Komentáře k článku Biometrický cestovní pas: Cena, kde žádat, platnost

↩️  Biometrický cestovní pas: Cena, kde žádat, platnost
💬  Celkem 246 komentářů, nejnovější jsou nahoře.

@Ladislava: Zdravím Vás, Ladislavo. :-) Je to tak, platnost pasu při cestě do USA musí alespoň o 6 měsíců přesahovat plánovanou dobu pobytu.

@Franta: Platí stále i v roce 2024 six monthh club? Poletím v 11/24 až do 12. ledna 2025. Pas mi končí 12.4.25 a mám v něm platnou ESTU. Mohu na něj letět?

@Radek + Petr Novák:
Pro vstup do USA stačí přiletět v poslední den platnosti ESTA, pobyt už řeší povolení/razítko imigračního.
U toho pasu bych byl opatrnější. Češi nepotřebuji, aby pas platil ještě 6 měsíců po opuštění USA, ale měl by platit během pobytu, takže odletět tam v poslední den platnosti by znamenalo i v ten samý den zase odletět. Takže bych spíše napsal, že u pasu stačí, když bude platit v den odletu. Ale nenechával bych to na poslední chvíli, aby nepředvídatelné potíže s odletem neznamenali, problémy s propadlým pasem.

https://www.cbp.gov/sites/default/files/assets/documents/2022-Mar/Six-Month%20Passport%20Validity%20Update%2020220316.pdf

@Radek: Ahoj Radku, USA můžeš navštívit na svůj stávající cestovní pas. Česká republika patří mezi země s výjimkou ze Six-Month Clubu. To znamená, že můžeme do Ameriky cestovat i v poslední den platnosti pasu.

Platnost pasu a ESTY mne končí v květnu 2023, mohu navštívit státy v březnu 2023? Někde se uvádí, že USA mohu navštívit do konce platnosti pasu a jinde zase maximálně šest měsíců před koncem platnosti a na stránkách MZV jsem to nenanšel. Děkuji.

Dobrý den, mam dotaz, jem v USA a konci mi pas v bteznu, je mozne si ho prodlouzit nebo udelat novy? Nechce se mi kvuli tomu cestovat do CR…. Dekuji za odpoved

@Ota:
Samozřejmě, že je řeší. Pokud je máš v “civilu” máš je i v pase. Teda pokud se před focením neoholíš a pak si je zase nenecháš narůst.
Biometrie není o vzhledu, ale o určitých bodech tváře. Jasně, pokud někdo vypadá jako Krakonoš, tak jo to lehce omezené, ale vousy nevadí.

Dobrý den, jenom takový dotaz, promiňte. Řeší biometrický pas vousy?

L

@Franta: Děkuji

@Ladislav Hýža:
Tohle nikdo neví. Podle mě o tom nemají jasno ani politici, ani EU, co o tom mluví jako o hotové věci. Budeš muset sledovat zprávy.

L

Dobrý den, chci se zeptat na to, kdy se budou vystavovat biometrické cestovní očkovací pasy. Chci jen odpověd orientační, kdy se začnou vyrábět a kde budou k dispozici. Máme s maźelkou už za sebou druhou očkovací dávku a tak chceme volně cestovat zatím po EU a pokud by to šlo i do vzdálených destinací.
Děkuji za odpověď i na mail.
Ladislav

Tak otisky prstů si imigrační nasnímá při každém vstupu do USA na ESTU. Buď je sejme kiosek pro ty, co už v US na estu byly nebo přímo u okénka imigrační. Je pak otázka, jak moc to budou porovnávat s pasem, ale nebál bych se nějakého zamítnutí vstupu v tomhle případě.

Chci se zeptat. Při vyřízení pasu moje otisky prstů měli velmi špatnou kvalitu . V pasu prý budu mít uvedeno že kvalita je špatná . Ale snímek mi udělali ..
Nebude s tím problém při vstupu do USA? Zkusí mi imigrační znovu otisky nasnímat , i přesto že už je nasnímali na pasovém ,ale špatnou kvalitou ? Děkuji za odpověď . Zuzana

I

Je vydavani cestovniho povoleni pres ESTA do USA omezeno vekem zadatele? Mam na mysli zadost seniora nad 75 let veku? Dekuji Irena Fenova

L

Dobrý večer, v dubnu letíme do Guatemaly přes Atlantu, mám dotaz jestli nebude v USA problém, že mám v pase víza Izraele, Jordánska, Thajska a Kambodži. Nemáte někdo zkušenost? Děkuji Lenka

@Tereza:
Tohle bych řešil přes ambasádu/MZV, případně zkusil kontaktovat i americkou ambasádu nebo napsal na CBP, případně USCIS.

Dobrý den. Letěla jsem na svůj biometricky pas s ESTA přes Atlantu na dovolenou v Peru. V Atlantě sejmuli mé otisky a pustili mě dál do Limy. Bohužel v Peru mi byl pas i ostatní doklady ukraden. Mám policejní zprávu o krádeži mého pasu. Česká ambasáda v Peru mi vydala nový emergency pas, který však není biometricky. Mohu letět zpět domů na svou zpáteční letenku, která je samozřejmě přes USA, Atlantu nebo nemohu ani prestoupit, když nemám biometricky pas? Děkuji.

@Natasa:
Nerosumět mluva tvuj kmen

Mohu dětem londina prodloužit cestovní pasi co potřebují

@Kuba:

Dik, ted jsem se akorat vratil a pani u prepazky prej kde mam stary pas tak rikam potrebuju si ho nechat a pry ze ji musim rict duvod aby vedela co tam ma napsat ze tu kolonku prazdnou nechat nemuze pri nevraceni stareho. S izraelem byla spokojena a pak jsem se zeptal jeste na to vizum a to je pry take duvod a je to ok…. i kdyz pisou vsude ze neni legalni v ceske legislative nechat si neplatny pas kvuli platnemu vizu v nem ale pani to asi neresi a lidem to jako duvod uznava. No dost mi to ulehcilo situaci, ja vul jsem si pozadal po 10letym banu do USA o nove vizum predloni ale dal jsem jim pas s lhutou jen 2,5 roku. No snad na me imigracni nebudou koukat divne kdyz tam vyndam 2 pasy. Diky Dan

@Daniel: Mě se jen zeptali, zda si chci ponechat i starý pas (byl platný ještě rok, ale už jsem si chtěl dělat ESTA na nový). Řekl jsem, že jo a důvod jsem žádný uvádět nemusel. Možná to bylo jen vstřícným úředníkem, to nedokážu posoudit. Jenom mě upozornil, že po vypršení platnosti ho musím odevzdat.

@Daniel: nasel jsem odpoved s tim izraelskym razitkem dekuji

Zdravim lidi. Potrebuji pomoct vymyslet jednoduchy duvod pro vydani druheho cestovniho pasu, jelikoz ve starem ktery mi za par mesicu skonci mam platne vizum do USA jeste na nekolik let. Toto samo o sobe ovsem neni duvod pro vydani druheho pasu, primo na strankach ministerstva pisou ze i presto se musi stary pas odevzdat. Ale jsou samozrejme vyjimky kdy se druhy pas vydava a ten stary si nechate. Me zatim jeste plati a to do pulky brezna a prave na konci chci letet do USA na vylet. Jaky tedy je ten nejlepsi obhajitelny duvod si udelat druhy pas i kdyz ten prvni mi stale plati? Dikes za pomoc Dan

Ahoj,
potřebovala bych poradit. 17.8. mám svatbu a 17.9. odlétám na měsíc do Ameriky, chci tam jet na pas, kde bude mé staré jméno (nový už se nestihne vyřídit), jeho platnost se starým jménem by měla být tři měsíce, platnost datumová je do roku 2026. Nicméně, dle info na MZV má být platný pas do USA ještě 6 měsíců po příletu. Myslíte, že to bude problém?
Díky!

@Jana Zemankova:
Tady získáte více informací.

J

Dcera má dvoje občanstvi.švýcarske a česke. Nyni na český pas bude muset prodloužit platnost, která bude končit.
Přijede si sem do Brna ho prodloužit, mohu ho – matka, – pak za ni vyzvednout???
Děkuji za odpověd

@Hana: Pas je platny ihned po vydani (respektive predani uzivateli)

Ahoj, chtěla jsem se prosím zeptat . Měla bych s přítelem hned 1. Vycestovat do LA na 2 týdny . Já mám platný ps už asi 2 roky a pritel si teď řeší nový rychlopas biometrický . Chtěla jsem se zeptat jestli ten pas bude ok když je nový ? Nebo musí mít už nějakou před platnost ? Nebo stačí ze má platnost 6 měsíců po opuštění země :) díky

@Vašek:
Nestraš…tohle Britové ví, že si nemůžou dovolit vůči Evropě…oni nás potřebujou víc než si leckdo myslí ;)
Hlavně potřebují bezcelní pohyb zboží a nebo alespoň co nejsnadnější…takže pořád věřím v dobrý kompromis pro všechny.

@Franta: A pokud dojde k tvrdému brexitu, pak i vízum

@František:
Tím UK myslíš Velkou Británii? Ta není a asi nikdy ani nebude součástí USA. Ale pořád ještě je součástí EU, takže ti k cestě stačí OP. Vystoupit z EU má 29. března 2019. Pak už jedině na pas.

: chtěl bych vycestovat do UK mám biometrický pas ,nyní mam vous, musím si udělat nový pas?

@Helena:
Podoba by měla +/- odpovídat fotce v pasu. Ale ženy se líčí a barví, chlapy se holí/neholí, stříhají. Pokud ho nepustí, tak to určitě nebude kvůli aktuálnímu vzhledu. Ale zase, jestli vypadá jako člen Al-Káidy… :-)
Mě nikdy problém nedělali, ať už jsem měl vlasy dlouhé nebo krátké a délku vousů taky nikdy neřešili.

Dobrý den,
manžel je z Řecka a vlastní biometrický pas (nejsem si jistá, zda s otisky). Na fotce je hladce oholen, ale nyní má tmavý plnovous a odmítá se před odletem oholit. Myslíte, že to bude problém nebo si má přibalit do kufru žiletku a pěnu na holení? :D Bavila jsem se s pár lidma a od žen mi bylo řečeno, ať se raději oholí, chlapi jen mávli rukou…
Děkuji za odpověď.

@Vašek:
Úplně normálně. Zajdeš na obec s rozšířenou působností a požádáš o nový pas. V oficiálních materiálech je, že pokud chceš druhý pas, musíš uvést důvod (např. že v pase máš razítko Izraele a chceš letět do některé z muslimských zemí, kde by s tím mohl být problém). Nicméně, když jsem já byl žádat o druhý pas, tak se mě na žádný důvod neptali (měl jsem starý pas platný ještě 1,5 roku, ale chtěl jsem kvůli Estě nový).

Jak je možné si pořídit 2 pasy z jedné země na jednu osobu?

@Ladislav: Jenom aktualizace, předevčírem jsem se vrátil z USA, problém s pasem žádný nebyl. Takže se není třeba bát, pokud se někomu stane něco podobného.

Dobrý den, měl bych dotaz. Jsem v zahraničí a namočil se mi pas od mořské vlny. Po uschnutí je všechno čitelné, biometrický čip funguje a ochranné prvky jako uv obrazce a mikrotisk zůstaly. Akorát zadní strana a některé stránky na víza jsou trochu zvlněné a u jednoho už využitého ruského víza se obrys textu obtiskl na protější prázdnou stranu, ale text je pořád v pohodě čitelný.
Krátce po návratu do ČR letím do USA a nestihnu si vyřídit nový pas a ESTU. Myslíte, že to může být problém?
Předem děkuji za odpověď

@Petra:
Tam není omezení věkem. Takže by to mělo normálně jít. Zeptal bych se ale přímo na pasovce.
Pro mladší 15ti let by to mělo stát půlku standardní ceny, tedy 2.000,-

Dobrý den, je možné vystavit rychlopas pro 20 měsíční dítě?

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jak moc záleží na aktuálnosti fotky na pasu. Pás mám biometricky i s otisky prstů ale fotka už je trošku starší. Přitom platnost ještě dlouhá. Jde o to, že jsem si nechal nárůst plnovous a změnil účes. Mám v plánu cestu a nerad bych se dočkal u odbavení nějakých komplikací. Lze spoléhat na potvrzení biometrickych údajů při sebemenší pochybnosti nad fotkou? Díky

@Lenka:
Jestli je biometrický, tak jsou v něm otisky a ty se blbě mění. Pokud je ale změna vzhledu opravdu velká je lepší si zažádat o nový pas. Jinak je to jedno.

Dobrý den, je problém letět do USA s pasem, který je platný, biometrický, ale fotka je kvůli věku odlišná? Rysy tam jsou, ale na první pohled si nejsem na 100% podobná. Děkuji za odpověď.

@Martina:
Můžeš zkusit poprosit úřednici, jestli by to nějak nešlo urychlit. Ale pochybuji. Navíc jsou dva svátky (1. a 8.)

Nebo máš možnost požádat o vydání v kratší lhůtě – 6 pracovních dní, ale zaplatíš 4.000,-.
Viz web MVCR.

@Martina:
Omlouvám se za chybu, kterou způsobil Swype a já si nevšimla… Místo “spousta” má být “přesto”. Děkuji za pochopení

Zdravím,
měla bych dotaz, na který asi neexistuje jasná odpověď, spousta se chci zeptat, jestli třeba nemáte zkušenosti…Prokaučovala jsem podání žádosti o vystavení pasu a dnes jsem si s hrůzou uvědomila, že 16. května potřebuji odjet na Ukrajinu. Žádost budu podávat v pondělí, tj. 30. dubna. Myslíte, že je nějaká šance, že to úřad stihne vystavit? Mohu pro to sama něco udělat? Je lepší (v souvislosti s rychlostí vystavení) podat žádost v krajském či okresním městě? Předem moc děkuji za odpověď!

@Kamila:
Nevadí to. Navíc, občanku Amíkům ukazovat nebudeš.

Dobrý den, již máme letenky do USA a ESTA taky vplněna. Bohužel jsem nucena změnit trvalé bydliště (v rámci stejného) města, ale budu již mít jinou adresu na občance než na v pasu.

Vadí to něčemu?Předem děkuji za odpověď či rady

@Radka: Vis, ze Skotsko je soucast Spojeneho kralovstvi Velke Britanie a Severniho Irska, ktere je (stale jeste) soucasti EU a tudiz pas nepotrebujes?

@Radka:
Ahoj, my tu děláme hlavně do Států, tam Skotsko nepatří. To patří stále do Británie. :-) A Británie ještě pořád patří do EU, takže ti bude stačit OP.

Dobrý den,

za 14 dnu odletam do Skotska jen na 5 dnu a pak zase zpet do CR. Platnost meho pasu je vsak pouze do kvetna tohoto roku. Myslite ze je to problem? Nejsem si jista zda je potreba aby platnost pasu prekracovala 6 mesicu. Muzete mi nekdo poradit?

Predem dekuji za odpovedi.

@Lucie, Most:
Vlasy může “omluvit” nehodou u táboráku. :-)
Ani jedno bych extra neřešil. V pasu jsou i otisky a ty má určitě stále stejné. Kdyby na vzhled někdo narážel, tak to byla změna na poslední chvíli a už by se nestihl vyřídit nový pas.
Já taky vždy nevypadal, jako na fotce v pasu a nikdy jsem neměl problém.

Dobrý den,

letíme v červnu do NY. Chci se zeptat, zda si můj bratr musí udělat nový pas když má na fotce dlouhé vlasy a nemá žádné vousy a v současné době je krátkovlasý s bradkou. Pas si nechával dělat v roce 2012.

Děkuji za radu.
Lucie

Děkuji za odpověď, já si dnes volala na magistrát a pas mi bude normálně platit :) a potom mi také došlo, že vlastně tyto země patří do EU :)
Ale díky moc

@Denisa:
To by nemělo být problém. Dokud pas nevrátíš, tak by měl platit normálně dokonce platnosti, zruší ho až potom.
Švédsko, Dánsko netuším. Ale budeš tam nejspíš jen přestupovat, tak by to vadit nemělo a navíc je to EU, takže bude stačit vytáhnout občanku. Pro USA je to v pohodě, tam jsme v klubu šesti měsíců, takže stačí, aby pas platil v době odletu.

Ještě jeden dotaz, prosím.. pokud bych letela na ten starý pas – platnost do 19.3., vracet se budu 1.3., takže s tím, by problém být asi neměl, pokud dobře chápu? Ale co země, přes které poletím? Když například budu přestupovat ve Švédsku nebo Dánsku, nebudou mít problém s tím, že mi bude pas brzy končit?

Zdravim.. Prosim akutně.. Rozumí tady někdo cestovním pasum?? Potřebuji zjistit, když mám pas, platný do půlky března a uz jsem si zažádala o nový, tak když novy nevyzvednu a na ten starý jeste vycestuji do USA, bude pořád platný??

@Martin:
Předpokládám, že ti ho vystaví. Je to ale nějaká dočasná verze s omezenou platností. Jestli a jak budou řešit to překročení pobytu, nevím.

Dobrý den

Jak je to s vydáním nového cestovního pasu v USA na českém velvyslanectví když zjistí ,že tam pobyvam na černo ? Tzn.po legálních 90ti dnech ,normálně mi ho vystaví ?

Děkuji za odpověď

@Lukáš: Zdravím Lukáši, nevyzvednutí cestovního pasu takový problém není. Zůstane ležet na úřadě a pokud si ho nevyzvednete do doby jeho platnosti, bude skartován.

Dobrý den, zhruba za týden potřebuji odletět do Anglie na delší dobu. Vím, že to je možné přes občanský průkaz, ale chtěl jsem mít radši i pas, který by mi někdo vyzvedl na plnou moc a následně poslal do ciziny. O pas jsem zažádal, ale až poté jsem se dozvěděl, že se to s tou plnou mocí také nemusí povést. Tedy pas nutně nepotřebuji, ale běží 30-ti denní lhůta a já vůbec netuším, jestli jsou nějaké sankce za to, že si ten pas vyzvezdnu třeba až za půl roku.
Za každou informaci k tématu budu vděčný.

@Petr Novák: Áno tiež som to skúšal cez jednu NFC aplikáciu a všetko išlo ok. Ukázalo mi takmer všetky údaje z pasu aj s fotkou. Pre istotu som si kúpil ochranný obal proti čítaniu údajov:)

@Pavla: Ahoj Pavlo, já bych se toho také nebál, ať dcera vycestuje na tento pas. Pokud má v telefonu NFC čtečku, ještě si může zkusit zkontrolovat pas přes ni.

@Pavla:
Jj, ESTA je, mimo jiné, na číslo pasu. Pokud někdy funguje, někdy ne a na úřadě řekli, že je v pořádku, tak bych klidně jel s tímhle. Oni to na imigračním klidně zkusí několikrát. Mě třeba brali posledně dvakrát otisky, než se to povedlo, brácha šel dokonce po druhém neúspěšném pokusu na secondary, ostatní ze skupiny prošli v pohodě.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně čitelnosti pasu. Dcera má odletět do USA a má loni vydaný nový pas. Na loňské dovolené žádný problém s novým pasem nebyl. Letos však v Tel Avivu měla problémy s jeho načtením. Teď jsme byli v Turecku, vše ok a při zpáteční cestě na přepážce v Praze nebyli schopni pas vůbec načíst. Přitom když vstupuje takovou tou branou, kde si osobně nejdříve pas naskenuje, pak ji to teprve pustí dál, žádný problém není.
Byli jsme i na úřadě na pasech, kde nám pas úředníci zkontrolovali a je plně funkční.
Mám jen obavy, aby nevznikl problém při příletu na letišti v New Yorku. Můžete mi poradit co s tím… Jestli ještě raději pořídit jeden pas a mít ho s sebou pro případ. Ale předpokládám, že ESTA se vydává přímo ke konkrétnímu pasu a tu si právě chce dcera co nejdříve vyřídit.

@Daniela R.:
Petr už odpověděl na poprvé položený dotaz. Na jeho zopakování poradím kontaktovat konzulát a zeptat se přímo tam. Kde jinde by to měli vědět nejlépe, než tam?

Je mozne podat zadost na konzulatu v New Yorku a vyzvednout hotovy pas v Praze? Dekuji! Muj syn ma i americky pas, takze cestovani neni problem. Pokud by ted pozadal v NYC a mohl vyzvednout hotovy pas v Praze, usnadnilo by to celou situaci a zkratila se lhuta vydani…

@Daniela: Zdravím Danielo, údajně je to možné za poplatek 100 Kč.

Je mozne podat zadost na konzulatu v New Yorku a vyzvednout hotovy pas v Praze? Dekuji!

@zuzana: Dobrý den, o pas si můžete požádat kdekoliv. Je to napsané v článku. :-(

Dobrý den ,musím žádost na pas podávat tam kde mám trvale bydliště nebo mohu požádat tam kde momentáně bydlim,děkuji za odpověd zuzana

@Terka:
Nějak nechápu, proč by měla stříhat rohy OP, ale asi to tak je. Vy sami máte povinnost do 15ti dní nahlásit změnu a zažádat o nové doklady. Nevím, jak staré máte doklady, ale v těch nových (od 2012) už není povinnost uvádět rodinný stav. Pokud tam přítel nemá “svobodný”, tak teoreticky nemusí OP měnit ;-) , ty ano, jméno a bydliště.
Já žádal na začátku června a cca za 14 dní (Praha) byl nový OP k vyzvednutí.
Na pas samozřejmě vycestovat můžete. Pak si ho ale budeš muset stejně vyměnit kvůli jménu.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala v srpnu se mám vdávat a měsíc po svatbě máme objednanou dovolenou letecky do Itálie. Matrikářka nám řekla, že nám ustřhne rohy na občankách (tím pádem jsou naše občanky neplatné). Budu si měnit jak jméno tak i bydlistě a myslim si, že se mi do té doby nestihne udělat nová občanka a přítelovi také ne. Mohu si teď udělat pas na své staré jméno? A odcestovat na tento pas? I když nebudu mít občanku? A přítel to samé, zda může odcestovat také jen na pas?
Předem děkuji za odpověď

@Marek: Ahoj Marku, počkejte, až vám bude alespoň 18. Ideálně víc. Pak si budete moct půjčit auto, nebude problém s ubytováním v některých hotelech a celkově si výlet víc užijete. Teď by to asi byly vyhozený peníze.

@Mesi:
Kdysi, když to ještě šlo (2001), jsem si dělal DL v Kalifornii. Celkem mi to zabralo něco přes měsíc, testy jsem totiž udělal až napotřetí, protože má angličtina tenkrát byla špatná, takže jsem některé otázky odpovídal odhadem. Testy v polštině jsem nezkoušel, protože mi kámoši říkali, že těm nerozumí ani sami Poláci a radši je dělají taky anglicky. Po testech jsem se musel objednat na jízdy. To bylo cca týden po zkoušce. Od první jízdy mě vykopli, teda, ona se ani nejela. Kámoš ještě neměl dořešenou pojistku na novém autě, tak mě instruktorka poslala domů. Napodruhé už to klaplo. Jen dvě drobné chyby, malá mezera mezi auty při stání na křižovatce (zvyk z Prahy) a zastavení na bílé čáře, tam se prostě musí zastavit před.
Dnes už je DL propadlá, díky novým pravidlům už ji neobnovím, tak mám pěkný suvenýr.

@Marek: @Franta: Cca predloni se usnadnilo ziskani ridicaku pro osoby bez papiru (nelegaly). To pro tebe ale take neni dobra zprava, protoze k “jizde” nesmis prijet v aute z pujcovny ani v uplne novem aute bez SPZ. Lze prijet ve vypujcenem aute. K jizde nesmis prijet sam ani kdyz maz ridicak z jine zeme. Kdyz to ale shrnu, jako turista si ridicak neudelas.

@Marek:
Ohledně věku bude stačit potvrzení rodičů.
Ohledně řidičáku máš smůlu. Tam se sice může řídit od 16ti, ale platí to jen pro místní, jako turista si tam řidičák neuděláš. Navíc mladí řidiči mají i určitá omezení, která se liší stát od státu. Např. mohou řídit jen za denního světla, na dálnici smí jen v doprovodu osoby starší 21 let atd.
Nehledě na to, že v půjčovně byste nejspíš taky nepochodili. Málo která půjčovna jde pod 21 let. A pokud ano, tak hodně draze a nejspíš jen něco jako Chevrolet Spark, Kia Rio nebo jinek skřítek. Na Mustanga v kabriu zapomeň.

Dobrý den, já a kamarádi by jsme chtěli letět příští rok o prázdninách do Los Angeles asi na měsíc a nemohu se vyznat co vše potřebuji abych se tam vubec dostal. Z duvodu že nikdo z nás nebude plnoletý, bude nám 17.

A muj druhý dotaz je: jak mohu získat řidičské oprávnění na auto v USA když se tam muže řídit od 16. Mě v té době bude už zmíněných 17. A jestli mi tam to auto pujčí?

@Jakub:
Nahoře v článku je napsáno, že by to byl problém. Koneckonců na ESTA je potřeba pas s biometrickými údaji, takže nemožnost se k nim dostat by mohla vadit. Na druhou stranu má pas pořád strojově čitelnou část, takže by se použít dal.

@Franta:
A keby náhodou to nefunguje bol by na letisku s tým problém?

@Jakub:
Asi jsi je zdržovat od povídání. Podle MVSR “Občan, ktorému bol vydaný cestovný doklad s biometrickými údajmi, prípadne jeho zástupca, môže požiadať o overenie funkčnosti dátového nosiča s biometrickými údajmi a správnosti v ňom zapracovaných biometrických údajov.” Takže by jim nemělo dělat problém to zkontrolovat i na požádání.

@Franta:

Na pasovom. Tak ono na pohľad nie je vidno, že by tomu niečo bolo, ohnuty nie je ale chcel som mať istotu. Jak tak to neviem. U nás sa pasy vybavuju na polícii. Dve tety sa na to pozreli a bol som akurát tak za blbca. Ale ďakujem.

@Jakub:
A byl jsi na pasovém nebo na normálním oddělení?
U nás se to řeší na městském úřadě, kde mají čtečku. Předpokládám, že u vás ji nemají na každém oddělení.
Jinak ale ten čip určitě něco vydrží.

Zdravím

Práve idem z policie kde som si vybavoval pred cca pol rokom pas. Chcel som si dať overiť funkčnosť čipu pretože sa mi párkrát ohol pri manipulácii ale poslali ma kade ľahšie, že čo od nich chcem. Hádam bude na letisku všetko ok. Nfc v mobile nemám, že by som si to overil, možno niekoho požiadam. Len som som sa chcel podeliť s mojou skúsenosťou.

@Lukáš: Ještě to bohužel nejde. Hlavní zádrhel je v tom, že všechny české pasy tiskne pouze Státní tiskárna cenin v Praze.

@Lukáš:
A to někdy šlo?
Teď je to pracovních 6 dní, takže 8 celkem. Vím, že byl podán pozměňovací návrh, kde byl pas do 24h za 6.000,-, ale ten se snad ještě pořád projednává. Navíc by pas měl být k vyzvednutí pouze na MVCR.
Zatím je to stále postaru. MVCR, Brno, Praha
Můžeš zkusit ukecat úřednice tam u vás. Ale nepočítej, že to stihnou za den. Pasy se nedělají na místě, takže je třeba nějaký čas na jeho doručení na úřad.

Vážně už se nedá nijak zařídit pas do druhého dne ?

@Eva Bartošová: Do Chorvatska stačí občanský průkaz.

E

Potřebuji pas , když letím do Chorvatska, nebo stačí OP? Děkuji.

@Dominik: Řekl bych, že se to stihne. Pasy bývají do tří týdnů hotové.

@Franta: řekli do 30 dnů, tak snad to vše stihnu vyřídit

@Dominik:
A na pasovce ti neřekli, kdy to bude hotové?

Dobrý den, 20.6. Bych měl letět do Ameriky, dnes (18.5.) jsem byl zažádat o cestovní pas, myslíte, že mi stihne přijít do té doby? Děkuji

@Petr Novák: prave jste mi zlepsil den! Dekuji moc!

@Adéla: Ahoj Adél, Česká republika patří do Klubu šesti měsíců. Vůbec tedy nevadí, že Ti končí pas dva měsíce po odjezdu z USA.

Dobry den, dekuji za stranky, jsou perfektne zpracovane. Mam dotaz, 1/6-8/6 budu v NY, Estu mam vyrizenou, schvalenou, biometricky pas mam, ale konci mi necele dva mesice po odjezdu z USA, kontkretne 20/7/2017. Plati tady dohoda klub sesti mesicu? Mockrat dekuji za odpoved.

@Adam:
Vlasy neřeš. Ženský se taky kvůli pasu “nebarví” zpět na přírodno.

Dobrý den,
Mám nabarvené vlasy na blond poze na hoře a po stranách mé přrodní černé.Otázka zní zda si musím na foto na cestovn pas vlasy přebarvit či nikoliv?prosim o rychlou odpověď pozítří se musím dostavit :) predem dekuji za odpoved :)

@Ester Benešova:
Když to nevědí na ambasádě, jak to máme vědět tady? Zkus MZV.
Ale měli by být schopni ti dočasný pas udělal na místě a relativně brzy.

@Ester Benešova: Ahoj, Ester,

– O pas můžeš v Řecku požádat, nevýhodou je lhůta pro vydání dokladu 120 dnů. V Česku se pas vydává do 30 dnů.
– Že jsi nepožádala o vydání pasu včas, ničemu nevadí. Řecko je členem Evropské unie, stačí mít platný občanský průkaz.

E

Ahoj, prosim Vás o radu,jelikoz na CESKEM VELVYSLANECTVI v Řecku mi nejsou schopni rict konkretni informaci.
Pred 2 mesici mi skončila platnost pasu a potrebuji vědět, zda mi vystavi na České ambasádě v Řecku nový a jak dlouho čekám na vydání. A take jestli budou neco namitat, ze jsem mela podat zadost jeste pred skončením platnosti a ne az po skoro 3 mesicich.
Diky moc za radu a konkretni informace.
Ester

@Franta: Dík Franto

@marti:
Rysy obličeje má určitě stále stejné a otisky také. Ať jede klidně “zarostlý”.

Ahoj. Mam dotaz ohledne fotky na pasu. Pritel je na fotce temer dohola a nyni ma vlasy dlouhe cca 15cm :). Muze to byt pri kontrole totoznosti pri vstupu do USA nejaky problem? Ptam se, protoze on by se klidne zase ostrihal, ale me prani je, aby se strihat nemusel, slusi mu to ;) Diky za odpoved na lehce osobni otazku.

@Petr Novák: Dekuji za radu. Hned to vyzkousim :)

@Franta: Dekuji moc za odpoved :) pas nosim porad u sebe, tak proto se ptam jestli se da nejak vyzkouset. Jinak pas vypada jako novy, tak by mel byt ok :) dekuji

@Radek: Ahoj Radku, jak píše Franta, pravděpodobnost poškození čipu v pase je minimální, pokud jsi ho třeba nevypral.

Přesto ti poradím super trik.

V pase je zatavený obyčejný NFC čip. Pokud máš telefon s NFC (většina smartphonů tuto funkci má), stačí si stáhnout aplikaci umožňující čtení čipů. Pak stačí pas přiložit k telefonu. Pokud se do telefonu data načtou, čip funguje správně.

@Radek:
Pokud jsi pas nevypral, nevystavoval ho silným magnetům, ani ho jinak nepoškodil, tak by měl fungovat normálně. Při standardním používání pasu, ležení v šuplíku s občasnou cestou za hranice není důvod k obavám o jeho funkčnost.

Dobrý den, letim do USA a potreboval bych si zkontrolovat biometricky pas jestli funguje tak jak ma, ale bohuzel ziji v zahranici a do CR se nedostanu. Je moznost kontroly i v zahranici? Dekuji za odpoved

@Jan:
Pas jako zástava? Zastavovat něco, co není tvé? Určitě?
Stránky MZV
Cestovní doklad ČR je zakázáno ponechávat a přijímat jako zástavu a odebírat jej při vstupu do objektů nebo na pozemky. Občan ČR není oprávněn ponechávat cestovní doklad jako zástavu ani při svém pobytu v zahraničí.
Což je citace ze zákona.

Ano, s udáním důvodu je možné (dělá to jen ČR) si nechat vystavit druhý pas, právě kvůli možnosti odcizení nebo se dá použít jako zástava za auto nebo cokoliv v půjčovně.

@Michal L.: Je to tak, v článku jsem to upravil. Díky za upozornění.

@Michal L.:
Je to napsáno celkem jasně…ano je to tak, takže klidně i na malé vesnici na obecním úřadě s rozšířenou působností jako u nás…osobně vyzkoušeno.

Pokud to chápu správně, tak už lze o pas žádat na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností, ne nutně u úřadu příslušného podle trvalého pobytu, viz citace z MVČR:

Žádost o vydání cestovního pasu se podává:
v České republice u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností, v hlavním městě Praze u úřadu městské části Praha 1 až 22,

@Jan: Ahoj Honzo, mít v záloze druhý pas není zase tak špatný nápad. Ale obvykle se to dělá tak, že se nechá doma a v případě ztráty zajistí příbuzní jeho doručení do dané země.

Je to postavené na tom, že expresní doručení je jednodušší než cesty na konzulát a žádání o náhradní cestovní doklad. Jestli budou vědět o tom, že máš dva pasy, nevím. Problémy u imigračního pohovoru by být neměly.

Dva pasy současně můžeš mít, jako důvod můžeš uvést třeba to, že žádáš o vízum do země A, zatímco musíš vycestovat do země B.

@Jan:
Druhý pas? A oni ti ho na pasovce udělají? Pochybuji. Pokud žádáš o nový pas, tak starý vracíš. Pokud máš pas platný, tak není důvod žádat o nový. Hlídej si ho. Když ne, tak kontaktuj naší ambasádu nebo některý z konzulátů v USA.

Dobrý den, chystám se do USA poprvé a chci si udělat druhý pas po zkušenostech se ztrátou občanského průkazu ve španělsku (bez pasu), prý je evidován v záznamech, že mám dva pasy, může být nějaký problém u imigračního pohovoru? Letím na ESTU. Předem děkuji za odpověď.

A

@Franta:
Ano to splňuji, končí za 3 týdny co odjíždím

Vůbec by to neměli řešit…já tam jel jako nezaměstnaný a nikde jediná otázka ohledně práce nebo financí.
Taky jsem si říkal, že bych mohl přeci jen vypadat podezřele: Nezaměstnaný, mladý, svobodný, bezdětný …ideální případ pro práci na černo :)

Dobrý den, bratr se chystá za kamarádem do USA na pár dní. Napadla nás otázka, jestli je nějaký problém ve vycestování a pobytu to, že je bratr v exekuci? Děkuji.

@Aneta Pavlíková:
Otázka č.2 –

Pas musí být platný aspoň po dobu pobytu. Musíš ze Států odjet před skončením jeho platnosti. Splňuješ to?

A

Dobrý den,
Chci vycestovat do USA, ale nevím jestli si mám nechat udělat nový pas.

Dočetla jsem se že doba, kdy pas končí mmůže být kratší jak 6 měsíců, ale můj pas končí po 1 měsíci. (Vycestovat chci 05/2017 a můj pas končí 06/2017.)

Mám si udělat nový pas?

@Tomáš Kučera: Ahoj Tomáši, děkuji za informaci. Prověřil jsem to a je to pravda, od 1. ledna 2016 je možné převzít cestovní pas na základě plné moci.

T

Ahoj všem.
V kolonce 6 máte asi mylnou informaci-
Lze cestovní pas vydat nebo předat na plnou moc?
Ne, dle zákona o cestovních dokladech toto není možné.

No a já to teď řeším,protože si ho nemohu vyzvednout osobně a jde to ,když někomu dáte plnou moc…
Viz formulář plné moci ke stažení zde:

@Franta:
Tak díky, Franto, já zadala do googlu Irsko a vyběhly mimo jiné i tyhle stránky, tak jsem to zkusila a až pak si všimla té Ameriky, sorry :-))) Alena

@Alena:
Tohle jsou stránky o cestování do USA a co si pamatuji, tak Irsko není státem USA. ;-)

Občanka by měla stačit. https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/evropa/irsko/cestovani/documents.html

@Alena: Do Irska stačí občanka, sám tam za 14 dní letím. :-)

Potřebuji pas do Irska? Zjistila jsem, že mám prošlý a potřebuji odletět co nejdříve, děkuji

@Naty: Existuje i moznost odcestovat a pozadat z USA, ten postup ale neznam.

@Naty: Oprava: jelikoz jsi plnoleta, tak ten proces bude myslim delsi. Musel bych se podivat do podminek. To, co jsem popsal plati pro manzela/manzelku.

@Naty: Pokud se chces za nim odstehovat, potrebujes imigracni vizum (Green Card). Zazadat za tebe musi on. Pote budes rok davit dohromady veskere dokumenty, nechavat je prekladat, posilat je do USA, musis mit dostateny majetek nebo se otec musi ze tebe zarucit (pokud ma dostateny prijem/majetek). Pak uz jenom zdravotni prohlidka a pohovor na ambasade, obalka pro imigracni a trada do Ameriky. Po priletu pohovor s imigracnim – pokud jsi vse absolvovala bez problemu vcetne pohovoru v Praze, tak to bude formalita. Cca za mesic po priletu ti prijde GC a Social Security

@Martina: Dobrý den,
já u sebe cestovní pas nosím neustále, někdo si raději udělá kopie a pas uschová na hotelu. Platební karty doporučuji mít u sebe.
Každopádně: Pokud budete jedno z toho nechávat na hotelu, vždy to mějte v trezoru.
Já si první den v hotelu dělám takový test uklízeček. Někam na zem pod skříňku, osobní věci apod. položím drobnější bankovku. Musí to vypadat tak, že mi vypadla a nevím o ní. Pokud by po návratu na hotel zmizela, jsem přinejmenším na pozoru.

Dobrý den,
měla bych krátký dotaz, pravděpodobně stupidní, ale raději se zeptám (letím do USA poprvé):

Je rozumné nosit pořád s sebou, zkrátka mít stále při sobě cestovní pas a jiné doklady, platební karty atd., ačkoliv půjdu jen na prohlídku muzea či event. na celodenní nákupy v NYC ? Nebo je lepší nechat pas v hotelu?
Děkuji.

@Dědek: Dobrý večer, do Velké Británie můžete cestovat na občanku.

Je prosím potřeba cestovni pas k cestě do UK ? Děkuji za odpovědˇ.

@Franta: moc dekuji za odpoved :))

@Naty:
Ty o žádné. Ať on zkusí požádat o GC pro tebe. Už jsem tady odpovídal Markovi Ty bys to měla mít jednodušší, tvůj otec je občan USA, ten jeho “jen” držitel GC.

Pro tebe bude nejspíš tohle – uscis.gov/green-card/green-card-through-family/green-card-family-member-us-citizen

Dobry den, je mi 23 let a jiz nejsem studentkou, muj otec je obcan USA, o jake vizum mam žadat, pokud se za nim chci odstehovat? Dekuji

@Ondřej:
Kdyby se ptali, tak změna proběhla nedávno a nestihl by se vyměnit pas před již naplánovanou a zaplacenou cestou. Třeba, že to byla nehoda u ohně. ;-)

Dobrý den, v září letím s přitelkyní do USA, nicméně řeším otázku ohledně pasu, konkrétně fotky. Nedávno sem radikálně změnil účes (předtím dlouhé vlas, teď krátké). Je možný očekávat nějaké problémy, ikdyž pas je biometrický? Nebo raději nechat udělat pas nový :) děkuji za odpověď!

p

@Franta:
Dekuji mooooc.Olina

@prokopovaoldriska@seznam.cz:
Stačí to vízum, ESTA už není třeba. Pokud je tam syn legálně, tak jako plus se hodí zvací dopis, ale není to podmínka. Do Kanady stačí taky jen to vízum.

p

Dobry den,mam vizum do USA /do 10.05.2021/ musim vyplnovat ESTU ????? A JAKE DOKLADY JESTE POTREBUJI.jEDU NA 5 TYDNU K SYNOVI. Potrebuji pozvani???
Dekuji za odpověď Prokopova

Mam i vizum do do Canady do 08,09,2020/,Co ještě bych potrebovala za doklady ,kdybych se tam chtěla podivat?Dekuji.

@Roman:
Ptala se 2.5.2011 21:31. Myslím, že už to má vyřízené. :-)

@Vendula:
vyřídí to za 6 dní za poplatek 4000,-

@Aneta: Nevadí. A určitě je to lepší, než to nechávat na poslední chvíli. :-)

@Petr Novák: tak to je paráda, děkuju :) Takže kdybych si pas i ESTU zařídila 2 měsíce před odjezdem tak to nevadí, ano? :)

@Aneta: Ahoj Aneto, můžeš cestovat naprosto bez problémů.

To pravidlo s šesti měsíci je trochu jinak, navíc u České republiky se neuplatňuje. Funguje to tak, že platnost pasu musí být 6 měsíců ještě po odjezdu. Je to proto, aby jsi mohla ze země odjet v případě, kdy z nějakého důvodu překročíš dobu pobytu – třeba z důvodu neočekávaného pobytu v nemocnici apod.

Dobrý den,
pokud si tento týden zažádám o pas, tak ho kolem 5.5. budu mít. Je možné odletět do USA i přes to, že nebudu mít pas 6 měsíců?

@Franta: Tak to se omlouvám za chybnou odpověď. Je to pro mne novinka, díky za informaci! Článek aktualizuji.

@Petr:
https://www.mvcr.cz/clanek/osobni-doklady-642319.aspx?q=Y2hudW09NA%3D%3D
S účinností od 1. ledna 2016 se ruší vydávání cestovních pasů bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji. Občanovi, který potřebuje urychleně vycestovat do zahraničí, se vydá za zvýšený správní poplatek plnohodnotný cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s biometrickými údaji ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dnů.

@Petr Novák:
Ano, jde to. Od 1.1.2016 platí novela zákona 329/1999 Sb., o cestovních dokladech: cestovní pas ve zkrácené lhůtě se vydá na žádost občanovi ve lhůtě 6 pracovních dní. Cena je 4 tisíce.

@Petr: Nikoliv, toto není možné.

Dobrý večer,chci se zeptat zda-li jde urychlit za příplatek biometrický pas?Děkuji předem za odpověď.

@Petr Novák:
Stihnout by se to mělo. Já osobně bych se zeptal na pasovce při podání žádosti.

@Lenca: Myslím, že to stihnete, ségře vystavili na podzim pas za necelé 3 týdny.

Dobry den, nevite jaka je ted prumerna cekaci soba na vyrizeni pasu? Vcera jsme si o ne zazadali a kolem 10. brezna by jsme potrebovali odletet. Jeste nas take ceka esta tak aby jsme to stihli.

@Sergej:
Máš tu trvalý pobyt, ale nejsi občan. Předpokládám tedy (možná se pletu), že budeš mít pas ze svojí ambasády a ne od ČR úřadů. Český pas je pro občany ČR. Můj táta má také trvalý pobyt ale pas má jejich, protože si nechal původní občanství. Popravdě ale nesleduji legislativu pro cizince, takže jen hádám.

Dobrý den, chci se zeptat mám trvaly pobyt v ČR a jdu si vyřídit biometricky pás, mate zkušenost jak mám dal postupovat abych mohl navštívit NY? Děkuji

@Iveta:
Nebude.

Dobrý den, dcera letí na 14dní do USA na navštěvu.Bude se vracet 8.2.2016. Platnost pasu má do 20.4.2016.Nebude s tím problém?
Děkuji

@Z.:
Jak píšeš, ale v tomto případě se to, podle mě, nedá stihnout. Udělat nový pas a pak vízum.
A s novým pasem by navíc stačila jen ta ESTA.
Musí se rychle rozhodnout a zkusit buď do starého pasu získat vízum nebo z pasovky vymámit nový pas a požádat o ESTA. A samozřejmě doufat, že vízum nebo ESTA vyjde. Jinak může letenku vyhodit, v lepším případě přebookovat.

@Jana: Vízum B-1/B-2 se vydává s platností 10 let. Obvyklý postup je: po obdržení nového pasu ihned podat žádost o vízum ( využít co nejdelší dobu platnosti pasu k cestám do USA s vízem).

@Jana:
Syn je asi cestovatel. Koupí letenku, a až pak se stará, teda mamka se stará. Cesta do Států je trochu jiná, jak ta do Brodu. Chce to trochu jinou přípravu a plánování. https://chcidoameriky.cz/prehledne-15-kroku-jak-postupovat-pri-ceste-do-usa
Na starý pas může vycestovat pouze s vízem, ale 15 (kalendářních) dní je dost málo. Může to zkusit, ale moc bych nedoufal. S novým pasem stačí ESTA, ale s ohledem na čas bych nedoufal v jeho včasné vyřízení. Nedá se cesta odložit, je možné letenku přebookovat?
Držím palce, aby to doladil a mohl odletět.

Esta – https://chcidoameriky.cz/navod-jak-vyplnit-formular-esta-nutny-pro-vstup-do-usa-bez-viza

Ještě dodatek, potřebovala bych ještě vědět, kde a jak se vyřizuje povolení ESTA.

Dobrý den, syn má koupenou zpáteční letenku do USA na 15.12.2015.
Má klasický pas z r.2006, je platný i půl roku po návratu.
Nyní zjistil na webu, že do USA musí být pas s biom.údaji, je 15 dní do odletu.
Pochopila jsem dobře, že nyní je pouze možnost požádat o vízum na am,ambasádě?
Bude to stačit? Starý pas a vízum?
Co kde a jak je k tomu potřeba?
Děkuji za odpověď.

děkuji

@circolka: § 28, odst. (1) Platnost cestovního dokladu skončí:
c) jeho držitel podstatně změnil svou podobu.
Sbírka zákonů č. 257 / 2010 o cestovních dokladech.

Potřebuji se zeptat ohledně pasu.. Platí mi ještě několik let,ale zjistila jsem,že tam mám tmavé vlasy na mikádo a nyní mám dlouhé blond.. Mám si raději nechat udělat nový? Abych neměla na letišti v USA problémy při kontrole. Máte stím někdo zkušenost? Děkuji

@Franta:
Dle zákona 329/1999 Sb., o cestovních dokladech nelze CP předat na plnou moc.

@Marie H.:
Dobrý den, v prvé řadě si musíte nechat přeložit oddací list a pak nechat sňatek zapsat do zvláštní matriky. Teprve potom budete pro naše úřady “vdaná”. Až poté si můžete žádat o nový pas – i na ZÚ ČR.

Dobry den
Vdala jsem se v Usa
Pas mi bude končit dříve než se vrátím zpět do Čr.
Co můžu v tomto případě dělat.Děkuji

@Petra: A co velvyslanectvi v Dublinu?

Zeptej se na pasovce, jestli někomu dají tvůj pas na plnou moc.

Dobrý den,

žiji v Irsku a v prosinci mám jet na dovolenou do USA, ale bohužel mám nebiometrický pas,. Za měsíc ale jedu do ČR na otočku a tak si budu moci o biometrický pas jít zažádat, ale už si ho nemohu jít osobně vyzvednout, je možné aby mi tento pas vyzvedla i jiná osoba?

Předem velice děkuji za odpověď.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Petra

Dekuju strasne moc, letenky budu kupovat na posledni chvili:)

Teoreticky ano, pokud ESTA bude schválená. Je to narychlo, ale nevím o ničem, co by tomu bránilo. Letenky budeš kupovat na poslední chvíli po schválení ESTA nebo už je máš? Druhá varianty je docela risk.

Ahoj,mam take dotaz:) v patek mi prijde biometricky pas a muzi si hned v patek po prevzeti zazadat o vizum Esta? A v sobotu odletet do Miami:) Moc dekuji za odpoved:)

Dobrý den,

mám objednaný cruise na loď a destinace jsou uvedené v Miami, Bahamy, Panenské ostrovy, Puerto Rico a zpět na Miami. Jsem v USA na J1 vízum (končí mi 10.9.2015 a plavba začíná 19.9.) a chtěl jsem si tohle pokrýt Estou, ale teď vůbec netuším, zda mi to projde. Má s tím někdo podobnou zkušenost?

Díky za odpověď

To se zeptej na pasovém. Ale myslím, že ne. Biometrický určitě ne.

Dobry den,
jde pas vyridit rychleji jak za 15 dni?

@Lucie: Pas platí 10 let ať bydlíš kdekoli.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně pasu s biometrickýmí údaji. Vlastním jej, ale teď jsem změnila trvalé bydliště. Myslím že, tento údaj není viditelný na pasu. Objeví se tato změna po zadání nové adresy do takzvaného registru obyvatel i na pasu nebo je nutné si zažádat o nový pas? Děkuji.

Robbe, jde o to, že všechny cestovní pasy se tisknou v České republice ve Státní tiskárně cenin. Celý proces funguje zhruba tak, že vy podáte na velvyslanectví žádost, ta se zpracuje, do tiskárny putuje požadavek na vytvoření pasu a cestovní pas pak putuje na velvyslanectví, kde jste požádal o vydání.

A tento proces nemusí být možné stihnout do 15 dnů, třeba když se jedná o velvyslanectví v Afghánistánu, Indonésii, Vietnamu nebo Austrálii. Proto je ta lhůta delší.

Tomu nejak nerozumim… “Rychlopas na počkání se vydává ve lhůtě 15 dnů, při podání žádosti v zahraničí ve lhůtě 60 dnů”..

@Tomáš Koláčný:
Není to problém. Teda, záleží odkud kamarádka je. ČR je v takzvaném “klubu šesti měsíců”, to znamená, že nevadí, pokud pas platí méně než šest měsíců. Hlavní je, aby byl platný v době odjezdu.

T

Zdravím, letíme s kamarádkou do USA na měsíc a vracíme se v srpnu. Zjistil jsem nyní, že kamarádky pas je platný pouze do listopadu. Odlétáme 9.7. Je to problém, když platnost pasu končí dříve, než půl roku po konci pobytu? Děkuji za odpověď

Tomáš Koláčný

@Olé: Jestli žiješ v ČR, tak se musíš podřídit zákonům ČR. Tvoje problémy z druhého konce republiky zákony nezajímají. K cestě do EU (šengenu) ti stačí OP. Mimo šengen (např. Norsko) ne.

Musím mít cestovní pas i do členského státu EU? Žádat o cestovní pas musím jen v místě trvalého bydliště? Jaký je důvod? Mám totiž trvalé bydliště na druhém konci republiky.

To záleží na bance. Někde je to jen poplatek, někde poplatek + nějaké to procento z částky. Mělo by to být na stránkách banky jako Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí.
Lepší ale možná bude rovnou kartou platit, hodně bank má platbu za nákup bez poplatku i v zahraničí.

@Franta:
A jsou tam nějaký poplatky za výběr z bankomatu? Nebo záleží na bance?

Myslíš z karty v bankomatu?
Jo, v ATM budou určitě jen CAD a tvá banka ti to strhne v CZK podle denního kurzu.

Můžu si v Kanadě ze svého účtu vybrat peníze? Převede se to na jejich peníze?

Dobrý den, v takovém případě může ESTA uhradit někdo jiný. Nicméně cestovat do USA bez platební karty je nejen neobvyklé, ale zároveň komplikované a nebezpečné.

Dobrý den, mám dotaz,když nevlastním žádnou platební kartu.může to uhradit ESTA někdo jiný?a když odletím do USA musím mít u sebe nějakou platební kartu?

@Míša: Víza do Kanady jsou přece opět zrušena…

Dobrý den,
chtěla bych vycestovat do Kanady. Stačí jen biometrický pas nebo je lepší normální pas + vízum?

P

Dobrý den,
26.5.2015 mám vycestovat do USA ale bohužel jsem při kontrole pasu pro zažádání o ESTU zjistila, že mám pas na rodné jméno, ne své současné. Jedná se o biometrický pas. Řeším teď nejlepší cestu postupu, zkusit vycestovat na staré jméno, bude-li na letenkách a na stejné jméno vyřídit i ESTU? Nebo to vůbec nepřipadá v úvahu?
Děkuji za odpověď

@Aneta:
Jestli se nepletu, tak se biometrické pasy oficiálně vydávají od 1.9.2006. Pokud ho má babča od 28.8.2006, tak buď není biometrický nebo ho má “protekčně” vystavený dříve. Biometrický pas má symbol označený šipkou.

Dobry den,

za tyden bychom se rady s babicou vydaly do USA, resime vsak problem. Ja mam klasicke turisticke vizum a babicka se bude registrovat pres ESTA. V podminkach jedne agentury jsem nasla, ze je potreba mit biometricky pas, ktery byl vydan po 1.9.2006. Moje babicka biometricky pas ma, ovsem s datem vydani 28.8.2006.

Myslite si, ze je to problem?

Predem dekuji za odpoved a preji hezky den.

Aneta

Dobrý den, žiji trvale v USA.
jsem v Praze na 6 dni a ztratila jsem česky pas!!!! Mám odletět zpět do USA a nevím co mam dělat. Mam kopii svého pasu a zelenou kartu. Udela mi ministerstvo zahraničí pas blesk?

@Yvana: Nevadí. Dle platné legislativy se úřadům hlásí změna trvalého bydliště a s tím souvisí nový OP, ne cestovní pas. Tam se uvádí místo narození, datum vydání, platnost do, pas vydal (kolonky č. 06, 07, 08 a 09).

Dobrý den,
zažádala jsem si o biometrický pas a zároveň jsem si zažádala z důvodu změny bydliště o nový občanský průkaz. Při vyplňování pasu byla ještě uvedena stará adresa.Nevadí to?

Pájo, děkuji za upozornění! Článek jsem upravil.

Ten biometrickej pas už stojí jenom 600 Kč a udělají ho do 3 týdnů.

@Zuzka:
Zeptej se rovnou na ambasádě
https://cz.usembassy.gov/cs/visas-cs/nonimmigrant-visas-cs/
Vízové dotazy
Dotazy týkající se víz prosím pokládejte na webové stránce ustraveldocs.com (předtím se podívejte na stránku s nejčastějšími vízovými dotazy). Své dotazy můžete pokládat i telefonicky:
Volající z České republiky: +420-228883000

Dobrý den,

za 3 týdny poletíme do Chile s tranzitem v Atlantě. Teď jsem zjistila, že pro ESTA nemám biometrický pas a nejsem si jistá, jestli mi ho stihnou vyhotovit, tak abych si mohla ještě zažádat o ESTA, když její vyřízení trvá cca 3 dny a jestli vůbec ho stihnou dodat do odletu. Je možné si třeba zažádat o vízum ? Jak dlouho by to trvalo ?
Děkuji…

L

Dobrý den, máte prosím pracovní email, kde bych s Vámi mohla něco konzultovat?

@zuzka:
je ji rok a pas ma delany kdyz ji byl tyden
Kdo dělá týdennímu dítěti pas? To jste jí vážně tak brzy táhli někam na dovolenou? Některé rodiče nechápu.

Je pas biometrický? Dítě se pouze fotilo nebo mu brali i otisky (nevím, jestli se to dělá i u tak malých dětí)? Jestli je pas s otisky, tak by, podle mě, neměl být problém.

Chtela bych se zeptat Poletim s dcerou do Kanady, je ji rok a pas ma delany kdyz ji byl tyden takze podoba je jiz jina. Muzou delat celnici v Kanade problemy nebo by to melo byt v poradku. Pripadne jake problemy by mohli delat a jak je zvladnout? Nebo je lepsi udelat novy s aktualni podobiznou?

@kveta:
Držím palce, ať to dobře dopadne. O českém pasu by se tu nějaké informace našly, ale o americkém asi sotva.

Dobrý den, děkuji za rychlou reakci. Ano, dcera měla americký pas a chceme nový opět americký. Mělo by být pro ni snažší do Ameriky cestova jako americký občan. Občanství má obojí. České i americké. Myslela jsem, že délka čekání na pas atd je však totožná jako při dělání českého pasu… Já sama pas nemám a nejsem informovaná. V pondělí zavolám na ambasádu. Děkuji za váš čas.

@kveta:
Pas na ambasádě? Takže americký? To bych řešil přímo s nimi a nesháněl informace zde na fóru.
A určitě se na nic nespoléhat.

Dobrý den.Dcera(9let) má 30.6. odletět do usa.Její babička chtěla rezervovat letenky,ale dnes jsme zjistili,že její pas platil jen do začátku tohoto měsíce.Cena letenek se rychle zvedá.Je možné v pondělí na ambasádě na počkání získat číslo budoucího pasu kvůli rezervaci letenky a spolehnout se na to,že by nám pas vydali do jejího odletu?Dcera má české i americké občanství.Moc děkuji předem za info.Jestli neodletí,bude ona i babička velmi zklamaná.

prosím, chtěla bych se zeptat, zda mohu žádat o udělení pracovního víza i bez biometrického pasu,který už jsem si nechala udělat, ale lhůta vydání pasu je až 30 dnů, takže bych nestihla zažádat o vízum, jedná se o vízum do ameriky nebo kanady a také jsem se chtěla zeptat ,zda existuje nějaká firma nebo orgán , který by mi s vyřizováním pracovního víza pomohl nebo poradil. děkuji

@Pajka:
Do prvních biometrických pasů se nahrávala pouze fotografie, otisky až do další, novější verze. Platné pro ESTA jsou obě.

Hezký den Pajko, tak to je ten správný pas. Otisky prstů si vezme imigrační úředník při pohovoru.

Dobrý den, mám pas z roku 2008 s příslušným znakem na přední straně, nicméně jsem si jista, ze otisky prstu jsem pri jeho vyřizování neposkytovala. Je mozne, aby se jednalo o pas jen s některými biometrickymi údaji? (Foto je černobílé a pořizování přímo úřednící). Mám obavy , aby s pasem nebyl problém pri vstupu do USA. Děkuji.

Plánuji cestu do Kanady (návštěva příbuzných) a při té příležitosti chci navštívit i americkou stranu Niagar. vodopádů a na několik dnů New York. Je možno cestovat z Kanady do USA na formulář ESTA? Mám formulář ESTA vyplnit ještě před odletem z Česka do Kanady nebo pak až před cestou z Kanady do USA, kdy budu znát přesné datumy příjezdu do USA a odjezdu zpět do Kanady?

@LUCAS:
Je jedno, kdo zaplatí za ESTA. Na cestu stačí karta přítelkyně, nemusí mít každý svou.

Musim mit na cestu do USA kreditku na svoje jmeno?? Jedu s pritelkyni a platime jeji. Mohu za zpracovani formulare ESTA platit jeji kreditkou???

Cena je podle věku žadatele, pokud bude dceři v den podání žádosti méně než 15, bude cena 100,-, platnost pasu je ale pouze 5 let. I tak je to finanční úspora.

Ahoj,chci se zeptat,dcera bude mít 15 let za 14 dní.Cena za biometrický pas se odvíjí od datumu žádosti , např. 30.10. ( tedy 100Kč ) nebo datum vyzvednutí, např. 30.11. ( tedy 600 )? Děkuji.

Jako kamkoliv jinam. Vezmi si pas. A jak píšeš, víza nebo ESTA.

Ahojte,chtela jsem se zeptat,jestli ma nekdo zkusenost ze zaoceanskou lodi,kde potrebuji pochopitelne viza,uz jsem objednana,ale nikde se nemuzu docist,co si mam vzit sebou za doklady.muzete mi nekdo prosim poradit?

Adame,
online viza nejsou, asi myslíš ESTA a na tu je potřeba biometrický pas. Ten ti udělají na městském úřadě. Biometrický pas ti v zahraničí neudělají, jen dočasný klasický. O Esta můžeš žádat v zahraničí, ale vycestovat do Států můžeš jen ze země, které je v programu ESTA.

Ahoj, chci se zeptat, nevite, jestli potrebuju nutne biometricky pas pro zazadani o online visa? Mam pas starsi 2006, znamena to, ze musim zadat pres velvyslanectvi ? Je mozne zadat ze zahranici?diky

Je to závislý na víc faktorech, ale počítej tak 14 dní.

Díky;-) jak dlouho trvá vyřízení toho víza.

Ano, pro vyřízení víza kontaktujte americkou ambasádu. Pro vyřízení víza nemusíte mít ESTU vyřízenou – ta s vízem nemá dokonce nic společného. :-)

Děkuji za rychlou odpověd:)ještě bych se chtěla zeptat, zda pro udělení víz je jediná možnost kontaktovat ambasádu USA..i v tomto případě je třeba mít vyřízené povolení ESTA?(četla jsem, že o toto povolení je třeba žádat nejpozději 72hodin před odletem, jelikož se do něj ale vyplnuje číslo pasu, můžu o něj žádat až po vydání nového biometrického?)

Ahoj, obávám se, že do 10 dnů se biometrický pas nestihne vyřídit. Přesto bych si o něj zkusil požádat a zároveň požádal o klasické vízum na starý cestovní pas.

Dobrý večer,mám velkou prosbu,(vím,že to není první dotaz) 31.10.2011 bych potřebovala odcestovat do USA,ale nemám biometrický pas.Je možné udělat tento pas nejdříve do deseti dnů?Co k tomu potřebuji a kolik to stojí.Předem moc děkuji za odpověď;-)

Obdržela jsem k pasu čip pouze na obyčejném papíru a zvlášt od pasu. Obávám se , jestli je to tak správné a nebudu mít někde problém

Ahoj Vendulo,
myslím, že na tohle se nedá odpovědět nějak obecně, nicméně pokud budeš mít štěstí, budeš mít pas třeba po dvou týdnech hotový.

Pokud ses vdala, musíš požádat o nový biometrický pas. Platnost toho starého jsou 3 měsíce po uzavření sňatku.

jeste jedna otázka…je mozné, aby se v cestovním pasu s biometrickými údaji pozmenili jen nejaké údaje? Napríklad jméno ( vdala jsem se) a stav? Nebo si ho musím delat úplne celý? Nekde jsem se docetla, ze zmeny mozné jsou..na pockání, ale nepsalo se tam o které zmeny se jedná. Je mozné, ze bych mela v mém prípade stestí a dalo by se to jen pozmenit a nemusela bych cekat 30 dnu?

Jaká je nejkratsí doba na vyrízení pasu s biometrickými údaji? ….nebo musí clovek cekat lhutu 30 dnu? Predem díky za odpoved

Pokud vím, tak biometrický pas bohužel do 24 hodin vydat nelze ani za příplatek. :(

Jaka je cena za vyřízení pasu s čipem do 24 hodin

Díky!

Ten z roku 2007 by měl na vízum stačit. Nemůže se s ním ale létat jen na povolení ESTA.

Nevíte někdo, zda mi stačí pro studium v USA (J1 vízum) obyčejný pas vydaný v roce 2007?
Mám v něm nalepené 10leté cestovní vízum (T) a nerad bych o něj přišel kvůli žádání o nový pas.
Strojově čitelnou zónu má, ale na obalu není takový ten malý obrázek čipu.