Cupcake alias dortík v hrníčku je oblíbený dezert původem z Ameriky. První recept zveřejnila Amelia Simmons v kuchařce z roku 1796. Od té doby vznikly čokoládové, vanilkové, ale taky mrkvové variace cupcaku. O popularitě sladkého košíčku svědčí ještě jeden fakt – vždy 15. prosince se v USA slaví Národní den cupcaků.
-
Ingredience na cupcakes
Na 18 kousků pánů cupcaků si obstarejte tyto ingredience:
- 240 gramů hladké mouky
- 200 gramů cukru krupice
- 160 gramů změklého másla
- 80 mililitrů mléka
- 40 gramů holandského kakaa
- 4 vajíčka
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
Na americký máslový krém pak budete potřebovat:
- 450 gramů prosátého moučkového cukru
- 225 gramů změklého másla
- 50 mililitrů mléka
- 2 lžičky přírodního vanilkového extraktu
-
Recept na cupcakes
- Nejdříve cupcaky – 18 formiček na muffíny vystelte papírovými košíčky.
- Cukr s máslem šlehejte a šlehejte, dokud nevznikne světlá pěna. Do ní poté zašlehávejte vajíčka, postupně jedno po druhém. Nic neuspěchejte.
- V další misce spolu prosejte a smíchejte mouku, kakao, kypřící prášek a sůl. Té dejte větší špetku. Celou směs spolu s mlékem přimíchejte (zhruba natřikrát) do světlé pěny. Začínat a končit musíte vždy moukou.
- Vzniklým těstem naplňte 18 košíčků, a to až po okraj. Vše pečte po dobu zhruba 10-13 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Jakmile cupcakům naroste čepice, je hotovo.
- Cupcakes nechte zhruba 3 minuty chladnout ve formičkách a poté je z nich vyndejte. A nechte je úplně vychladnout.
- Mezitím se pusťte do máslového krému. Zapněte šlehač a máslo ušlehejte do světlé pěny, pak přidejte vanilkový extrakt a zase chvíli šlehejte.
- Do pěny průběžně zašlehávejte prosátý moučkový cukr a nakonec i mléko. Opět šlehejte zhruba 4 minuty, dokud vám nevznikne nádherný, nadýchaný krém.
- Krémem naplňte zdobící sáček s ozdobnou špičkou (použít můžete i silný mikrotenový sáček s odstřiženým rohem) a zdobte cupcaky.
- V úplném finále můžete cupcaky ozdobit nadrobno nastrouhanou čokoládou, drobnými barevnými zdobítky nebo třeba na jemno nasekanými mandlemi.
-
Bonus: Zajímavosti o cupcacích
Zatímco se budou vaše cup caky péci v troubě, přečtete si několik zajímavostí o nich:
- Nejpopulárnějšími příchutěmi je čokoládový cupcake, vanilkový cupcake a jahodový cupcake.
- Název cupcake původně znamenal něco zcela jiného. Koncem 19. století se jím označovalo cukroví, u něhož se jednotlivé ingredience odměřovaly hrníčky.
- Cukrové ozdoby na čepičce cupcaků (v USA se jim říká “icing”) údajně vymyslel sám Winston Churchill. Původní cupcaky byly bez zdobení.
- Rok co rok se v Americe vyhodí zhruba 58 milionů papírových košíčků na cupcaky.
- Největší cupcake na světě měřil 122 cm a vážil 553 kg. Nejmenší cupcake o rozměrech 1,5 × 3 cm upekly v Británii.
- Pro představu, jak moc se dá na cupcakech vydělat. Jenom společnost Crumbs pocházející z New Yorku prodala v roce 2009 cupcaky za 23,5 milionů dolarů.
- Nejdražší vyrobený cupcake stál 55 000 dolarů. Aby také ne, zdobený byl diamantovým zásnubním prstenem.
- Cupcaky nejsou žádná novinka, první zmínky o nich se datují do konce 18. století.
- Popularitu cupcakům přinesl fakt, že jejich výroba je mnohem jednodušší a časově méně náročnější, než je tomu u klasických dortů.
- V roce 2001 se jeden z obyvatel africké Zambie rozvedl s manželkou poté, co ve svém cupcaku našel žábu.
- Světový rekord v počtu snězených cupcaků činí 82 kousků v průběhu 6 minut a 29 kousků za 30 sekund. Samozřejmě záleží na velikosti a daších parametrech jednotlivých kousků.
- V Británii se cupcakům říká “fairy cakes”, v Austrálii zase “patty cakes”.
- V Americe cupcaky žerou tak moc, že vyhlásili 15. prosinec jako Národní den cupcaků. Tomu říkám nadšení pro věc!
Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností