Komentáře k článku Metro v New Yorku: Mapa 2024, cena, jak koupit jízdenky OMNY

↩️  Metro v New Yorku: Mapa 2024, cena, jak koupit jízdenky OMNY
💬  Celkem 183 komentářů, nejnovější jsou nahoře.

@Jana: Dobrý den, Jano, je to tak možné. Ale týdenní strop útraty se bude počítat jen pro první cestující.

Dobrý den, budu jezdit po dobu týdenního pobytu metrem i autobusy s 2 dětmi (obě nad 112 cm), které nemají svoji platební kartu ani google pay apod. Můžu svoji platební kartu přiložit 3 x za sebou pro 3 jízdenky nebo to OMNY nevezme. Jak tedy na to? Děkuji za radu

@Sandra: Dobrý den, Sandro, to je dobrý dotaz. Nemám to bohužel osobně ověřeno. Nicméně bych předpokládal, že by to tak mohlo fungovat, protože platební karta přidaná do Google Pay si vytvoří své vlastní virtuální číslo.

@Petr Novák:
Hezký den ,
a v případě , že bude jeden platit klasickou kartou a druhý stejnou , ale nahranou v mobilu se po 12 jízdách přestane cena strhávat a další jízdy jsou tedy zdarma ? Děkuji

@josef skála: Ahoj, na jednu kartu může jezdit držitel + až 3 další cestující. To jízdné zdarma v tomto případě bohužel nebude fungovat. Lze to obejít tak, že se karta nahraje třeba do Google Pay. Jednou se zaplatí kartou a jednou plastovou kartou.

j

Budu v New Yorku se synem ale jen s jednou platební kartou
Je možné u systému OMNY pípnout na turniketu s platební kartou dvakrát za sebou?
A pokud ano jak to potom bude s jízdném zdarma po ujetí určité částky?

Děkuji

@Hana: Díky za info, v článku jsem informaci aktualizoval. :-)

Dle info z OMNY webu by od 20.8 mělo sedmidenní jízdné začínat kterýkoliv den, ne jen v úseku pondělí – neděle

@Roman: Přímo z JFK jezdí AirTrain k terminálu Howard Beach, odkud se dá 8th Ave Express dostat přímo na Manhattan nebo Brooklyn, akorát za celkem vysoké jízdné (8 USD)

ahoj, chci se zeptat jestli se dá z Kenedy letiště dostat do Queensu a jestli a kde na letišti si koupim tu kartu na 7 dní?

ahoj,chtěl bych se zeptat jestli se v metru platí i za kufry když pojedu z letiště .
Díky za info

Update, byla jsem teď v lednu od 8.1. a už jsem platila za 7 denní jízdenku 34 dolarů. :)

@Pavel: S běžným kufrem bys měl projít. Nevím, jak je to přesně v NYC, ale třeba v okolí SF se v BARTu dalo s nadměrným zavazadlem projít přes branku, kterou otvíral zřízenec. Mě tahle vždy pouštěli, když jsem jel s kolem. Někde měli turniket širší, že se dalo projet rovnou.

@Lukáš: Ahoj Lukáši, super díky moc ;-)

@Pavel:
Ahoj Pavle, byli jsme 2, každý velký 20kg kufr a normálně jsme bez větších problémů cestovali do centra NY i zpět na letiště.

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jak je to s průchodem turniketem v metru se zavazadly? Jde normálně projít s velkým kufrem, nebo je nutné požádat ostrahu? A za zavazadla se neplatí? Díky moc za odpověď.

Ahoj, s přítelkyní jedeme do NY na 6 dní, bydlet budeme v New Jersey, Hoboken. Pokud koupíme MetroCard na 7 dní, můžeme kartu využít i do NJ? Děkuji. J.

Ahoj, chtěl bych se zeptat. Pokud si koupim 7 denní listek. Je možné ho vrátit (se ztratou nejakých penez) nebo převést na dobijeci? Diky za odpověď

Ahoj, právě jsem se vrátila po týdnu z NY a narazila na tyto báječné stránky. S nostalgií si je pročítám…
Na jedno jsem tu zatím nenarazila. Doporučuji krom klasických dopravních prostředků využít i NYC Ferry. Jde o “parníčky” brázdíci East River od Bronxu až po Wall Streat, kde je uzlová stanice. Neplatí zde sice MetroCard, jedna jízda je za 2.25, ale v letních dnech je to příjemnější varianta než dusné metro. A plavky s sebou, pláže v NY jsou skvělé, jemný písek a Ferry vás za cca 40 min doveze prakticky až k jedné z nich na zastavku Rockaway (v týdnu po půl hodinách, o víkendu častěji). Ideální zakončení dne. Šťastné cestování

@Petr Kubalák: Platnost počíná dnem prvního použití. S kalendářním týdnem nemá nic do činění.

P

Ještě jeden malý dotaz,pokud si koupím týdení jizdné ( do New Yorku přiletím ve středu) bude mít platnost jenom do konce týdne a nebo 7 dní t.j. do středy následujicího týdne? Díky

@Petr Kubalák: Týdenní je absolutně neomezená, jediný limit je, co jsem psal výše – v jední stanici se smá použít maximálně jednou za čtvrt hodiny. To je obrana proti tomu, aby si ji někdo snažil s někým dalším prostrkávat v turniketu, aby na ni nemohlo jet víc lidí.

P

Dobrý večer, když si koupím týdenní jízdenku Unlimited Ride MetroCard je to nějak limitované nebo to platí podobně jako 24hodinový lístek na mhd v Praze ? Díky.

Dobrý den, budeme s rodinou v květnu v New Yorku na 8 dnů. První den plánujeme koupit klasickou jízdenku za 2,75 (bude to jen přesun do hotelu) a na zbytek nabít 7 denní tarif. Jen mě zajímá, jestli se ten 7 denní tarif aktivuje nákupem v automatu nebo až prvním použitím v metru? Děkuji Míra

Dobrý den, plánujeme s přáteli cestu do NYC. Chtěli by jsme udělat výlet na New Jersey. Nikde nemůžu najít jak je to s přepravou trajektem. Chceme si projet Hudson – Bergen Light Line.
Děkuji

@Katka: Nedá. Jednak je to proti pravidlům, a jednak je tomu zabráněno technicky – mezi opakovaným užitím karty v téže stanici musí uplynout nejméně čtvrt hodiny.

@Vašek: Díky za odpověď, chtěla bych se ještě zeptat, zda ta karta jde použít na jednu jízdu pro více osob, tzn. abychom na tu kartu mohli načepovat sebe a všechny děcka a nemuseli kupovat karty pro všechny, popřípadě nestáli u automatu na lístky jak v Las Vegas…

@Katka: množstevní sleva není (ostatně u nás taky ne, ani nikde jinde jsem ji v MHD neviděl). Dítě do 44 palců (cca 112cm) je zdarma. Slevy mají pouze důchodci a invalidi, děti nad 44 palců platí plné jízdné ($2,75 za jízdu nebo $32 za sedmidenní neomezený vstup)
Proces : v automatu (fungovala mi v něm česká debetní karta) si koupíte za $1 MTA card (karta s magnetickým proužkem, kterou se otvírá turniket do metra), a na ní si buď nabijete hotovost pro jednotlivé jízdy (nejméně $5,50 – tj 2 jízdy), nebo neomezený vstup v délce 7 nebo 30 dnů. Karta je anonymní a znovunabíjecí, takže pokud znáte někoho, kdo ji z předchozí návštěvy má, můžete ten dolar ušetřit.

Zdravím, jedeme na vánoční NY celá rodina 2dospělí + 4děti (2,7,9,15 let), budeme sice bydlet na Manhattanu, ale chceme i cestovat metrem po NY cca 4jízdy, a dotaz zní: je možná nějaká rodinná či množstevní sleva? nebo spíš jaká je pro nás nejlevnější varianta? Předem děkuji za odpověď…

@Kuba:
A u vás taky jezdíš ve dvou na jeden lístek? V NY mají turnikety. Nedokáži si představit, jak by to bylo proveditelné, že jeden projde a podá lístek dalšímu. Třeba v BARTu (SF a okolí) se u vstupu vloží lístek a vyjede nahoře u turniketu, takže by bylo vidět, že ho podáváš někomu dalšímu.

@Kuba:
Tak to mě ani nenapadlo zkusit a to jsem Čech :D
Když tak nad tím přemýšlím, ani bych si to nedovolil, protože stanice metra jsou dělané tak, že u turniketů je nějaká budka s ostrahou, která ty průchody sleduje.
Nechtěl bych se hned po příletu do NY dostat do konfliktu s nějakým černým z ostrahy ;)

Zdar, dotaz asi trapnej ale 7denni card si z dvojice poridi kazdy svou nebo muzu cvaknout vzdy 2x jakoze za oba?

Nevíte někdo prosím, jak se dostanu z letiště Newburgh do New Jersey? Je i jiná možnost než autem? Moc děkuji, K.

Dobry den vsem, chtela bych se prosim zeptat, jakou zvolit dopravu z letiště z Newarku na Manhattan doa ubytovani, jsme tri. A take jestli na tridenni pochuzky po NY je vhodne metro card zakoupit a strelit.nejakou castku na dobiti a případně dobit znovu? Muze na jednu.kartu jit vice lidi za sebou, s tim ze seza každého odecte jizdne? Take moc.prosim o radu zda se na metro card dostaneme z manhattanu na letiste LGA? A.kdyz uz vas tu obtezuji, muze mi nekdo rict alespon hodne zhruba, za kolik dolaru se.da za den najist? Kdyz vezmu nejake ovoce, bagetu, vodu, sunku. Velice dekuji za Vas cas a odpověď. MONCA

Dobrý den, jedu s přítelem v sepnu do USA, budeme ubytováni v Irvingtonu přes airbnb. Protože chceme většinu dnů trávit v NYC, musíme tam dojíždět každý den a hledáme nejlepší a nejlevnější dopravu odtamtud do NyC, nejraději bysme koupili nějakou permanentku na dopravu z Irvingtonu do NY, ale nemůžu nikde nic najít. Mohu se zeptat, zda o něčem nevíte? Děkuji Tereza

@Marie:

Dobrý den, děkuji za užitečné informace! Pojedu do New Yorku sama žena, chci se zeptat na bezpečnost – chodite na ty procházky a výlety sama? Nebojite se?

Ještě dodatek, v reálném čase ukazuje zpoždění. Super je také, ze pokud víte odkud pojedete a kam, tak stačí rolovat na mapě a v reálném čase vám ukáže co vše a kam jede. Samozřejmě funguje zvolit si čas, odkud a kam a jedete.

Ahoj, posílám aktuální zkušenosti co je nejlepší aplikace pokud mate data v New Yorku a okolí. Nainstaluje si apku pro iOS jménem Transit. (Poradila mi ho jedna Američanka, když jsme stali v metru kolem půl druhé ráno s nebyli si jisti jestli opravdu pojede). Apka je tak vymazlena, ze umí v reálném čase podle GPS najít všechny nejbližší spoje do cílového místa včetně mapy, včetně alternativy Uber, pujceni kola ap. Velmi mi pomohla v přesunu z Newarku o půlnoci na Manhattan, kdy nám odjel původně naplánovány Newark expres. Velmi doporučuji, lepší než oficiální apka mtd. A jak na data? Já si koupil prepaid Ultra-me. (bez problému)

@Adamcierny: Ahoj Adame, PATH akceptuje pouze Pay-per-Ride karty Metrocard. To znamená, že když si koupíš týdenní jízdenku, nemůžeš s ní v PATH jezdit.

Ahoj,za týden jedu do NY budeme bydlet v Jersey city,chtěl bych se zeptat jestli MetroCard plati i na drahu PATH.Děkuji super web jinak:-)

Dobrý den, přečetl jsem si všechny komentáře včetně videi na youtube takže doufám, že jsem to pochopil správně. V NY se zdržíme jen poslední dva dny naší cesty, tak podle mého plánování by mi měly stačit 4 jízdy metrem. Je to tedy tak, že v první stanici metra zakoupím Metro Card za 1$ a zároveň na ni dobiju 10$. Potom do jiného automatu vložím tu Metro Card, zadám stanici kam chci jet a vypadne mi jízdenka, která platí 2 hod? Poslední jízda bude na stanici Jamaica Station kde opět vložím do automatu tu Metro Card a dobiju 5$ na Air Train směrem na letiště JFK. Tam se vydává nějaká jízdenka nebo se jen ta karta protáhne čtečkou? A poslední dotaz, tu Metro Card bude možné použít při další cestě do NY, třeba až za rok nebo po nějaké době pozbude platnost? Děkuji Jirka

@Světlana: Mapa autobusů v New Yorku je k dispozici ke stažení na webu MTA.

prosím vás, kde dostanu v New Yorku mapu autobusů a jednotlivých linek jezdících po Manhattanu, kde by bylo vidět jaký autobus kam jede. Dočetla jsem se, že mapu metra dostanu v metru, ale kde dostanu seznam autobusových linek ???

@Petr Novák: Moc děkuji

@Oliver: Ahoj Olivere, doporučuji XL. V klasickém Uberu se budete v lepším případě mačkat, v horším případě pojede jeden z vás na střeše. :-)

@Franta:
dakujem

@Oliver:
Na takovýhle náklad to bude chtít něco velkého, klasické auto na to nebude stačit, takže spíš ten XL.

Dobry den, prosim o radu,ked sme 4osoby a mame 4 velke kufre a 4 male kufre,mam si volat Uber alebo UberXL ? A  mate nejake skusenosti s konkurencoiu Uberu Lyft ?

@Marketa: Ahoj Markét, mrkni na článek jak se dostat z letiště v New Yorku, kde je to přesně popsané. Jízdenku koupíš v automatu v odbavovací hale.

Dobrý den,poprosím o radu jak se dostat z LGA autobusem na metro směr Manhattan.Jizdenku si koupím v letištní hale?Da se koupím na celou cestu nebo jen na bus?Letim do NY poprvé.Dekuji

@Honza: Ahoj Honzo, mrkni na článek o ubytování v New Yorku.

@Honza:
To jsou restaurace typu “all you can eat”.

Někde to mají dokonce rozdělené na snídaně, obědy a večeře. Podle denní doby pak mění nabídku jídla.

Ahoj, měl by dotaz a to ohledně toho, jak se jmenují restaurace, kde např. za večeři zaplatíš určitou sumu a můžeš sníst co chceš. Už jsem tam kdysi byl ale se zájezdem, brzy se tam chystám solo. A tohle by mi moc pomohlo..

A ještě prosím jestli máte někdo tip na ne moc drahý ubytování ale zas ne přehnaně levný…takový průměr za slušnou cenu.

děkuji za odpověď

@Petra Hošková:
http://www.taxifarefinder.com
Zadej odkud kam a uvidíš to pěkně i s rozpisem ceny.
Cena hodně záleží na dopravě, takže 56.00 – 97.07 USD, včetně 20% tipu.

P

Ahoj, moc chválím web:-)), je bezva, přehledný a aktualizovaný:-).
Mohu poprosit o orientační cenu taxi z letiště Newark na Time Squere?
Jelikož pojedeme ve čtyřech, tak předpokládám, že cena bude přijatelnější než použít k přepravě bus Airport express + metro.
Moc děkuji předem za odpověď
Petra

Ahoj, prosím o upřesnění, již to tady čtu, ale raději se ještě ujistím. Když si koupím 7denní Metrocard za 31 USD+1 USD poplatek za kartu, můžu si ji potom znovu dobít zase na 7 dnů za 31USD a potom znovu takto? Jde mi to, že jsme v NY 21 dnů a nechce se mi kupovat 30denní. Jelikož jsme 4 osoby, tak bychom takto ušetřili celkem dost dolarů.
Ale nevím, zda to takto funguje, jestli není myšleno, že si ji můžu potom (po vyčerpání 7 dnů) tu card pouze nabít jakoukoli částkou, ale nahrát na ní opět 7denní kupon třeba není možné.

@Josef: Ahoj Pepo, 7denní jízdenkou můžeš Metrocard kdykoliv dobít. Video je tady: https://www.youtube.com/watch?v=a7cRjusG0-c&feature=youtu.be

Ahoj, mám otázku, na kartu MetroCard se nabíjí ta 7mi denní jízdenka nebo ta se kupuje zvlášť? A ještě, bylo tu video o jízdenkách v metru a teď to nikde nevidím, dívám se špatně? Díky…

@JAN KOK: Hezký den, hledejte logo “MTA”. Většina autobusů má na straně modrý pruh.

HEZKY DEN ,JAK JSOU OZNACENY BUSY NA KTERE MOHU POUZIT METROCARD 7 DNI
MANGE TAK FØR HJÆLP
HILSEN JAN

@Petr Novák:

Děkuji za odpověd.
Letím už v pátek tak doufám že proběhne všechno v pořádku :-)

@Mariana: Dobrý den, Mariano,
od vašeho hotelu na Manhattan jezdí autobus č. 175. Jedna jízdenka stojí 3,50 $, lze si koupit levnější balíček 10 jízdenek.

Dobry den prajem,

chcem sa spytat, kedze vidim, ze viete skvele odpovedat na otazky…O par dni cestujeme do Ny, nas hotel je ale v casti New Jersey, presne 2339 Rte 4 E, Fort Lee, NJ 07024, USA. Vycitala som tu, ze Metrocard plati na cestovanie busom a metrom v ramci NY.
Aku najelepsiu dopravu nam odporucate, kedze budeme denne chodit do Ny z New Jersey?

Dakujem
Mariana

@Andy: Dobrý den,
jedna jednosměrná jízdenka stojí 3,50 USD, koupit ji je možné v automatu.

Dobrý deň,
o doprave NY – NJ už tu niečo padlo, ale zaujímali by ma tieto informácie, na ktoré sa mi nepodarilo nájsť odpoveď:
Koľko približne stojí jedna jízdenka?
A hlavne, kde je možné túto jízdenku kúpiť? U řidiča? V nejakom automate podobne ako Metrocard?

Konkrétne v mojom prípade pôjde o spoj Port Authority Bus Terminal – 30th St at Palisade Ave (aspoň teda podľa Google maps)

Ďakujem!

@Tana: Dobrý den, Táňo, ano, metro z Jamaicy na Cathedral Parkway jede cca 50 minut včetně přechodů.

Dobry den,

za mesic jedeme na 3 dny do NY. Neplanujeme metro moc nepouzivat, takze tydenni jizdenka pro nas zrejme nema cenu.
Jen maly dotaz ohledne casu… Pokud si koupim Metrocard na ceste z JFK, je tam take casove ta jedna jizda nejak omezena? Potrebujeme se dostat z JFK az nahoru k severnimu cipu Central parku, stanice Cathedral Pkwy.. Myslite, ze se tohle stiha do tech 2 hodin?

Dekuji

@Jiří: Ahoj Jirku, ano, Metrocard na této lince platí. Je to přesně tak, na týdenní jízdenku můžeš jezdit bez dalšího placení.

Ahoj,
jen se chci zeptat.Když koupím Metrocard tak ta sama karta plati i do busu ktery jezdi Queens-Brooklyn atd.nebo tam potrebuji jinou jizdenku ??
Omlouvam se mozna za stupidni dotaz ale zacinam pred cestou do NY bejt trochu nervozni :-)
Predpokladam ze koupim 7 denni za 31 dolaru,to znamena ze na ni muzu jezdit tech sedm dni bez nejakeho dalsiho placeni ??

Predem moc diky za odpoved !

Aha, tak Guttenberg je v New Jersey, takže asi viz předchozí odpověď…

Zdravím, měl bych otázku, pro které autobusy platí Metrocard, popř. jak a kde to zjistím. Chystám se ubytovat v Guttenbergu, prý tam jede bus cca půl hodiny na Manhattan (podle Google maps č.166), ale nevím, jestli si budu muset každý den kupovat lístek nebo platí ten, co na metro. Díky

@Zuzana: Ahoj Zuzko, nedávno zde byl podobný dotaz. Z New Jersey jezdí na Manhattan autobusy – nelze však použít jízdenku MTA.

@OK:
https://web.mta.info jsi zkoušela? Je ta i tohle.

Unlimited Ride MetroCard ztratila jsem ji….dá se s tím něco udělat nebo mám smůlu ?

Ahoj,

chtěla bych se zeptat, zdali někdo nemáte zkušenost s dopravou z New Yersey (kousek od Lincolnova tunelu) do centra NYC? Budeme tam týden. Nevíte, zdali také existuje nějaká permice na metro/bus/cokoliv, kolik stojí, popřípadě kolik stojí jedna jízda?

Moc děkuji za rady! Zuzana

@Nikola:

Po vystoupení z aitrainu na stanici “Suthpin Blvd -ArcherAv-JFK Airport” nasedneš na metro E směr Manhattan a vystoupíš na 42st-Port Authority Bus Terminal a pak přestoupíš na linku A směr Inwood a vystoupíš na 168st,následně pěšky

toto je nejlepší trasa:
https://www.google.cz/maps/dir/Sutphin+Blvd,+New+York,+NY,+Spojené+státy+americké/514+W+168th+St,+New+York,+NY+10032,+Spojené+státy+americké/@40.7656163,-73.963435,12z/am=t/data=!4m16!4m15!1m5!1m1!1s0x89c260d4d2fdde5f:0x1e7b133858a5c536!2m2!1d-73.7968117!2d40.6900109!1m5!1m1!1s0x89c2f69da10ac7a1:0x60f3e3f745fde56b!2m2!1d-73.9377527!2d40.8402559!2m1!5e1!3e3

Ahoj, chtěla bych se zeptat, když bych měla tuto adresu hotelu 514 West 168th Street, Washington Heights, New York, 10032, USA jak se prosím dostanu z JFK? Vím, že se jede z letiště Airtrainem za 5 dolarů .. ale co pak? Děkuji :)

děkuji, super odpověd

@milan:
Hned na letisti asi ne.Nejdriv pojedes airtrainem na nejblizsi stanici a tam jsou automaty. Mozna se ti stane stejne jako me ,ze v automatu nebude nabidka 7denni jizdenky tak budes muset do stanku. U tech automatu postavaji zamestnanci co ti poradi.
https://youtu.be/a7cRjusG0-c

ahoj,je možný hned na letišti jfk koupit a použít 7denní jízdenku na jízdu do hotelu a atd. Děkuji

@Pavlína: Ahoj. Nejlepší je jet trajektem Staten Island Ferry, který je zdarma v obou směrech a je to nejrychlejší. Doveze tě přímo do Battery Parku kde můžete pokračovat metrem dál

@Pavlína: Ahoj Pavlíno, metro na Staten Island nejezdí. Záleží, kde přesně máte ubytování. Cesta hromadnou dopravou může v nejlepším případě trvat 35 minut (pokud je ubytování blízko expresní linka na Manhattan) až 2 hodiny (pokud bude nutné přestupovat).

Ahojte, v létě jedu s dcerou do NY a ubytování máme na Staten Island. jezdí tam i metro?
je cest na Manhattan složitá?
díky za info

@Miroslav Z.: Ahoj Mirku, tou kartou zřejmě myslíš Metrocard. To je časová jízdenka na MHD v New Yorku. V autobusech 127 neplatí, protože ty provozuje NJ Transit (dopravní podnik New Jersey).

M

Ahoj. Měl bych dotaz zda s tím nemáte někdo zkušenost. Jsme ubytovaný v New Jersey kousek od Hudson Park. Do centra NYC jezdí bus č. 127. Budeme si pořizovat týdenní kartu na metro a busy, kdy jsme zjistili, že cena by měla být okolo 30-ti dolarů. A to co mě zajímá a nikde jsem nenašel je to zda tato karta platí i na uvedený autobus, který jezdí mezi NYC a NJ. Nebo zda se musí platit zvlášť. Pokud to někdo víte budu rád za pomoc. Děkuji.

Ahojte, chcel by som sa opytat na nejaku datovu sim kartu, nieco na styl kreditu, ide mi hlavne o internet, vacsinu casu budeme v NY ale chceli by sme ist pozriet aj na Niagary a Washington, tak aby sme nemali problem s pokrytim. V USA sa zdrzime len 10 dni. Dakujem za kazdu radu :)

Ahoj, ráda bych se zeptala jestli můžu v NY cestovat s kufrem 76x29x48 cm bezplatně nebo si musím koupit k jízdence ještě jízdenku za zavazadlo? Díky za odpověď

@Petr: V tom případě palec hore. Udělal bych to stejně. :-)

@Petr Novák: Děkuji moc! Plánuji v NY s bratrem právě 8 dní, takže si daný sedmidenní lístek koupíme až druhý den – ten první mi bude stačit jednorázová, abych se dostal do hotelu a pak zbytek dne budeme chodit pěšky po okolí hotelu.

@Petr: Ahoj Petře,
díky, jízdenku lze použít na expresní i lokální metro. Ve stanici AirTrainu si za 6 dolarů v automatu koupíš jízdenku na vlak, vystoupíš na Jamaice a tam si koupíš jednorázovou jízdenku na metro za 2,75 $.
U řidiče se jízdenky nekupují. Pokud plánuješ v New Yorku pobývat několik dní, doporučuji koupit týdenní lístek.

Ahoj, skvělý web! Mohu mít prosím dotaz – první den si chci koupit jednorázovou jízdenku na ty dvě hodiny – to mi bude stačit na transfer z JFK do hotelu, platí tato jízdenka i na “expresní” metro, v článku je zmínka o expresním autobusu za 6 USD?, z JFK se AirTrainem dostanu do stanice Jamaica a tam si tedy koupím tu jednorázovou jízdenku na metro na 2 hodiny, tak zda se dá použít i na expres metro, děkuji. A ještě prosím – jízdenku na ten Air Train koupím někde na JFK? Nebo u řidiče při nástupu? Moc děkuji

@Petr Novák: @Petr Novák: Děkuji, určitě využiju.

@Liba: Když budete cestovat z Long Islandu, nabízí se k odstavení auta oblast kolem metra Jamaica. Mrkněte na seznam parkovišť, levné parkování je třeba Beach 21st Street, Queens, ale leží až na konečné metra. A třeba 45-40 Court Square, Queens je blíž Manhattanu, se snadnou dostupností metra.

Vybral bych jedno z toho.

Děkuji za radu, půjčíme si auto. V této souvislosti mám ještě jeden dotaz. Budeme jezdit na jednodenní výlety z Long Island do města NY, kde se chceme dále přemísťovat metrem. Může mi někdo poradit, kde máme nechat poblíž stanice metra odstavené auto? Díky!

@Liba:
Taxi, auto, městská – mapa

Chystám se poprvé do NY. Jak se dostanu z letiště JFK do města Montaug na Long Islandu?

@Petr: Nemyslím si, že by předpokládali, že je zfalšovaná. Každopádně doporučuji platit kartou, je to pohodlnější, levnější, bezpečnější a nemusíš řešit výměnu.

Když někam cestuji, tak to dělám tak, že si nevyměňuji nic, pouze si z bankomatu vyberu nějakou minimální částku. Pro případ, že někde nebudou brát karty. A všechno platím kartou.

Ubytování i auto platím předem, pokud je to možné.

@Petr:
Hotovost je v pohodě. Nevím, kde žije známý, ale nepamatuji si, že by někde hotovost nechtěli. Je pravda, že karty jsou tam o dost rozšířenější než u nás, ale hotovost jsou také peníze a vydělat chce každý.
Bankovky do 20,-USD se běžně používají. 50,- jsou v oběhu minimálně (spíš vůbec) a 100,- už jsou pro ně něco jako naše 5.000,-, prostě velkej peníz. Při nákupech v outletech jsem běžně platil i několika stovkami najednou. Jen je prohlédnou a bez řečí je přijmou.

Já auto objednal přes expedia.com a platil až na místě na letišti při vyzvednutí.

@Petr Novák: Mohu k tomu mít ještě dotaz? Známý mi říkal, že hotovost skoro nikde nechtějí brát, že ve většině obchodů se na hotovost dívají, jako že je zfalšovaná (ptám se z důvodu výměny), máš s tím nějaké zkušenosti? (ještě jsem se chtěl zeptat, s autem – když si ho půjčuješ např. přes rentalcars, platíš ho rovnou nebo až na místě? Ta samá otázka i pro ubytování?)

@Jirka: Ahoj, nejvýhodnější je platit všude kartou. Za to se neplatí žádné poplatky. Výměna CZK na EUR ve směnárně a pak z EUR na USD v americké směnárně je ta nejhorší z nejhorších možností. Dvakrát zaplatíš provizi směnárně.

Zbývají tak dvě možnosti: Výměna CZK -> USD v ČR, nebo výběr hotovosti z amerického bankomatu. Obecně vzato je výhodnější výběr, ale doporučuji si zkontrolovat poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí. U některých bank jsou poměrně vysoké.

Chystam se pristi tyden poprve do NY.. Diky za vsechny rady zde.
Jen dotaz, mam si vymenit $ zde v CR a nebo vymenim az tam za €??
Nasel jsem kurz neco kolem 1.08 $ za 1€… To dost spatnej kurz:-(

Za ten Airtrain je nutné doplatit 5 dolarů. Karta se aktivuje jejím prvním použitím… takže ji je možné koupit s předstihem. Není zač, hezký večer :)

A jeste posledni dotaz.
Zacina platnost 7denni MetroCard od doby prvniho pouziti nebo od doby zakoupeni?
Dekuji tisickrat:)

Takze i ten AirTrain je zahrnut v te MetroCard?
Dekuji Vam za odpoved!

Dobrý den Anno, je to možné. Stačí jet linkou E směrem na Jamaica Center – Parsons/Archer a přestoupit na Sutphin Blvd/Jamaica. Tady je mapa.

Dobry den,
moc prosim o radu. Je mozne se dostat z Penn Station na JFK v ramci 7denni MetroCard? Jakou trasou kdyztak?
Moc dekuji :)

Dobrý den, Drahomíro. Bohužel třídenní jízdenka neexistuje. Pokud pojedete za ty čtyři dny alespoň 13×, vyplatí se koupit týdenní jízdenku.

D

Dobrý den, při minulém pobytu v NY jsem vlezla do metra a pokusila se koupit si lístek z automatu, což se mi nepovedlo. Nyní tam budeme 4 dny a podobných pokusů bych se jako technicky nezdatná chtěla vyvarovat. Existuje nějaká třídenní jízdeka? Budeme jezdit metrem a 1x pojedeme autobusem do New Yersey. Děkuji za odpověď, D, J.

Dobrý den Aleši,

pokud budete 3 – 4, vzal bych si žlutého taxíka za 60 – 80 dolarů. Pokud chcete jet hromadnou dopravou, podívej se sem.

Dobrý den,
jsem právě na cestě do NYC.. Budem bydlet v Chinatownu.. Jen bych se chtěl zeptat, jak se co nejlépe dostat odtud na Newark Airport.? Nějak na to stále nemůžu přijít..
Děkuji za odpověď :)

Pre tých čo sa obávaju jazdy metrom v noci….. Nebojte sa :D ja som opitý zaspal na metro stanici v Brooklyne opretý o kôš a spal som tam asi tri hodiny (od 2:00-5:00 AM) a nič sa mi nestalo a ani chlp mi neukradli :D Dodnes nechápem čo som to stváral a akému riziku som sa vystavil ale ten NY neni zase až tak nebezpečný ….

@Jajka: Ano, k cenam pripocitavej dan. Pro jednoduche pocitni pridej 10 %. Nebude to presne, ale priblizne budes vedet konecnou cenu

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak je to v NY s tou jejich daní? Když půjdu nakupovat, mám si k ceně rovnou připočíst daň? Na kolik to tak vychází?

Díky!

Ano, je to možné, jak píše Z. Místo taxíku doporučuji využít metro. :)

@iveta: Ano, pustí vás z letiště. Před odletem budete muset projít celou procedurou bezpečnosní prohlídky.

@Petr Novák: dotaz:dobrý den letíme z orlanda a v NY budeme 20.hod na letišti můžeme opustit letiště a taxíkem zajet do Manhattanu jde mi o to jestli nás pustí z letiště dekuji Iveta

diky

Ano, pokud se vejde do zavazadla. :-)

Zdravim,prosim o radu cestuji za sestřenici do New Jorku a prosila mě abych ji přivezla malovany obraz olej Prahy mohu jej vyvezt .

Dobrý den, týdenní karta na MHD stojí 30 dolarů, za kufr se nepřiplácí, ale platí se za AirTrain z letiště na první zastávku metra. Cena je 6 dolarů.

Cena taxíku z JFK do centra je 52,50 dolarů + 5,50 dolarů za mýtné a k tomu případné dýško.

Dobrý den, v červnu poletím do NYC, bych se Vás zeptala na tu 7 denní kartu, kolik aktuálně stojí, jestli ji lze pořídit na letišti (JFK) a dostanu se s ní pak z letiště do centra? Musím něco připlácet za kufry? Kolik asi stojí taxi z letiště do centra? Děkuji moc. Z.

To jsem ráda, že se to někomu hodí. Mám v NY dceru na Staten Islandu a cestu Ferry a následné procházky si užívám. Zdravím a je to moc užitečný web – sama jsem hledala
rady jak s přestupem v Amsterodamu – poprvé letím s přestupem a mám tam málo času.
Tak snad doletím !!!! Zdravím

Ahoj Petro, jdi do knihkupectví a chtěj průvodce NY – prohlédni si ho a hlavně ať tam máš mapu. Mají průvodců několik – mám koupené postupně 3 a vždycky najdu něco nového.
Štasný let.

Marie, díky za super tipy! Tipů od čtenářů si moc vážím! :-)

Marusko, moc moc moc dekuji, jsi skvela…..vsechno si to projdu na google mapach, snad budu moudrejsi….jeste dotaz – kde koupim toho pruvodce s mapou? jeste nekde tady v Cechach, nebo az tam?

Ahoj Petro,

letím v květnu a mám plán, co si chci projít. Určitě si kup průvodce s mapou a 
zakresli si místa, která chceš vidět.
1.Je pěkné projít Central Park – a doporučuji zajít na Fifth Avenue do Frick Collection – malé
a půvabné museum, krásné obrazy./jen přejdeš procházkou Central Park/.
2. Rozhodně zajeď od hotelu metrem dolů – na downtown – k Ferry. To je převoz lodí na Staten Island. Zdarma se projedeš kolem sochy Svobody na Staten Island a zase zpět.
Je to krásný výlet a moc krásné pohledy na focení jak na sochu Svobody, tak na
dominantu Manhattanu /rozhodně lepší, než stát frontu na lístky na Sochu Svobody/ a když vyjedeš ráno, tak potom si udělej z lodi procházku přes Battery park k Ground Zero , World
Financial Center – vše je pohromadě, restaurace venku a pěkné posezení.
3. Times Square a okolí spolu s ROCLEFELLER Center – tam je opět /místo zimního kluziště/
pěkné posezení, kávu a něco k tomu není až zase tak drahé a stojí to za to!!
Nakoukni také k Tiffanimu. A kousek od Times Square je také málo zmiňovaný Bryan Park
– opět příjemné posezení na malé jídlo…..a odpočinek.
4. Metropolitní muzeum je velké, sbírky jsou však nádherné. Chystám se procházkou
po Central parku dojít do muzea a opět shlédnout nějakou sbírku.
Je toho spousta a nejlepší je chodit pěšky určitý okruh.
5. Zajímavá a moc pěkná je cesta pěšky přes Brooklynský most do Brooklynu – opět krásné výhledy.
6. Také doporučím procházku Chinatown, Little Italy, Grenwich Village.
A určitě si projdi High Line – opět málo známá, ale stojí za to. Informace najdeš na netu.

Je toho strašně moc, někdy je ale lepší jen se tak procházet, než se honit za moc místy.
Také si nastuduj systém metra a ulic – co na které je, ať se rychleji orientuješ.
Ferry rozhodně jeď!!!!!!!!!
Šťastnou cestu!!§ Marie
4. Pak doporučím ještě

Dobry den, mam veeeelikou prosbu – chystam se do NY, bydleni v hostelu Broadway kousek od Central parku a mam tyden na to,abych stihla navstivit nejznamejsi mista (5 Avenue, Sochu svobody, pamatnik 11.zari, Empire ….atd…..najde se dobra duse, ktera by mi mela cas a chut udelat nejaky itinerar, jak si vse nejlepe naplanovat? Budu tam poprve (asi i naposled) a nemam zatim vubec predstavu, jak se v tom vsem zorientovat :-D ……

Dobrý den Anno,

kartu jde buď dobít, nebo si lze koupit novou. Od nedávna se nově účtuje poplatek 1 $ za novou kartu.

Metrocard expiruje o půlnoci sedmého dne. Takže když si cvaknete 5. 5. v 19:00, karta skončí 11. května v 23:59:59.

Hezký den

Dobrý den,

v kvetnu se chystám do NYC a chtěla bych se zeptat, co se tyce dopravy z JFK do Brooklynu – cestu jsem si nasla, ale když mam od kamarádky metrocard a chci tydenni jizdne, tak mi to ve stanku nabiji nebo si musim koupit novou? A 7-denní jizdne plati na 7 dni nebo na 168h? Tzn. když cvaknu 5.5. v 19:00, tak mi bude platit do 12.5. do 19h? Moc dekuji za info! A.

Ahoj Radku, cesta bude trvat lehce přes hodinu. Doporučuji použít Google Mapy: https://goo.gl/maps/YCTlh

Mohu se zeptat,jak se dostanu z NÝ centrum do New Jersey na hokej do haly Prudential Center.
A jak bude dlouho cesta trvat?

Ahoj, když si přivstanete, tak je vše reálné… ale bude to zdržení.

zdravím, chystáme se do ny začátkem října, pobyt na místě 5 dní, budeme bydlet na staten island. je reálné jezdit každý den do ny? chtěla bych stihnout alespoň muzeum,zoo,macy´s a noční time square :)

Hezký den Aleno, měla by to umět aplikace New York Subway Map.

Co se týká dat, Ready Sim by mohla vyhovovat. Osobní zkušenosti nemám, ale nabízí 500 MB – 2 GB za 15 – 40 USD.

krásný den, chci se zeptat, zda je někde k dispozici na google play apka jako je náš PUBTRAN. (že mi to přes GPS najde polohu a nejbližší spoj do destinace kam potřebuji).
Ještě bych se chtěla zeptat jestli máte nějaký tip na prepaid card, která bude jen na internet a nebude to stát moc babek.

Díky, Ála

Aleši, díky za upozornění, překlep jsem opravil. :-)

Ahoj, chtěl bych upozornit autora na menší chybičku :D myslím, že ten teroristický útok byl v roce 2001 a ne v roce 2011 :DDD jinak skvělý článek ;)

Ahoj, bohužel to není možné, neboť Newark i Irvington leží v sousedním státě New Jersey.
V New Yorku platí Metrocard na autobusy i metro.

Ahoj v květnu poletime do new yorku a koukala jsem na ubytovani v 
Newarku nebo Irvington, tak se chci zeptat zda metro pass plati i na dopravu odsud? A plati na veškerou dopravu?

Ahoj,
priletime na letiste JFK okolo 23 hodiny vecer,tzn. z letiste se dostaneme tak o pulnoci. Potrebovali bychom se dostat na jizni Manhattan, proto bych se chtela zeptat, zda je v tomto pripade lepsi si vzit z letiste taxi(hodne drahe,ze :-/ ) nebo vyuzit metra? A hlavne zda je vubec bezpecne v tuto dobu metrem jezdi :-)
Dekuji moc,
Verca

ahoj,
nemůžu najít jednodenní jízdenku na metro, existuje? platí na 24 hod. nebo jeden den? předpokládám, že expresní metra jsou dostatečně označena?

Přímo v článku je odkaz. :-)

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat… Už dlouho hledám mapku, kde je zobrazené newyorské metro (ne jízdní řády, ale mapu), nevíte kde ji mám najít? Prosím o pomoc:/ díky

na kazde zastavce metra je kiosek kde si muzete koupit listek,stoji2,50dolaru,my tam byli tyden a koupili jsme 1 week ticket ktery stoji 29 dolaru a jezdite cely tyden,coz se vyplati,pak maji jeste mesicni nebo tridenni. reknete si o mapu metra kterou k tomu dostanente. ze zacatku se to zda celkem slozite,ale pak se to naucite,lidi v metru jsou v pohode vsichni radi pomuzou,nekdy dokonce jen kdyz vidi ze hledate neco v mape sami vam prijdou poradit. metra se vubec nebojte je tam bezpecno prislo nam to stejne jako v praze,mozna my jen mame cistejsi..

Myslím, že je to úplně jedno. V Americe máš kupu map s reklamou zadarmo… já si ji kupoval až na Manhattanu u nějakýho Pákistánce asi za 6 dolarů. :)

Je dobré si koupit mapu NY /Marco polo/doma nebo az v NY?

Ahoj, tři dny jsou poměrně krátká doba, nicméně i tak se toho dá dost stihnout. Co se týká počasí, počítej tak okolo 5 °C.

Ahoj všichni.
Chystám se do NYC koncem února a pouze na 3 dny. Budu tam poprvé. Je mi jasné, že 3 dny je asi málo, ale přes to, vyplatí se na tak krátkou dobu tam zavítat? Hotel si chci vybrat na Manhattanu. A počasí v tomto období?
Díky za vaše zkušenosti.
Dan

Díky za odpověď, trošku jsem se na to mrkla, ale ještě mě to ukazuje že z New York Penn Station musím na Newark Penn Station a odtud asi na Newark airport liberty?

Ahoj,
mělo by to jít třeba takhle: AirTrainem z JFK na stanici metra Jamaica Station (5 dolarů/osoba), tam odsud metrem na stanici Penn Station (cca dolarů) a tam odsud AirTrainem na Newark (12,50 dolarů).

Ahoj, za pár týdnů jedeme s manželem do New Yorku, letíme na JFK, ale kamarádka nás bude čekat na letišti Newark Liberty. Můžete mi poradit jak se na letiště Newark z JFK dostat? Asi co nejlevněji :-) díky zatím. Majka

Děkuji, to je to, co jsem hledala! :)

Ahoj,
těch organizací je víc. Doporučuju přečíst třeba tenhle článek, je to tam dobře popsané přímo od člověka, co ve fat campu pracoval.

Ahojte. Tato otázka je spíše pro všechny, nejen pro Tebe Petře :)
Neznáte tu někdo organizaci, která umožňuje jet do Ameriky a tam se starat o děti v táboře? Obstará jak jídlo tak i ubytování a pak ještě měsíc cestování po NYC. Jednou jsem narazila na jejich stránky, ale už si bohužel nemohu vzpomenout jak se jmenují. Doufám, že to tu ještě funguje. Díky předem :)

Karlosi, určitě bych do toho šel. Třeba v Chinatownu v New Yorku žijí lidi, kteří neumí ani slovo anglicky. :-)

Ahoj, chci se zeptat, máme možnost jet do NY jen za cenu letenek, ubytování zdarma, ale neumíme moc anglicky, hodně strohý základ, myslíš že se tam můžeme s manželkou pustit bez řeči? Díky

Ahoj, myslím, že to problém nebude. :)

F

Ahoj, Petře vzhledem k tomu že nejsem zcela zdráv musím denně pít namíchané bylinkové čaje (dobromysl,měsíček,medvědice,sléz a pod.) Může to být při cestě do států problém? Zdraví Franta

Ahoj, to doporučení je pro méně zkušený cestovatele, kteří by se tam mohli cítit méně bezpečně.

Ahoj, prosím tě proč tady píšeš hlavně se vyhnout Bronxu?

Ahoj Radku, děkuji za zkušenost! Určitě přijde vhod těm, kteří se do NYC teprve chystají!

…ahojky Petře a případně ostatní nadšenci Big Apple, tak v neděli jsem se vrátil ze služební cesty z NYC a dojmy mám veskrze pozitivní. Sice jsem tam nepůsobil jako turista, který vše oběhá a navštíví, ale i tak jsem si užil atmosféru Manhattanu, Central Parku, Queensu a dalších zajímavých částí města. Přesun z hotelu (Ramada) z Queensu na 42nd street na Manhattan expres linkami F (případně E) trval přijatelných 35 minut. Po dobu 2 týdnů jsem s radostí navštívil i resturaci Zlatá Praha v Astorii (hned u metra stanice Broadway – linka N+Q), kde jsem si v útulném prostředí a s příjemnou obsluhou (SK) dal s chutí vepřo knedlo zelo a chutnou plzničku (menu za velmi dobrou cenu 7$). Opravdu mi ke konci druhého týdne přišla tato dobrota k duhu. Ke konci mého pobytu se ubytovalo 6 krajanů v témže hotelu, tak jsem si s nimi také chvilku popovídal a doporučil pár rad. I přes to, že NYC má jednu z vyšších TAX (okolo 12%), tak stejně se tam nakupuje levně oblečení, obuv a další produkty, takže jsem rodince přivezl spoustu dárečků…
Hotel je sice ve čtvrti Jamajka, ale byl velmi čistý, pokoj prostorný a každý den úklid a výměna ručníků. K tomu je nutné přičíst snídaně, která byly sice velmi monotónní…
Takže kdo má cestovatelské boty, doporučuji zajet na jarní výlet do této metropole. Na závěr pouze přidám info, že přímý zpáteční let s Deltou trval čistého času 7:20 hod, což není taková tragédie (oba lety jsme přistáli dříve dle letového plánu). Zdraví Radek :-)

Tak přeju příjemný pobyt – a nezapomeň se pochlubit s dojmy z tohoto velkoměsta! :)

…ahoj Petře a Sáro, díky za info! Můj čas odletu do NYC se blíží (za 4 týdny), a tak jsem na tyto zajímavé stránky opět zavítal. Abych pravdu řekl, tak se těším na ruch tohoto velkoměsta. Sice budu přes týden asi hodně času trávit v kanceláři, ale i tak se těším na jedno z nejsympatičtějších měst na světě. Jelikož jsem byl v prosinci nějak v presu a nestihl jsem si přečíst Vaše doporučení, tak firma již zaplatila mnou uvažovaný hotel Ramada v Qeensu***. Na druhou stranu alespoň poznám něco jiného (pobyt n NYC bude pro mne nový), jelikož jsem spával vždy v NJ. Takže ještě jednou díky a třeba někdy na viděnou v tomto kouzelném městě?!? :-) Radek

Ahoj Radku,
jen cesta metrem/vlakem bude trvat 45 minut až jednu hodinu. A to pouze jedním směrem, takže si to vynásob dvěma, a to už je podle mne poměrně vysoká časová ztráta.

Proto asi bude jednodušší pobývat v tom hotelu v Newarku, což zabere jedním směrem asi půlhodinku.

Ahoj!

Jestli jsem pochopila správně, denně budeš na 40 th, tudíž poblíž znám jeden dobrý hotel na 34 th (8 Av) New Yorker, je rozdělený na nižší i vyšší komfort, cenově dobrý. 5-10 min od stanice Penn. Jinak z Qeensu to krátká cesta na Mnht moc není, když se dívám do mapy metra, denně by jsi z Parson Blvd jezdil na Mnht zhruba asi hodinu.
Ta hodně štěstí a příjemné cestování.

Sára

Nazdárek Petře, dnes jsem objevil tyto přehledné stránky, z důvodu plánování mé “business trip” to NYC. Byl jsem v NYC již celkem 4 krát, ale vždy jsem bydlel buďto u bratranců v NJ nebo v hotelu v Lindenu. Tentokrát bych rád využil ubytovacích služeb tohoto velkoměsta. Na druhou stranu bych nerad naši společnost zatěžoval velkými finančními náklady (ceny hotelů na Mnht jsou nadprůměrné). Proto bych se rád zeptal, za jaký čas jsem schopen se přesunout z Qeensu (stanice Parsons boulevard) na Manhattan (Penn station), kde jsem si vybral slušně vypadající hotel. Denně budu totiž docházet na 40th street na naší pobočku. Uvažoval jsem taktéž, že bych mohl pobývat ve velmi slušném hotelu v Newarku za třetinové náklady, odkud je vlak na Penn Station za zhruba 10 minut. Mohu se optat na Tvé doporučení??? Radek :-)

Ahoj Luboši, já bych se určitě nebál. A abych měl jó pocit jistoty, sedl bych si do vagonu, kde bude nejvíc lidí a pokud možno ne Afroameričanů.

Ahoj,
je bezpečné jet metrem z 77 ulice dolů na Staten Island ferry v půl páté ráno? Nebo je lepší vzít si taxi?
Díky.

Ahoj,
jsem zpátky z dovolené (což je omluva za pozdní odpověď) a rovnou ti řeknu, že si jízdenku EasyPayXpress MetroCard můžeš registrovat přes internet.

Jízdenka je platná 30 dní a vždy na konci měsíce se ti automaticky obnoví na dalších 30 dní (pokud toto předplatné nezrušíš).

Moc díky, za radu, snad to nějak zvládnu. Jěště bych se ráda zeptala, jak si mám pořídit tu časovou metro card. Zatim mám tu klasickou (za 20$) ale jelikož tu jsem na delší dobu, tak by se mi asi vyplatila ta časová!!! Díky :-)

Ahoj Kláro,
mám pro tebe dva super tipy. Určitě se vyplatí koupit si tam mapu New Yorku, ve všech bývá přiložená mapa metra (doporučuju vybrat takovou, kde je mapa metra větší a kde jsou všechny linky metra pořádně popsaný).

Jinak trasu si můžeš výborně naplánovat na Google Mapách. Jen tam zadáš kde seš, kam potřebuješ jet a ono ti to vypíše kompletní trasu i s tím, kde se přestupuje. :-)

Ahoj!
dnes jsem jela poprvé metrem v NY a musím říct, že jsem z toho nějaká zmatená . . . nějak mi nejde do hlavy, které stanice jsou přestupní? Jela jsem zatim jen jednu trasu, ale netuším jak a kde přestoupit, pokud budu chtít jet po jiné trase? Nemlžete mi někdo poradit??
Díky :-)

Ahoj Sáro,
ta jízdenka je platná i při přestupu, ale musíš to zvládnout do dvou hodin od zakoupení jízdenky. Jinak pokud budeš v NY několik dní, doporučuju koupit časovou jízdenku – nemusíš pak řešit přestupy atd., jen ji nosíš s sebou. :-)

Z JFK do centra je nejlepší jet AirTrainem (jízdenka se platí zvlášť a stojí 5 dolarů) do stanice Jamaica a z ní se metrem dostaneš kamkoliv.

Určitě poznáš, kdy vystoupit. Jednak se ve vlakách pravidelně hlásí co je to za vlak, kam jede a jaká je příští stanice a navíc v drtivé většině vlaků je na zdi taková elektronická mapa dalších zastávek. To je bez problémů… já se spletl jen jednou, kdy jsem spěchal, nasedl na špatnej vlak a místo v Brooklynu skončil v Bronxu. :-)

Ahoj!
Nevíte prosím někdo, jestli ty 2$ se platí v hromadné dopravě v NY i při přestupu nebo ne.. Aby mě pak nestavěli revizoři a já nekoukala :-)) Je lepší jet z letiště j.f. kennedy do centra busem nebo metrem? Poznám v metru, kdy mám vystoupit? Tam se asi nic nehlásí, že…
Díky Sára

Ahoj Martine,
díky moc za komentář. Jinak s tím zápachem si mi připomněl mapu zápachů v newyorském metru, kterou dal kdysi někdo do kupy. :-)

Ahoj. V NYC jsem byl několikrát, a metro je i pro “nováčka” v pohodě. Plánek je však doslova životně důležitý. Linky jsou přehledně značené, vždy je na dané trati jedna linka expresní, druhá lokální.

Z JFK letiště je to linka “E”, jede se letištním vlakem do stanice Sutphin Blvd. “Éčko” vede na Manhattan do midtownu, jižně od Central Parku se stáčí na jih a končí stanicí nedaleko Grand Zero (stanice byla postavena kvůli WTC a několik let byla ze známých důvodů uzavřena, konečná byla na Canal St.).
Alternativou je modrá linka “A”, která vede jižním Brooklynem, pokračuje jižním Manhattanem a stáčí se na sever po západním okraji Manhattanu kolem Central Parku a končí nedaleko Brodwayského mostu (na druhé straně je Bronx). Ta je ale expresní, staví jen v hlavních stanicích. Po většinu její délky vede spolu s ní linka “C”, její soupravy staví všude (nevede ale už od JFK, je nutno přestoupit v Euclid Av).
Pod Manhattanem je v létě v metru neuvěřitelné dusno. Subway taky není zrovna buhvíjak čistá, v některých manhattanských stanicích jsou cítit splašky, hlavně když nahoře prší. Většina lokálních stanic je velice malá, na obří trojlodní stanice z pražského metra zapomeňte. Také zapomeňte na caby – žluté newyorské taxíky, jsou drahé.

Zdravim! Paci sa mi tato stranka,som rad ze som ju objavil. Taktiez planujem vylet do N.Y. Avsak ma to problem. Zatial nemam s kym ist. Potrebujem poradit kde na nete mozem hladat spolocnost. Ak niekto vie o nejakyx strankax alebo by chcel ist so mnou, budem rad,ked mi date vediet. Dik
Email: ondro209@azet.sk

V obou měsících je v New Yorku přibližně mezi 14°C a 23°C. Já byl v New Yorku začátkem července, kdy bylo krásně slunečno, teplo a poměrně dusno.

V bankomatech peníze určitě vyměnit nelze, mnohem lepší je však vzít si kreditní kartou a platit s ní. Jednak to vyjde výrazně levněji a jednak u sebe nemusíte nosit vysokou hotovost, což může být občas nebezpečné.

Jen si včas u své banky zkontrolujte, zdali umožňuje platby v zahraničí!

V

Rád bych se dozvěděl kdy je lepší jed do NY. Jestli v květnu, nebo září. Červen je již velmi teplý? V bankomatech lze vyměnit české koruny za dolary? Děkuji předem za odpověď! Vladimír