Komentáře k článku Dovoz zboží z USA 2024: Clo, DPH a osvobození od daně

↩️  Dovoz zboží z USA 2024: Clo, DPH a osvobození od daně
💬  Celkem 621 komentářů, zobrazuje se posledních 500. Nejnovější jsou nahoře.
M

Dobrý den, jak probíhá celní kontrola do Ameriky? Zapisuje se, co si tam kdo bere? Když bych například chtěl vyrazit bez notebooku, v USA nějaký koupit a dovézt si ho zpět, dokáže někdo určit, že jsem ho tam koupil a nedovezl jsem ho z ČR. Respektive je nutné platit daň v takovém případě?

@Martin: Dobrý den, Martine, záleží na konkrétním celníkovi. Pokud pojme podezření, že je cena vyšší, může si vyžádat více informací nebo clo vyměřit.

Dobrý den, rád bych si nechal z USA poslat prostřednictvím kamaráda doplněk stravy – trávicí enzymy rostlinného původu. Cena za 4 balení převyšuje 150 USD. Je možné pokud bude obsah označen a odeslán jako dárek s udáním ceny do 150 USD neplatit CLO? Pokud nepřiložíme fakturu, bude přesto celní úřad zboží sám hodnotit a přiřadí mu sám cenu? Děkuji moc za odpověď.

Pozor, vypada to ze od 2024 se na knizky plati DPH 21%. 0% je jen lokalne, pri prodeji v CR, ale pri importu po vas budou chtit 21%. Hnus

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jak je to s platbou cla, když přiletím z NY do Vídně? Děkuji, Hanka

Dobrý den, chci si dojednat v USA díly do auta od společnosti apr v hodnotě okolo 3500$. Nevíte jaké bude přibližně clo a DPH. Děkuji za odpověď

Ahoj, mám dilema. Letím se synem na svátky do USA a máme dohromady jedno společné odbavené zavazadlo (23kg), které je psané na něho. Můžeme si v tomto jediném zavazadle dovézt každý svůj litr alkoholu a svůj karton cigaret (synovi je 27)? Díky za odpověď.

Hele, nevím jak je to z USA, ale ze všech zemí kde jsem byl, kromě USA, jsem vždycky dovezl víc alkoholu než bylo to omezení a normálně jsem to proclil na letišti v Praze. Vždycky jsem si nechal účtenku z té země. Jednou myslím jen nějaký prohlášení. Celník mi vždy spočítal daň, clo a zaplatil jsem to kartou. Nejmíň 5x. V podstatě vždycky clím. Na nějaký limity kašlu. :D Podle mě tahle věta není relevantní “”Tabákových výrobků ani alkoholu není možné dovézt více, ani kdybyste souhlasili s doplacením cla, DPH a spotřební daně.” Pochybuju, že by to bylo zakázaný jen pro USA.

Dokonce mi vždycky ten celník (v Praze dělaj jen 2-3) vždycky hledí že na to není zvyklej. Já to nechápu, že si tday každej myslí, že je limit a přes to vlak nejede. Normálně to proclíte. Ten limit je jen hranice než dopočítaj daň lol….

Já když to před asi 5 ti lety zjišťoval a hledal na webu jak to je, tak jsem na internetu nenašel jedinej příspěvek kde by to někdo zmiňoval nebo to řešil. Aj celník když jsem volal do Prahy byl ze mě nemocnej. Docela mě to překvapilo. Přitom v tom zákoně je jasně uvedený že to je LIMIT před započtením cla a DPH. Tak ať mi jej započtou. Flaška rumu 50 korun + dph 21% a clo za litr 100% akoholu je tuším kolem 300 (40% obsah alk. je míň peněz).

Na letišti nic nevyplňujete, všechno dělá celník. Jen mu dáte účtenku, občanku a on se pak ptá na nějaký věci (země původu atd).

@Riki: jak to tehdy dopadlo? Platil jste? A můžu poprosit o jaký produkt se jedná? Moc by se mi to taky líbilo:) Děkuji

Chtěl bych se zeptat. Pokud balíček bude vážit pod 1.36 kg ale bude mít hodnotu do 50 eur. Budu platit DPH?

@Ondra: Ahoj,
myslim si, ze ti staci zahranicna faktura. To je tvoja cena bez DPH. Ty sa musis nasledne samozdanit a DPH zaplatit statu. Ale presnejsie ti to povie uctovnicka

Dobrý den,

jak je to se zásilkou pro plátce DPH ( pro firmu )? Obdržím od pošty nějakou fakturu k předložení pro účetní nebo mi stačí jen zahraniční faktura (na které ale není výše českého DPH)?

Díky

@Karel:
Ano, protože to překračuje hodnotu pro osvobození od cla a DPH.
Také se může stát, že balík otevřou a obsah ohodnotí sami.

Dobrý den

Sbírám akční figurky z 90. let. Kamarád z USA nějaké má ve sklepě v krabici a pošle mi je. Na balík uvede hodnotí 300 dolarů. Budu platit dph a clo, když se jedná o dar?

Diky

@Matěj:
Pošta nebo jiný přepravce (podle toho jak to máš) ti to doručí domů nebo ti dají vědět, že máš něco doplatit.
Google, pár sekund… https://www.ceskaposta.cz/sluzby/celni-rizeni/ocekavate-zasilku-ze-zahranici

Objednal jsem si bundu z Ameriky v hodnotě 795$ zaplacenou dopředu do česka na mou adresu, vyrozumí mě někdo že je bunda v Česku z celního úřadu, nebo si to mám hlídat sám??? Kam se případně obrátit můžu poprosit nějaký kontakt, nerad bych propásl výběr zboží ať se neodešle zpět. Předem děkuji za odpověď

@Petr:
Kolik zaplatíš, si můžeš zjistit z článku nebo diskuse. Je to tu probíráno stále dokola.
Bazarovka není zvýhodněná, stále je to zboží, které v EU nebylo a tudíž za něj nejsou odvedené daně a poplatky. Je to stejné jako se starou amerikou. Je to sice “starý střep”, ale daně za něj zaplatit musím.

Dobrý den, předem děkuji za informace.
Chci si koupit na eBay v USA koupit použité hodinky v hodnotě cca 360$ plus cca 53$ poštovné, platba kartou, nebo přes PayPal.
Kolik v tomto případě zaplatím CLO a DPH? Není bazarovka nějak zvýhodněná?
Děkuji.

@Ondra:
1. V článku je odkaz na Taric CZ, kde zjistíš clo. Nebude to asi na bavlna jako takovou, ale na textil. Když budou mít celníci pochybnosti o hodnotě, tak si jí určí tabulkově na základě ceny obdobného zboží. Májí právo otevřít balík.
2. Předpokládám, že pro podnikání by to chtělo asi živnosťák. Pro převoz zboží se bude hodit doklad o nabytí, faktura. Pokud chceš podnikat, tak si to zjisti.
3. Taky by tam měl asi mít nějaký papír na obchod. To si musí zjistit on. Obchodní činnost tam také podléhá zdanění. Když to bude posílat jako podnikatel, tak to má svá pravidla, to ať si zjistí. Pokud ti to pošle soukromě a ty to rozešleš, tak to bude jako v bodu 1.

Dobrý den, mám tři dotazy.
Známý mi chce poslat asi 30 triček hodnota cca 600 uds zboží je určeno pro mě a pár známých / dává se to jako soukromý balík ?
Jak to deklarovat správně ?
DOH je 21% clo na bavlnu je kolik ? Otázka je jestli vykázat plnou cenu a jak by mohl být postih .

Druhý dotaz –
Kdybych se rozhodl převážet věci pro obchodní činnost – jak to udělat správně čo vše musím vlastnit .

Třetí dotaz
Kdyby se známy Čech žijící v USA rozhodl prodávat věci v ČR posílal by balíky na mě a já je jen rozešlu – jak to má udělat on.
Trochu obsáhlý dotaz – děkuji za radu .

Dobrý den, mám tři dotazy.
Známý mi chce poslat asi 30 triček hodnota cca 600 uds zboží je určeno pro mě a pár známých / dává se to jako soukromý balík ?
Jak to deklarovat správně ?
DOH je 21% clo na bavlnu je kolik ? Otázka je jestli vykázat plnou cenu a jak by mohl být postih .

Druhý dotaz –
Kdybych se rozhodl převážet věci pro obchodní činnost – jak to udělat správně čo vše musím vlastnit .

Třetí dotaz
Kdyby se známy Čech žijící v USA rozhodl prodávat věci v ČR posílal by balíky na mě a já je jen rozešlu – jak to má udělat on.
Trochu obsáhlý dotaz – děkuji za radu .

@Radek:
Změny v Cr od konce 10 / 21. Záleží na cena a poštovné, pojištění.

@Radek:
Přijde mi, že je to tu několikrát napsané.
cena+doprava, z toho se vypočítá clo, které se přičte a vypočítá se DPH.
Případně se koukni na web Celní správy, na webu České pošty, taky určitě něco bude.

Zdravim…chci se zeptat…pres znameho v USA objednat silikonovou masku v hodnote cca 600-650 $….jak to udelat,aby se platilo co nejmene,pripadne kolik by vychazelo clo a dph…penize zaslu na jeho ucet,vcetne postovneho,ale co pak dal? At vim jestli to ma cenu resit.diky za info

@PavelG:
Clo bude podle tarifu, který najdeš na webu Celní správy v Taric CZ, viz článek.
Pak si ještě přičti dopravu a nakonec vypočítej DPH.

Chci na Sothebys se sídlem v New Yorku vydražit použité hodinky (rok výroby 2014) v ceně kolem 3000 dolarů. Budu kromě cla platit i DPH? A v jaké výši se vyměří clo? Děkuji za odpověď.

@Lenka:
Ono jde o to, že když se vracíš, tak by ses měla sbalit a dorazit s věcmi. Jasně, ty poletíš a věci budou měsíc v kontejneru na lodi, ale měla bys být u převzetí zásilky tady a doložit, že to jsou tvé věci.
Pokud si to sem naposíláš dopředu balíky, tak je to jen standardní zásilka. To by to na tebe muselo čekat někde v celním skladu do převzetí.
PPS jsou v pohodě, co jsem přes ně posílal, přišlo vždy v pořádku.

DOVOZ vlastních osobních věcí. Dobrý den, jen jsme se chtěli informovat jestli má někdo zkušenosti z převozem vlastních osobních věcí, které si pořídím při dlouhodobém pobytu v USA. Dle informací z celní správy ČR, pokud to budu posílat předem v balíku, tak na to budou pohlížet jako na zboží a bude vyměřeno clo a daň. Pokud budu končit a posílat vše najednou, tak při návratu budou posuzovat podle prohlášení, že jsou to moje osobní věci a bude to osvobozeno od všeho. Je nějaká jiná možnost poslat balík předem, aby jsme toho neměli tolik a bylo to jednoduché. Ještě jsme se chtěli zeptat zda má někdo zkušenosti s přepravní službou kterou jsme kontaktovali: Polonez Parcel Service, kteří by nám balíky převezly. Předem děkujeme

@Marta: Protože převést z EUR na USD je to nějak složité? V Eurech je to proto, že takto je to jednotné pro celou EU. Nebo by se to tady mohlo měnit každý rok podle aktuálního kurzu? Až začne používat EU jako oficiální měnu USD, tak pak to třeba změní i tady.

Příští článek napište v $, když chcete lidem pomáhat s infem o nákupu. € nám moc k vidnu nepomůže.

@Skoba: je to faktura ako kazda ina (uvadza tovar, jeho hodnotu, country of origin, … ) akurat, ze ju neplatis…… preto sa vola no charge invoice.

Ak ju nemas, colnik na preclenie berie beznu cenu na lokalnom trhu

@Robo:
Prosím tě co je to přesně ten “no charge invoice “? Tu běžnou cenu berou asi v ČR a ne v zahraničí?

@Skoba: Ano, clo a DPH sa plati z beznej predajnej ceny zariadenia. K darceku by mala byt no-charge invoice pre tieto ucely

Nevíte někdo jestli budou celníci zvyšovat hodnotu zboží oproti faktuře když při koupi určitého zboží člověk dostane dárek zadarmo. Docela hodnotný dárek. Konkrétně se jedná o aku nářadí a je k tomu zadarmo baterie která má v ČR hodnotu přes 2tisice kč.

@Fanda: Za zboží ze skladu v EU CLO ani DPH neplatíš.

Dobrý den, objednala jsem si reklamní zboží jako osvc. Jsem plátcem DPH. Zboží za 111dolaru. Nevíte co vše budu hradit? Jestli DPH nebo jej přenesou na mě?

Ahoj chci se zeptat musím obednala jsem si z wishe náušnice a teď mi píše v info o balíku že si mám dojít na celní úřad cílové země prosím pomocte mi vubec nevim o co go

@Riki: moze sa stat, ze sa colnici na to vykaslu a nebudes doplacat nic, ale radsej ratat s najhorosou variantou….

vela ludi si to neuvedomuje, ked porovnava tovar u predajcu v EU a US a hovori, ze preco je to v EU drahsie. Presne pre clo a DPH, ktore musi firma zaplatit + v EU je povinna 2 rocna zaruka pre spotrebitela a v US nie. A to tiez nieco stoji

@Robo:
Díky za odpověď, to je docela síla, teď nevím jestli do toho jít.

A ještě mě mate jedna věc, ve FAQ mají napsáno, že se žádné dodatečné poplatky (jako clo a DPH) neplatí. Jak to může někdo zaručit? Kdyby tam bylo napsáno, že se dodatečné poplatky nevztahují na, a byly tam vypsané konkrétní země, tak to beru, ale jak to může někdo prohlašovat obecně?

Nedávno mi přišla zásilka z Kanady za cca 111 USD a nic navíc nebylo třeba doplácet, ale to bude kvůli CETA dohodě mezi EU a Kanadou.

@Riki: Ahoj,

DPH mas 20% a clo bude niekde v jednotkach percent. Aby sa to dobre ratalo, budes doplacat cca 25%, teda okolo 50USD

Ahoj, mám zájem o objednání zboží z USA přes UPS, konkrétně jde o něco jako cestovní mlýnek na kávu s filtrem (takže si člověk tu kávu rovnou i připraví a nemusí k tomu mít další věci). Poštovné se neplatí a protože o to má zájem ještě další člověk, buď se dá koupit každý zvlášť (cena za jeden 99 USD) nebo balíček dvou (cena za balíček 189 USD). Zboží se bohužel jinde koupit nedá a když se snažím vypočítat co budu doplácet z této kalkulačky https://www.celnisprava.cz/cz/aplikace/Stranky/taric-cz.aspx tak jsem v háji. Absolutně tomu nerozumím a návod mi fakt nemohl. Může mi tu, prosím, někdo osvětlit, kolik se tedy bude doplácet? Děkuji moc.

@Fanda: Tohle jsou stranky s informacemi o USA. Ohledne Ciny musis nekam jinam. V te souvislosti mne napadlo uslovi, ktere se mi jiz mnohokrat potvrdilo: nejsem tak bohaty, abych si mohl dovolit kupovat levne veci.

Tohle jsou stranky s informacemi o USA. Ohledne Ciny musis nekam jinam. V te souvislosti mne napadlo uslovi, ktere se mi jiz mnohokrat potvrdilo: nejsem tak bohaty, abych si mohl dovolit kupovat levne veci.

Zajímá mne jak řešit celní případ. Na aliexpress provedu při slevové akci souhrnnou ojednávku od více prodejců celková platba bude okolo 100 usd ale jednolivé balícky většinou nepřesáhnou 22euro . využívám navíc slevy za odběr. V objednávce bude ale i zboží , které přesahuje cenu 22euro a je odesláno samostaně jakou mám deklarovat cenu?

Chci si objednat elektoniku z Číny předpokládaná konečná cena 35USD, jak je to se clem pokud je to zasláno přes evropské sklady? Cena je větší než 22 euro ale menší 150 USD případně, kterou zemi vybrat. Mam možnost např ojednat přes Holansko. případně jak to udělat aby bylo procleno dodavatelem a já bych se tím nemusel zabývat.

@Zuzana:
Mrkni na stránky Celní správy, tam bys měla najít vše kolem cla. DPH bude asi standardních 21%. Chtělo by to i, aby na faktuře bylo uvedeno, že poštovné je zdarma. Jinak si ho klidně tabulkově přičtou.

Dobrý den
Když si objednám z USA sportovní oblečení, v hodnotě 281$ , kolik budu muset platit clo a DPH?
Materiál bavlna, Spandex, nylon
Doprava je zdarma, protože přesáhlo určitou částku
Děkuji za odpověď.

@Jakub:
Je úplně jedno, kolik toho tabáku je. Až to dorazí na celní poštu v Praze, tak se ti ozvou, co a jak.

Omlouvám se za chybnou informaci. Dýmkového tabáku jsou 2 unce. :)

Zdravím. Objednal jsme si z Ameriky 5 uncí dýmkového tabáku a zapalovač zippo. Celková cena i s poštovným byla asi 36 dolarů. Vzhledem k situaci, která teď ve světě panuje, je vůbec nějaká šance, že balíček dorazí? A jak to je s clem? Děkuji :)

Jde poslat z US zbraň. Jedná se o novou v US zakoupenou vzduchovku do 16J. To je zbraň D. U nás bez zbrojaku. Jaké můžu čekat problémy? Dik

@Bohumil S.:
Že by “dopravka” a finančák?
Podmínky k přihlášení dovezeného vozidla a clo a daň na dovezené vozidlo budou řešit asi tam.

@Franta: diky za odpoved mohl bych jeste vedet o jake urady ze presne jedna? Jeste jednou diky

@Bohumil S.:
Zjisti si podmínky u úřadů a uvidíš.
Co vím, tak to bylo tak, že pokud v USA prokazatelně vlastníš a užíváš auto více než půl roku a pobýváš tam legálně více než rok, oboje samozřejmě v kuse a současně, tak bys u nás neměl platit clo ani DPH.

Dobry den, jsem vlastnikem auta jiz 2roky a chci si ho privezt do ČR…. musim platit clo a dph? Diky

Ahoj,
mám dotaz chci si objednat z USA tabák do vodní dýmky konktétně 150G a cena s poštovným bude 40 dolaru. Jestli budu neco navic platit nebo jestli je možně, že mi to “stopí” na hranicích.
Děkuji

@Filip:
dodatek…teď jsem si všiml, že jsi psal částku 105 v eurech…já to počítal z kurzu pro dolar, takže ty ceny budou maličko výš.

@Filip:
Ahoj, máš pravdu v tom, že bys němel platit CLO, jen DPH, to se platí tehdy, když je “úhrnná hodnota zboží” vyšší než 22 € a nepřesahuje 150 €.

No a potom je to jednoduché, balíček přijde na celní správu a ta by měla podle celkové úhrnné hodnoty doměřit DPH ve výši 21%…tedy opět z celkové částky včetně poštovného.
To předají České poště, která tě pravděpodobně vyzve, abys jim předal plnou moc na jednání vůči celní správě, ve věci této zásilky. Ti už ti to potom vysvětlí jak dál.

Ale z vlatní zkušenosti je toto už mnohem zjednodušeno tím, že spousta velkých obchodníků v USA v celních poplatcích už s EU spolupracuje a celní poplatky už rovnou platíš dopředu. Tak jsem to měl minulý měsíc z amerického Amazonu, po vložení zboží do košíku mi tam rovnou přiskočilo nějakých dalších pár stovek korun na DPH, …to samé na Ebay. Balíček pak celní českou celní kontrolou projde mnohem rychleji a nikdo už ti nic nedoměřuje.

Pokud poštovné bude cca nějakých 15USD, pak 21% z celkové částky bude cca nějakých 600kč…to je jen hrubý odhad.
Takže z nějakých cca 2500,-kč za samotné kalhoty, dáš s poštovným a DPH ve výsledku nějakých 3500,-kč…pak už je to jen na zvážení, zda se to fakt vyplatí objednávat vůbec.

Jinak ta poslední věta mě rozesmála…protože na západě je normální vše platit dopředu, něco jako “platba na dobírku” je snad jen naše anomálie :)

Ahoj, chtěl bych se zeptat ohledně daně a cla z USA. Chtěl bych si objednat kalhoty v ceně 105€‌. Jak jsem pochopil z článku balíček bude osvobozen od cla. Takže mi spíše jde o tu Daň. Jak ji můžu zaplatit? Platit budu při převzetí doručovateli nebo celní správě. Vůbec nevím jak to chodí. A pokud k odpovědi budete potřebovat toto tak kalhoty jdou platit pouze předem.

@Denisa93: čiže cca 10usd

@Denisa93: áno. DPH platíš od 22Eur

Dobry den, chtela bych si objednat kosmetiku z usa za cenu 50$. Kolik budu doplacet dph ? Diky

@Tomas:
Cena odbaveného zavazadla bude podle aerolinky, takže to určitě najdeš na webu aerolinky.
Co se týče oblečení, pokud to přesahuje danou částku, měl bys to přiznat a zaplatíš clo + DPH. Pokud to opravdu přiznáš je na tobě, ale buď si vědom možných následků.

Ahoj. Chci si privezd z USA nejaky obleceni, ale zas ne nejaky mega drahy + sladkosti. Budu kvuli tomu kupovat zvlast kufr. Kolik me bude zavazadlo navic na letisti v USA stat a budu platit nejake clo po priletu do České republiky??? Diky

@Josef buksa:
Pokud ho poslala poštou, tak se pražská celní pošta a celníci jistě ozvou, pokud bude třeba něco zaplatit. Je sice starý, ale posílá ho do cizí země, tak bych s tím clem spíš počítal a nejspíš i s DPH.

vnučka mně poslala 4 roky stary IPod budu z toho platit clo

@David:
Tohle už se tu několikrát řešilo. Zkus projet diskuse, nepamatuji si, kde to bylo. Na letišti před odletem by to mělo jít nahlásit u celníků, co vše máš, aby ti to při příletu nechtěli proclít.
U Amíků by problém být neměl, je spousta lidí, kteří tam jedou s lepším foto vybavením. Jde o to, jak na imigračním zapůsobíš celkově.

Dobry vecer,

letim do USA (Los Angeles, San Francisco a Las Vegas ) jako turista za 2 tydny.

Mam sebou hodne profesionalni foto vybavy ..

– mate prosim nejake doporuceni jak si osetrit/pohlidat, abych nemusel za nejakou moji vlastni fototechniku platit clo az se budu vracet ?

a jeste jedna obava:

– cestuji do USA jen na ESTA/turisticke vizum ale foto techniky mam hodne: je mozne ze me pri pohovoru po priletu nevpusti/budou podezdrivat, ze k nim jedu za praci jako profesionalni fotograf ?

Dekuji,

David

@Anna: Ale ted konstruktivne. Naopak, pokud nechas cedulky (predpokladam, ze mas na mysli cenovky), tak to paradoxne spis pomuze k vymereni nizsiho DPH a cla, nez pokud je odstranis. Predpokladam totiz, ze jde o tricka nakoupena v TJ Maxx, Marshall’s, Ross, Macy’s, atd. a tudiz zakoupene za mnohem nizsi cenu, nez kterou by celnici brali jako vychozi.

@Anna: Ne, nepomuze. A proc ma v tehle male zemi tolik lidi potrebu vse ocuravat?

@Anna:
Jo a přibal staré ponožky a prošlý sýr. :-)

Finty na celníky nezabírají. Když odstřihneš cedulku, tak to tričko už nebude značkové nebo bude nápis/logo méně viditelné? Nové triko bez cedulky je pořád nové triko, to oni poznají. Na celní poště mají skener a můžou balík i otevřít, pokud mají pochybnosti o obsahu.

Ahoj, chci poslat bratrovi znackova tricka z usa. Pomuze nejak, kdyz z nich odstriham cedulky a prihodim navrch i nejaka stara plus napr stary casopis?
Diky

@Lenka:
Článek nahoře je jasný.
Dárek se bere jen do 45,- EUR / cca 50,- USD.
15.000,- CZK je cca 585,- EUR, takže bude clo i DPH. DPH je 21%, clo je třeba si najít v sazebníku, viz článek.
Informace určitě podají na Celní správě.

Sestra mi pošle, jako dárek z USA kočárek v hodnotě 15 000 Kč. Můžete mi, prosím, sdělit kolik bude clo a jestli budu muset ještě něco zaplatit? Díky.
P.S. Popřípadě, kde se mám přesně na tyto záležitosti ještě informovat?

@František:
Zdravím Františku, pochopitelně že ano. Pokud zboží překročí cenové limity popsané zde v článku, tak byste se měl přihlásit k zaplacení DPH, případně i CLA.
Je úplně jedno jestli je to pro vlastní potřebu, to by se na toto pak mohl vymluvit pak každý obchodník :)

Pokud si v USA koupím nějaké sportovní vybavení pro osobní potřebu, např. baseballové rukavice nebo pálky, musím je proclít?

@Franta:

Každopádně díky za radu :) Toho tvrdého bych stejně kupoval maximálně 4l ( 4×0,7l), takže by to proclení mě snad nezabilo :) Přece jenom by to byl dárek a když bych to vezl už pro rodinu,tak bych tady nešetřil :)

@Kuba:
Měl bys, ale je na tobě, zda to uděláš.

@Franta:

A když bych chtěl 2l tvrdeho, tak ten 2hý se musí proclít ?

@Kuba + Karolina:
Bezcelně je povolený 1l tvrdého na osobu. S ostatním by problém být neměl.

Čauky, co když budu chtít dovez 1x 0,7/1l tvrdého alkoholu a 2/4l piva, bude problém?

Zdravím :) Rád bych se zeptal, pokud planuju dovest urcite suroviny do Čech jako dárek, jsou zde nejake limity?

Mám namysli treba pivko nebo koreni,ktere u nas nemaji :) Maximalne 1-2 flasky tvrdeho alkoholu :)

Děkuju za rady a pripominky

@Franta: seš si jistý cestovníma šekama? Minimálně do USA můžeš maximálně tebou zmiňovaných 10000 USD v hotovosti nebo ekvivalentu (pod čímž se rozumí šeky a finanční instrumenty). Jak je to do EU ale netuším.

@jana34:
Můžeš mít kolik chceš, není žádný limit. Ale vše nad 10.000,-USD bys měla (podle zákona musíš) hlásit (jak při příletu, tak i odletu), velká hotovost je podezřelá. I v EU jsou zakázané platby v hotovosti nad 10.000,-EUR. Na letištích (i v Praze) mají psy speciálně cvičené na peníze, ti velké obnosy dokáží najít. Neznamená to, že na tebe přijdou, když to nepřiznáš, ale ta možnost tu je.
U Amíků ti hrozí i zabavení celé částky a vysloužíš si podezření z nelegální činnosti (drogy, praní špinavých peněz a pod.), takže to může pak znamenat, že neodletíš, dokud se to nevyřeší.
Co to převést elektronicky nebo v cestovních šecích? Nikdo známý by ti s tím nepomohl?

Dobry den, prosim o radu. Po nekolika letech v USA se chystam k navratu. Kolik dolaru v hotovostisi muzu vzit do letadla? Vsechny rady ohledne cla se tykaji pouze zbozi, ale ne hotovych penez. Diky za odpoved.

@Simi:
Mrkni nahoře do článku, nemusíš pak řešit, že jsi někde něco četla.
Není to 50 Euro, ale 50 dolarů (45 Euro) a vztahuje se to pouze na balíček (dárek) mezi soukromými osobami. A to tvůj případ není. Ty bys měla zaplatit DPH.
To dělení myslíš jak? Dva balíčky po 20,- s poštovným 16,- za každý nebo je poštovné celkem za oba. Platit budeš tak jako tak. První verze je navíc dražší a při druhé jsou balíčky vlastně společně, přijdou najednou, takže dělení asi nemá smysl.
A vlastně nemusíš nic řešit, vše obstará celní pošta, až to dorazí a dají ti vědět, co a jak.

Zdravím, když si objednávám zboží za 40dolarů plus 16 dolarů lodní doprava platí se clo ? Popřípadě DPH ? Nebo mám raději zboží rozdělit na 20 dolarů plus cena lodní dopravy je stejná. Někde jsem četla že se neplatí pokud to je do 50 Euro..

@Vašek: jasné, že nie je súdny znalec. Má ale právomoc povedať, že je to nový tovar, výrubi ti clo a DPH a ty budeš ten, kto bude dokazovať a nie colník. Preto vravím, že keď niečo pustí bez toho je to jeho dobrá vôľa

@Franta: Samozřejmě pokud někdo v USA nikdy nebyl, tak tahle finta může narazit.

@Robo: Celník není soudní znalec. On si může myslet své, ale to není důkaz. On by ti musel prokázat, že je to nové zboží, ne si to jen myslet.
Kolegovi se matka provdala do USA, a tento postup má ověřený mnoha desítkami balíků, které si nechává posílat pro spousty svých známých. Oblečení, telefony…

@Vašek + Robo
Ono to může projít. Ale na druhou stranu není dobré předpokládat, že jsou celníci blbci. Těch způsobů, jak se je lidé snaží očůrat je spousty a oni už je určitě všechny znají. A třeba Láďa ani ve Státech nebyl, takže by stačilo ověřit jeho cesty.
Ptal se, zda bude platit clo a DPH. V tomto případě ano, teda za standardních podmínek. Zda se pokusí to nějak obejít už je na něm. Ale co občas čtu na netu o celní poště v Praze, tak jim jen tak někdo neuteče.

@Vašek: Ale colnik je tiez cech a tak taketo priehladne tahy pozna ;-) Staci sa pozriet na podrazku a vidi, ze neboli nosene… Alebo vytiahnut vlozku z topanky a tiez je hned vidno, ze neboli nosene…. Alebo ocka na snurky…. Zatahovanim snurok sa meni ich tvar……

To ze colnik nieco pusti bez cla a DPH je iba jeho dobra vola ;-)

@ladislav:
Jelikož Čech umí očůrat vše, existuje na to finta – vybalit, lechce zašpinit, a poslat jako tvé boty, co se ti při poslední návštěvě nevešly do kufru.

@ladislav:
Pokud umíš číst, tak je nahoře v článku a několikrát i v diskusi napsáno, že dárek se bere pouze do 45,- EUR / 50,- USD.
Takže 250 – 50 + poštovné = platíš clo i DPH.

Zdravím, chtěl bych se zeptat, mám známého z usa a napadlo nás že kdyby my koupil z jednoho jejich obchodu boty za 250 dolarů a poslal mi je on tak by se dph a clo platilo nebo ne kdyby tam napsal že je to dárek ?

@Franta: Děkuji za odpověď. S pozdravem Blago.

@Sugar:
Poukaz nikoho na celnici nezajímá, to jen ty ušetříš při nákupu. To zboží tu hodnotu pořád má, jen ty jsi zaplatila méně. Cena je daná, přičti poštovné a máš cenu, kterou bude řešit celnice.

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Sestra dostala k narozeninám poukaz na $50 na Kylie Cosmetics, tak se domlouváme na objednávce. Jediná věc, která nás trochu odrazuje je celní řízení. Když si objednáme například za $60 a odečteme od toho ten poukaz na $50, takže výsledná cena bude $10, myslíte že se ten poukaz počítá nebo berou tu hodnotu jako $60? Jestli nebudeme muset platit DPH? Děkuji za odpověď:)

@Blago:
V Dublinu jen přestupuješ, tam nic neřešíš. Ani bys tam neměl jít přes klasickou celnici. Ve Stutgartu je to jiná, je to tvé koncové letiště a již budeš v EU. Celnicí projdeš tam, takže zaplatíš německé clo a DPH. Pokud bys to chtěl platit v ČR, tak bys jim tak musel nechat jistinu ve výši cla a DPH, kterou by ti vrátili po zaplacení cla a DPH v ČR. Pokud máš něco k proclení, měl bys to přiznat, co uděláš, je jiná věc.

Ahoj, děkuji za informace! Web je skutečně velmi obsáhlý. Jednu věc jsem tady však nenašel. Jak je to s placením cla u přestupů na letištích? Mám v Dublinu kde přestupuji jít do dveří k proclení nebo ne? Všude se píše, že to mám zaplatit v Praze na letišti… No a teď skutečná situace. Z Usa poletím do Dublinu, pak do Stutgartu v Německu. Tam zůstanu měsíc a pak jedu autem do Česka. Povezu nový foťák a notebook Z USA. Jak se mám zachovat aby všechny orgány zůstaly bez úhony včetně těch mých ? ;)
Díky , s pozdravem Blago

Prosím poraďte – dcera je na 11 měsíců na studijním pobytu v USA, chtěla by si na jaře nějaké zimní oblečení, boty, učebnice (některé si tam i nakoupila nebo dostala) poslat do ČR. Věci jsou používané, ale nechce se jich zbavit. Než se bude vracet v létě natrvalo do ČR, bude 14 dní cestovat a bylo by nepraktické s sebou tahat 2 velké kufry věcí.
Jakým způsobem lze věci nejlevněji dopravit do ČR? Nezáleží jí na lhůtě doručení, klidně to může jít 2-3 měsíce. A bude muset platit clo, když jde o její osobní použité věci?
Děkuji

@Janča: Ahoj, áno, chápeš to dobre

Ahoj, prosím o radu ohledně objednání oblečení z Ameriky. Chci si objednat zboží z eshopu. Mají tam položku Duty/fees. Chápu dobře, že zaplatím poštovné, místní americkou daň a následně zaplatím ještě DPH (příp. clo) v ČR? Díky Moc

@Ctirad Staněk: Když tam zajedeš a budeš se při cestě tvářit, že je to tvůj nástroj, se kterým běžně hraješ a vystupoval jsi s ním v USA, tak ho můžeš normálně provézt bez cla. Akorát lepší si tu kytaru vzít na palubu a nebo cestovat s hodně tvrdým futrálem, aby ti jí nezničili.

@Ctirad Staněk: Když tam zajedeš a budeš se při cestě tvářit, že je to tvůj nástroj, se kterým běžně hraješ a vystupoval jsi s ním v USA, tak ho můžeš normálně provézt bez cla. Akorát lepší si tu kytaru vzít na palubu a nebo cestovat s hodně tvrdým futrálem, aby ti jí nezničili.

@Ctirad Staněk:
To je na tobě. Pokud to dobře zabalí a doručení proběhne v pořádku, klidně si to nech poslat. Pokud chceš být radši “u toho”, tak si tam dojeď.
Co se týče proclení a zdanění, tak je to jedno, proběhne to podle platných zákonů.

C

Dobrý den. Chtěl by jsem si koupit z USA hudební nástroj. Bude stát v rozpětí 3000-4000$. Bude lepší si ho koupit a nechat poslat či si tam pro nej osobně zajet? Děkuji.

@Jonáš: Ahoj, pokud odscrolluješ úplně nahoru, tak tam je článek, který celý o této problematice pojednává. Doporučuji si ho přečíst.

Zdravím, chci se zeptat jak to je se Clem a DPH. kamarád jede přiští týden do USA, a v USA budou mít tou dobou ve walmartu PS4 za polovinu ceny co tady, PS4 se tam bude prodávat za 200USD, tak se chci zeptat jak vysoké bude Clo+DPH a jestli mu to vůbec případně dovolí dovézt z NY do ČR. Děkuji za odpověď

L

Dobrý den,
Chtěl bych si objednat z USA žvýkací tabák v hodnotě okolo 30 eur. Zajímá mě kolik by bylo clo atd, popřípadě když by mi to posílal kamarád, jestli by šlo napsat, že to je dárek a tím se vyhnout poplatkům.

@filip:
A četl jsi to tu vůbec?
Celní a DPH limity máš nahoře v článku. Sečti cenu a dopravu (poštovné) a z toho se bude počítat DPH a clo. DPH je 21%, clo u dílů na auta, tuším, 10%.
Dárek je do 50,-USD. Pokud se to celníkům nezdá, tak mohou zásilku otevřít a zkontrolovat.

chci si nechat poslat z jedné americke firmy kit sání na auto v hodnote 300 dolaru jak zjistim na kolik mě to vyjde ? mám známe v americe šlo by to poslat od nich jako dárek ale nevim jestli to projde nebo jak je to s tim posílání jako dárek a jak udat hodnotu abych nemusel platit clo+DPH dekuji

@Lukáš:
Jak píše Robo, počet kusů není omezený.
Zákonná povinnost zaplatit clo a DPH až ale omezuje výhodnost takového nákupu. Takže je pravděpodobné, že ten plánovaný kšeft bude mít menší zisk než myslíš.

@Lukáš: Ahoj,

ked ich zaplati, precli a zaplati DPH, kludne ti ich moze priniest aj plny lodny kontajner ;-) Nezabudni, ze ofiko uz z jedneho musi platit clo a DPH na vstupe lebo jeho cena je mimo bezplatny limit……..

Robo

Zdravím,
kamarád je nyní v americe a má možnost mi sem osobně dopravit pár iPhonů. Chci se zeptat, jestli je omezený počet kusů na osobu ? Děkuji za odpověď

@Jarda:
Ano. Je jedno, že je to použité, není na to zaplacena daň a clo v EU.
Je to stejné jako u aut (a jiného zboží) je jedno jestli si přivezeš nového Challengera nebo z klasiku roku 1970, za oba zaplatíš 21% DPH a 10% clo.

Chci vydražit na eBayi z USA set použité základní desky a procesorem a ramkami( vše jedna aukce) Cena bude cca 120 dolarů. Je to vše použité. Budu muset platit clo a dph?

Dobrý den, lze z USA objednat potravinové doplňky-byliny? cena 36 dolarů, poška 4.95dol.
Bude se platit dph, clo? Díky

@Olina + Lukáš:
Stále to platí pro zboží neobchodního charakteru, posílané soukromou osobou další soukromé osobě. A na balíčku musí být označeno, že je to dárek.

Poslední slovo má ale samozřejmě celnice. Psala tu holka, co dostala stříbrný náramek. Celníkům se nelíbila nízká uvedená cena a proclili to podle ceny určené v jejich sazebníku. Pak už se ale neozvala, takže těžko soudit, jak to bylo.

Více na webu Celní správy. A tohle tě čeká od České pošty, pokud to tedy půjde přes ní.

@Olina:
Ahoj Olino,
ne, toto snad neplatilo nikdy…nebo už hodně dávno, kdyžtak mě někdo opravte.
Ale je to tak, že balík mimo EU nad celkovou částku 22euro až 150euro podléhá DPH +21%, ale žádné clo.
To, že uvedeš “Dárek” nic na tom nemění. Velmi často se to ojebává deklarováním nižší ceny.
Pak to i často opravdu projde, ale celníci si můžou jakoukoliv zakázku otevřít a zkontrolovat.
Je to o náhodě a o poctivosti jednoho každého z nás ;)

Chci se jen ujistit, že stále platí,že dárek do 50$ poslaný mnou rodině do Čech nepodléhá ani clu,ani dani. Díky.

@Lloyd: Ono to obleceni je tady opravdu vyrazne levnejsi. U ostatniho bych koukal na to, jestli je to neco, kde je z povahy vyrobku pravdepodobna reklamace a taky zohlednit v cene kratsi zaruku v USA.

@Franta: @Franta: @Franta: ne ted jsem v CR na dovolené a letim zpět….tak jsem zabrousil na tyto stránky…

@Franta: neeeeee… ide o to, že je to o 10KC lacnejšie

@Lloyd:
Ale není to z Ameriky! ;-)
A o to přece jde.

Žiji v USA a musím se pousmat dotazum……to jsou snad děti s těmi dotazy…nebo mentalita…??.
Jedou do USA platí letenku, bydlení, pojištěni, jidlo, vstupy, půjčují si auta apod. a přemýšlí ze si koupi levnější
whiskey, tričko, boty, telefon, hodinky, iPad a další klumpry, ktery jsou dotazený většinou z Činy.

Rozhledňete se po čínských prodejcich a pripadne po Evropě.
Zboží např. v UK vycházelo někdy levněji než v USA. Dosažitelná záruka, stejné systemy, napětí, apod.

Ach jo….

@Tomáš:
Koukni nahoru do článku, obrázek je dost jasný i text pod ním. Pokud nechceš platit clo a DPH, tak se musíš vejít do 22,- eur. :-) Letíš letadlem, takže se ti limit 150,- eur zvedne na 430,- eur. Je jen na tobě, co celníkům přiznáš nebo při případné kontrole zkusíš okecat. Pár triček se neřeší, ale kufr plný nových věci je bude zajímat.
Co se týká alkoholu, tak bezcelně můžeš mít 1l tvrdého. V kufru pak můžeš mít až 5l tvrdého (24-70%), to je podle předpisů pro bezpečnost v letecké dopravě. Pod 24% není limit, nad 70% je to zakázané.
Doporučuji odletět s minimem věcí a vše dokoupit tam. Zpátky tak poletíš se svými nošenými věcmi. My si posledně vzali jen věci na dva dny a staré boty. Zpět jsme letěli jako ze škatulky. ;-)

Dobry den, letim pracovne na cca 2 mesice do USA a pak zpet domu do CR. Rad bych si pro sebe koupil nejake obleceni tricka a nejakou Whiskey. Jake mnozstvi je povoleno privezt a neplatit clo ci dph. Dekuji.

@Franta: Moc diky!

@Honza:
Pokud jsi v limitu, tak nemusíš, klidně jdi zelenou. Když se celník zeptá, zda máš něco k proclení, tak řekni, že ne. Buď tě pustí nebo bude chtít vidět kufr.

Zdravim paradni skupinu :-)

Cetl sem tu snad vse, googlil, ale uz sem bezradny (pokud to nekde explicitne najdete hodte mi prosim odkaz)

MUSIM deklarovat zbozi do limitu? A musim jit vzdy cervenou zonou? Nebo pokud sem v limitu muzu jit zelenou zonou?

Povezu nejake drobnosti z USA +-$200

Moc diky!

@Tereza:
Četla jsi článek? Nebo aspoň koukla na ten obrázek?
Budeš platit minimálně DPH. Záleží, kolik bude poštovné, ale asi to neskočí nad 150 eur.
Pokud ti to přijde poštou, tak se ti ozvou a sdělí, co a jak. Info najdeš v článku i v následné diskusi pod ním.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jak to bude s dph, pokud si budu chtít objednat batoh v hodnotě 46 dolarů? Může sena mě vztahovat i clo? A jak se tyto věci platí? Děkuji za odpověď.

@Míša:
Počítá se to z nadlimitní částky.
Brát by ti nic neměli. Ale můžou to chápat jako pokus o obcházení zákonné povinnosti a dát ti pokutu.

Ďakujem za info Franta.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co se stane, když na letišti řeknu, že nemám nic k proclení a oni mě vyberou. Zjistí, že mám věci za více než 430€. Nechají mě tedy zaplatit clo a daň nebo i nějakou pokutu, popřípadě mi něco vezmou nebo nevíte??? A když teda už se cli a daní, je to opravdu až z té nadlimitní částky nebo z celé, pokud přesáhne 430€? Děkuji za odpověď

@Nawg:
Mělo by se to řešit v Rakousku, tak končí tvůj let. Kdybys pokračoval ještě do Bratislavy, tak by se to řešilo tam.

Prosím vás, ja osobne som z Bratislavy a z USA priletíme do Viedne a potom pôjdeme už len autobusom do Bratislavy.

Ak by som mal teda tovar v hodnote do 150 EUR neplatím ani CLO ani DPH. Ak by som mal tovar od 150 EUR do 430 EUR tak platím len CLO. A ak by som mal tovar od 430 vyššie platil by som CLO aj DPH.

Moja otázka znie: To my vymerajú rakúski colníci? A budem platiť CLO a DPH Rakúsku? Alebo ako sa to rieši, keď moja finálna letecká destinácia pri návrate z USA, keď sa vraciam nie je v štáte, ktorého som občan?

Ďakujem.

@Michal Hlava:
Pokud by byl nový a kamarád by ho hodlal nechat v ČR, tak pravděpodobně ano.

M

Dobrý den,

kamarád je momentálně v USA a rád bych si od něj nechal přivézt notebook za cca $1000. Kamarád má americké občanství a americký pas. Řešili by se takovou chvíli clo a DPH?

@Šárka:
Jedině si nechat zavolat jeho nadřízeného a vysvětlit mu, že dotyčný je idiot.

Ahoj,
mám na Vás dotaz, jsem vozíčkářka a byla jsem v NY na 10 dní, nakoupili jsme oblečeni a elektroniku cca 530eur a dali vše proclit abychom neměli žádný problém ale celník pak ukázal na moje boty (které jsem kupovala před rokem) a řekl že jsou 100% nové a že jsme je neproclili… jak mám sakra celníkům vysvětlit že vozíčkáři “nechodi” a tudíž nemám ani zničený boty?
Doma mám mnohy boty 8 let a jsou jako nový ale jak to mám vysvětlit jim?

@Franta: souhlasim. Posledne pri navratu z Miami si vyhledli pani v praze s kufrem ktery mela hodne obaleny folii; aby se viditelne opravdu neposkodilo. Takze to radsi vest v nejakem nenapadnem kufru a nijak specialne to nebalit a mel by robin provest:-)

@Miroslav:
Mrkni na stránku Celní správy. Jak jsem psal, netuším, jaké je clo na tyhle věci.

@Robin:
Máš to tam jasně napsané. Těch 430 eur je limit pro DPH. Clo je standard 150 eur.

@OP:
Tohle je samozřejmě oblíbená metoda. Ale celníci nejsou blbý. My teď letěli s bráchou s jedním kufrem tam a se dvěma zpět. S sebou jsme měli jen věci na dva dny a boty, co “to vyhrály” a zůstali v Kalifornii. Většinu věcí, co jsme koupili, jsme tam i nosili. Na celnici žádný problém. Ale když budeš mít v kufru věci, co se u nás neprodávají, budeš toho mít hodně, k tomu několikery boty, tak při prohlídce budeš podezřelí.
Sundavat visačky je jedna z možností. Ale pak se blbě dokazuje, že to triko stálo 5$, když u nás v krámě ho mají za 800,-Kč.
Jak projít celnici se blbě radí. Jednou to vyjde, jindy ne.

Jak už jsem tu někde psal, je škoda, že se neozval Dan a nedal vědět, jak dopadl.

@OP:
U tohodle přístupu bych si úplně jistý teda nebyl, Co jsem slyšel, tak mají celníci právo zkoumat i evidentně nové věci bez cenovek a pokud se domnívají, že jsi je koupil v Americe, můžou žádat, abys dokázal opak (nevím, jestli je to zaručeně tak, protože to porušuje presumpci neviny a dle mě by mělo být důkazní břemeno na celnících, ale už jsem alespoň 2krát slyšel zaručenou historku, že se to stalo kamarádovi).
Nicméně o celních povinnostech je v tomhle článku hodně info – viz komentáře Mesiho a Franty.

@Robin: vemte si prazdnejsi kufr at se vam tam veci vejdou. Sundejte cenovky a etikety a nakupte si kolik chcete, nikdo resit nebude.

Dobrý den,
ve čtvrtek letím s bráchou a jeho manželkou do USA, do New Yorku, a chceme si tam všichni nakoupit hodně oblečení, bot atp. – chápu správně, že každý si může nakoupit toto zboží do 430 EUR a nebudeme platit DPH ani Clo ? nebo zaplatíme jen Clo, a z nad limitu i DPH ?

Díky
Robin

@Miroslav:

Promiň… sportovní vybavení.

@Franta:

Franto děkuji, bude to spíš bráno jako sportovní pomůcka. Kolik je clo na sportovní pomůcky?

@Miroslav:
Na tohle bych asi kontaktoval rovnou Celní správu nebo nějakou tu organizaci.
Počítám, že standardní DPH bude 21%. Clo netuším, nevím ani jestli to bude bráno jako sportovní vybavení/náčiní nebo zdravotní pomůcka.

Dobry den, prosím o pomoc.
Moje kamarádka v Čechách měla rakovinu a tudíž ji museli odoperovat obě prsa.
Kamarádi v USA a v Čechách se dali dohromady a založili “GoFundme” a vybrali dohromady 8.000 dolarů aby jsme ji mohli koupit profesionální pilates přístroj. Ona miluje pilates a tak jsme ji chtěli udělat radost.
Už víme jak to poslat z USA do Čech, ale nevíme kolik musí zaplatit clo…ona na to nemá takže musíme vybrat vice, ale nevíme kolik. Také mám otázku zda není nějaka výjimka na clo, když je vše uděláno toto cestou.
Nebo jestli není nějaká výjimka na organizace jako Červený kříž a podobné organizace. Je možné že kdyby jsme nějakou organizací poprosili tak by nám pomohli.
Děkuji za odpověď.
Miroslav

@Jan:
Stejně jako u všech předchozích nad tebou s obdobným dotazem.
Tři příspěvky nad tvým jsem odpovídal Karlovi.

Zdravím,
Za pár dní odlétám do usa a rád bych si z tama dovezl grafickou kartu do pc za 280$.
Jak to tedy bude s clem a dph?
Děkuji

@Karel:
Když tě vyberou na prohlídku a otevřou kufr, tak budou řešit i oblečení.
Když si koupíš třeba ten iPhone a budeš ho mít v kapse, tak se nic neděje. Když narveš kufr dražším oblečení, tak ti to klidně proclí.

Škoda, že se už neozval Dan. Docela se to tu řešilo a zajímalo by mě, jak dopadl.

@Franta: chápu, děkuji za rychlou odpověď. Určitě se ještě ozvu mám plno věci které nemohu dohledat a zajímají mě. Zůstaneme tam teda u nakupování obleceni, tam předpokládám clo nikdo řešit nebude.

@Karel:
Je to úplně stejné jako s  iPhone X. Viz článek nahoře a první info obrázek v něm. Standardně se nad 150,- eur platí clo i daň.
Ale cestující letadlem mají výjimku (to je v článku o něco níže) a DPH platí až nad 430,- eur. Je to ale celková cena za všechno, co si tam koupíš, ne na jednotlivé věci. Clo zůstává nad těch 150,- eur.
Takže pokud povezeš jen Go Pro, nebudeš platit DPH, ale zaplatíš clo. Pokud tam nakoupíš i jiné věci, tak bude záležet na celkové sumě.

Věci k proclení bys měl hlásit sám, jestli to uděláš, je na tobě.

Dobrý den, chystám se v září do USA, podle Vašich článku jsem pochopil, ze iPhone X bez toho abych zaplatil clo a dan neprivezu, jak by to bylo s kamerou go pro v ceně 299$, jsem v limitu kdy se vyhnu těmto poplatkům? Díky z odpověď.

@Apache:
Tak nějak podle zákona, jsi povinný přihlásit zboží k proclení. Jestli to uděláš nebo ne, je jen na tobě.
Pokud si to dáš do kufru, půjdeš zelenou zónou a nikdo se tě na nic nezeptá, tak se nic neděje.
Pokud si to dáš do kufru, půjdeš zelenou zónou, celník se tě zeptá a bude chtít ukázat kufr, tak asi bude problém. Možná ti nedají pokutu, ale určitě zaplatíš clo a DPH. Novou grafiku neokecáš. Mobil v kapse je v pohodě.

Zdravím, pokud bych si v Americe koupil Grafickou kartu a dal si ji při cestě zpět do příručního zavazadla, platil bych něco nebo ne? popř. byl by nějaký problém?

@Jiří Pánek:

Dobrý den, bohužel jsem také naletěl a přišel o nemalou částku.
Mohu se zeptat na Váš případ a jak jste dopadl?
Našel jsem ve forech několik stejných případů.
Kontakt na mě tomasvokalek**@**seznam.cz (bez *)

@Jiří Pánek: Dobry den, mam bohuzel uplne stejny problem prosim o jakekoliv info, pan Tomas prestal komunikovat a balik za 12tis nikde….

@Jiří Pánek:

zdravím, chystám žalobu na společnost Neopackage, jelikož mi evidentně ukradli zboží v ceně 30 000Kč
Kontaktujte mne prosím na mail. dspacek@seznam.cz a dáme dohromady společně.

@Honza:
Na tohle limity kusů nejsou, ale stačí selský rozum. Mobily jsou v pohodě, sám dva vozím. Ale, když budou oba evidentně nové, tak asi budou cítit šanci a můžou se pídit po verzi a odkud jsou. Ale při běžné kontrole ti do kapes nejspíš nepolezou. Dva notebooky už asi podezřelé budou, to tahá málokdo. Když řekneš, že nemáš co proclít a bude jim to stačit, tak máš klídek. Ale když budou chtít vidět věci, tak už to je na tobě, co jim řekneš.

Zdravím, celé jsem to pročetl, ale nenarazil jsem na nějaké limity na osobu. Někde jsem četl, že člověk u sebe může mít 2 mobilní telefony a nikdo to neřeší (samozřejmě bez krabice atd.). Jak je to třeba s notebooky? Může mít člověk u sebe 2 (jeden starý a jeden nový bez krabice, fólií apod.), nebo už je to “podezřelé”? Díky za jakoukoli radu :)

@Ted:
Úplně stejně. Na letišti, kde končíš je celní kontrola. Případné clo zaplatíš tam.
Červeným východem jdeš, když máš co proclím, zeleným, když ne. Stejně jako v Praze asi většina jde zeleným, pak je to o tom, jestli tě vyberou k prohlídce nebo ne.

Snad tam někdo byl a popíše ti, jak to probíhá.

Ahojte,

zatím jsem v diskuzi videl jen prispevky, ktere se tykaji celni kontroly na Ruzyni, ale jak je to napr. ve Frankfurtu pri navratu z US? Mate nekdo zkusenosti?

@Franta:
Aha, dobré vědět.

K druhé části. Ano, zase se bude na konci září vracet zpět do školy. Poletí jen na prázdniny domů, tak to zkusíme.

Děkuji za trpělivost.

@Lukáš:
Jak to bude v krabici, tak je to jedno. Bude jasné, že to koupila tam.
Ale je určitě nějaký limit, od kdy je to už osobní věc. Bude tam určitě nějaká doba pobytu a doba vlastnění věci. Možná je to podobné jako u auta, musíš tam prokazatelně legálně být aspoň rok a auto vlastnit a provozovat aspoň půl roku před přivezením do ČR, pak neplatíš daň ani clo.

Ale píšeš, že tam nemá kde tu krabici bezpečně nechat. Ona se tam bude vracet? Pokud jo, tak by to možná nějak mohlo jít, že to nahlásí a zase pak odveze. To by nic podle mě neplatila. A až by se příště vracela, tak už to bude starý “šunt”.

@Franta: iPad by už měsíc běžně na školní věci používala, ale to je asi zajímat nebude, že?
Každopádně děkuji moc za odpověď.

@Lukáš:
Poveze nový iPad v krabici. Co myslíš? Jasně, že bude platit. Dováží zboží do ČR a správně by to měla sama nahlásit. Pokud by ho tam používala a vezla ho normálně, tak jí to pravděpodobně v pohodě projde.

Nedávno se tu řešil dovoz iPhonu. Kluk ho dostal darem od kamarádky a vezl si ho taky v krabici. Platil 4.500,- a hrozně se divil.

Dobrý den.

Sestra studuje v Americe. Teď ke konci roku si na studentskou slevu na školu chce koupit iPad s Apple Pencilem (starej MacBook už dosluhuje). Bude i tak, při cestě domů na prázdniyn platit clo a DPH? (vše poveze v krabici, jelikož si jí tam nemůže nikde bezpečně nechat).

Děkuji za odpověď.

Kdyby tedy zboží stalo 40$ +20$ poštovné tak bych platil DPH jen ze zboží nebo zboží +poštovné?

@Štěpán:
Ano, z této ceny už by se mělo platit, jak píše Franta, 21% navíc.
Ale ze zkušenosti vím, že jeden kus oblečení celníci neřeší. Možná pokud by se jednalo o nějakou luxusní značku, ale takto malých balíčků s jedním kusem hadru mi už přišlo víc bez dalších poplatků.
Ovšem nikdy nevíš.

Dobrý den,když si chci koupit mikinu za 40$ +poštovné 20$ , jak velké DPH bych musel zaplatit?

@Milan:
Budeš platit DPH 21%. Na clo koukni na web Celní správy, ale myslím, že u mobilů je to 0%.

Mohu poprosit, mám dotaz, kamarád mi koupí v USA IPhone X cca 990,- USD. kolik budu platit clo? Nebo budu platit ještě nějaké DPH?? děkuji

@R:
Pokud je nebudeš chtít ty sám aktivně proclít, tak to bude v pohodě, stejně tak kdybys měl v kapse nový mobil, tak projdeš všude bez problémů.

Zdravim, mam v plane si v USA zakupit Apple Watch. Ak si nezbalim krabicu od hodiniek a budem ich mat na ruke myslite ze bude s tym nejaky problem ?

@Sarka: Holka, bud chces vyrazne levneji koupit znackove veci v USA a tim padem se vsim vsudy (vcetne dani a DPH) a pripadne cekat, ze budes mit stesti a nevyberou si te a nebo je tvym primarnim cilem vyhnout se zakonnym povinnostem a pak by ses mela na takove do oci bijici veci ptat mimo tenhle server.

@Sarka:
Myslíš, že na kabelce staré týden, 14 dní, nepoznají, že je nová? Nebo ji schválně poškrábeš? Navíc se může stát, že se daná kabelka do EU vůbec nedováží. Celníci nejsou blbci. Pokud v tom máš jasno, tak nevím, proč jsi se ptala.

@Franta: ok, dik. A jak mi celnici asi dokazou, ze jsem si ty trika a kabelku nekoupila v cr?

R

Dobrý den,

budu chtít dovézt z Japonska whisky a nechci se vyhýbat clům či daním, počítám s nimi, jenže nevím, v jaké výši se pohybují. Dočetl jsem se, že bez cla a daně můžu dovézt pouze 1l (do 150€?) na osobu. Nikde jsem už nezjistil kolik bych zaplatil v případě, že bych dovezl více, například 2 litry (cca do 350€).
Dále si nevím rady s placením takového cla/daně, které by tedy v případě 2l vznikly. Vstup do EU bude v Itálii, znamená to, že nutné poplatky zaplatím tam a v ČR už nic, nebo se částka hradí až v ČR a nebo platím v obou státech?
Dále když je uvedeno, že od poplatků je osvobozen 1l, znamená to, že platit budu pouze poplatky spojené s 1l nebo se vypočítá cena za oba?

@Sarka: :o)))))))

@Sarka:
Co ti na to říct? To, že z něčeho odstraníš cenu neznamená, že to neexistuje a nemá to hodnotu.
Teď nemáš jak dokázat, kolik to stálo. Takže si celníci (v případe, že tě budou kontrolovat) určí cenu sami podle ceny daného zboží u nás, pokud se to tu neprodává, použijí cenu obdobného zboží nebo tabulkovou cenu podle materiálu a tak.

Jinak (viz článek nahoře) v letecké dopravě máš zboží do hodnoty 430 eur bez DPH, do 150 eur bez cla.

Ahoj, jsme ve dvou v NYC, nakoupili jsme si nejake obleceni a kabelku. Ze vseho jsme odstrihali cenovky, uctenky vyhodili. Budu i tak platit clo a dph? Cca se vejdem dohromady do 300$.

Ahoj, momentalne jsem v NYC, zde jsem si nakoupila nejake obleceni a kabelku. Ze vseho jsem odstrihala cenovky, uctenky vyhodila. Budu i tak platit clo a dph?

@Bara:
Ten účet je dobrý nápad. Sundavání cedulek je k ničemu, celníci si cenu klidně odvodí. A nejsou to hlupáci, poznají nové zboží i bez cedulky.
Platí se z toho nadlimitního.
S elektronikou od nás by problém být neměl. My měli ve dvou noťas, tři mobily, dva foťáky a nikdo to neřešil. Jen v Paříži u gatu se nás ptali, co vše s sebou máme za elektroniku a jestli je to vše naše. Pokud máš ale obavy, tak si vezmi účty nebo jejich kopie.

Zdravím, chystáme se s manželem do NY a plánujeme přivézt sportovní vybavení na baseball pro děti a oblečení (žádnou elektroniku). Limit 430 EUR na osobu a váhový na zavazadla chápu. Někteří tady píší, jak sundávají cenovky. Já mám opačný dotaz. Limit se chystáme dodržet, ale většinu věcí jsme předem nakoupili přes e-shopy v docela velkých slevách. Není lepší si s sebou vzít objednávku s uvedenými cenami, abych cenu a dodržení limitu mohla dokázat? Dále…pokud bychom limit 430 EUR přesáhli, clo a DPH vyměří ze všeho nebo jen z toho nadlimitního? A poslední dotaz…tam pojedeme iVybavení: notebook, tablet, dva telefony. Vše kupované tady, ale vše poměrně nové. Nejsem na elektroniku expert, ale asi při návratu poznají, že je to Česka, že? Děkuji za případnou odpověď. B.

Množí se tu nechápavé dotazy, proč platit navíc za něco, co jsem zaplatil v USA, ikdyž jde o dárek atd…
Doporučuji dopsat hned za začátek článku, proč vůbec CLO existuje a jaký má důvod. Očividně si většina lidí myslí, že to je jen nástroj, jak z nás zákazníků vytáhnout další peníze za NIC.

Teď to budu psát vlastními slovy jak CLO beru já: CLO je primárně pro naší vlastní ochranu, pro ochranu našeho vlastního trhu a našich obchodníků před jinými trhy, kde platí jiná pravidla a které mohou být pokřivené různými státními zájmy a dotacemi.
To je i případ USA, kde je obecně nižší daňové zatížení než u nás a na zboží je ze zákona jen 1 rok záruky.
Proto logicky veškerá elektronika je u nás podstatně dražší.

@Lukáš Holán:
Do odbavovaného zavazadla bych rozhodně elektroniku ani nic drahého nedával…zásadně do příručního z důvodu případné krádeže či poškození.
Celníci po příletu do Prahy si tě mohou vyhmátnout tak jako tak, je to jen na tobě, jestli máš odpovědnost dodržovat zákony nebo budeš dělat, že s tím iPadem jsi do USA již letěl…pak ale ho nesmíš mít v origo krabici, zalepený fólií, bez jediného škrábanečku a v továrním nastavení :D
Celníci nejsou trubky a dokáží rozpoznat jak se věci mají.

L

Dobrý den,
rád bych si v USA pořídil iPad v celkové hodnotě kolem 750USD. Projde mi, když ho hodím do zavazadla k ostatním věcem?
Díky za odpověď.

@Dominik:
Dárek je do 50,-USD, respektive 45,-EUR. Takže ne, takhle se tomu nevyhneš.
Stejně tak je úplně jedno, že kamarád platit daň tam. USA nemá “vládní” DPH jako my, každá stát má své daně, takže ty nejsou na federální úrovni, a ani tak nejde žádat jejich vrácení.
Daň se ti počítá z hodnoty zboží + poštovné. Viz článek nahoře.

Dobrý den všem,
chtěl bych se zeptat jak je to s placením CLA a DPH z USA? Kamarád mi poslal MacBook cca v hodnotě 900$ a poslal to přes UPS. Jelikož to kupoval předpokládám že platit DPH v USA … UPS mi ale poslala dopis o úhradě DPH v hodnotě necelých 5000kč. Dá se této platbě nějak vyhnout pokud prokážu že jde o dárek? Předem díky za odpověď.

@Tomáš:
Co myslíš? Ta registrace vlastních věcí nebo to clo + DPH?
To první je pro tvé dobro, nemusíš pak, při případné prohlídce, vysvětlovat a pracně dokazovat, že je to tvé a nekoupil jsi to tam. To druhé je dané ze zákona, je na tobě, jak se k tomu postavíš. Třeba si tě na prohlídku nevyberou.

Nahoře máš o cle a DPH vysvětlující článek.

@Franta:
A je to tedy povinnost? A na jaké věci od jaké hodnoty se to vztahuje? Moc děkuji

@Tomáš:
Něco podobného tu nedávno řešila Janinka a předtím asi dva lidi s foťákama. Jeden tu pak psal, že své věci registroval na letišti na celnici, prý na to mají formulář.

To nově koupené budeš muset asi proclít.

Ahoj rád bych se zeptal, letím natáčet klip do USA, takže sebou beru foťáky s vybavením cca 300tis, určitě budu mít jako příruční zavazadlo, ale nevím, zda se musí někde hlásit? Pak chci kupovat ještě jednu část vybavení tam, asi se mi proclení nevyhne že?

@Douha:
To máš jednoduché. Cena + poštovné, z výsledku se vypočítá daň 21% a clo podle celního sazebníku. Někde jsem tu dával orientační celní kalkulačku.
A to nejlepší je, že pokud se celníkům nezdá deklarovaná cena, tak použijí tabulkovou, případně běžnou u nás. Takže pokud jsi za těch 98,- koupil něco, co tady stojí běžně 200,-, tak ti to upravili. Stejně tak pokud se jim nezdá deklarovaný obsah a to, co vidí na rentgenu, balík otevřou a zkontrolují.

Jak píše Petr, popsané to máš nahoře v článku, jak píše Lukáš, dal jsi málo informací.

@Douha:
Já bych doplnil, jestli si cokoliv kdekoliv kupuješ a nevíš jaké bude poštovné, tak to ani nestojí za odpověď.
CLO+DPH se platí až objednané zboží přijde do ČR, celníci onen poplatek vyměří, kontaktují Českou Poštu a ta se na tebe obrátí s žádostí o udělení plné moci v jednání vůči celnímu úřadu.
Takže to není těžká otázka, ale težce se na ní komukoliv odpoví, když jsi neuvedl CO jsi kupoval, KDE/v jakém obchodě, jaký jsi vybral způsob platby, způsob dopravy, atd atd…

@Douha: Ahoj, přečti si článek. Najdeš tam odpověď.

Zdravím, odpoví mi někdo na těžkou otázku?
Koupil jsem zboží v USA za 98$ .. poštovné bylo 61$…proč mi přišlo, že mam zaplatit cca 1334 CZK..? To je trochu mooooc… Clo nebo DPH????

Díky za odpověď

@Dana:
DPH bude asi standardních 21%
Clo najdeš na stránce Celní správy. Nebo zkus celní kalkulačku, viz dřívější příspěvky.

Kontakt na něj bohužel nemám, ale mít ho , tak ho budu kontaktovat velmi zblízka a velmi intenzivně.
S pozdravem Marek
wartburg311@atlas.cz

Dobrý den, chtěla bych si objednat z E shopu v USA ( amazon) nějaké zboží. Konkrétně Doplňky do domácnosti , které tady nejsou k dostání. Něco max. 3 stejné kusy. Když bude celková cena cca 500 dolarů. Jak spočítám kolik mě přesně bude stát DPH a CLO? Váha bude větší, ale to zřejmě nevadí…
Díky

@Indián:
Obsah kufrů/batohů neporovnávají. Ale je tam možnost, hlavně pro lidi, co s sebou berou něco drahého, třeba fotografové, vyplnit si na celnici formulář, co s sebou berou, aby právě při návratu neměli problém s dokazováním, že už to měli při odletu.
Leovy jsem to psal ohledně kola. Tam nevím, jestli koukají, co je ve futrále. U tebe při odletu kufr projede scanerem, NTB se dává samostatně, to jim stačí. Ale ty asi nepovezeš starý tam a nový zpět.
Přelepení tlačítek a vlastní soubory můžou pomoct, ale jistotu nemáš nikdy.

@Franta: Takhle, v EU se prodává, sice omezeně, ale ve Spojeném království se prodává úplně běžně, protože pro Microsoft jsou neanglofonní země až druhořadé. Nicméně vůbec nemají, ani v ČR, českou klávesnici. Takže když ho polepím samolepkami, dám si tam nějaké své soubory a aplikace, nastavím Windows do češtiny, tak by to mělo projít bez problému? Možná to vyzní blbě, ale eviduje se nějak obsah zavazadel pro srovnání s příletem/odletem? Na tu kalkulačku jsem koukal, ale píše mi to, že na spotřební elektroniku s hodnotou oněch $1800, je clo 0%, což se mi zdá podezřelé. Díky za odpověď.

@Leo:
Těžko říct, jestli to vyjde. Celníci nejsou blbý. Kouknou do futrálu, uvidí nové kolo a je vymalováno. K tomu si přičti poplatky za nadměrné (případně sportovní vybavení) zavazadlo, cestou tam i zpět.

Mě tenkrát ten balík vyšel pouze za poštovné, z polské celnice nic k placení nepřišlo, ani kurýrovi se nic nedoplácelo. Je to ale už 14 let, tak neručím za případné změny. Známý si tam předělával dům, tak jsem si od něj vzal “heavy duty” kartonové obaly od věcí, co koupil a vyrobil si vlastní bytelnou krabici. Klasická krabice na kolo by se cestou rozpadla.

Z Vídně jsem letěl naposledy 1999, takže vůbec netuším, jak to tam chodí. A už vůbec nevím, jestli třeba koukají, jaké kolo bereš s sebou a jaké přivezeš zpět.

@Franta:

taky zrovna řeším kolo. Zatím mám plán si pro něho zaletět z Vídně přes Amsterodam do USA s obalem na kolo, ve kterém bude cestou do USA staré kolo na vyhození:)

Jestli je to totální hovadina se zatím snažím dopátrat na internetech :)

@Indián:
Tak vyjít to může, když bude dost opotřebovaný, tak by mohl projít jako “tvůj starý”. Otázka je, co jim napoví nečeská klávesnice. Jasně, ta se dá koupit i tady, ale znáš to ouřada je člověk podezíravý. Když to bude šťoura, tak podle výrobního čísla zjistí, co to je a jestli se to u nás (nebo v EU) prodává. Ale je možné, že se ani nebudou na nic ptát.
Jinak by ses samozřejmě měl poctivě přiznat a zaplatit, ale chápu, že každá ušetřená kačka je dobrá. Taky nerad platím, když nemusím.

Clo – buď Celní správy nebo třeba celní kalkulačka.

Zdravím, uvedu příklad: V USA budu třeba měsíc na letní brigádu, koupím si tam notebook třeba za $1800. Až poletím zpět, dám si ho do příručního zavazadla. Budu za to muset platit clo a daň? Případně kolik to clo bude? Daň je 21% a clo bude kolik?

@Juraj:
Nevermind… Nakoniec som objednal z aliexpress – Ciny :) a pod 22€.

Zdravim.
Mam zaujem o objednanie zhaviacich hlav (pre elekt. cigaretu) v hodnote cca 70 dolarov (56€), na stranke (healthcabin.net) pisu ze pri objednavke nad 60 je shipping free… Uz som sa aj pytal priamo ich ako je to s clom a odpoved som dostal ze najlepsie je aby som si vybral letecku dopravu registrovanu v EU a vyhol sa tak “huge customs tax”, resp. “and you can provide us your declare requirement when you placing order”. Toto bude moja prva skusenost s objednavanim mimo EU tak co tym vlastne myslia :)? A podla clanku… Aj keby som im nenapisal, resp. vybral si iba EU registered airmail tak budem platit iba DPH a clo uz nie? Dakujem za odpovede

@Honza:
DPH standardně 21%, na auta je clo 10%, motorky nevím.
Zkus tuhle celní kalkulačku a nezapomeň, že se musí přičíst i doprava. Případně si projdi web Celní správy.
Pak tě asi čeká ještě zaplatit EU homologaci.

Ahoj, plánuji nákup motocyklů z USA, jaké budu platit clo a DPH, 2xmotorka cca 35000$?

@Helena:
Dárek se počítá do 45,- EUR / 50,- USD.

Přihodit to tam může, ale záleží na celnících, zda mu to uznají. Jeho věci osobní potřeby by měly být bez cla a DPH, pokud je to v rámci stěhování. Ale kabelky, nejspíš nové, asi jako své věci neprotlačí. Ale vyjít to může.

Dobry den,

známý se bude letos vracet po dlouhodobém pobytu v USA zpět do ČR. Bude si posílat své věci lodí v kontejneru. Pokud mi tam přihodí pár věcí, dvě kabelky, max. tři kusy oblečení, budu platit clo a DPH? Nebo to může nahlásit jako dárek?

Děkuji za odpověď.

@Ana:
Takového kamaráda bych také chtěl. Ti moji prostě takové zboží vrátí a dostanou plnou cenu (nebo aspoň podstatnou část) zpět.
Že jsi něco zaplatila přes PayPal je celníkům jedno, to není doklad. Pomohla by smlouva o koupi s kamarádem nebo skutečný účet, ale ten nebude na 300,-.
Ale stejně by to nakonec na 99% dopadlo, jak píše Mesi.
Viz dotaz Moniky.

@Ana: “Nekolik” dni stary tablet preprodany vyrazne pod cenou… To vam celnici nespolknou. V takovem pripade pouzijou cenu obvyklou. Duvod je velice jednoduchy = podezreni na danovy podvod.

Dobrý den, jsem teď v USA a kamarád mi nabídl, že by mi za cca 300 dolarů prodal/daroval svůj wacom tablet, který před pár dny koupil za 800, ale není s ním úplně spokojený. Když bych mu danou cenu zaplatila přes paypal, lze to použít jako doklad ceny zboží a uvést tuto cenu k proclení? Zaplatit clo z té částky by mi nevadilo, ale opravdu bych se chtěla vyhnout placení DPH z původní ceny.

@Monika: Klasicke “neznalost neomlouva”. Pritel je Cech, tudiz leti do sve vlasti a dovazi nove zbozi – v tomto pripade iPhone. Promin, ale vezt telefon v krabicce je mimoradna hloupost. To bych pak chtel prvni radu na to, jak vysvetluje, ze to neni dovoz. Odvolavat se… Proti cemu se chcete odvolavat? Proti tomu, ze celnici postupovali podle platneho zakona? Byl v USA jako turista nebo ma GC? Pokud ma GC, tak by to cestne prohlaseni mohlo mit nejaky smyl, pokud prokaze, ze vetsinu roku travi v USA, i kdyz tomu velkou sanci nedavam, stale je to dovoz noveho zbozi do EU navic obcanem statu EU. Pokud GC nema, tak nemate zadnou sanci o tom polemizovat. Druha cast tveho pripveku… zbytecne neplas, celnici ti nevymeri clo ani DPH na bezne pouzivane (tve) veci. Navic, pokud mas US obcanstvi, tak se tomu vyhnes tim, ze letistni halu opustis v americkym pasem v ruce. To ale neznamena, ze ani tak te nemohou zastavit, pokud budou mit podezreni, ze do CR neco dovazis.

@Monika:
Rozčiluješ se zbytečně. Pokud byl telefon nový, zakoupený jako náhrada za ten rozbitý, tak asi nevypadal jako používaný. Dárek se celně počítá do cca 50,-USD (45,-EUR) a to asi ten telefon stál víc. Ta částka bude asi DPH 21%, cenu telefonu nejspíš odhadli podle stejného typu, prodávaného u nás. 4500,- – 21%, takže +/- 21,500,-. Tipuji 7 nebo 8. Viditelně požívaný telefon by mu neproclili.
Blbost byla mít ho v krabičce. Pak už není jak je přesvědčit, že není nový.
Daň byla zaplacená v USA, ne v ČR. Jelikož USA nemá federální daň, tak ani nejde nárokovat její vrácení při odletu.
A zase neplaš, hodinky klidně mít můžeš, ale určitě ne v kufru a v krabičce. Na ruce nikomu vadit nebudou.
Ty ženské, co to vozí, asi mají své metody. Případně mají kliku, že je celníci nevyberou.

Diky Franto…..Pritel je cech. A ja mam ceske a americke obcanstvi. Telefon jsem mu dala aby ho mohl tady pouzivat kdyz se mu jeho rozbyl a odvezl si ho i do ceska aby se mohl dostat domu. Litam uz 15 let ale nikdy by me nenapadlo, ze by mi mohli proclit pouzivany telefon. Ted mam strach letet za rodinou a vubec mit u sebe i hodinky. Smutne je ze sem do ameriky litaji cesky vozi kabelky, hadry a spouztu veci spatky do cech a pak je prodavaji na e-shopech a nikdo si jich nevsimne. Mozna ze muj pritel nemel zenske prednosti. ;)
Snazim se nekde vyhledat zdali se muzem odvolat a s mim cestnym prohlasenim clo dostat zpet. A zaroven se snazim zjistit… co tech 4 500kc vlastne je …. jestli je to dan z pridane hodnoty ci clo a da se dat do nakladu a dan odepsat. Telfon byl zakoupen poctive dan na nej byla odvedena a byl to darek!

@Dan:
Tak jak jsi dopadl s tím tvým nákladem?

@Monika:
Já se celníkům nedivím. Telefon a v krabičce… :-) A určitě s veškerým příslušenstvím a záručním listem. Kdo takhle cestuje? Já mám telefon v kapse. A je na něm sakra vidět, že není nový ale denně používaný.
Přítel je Amík, Čech žijící v USA a jel do ČR na dovču? Nebo je to Čech, co byl v USA na dovolené a vracel se domů? Kde byl telefon kupovaný?
Napsala jsi málo informací, takže těžko soudit, jak to je doopravdy.

Beru si s sebou laptop a dva mobily, nikdy jsem neměl problém u Amíku, ani u našich.

Pritel si vezl z usa do ceska iphon, ktery mel pro vlastni potrebu. Jelikoz nemel ochrane pouzdro, nechal v iphone krabicce. Na celnici mu ho proclel na 4 500 tisice. Je nejake odvolani a castku od celnice v Ruzini vyzadovat nazpet? Kdyz zavolam na urady, nikdo nic nevi a nebo nechce rict. Jak ze mam neco dozvedet?
Jelikoz ziji v usa uz 18 let …. mam mit strach az se pojedu podivat za rodinou, ze mi procli muj telefon, nebo pc, ktere mam ke kazdodennimu pouzivani….?

@Jakub:
U aut je clo 10% a DPH standardně 21%.
Jak je clo u dílů, netuším, DPH bude stejná.
Zkus web http://www.celnisprava.cz

Dobrý den,
Mám dotaz letím do USA pro náhradní díly na svůj vůz cena dílů je cca 2000$ kolik bude cca činit clo a DPH děkuji

J

Dobrý den,

máte prosím nějaký jiný kontakt na Neo Package než pana Tomáše prosím? Mám s ním problém, jsem přesvědčen, že se jedná o podvodníka. Již pracuji na trestním oznámení prostřednictvím USA právní kanceláře.

Díky Jiří Pánek

@Karel:
Pokud to bude deklarované jako dárek, tak to za dárek považovat jde.
Jestli ti to ale přijde rovnou z toho e-shopu a ne od známého, tak to na dárek neukecáš. Ale jestli je to kolem 22€, tak by to mělo být v klidu.

@Petr:
Celní sazby jsou na webu Celní správy, DPH je 21%. Na clo můžeš zkusit i orientační kalkulačku.

Dobrý den,

pokud mi známý (z Polska) objedná něco v e-shopu v USA a přijde mi to sem do Čech, lze toto považovat jako dárek? Položka totiž je tak akorát nad €22, a tedy vyšší hranice €45 by byla skvělá.

Děkuji

Dobrý den,

je mi asi jasné že se tu tento dotaz objevil asi tisickrát, ale zeptat se musím.
Jedeme s přítelkyní do USA a chtěli bychom si koupit několik věcí jedna z nich je nový Iphone cena je 999$ co jsem se dočetl tak budeme muset zaplatit dan + clo. Bohužel jsem nedokázal spočítat kolik by to mělo za ten telefon být. Můžete mi prosím někdo poradit?

@lukas:
Ahoj, máš nějaké aktuální info ohledně toho balíku? Nebo je to ještě na cestě?

@David:
Jak velká je šance, záleží na celní poště v Praze, pokud si to necháváš poslat přes USPS. U zásilkových služeb to bude podobné.
Jaké jsou limity pro clo a DPH, je nahoře v článku. DPH je 21%, clo by mělo být 16.9%. Poštové se přičítá k ceně zboží.
https://dcipower.cz/kalkulacka-zdarma-pro-vypocet-cla/

@David:
Ahoj vášnivý Zběrateli…doteď jsem si myslel že se věci sbírají, jako od slova sebrat…a ne “zebrat” :)
Ale k věci, na stránkách celního úřadu si můžeš v jejich kalkulačce CLO+DPH vypočítat. Není to moc jednoduché vybrat správnou kategorii, ale u bot očekávej dohromady cca o 20-30% navíc.

@Michal: Ono je jedno, jestli jde o pouzite zbozi nebo jestli je to od fyzicke osoby. Jde o zbozi (mysleno predmet smeny), ktere prechazi pres hranice statu (v tomto pripade Evropske Unie). Tedy neco, za co probehla platba mimo uzemi EU a nasledne je to do ni dopraveno. Doporucoval bych mit u sebe doklad prokazujici kupni cenu. Na druhou stranu, treba, az to na poste rozbali, tak mavnou rukou :o)

Jsem vášnivý zběratel bot ( sneakerhead :D ) a chtěl bych si koupit z USA boty cca za 160USD + 30USD ( shipping )…Jaká je šance že budu platit clo a jak velké bude.Vážně bych nechtěl přeplatit částku o hodně pěněz.

@Michal:
Za dovezené použité ojeté bourané auto taky platíš clo a DPH, tak proč ne za použité odřené a propocené betony? Ze zákona je jedno, jestli je to nové nebo použité. Jde o to, že daň je na dovážené zboží, ne na NOVÉ zboží.

Dobre poledne,
jak je to prosim s dovozem pouzitych veci? Koupil jsem si od fyzicke osoby v USA pouzivane brankarske vybaveni a v pondeli si ho jedu vyzvednout do prahy. Plati se clo a DPH i v tomto pripade? Neprijde mi normalni, ze bych mel platit DPH za pouzite veci, zaslane fyzickou osobou fyzicke osobe.
Diky,
Michal

@Vojta:
Viz odpověď nad tebou.

@Katy:
Bude se to řešit tam, kde dostaneš kufry, tedy v Drážďanech.

Dobrý den,
jak je to prosím s platbou cla,když letím z USA s příletem do Drážďan (přestup Bonn)?

Zdravím,

mám dotaz ohledně daně a cla. Chtěl bych si koupit v Americe fólii na celopolep auta. Fólie stojí 339$ a doprava 135$. Můžete mi někdo poradit jaké budu platit clo a daň? Děkuji

@Marina Kurtiak:
DPH je 21%, clo na hudební nástroje nevím. Mrkni na stránky Celní správy.

M

Dobry vecer.Prosim vas mam dotaz.Znamy si chce koupit prislusenstvi na kytaru z Ameriky.Chci se zaptat kolik by bylo clo a dph do 1000€,a nad 1000€.Dekuji.

@Jakub: Dalsi moznosti je napriklad nesnazit se obchazet zakony.

@Franta:
moc děkuji za info

@Jakub:
Dárek je do 45,- EUR / 50,-USD, takže to neprojde.
Pokud si to necháš poslat USPS (US pošta), tak to 100% půjde přes celní poštu v Praze a clo s DPH bude skoro jisté. Navíc je období vánočních zásilek, takže to může i dlouho trvat. Zkusil bych nějakou zásilkovou nebo přeposílací službu.

Euka si tam během pobytu objednala helmu, ale přišla jí až po odjezdu, takže řešila, jak se k ní dostat. Nakonec použila http://www.polonezparcelservice.com a byla spokojená.
Jsou i další firmy shiptoworld.com, zasilkovasluzba.com, shipito.com, Polamer, Doma shipping…

Jediné, jak se s jistotou vyhnout clu a DPH, je přijet odtamtud na motorce a mít tu přilbu na hlavně. Ale to je nereálné.

Dobrý den, chtěl bych si obědnat helmu na moto z USA za 650$+90$ poštovné, je nějaka moznost se bezpečně vyhnout clu a DPH, např. Když mi to zašlou jako dárek nebo to musím proste zkusit a doufat že to nezachytí? Je to normalne z nějakého tamějšího eshopu. Děkuji za informaci

@michal: Je to velmi jednoduche. Protoze zbozi bylo koupeno mimo Evropskou Unii a tudiz nezaplaceno DPH v nekterem z jejich statu. Protoze stejne, jako jakekoliv jine zbozi, ktere se do EU dovazi, podleha danim (dovozce samozrejme zohledni dan na vstupu a na vystupu), tak i toto (at jiz je to dar nebo ne) podleha dani z uplne stejneho principu. Pokud by ho koupila v EU, tak zaplati dan v EU (presne tu, kterou si ten dovozce zohledni, aby byla zaplacena pouze jednou). No, a stejne tak musis dan pri vstupu do EU zaplatit ty, protoze jsi v tuto chvili “dovozce”. Na otazku, proc to mas platit ty, kdyz jsi zbozi nekoupil: Pokud by ho tva sestra osobne privezla, tak samozrejme zaplati dan ona.

@michal:
Protože by takto každý obcházel zákon, stejně jako to bylo u osoby blízké a dopravních přestupků.

Oni si takhle lidi nechávali posílat z USA i auta (třeba jako svatební/narozeninový dar). Státu tak pochopitelně “utíkali” peníze. Takže se to postupně doladilo do současného stavu. Dříve bylo třeba vyjmenováno, co může a nemůže být dar, jaká může být jeho hodnota a po vstupu do EU už ani naši zákonodárci nemusí nic vymýšlet, jen to převezmou.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli budu platit clo a dph pokud mi fyzická osoba (sestra) pošle z USA notebook (faktura bude vystavena na ni) jako dar? Jelikož na začátku článku se píše pouze o balíčku v hodnotě 45 EUR, chtěl bych se informovat jak to bude pokud cena zboží bude 750 EUR.
Protože mi nejde do hlavy, pokud zboží nekupuji já ale druhá osoba proč bych měl platit clo / dph, jelikož mi ho posílá jako dar ?

Za odpověď předem děkuji

@lukas:
Co napadne celníky netuším. Ale možná jsou polští méně aktivní než naši. V mém balíku bylo nové i použité a nic jsem neplatil. Oni si cenu můžou “dovodit” tabulkově podle kvalitativně obdobného zboží.

Jo jomate pravdu.zeptal jsem se kamosky a rikala ze jde to do polska a pak se to uz rozvazi.tak urcit cenu jaka je u nas neni mozne nebot tyhle noze se u nas neprodavaji.pokud usoudili cenu?to by museli do toho baliku vlezt a tezko zjisti cenu pouziteho zbozi ne?a k tomu myslim nebude duvod jelikoz to dokladech je uvedno a na rentgenu bude poznat o ze tam jsou noze.cena 389 usd je vic nez adekvatni.pokud bych chtel vydrbat se clem a dph tak bych tam primi nechal napsat dar pouzite kuchynske noze a cen do 22 e.muj nazor.dekuji za vas nazor

@lukas:
Mělo by to vše jít na centrálu do Polska, až pak se to rozesílá dál.

Je tam ta udaná cena. Pokud by ale usoudili, že je to dražší, tak by si cenu asi udělali podle trhu tady.

Diky za odpoved.jenomze kamoska to nechala poslat primo do ceske republiky a ne do polska.me jde spis o to ze nemam cim dolozit kdyby nahodou chteli poklady k tomu kolik jsem za ne zaplatil atd jelikoz jsem platil ji na ucet jen dopravu do cr.diky

@lukas:
Co vím, tak http://www.polonezparcelservice.com doručuje až domů. Takže by ti to měli dovézt z Polska na udanou adresu. Mě to tak kdysi od tety přivezli, ale je to už dost dlouho, takže za případné změny neručím.
Co se týká cla a DPH, tak pokud se bude něco platit, tak by ti měli dát vědět. Pravděpodobně to vezmou z udané ceny a poštovného. Já tenkrát nic neplatil.
Ty to máš letecky, to mé bylo lodí, protože to nespěchalo. Ale postup bude asi stejný.

Dej pak vědět, jak to dopadlo.

Dobry den mel bych na vas dotaz.
Kamaradka (byvala kolegyne z prace-kucharka co odjela pred 3 lety do USA mi dnes poslala prez Polonezparcel letecky na odrasu do ČR svou sadu starsich kuchynskych pracovnich nozu, z duvodu ze je nevyuzije,proroze si poridila nove.pri zadani na miste odeslani uvedla do protokolu ze se jedna o pouzitou sadu kuchynskych nozu.cenu uvedla 389 usd kvuli pojisteni a protoze cca takovou cenu maji a plus doprava 45 usd.
Me jde o to co me bude cekat jelikoz me ty noze posila zadarmo protoze je nevyuzije.jestli budu muset neco dokladat protoze je to vlastne dar a ja nemam nic cim bych to jakoby dolozil.s rim ze budu platit z te ceny clo a dph s tim pocitam.nemam se zasilkama ze zahranici vubec zadnou zkusenost tak nevim co me ceka.jak a komu budu clo a dph platit.nasel jsem neco o plne moci a zastoupeni misto me ceskou postou ale moc tomu nerozumim.rad byvh predesel nejakemu zbytecnemu zdrzovani a celkove problemum.balik ma dorazit za 3-5 tydnu tak uz chci shromazdovat informace a moznosti.dekuji lukas.hezky den

@Franta: Diky moc za povzbuzeni, pripadam si jako kdyz jsem neco provedl, uz aby to bylo za mnou.

@Dan:
Nikde se tu nepíše, že se to nesčítá. Vypočítává se to z celkové ceny – DPH, clo je podle jednotlivých kategorií. Sečtou zvlášť trička, kalhoty, bundy…

Strašně to řešíš, pak tam budeš nervózní, zmatenej a budeš jim vykládat pohádky. Oni ti to vše “vysypou na hromadu” a pojedou kus po kusu.

Buď k nim prostě rovnou jdi, řekni, že jste byli navštívit “stoletou” tetu, která se hrozně těšila na synovce, který byl v Americe poprvé. A protože je hrozně milá a starostlivá, tak vám nakoupila spoustu věcí, které jste si proste museli vzít, aby se nenaštvala a neurazila. Kupovala to ve výprodejích, takže to skoro nic nestálo. Buď se jen zeptají jestli vezete něco drahého nebo mávnou rukou.
Nebo jdi tou bezcelní a doufej, že budou mít práci a nebudou se ptát, když se zeptají, tak řekni to o tetě.

Nic nepašuješ, tak není důvod se jich bát. Ale vezeš 4 kufry oblečení, takže je asi zaujmeš. Proto je potřeba, abys na to byl připravený a nezmatkoval tam. Lepší čekat kontrolu, která nepřijde, než nečekat, a pak tam panikařil a něco koktat.

To je jako s imigračním, taky jsi v očekávání toho, jaké to bude a ona je to pohoda, jako vždy.

@Mesi: Zdravim, nekde jsem je nechal, treba svetr co stal 60USD a po 2x sleve stal 15USD, nebo tricka za 3 USD to jsem nechal, bundu za 13 USD….atd, ale na vsem to neni. Tak myslite ze mam jit tou zelenou branou a kdyz se zeptaji rict co a jak? Nebo za nima rovnou jit a rict mam tu veci od tety, mame to a to, chcete to videt? Kdybych mohl, tak bych to probral a nektere veci vubec nevezl, ale to by tetu mrzelo, je ji 93 a kdyz by se rozcilila tak by ji to mohlo stat zivot. Tak jsem si vse poslusne vzal. Jestli to budu muset vse po kuse vybalovat tak to hned roztridim a neco tam v Praze necham na Charitu, aspon nebudu mit to clo takove. Ty kusy co jsou pod 20 USD jsou bez cla? Tak to ale k procleni moc nemam kdyz se to nescita dohromady?

@Dan: Z toho, jak to stale resis, predpokladam, ze teta uctenky nema. No, co s vami… Ty nejdrazsi kusy si vezmete na sebe a zbytek proste uvidite. Ale jste tedy unikat :o) Zadny papir neres. Proste, pokud vas zastavi, tak normalne odpovidejte po pravde. Pokud tam teta nechala visacky, tak je nestrihejte, muzou se hodit jako (ne uplne prukazny) dukaz o cene. Oni i celnici znaji obchody typu TJ Maxx, Marshalls, Nordstrom Rack, Ross, … kde to teta predpokladam nakoupila.

@Mk: Ten svuj parfem vubec neres. Kdyby se zeptali (nezeptaji), tak reknes, ze si ho vezes uz z CR. A ty nakupy na letisti – jestli se pletu, tak mne nekdo opravi – ale v bezcelni zone nakupujes bez cla, mas uctenku z obchodu z bezcelni zony, takze to muzes pustit z hlavy. Na druhou stranu, kdyz to nakoupis v beznem obchode, tak te to vyjde vyrazne levneji.

Chtela jsem na ceste zpet koupit darek mamce na letisti. Asi parfem nebo kosmetiku. Chci to samozrejme proclit. Prohrabou nebo zrentgenuji mi pak kufr, jestli tam neni neco dalsiho? Jde mi o to, abych na sebe sama neupozornila s tim parfemem od obch. partnera, co vezu v kufru uz z Prahy. Nebo se mam radsi na ty nakupy ja letisti vykaslat?

@Dan:
Já nikdy nic nevyplňoval, takže netuším, kde sehnat formulář.

@Tomáš:
Čistě teoreticky to může projít. Záleží na celní poště v Praze, jak to celníci vezmou. Můžou to mít za podezřele levné a clo/daň vypočítat podle ceny na trhu. Mají tam scaner, takže “uvidí” do balíku. V případě potřeby ho mohou otevřít.

@Mk:
Pokuta nebude. Podezření mít můžou, ale pokud je to používané, tak k němu není důvod. Každá ženská má u sebe nějaký parfém, to by se zbláznili, kdyby každý měli řešit.

Dobry den, jsem prave v Usa na konferenci. Vzala jsem si sebou z Prahy parfem 100ml. Byl to darek od obchodniho partnera. Je to drahy parfem. Pouzivam ho malo, ale byl pouzity. Neni v krabicce a cenu neznam (ale bude kolem 200 euro). Muzou ne pri ceste zpet podezrivat, ze jsem ho koupila v Usa nebo v Rusku, kde jsem prestupovala. Co mam delat, kdyz ho budou chtit zaplatit? Aby mi nedali pokutu, ze chci okrast stat.

@Franta: Diky za info,je nekde mozno videt papir, ktery vyplnim, kdyz chci to clo zaplatit, nikde to nemuzu najit jak to vypada, V USA jsem to delal elektronicky jak je I zde dobre popsano ale nevim co kde, kam vypsat. Ja napisu ze mam zbozi za 1000 USD rozepisu….kalhoty bundu, sukni, cepici, hodinky….atd, ja ani nevim co vse v tom kufru mam.{z hlavy]Muzete mi prosim poslat odkaz, kde najdu ten papir co budu vyplnovat? Diky.Kdyz to vyplnim a priznam, budou vse znovu kufr po kufru kontrolovat?

Dobrý den,
čistě teoreticky, pokud by můj známý v Americe vystavil na Ebay nový předmět, který stojí 1000 $ ale prodával by ho za cenu 22 $ i s poštovným. Jak by se to řešilo pokud bych měl tedy fakturu na předmět s hodnotou 22$.

Děkuji za odpověď.

@Dan:
Celníci tam jsou 24/7, takže pořád. Já je vždy potkal u východu do haly. Vezmeš kufr z pásu a jdeš kolem nich pryč, nemáš jak je minout. Jsou i v tom prostoru “Nic k proclení” a namátkou se ptají lidí. Podle reakce nebo instinktu, pak klidně někoho vezmou stranou na prohlídku.

Co ti řeknou? Máte něco k proclení?
Ne, nic.
A co ty 4 kufry?
Tam je špinavé prádlo
Můžete nám ho ukázat?
Haló pane, kam utíkáte?
… :-)

Dospělí a 12leté dítě se čtyřmi kufry (92kg) věcí neujde jejich pozornosti. Jediná tvá šance je, že budou mít plné ruce práce, až kolem půjdete.

Kdyz nevezu nic extra draheho jen ty hadry cca do 20 USD za kus a pujdu bezcelni zonou, co mi reknou kdyz si me nahodou vyberou? A ja reknu ze vezu jen veci na sebe, neco nove neco starsi ze second hand.Jsou tam celnici I vecer v 18 hod? Jde o terminal 1 v Praze? Diky

@Dan:
Jak už jsem psal, clo je podle ceny zboží, ne podle “nějakého” celkem sečteno. Každá položka má jinou sazbu. Tady si můžeš udělat představu – https://dcipower.cz/kalkulacka-zdarma-pro-vypocet-cla/ DPH je podle mě všude stejná, 21%, takže to pak asi bude z celkové ceny.
To tvé “přiznání” můžou brát, jako že toho máš víc, ale doufáš, že to vezmou takhle.
Vezeš toho jako pro regiment, takže opravdu neporadím.
Zkus se zeptat rovnou celní správy, možná je nějaká cesta.
Třeba něco najdeš tady.

Zdravim, zase jdu nekoho otravovat,
chci se zeptat, kdyz priletim z USA a pujdu rovnou za celnikama, a reknu ze mam tak veci za 1000 USD a chci to proclit budou se mnou kazdy kufr otvirat a kontrolovat po kusu obleceni? Nebo jim staci, kdyz vypisu zhruba co vezu a napisu celkem cca 1000 USD. Jde o 4 kufry jak uz jsem psal drive ze mam s sebou 12ti- leteho kluka. Clo je za sectene vsechno zbozi, nebo se cli kazdy kus zvlast? Dane jsou asi taky za celkem sectene zbozi ne?Diky Dan.Platim rovnou na miste? Jde platit kartou? Kdyz si me budou chtit vychutnat jak dlouho se tam muzu zaseknout?

@Ondra:
Ne. Když bude potřeba nebo uznají za vhodné, tak si cenu určí sami podle té u nás na trhu, případně ji odvodí od podobného zboží.

@Franta:
díky.
E shop nabízí možnost: Include free gift receipt – tzn. že nebude viditelná cena na faktuře. Může to pomoct vyhnout se clu?
Díky.

@Ondra:
Tohle už jsem tu kdysi psal u jiného příspěvku.
Doprava zdarma znamená, že ti to firma nenaúčtuje, ale poště/kurýrovi, to zaplatit musí. Pokud bude na balíku známka/razítko s cenou, tak to celníci použijí.

doprava je v tomto případě nad 50 USD zdarma.

@Ondra:
Tu, co je na faktuře/účtu a podle ně přičtou i dopravu.

Dotaz. Pokud je limit 150 eur a mam objednavku po slevach po slevach cca 145 eur z puvodnich 200. Kterou hodnotu bude celnik uvazovat?

@Franta:
Mělo být CDG. Do Cooindy to z Prahy nelétá.

@David:
I na T2 jsou. A přílety z AMS spolu s dalšími velkými letišti (FRA, CDA…) jsou jejich chvíle, protože vědí, že přes ně se nejvíce létá do USA.
Takový přílet z Lionu je pro ně čas na kávu.

Zdravím, má někdo zkušenost s celníky v Praze když se budu z Ameriky vracet přes Amsterdam. Přiletím vlastně na terminál dvě a tam jsem jich jindy moc neviděl…

@Franta: Diky moc za drahe rady, uvidime jak to dopadne, pak se ozvu jak vse dopadlo.Dan

@Dan:
4 nebo 5 kufrů je už celkem jedno.
Jaká částka to bude záleží na obsahu, pokud akceptují nákupní cenu, tak by to nemuselo být moc. Pokud ale zohlední cenu na trhu, tak to můžou být opravdu tisíce. Nepočítal bych s variantou, že řeknou zaplaťte tolik a my vás necháme jít. A úplně zapomeň, že tě vůbec napadlo “Nejradsi bych jim dal do kapsy 100USD a sel.”. Těch celníků je tam víc, navíc jsou okolo ostatní cestující. To bys pak vyfásl víc než jen clo a DPH. Celníci stojí u východu z celního prostoru letiště ven do haly a “namátkou” (oni už na to mají oko) se ptají lidí, co jdou od pásů, zda mají něco k proclení. Když jim vy dva s tím nákladem řeknete, že ne, tak asi rovnou půjdete k těm stolečkům ukázat, co vezete. Je možné, že budou všichni zaneprázdnění někým jiným a projdete v klidu, ale počítal bych spíš s tou kontrolou. Na rovinu řekni, že máte nějaké suvenýry a věci od tety. Hlavně na ně nevymýšlej finty, zamotáš se do toho a vysypou vám i kapsy u kalhot.
Pošta podle všeho vyjde cca stejně jako kufr navíc. V Praze to jde přes celní poštu, takže jim netrvá “nez se v Praze rozhoupaji a balik dorazi na mou adresu”, ale probíhá standardní celní proces, kdy ti oznámí zásilku, zeptají se jestli si přijedeš nebo se necháš v celním řízení zastoupit, a až to skončí, tak to pošlou. I tam ti můžou vyměřit clo a DPH, mají tam scaner, kterým balík prohlédnou, pokud se jim nezdá obsah s ohledem na průvodní papíry, tak ho klidně otevřou. Platil jsi někdy za balík? Pokud ne, tak bych zůstal u té pošty. Když tě vyberou na letišti, tak máš clo i DPH jisté, v těch 92kg určitě něco najdou. Ať se teta zkusí poptat, jestli v okolí nefunguje nějaké polské zasilatelství (Polamer, Doma shipping, Polonez parcel service…). Bývají levnější než pošta, posílají to totiž lodí a někdy to jde až 2 měsíce.
Co bych asi já neřešil je ten mobil, prostě by ho mladej měl v kapse, jako by tam měl ten svůj starý. Ale zase jeho přiznání můžou vzít jako projev dobré vůle a nemusí být tolik důkladní. Kdo ví.

DPH bude u všeho nejspíš standardních 21%, ohledně cla si představu můžeš udělat tady https://dcipower.cz/kalkulacka-zdarma-pro-vypocet-cla/, ale nevím, jak moc je to přesné.

@Franta: Zdravim, jedeme na 3 tydny, teta posila tak 4 baliky za rok, ale nadava na US leteckou postu, plati 50 az 100 USD dle toho jak jsou tezke. Nekdy je posta drazsi nez veci v baliku.Balik z USA je tu za 5 dni a pomalu 10 dni cekame nez se v Praze rozhoupaji a balik dorazi na mou adresu. Proto to ted udelala tak ze nakupovala, nakupovala…Chteji mi dat paty kufr, ale rekl jsem ne. Muzu se s tema vecma vejit do nejake castky, kdy reknou…zaplatte 5000 a nebudeme vam to kus po kusu prohlizet. Nejradsi bych jim dal do kapsy 100USD a sel. To tam budu treba 4 hodiny? Kluk si tam koupil mobil za 200USD tak ten reknu ze chci proclit a zbytek necham na stesti? Mam jit rovnou do fronty k procleni, nebo vedle kde je to bez cla a cekat, jestli me vyzvou?Mejte se.

@Dan:
Ty limity jsou, jak píšeš.
Jak to budeš/budou dokazovat? Na jak dlouho jedete? Určitě na tu dobu nepotřebujete čtyři kufry oblečení. Navíc si můžou dohledat, s čím (počet a váha zavazadel) jste odlétali.
Já se skoro po roce v USA vracel s dvěma kufry a příruční taškou. Vy dva jste tam jen na krátkou dovču a máte 92kg. Každý se snaží nějak oblafnou celníky, ale nesmí se to přehánět. Dopis je dobrý nápad, ale asi se tím nebudou moc zabývat. Účty by byly lepší. Jak dobře se tam nakupuje, ví všichni (Replay jeans za 8,-USD mi moc slušeli :-) ) i celníci, proto tam jsou. Nesnažil bych se je ochcat ,když se zeptají, tak na rovinu říct, že si vezete jen věci, co jsi ty a mladý dostal, od tety.

Když tam něco necháš, tak to půjde na likvidaci. Někdy (ne moc často) to dávají na humanitární účely.

Ty balíky mi přijdou jako lepší nápad. Otázka je, jak to teta posílá. Poštou to totiž dostanou celníci v Praze.

Jeste se zeptam, kdyz mi treba napocitaji za svetr 1000 korun a ja reknu , ze ho radeji nechci tak si to tam nechaji?

@Franta:
Zdravim,diky za info, takze mam limit430 eur plus 45 dar a po teto castce se vse zdani? u kluka to bude teda 200 euro plus 45 euro dar a pak vse zdani? ja dostavam baliky z USA od tety uz 30 let a bral jsem si s sebou I veci od ni co mi poslala, byly temer taky nove, jak jim dosvedcim ze uz jsem je nosil? Asi si budeme dost oponovat na celnici. Co kdyz mi budou chtit proclit vec co jsem mel uz predtim?Ma teta napsat dopis pro celniky a vysvetlit jim jak nakupuje, ze ceka na 2x slevu nekdy 3x slevu a pak koupi veci treba z 150USD na 30. valim oci jake slevy zde maji, to se u nas neda srovnat. je lepsi jit spolu s klukem, nebo kazdy zvlast treba po 2 minutach?Nejake cenovky jsem nechal a uctenky taky ale vsechny fakt nemam. Priletim vecer v sest, je mozne ze budu na celnici treba 4 hodiny nez vse procly, nebo nemaji cas a mavnou rukou?Diky

@Dan: Wow, 4 kufry obleceni… Tak to vam celnici nezbasti, pokud si vas vyberou. Normalne bych strhal cenovky, ale pri tomhle mnoztvi bych je tam radeji nechal jako dukaz o cene a nejlepsi by byly uctenky, jak psal Franta. Bez jakehokoli dukazu o cene hrozi, ze vam to napocitaji dle ceny obvykle v CR.

@Dan:
Neplatí se od kila, ale podle hodnoty. Takže orientačně ti tu neřekne nikdo.

Už se to tu řešilo. Takže se nic nového nedovíš. Je úplně jedno, že je to dar. Limit pro dar je 45,-Eur. Pak máš limit 150,-Eur/osoba bez cla a 430,-Eur/dospělí nebo 200,-Eur/do 15ti let bez DPH. Vše nad zaplatíš. Pokud strháš cedulky, tak si to celníci dopočítají podle ceny na trhu. Takže asi bude nejlepší nechat tam cedulky a jestli má teta i účty, tak bych vzal i ty, doložíš tak, že to bylo levné. Je možné, že si vás celníci nevšimnou, ale u táty se synem a čtyřmi kufry asi zavětří.

Zdravim, tak uz jsem v USA u tety, budu tu 3 tydny, je ji 93 let. chci se zeptat. cely rok nakupuje obleceni pro nas a mam tu pripravene 4 kufry obleceni pro celou moji rodinu.Jsem tu ze synem. kazdy mame zpet dva kufry, ty dva kufry navic teta zaplati, je to asi 100USD na kufr. Ty veci co kupuje jsou vzdy ve vyprodeji za 1, 3, 5 az do 10 USD. Treba Lewis jeans jsem si tu koupil za 15 USD. Co me ceka na letisti u nas kdyz vezu tolik obleceni, ale vse je vlastne dar od tety, ja nic nekupoval, ma neco ona napsat? Kolik tak orientacne muzu zaplatit za 92 kilo veci? Diky moc.Dan

@Daniel: Dobrý den, neplatíte. Limit 150 eur by musela pokořit vlastní cena zboží.

Dobrý den, když mám zásilku například za 140 eur, tak DPH tuto cenu vytáhne nad 150 eur. Platím tedy clo? Děkuji Daniel

@martin: Ano, nařízení o limitu 430 eur platí v celé Evropské unii.

@martin:
Část odpovědi máš tady. Když se mě ptají, tak říkám, že jen pár suvenýrů, trička a tak. Nikdy mě nekontrolovali.

@Jirka:
Pokud je to vše tvé, starší a používané, tak není důvod to clít a danit. Samozřejmě nejsou blbý a poznají, jestli je to nové a “jen” upatlané. Pak to standardně zpoplatní podle předpisů a cenu si případně stanový podle podobného zboží u nás.

@Jirka: Dle ceny obvykle nebo dle uctenek, pokud je budes mit k dispozici

@Petr Novák:
ako to je v madarsku budapest. Tiez ak nakupim do 430e neplatim ani dan ani clo? Ked sa opytaju ci mam nieco na preclenie, co mam povedat?

Dobrý den ..
Letím příští týden z USA ..
A má dotaz , všichni tu řešíte příruční zavazadlo jako batoh ..
Ale já mám v dané velikosti malej kufr a v něm budu mít věci v hodnotě asi 500$..
Vše bude rozbaleno a je to už i používané , ale stejně mě zajímá když mě zastaví , kolik vycisli clo a daň ..

@PEPA: Ahoj Pepo, nahoře nad komentáři je článek, kde je to vysvětlené. Včetně nákresu atd. Je fajn si ho přečíst, než se zeptáš. :-)
(Nebudeš platit.)

Dobrý den,koupil jsem si v USA obtisky na model ,cena je s poštovným 21Dolarů,Budu něco platit?

@Jakub: Robert mel asi stesti, protoze pri cestach z USA celnici casto vyhlizeji, koho by si vzali stranou. A vim i o notebooku, ktery se musel dodanit.

@Franta: Díky moc i Robertov. Ve středu ráno odlet tak se už moc těším. Tyhle stránky jsou super v mnoha případech jsem zde dohledal co jsem potřeboval. Jen tak dál!

@Jakub + Robert:
Když nic neřeknu, tak nic neplatím. Dobrá rada nad zlato. Ale třeba v Praze si celníci nechávají ukázat kufry, namátkou si vybírají lidi a berou si je ke stolkům. Já měl vždy kliku a nevybrali mě.
Iphona budeš mít v kapse, protože je to tvůj telefon. Ale Macka v kufru nebo batohu nepřehlédnou, pokud bude fungl nový a viditelně nepoužívaný, tak můžou být zvědaví. Ber to bez krabice a zbytečných věcí a tvař se, že už jsi to měl předtím. Víc neporadím.
Do 150,- Eur neplatíš clo a do 430,- DPH. Ale do toho se asi nevejdeš.

@Jakub: pokud zboží sám nepřihlásíte k proclení, platit nebudete nic. Ještě se mi nestalo, že by na hranicích unie při cestě do Evropy někoho zajímalo, co si vezu. Zvláště, budete li to mít v příručním zavazadle

Dobrý den,

možná hloupý dotaz ale zpetám se. Pokud mi třeba ze známých narozených a žijících v USA někdo daruje (jen pro příklad) Iphone nebo Mac, bude to problém? Budu muset něco platit? Kdyby mi to dali v USA a já bych si to jen přivezl do ČR? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chci se zeptat. S přítelem chceme ditribuovat zboží z USA. První objednávka by měla být kolem 20 tis. + 4000 poštovné. Snažila jsem se clo vypočítat na některých kalkulačkách, ale nikde jsem nemohla zadat že se jedná o kosmetiku nebo přímo produkty na styling vlasů. Jak to tedy bude?

@Franta: děkuji

J

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s proclením CD, které mě s daní, DPH a dovozem stálo v přepočtu 1100,- Kč +- nějaké drobné. Vůbec jsem to z tohoto článku nepochopil a nikde nemůžu najít čeho se clo týká…

@Michaela:
Myslím, že už je to jedno a poštovné se počítá vždy. Dříve to bylo normální poštovné nic a expres se jako služba už počítalo. Přes USPS to jde na Českou poštu a vždy do Prahy na celní poštu. Takže clo a DPH je jistota. Jak to mají kurýrní služby nevím, ale asi podobně.

Pak existují i “přeposílací” služby. Něco si objednáš, necháš to poslat k nim v USA a oni ti to přepošlou. Někde dokonce i z obsahu balíku odstraňují faktury, cenovky a vysačky z věcí, samozřejmě za poplatek.
Např.
polonezparcelservice.com
shiptoworld.com
zasilkovasluzba.com
shipito.com
a další

Dobry den, prosla jsem si vsechny komentare, urcite to tu nekde zaznelo, ale mohla bych se zeptat presto znovu? Chci si poslat elektroniku (nad 22 euro) a zajimalo by me, jestli se DPH bude vypocitavat z ceny samotneho zbozi bez postovneho nebo z ceny zbozi vcetne postovneho. Nekde jsem tu cetla, ze kdyz posila statni USPS, tak se DPH vypocitava jen z ceny zbozi, zatimco pokud je soukromy subjekt jako DHL, UPS a podobne, tak se DPH vypocitava vcetne ceny za postovne, je tomu tak? Pokud ano, pouze USPS takto funguje nebo i jina preprava (loď), jiny dopravce?.. dekuji

Dobrý den,
uvažuji o koupi fotoaparátu či objektivu. Dejme tomu, že objektiv stojí 34.000 Kč a poštovné je 900 Kč. Mohu se prosím zeptat, na kolik mě cca vyjde DPH + clo?
Na kalkulačce zde: https://dcipower.cz/kalkulacka-zdarma-pro-vypocet-cla/ mi vyšlo clo 1456 Kč. Není tam DPH. DPH je 21% nebo je to jinak? Nevyznám se v tom. Děkuji

Dekuji moc. Myslela jsem si to, ale radsi se 5 krat zeptam nez pak mit trable… :-)
Pekny den.

@Tana: Dobrý den, Táňo, to není třeba. To by každý musel hlásit notebooky, telefony atd. Šťastnou cestu přeji. :-)

Dobry den,

jen drobny dotaz. Nejcenejsi vec, co povezu do a z USA je fotak. Nic extra draheho, ale za cenu cca 10.000. Je treba to nekde hlasit ? :)

Dekuji.

@Ondrej: Ahoj Ondro, s tímto by neměl být problém. Navíc se takřka určitě vejdete do limitu 430 eur na osobu.

@Ondrej:
Mě teda nikdy nekontrolovali, ale s tímhle (trocha oblečení a knížek) bys měl normálně projít.

Zdravím,
chci se zeptat na vaše zkušenosti se clením zboží. Co všechno je pro celníky prokazatelné ?
Nakoupil jsme například menší množství oblečení – ze všeho jsem odstranil cedulky a při cestování použiji – dle mého tedy nelze prokázat, že jsem nakoupil v USA.
Dále pár anglických knížek – tady je to asi problematické, ale jak mohou prokázat, že jsem si je s sebou nevzal na cestování z ČR ?
Elektroniku nekupuji, takže bych teoreticky u celní kontroly neměl mít problém, nebo se mýlím ?
Děkuji za každý názor.

@Denisa:
Jinak Lukáš má pravdu. Lepší je nemít tak velkou hotovost. Aspoň ne na jednom místě a  minimalizovat tak možnost ztráty všeho v jednom okamžiku.
Já jsem stará konzerva a papír je papír. Karta je pro mě až poslední možnost.

@Franta: Díky :)

@Petr Novák:
Super, děkuji za rychlou reakci. Hezký den!

@Denisa:
Já bych osobně u sebe takovou hotovost nikdy nenosil…a to ani tady v ČR, mohu se zeptat proč to raději nemáte na kartách? Ať už kreditních nebo debitních v “bezpečí” na účtu?
Přeci jen zneužití lze nějak pojistit, ale když Vás okradou nebo to jednoduše ztratíte, nedostanete od nikoho nic.

@Denisa:
Do 10.000,- na osobu se to neřeší. Já měl minule 5.000,- a vše v pohodě, nikomu jsem to neříkal, nikdo se neptal a skoro vše padlo na nákupech.

@Denisa: Dobrý den, Deniso,

z hlediska předpisů nebo zákonů problém nehrozí.

Dobrý den,

měla bych dotaz k převozu finanční hotovosti do USA. Chtěli bychom s přítelem každý mít cca 1.500USD u sebe v hotovosti. Při pohovoru se na finanční obnos ptají, proto se raději ptám. Co jsem našla na Ministerstvu zahraničních věcí, tak částka do 10.000USD není problém. Jak to tedy je? Díky za ujasnění.

Denisa

@Jirka: Overil sis cenu? Nejsem si uplne jisty, ale Aple se snazi mit celosvetove stejne ceny. Pokud je telefon opravdu levnejsi, over si, ze neni blokovany na konkretniho operatora (velmi casto je). Nevim, jaky rozdil v cene jsi objevil, ale zahrn do svych propoctu i zkracenou zaruku (1 rok).

@Jirka: Zdravím, clo by měl platit, pokud se s cenou telefonu a dalších suvenýrů vejde do 430 eur na osobu, DPH se platit nebude.

Pokud je cena telefonu vyšší, musí přiznat a zaplatit clo a DPH. Zabalený telefon je známka toho, že není/nebude užíván pro vlastní potřebu.

Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně koupě z USA. Možná je tento dotaz tak častý a možná už zodpovězený, ale přesto se chci raději zeptat jak to tedy je. Mám kamarády co jsou v Americe na dovolené a mají se cca za měsíc vrace do ČR, a já bych chtěl od nich dovézt Iphone, protože je levnější než tu. Bude nutné platit clo a daň ? I v případě kdy by šlo o “zboží pro vlastní potřeby – kamaráda co přijede z USA do ČR” tedy 1 kus Iphonu?

Modelová situace – Letím do USA jsem tam cca měsíc a během toho měsíce si koupim Iphone 7, k tomu mám ještě svůj starý telefon. Tak blíží se konec měsíce a já se budu vracet do ČR, teď co s telefonem. Je zabaleny a chci si jej rozbalit až v doma. jak to bude probíhat na odbavení v USA a ČR. Budu platit clo a daň ?

Děkuji za jakékoliv rady, poznatky a informace.

Jirka

@Lucie:
Budu hnusnej, ale napíši to. Tahle sorta dotazů je totiž trapná.
Blond, duckface, Barbie, fotky s bleskem z koupelny…?
Vážně si myslíš, že když z velkého nákupu kosmetiky odstraníš krabičky a z drahého oblečení cenovky, tak bude celník tak blbej, že mu nedojde, o co běží? Sice jsi ženská, ale ani tak si na dovolenou určitě nebereš plný kufr serepetiček, které budu navíc v době návratu evidentně nepoužité. Tohle projde pouze, pokud tě nebudou kontrolovat. Ale můžeš to zkusit. Kromě pokuty a případného zabavení ti zase tak moc nehrozí.

@Lucie: Nejspis ti tu nekdo odpovi, ale tenhle web neni o radach, jak obchazet zakony. Mimochodem, slovo “samozrejme” dava tvemu dotazu jednoznacny nadech …

Dobry den,

Chystam se na velke nakupy predevsim kosmetiky na Floride a samozrejme nechci nic po priletu proclit, pokud vse vyndam z krabicek projde mi to?

V

@Franta: děkuji :-)

@Mesi:
Dnes už snad každý výrobce notebooku používá adaptér fungující jak ve 110V/60Hz, tak ve 230V/50Hz síti.
Jediné co zřejmě bude potřeba je přechodka na koncovku do zásuvky, případně nový přívodový kabel k adaptéru (takto to mají třeba 2 Asusy co mám doma)

@Natuse: Predpokladam, ze to vis, ale… Zaruka bude 1 rok + koupe ceskeho adapteru. A pozor na kompatibilitu 110/220.

@Petr:
Za tuhle cenu je seženeš i u nás. Jen jde o to, jaká bude značka rámečku a použitá skla. Když jsem se na to nedávno ptal v optice u mé očařky, tak by jedno sklo vyšlo cca na 4.500,- včetně osazení do mnou přinesených rámečků Ray-Ban. Samozřejmě měli v nabídce i levnější ale i dražší skla. Také jde o to, že zakřivení a usazení skel udělají podle mé hlavy a očí. Takže uvidíš, tak jak máš. V prodávaných hotových dioptrických brýlích je poloha univerzální, takže se může stát, že v některých úhlech uvidíš lehce zkresleně, případně tě z nich bude bolet hlava nebo oči.

@Franta:
Díky Franto za novinky, já nakupoval naposledy loni a to byla ještě těch 100kč.
Před 5 lety při nákupu z USA, balík s knihami normálně přišel poštou, ale bylo na něm ještě nalepené celní vyjádření se složenkou s doplatkem cla+dph asi 600kč.
Po roce už balík nepřišel, ale přišla žádost z pošty o zastupování vůči celnímu úřadu.
A loni jsem na jednom eshopu v USA při nákupu MUSEL zašktrnout zaplacení DPH+CLO přímo během toho nákupu (+ asi 1800,-kč) …na balíčku poté opravdu bylo razítko českého celního úřadu, že CLO+DPH již bylo uhrazené.

@Petr:
Odpověď najdeš v článku. Je tam i odkzat na Celná správu, na jejich kalkulačku, není to úplně jednoduché pro lajka správně vypočítat ani s tímto nástrojem.
Ale CLO není ta hlavní položka, největší sumu navíc bude tvořit DPH.
Počítej tak cca 30% navíc….zkus si tyto brýle raději sehnat v EU.

Zdravím

chtěl bych se zeptat jak je to s vyměřením cla když si objednám sluneční/dioptrické brýle v hodnotě nad 400 USD? P.S. brýle jsou převážně z plastu

@Natuse:
Asi ano. Jen při případné prohlídce bude nový notebook vypadat jinak, než by vypadal starší, který bys s sebou brala.

Dobrý den, chtěla jsem si z USA dovézt notebook zhruba za 400 dolarů. Když ho vybalím z krabice a budu ho mít u sebe v příručním zavazadle, mohu se tím vyhnout placení cla?

@Matěj:
Tohle jsem přehlédl. Já si kdysi posílal kolo z Kalifornie. Specialized Sequoia Expert 2003. Tam lehce přes 1.000,-USD, u nás asi 80.000,- (ale až model 2004). Rozebral jsem ho, vše opatrně zabalil do bublinek a pěny, vyrobil si krabici a poslal. Byl jsem tam osobně, tak to byla výhoda. Balík pak z Polska přivezl kurýr až domů asi za měsíc a půl. Využil jsem Polonez parcel service, byl kousek od domu. Ten stejně jako Shipito i přeposílá. Dobrý je prý i Polamer, ale nevím, jestli přeposílají.

@Matěj: Ahoj Matěji, zkus si ho nechat přeposlat přes Shipito.

@Lukáš@Franta Díky moc kluci.Tak do toho fakt nejdu,koupím rifle raději u nás.

@Lukáš:
Jj, já vím. Ale bude na balíčku “placeno převodem” bez ceny, jako když posíláme firemní poštu nebo tam bude yx,- USD, ale Mace to firma nezapočítá? Pokud tam bude druhá verze, tak si vůbec nedělám iluze o tom, že by to pošta/celnice nezapočítala.

@Jarda:
Ten poplatek už je 192,-, 98,- chtějí “za uskladnění”, kterému se nejde vyhnout, protože dražší balíček jde prostě automaticky na celní poštu. Viz druhý článek zde.

@Lukáš:

Ještě nezapomeN na poplatek poště za zastupování cca 100kč.

Co je to za značku riflí?

@Franta:
Ale vždyť tazatelka píše, že doprava nad $50 je FREE, takže se už nic přičítat nebude, pokud je to pravda.
Nicméně, nevím co by to muselo být za džíny, abych za ně platil cca 2250,-kč, čekal přibližně měsíc, možná kvůli celnímu řízení i víc…to opravdu nejsou k sehnání v ČR či v EU?

Ty články jsou starší, ale nečekám, že se něco změnilo. Maximálně se zvýšila cena toho poplatku.

Děkuji moc

@Maca:
Jestli se nepletu, tak k té ceně je nutno ještě přičíst poštovné.
Tady máš články o té celní poště. Jedendruhý.

@Maca:
Ahoj,
aby se to dobře počítalo 1dolar=25kč
Rifle za 60 dolarů=1500kč
CLO = 12,00 % = 180kč
DPH = 21,00 % = 352,80 – počítá se totiž ze základu již 1680kč
Celkem tedy pošta po tobě bude chtít 532,80,-kč, pošta po tobě bude chtít nejprve zmocnění k zastupování vůči českému celnímu úřadu.

Je to takto celé jednoduché a levné, aby prostě Evropani nakupovali v Evropě :)

Prosím poradil by jste mi někdo?Chci si koupit na americkém echopu rifle a posílají i 
do ČR dopravu nad 50 dolarů mají zdarma.Prosím kolik bych platila clo,když rifle
stojí 60 dolarů.Děkuji za odpověd Marcela

Zdravím,
chtěl bych si pořídit kolo z CA v hodnotě 3000 USD prodejce nemá povolen dovoz do EU, pouze do 100 mil a jen jejich kurýrem nebo osobní odběr. Má s tím někdo nějáke zkušenosti? Existuje nějáká dopravní firma jako UPS, DHL… nebo způsob jak v takovéhle situaci kolo dopravit do EU? Pak už by tu byla pouze poslední možnost udělat si výlet do Californie a kolo si odvést, ale opět, nemám zdání jak si s dopravcem domluvit převoz z místa nákupu či od letiště nebo přímo vzít kolo s sebou do letadla. Jak je to s takhle drahým zbožím v letadlech? Nikdy jsem nikam neletěl a kor do USA, takže za každou radu děkuji.

Nenašla jsem zmínku, že by dováželi i k nám :(

@Lucie*: Jestli ten online obchod zasila i do Evropy (a pokud vezme evropskou kartu), proc si je neobjednat sama a vyhnout se drahemu prevodu penez do USA?

@Lucie*:
Pošta / United States Postal Service – https://www.usps.com/
Kalkulačka – https://postcalc.usps.com/ a tam se pak proklikej podle toho co a jak posíláš.

Díky, ještě bych se ráda zeptala, jestli nevíte, kolik může stát pošta mezi státy v USA? Googlím a googlím, ale neúspěšně.

@Vladana Smrkovská:
Jaké jsou limity je nahoře v článku. Stačí číst.
“Výjimka ze stanovených limitů se uplatňuje u cestujících v letecké dopravě. U nich je zboží osvobozeno od DPH až do výše 430 eur na osobu, u dětí mladších 15 let do 200 eur na osobu. Hranice pro vyměření cla zůstává 150 eur.”
Jaké bude případné clo záleží do jaké kategorie spadá dané zboží.

Také je otázka, co si kdo představuje pod pojmem “mám toho hodně moc”. To může, a asi i bude, vypadat, že to není pro osobní potřebu, ale na kšeft. Pak by mohli jít nějaké limity stranou a mohla by padnout i otázka na povolení k dovozu zboží za účelem jeho dalšího prodeje. Ale ohledně živnostňáků a podnikání to není moje parketa, tak jen tipuji.

V

Prosím o radu, chci z USA letecky (osobně) přepravit flash cards (výukové materiály), cena za kus je nízká, ale mám toho hodně moc. Jsme tu 4 členná rodina, z toho dvě malinké děti. Jaké jsou limity, aby se neplatilo clo a DPH a je to limit na osobu, nebo na rodinu?Případně, jak vysoké clo a DPH se platí? Moc děkuji.

@Lucie*: Ahoj, 145 dolarů je méně než 150 eur. Takže clo platit nebudeš, ale vyměří ti 21% DPH.

Zdravím všechny, chtěla bych si koupit boty z USA. Žiji v ČR, ale kamarádka odjela na pár měsíců do USA, takže bych to koupila přes ni a ona by mi to poslala poštou nebo by možná šlo, aby mi obchod zařídila ona a zadala zrovna adresu mého bydliště. Obchod, ve kterém boty mají, je pouze online. Boty stojí 144,99 dolarů. Peníze jí budu posílat na její americký účet. Nevíte, co vše budu v tomhle případě platit? CLO i DPH? Kolik to tak stojí? Špatně se v tomhle článku orientuji. Děkuji

Nesmí to vypadat. že vezeš půl krámu a ještě na kšeft. Já vždy říkám, že vezu jen pár suvenýrů a nějaká tričky, kalhoty. Nikdy jsem nic neplatil, ani nechtěli vidět kufr. No, možná jsem vždy měl jen kliku.

@Aneta:
Nahoře v článku máš:
Výjimka ze stanovených limitů se uplatňuje u cestujících v letecké dopravě. U nich je zboží osvobozeno od DPH až do výše 430 eur na osobu, u dětí mladších 15 let do 200 eur na osobu. Hranice pro vyměření cla zůstává 150 eur.

To samé najdeš na stránkách celní správy. Takže pokud se těch tvých “maximálně tak 5 kousků” vejde do této sumy, tak neplatíš nic.

@Aneta: Tasticku si klidne nech – ale nenechavej v ni provokativne to zakoupene obleceni :o) Jinak tech tvych 5 kousku projde – sundej visacky a neukladej je “krasne poskladane” z obchodu. Pokud si te ale v Praze vyberou a budou to obleceni povazovat za nove, tak budes platit DPH – jak se tomu vyhnout, ti tu nikdo radit nebude, to je zakon :o)
Ale vseobecne par kousku obleceni neni cilem celniku, protoze se to spatne prokazuje – maji spadeno na drazsi veci.

Ahoj,
povezu si z USA do Čech nějaké to oblečení a samozřejmě nechci platit clo. Myslíte si, že bude problém, když si nechám originál papîrovou taštičku z krámu? Dala bych ji někam mimo, třeba i do příručního zavazadla. Visačky ze všeho otrhám a povezu maximalne tak 5 kousků :-).

@Daniel: Ahoj Danieli, to projde bez problémů. Já si přivezl podobnou nálož Jack Link’s Jerky. :-)

@Daniel:
Do dovozu se počítá vše, ale většinou se vozí ta elektronika nebo hadry. Ty sladkosti bych neřešil, 5kg je docela nálož, ale to by mělo projít mávnutím ruky.

Zdravím. Jsem v Los Angeles má dovolené a uprimne sem milovník sladkosti. Mam nakupeno asi cca 5lg sladkosti na domu. Zajímalo by mě jestli u tady toho se vztanuje clo a dan. Zatím sem jen četl příspěvky o elektronice a oblečení ale o sladkostech nic. Diky

@Martin:
Stačí si pamatovat pomůcku 1-2-4-16
1 litr – alkohol nad 22 % (tvrdej)
2 litry – alkohol pod 22 % (tlamolepy)
4 litry – víno
16 litrů – pivo

Platí buď to nebo to, ne vše najednou. Jde to kombinovat, ale nesmíš překročit limit. 0,5 tvrdého a 2l vína nebo 1l likéru a 8 piv…

Pokud povezeš víc, nepřiznáš to a nepřijdou na to, tak jsi klikař.
Pokud povezeš víc, nepřiznáš to a přijdou na to, tak to zabaví a můžeš dostat i pokutu. Může se stát, že to nezabaví, jen dopočítají clo a dají ti pokutu.
Když to přiznáš, tak doplatíš clo.

Více na stránkách Celní správy

Dobry den, prosím o radu. Trochu se nevyznám v definici možného množství dovezeného alkoholu. Jsem aktuálně v USA kousek od Mexika a měl jsem v plánu dovézt nějaké ty tequily a vina. Tequily mají okolo 40% alkoholu a vina klasicky jako v ČR. Můžete mi prosím uvést příklad, jak to mohu nakombinovat, abych neměl potíže při cestě zpět do ČR? Zároveň prosím o info co se stane / muže stát, když limity překročím. Mate někdo osobní zkušenost?

Moc díky za odpověď.

@Lukáš: Právě že apple má celosvětovou záruku výrobků, takže s případnou opravou/reklamací by neměl být problém.

@Petr Pan:
To je otázka jestli se to ve výsledku vyplatí…v případě výskytu nějaké závady vám to tu v ČR na záruční opravu nepřijmou.
NIcméně proč ne, ale jak píše Petr Novák, měl byste zaplatit daň/clo.

@Petr Pan: Zdravím, nejspíše by to dopadlo tak, jak píšete. Ačkoliv pokud je cena telefonu vyšší než 430 eur, měl byste z přístroje zaplatit daň/clo. :-)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Když si v USA koupím mobilní telefon přesněji Iphone, ještě tam ho vybalím a pošlu si krabičku (čistě prázdnou krabičku s manuálem) poštou do ČR a letecky budu mít telefon u sebe se vším příslušenstvím (sluchátka, nabíječka). Tak žádné CLO ani DPH hradit nebudu ne ? Potom mi přijde krabička poštou a že je cena krabičky menší než 22€ už nějak ukecám.

Ahoj, já posálým z USA pravidelně přes Neopackage.com . přes USPS to většinou u menších balíků vyjde uplně bez cla, pokud deklaruji nízkou hodnotu zásilky. Přes DHL raději jen malé věci bez cla. Občas se vyplatí nekonsolidovat každou malou blbost, ale poslat to zvlášť a mít to bez cla a DPH. Jak kdy.

@Franta: Počítáme s tím, že si připlatíme za kufr, o to ani tak moc nejde. Tak snad nebudeme moc nápadní. Přecejenom jsme v USA byli 3 měsíce a 3 kufry pro 2 lidi snad nejsou zas tak moc :-). Snad. Díky za odpověď.

@Alena:
Nejspíš nebude. Za jeden kufr si asi připlatíte, jestli nemáte lepší letenku. A je možné, že na cílovém letišti se na vás zaměří celníci, až uvidí tu hromadu kufrů. Pak záleží na celkové ceně nákupu a suvenýrů. No a snad to množství “opravdu hodně” nevezmou, jako že to máš na přeprodej.

Ahoj, mám otázku, příští týden se vracíme z USA po tříměsíčním pobytu. Budeme mít 3 kufry do podpalubí, 2 kabinová zavazadla a tašku s notebookem (starý 9 měsíců) a kabelku. Kupovali jsme takové ty běžné věci, oblečení, boty, kabelky, dále nový iPad (už jsme ho tu používali) a takový netradiční suvenýr. Nakoupila jsem si ve slevách spoustu svíček, ale opravdu hodně. Bude s tím nějaký problém?

@Lukáš: Ceny v USA, v kamenných obchodech i v e-shopech, jsou uvedeny bez DPH. DPH se připočítává až při platbě, a to podle státu, ve kterém se obchod nachází. To znamená, že pokud byla při platbě cena totožná s tou, která byla uvedena u zboží na e-shopu, byla bez americké DPH.

@Zuzka:
Tohle jsou běžné suvenýry, to nikam psát nemusíš, Amíkům je to jedno a u nás snad na to ani není formulář. V Praze (teda pokud končíš tam) se tě akorát zeptají, jestli máš něco k proclení. Zajímají je jen dražší věci, mobily, notebooky…

Ahoj, zítra odlétáme z New Yorku. Koupila jsem propisky, pohlednice, jiné suvenýry a čokolády, oplatky bbq sauce, …. . Budu muset vyplnit nějaký formulář? A do jaké ceny se musím vlézt? Moc děkuju za odpověď.

@Lucka: Ahoj Lucko, limit je na osobu. Sloučené kufry nehrají žádnou roli. Ve čtyřech tam limit činí 1 720 eur.

Dobrý den, chápu správně, že letecky smím převézt nové zboží za 430 Eur na osobu (včetně dětí)? Tzn, pokud letíme 4, tak 1720 Euro. Vím, že je to blbost, ale budeme mít pravděpodobně sloučené kufry (pokud se nemýlím, nesmí jeden samostatný mít více než asi 32kg)…jak to řeší potom? Slučují i hodnotu nebo bych musela rozbalit na letišti na celním všechny 4 kufry a přesvědčovat je? Děkuji

@HELENA:
Když uvěří, že je to bazarovka, tak počítám za těch 10k + poštovné.
Když neuvěří, což se v případě otevření balíku může stát (jsou nepoužité), tak +/- podle ceny na trhu.

PS: Možná to nevíš, ale máš zapnutý Caps Lock.

CHCI KOUPIT BRUSLE Z DRUHÉ RUKY Z USA. BRUSLE JSOU ALE NOVÉ NEPOUŽITÉ. PŮVODNÍ CENA BRUSLÍ JE OKOLO 30 TISÍC KORUN. BRUSLE MI PRODAJÍ ZA 10 TISÍC KORUN.
JAK MI BUDE VYMĚRENO CLO ? Z JAKÉ ČÁSTKY ?

DĚKUJI ZA RADU

@Peťa Božek: … a k tomu postovnemu. Jedna se o sluzbu poskytnutou v zahranici, kterou vsak nevyuzijes v zahranici, ale “privazis” si ji do CR.

@Peťa Božek:
Oni to třeba vidí jako něco cenného s velkou sběratelskou hodnotou. A co si budeme povídat, je spousta lidí, co se je snaží oblafnout, že v balíku není nic cenného a je to dárek. Takže raději podezírají každého. Tobě to kamarád potvrdí a snad bude klid, někomu jinému ne a tomu to naúčtují podle jejich odhadu.

P

ja tomu postupu rozumim…to co po me chteji mi ale nedava smysl, ted budu do 24.4. nahanet znameho s cestnym prohlasenim abych dolozil tem tydyytuum ze obnosena brankarska helma a triko St.Louis asi tezko bude obchodni artikl a ze jsem za nej nic neplatil. Je to cele fraska.

@Peťa Božek:
Něco podobného tu nedávno řešila Gabriela . Bohužel nenapsala, jak to dopadlo.
Jak postupovat, máš asi v tom oznámení. Buď do Prahy na poštu nebo dát poště plnou moc. V případě pochybností to celníci můžou otevřít.
Kdysi se do ceny započítávalo poštovné pouze, když to bylo expres, jako služba navíc, standardní poštovné se nepočítalo. Jestli to vymýšlí naši nebo Brusel, netuším.

P

dneska jsem zjistil ze mi visi v Praze v celnim sklade dve zasilky, zajimala by me hlavne jedna a to darek od kamarada z USA…chteji po me hodnotu veci a jejich soupis, ikdyz netusim co vse mi tam kamarad poslal. Kazdopadne se jedna o pouzite veci povahy suvenyru hokejoveho klubu St.Louis Blues…zrejme prilba, stary dres a par hokejovych karet. Nechapu proc se do celkove hodnoty zbozi zapocitava i postovne, ktere je v tomto pripade vyssi nez cela hodnota veci v baliku? Postovne cini 56 dollaru..Nechapu smysl tehle stupidni upravy zakona. Kolik muze cinit v tomto pripade clo?Kdyz s postovnym treba celkova hodnota cini 96 dollaru?
Diky predem za odpovedi.

Dobrý den,

potřeboval bych najít dopravce, který by uměl převézt větší množství mražených polotovarů
Z Marina del Rey v Americe. (Popřípadě Kanady) Minimálně 50kg a více.
Nevěděl by někdo ?

Radim 774 861 111

Předem děkuji za jakékoliv rady ..

@Halina: Také v Rakousku platí osvobození pro dovoz zboží u cestujících v letecké dopravě, hranice je stejná jako v ČR, 430 eur na osobu. Dělají se namátkové kontroly.

Jak je to s proclením případně DPH když poletíme z Vídně a zpět opět do Vídně?

@Jan: Dobrý den, Honzo, pokud si je přivezete letecky, tak je limit 430 eur. Nebudete tak platit nic. :-)

Dobrý den.Chystám se návštěvu San Franciska a okolí.Jako vášnivý sběratel hokejových karet,bych rád zakoupil v USA několik balíčků nebo boxů těchto karet.Mám v plánu za ně utratit cca 200 – 300 dolarů.Otázka je – co všechno budu muset zaplatit za cla a daně?
Děkuji za odpovědi

@Monka:
On to byl standartní US obchod s kamenou prodejnou, jen prodávají zboží i přes Ebay.
Cena zboží byla stejná jak na stránkách obchodu, tak na stránkách Ebay…čili si myslím, že VAT v ceně započítaná byla.

@Lukáš:
Jen se zeptam, pokud by to byl standardni obchod, ne eBay, odectou od ceny jejich VAT? Nebo zaplatim US dan a jeste nasi a clo?

@Lukáš: Zajímavé, díky za informaci! :-)

@Luky: @Petr Novák:

Nene, mohu potvrdit že to takto funguje. US obchody se mohou zaregistrovat pro prodej do EU a zákazník pak při JEDNÉ jediné platbě zaplatí i všechny tyto poplatky…ty jsou samostatně viditelné.

Už jsem takto přes EBAY od několika obchodníků úspěšně nakoupil dražší položky.

@Luky: Zdravím Luky, moc se mi tomu nechce věřit. Spíš bych čekal, že se nákupním košíku sice zobrazí DPH a případné clo, ale zaplatit ho bude nutné zvlášť.

Dobrý den, chtěla bych si objednat z USA e-shopu oblečení pro miminko. Na e-shopu v podmínkách píšou, že dodávají i do čR a k objednávce připočítávají i DPH a clo. Deklarují, že žádné další náklady s nákupem už nebudou spojené. Cituji: “Shipping is calculated based on your shipping location, the number of units, and the weight of your order. Taxes and duties are set by the destination country and determined by the products included in your order. You will be presented with all of these costs at checkout. Guaranteed. No additional charges will be applied to your order.” Bude mi znova v čR DPH a clo vyměřeno? Děkuji za odpověď.

M

@Lucie: Ahoj, z mé vlastní zkušenosti, když neví, že jsem si to tam koupil, tak nemají co clít, takže elektroniku jsem měl vybalenou a byl jsem v pohodě…ale vím, že pár, co letěl s námi si vše nechal v původních obalech v kufru a těm to vzali. Kufr 100% žádné clo ani dph, na ty umělecké předměty nemám páru, jak se budou tvářit, ale jestli to vyrábíš a můžeš doložit, tak v čem by měl být problém a to nářadí bych tedy buď vybalil nebo aspoň ať to vypadá, že je to používané. To je můj pohled podle vlastní zkušenosti, ale expert nejsem. Martin

@Keneth Barson:
Někde se to řeší převoz hromady foto vybavení za desetitisíce. Prý stačí zastavit se na letišti u celníků a vyplnit nějaký formulář. Zabere to trochu času, tak to chce časovou rezervu. Ale u notebooku by neměl být problém.

@Keneth Barson: Ahoj,
řekl bych, že obavy jsou zbytečné. To bys musel notebook vézt v originální krabici, pak by to bylo podezřelé.

K

Dobrý den. Mám pár týdnů starý notebook a ultrabook, které vypadají jako a víceméně jsou jako nové. Budu si je brát s sebou do USA na pracovní cestu. A samozřejmě si s sebou beru i příslušenství, jako nabíječky, redukce apod. Chtěl bych se zeptat, jak dokážu při cestě zpět, že jsou moje a nebyly koupeny v USA, nerad bych platil CLO a DPH. Musím s sebou mít doklad o koupi?

A dále bych se chtěl zeptat. Dejme tomu, že někdo letí do USA a rozbije se mu tam notebook bez možnosti opravy. Koupí si tedy nový a starý vyhodí. Logicky bude muset zaplatit DPH a CLO. Je nějaký způsob, jak postupovat, aby nemusel platit. Stejná situace by mohla nastat i pokud by měl, třeba jako já, nové zařízení a nikdo nechce znovu platit daň u něčeho, co již jednou zaplatil. Děkuji za odpověď.

@Robert: Ne, můžete maximálně tak zrušit objednávku. Za to si nejspíše vysloužíte negativní recenzi od prodávajícího.

Koupil jsem na Ebay (USA – Florida) zachodove prkynko, cena 621,11 + 94,49 chteji za dopravu a ebay jeste informuje, ze 204,75 USD bude dan a clo. Můzu to nějak snížit, vyhnout se? Jako 300 USD je moc, to uz tam snad pojedu sam a dam si to do kufru. Nebo v E-bay nezaplatim?

@Gabriela Ponechalová: Gabrielo, pokud nesouhlasíte s celním dluhem, musíte doložit nejen cenu poštovného, ale zejména cenu samotného zboží. Mohl by pomoct i výpis z karty/účtu, pokud je na něm alespoň trochu patrné, že se jedná o koupi náramku.

@Gabriela Ponechalová:
Nejenom, že si mohou balík prohlédnout rentgenem…ale mají právo ho i rozbalit a danou věc nacenit.
Podle DPH+CLA 1720,-kč co píšeš, odhadli ten stříbrný náramek na cca 9000,-kč

Chtělo by to doklad o koupi a jít s tím na ně.

@Gabriela Ponechalová:
Zkusil bych se zeptat přímo na poště nebo na celnici.

Informace na webu České pošty

Na “celní poště” mají rentgen/scanner a balík si mohou prohlédnou, pokud pojmou nějaké podezření nebo je něco nejasného, tak ho klidně otevřou. Uvedená cena pro ně není směrodatná. Lidé chtějí ušetřit, tak uvádějí cenu nižší. K ceně zboží se připočte cena poštovného. Je možné, že usoudili, že náramek byl dražší.

G

Dobrý den,

přítel mi z Ameriky poslal stříbrný náramek (hodnota na balíků uvedena 50 dollarů, označeno jako dárek) poštovné bylo 68 dollarů. Bohužel účtenku od náramku nemá, protože jsme nikdy problém s celním úřadem neměli… Předběžný celní dluh mi byl stanoven na 1720. Přitom to je drazší než vůbec původní cena náramku. Pokud doložím cenu poštovného bude platit pouze DPH? nebo jak se v takovém případě postupuje. Děkuji

@Jana84: Celni sprava po tobe nebude chtit “vylupne”, ale dan. Dan platis pri kazdem svem nakupu. Jelikoz jsi pri svem nakupu ze sveho obyvaku v CR nezaplatila dan, protoze zbozi bylo v te dobe mimo uzemi CR, tak ji doplatis dodatecne ve chvili, kdy se zbozi objevi na uzemi CR. Celkem logicke. Vzhledem k tomu, ze jsi zbozi zakoupila v jine zemi, tato zeme si samozrejme take narokuje dan, kterou jsi zaplatila pri nakupu. Tomu se lze vyhnout prohlasenim o vyvozu zbozi ze zeme bez jeho pouziti v zemi nakupu a nebo nakupem v ramci EU, kde naopak neplatis ceskou dan.

Zdravím… koupila jsem manželovi na amazonu limitovany box rockové skupiny k ježišku… blondýna jsem si nic nepřečetla a balik zabavili celníci:(
A chtějí výlupné! Paní na telefonu nevěděla kolik bude clo… je to tedy CD nosič za 189$ plus pošta… dohromady 205$ to fakt budu platit 21%daň a 10%clo?? A náhodou… když to nevemu… a vrátí to amazonu…. amazon by mi měl vrátit penize bez pošty… když jsem box sháněla v ČR tak mi všude odpovídali, že do ČR nebude dovážen. A samozřejmě je najednou v nabídce za 4500,-!! Jsem fakt naštvaná …. diky za radu…

@Mmm:
Pokud US shop opravdu neposílá na CZ adresu, elegantnější řešení jsou různé forwardovací firmy jako třeba Shipito – https://www.shipito.com/en/
Ve zkratce, objednáš na “svou” novou US adresu, jakmile jim balík dorazí, přepošlou ho na tvojí libovolnou adresu téměř kdekoliv po světě.

@Mmm: Zkus se podivat na techto strankach. Spolecnost vlastni Cech a uz peknych par let tu funguje. https://www.shipito.com/cs/

Dobrý den, prosím o radu, ráda bych si nechala zaslat něco z USA. Díky hodnotě zásilky budu platit DPH ale clu se vyhnu. Problém je v tom, že e-shop nezasílá na adresy v ČR. Napadlo mě to vyřešit tak, že bych si to nechala zaslat na mé jméno na poštu v Polsku jako Poste Restante. Jak je to ale v takovém případě s vymáháním DPH? Stačí, když na pobočce při převzetí doplatím stanovenou částku? A nebo to je jako klasické celní řízení, kde nejdříve zasílají nějaké dokumenty a já pak prokazuji původ či hodnotu zboží a navíc zaplatím částku za celní řízení? Kam by mi to v takovém případě zaslali, když by jediná uvedená adresa byla právě pobočky pošty v Polsku? Konkrétně by šlo o zásilku kosmetiky pro osobní účely, s pravdivě uvedenou cenou a předpokládám, že i s fakturou. Mockrát děkuji

@Milan:
Samozřejmě.

@Mesi:
Děkuji moc za odpověď, trochu jsem si oddychla, že by to nemuselo být až tak hrozné:-)

Dobrý den, chci si objednat z USA 5 kartonů cigaret, cena včetně poštovného a balného činí 115€, budu platit clo a DPH? Děkuji

@Lucie: Kufru si v Praze s nejvetsi pravdepodobnosti vubec nevsimnou. Naradi je predpokladam diky vasi praci pouzite a bude to na nem videt. Byl bych v klidu a pokud vas preci jen zastavi a poznaji, ze naradi je nove, tak pocitejte s nejakykmi penezi (DPH, pripadne clo). Tabasco a doutniky je zajimat nebudou. Keramika – vas vlastni vyrobek – netusim, ale jsou tu taci, kteri to vyhledaji (klobouk dolu).

Ahoj mám dotaz, jsem v USA v Louisianě na delším pobytu v rámci studijní cesty- jsem sochařka a designérka. A chtěla bych si zpátky, přivést keramiku na které zde v rámci své cesty pracuji a poté sbírku japonských spojů, kterýma se zabývám a potřebuji pro další výzkum v Čechách. Už teď předpokládám, že si budu muset koupit ještě jednou zavazadlo a tedka dotaz je.
Budu muset proclít i zavazadlo další, které mám v plánu si koupit předpokládám samsonite a nebo něco podobného.
K tomu jsem si zde již koupila sadu nářadí makita, kterou používám pro mou práci a protože jsem s ní spokojená chtěla bych si ji přivést domů, cena byla 399 USD.
Pak už přivezu jen pár drobností jako tabasco, pač to je v Louisaně vyjímečné a tři doutníky z NO pro přítele.
Poletím se společností DELTA z Baton Rouge, Atlanta, Paris, Praha.
zavazdlo do 32 kg a dvě na palubě.
Mám dotaz na to clo a dan

@kukajda: Je to tak, jak píše Lukáš. Chrání se tím čeští, potažmo evropští obchodníci. Někteří se systém pokoušeli obcházet tak, že balík označovali jako dárek. Proto došlo ke změně.

Poštovné a DPH jsou dvě naprosto rozdílné věci. Když si objednáte zboží z Alzy, tak jim také nemůžete říct, že DPH platit nebudete, když už platíte poštovné. Nebo říct jim to můžete, ale asi by se vám vysmáli. :-)

@kukajda:
Žádná zlodějna to není, EU, potažmo ČR, se tak brání jiným trhům, kde platí jiné daně a zákony.
Přemýšlejte a musí Vám být jasné, že jako “dárek” mi může po domluvě označit kterýkoliv americký prodejce, abychom se vyhli právě DPH a CLU.
V USA jsou obecně nižší daně na prodej než u nás a také díky 1 leté záruce mohou být předměty levnější než u nás…hlavně u elektroniky je toto vidět.
Ten samý notebook který jsem si v ČR koupil nejlevněji za 40k, by byl v USA za 28k.

Zdravím. každý rok řešíme s Celním úřadem v Praze vánoční balík od rodičů mého manžela, který je Američan dlouhodobě žijící v ČR. Je to až nehoráznost, že za dárky, které nám posílá jeho rodina k Vánocům musíme zaplatil DPH. Vůbec netuším, jak to oni vlastně počítají. Paní z celnice mi to přepočítávala, až když jsem ji zaslala dotaz, zda mi může vysvětlit podrobněji jak došla k částce, kterou mi vyměřili, tak mi napsala, že se zmýlila a rázem to bylo o 600 korun méně. Od 1.5.2016 se počítá DPH i z poštovného, což je další zlodějina. Pokud rodina v USA zaplatí za poštovné, tak jak můžou si ještě tady účtovat z toho DPH???? Tohle je zlodějina prví třídy. V USA nic takového neexistuje, když posíláte balík tam, jen Vás opět natáhnou tady za poštovné.

@Mila VF: Dobrý den, může to trvat den, ale přes Vánoce mi tam balíček ležel necelý měsíc (!). Moc odhadnout se to nedá. :-)

Dobry den,jak dlouho asi trva vymereni DPh a nasledne doruceni oznameni o balicku na poste ode dne doruceni do CR (z USA). Mam neco objednaneho a je to nyni 10 prac.dni = predpokladana doba doruceni do CR. Nemuzu se dockat :-).

@Ondřej Špaček: Dobrý den, Ondřeji, rozdělení zásilek na několik balíčků je dobrý způsob, jak se legálně vyhnout placení DPH.

O

Dobrý den, jsem teď na základně v Afghánistánu a chtěl bych přítelkyni poslat nějaký dárek. Jsou to nějaké kabelky, boty a oblečení v celkové hodnotě asi 150 dolarů. O ty daně mi ani tak nejde, spíš se chci vyhnout tomu aby musela řešit něco s celním úřadem a došlo jí to rovnou domů. Je lepší to rozdělit třeba do dvou balíků ať je ta hodnota skutečně malá a nikdo to na celnici neřeší? Děkuji za odpověď.

@Tomáš: Nelze to uhrát. Pokud má celní správa podezření, že popis neodpovídá skutečnému obsahu, má právo zásilku otevřít a sama stanovit celní hodnotu zboží, popř. si vyžádat další informace.

Dobrý den, mám dotaz ohledně žvýkacího tabáku v malém množství (5 – 10 “puků”).

Jaké číhají problémy na celní správě nebo, jaké jsou fakta o tomto produktu v ČR.

Popřípadě jde to uhrát, jak jsem již četl na dárek, kdy je cena žvýkacího tabáku pod 45€ a prodávající napíše na balík “gift” osvobozena od všech poplatků?

Děkuji za odpověď.

@Jorck Cherry: Stačí hledat na eBayi. Otázka je, jestli se to vyplatí vzhledem k vysokému poštovnému.

Zdravim chci si koupit pravou
americkou plechovou popelnici do
pokoje na špinavé prádlo ale nějak se mi nedaří ji najít….existuje možnost ji objednat z Ameriky
.. Děkuji

Ohledně toho vybaleného zboží z krabice – rozhodně bych netvrdil, že tento trik neprojde. U zmíněné elektroniky asi ne, protože je to skutečně podezřelé množství, nicméně pokud si v USA nakoupíte např. oblečení a ze všeho strháte veškeré visačky, přijde mi nereálné, aby to celní kontrolou neprošlo. Neni vůbec žádný způsob, kterým by vám kdokoliv dokázal, že jste ty věci koupili zrovna během této návštěvy USA. Nebo se pletu?

@Hynek: Dobrý den, investiční zlato je osvobozeno od DPH a od cla.

Dobrý den,
uvažuji o koupi zlaté investiční mince z e-shopu v USA a zaslání na adresu v ČR. Budu muset platit clo?

Děkuji

@Daniel: Stačí si přečíst článek, je to tam vysvětleno. :( Pokud si ho necháte poslat pošlou, tak DPH 21 %, clo tam není.

Dobrý den,
rád bych si koupil přes kamaráda v USA telefon Google Pixel XL, jelikož je tam o dost levnější. Chtěl bych si ho nechat poslat tak mě zajímá, kolik by stáli všechny poplatky.

Díky!!

@Martin: Aniž by to bylo trestné? Ne.

@Petr Novák:

Dají se nějak reálně převézt z USA dva drony? (malé skládací drony, složené mají cca. 10x10x20cm) ale každý stojí 1000dolarů, aniž bych platil clo+dph?

@Matouš: Ahoj Matouši, zajímavé informace k možnosti obejít placení daně a cla najdeš na této stránce. ;-)

Ahoj všem!

Nejprve chci říct, že zatím nemám žádné zkušenosti s dovozem věcí do EU ze zemí mimo EU ale už přichází situace kdy na to došlo. Potřebuji poradit jak se vyhnout CLU a DPH v tomto případě – Chci si pořídit elektroniku kon. notebook za cca 45 000 v kč (notebook se v EU neprodává zn. Razer). Rozumím dobře tomu, že by nebylo vůbec dobré si jej nechat rovnou poslat přímo od prodejce a tak mám třetí osobu, které bych to poslal v US a pak přes osobu mně do ČR, bohužel není rodinný příslušník a tak nevím jestli by to nezhoršilo situaci v případě nějakých oklik. Pochopil jsem, že se do balení může přidávat i prohlášení, zároveň není dobré mít jej v originálním balení ale víc už nejsem moudrý. Existuje nějaká možnost? (označit elektroniku za nefunkční, prohlášení, dárek, jiný obal atd.)

Budu rád za jakoukoliv odpověd. Díky!

@Ondra: Ondro, buď úplně v klidu. Nic vyplňovat nemusíš, zjednodušeně řečeno vystoupíš z letadla, čapneš kufr a projdeš branou “nic k proclení”.

Pokud si tě vyberou na namátkovou kontrolu, tak jim ukážeš, co máš. Pokud nebudeš mít účtenku, nebo nebude na zboží cenovka, můžeš jim v případě pochybností ceny doložit třeba výpisem z internetového bankovnictví (na telefonu).

Ale nemusíš mít strach. Něco jiného by bylo, když by sis v USA koupil dva nové telefony, tablet, notebook a dron.

@Petr Novák:

Děkuji za odpověď, stále mi ale není jasné, jestli mám vyplňovat formulář jestli mám něco k proclení nebo nemám. Máme několik drobnosti (brčko s verlibou, sladkosti, ponožky atp.) jejchž cena nepřesáhla 430eur ani náhodou. Nevím však, jestli tyto věci mám uvádět ve formuláři, jestli formulář mám vůbec vyplňovat nebo ne. Sem z toho zmatený. Dále jestli berou vpotaz cenovku, nebo jestli mají vlastní zařazení – (koupili sme 2 kabelky v outletu, každá za cca 25usd a 2 boty za podobnou cenu. Ale jsou to značkové věci, které u nás mají 3x větší cenu). Sladkosti jsou vetši balení, ale v ceně 2 usd za kus. V ČR je tato velikost blení mnohem dražší :/ ALE eletroniku nevezeme, ani hodnotnější věci. Z pročítáním celních zákonů nejsme vůbec moudří, limity na vyměření cla a dph nepřesahujeme, ale v praxi stejně nevíme, co máme na letišti dělat.. :)

Ahoj Ondro,
vzhledem k tomu, že u cestujících v letecké dopravě platí osvobození do částky 430 eur za osobu, tak bych tam cenovky nechal a nesnažil se něco maskovat. :-)

Dobrý den,

právě jsem s přítelkyní v USA a za týden se vracíme do ČR. Přítelkyně si zakoupila asi 3 kabelky, každá s cenou kolem 25USD. Jak je to u vyměření DPH a cla? Vyměřuje se to za jednotlivou kabelku nebo jako částka za všechny dohromady? Popřípadě podle čeho určí cenu kabelek, když už od nich nemáme účtenky. Přemýšlíme, jestli cenovky odstřihnout, nebo nějakou kabelku přiznat. Co byste nám doporučili? Díky Ondřej :)

@MK:
4 (čtyři) příspěvky nad tebou se Filip ptá na něco podobného.

Jak je to s DPH při nákupu z US (Amazon) pokud jsem plátce DPH?
Chci koupit PC – tablet pro práci. Jako plátce DPH mi sice clo a DPH vyměří, ale zároveň mám nárok na odpočet, tudíž platím jen CLO..?

@Lubod: Přečetl jste si článek? :-( Z hodinek zaplatíte 21 % DPH.

Dobrý den,kolik zaplatím clo a DPH za hodinky které stojo v USA 6000 dolarů.Dík

@Z.:

Takže mít už na faktuře z Amazonu správně podchycenou právnickou osobu a VAT ID a zbytek v ČR už by neměl být problém? Šlo mi spíše o ty dokumenty vytvořené na DPH u nás, na nárokování a hlavně papírování těch pár procent na US DPH asi nemám nervy… :)

Díky!

@Filip: Vše začíná při nákupu: právnická či fyzická osoba. Pak je to sled standardních úkonů a dokumentů s iči a diči.

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemá zkušenost s odpočtem DPH u doměřeného DPH u položky zakoupené v US. Jako plátce bych si chtěl z US Amazonu koupit položku za cca $130 a doměřené DPH si potom u nás odečíst. Jak vypadá dokument, který z pošty obdržím, má nějaký formální formát, který lze pouze dát poté do účetnictví?

Díky za pomoc!

@Věra: Zdravím Věro, ten limit 150 dolarů platí v případě, kdy vám zboží přijde poštou. Jestliže si přivezete dárek s sebou v letadle, uplatňuje se limit 430 eur.

@Pavlína: @sarka: @Petr Novák:
A co znamená, že hranice pro vyměření cla zůstává 150 euro?

Dostala jsem totiž dárek, který 150 euro přesahuje, a povezu ho letadlem z USA domů. Budu z něj muset platit clo?

Děkuji za odpověď

@Hanka P.: DPH je 21 %, stejně, jako když díly koupíte v tuzemsku. U těch dílů do auta záleží, o co konkrétně se jedná. Clo je obvykle v nižších jednotkách procent, mrkněte sem.

Dobrý den,
chci si z USA objednat balík s díly do auta. hodnota i s poštovným cca 580 USD. 80 USD poštovné. bohužel nikdo v čr toto zboží nemá. jak vysoké je clo a dph u mechanických automobilových dílů? děkuji

@A Suchankova: Nahoře máte infografiku – budete doplácet DPH ve výši 21 %.

A

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mi naúčtují když si chci objednat z Ameriky oblečení v hodnotě 155 $ + 20-35$ poštovné (na stránkách není výše poštovného přesněji určena), děkuji za odpověď

Dobrý den, Vladimíre,

je to tak, výjimka se ale vztahuje pouze na případy, kdy např. letíte do USA na dovolenou a tam si nakoupíte suvenýry. Ty jsou osvobozeny od daně a cla až do 430 eur.

Pokud byste si je nechal poslat poštou, clo a daň zaplatíte.

@Petr Novák: Dobry den Petre, v horni casti stranky mate informaci, ze do 430 EUR je letecky dovazene zbozi pouze osvobozeno od DPH, ale clo ze je nutne zaplatit od 150 EUR vyse:

“Výjimka ze stanovených limitů se uplatňuje u cestujících v letecké dopravě. U nich je zboží osvobozeno od DPH až do výše 430 eur na osobu, u dětí mladších 15 let do 200 eur na osobu. Hranice pro vyměření cla zůstává 150 eur.”

Jak to tedy je? Do 430 EUR se nemusi platit clo ani DPH?

Diky za info, Vladimir.

@Marek: Ahoj Marku, ze zákona jsi osvobozen od placení daně a cla, když si letecky přivezeš suvenýry v hodnotě do 430 eur. Píšeš, že nový dron stojí 700 dolarů, u rok starého přístroje cena kvůli opotřebení klesla. Myslím, že jeho hodnota klesla pod zmiňovaných 430 eur.

V září letím na Floridu na měsíc ke známým.
Až se budu vracet chci si od nich vzít dron (kvadrokoptéru) který je asi rok starý a nový stál 700 USD.(oni si budou kupovat nový). Vzhledem k tomu že jde o dárek a ještě k tomu použitý jak to mám udělat při převozu do ČR abych se vyhnul placení DPH a CLA?
Dík za info.

@Markéta: Záleží na ceně, bez proclení je možné letecky dovézt až 430 eur na osobu.

Dobrý den, bratr letí na Floridu a chtěla bych od něj přivézt Iphone. Je možné obejít clo?
Předem děkuji za odpověď.

@alesja: Ahoj, myslím, že se ještě vejdete do limitu. U cestujících v letecké dopravě je limit stanoven na 430 eur za osobu. Do této částky nic proclívat nemusíte.

@alesja:
Můžou to proclít. Otázka je, jestli se budou ptát nebo dokonce udělají prohlídku zavazadel.

Dobry den, cestujeme zajtra z USA domov, letime cez Londyn do Viedne. Nakupili sme tu dost veci, par penazeniek, kabeliek, atd (Michael Kors, DKNY, Hollister, Guess, Victoria Secret atd..). Moze to mat hodnotu vyse 1000$.
Chcem sa opytat ci mi na to mozu dat clo ak su to vsetko len darceky? Dakujem pekne za odpoved

@veronika kolarova: Verčo, úplně na začátku je obrázek, na kterém je to vysvětleno. 35 dolarů = 30,80 eur a to je víc než 22 eur, takže zaplatíš jen DPH. Clo platit nebudeš.

v

pokud is objednam vec z Philip a ta vec stoji 35 Dollaru, budu platit nejake clo nebo poplatky ?

@JirkaC:
1) To je otázka spíše pro konkrétní leteckou společnost, jaké mají podmínky pro přepravu nestandardních/nadměrných zavazadel. Lze si i koupit klasickou letenku pro kytaru, a ta pak bude “sedět” vedle tebe. Záleží i na letadle. Dvakrát se mi stalo, že můj palubní kufr ze zaoceánského letu byl po přestupu na letadlo po Evropě “velký”. Jednou (ČSA, Boeing 737) si ho nechali letušky u sebe v přední části letadla, podruhé (KLM, Fockker 70) mi ho opatřili visačkou a šoupli ho do podpalubí. Také je třeba si uvědomit, že standardně je povoleno pouze jedno palubní zavazadlo. Takže by nemělo být možné mít kufr, batůžek a laptop. Někde to ale tolerují

2) Pokud budou chtít, tak ano. V případě odbavovaného zavazadla, bude v záznamech. Pokud bude jako palubní, tak by mohli být aktivní a podívat se na kamerový záznam, ale to spíše teoretizuji.

Srdečně zdravím a mám specifický dotaz: V USA si koupím hudební nástroj, konkrétně kytaru a řekněme, že v pevném obalu (tvrďáku) – tedy nástroj+futrál. 1. Jak mám nástroj přepravovat? Jako běžně odbavované zavazadlo? Nebo existuje možnost přepravy na palubě, ač kytarový futrál samozřejmě neodpovídá rozměrům palubního (příručního) zavazadla? 2. půjde-li o nástroj starší, bazarový, má případná celní kontrola šanci mi dokázat, že jsem nástroj koupil v USA pokud budu trvrdit že je můj a že jsem si jej tam již přivezl z ČR (koupit dnes kytaru US provenience v ČR je naprosto běžné), jelikož jsem náruživý hudebník (např.) a potřebuji pravidelně cvičit…? Tedy ekvivalent toho, jako když si do USA a následně zpět povezu třeba mobil, noťas, foťák… (bez krabice a účtenky…) ? Díky za odpověď!

@stinky man: Pro cenné hudební nástroje je možnost zakoupení letenky a poté umístění na místo u okénka (to kvůli případné nouzové evakuaci, abys nepřeskakoval nástroj).
Standardně se takto vozí čela, violončela a kontrabasy, popř. cenná kytara. Jestli si troufáš na 2 kytary, tak to asi celníkům na Ruzyni neujde.

@stinky man:
Pokud si ty kytary neukradl, tak do vězení nepůjdeš.
Jak je to s přepravou kytar se zeptej přímo u letecké společnosti, se kterou poletíš. Předpokládám, že to vezmou jako nadměrné zavazadlo (ten futrál je asi větší než kufr) s příslušným poplatkem (50-100,-USD). Nejsem si jist, že ti je povolí na palubu, není tam moc skladovacího místa.
Při odletu jim bude jedno, odkud kytary jsou, to až v Praze celníci se zeptají. Asi poznají, že ty kytary nejsou starší a hrané.

Snad nedopadneš takhle youtube.com/watch?v=5YGc4zOqozo

Zdravím, kupuji si zde v Miami dvě kytary a beru si je domů. Jsou to křehké kousky a proto si je chci vzít do letadla a nikoli do zavazadlového prostoru. Kdo a jak mě bude prudit, případně kolik mě to bude stát navíc? Chci na letišti říct, že jsem si je přivezl už z ČR. Půjdu za to do vězení? Díky za seriózní odpověď na poměrně neformální znění otázky. Děkuji”)

Dobrý den,

V létě bych si chtěl koupit v USA Mac book air, jelikož jedu na work and travel.. Můj ultrabook asi do té doby doslouzi, takže bych ho tam asi nechal, ať nedělají problémy. Vyplatí se to kvůli clu a mezinárodní záruce?

Díky,

Petr

@Štěpán:
Oni tam celé dny nedělají nic jiného, než že kontrolují balíky. Podle mě je jedno, co napíše kámoš do průvodky. A asi to neovlivní ani, když to pošle bez obalu, nabíječky a dalšího příslušenství.

@Franta:

Díky moc.
Napadlo mě ještě napsat do balíku, že tam opravdu telefon je, ale ne specificky iPhone a ne za cenu 500$.

@Štěpánm:
Jak to je u jiných zásilkových služeb, nevím, ale centrála České pošty pro příjem zásilek ze zahraniční má “vlastní celnici” se scanerem/rentgenem. Takže vidí do balíku a mohou porovnat, co je psáno a co je zabaleno. Podle toho pak postupují. Celníci mohou balík i rozbalit a celní řízení udělat podle skutečného obsahu.
Takže může ti ti to projít a nemusí.

Když zkusíš Google, tak určitě něco najdeš. Někde je i diskuse, jak to na poště chodí ohledně balíků ze zahraničí, jak na celní řízení a tak.

Zdarec, mám dotaz ohledně zaslání balíku od soukromé osoby.
Mám v US (Indiana) kontakt, který mi každoročně posílá balíček na velikonoce. Napadlo mě, že bych na apple.com koupil iphone, odeslal k němu domů a on mi to do balíčku přihodil s tím, že by se o tom na poště nezmínil a jako vždy uvedl, že se jedná o dárkový balík, kde jsou drobnosti v hodnotě třeba do cca 50$.

Otázka – zjistí na celnici, že tam je fungl nový iPhone, balík rozbalí a budou požadovat clo?

Díky!

Zdravím, chtěl bych se zeptat jak je to s clem a DPH když by jsem chtěl z Ameriky kupovat nějaké zboží a v ČR ho prodávat, jak vysoké je clo a DPH, popřípadě, jak si to můžu sám vypočítat, díky za jakoukoli radu.

@sarka:
Jestli na to máš od právníka papír, tak asi všechno. Amíci snad prudit nebudou, když je to dědectví a pokud máš zaplacené případné daně a poplatky. Co na to ale naši celníci, nevím.

Prosim o radu, potrebuju vyvezt z USA zlato po me zesnule tete. Je ho docela dost…prsteny , retizky naramky atd… Neco dam pro odletu na krk ale stejne jeste zbyva. Nechce se mi to tady nechavat nikdo jiny uz tu nezije. Kolik muzu vyvezt ? Diky

@Nikol: Ahoj, doplatíš DPH 21 % – tedy 189 Kč.

Dobrý den,
chci si objednat plavky z USA, cena je cca 900,- v českých korunách bez poštovného (cena poštovného 15USD). Co všechno budu muset platit ?

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, když mám objednané zboží kolem 140Euro, budu ještě něco platit u nás? popř. když budu něco platiti něco, oni se mi sami ozvou…

Děkuju za odpověd

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat chci si objednat z amerických stránek kabelku 67 dolarů a peněženku 30 dolarů a bude mi to poslané, jako dárek…prosím kolik se tu platí DPH??Objednávám poprvé, tak vůbec nevím jak se to počítá moc děkuji za odpověď Iveta

@Jindřich:
Od cla, DPH a SPD se dále osvobodí zboží (dovážené cestujícími):
a) celkem 1 litr alkoholu a alkoholických nápojů o obsahu vyšším než 22 % obj. nebo nedenaturovaného lihu o obsahu nejméně 80 % obj.,
b) celkem 2 litry alkoholu a alkoholických nápojů o obsahu alkoholu nejvýše 22 % obj.
Každé množství v písm. a) a písm. b) představuje 100 % celkového povoleného množství – tzn. nelze povolit současně vše, je možno poměr výrobků kombinovat tak, aby součet nepřekročil 100 %.
Například: kombinace 0,5 litru lihovin a 1 litr meziproduktů o obsahu do 22 % obj.
c) celkem 4 litry tichého vína a 16 litrů piva.

Takže 2l bez cla, DPH a SPD a 98l s. Otázkou je, jak to bude pokud usoudí, že to nemáš pro osobní potřebu, ale na obchod. Jestli nebudou chtít živnosťák a nějaké povolení na obchod s alkoholem.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak to je z dovozem alkoholu ve vetším množstvi, když v jedné lahvy je obsaženo 20% alkoholu. Např. 100 kusu flašek a více. Děkuji za odpověd

Zdravím Vás, chci se jen zeptat, jestli někdo nemáte podobné zkušenosti jako mám já z mého pobytu v USA. Koncem srpna 2000 jsme spolu s mojí manželkou jeli za kamarádem do USA, po půl roce jsme zažádali o prodloužení pobytu, které nám bylo uděleno na další 6 měsíců cca do 29.8.2001. Poté jsme to zkoušeli ještě jednou prodloužit a tak jak jsme očekávali, tak nám poslali otázky ” Request for Evidence ” na které jsme měli odpovědět do 28. ledna 2002, to jsme učinili a zpět poslali hned 5. prosince s tím, že USA opouštíme 15. prosince z rodinných důvodů. Z důvodu odjezdu jsme proto nečekali na vyrozumění ohledně prodloužení a ani vlastně nevíme, jak to dopadlo. Proč se vlastně ptám na Vaše zkušenosti, či podobný příběh. Skoro po 15 letech bych se rád ještě do USA s manželkou podíval, ale nevím, zda by nás tam pustili, protože v roce 2005 jsme o vízum znova žádali a nebylo nám uděleno. Úřednice, alespoň co jsem s toho pohovoru pochopil, se mi snažila vysvětlit, proč jsem v USA nepočkal na konečné rozhodnutí (asi tu kartičku – I-94). Co si o tom myslíte? Hezký večer a díky z a odpověď

@Adriana Kovářová:
Jestli se nepletu, tak standardní pošta se nezapočítává, expres ano.

A

Zdravím všechny,

prosím o Vaši odpověď či radu na níže uvedenou otázku.

Pokud si nechám poslat zásilku státní poštou (konkrétně USPS v USA) do ČR, tak se DPH a clo počítá pouze z ceny zboží, nikoliv z ceny přepravy?

Děkuji!

@Mesi: Ano to máš pravdu, vše je tak jak píšeš. Ale tohle je hotovost, která zůstala doma u příbuzného který zemřel. Takže teď přemýšlím, jestli po příletu do USA navštívit banku a nechat si přeposlat nějakou část na svůj účet.

@Sarka72: vis, ze ti to daji v hotovosti? Predpokladam decicke rizeni a prevod penez na ucet nebo sek. O dedictvi bys od pravnika, ktery to vyrizuje, mela dostat zapis.

@Z.: Zdravím, díky za odpověď. Předpokládám, že 10 000 je limit na 1 osobu. A nepracovala jsem tam, jedná se o dědictví po zemřelém příbuzném.

@Sarka72: 10.000 a více je třeba hlásit. Pak se tě zeptají, jak jsi k tomu přišla, budou chtít doklad o legálním nabytí. Jestli jsi tam pracovala načerno, tak hodně štěstí.

@Sarka72:

Otázke je sice na dovoz, ale je tam zmíněný od vývoz.
Nad 10.000 je třeba to hlásit.

Pokud jsi tam na dovolené, pak je na místě otázka, zda je nebude zajímat, kde turista vzal tolik zelených.

Zdravím prosím o informaci jaký je finanční limit pro vývoz hotovosti z USA?

@Franta: P.S. Ten zákaz kůže se týká jen kůže z divokých zvířat a reptilie (kůže z plazů, krokoušů, ještěrek atd.) Teda aspoň to tak bylo :-) Prozkoumám odkaz :-) Díky

@Franta: Včera mi jeden kamarád z USA psal, že nikdy žádné clo neplatil a to si neustále něco kupuje na Ebay. Jen jednou ho vyzvali k celnímu řízení, ale to koupil 400! kalhot z Pakistánu :-)