Muffíny jsou malé sladké bábovky chutí připomínající český perník. Jejich kouzlo spočívá v šíři variant – každý si je může připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Populární jsou muffínky s kousky čokolády, borůvkami, malinami, jahodami, skořicí ale také s mrkví či okurkami. V Americe koupíte chocolate muffins třeba v kavárnách Starbucks.
-
Obsah článku
Ingredience na 12 muffínů
- formičky (pro každý kousek jednu)
- papírové košíčky
- 170 g mléčné čokolády
- 75 g másla (např. Zlatá Haná)
- 180 ml podmáslí (popř. kysané smetany)
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 8 g vanilkového cukru
- 210 g polohrubé mouky
- 5 g prášku do pečiva (asi polovina balíčku)
- 3 g soli
- 200 g čokoládových kousků (nasekané čokolády)
-
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C a do formiček vložte papírové košíčky.
- V menším kastrolu na mírném ohni rozpusťte společně máslo a čokoládu. Následně nechte asi 10 minut odstát.
- Do misky si rozklepněte jedno vejce, smíchejte ho s rozpuštěnou čokoládou, cukrem, vanilkovým cukrem, podmáslím a důkladně hmotu promíchejte.
- V druhé míse spolu promíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Uprostřed směsi udělejte dolíček a následně do něj vmíchejte těsto z první misky.
- Muffíny pečte v předehřáté troubě po dobu 20-25 minut, dokud nebudou správně propečené. To poznáte tak, že párátko zapíchnuté doprostřed muffínu zůstane po vytažení čisté. Po vytažení z trouby nechte plech minimálně pět minut odstát.
- Muffínky můžete servírovat jak teplé, tak i čerstvě vytáhlé z chladničky.
Nakonec přidejte kousky čokolády a polívkovou lžící směs plňte do formiček.
Diskuze k článku (7)
hmmmm, hustě – možu zkusit…
V postupu už pak nějak chybí to podmáslí :)
Simčo, dobrý postřeh, chybička se vloudila. Podmáslí jsem do receptu doplnil, díky za upozornění! :-)
No tak když jsem to vařila tak mě kručelo celej den ve škole v břichu tak že sou fakt užasný!:) určo udělám znova!:)díky za recept!:)
Jsou naprosto vynikající!! Bezkonkurenční recept :-)
Jsou skvělé, akorát málo cukru, příště dám alespoň 150-200g. Ale je to způsobeno asi tím, že jsem tam dala 70% hořkou čokoládu… tudíž je potřeba dosladit. Jinak jsem si moc pochutnala.
Trošku jsem si recept poupravila. Místo polohrubé mouky jsem tam dala hladkou. Muffiny se pak nedrolí. :) Jinak chutnají výborně, spousta chvály! :)