Recept na originální cupcakes s čokoládou a americkým krémem

Petr Novák

Cupcake alias dortík v hrníčku je oblíbený dezert původem z Ameriky. První recept zveřejnila Amelia Simmons v kuchařce z roku 1796. Od té doby vznikly čokoládové, vanilkové, ale taky mrkvové variace cupcaku. O popularitě sladkého košíčku svědčí ještě jeden fakt – vždy 15. prosince se v USA slaví Národní den cupcaků.

Recept na originální cupcakes s čokoládou a americkým krémem | © Unsplash.com

  1. Ingredience na cupcakes

    Na 18 kousků pánů cupcaků si obstarejte tyto ingredience:

    • 240 gramů hladké mouky
    • 200 gramů cukru krupice
    • 160 gramů změklého másla
    • 80 mililitrů mléka
    • 40 gramů holandského kakaa
    • 4 vajíčka
    • 2 lžičky kypřícího prášku
    • špetka soli

    Na americký máslový krém pak budete potřebovat:

    • 450 gramů prosátého moučkového cukru
    • 225 gramů změklého másla
    • 50 mililitrů mléka
    • 2 lžičky přírodního vanilkového extraktu
  2. Recept na cupcakes

    1. Nejdříve cupcaky – 18 formiček na muffíny vystelte papírovými košíčky.
    2. Cukr s máslem šlehejte a šlehejte, dokud nevznikne světlá pěna. Do ní poté zašlehávejte vajíčka, postupně jedno po druhém. Nic neuspěchejte.
    3. V další misce spolu prosejte a smíchejte mouku, kakao, kypřící prášek a sůl. Té dejte větší špetku. Celou směs spolu s mlékem přimíchejte (zhruba natřikrát) do světlé pěny. Začínat a končit musíte vždy moukou.
    4. Vzniklým těstem naplňte 18 košíčků, a to až po okraj. Vše pečte po dobu zhruba 10-13 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Jakmile cupcakům naroste čepice, je hotovo.
    5. Cupcakes nechte zhruba 3 minuty chladnout ve formičkách a poté je z nich vyndejte. A nechte je úplně vychladnout.
    6. Mezitím se pusťte do máslového krému. Zapněte šlehač a máslo ušlehejte do světlé pěny, pak přidejte vanilkový extrakt a zase chvíli šlehejte.
    7. Do pěny průběžně zašlehávejte prosátý moučkový cukr a nakonec i mléko. Opět šlehejte zhruba 4 minuty, dokud vám nevznikne nádherný, nadýchaný krém.
    8. Krémem naplňte zdobící sáček s ozdobnou špičkou (použít můžete i silný mikrotenový sáček s odstřiženým rohem) a zdobte cupcaky.
    9. V úplném finále můžete cupcaky ozdobit nadrobno nastrouhanou čokoládou, drobnými barevnými zdobítky nebo třeba na jemno nasekanými mandlemi.
  3. Bonus: Zajímavosti o cupcacích

    Zatímco se budou vaše cup caky péci v troubě, přečtete si několik zajímavostí o nich:

    • Nejpopulárnějšími příchutěmi je čokoládový cupcake, vanilkový cupcake a jahodový cupcake.
    • Název cupcake původně znamenal něco zcela jiného. Koncem 19. století se jím označovalo cukroví, u něhož se jednotlivé ingredience odměřovaly hrníčky.
    • Cukrové ozdoby na čepičce cupcaků (v USA se jim říká “icing”) údajně vymyslel sám Winston Churchill. Původní cupcaky byly bez zdobení.
    • Rok co rok se v Americe vyhodí zhruba 58 milionů papírových košíčků na cupcaky.
    • Největší cupcake na světě měřil 122 cm a vážil 553 kg. Nejmenší cupcake o rozměrech 1,5 × 3 cm upekly v Británii.
    • Pro představu, jak moc se dá na cupcakech vydělat. Jenom společnost Crumbs pocházející z New Yorku prodala v roce 2009 cupcaky za 23,5 milionů dolarů.
    • Nejdražší vyrobený cupcake stál 55 000 dolarů. Aby také ne, zdobený byl diamantovým zásnubním prstenem.
    • Cupcaky nejsou žádná novinka, první zmínky o nich se datují do konce 18. století.
    • Popularitu cupcakům přinesl fakt, že jejich výroba je mnohem jednodušší a časově méně náročnější, než je tomu u klasických dortů.
    • V roce 2001 se jeden z obyvatel africké Zambie rozvedl s manželkou poté, co ve svém cupcaku našel žábu.
    • Světový rekord v počtu snězených cupcaků činí 82 kousků v průběhu 6 minut a 29 kousků za 30 sekund. Samozřejmě záleží na velikosti a daších parametrech jednotlivých kousků.
    • V Británii se cupcakům říká “fairy cakes”, v Austrálii zase “patty cakes”.
    • V Americe cupcaky žerou tak moc, že vyhlásili 15. prosinec jako Národní den cupcaků. Tomu říkám nadšení pro věc!

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.