Recept na americké koblihy donuts

Petr Novák

Americké koblížky doughnuts proslavili policisté v amerických filmech, kde donuty tvoří jejich typickou svačinku. Sladký koblížek s dírou uprostřed na rozdíl od naší koblihy není plněný, příchuť je tvořena cukrovou polevou. Příchutí existuje nekonečná řada – od skořicové přes borůvkovou až po koblížek s javorovým sirupem.

Recept na americké koblihy donuts | © Unsplash.com

V Americe se koblihy prodávají buď v pouličních stáncích nebo ve velkých cukrárnách. Nejznámější jsou Dunkin’ Donuts a Krispy Kreme Doughnuts and Coffee. Oproti našim koblihám jsou ty americké mnohem sladší.

  1. Ingredience na 10 koblížků

    Koblížky

    • 250 ml vlažného mléka
    • 35 g droždí
    • 80 g cukru moučka
    • 3 vaječné žloutky
    • 60 g tuku
    • 400 g hrubé mouky
    • 100 g hladké mouky
    • špetka soli
    • trocha horké vody
    • 950 ml rostlinného oleje (na fritování)

    Poleva

    • 75 g másla
    • 250 g moučkového cukru
    • 8 ml vanilkové esence
    • přibližně 60 ml horké vody
  2. Pracovní postup

    1. Opatrně smíchejte droždí s horkou vodou a nechte ho asi pět minut odstát, než napění.
    2. Ve velké míse spolu smíchejte pěnu z droždí, mléko, cukr, sůl, vajíčka, tuk a dva hrníčky mouky. Celou směs dřevěnou vařečkou pomalu míchejte a postupně přisypávejte další mouku tak dlouho, než se těsto přestane lepit na mísu. Poté těsto dalších pět minut hněte – aby bylo hladké a pružné. Pak dejte těsto do vymazané mísy, tu překryjte a umístěte na teplé místo, aby mohlo těsto nakynout. Těsto by mělo dvakrát zvětšit svůj objem – to že je již ideálně nakynuté zjistíte, pokud do něj píchnete prstem a vpich v těstě zůstane.
    3. Poté těsto přesuňte na pomoučený vál a vyválejte ho, do asi 1,5 cm tlustého hada, ze kterého následně utvořte koblížek (nemějte obavy, kobliha se asi 2× zvětší). V rendlíku rozpusťte tuk spolu s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a lžící horké vody (případně dle potřeby).
    4. Následně zahřejte fritovací hrnec s olejem na 175 °C a koblížky do něj vložte. Z obou stran je dozlatova ofritujte – hotové by měly být tehdy, až vyplavou na povrch. Následně je vyndejte z oleje a namočte je v stále horké polevě.

    Časová náročnost

    • Doba přípravy 10 minut
    • Doba pečení 30 minut
    • Celkem hotovo za 2 hodiny 40 minut

Diskuze k článku (62)

A není náhodou nejznámější am. řetězec s koblihama Dunkin’ Donuts? ;-)

Odpovědět

Martin: Né není. Neznámější a nejprodávanější jsou Krispy Kreme Doughnuts. Podle spotřebitelských testů prý i nejchutnější. Mohu potvrdit. :D
Co se týče Donut vs. Doughnut. Nejde o rozdělení britské a americké. Jde prostě jen o dvě různé psané verze stejného slova.

Odpovědět

donuts se pouziva v americe, v britanii doughnuts, abych doplnil to co psala Katie

Odpovědět

Katie: Dunkin’ Donuts je daleko větší, než Krispy Kreme. KK má obrat kolem 400 mil USD, DD 5.5 mld USD. Kromě toho lokace KK se počítají na desítky, DD na tisíce. Z tohoto titulu si troufám tvrdit, že DD je známější i prodávanější. Ale KK jsem neměl, za dva měsíce se na ně chystám :)

Odpovědět

Já nevím, mám na ně šílenou chuť, ale mám tak trochu obavu z jedné věci: Když zaliju droždí HORKOU vodou (čímkoliv horkým), tak v něm zabiju ty kvasnice a nebude mi to kynout. Jste si fakt jistý, že vám to vykynulo? Nerada bych si dělala chutě pak měla jen placatý kolečka s dírou.

Odpovědět

Ahoj,
Právě mám doughnuts ve fritáku a jsou fakt perfektní. Vykrájela jsem je skleničkou a důlek udělala vykrajovátkem na cukroví. Krásně nabyly a ta barva (zlatá jak má být). Prostě super :-))))

Odpovědět

jsou stejny jako donuty? nebo jako typicky domaci koblih ?

Odpovědět

Chci zkusit tyto koblihy,potřebovala bych i recepty na polevy.
V té vanilkové polevě se máčí koblihy jen ze zhora?

Odpovědět

Ahoj,právě jsem dosmažila,koblihy se povedly,jen jsem se bála to droždí zalít horkým a tak jsem dala jen teplou tekutinu. A koblihy jsem vykrajovala skleničkou a menší otvor náprstkem.Polevu jsem dělala čokoládovou a měkteré jsem ještě sypala kokosem a druhé se skořicí s vanil.cukrem mňam.Ale ještě si musím počkat co na to řekne manžel až si je dá ke kávě

Odpovědět

Skvělý recept, jako na klasické domácí koblihy… Jenom by to chtělo víc těch receptů na povely… :-))))

Odpovědět

Vyborny recept, doporucuji!! Delala jsem z dvojnasobneho mnozstvi testa a mela jsem kolem 35 koblizku. Naplnila jsem je vanilkovym kremem a namocila v cokolade, neprezily prvni hodinu po ztuhnuti :) doporucuji

Odpovědět

A jsou také tak měkké jako z obchodu? :)

Odpovědět

prepis si foneticky donut a doughnut > vyjde ti to samy. v usa je tendence zjednodusovat pravopis nekterejch slov beze zmeny vyslovnosti (coz v cj skoro nejde), a tohle je jeden z pripadu. let’s go usa !

Odpovědět

ahoj lidičky zkoušel už to někdy někdo na panvy ?Nemame fritak takže pls poradtě!!

Odpovědět

Výborné dlouho nevydržely

Odpovědět
s

su take ako s tasca surne to potrebujem vedet

Odpovědět

Úplně ty samé to nejsou, nicméně budou hodně podobné.

Odpovědět

Ahoj,
já jsem je zkoušel ale chuťově je to úplně něco jiného než to na který lítám do Anglie, jsou i mnohem tmavší. Nevíte někdo o receptu aby byly fakt jako ty pravý co prodávaj třeba na Piccadilly? Nebo v Bullringu v Birminghamu?

Odpovědět

Jdu si ztezovat.
1.Na kolik koblih to je ty prisady?
2. Doba pripravy 10 min a peceni 30 mi a celkem 2 hod a 40 minut nechapu

Odpovědět

Těch koblih je zhruba deset, je to v článku napsané. A ty dvě hodiny nesedí kvůli tomu, že těsto přibližně dvě hodiny kyne.

Odpovědět
P

Dobrý den zde se píše že doughnut se frituje ,chci se jen zeptat ,zda by se mohli i péci ve formě pro doughnut zakoupené v TESCU.
Děkuji předem.

Odpovědět

Pokud se budou dodržovat pokyny napsané na návodu k formě, tak by to určitě mělo jít.

Odpovědět

Dneska to jdeme zkusit tak schválně jak se to podaří jestli ano dam vědět ….. děkuji za recept kdo ho sem dal

Odpovědět

Dnes jsem poprvé vyzkoušela a jedno jisté! Určitě ne naposledy :).
Jsou výborné, výtečné, nadýchané, prostě úžasné.
Děkuji za výborný recept.
Pár jsem jich obalila v cukru s vanilkou a  pár polila polevou, nejen že je na ně nádherný pohled, ale ta chuť!!!!
Jen se po nich zaprášilo:)

Odpovědět

cau je mi 12 a povedlo se mi to na první pokus a byly fakt dobrý jak z billy xD

Odpovědět

cau delal jsem to po druhe a zapoměl jsem tam dat mléko bylo to lepší

Odpovědět

cau lidi je mi 14 a prave sem je dofritoval…povedli se a…jsou vyborne polevu jsem si udelal ze zbylych bilku a pridal cukr…to je vse…doporucuji!!!

Odpovědět

jo a fritoval jsem to v kastrolu

Odpovědět

Koblížků jsem měla asi 12,13.
Půlku jsem udělala ve vanilkové polevě (viz. článek) a půlku v čokoládové..posypala barevným zdobením od Dr.Oetkra. Chutnaly výborně,snědly se hned odpoledne.

Odpovědět

Není jedna ze zásadních věcí při dělání jak donuts tak i českých koblihů, že se dělají v sádle a nikoli v oleji? :-/

Odpovědět

Do tretice vseho dobreho, povedly se poradne az na po treti a byly luxusni.
Nedoporucuji je delat jako spojene hady, tvar po fritovani nebudou mit pekny. Delam je z kruhovych forem primo do vyvaleneho testa, protstredni otvor delam jeste z mensi kruhove formicky na cukrovi.

Odpovědět

podarili sa mi su pekne makke kusov bolo 32

Odpovědět

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s tím přístrojem na doughnut. Ráda bych vyzkoušela tento recept, ale mám strach, jestli to těsto na ten přístroj není moc hutný. Dík za odpověď.

Odpovědět

@Pitris: Oba názvy jsou spisovné a oba se i používají, i když v Americe je oblíbenější název donut jak jste již uvedl/a :)

Odpovědět

@Pitris: Oba názvy jsou spisovné a oba se i používají, i když v Americe je oblíbenější název donut jak jsi již uvedl/a :)

Odpovědět

@Pitris: Oba názvy jsou spisovné a oba se i používají, i když v Americe je oblíbenější název donut jak jsi již uvedl/a :)

Odpovědět

skusal som velmi su dobre len do cesta nabuduce dam viac cukru :) boli uplne makke a nadychane každemu chutili :)

Odpovědět

Robyla som ich su užasne

Odpovědět

Dneska zkusím, tak snad se povedou, nemáme friťák, tak zkusím na pánvi, takhle děláme i vdolky :)

Odpovědět

Moje první donuty (i koblížky) se povedli podle vašeho receptu ;-) Smažila jsem v rendlíku a byli báječné….píšu byli, páč už jsou všechny snědené :-)

Odpovědět

Bude vadit, když místo hrubé dám polohrubou? :/ a připadá mi divné míchat s tím i hladkou :/ opravdu se povedou?

Odpovědět

Jiné ingredience, jiný výsledek, jiná chuť.

Odpovědět

Podle mě jsou nejlepší donuts nebo-li donuty z Alberta nebo Billy

Odpovědět

Nevim,jak se ta pekarna na donuts v Americe jmenovala,ale musim rict,ze cerstve ty nejjednodusi bez jakekoli polevy jsou vynikajici a jen se pijou s kafickem mnamka.Ty ceske z obchod.domu se nedaj srovnat.Kdyz navstivime Ameriku to je prvni kam zajdem.

Odpovědět

@Petr: Hm, nevím kde jste vzal že těsto kyne 2hodiny ale mě jakékoliv těsto kyne 30-45min a těsto je vždy nakynuté jak kdyby kynulo 2hodiny . fuck

Odpovědět

Existuje i takzvaný donut-maker(https://www.amazon.co.uk/Simpson-Doughnut-Maker-Yellow-SM708/dp/B000HAJJXM) , jen vlijete těsto ( jiné než tady) a funguje to jako toustr.

Odpovědět

Nezkoušela jsem, ale myslím si, že hrozná blbost nechat droždí vzejít s horkou vodou! Maminka mi vždy říkala, mléko (myslím, že může být i ta voda) jen teplé, tak, že nepálí do prstu…

Odpovědět
J

@Pitris: According to the Oxford Dictionary while “doughnut” is used internationally, the spelling “donut” is American. The spelling “donut” remained rare until the 1950s, and has since grown significantly in popularity, this growth in use has possibly been influenced by the spread of Dunkin’ Donuts.

Odpovědět

Přečetla jsem všechny komentáře. Vnuk je dělal podle receptu s horkou vodou 2x, ani jednou mu nevykynuly. Pak se pohádal s mamkou, když mu řekla, že nesmí být horká. Jen teplá. Sama bych je chtěla zkusit v neděli udělat, jestli se povedou. Zajímalo by mně, jestli jste zalévali droždí opravdu horkou vodou, ty co se povedly? Děkuji za odpověď

Odpovědět
M

@Míla:

Horká voda kvasinky zcela určitě zabije. Voda by měla být vlažná

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.