posledne mi na kufru ani nezavreli zip,ale nastesti se mi nic neztratilo.
Nezalezi ani na tom,jestli je obaleny igelitem.
Musim zaklepat na drevo – nikdy mi nic nechybelo!!!
Dekuji za napad se svorkami,vyzkousim :-)

K zámkům TSA: ochrana jakýmkoli zámkem je zcela iluzorní. Mimo to, kufr, který má po obvodu zip, lze otevřít bez porušení zámku třeba propisovačkou, často jej lze i zpětně uzavřít bez zjevných známek neoprávněného otevření. Ale zavedení zámků TSA je samozřejmě pro zloděje vítaným ulehčením a vyslovenou pozvánkou k návštěvě kufru. Domnívám se, že nejlepším zabezpečením zavazadla je zabalení do fólie, protože vždy je po ruce mnoho odbavených zavazadel, která ve fólii nejsou, a jejich “návštěva” je tudíž snazší. Efekt fólie na zavazadle je podobný, jako efekt zamykací páky na volantu auta: bariéra snadno překonatelná, ale zdržuje a je to nápadné. – Fólie se dá navíc snadno obnovit, pokud se vám během přepravy dostane zavazadlo do ruky.

K cestování přes Paříž, letiště Charles De Gaulle: děs a hrůza a fialový hnus. Zachraň se, kdo můžeš, a přes De Gaulle necestuj, je-li to jen trochu možné.

@Michaela: Nervy z imigračního jsou naprosto zbytečné, pokud v USA nechcete dělat nic nečestného. Pro jistotu si můžete napsat odpovědi na otázky na papír. :-)

aha,tak to je pro mě překvapení,bála jsem se že malýmu nebudu moci brát žádné jídlo do letadla,uff,to jsem si oddechla,protože tím jediným ho trochu zabavím :-D a ano,vodu si tam určitě dáme,už mám důkladně vaše stránky prostudované a děkuji za ně :-) teď jen přežít tu cestu a nervy z imigračního,bo angličtinou fakt neoplýváme a kdo ví v jakým už bude po těch hodinách malej v rozpoložení,no uvidíme :-D děkuji :-)

@Michaela: Nemáte zač. Ano, to, co jsem psal, platí pro příruční zavazadlo, které si berete s sebou do letadla. Do kufru, který odevzdáváte, si můžete dát tekutiny bez omezení.
(Když odbočím, doporučuji si do kufru zabalit lahev s vodou. Nemusíte se pak na letišti shánět po drahé vodě, stačí otevřít kufr.)

děkuji moc za odpověď,já to ještě asi možná špatně specifikovala.myslím to jídlo pro něj v příručním zavazadle které beru do letadla,i tak je to vpořádku?

@Michaela: Dobrý den, Michaelo,
nedávno jsem slyšel, že je možné vézt tekutou dětskou stravu v množství potřebném na dobu letu.
Kapsičky, křupky a sušenky můžete vézt zcela bez omezení. V duty free to určitě nekupujte, tam je to drahé. Pokud letíte z Prahy, můžete zajít v průchodu mezi terminály 1 a 2 do Billy. Ceny jsou velmi solidní.
Neuvedení kamaráda do ESTA není vůbec problém. Není třeba doplňovat ani kamaráda, ani místo pobytu.

Dobrý den,v dubnu letíme s rodinou na Floridu.Máme 22 měsíční dítě,můžu pro něj mít v lahvičce sunar o větším množství než 100ml?A co další jídlo pro něj jako různé přesnídávkové kapsičky,křupky,sušenky,atd,kde zjistím co je přijatelné?Nebo tyhle věci musím nakoupit až v duty free?
A ještě dotaz, máme zvací dopis od kamaráda z usa který bude s námi cestovat,ale v estě jsme jej neuvedli,mysleli jsme že tyhle informace půjdou doplnit později jak místo pobytu.Může to být problém?Děkuji

@Lucie: Ahoj, ano, je to 23 kg. Delta větší limit nemá. :-)

@Lucie:
+/- 23kg mají skoro všechny letecké společnosti. Snaž se do toho vejít.

Ahoj, letím přes USA do Nikaraguy. Letím s Deltou, ale nikde nemohu dohledat váhu povoleného odbaveného zavazadla, tuším že je to 23 kg. Nevíte, zda je to tak? A zároveň první let je operován KLM, kde je limit těch 23 kg, znamená to, že i kdyby Delta měla větší limit, musím se řídit limitem KLM? Letenka byla zakoupena na jednu rezervaci. Děkuji a omlouvám se, zda sem tento dotaz přímo nepatří.

@Eva: Zdravím Evo, je to tak. Celý postup najdete v článku jak probíhá let do USA.

Ahoj, letím poprvé na Floridu-Miami. Mám zpáteční elektron.letenku od Student Agency, ESTU. Přestup je v Londýně. Nemusím zařizovat nic dalšího? Místo mi dají asi až na letišti na palub.lístku, je to tak?
Eva

@Tomas: Na rozmery uz tu odpoved mas. Pokud jde o BA, tak s nimi mam dobre zkusenosti. Vlastne je primo preferuji (samozrejme s ohledem na cenu). Nepises, kam letis, ale napriklad do LA byva nejlepsi let z Prahy rano v sedm a priletem kolem druhe odpoledne. Prestup v Londyne vychazi akorat a z Londyna leta A380. Pokud letite ve dvou, doporucuji pohlidat si krajni mista nahore (24 hod pred odletem zdarma). Duvod jednoduchy: oproti spodnimu patru jsou tam jen dve sedacky, takze s vami nesedi nikdo cizi a vedle sedadla u okenka je skrinka, kam lze strcit tasku, batoh, kabelku. Diky tomu, ze se trup letadla zaobluje, tak je tam vice prostoru. Tudiz zadne zabirani prostoru taskou u nohou.

@Martin: Martine, krosna není problém, nicméně mám pro tebe ještě jiný tip.

Na 37th Street a 9th Avenue je úschovna zavazadel Schwartz Luggage Storage NYC. Leží v centru, úschovné velkého kufru na celý den je za 10 $.

Můžeš si vzít klasicky kufr a poslední den ho tam uschovat. A nebudeš se muset tahat s krosnou. :-)

@Martin:
Můžete, jen doporučuji pořádně zabalit.

Ahoj, může se cestovat do New Yorku letadlem s krosnou? Není s tím nějaký problém při kontrolách?

Řešíme to z toho důvodu, že check-out v hotelu je do 11 hod a odlétáme až po 20. hodině a na ten den máme naplánovaný ještě nějaký výlet a s kufrem se tahat nechceme. Proto přemýšlíme o krosně, kterou bych ten poslední den nesl.

Díky

@Franta: moc děkuji za odpověd Radka

@Radka:
Pokud je to koupené jako jedna letenka, tak za kufry platit nebudete. Let New York -> Miami je pokračování letu z Evropy. Za kufry se platí při domácích letech, které jsou jako domácí koupeny. Vy máte zaoceánský let Vídeň – Miami s přestupem.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,v listopadu letíme s rodinou do USA konkretně Víden-New York-Miami s Austrian Airlines a American Airlines,letenky mám přes cestovku a mě zajímá jestli při letu N.Y.-Miami budu platit za kufry,protože z vlastní zkušenosti vím,že za kufry se v Americe platí.Děkuji za odpověd

@Andy: Ahoj,
velikosti odbavených zavazadel jsou dány mezinárodními standardy. Vesměs platí, že součet tří stran zavazadla musí být do 158 cm.

S tím limitem zavazadel to je složitější:
1. Norwegian jsou low-cost aerolinky, u některých tarifů letenek jsou v ceně pouze příruční zavazadla. Za odbavená se dodatečně platí.
2. Frontier Airlines na vnitrostátních linkách standardně nemají odbavené zavazadlo v ceně. Je nutné si ho dokoupit. Pokud však máte vystavenu letenku na společné rezervaci s mezinárodním letem, může být odbavené zavazadlo v ceně.
3. Aeroflot má na mezinárodních letech, resp na letech do USA v ceně odbavené zavazadlo.

Kupovali jste každou letenku samostatně, nebo nějaké společně na jednu rezervaci? Že letíte 3 společnostmi nehraje takovou roli. Důležité je, kolikrát jste rezervovali letenku. :-)

Chtěla bych se zeptat, ohledně zavazadel. Za měsíc odlétám do USA a zpět letím z Miami přes Aeroflot…při koupi letenek nikde nebylo možné uvést zavazadlo, když jsem jim tam volala zjistila jsem že zavazadla jsou v ceně letenky. Už jste se s tím někdo setkal? Není to nějak hodně omezené? Mám koupené klasické příruční zavazadlo vel.S a klasické velké zavazadlo vel. L a ještě jsem jim tam volala a opravdu je to ,,zdarma” máte někdo zkušenost ? Mám i trochu obavy jelikož letíme přes 3 společnosti (Norwegian, Frontier, Aeroflot) abychom měli správné rozměry zavazadel ale pokud jsem dobře četla tak snad ano :/

@Tomas: Ahoj Tomáši, přečti si, jak probíhá let do USA.

Příruční zavazadlo smí mít maximálně 56×45×25 cm, hmotnost omezena není. K tomu si lze vzít brašnu s notebookem nebo menší tašku. British Airways na letech do USA dovolují jedno zavazadlo o hmotnosti do 23 kg. Rozměry nesmí překročit 90×75×43 cm.

Ahoj měl bych dotaz ohledně společnosti British airways letím vůbec poprvé v životě a vůbec nevím jak to chodí. Proto bych měl dotaz jestli už někdo s touto společností letěl tak jak je to se zavazadlama příruční plus ten truhý do zavazadlového prostoru. Potřeboval bych vědět rozměry a váhu zavazadel. Na jejich stránkach jsem něco našel ale vůbec z toho nejsem moudrej takže moc vám děkuji za pomoc :)

@Tomáš Vávra: Jsi hodně naivní. Letenky se prodávají podle PLÁNOVANÉ DOBY LETU, tedy podle letového řádu. 45 min na přestup je standardní doba. Že se to občas nestihne? No tak poletíš dalším letem, nebo tě pošlou třeba přes FRA, BRU nebo AMS.

@Tomáš Vávra:
Tohle je sice vlákno o zámku…

No, já bych to neriskoval. My měli posledně 55 minut v Amsterdamu a bylo to jen tak tak. Letadlo může mít zpoždění, na pasovce bude fronta…
A co přesně myslíš, přesunem na protější stranu letiště? CDG má celkem 3 terminály, z toho dvojka je ještě dělaná na 9 terminálů. Takže ti bude přesun mezi 1 a 2 nebo v rámci 2?

Plus osobní nedůvěra, Frantíci hodně rádi stávkují.

T

Dobrý den. Prosím někoho o radu. V červnu se chystám s dcerou a přítelkyní do USA. Při zpátečním letu letíme přes Paříž a máme tam jen 45 minut na přesun na protější stranu letiště . Dokážem to ??? (trochu najivně věřím,že by nám neprodali letenka,které se nedají stihnout).Moc Děkuji za radu. Tomáš

Včera se vrátil můj přítel z Ameriky, čekali jsme na zavazadlo 1 den kvůli tomu, že jej zapomněli ve Francii naložit do letadla, což se stává celkem často.

V kufru jsme doma našeli kartičku z TSA kontroly, což by nám určitě nevadilo, ale co nám vadí je to, že při odbavení v Portlandu v USA měl kufr cca 25kg, přítel zaplatil za nadváhu zavazadla 100USD. A kufr se mu vrátil o váze necelých 21kg. Zbytek věcí z kufru je bůh ví kde, a nejednalo se samozřejmě o žádné staré krámy, hodnota ztracených věcí je cca 15 000Kč.

Nemáte s tímto problémem někdo nějaké zkušenosti? Samozřejmě jsme vše nahlásili na reklamačním oddělení v Čechách, ale jak znám naší byrokracii, tak se tím moc zabývat nebudou, peníze nám nevrátí a vše bude pro ně vyřízené nebo se pletu?

Nemohlo se stát, že by se jim věci nevešly zpět do kufru a tak je nechali někde ležet na letišti v USA, a nebo je pošlou v nějakém balíku?

Děkujeme za vaše odpovědi, budeme rádi za každou radu, s pozdravem Bára.

Dnes jsme vrátili z USA, našla jsem v kufru výše uvedenou kartu o kontrole TSA. Kufr byl nepoškozený, zipy uzavřené plastovou stahovací páskou, já sama jsem tam před tím žádný zámek neměla. Takže za mně v USA bez problémů a na letišti vše proběhlo velmi rychle tam i zpět. Největší “šacování” bylo v Paříži u Air France při cestě z USA a pracovnice nebyly moc příjemné…

Ano, parfém není v odbaveném zavazadle vůbec žádný problém.

muzu prevazet v odbavenem kufru parfem?

Dobrý den v pátek letím do NY a nikde jsem se nedočetl kolik si sebou muzu vzít tabáku do kufru . Mam v plánu si vzít třeba jen 5 balíčku po 25g. Může to být problém ? Děkuji hezký den :)

@Franta Děkuji za odpověď. Pěkný den.

@renata:
Zvací dopil není podmínka/nutnost, ale je to plus.
Není potřeba, ale může usnadnit imigračku.

Dekuji za odpoved. A jeste se chci zeptat, jestli potrebuji vzdy zvaci dopis. Četla jsem Vas clanek k tematu, ale nejsem si jista. Vyplnila jsem Efta a vizum nepotrebuji. Poletim do usa poprve a budu bydlet u kamarada, ktery je us obcan. Pusti me bez zvaciho dopisu? Dekuji za odpoved.

Já kufry balím vždy. Oni si to celníci sundají, když budou potřebovat.

Má cenu kufr omotat streč folií kvůli ochraně před nárazy?

@unknown:
Takový zámek není. ;-) A do standardních kufrů (látkové, plastové) se dá dostat i bez sáhnutí na zámek. Pokud uznají za potřebné, tak otevřou jakýkoliv kufr, klidně i za cenu jeho zničení.

btw co by sa stalo, keby som ten kufor zamkol takym zamkom, ktory by sa dal otvorit len velmi tazko alebo vobec? :D

Marku, a měl jste “TSA Accepted” zámek? A je jisté, že vám ho rozřezala TSA a nikoliv třeba někdo z handlingové firmy poté, co kufr zkontrolovali zaměstnanci TSA?

tak určite … rozrezali mi celý kufor .. takže ani zámok si nekupujte