Komentáře k článku Řízení auta v USA: Předpisy, povolená rychlost, dopravní značky

↩️  Řízení auta v USA: Předpisy, povolená rychlost, dopravní značky
💬  Celkem 225 komentářů, nejnovější jsou nahoře.

@Robert: Ahoj ,tak už jsem tu mapu s mýtným našel http://www.platepass.com/locations/ jsou tam i mosty

@Martin: Ahoj,prosím mám otázku, když si půjčím v půjčovně v Miami auto tak chtějí na den 10USD za SUNPASS +mýtné ,když zaplatíš 15-19USD mýtné je v ceně ,ale taky tam píšou že pokud projedeš mýtnou bránu a máš svůj SUNPASS tak si stejně strhnou za průjezd a pokud odmítneš si zaplatit za SUNPASS a projedeš přes mýtnou bránu tak poplatek je 30USD + mýtné ,mě se líbí ta tvoje varianta.Když bych nemusel platit extra120USD, Já přiletím do Miami tam přespím a potom pojedu po 1-95 na sever do Stuartu, dal jsem si do navigace vyhnout se zpoplatněným úsekům tak si myslím že SUNPASS nebudu vůbec potřebovat.Ale jestli se registruji a zaplatím pro jistotu 20USD kdybych náhodou někde zabloudil tak to je v pohodě,ale nejsem si jistý jestli to projde u půjčovny.A nebo je někde mapa s mýtnými branami v Miami?

Ahoj, jede nás 6, přemýšlíme o půjčení Transita s 12 místy. Stačí na jeho řízení v USA Béčko jako u nás a může se s ním do parků? Díky.

@Kamil: Kamose zastavil policajt kvuli rychlosti (v New Yorku) a stacil jim evropsky ridicak. Mezinarodni vubec nechtel videt. Rozhodne bych to ale nebral jako univerzalni pravidlo a mezinarodni ridicak mel radsi s sebou.

@Kamil: pokud tam ses jako turista na dovolene, tak ne. Pro jistotu radsi i mezinarodni ridicak mit vyrizeny.

Zdravím, je velkej průser, když by vás zastavili policajti na Floridě a vy jste měli jen EU řidičák? :D

@OP: Díky, to zní jako ideální řešení. Ověřím v Dollaru, jestli to půjde zařídit nějak takto.

@Tomáš: Uz si nepamatuju jak bylo minule pres oakland bridge, ale od Alama jsem mel prejezd pres golden gate a berou tu jednorazovou cenu a automaticky si pak zpetne strhnou z karty, podle poznavaci znacky co se na moste zaznamena a automaticky prijde ucet do pujcovny. U alama tak bylo.

@Tomáš: Da sa tomu krasne vyhnut…. otocit smer road tripu ;-)

Ahoj,
mám dotaz k přejezdu z Oaklandu do San Francisca. Budeme mít půjčené auto od Dollaru a tohle bude jediná placená cesta za celý roadtrip. Přijde mi blbost platit si přímo u Dollaru předplacenku na mýtné – vyšlo by to extra draho. Dá se tomuto vyhnout např. nějakou jednorázovou platbou nebo budu muset vzít delší cestu přes San José? Máte někdo nějaké čerstvé zkušenosti?
Díky moc

@Patrik:
V MIA si pujč auto bez “bezstarostného” předraženého mýtného systému. Pozor, v MIA se na spoustě mostů platí pár centů a nelze to řešit hotově! Z půjčovny jeď rovnou někam do CV nebo kde prodávají jednorázový papírový RFID? FLorida SunPass (fakt je skoro všude v obchďácích). Přes vpn nebo na místní WiFi se registruj do systému SunPass, který na začátku nakrmíš tuším cca 20USD? a povolíš inkaso 10USD z karty při poklesu yzustatku pod 10USD. Jak budeš vědět poznávací značku auta z půjčovny, připojíš ji k číslu SunPassu u tvého účtu. JAkmile si ověříš na webu SunPassu nebo v jejich aplikaci přiřazení RZ k číslu na zakoupené samolepce, vesele jezdíš kudy chceš, nikde nestojíš s platbou a jen projíždíš branami. NA konci pobytu pak sloupneš samolepku s čipem z okna, zlikviduješ, vytiskneš! si do pdf! Přehled transakcí (je po přihlášení na www nebo v aplikaci) a tento si uschováš a raději i pošleš mailem. Po tomto kroku elektronicky zrušíš učet u SunPassu a zbytek kreditu ti bude vrácen na účet. Pdf opatruj jako oko v hlavě, po cca roce a půl mi přišla výzva k úhradě pokuty a mýta za nějakou bránu. Řešil jsem to vyjádřením nesouhlasu s pokutou s přiloženým výpisem transakcí v pdf, pokuta byla stronována, ale cca 60 centů za průjezd pak chtěli i tak uhradit ;-) Možná to zní složitě, ale je to snadné, nejlevnější a nejrychlejší. Přes SunPass pak jde často platit i parkovné u pláží…

@Patrik: nejrychleji po Florida turnpike placena. Budou uctovat pujcovnu a ta ti to pak nauctuje na kreditku co jsi platil pujcovne. Neplacena pak 95 north a 4 west. Nebo z Miami prejet na zapad a pak 75 north a 4 east

@Patrik: Ahoj, ano, ide to aj v offline mapach. Viem, ze to ide v HERE

@Franta: funguje to i v offline mapách ? tak nějak nemám v plánu si tam zapínat data nebo kupovat jejich simku, věřím, že tam bude wifi na každém rohu, krom auta samozřejmě :D

@Patrik:
Automat je v pohodě. Zapomeň, že máš levou nohu.
Jak Googlemaps, tak navigace nabízí možnost trasy bez placených úseků.

Ahoj, chci se zeptat, v listopadu jedem do Miami a máme tam půjčené auto a pojedeme do Orlanda do zábavných parků. Chci se zeptat jestli po cestě bude nějaké placená dálnice nebo tak ? Obecně mám z toho trochu strach, nový svět a tak :D a ještě k tomu automat…

@Petr Novák: Super, moc díky za info :)

@Sarka: Ahoj Šárko, zpoplatněný úsek je v New Jersey. Poradím Ti jednoduchý trik – když si zadáš trasu do Google Map, zobrazí se ti upozornění na zpoplatněné úseky. Jednoduše tam lze také nastavit, že se jim chceš vyhnout. :-)

Ahoj, v srpnu letíme s přítelem do New Yorku a budeme autem přejíždět po východním pobřeží až na Floridu do Miami.
Víte někdo, zda je cestou nějaká silnice nebo dálnice, kde se platí mýtné? Konkrétní trasy, kde se mýtné vybírá jsem nikde nenašla.
Předem díky za odpověď :)

@Honza:
Jestli se nepletu, tak stačí Béčko. Oni to mají trochu jinak než u nás.
Pár rad najdeš i tady: https://chcidoameriky.cz/cestovani-karavanem-po-usa-pronajem-rv-kempy-zkusenosti-z-24denni-cesty

Zdravim
Chtel bych se zeptat jak je to s pujcovanim obytnaku. Planujeme cestu po Colorada a radi by sme si pujcili obytnak pro nasi rodinu-5 lidi. Existuji tam stejne limity jako u nas do 3.5 tuny (u ridicaku kayegorie B)? Vetsina obytnaku jsou ty velky americky Fordy (24ft), ale tu jsou urcite pres 3.5tuny, ne?
Diky za odpoved a nebo za link

@palg:
Já to tam nikde nevidím. Kde je, že 1 km = cca 1,6 míle?

Používají se imperiální jednotky
Vzdálenosti na cedulích se zobrazují v mílích (miles), rychlost se měří v mílích za hodinu (mph). 1 míle = 1,609 km, 100 yardů = 91,44 m

A neuvádí se 1km = 1.6 míle ?!

jak to tu máte uvedené že 1 km = cca 1,6 míle? Ale že je to právě naopak 1 km = cca 0,6 míle!!!

@Boris: najdes to na youtube, zkratka vybiraji many, protoze bezpecnost, coz zni na US a to co vidis ve spravach dost divne

@Mesi: mozna proto ze jsou na to zvykli, a kdyz cech objevi co si vsechno muze dovolit, tak uz ho nic nezajima, kdyz ma maney tak at se prasi za kocarem

@Franta:

Nechcel som aby to vyznelo že tam chcem jazdit 200 a idealne na nejakej popolnici :D :)

Skôr mi ide o to kde su benevolentnejší a kde nie. Napriklad v ČR je normálka ísť po dialnici na 130, 160, a ešte sa ti stane že ta niekto preblikne. Na Slovensku sa držia do 150 pretože nad 150 už obyčajne policajti nameraju. Čiže mi skôr ide o to kde su najviac tolerantný k vyššej rýchlosti ( ale stale v rozumných číslach samozrejme).

A čo sa týka toho technického stavu, opať nejde mi o jazdenie s popolnicou. Ide skôr o to že v ČR/SR nemôžeš dať napriklad do auta motor ktorý tam nikdy nebol, ak ťa chytia je to automaticky na STK a technicky nespôsobilé. Pritom tu prestavbu môžeš spraviť poriadne, môžeš mať 3/4 auta nových dielov, tvoje auto môže byť bezpečnejšie ako ktorekolvek iné ktoré má v sebe pôvodný motor ale proste v očiach STK je to nesposobile. A tak sa stalo že z europy absolutne vymizli zaujímavé projekty. Pretože načo ti je zaujimavy projekt ked si ho môžeš doviezť tak akurat na privese a jazdiť s ním po zahrade.
V Rakusku na WORTHERSEE (každoročný zraz koncoročných áut). Chodili tam legendy a najlepšie projekty v europe. Dneska? Policajti tam vyslovene každý rok pridu vyberať a len čakaju kto sa pojde previesť zo zníženejším autom než dovoluje rakúska vyhláška a už máš kludne aj 500 eur pokutu. Absolutny nonsens. Myslím si že v krátkom čase worthersee skončí. A toto je v podstate jeden z dôvodov prečo chcem preč z europy. Ako motorista srdciar citim neskutočný terč na chrbte….

@Boris:
Trochu nerozumím otázce. To máš v plánu tam jet, koupit nějaký “šuplík” poladit si ho a jet vlastní Gumball? V USA to není tak, že by někde tolerovali přestupky v dopravě méně. Kdekoliv tě můžou “sestřelit” za překročení rychlosti. Klidně i jen o dvě míle/h. Pokud tě chytí za překročení rychlosti vícekrát za rok, tak se může stát, že nepůjdeš jen k soudu, ale do chládku. Jestli z několika pokut a případných trestů veřejně prospěšných prací nepochopíš, jak se chovat na silnici, tak co s tebou… To není jako u nás, že někoho se zákazem řízení stále dokola zastavují na silnici a nic se neděje. Tam ti prostě zabaví auto a zavřou tě. Když chceš závodit, tak tam k tomu mají okruhy a dragstripy. Třeba na Irvindale Speedway byl každý čtvrtek Thursday Night Thunder, zaplatils 30 babek a strip 1/8 míle schválený NHRA byl “tvůj”. A dalších, co přijeli. Auta samozřejmě musela splňovat platné standardy NHRA. Tohle je z vánoční akce 2017 https://www.youtube.com/watch?v=K3vYKhtN-rI&list=PLGP81YixWg1wzOEN-hF8LilgGoMFI8UVL&index=3
Mesi tu třeba píše zkušenosti z Kalifornie, kde žije a já to mohu jen potvrdit, také jsem tam chvíli žil a čas od času se tam vracím. Na dálnicích se tam jezdí o něco rychleji, ale neznamená to, že tam můžeš lítat dvěstě v městě a třista z místa. Jak někdo vybočuje, tak si ho všimnou a jdou po něm. Tu vyšší rychlost (cca do 10mil/h) tam tolerují spíše kvůli plynulosti dopravy, když to jede v klidu, tak to není třeba příliš řešit.
Z diskusí i na jiných webech by se mohlo zdát, že přísnější jsou policisté na východním pobřeží. Ale je to asi o osobní zkušenosti.
Co se týká úprav, tak “tolerantní” jsou ke všemu, co je tzv. Street legal. Podmínky asi najdeš na stránkách jednotlivých dopravek – https://www.dmvusa.com/.

Pokud tam hodláš jet, usadit se a založit firmu na úpravu aut, tak je otázka blbě položená.

Ahojte, chcem sa spýtať ktorý štát je podla vás najlepší pre chlapa od áut.
Vela ludí tu píše že v amerike sa šoferuje kludnejšie a dodržujú sa predpisy. Ja sa ale priznám že mi česko-slovenská agresívnejšia jazda nevadí. Čiže moja otázka znie ktorý štát je najtolerantnejší k vyššej rýchlosti.
Dalej ma zaujíma ktorý štát je najtolerantnejší čo sa týka uprav auta (najlaxnejší prístup k technickej sposobilosti)
A dosť často sa tu píše o tom že po prekročení rýchlosti máte súd. Ako toto funguje? Pokial za rok prekročíte rýchlosť dajme tomu 10x musíte ísť za každým k súdu?
Posledná otázka, v súvislosti z mojimi predošlými otázkami, ako je na tom štát NEW YORK, connecticut a new jersey?
Dakujem

@OP, @Mesi: Díky za odpověď.

@Marty: V USA jsou rychostni limity pro dalnici, residencni + prumyslovou oblast a pro skolni zony. Na dalnici je to stat od statu a dale se to lisi pokud jde o dalnice mimo aglomerace a v aglomeracich – vzdy oznaceno znackami. Residencni a prumyslove oblasti maji limit 25 mph. Vse ostatni ma rychlost upravenu znackami. Skolni zony maji limit 25 mph pokud jsou pritomny deti. Skolni zona je znacena znackami a zlutymi prechody. Jsou i dalsi limity, ale zde je asi zbytecne je rozebirat.

@Marty: vsude jsou po par metrech znacky upravujici rychlost ve meste i mimo mesto

Tady v ČR je to naprosto jasné – když tu rychlost neupravují dále značky, tak maximální rychlost v obci je 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na rychlostní silnici 110 km/h a na dálnici 130 km/h.

Jak je to tedy s těmi maximálními rychlostmi v USA? Existují tam pojmy “obec”, “mimo obec” atd.? Jak jsou tam definovány a upravovány rychlosti?

Díky.

@Tonda: Zkusil jsi dotaz zadat v anglictine? Napriklad “pedestrian right of way Hawaii. Ano, chodec ma na prechodu prednost pokud je na jeho polovine, ktera je ve smeru jizdy prijizdejiciho vozidla nebo se priblizuje z druhe poloviny prechodu a je jiz nebezpecne blizko k jizdnimu pruhu prijizdejiciho vozidla. Platne pro prechody bez semaforu. Se semaforem je to stejne jako v CR. Pokud neni prechod vyznacen, musi chodec dat prednost vsem prijizdejicim vozidlum. Pokud ma ulice na obou svych koncich vyznaceny prechod, je chodec povinen ho pouzit. Takze v podstate nic noveho pod sluncem. Pozor, pokud na krizovatce neni vyznacen prechod, je povazovana za neoznaceny prechod!!! A ted trochu toho, co cloveka bezne nenapadne, takze kde jinde, nez v Kalifornii, ktera je v ramci USA lidrem v poctu nehod s chodci… oznaceny a neoznaceny prechod plati jako vyse. Chodec v Kaliforni vsak MUZE prechazet i na cervenou! v pripade, ze ma dostatek casu na prejiti. Nespolehejte ale na to, ze to chodci resi – casto proste jdou (plati v drtive vetsine na prechodech ve smeru “zelene” jizdy, kde se neobtezuji zmacknout tlacitko na semaforu nebo se podivat, zda do ulice neodbocuje auto). Za jaywalking je tedy v Kalifornii povazovano pouze prechazeni mimo prechody a krizovatky, pripadne prechazeni na cervenou, pokud chodec nema dostatek casu na prejiti. Ridic v Kalifornii je zodpovedny za nehodu s chodcem i mimo prechod, pokud se “alespon nesnazi davat pozor na bezpecnost chodcu”.

Zajímalo by mě zda mají chodci v USA přednost na přechodu? Nikde to nemohu najít. Konkrétně Havaj, Oahu.

@Ondřej Zechivský: Zadne parkovaci zony tak, jak jsou znamy v CR v LA nejsou. Veskera omezeni jsou vyznacena na cedulich primo podel vozovky a/nebo baravnym naterem obrubniku. Cerveny: zakaz stani, zluty: zasobovani, bily: vyzvednuni, vylozeni osob, zeleny: parovani s jinym omezenim (vetsinou casovym). Na cedulich je uvedeno ktere dny a cas se na danem miste nesmi parkovat nebo naopak, kdy je zde parkovat mozne.

@Ondřej Zechivský:
Něco o tom najdeš tady v odstavci Jak na parkování v USA.
Já něco psal třeba tadytady. Něco dalšího bude určitě i diskusi o půjčení auta
Parkování si můžeš najít i tady https://www.parkme.com.

Koukej i po přenosných značkách, abys nedopadl takhle.

O

Příští měsíc letím do LA. Chci se vás prosím zeptat zda je tam taky nějaké rozdělení parkovací zony (jestli mi rozumíte, viz – mám to nějak řešit nebo mám parkovat jen na placených parkovačkách radši?

Ahoj, malinko mimo téma, ale udělal jsem pro sebe a manželku stručný přehled pravidel silničního provozu v USA (konkrétně v Nebrasce, ale rozdíly mezi státy nejsou velké) pro zvládnutí testu k řidičáku. Posílám odkaz na pdf ke stažení: https://uloz.to/file/W7Z3El1frxJo/written-knowledge-drivers-test-manual-in-czech-pdf

Mám za sebou úspěšně kolečko nutných úkonů k pořízení auta v USA. Třeba se to někomu bude hodit. Kdyby chtěl někdo detaily, napište. Stručně v bodech takto:

1) Z ČR si přivést mezinárodní řidičák (platnost 1 rok, stojí pár korun) a zelené karty vašich dosavadních povinných ručení v ČR (viz níže)

2) V USA si zařídit bydlení (v Nebrasce úřad řešící auta vyžaduje 2 nezávislé doklady prokazující bydliště – “residency”). Kdesi jsem četl, že to lze i nějak “nafejkovat”.

3) Udělat written test (viz odkazované pdf)

4) Půjčit si auto od někoho nebo z půjčovny, stačí na den (vyplatí se už mít doklady prokazující bydliště, jako cizinec z ČR platíte asi dvojnásobek za půjčení auta)

5) S tímto autem udělat driver’s test (v Nebrasce lze online zarezervovat termín a vyhnout se frontě). Dostanete dočasný papírový řidičák, do týdne vám přijde trvalý – kartička. POZOR: některé druhy víz vám umožňují opustit USA až měsíc po jejich expiraci. Řidičák vám ale vydají s platností pouze dle víz v pase. I z tohoto důvodu je dobré mít i mezinárodní řidičák.

6) Koupit auto (…my koupili na policejní aukci zabavených a vyřazených aut a zdá se, že velice výhodně. Doporučuji udělat si předem rešerši obvyklých cen nabízených aut i jejich konkrétní dohledatelnou historii dle uvedených VIN kódů. Pak koupíte za čtvrtinu až polovinu). Pak máte 30 dní na registraci auta, ale už můžete jezdit.

7) Během této doby auto musíte pojistit.Pojištění (obdoba povinného ručení) lze koupit online. Doporučuji proklikat několik pojišťoven a internetových srovnávačů. Když prokážete, že vlastníte x let auto v ČR (proto ty zelené karty), máte výraznou slevu. Kdo je mladší, má pojištění dražší. Kubatura auta výslednou cenu na rozdíl od EU zdaleka neovlivní cenu pojištění tak, jako váš věk. Když zaplatíte pojištění celé dopředu, máte slevu oproti měsíčním platbám. Když si do auta necháte dát krabičku nebo si necháte do telefonu nainstalovat aplikaci, co Vás bude šmírovat, jak jezdíte, máte další slevu (mám rád slevy, ale tohle už na mě bylo silné kafe).

8) Vytiskněte si papíry, co vám přišly z pojišťovny a jděte auto pojistit na místní úřad dle bydliště (nevím, jestli to v jiném státě lze i jinak). Zaplatíte poplatky a daně na rok. Jejich výši si můžete předem spočítat online dle typu auta, pořizovací ceny a vašeho bydliště. V našem případě cca 150 USD. Dostanete SPZtky, ty si přiděláte a máte hotovo. A hurá na výlety.

Obecně auta jsou levná, určitě mnohem levnější, než v ČR. My koupili Chevrolet Impala 2002 za 850 USD. Zatím žádný problém. Jezdí pěkně. Spotřeba cca 26 mpg (mil na galon), což teď a tady dělá asi 1,20 Kč/km. Téměř všechna auta mají automatickou převodovku a tempomat.

Úkony, jak je popisuji vlastně proběhly docela hladce. Není potřeba se toho bát. I tak to nějaký čas sežere. Je to asi relativní, ale neumím si představit tohle napoprvé absolvovat kvůli pobytu kratšímu, než řekněme 2-3 měsíce. To bych si raději auto půjčoval.

Můj bod 9, 10 a 11) bude roadtrip po USA v posledním měsíci našeho pobytu tady, odhlášení pojištění a ve městě, odkud se budeme vracet do ČR, prodej auta. Držte palce.

@Jirka:
Přesně tak, řízení auta po státech je vážně paráda, oproti situaci na CZ silnicích.
Snažil jsem se to jednomu týpkovi v SF vysvětlit, že se mi v USA řídí krásně oproti ČR, ten jeho výraz v obličeji a “WHHAAAAAT !?!”

@Kaiser:

Minulý týden jsem se vrátil z USA .Nikde se neřídí líp . Spousta ochotných a usměvavých lidí.
Po návratu do ČR pochopíte co je tu zmatek . Ujeli jsme asi 3500 km a super.

Jízda v USA. Moje zkušenosti z 25 států je pozitivní i negativní. Ve velkých městech byli řidiči a způsob jízdy často agresivní. Najíždění, troubení hlavně v NY a WH. Jinde byla situace mnohem lepší. Jezdím mnoho let a v několika státech, ale v USA jsem hlídal pořád a všechno. Někde se na červenou doprava mohl, někde ne.Blikající červená je značka STOP a z dálky jsem si myslel, že je závora u kolejí. Když jsem měl jet doprava na červenou, tak jsem jel když jelo auto přede mnou. Když nebylo žádné přede mnou, raději jsem se nechal vytroubit, abych jel. Na Floridě hlídali rychlost všude a v některých státech jsem policajta ani neviděl. Dával jsem si tempo-mat max. o 5 mil více. Spousta aut jezdila rychleji, ale také jsem jich mnoho viděl zastavené policajtem. Když jela kolona rychleji, tak vjel do ní.Dával jsem si pozor, abych nebyl první ani poslední.V Utahu mě za rychlost na dálnici o +10 mil zastavil za rychlost policajt.S pokorou jsem se omlouval a dostal pouze písemné varování. Jsou města, třeba Dallas, kde i Američani projíždí raději v noci . I 10 pruhů v jednom směrů a všechny plné.Bez navigace, co neukazuje visuálně silnice bych Dallas neprojel. Ale celkově jsou řidiči ohleduplnější než u nás.Ne neblikají skoro vůbec, takže stále ve střehu. Já jsem se z poslední cesty vrátil minulý týden. Dva dny jsme byli před tornády. Je lepší si půjčit vyšší auto. Poprvé jsem si půjčil malého auto, ale některé silnice byly dost rozbité / mimo dálnice/ a do parků jsem se bál, že urazím spodek.

@Franta:

Jo, jasný. Ani jsem se nesnažil to zjišťovat, je.mi jasný, že si něco nauctují navíc.

@J&J: Pokud pujcovna dostala pokutu za projeti na cevenou, tak spolu s ni dostala i fotku. Vyzadejte si ji. Jinak 600 USD za jizdu na cervenou neni nic neobvykleho. Pokuty v USA maji vychovny efekt: 1) vysoka castka, 2) zvyseni povinneho ruceni, 3) online kurz bezpecneho rizeni, 4) zaznam na DMV a s tim spojeny problemy pri ziskavani zamestnani 5) povinne navstevy marnice v pripade rizeni pod vlivem 6) alkohol tester napojeny na starter v pripade rizeni pod vlivem, … A za vse se samozrejme plati, takze se prestupek poradne prodrazi. Napriklad prekroceni rychlosti do 15 mil/h – pokuta cca 250 USD (prvni prestupek, slusna komunikace s policistou), zvyseni povinneho ruceni o cca 50 USD/mesic (na puvodni castku se dostanete priblizne za rok a pul), online kurz diky kteremu se pojistovna nedozvi o prestupku (pouze 1x za rok a pul a prekroceni rychlosti nesmi byt o vice nez 14 mil/h a nesmi to byt s komercnim vozidlem) cca 120 USD.

@Jan: Na ucet u Fastraku jako turista zapomen. Pokud nedojizdis denne do prace do LA, tak ho stejne nepotrebujes. Auto z pujcovny bude mit krabicku do Fastraku, ale 1) mivaji starou verzi, kde nelze nastavit pocet osob v aute (vetsinou je to pro 3 a vice osob zdarma), 2) uctuji si poplatek za to, ze krabicku pouzijes, takze platis dvakrat.

@Jan:
Psal jsem tu o tom několikrát. Třeba Tady.
FastTrack jsem nikdy neměl (teda pokud jsem nejezdil autem známého, který ho tam měl), vždy jsem za mosty platil u mýtné brány. Jen ten GGB se platí jinak, online, v kioscích nebo vybraných obchodech.

@Jirka01:
Půjčovna si k platbě vždy přidá “poplatek za vyřízení”. Těch dálnic s rychlým placeným pruhem moc není. Carpool se může používat zdarma, je jen třeba mít ve voze potřebný počet osob, který je uveden na značce.

Ahoj , máte někdo zkušenosti s Fastrackem a jeho využitím na mostech v San Franciscu ?
Pochopil jsem, že si zřídím účet a oni podle SPZ mi strhnou z kreditky za průjezd a po ukončení pobytu účet zruším . Je to tak ?

Moc děkuji za informaci a rychlou odpověď .

@Jan:

Ahoj, já jsem na Mýto na dálnicích v Kalifornii nikde nenarazil. Platil jsem dva mosty v San Francisku. Na Golden Bridge ve směru do města je potřeba mít buď aktivované placení přes půjčovnu nebo mrkni na webu, jak most zaplatit. Je víc variant. Já jsem to neudělal a půjčovna mi naúčtoval 278 Kč, místo 6 dolarů. Zřejmě most+nějaký poplatek. Na dálnicích pozor na rychlé pruhy, ty jsou placené. Těm jsem se vyhýbal, což nečiní žádné problémy.

Ahoj , prosím , máte někdo radu,jak platit mýtné na dálnicích a mostech v Kalifornii a jak zjistit kde a kolik se platí ? Budu mít auto z  půjčovny a nerad bych se pak dočkal nějakých pokut a doplatků . Dík .

@Franta: Ta první “pokuta” která se vlastně vysvětlila a byla anulovana byla od společnosti Metro a tohle nepřišla faktura ale oznámení přímo z půjčovny. No tak uvidíme co z toho vznikne. Psali jsme jim mail tak snad se to objasní stejně jak to první protoze 560$ je dobrá raketa a nemáme ani důkaz..

@Franta:
Žádná pojišťovna, půjčovna tam mělo být :-)

@J&J:
Pojišťovna je mimo, dělá jen to, co jste svým podpisem odsouhlasili. Přišla pokuta, tak ji zaplatili. Teď jí s manipulačním poplatkem chtějí proplatit. Jde o to, zde to jsou opravdu dvě různé události nebo nějaký zmatený propletenec. Na placený úsek poslali fakturu a za červenou nic?

Tak k tomu to nepatří… To bylo i v jiný den jak koukám a údajně průjezd placeným úsekem, ale když jsme to začali řešit tak couvli že to byla nějaká chyba. A tohle je za průjezd křižovatkou na červenou… Takže nevím jestli nás zase zkouší ale je to docela síla.

@Jirka01: Přišlo to prave z půjčovny už jako oznámení. Takže čekáme jestli dnes budou peníze z účtu odečteny. Nicmene v prosinci nám přišel dopis od společnosti “metro” na pokutu a také jsem sem psala ten příspěvek dne 9.2.2019 20:46 kde jsem to popisovala. A řešili jsme to pak telefonicky s nima a řekli nám že došlo k nějaké chybě a nic nedluzime!! Přítel to samozřejmě nenechal jen tak a chtěl po nich fakturu na s nulovou částkou aby měl jistotu že je to vyřešené. Tak jedině že by to bylo spojené ještě s tímto..

@J&J:

Ahoj,

teda to je pořádná pecka! V každém případě si myslím, že půjčovna je v tom nevinně. Strhne pouze resty, které jsou za dané období a dané vozidlo od ní požadovány. Udivuje mě ta doba od vzniku údajného prohřešku! A to ti přišlo od půjčovny nebo od policie?

Ahoj,

prosím má někdo zkušenosti s pokutou od půjčovny Thrifty? Na přelomu červenec srpen jsme cestovali po Kalifornii a teď po třičtrictvrte roce přišla do schránky pokuta na 560$ a že si je přímo strhnou z účtu! Ani žádné upozornění, ani fotka nic! A hlavně si absolutně nejsme vědomí že bychom někde projeli na červenou jak v tom dopise píšou. Máte prosím někdo zkušenost nebo dokážete poradit jak to řešit?

Ahoj, je tu někdo z vás teď na Floridě? přesněji JAX?

@Vašek:

Ahoj, naprosto stejná dnešní zkušenost z půjčovny Alamo v LA. Ani se nám slečna nesnažila vnutit žádnou příplatkovou variantu ani za připojištění, mýto ani za navigaci, která je v autě zdarma. Auto vyrobené v roce 2019, najeto asi 100 mil. Vidím, že jsem s Economy neudělal chybu, všechno pojištění už v základu. (to není reklama, možná na jiných místech je jiná zkušenost), ale tady v LA bylo vše v ceně.

Všem děkuji za plodnou diskuzi, kde jsem se dozvěděl pro mě zajímavé informace o offline navigacích. V pondělí ještě v práci zjistím, jak je na tom letos moje služební SIM s roamingem v USA (loni jsem volal zdarma a data byla taky docela příznivá, dokonce byla data o polovinu levnější než při používání v EU, to jsem si speciálně raději ověřoval, pže mi to přišlo jako blbost) a v úterý vyrážíme směr Vídeň letiště. Parkoviště mám už také zaplacené, takže investice začnou až na místě v LA a dále :-) Všem díky a hezké jaro .. …

@Jirka01:
Maps.me má dobré vyhledávání obchodů, čerpacích stanic a dalších POI. Co mi tam chybí je hodnocení, což je na mapách google lepší.

@Robo:

Taky jsem na to myslel , navíc mám volání z mého telefonu v rámci paušálu v USA zdarma. Jen jsem nechtěl plácat své data, ty mě přijdou na cca 350 Kč za 1 Gb. Což je taky levnější než US simka, takže se na to asi vykašlu. A zatím nevím, jestli mi ta offline navigace poskytne stejné informace jako online (určitý obchod na trase atd.) Zatím jsem jezdil vždy s Waze a vše v pohodě. . Budu muset vše vyzkoušet. Loni jsem si ji kupoval protože jsem nevěděl, jak to je s roamingem a známý doporučoval koupit US kartu.

@Jirka01: Dam ti este jedneho chrobaka do hlavy…

navigaciu mas offline, kamaratom napises alebo zavolas cez skype alebo whatsapp ked budes v restauracii alebo na hoteli. Ak ides parky na zapade, budes aj tak vacsinou (myslim tym x hodin) mimo signalu, ktory sa objavi az ked sa budes blizit k mestu….. Na co ti je US simka????

@Kuba
@Robo

Díky, tyhle jsem neznal. Takže už jsem nainstaloval, včetně map. Tak snad už to bude OK. Ve městech snad pojede Waze a až nebude signál vyzkouším Here.
Je vidět, jak si lidé rychle zvykli na tyhle technologie a v podstatě si neumím představit se pohybovat bez navigace. Když si uvědomím, jak musel být dříve člověk vybaven mapami, náčrtky atd. :-) , nehledě na to, že dneska to najde nejen cestu, ale i obchody, BUS, bankomaty restaurace atd. Bohudík …

@Jirka01:
Já jsem psal už výše svoje zkušenosti. Za mě byly super 2 offline navigace (mapy se stahujou podle státu, některý stát je rozdělen do více částí):

1) Here maps jak píše Robo – dřív byly předinstalované ve Windows phone, jsou dostupné i na Androidu. Pro mě ideální do velkých měst – dobře ukazovaly sjezdy, apod.

2) Maps.me – jdou snadno vložit místa z google maps. Primárně jsem používal tuhle a při cestách po parcích byla super. Každopádně ve velkých městech (LA, SF) měla své mezery – 2x jsem přejel sjezd (líp fungoval HERE).

Já hlavně oceňuju Maps.me, protože si dopředu v google maps zadám místa, která chci navštívit včetně stručného popisu a informací a pak to naimportuju do Maps.me, kde to mám všechno při ruce.

@Jirka01: nemam skusenost ani s Google maps.. je to podla mna hrozne zlozite. My sme vsetko presli s pomocou HERE WeGo….. doma som si cez wifi stiahol este jednotlive staty USA cez ktore sme prechadzali a poznali vsetko, co sme potrebovali a cely cas sme boli offline a nemusel som nic uz riesit cestou

@Robo:

Offline nefunguje, ale pro tyhle případy, kdy nebude signál mám stažený offline mapy Google, který budu cestou na wifi aktualizovat a přidávat další, podle toho, kam pojedeme. Máš zkušenosti z Google offline mapy? Nebo nějaké jiné ověřené mapy? Díky moc.

@Jirka01: nie som moc častý užívateľ Waze. Funguje aj offline? Lebo keď ideš okruh národných parkov, veľmi často budeš mimo signálu a teda aj mimo netu. Že aby ťa malo čo navigovať

@Vašek:

Co tím myslíž, že na Floridě jede Waze, v Kalifornii nejde? Mám ho jako nejoblíbenější navigaci , to by mě štvalo. Díky.

@Jirka01: Jasně. Oni ti budou mýtné stejně nabízet (jako další připojištění atd.)
Já jsem vysloveně řekl, že nechci, a stejně v autě bylo. Zrovna tak tam byla navigace, kterou jsem si neobjednal a neplatil.
Každopádně po Floridě se dá v pohodě jedit s waze, které tě navede mimo placené úseky opravdu spolehlivě. To v Kalifornii s nějakou offline navigací může být horší.
Každopádně platí – koukat po značení, ono je v USA opravdu udělané tak, aby ho zvládal i balík z Alabamy. Vše je značeno přehledně a opakovaně, nápis “TOLL” máš před placenou silnicí několikrát, přímo v “štítu” s číslem silnice, a pak ještě několik upozornění typu “TOLL enforced”, “last esit before toll road” apod.
Vjet nevědomky na placenou silnici opravdu znamená absolutní ignorování značek.

@Vašek:

Já vím, jezdil jsem na Floridě a viděl jsem ty expres atd, ale spíš jsem chtěl eliminovat chybu, v reakci na dotaz Jirky z 9.2, ten také určitě nechtěl nikam vjet :-) Ale domluvíme se asi přímo v Alamo na přepážce.

@Jirka01: Realita bývá taková, že mýtná krabička v autě stejně je, a pokud uvedeš, že ji nechceš, tak ti nakonec v dokumentech stejně napíší, že ti ten nájem strhnou pokud bys do placeného pruhu vjel. Měl jsem to tak v lednu v Kaliforni přes Alamo, tak teď na Floridě přes AVIS.
A mimochodem, do toho placeného express pruhu bys jen tak omylem vjet neměl. Je to tak intenzivně značeno, že bys musel být slepý.

@Robo:

OK: Děkuji.

Áno, ak majú Max 20 usd tak to + všetky poplatky. Ale na západe ti hrozí Max tak most do SF tak to podľa mňa nemá zmysel

@Robo:

Ahoj,

Já u Alamo vyčetl, že pronájem je cca 4 usd denně a max cca 20 usd za pronájem. Pak by měly být jen polatky za použití placeného pruhu, placeného úseku dálnice či mostu. Nebo je to jinak? Aspoň tak se mi jevilo vyúčtování loni na Floridě. Díky za odpověď.

@Jirka01: Jirka, len to nemas iba prenajom krabicky…. Ten prenajom mas 4USD denne tusim + vsetky poplatky ktore bunu na nu nauctovane……

@Mesi:

Díky za všechny odpovědi. Mě jde spíš o to, abych z nějakého důvodu náhodou nevjel do jiného pruhu, nebo někde nezazmatkoval a pak mě to nestálo víc, než ten pronájem krabičky za cca 20 USD. Přeci jen je tam ten provoz jiný :-)

@Jirka01: Na zapadnim pobresi pro turistu nema cenu platit za krabicku. Vsechny placene useky lze pohodlne objet (krome mostu v SF). A kvuli tomu, aby clovek usetril nejaky cas v kolone – to se vyplati pro ty, kdo kazdy den dojizdi. V SF za most lze platit online nebo si to pujcovna strhne z karty (Alamo).

@Jirka01:
Jak už psali ostatní, silnice neřeš, stačí si zadat do Googlu nebo navigace cestu bez mýta. Jde stejně jen o několik silnic nebo pruhů na jihu.
https://www.dot.ca.gov/trafficops/trucks/tolls.html

Zajímat tě budou jen mosty u SF, tak se platí vždy, ale pouze v jednom směru. Takže záleží, jak máš postavenou trasu. My naposledy při devíti přejezdech mostů u SF (z toho 3x GGB) platili jen 2x za Bay Bridge.

@Jirka01:
Jak píše Robo, na tebou plánované cestě to bude maximálně most do SF (na výjezdu se neplatí), což je pár dolarů. Záleží, za kolik nabízí půjčovna pass, ale určitě to bude za den a to se ti nemůže vyplatit. Pak jsou ještě speciální fast lane, do kterých musíš mít taky UBI jednotku, některé půjčovny nabízejí. Pokud jsi na dovolené tak to podle mě nemá cenu.

Ohledně cesty do ostatních států – před 5 lety mělo Alamo při vypůjčení v CA možnost pouze okolní USA státy, ostatní na požádání, jak je to teď, netuším. Každopádně tyhle informace jsou v podmínkách půjčovny. AVIS míval automaticky celé USA automaticky.

@Jirka01: Za mna toll pass nema vyznam…. Jedine, co budes asi platit je most do SF… Ja som to aj preto isiel opacnym smerom a neplatil som nic ;-)

Velke pozicovne kryju vacsinou svetky staty USA, takze to je no problem…. Problem by to mohol byt, ak mas nejaku malicku. Vsetko sa docitas v podmienkach pozicovne

Ahoj všem, chceme podniknout okruh LA>Las Vegas>SF a zpět do LA, samozřejmě plus parky a turistické cíle, které jsou cestou. Měl bych prosím dvě otázky. Má cenu si připlácet Toll Pass od půjčovny na téhle trase? Vím, že nějaké úseky jsou ze SF do LA, ale ty se určitě dají objet nebo jet neplaceným úsekem ? Prohledávám net ale vyloženě odpověď nevidím, tak zkouším spíš Vaše zkušenosti. Je potřeba půjčovně hlásit, že se budu pohybovat v jiných státech USA než jenom v CA? Děkuji moc. Jirka

@Jitka: Metro spravuje pouze 2 placene useky. Oba dva jsou FasTrack ExpressLanes. Zapatrejte tedy v pameti, jestli jste jeli po I110 nebo I10. Pokud nefunguje odkaz, zkuste primo stranky Metro. Rozdil mezi placenymi dalnicemi a Express Lanes je v tom, ze za placenou dalnici lze zaplatil jeste par dni zpetne pomoci zadani SPZ a neni nutny transponder, kdezto do Express Lane je bez neho vjezd zakazany (mala krabicka na elektronicke myto). Pujcovny tyhle krabicky v autech mivaji a pokud ji mate zapnutou, tak nemusite nic resit, pujcovna si to vyuctuje s vasi kreditkou. To same v pripade placene dalnice (nebo treba prejezd Golden Gate) na zaklade SPZ. Pokud jste ale nemeli krabicku zapnutou a pouzili Express Lane, Metro kontaktovalo majitele SPZ, ktery mu predal kontakt na ridice, ktery v te dobe mel auto pujcene (netusim, jak dlouho po vraceni auta jeste pujcovna muze uctovat na uvedenou kreditku).

@Franta:
Ano, pokutu zatím nemáme uhrazenou. A je nám jasné, že mohou naskakovat penále. Snažíme se tuto situaci řešit nebo se ptát na rady, ale zatím bez úspěchu. Zkoušeli jsme do té půjčovny psát a napsali nám že to nemohou zprostředkovat. Také jsme se snažili před odborníka IT zpřístupnit stránku a to se také nepodarilo.

@Jitka:
Někde cestou jste proste nezaplatili mýto nebo použili placený jízdní pruh. Nešlo vám to tenkrát zaplatit, tak jste to nechali být? Chápu to dobře?
Zaplaťte teď půjčovně, které to naúčtoval provozovatel.

Prosim muze nam nekdo poradit? Na přelomu července a srpna 2018 jsme s přítelem byli v USA. Půjčili jsme si auto v Los Angeles od společnosti Thrifty a jeli po své ose. Po návratu domů nám po třech měsících přišla faktura na pokutu (toll) od “Metro”.. Nevíme tedy za co to vlastně je (při vrácení auta nám sdělili že je vše ok), ale hlavně nám to nešlo vůbec zaplatit. Odkaz nemáme zpřístupněn (kvůli proxi serveru) a tak se chceme zeptat, zda s tímto máte zkušenosti a jestli by nám mohl nekdo dát nějaké rady. Predej dekuji.

@Kaiser: V USA jezdím denně, převážně na východním pobřeží už rok a půl. A plně potvrzuji poznatky Kaisera. Rychlostní limity k smíchu. Ohleduplnost žádná. Zipování? Co to je? A nejlepší je řízení večer v pátek nebo v sobotu. Většina řidičů je zdrogována nebo opilá. Pokaždé když musím v tomto čase jet, jsem rád, že jsem ve zdraví doma. I v přípravě na zkoušky DMV ve Virgínii je otázka “Kolik procent řidičů je pod vlivem v nočních hodinách?” Správná odpověď je 30%! Další, co zde ještě v diskuzi nezaznělo, hodně řidičů jezdí na tempomat. Takže jedou ve dvou pruzích vedle sebe třeba několik mil a neuhnou, i když je za nimi 20 aut. Další perlička je se svícením. Denní svícení není povinné, ale v zákoně je stanoveno, že jakmile je snížená viditelnost nebo musíte zapnout stěrače, automaticky máte zapnout světla. Ale svítí tak každé druhé (a to jen proto, že mají automatiku) a ani v neosvětleném tunelu to není samozřejmé. Snad jediná pozitivní věc s řízením se kterou jsem se zde setkal je ohleduplnost vůči motorkářům. To má zde na rozdím od ČR tradici.

@Mirek:
Tak určitě tě nezastavil, aby tě pozdravil. To jen tak “žertoval”. Oni tě totiž nikdy nezastaví “jen tak”, jako tady u nás. Prostě jsi porušil předpisy. Ale zřejmě byla situace opravdu pohodová a jemu stačilo, že čas, který jsi nahnal rychlou jízdou, jsi s ním zase ztratil. A zároveň ti dal najevo, že tam jsou a není dobré je pokoušet. Oni jsou přísní, ale většinou v jádru milí, i když to ve zprávách může vypadat, že stále platí “Shoot first, ask later”.

@Mirek: @Mirek: Spis bych se priklanel k tomu stesti, protoze 40 mph nad limit je uz hodne za hranici zavazneho prestupku (ta hranice je 20 mph). Ze zkusenosti bych rekl, ze v Kalifornii je policie benevolentnesi nez v okolnich statech.

Podelim sa o cerstvu skusenost s policiou z Kalifornie – prefrcal som na dialnici zo San Francisca do Los Angeles okolo policajnej hliadky ktora stala pod mostom (a nevidel som ju) 110 Mph. Celkom dost na ceste kde bola 70 Mph, ostatni ma predtym dost rychlo obiehali tak som si povedal ze skusim co to da. Uz ked som okolo nich preletel, zacal som brzdit ale aj tak hned zapli majaky a zavesili sa na mna. Po zastaveni prisiel z pravej strany velmi mily pan policajt, vypytal doklady od auta, vodicak (medzinarodny som nemal a ani ho nechcel) a pas. Vsetko som mu dal, ospravedlnil sa. Pytal sa kam sa tak ponahlam, povedal som ze vlastne nikam, len som chcel na dlhej rovinke vyskusat co to auto potiahne (mal som SUV Chevrlotte Equinox). Smial sa, pytal sa odkial som a povedal, ze pokutu mi neda, ze ma vlastne zastavil len aby ma pozdravil. Pytal som sa ho ci zartuje a on ze nie, ze kam idem, vravim do LA. Ze tak takto rovno a ukazal smerom dalej. A ze si mam davat pozor, sadol do auta, otocili sa cez pruhy do protismeru. Neviem ci som mal len taky luck alebo je to normalna skusenost. Kazdopadne som uz radsej ned 80 Mph nesiel.

@Ilona:
Taky nemám pocit, že by se ve Státech jezdilo rychle. Spíš, tím že všichni +/- dodržují pravidla, se tam na dálnici jezdí plynuleji, než u nás. A sjezdy jsou v pohodě, když člověk kouká na značky a nevalí to do poslední chvíle v levém pruhu.

@Ilona:
Také se mi tam řídilo dobře. Na dobré věci jako semafory za křižovatkou, odbočování doprava na červenou, předjíždění zprava nebo na fungující zipování si člověk zvykne rychle. Pravda, mohli by více používát blinkry a prvních pár 4-way stop křižovatek dalo zabrat. Ale vyzdvihovat zrovna rychlost by mě nenapadlo. Osobně jsem se vždy také přizpůsoboval většině, ale víc jak +10 jsem odvahu neměl a rychlejších aut jsem také moc nepotkal. Na dovolené pohoda, ale jezdit těmi rychlostmi normálně u nás, tak se asi zblázním. Ostatně hned první den u nás jsem jel rychleji než tam za 3 týdny a 6000 km. A to teda vůbec nejsem žádný pirát závodník, jenom mě zrovna to vyzdvihování rychlosti trochu překvapilo.

Vrátili jsme se po třech týdnech cestování po západu USA. Auto půjčené ve Friscu, vráceno v LA, bez poplatků, za 20 dnů 450 dol. u Dollars. Vše proběhlo bezvadně. Řidili jsme v Usa poprvé, první dva dny to bylo divočejší, pak rutina, odbočování vpravo člověk pochopil hned a nikde jsme neměli jediný problém. Jezdili jsme podle domorodců, rychlost se snad nedodržovala nikde, vždy +10/20 dálnice, vnitrozemí.. Za celou dobu jsme potkali jedinou nehodu, a to je ještě mimo město. Dálnice jsou šílené, jezdí se velmi rychle, ale taky bez problémů, až na občas nutné rychlé sjetí z dálnice nějakým exitem, to je adrenalín, ale tím že dodržují odstupy, se to vždy dalo..ve větší rychlosti. Musím přiznat, že se mi tam jezdilo lépe než tady. Rychleji ale bezpečněji.

@Vašek:
Pokud dítě dáváš do sedačky tady, tak to dělej i jinde. Určitě to neděláš jen kvůli předpisům, ale hlavně kvůli jeho bezpečí.
Jinak koukni na DMV stránku státu, kam jedeš. Může se to lišit. Sedačky v půjčovnách mají. Samozřejmě za příplatek. Zjisti si kolik by tě to stálo a pak zvaž, zda je lepší si ji půjčit nebo rovnou koupit (někde v blízkosti letiště) a pak ji tam nechat.

@Vašek: Ahoj. Keď som zisťoval, tak je povinná do 6 rokov a 140cm

Jak je to v USA s dětskými sedačkami? Jsou tam povinné jako u nás? Dá se sedačka půjčit v autopůjčovně?

@Radek:
Mýtné? Uvnitř Miami se placená silnice I-95 dá dobře objet.
Já z letiště do Miami Beach jeszdil přes 36th ulici…aspoň uvidíš pravé Miami a ne jen ty naleštěné domy a hotely z televize :)

Zdravím , mužete mi prosím poradit kolik se cca platí za mýtné v Miami – cestou z letiště do centra ? Díky

@Nawg: 1) ano, rychlost je predepsana, ale neni potreba si to pamatovat, protoze znacky jsou skoro vsude. Ale v zasade: v obytne ctvrti, v okoli skoly (znaceno znackou a oranzovymi prechody) a v prumyslovych zonach je limit 25 mph. Dalnice v CA maji limit 65 mph v aglomeracich, 70 vetsinou mimo aglomerace. V Arizone je limit vyssi. V podstate v CA plati, ze pokud jedes s ostatnimi, tak te nikdo stavet nebude, protoze provoz plyne. Neni dobre vycnivat z davu. Vetsinou je OK ve meste 5 mph navic, na dalnici o 10 mph.
2) Krizovatka znacku nerusi.
3) Ne, kazda krizovatka oznacena neni. Pokud je oznacena, mas jasno. Dale muze byt ze vsech stran STOP, pak se projizdi v poradi, v jakem se ke krizovatce prijelo. Nebo tam znacka neni a musis sledovat, jestli mas na zemi bily pruh nebo ne. Pokud ne, tak jedes po hlavni, v tom pripade ten pruh maji postranni ulice. Dali moznost je krizovatka “T” – bud je oznacena, pak neni problem nebo neni a pak ma prednost ten, kdo jede po jejim vrcholu.
4) odbocovani vlevo: semafor s sipkou je jasny. Semafor bez sipky take (stejne jako v Evrope), bez semaforu na “T” davas prednost tem na vrcholu T, pokud jedes po vrcholu a odbocujes vlevo, davas prednost protijedoucimu. V pripade stopek, plati poradi, v jakem jste prijeli, takze proste odbocis, az na tebe prijde rada.
5) Odbocovani vpravo na cervenou: zastavit, potom teprve jet. Pozor na chodce.
6) Odbocovani v pruzich: Pokud je pouze jeden odbocovaci pruh, muzes po odboceni vjet do jakehokoliv pruhu. Pokud je vice odbocovacich pruhu, musis se zaradit do stejneho pruhu, ze ktereho vyjizdis (vyjizdim z leveho, zaradim se do leveho, z druheho do druheho atd. Stejne tak odboceni doprava) – pozor, mnoho Americanu tohle pravidlo nezna a vjedou ti pred nos, davej bacha. Vseobecne plati, ze Americane pravidla neznaji, ale presto ridi lip nez Cesi.
6) Matouci muze byt blikajici cervena, ktera znamena STOP & GO. Ten zadrhel je na zeleznicnich prejezdech, kde cervena take blika, ale nesmis se rozjet, dokud neprestane. Pozor, tohle Americane take nevedi a rozjizdeji se okamzite, jak se zvednou zavory. Na rozdil od Evropy, autobusy a nakladaky musi pred kazdym prejezdem zastavit.

@Nawg:
Já jen doplním. Kdybys jel někdy večer nebo v noci, tak na některých křižovatkách se světly můžeš vidět, že stále bliká červená. To znamená to samé, jako by tam byla značka STOP. Červená bliká pro všechny směry, je to tedy STOP all way. Takže musíš zastavit, dát přednost, pokud je třeba a můžeš jet dál.
Pokud takto bliká oranžová, tak musíš jet křižovatkou opatrně.
Také pozor na to, že semafory bývají až za křižovatkou, případně visí nad ní. Jsou tak sice dobře vidět a nemusíš si kroutit hlavu přes čelní okno, ale nezkušený řidič, zvyklý od nás, může zastavit “u semaforu” a rázem stojí uprostřed křižovatky. :-) V tomto případě to nebyl takový problém, ale na na klasické X křižovatce už by hodně překážel. Být tam policajt, tak má ten v BMW jízdu na červenou, blokování křižovatky, stání na přechodu…

Já sice mám kalifornský řidičák (už propadlý), ale moc si toho už nepamatuji.

@Nawg:
Přidávám svoje postřehy, ovšem dopředu varuju, že je to pouze na základě řízení v USA, autoškolou jsem tam neprošel :)

Maximální rychlosti – všude jsem se setkal se značkou upravující maximální rychlost. Ve městech většinou 25 nebo 35 mph. Nicméně fakt si nevybavuju, že by někde nebyla. Snad za každou křižovatkou i po nájezdech na highway/freeway jsou pak vždycky značky s max. rychlostí.

Na křižovatce bývá klasická značka Stop s dodatkovou tabulí 4-way. Což znamená, že kdo dřív přijde, dřív jede. Každopádně řidiči v USA jsou hodně ohleduplní a snad vždycky si i ukážou, kdo jede.

Odbočení vlevo stejné jako u nás, tj. dáváš přednost protijedoucím. Semafory jsou různé, tj. někde je přímo šipka na odbočení doleva (pak můžeš jet), jinde pouze zelená, tudíž dáváš přednost protijedoucím.

Pokud si chceš být jistý, tak Mesi výše píše, že jdou stáhnout pravidla po jednotlivých státech. Obecně bych se ale řízení vůbec nebál. Mimo velká města (LA, SF, apod.) je to úplná pohoda a i v těhle městech, až na to, že je doprava opravdu hustá se jede o poznání líp než např. v Praze nebo na D1.

@Nawg: Velmi to komplikujes…… moja skusenost

a/ rychlost mas pisanu vzdy a vsade, alebo sa jednoducho rychlejsie neda ist…. po velkej krizovatke mimo mesta mas ryhclost pisanu vzdy
b/ krizovatku, pokial nebol semafor som videl 2 druhy a to.. stopka bola z kazdej strany (all way) a tam plati pravidlo, skor pride skor ide, cize ziadne prednosti zprava a podobne alebo stopky boli iba z malych ciest pri pripajani sa na hlavnu…. tam zastavis a pustis auta na hlavnej

jasne ze plati, ze ak odbocujes vlavo davas prednost protiiducim autam (neplati na krizovatke typu stop all way), ale na semaforoch (pokial nemas sipku) alebo ak si na hlavnej (nie je tam nijaka znacka)

a este plati, ze mozes odbocit vpravo na cervenu, ked najprv zastanes. ak sa to neda, mas napisane no turn on red

Prosím vás, mal by som opäť pár vecí :) :

Platí tak ako u nás, že ak si v meste a nie je nikde žiadna značka maximálnej rýchlosti tak platí určitá rýchlosť? (Na Slovensku 50 kmh) Alebo je vždy daná maximálne rýchlosť na každej ceste? Ja osobne budem riadiť auto v Kalifornii a v Nevade je tam nejaká všeobecná maximálna rýchlosť v meste, ak teda nehovorí niečo značka?

Na Slovensku platí že po križovatke sa ruší platnosť predchádzajúcej maximálne povolenej rýchlosti, platí niečo také aj v Amerike – v Kalifronii, v Arizone?

Každá križovatka býva nejako označená, nie? Pretože ako sa v diskusii hovorilo, neexistuje tu pravidlo pravej ruky. Takže musí byť označená aspoň, že kto prvý príde na križovatku, prvý z križovatky odíde. Alebo je tá značka, kto prvý príde len z dvoch smerov a ostatné smery sú vlastne ako hlavná cesta u nás.

Platí tu, že keď odbočujem vľavo tak dávam prednosť protiidúcemu vozidlu? Alebo to teda vyrieši označená križovatka a taká situácia ani nenastane, čiže to vyriešia semafóry (doľava je vždy zelená šípka a teda idem rovno doľava a protiidúce vozidla stoja), alebo to vyriešia značky že kto prvý príde na križovatku, prvý odíde z križovatky?

Ďakujeeeem.

@Martin:
V okolí DMV ve Walnut Creek v Kalifornii. Jediné, co mi zkoušející vytkla byly malé rozestupy při stání v koloně na křižovatce a že jsem občas zastavil až za bílou čárou, ale dala mi to. Jízdy byly “napoprvé”, nejdřív jsem přijel kámošovou Audi 5000, ale on neměl ještě hotový převod od původního majitele a pojistka taky nic moc, takže se mnou odmítla jet. Proto jsem se přeobjednal a příště přijel Fordem Thunderbird osmé generace, takže jízda ve velkém stylu. Test jsem dělat 3x, tenkrát nebyla má angličtina moc dobrá (vlastně není pořád), takže jsem některé odpovědi +/- tipoval. :-)

Jak to mají v PA netuším, ale možná na to měla vliv čtvrť, kde to parkoviště bylo, blízká škola, nákupní zóna… Kdybych nečetl handbook, tak bych třeba nevěděl, jak se parkuje, kolik musím nechat místa od chodníku.

@Franta:
Ahoj, jak jsi delal road test? Me ted vyhodili, ze jsem po parkovisti jel 25 a ze se muze 20. Ale znacka tam neni a ma tam platit to co na silnici. Jsem v PA.

ahoj , dostal jsem pokutu za Open container v californii a policista rikal, ze pokud ji nezaplatim, mohl bych mit problem v budoucnu s vizy do usa i do jinych zemi. Kdyz jsem se ted podival na ten jejich web chteji 355 usd. Maji ale spatne uvedene me jmeno a krome cisla ridicaku a data narozeni na tom ticketu nic jineho neni. Platili byste to nebo se na to mam vykaslat? diky za info , jinak amerika je bozi , byl jsem tam poprve a jeste bych urcite nekdy chtel jet znovu nebo alespon do kanady.

@Marty: Ne, to neni realita, ale hezky vyuzite video z NY, ktery si zije tak trochu vlastnim zivotem, ale bezne to neni. Ucebnici pravidel najdes na strankych DMV jednotlivych statu nebo i jako aplikaci pro mobil vcetne testu. Ve meste byva nejvyssi rychlost 45 mph, bezna je 35, v obytnych zonach 25.

@Marty:
Limit je daný značkou a ve městě ho doporučuji dodržovat.
Třeba takhle vypadá kalifornská učebnice. Já se z ní učil 2002.

To video bude asi z dobré.

@Marty: Mimochodem, tohle je realita? :DD https://www.youtube.com/watch?v=a3Xf3wXRfbc

Například těch 70 mph je pouze nejvyšší limit a ve městě se takhle může lítat? :D
Mohl by mi, prosím, někdo dát odkaz na stránku, kde by byla komplet všechna pravidla silničního provozu? Česká pravidla mám v malíku, tak bych si rád prostudoval trochu hlouběji i ty americká. Jen z těch pár věcí, co se tu píše, se mi naše pravidla zdají o dost lepší – ovšem jako spousta věcí… :D

@Kaiser: Je pravda, že nedodržování rychlosti mě dost překvapilo. Na Freeway jsem byl na limitu suverénně nejpomalejší, na highway skoro taky :-) ale zde si předjíždět dovolil málokdo. Až jsme si se ženou říkali, že jsme pěkný špunti dopravy. Ale člověk se časem přizpůsobí a jede s ostatními. Nicméně Amíci mi přijdou skutečně poměrně ohleduplní a předvídaví, bez agrese. Nikde jsem neměl problém přejíždět z pruhů nebo na nájezdy skoro v poslední chvíli podle navigace nebo v ulicích v městech. Ani když jsem zůstal stát při odbočování vpravo na červenou, tak nikdo nebláznil (člověk to prostě nemá zažité). V Čechách se za volantem člověk bojí, v USA jsem si to užíval.

@Petr: :o) ne, v autoskole je to neuci, protoze ji nemaji povinnou, pokud nejsou nezletili. Osobne to povazuji za chybu, protoze takto rodice uci deti sve chyby. Najde se tu plno veci, ktere cloveka vnitrne stvou, ale pouze do te chvile, nez si uvedomi, ze pokud ho stvou pouze takove malickosti, tak je to vlastne OK. Narozdil od CR. Pravda, ze pokud do hor (nebo kamkoliv, kde je v kazem smeru pouze jeden pruh a jsou zatacky) prijede nekdo z mesta, tak casto jede jako pripo… Ale na druhou strnu, ostatni za nim proste jedou jeho tempem a jsou v klidu. Pokud nezastavi na tom odstavnem pruhu, vestinou staci probliknout nebo kratce zatroubit, protoze casto proste jen nesleduji, co se deje za nimi.

Dovolím si přidat vlastní názor a zkušenost.
Američtí řidiči jsou ohleduplnější než ti čeští a opravdu to nejsou takoví sebevrazi jako ti naši. (nějaký ten vůl se však najde všude)
Souhlasím s tím, že naopak češi jsou mnohem lepší řidiči. Kolikrát jsem zažil při zipováni nebo při pomalé jízdě, že pokud se chce američan zařadit do vedlejšího pruhu, tak najede napřímo a zustane prdelí trčet do vedlejšího pruhu( to je v autoškole neučí si nadjet a pak to srovnat??)
O parkování ani nemluvě. Pro američana je ideál automat a rovná silnice bez zatáček, kde se ovšem bude chovat ohleduplněji, než většina čechů a pokud vyhodíte blinkr tak vás každý pustí. ( to osobně byl pro mě obrovský benefit oproti řízení v čr)
Poslední věc co nechápu a už to tady někdo zmiňoval, je ta, že většina řidičů jedoucí v pravém (rychlejším pruhu) Vás prostě nepustí ( kolikrát jsem schválně problikával a jednou i zatroubil), i na 2proudové dálnici se da předjet z leva, ale při několikahodinové cestě je to už otrava. A to přitom mají cedule, že je pravý pruh pro rychlejší.
Kapitola sama o sobě je třeba v horách na silnici, kde se blbě přejíždí a někdo před vámi jede jak posranej, k tomu tam mají super věc, odstavné pruhy, kde má pomalější sjet a pustit rychlejšího, jenže to taky nedělá každý.
Omlouvám se za slohovku :)
Každopádně se mi lépe řídí v USA.

@Mesi:
Ještě bych zmínil tu automatickou ohleduplnost amerických řidičů, která by v ČR zachránila nemálo životů každý rok…a to konkrétně pokud má na dálnici někdo problém a stojí v odstavném pruhu nebo i mnohem dál až v travnatém pásu i několik metrů od dálnice, stejně VŠICHNI předmnou dané místo objedou – uhnou do druhého pruhu.
To se mi vážně moc líbilo, viděl jsem to hlavně na východě.
Když naopak vidím u nás v ČR ty sebevrahy jak odstaví auto, ani nezapnou blinkry a bez vesty obchází vůz, vedle nich projíždí potencionální vrazi 1 metr od nich 150km/h…tak je mi z toho zle.

Další případ jak jsou US řidiči ochotní: v Idaho na benzínce jsem si vlez pod auto přikurtovat stahovací páskou natrhlý plastový kryt na podběhu, za jízdy mlátil do auta…hned u mě zastavil jeden řidič a jestli nepotřebuji pomoct nebo nějaké nářadí.
Poté jsem si v národním parku zabouchl klíče v autě, zastavila paní a hned mi zavolala pomoc od AAA, za 20 dolarů otevřeno bez poškození :)

@Kaiser: Jsi na spravnem foru? Pises o USA? Krome blinkru naprosto opacne zkusenosti a to tu mam najezdeny statisice mil. Rychlost v Kalifornii ano, jezdi se cca 10 mil nad limit, pokud tak jede vetsina, pokud ne, tak si malokdo dovoli vycnivat. Pousteni z pruhu do pruhu snad ani nemuze byt jednodussi, nefunguje pouze, pokud ridic vedle nedava pozor (samozrejme tu jsou i blbci jako vsude, kteri proste musi byt o 5 metru vepredejc). Pousteni do krajniho pruhu kvuli opusteni dalnice je tu zazite jako neco automatickeho, protoze to potrebuje kazdy, takze automaticky pousteji. Rizeni rychle, ostre a nebezpecne??? Maximalne tak nepozorne, ale urcite ne ostre a nebezpecne (krome nemalo ridicek – ano, vazne pisu ridicek – ty nekdy postradaji pud sebezachovy). Zip snad nikde nefunguje lepe nez v USA, snad jedine v Nemecku. Mam pocit, ze jsi cestoval na trase srazu klubu tragickych ridicu :o))))))
Ale celkove jsou Cesi lepsi ridici (mam na mysli ridicske umeni), na silnici se ale chovaji mnohem, mnohem hure nez Americane. A to podepisu vlastni krvi. Jo, za pouzivani blinkru bych tu byl vazne rad, nastesti je to to nejhorsi, co tu clovek vetsinou potka.

@Kaiser:
Kde jsi jezdil?
Takové zkušenosti jsou přesně opačné než které mám já a to jsem projel v USA 20 států, včetně měst jako NY, Miami, Washington DC, SF, LA, i Las Vegas.
Já tam zase místním domorodcům v půčovně při vracení auta tvrdil, jak se mi jezdilo krásně v klidu, ostatní řidiči ohleduplní a že v ČR je to jak v džungli :)

@Kaiser:
Kde jezdíš? Řídil jsem na Floridě, Hawaii, v Michiganu a Kalifornii (cca rok v kuse) a tvé zkušenosti nemohu potvrdit. Snad jen ten blinkr občas nepoužívají.

Moje zkušenosti s řízením v USA – Zlaté ČR. V USA nikdo nedodržuje rychlost, jedu 70 na 65 a každej mi bere ve vysoké rychlosti. Jezdí tak 85. Na vícepruhové dalnici tě nikdo nepustí vedle i když blikáš a najíždíš, ten člověk by se klidně nechal nabourat než aby tě pustil do pruhu. Nejhorší to je když potřebujete sjet..nikdo vás na sjezd pruh nepustí a tak musíte div ne zastavit na dalnici a prostě čekat až se objeví mezera do které to střelíte. Řídí se tu strašně rychle, dost ostře a pěkně nebezpečně. Suburbany a F250 pickupy předjíždí i v zatáčkách z kopce, nedávno mi jeden takovej málem sestřelil. Blinkry miminalně, zipován neznají, plná čára? Co to je?. Rychlostní značky? Nějaká čísla jen…jeee to až zas někdo bude nadávat jak se v ČR řídí nahovno tak ho pošlu do ameriky.

@Mesi: Pravda. A další důvod proč nedat stopku do křižovatky z jednoho směru může být nedaleký železniční přejezd. Takovou jsem taky projížděl, ale ta byla uživatelsky přívětivější, protože měla pod stopkou dodatkovou tabulku: “Traffic from left does not stop”.

@JorckCherry: @Mesi:
Pravda. Třeba abys nesmrděl výfukem na chodník.

@JorckCherry: Zakazano to neni. Jedine, co mne napada, ze dotycny se nekde docetl o zakazu couvani do parkovaciho mista. Nekde je parkovani povolenou pouze cumakem dovnitr.

@Lukáš: Naprosty souhlas. Prestoze jsou Americane v podstate (velmi) spatni ridici, tak ridi lepe, nez Cesi. Ta veta na prvni pohled nedava smysl, ale po zamysleni se nad ni to zacvakne. (Cesi jsou lepsi ridici, ale sveho umu zneuzivaji k jezdeni jako prasata)

@Franta: @Franta: Je potreba koukat i na ostatni ulice, nejen na svoji znacku, a presvedcit se, ze vsichni ostatni maji na silnici take nakreslenou caru k zastaveni. Jsou krizovatky, kde jeden smer stopku nema. To byva hlavne tesne za velkou krizovatkou, aby z toho smeru nestaly auta az do te krizovatky za nimi.

@BenJoe:
Tak máš pravdu ty. Já měl do teď za to že 3-way stop je klasické téčko a 4-way stop je kříž. A ona je i křižovatka do kříže, kdy tři směry mají stopku a čtvrtý ne. Ale nikdy jsem ji naživo neviděl.

@Franta: Dobře, ale to by mě teda zajímalo, jak se v americe říká té ulici, která nemá stopku a ústí do křižovatky, kde ostatní tři vjezdy stopku mají? Pro mě, jako evropana, je to prostě hlavní. Téměř všichni, co po ní přijížděli se chovali, jako by byli “na hlavní”, z čehož jsem usoudil, že mají přednost a proto jsem se nikomu přijíždějícímu odtud před čumák necpal, i když jsem byl v té křižovatce nakrásně dřív. Vzhledem k tomu, že tato “hlavní” byla dost frekventovaná, byla někdy trochu fuška, pamatovat si, v jakým pořadí jsme přijeli z těch třech směrů, kde ta stopka byla, ale až na nějaké výjimky to fungovalo dobře.

@JorckCherry:
Ne, není to zakázáno, je to nesmysl.

J

@Franta: Otázku jsem zde položil protože dotyčná osoba se zde ptala https://www.odpovedi.cz/otazky/je-zakazano-ridicum-couvat-ve-vsech-americkych-statech jestli Je zakázáno řidičům couvat ve všech amerických státech tak se ptám zde jestli je to tak jak se píše.

@JorckCherry:
Nikdy nikomu nevadilo, že jsem v USA couval. Mám kalifornský řidičák a o takovém zákazu nevím, ani si nic takového nevybavuji z příručky DMV, ze které jsem se učil na testy.

Navíc, jak bys asi parkoval, případně vyjížděl z parkovacích míst kolmých k chodníku/zdi?

@JorckCherry:
Můžeš uvést zroj, kde takové informace čerpáš?
Dovedeš si sám něco takového představit v praxi vymáhat? Já tedy ani v nejdivočejším snu ne.

J

Zdravím chcidoameriky,měl bych dotaz je pravda že je zakázáno řidičům couvat ve všech amerických státech? Děkuji

@BenJoe:
Mě se v USA řídilo snad všude řídilo lépe než v ČR, možná jen když jsem ve 3:00PM projížděl dolní Manhattan, tak to bylo jak v Praze na magistrále :)
Ale jinak ježdění hlavně po západu nebo severu USA jako je Idaho, je naprosto uklidňující a relaxační zábava…aspoň pro mě teda.

@BenJoe:
U 3 a 4-way (all-way) stop není žádná hlavní. Je to, kdo dřív přijede, ten dřív odjede, samozřejmě po tom, co zastaví. Chce si to zvyknout, pak je to v pohodě.

V USA (na Floridě) se mi řídilo dobře. Lépe než v Praze. Víceproudé silnice v pohodě, jen jsem měl trochu ukroucený krk, jak jsem si kontroloval volno při přejíždění z pruhu do pruhu. Sférická zrcátka mi u půjčeného auta opravdu chyběla. Do slepého úhlu se bez problému vešel i velký pick-up, ať to člověk nastavil sebelépe. Jediný problém byla frekventovaná Stop 3-Way čtyřramenná křižovatka. To mi trochu dalo, než jsem napoprvé rozluštil, která je vlastně ta hlavní. Většinou fungovala bez problému, často i jako Stop 4-Way. Jen občas se objevil nějaký hňup z protisměru té hlavní, který prostě jel. Mě to jednou zaskočilo, ale měl jsem štěstí. Pak jsem si toho víc všímal a vypadalo to, že místní už vědí.

P

Dobrý den, prosím může mi někdo říci, jaké jsou parametry ohledně autosedaček pro děti (věk, váha?).
Děkuji

@JorckCherry:
Carpool je logický způsob, jak se pokusit zredukovat počet aut. Jak psal Mesi, Amíci jezdí nejčastěji v autě sami. Někde je CP pro 2 a více, někde 3 a více. Pruhů tam mají více než u nás a stejně je to ve špičce ucpané. Pruh navíc tomu neuleví.

Amíci vzdálenost moc neřeší, jde jim spíš o čas, proto udávají dojezd takhle. Ví, že do práce jede 30 minut a z práce 45. Je to tak pro ně srozumitelnější údaj, než že je to 20km.

Oni svým způsobem technickou nepotřebují. Pokud není auto “street legal”, tak nedostane značku. Když nebude mít značku, tak nebude jezdit a Amík bez auta je jako bez nohou. Takže se snaží to auto držet v rámci pravidel. Pokud svítí vše, co má a jak má, pokud z toho nic nepadá, nekape… tak je to OK. Policie tam funguje jinak než u nás. Co policista, to auto nebo motorka, takže jsou hodně mobilní a jsou všude. Je risk ukazovat se na silnici s nějakým vrakem. Je to jejich přístup a celkem funguje. Některá auta vypadají jako z Mad Maxe, ale přesto jsou v lepším stavu než některé leštěnky u nás.

@JorckCherry: Duvod, proc nejsou v USA STK ti asi jen tak nikdo nerekne. Kdyby je najednou zaveli, tak by to bylo brano jako nova byrokracie. Jedno z mist, kde ti celkem dukladne prohlednou auto, jestli splnuje predpisy, je DMV pri jizdach na ridicak. Pokud auto neni v poradku, vcetne vzorku pneumatik, tak te nenechaji jet a musis se prihlasit na dalsi termin. Priklad: zkusebni komisar dlouho prohlizel prasky plast na koncovem svetle a resil, jestli ridic v auta jedoucim za vidi stale jeste cervene svetlo nebo uz bile. Nakonec usoudil, ze bile a jizda se nekonala.
Bezne te muze zastavit policie kvuli cemukoli, co mas na aute v neporadku. Dost se to lisi stat od statu – napriklad v Kalifornii stav auta policie moc neresi a tak tam muzes videt veci, ktere jsou v Evrope naprosto nemyslitelne.

@JorckCherry: V Evrope je jednodussi uvadet vzdalenost v kilometerech, protoze tam temer neexistuji zacpy a kdyz reknu 10 kilometru, tak kazdy vi, za jak dlouho prijedu. V USA to neplati. 10 kilometru, resp. 6 mil mohu jet 6 minut, ale take 35 minut. Navic, vzdalenosti jsou mnohem vetsi nez v Evrope, proto je snazsi rict, ze prijedu za 3 hodiny.

@JorckCherry: Carpool je pruh zvyhodnujici spolujizdu, respektive dojizdeni hlavne do prace ve vice lidech. Zrejme jsi jezdil ve “spatnou dobu” a nevidel jsi preplneny carpool. Ucpane ostatni pruhy – to je presne duvod, proc carpool existuje = zvyhodnit ty, kteri nesedi v aute sami, aby mohli jet nekdy i nekolikrat rychleji, nez ostatni. Nez jsem sehnal praci ve svem oboru, jezdil jsem s dodavkou a tak trochu vim, o cem mluvim. Mesta se snazi “presvedcit” lidi, aby nejezdili v aute sami a aspon trochu tak dalnicim ulevili. Mam i trochu kacirsky nazor, ze by prospelo pridat carpoolu druhy pruh (tam, kde neni) na ukor bezneho pruhu. 1) ostatni by si vice uvedomili, jak ti v carpoolu svisti 2) carpool by byl vic vyuzivany, protoze v soucasnosti do neho mnoho lidi nevjizdi z toho duvodu, ze v nem jede nekdo pomaleji, nez ostatni a nelze ho predjet.

J

Proč nejsou v Americe STK?

Tam prý mohou jezdit i zrezlá auta, která mohou ohrožovat ostatní vozidla. To tam nikomu nevadí? Co je na tom Pravdy? Děkuji

J

Proč jsou v USA silniční pruhy “carpool only” pouze pro dvojí a vícečlennou posádku? V Americe je tolik věcí jiných a občas nějak nenacházím logiku, proč to tak mají, když u nás je to třeba lepší a tak.

Třeba teď naposledy absolutně nevidím žádný smysl v “carpool only” pruhu. Většinou je ten pruh zvytečně volný a dal by se přitom využít stejně jako zbylé pruhy a nemusely být na silnicích takové zácpy.

Běžně se místo údaje “vzdálenosti” udává “doba dojezdu”. Je docela vtipné slýchat, že někdo bydlí 15 minut odsud místo toho, aby řekl, že bydlí 20 km odsud.

@Michaela: dobrý večer jsme na Floriďě a jedinou sedačku,kterou nam dali,
byla pro dítě do tří let,jiná není potřeba

Dobrý den,
chce se zeptat jak je to s autosedačkami pro dětiv USA? Máte někdo zkušenosti? A mají taxiky běžně takovou výbavu pro děti?
Děkuji
M.

V

Prodám navigaci TOMTOM VIA1515TM zakoupenou přímo v USA za 1600,- Kč. Původní cena 3000,-Kč. Předání v Praze na stanici metra Českomoravská.

@Franta: @Jirka: Je to jak rika Franta

@Jirka:
Já jen o tom s nevracením za benzín. Kde jsi tankoval a nevrátili ti? Oni ti to vrátí, ale musíš si po natankování dojít na kasu. To, co jsi nenatankoval, ti dají zpět. Dorazím k benzínce, řeknu číslo stojanu a za kolik, zaplatím a jdu tankovat. Když to nevyčerpám, tak si dojdu dovnitř a zbytek dostanu. Ale je pravda, že jsem nikdy netankoval v { v nejake dire }.

@Jirka: Poupravil bych to (ze zkusenosti po ujeti nekolika set tisic mil)… Americane jsou (kdybych je hodil do jednoho pytle) spatni ridici. Cesi umi ridit mnohem lepe, ale na silnici se chovaji mnohem hure, nez Americane. Ti se na rozdil od Cechu snazi co nejvice vyuzit to “malo”, co umi. Ve finale je v USA rizeni pohodovejsi nez v CR. Ohrmony rozdil je mezi ridici a ridickami (coz v CR neni, prestoze se rika vselicos). S tou rychlosti je to tak, ze cela dalnice jede priblizne stejnou rychlosti – cca 10 mph nad limit a dalnicni policie to toleruje, protoze dokud se vse hybe bez problemu, je to pro ne dobre. Mam pocit, ze o neco vice se limit prekracuje v Kalifornii nez v okolnich statech a v tech okolnich statech se to i vic hlida (mensi doprava, vic prostoru kontrolovat). Vytahnou si pak ridice, ktery nejak vybocuje z davu. A ano, nepouzivani blinkru je tu absolutni tragedie – kdyby se to naucili, vyrazne by to zrychlilo, zbezpecnilo a udelalo provoz plynulejsim. To, ze se tu nemusi (krome vyjimek) absolvovat autoskola vede k tomu, ze se ridici uci chyby od svych rodicu + do toho prichazi pristehovalci ze zemi, kde je rizeni spis dobroduzstvim, nez nejakym umenim. I dopravni predpisy jsou v brozure urcene pro ziskani ridicaku sepsany docela volne a radu veci se clovek dozvi az v povinne “autoskole” po spachani prestupku. Mobily jsou kapitola sama pro sebe, to se ale rozmaha i v Evrope, kde to ale diky manualu neni tak markantni. S tou cervenou nesouhlasim, dale si jen malokdo dovoli porusit pravidlo carpoolu (pruh pro auta s vice pasazery) – v CR nemyslitelne a perfektne funguje ZIP. Na druhou stranu mnoho lidi vubec nevi, ze auto ma nejaka dalkova svetla (respektive, ze jdou vypnout) a nemaji zazite signaly bezne v Evrope (napr. probliknuti), blinkry uz tu padly (naprostra hruza) a prilis nefunguje premysleni o dusledcich toho, co se svym autem clovek provede – to pak zustava rozum stat, kde jsou schopni zastavit, co dokazi zablokovat, atd. Ale pokud clovek nepotka blba, tak ve velke mire na silnici funguje neco jako gentlemanstvi. Z toho vseho jsou samozrejme vyjimky, ale momentalne si stojim za tim, ze kdyz hodim do pytle Americany (alespon ze zapadniho pobrezi), vytahnu z neho presne to, co jsem popsal.

@monika:

Dekuji za tento prispevek, konecne nekdo napsal jak to v USA chodi na silnici. Skutecne maji problem s blinkry a je treba davat pozor. Bud posilaji SMS a nebo piji kafe. Jezdi se jinak ve velkych mestech napr. Chicago. Casto ma clovek pochybnost, zda vubec maji nejakou kvalifikaci pro rizeni. Casto jezdi na cervenou! Myslim si, ze automaticke razeni bylo vynalezeno pro americany, protoze cast ridicu by to jinak zvladalo tezko. Silnice super. Americane se zasekli v osmdesatych letech. Kdyz jsem chtel natankovat benzin do motorky { v nejake dire } tak se mne zeptal kolik potrebuji a to se opravdu spatne odhaduje, protoze penize jiz nevrati, Co zde funguje vyborne placeni kartou, Co je take velke pozitivum, ze jsou v pripade potreby pripraveni nezistne pomoci, to by jsme meli prevzit i na doma. Amerika je velka a kazdy stat ma jine zakony a tak pozor. Je to velka zeme a je tu co videt.

@Miroslav: @Franta: 1) Spatne parkovani: v USA nefunguje “ono tam bylo misto”. Proste auto stalo mimo vyhrazeny prostor a tudiz byl spachan prestupek. Presne to, co popisujes, znam z parkovist u nakupnich center v CR – tady si to nikdo nedovoli. Nikoho nenapadne rict jako v CR “to je ale blbec, za tohle mi preci nemuze dat pokutu”. Ano, muze a da, protoze doslo k poruseni predpisu a tecka. Neexistuje poruseni vic nebo min. Na tom parkovisti predpokladam, ze to byla klasicka (mestska policie), na listku jsou pokyny, jak postupovat. Pokud ne, tak se kontaktuje policie v danem meste. Policista ma mesic na to, aby pokutu zadal do systemu.
2) Na 65 jsi jel 90. To je sakra hodne. Vzhledem k tomu, ze vim, ve kterych castech Kalifornie je limit 65 a kde 70, tak si umim predstavit, kde jsi tu pokutu dostal… Prekroceni o 25 mph = zavazne poruseni predpisu o maximalni povolene rychlosti. U ridice, ktery ridi nekomercni vozidlo, je tato hranice stanovana na 20 mph (u komercniho vozidla je to 15 mph). Zastavit te mohla mestska policie (POLICE), okresni policie (SHERIFF) nebo dalnicni policie. Vsichni bez rozdilu tu pokutu zadavaji do systemu (maji na to mesic), kde si ji muzes prohlednout (vidis i castku) a vybrat si dalsi postup = zaplatit nebo jit k soudu – coz muze vyjit i draz. Zaplatit je nejrychlejsi. Soud je urcen na konkretni datum, kdo se nedostavi, automaticky prohral. Stava se, ze policista neprijde a pokud ridic pred soudcem pokutu bude rozporovat, vyhraje, protoze proti nemu nikdo nestoji. Ve tvem pripade doslo k uplynuti lhuty urcene k zaplaceni (3 mesice od konce lhuty k zadani do systemu), takze pokutu dostal na stul soudce okresniho soudu (Superior Court), ktery te kontaktoval.
3) Co bude nasledovat nevim. Kazdopadne by ses mel vyhybat rizeni v Kalifornii, pokud te zastavi, je nejpravdepodobnejsi, ze te vezmou do vazby. Jestli ma USA s CR smlouvu o vymahani pokut, nevim.
4) 366 USD, to jsi vyvazl pomerne dobre. Vzali v potaz, ze nemas zadne predchozi prestupky a misto, kde se to stalo. Pritezujici okolnosti byvaji obydlena oblast, zona v okoli skoly, kolik vezes lidi a jestli jsou v aute deti.

href=”https://chcidoameriky.cz/rizeni-auta-a-dopravni-predpisy-v-usa#comment-192051″>Miroslav:
Teď jsem si uvědomil. Chytil tě místní šerif nebo Highway Patrol? Jestli šerif, tak by to mohlo zůstat v okrese, jestli HP, tak si tu Kalifornii škrtni rovnou. A i letiště, nejspíš by si tě tam rovnou odchytli a pokud bys nechtěl zaplatit, tak šup za katr.

@Miroslav:
To první může být chyba policisty a třeba to opravdu nedal do systému. Jinak by se ozvala i půjčovna.
To druhé už je vážnější. A tvůj přístup “No nic jsem neudělal samozřejmě, že nebudu volat za draho do USA. a Stále jsem to nezaplatil a nehodlám to platit. ” o tobě dost vypovídá. 366,-USD není málo a určitě to tak nenechají. Mají tvou totožnost. To není jako u nás, že když nereaguješ, tak to časem propadne. Kdybys je kontaktoval a dorazil k soudci, bylo by to možná méně, třeba bys to i ukecat bez pokuty. Teď bych nejezdil minimálně do okresu, kde jsi to udělal, když na tebe přijdou, tak ti to spočítají. Je dost možné, že na tebe časem vydají zatykač za nezaplacení pokuty. Je otázka, jakou bude mít platnost, ale možná i na celý daný stát. Takže nejspíš Kalifornii už nikdy neuvidíš. Nemělo by to být na celé USA. Ale kdo ví, po 9/11 mají spousty systémů propojené.
Mělo by se to dát dohledat na webu, vím, že jsem někde četl něco podobného a provinilec tam dostal odkaz, kde po zadání osobních údajů, může najít jeho “case”, a jak je na tom.

Řeknu Vám, co se naší 5čl. skupince stalo v CA. Hned první pokutu jsme dostali v LA asi 3. den naší měsíční dovolené. Za 68 dolarů, zaparkovali jsme na přecpaném parkovišti mimo vyznačené stání, bylo to uspořádaně vedle řady parkujících aut bez omezení prostoru v uličce pro projíždějící auta. Parkovali jsme 45 minut, z toho asi polovinu času bylo auto v dohledu, ale i tak to strážník stihl. Vypsal pokutu na formulář, kde byly instrukce. Chtěli jsme to zaplatit přes internet, kde se účtuje navíc poplatek 5 dolarů. Při zadávání kódu systém pokutu nenalezl, zkoušeli jsme to i další dny s odstupem času. Na konci při předání auta půjčovně žádný nedoplatek, vysvěteluji si to tím, že to strážník nedal do systému ani po našem odjezdu, kdy by půjčovna zpětně strhla pokutu z kreditky. Dále mě chytili v poušti na dálnici (nikde nikdo, kopeček dolů asi 30km, žádný strom, žádný dům, minimální provoz) za překročení rychlosti. Jel jsem v přepočtu 144km/h, povoleno v přepočtu 105 km/h, prostě žádná brzda, jen noha z plynu, což byla chyba. po zastavení polic. autem, které byl schované za balvany a malým keřem jsem byl nucen zastavit. Policista (byl sám) byl trpělivý, nejdřív jsem mu podal řidičák kamarádky, pak ostatní začali vzadu lovit můj batoh a já správný řidičák a pas. Chtěl jen ten evropský řidiák, ne mezinárodní, a pas. Začal vyplňovat údaje s tím, že policisté pokuty nedávají a že o tom rozhodne soudce na základě vážnosti, zohlednění místa apod., ale že to může výt od 50 do 1000 dolarů a že si mám zavolat do určitého data na tohle číslo a obhájit se a podat vysvětlení a že mi bude částka stanovena. No nic jsem neudělal samozřejmě, že nebudu volat za draho do USA. Tak mě domů přišel dopis s klasickou známkou, ne doporučeně. Stanovená výše 366 dolarů. Stále jsem to nezaplatil a nehodlám to platit. Přišel mi další dopis asi za půl roku, kde byly už 2 podpisy soudců (asi) se stejnou výší pokuty (kurz klesl a v přepočtu je to asi o 800,- Kč méně). Stále bez platebních údajů, jen mail a telefon. Má někdo zkušenost s nezaplacením pokuty, vymahatelnost, riziko vrácení se do USA? Jak by probíhalo to, kdyby mě tam znovu chytili. Děkujiiii.

@Lucie M.:
Ahoj Lucie, já ti poradit mohu ze své loňské osobní zkušenosti z této trasy:
Ano, na té dálnici 90 se platí, je to easy…zastavíš u brány tam kde najedeš a vezmeš si lístek, kde se rozhodneš sjet, jsou tam zase brány pro zaplacení, v některých je i živá obsluha, takže se dá platit jak hotově, tak kartou, cena se odvíjí podle ujeté vzálenosti…drahé to není. Sjel jsem prvním sjezdem, takže tak ujetých 15 mil a tuším 1,5 USD ?
Nicméně DOPORUČUJI dát v navigaci vyhnout se dálnicím, krajina severní části státu New York je opravdu krásná, zvlášť countryside, ta malá městečka cestou, jezera, můžeš si zastavit kde chceš a ne jen po rovné bezpohlavní dálnici :)
Zpět k tvému dotazu…Žádnou krabičku ti v půjčovně nedají, platí se v těch bránách hotově nebo kartou.
Cestou z Falls dolů do Washingtonu přes Pennsylvanii už jsem na žádné mýto nenarazil (jel jsem přes spálené město Centralia a místo největší bitvy v dějinách USA…Gettysburg

@Lucie M.: Doporucuji v navigaci nastavit trasu bez placenych useku. Tohle je jedna z oblasti, kde se tim tolik neztrati.

@Lucie M.:
S mýtným neporadím, ale když si na Googlemaps zadám “vyhnout se zpoplatněným silnicím”, tak mi to ukáže trasu o cca 10-20 minut delší (dle aktuálního stavu) a bez placení.
Placená x neplacená trasa.
To je má rychlá rada, když se nikdo neozve do úterního odjezdu. :-)

Dobrý den,
máte prosím někdo opravdu konkrétní zkušenost s placením mýtného na dálnici z NY do Niagara Falls? Je to tuším dálnice číslo 90. Kolik se za tento úsek platí? Zda jsou tam mýtné kasy, kde lze platit hned na místě? Při přebírání v autopůjčovně se mám optat, zda mají krabičku na placení mýtného? Mám ji použít nebo vyjde levnějši platit hotově u nějaké kasy na dálnici? Event. nějaké další detaily z této cesty?
Děkuji L.M.

@Pepa:
Tohle už se tu řešilo, docela jsme to tu probrali. Oni tam ty kategorii mají trochu jinak. Já byl ten, co tvrdil, že by to jít nemělo, protože v mezinárodním ŘP je (bylo) uvedeno u skupiny B, že je to pro 1+8. Ale podle všeho to jde. Třeba se ozve ten kluk, co si to půjčoval.

Ahoj,
nemáte někdo zkušenosti s půjčením 12 místného auta? Stačí na tu náš ŘP skupina B? Někde se dočtete že ano, ale raději bych to chtěl mít nějak potvrzené. V autě nás pojede jen 6, ale chceme to kvůli pohodlí :-).

Díky

@Milan Pinkava: Jeste doplneni ke “krabickam”. Nove modely krabicek maji prepinac poctu osob ve vozidle, diky tomu se rozlisi, zda se bude mytne platit nebo nebude, pripadne v jake vysi. Stare krabicky prepinac nemaji, takze se plati vzdy, i kdyz je auto plne. Zkusit nastavit dva pasazery a jet sam se nevyplati, kamery maji velmi dobre rozliseni. Co jsem zatim videl, tak pujcovny pouzivaji krabicky bez prepinacu.

@Milan Pinkava: Carpool a FasTrak jsou dve odlisne veci. Carpool je pruh urceny pro vozidla s dvemi a vice cestujicimi (na nekterych usecich 3 a vice) a pro vozidla se specialni samolepkou vydanou DMV – Clean Air Vehicle (elektromobily a hybridy). FasTrak je jednou ze spolecnosti, ktere provozuji mytne v Kalifornii na tzv. Express Lanes, Expressways, Metro Express, Toll Roads a mostech v oblasti San Francisca. Tyto placene pruhy, useky nebo mosty provozuji ruzne spolecnosti, ale s uctem u FasTrak lze uzivat vsechny (predpokladam, ze je to i naopak s uctem u jinych spolecnosti). Placena silnice a most je predpokladam jasny. Rozdil mezi Express Lane a Carpool je v tom, ze Express je zcela oddeleny od ostatnich pruhu a zpravidla ma pruhy dva, poruseni pravidla je mnohem prisneji kontrolovano CHP (dalnicni policii). Je urcen taktez pro vozidla s 2 a vice (pripadne 3 a vice) pasazery, ktera maji uziti Express zdarma, ale vozidla MUSI mit krabicku). Zdarma to neni na silnicich, ktere jsou plne placene. Pruhy muze vyuzit i vozidlo pouze s ridicem (musi mit krabicku), takove uziti je placene. V pripade, ze je provoz prilis husty (oznameno svetelnou ceduli), musi vozidla pouze s ridicem na nejblizsim vyjezdu pruhy opustit.

Turistum v aute z pujcovny nedoporucuji krabicku vyuzivat, protoze pujcovna si uctuje nejen mytne, ale i poplatek za pouziti krabicky. Vetsina placenych useku lze bez potizi objet (krome “FasTrak” do Los Angeles, kde si proste prozijete zacpu nebo nejezdete rano tam a vecer zpet). Pokud na placenou silnici vjedete omylem, tak mate 5 dni na zaplaceni online (uvedeno vcetne adresy na cedulich) – neplati pro Express Lanes, tam proste bez krabicky NE. Poruseni vyjde sakra draho.

@Milan Pinkava:
To je pravda, ale takové úseky jsou dobře označeny, dokonce jsem si všiml, že jsou na těch cedulích i ceny kolik ti to strhne peněz.
Obecně se mi v USA silniční značení a informování líbí nesrovnatelně více než v ČR …když je nějaký zákaz jako v Boulder City na kopci dolů k Hoover Dam “zákaz brždění motorem” (v ČR nepředstavitelné) tak je tam většinou i cedulka kolik bude případná pokuta :)
Po 18 tisíc kilometrech po USA byl pro mě návrat do silniční jungle naší republiky trochu šok :D

M

Možná to tu už někde proběhlo ale nutno zmínit, že ne všechny carpooly na dálnicích v USA jsou pro auta pro více pasažéry. V L.A. jsou minimálně tři úseky označeny jako Fastrak kam se může jen se speciálním transmiterem a bez něj je jízda v Carpoolu zakázaná i když vás v autě jede více. Viz
Na podobné úseky jsem narazil i v San Diegu.

Ahoj všem,
zasílám zkušenost z nedávného 4týdenního pobytu v USA. Řízení auta nám přišlo hlavně na západě USA pohodové, silnice jsou přehledné, vzhldem k rychlostím limitům se jezdí pomalu ale plynule, vynikající je možnost odbočit na červené doprava a také neexistující přednost zprava, která je řešena stopkou ve všech směrech a řidiči poté křižovatku postupně projíždějí.

Naše zkušenost s autem z půjčovny je taková, že doporučuji dávat si bozor na boční zrcátka – většina aut, které jsme viděli nebo to naše, ve kterém jsme jeli, nemá rozdělené zrcátko tak, jak je v Evropě zvykem, tedy aby vykrývalo mrtvý bod v zrcátku. Hned první den se nám tedy stalo, že jsme chtěli odbočit do pruhu, kde vedle nás jelo auto. Celou dobu jsme tedy před přejížděním z pruhu do pruhu vždy kontrolovali volný pruh otočením hlavy, nespoléhejte se prosím na zrcátka, nemuseli byste mít pruh volný :)

Jinak všem na západním pobřeží (L.A., S.F. atd.) doporučuji využívat street parking, byli jsme v kalifornii v hlavní sezoně a vždy jsme bez problémů zaparkovali zadarmo na ulici maximálně 500 metrů od cílového místa, vůbec se nevyplatí platit 15 – 20 dolarů za celodenní parking a podobně.

@Jiří Pokorný: Ahoj Jirko, reálnou zkušenost nemám, ale zavání to problémem. Pokud by řidič nenapsaný ve smlouvě s půjčovnou způsobil nehodu, pojištění není platné a všechny škody budou vymáhány po řidiči. Policie může za jistých okolností považovat řízení takového auta jako řízení bez souhlasu majitele.

J

Zdravím! Když vás v USA zastaví policie a máte auto z půjčovny, požadují předložení dokladu z půjčovny resp. kontrolují jméno a věk řidiče uvedeného v dokumentu od půjčovny? Pokud vím, půjčit auto v USA lze až od 26 let, dříve jen za příplatek. Máte někdo prosím zkušenost, když řídí osoba mladší 26 let a není napsána v dokumentu od půjčovny? Děkuji :)

@Lukáš: Ano, ten muj dodatek byl jen pro ty, kdo spolehaji na papirove mapy a vlastni orientacni smysl. Pokud jedu jako turista, tak take radeji jezdim mimo dalnice – treba v Italii to vrele doporucuji. Ohledne Kalifornie: tech placenych useku je tak malo, ze jsem tady ten jeden, ktery by mohl nekoho zmast, uvedl.

@Mesi:
Já doporučuji dát v navigaci Vyhnout se placeným úsekům…jel jsem takto z NY do Niagara Falls…jasně, trvalo to 2x déle, prakticky celý den, ale užili jsme si parádní country side a spousty jezer, jeli jsme např. kolem obchodu jen pro Amiše…prodávali výhradně ručně dělané nářadí, i koňský povoz :) …jako turista dálnice z tohoto důvodu nemám rád

@Daniel: Jen jedno doplneni pro vsechny. Na trase San Diego – Los Angeles je za San Juan Capistrano moznost jet po placene dalnici 73. Smery jsou znaceny na Santa Ana po dalnici 5 a Long Beach po dalnici 73, ktera je placena. Na Long Beach se ale ZDARMA pokracuje smer Santa Ana (5) a po osmi milich se sjizdi na dalnici 405. To je jedine misto v cele jizni Kalifornii, kde muze byt turista cedulemi nechtene sveden na placeny usek, pokud nema v navigaci zakazane placene useky.

@Daniel: Je potreba se ptat na konkretni stat. V Kalifornii je nekolik placenych dalnic, silnic, mostu, ale jako turista je nepotrebujes (snad pouze s vyjimkou Golden Gate). Pokud ale ano, tak kazdy okres ma trochu odlisny system, ale v zasade plati, se mas v aute krabicku, ktera pipne, kdyz projedes branou v pruhu urcenem pro provoz s touto krabickou. Pokud ji nemas, tak do tohoto pruhu nesmis. Dalsi moznost je, ze nejde o vyhrazene pruhy, ale celou dalnici, pak pouzijes bud uvedenou krabicku a nebo muzes i bez ni a pak mas 5 dni od pouziti takove dalnice, abys zaplatil online. Vzdy pred vjezdem do takoveho useku, je uvedeno, za jakych podminek tam vjet muzes.

Ahoj, nikde sem pořádně nenašel jak fungují mýtné brány v USA. Osvětlí mi to někdo prosím? Děkuji

@Jaromir: Ahoj Jaromíre,
je to pravda. V případě pojištění od RentalCars je řešení případné nehody složitější v tom, že musíš nejprve vypořádat škodu s půjčovnou a poté ji nárokovat u RentalCars. Pojištění však bývá levnější, navíc se nepřekrývá s tím, co obvykle nabízejí v půjčovně.

Já osobně když, tak bych si pojištění sjednal u RentalCars s tím, že riziko vzniku škody považuji za nízké. Pokud bych byl nevyježděný řidič a/nebo moc bych si nevěřil v řízení, uvažoval bych o pojištění od půjčovny s tím, že si sice připlatím, ale nebudu muset řešit papírování.

@Petr Novák: Ahoj Petře, tvoje doporučení sjednat plné pojištění u RentalCars.com u mne naráží na obsah jiných komentářů tvrdících, že v případě rozšíření pojištění u samotné půjčovny zjednodušuje postup pro vypořádání případné pojistné události. Půjčovna a její pojišťovna přebírá pojistnou událost bez účasti nájemce. Na rozdíl od situace, kdy máš pojištění u RentalCars a náklady za pojistnou událost jdou nejdříve na nájemce a ten je následně refundován RentaCars. Můžeš to potvrdit, nebo upřesnit ? Na 17.6.2017 mám již přes RentalCars rezervované auto v San Franciscu. Podle smlouvy již zahrnuje TLP (pojištění odpovědnosti vůči třetím osobám), SLI (doplňkové pojištění odpovědnost), CDW (finanční krytí pro případ nehody), TP (krytí odpovědnosti za odcizení) i UMP (pojištění ochrany proti nepojištěným řidičům. Uvažoval jsem o rozšíření pojištění, abych se vyhnul i spoluúčasti na případné pojistné události. Kde by jsi radil takové rozšíření učinit a jaký by byl průběh likvidování pojistné události pro navržený případ.

díky za odpověď a taky za web s mnoha podnětnými informacemi

Jaromír

@Lukáš: Díky Lukáši

@Hana Machová:
Zdravím Hano,
platit nemusíš ani dolar…stačí si v navigaci nastavit vyhnout se zpoplatněným úsekům.
Sám jsem tak z letiště JFK do Niagara Falls vyrazil a bylo to super, trasa sice trvala 2x déle, ale chtěl jsem si prohlédnout venkov, městečka, přírodu a spousty menších jezer cestou k těm největším jezerům :)
Pokud nejsi takový dobrodruh nebo jen nemáš tolik času a pojedeš po dálnici, tak ano, platit budeš.
Pokud si dobře pamatuji, tak zpět z Niagár jsem najel na I-90 a tam jsou skutečně mýtné brány, prostě si vezmeš lístek a při sjezdu zaplatíš…není to moc, pár dolarů prostě.

H

Zdravím všechny,

za pár dní se chystáme do USA a pujčujeme si auto v NY a chceme jet na Niagary.
Nevíte někdo, jestli budeme platit mýtné?? A jsou tam mýtné brány jako v Evropě nebo jsou jinak značené???

Díky předem za info

Hanka

@Pavel: Ahoj Pavle, doporučuji si půjčit auto přes RentalCars.com, v ceně mají kompletní pojištění. Plus si ještě přečti článek o půjčení auta v USA, ať víš, na co si dát pozor.

Zdravím, potřebuji radu dámy a pánové. V srpnu ´17 letíme do USA (Arizona) a rádi bychom si tam půjčili auto. Jak jsem ale zjistil, tak veškeré autopůjčovny umožňují (mají zahrnuto v ceně) “jen” pojištění CDW. Rád bych auto měl kompletně pojištěné. Něco jako u nás povinné ručení. Lze toto sjednat na místě, byť by se jednalo o zapůjčení auta na 24h? Díky za odpověď.

@Lukáš: @Hell: Nejdrive opravim Lukase: prednost prave ruky v USA neexistuje (respektive nevim, ze by v nekterem ze statu toto bylo upraveno).
Ted k tem krizovatkam.
1) Na kazde hlavnejsi silnici jsou semafory. Na cervenou lze odbocit vpravo pote, co das prednost chodcum, pokud tam neni znacka “zakaz odboceni vpravo” s napisem ON RED.
2) Stopky ze vsech 4 stran – kdo driv prijede, ten driv odjede.
3) Stopka z mene smeru, nez je vyjezdu z krizovatky. Ze smeru bez stopky proste jedou, ze smeru se stopkou stoji a nasledne opousti krizovatku v poradi, ve kterem k ni prijeli (pokud mezi tim prijede auto ze smeru bez stopky, ma prednost).
4) Neoznacene krizovatky – vzdy pouze ve tvaru T. Prednost maji vozidla jedouci rovne (tedy po vrcholu toho T). Pozor, nepouzivat prednost zprava! Pokud by se nekde preci jen nasla neoznacena krizovatka ve tvaru krize, tak je to na opatrnosti ridicu a domluve, protoze takova krizovatka neni v predpisech upravena.
5) pokud je semafor vypnuty, blika cervena. To znamena to same, jako stopka. Lze se s tim setkat i u prechodu pro chodce.

Souhlas s Lukasem, ze Cesi jezdi jako dobytci. Americane, prestoze umi ridit hure nez Cesi (predevsim v aglomeracich), tak jezdi mnohem lepe, cili se ze sve neschopnosti snazi dostat to nejlepsi. Cesi jako by delali presny opak.

@Hell:
Ahoj,
Američaní jezdí auty o mnoho let déle než my tady, takže za tu dobu tam ten systém mají podstatně dál/jinak než my.

Žádný strach, s hlavní nebo vedlejší se v USA nesetkáš…takže ti nehrozí, jako v ČR, že jedeš křižovatkou po největší rovné silnici, ale ta rovná je vedlejší…čili hlavní vede někam do háje do zatáčky.

V USA mají buď na křižovatce semafory, nebo stopky…kdo přijede první, první odjíždí – to je super vynález, který by ale u nás nefungoval, a nebo tam není nic a přednost pravé ruky.
Další skvělé pravidlo, které mi u nás dost chybí je, že na červený semafor lze odbočit doprava, když nikoho kdo má přednost neomezím.

Najel jsem tam za 1,5 měsíce téměř 20 000km a musím říct, že v Česku jezdí lidi jako dobytci, v USA naprostá nádhera.

Ahoj lidi,

mají v USA typ křižovatky, jako máme my hlavní a vedlejší?
Nebo to řeší jakoby hlavní neoznačenou a vedlejší mají obě stopky?
Tzn. místo 4 way jen 2way?

Zatím se metodou pozorování, a tohle mi stále není jasné.

Děkuij Vám.

M

@Lukáš: Zdravím, vůbec jsem neřešil do jakého pruhu jedu, občas jsem si všiml, že pravé čtyři pruhy jedou pěkně plné a můj levý byl oddělený kuželama a jel pěkně plynule. Byl to placený pruh kde bylo napsáno Sun Pass. Neměl jsem v autě ani žádnou krabičku na mýtné, dle mého to skenoval čárový kód přilepený na okně. Byl vlevo i vpravo.

@Martin Levák:
Zajímavé, to je dobrý systém.
Já měl auto půjčené z NY a při vjezdu na dálnici na Floridě jsem právě netušil co s tím :)

Vjel jsi taky na dálnici označenou “SUN PASS” ?

Já jo a při výjezdu chtěli tento pass nebo 10USD natvrdo. A to jsem vyjel prvním výjezdem po cca 5 milích …pak už jsem se doslova BÁL vjet na dálnici ;)

@Martin Levák: Ahoj Martine, děkuji za doplnění cenných informací. Určitě pomůžou. :-)

M

Dobrý den, ahoj, před časem jsem i zde dohledával info o mýtném na Floridě. Nechtěl jsem být překvapen nějakou nepěknou platbou… Tak teď doplňuji z vlastní zkušenosti po desetidenním ježdění po Floridě. Měl jsem auto z Alama,neřešil jsem žádnou nálepku na mýtné. Alamo používá Toll by Plate. Vyzvednutí hned po příletu. Bydlení v Miami, kousek od Marlins Park. Navštíveno- Cape Caneveral, jih Everglades, Sanibel Island, Fort Mayers, West Palm Beach, Key West, několikrát South Beach, Hokej, basket, vlastně ježdění pořád po dálnicích…. Najeto 2400 km. Několik dní po příjezdu domů strženo z účtu 51 USD.
Snad to někomu pomůže.
Zdravím. Martin

@Franta: Jak pise Franta, zeptej se majitele. U velkych pojistoven je obvykle, ze pojistovna ma seznam obvyklych ridicu (vetsinou rodinni prislusnici) a pocita s tim, ze si auto muze obcas nekdo pujcit. Jinde smi auto ridit pouze osoba vyslovne uvedena v pojistce (majitel, manzel, dite, …) Tady ti tedy nikdo neporadi vic, nez zeptat se majitele, jak ma nastavenou pojistku. Muze se to lisit i stat od statu.

@Magda:
Spousta lidí tvrdí, že náš mezinárodní nikdy nepotřebovali, ale bez něj je ten náš (EU) plastový je jen kartička k ničemu. Když ho kamarád ukázal policistovi, tak ten se jen usmál a řekl, že takových si na kopírce udělá kolik chce, zajímal ho jen plast. Jiný kamarád bez problému jezdil na ostravskou tramvajenku. Další tvrdil, že T v našem řidičáku znamená, že máš oprávnění řídit tank. Prostě záleží, na koho narazíš, co bude vědět o zahraničních ŘP a jakou bude mít náladu.
S pojistkou bych se obrátil na majitele auta, on bude vědět, jak to má. Někde mají pojistku na řidiče, jinde na auto a jeho majitele. Někde můžeš řídit půjčené auto jen s písemným souhlasem majitele, někde se to musí hlásit i pojišťovně.

Zajímalo by mě, jak je to s řízením auta, pokud mi ho půjčí Američan (ne půjčovna), pochopila jsem, že existuje jakési pojištění řidiče, které mají Američani s řidičákem. Je problém, kdybych řídila já auto s českým řidičákem (nemám ani ten mezinárodní, pomohl by mi v tomhle vůbec?).

O

Ahoj všem, 16 dní jsem řídil Californie, Arizona, Utah, Nevada, Californie a mám tyto dojmy.
1) Řídilo se mi dobře a cítil jsem se bezpečně i na 2×7 pruhů cestách v LA.
2) Ve městech jsou benzinky poměrně nahusto, mimo města ale nejsou vůbec. Takže když jedete třeba v Arizoně směr Flagstaff, je tam úsek, kdy 100mil nemáte benzinku.
3) 4 Way křižovatky jsou docela sranda, ale někdy nedávají moc logiku. Jel jsem například přes sídliště, kde cesta po které jsem jel, byla jakoby páteří tohoto celku, ale na jednom kilometru jsem musel 7x zastavit na 4 Way stopce. Značení hlavních cest neznají.
4) Naprostá většina amerických řidičů nebliká, když odpbočuje/zatáčí, když už tak činí, pozor na to, že hodně aut nemá zadní blinkry oranžové, ale stejně jako brzdovky červené.
5) Američani při potkávání buď nevypínají dálková světla, nebo mají příšerně seřízené potkávačky. Každé druhé protijedoucí auto vás dosti nemile oslní.
6) Silnice jsou v mnou navštívených státech v perfektním stavu. Asi jim tam moc nemrzne.
7) Když jedete autem u nás v ČR a ručička ukazuje 110, tak v reálu (podle GPS) jedete cca 100. Ne tak v Americe. Zdálo se mi, že co ukazuje ručka, to jedete. Takže na to myslete, až budete nastavovat tempomat, o kolik si troufnete překročit speed limit.

@Tomáš: Jo, presne tak to tu je. Jezdi se tu lepe nez v Cechach. Asi nejvetsi nesvar jsou ty blinkry. Vetsina nehod je nedobrzdeni zezadu kvuli nedavani pozor, kdyz kolona nahle zpomali. Neexistuje tu vybrzdovani a naschvaly. Samozrejme i tady jsou taci, kteri potrebuji byt o 5 metru vepredejc, ale prevazuje tu pousteni se navzajem.

Dobry den,
chystam se v USA studovat na dobu 2 let. Urcite bude potreba auto, ale zaslechl jsem ze koupit/ridit auto v USA pokud jste tam dele nez 3 mesice neni uplne simple, pry se musi udelat americky ridicak a na bazi toho RP se pak da i koupit auto je to tak? Mohl by mi prosim nekdo poradit/vyvrait jak to je? Nikde jsem o tomhle poradne nenasel info.

Dekuji

@Helena: Svatá pravda, tam mají předpisy nějaký smysl a ne jako u nás – proto je tu moc lidí nedodržuje a nastává nebezpečný bordel.

Najel jsem na západě víc než 4000km a celou dobu jsem nemohl uvěřit tomu, jak strašně super se tam řídí. I na dálnicích, kde je sedm pruhů. Téměř každý dodržuje rychlost a opravdu to nepřináší takové stresy, jak v čr. Řídít například v mega obrovským Los Angeles je snad jednodušší než se projet autem po staré z Vyškova do Brna :-D

@Franta 42: Ano. K řízení v USA potřebujete to potvrzení, které používáte v ČR, přeložené do angličtiny, spolu s tuzemským a Mezinárodním ŘP.

Je mně 74 let.
Potřebuji k řízení v USA lékařskou prohlídku?
Jestli ano, kde najdu formulář a kdo ji vydá?

@Václav: Ahoj Vašku,

máš pravdu, v USA je běžně u každého parkovacího místa automat. V každém městě bývají trochu jiné, nicméně na většině z nich již lze platit kartou. Důležité je, že se parkovné předplácí – když se platí 4 $/hodinu, je 17:26 a potřebuješ parkovat 2 hodiny, vhodíš do automatu 8 dolarů a na parkovacím automatu se zobrazí 19:26, tj. čas, kdy vyprší parkovné.

Stejně tak lze platit kartou, kde si navolíš délku parkování a podle toho se z karty strhne odpovídající částka.

Ahoj,

potřeboval bych se poradit, plánuju cestu do Ameriky a chtěl jsem se zeptat na parkovací automaty v USA.
Vím, že jeden rozdíl spočívá v tom, že tam nemají jeden automat na celé parkoviště jako je tomu u nás, ale mají jeden parkovací automat u každého parkovacího místa.

Je ovládání těchto automatů obdobné, jako u nás nebo případně v čem se liší? Je možné platit kartou nebo hotově? A dalo by se někde nastudovat, jak se ovládají?

Děkuji moc.

@Petr Novák:

Díky za super tipy, vůbec jsem netušil a určitě vyzkouším.

@Filip: Ahoj Filipe,

možná ti doporučím jinou věc, osvědčila se mi letos v Japonsku a v Austrálii. Místo pronajaté navigace používám telefon s aplikací Google Mapy. Má to dvě výhody:
1. Úsek (čtverec) mapy lze stáhnout do telefonu a pak používat bez připojení k internetu včetně navigace.
2. Naprosto skvělé je propojení přes Google účet. Na telefonu i na počítači jsem přihlášený pod jedním e-mailovým účtem a při přípravě itineráře jsem si v Google Mapách na počítači hvězdičkou označil místa, která chci navštívit. Automaticky jsem je měl označené hvězdičkou i v telefonu, tam jen stačilo kliknout na symbol a na navigovat.

U mapách v navigaci záleží na konkrétní verzi. Určitě je bezpečnější mít alespoň v záloze GPS souřadnice.

Zdravím,

chtěl jsem se zeptat, snad to tu již nikde není zmíněno, když si s autem půjčíme i navigaci a pojedeme okruh od SF po Monument Valley a zpět LA, je třeba či lepší znát GPS souřadnice, všech parků a těch známějších míst nebo je to v navigaci dobře dohledatelné. A jsou případně v mapách i například konkrétní body jako je například v Yosemitu – Tunnel view atd.

Děkuji moc za reakce a jakékoliv poznatky a hlavně za tento web.

@Michal:
Ne, mýtné není v ceně. Ale je možnost si připlatit “krabičku” na placení mýtného. Je otázka, na kolik se to vyplatí. Platí se totiž pronájem krabičky + strhnou z karty mýtné. S krabičkou se ale vyhnete případným problémům s nezaplacením mýtného. Někde totiž není možnost zaplatit u budky a je třeba si předplatit.

Třeba přejezd Golden Gate Bridge (platí se při jízdě směrem do SF) musí být zaplacen předem, jak vjedete na most už je pozdě.
http://www.youtube.com/watch?v=CmBn8eXIcuU

Zdravím, mám prosím dotaz – Když si půjčím auto v nějaké větší půjčovně (Alamo, Budget…) tak mám již v ceně mýtné na zpoplatněných silnicích?

@Franta: Napsal si to přesně. To ti ani nevadí když jedeš těch 105km/h. Prostě pohoda a žádnej stres. Kéž by to bylo takhle u nás

@Tomáš:
Ona je výhoda, když všichni dodržují předpisy (až na ty blinkry). Pak ti ani na dálnici nevadí, že jedeš “jen” 105km/h. U nás jede každý, jak chce, a pak je to takové hektické. Tam je to plynulé a na pohodu. Chvíli zácpa, chvíli to jede, ale vše v klidu.

Teď jsem se vrátil z kalifornie a musím říct že jsem si rychle zvyknul na automat. Bál jsem se provozu v Los Angeles ale kupodivu se mi tam jezdilo lépe než v Praze ale je fakt že tam moc nepoužívají blinkry. Bez varování Vám vletí před Vás do Vašeho pruhu tak na to pozor. A i když zácpy byli fakt monstrózní tak to vždycky jelo a rychle uteklo.

@Mesi:
Děkuji

@Jaris: ridic plus 1

V létě se chystáme do států. Chci se zeptat Car pools only. Když mají být v autě dva počítá se řidič a jeden, nebo řidič a dva? Děkuji

Dobry den,

Rada bych se zeptala na rizeni automobilu pod 21 let..
V lete jedu navstivit kamaradku- je mi 19 let a ridicak mam jiz rok a pul.. Auto budu mit moznost pujcovat si od kamaradky.. Chci se zeptat, zda-li je v tomto pripade rizeni mozne a vstahuji-li se na me vsechna pojisteni?

Dekuji za odpoved

Opravdu hezky napsane :)) souhlasim!! Na automat jsem si zvykla velmi rychle, semafory naproti bych uvitala i u nas a byla jsem mile prekvapena jak ridici dodrzuji Car pools only, coz by u nas asi moc neproslo. :))

@Oskar: melo by stacit jen aby majitel auta mel pojistku pokryvajici dalsi ridice. A jestli majitel nepojede s tebou, tak mej u sebe potvrzeni,ze ti auto pujcil. Preci jen cizinec v cizim aute a v jinem state (pokud spravne chapu, ze majitel nezije v CA)

@Veronika: omezeni se tykaji hlavne mistnich, kvuli rizeni od 16ti let nebo ridicu v mezidobi mezi pisemnym testem na ridicak a jizdou. Tebe se ale spis bude tykat vyssi cena v pujcovne pro ridice pod 21 let.

@monika: V Kalifornii se predpisy dodrzuji. Samozrejme jsou vyjimky. Ridici jsou tu mnohem ohleduplnejsi nez v CR. Zip funguje perfektne. Zazitek: jen tak ze slusnosti jsem chtel pri zipu pustit dve auta a byl jsem za blbce, co neumi zipovat. Muzete jet po krasne rovne silnici pod speed limitem, ale protoze je tam plna cara a Americane (v reakci na moniku Kalifornane) proste nepredjedou a pockaji, az sami uhnete – to je povinne, pokud se za vami tvori fronta. Na dalnici o osmi pruzich se bez problemu dostanete z osmeho do prvniho. Asi jedine, co tu pokulhava, je blikani na krizovatkach v odbocovacich pruzich, pri predjizdeni to vetsinou funguje. Tech rozdilu by se naslo vic.

Mám podobný problém jako @Oskar. Mám řidičák jen pár měsíců a na prázdniny jedu ke známým do Georgie. Vím, že půjčovny půjčují auta až od 21 let ale nevím, jak je to s řízením půjčeného auta známými do 21 let a jestli nemají nějakou stanovenou dobu, jak dlouho musí mít cizinec řidičák aby tam mohl řídit auto…
Děkuju za radu :)

Chtěl jsem se zeptat, jak to je splacenim pojisteni ? Kdybych si pujcoval auto znamych a jel bych do Californie na 3 mesice.. Je mi 18 let. Musim tam jakozto vizinec neco, krome mezinarodniho ridicaku, resit ?
Dekuji za odpoved. :)

@Linda: @Linda: ceny benzinu jsou ve statech hooodne odlisne . Nekde stoji galon $3,15 a jinde treba $4,72 ale prumer je tak tech $3,50

Nevim jak jinde, ale v LA se jezdi super. Vsichni jsou ohleduplni, ne jako v cechach. Speed limit. Nepsane pravidlo- pokud jedes stejne rychle jako ostatni je to OK. Ale co se tyce LA ani po dalnici co ma celkem 10pruhu moc rychle nepojedete:-) 20 hodin denne je tolik aut ze jezdit rychle stejne nejde:-)) vsem preji super zazitky

chceme si v NY pujcit auto a jet na otocku do ST Louis. Umite mi nekdo vypocitat kolik by nas to stalo ? Myslim jen na benzinu, auto mame sehnany ;)

Díky za informace, jen bych se chtěla zeptat – nevíte někdo, jestli existuje nějaké omezení pro řidiče, kteří mají řidičák jen chvíli? Jde mi spíš o zkušenosti z autopůjčoven.

@Michal: Tato vyhláška platí ve více státech, např. v Illinois asi od roku 1990.

V Minnesotě platí, že když zasahuje vozidlo policie, záchranky, nebo hasičů na krajnici, tak je zakázáno okolo něj projet. Musí se vždy objet ob jeden pruh. Pokud to nejde, tak projet kolem něj téměř krokem.

Tento předpis je poměrně nový, cca platí od roku 2005, a moc lidí o něm neví.
Policista nám dal big fat warning za $50 a vyhrožoval soudem pokud se to bude opakovat.

@Jirka:
Mezinárodní vypadá +/- pořád stejně. Kus papíru s fotkou. Je to vlastně jen překlad k tomu klasickému.

Hodně dobře napsaný článek. Souhlasim rovněž s paní Helenou. Po osmi létech ježdění po Virginii,Marylandu,Floridě a předtím ještě trasy New York City- Los Angeles,Tijuana a zpět pres vrch Států mám tytéž zkušenosti. Jen k tomu mezinárodnímu řidičáku bych měl připomínku. Když jsem policistovi tento ukázal,koukal na to jak puk (rok 1995) a raději k českému uvítal vidět šalinkartu s fotkou. Ovšem nevím jak vypadá mezinárodní řidičák dnes. Tehdy to byla růžový cár papíru. A ještě podotknu,že v USA jsou řidiči opravdu respektující sebe navzájem a je úžasné se toho účastnit. Obdivuhodné je rovněž respektování provozu na jmenovaných stopkách (4 way) . V Česku,ale i jinde v Evropě nemyslitelné.

@Helena: Ja teda nevim o tom dodrzovani… ziju v New Jersey a nikdo tu nedodrzuje speed limit… na miste kde je 65 ja jedu 75 a stejnak jsem nejpomalejsi… a to si v tehle rychlosti projedu kolem policajtu a nijak je to nezvrusuje… nemluve o tom ze tu nikdo nepouziva blinkry… podle meho tu ridit neumeji

Pekne vysvetlene “jak na to”, jen mam otazku, jak je to s povinosti resp “vyhlaskou” ohledne osvetleni auta – nakladaku. Deni sviceni je jen za snizene vyditelnosti, ale cim resp jak je treba svitit, jakou barvu maji svetla? Videl jsem po dovozu do CZ treba auta co maji cervene blinkry a oranzove pozicky.

Díky za super poznatky! K tomu chování amerických řidičů na silnicích – myslím, že to vůbec tak nějak souvisí s jejich přátelskou povahou ve srovnání s českou povětšinou zapšklou. :-)

Hezky napsano. Odlisne pro Cechy je take ze oni predpisy opravdu dodrzuji ;-]. A pomahaji jim v tom policajti, co jsou snad u kazdeho patniku, ale do chvile , nez neco provedes, o nich vubec nevis, snad jsou instantni nebo co …
Par rad, co jsem dostala ja a co je dodrzuju uz sest let . 1. V Californii { jinde nevim } je hodne krizovatek, co nemaji svetla, reseno na stopku. Stop a  {tedy bilou caru pred krizovatkou } maji VSECHNY ctyri prijezdy. Kdo prijede a zastavi prvni, take prvni odjizdi. 2. nikdy nepredjizdejte stojici a blikajici skolni autobus, je to drahe.
3 . VZDY davejte pozor na lidi co stoji na chodniku, nebo se vam motaji v jizdni draze. Jakmile da chodec nohu z chodniku, silnice je jeho. Na prechodu je panem on. A mimo prechod ? Kdyz ho naberete jste vinni oba, chodec i ridic. Takze v dusledku je skoro jedno ze nesel po prechodu, na to pozor. V pripade skolni arey { okoli skoly } je vzdy snizena rychlost, je to oznaceno cedulemi a nekompromisne to hlidaji a pokuty jsou v techto mistech dvojnasobne. [ Alespon v Californii :-] } 4. Sledujte auta, co jedou pred vami. Jakmile nabourate do nekoho zezadu, jste vinni. 5. V aute v kabine nesmi byt otevreny alkohol, a nikdo v aute, ani spolujezdec co neridi, nesmi pit. Pokuta je mastna a muzete jit i sedet. Nesmite v aute ani kourit , pokud vezete nekoho do 21 let.
6. V mensich mestech je prijem z pokut za prekroceni povolene rychlosti vitanym prispevkem do pokladny serifa, cehoz oni radi a casto vyuzivaji, tak je vazne dobre zpomalit. 7. Nekde je Car Pool povolen az od tri lidi v aute / sledujte ceduli je to tam napsano /. Omezeni poctu lidi ve voze plati pouze ve vyhrazene hodiny nejvetsi dopravni spicky.Jinak je pruh volny 8. Zipovani : Americani umi a neustale vyuzivaji pri slucovani pruhu nebo na najezdech zipovani. Plati – jeden z jedne strany, druhy z druheho pruhu … Proste cik cak . Nemusite se bat zipovat o malilinko vyssi rychlosti pred auto ve vedlejsim pruhu. Dale je slusne a normalni, a ocekavejte to vsude, ze pokud maji ridici kam, uhnou do vedlejsiho { leveho } pruhu aby nekdo z prava z najezdu mohl vjet na dalnici a pak se zase treba vrati zpet. Jen jinemu ridici umozni plynule vjet na dalnici.. A videt jak nerez track s peti napravami uhyba motorce, je prijemne a mile a takove hoodne typicky americke. Me se v Americe ridi hezky. Neni to takovy adrenalin, jako v Cechach, kdy lezes z auta rozklepany a kde jde denne o zivot. Putovani po Statech si vychutna i ten, kdo drzi volant… tak stastnou jizdu . helena