Komentáře k článku Mezinárodní řidičský průkaz: Cena, kde žádat, který je potřeba?

↩️  Mezinárodní řidičský průkaz: Cena, kde žádat, který je potřeba?
💬  Celkem 103 komentářů, nejnovější jsou nahoře.

Pro USA si je treba nastudovat podminky pro kazdy stat.

The State of California DOES NOT RECOGNIZE International Driving Permits (IDP) as valid driver’s licenses. California does recognize a valid driver license that is issued by a foreign jurisdiction (country, state, territory) of which the license holder is a resident.

@Marek: no…ja som požičiavala auto v LA, tam jednoznačne trvali na MVP, a naopak v JFK, ani Newark nechceli… Všetko letiskové požičovne , všetko Alamo.

To se mýlíš. Není to jen na nějakém “českém ouřadovi”. Stejně to samé ti řeknou v Německu, a taky ti budou doporučovat mezinárodní řidičák, a to samé platí i v Itálii. Píši to z vlastních zkušeností.

@Jelito:
Jednak reaguješ na příspěvek šest let starý a MŘP si v USA nevyřídíš.

@Hanka: Musis poresit v USA…

@Lukáš:
Není to nic složitého. Jak psal Tom o kus výše, Praha je větší, takže má jednotlivé odbory na různých místech. U tebe nebo v Rakovníku na to stačí jeden barák a několik úředníků. V Praze tak velký barák nemají. Nebo je složité to pochopit?

@Jana:
Nikdy by mě nenapadlo, že na vydání Mezinárodního řidičáku bude něco složitého, ale očividně každý úřad funguje nebo spíše nefunguje po svém.
Byl jsem se v pátek zeptat na MÚ Odbor Dopravy v Rakovníku a na počkání za 50kč mi ho udělají, nutno ještě přinést vlastní fotku: https://mapy.cz/zakladni?x=13.7308044&y=50.1006921&z=17&source=firm&id=2539525

Volala jsem na několik úřadů a všude mě řekli, že zde to nedělají a odkázali mě na KCP resp na magistrat :)

@Lukáš:
No ono to bude tím, že u tebe na vesnici dělají vše na jednom místě, pro těch “pár” lidí to zvládnou. V Praze je ale o něco více lidí, takže každá sekce má i své sídlo. Nedovedu si představit, že by všude dělali vše, měli tam na vše formulář a úředníci by znali všechno. To by pro magistrát a městské části musela dělat půlka Prahy. :-)

@Jana:
Cituji ze stránek Ministerstvo Dopravy ČR, v sekci Vydání mezinárodního řidičského průkazu: “O udělení (rozšíření) řidičského oprávnění je možné požádat u jakéhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností na území České republiky (přehled obecních úřadů obcí s rozšířenou působností – mapa ORP.)”
Já o to zažádal a dostal i u nás na obci na vesnici s 600 obyvateli, ale v Praze pouze a jedině u Kongresáku, jako vtip dobré :D :D :D

Tak jsem tam byla a vyhnali mě, že to nedělají, takže v Praze pouze a jedině u Kongresáku

@Jana:
Řidičák se řeší na odboru dopravy a můžeš využít kterýkoli, nezáleží, kde máš trvalé bydliště.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možnost zajít na jakýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností nebo musím na Magistrat hl.m.Prahy, pokud mám trvalé v Praze. Děkuji

Ahoj, proč si tam přímo nenapíšeš a nezeptáš se jich? Určitě bude informace relevantnější. Pěkný den.

Ahoj, za pár měsíců jedu na Route 66 na motorce a mám řidičák na A2 (omezení 35kw), uznají mi to jako normální A? Nebo s nějakým omezením?

@Julca:
A má ten občan jiného státu EU náš ŘP? On ten náš a i ostatní ze zemí EU sice platí celoevropsky, ale každý stát má trochu jiné podmínky, proto jsou ty mezinárodní úmluvy o uznávání. Nejsem si jistý, že by třeba Němcovi na jeho německý ŘP, vystavili náš mezinárodní.
Co se zeptal přímo na úřadě? Nebude to jednodušší?

Dobrý den,
může si občan jiného státu EU zažádat o mezinárodní řidičák (chystáme se do USA) tady v ČR? Případně potřebuje k tomu nějaký extra dokument? Všude se mi povedlo dohledat jen vágní formulaci, že žadatel potřebuje “obvyklé bydliště” v ČR (to se dokazuje např. nájemní smlouvou, což je v pohodě, to má), ale na druhou stranu má Žádost o MŘP kolonku pro rodné číslo, které samozřejmě nemá… Díky moc!

@Franta: prave, ze v Mexiku mi staci cesky ridicak a podminka pro mezinarodni je mit alespon 1 rok mexickej… a do statu chci jet zhruba do 4 mesicu, takze uz je pozde :( Sehnat adresu v USA by ale nebyl problem, mame tam pribuzny s oncanstvim

@Daniel:
A co si ho udělat v Mexiku, když tam žiješ? V Kalifornii si ho neuděláš. Kdysi to šlo, ale už před lety to zrušili. Já si ho kdysi udělal, ale už je dávno propadlý a obnovit ho nemůžu, nemám tam totiž trvalou adresu. Přitom stačí zaslat žádost online, ale bez bydliště jsem nahranej.

Ahoj. Budu cestovat do USA a potrebuju ridit. Problem je, ze ziji v Mexiku a muj cesky mezinarodni ridicak uz propadl, plastova karticka zatim nikoliv. Je mozne udelat si ridicak v kalifornii? Popr. vite kolik stoji?

@Iva:
No jo no, “před týdnem jsem se vdala a za 5 dní odlítáme”
A před 14 dny by ti ten MŘP neudělali? ;-) To chce plánovat děvče.
Zkus to ukecat, že to potřebuješ na svatební cestu a nějak ti to nedošlo. Nemít MŘP může být v případě nehody dost problém. A nový řidičák ti asi do 5ti dní, co máš do odletu, neudělají. Udělají ho do 5ti pracovních dních

Zdravím všechny,

před týdnem jsem se vdala a za 5 dní odlítáme do USA…pronajmeme si auto a já budu pravděpodobně potřebovat mezinárodní ŘP. Na úřadě ale samozřejmě podle ustřiženého rožku OP ví, že už se jmenuju jinak a nevystaví mi mezinárodní ŘP na staré jmeno, na které budu mít úplně všechny doklady, letenky, ESTU atd… Nemáte s tím někdo zkušenost? mám si nechat jen ten náš český řidičák nebo to risknout a nechat si vystavit nový i když nebude sedět s pasem..jde hlavně o silniční kontroly.. auto si bude na své jmeno pujčovat manžel..Předem děkuju za jakékoliv rady. Iva

@Mesi: No ona je to pravda jen částečně. Jelikož jsou v USA ilegálů statisíce (zejména Mexičanů), existují přímo firmy, které se specializují na prodej aut jim. Vpodstatě každej ilegální mexičan auto má. Neptej se mě ale, jakou formou je to legalizované. Netuším. Ale jejich media jsou plné inzerátů bazarů, které naprosto bez obav uvádějí, že prodej auta lidem bez zelené karty není problém.

@Dominik: Nepises, jestli mate pracovni vizum, coz je pro koupi cehokoli motoroveho zasadni informace. Hadam, ze nemate, ale budu predpokladat, ze ano: Ne, na cesky ridicak si skutr v Kalifornii ani nekoupis, neprihlasis, ani nepojistis. Jeste je moznost, ze koupite skutr primo od majitele, stale ho ale neprihlasite ani nepojistite.

@Dominik:
:-)
Práce v USA, pěkné… a pracovní vízum mít budeš?
Koupit skůtr, pěkné… a platný doklad s americkou adresou, abys ho mohl přihlásit a pojistit mít budeš?

Zdravím, chystáme se do Ameriky na leto a budeme asi nuceni kvuli dojizdeni do prace koupit nejakej malinkej skutr, tak se chci zeptat, jestli mi na rizeni skutru staci cesky ridicak na auto a mezinarodni ridicak. Diky za odpoved! :)

@Evča D.:

Evčo, že by tě kontrolovali stejně jako v ČR náhodně, v US nehrozí, pokud nespácháš nějaký přestupek nebo jinak nevybočíš z pravidel. Co se týče půjčoven, těm stačí samozřejmě ten náš, plastový, na můj mezinárodní koukala jak na něco nebezpečného :-) Ale jak píše Franta, mezinárodní doplňuje náš originál při pohybu v US.

Zdravím, jen doplním čerstvou zkušenost, dnes jsem si byl mezinárodní ŘP vyřídit na úřadě. Opravdu tam musí každý sám osobně – minimálně pro vyzvednutí. Musí se tam totiž pod dohledem úřednice 2x vlastnoručně podepsat – jednou do takové knihy, do které se každé vydání mezinárodního ŘP zapisuje, a podruhé přímo do toho mezinárodního ŘP. V zastoupení se dá o mezinárodní ŘP akorát požádat – zmocněnec musí mít plnou moc a vyplněnou a žadatelem vlastnoručně podepsanou žádost. Jo a je potřeba jedna fotka, těch 50 Kč, český ŘP a občanský průkaz žadatele. Tož tak.

@Alena: Na tohohle drobecka staci normalni ridicak. Tyhle “cecka” byvaji vetinou do max 7 lidi. Jednoduse receno, vse, co vypada jako bezny obytnak muzete ridit s ridicakem na osobak. Pokud to vypada jako autobus, tak uz je potreba zjistovat hmotnost.

@Mesi:

Jedeme 4 dospělí, takže bychom chtěli něco jako je C25 van Cruise America, ale ne přímo od nich.

@Alena: Kolik vas pojede? Ve vsech 50 statech plati stejna hranice pro ridicsky prukaz C (bezny osobak) a jiny typ opravneni. Ta hranice je 26 000 liber. Takze pokud vam staci bezny obytnak, nemusite nic resit. Tuto hranici prekracuji pouze obri RV (vypadaji jako autobus) nebo souprava obytnaku a dalsiho vozidla (mnozi za RV tahnou jeste osobni auto), coz nebude vas pripad.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je potřeba s obytňákem ŘP jiný než B. Jedná se především o Nevadu, u které jsme někde viděli, že je třeba. Díky za odpověď, Alena

@Lukáš: na 50 korun kašlu. Co mě prudí je běhání po úřadech.

@Vašek:
Ty to nechápeš, že ne? Mezinárodní ŘP není ŘP, nenahrazuje ho. Jen ŘP doplňuje a je platný pouze s ním. Samostatně je k ničemu. Je to právní dokument na základě kterého ti v jiné zemi uznají náš ŘP. Policista po tobě bude chtít vždy jen ŘP, Mezinárodní ŘP mu dáš pouze, pokud si o něj řekne. Pro normální provoz Mezinárodní ŘP vlastně “nepotřebuješ”, ale pokud se dostaneš do problémů (nehoda), tak můžeš mít hodně velké potíže, když ho nebudeš mít. Už jsem to tu několikrát psal.

A odpověď na tvou otázku. Ano, jednou ho po mě chtěli v půjčovně. Až ho budeš mít v ruce (jako já teď, pro USA je Ženeva 1949), tak si ho pořádně prohlédni, text je tam anglicky, španělsky, německy, rusky, čínsky, turecky, islandsky, česky a francouzsky.

@Vašek:
Vašku, nemyslíš že řešit papír co ti udělají všude na počkání za 50kč s platností 1 rok, který podle platných předpisů musíš mít u sebe, pokud chceš v USA řídit auto, vůbec stojí za takovouhle diskuzi? Ten čas vynaložený nad touto diszkuzí za to vůbec nestojí.
Je to jako se vším, pokud někdo nechce dodržovat určená pravdila, musí počítat s tím, že se mu to může/ale nemusí vymstít. Toť vše.

@Franta: A už jsi se setkal s tím, že by mezinárodní průkaz někdo chtěl, nebo to jenom předpokládáš? Já jsem slyšel něco úplně jiného. Mezinárodní ŘP je jen v češtině a francouzštině, a policajt v Kalifornii na něj zareagoval stylem “co to sakra je?” a chtěl vidět klasický český řidičák. Já jsem se mailem ptal půjčovny, a odepsali mi, že řidičáky EU jsou v USA všude akceptovány.

@Evča D.:
Máš český (respektive evropský) ŘP a ten, jako takový, platí pouze na území ČR (respektive EU). Všude jinde potřebuješ ten mezinárodní. Proto se dělaly Úmluvy o silničním provozu (Ženeva 1949 a Vídeň 1968), díky kterým si jednotlivé státy navzájem uznávají ŘP. Nejde o to, jestli ho potřebuješ pro půjčovnu nebo policii. Ty ho potřebuješ jako mezinárodní dokument. Oni ho ve Státech moc nevyžadují, ale ve chvíli, kdy zaviníš dopravní nehodu a ukáže se, že ho nemáš, tak dá pojišťovna ruce pryč a právník poškozeného tě oškube jak krocana.
On je to jen takový “cár papíru”, ale ušetřená fotka a 50,- Kč nestojí za případné problémy.

Ahojky, mám dotaz – meziárodní řidičák musí být při půjčení vozu z autopůjčovny nebo i při řízení auta, co mi půjčí tam kamarádka? Jestli to kontrolují třeba při silniční kontrole? Díky, Evča :)

@Zdena Bartošáková:
Má smůlu.
Dle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, je každý žadatel o vydání nebo výměnu mezinárodního řidičského průkazu povinen podat žádost a následně převzít průkaz osobně; zastupitelnost je nepřípustná.

Z

Dobrý den,
prosím o odpověď, syn odcestoval do Kanady jen s českým ŘP. Je možné, když mi pošle plnou moc , foto, abych mu já zařídila mezinárodní ŘP a poté zaslala?
Moc děkuji.

@Nel: Ahoj Nel, mezinárodní řidičák jsem taky nevracel. Po pár dvou letech jsem žádal o nový a obešlo se to bez problémů a bez sankce. :-)

@Nel:
Já ho nevracel, skončil rozstříhaný v koši. Fotku jsem znovu použil, měli nějaké divné razítko a smazalo se. Když jsem žádal loni, tak se na starý neptali. Ani nevím, že by se měl vracet.

Ahoj, před rokem jsem si žádala o mezinárodní řidičák a letos jdu znovu, ovšem byla jsem vyrozuměna, že se po roce má ten řidičák vracet. Problém je u mě, že jsem ho možná před odletem z USA spálila (jelikož ho nyní nikde v dokumentech nemohu dohledat) :D setkal se s tím někdo už, že ho nemohl vrátit / nebo jednoduše, že ho nevrátil? Nebyli jste nějak sankcionováni? Chci se jen připravit na sprďáka, co mě nejspíš čeká na úřadě :-) díky!

@Jakub:
Podle webu Ministerstva dopravy je osobou oprávněnou k jednání držitel řidičského oprávnění. O zástupci tam nic není. A na přepážce, podle mě, budou chtít viděl originál ŘP. Ať se rodiče zajdou zeptat na úřad, jestli by to nešlo nějak zařídit.

Zdravim, chci si vyridit mezinarodni ridicak, jsem v usa a k uradu v cr se dostavit nemuzu, chci se zeptat zda li by tam mohl za me zajit rodic s plnou moci a nalezitymi dokumenty, ktere bych mu naskenoval a on si je vytiskl?

@Marek: Dekujeme ti za naprosto zbytecny prispevek o nicem. Ale kdyz uz… Pujcovnu mezinarodni ridicak zajimat nemusi, protoze je to soukroma spolecnost. Policistu take ne, pokud je mu jasne, ze to, co mu ukazujes je prokazatelne ridicak platny ve tve zemi. Ale kdykoliv se naprosto legitimne muze zeptat na ten mezinarodni a pak se ukaz hrdino. A na zaver, stanes se ucastnikem dopravni nehody a v tu chvili predved sve vyjednavaci schopnosti.

@Marek:
Kdo tu šíří paniku? Mezinárodní řidičák se vydává na základě mezinárodních smluv o uznávání řidičských průkazů mezi jednotlivými zeměmi, Úmluvy o silničním provozu (Ženeva 1949 a Vídeň 1968). Nenahrazuje ŘP, ale je to jeho doplněk s překladem, aby bylo vědět, co můžeš řídit. Stojí 50,- + foto a vydávají ho na počkání. Tak se nestresuj.

Ty chytrej ouřado, nejdřív napíšeš, žes ho měl jen jednou a pak dodáš, že je vlastně potřeba, v případě řešení nehody nebo pojistky. Tyhle experty od lahváče mám moc rád.

@Petr:
Presne tak, jen tady sirite zbytecnou paniku. Byl jsem v americe nespocetnekrat a mezinarodni ridicak jsem si nechal udelat jen jednou, poprve a naposled. At tu papirovou vec s fotkou ukazete v americe komukoli, autopujcovne, policajtovi, … tak se strasne divi co jim to davate za podvrh, vsichni chteji videt pouze a jen plastovou karticku a to je jedine, co uznavaji, neb tak vypada i jejich ridicak!!! Naposledy jsem byl na Havaji a parky zapadu USA, SF, Denver, vystridal jsem 6 ruznych autopujcoven a vsude chteli jen plastovou karticku! Papirovy mezinarodni ridicak je vytvor ceskeho ourady.
OVSEM POZOR, jelikoz si ceske, mozna i americke pojistovny hledaji kazdou skulinku, proc nevyplatit plneni pojistky, treba v pripade nehody, muze se hodit ho pro klid duse mit, podekujte ceskemu ouradovi za zjednoduseni cestovani. Kazdopadne timto nesmyslem cesky ourada napachal zbytecne zmatky, dej blbci funkci a vymysli lejstro …

@David: Nejjednodušším řešením bude, když ti ho někdo do USA pošle poštou. Ve finále třeba ani nebude potřeba, ale pro jistotu.

@David:
Máš ho doma v šuplíku, jak to chceš řešit? V USA ti ho nikdo neudělá. Jediná cesta je ta pošta.
Píšeš, že letíš, takže jsi ještě neodletěl? Nestihneš pro něj zajet? Nebo píšeš z letiště?

Dobry den, chtel bych se zeptat. Letim na tri mesice do USA a asi tri tydny budem cestovat autem. Mezinarodni ridicak mam, jenze jsem se stehovali a chystali na dovolenou zaroven a v tom shonu jsem nechal mezinarodak doma :(. Da se to nejak resit? Nebo ho musim nechat poslat z Ceska do USA? Dekuji mnohokrat.

@Hanka:
Určitě. Jen je třeba si zjistit, zda stačí samostatně nebo je k němu potřeba něco jako náš Mezinárodní.

Dobrý den, je možno v USA použít i německý řidičák? Děkuji.

@Lidka111: Stav se pro mezinárodní řidičák, stojí 50 Kč.

@Lidka111:
Tohle je web o cestování do Spojených států amerických. Na Thajsko se zkus zeptat jinde. Opravdu tu nevíme úplně vše.

V Thajsku chci jezdit na babetě, jaký potřebuji doklad o řízení takového motorového vozidla.

@Karolina:
Právně je Evropský řidičák v USA jen plastová kartička. Právě proto se kdysi udělali vídeňská (1968)ženevská (1949) Úmluvu o silničním provozu, podle kterých si různé země navzájem uznávají své ŘP. A k tomu uznání je třeba ten mezinárodní ŘP podle příslušné úmluvy, který slouží jako úřední překlad. Pro USA je to ta ženevská verze. Může se stát, že to klidně odřídíš bez něj, ale také ho můžou chtít vidět už v půjčovně a bez něj tě nenapíší, jako dalšího řidiče. Stejná situace může nastat v případě nějakého problému ne cestě.
Ono se to dá udělat přes zmocněnce (aspoň podle stránek MD), ale ten k tomu potřebuje originál ŘP a OP.

A manželovi v USA opravdu stačí to růžové “leporelo”? Já jen, že Frantíci také vydávají Mezinárodní ŘP. Co znám americké policisty, tak lehce okopírovatelné papírové cosi moc neberou.

Dobrý den,
Dlouhodobě žiji ve Francii, kde řídím na český/evropský řidičák. S manželem se chystáme na dva týdny do USA a chtěla bych znát váš názor, zda-li je opravdu nutné si do Čech jet na otočku ten mezinárodní řidičák zařídit. Navíc já nepochazim z Prahy, takže bych ještě musela do DC na úřad. Zdá se mi naprosto absurdní, že takováhle záležitost nejde vyřídit plnou mocí.
Manzeluv fr řidičák je papírové leporelo a žádný mezinárodní po něm nikdo nevyžaduje.
Myslíte si, že budu moci v Nevade a Kalifornii řídit s český/evropským ridicakem bez problémů? Máte s tím někdo zkušenost?
Díky za pomoc.

@Terez: Ahoj Terez, myslím, že tohle bude bez problémů. Auto si případně půjčíte na tvůj řidičák, nebál bych se toho.

@Terez:
Tak to přítel zaváhal, tam si mezinárodní neudělá. A žádat se o něj musí osobně, v zastoupení to nejde. On tam neřídí, že si ho neudělal? Dělají ho na počkání za 50,-.
Otázka je, jak to mají v Utahu. Druhý řidič se musí hlásit půjčovně a pokud tam budou chtít mezinárodní, tak má smůlu. To samé, kdyby se něco řešilo s Policií cestou a chtěli mezinárodní.
Ale taky se může stát, že ho nikdo chtít nebude. Když jsem si půjčoval auto v Oaklandu, tak na mezinárodní koukal jako na zjevení a normálnímu samozřejmě nerozuměl, ale naštěstí tam jsou obrázky. Při zmínce, že mám i kalifornský, ale propadlý, se mu rozjasnili oči, prohlédl si ho a byl spokojený.

Ahoj, přítel je v Utahu pracovně, chystám se za ním. Chceme si půjčit auto. Já si tady Mezinárodní ŘP vyřídím, ale on to nestihl. Dá se to udělat nějak přímo tam? A nebo stačí, abych ho měla já, půjčím si na ten můj auto, ale on může potom řídit i na ten evropský?? Děkuji T.

@Petr Novák: Petře, děkujiii.

@Lucka: Ahoj Lucko, každý stát má pravidla mírně odlišná. Při kontrole obvykle záleží na daném policistovi. Někomu stačí český řidičák, jiný zároveň požaduje ten mezinárodní, kde jsou jednotlivé položky přeloženy do angličtiny.

Jsem asi blondýna, ale: Chápu správně, že mezinárodní řidičák řešíte jen kvůli půjčovnám aut? Před deseti lety jsem ho tedy také měla, ale teď bude řídit převážně manžel, tak se mi na urade nechce trávit celý den….le chci se zeptat, zdali např Arizona má jiné zákony nebo všechny státy mají stejné a tímpádem, ikdyž budu řídit soukromé auto a zastaví mě, musím mít řidičák mezinárodní a nebo záleží na danném policistovi. Děkuji

@Jana: Ahoj Jano,

není to nutné, důležité je, že v době řízení je platný. Pro jistotu dodám, že mezinárodní řidičák je platný pouze společně s evropským.

Ahoj,

letíme do Ameriky od května do června a platnost evropského řidičáku mám do července. Je nutnost mít evropský řidičský průkaz s nějako delší dobou platnosti? Zařídila bych si jen ten mezinárodní a nemusela řešit teď rychle nový.

děkuji

@lukas:
Jestli se nepletu, tak máš už jen pěkný suvenýr, jako já můj kalifornský řidičák. Bez SSN a stále adresy v USA, už si to ani neprodloužíš, natož udělat znovu.

Ahoj..mam ridicak z FL ale uz propadnul ted let do colorado obnovi mi ho keys dojdu na urad nabob music udelat zase zkousky..popripade ode jetse delay v USA ID nechci se tahat s pasem

Ahoj vsem, otazka k vice zkusenym co ziji nebo zili v USA.
Je mozne koupit v USA od znameho auto (prepis auta)bez americkeho ridicaku, popripade co se pozaduje na urade za dokumenty k prepisu auta, kdyz je nekdo turista. Dekuji

V USA jsme si pujcovali auto uz asi 10x a nikdy po nas nikdo nechtel mezinarodni ridicsky prukaz,vyzaduji ho jen v pripade pokud je ridicak psany treba azbukou a navic v ceskem mezinarodnim ridicaku je datum vydani a misto a neni to prelozeno do anglictiny,takze nikdo nevi co to je za datum

@M.S.:
Ridicsky prukaz v usa vam bude platit jen na dobu pobytu v usa

@jan papez:
Google 5 vteřin
praha.eu/jnp/cz/potrebuji_resit/zivotni_situace/dopravnespravni_cinnosti/registr_ridicu/registr_ridicu-vymena_ciziho_ridicskeho_prukazu_za.html

Vlasnim Australsky řidicky prukaz. Mohu jezdit v česku. Mam dvoje občanstvi. Mohu si ho vymenit za česky,
Dekuji

@Petr Mahler:
“Leporelo” se do 31. prosince 2007 muselo vyměnit nebo propadlo. Více informací možná poskytnou někde na obecním/městském úřadě, odbor dopravy. Ale asi jiná cesta než udělat znovu autoškolu asi nebude.

P

Vlastnim ruzovy ceskoslovensky ridicak, tak zvanou trojku. V Nemecku, kde ted ziji, mi tento ridicak prerazitkovali pri vymene za nemecky tim, ze je na uzemi Nemecka neplatny. To mne do nynejsi doby moc nezajimalo, protoze jsem s timto nemeckym ridicakem jezdil v Nemecku vsemi moznymi kategoriemi vozidel, ale bohuzel jenom dvoustopych.

Ted, kdyz jsem v duchodu, chtel jsem si koupit Indiana Chiefa, abych si trochu osvezil ma leta v Prazskem Harley-Clubu jako sekretar a na ruzne srazy. Ale bohuzel s nemeckym prukazem nemam povoleni na motocykly, tento ridicak bych musel delat ted znovu. A ze to neni zrovna nejlevnejsi mi tak moc nevoni….

Jestlipak mi nekdo v Cechach nebo primo v Praze, kde jsem do doby uteku bydlel, poradi jak na to? Nebo mi plati i ta original ceska ruzova mezinarodni trojka do dnes?

Dekuji predem za odpoved!
Zdravim,

Petr Mahler

@Petr: Proto píšu “na 99 % bude evropský řidičák dostačovat” a nepíšu třeba “bez mezinárodního řidičáku si auto nepůjčíte”. :-)

@Petr:
Po mě ho v Oaklandu chtěli, když to klučina u přepážky viděl, tak se moc chápavě netvářil. Více ocenil můj propadlý kalifornsky řidičák.
Za těch ušetřených 50,- a fotku, případné problémy nestojí.

Ahoj, promiňte ale ta zpráva, jak na Havaji někde někomu nepůjčili auto, je poměrně zajímavé šíření paniky. Za cca 50 půjčení auta v USA po mně nikdy nikdo žádný překlad řidičáku (tzv mezinárodní řidičský průkaz) nechtěl, a neznám nikoho, kdo by ho někde musel v USA ukazovat…

@Ludmila Kuttnerova: Na 99 % bude evropský řidičák dostačovat, ale kvůli tomu 1 % bych si mezinárodní nechal vystavit. Nejdražší je na něm ten čas na úřadě.

@Ludmila Kuttnerova:
Pokud bude chtít řídit, tak ano. Je to “jen” 50,-, fotka a čas na úřadě, tak není důvod šetřit.

L

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat když je auto zabookované na mé jméno, já ho budu i platit. Tak zda musí mít i partner mezinárodní řidičák? Oba dva máme standartní EU řidičák a já plánuji mezinárodní sí vystavit.

@Annetta: 4
Kvůli těm Státům si ho udělej. Je to 50,- a fotka.

Dobrý den,
Chci se zeptat jestli je nutné mýt u sebe mezinárodní řidičak pokud jedu do Kanady kde není zapotřebý a v jednoum týdnu budu přejížet přes ameriku ? auto budu mýt koupené v Kanadě.

@Michal R.:
Mezinárodní je pouze doplněk našeho národního/EU řidičáku. Pokud mu dal jen ten papírový, tak se nemůže divit. Jestli má někde v kapse ten náš plastový, tak ať ho vytáhne, omluví se, že si to neuvědomil a soudce to možná vyřeší jen pohlavkem.

Dobrý den,
chci se zeptat – máme právě problém v USA (Stát OHIO)
Mého kolegu zastavil policista (běžná kontrola na cestě) a neuznal mu náš mezinárodní řidičák…
(Policajt mi řekl že tento náš řidičák může být fejk a že to je jako jízda bez řidičského oprávnění…)

Byl zatčen a já za něj jel zaplatit kauci 525 dolarů a ještě musí k soudu ….

Jak je možné že nebyl uznán Mezinárodní řidičský průkaz ???
A jak se proti tomu lze bránit ???

Díky za odpověd .
S pozdravem
M.

@Tomas:
Nijak. Pouze osobně zažádat o nový na úřadě.

Mám dotaz ohledně mezinárodního řidičáku když budu déle jak rok v USA a platnost mě vyprší jak pak postupovat abych si ho prodloužil když nebudu mít cestu do ČR děkuji

Ahoj, mezinárodní řidičák určitě nejde vyřídit elektronicky.

@Petr:
Co vím, tak ne. Je to úřední dokument s fotografii.

Ahoj, jsem už v USA a nečekaně potřebuji za měsíc řídit, nicméně nemám mezinárodní ŘP. Je možné o něj žádat přes net s tím, že by mi dokument následně poslali v pdf, nebo jiné formě? Díky

Koukni na post od “Tadeas Kriz” kousek nad tvým.

@Hanka:
Nebo ještě lépe, můžeme si to nějakým způsobem zařídit přímo odsud?

Ahoj, nevíte někdo, jaké máme možnosti, když za tři týdny odlétáme do USA, chceme si tam půjčit auto, trvalé bydliště máme v ČR, ale přechodně žijeme v UK a z UK také odlétáme? Může nám to s plnou mocí v ČR někdo vyřídit a poslat poštou? Díky!

Ahoj, jak si to nakonec vyřil pls s tím skončeným mezinárodním řidičákem? Akorát si nechávám vydávat mezinárodní, na rok do Kanady a řeším totéž, protože po tom roce mám v plánu cestovat přes celou ameriku na motorce.. dík moc!

Ahoj, prave jsem volal na Brnensky magistrat a bylo mi receno ze se musi jit na urad podle mista trvaleho bydliste, ze nejde na jakykoliv.

Ahoj, zcela přesně je to “žádosti o vydání mezinárodního řidičského průkazu vyřizují příslušná (podle místa obvyklého bydliště) pracoviště evidence řidičů obecních úřadů obcí s rozšířenou působností”.

Řekl bych, že tedy můžeš jít prakticky na jakýkoliv úřad s rozšířenou pravomocí.

Ahoj, mezinarodni ridicak mi vydaji na jakemkoli uvedenem urade v ČR, nebo musim jit na urad, kde mam vydany ridicak, popr. trvale bydliste?

Diky

Ahoj Prosim mam dotaz, jedu z Kanady do USA mam evropsky RP a mezinarodni mi skoncil pred mesicem . Nevite Nekdo ktere autopujcovny toleruji moji situaci ? diky Lukas

Já mám řidičák z Kalifornie, tady je to jen pěkný suvenýr. Zaplatil jsem na DMV tenkrát 12,-USD, udělal testy, objednal se na jízdu, odjel jí a hotovo. Řídit jsem uměl od nás. Tam se to buď naučíš od někoho na “polní cestě” nebo jdeš do Driving school.

@Franta:
Aha, dík… Kamarád mi to z Chicaga právě poslal jako možnost s tím, že se mám raději poptat. Škoda, ale i tak děkuji za reakci Michal

Ne.

1) Není to jen tak, si jako občan ČR udělat ŘP v USA.
2) U nás by ti ho stejně netolerovali.

Těch 10,-USD je poplatek za zkoušky a ne za autoškolu.

Zdravím, chtěl bych se zeptat zda si jako občan ČR můžu udělat ř.p. sk. B v USA a pak na něj jezdit v ČR? Konkrétně v Chicagu, cena 10$ je více než lákavá narozdíl od místních 11400,-.
Děkuji za případné rady Michal

Nejlevnější půjčení auta v USA