Komentáře k článku Jak dlouho platí ESTA do USA (Při splnění podmínek 2 roky)

↩️  Jak dlouho platí ESTA do USA (Při splnění podmínek 2 roky)
💬  Celkem 192 komentářů, nejnovější jsou nahoře.

Dobrý den, ahoj všem, měla bych jednu otázku, bohužel nevím na koho jiného se obrátit. Loni v září jsem po druhé navštívila USA – konkrétně Kalifornii, s přítelem jsme se rozhodli, že se na této cestě vezmeme. Měli jsme svatbu ve Vegas, než jsme stihli vše vyřídit s českými úřady (uznání svatby atp..) uplynula celkem doba. Nyní jsme stále ve fázi, že čekáme. Na konci března bychom chtěli na 2 týdny letět do New Yorku, mám platnou Estu i cestovní pas (samozřejmě na své staré příjmení) nebude to v USA problém? Tento týden by nám měli dorazit veškeré dokumenty k uznání svatby v ČR, ovšem dočetla jsem se, že cestovní pas je platný ještě 3 měsíce po uznání sňatku. Děkuji za odpověď

@Aleš Novák: Musíš si vyřídit novou.

A

Prosím o radu,před lety jsem chtěl navštívit USA,vyřídil jsem si ESTU,cestu jsem nerealizoval a platnost ESTY mně skončila 16.11.2018.Nyní chci navštívit USA,musím žádat o novou ESTU nebo lze původní propadlou ESTU nějak prodloužit? Děkuji za radu Aleš

Ahoj,

mel bych na Vas narocnejsi dotaz, tento rok jsem byl v USA na Esta, bohuzel se mi stala nepekna vec, musel jsem byt hospitalizovan v nemocnici ( psychicke problemy) jelikoz jsem v zadosti esta nevyplnil pole, zdali beru leky a mam psychicke problemy (coz v nemocnici vse zjistili) muj dotaz zni, zda me po tomhle zase pusti do USA ci-nikoli ( prvni vec ze jsem neoznamil ze se v CR lecim na psych. nemoc, druha vec, veskerou utratu za me musi zaplatit stat USA, nebyl jsem pojisten, pouze klasicky VZP)

dekuji moc za odpoved na takto slozity dotaz

@Peta:
O ESTA můžeš zažádat kdykoli, takže klidně i po dobu platnosti již schválené esty.
Ale pokud ji nutně nepotřebuješ během těch 14 dní třeba k nákupu letenek, tak bych počkal…bude pak o to déle platit :)
Jinak stačí když bude platit alespoň v den vstupu do USA, ale to určitě víš.

Ahoj,

je vhodne zadat o novou Estu kdyz stara je jeste aktivni (cca 14 dni) nebo pockat az opravdu expirtuje a az potom zazadat o Estu, aby nedoslo k nejake “duplikaci” v systemu a kvuli tomu to neproslo, popr. jiny zadrhel.

diky moc

@Katerina:
Lidi nečtou. Vím, těch článků je tu moc a diskuze dlouhé, ale tenhle dotaz je jeden z hodně častých. Jsi tam na J1, to ti končí a musíš odjet. ESTA platí, pokud tam přiletí nebo přijedeš lodí. A jelikož tam teď jsi, tak budeš muset odjet mimo celou Severní Ameriku a Karibik, viz Řešení 3. A nebude stačit odjet jen “na víkend”.

Zkus se podívat i na http://www.uscis.gov, jestli jde u J1 změnit status na B-2 nebo prodloužit pobyt. Tohle jsem nikdy neřešil, tak nevím.

Dobry den,

muzu se zeptat, jak je to s opakovanym zadanim o ESTU? Momentalne jsem na rok na studijni visa (J1) v Americe a tyto visa mi konci 24.6.2019. Rok predtim jsem tu ale byla na leto cestovat, takze jsem si delala ESTU, kterou mam platnou do 18.6.2019.
Rada bych v USA zustala az do zari, αniz bych musela jet do Cech a zase zpatky do USA. Poradili byste mi prosim, zda a pripadne jak by to bylo mozne udelat? Je mozne zajet napr. na tyden do Mexika (ci do jineho statu pobliz USA) a pozadat o novou ESTU na kterou bych se pak na ty cca 2,5 mesice vratila do USA nebo mi ji takto pravdepodobne nedaji?

Predem dekuji za rady a preji krasny den.

Katerina

@Alena Leiská:
Stačí si přečíst podmínky ESTA. Bohatě stačí, když povolení platí při vstupu, pobyt pokrývá razítko z imigračního. Takže klidně můžeš letět na to současné.

“Je nutné žádat o novou registraci ESTA, pokud behem mého pobytu v USA vyprší platnost aktuální cestovní registrace?
Ne. Stací, když bude cestovní registrace v systému ESTA platná pri príletu do USA.”

A

Dobrý den,
mám povolení ESTA, ale vyprší mi pět dnů před dalším plánovaným odletem do USA. Pokud požádám o nové povolení třeba měsíc předem, dostanu ho, když to předcházející ještě platí ? Přiznám se, že nemám nervy na to, nechat to až těsně před odletem.
Alena

@Kamila Rozinkova:
Tak aerolinky si informace o ESTA asi nepředávají, není důvod. Spíš možná budou mít možnost si v systému ověřit, že ji máš. Mě se na její číslo ptali jen jednou v AMS při kontrole před letem s Deltou.
Ono je prostě dobré to mít s sebou vytištěné nebo aspoň mít to číslo napsané. Imigrační ho nepotřebuje, najde si ho v počítači, ale pro ostatní a pro jistotu je dobré ho mít.

Pokud ji v systému nemůžeš najít, tak zadáváš něco špatně.

…a to jsem měl hotový online check-in, a k přepážce šel jen kvůli odbavenému zavazadlu

@Kamila Rozinkova: Tak to tě musím zklamat. Loni jsem letěl s Deltou, letos s British Airways – a při check-in v Praze chtěl maník od BA moji ESTA vidět.

K

Dobrý den, v květnu 2017 jsem získala ESTU na tranzit v USA, kdy jsem pak pokračovala do Kolumbie. Nyní bych se rada podívala do New Yorku, ale číslo ESTY jsem ztratila a při doplnění údajů v kolonce “Zkontrolovat stav registrace ESTA” mi to pokaždé napíše, že žádost nebyla nalezena. Aerolinky si prý mezi sebou informace o povolení předávají, ale nerada bych se na to pasivně spoléhala. Měl byste prosím nějakou radu jak číslo povolení zjistit?

@Lenka Ch.: doplním Roba : 90 dnů je maximální délka jednoho pobytu – ale imigrační úředník může rozhodnout dát razítko na kratší dobu pobytu, a USA musíš opustit do datumu, které ti úředník dal do pasu.

@Lenka Ch.: ešte doplním, že ESTA platí 2 roky od schválenia žiadosti a nie od prvého príchodu do US. Keď ťa pri najbližšej návšteve imigračný pusti do US, dostaneš novú pečiatku do kedy máš US opustiť

@Lenka Ch.: Ahoj. Ani jedno, ani druhé. ESTA platí 2 roky a jeden pobyt môže byť Max 90 dni. Takže tým, že si sa vrátila sa ti vynulovalo počítadlo a teraz môžeš vycestovať znovu na Max 90 dni

Dobry den,
mela bych dotaz ohledně ESTA víza, které mam platne od 14.12. V době 14.12.-09.01.jsem byla v USA. Nyní se tam chystám od 9.do 17.3., ale nejsem si jista jestli je platnost viza 90 dni myslena od data vydani – tedy od 14.12. do 14.3. Nebo se pocitají pouze dny stravene v USA – tedy 90 dni minus jiz stravenych 27 dni, tedy mi jeste zbyva 63 dni, které muzu vycerpat behem onech 2 let, ne které se vizum vydava?
Dekuji za Vasi odpoved.
L.

Dobry den. Mam platne esta viza do 15.3.2019. V maji tento rok letim na dovolenku do LA. Mozem poziadat o nove esta viza uz teraz alebo musim cakat kym mi vyprsia te stare a ziadat az po 15.3.2019. Nie je mi to uplne jasne kedze som bol na stranke esty a tam ked kliknem na novu ziadost v kolonke “kto ste” stoji ze o nove viza mozu ziadat ludia ktory splnaju urcite body a hned 2 bod je: (v sucastnosti nemate vizum navstevnika).

Děkuji

@Ondřej:
Nemusíš.

Ahoj. Mám prosbu. V době platnosti ESTA jsem změnil adresu trvalého pobytu.. pas zůstává beze změny. Nyní se chystám znovu vycestovat. Musím zažádat o novou registraci? Děkuji

@Katka:
Jak píše Vašek. Už několik lidí tu psalo, že je při třetí/čtvrté dlouhé cestě s krátkou přestávkou na imigračním poslali domů, aby si na příště vyřídili vízum. ESTA je pro turisty a málokterý turista si může dovolit být na dovolené a cestovat více než být v práci a doma.

Vízum se “vyplatí” pokud tam hodláš být v kuse déle než těch 90 dní. Ale zase jsou u něj zvědavější, navíc musíš na ambasádu na osobní pohovor a doložit více věcí než u ESTA.

@Katka: Celkové omezení sice neexistuje, ale pokud budete trávit víc času v USA, než doma, tak budete podezřelá, že tam ilegálně pracujete, a je hodně pravděpodobné, že vám imigrační úředník zamítne vstup.

Hezky den,
mohu se prosim zeptat, je nejake celkove omezeni kolik dni celkem muzu stravit v USA na ESTU? Vim, ze mohu vycestovat opakovane, vzdy na 90 dni po dobu dvou let. Ale nevim, jestli je treba mozne byt 90 dni v USA, mesic v CR, 90 dni v USA atd., nebo jestli se v takovem pripade uz nevyplati zazadat o vizum.
Dekuji moc za odpoved, K.

@Vlado:
Nic neřeš. Leť na tu platnou, původní. Platí dva roky a můžeš ji využívat celou dobu. Pokud bude imigračního něco zajímat, tak se zeptá.

Zdravim, mam otazku na niekoho skusenejsieho, nakolko som sa toto nedocital nikde. Mam schvalenu ESTU od aprila 2018 kvoli dovolenke v Mexiku, kedze som cestou tam aj spat letel cez USA. V ziadosti o ESTU som uvadzal transit cez USA. Teraz v januari chcem ist pozriet do New Yorku a neviem ani za svet zmenit v stale platnej ESTE ten tranzit ani nazov a adresu hotela. Vlastne sa k ziadnej zmene neviem dostat cez tlacitko “UPRAVIT”.
Mozem mat problem pri vstupe do USA, ze ma budu drbat za to, ze som uviedol nespravne udaje, alebo je to v pohode? Alebo si mam vybavit novu ESTU? Pas mam stale rovnaky.
P.S. ani na ambasade USA v Bratislave mi pracovnik nevedel poradit po telefone.

@Franta:
mockrát děkuji za odpověď.
Po odeslání dotazu, jsem si přečetla předchozí dotazy a všimla jsem si, že se na to už někdo ptal.
Ještě jednou moc děkuji za odpověď.

@Kačka:
Stačí, když ESTA platí v době vstupu do USA. Takže září je v pohodě. Není třeba dělat novou.

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, když chci letět v září do USA a ESTA mi platí do konce ledna 2019, je potřeba ji už prodlužovat nebo ne? Vím, že je platná dva roky.
Předem děkuji za odpověď

@Mesi: Dobře, super. Díky moc!

@Vaclav: 1) svatbu muzes mit kdekoli si umanes, na nic to nema vliv.
2) rozvod neni duvodem k odebrani GC. Jednou z podminek GC je umysl zit v USA. Pokud se rozvedes drive nez po tech trech letech, po kterych muzes zazadat o obcanstvi, nevim, jestli se na tebe nadale vztahuje ta trileta lhuta nebo to prechazi na beznou petiletou.
3) pokud ziskas obcanstvi, uz o nej nemuzes prijit

@Mesi: Super, díky moc za objasnění a vnesení světla do této věci :-) Teď už je mi to zase o něco jasnější.

Můžu se ještě zeptat, možná trochu hloupý dotaz, co se té svatby týká, tak musí třeba z nějakých důvodů proběhnout na území Ameriky nebo na tomhle nezáleží a je na nás, jestli bychom se vzali v Americe, v ČR nebo někde jinde ve světě?

Pak jsem se chtěl ještě zeptat na jednu věc. Nechci znít jako nějaký velký pesimista a pěvně věřím, že by k ničemu takovému nedošlo, i když se to ale bohužel někdy stává. Předpokládám, že pokud by někdy došlo k rozvodu, tak to asi znamená, že bych přišel o Green Card, případně o občanství, pokud by to bylo po těch třech letech nebo více, kdy si o něj můžu požádat a v Americe už bych tudíž takhle dále žít nemohl, je to tak? Nebo nanejvýš znovu jako turista na různá víza apod. Předpokládám, že když se dva rozejdou, tak to pro toho cizince znamená cestu zpět do země odkud pochází?

Díky moc

@Vaclav: 1) ze vztahu s Americankou pro tebe nevyplyva vubec nic, plati pro tebe stejne podminky jako pro kazdeho jineho turistu. Pred svatbou lze urcite vyhody ziskat snoubeneckym vizem.
2) Obcanem se nestanes pouze tim, ze si vezmes Americanky, to te opravnuje pouze k tomu, aby pro tebe zazadala o imigrantske vizum a nasledne dostanes Green Card. Imigrantske vizum te opravnuje trvale zit v USA a pracovat tam. Mas povinnosti jako American krome prisezeni u soudu a zaroven i stejna prava krome prava volit prezidenta. O obcanstvi muzes pozadat po trech letech stravenych v USA.
3) Pro tvoji rodinu to neznamena vubec nic, pokud nemame na mysli tve nezletile dite. Jako rezident USA muzes (zatim) zazadat o imigrantske vizum i pro svou rodinu, ale je to beh na dlouhe roky.
4) Ano, americka i ceska legislativa umoznuje mit dvoji obcanstvi.
5) Coby nerezident CR si musis sam platit zdravotni pojisteni za urcite obdobi, abys mel narok na zdravotni peci jako obcan CR. Pokud se rozhodnes odstehovat do USA, tak se predpoklada, ze tam odchazis za urcitych podminek, cimz myslim i slusne zdravotni pojisteni, tim padem se ti nevyplati cestovat do CR kvuli banalnim prohlidkam nebo zakrokum. Neco jineho to muze byt v pripade vaznejsiho onemocneni, zalezi na pojistce.

Ahoj všem,

předem se omlouvám, že píši tenhle typ dotazu pod tento článek, ale chtěl jsem se zeptat, jestli by mi mohl někdo, kdo o tom alespoň trochu něco ví, nastínit a objasnit, co by obnášel vztah s američankou? :-)

Teď mám samozřejmě na mysli spíše jako z právního hlediska. Já o tom moc nevím, jen něco málo, co jsem v průběhu času někdy slyšel, ale nikdy předtím jsem se o to nějak podrobně nezajímal.

Chtěl jsem se zeptat, co konkrétně by pak pro mě z takového vztahu vlastně vyplývalo? Je to tak, že pak má člověk nárok na americké občanství a tudíž se pak z něho může stát právoplatný občan a má tudíž také veškerá práva a povinnosti, jako kdokoliv jiný z místních lidí, kteří tam bydlí nebo je to tak, že člověk dostane povolení k trvalému pobytu, což by asi znamenalo, že tam může trvale bydlet a tudíž už si pak nemusí vyřizovat víza, estu apod., jako když cestuje do USA jako turista, ale nemá práva a povinnosti občana? A lze tam vlastně v takovém případě normálně legálně pracovat?

A ať už je to tak či onak, tak předpokládám, že to všechno asi nabývá platnosti, až když se ti dva dotyční vezmou, ne když spolu jen chodí?

Pak jsem se také ještě chtěl zeptat, jestli z toho něco plyne pro mojí rodinu? Kdybych se pak, řekněme, odstěhoval do USA, bylo by v takovém případě vůbec možné, vzít si tam svojí rodinu? Někde jsem snad jednou slyšel, že rodina v takovém případě musí zažádat o nějaké povolení, aby se tam mohla takhle odstěhovat? Nejsem si už jistý, kdyžtak mě prosím opravte, jestli se pletu :-)

A ještě jedna poslední věc, na kterou jsem se chtěl zeptat, je možné v takovém případě mít jakoby dvojí občanství, mít americký i český pas? Jednou jsem pročítal nějakou diskuzi, kde někdo snad říkal, že by se českého občanství v takovém případě nezbavoval už jen kvůli lékařské péči, že v Americe je to hrozně drahé, že by raději jezdil sem na nějaké případné lékařské zákroky.

Omlouvám, se, jestli se některé z těch dotazů zdají hloupé, ale já o tom opravdu moc nevím.

Děkuji za všechny postřehy!

@Jaroslav brožek:
Kde ses to dočetl?
Nahoře v článku? “Já doporučuji ESTA vyplnit ihned po zakoupení letenek. ”
To je Petrovo doporučení. Někdo kupuje letenky dlouho dopředu, když narazí na dobrou cenu. Pak je lepší požádat o ESTA v dostatečném předstihu, aby se ještě stihlo vyřídit případné vízum.

Klidně si kup letenku až po schválení ESTA.

J

Dobrý den,dočetl jsem se ,že mám žádat ESTU až po zakoupení letenky.
Takže v případě,že bych ESTU nedostal,přijdu tím pádem o peníze za letenku? Děkuji JB

@Iveta Borkovcova:
Jde to určitě vyřídit i na ambasádě v Praze. Jenom můžou mít dotaz, proč to vyřizuje zde, což popisuje Franta

@Iveta Borkovcova:
Zvací dopis je vždy plus.
Obecně je lepší, když cizinec žádá o vízum ve své zemi, protože mimo jiné musí doložit, pevné vazby, aby věděli, že jim tam nechce zůstat. Tvůj přítel už tu má trvalý pobyt a rodinu, takže má pevné vazby zde, proto by to, podle mě, mělo jít normálně v Praze.
Zkus se ještě pro jistotu zeptat na ambasádě.

I

Zdravím, mám takovou zapeklitou situaci. Loni jsem byla sama v USA navštívit příbuzného, který má zelenou kartu. Letos se tam chci vydat znovu, tentokrát i s dcerou (2roky) a přítelem. Já estu mám, dceři vyřídím, ale problém vidím v partnerovi, protože je to cizinec, bulharské národnosti, kteří ESTU bohužel nemají, čili musí žádat o vízum na USA velvyslanectví. Prosím o radu. Musí pro vízum do své rodné země anebo stačí do Prahy, když zde (v ČR) spolu žijeme, má povolení k trvalému pobytu, dítě je naše společné a legálně pracuje se smlouvou na dobu neurčitou? Bude potřebovat třeba nějaký zvací dopis? Díky předem za info.

@Franta: Pravda no, ty ceny, to je docela síla :-D

@Vaclav:
Když to není aktuální a jen tak spekuluješ, tak “jen tak” koukni třeba na http://www.zillow.com, http://www.trulia.com nebo jinam a udělej si představu o cenách.

@Mesi: @Franta: Dobře, díky moc oběma za objasnění!

@Vaclav:
Kup si barák, vyřiď turistické vízum a jezdi tam třeba na zimu. SPousta lidí to tak má. Koukni do novin kolik “celebrit” má barák/byt třeba na Floridě.

Ale žádné výhody nečekej. To bys musel investovat do nějakého businessu. Jsou na to pravidla, kolik investovat, kolika lidem dát práci a tak. Ale i potom tam nemůžeš být na pořád. Investiční/podnikatelská víza jsou na dobu určitou. Myslím, že 2 roky. Pak se uvidí, jak ti to jde a jestli ti to prodlouží. Pohledej na http://www.uscis.gov

@Vaclav: Mimochodem, nakup nemovitosti pro vlastni bydleni neni investici.

@Vaclav: Koupit nemovitost muzes, ale nevyplyva z toho pro tebe vubec nic. Nadale musis splnovat veskere pozadavky na turistu, pokud do te sve nemovitosti pojedes. Pokud neziskas povoleni k trvalemu pobytu, muzes zapomenout, ze bys v te nemovitosti trvale bydlel.

Zdravím všechny,

měl bych jeden asi trochu neobvyklý dotaz. Předem se omlouvám, že píšu sem, ale abych byl upřímný, nevěděl jsem, kde jinde bych se zeptal.

Týká se to pobytu v USA, respektive bydlení. Více méně vím, jaká je v současné době situace a že je v podstatě nemožné pro cizince jen tak se odstěhovat natrvalo do Ameriky a začít tam bydlet, alespoň pokud vím.

Chtěl jsem se zeptat, jak by to ale teoreticky bylo, když by si člověk někde v Americe např. koupil nějakou nemovitost? Nevztahují se na to nějaké vyjímky, když tam člověk investuje do nemovitostí, nechali by mě tam pak v té nemovitosti bydlet? Nebo jako cizinec bych si tam ani nemovitost koupit nemohl? Jak to vlastně chodí? Omlouvám se, možná je to trochu hloupý dotaz, ale já o tomhle nic moc nevím.

Upřímně, ne že by pro mě bylo aktuální kupovat si nemovitost v Americe :-) Spíš jenom tak spekuluju :-)

Děkuji

@Veronika:
Tohle spadá pod tzv. “visa run”, krátkodobé překročení hranice za účelem prodloužení pobytu na území USA. Na konci povoleného pobytu musíte opustit USA. Aby se vám to ale počítalo a bylo možné USA opět navštívit, musíte opustit celý kontinent, kam se v rámci imigračního počítá Kanada, Mexiko a část Karibiku. Jde o to, že pak by si takto prodlužovali pobyt v USA všichni (např. nelegálové), stačilo by si udělat výlet do Kanady nebo Mexika a opět by dostali 90 dní nebo 6 měsíců.

Takže po 90 dnech, můžete odjet do Kanady, ale na 99,999…% už se nedostanete na Aljašku.

Pozemní vstup do USA se neřeší přes ESTA (platí pro letadla a lodě), ale na místě. To by ale nemělo mít vliv na reset předchozí návštěvy.
Proto doporučuji tu návštěvu překombinovat a naplánovat jinak. Nejprve USA, pak Kanada (nebo opačně) a domů. Případně zkusit vízum, s ním by se to dalo v rámci šesti měsíců v klidu stihnout.

Zdravím, mám dotaz, jak to je s opakovaným vstupem do USA na estu. S přítelem se chystáme cestovat po Státech (3 měsíce), potom cestovat v Kanadě, pak jet na Aljašku a pak se ještě popřípadě vrátit do Států. Cestovat budeme autem, které je registrované v Kanadě a vždy mezi vstupy přejedeme hranice. Je to možné takhle opakovaně využít estu? Děkuji

@Franta:

Děkuji

@Trick:
Stačí když ESTA bude platná v den vstupu do USA, na pobyt už je potom razítko z imigračního. Změna zaměstnavatele je jedno.

Zdravím, 30.srpna 2018 mi končí ESTA a chystáme se do USA od 7.srpna do 25.srpna 2018, navíc jsem změnil zaměstnavatele. Návrat tedy bude před vypršením ESTA karty, musím ESTU vyplnit znovu, nebo je vše v pořádku? Je vůbec možné takhle dopředu před vypršením staré ESTA ji vyplnit znovu? Přemýšlím, že bychom se zdrželi třeba déle v USA, takže bych ji možná i docela rád vyplnil znovu.

@Liana:
Bez obav leť na tu skupinovou. Schvalovací číslo má každý ve skupině své vlastní.

Zdravím,
11.6.2016 mi byla schválena ESTA v rámci skupiny 3 žadatelů. Měla by tedy platit do 11.6.2018. Letos 7.4. odlétám znovu do USA, ale už sama. Mám znovu podat žádost? Nemám problém zažádat a zaplatit znovu, jde mi spíš o to, abych tím nezpůsobila nějaký zmatek a neměla pak problém. Díky moc za Vaši odpověď!

@Lucie Kratochvilova: Dobrý den,
1. Platnost ESTA jsou 2 roky, přesné datum expirace zjistíte na stránce https://esta.cbp.dhs.gov/esta/
2. Ne, ESTA nejde nikdy prodloužit. Vždy se musí udělat nová.
3. –
4. Doporučuji si zkontrolovat datum platnosti na odkazu výše, přičemž ESTA musí být platná pouze první den pobytu v USA. Nevadí, když expiruje během pobytu.

@Lucie Kratochvilova:
1) Jasně, že ta informace je směrodatná. Musíš brát v úvahu význam, ne strojový překlad. ESTA je z 10.8.2015, platí tedy do 9.8.2017, dva roky.
2) Nedala se prodloužit, ale platila celou dobu a dala se používat. Pro cestu po 9.8. budeš potřebovat zažádat o ESTA znovu.
3) viz 2)
4) Pro vstup do USA stačí, aby ESTA platila v den vstupu. Pak už stačí razítko od imigračního.

L

Dobry den,

zalozila jsem si ESTA 10.8.2015. Dnes mi prisel email, ze mi ESTA behem 30 dnu vyprsi (viz Vas preklad vyse). Letos planuju 8.8.2017 vycestovat do USA znovu (az do 10.9.). Mam nekolik dotazu: 1) jak poznam, kdy mi ESTA vyprsi? Informace, ze vyprsi “behem” nasledujicich 30 dnu neni moc smerodatna, jak mam vedet, jestli vyprsi za 4 dny nebo az za tech 30 dni? 2) v emailu pisi, ze se uz neda prodlouzit a ze se musi zalozit nova – takze do doby, nez prisel mail, tak ESTA sla prodlouzit? 3) jestlize jde prodlouzit, jak se financne lisi podluzovani a zakladani nove? 4) da se do USA odjet (v pripade, ze by ESTA platila az do 10.8.2017) a pobyvat tam v dobe, kdy ESTA uz nebude platit?

Dekuji za odpoved.
Lucie Kratochvilova

@pavel:
Stačí, když bude platná v době vstupu na území USA.

ESTU mám,ale končí mě asi v Listopadu.Já,ale letím v říjnu na Miami tj ESTA bude ještě platná asi 14 dní po návratu.Je nutné i v takovém případě ESTU obnovit.Děkuji.

@Alena Řadkova:
ESTA se nedá zaplatit složenkou. Do USA kartu nepotřebujete, dá se tam platit hotově. Chcete jet sama nebo s cestovkou?

@Alena Řadkova:
Za co chcete prosím platit složenkou???
Pokud za ESTU, to lze JEN online kartou.

Pokud je tu řeč o cestě do USA, bez debetní/kreditní karty o tom vůbec neuvažujte.

A

nemám nikoho,jsem dúchodce. Dá se platit složenkou?

@Tomáš: Dobrý den, pokud se chystáte do USA, dokonce musíte požádat o novou. :-) Počet žádostí není nijak omezen.

Dobrý den, po dvou letech mi končí platnost ESTA, mužu požádat o novou, príp. je počet zádostí nejak omezen? Dekuju.

@Zuzana: Ahoj Zuzko, problém to nebude a adresu není třeba měnit.

Důležitá je jedna věc: Stále Ti běží povolená doba pobytu (max. 90 dní). Tím, že vycestuješ na Arubu se tato lhůta neresetuje. Čili pokud budeš do USA odlétat třeba 80. den pobytu a vracet se 89. den pobytu, budeš muset být přesvědčivá. :-)

Ahoj,som prave v NY, a naplanovali sme si vylet na Arubu s tym ze sa do NY este na noc vratime lebo tak bol vyhodnejsi let. musim menit adresu v este alebo je s tym nejaky problem ked sem pridem len na den, ci jednoducho esta je platna a ja medzitym mozem vojst a odist z krajiny ako chcem? Ďakujem pekne za odpoveď!

@Michal:
Je to v pořádku, ESTA musí platit při vstupu do USA, pak už je to jedno. Stačí jen dodržet povolenou dobu pobytu, podle razítka v pasu.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli když mi končí ESTA za 4 měsíce jestli je to v pohode. Odlétam tam tedka na červen na měsíc. Děkuji za odpoved

@Zdenek:
Jo. Můžeš žádat už teď. Je to trochu brzo, ale kdyby náhodou, tak budeš mít moře času vyřídit vízum.

V polovině července 2016 bych měl odjet na týden do Lima – Ohio USA. V minulosti mi byla ESTA schválena ale je to vice jak dva roky. Takže asi musím znovu požádat je to tak? A v podstatě mohu požádat již nyní tj cca tři měsíce před odletem nemám pravdu? Děkuji

@Kristina:
Na ofiko stránce je v nápovědě toto:

JE NUTNÉ ŽÁDAT O NOVOU REGISTRACI ESTA, POKUD BEHEM MÉHO POBYTU V USA VYPRŠÍ PLATNOST AKTUÁLNÍ CESTOVNÍ REGISTRACE?

Ne. Stací, když bude cestovní registrace v systému ESTA platná pri príletu do USA

Dobry den , mam platnu estu do 30.08.2016, ak planujem pricestovat v july a odist v septembri staci ak ma esta platnost pri vstupe a odvtedy sa rata 90 dni..?alebo mam znova teraz zaziadat, nevadi ze budem ziadat o novu ked mam este jednu platnu 5 mesiacov? dakujem za odpoved

@Franta: dakujem pekne za odpoved

@Aneta:
Nic měnit nemusíš. Pokud je ESTA platná, tak na ní můžeš letět. Oni už se na imigračním zeptají, pokud je něco bude zajímat.

Zdravim, chcela by som sa spytat, minuly rok som bola v New Yorku a v Este som zadala adresu kam idem + kontaktny bod, hotel kde budem byvat. Tento rok idem do Californie, adresa sa sice dala zmenit, ale kontaktny bod s telefonnym cislom,kde sa budem zdrziavat,( v mojom pripade New York) sa zmenit nedal.
Musim podat novu ziadost?
Dakujem vopred za odpoved.

@Franta:
děkuji moc! nevím teda, jestli je lepší to zkusit s tím, že předpokládám, že by mi neměli vízum zamítnout, i kdyby mi ho dali jen na tři měsíce.. myslíš, že to je možné? Estu jinak mám, takže tu bych mohla použít, i dkyž mi turistické vízum zamítnou?

Děkuji moc!

@Adél:
Nejspíš se budou ptát, proč nestačí ESTA, co jí zavedli, tak jsou při žádosti o vízum zvědavější. Takže by to chtělo spoustu podpůrných informací, jak pro cestu, tak pro ujištění, že tam nehodláš zůstat.
Možnost 3-9 měsíců nepřipadá v úvahu. Buď až 90 dní na ESTA nebo až 6 měsíců na vízum. Po vypršení pobytu na ESTA (poslední den) je třeba opustit USA.
B2 se kdysi dala prodloužit o půl roku, žádost + poplatek 120.-$. Osobně úspěšně vyzkoušeno. Není jsou nové podmínky, moc jsem to nestudoval, ale je to dražší a prodlužuje se pouze v určitých odůvodnitelných případech.
https://www.uscis.gov/visit-united-states/extend-your-stay
https://www.uscis.gov/i-539
https://www.uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Resources/C1en.pdf
https://www.uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Laws/Memoranda/2011/August/Cohabitating_Partners_PM_081711.pdf

Zdravím, chtěla bych se zeptat, chci vycestovat do USA za známými na cca půl roku. Zažádala jsem si o vízum B jako turista, nicméně mě napadá – mám estu od dubna 2015. Mohu odjet na estu na tri mesíce a zůstat tam pak na B2 kdyz by mi to schvalili? Tzn ze ych tam mohla byt 3-9 mesicu, kdyz ych vyuzila i estu? Nebo je nutne po skonceni jednorazove navstevy na estu usa opustit a zase se treba vratit na turisticke vizum?
B vizum jsem resila proto, ze podle vseho se da prodlouzit o 3 mesice na miste.
Diky moc:)

@Petr Novák: Super, moc díky za odpověď.

Změna adresy hotelu ničemu nevadí, je možné vycestovat na starou ESTA.

M

Dobrý den,
chystám se letos do New Yorku, kde jsem byl poprvé už vloni, takže by mi ESTA měla stále ještě platit. U žádosti z loňska je však uvedena adresa hotelu, ve kterém letos nebudu, rozhodl jsem se pro jiné ubytování. Je to problém a mám požádat o ESTA znovu, nebo můžu použít starou i s adresou hotelu, která neplatí? Předem děkuji za odpověď. Matěj

Super, diky za info a rychlou odpoved.

@Roman:
Podle všeho by to vadit nemělo.
https://esta.cbp.dhs.gov/

Dobry den, ESTA me vyprsi behem pobytu v USA (tri dny po vstupu). Je to problem?

@Tomáš: Zaměstnání normálně vyplň. Hlavně se pak nikde nechlub, že to už neděláš. Imigrační to neví a ty nebuď moc upovídaný.

@Z.:
Studium máme do 20 hodin týdně a celkově tam strávíme 86 dní, takže ESTU splňujeme. Jen si nevím rady jak vyplnit to zaměstnání. Když teď jsme oba zaměstnaní tak si myslím že bych tam měl zaměstnání vyplnit.

@Tomáš: Estu jste si měli zařídit, když, jste začali uvažovat o koupi letenek. A se studiem na Estu pozor na max daný počet hodin studia, jinak studentské vízum. Také pozor na max 90 dní pobytu.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně registrace ESTA. Do USA odlétáme začátkem srpna na 3 měsíce. Chceme si teď zařídit registraci ESTA, protože už musíme zaplatit za školu ve které budeme studovat angličtinu. Problém je ten že momentálně jsme oba s přítelkyní zaměstnaní, ale v době odletu už nebudeme (právě kvůli cestě). Ve formuláři ESTA se zaměstnání vyplňuje. Nevíme teď jestli tam máme zaměstnání vyplňovat nebo ne. Nebo jestli pak budeme muset nějak aktualizovat údaje. Nevíme jak to celé vyřešit. Děkuji Tomáš.

Přesně tak, maximální doba pobytu je 90 dní. Aha, takže 100% jmenovec. :-)

O

Děkuji za odpověď, takže můžu v USA zůstat tři měsíce? Ne pocházím ze Šumperka.

Zdravím Ondřeji, ano, návštěva USA přes ESTA je možná.

PS: Nebydlíme náhodou v Kostelci n. O.?

O

Dobrý den,
letěl jsem do střední Ameriky, kde se teď právě nacházím a protože jsem přestupoval v Houstonu, tak jsem potřeboval ESTU. Nakonec jsem ze střední Ameriky neodletěl jak bylo v plánu a pořád jsem v Guatemale. Přemýšlím, že bych jel do USA. Chci se zeptat jestli můžu teď navštívit USA? Přestup v USA jsem měl před třemi měsíci. Děkuji za odpověď. O.

Pokud jste nezměnila pas nebo se třeba nevdala a nezměnila jméno, můžete jet na “starou ESTU”. Vytištěný formulář není nutný, Američané vás mají v evidenci.

J

byla jsem v září 2013 v NY. Nyní jedu (červen) opět. Musím nějakým způsobem aktualizovat ESTU, či stačí původní? Musím mít s sebou starý vyplněný formulář ESTY, kde pouze přepíšu místo pobytu, nebo se někde povolení registruje na mé jméno a číslo pasu a nepotřebuji s sebou původní?
děkuji Jana

Dobrý den Karolíno,

těch 90 dní je maximální doba pobytu na každou jednotlivou cestu. Když to záměrně přeženu, tak můžete během 2 let cestovat do USA 1× – 8× a pokaždé na maximálně 90 dní.

Platnost ESTA jsou 2 roky, o novou musíte žádat jen když budete mít nový cestovní pas, vdáte se a změníte si jméno nebo třeba budete odsouzená za trestný čin, takže se změní odpověď na některou z otázek. Pokud jste již byla v USA třeba v Portlandu a teď pojedete do Miami, nemusíte ji nutně aktualizovat.

Po vypršení 90 dnů se musíte vrátit zpět do ČR (resp. vycestovat mimo USA a okolí). Nejde to udělat tak, že se po 90 dní zaplatí poplatek a povolená doba pobytu se prodlouží.

Dobrý den,

Byla jsem na Estu v USA již měsíc a pár týdnů. Email o posledních 30 dnech pobytu mi ještě nepřišel, takže hádám, že mi zbývá více. Platná je do prosince 2015. Plánuji v červnu odletět na 2 měsíce minimálně do NYC a pak Miami – ale ne pracovně, jen na dovolenou. Zajímalo by mne, jak to chodí. Zda-li po každém vstupu mám max 90 dní. Anebo mi tedy zbývá již jen cca měsíc a musím si následně požádat o novou Estu.

A ještě jeden dotaz: Po vypršení lhůty se musím vrátit zpět, anebo si lze koupit online novou? (nějakým způsobem prodloužit pobyt)

Děkuji předem za odpověď.

Karolína x

Ahoj,

1.) Nemusíš, můžeš cestovat na tu stávající
2.) Problém je, že to musíš vysvětlit na imigračním pohovoru úředníkovi, který rozhoduje o tvém vpuštění do země.

Ahoj mám dvě otázky.
1. Minulý rok jsem si žádal o estu kde jsem zadával i číslo spoje a leteckou společnost, ale tento rok poletím s jinou společností. Zkoušel jsem to změnit ale nejde to, jediné co jde změnit je adresa pobytu. Musím žádat o novou estu?

2.Když budu mít letenku která má délku pobytu 91dní, ale při odletu zpět do ČR přijdu na letiště den předem a projdu pasovou kontrolou bude se to počítat jako 90 nebo se mi započítá i ten jeden den ztrávený na letišti?

Díky Michal

@Zuzana:
Budeš si muset zažádat znovu. Evidence je podle čísla pasu.

https://esta.cbp.dhs.gov/faq?lang=cs
1) Cestující musí mít před cestou potvrzenou cestovní registraci v souvislosti s pasem, který plánují použít na cestu do Spojených států.
2) Pokud cestující obdrží nový pas, musí si podat žádost o novou cestovní registraci ESTA a použít tento nový pas.

Chtěla bych se zeptat, když jsem na ESTA byla minulý rok na dva týdny v Americe, konkrétně v březnu a letos bych chtěla znovu letět na dva měsíce o prázdninách, můžu použít pořád stejná ESTA když jsem si od té doby zařídila nový pas nebo musím zažádat o nové?

Děkuji

@Milena: Jak píše Franta: Je tam velké riziko. A pokud k tomu od začátku přistupujete jako plánovaný podvod (úmyslné uvedení nepravdivých údajů při vstupu do USA), hodně riskujete. Já osobně bych volil nejpohodlnější cestu: Snoubenecká víza K-1. A jestli na to nejste něčím zralí, tak si holt počkejte.

@Milena:
Je tam riziko. Svatba nezaručuje GC, jen umožňuje o ni požádat. A tím, že to uděláte oklikou (ESTA místo ofiko postupu) to bude těžší, i když ne nemožné.

Ja jsem jeste momentalne v USA na platne vizum, vse zjistene mame. Chteli jsme se vzit pred vyprsenim mych viz, ale neni to jednoduche, protoze on je student a nechci resit sponzory atd. Je tam i vice osobnich duvodu. Chci mu dat cas, at si skolu dokonci a ja bych se sem vratila na estu za cca 5 mesicu. Cetla jsem pokud projdu pres imigracni bez podezreni, tak by to melo byt ok. Neni tam pak riziko, ze by mi nemuseli dat GC?

Jde to. Ale… A těch ale je dost.
Ať si přítel nejprve vše zjistí na úřadech, co bude pro sňatek potřebovat on a co ty. Pokud to opravdu budete chtít udělat, tak hlavně nikde neříkej, že se jedeš vdát a budeš mít jen ESTA. To by jsi byla zpět doma hodně rychle. Vdavky se totiž řeší přes snoubenecké vízum.

Ahoj, muzu se na estu vdat? Nasla jsem si pritele americana v dobe meho pobytu na J1 viza. Dekuji za odpoved.

@Franta:

Děkuji za odpověď. :)

@Michal:
Problém to nebude. V ESTA šlo leteckou společnost i adresu pobytu změnit. jak je to teď, nevím.

Dobrý den,

už je to skoro 2 roky co jsem byl v Kanadě a díky přestupu v NY jsem si zařizoval Esta víza. Příští měsíc letím do Ameriky a kontroloval jsem si, jestli mi stále platí Esta víza a platí do 31.5.2015, což by neměl být problém, ale mám tam vyplněnou společnost se kterou jsem tehdy letěl a místo přistání New York a když jsem dal aktualizaci Esty tak jsem mohl změnit jen adresu pobytu. Bude tohle problém, když neletím se stejnou společností a letím do Miami, Florida?

Díky za odpověď. :)

Dobry den, chtela bych se zeptat, v patek opoustim USA, byla jsem tu dohromady 83 dni za pritelem. Odletam domu na 6 tydnu a od rodicu jsem dostala darek k Vanocum jet surfovat na tyden a pul do puerto rica v pulce unora. Myslite, ze bych mela nejaky problem s tim, ze bych letela na dva dny do NYC a pote odtud do puerto rica? Diky za odpoved

@Michaela: To hraje tak velkou roli, že tě ani nemusí v Evropě pustit do letadla!

Vidíte, nenapadlo by mě, že fakt, že letenku si neplatím sama by mohl hrát nějakou roli. Děkuji za postřehy!

@Michaela:
Bydlení zdarma, letenka jako dárek…
K tomu milá mladá slečna…
Radši ani nebudu naznačovat, co imigračního napadne. ;-)

@Franta: Každopádně děkuji za rady a máte pravdu, že lítat do Ameriky několikrát za rok není úplně standardní….ale když máte možnost bydlet zdarma a letenka je dárek, už to není tak nákladné:) Ale je mi jasný, že to úředníky asi úplně nezajímá.

@Z.:
Jak píšeš.
Klidně tam může letět na půl roku a za 14 dní po návratu tam letět opět, ale musím počítat, že imigrační bude zvědavější a podezřívavější než poprvé. Může se stát, že mávne rukou a pustí mě tam bez otázek, ale nedá se na to spoléhat.
A jak píšeš, tvá první zkušenost nebyla příjemná, přitom nijak nestandardní. Mohlo by se stát, že tě tam tentokrát nepustí. Ne proto, že by ti bránil v cestě, ale klidně jen proto, že se mu nechce riskovat. Řekne si, to je nějaké divné, ona je tu zase, co když…

@Michaela: Imigrační úředník se na to dívá asi takhle: jak je možné, že tato osoba si může dovolit letět do USA několikrát ročně, když já nemám tolik peněz na cestování ani tolik dnů placené dovolené? Normální turista totiž do ameriky opravdu nelétá každé 3 měsíce…

@Michaela:
Ono to není nijak ofiko dané. Obecně je dobré nechávat mezi dlouhými pobyty dlouhé pauzy.

@Franta: Děkuji za rychlou odpověď. Jak dlouhá ta pauza by byla asi ideální, aby vše proběhlo v pohodě?

@Michaela:
“ač jsem jela poprvé,”

Možná právě proto. Jela jsi poprvé a zřejmě nebudila moc důvěry. To není o tom po kolikáte člověk jede, ale jak na imigrační působí. Možná jsi byla jen nervozní a jim to bylo divné, tak tě proklepli.
Byla jsi tam přes dva měsíce, tak si dej pauzu. Jedeš jako turista a přijet tam moc brzy může vypadat, jako že tam máš práci a domy jsi byla jen na “dovče”.

Ahoj, tento dotaz tady už určitě byl, tak mě dyštak jen odkažte, asi špatně hledám:)
Na Vánoce jsem se vrátila z USA po 76 dnech pobytu na ESTU, ač jsem jela poprvé, měla jsem velmi dlouhý a nepříjemný pohovor s úředníky, včetně prohlídky všech kufrů…proč to nevím, jelikož jsem jela jen ke kamarádce, která je američanka, na dovolenou.
Ráda bych tam jela ještě jednou…jak dlouho bych měla zůstat v ČR? Po první opravdu špatné zkušenosti se trochu bojím.
Děkuji za odpověď.

@Suzi:
“Ano, mam nieco, a vedia si to overit jednoducho, ze zavolaju tej lekarke, co ma liecila.”

Oni nikam volat nebudou. Vše musíš mít připravené ty.

Kontaktuj US ambasádu v Bratislavě a zeptej se přímo tam. Já bych neriskoval, že mě imigrační pošle domů. Osobně bych tohle řešil už po návratu domů, hned jak by mi bylo lépe, a nečekal bych na další cestu do Států. Oni tě tam teď celou dobu mají, jako někoho, kdo překročil povolenou dobu pobytu bez vysvětlení.

Píšeš, že tam chceš za rodinou na svátky. Tak je popros o zvací dopis.

Američany nebude tvá cesta do Austrálie vůbec zajímal, tak není potřeba si s sebou informace o ní brát.

Po navrate z USA letim zo SR do Australie. Za kamoskou. Mozem dat kontrole aj adresu a kontakt. To si mozu tiez preverit. Aby som nezabudla spomenut. Mam si vytlacit rezervaciu letenky a vziat so sebou do USA? Taktiez viza do Australie.. Mozem aj to ukazat na kontrole. Len ci to nie je zbytocna info pre colnika.resp., ze to ho mozno nebude zaujimat, ci?

Ano, mam nieco, a vedia si to overit jednoducho, ze zavolaju tej lekarke, co ma liecila. No memuselo sa to takto pretiahnut, ale smola bola to, ze sme sli najprv na pohotovost, kde ma lekar poslal prec so slovami, nech si kupim ibuprofen, 2-3 tyzdne budem ok, lenze moj stav sa zhorsil strasnym sposobom ..dalsie mesiace som myslela, ze to su posledne mojho zivota. To ma davala dokopy uz nejaka ina lekarka, aj to trebalo cakat( objednava sa k nej) a aj to len preto, lebo som jej povedala, ze ake testy mi ma spravit (zavolsla som svojmu lekarovi na SR a on mi povedal podla priznakov, ze si mysli, ze co to je, nech poviem amer.doktorke, aby spravila testy )-tak ona ich urobila, a to sa aj potvrdilo, tak dlhe mesiace som lezala a brala antibiotika a ked bolo lepsie, tak som utekala domov.
Doma mi lekar zistil, ze okrem tej choroby, som mala este nejake tri infekcne, kt.som prekonala v USA. Tak aj preto som asi vyzerala a citila sa ako pred smrtou. Domov som poslala fotku, tak sa vemi vylakali, no lebo fakt to bola hroza!!!! Cize, teraz som uz ok a chcem si ist pozriet zvysok krajiny+ sviatky stravit s rodinou, kt.tam mam.
Je teda sanca prejst este na estu?!

@Suzi:
Šance, že tě pustí je, ale nespoléhal bych na to.

Píšeš, že jsi překročila kvůli zdravotním potížím. Máš to nějak zdokumentované, můžeš to doložit? Překročení o 5 měsíců, to musely být opravdu vážné zdravotní potíže.

Ahoj,

V novembri som sa vratila z USA. Bola som tam na estu- 2-krat, ale prekrocila som estu o 5 mesiacov- ochorela som a nemohla odletiet. Liecil ma americky lekar.Akonahle mi zdrav.stav dovolil odletiet, tak som opustila krajinu. Teraz by som sa chcela vratit spat, lebo si chcem pozriet este zvysok krajiny. Chcem letiet koncom decembra a odlet z krajiny planujem koncom januara 2015. Myslis, ze budrm mat na letisku problem kvoli prekroceniu esty? Co sa moze stat? Je sanca, ze prejdem cez kontrolu a pustia ma do usa? Dakujem za odpoved.

@Z.:

Tohle vim, ale myslim trochu jiny pripad.
Uz jsem v americe na studentsky vizum. To mi konci 19.1. 2015. Ziju v texasu tak si zajedu jenom pro ESTU prekrocit border a muzu zustat dalscih 90 dni, tj. cca do nejakeho 19.4. Tohle urcite jde, to uz je odzkouseno od x lidi tady. Me jde o to ze ja potrebuju zustat jeste o mesic dele,tj. do 19.5., tak me napadlo, ze bych v dubnu udelal opet vylet do mexica a vyridil dalsi estu. Nebyl bych vice jak 90 dni na estu v usa v kuse.Takhle to myslim, jel bych busem, neletel bych.

Tahle vetaco sem nasel nekde na wiki me ale znervoznuje: Travelers can leave to contiguous countries (Canada, Mexico and the Caribbean), but will not be granted another 90 days after reentry in the United States.

Prace by problem nebyla, to mam poresene, mohl byc htady byt jako turista.

@Tomas: Jak píše Franta, tohle nejde. Navíc Esta platí 2 roky a je pouze pro turisty, ale ty tam budeš asi chtít dělat, ne?

@Tomas:
Ne.

Zdravim muzu byt v USA na Estu 80 dni, pak jet do mexica (opusit usa) vyridit si novou estu a vratit se do usa na dalsich cca 60 dni? Misto v USA bz zustalo stejne. Diky

Jako razítko s novým datem pobytu. Dali by ti ho při vstupu.

Když jsem se vracela z Kanady tak se mě ptali na hodně detailní informace a řekla jsem, že mám J1 visa a ESTU. Jak by vypadalo nové razítko s povolením? Děkuji za odpověď

@Petka:
J1 si neprodloužíš tím, že si uděláš ESTA a pojedeš na výlet do Kanady. J1 by mělo platit ještě 30 dní po skončení práce.
https://cz.usembassy.gov/cs/visas-cs/studium-vymeny/

Když jsi se vracela z Kanady, dal ti US imigrační do pasu razítko s novým povolením pobytu? Nebo tě tam pustil na to J1?

Ahoj, Jsem v USA na J1 visa a v pase mám platnost Sep.15 a moje grade period vyprší Oct.15. Od 18. září jsem byla na 6 dní navštívit kamaráda v Calgary(Canada). Před odletem jsem si zařídila ESTA a zajímá mě jak dlouho můžu ještě cestovat v USA. Jestli OCT.15 +90 dní nebo 23. září +90 dní. Moc děkuji za odpověď

@Hanka:
Koukni na stránky ESTA. Vlevo za žádá nově, vpravo se dá podívat na starší.

Ahoj, dá se nějak zjistit, kdy jsem přesně o ESTU před dvěma roky žádala? Bohužel si to nepamatuji a nejsem si jistá, zda jsem si někam založila ten doklad. Vím že to byl cca listopad nebo prosinec 2012 a pravděpodobně poletím teď v říjnu do US, a stoprocentně poletím v  polovině prosince, tak abych předešla případnému nevystavení nové včas. Děkuji :)

@Paty:
1) Work and Travel pro Kanadu nemá nic společného s USA. Takže ne, na kanadské WaT se nedá vycestovat do USA. Z Kanady se do USA vycestovat dá, letadlem s ESTA, případně přes pozemní hraniční přechod, tak ESTA potřeba není. Hraniční přechody mají trochu jiný režim než letiště a přístavy.
2) Na to bych hledal odpověď přímo u https://www.uscis.gov/, případně se zeptat imigračního na letišti.

Dobrý den, s přítelem bychom chtěli navštívit na 90 dní USA na základě ESTA a poté hned odtud odcestovat do Kanady na základě work and travel viza a poté ještě alespoň jednou navštívit známe v USA. První otázka zní, zda mohu z Kanady vycestovat do USA a zase se vrátit na základě Work and travel viza pro Kanadu. A druhá otázka, zda se mohu do USA znovu vrátit, aniž bych opustila Sev. Ameriku. zase na maximálně 90 dnů. Děkuji :-)

@Radim.. USA a Kanada jsou dva různé státy. Navíc do Kanady již není třeba vízum, takže bych se toho nebál.

@Zuzana:
Doporučuji si udělat novou registraci. Imigrační ti totiž povolí pobyt max do 13.4.2014

Dobry den, letim do USA 7.4. -17.4.2014 ale platnost ESTA mi vyprsi 13.4.2014. Budem mat v USA poroblem ? Je ESTA potrebna iba pri prilete do USA alebo pocas celeho pobytu ? Dakujem za odpoved.

Zdravim,byl jsem deportovany před dvěma lety z USA za překročeni viza,myslite ,že by mě za to nemuseli pustit do Kanady ?

To Jitka:
Pokud chceš všechno udělat legálně a bez chyb při vyplňování všech potřebných formulářů nejlepší bude, když si najmete imigračního právníka. Mají s tím mnoho zkušeností, takže vám ubyde mnoho starostí se sháněním všech formulářů. Na druhou stranu právník stojí dost peněz. Nahlásit své manželství můžeš i na české ambasádě ve Washingtonu. Na jejich stránkách najdeš více informací. Mnoho štěstí.

Tvůj sňatek v ČR bude legální, až ho nahlásíš na zvláštní matrice v Brně , která je určená pro sňatky uzavřené v zahraničí .

Ahoj, chtela bych se zeptat, jak nejlepe vyresit situaci, kdyz pravidelne jezdim do usa za svym snoubencem na esta viza a radi bychom se vzali.Platnost 90-ti dnu pobytu na uzemi usa mi vyprsi koncem brezna a chteli bychom se vzit zacatkem brezna.Nevim, kde zjistit informace o tom,co potrebuji k uzavreni manzelstvi v usa a jestli pak musim staty opustit nez mi vyprsi limit esta viz nebo jestli musim v usa zustat nez dostanu marrige licence? Bude manzelstvi platne i v CR?Chteli bychom totiz udelat jeste jednu svatbu v Cechach pro mou rodinu a pratele tam.Na koho se obratit?Co je nejlepsi udelat,aby vse bylo legalni? Dekuji za odpoved.

ESTA platí dva roky, maximální doba pobytu je 90 dní. Nejde nijak prodloužit ani ESTA ani doba pobytu. ESTA skončí, je potřeba zažádat znovu, po uplynutí 90 dní je třeba odcestovat.

C

dobry den, jsem v  usa na este , ktera mi bude za mesic koncit ,rada bych jeste zustala ,lze si zazadat o novou estu z usa?

@Jirka:

Pokud máš biometrický pas, tak stačí ESTA

Ahoj, mam dotaz ohledně cestování do USA autem. Mam pracovní vízum v Kanadě a chystáme měsíční road trip skrz USA. Stačí ke vstupu ESTA nebo se to týká pouze vstupu do USA letecky. Nemá někdo zkušenosti?

@Katerina:

Securing America´s Borders
V době platnosti ESTA, tj. 2 roky není žádný limit ani minimální doba, kterou musíte zůstat mimo USA před dalším návratem. Pokud ale létáte do USA často, je potřeba mít s sebou doklad o svém trvalém bydlišti v Čechách a doklad o dostatečných finančních prostředcích pro svůj pobyt v USA. Je v pravomoci imigračního úředníka tyto doklady vyžadovat.

Ambasáda USA
Mezi jednotlivými delšími pobyty (blížícími se 90 dnů) je potřeba udělat „přestávku“ alespoň 3 měsíce. U kratších pobytů (dva tři týdny) by neměl být problém.

@Katerina:

Vycestování do Mexika a Kanady + Karibic se nepočítá. Musíš opustit území Severní Ameriky, Takže Evropa, Asie, Austrálie. Afrika a Jižní Amerika se taky počítá, ale kdo by tam jel a chtěl být pak podezřelí jako terorista nebo drogový dealer. Navíc je doporučeno odjet aspoň na několik týdnů. Také při opakovaném vstupu v krátké době je větší nutnost dokládat jakým způsobem je zabezpečen pobyt v USA, finance, bydlení a tak. Čekat, že si občasným výletem mimo, můžu prodlužovat pobyt v USA, je naivní.

Ahoj vsichni, prosila bych o radu a vas nazor. Jsem v US na ESTA viza…byla jsem tu 80 dni vycestovala do Mexika, a dostala razitko :) ALE… Kdyz jsem prijela poprve dostala jsem razitko s datumem priletu a datumem do kdy tu mohu byt…90 dnia ted kdyz jsem priletela z mexika tak jsem dostala pouze razitko s datumem priletu z mexika do US …zadny dalsi razitko s datumem odletu…ted vubec nevim co si mam myslet…jestli mi uznali moje vycestovani ci nikoliv..diky moc

ESTA vyprší až po návratu, takže je to v pořádku.

Dobrý den,
odétáme do Usa 28.12. 212 návrat 20.1 .2013 dceři vyprší esta 9.2.2013 je nutno mít novou estu děkuji za info Maruška

@mates:
Chceš tam lítat jako turista, nebo zůstat na trvalo?
Pokud jako turista, tak by jsi se tam potom už nikdy nemusel podívat. Překročení ESTY (víza) je dost velký problém.
Pokud natrvalo (nic z toho, co napíši není myšleno jako rada, jak obejít US úřady), tak je méně rizikové přepravovat se autem nebo busem. Ale koupit si auto jako turista také není úplně jednoduché. Vnitrostátní lety jsou něco jiného, než mezinárodní, ale jakožto turista, budeš vždy používat pas k prokázání totožnosti. V pase je razítko (mělo by být) s datumem, do kdy je povolen pobyt, pokud se všetečný CBP příslušník podívá, bude následovat standardní postup. Zadržení, výslech, uvěznění, soud, odsouzení, uvěznění, vyhoštění.

Zdravím, mel bych jeden velmi zajimavy dotaz. Kdyz mi vyprsi 90 denni platnost Esty , je mozne vnitrostatne litat v USA ? a nebo maji okamzite v pc informaci kdyz si koupim letenku a dam cislo pasu , ze jsem to prekrocil ?

Šárko,
polovina tvojí rodiny jsou american citizen, angažují se nějak, aby jsi s nimi mohla zůstat legálně?
Na ESTA se I-94 nedává, to je jen na víza. A status ESTA nejde prodloužit ani změnit na jiný.

Mates,
ESTA je na až 90 dní, turistické vízum B2 až na 6 měsíců. To měl Petr na mysli. Jestli tam hodláš pracovat A) legálně, tak musíš být pro amíky hodně zajímavý, aby tě tam chtěli a dali ti pracovní vízum (to je úplně jiné, než turistické)
B) nelegálně, tak je jedno, jestli budeš mít ESTA nebo B2, protože ani jedno to neumožňuje.

Ahoj Kristýno, mrkni na tento článek.

Zdravím, prosím o radu, jsem v USA s J1-visem work and travel program a ráda bych tu zůstala o něco déle, můžete mi prosím poradit kam vycestovat a jak dlouho tam musím zůstat abych se mohla vrátit na mou aktivní ESTU?.) děkuji za informace!

Pokud již pak pobyt v USA využijete čistě k přestupu na spoj domů, mělo by to být bez problémů.

Dobrý den, s přítelem cestujeme po Americe na ESTU. Zpáteční letenku máme na 17.9. z LA, což je 87-mý den strávený v USA. Přemýšlíme o tom, že bychom si letenku do ČR posunuli o deset dní a ještě vycestovali 17.9. z LA do Dominikánské rep.
Nevíme ale, jestli je možné si Estu znovu aktualizovat během těch deseti dnů na náš zpáteční let z LA do ČR.
děkuju za odpověĎ

Ahoj Šárko,
ono už defacto teď jsi v USA nelegálně. Na ESTU se totiž nesmí pracovat. :(

Obejít to tím, že bys vycestovala do zahraničí, lze. Ale Kanada, Mexiko a další “blízké” země se do toho nepočítají.

Jinak s tím překročením doby pobytu to je tak, že dostaneš nejprve zákaz na určitou dobu (až 10 let – v závislosti na délce překročení) a poté zažiješ martýrium při žádosti o vízum. Protože na ESTU už tě do USA nikdy nepustí.

Ahoj vsichni,
rada bych se zeptala o radu.
Prijela jsem do Usa jako student- na studentske viza, ktere koncilo v prosinci. V te dobe jsem tady dostala praci a tak jsem zazadala o zmenu statusu. Po 3 mesicich mi prislo ptvrzeni o prodlouzeni a tak jsem odjela do cech. Na letisti zpet do usa mi prodlouzeni neuznali a pustili me do statu na estu- ktera vyprsi za tyden. Problem je, ze mi na letisti nedali formular I-94. Znamena to, ze nemuzu znovu podat zadost o prodlouzeni a o pracovni vizum. Jedina moznost je opustit staty.
Polovina moji rodiny jsou american citizen, ja tady mam praci a pres to byt tady legal se zda byt velky problem. Musim rici, ze jsem z toho opravdu nervozni. Na letenku do cech ted nemam, do Kanady musim mit vizum a do Mexika se trochu bojiim. Mluvila jsem s imigracni pracovnici a ta rikala, ze musim opustit staty a byt pryc minimalne 6 tydnu. Je to pravda? mate s ti nekdo zkusenost? nemohla bych jen opustit zemi na otocku, prejet hranice a jet zase zpet, takze bych na hranicich dostala novou estu a pobyt na 3 mesice s tim, ze by mi snad dali I-94 formular s kterym uz bych pak mohla pracovat pri zmene statusu a zadani o pracovni povoleni a popripade zelenou kartu?
Zaroven, v okamziku, kdy prekrocim termin pobytu tady, znamena to, ze uz nikdy nebudu smet navstivit usa a nebo budu mit zakaz jen na urcitou dobu? mohu o zelenou kartu pozadat jako ilegal/myslim loterii/ dekuju moc za rady

Diky peto , no prave podle toho co jsem zjistoval , tak dostat pracovni vizum do USA je nemozne . Tudiz kdybych o nej zazadal a nedostal ho tak si zavru dvere do USA navzdy :( je to sick

Ahoj Mates,

ne, toto není možné. Musel bys vycestoval například do Brazílie a poté se vrátit… a i to by bylo podezřelé.

Pokud chceš v USA zůstat déle, požádej o klasické vízum.

zdravim , chtel sem se zeptat , kdyz pojedu klasicky pres ESTU na 90 dnu do USA , ale budu tam dele nez 90 dnu . Na koho se tam muzu obratit nebo co mam pozadovat pro prodlouzeni pobytu , abych tam byl legalne . A je vubec nejaka sance tam legalne zustat dele nez tech 90 dnu ? diky :)

Ahoj Aleši,
to už jsou poměrně časté návštěvy, myslím, že se může stát, že se budou jen víc vyptávat a budou zvědaví. Jinak mám za to, že by ta doba pobytu v kalendářním roce neměla překročit polovinu roku.

Dobrý den, byl jsem minulý rok v srpnu poprvé v USA, konkrétně na Floridě, byl jsem na 87dní a teď v roce 2012 jsem byl od 1.3. do 29.5 tzn. 90 dní – nepřekročil jsem pobyt. Teď chci jet s přítelkyní zase na Floridu, tentokrát na 2 měsíce. Je teď větší riziko, že mě nepustí a otočí nás na letišti, ikdyž je vše legálně z mé strany. Jak je to s ESTOU, kolik měsíců z roku můžu strávit v USA? Všude je psáno, že musím dodržet pouze těch 90 dní, žádná jiná podmínka, je to tak? Děkuji za odpověď!

Ahoj,
problém s opětovným vstupem by to být neměl… zelený útržek se měl vrátit před odletem z USA, čili u gatu!

Ahoj! Akorat jsem se vratila z USA a planuji se tam opet vypravit nekdy behem srpna. Bude to ma třetí návštěva USA. Poprvé jsem v USA strávila zhruba 15 hodin, jelikož jsem letěla do NY a pak přejížděla autobusem do Kanady. Podruhé jsem zde cestovala téměř měsíc. Nyní plánuji vyjet zhruba na 14 dní. Chci se zeptat, zda by se mohly vyskynout nějaké problémy s tím, že už tam jedu na ESTU potřetí a to v relativne kratkem intervalu?
Zároveň se chci zeptat – v pasu mám zelený útržet (pokud tam tedy pojedu potřetí, tak ho musím vrátit tady někde v Evrope nebo se měl vracet při opuštění USA?).
(Při cestě zpět do USA nezapomeňte zelený útržek vrátit, jinak vám pro příště nemusí být povolení uděleno. Osobně jsem ho vracel na letišti před vstupem do letadla u přepážky u gatu)
Díky za odpověď.

Ahoj Michaelo,
raději bych vyplnil ESTU novou, ničemu to nevadí a budeš mít jistotu, že je vše ok.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, platnost Esty mi vyprší 21.9.2012, ráda bych vycestovala v září do USA, můj dotaz je, zda je platnost myšlena tím, že do té doby musím vycestovat nejpozději nebo, že se do toho data nejpozději i musím vrátit, ráda bych tam jela od 16. do 30. 9. 2012, tzn. vycestovala bych před vypršením a vrátila se krátce po vypršení lhůty. Je to tak možné, nebo si musím žádat o novou? A pokud bych to zvládla dříve, bylo by možné třeba jet cca 5.9 a vrátit se 19.9. ? uplně takhle naknop?

Ahojky,
Chtela jsem se zeptat jake mate zkusenosti s leteckym cestovanim po USA kdyz uz nemate platnou ESTU. Jak je to s kontrolovanim pasu na letistich.
Dekuji za odpoved :-)

Klidně už teďka – platná bude zase dva roky.

Ono je to dokonce v podmínkách ESTY, že se v některých případech (svatba, změna občanství…) musí žádat o novou ESTU, i když je ta současná stále “platná”.

Ahoj,

moc děkuji za odpovověď. Jde mi především o tom, kdy mám o novou ESTU žádat ? Až když budu v USA těsně před tím, než vyprší současná ESTA (tzn. těsně před 10/8), nebo ještě z ČR – ale to mi stále platí ta současná…?
Všude se píše, že o ESTU musím zažádat před odjezdem, ale já mám v době odjezdu platnou ESTU, tak mám žádat až když budu v USA ?
Předem děkuji za odpověď a radu.

Ahoj Lenko,
lepší by v tomto případě bylo nechat si vystavit novou ESTU. Pak se bude počítat “její platnost”.

Dvě ESTY zároveň vystavené být můžou.

Dobry den,

do USA letím 11/7/2012 a vracím se 30/9/2012. Platnost ESTA mi vyprší 10/8/2012 – to už budu měsíc v USA. Mohu se prosím zeptat, jak mám postupovat v tomto případě ? Mám ještě před odletem podat novou žádost o ESTA? Mohou vůbec být dvě platné ESTA současně? Nebo se bude počítat nová ESTA od konce platnosti předchozí ? Předem děkuji za odpověď a radu. S pozdravem, Lenka.

Ahoj Ivo,
to, kdy vyplníte formulář je prakticky jedno. Pokud už víte všechny požadované údaje, můžete tak učinit už teď, neboť platnost ESTY jsou 2 roky (samozřejmě za předpokladu, že se některé údaje nezmění).

Schválení probíhá prakticky okamžitě, po vyplnění budete v registru, ale přesto je lepší si ho vytisknout a vzít s sebou. :-)

Ahoj, chtěla bych moc pochválit tyto stránky, na které jsem narazila při hledání informací ohledně vycestování do USA. Chystáme se tam s přítelem poprvé začátkem dubna, tak doufáme, že vše klapne a moc se těšíme. Chtěla bych se zeptat, kdy je v našem případě ideální vyplnit formulář ESTA, pokud tam chceme zůstat ideálně co nejvíc dní, tzn. asi těch 90. ? za jak dlouho nám ho schválí, odkdy začně platit a jakou formou ho máme uplatňovat, nebo zda již budeme, po jeho vyplnění, vedení někde v registru a není potřeba ho mít fyzicky při sobě? děkuji mockrát za odpověď.

Ahoj,
ono v podstatě záleží na imigračním úředníkovi, se kterým povedeš rozhovor. Ale dá se říct, že to tak je.

Pokud budeš opakovaně jezdit do USA, tak jim to začne být podezřelé a o to více si tě proklepnou.

Dekuji mockrat za odpoved. Nekde jsem zaslechla informaci, ze v jednom roce muze byt clovek v USA po dobu pul roku, takze jen takove dva maximalni vyjezdy. Nikde jsem se teto informace nedohledala, tak doufam, ze je to jen nejaky vymysl? Zase jim jde o to, ze se to vsechno dela legalni cestou a kdyz uvidi, ze uz jsem se trikrat vratila a vzdycky mohla zustat nelegalne, tak snad prihmouri oko. Co myslite? dekuji

Ahoj Jano,
je možné vycestovat do zahraničí a pak se vrátit do USA. I když je pravda, že v takovém případě záleží na konkrétním imigračním úředníkovi, zdali ti prodlouží povolený pobyt v USA.

A ano, za překročení povolené lhůty se automaticky uděluje zákaz vstupu v řádu let.

Dobry den. Mam na Vas nekolik otazek.

Tento rok jsem jiz dvakrat vycestovala do USA, poprve na 90 dni a za mesic mi vyprsi dalsi mozna lhuta. Potrebuji tu ale zustat o par tydnu dele, ale nechci porusovat zakon. Bojim se, ze uz me sem na potreti nepusti, ale zase na druhou stranu uvidi, ze jsem se vzdy vratila a delam vse pro to, aby muj pobyt zde byl legalni. Je tu mnoho lidi nelegalne a vim, ze to muzu udelat, jde mi jen o par tydnu. Jsou nejaka pravidla, ze kdyz zustanu treba o 7 tydnu pozdeji, jestli dostanu rok ci vice zakaz?

Dekuji mockraz ta odpoved.

Naprosto minimální. Překročení doby pobytu na cestovní registraci ESTA znamená vážné porušení podmínek tohoto programu a v případě prozrazení to má za následek vyhoštění ze Států a do budoucna na určitou dobu zákaz vstupu.

Dobrý den, ma kamarádka žije dočasně v USA , ma Estu na 2 roky, která konči koncem roku 2012 ale 3 mesačni limit už překročila před 2 mesaci. Jakou ma šanci zůstat v USA legálně . Ma sice přítele který by si velice rad vzal ale se obava že už to nemusí emigračni úřad schválit . A dat ji green cartu. Děkuji za odpověd .

1. V rámci platnosti ESTY neomezeněkrát, nicméně s rostoucím počtem návštěv budou imigrační úředníci víc a víc podezřívaví.

2. S potvrzením od letecké společnosti by to až takový problém být nemusel. Zjistitelné to je.

3. Ano.

1- Kolikrát mohu vycestovat do USA na ESTU?

2-Opustila jsem USA misto 90ti dnů 92 dnů ne mou vinou , mám od letecké společnosti potvrzení, že jsem nemohla v daný den odletět. Je to problém? Jak je to vůbec zjistitelné?

3-Mám stále platnou ESTU, ale zažádala jsem nedavno o nepřistěhovalecké visa , které mi bylo zamítnuto, mohu i tak stále letět do USA na ESTU?

D Ě K U J I  M O C ZA ODPOVĚDI !!!!!!

Ano, lepší bude se vrátit zpět do ČR a zde požádat o vízum – tedy až poté, co bude studijní pobyt zařízen.

Ahoj přiletěl jsem do USA na formulář ESTA, který má platnost 3 měsíce, ale co kdybych si chtěl pobyt prodloužit šlo by to třeba si zažádat nějak o vizum v usa, kdybych tady chtěl třeba studovat.

Ahoj, pokud se po dobu platnosti ESTY nezmění některé údaje (např. příjmení, státní občanství apod.), tak na ní lze cestovat opakovaně. Myslím, že se bojíš zbytečně.

Ahoj, kolikrát můžu na ESTU vycestovat? Byla jsem v USA, konkrétně v NY, na ESTU už dvakrát. Paní na českém konzulátě v NY mi řekla, že po 3 to je risk, že budou mít na mě podezření, že tam lítám za práci. Co je na tom pravdy? přiletěla jsem 2 měsíce nazpátek a chci letět teď v srpnu. Přemýšlím, že poletím raději do jiného států, Bojím se zbytečně? Děkuji

Ahoj Jano, to by mělo být naprosto v pořádku.

ahoj, chci se zeptat (nebo spíš ujistit :) ) – když mi má ESTA vypršet třeba na konci září, ale do USA bych chtěla jet právě v září a vrátit se třeba den dva před vypršením, tak to nevadí..? jde mi o to, jestli tam není nějaká “rezervní” lhůta, jako je to třeba u klasického pasu/občanky – u nich musí být platnost ještě minimálně dva měsíce po návratu domů. u ESTY opravdu nic takového není…? moc díky