Komentáře k článku Americký dolar: Jak vypadají bankovky a mince, kterými se platí v USA

↩️  Americký dolar: Jak vypadají bankovky a mince, kterými se platí v USA
💬  Celkem 213 komentářů, nejnovější jsou nahoře.

Mohu si v jakékoliv bance či směnárně vyměnit koruny třeba jen za 1 dolarovou bankovku za cenu dle aktuálního kurzu 21-22 Kč, anebo se platí i nějaký poplatek či musí být vyšší obnos?

No,přesnější překlad by byl : z mnoha,jeden

@Rosana:
Dvoudolarovky asi nikdy nebudou tak vzácné, aby se dali prodat hodně draho. Koukni na eBay a uvidíš.

Dobrý den, uložila jsem si před lety určitý počet dvoudolarovek, když jsem četla, že se přestaly tisknout. Myslíte si, že má cenu si je držet? Že budou mít nějakou sběratelskou hodnotu? Děkuji za Váš názor. Rosana

@Standa: Ano,v Americe mají ve většině supermarketu mincomaty, které spočítají mince,vyjede lístek a u kasy vymění za dolary….

@Stanislav Horák:
Jsou stále platné, nejedná se o výměnu a stahování starých z oběhu, jako to bývá i u nás. Na území USA platí bez omezení.
Jak už tu bylo napsáno, tak mimo území USA se může stát, že starší bankovky nebudou přijaty. Zeptal bych se v bance, zda je vezmou.

S

ochr. proužek mají zatím jen bankovky 100 $?
Když jsou stále platné, lze vložit ty bez proužku bez problému na cizoměnový účet u tuzemské banky ?

Např. CHF 8.série už pouze možná výměna ve Švýcarsku, GBP v hodnotě 50£ a nižší pouze u
Bank of England nebo u nás na účet se scontem -20% např. u Raiiffeisen.

@Luboš:
Banky nemění peníze kus za kus. Spíš zkus někoho známého, kdo má dolary nebo jede do států a bude je kupovat a vyměň s ním nové za starší.

Zdravím. Na podzim letím do Thajska. Mám ještě dvě stodolarovky 2006, 1999.
Podle všeho je tam asi nesměním. Je možnost je vyměnit v ČR v bance ?
Děkuji…

@Anna:
Bankovky platí pořád, viz příspěvek nad tvým. Jen mimo USA už berou většinou jen ty nové bankovky, co mají moderní ochranné prvky.

@Anna: Omlouvám se, přehlédl jsem se. :-) Bankovka je stále platná.

mám dvě stodolarovky, ne dvoudolarovku.

Ahoj, s bankovkou lze stále platit. Nicméně mi to přijde škoda, dvoudolarovka je poměrně vzácná. :-)

Mám 2 stodolarovky. Jedna z roku 1996 a druhá z roku 2001. Do kdy mají platnost, abych mohla s tím platit v zahraničí.
V komentářích jsem se dočetla, že v USA jde s tím platit pořád.

@Tomáš Bujakowski:
Ano starší bankovky bez ochranných prvků stále platí. V USA s nimi zaplatíš “bez problémů”. Ty opravdu staré možná nebudou chtít přijmout, ale s těmi by platil málokdo, spíš je zkusí prodat sběratelům. Někdy se uvádí, že jsou platné všechny bankovky, ale platné jsou jen ty vydané vládou, federálním rezervním systémem, což jsou všechny vydané od roku 1914. Někdy se uvádí, že platí všechny od roku 1863, kdy byl vydán “Zákon o národním bankovnictví”. Předtím bankovky vydával kde kdo, vláda, provincie, banky, města, železniční společnosti… Ale blíž jsem to nezkoumal. Osobně jsem asi neměl bankovku starší než z 1980+. Některé bankovky mám ve třech různých verzích, stářím i vizuálně, a jsou stále platné.
Jinde po světě už ale budou chtít pouze ty nové.

T

Zdravím vás, mám dotaz. Brácha tvrdí že americká měna platí i když je bankovka jakkoliv starého vydání, to znamená bez ochranných prvků které jsou dnes. Je to fakt?
Díky za odpověď

Děkuji za radu

@Karel:
Takhle staré bankovky nemají žádnou velkou sběratelskou hodnotu, je to běžné platidlo. Leda by byly nějak výjimečné. Buď, jak píše Petr, fungl nová nebo s nějakým zajímavým sériovým číslem 12345678, 11111111, případně kdyby to dávalo nějaké zajímavé datum. Také na nich může být nějaká chyba, vada. Místo písmene za číslem je někdy hvězdička. Dá se získat i celý nerozřezaný arch. Těch možností je více.
Zkus kouknout na eBay a uvidíš, co se prodává.

Pokud jste bankovku získal z Úřadu pro rytí a tisk a je ochranném obalu, tak to oběhu uvedena nebyla. Pak má vyšší cenu. Jestliže jste bankovku získal například v obchodě, tak do oběhu uvedena byla. Pak má hodnotu přesně 1 $.

Jak to zpoznam

@Karel: Dobrý den, pokud již byla bankovka uvedena do oběhu, tak má bohužel hodnotu pouze 1 dolar. :-(

Dobrý den chci se zeptat mám 1 dolar z roku2003 E68735449E ma to hodnotu dekuji

@Jirka:
Pokud chceš vyjádření numismatika, tak musíš na nějaký jejich web. Dvoudolarovku mám, tiskli se v menších sériích než ostatní bankovky, ale nejsou extra vzácné. Jen se s nimi běžně neplatí.
Ono asi tak nešlo o to, jestli je $2 podobná $100, ale o to, že dolary jsou všechny “stejné”. Stejná barva a velikost bankovky. Neznalého pak bylo lehčí nachytat.

Mám k vám všem jednu otázku a podnět. Myslím, že znáte čs film Bony a Klid z konce 80let. Na začátku tam týpek promítá na zářivku falešné sto/dvou dolarovky. Přesněji dvoudolarovky vyzmizíkované a přemalované na stodolarovky. Dvoudolarovka je podle tohoto webu velmi vzácná. Nevím jak to bylo tehdy v 80 letech, protože jsem obecně tenkrát valuty viděl spíše “z vlaku”. Ale nemohu to podle toho, co je vidět na začátku filmu při tom týpkově promítání, najít ani na netu. A pochybuji, že by navíc byly nějak aspoň trochu podobné tehdejším stodolarovkám. Samozřejmě vexláci hráli na to, že si ničeho při tom tajném předávání nezkušený mladík, který třeba tehdy nikdy nepřišel s dolarama do styku, nevšimne. Ale moc se mi tato scéna a myšlenka podvodu v reálu nezdá. Mohl by se k tomu nějaký numismatik vyjádřit, prosím? Pusťte si ten film, já ho mám moc rád a je tam skvělá hudba a atmosféra 80 let. Ta dvojka, co pak nedávno natočili už je ale odpad. Za příspěvky a odpověď děkuji.

@Jana:
Bankovka stále platí. Ale je možné, že ji v Dubaji nevezmou. Mimo USA starší bankovky neradi berou kvůli nízké ochraně proti padělání. Radši tam mají ty nové s proužkem a moderními ochrannými prvky. Jestli je možnost ji s někým, kdo jezdí do USA, vyměnit, tak bych to udělal.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat mam 100$ rok 1996 jedeme do Dubaje myslíte, že s ní mohu zaplatit

@sanys.s: V USA mám takovej dojem je zákon který ukládá povinnost vzít všechny bynkovky které byli vydány v USA. Minimálně v bance vám je musí vzít nebo vyměnit.

@sanys.s: a @Franta:
V obchodě ti je vezmou v pohodě. Problém může být, pokud s nima chceš platit v automatu – ten ti je může vrátit jako nerozpoznané.

@sanys.s:
Můžeš být v klidu, bankovky jsou stále platné. V USA ti je vezmou. Pokud tam neplánuješ cestu, tak je můžeš dát/prodat/vyměnit za novější s někým, kdo tam jede.
Jde o to, že novější bankovky mají podstatně lepší ochranu proti padělání a v zahraničí je proto raději berou, než ty starší.

Dobrý den, mám dvě 50 dolarové bankovky z roku 1985 a 1988 ale v bance mi řekli, že takto staré bankovky už zde nikde nejdou vyměnit. Je to pravda? Děkuji za info.

@Renáta Oppeltová: Dobrý den, Renáto. Zkuste se podívat na tuto stránku, kde se chybové jednodolarovky prodávají: https://www.ebay.com/b/1-US-Paper-Money-Errors/3415/bn_55109355

Případně mi fotku můžete poslat na info@chcidoameriky.cz Nerozumím tomu, ale zajímá mě to a mohu se podívat po podobném kousku. Děkuji :-)

R

Dobrý den pan Novák.Můj manžel si už spostu let si uschovával jednodollarovou bankovku s dvojitým tiskem-chybotisk, tak bych ráda znala váš názor,jestli by měla nějakou hodnotu.Poslala bych vám foto bankovky,ale tady to asi nejde.
Je nová,nepoužívaná z roku 1985.
Moc vám děkuji za odpověď.Renata

Ahoj, mám jednocent vytištěný z jedné strany vzhůru nohama. Je to normální? Ještě jsem to neviděla. Děkuji za odpověď

@josef:
Jak píše Robo, hodnotu má pořád stejnou. Jednou je to čvtrťák a tím zůstane. Pokud je ale něčím výjimečný, tak může mít sběratelskou cenu vyšší.
Bylo jich vyraženo 1.819.717.000ks, takže celkem dost, proto nelze očekávat, zvýšený zájem sběratelů jen proto, že je starší. Musel by mít nějakou chybnou ražbu nebo tak , aby stoupl na ceně. Nejdražší se prodal v aukci za 35,-USD, byl v perfektním stavu a certifikovaný, takže asi i v krabičce.

@josef: 25 centov :-)

jakou ma hodnotu amerycký čtvrŤák 1965

@Lucie:
Vím, že ta mince existuje a je jí několik druhů (podle období kdy byla vydána), ale moc toho o ní nevím, zkus Googlit “Indian Head Eagle”.

Dobrý den, mám zlatou mincí v hodnotě 10 dolarů, která má na jedné straně Indiana a na druhé orla, ale vyrazeny orel je oproti indianovy vzhůru nohama. Je to u takové mince běžné?

@Standa:
Záleží, kolik jich máš. Buď je můžeš používat na drobnou útratu nebo zajít do sámošky. V těch větších bývají počítačky mincí, co ti pak dají lístek, něco jako automat na vracení lahví. Pak si můžeš zajít něco koupit.
coinstar.com
https://www.youtube.com/watch?v=p6SGKFqE3y8
https://www.youtube.com/watch?v=G1f5qbpnP8Y

Dobrý den,
po několika návštěvách v USA se mi postupně nahromadilo velké množství mincí. Nemá někdo zkušenost jak se jich v Americe zbavit? Třeba nějaký mincomat?
Děkuji

@Petr:
Za mě je nejlepší Exchange v Kaprovce, jak píše Franta. Jinak o trochu lepší kurz mají ještě v Jindřišské, ale bývá tam fronta a za těch pár drobných mi to nestojí.

@Petr:
U pětikila je to asi jedno, hlavně ne ty “povedené” v centru.
Celkem v pohodě je Exchange v Kaprovce.
Koukni se po známých, zda někdo nedělá v hotelu, od recepčních se dají někdy taky dobře nakoupit.

Dobry den,

poradi mi prosim nekdo smenarnu v Praze s nejvyhodnejsim kurzem ?

Letim do USA a chtel bych si sebou vzit 500 dolaru hotove.

Dekuji,

Petr

@Pavel:
Pokud je něčím zajímavá, tak určitě ano. Záleží na roku, čísle, tiskárně… Zkus eBay a najdi tam podobnou, případně numismatické/sběratelské weby. Jinak, jak píše Robo.

@Pavel: určite má hodnotu 50usd, nakoľko na každej bankovke je nápis federal reserve note

Dobrý den,
má nějakou větší cenu 50 USD z federálních rezerv?
Děkuji

@Martin Filip:
Jak píše Vašek. Je možné, že někde nebudou chtít vzít starší bankovky. Zkus se podívat na eBay, třeba ty starší mají nějakou sběratelskou hodnotu, pokud jsou v dobrém stavu a mají nějaké zajímavé sériové číslo.

@Martin Filip: v každé bance a směnárně

M

Prosím poradíte zda lze vyměnit v ČR dolarové bankovky na KČ? Případně na koho se obrátit? Mám 100 a 50 hodnotové bankovky od roku 1963 do roku 1990. Mnohokrát Vám děkuji za radu. Filip

Ok díky za odpověď 10 litru tam tedy nepovezu cca 2 tis..Tak to je vše ok Ještě jednou díky moc

@Franta:
Jenom doplním Frantu, že limit 10 000 USD je na peníze a “monetary instruments” dohromady, včetně zahraničních měň (tedy nemůžeš vzít bez uvedení např. 10 000 USD + 100 000 Kč). Co to přesně je monetary instruments najdeš na celní deklaraci.

@Radek48:
Máš pravdu, je to tu a několikrát. Ale kdo by to hledal, viď?
Na druhou stranu je pravda, že je to tu různě po webu jako odpověď a ne v článku. A to se blbě hledá.

Vzít si můžeš kolik chceš, ale pokud to bude více než 10.000,-USD (na osobu), tak to musíš přiznat v celní deklaraci. Je to něco jako EU limit na bezhotovostní platby. Amíci ti to neseberou, ale chtějí o tom vědět. Možná se i zeptají odkud to máš.

Ahoj všem.Mám dotázek vím že to tu určitě někde je ale zeptám se rovnou.Kolik dolarů si můžu dovézt do USA?.Je tam nějaký limit?Děkuji

@Martin:
Cena stribra stoji za prd, puldolarova mozna nejakych $5 a desetnik nevazi nic. Historickou hodnotu nemaji, pokud nejsou necim vyjimecne, coz by byla velka nahoda. Obecne jich je tolik, ze ti je v numismatice vemou opravdu jen za cenu stribra. To je moje osobni zkusenost, protoze jsem mela asi 5 stribrnych myslim puldolarovek nebo dolarovek a cena byla $5 za minci. Sorry!

@Martin:
Jako všem před tebou doporučím eBay, případně nějakého numismatika ve tvém okolí.

Dobrý den. Mám stříbrnou půl dolarovku z roku1964 a stříbrný deseti cent z roku1944. Jakou asi mají cenu,

Dobrý den. Mám stříbrnou půl dolarovku z roku1964 a stříbrný deseti cent z roku1944. Jakou asi mají cenu, a měl by o ně někdo zájem.

@Zdeňka Líšťanská:
Stačí se podívat v diskuzi o 2 příspěvky výš a najdeš odpověď.
Jinak jak píše Jb – bankovky platí a lze je normálně používat. Jenom v případě placení v nějakém automatu ti to nemusí vzít.

Bankovky plati a jde je bez problemu pouzit.

Z

Dobrý den, až dnes jsem zjistila, že jsou nové americké dolary. Mám doma 50 dolarovou bankovku z roku 1990. Je na vyhození nebo je ještě možné ji někde vyměnit?

@Jana:
Jak piše Franta, v USA by neměl být problém, aby ti to vzali normálně v obchodě. Problém může být pouze při platbě v některých automatech (stalo se mi, že nevzal 5 USD bankovku z roku cca. 1985). Nicméně v obchodě problém nebyl.
Můžeš případně ještě zkusit nějakou směnárnu v ČR, ale moc bych na to nesázel.

@Jana:
Jj, banky radši berou nové dolary, ty mají více ochranných prvků. Ve Státech vezmou prakticky vše, co kdy vydali.
U té padesátky bych možná kouknul na eBay, jestli nemá nějakou sběratelskou hodnotu.

Ahoj, mám fifty dollars 1969 C, a five dollars 1988 A, v bance mi řekli, že to udám jen v USA, je to pravda. Ď. J.

@Lechner pavel:
Je to možné, nejspíše to budou ale padělky nebo filmové rekvizity. Anebo máš opravdu kliku a nějak se k tobě dostaly originály.
Třeba konfederační $1 z 1861 je za 66,-USD, dvacka dokonce na 1.000,-. Samozřejmě záleží na kvalitě. Zkus si najít ve tvém okolí nějakého numismatika, ať se ti na ně podívá. Případně se jen zeptej nebo si je vyfoť, až tam půjdeš, ať je nemusíš hned brát s sebou.

L

Dobrý den mám několik starých dolarových bankovek ( i z roku 1861 ( a mají potištěnou jen jednu stranu . je to možné

@Martin:
Záleží na kvalitě, na čísle série….

Koukni na eBay.

Ahoj píši znova nějak jsem se překlep.Mám tři dvoudolarovky r. 2003 nevíte někdo jejich hodnotu děkuji M.

Ahoj.Mám tři kusy dvoudílný z roku 2003 neznáte jejich hodnotu.Děkuji

@lukas:
Záleží na vzájemném kurzu všech tří měn. Porovnej si, kolik za co dostaneš.

mam dotaz je lepsi menit dolary z korun nebo z eura ziji mimo cr takze mam jak eura tak i koruny v hotovosti a nemusel bych 2krat menit diky

Stále platí, platí i starší. V USA je vezmou bez problémů. Jinde ve světě ale někdy berou jen ty nové namodralé s proužkem, ty starší se snadněji padělali.
Když jsem jel teď do USA, tak jsem měl nejstarší bankovku (20,-) z roku 1992, po návratu mám 1,-USD z 1988.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Mám doma 5 stodolarových bankovek-4 z roku 1996 a 1 z roku 1990.Dá se s nimi ještě platit nebo je to již starožitnost.Děkuji

@Sabi:
Jo. V USA určitě.
Ale jsou země, kde berou jen ty nové verze s proužkem.

Ahojte,
zajímalo by mě jestli jsou platné 100 $ z roku 1996 :)

@jiří:
To není tím, že by se tu někdo extra vyznal, ale třeba já umím docela dobře googlit :-) Zkus to taky, případně eBay.

Pětidolarovka by mohla stát o něco víc, klidně i přes 100,-USD, ale je možné, že je to stále jen těch 5,-. Hodně záleží na stavu, jaké má sériové číslo (nudné nebo zajímavé – postupka, stejná čísla…), jestli má hvězdičku před číslem, jaké je tam písmeno, z jaké je tiskárny.
U dvoudolarovky je jisté, že běžně nejsou v oběhu, koneckonců nejsou standardním oběživem, stejně jako kovový jednodolar. Dá se s nimi samozřejmě normálně platit, ale nikdo to nedělá. Jsou spíš památeční. Já jich mám několik. Tam bych moc velkou cenu nečekal.

…náhodou jsem narazil na tyto stránky a jak čtu, vidím, že někteří asi opravdu vyznají a tak se jen tak pro zajímavost ptám, zda má nějakou hodnotu pětidolarovka z roku 1950 a dvoudolarovka y roku1976…

@Radek48: Zdravím Radku, já to řeším tak, že si na cesty beru dvě různé platební karty. Banky před zablokováním karty často telefonují klientovi, k zablokování dojde až poté.

@Radek48:
Asi tak jak píše Franta.
Já se také právě obával vézt větší hotovost sebou a v případě ztráty/nefunkčnosti karty bych byl bez peněz…vyřešil jsem to nakonec tak, že jsem si vezl jen $40 v hotovosti a 2 různé karty, od 2 různých bank, kde jsem měl u obou dostatek peněz na účtech.
V USA jsem pak platil především hotovostí…vybírání z bankomatů českou kartou je příplatek cca $3 ,doporuči ATM v McDonalds, tam jsem našel nejlevnější výběr s přirážkou jen JEDEN dolar. Možná je to i jinde, nevím.

@Radek48:
Tak on žádná “povinný” limit není, takže je to jen na tobě, kolik si vezmeš.
Kartu ti bloknou, jen když bude problém, třeba že ji ztratíš nebo ti ji ukradnou. V každém případě uvažuješ dobře a vždy je lepší mít s sebou nějakou hotovost. Ale zase to musíš hlídat/schovávat, není dobré mít vše u sebe nebo na jednom místě.
Pokud budeš mít zaplacené letenky, bydlení, auto, tak by to mohlo stačit 30-50,- USD na den, abys měl na nějaké jídlo a nebyl úplně švorc. Také jde o to, že při platbě kartou ti to pak banka přepočítává podle kurzu “prodej” v době zaúčtování transakce, nyní +/- 23,45 a ty máš třeba možnost sehnat dolary levněji. Takže by pro tebe platby hotově vyšly lépe. Ale to už je na tobě a také záleží, kolik tam hodláš utratit.

Dobrý den
Příští rok jedu du USA a chci se zeptat kolik si mám vzít sebou peněz na 16 dní pobytu? Někdo mi radí minimum peněz a vše platit kartou ale tomu moc nevěřím.Kdyby mi blokli kartu někde tak jsem bez financí.
Děkuji za odpověď

@Robert: Ahoj Roberte,
doporučuji se zaměřit spíše na eBay než na české sběratele.
Zmíněná desetidolarovka se tam nabízí v perfektním stavu za 700-1 000 Kč, military certificate za nižší desítky korun a třeba padesátidolarovka 1922 Gold Certificate je v nabídce za 950 dolarů. To je velmi solidní. :-)

Dobrý den,
níže vypsané bankovky, tedy nelze již uvést do oběhu, pokud dobře chápu výše uvedené příspěvky. Je tomu skutečně tak? Popřípadě jakou cenu to může mít mezi sběrateli v ČR. Bankovky jsou z oběhu, tedy nic moc.
10 USD serie 1969 A, 0,25 dolaru MILITARY CERTIFICATE, 50 USD serie 1922 GOLD CERTIFICATE, 2 USD, serie 1928 G, červená pečeť.
Předem děkuji za reakci
Robert.

@Roman Nauš:
Ne, všechny bankovky jsou platné od vydání do skartace bankou. Já mám některé i z 1998+. Platí i ty hodně staré, 50, 100 i více let, ale s těmi by platil jen “blázen”, často totiž mají větší sběratelskou hodnotu. Občas starší bankovky neberou mimo USA v obavě před padělkem, neměly totiž tak dobré ochranné prvky.

R

Příští týden odlétám do USA.Zjistil jsem ,že některé stodolarovky mám z roku 2006.Budu mít problém s jejich použitím?Děkuji za odpověď.

J

dobrý den
mám 1-dolar kovová mince 1851 na jedné straně je hlava indiána.
Má nějakou cenu?
Děkuji.

@Figy:
Koukni na eBay. Ale pochybuji. Já mám řadu šesti nebo sedmi (ani už nevím kde jsou založené) po sobě jdoucích fungl nových jednodolarovek, ale nemyslím, že mám nějaký poklad. Na eBay je 6 v řadě za 15,-USD.

Zdravím. Jednodolarovka ze zeleným sériovím číslem B 278 222 52. Má nějakou sběratelskou hodnotu? Pokud ano, jakou? (Vyskytuje se více dvojek, některé za sebou, dle mého názoru může mít tato bankovka hodnotu vyšší, než jednoho dolaru. Neříkám tisíc korun, co třeba pět set? A co jednodolarovka F 616 176 46? (Alespoň čtyři stejná čísla.)

@angelika:
Čistě technicky…když prodáváš a neuvádíš konkrétní cenu, tak dohoda by měla být “JISTÁ” a ne možná :D

@angelika:
Zkus eBay.

Prodám dvoudolárovku z roku 1976 nabidněte cenu.Dohoda možna. Angelika.

@Hanka: Ahoj, četl jsem, že někteří obchodníci v Asii odmítají starší dolarové bankovky a/nebo stodolarovky. Já bych si alespoň část bankovek směnil na padesátidolarovky. Tím předejdeš problémům.

@Hanka:
Ty dolary jsou jako takové platné. Je ale možné, že je někteří obchodníci v Thajsku neberou, protože ty starší šli lépe falšovat. Pochybuji, že je někde v bance nebo směnárně budou ochotní vyměnit za novější, ale za zkoušku to stojí.

Dobrý den, za pár dní odjíždíme poprvé do Thajska. Chceme si vzít nějakou hotovost v USD. Včera mě však známí upozornili, ať s sebou určitě nevozíme dolary z roku 2006 a starší, že prý nám je nevezmou. Po kontrole bankovek jsem zjistila, že 90% mám z roku 2006, pár z 2003 a jednu dokonce 1993. Co s tím? Bude nutné je dojít vyměnit? A vymění mi je v bance vůbec? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jakou hodnotu má mince 1 USD z roku 1886 v dobrém stavu?

@Míra:
Ahoj Míro, pro tyto účely je nejlepší použít eBay. Celkem jednoduše se tam dá odhadnout hodnota zboží.

V tomto případě záleží na stavu bankovky, sériovém čísle apod. Nicméně některé bankovky s červenou pečetí z roku 1953 se tam nabízí i za 1 000 Kč.

Červená pečeť na bankovkách patří ministerstvu financí (The Seal of the Treasury of North America) a na bankovky se tiskla mezi léty 1862 a 1971.

@Míra:
Zkus Google, eBay…
Tohle nejsou numismatické stránky, já a asi i Petr to také hledáme na netu.

zajímalo by mě, jestli USD 2,- zelená pečeť z roku 1976,2003 , USD 2,- červená pečeť z roku 1953 a USD 5,- červená pečeť z roku 1963 mají nějakou sběratelskou hodnotu a za kolik se přibližně dají na burze koupit, díky za odpověď

@OH: Lze platit všemi mincemi a bankovkami, v tom jsou dolary krásné. S trochou štěstí lze v oběhu narazit třeba na sto let starou minci. U bankovek je to obvykle výrazně méně, neboť se rychleji opotřebovávají.

U takto starých bankovek jejich reálná hodnota obvykle několikanásobně převyšuje nominální hodnotu.

@OH:
Určitě. Ale s tím příběhem, kufříkem, novinami atd… budou mít pohromadě podstatně větší hodnotu, než je na nich natištěno.

@OH:
Už jsem to tu kdysi psal. V zásadě je lze použít. Je tam tuším nějaké omezení od jakého roku dolary stále platí. Zřejmě od doby, kdy se sjednotilo jejich vydávání. Ale vzhledem k jejich sběratelské hodnotě je asi hloupost je používat k placení.

Zdravim, trochu mi chybi co se tyka americkych bankovek jak stare bankovky v obehu lze jeste pouzit … tzn. napr z dob pred 2.sv. v. lze bankovkami jeste platit ? ci i starsimi ?

@David: Dobrý den, Davide, zmíněný nápis je na jednocentu, pěticentu i deseticentu. Prověřil jsem si to na mincích, které mám doma. V oběhu je několik motivů každé z mincí, na některých z nich může zmíněný nápis chybět.

Dobry den. Myslim, ze mate chybu v napisu “E pluribus unum” ktery je (i podle Vasich fotek) na petaku (deseticentu) a ne na jednocentu.
Jen pro zajimavost, hledal jsem googlem potvrzeni, zda se na americkem deseticentu nachazi vyse zmineny napis, jak jsem se docetl v jedne knize nebo jde pouze o fabulaci autora a prvni odkaz byl na Vase stranky.
Hezky den
DS

@Jana: Zdravím Jano, nemá. To by musela být buď úplně nová, nebo série po sobě jdoucích čísel.

Můžu se zeptat, vzhledem k malému počtu dvoudolarovek v oběhu, má pro sběratele nějakou zvláštní cenu? Konkrétně rok 2009 ve velmi dobrém stavu.
Díky

@Pavel H: Díky za upozornění, chybu jsem opravil. :)

Dobrý den, myslím, že informace u dvacky je nesprávná, Jackson nebude nahrazen Harrietem Trubmanem, Ale Harrietou Tubman… Je to žena.

Nejspíš zase jen ten dolar. Leda by byla něčím zvláštní.

Srdečně zdravím, mohu vědět jakou má hodnotu papírová bankovka. Dolar waschington 1999?
S pozdravem děkuji.

V oběhu kdysi byly ještě tyto dolarové bankovky:
– 500 $ (na bankovce byl 25. prezident USA William McKinley)
– 1 000 $ (22. a 24. prezident USA Grover Cleveland)
– 5 000 $ (4. prezident USA James Madison)
– 10 000 $ (Salmon P. Chase – mj. 25. ministr financí USA)
– 100 000 $ (28. prezident USA Woodrow Wilson)

Stotisícidolarová bankovka se používala jen po roce 1934 k vnitrovládním transakcím. Zajímavostí je, že jako jediná americká bankovka měla červený tisk, nikoliv zeleno-šedý.

@Libor:
Byly (možná ještě někde v trezorech jsou) i bankovky 500, 1.000, 5.000, 10.000 a 100.000 USD.
damncoolpictures.com/2010/09/biggest-dollar-bills-in-history-500-to.html
Google a Wiki určitě něco najdou.

Standardní 1,- až 100,- USD bankovky, jsou běžné oběživo, ty větší byly zřejmě pro speciální hotovostní operace.

Dobry den. Clanek byl zajimavy. Jen jsem se v nem nedocetl o bankovkach 1000,-USD ktere pry take existuji ale nejsou v obehu. Byly pripadne i jine nominalni hodnoty?Ktere se treba uz dnes nepouzivaji?

@Petr Novák:
Velmi chytré, díky!

@Markéta: tak to nějak decentně seškrabej :-)

@Markéta: A co když to přelepíš samolepkou, na které bude napsaný falešný “PIN kód”? :-)

@OP:
Opravdu jim nepřijde divné, že je tam něco na té kartě zaškrtnuto nebo přelepeno? Aby mě nezavřeli…

@Markéta: Jediné kde mi to nevzalo debetní kartu, ani když jsem zadal že je kreditní byly benzínky (u stojanů). Tam to prostě nešlo nikde. Pouze na jedné zaplivané benzínce v Nevadě to šlo, ale blokovali mi 130 dolarů asi 4 dny, za to to nestojí. Takže vždy tankovat a platit na kase (tam kartu vezmou zase říkat credit card)

@Markéta: Pokud na ní není napsáno debit tak to projde všude. Pouze říkejte, že je to credit card. Pokud na ní je napsáno debit tak to přelepte něčím nebo fixou zamalujte :-) A zase říkejte, že je credit card. Projde to všude.

Zdravím,
budeme mít v běžných obchodech, v automatech apod. problém, když máme debetní kartu? Jak poznáme, že ji někde nepřijímají (předem)? Máte někdo rozsáhlejší zkušenost?

Díky, M.

Děkuji za info.

@Luboš: Zdravím Luboši, žádný problém by s nimi být neměl, bankovky jsou zcela standardní. Kdyby náhodou bankovku nechtěli přijmout, dá se v Maroku standardně vybírat z bankomatů. Jen se občas stává, že v bankomatu nejsou peníze. (Byl jsem tam na podzim 2014.)

Dobrý den,
ve směnárně jsem dostal stodolarové bankovky z r.2009 s pravděpodobně holografickým ochranným páskem.
Nebudu mít problém s výměnou za jinou měnu? Chci použít v Maroku. Děkuji za odpověď.

@Petr Novak
netusim.. jak rikam, mel jsem za to,ze je to normalni dolarova bankovka. Az vcera ( nasel jsem ji v listopadu) jsem si vsimnul toho napisu.
Ritualni bankovka? Ok…jdu zapalovat :) :)

@Kuba: A nejsou to rituální dolary?

@Franta

O filmu nemam poneti, to je zajimava myslenka. Dolarovka vypada uplne normalne, nejsou patrne zadne odlisnosti az na ten napis. A je “pouzita” …jakoby ji proste nekdo prave vytratil z penezenky..

@Kuba:
Nenatáčel se tam nějaký film? Je to opravdu dolarová bankovka nebo jen tak vypadá?

Já mám doma 20,- dolarovku s přetiskem Specimen a pro jistotu je potištěná jen z přední strany.

Dobry vecer,
nedavno jsem nasel pri prochazce vecernim Londynem, ve ctvrti Tottenham dolarovou bankovku, az dnes jsem si vsimnul, ze je na ni napis INVALID ( v pravo nahore nad cisly )
Je to nejaka vzacnost ci jak si to mam vysvetlit?
Dekuji

Zkuste to, kontakty jsou dole na stránce. Nicméně rychlejší a pohodlnější bude, když se zeptáte u článku, kterého se dotaz týká. :)

d

DOTAZ PRO – PETR NOVAK

d

Dobry den,muzu poprosit napsat na mail,mame dotaz,dekujeme.

@Petr Novák: ano už jsem to našel, jen nevím jak tu bankovku získám, jak to funguje. Prostě si tu jednu vyberu a co potom a jak mi příjde, jak jí zaplatím, dobírkou nebo jak to funguje, děkuji za vysvětlení… a ještě jednou děkuji za pomoc…

@zdeněk: Dobrý den Zdeňku, na toto je nejlepší eBay.com. Těchto bankovek tam jsou mraky, stačí si jen vybrat.

dá se někde bezpečně koupit nějaká dolarová bankovka jakékoli nominální hodnoty stará do r.1965 a jestli ano, tak kde, nebo nabídněte, cenu respektuji – dárek pro sběratele… děkuji za odpověď…

@Dana:
Nejásej předčasně. Ten tvůj se mi zdá trochu jiný, než ty na netu. Ale možná je to jen opotřebením.

@Franta:

Díky moc, to jsi mě potěšil :-)

@Dana:
Zkus Google
ebay.com/bhp/1795-silver-dollar
Případně zkus najít nějakého numismatika v okolí.

Podle všeho se cena pohybuje v řádech tisíců dolarů. Záleží na verzi, stavu a tak. Tak opatrně, komu ho svěříš.

@Petr Novák – dobrý den, vlastním minci flowing hair dollar 1795 – nemám žádnou představu o její hodnotě – mohl byste mi prosím dát informaci, kam bych se mohla obrátit, popř., kde si ji nechat ohodnotit. Děkuji za odpověď. Dana

https://uloz.to/xuS8pdqh/flowing-hair-dollar-1795-a-jpg

https://uloz.to/xJFmxTjH/flowing-hair-dollar-1795-b-jpg

chci se jen zeptat kde se dají koupit starší dolarové bankovky jakékoli nominální hodnoty nejlépe do roku 1965 – chci to jako dárek pro sběratele…

Návod jak nakupovat na eBayi najdete třeba na webu Skrblík.cz. Není to zase tak složité, určitě to zvládnete. :)

@Petr Novák: dobry den prosim vas ja se v tom nevyznam jiz jsem o tom slysel ale neumim tam nakupovat muuzete me poradit jak se to dela dekuji jirka

Co třeba eBay.com? :)

j

dobry den muze me nekdo poradit kde bych mohl koupit sadu 50 centu a kazdy stat v usa tam ma svuj znak je jich celkem 50 kusu a plati v celem usa dekuji jirka

@Mája:
Není daná žádná částka. Je to individuální podle vašeho plánu a uvážení imigračního. Já měl naposledy 5.000,-USD pro 4 lidi na 14 dní + zaplacené letenky a auto. K tomu každý kartu. Ale nikdy se mi nestalo, že by se ptali na peníze, ani když jsem kdysi žádal o vízum na ambasádě.

Ahoj, chtela bych se zeptat, jaka je optimalni castka kapesneho pro dva na 12ti denni dovču v usa (vcetne nakupovani, pujceni auta a prespani atd). A je pravda, ze kdyz prijedu do usa a kontroluji mi bankovni ucet, a mela bych tam mene penez nez se jim zalibi, ze me muzou poslat zpet do CR kvuli nedostatku financi? Dekuji M.

@Franta: Na výměnu za Hřivny, rád bych na Ukrajinu.

@Standa:
Banky, směnárny jsi zkoušel?
Novější? Chceš to do sbírky nebo jedeš na dovču?

Koupím 300 USD. Prosím novější bankovky s max. hodnotou 20$.

Ahoj všichni našel jsem Amerických 5 centů z roku 1935 a nevím jestli má nějakou hodnotu jestli ano tady je můj email – Vyslouzil.01@seznam.cz

Děkuji.

@rypleyova:
Pokud jsou jen standardně opotřebené, tak by to nemělo vadit.

Dobry den, mam 100 dol. bankovky z roku 1996. Je pravda, ze kdyz je budu chtit smenit, tak nesmi byt poskozene.? Jsou celkem vybledle a jedna je nepatrne natrzena. dekuji

V USA je v oběhu několik druhů (podle stáří) bankovek, všechny jsou platné. Samozřejmě kromě těch falešných. ;-)

Dobrý den, ze dvou různých směnáren jsem dostala dvě různé podoby 100 dolarovky. Jedna je jako na obrázku výše, ale ty další mají takový ten stříbrný pásek jako naše bankovky a jsou celkem barevnější. Jsou oba druhy paltné? Děkuji.

@Franta:Na uvedené adrese jsem se dověděl potřebné Mnohokrát děkuji Michal

Zdravím
Rád bych požádal touto cestou o informaci kde bych mohl získat informace o jednodolarové bankovce z roku1890 která má rozměr
?? 72 x 185 mm ?? Za zjkou koli informaci o této bankovce předem děkuji Michal

@Petr Novák: Dobrý den Petře . Na upřesnění mé reakce dodávám pouze drobnost : tzv. “Prezidentské manželky” jsou neoběžné mince v nominálu 10$ ,jsou raženy souběžně s jejich manželi a jsou z bronzu (pro všechny) a zlata pro ty majetnější (cena kolem 480$) . Pokud některý prezident nebyl ve svém funkčním období ženatý,či nebyl ženatý vůbec,je na tuto minci použit motiv z tehdy aktuální $ mince , nebo v té době aktivní sufražetka. Oproti prezidentům mohou být jejich manželky raženy již za svého života .

Dobrý den Luďku, děkuji za vysvětlení, vážím si toho! Článek jsem upravil.

P

Pane Novák.Se zájmem jsem si přečetl váš článek o platidlech USA a docela se mi líbil.Musím vás však poopravit u 1$ mincí,kde uvádíte,že je na nich vyražen prezident Andrew Johnson.Máte pravdu jen částečně,neboť tento prezident patří do emise tzv. “Prezidentských dolarů”,vydáváných každoročně po čtyřech prezidentech + tzv. “Indiánská série” zastoupená indiánkou Sacagaewou (národní hrdinka státu Delawar) . Prezidentské mince zdobí z jedné strany portrét “mrtvého” prezidenta (může být vyražen nejdříve dva roky po své smrti) a z druhé strany Socha svobody , Indiánskou sérii pak zdobí Sacagaewa se synem Baptistem a druhá strana mince je věnována indiánskému motivu . Všechny tyto mince jsou na základě nařízení Kongresu USA raženy ke zvýšení uvědomění si US populace svých dějin a osobností,o kterých mají velmi žalostné povědomí. Tyto oběžné mince jsou raženy ze žlutého kovu (ne zlato !) připomínajícího zlato. Zlaté a stříbrné mince se od konce 60.let razí pouze pro sběratelské účely a poslední oběžnou Ag mincí byl 1/2$ J.F.Kennedyho vydaný roku 1964 . Kromě 1$ oběžných mincí ze žlutého kovu se již dnes pro oběh razí pouze mince z niklu . Pro sběratelské účely se každoročně vydávají mince z různých kovů > pro méně majetné – bronz (Prezidentské manželky) , stříbro , zlato (vloni byla k 50.výročí úmrtí JFK vydána 1/2$ mince) , platina (přírodní motivy) a bimetal (zlato a platina) .

ja americke mince tiez zbieram,mam 3 albumy, fifty state quarter folder (tie sa okrem statov ktore zbieram rozdeluju na D a P,co je miesto vyroby a rok vydania) dalej mam mational park quarters folder (120 narodnych parkov ameriky, rozdelenie P a D) a dalej mam presidential dollar commemorative folder (dolarove mince s Prezidentmi ameriky. nemam to cele,niektore kusy je namahave najst,ale pamalicky :)

Zdravím Nikolasi, aktuálně nejnovější série jsou vydávány od října 2003. Nemyslím si, že budeš mít problémy. Z mých osobních zkušeností je v Rusku často problém to, co je jinde zcela v pořádku.

V případě potřeby můžeš v Nepálu peníze vybrat přímo z bankomatu, což je jednodušší a taky levnější. Neplatí se totiž provize za směnu CZK -> USD -> NPR. Já byl v Nepálu v roce 2012 a peníze bral jen z bankomatu. Na peníze si připrav batoh! Když jsem vybral maximální možnou částku 2 000 rupií, tak z bankomatu vylezl tak tlustý balík peněz, že jsem to v životě neviděl. A bylo to v přepočtu jen 450 Kč. :-)

Dobrý den, známý byl v Rusku, a říkal že mu nechtěli ve směnárnách ani v bankách směnit dolary z roku 1996, protože nemají všechny ochranné prvky. Já jedu do Nepálů, a potřeboval bych vědět od kterého roku už bankovky všechny ochranné prvky mají, tak aby je bez problémů směnili v kterémkoli státě?
Dík za odpověď, Nikolas.

Prodávalo se na ně i album.

Dobrý den, existuje. Můžete začít sbírat: https://www.usmint.gov/mint_programs/50sq_program/ :)

Dobrý den, mám prosbu, po návštěvě USA mi zůstala spousta čtvrťáků. teprve dopma jsem zjistil, že každý (téměř) je z rubu jiný. Jsou na nich státy USA. Existuje nějaký obrazový seznam rubových stran čtvťáků? Chtěl bych mít sbírku kompletní. Děkuji za radu .Honza Kiss

Kdekoliv v bance nebo směnárně. Předem si jich ale několik obejdi nebo se podívej na netu. Někde nají super kurz, ale v drobné poznámce vysoký poplatek. Banky jsou jistota, ale kurz nemusí být tak výhodný. Ale u stonky je to asi jedno, tam ten rozdíl nebude tak velký.
Já, když potřebuji, tak měním v Praze na rohu Kaprovi a Maiselovi ulice,

Děkuji. Jelikož ale do států teď nějakou dobu nepojedu je možné tuto bankovku zde směnit a případně prosím poradit kde ji vezmou? Či raději do banky nebo směnárny? děkuji za odpověď

Některé banky, směnárny, obchody si na bankovky větší hodnoty dělají značky. Bankovek s malými razítky nebo ručně psanými značkami mám několik.

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám 100 dolarovou bankovku na které je ale na zadní straně vpravo kulaté razítko. Na ostatních bankovkách není. Ráda bych věděla co to znamená a jestli je možné ji vyměnit či směnit. Děkuji za odpověď

Mně byla asi před měsícem vrácena na pokladně jistého marketu mince v hodnotě 1 US dolar- zřejmě omylem za českou dvacetikorunu. Sama jsem to nepostřehla, až když jsem jí rovněž u stejné pokladny přidala také nevědomky coby českou dvacku. Pokladní, podotýkám, že tentýž- velmi dobře si ho pamatuji- mě upozornil na omyl. Byly jsme z malé konverzace z předešlé události překvapení oba. Ovšem já jsem si minci ráda ponechala.
Vnoučata mně včera nevěřila. Mohla jsem tedy dnes, díky Vašemu “Průvodci po Americe”, zaslat odkaz. Mince je naprosto identická s mou, náhodně získanou. Díky. n.s.

Zdravím. objevil jsem 50dolarovou bankovku z roku 1974 série B 66447252 A.
Podle srovnání s aktuální měnou je stejná pouze podobizna prezidenta jinak je tam dost odlišných věcí.
Má nějakou zvláštní hodnotu?
Přijmou ji ještě obchodníci nebo už jen banka? Díky za info

Jojo, platí :-)

Mám 1 dolar mince 2001. Platia ešte?

@Zrzek: @Patrik:

Na věku bankovky někdy nezáleží,i když důležité to taky je..důležité je i to,jaké tam jsou vodoznaky,pokud má bankovka nějakou v tiskárně omylem vytištěnou vadu-pak je cenná a vzácná,každý dolar má vlevo a vpravo jiný podpis,záleží i na těch podpisech co tam jsou,je toho víc co dělá bankovku vzácnou a hodnotnou.Mám doma hodně bankovek s Lincolnem a na polovině z nich,má Lincoln na čele pramínek zakroucených vlasů a na druhé půlce bankovek ty vlasy v čele nemá.Obě budou časem vzácné…Bankovku si uschovejte a kontaktujte někoho,kdo vám poradí,ale neokrade.

To jsem chtěl vědět díky.

Jo takhle – americké mince se lisují jinak než české. České se otáčí podle svislé osy (zleva doprava), americké podle vodorovné (zdola nahoru).

Mě hlavně zajímá jestli se americké mince lisují jinak než české a nikde jsem to nenašel.Jedná se o to jak už jsem psal že když minci otočím z leva do prava na druhou stranu tak je druhá strana otočená vzhůru nohama kdežto naše mince když se takto otočí jsou správně.Když otočím tento dollar zvrchu dolů tedy horizontálně tak je druhá strana správně ale zase naše mince jsou vzhůru nohama. Asi lisují mince jinak než u nás.

Zdravím,chci se zeptat na minci One Dollar z roku 1980. Jedná se mi jestli je to normální že když se dívám na Orla (je tam i apollo 11) a když minci otočím z leva do prava nebo naopak tak se objeví hlava Susan B. ale je hlavou dolů.Zajímá mě jestli jsou takto raženy všechny americké mince nebo mám nějaký chybový kousek?

f

@Jirka: mince platí 1,5,10,25,50,100 centů pořád

Děkuji za odpověď aspoň trocha informací, ještě jednou díky…. Zdeněk

Zkus Google.
Tohle je k 1USD
https://onedollarbill.org/decoding.html

Může mi někdo říci, kolik je celkem písmen a jaká na jednodolarových bankovkách označující stát a město např.  B New York New York atd .Popř na kterých stránkách najdu vše co se týče čísel, písmen, znaků a roků které jsou na dolarových bankovkách… děkuji za odpověď.

Mělo by jít o “Lucky Gold Two Dollar Note” takový dárek pro štěstí. Jsou k mání na ebay.

Mám u sebe zlatou plastovou dvoudolarovou bankovku.Může mi laskavě někdo poradit jakou má ve skutečnosti nominální hodnotu? K čemu byla vydána nebo při jaké příležitosti atd. Děkuji

Ahoj, řekl bych, že má cenu $1 :-)

ahoj našla jsem doma 1dolar bankovku s rokem výroby 1935 C serie má nějakou cenu??

@martin:
Pořád je to 25 centů.

Nevite nahodou nekdo jakou cenu ma quarter dolar 25 centu 1980?

No, článek je poněkud matoucí, jelikož většina bankovek má více vzhledů :) Pokud vím, tak minimálně se jedná o $100, $20, $5

Ahoj Jendo, skvělý dotaz, mám rád zvídavé lidi!

Hvězdičkou se označují bankovky, které jsou náhradou za poškozené bankovky. Tisk bankovek má několik fází, tou poslední by měla být třetí fáze. Těsně před jejím započetím se všechny vytištěné bankovky kontrolují a pokud je některá z nich špatně vytištěná, vyřadí se a zničí se. A místo ní se do balíčku bankovek vloží náhradní, označená hvězdičkou. Čísla bankovek s hvězdičkou nezapadají do číselné řady zkontrolovaných bankovek.

Hvězdička je používána kvůli kontrole, aby bylo zřejmé, proč v řadě chybí bankovka s určitým seriovým číslem.

Dobrý den, na některých bankovkách jsem si všiml, že je u sériového čísla druhé písmeno nahrazeno hvězdičkou. Nevíte jaký to má význam? Vidím to i na zde vyobrazené 100 a 5 dolarovce.

Ano.
Já mám třeba nejstarší bankovku z 1988 a platí i starší.

Staré americké dolary (například i z 1800, 1900 platí na území Spojených států stále. Ale je třeba si uvědomit, že na starších bankovkách, je minimum ochranných prvků, a tak je obchodníci nemusí přijmout z obavy, že je to padělek, banky by je měla přijmou bez problémů. V obchodním a bankovním styku platí hodnota na bankovce, některé bankovky mají ale díky stáří již hodnotu daleko větší a je lepší je nabídnout sběratelům.
Problém někdy bývá mimo Státy, kde nechtějí starší dolary brát ani v bankách.

Obecně jsou ale v oběhu bankovky z konce minulého století (1980+) a mladší.

Dobrý den mám 20ti doprovodu bankovku z roku 2009. Je stále platna a hodnota je předpokládám 20dolarů.

doma som našla americky zlatý cent z roku 1851. Vie mi to niekto ohodnotiť? Odhadnúť cenu? Je v dobrom stave. Ďakujem.

Ano. Já mám ze stejného roku jednodolarovku, kterou mi vrátili při nákupu.

Mam 5 dolarovu bankovku z roku 1988,je stale platná?

No.. má hodnotu 100 dolarů. :-)

Má nějakou hodnotu 100 dolarová bankovka z roku 1993?

Bankovka normálně platí. Platí i starší bankovky (60-80tá léta), v některých obchodech je ale neberou kvůli ochranným prvkům, banky je ale normálně akceptují.

Ahoj, jak to je s platností starších bankovek, mám 20 dolarovou bankovku z roku 1991. Děkuju za odpověď.

Ahoj, našel jsem doma dvoudolarovou bankovku z roku 1976, je v super stavu, asi používaná jako záložka. Má nějakou zajímavou hodnotu, když tady se píše, že je poměrně vzácná? Děkuji za odpověď.

Ahoj Jirko, to je nesmysl. Půldolar i dolar dál normálně platí.

Zdravím. Je pravda, že už neplatí 0,5$ a 1$? Byl jsem ve směnárně a tam mi řekli, že největší mince v USA jako platidlo je čtvrťák. Děkuji za odpověď.w

Karle, od čeho máme internet? Je to na Wiki. Coins of the United States dollar

K

Chtěl bych znát velikosti jednotlivých mincí,děkuji.