Komentáře k článku Levné letenky do USA: Cena, kdy rezervovat, jak ušetřit

↩️  Levné letenky do USA: Cena, kdy rezervovat, jak ušetřit
💬  Celkem 445 komentářů, nejnovější jsou nahoře.

Hezky den. Mam dotaz. Pokud si clovek koupi multi city letenku (jedno PNR) na trase PRG – Honolulu (prg-lhr-lax-hnl) a Dallas – PRG (dallas-lhr-prg). Bude brat celnik na LAX situaci standardne ze mam zpatecni letenku z Dallasu zpet do CR? Nebudu mu do toho hazet v uvozovkach vidle, ze nebudu mit jeste v tu dobu koupenou letenku z havaje na pevninu napr. uz do toho Dallasu? Bude to tak, ze situaci neresi a bude to brano jako jakakoli destinace na pevninske casti usa? Ze ho situace jak se dopravim z havaje na odletove letiste vubec nebude zajimat? Proste priletel turista do usa, odlet ma take z usa, tak neresi? Dekuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Chystám se na svojí první cestu do zahraničí (NYC) na začátku srpna. Moje otázka zní zda je reálné koupit letenky za dobrou cenu jako teď i v březnu? Mockrát děkuji.

@Simona:
Kontaktuj banku, podporu karet, online plateb. Ty budou vědět, kde je chyba.
Nemáš překročený limit?

Zdravím, jsem asi blbá ale nejde mi zaplatit letenka přes Deltu. Platba se mi potvrdí, ale neodejde nic, vrátí se to zpátky na stránku. Údaje mám správně,tak nevím, co dělám špatně. V internetovém bankovnictví mám vše nastavené správně. Tak nevím kde je chyba.:-/

@Romana:
Koukej na letenky i kolem Prahy, Vídeň, Drážďany, Berlín… NY není jen Newark, zkus i JFK a LaGuardia.
Zpáteční letenky mezi dvěma městy bývají levnější, než s návratem odjinud. Ale někdy můžeš mít kliku na cenu. Teď je NY z Vídně cca kolem 9000,-, minulý týden byla akce cca za 5000,-. Oboje bez odbaveného kufru. S kufrem to začíná cca na 12700,-. Praha je cca 10100,- bez a 13500,- s kufrem.
Praha-NY/Charlotte-Praha začíná na cca 14400,- bez kufru a 23000,- s kufrem. Tak zvaž, co je pro tebe zajímavější.
Přestup doporučuji v Evropě, což u NY bývá skoro vždy a dost často je přímý let. Delta by od jara měla snad zase lítat přímák z Prahy. Nemusíš pak řešit, zda při přestupu v USA a imigračním stihneš další let.
U kufrů záleží na tobě. Jestli je budeš mít, tak je zaplatíš, tak jako tak. Tak si spočítej, co se ti víc vyplatí. Tam jeden společný a zpět po nákupech každý se svým, možná se dvěma. Doplatit kufr při odbavení bývá dražší, než si ho doplatit online. Koukni na stránky leteckých společností, kolik stojí doplatek, cca 70-100USD. U některých letenek kufr dokoupit nejde. Někde má premium economy i dva kufry v ceně.
Já hledám většinou na pelikan, letuska, expedia… Dobré je i sledovat skupiny na FB, třeba JAKnaLetenky, Tipy na levné letenky za akční ceny…

Poraďte prosím, sháním letenku na září 15.9 plus minus přílet z Prahy do Newark, ale zpátky z Charlotte do Prahy 7.10 plus minus. Nechá se sehnat za lepší peníze? Nebo je lepší letět tam i zpátky z jednoho letiště. Ještě mi poraďte jestli je lepší koupit letenku už se zavazadli premium ekonomi nebo pouze ekonomi a kufry si zaplatit až při odbavení. Preferuji přestup okolo 3 hodin, neumím moc jazyk, tak aby byl čas na přestup. Potřebuji 2 letenky.

@Michal:
A kde jsi hledal? Prodávají se letenky s i bez zavazadla. Letenky ve vyhledavačích bývají seřazeny podle ceny, takže vpředu jsou ty levnější, bez zavazadla. Třeba na Letušce si pak ve výběru (nahoře vlevo) můžeš označit zda chceš s odbaveným zavazadlem nebo bez. U Pelikána musíš srolovat níž a v “Kategorie / Typ” najdeš Zavazadlo v ceně. U KLM ti to při výběru Economy letenky nabídne 3 varianty ceny, ta nejlevnější je bez kufru. Jinde to bude asi obdobné.
Kolik stojí dokoupit zavazadlo najdeš na stránkách konkrétní letecké společnosti. Většinou to začíná kolem 1500,-, podle společnosti.

Zdravim, já mam letenku na leden od Lufthansy a za kufr (23kg) sem platila 1526,- :)

Dobrý den, nemá někdo nynější zkušenost s nákupem letenek a zavazadel? Plánujeme cestu 2022, ale dnes žádná společnost neprodává letenky s odbaveným zavazadlem a nikde se nemohu dopátrat jaký je doplatek pro odbavené zavazadlo k ceně. Děkuji

@Lucie:
Kufry se dají přikoupit snad všude. Petr tu psal, že Southwest je celkem levný, hlavně v předprodeji termínů a má v ceně dva kufry.
Ale je pravda, že netuším, jak to funguje v tomto nevlídném čase.

Dobrý den mám prosbu nevíte někdo o nějaké levné letecké společnosti mezi Los Angeles a New Yorkem, kde se dají přikoupit i kufry. Děkuji za info

@Kuba: Letěli jsme do San Franciska, mám dobré zkušenosti s Letuškou, našel jsem letenku (zpáteční) za 16 000 z Vídně, přestup v Amsterodamu. Zavazadlo do 25 kg + příruční už nevím kolik. Do Vídně Vindobonou, z nádraží bus za 8 Euro.

@Franta: Každopádně díky za info :)

My tam musíme bejt nepozdějí 3.4.2020 protože 4.4 jdeme na poslední zápas NHL.
Rozhodně se podívám a díky za rady :) Odbavené musíme mít, když jedeme na tak dlouhou dobu, tomu se nevyhneme :)

Kazdopadne diky za radu ohledne “blizkej” letist, ale tomu se chci pokud mozno vyhnout obloukem :)

@Kuba:
Hele, to si budeš muset projít sám. Letuska, Pelikan, Expedia, Cheapoair a další vyhledávače. Kombinuj místa odletu a hledej. Já to teď dělám stejně. Dojet metrem na letiště a hurá na výlet by se mi líbilo, ale Drážďany a Mnichov vycházejí o dost lépe. Takže koukni i na letiště v “rozumném” dojezdu.
Praha – Drážďany, Berlín, Mnichov, Vídeň, Katovice, Vratislav…
Miami – Orlando, Tampa…
SF – Oakland, San Jose, Sacramento…
Někdy se i vyplatí, posunout let o den, takže koukej i na +/-3 dny.

Co jsem tak zběžně kouknul na Letusku, tak by to mělo jít https://i.imgur.com/2KsTmLU.png. Bez odbaveného by ses mohl vejít i pod 17.000,-

Zdravím Všechny :)

Obracím se na VÁS s obrovskou prosbu o pomoc. Snažím se najít kvalitní a levné letenky do USA, kde budeme mít 1x kus odbavené zavazadlo do 23kg a 1x kus přírucniho zavazadla.

Odlétat chceme 1.4.2020 z Prahy s 1 prestupem do Miami. ( letenky ráno s příletem na vecer do USA)

Návrat by byl 22.6.2020 ze San Francisca do Prahy ( letenky odpoledne/vecer)

Podmínky to samé :) Maximálně 1 přestup + 1 a 1 zavazadlo :)

Hází mě to pokaždé jiné ceny a brutalní rozdíl :)

Pomůže nám někdo nebo pošle odkaz přímo na letenku ? :)

PS: Limit je 20k, je to reálné ?

@Viktor:
Je to za rok. Letecké společnosti vypisují roční Timetabel, kdysi se dal dokonce sehnat i jako taková knížečka. S nástupem moderních technologií, internetu a tak se to změnilo. Prostě koukej na stránky aerolinek, na vyhledávače a čekaj, až tam bude i tvůj termín. Podobné je to i u autopůjčoven. Když koukáš takhle dopředu, tak se může stát že v nabídce vyhledávačů nebudou všechny půjčovny.
Hodně leteckých společností nabízí ty nejlevnější letenky bez odbaveného zavazadla. Buď si ho připlatíš nebo koupíš dražší tarif. Zkoušej a hledej.

Zdravím všechny :) Chtěli by jsme letět od 1.4.2020 – 30.6.2020 do USA ( samozřejmě orientační datum +- 14 dní).

Chtěl bych se zeptat, kde hledat vhodné letenky? Chceme ideálně 1 přestup a 2 zavadla v celkově co nejvyšší povolené hmotnosti. Nějaké rady nebo tipy?

Nemůžu právě najít žádné letenky v tomto termínu, protože mě to pustí snad jen do 10.6.2020.

Když jsem zkoušel dát leden až březen 2020, tak jsem lety našel, ale bohužel všude byli 2 zavazadla 6 a 2kg tuším to je pro nás málo :(

Děkuju za pomoc

Ahoj. Mam dotaz. Delta mi zrusila let na brezen 2020 Minneapolis – Amsterdam. V administraci delty na webu let uplne zmizel. Nasel jsem to lepe viditelne na webu klm. Je nejaka sance ze se objevi nejaka nahrada, nebo ze se ozvou? Napsal sem na webu delty na mail, ale mam obavu aby se ozvali. Resil nekdo zruseny let ze strany delty. Jinak let byl koupeny kompletne prg-ams-lax a zpet byl sfo-minneapolis-amsterdam-prg. Vse pres web delty. Diky za info

@Tonda:
Ono je vpodstatě jedno, že letíš ze stejného terminálu. I kdybys letěl hned z vedlejšího gate, musíš projít celou cestu do hlavní haly, tam znova projít security a jít dál ke své gate. Takže 100 jarním kilometrům se nevyhneš.
Já teď přestupoval na Heathrow, na stejném terminálu, jen asi o 3 gaty vedle – a přesto nachozeno podle fitbitu 6km

@Tonda:
Předpohovor v AMS není a nebyl ani v Praze. Jde pouze o větší bezpečnostní kontrolu před nástupem do letadla amerických aerolinií. U ostatních to není tak důkladné. Amíci tam mají i celotělový scaner.
AMS je v pohodě, dobře značené a přehledné letiště. S 2:15 na přestup stíháte i Heinekena.

@Tonda. V AMS te poslou na D1 kde je pohovor v anglictine. Az tam ti daji informace z ktere gate to leti. Doba na prestup 2.15 je v pohode.

@Vašek: Ano všechny jsou pod DL. Děkuji.
Ještě by mě zajímalo zda-li má někdo zkušenost s přestupem na AMS.
Konkrétně z PRG do AMS je to KLM Cityhopper a z AMS do LAX je to KLM a na přestup mám 2h 15m.
Jak to obvykle chodí?
Je v AMS před-pohovor? (Když jsem letěl přímo z Prahy do USA tak byl a česky.)
Jak dlouho trvá (jak je dlouhá) pěší cesta od příletu k odletové bráně? (Obvykle, chápu, že se to může měnit, ale viděl jsem videa docela dlouhých procházek)
Když je obojí prakticky KLM je přílet i odlet ze stejného terminálu?
Jsou při přestupu v AMS jiná úskalí?
Děkuji.

@Tonda:
Pokud jsou ty lety u KLM operovaný pod číslem letu Delty (DLxxxx), tak ti bude fungovat normálně odbavení přes aplikaci Delty.

Zakoupil jsem letenky od Delta Air Lines do USA.
Tam PRG-AMS-LAX-HNL a zpět HNL-SEA-AMS-PRG.
Polovina letů je operovaná KLM a druhá Deltou.
Jak to funguje s check-iny a Boardnig Passy?
Můžu provést check-in na let s KLM v mobilní aplikaci Delty?
Bude mi v aplikaci Delty zobrazený qr-kód fungovat jako Boarding Pass pro let s KLM?
Prosím o odpovědi pokud s tím má někdo zkušenosti.
Díky.

@LukasShadowShot:
Přečti si podmínky ESTA –
Najdeš tam i tohle
“Máte zpáteční letenku nebo letenku pro další cestu”

L

Dobrý den, mám se svoji přítelkyní zakoupenou letenku do Denveru CO. Let je pouze jednosměrný. Mám v plánu si vyřídit ESTA kde nejspíš budu zadávat důvod a cíl našeho cestování, ale přeci jen se chci zeptat jestli není třeba již předběžně zakoupit letenku z USA domů nebo do pokračující destinace což našem případě bude CostaRica. Chci se zeptat zdali nemá někdo s tímto tipem cestování již nějakou zkušenost. Například jestli na emigračním USA nebyli nějaké problémy. Nevím přesně kde naše putování po USA skončíme a netroufám si odhadnout ze které země bude nejlepší odletět..

Neletí někdo 22/2 z Prahy do Londýna-Dallasu čas 7:00 odlet z Prahy? Mám v Londýně na přestup jen 1:10 h na ten spoj do Dallasu. Odlet do Dallasu je v 9:30 Loni jsem to stihnul jen tak tak a anglicky moc neumím, díky Dan

@Robo: Díky za info. Booking Reference již mám.

@NovMi: pisal som z telefonu…. je to reservation code.. vacsinou 5 alebo 6 znakov…. chod na stranku Turkish airlines a letenku v systeme si vies overit na zaklade mena a reservation number…. to reservation number budes mat pre let tam aj spat rovnake….. da sa to aj na zaklade cisla elektronickej letenky, ale to je to moc dlhe cislo, co si spominal

Dam ti este jeden tip… Ak to Turkish nezmeni, sedadla v lietadle si mozes rezervovat 100 dni pred odletom. My sme to robili asi 30 dni pred a stali sa nam 2 veci

a/ uz nebol taky vyber sedadiel
b/ medzi kupou letenky a odletom posunuli Turkish odlet lietadla o 5min a chceli to potvrdit. a potvrdit sa to dalo iba zavolanim na Turkish… cez web to neslo. A to mi zozralo 3 hodiny zivota, lebo ani baba v call centre to nevedela potvrdit, tak nam vystavila nove elektronicke letenky (nove tie dlhe cisla), ale urobila chybu, lebo namiesto 2x23kg batoziny nam letenku dala iba s 2x2kg bataoziny… takze znova volat na Turkish a znovu nove elektronicke letenky. A na tie som si uz vedel vybrat miesta v lietadle. To 5/6 miestne cislo rezervacie bolo stale to iste….

Takze sa skus pohrat na webe Turkish, aby si vedel co je tvoje reservation code… a sedadla si rezervuj kludne 100 dni vopred (to ale asi pojde iba na let IST-SFO a spat… VIE-IST je tusim iba 30 dni)

@Robo: @Robo:
Díky za info a to reservation number je co?

@NovMi: a ešte potrebuješ door reservation number

@NovMi: Ahoj. Leteli sme presne takto. Postup je úplne v kľude. Akurát neviem prečo, v Istanbule je transfer do USA a Kanady smerovaný von zo security a následne znovu späť cez security kontrolu. Takže to trvá dlhšie. Kufre preložia a berieš si ich až v SF. Palubný lístok dostaneš na základe mena, teda pasu.

Dobrý den, budu asi za úplnou lamu, ale prostě letím do zámoří poprvé. Mohl bych požádat o odpovědi na následující otázky?
1) Letíme s Turkish Airlines. Letenky jsou zakoupeny. Přišel mi na email email jakým si kódem a seznamem cestujících, kde u každého je Ticket no. Stačí s tímto dokumentem dorazit k odbavovací přepážce, kde mi vydají palubní lístky?
2) Chceme letět z Vídně – do Istanbulu a z Istanbulu do San Francisca. Na přestup v Istanbulu je 2:50h. Přeloží zavazadla automaticky, nebo si je budu muset odbavit sám?

Děkuji

@Franta: Díky za info.

@Dan:
Vídeň i Mnichov jsou v rámci EU a Schengenu, takže s celníky bych si cestou tam hlavu nelámal. A určitě nepovezeš narvané kufry věcí. A zpátky to bude stejné jako v Praze. Pokud budeš mít něco k proclení, tak bys k nim měl jít.
Co koukám, tak z Prahy se pod dva přestupy nedostaneš. A Vídeň i Mnichov jsou na tom stejně. Tak jen koukat na ty přestupy, abys měl aspoň 1,5h v Evropě a pak minimálně 2h v USA na imigrační.

Zdravím, je tu někdo zkušený,kdo by poradil jak se dostat nejlépe do Oklahomy?Loni jsem letěl PRAHA-LONDÝN, LONDÝN-DALLAS, DALLAS-OKLAHOMA. Přestupy časově jen tak tak.Kdybych letěl z Wídně nebo Mnichova jak je to s celníkama?Chci letět konec Února do půlky Března.Díky

@Standa:
Právě se objevily letenky do Denveru z Mnichova přes Londýn nebo Charlotte za docela rozumnou cenu (bez zavazadla kolem 9 tisíc). Je to s AA nebo BA. Tahle cena je květen, červen. Červenec už je o dost dražší.

Ahoj, samozřejmě nechceme jen Yellowstone, tam jsme pozváni na týden. Máme tam srub zadarmo. Určitě to chceme spojit s něčím krásným. Ten nápad letět do Seattlu se mi líbí, to by byla cesta do Wyomingu nádherná. Tam jsme ještě nebyli. On i ten Denver je lákavý. Minulý rok jsme dali cestu ze SF na Lake Tahoe – Mohavská poušť – Las Vegas – Grand Canyon – Hoover Dam – Las Vegas – Malibu a celou Pacifiku až do SF. Letos to byl Oakland a SF – Údolí smrti – Las Vegas – Zion – Bryce Canyon – Monument Valley – Lake Powel a Lake Shore – Horseshoe Band – Grand Canyon south a west rim -Sequoia – Los Angeles – Santa Monica a opět Pacifikou do Oaklandu. Yosemity jsem na živo ještě neviděl, bohužel tam jeden rok byly bouřky a podruhé tuny sněhu – prostě květen, no…….. Děkuji za zprávu. Standa

@Standa:
Já plánuju na příští rok taky středozápad. Cca. před měsícem se daly sehnat letenky do Denveru z Mnichova/Vídně kolem 9 tisíc (bez zavazadla) – 12 tisíc (se zavazadlem) i na červnové lety. Bohužel jsem taky zatím nekoupil, od té doby se zatím nic neobjevilo. Osobně si myslím, že na červen snad ještě nějaká akce bude, ale samozřejmě to nevím.

Já sleduju hlavně Denver, Salt Lake City, případně jsem si říkal, že by ještě šlo Las Vegas. Záleží i co chcete celkově vidět (nepředpokládám, že chcete jen Yellowstone), podle mě se dá do Yellowstonu buď z těhle, co jsem psal, nebo by šel ještě ze Seattlu a pospojovat to například s Glacier nebo mount Rainier. Pokud ti nevadí jet 1000 mil, tak můžeš ještě sledovat SF, popřípadě i Chicago (1300 mil). Mně to přijde jako zbytečná ztráta času na cestě projet 1000 mil jenom abych se tam dostal.

Jinak já sleduju hlavně Pelikán a zaletsi, přijde mi, že tam mají lepší ceny než např. Expedia, Kiwi

Zdravím, děkuji za reakce. Jsme čtyři jako každý rok, takže náklady u auta nejsou problém, jen nechceme ztratit tolik dní, pokud pojedeme například z Kalifornie, kde se dá sehnat letenka asi nejlíp. Koukám hlavně Las Vegas, což už se dojet rychle dá a nebo rovnou Salt Lake City. Vždy jsme cestovali v Květnu, ale letos máme pozvánku na Červen až Srpen, kdy je ve Wyomingu teplo a budou nás čekat přátelé. Přelom Května a Června ty letenky šíleně letí nahoru – chápu začíná sezona. Tak právě pokud z Vás nemá někdo zkušenosti například jestli i sezonní letenky jdou dolu atd.

@Standa:
Prostě sleduj, co se dá, Expedia, Pelikan, Kiwi… U letenek se blbě radí, akce jsou průběžné a i v době sezóny se může objevit něco zajímavého.

Dojezd 1.000 mil je fajn, ale aby to pak nevyšlo stejně jako letenka přímo tam.

@Standa: Dobrý den, já tam byl letos v srpnu a letěl jsem do NY a potom do Salt Lake City kde jsem měl na letišti rezervované auto. Cesta do Yellowstone přes Jackson cca 550 km.

Zdravím, poradí mi někdo jak sehnat letenku nebo spoj na příští rok červen- červenec co nejblíže Yelowstone? Do USA letím třetí rok po sobě, ale do těchto končin a v tomto ročním období mi zatím vychází letenky moc drahé cca 23tisíc a výše. Nebráním se i přestupovat při cestě vícekrat nebo doject do Wyomingu autem klidně 1000mil. Děkuji

Pelikán má zase něco málo dobrých cen z Berlína a Vídně.

@Ima:

Děkuji za info. Mrknu na to. Třeba se někde potkáme :-) ať se daří.

@Ima:
Ahoj Ima,
odkud to letí?
Mě se teď moc líbí ceny přímého spoje Vídeň-Los Angles, konkrétně na 30 dní 2.5.2019-31.5.2019 za 9208,-kč + cca 2400,-kč za 23kg odbavené zavazadlo.
Jsou to hlavně oba přímé lety +- 12 hodin a Vídeň je v podstatě “za rohem” :) (někdo mě tam hodí nebo tam jezdí Student Agency bus atd)
Jo a je to na webu právě Student Agency – http://www.letenky.cz

@Ptakos:

Ahoj, letenky som kupila minuly tyzden jedna stale cca 8900,- plus batozina celkom som za dvoch aj s dvoma 23kg batozinami zaplatila 22500,- cez pelikana od 16.4.-7.5.2019 s jednym prestupom tam ( 16,5 hod) a dvoma spatky (cca 17,5 hod.) Zatial nemame presne urcete kam pojdeme ale vizera to tak ze pojdeme podla planu co je tu na stranke Road trip z L.A.

Ima

@Ima:

Ahojky, nevím sice odpověď na tvoji otázku, ale rád bych věděl, s kým a za kolik si sehnala letenky, jestli to není tajné chystáme se tam na konci dubna 2019 take, tak lacoruji kde a jak nejlépe koupit. Děkuji a přeji šťastnou cestu. Pokud by Ti to nevadilo, mohli bychom se spojit mailem a předat zkušenosti, plány atd. Ptakos13@gmail.com.

Ahojte,
mame s manzelem koupene letenky na duben 2019 do LA. Pri spatecej ceste mame v San Francisku na prestup 46 minut. Mylsite, ze sa to realne da stihnout ???
Trosku mam z toho obavu :)

Dik za reakci Ima

@Nikola:

My jsme sehnali – Frankfurt – PHI – SF
SF- PHI – Frankfurt za 6800 – bez zavazadla (i zpáteční)

@Kristýna:
Letenky jsou loterie. NY je populární destinace, čím blíže odletu, tak je větší pravděpodobnost, že ceny půjdou nahoru. Ale může se stát, že 14 dní před se objeví akce. Tohle s jistotou říct nejde. Ceny půjdou určitě nahoru na letní (sezónní) termíny. Říjen je už docela s odstupem, tam by se mohlo něco dobrého objevit.
Na Expedii jsou některé říjnové termíny s TAP Portugal pod 10.000,-, ale je to jen s příručním zavazadlem.
On lehce stoupá i dolar, to cenu také ovlivňuje.

Zdravím:) Chystáme se koncem října do New Yorku, je nás 5 lidí a ráda bych se poradila, zda je lepší koupit letenky už teď nebo je v pohodě počkat třeba na srpen. Jen dodám, že jsme byli v NY teď v dubnu a letenky jsme na letušce kupovali na konci ledna (tzn. dva měsíce předem) za 10 300, což byla dle mého skvělá cena. Teď co sleduji, přímé lety za 12 500 a výš (přímý let tam, zpět 1 přestup), s KLM např. za 15 tis a trochu se bojím, aby přes léto ceny ještě nestouply. Nemáte nějaké zkušenosti, doporučení? Děkuji!:)

@Aneta: Ahoj, zkušenosti přímo s touto trasou nemám, nicméně pokud máš obavy o důvěryhodnost nabídky, tak žádný strach. Ceny letenek v posledních letech výrazně poklesly – a o těch s odletem na západ od nás to platí ještě víc. :-)

Dobrý den, máte někdo zkušenosti s letem Brusel-Atlanta? Ukazuje mi to totiž velmi levné letenky a to i při odletu v srpnu tohoto roku.

Pelikán má zajímavé akční letenky do Ameriky.
Třeba z Vídně pod 10.000,-.
Barcelona – Boston 5.000,-, Barcelona – Oakland za 6.500,-.
Miláno – Miami 7.800,-.
Je tam i Berlín, Mnichov.
Ale jen vybrané termíny a omezený počet letenek. Možná se to někomu hodí do plánů.

@Franta @Petr Novák Děkuji Vám pánové za uklidnující odpověd :-) Díky, díky :-)

@Michaela: Ahoj Míšo, osobně jsem s nimi ještě neletěl, ale rád bych. Dle nezávislého hodnocení jsou Singapore Airlines druhé nejlepší aerolinky na světě. :-)

Dokonce si můžeš vzít dvě odbavená zavazadla!

Jak píše Franta – nízkou cenou se snaží doplňovat místa na segment z Evropy do Ameriky.

@Michaela:
Koukal jsem a oni doplňují své letadlo. Mají trasu SIN – FRA – NY a létají s A-380. Takže to, co vysadí ve FRA, zase chtějí nabrat, takže se jim vyplatí být levnější.

Zdravím Vás všechny :-) měla bych dotaz na leteckou společnost Singapore Airlines. Na tripadvisor má sice dobré recenze, ale přesto. Letěli jste někdo s nimi do USA? Letěla jsem jednou v životě a ted se chystáme sami do USA-NYC. Zdá se mi trochu “divné” že tato společnost nabízí letenky vždy o dost levnějí než všichni ostatní. Snažím se zatím si zmapovat, kdy a od koho asi letenky nejlépe koupit. Děkuji Vám za cené rady…jsem cestovatelka-začátečník :D :D

@Lenka123456: Hlavni sezona zacina az v cervenci. Cerven je zabity kvuli Jun glum. Nejlepsi ceny byvaji cca 5-6 mesicu predem, dal uz je to o stesti na nejakou akci. Pokud je to vcetne kufru, tak bych to okamzite vzal – tedy pokud pro vas Budapest neni hodne z ruky (ja osobne bych tam asi nejel ani kdybych bydlel na Morave). 20 tis je priblizne prumerna cena, v cervenci spis 23 a vic. Dobra cena je cca do 17 tis. s tim, ze ideal byva 13 – 15.

@Lenka123456: Ahoj Lenko, 15 500 Kč v hlavní sezóně je dobrá cena. Já bych to koupil a měl klid. Teoretická šance, že koupíte za 13 000 Kč, je, ale nikdo ti to nezaručí. Cena spíš vzroste. :-)

Ahojte,

v hlavní sezónu (červen, červenec) se chystáme do L.A. cca na tři týdny. Známá mi říkala, že nejlepší doba na nákup letenek je do konce dubna, že od května už to půjde jen nahoru. Ceny letenek sleduji každý den, dnes poprvé se mi objevilo přes Pelikána za 15.5K z Budapeště, jinak cena vždy byla kolem 20K.
Nejsem v těch letenkách úplně zběhlá, proto budu moc ráda za každou radu, jestli máme ještě čekat nebo to fakt raději do konce dubna koupit i třeba za těch 15K? Přijde Vám tato cena ok, nebo je možnost, že seženeme třeba i za 13K?

Díky moc za jakoukoliv odpověď. :)

@Chani

do Chicaga (O’hare) jsme ted v březnu letěli přes LOT (Praha/Varšava/Chicago). Cena za zpáteční letenku cca 10900 v ceně 1×23 kg zavazadlo a 2 jídla. Letenky jsme kupovali tušim koncem ledna

@Jana: Ahoj Jano, záleží, o jaké kombinace aerolinek se jedná. Pokud vím, Skyscanner nespojuje různé přepravce, jako to dělá Kiwi.

Pokud je vše na jedné letence, obecně vzato lze říct, že v případě zmeškaného letu tě přebukují na náhradní.

Obecně vzato záleží na tom, jestli jsou aerolinky v jedné alianci a/nebo jestli některé lety codesharují. Jak píše Kuba – United Airlines a Austrian patří do jedné aliance – StarAlliance. Je naprosto běžné, že letenku prodá třeba právě United Airlines, je na ní napsáno United Airlines, ale letadlo patří Austrian.

@Jana:
To záleží od prodejce – doporučuji projít obchodní podmínky. Já jsem naposled letěl BUD-VIE-LAX, kupováno přes GoToGate, s tím, že let BUD-VIE bylo s Austrian a VIE-LAX United Airlines (společný let letadlem Austrian) a  v tomto případě to bylo na jedné letence, zpáteční letenka už komplet s Austrian.

Mohu mit jeste dotaz ke skyscaneru?
Doposud jsem si vzdy vybrala letenku, ze obe cesty i prestupy zastitovala jedna spolecnost. Casto se tam ale objevi, ze prvni let je ta a druhy let ona spolecnost. Takou letenku, pak koupite jedine pres vedlejsi prodejce, gotogate atd. Je v takovem pripade stale vse “na jedne letence” ze pokud se nestihne prestup, neco stane atd atd, tak stale dostanete zdarma nahradni let napriklad? Nebo je to pak stejne jako koupit si nezavazne dve letenky?
diky

@Franta: @<a 
I tak dekuji za rychlou pomoc :)

@Jana:
Taky bych letěl jinak, být půl dne na letišti není pro mě. A expres výlet do města taky ne. Ale někomu to nevadí. :-)

uz vidim… je tam na zpatecni ceste pres 11h cekacka… to bych radsi volila to swiss, ale dekuji.

@Jana:
Ještě to tam je, stačí si to zadat 16.5.-11.6. PRG – FRA – JFK, cena už je 552,50 USD. Ostatní jsou před 700.- USD.
Tam je přestup 1:25, zpět 11:35.

@Jana:
Skyscanner, momondo, kayak – všechny fungují na +/- stejné bázi. Já jsem například minule vyhledal přes Skyscanner a kupoval přes GoToGate (kam mě Skyscanner přeposlal) a vyšlo to asi o 1500 levněji než přímo přes aerolinku. Ale v případě využívání GoToGate, Kiwi, apod. je dobré si přečíst jejich podmínky, ať tě nepřekvapí.

@Franta:

Ted jsem se vratila z prace a je to pryc… :(
kazdopadne jaky byl prestup? Ja vidim i ted ale prestupy jsou sileneee dlouhee.
Kde je nejlepsi hledat? Ja hledam na skyscanerru stale a pak bukuji primo u aerolinek.

@Jana:
Na Expedii je Praha – Frannkfurt – NY za 551,-USD

Tady, ale nevím, jak dlouho to bude, jen poslední 4 letenky.

Ahoj, cekam na letenku do NY a potrebuji specificke datum 16.5.-11.6.
Dnes na me vyskocily letenky se swiss z vidne s kratkym prestupem za 12300… Je nejaka sance, ze to klesne i z prahy? Propasla jsem nej dobu, vim, ze tyhle swiss byly za 10 pred 2 tydny, pak ale hned sly na 17 … Byla jsem na cestach a nemela moznost koupit… akce je predpokladam jen dnes, ale ani tak to neni nejaka bomba tedy plus komplikace ohledne vidne… myslite, ze je jeste sance z Prahy? Dekuji

@Franta:
Aha, nedá se. Tak třeba si vydělá tolik, že ji to nebude trápit :) Každopádně díky moc!

@Chani:
Letenky USA-EU-USA jsou asi 2x dražší, jako EU-USA-EU, takže nebrat.
Stejně tak ty jednosměrné.

Když už letenku tam má, tak se nedá nic dělat. Ale dala se koupit i letenka třeba Praha – Seatle a NY – Praha, vyšlo by to levněji než dvě samostatné.
Teď vám nezbývá nic jiného než, že si jedna koupí letenku a druhá se podle toho zařídí, abyste měli stejný zpáteční let. Nebo budete holt koukat na cenu a poletíte třeba každá jinak.

@Franta:
Jo, to se mi nepovedlo, zkracovala jsem to, až mi půlka vypadla :-D
Bude na západním pobřeží, už si jednosměrnou tam koupila. Můj původní plán byl koupit si zpáteční letenku do New Yorku od těch Singapor Airlines, protože je to levnější a stejně z tama chceme asi letět domů. Potom do Chicaga po zemi a dál na západ. Akorát se mi to blbě kombinuje s tou její jednosměrnou zpátky domů. Tak jsem se chtěla mrknout, jestli by nešlo koupit tu obousměrnou opačným směrem od těch Singapor Airlines, že by tu zpáteční nechala propadnout a měla tu normální cenu co já. Už je to jasnější? :)

@Chani:
Trochu to nepobírám. Z ČR létá Singapore Airlines do Chicaga? Hledal bych spíše tam, kde létají Evropa – USA. Ségra potřebuje jen letenku domů? A jak se dostane tam? Koupit dvě jednosměrné je skoro vždy dražší, než jedna zpáteční. Proč hledáš NY-Praha-NY, když poletíte Praha-NY (Chicago)-Praha? Zkus ti lépe napsat.

Udělejte plán cesty po WaT a ona ať si koupí zpáteční letenku červen (nebo kdy letí) – konec září a ty začátek září – konec září, se stejným zpátečním letem.

Na letenky koukejte všude, Pelikan, Expedia, Jaknaletenky…

Ahojte, nejdřív díky moc za všechny rady, segra jede poprvé na work and travel a já za ní plánuju dorazit, tak tady čerpáme veškerá moudra.
Teď řeším letenku, výchozí bod je pro mě Chicago, ale klidně tam dojedu busem, zpátky asi z NY, začátkem září tam a koncem zase zpět. Ale segra potřebuje jenom jednosměrnou domů a rády bychom spolu :) Mně se líbí Singapore Airlines, ale jednosměrná vychází o dost dráž a kombinaci na druhou stranu (NY-Praha-NY) mi to nechce najít, abych to srovnala. To omezuje aerolinka? Mám teda radši hledat nízkonákladovky?
Díky moc!

@Petr Novák: Dobrý den, zřejmě jsem měl tedy štěstí protože jsem nikde nic neplatil. Ale děkuji za upozornění na možnost nějaké platby, příště ten výběr sedadel nechám raději až při odbavení.

@Jirka: Některé společnosti toto umožňují. Někdy zdarma, čím dál častěji však za peníze – to je myslím i případ Air France. Pak je otázka, jestli má cenu platit, když lze místo vybrat později při odbavení.

@Lukáš: Ještě pro doplnění, všechny letenky jsem objednával přes letuska.cz. Asi před týdnem mi z letušky přišel e-mail s upozorněním, že jeden z letů odlétá později a v informaci už byly uvedené i čísla sedadel která jsem si někdy koncem ledna rezervoval.

@Lukáš: Dobrý den, já letím letos v srpnu se společností AIRFRANCE (operuje DELTA). Po zadání kódu z objednávky na stránce airfrance.com mi to našlo můj let a nabídlo rezervaci místa s tím , že jsem byl přesměrován na stránky delta.com kde jsem rezervaci potvrdil. Přišlo mi i potvrzení na e-mail. Pak mám několik letů po USA se společnosti UNITED AIRLINES a tam jsem měl taky možnost rezervace míst. U jediného letu, a to z JFK do SLC jsem byl upozorněn že místa mi budou přidělená u až odbavení.

@Petr Novák:
Případně si udělej online check-in, tam si většinou můžeš vybrat. Koukni se na stránkách letecké společnosti, od kdy to jde. Dost často +/- 30h před odletem. U některých míst to bývá za poplatek.

@Lukáš: Ahoj Lukáši, to se dozvíš až po odbavení (check-inu).

Zdravím, právě jsem zaplatil letenky a nemůžu nikde najít kde budu sedět…nevíte co s tím ? :)
(samozřejmě by to bylo ideální u okna)

@Lukáš: Ahoj, u nízkonákladovek není v ceně ani jídlo, ani odbavené zavazadlo. Proto to jsou nízkonákladovky a mají (obvykle) nižší ceny.

Jestli létají na čas se až tak neodvíjí od toho, že to jsou nízkonákladovky. Doporučuji se mrknout na tzv. airline on-time performance pro konkrétní lety.

Hezký den přeji,
chci se zeptat, zda-li má někdo zkušenosti s nízkonakladovkama ( Wizzair, Wow)..např. jestli to lítá na čas, je tam nějaké jídlo atd..
Děkuji za odpověď

@Lukas: Pro lety do USA vetsinou plati, ze nejlepsi ceny jsou cca 6 mesicu predem. Obcas se sice objevi nejaka akce, ale na to nelze spolehat. Navic hodne takovych akci byva na konkretni nebo uzke datum.

@Lukas:
Ahoj Lukáši :)
Já taky sledoval letenky do Chicago – ORD a musím potvrdit co píšeš…ještě v prosinci/lednu bez problému letenky cca 11k-13k …teď kolem 18k ty nejlevnější.
Obávám se, že to bude spíš stoupat, maximálně se objeví nějaká akční když se na poslední chvíli uvolní místo, ale takto já sám čekat nechci, protože si potřebuji včas zarezervovat auto i ubytování.

@Lukas:
Tohle ti nikdo neřekne, u letenek se těžko radí. Může se klidně objevit akce za 11.000,- nebo to bude dál stoupat. Doporučuji sledovat, co se dá (srovnávače, FB, letenkové weby) a mít nějaký limit. Když to koupíš teď budeš mít klid, že víc už nezaplatíš, ale když přijde akce, tak si možná budeš nadávat, že jsi ještě nepočkal.

Zdravím..v červnu mám letět do Chicaga (ORD) a asi během 1 měsíce cena letenek stoupla z 13tis. na 18tis..(anonymní režimy prohlížeče a mazání cookies souborů jsem zkoušel). Má v tom případě ještě cenu čekat nebo bude ještě hůře ?
Děkuji za odpověď

@Natálie: Ahoj Natálie, v tomto případě záleží na konkrétních termínech.

Doporučuji ti porovnat tři věci:
1. Cenu letenek Praha – New York – Praha
2. Cenu letenek Praha – Chicago – Praha. V obou případech bude asi nejlepší si půjčit auto.
3. Cenu letenek Praha – Chicago, New York – Praha (a opačně). Nejlevnější jednosměrnou letenku z Chicaga do New Yorku koupíte na Southwest.com za 96 dolarů, v ceně jsou dvě odbavená zavazadla na osobu.

Každá jednotlivá možnost může být nejlevnější. :-)

@Natálie:
V tom případě bych koukal i na ceny letenek Chicago NY, na ceny autopůjčoven, vlaků (ale ty jsou dražší) nebo busů.
Také je možnost koupit letenku Praha – Chicago – NY – Praha. Případně Praha – Chicago/NY, pak se nějak přepravit do NY/Chicaga a odtud zase do Prahy.

Dobrý den, chceme jet s přítelem v červenci do Chicaga ke známé přibližně na 3-4 týdny. Chtěli bychom se ale kouknou i do New Yorku. Proto se ptám. Je lepší koupit zpáteční letenku do New Yorku a pak se nějak přepravit z NY do Chicaga a zpět nebo zpáteční do Chicaga a nějak se dostat do NEW YORKU. Co jsem tak koukala tak zpáteční do NY teď stojí okolo 12 tisíc a do Chicaga asi 14,5 tak jestli by to lépe nevyšlo do NY. Děkuju za jakoukoliv radu :)

@Lenka Koubková:
Ahoj Lenko,
1. Letenka do Chicaga za 12 000 Kč je solidní cena. Já bych raději teď koupil s vědomím, že může zlevnit třeba na 11 000 Kč, než riskovat, že zdraží třeba na 15 000 Kč. Spíš bych čekal, že bude dražší než levnější.
2. Kdy se ceny zvýší. Odhaduje se to těžko, ale zvýší se fakticky v okamžiku, kdy v letadle bude míň volných míst, než by mělo být dle průměru. Tj. pokud se letenky na danou linku v daný den budou prodávat velmi dobře, letenky zdraží. Pokud bude moc volných sedaček v letadle, letenky mohou zlevnit. (Ta problematika je dost komplikovaná, tohle je takové zjednodušení.)
3. Další letenky na poslední chvíli koupíte bez problémů. S největší pravděpodobností však budou dražší.
4. Pokud jde o děti starší 2 let, tak cenu letenek moc nestáhnete. Před časem jsem to řešil –
jednomu známému prodejci jsem pomáhal se správou letenkového systému. Sleva na dětské letenky už prakticky neexistuje, nebo je minimální. Často se paradoxně vyplatí koupit letenky pro dospělého.
5. Odkud letět přímo do Chicaga – na to je nejlepší stránka letiště na Wikipedii. Ale na anglické Wikipedii, ne na české. Austrian létají z Vídně, Lufthansa z Frankfurtu a Mnichova, LOT z Krakova a Varšavy… plus americké aerolinky do Německa.

Snad ti to pomohlo. :-)

@Lenka Koubková:
Slevy záleží na obchodním oddělení aerolinek, případně zprostředkovatelů. Nedá se říct, kdy půjde cena nahoru nebo dolů. Doporučuji sledovat různé letenkové weby a FB.
Letenky pro děti nejsou o moc levnější, protože stejně zabírají sedadlo a dostanou jídlo, jako ostatní.

U těch dětí pozor. Nejen, že se může stát, že letenky už nebudou, ale také už nemusí být poblíž těch vašich a děti by seděli někde jinde. Asi by se dalo domluvit s lidmi vedle, aby si to vyměnili, ale nespoléhal bych na to.

Přímo se dá letět třeba z Frankfurtu (od 19.000,-), Mnichova (24+) nebo Varšavy (22+). Chce to zadávat různá letiště v rozumném dosahu.

L

Dobrý den, chtěli bychom v půlce srpna letět do Chicaga a cca za 3 týdny zpět, teď se letenky pohybují kolem 12tisíc, je ještě možné že to bude levnější? A dá se odhadnout, kdy se ceny zvýší? Nevíme jestli nás poletí 4 nebo 6, kdybychom zakoupili 4 letenky nyní, jaká je šance, že cca 2 měsíce před odletem dokoupíme zbylé 2 (jedná se o děti, takže by jsme potřebovali letět společně). A pak jsem se chtěla zeptat dá se stáhnout cena dětské letenky, když jsem to zkoušela nakalkulovat na Letušce apod. tak mi to vycházelo jen o např.200kč levněji?? a ještě jak zjistím odkud se dá letět do Chicaga přímo?
děkuji za odpovědi a snad jsem vás nezahltila :))

@Gabi Hiklová: Delta zjevně zlevnila několik (desítek/stovek) letenek na některé termíny. Dělá to vcelku pravidelně napříč rokem… když není akce a/nebo když jsou levné letenky na určité termíny vyprodané, tak pak stojí raketu. :-)

G

Ano, letíme s Deltou. Právě, že mě ani nenapadlo se dívat na přímé lety, protože ty byly po celou dobu co jsem to sledovala celkem o dost dražší, proto mě to teď tak překvapilo, že nás ta zpáteční bez přestupu vyšla na 10500. Ještě teď jsou tam ty přímé lety zpáteční za cca 11000 což mi pořád na přímý let přijde výborná cena. Každopádně stejný let přes pelikána byl za 20000.

@Gabi Hiklová:
To je ta sezónní Delta? Přímé lety jsou drahé, levněji vyjdou právě ty s přestupy.

G

Já právě byla nadšená hlavně, že je to přímý let. Je fakt, že jsem zvědavá jestli se to ještě nějak pohne. Je to půl roku, tak uvidíme.

@Gabi Hiklová: To je dobrá cena. Byť je pravda, že ceny letenek z Prahy do New Yorku poslední dobou spadly. Letenky od Singapore Airlines s přestupem ve Frankfurtu se prodávají za cca 9700 Kč.

@Gabi Hiklová:
Srpen je letní sezóna a mě těch 10.500,- přijde v pohodě. Je možné, že se objeví akce za méně, ale moc bych na to nespoléhal. Ale do srpna je ještě času dost. U letenek je to vždy loterie.

G

Zdravím, nevím jestli je to dobrý tip, ale podařilo si mi včera koupit letenky za 10500 na přímý let v srpnu do New Yorku z Prahy. Ještě pořád na letušce.cz jsou ty přímé lety za cca 11000 zpáteční. Jinak na pelikanovi je cena dvojnásobná.

@Karolína:
Máš pevná data nebo je to jedno? Letenky v týdnu jsou někdy levnější než ty o víkendu (pá-ne).
Případně, pokud to plán dovoluje, zkus Seattle. Když bude cena znatelně nižší, tak bys pak mohla do Vancouveru vyrazit autem, busem nebo vlakem.

Pelikan.cz
PRG – FRA – YVR – 32.000,- (přes Montreal YUL 25.000,-)
MUC – ZRH – YVR – 26.000,- (přes Montreal YUL 24.500,-)

PRG – FRA – SEA – 23.000,-
MUC – FRA – SEA – 22.000,-

@Karolína: Ahoj Karolíno,
já pro vyhledávání letenek používám https://matrix.itasoftware.com/ – je to vyloženě vyhledávač, ne prodejní server.

Aktuálně nejlevnější letenka tam je z Mnichova s návratem do Vídně za 23-25 000 Kč. Letenka s odletem a návratem do Prahy je za cca 24 000 Kč.

Začátek léta je hlavní sezóna, letenky jsou drahé. Těžko se to odhaduje a je možné, že se objeví nějaká akce. Zároveň je ale možné, že ceny ještě porostou.

Prosím o radu ohledně letu do kanadského Vancouveru. Hledám letenku na konec června s návratem koncem července, potřebuji jeden přestup v Evropě (nejsem zkušený cestovatel). Ceny letenek výrazně stoupají, mám ještě čekat, je šance na nějakou akci? Jaké vyhledávače jsou nejsolidnější – našla jsem nižší cenu na Budget air, ale mají špatné recenze.
Díky.

@Petronellka: Ahoj Petronellko, přes Montreal jsem neletěl, ale pokud ti aerolinky prodaly let s přestupem 70 minut, mělo by to jít stihnout. Pokud bude mít první let zpoždění, takže nestihneš ten navazující, přebukují tě na jiný let.

Ahoj, plánujeme v září cestu do New Yorku. Let s přestupem v Montrealu. Je tam 1:10 na přestup. Máte s tím zkušenosti, dalo by se to stihnout? Díky za odpověď.

@Richard:
Koukej kde se dá.

Třeba na předchozí stránce tohoto článku se Florida docela řešila. Dá se sehnat i kolem 9.000,-, ale musíš mít kliku na dobrou akci. Sleduj FB stránky s letenkami, Pelikána a další. Hledej lety z Prahy, Berlína, Vídně… záleží, kam to máš blízko.

Dobrý den ,prosím o radu ,chystáme se koncem března na 10 dní do Miami,jak sehnat letenky za přijatelnou cenu,kdy je nejlepší je koupit? Díky Richard

Pokud cestujete nalehko, tak vás třeba zaujmou “hladolety” s Norwegian bez občerstvení a velkého kufru. https://www.jaknaletenky.cz/usa-z-prahy-7135kc.html

Kdyby někdo plánoval SF na duben/květen 2018 a nevadilo mu letět z Barcelony.
https://www.facebook.com/jaknaletenkycz/photos/a.10150245968754643.340842.283801909642/10155924595124643/?type=3&theater

@Franta: Po celou dobu i s presednuti v Amsterdamu je to s KLM jak tam i zpět.

@David:
Letíš opravdu s KLM nebo je to “jen” letenka od KLM a operuje to Delta? Online odbavení by ale mělo být možné, jak u toho, od koho je letenka, tak u toho, s kým letíš.
To rezervační číslo je platné pro celou letenku, tam i zpět.

Zdravím , tak mám zakoupené letenky do LA od letušky.cz a jsou samozřejme zpátečný. Zakoupil jsem si i místenky, letecká společnosti je stejna jako když letím tam KLM. V emalilu mám letenku na jednom papíře cestu tam i zpět. Až poletím zpátky tak budu dělat check in znovu u té samé letecké společnosti a budu tam dávat to same stejné rezervační číslo jako jsem daval když jsem ho dělal na ceste tam ??

@Mesi: Super. Ani jedno jsem neznala. Moc díky za tipy! Budu sledovat a ještě chvíli počkáme…

@Tatiana: Je to jeste daleko, jak pise Franta, je to vzdy loterie, ale ja bych ocekaval nizsi cenu opet na jare, cca pul roku predem byvaji casto akce. Na NY je pravdepodobnost akce docela velka. Zkus aplikaci “dovolevna” nebo stranku theflightdeal.com a vyber lety z Evropy.

Chci se zeptat kdyz mi dnes zamítli vízum, zda me pustí na estu kterou mam z května.

@Franta:
Franto, moc děkuji za odpověď a info. Na lety mimo ČR jsem se taky dívala, ceny jsou mnohdy lepší, ale chceme letět z Prahy. To se pak hold budeme muset smířit s určitým cenovým omezením :)

A moc děkuji za upozornění ohledně levných letenek! Podmínky určitě pročteme. Máme v plánu si zařídit pro jistotu i pojištění…

Ještě jednou díky moc. Hezký den.

@Mesi: To je pravda, cena spatna není, jen me trosku vyplasilo, jak rychle cena roste a štve mě, že jsme nekoupili hned :)

Kazdopadne dekuji za radu.

@Tatiana:
U letenek je to loterie. Někdy je lepší koupit hned, jindy se vyplatí čekat. Vánoce vliv mají, ale jen na vánoční termíny.
Já letenky na listopad koupil už na konci března. PRG-SFO za 10.400,- se prostě musí koupit. Pokud někde bude přímý let z Prahy za 9.000,- a méně, tak bych to asi koupil hned.

Na NY bývají akce poměrně často, je výhoda, že tam jsou 3 velká letiště. Nedávno jsem ho (Newark) viděl za 6.100,- z Berlína, ale jen vybrané prosincové termíny nebo z Kodaně za 5.700,-, termíny leden – březen. Kodaň je trochu z ruky, ale Berlín je celkem blízko. Asi před měsícem jsem viděl přímý let Praha – JFK za 8.700,-, říjen 2018. Chce to sledovat kde se dá, weby, FB.

Hodně těch levných letenek je navíc nevratných a nepřenosných, takže v případě změny plánu jste nahraní. Proto je dobré dobře pročíst podmínky.

@Tatiana: Na zari pristiho roku je celkem v pohode s letenkami cas cca do brezna – priblizne pul roku pred cestou se da ocekavat nejaka akce. Ale ta soucasna cena neni spatna.

Zdravím všechny,

prosím o radu – chystáme se koupit letenky do NY na září 2018. Uprednostnujeme primy let.

Cca před měsícem byly k sehnání za +/- 9000. Dnes už jsou ceny vyšší – stojí přes 10000,- . Cena je to stále dobrá, ale i přesto – da se rici, kdy je nejlepsi letenky koupit? Máme ještě čekat?
Mají např vliv na nákup letenek Vánoce? :)) (kamarád navrhuje koupit je co nejdřív – max v prosinci, já bych pockala na leden/unor) Dá se vůbec říct, kdy je nejlepší doba, nebo je to o náhodě?

Moc děkuji za radu.
Hezký

@David: Za místa nemusíš platit, to je jen způsob, jak z tebe aerolinky dostanou další peníze. Když počkáš až na check-in a hezky poprosíš, budeš si moct vybrat místa tam. :-)

Výhoda je, že ušetříš. Nevýhoda je, že nejlepší místa už budou rozebraný.

@David:
Už je máš vybrané a zaplacené. Když jsem si vybíral místa, tak jsem je vždy dostal. Můžeš se jen maximálně zeptat a ujistit se, že je to tak.

@Franta:
Takže koupím letenku třeba i s těma místama a potom na Check in už nemusím vybírat žádna místa ?

@David:
Check-in (online nebo na přepážce) udělat musíš, aby se vědělo, že poletíš. To vybrané místo je něco jako místenka. Prostě jen předem víš, kde budeš sedět

Zdravím , potřeboval bych poradit jak je to konkrétně s letenku?? Koukal jsem na letenku Praha-Los Angeles na Letuška.cz tam mi to nabízí zakoupení místa , kdyz si mista výběru a pochopitelně za ne zaplatím musím potom delat Check in ?? Nejak se v tom nevyznám
Děkuji za odpověď

@Denisa:
Buď si při odbavení u přepážky požádáte o místa vedle sebe nebo si je sami vyberete při online check-inu.

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat, chceme s přítelem letět na Floridu, ale každý se vracíme v jiném termínu, a tak si nemůžeme koupit letenku společně, pokud ale koupíme letenky zvlášt nejspíš asi nebudeme v letadle sedět vedle sebe že? Jak se pak v letadle řeší místa? Děkuji.

@Nikola: Skvěle to dopadlo. Amsterdam je OK a 3 hodiny na přestup ideální. Člověk se protáhne, posvačí a třeba dá sprchu v salónku.

@Franta:
Super, díky za info a pomoc :)
Letenky jsme včera koupili, nakonec to vyšlo se vším všudy na 12 000,- s přímým letem na JFK :)
A nazpátek máme 3 hodiny na přestup v AMS, takže si dáme něco málo k jídlu a pití v salónku a poletíme domů.

@Nikola:
Pro mě je KLM jedna z nej leteckých společností. AMS je přehledné letiště, na přestup tam by mělo stačit 1,5h. My to posledně kvůli zpoždění dali za 50min, ale bylo to zrychleným přesunem.

@Petr Novák:
Ahoj, děkuji za odpověď.
Našla jsem teda za 11 767,- tam i zpět přes Amsterdam, takže je myslím rozhodnuto :)

A lety jsou s KLM, je to v pohodě?

@Lukáš:
Tajné to není :) ale asi ti to moc nepomůže, je to přes známou, která pracuje v ESO Travel.

Doba přestupů nepřesáhne 2 hodiny, což si myslím je ok :)

@Nikola: Ahoj Nikolo, záleží na konkrétních termínech. Delta/Air France/KLM/ČSA aktuálně nabízejí na některé termíny ještě levnější letenky za 11 441 Kč. To se vyplatí hned koupit.

Některé z nich jsou směrem tam s přímým letem do New Yorku, na cestě zpět je vždy mezipřistání v Paříži.

Podle mezipřistání ve Vídni a ve Frankfurtu soudím, že jde o United Airlines. Já bych na tvém místě dal raději přednost Deltě.

@Nikola:
Mě to přijde jako dobrá cena. Ale třeba Pelikan.cz to má od 11.650,-
Dával jsem 1.9.-29.9.2018, tam přes AMS, zpět přes CDG.

@Nikola:
Ahoj Nikol,
mohu se zeptat kde? Jestli to není tajné.
Mě se ta cena zdá jako lepší než běžná.

My měli loni za 17 500,-kč
PRG-JFK
SFO-CDG-PRG

…líbilo se mi na tom hlavně, že ten spoj do USA byl přímý z Prahy za 9 hodin tam…a zpět přestup v Paříži jen necelé 2 hodiny, takže celková doba asi nejnižší možná.

Já bych tu tvojí nabídku vzal…o moc níž už to sehnat jít nemůže.

Ahoj,
v září 2018 se chystáme do USA. Dostali jsme teď nabídku na letenky za 13 500,-
PRG – FRA – JFK
LAX – VIE – PRG
Je to dobrá cena nebo je lepší si ještě počkat?

!!!POZOR!!!
Kdo poletíte z Prahy v pondělí tak pozor!

Kalifornie 2018 z Prahy s Norvegian za cca 9.100-9.700,-. Levnější varianta platí pro nákup na http://www.norwegian.no (norsky a norské koruny), dražší je z norwegian.com (anglicky a eura)

LA – březen + duben
Oakland – duben

Jde o low cost lety – tzv. “hladolety” bez jídla a bez kufru, pouze s příručním zavazadlem. Pouze pro vybrané termíny, počet letenek je omezen.

Od 4. května 2018 bude mít ČR nové přímé spojení s USA – každý den bude létat nová linka Praha – Philadelphia společnosti American Airlines.

Miami z Drážďan s Eurowings za cca 7.000,- pouze vybraná data září ´17 až březen ´18. Detailní podmínky jsem nezkoumal.

stáňa, co ty na to? Třeba se něco takového objeví i na červen.

@Jakub:
Aha.
Ještě jsem koukal na Expedia.com a tam je to s Air France za 399,-USD. Já mám letenky odtud, poplatek mi účtovali 14,-USD, celkem za obě letenky.
406 x 23,- = 9.338.-

@Franta: To jsem zadával a ta cena mi tam vyskočila taky. Ale v momentě, kdy přejdu k rezervaci v termínu 7.11. – 5.2. tak se mi zobrazí cena 10 675 Kč. Zřejmě tam budou nějaké další poplatky spjaté s tou cestou. Tax a tak. Každopádně je to dobrá cena podle toho co píšete, takže Vám děkuji moc za odpověď :)

@Jakub: Cena není špatná, ale jsou i lepší nabídky. Pokud bydlíš v severních Čechách, nemáš to do Berlína daleko a jsi nějak vázaný na termín, asi bych to na tvém místě vzal. Nicméně je pravda, co píše Franta – nedáno byly k dispozici letenky z Berlína do Miami za nějakých 8 890 Kč.

@Jakub:
Ono to není zase za tak dlouho, Já koupi letenky na listopad v březnu. Jde o to jakou máš představu o ceně a jakou máš vůli čekat na tu správnou cenu. Praha – SF za 10.400,-, tomu se nedalo odolat.
Z Berlína bývá Miami i pod 9.000,-. Viz můj příspěvek výše. Třeba Pelikán akční letenky s Iberii ve tvém termínu od 8.390,-.
To vypadá na ESTA a plných 90 dní.

Chci se zeptat letenka z Berlína do Miami za 10 913 Kč od 7. 11. 2017 do 5. 2. 2018 (návrat). Je to dobrá cena? Nebo dokážu sehnat ještě levněji když je to za tak dlouhou dobu?

@Adéla: Ahoj Adélo,

u zrušeného letu nemá prodejce vliv na nárok na odškodnění. Rozdíl může nastat v případě, kdy dojde ke změně např. času doletu. Pro někoho může být příjemnější, že s ním v takovém případě komunikuje český prodejce v češtině než letecká společnost třeba v angličtině.

Ahoj všichni,

Chceme s přítelem kupovat letenky na první tyden v září a zůstat v USA cca 2-3týdny. Našla jsem letenky, které nám vyhovují (z berlína, s jedním přestupem a s dostatkem času na jeden přestup) a to na stránkách united airlines. Je lepší koupit letenku přímo na stránkach dopravce nebo přes nějaký portál-studentagency/pelikán? Nejde mi ani tak o ušetřeni pár stovek, spíš kdyby nám uletěl navazující spoj nebo kdyby byl dlouhé zpoždění abysme měli nárok na “odškodnění” nebo celkově nějaký problém, tak jestli je lepší mít tu letenku od dopravce nebo zprostředkovaně…

Předem mockrát děkuju za odpověď :-)

Miami z Berlína za od cca 8.000,- Vybrané termíny listopad 2017 – květen 2018. Letuska.cz, Pelikan.cz možná i jinde

@Mary: Za ty peníze doporučuji koupit letenky hned a ušetřit si starosti. Letěl jsem s Air France i s KLM – oboje neurazí, ale ani nenadchne. Jídlo v mém případě průměrné, ale to se liší let od letu.

Jo a ještě jedna důležitá věc: na konci roku se obvykle mění letové plány a může se stát, že navazující lety už nelze použít, protože by jste nestihla přestup. My kupovali letenky přes Student agency a sami nám zavolali a vyřídili přebukování. Bylo zdarma a dost jsme si polepšili :-) Původně jsme se měli vrace přes Řím s Allitalian což je o 2,5 hodiny více času v letadle a KLM je podle mě o třídu lepší společnost. Oni spolupracují v rámci Skyteamu a pokud se Vaše letenka nedá realizovat řeší to nejen v rámci příslušné aerolinky, ale v rámci celého Skyteamu. nicméně před přebukováním se mě zaptali a já to odsouhlasil. Co by se stalo kdybych mě třeba hodily na Aeroflot a já řekl že nesouhlasím to nevím :-)

@Mary:
Březen by mohl být i levněji, času máš dost, tak klidně ještě počkej. Něco o cenách (tipy kam koukat a tak) najdeš i v příspěvcích pro Stáňu výše. Někdy bývá i rozdíl, jestli letíš v týdnu nebo o víkendové dny. Také koukejte na dobu přestupu, osobně za ideální považuji 2h. Ještě jsem kouknul na Pelikána a mají tam akorát akci na březen – Miami 8.600,-, ale je to z Berlína.
Za KLM “dám ruku do ohně” a nejen proto, že se mi líbí modrá. Osobně vyzkoušené několikrát a vždy naprostá spokojenost. S Air France mě zkušenost teprve čeká (listopad do SFO), s francouzskou oblibou ve stávkách u mě mají nízkou preferenci, ale kvůli ceně jsem podlehl a zkusím je. Cesta zpět je už KLM. :-) AF znám jen z bývalé práce na letišti a měli dobrý palubní servis a kuchyni. Ale v té době u ČSA používali ještě i TU-134 + 154 a IL-62.
Jídlo je u zámořských letů v ceně, na delších letech (do USA) bývá jídlo, na kratších (přestup z/do Prahy) svačina. My letíme z Prahy do Paříže s ČSA a to je hladolet, jídlo a pití jen k prodeji. Při výběru by to mělo být napsané v popisu letu. Přesné informace pak najdeš na stránce letecké společnosti, po zadání č. rezervace.
V ceně (economy class) bývá jedno palubní a jedno odbavené zavazadlo. Rozměry a váhy obou najdeš zase na stránce letecké společnosti. KLM a AF jsou kámoši, takže to mají stejné. Ostatně jako většina společností.
Kvůli kufru tě nikdo neosočí. Klidně to udělej, jak uznáš za vhodné. Co si vše potřebné dát do příručního, to do velkého a na palubu jít jen “za dámu” s kabelkou. ;-) Pak nebudeš muset kufr kupovat a budeš mít kam dát to “hodně oblečení”. Případně si můžete dát věci do jednoho kufru společně. Ohledně nákupů také koukni sem.

Právě jsem absolvoval cestu do Californie s Air France a zpět s KLM.

Air France:
slušný interiér, velmi slušný personál a naprosto výborné až labužnicky hodnotné jídlo automaticky v ceně – za letu nápoje formou samoobsluhy rovněž zdarma – naprostá spokojenost

KLM:
perfektní interiér, velice pohodlné sedačky a spousta místa v “ekonomy class”, jídlo už horší, ale v ceně, personál rovněž moc fajn

(v obou případech pár let starý Boeing 777 – přelet do CDG a z AMS nemá cenu řešit, je to vlastně jen takový skok, ale jen na okraj KLM používají na lety téměř výhradně Embraer 190 – sedačky jsou vněm 2-2 a má výborné letové vlastnosti a není divu, že je to základ pro množství soukromých jetů)
Letenky osobně doporučuji koupit hned. Já je kupoval 8 měsíců předem a ušetřil jsem cca 5000 Kč na letence.
Když budete mít nabídku na vážkách tak můžete vzít v potaz, že AMS je menší letiště, ale budou Vás tam možná zdržovat předimigračním pohovorem. To na CDG není.
U obou společností je limit 1 odbavené zavazadlo na cestujícího á 23kg. Převádět kg mezi zavazadli jako u charterů nelze. Palubní má limit 8 kg, ale nikdo to nekontroloval.
Na PRG mi doporučili příště na lety operované Air France nekupovat letenky přes Deltu. Mají prý často problém s jejich odbavením a my jsme museli čekat na založení nových letenek, protože se jim to prostě vůbec nepodařilo odbavit.
My jsme letěli s poloprázdnými kufry a nakoupené obleční na cestu zpět jsme poskládali do fufrů s použitím typů na extrémní balení z youtube.

Ahoj, v breznu planujeme letet do Miami, asi jen na 10-12 dnu. Chci se zeptat, nasla jsem ted letenky za zhruba 11,5-12 tis. z Prahy, vetsinou pres Air France nebo KLM. 1-2 prestupy, doba letu do 15 hod. Nemam moc velke zkusenosti, takze moje dotazy zni jak je to prave se jmenovanymi aerolinkami – leteli jste s nimi do USA? Jake zavazadlo maji v cene, jidlo je automaticke? A dalsi dulezity dotaz – vyplati se s koupi letenek cekat vazne az ty 3 mesice pred odletem? Je pravdepodobne ze se cena jeste snizi? Je to zase nevyhoda kvuli ubytovani, to bych chtela mit rezervovane uz vice dopredu. A posledni takovy zvlastni dotaz :D chtela bych si tam nakoupit hodne obleceni, je lepsi letet tam jen s prirucakem a zpet dokoupit kufr, nebo mam letet s poloprazdnym kufrem? Aby me na letisti neosocili ze tam mam treba nevyuzity prostor :D

@stáňa: Pokud je Berlín OK, tak se akční letenky do Miami dají sehnat za zhruba 8 800 Kč+.

@Franta: Tak dík

@stáňa:

Tak Pelikan.cz už má nabídku do půlky července (zadal jsem Miami 22.6. – 8.7.) 14.200,- z Berlína, 14.800,- z Prahy a více.
Expedia je zatím do půlky července (Miami 25.5. – 10.6.) 562,- USD.
Můžete začít sledovat. Jak píše Petr dobrá cena je kolem těch 12.000,-. Ale v akci to může být i méně. Chce to hlídat. A zbytečně nečekat na co nejnižší cenu, nemusí přijít.
Dcera známé hledala “vánoční” termín do SF, cca od půlka prosince do půlky ledna. Asi týden před tou mojí akci byla podobná, co by vyhovovala jí, ale nějak to promarnila, takže teď má nejlepší letět z Berlína o cca 2.000,- dráže než mohla letět z Prahy.

Zkuste i Kiwi.com, ale tam je to zatím do února.

@Franta: už jsem koukala je mi asi jedno odkud jsem zvyklá lítat jak přes Berlín tak i přes Mnichov ,Drážďany i Vídeň je taky celkem kousek ,takže radíš koukat a jak to bude okolo 10000,-kč koupit?

@Petr Novák: plánujeme konec června a tak na 14-16 dní

@stáňa:
Na FB je spousta stránek, co ukazuje akční ceny, některé mají i “hlídacího psa” na konkrétní destinace. Pelikan.cz také mívá zajímavé akční letenky.
Pokud nejsi pevně vázaná na Prahu, tak koukej i na odlety v “blízkém okolí”, jako Berlín, Drážďany, Krakov, Vídeň, Mnichov… Někdy je rozdíl v ceně takový, že se vyplatí si dojet trochu dál. Berlín je v tomhle s cenami docela fajn (Miami i pod 10.000,-, záleží na termínu, na září je teď za 9.000,-), dobré ceny jsou i s Düsseldorfu, ale to je přes celé Německo.

Asi dva měsíce zpět bylo SF z Barcelony (nebo Madridu, už nevím) za cca 5.000,-, ale jen několik termínu. Takže ten, kdo to má časově volnější a klidně si udělá krátký výlet před hlavní cestou, si může létat relativně levně. V červnu Dublin – SFO – Berlin za 3.200,-. Chce to koukat, mít čas a dá se cestovat opravdu levně.

Já koupil Praha – SF na konci března za 403,-USD, je to možná hodně brzy, ale co to sleduji, tak zatím nic lepšího nebylo a asi ani nebude.

@stáňa: Ahoj, zhruba 6-9 měsíců před odletem bych si začal hlídat akce. Letenku bych pak nekoupil méně než 2-3 měsíce před odletem. Nenapsala jsi, kdy plánujete letět, ale z Prahy na Floridu je skvělá cena zhruba pod 12 000 Kč.

Ještě jsem se chtěla zeptat jak dopředu je dobře hlídat ceny letenky když plánujeme příští rok Praha-Florida? dík Stáňa

@Aneta: Tomu se říká ancillary services, prodejci letenek a aerolinky si tak zvyšují zisk ze zákazníka. Občas se stává, že prodávají za peníze sedadlo, které lze jinde získat zdarma.
Jistotu budeš mít víceméně až v okamžiku, kdy budeš mít vystavený boarding pass. Do té doby to je tak na 99 %, že ti místo zůstane.

@Aneta:
Aha, co jsem koukal já na svůj let, tak tam jsou ceny podle “kvality” místa od 530,- do 1850,-, respektive 23-75,-USD za sedadlo.

@Franta:
Ono je to vsechno dosti zvláštní :-D. Když jsem platila letenky, tak jsem si mohla priplatit asi 800,- a vybrat sedadla, ale to jsem neudelala. Pak jsem sla na stranky Airfrance a zadala rezervacni kod, abych doplnila nejake udaje a mela jsem tam moznost vybrat sedadla zadarmo :-).

@Aneta:
Na webu se za výběr sedadel platí, takže bys je měla dostat, tak jak jsi je vybrala.

Zdravím všechny,
ráda bych se zeptala, jak to chodí při rezevaci sedadel. Poletím z JFK do Prahy s Airfrance a na jejich webu jsem si zarezervovala sedadla. Zůstaneme mi rezervace i bez online check inu a nebo mi je může ten, kdo přijde dřív zabrat (i přesto, že je mám zarezervované)?
A.

@Vladka:
Tak já se také přidám. Jak píší kluci, cena je to pěkná. Z Berlína jsou teď na Pelikan.cz +/- za 10.000,-, ale mimo daný termín.
My máme na listopad do SF za 10.500,-, předpoklad byl, že budeme rádi za 15.000,-. Ale byla to náhoda, uvažovali jsme o Berlínu za cca 11.500,- + cesta tam, ale najednou se objevili levné z Prahy, přemýšlel jsem, jestli čekat nebo ne. Nakonec jsem je koupil a za 2h už žádné letenky nebyly. Od té doby je vše o dost dražší. Může se stát, že se něco levného objeví, ale nemá smysl čekat na super cenu, která nemusí přijít a ta dobrá mezitím zmizí.
Nevím, jaký přesně máte program, ale zkus kouknout i po letenkách do San Diega (2h autem od LA), případně SF (6h).

@Vladka: Celkem jdou??? Okamzite koupit! Z Prahy na 99 % uz levnejsi nebudou.

@Vladka: Ahoj Vlaďko,

13 000 Kč za Praha – Los Angeles a zpět je dobrá cena. Z Prahy o moc levnější nebude, spíš bude zdražovat. Já bych koupil a měl klid. :-)

Ahoj!
Okolo 16.9. chceme letet z Prahy (nejlepe) do LA a 8.10. zpet. Kdy tak zhruba mame koupit letenky? Ceny nyni celkem jdou (okolo 13 000) – bude se to zas zvedat, nebo mame pockat s nakupem na ty povestne 2-3 mesice predem? :)
diky moc za tipy!
Vladka

@Eva: Zdravím Evo, přes Pelikána jsem letenky kupovat několikrát. Jde o zavedenou agenturu.

Kdysi jsem s nimi řešil problém, kdy nám letecká společnost zrušila let. To se občas stává a do jisté míry se na tom pozná, jak kvalitní agentura je. Obratem mi vystavili nové letenky na náhradní let.

Takže z pohledu zákazníka mám zkušenosti celkem pozitivní. :-)

Dobrý den, má někdo zkušenosti s kupovanim letenek pres pelikan.cz?

@Roman: Ahoj Romane,
já bych si určitě rezervaci nekupoval a řešil to buď výběrem místa při odbavení přes internet, nebo až na letišti.

Pravděpodobnost, že v celém letadle nebudou dvě místa vedle sebe, je poměrně nízká.

Mně se to již jednou stalo, vyřešil jsem to jednoduše. Stačilo poprosit vedle sedícího člověka, jestli by se nepřesadil, že bychom chtěli sedět pohromadě. Když by navíc řekl, že ne, můžeš poprosit další tři sousedy. :-)

Dobrý den Petře, zakoupili jsme letenky na září z Prahy do Chicaga a zpět s přestupem v Londýně. Letíme s British Airways tři lety a ten čtvrtý z Londýna do Chicaga jim operuje American Airlines.
Chceme s přítelkyní sedět vedle sebe (alespoň Londýn-Chicago-Londýn) ale nevím jestli mám už teď kupovat drahou rezervaci za 1600/osoba za jeden let nebo vyčkat na online odbavení přes internet před odletem. Obávám se aby tam pak vůbec byla nějaká volná sedadla vedle sebe. Máte s tímto nějaké zkušenosti? Případně jestli kdyby jsme to nechali úplně až na odbavení na letišti, jestli jsou ochotní dávat na takovýchto letech místa vedle sebe. Děkuji za odpověď.

@Dena: Ahoj Deno,

podívej se na Norwegian.com a WOWAir.com. Jsou to nízkonákladovky, takže mají levné jednosměrné letenky. Třeba:
– Norwegian na 15./22./29. 5. Boston – Berlín za 5 800 Kč včetně zavazadla.
– Norwegian na 15. 5. má Oakland – Berlín za 7 473 Kč
– WOW Air na 4. 6. nabízí Los Angeles – Dusseldorf za 7 323 Kč
– Norwegian na 28. 5. nabízí Los Angeles – Praha za 8 414 Kč

A tak dále. Kupa letenek je s příletem do Berlína, kam jezdí autobusy Regiojet (dříve Student Agency), Flixbus nebo České dráhy.

Letenky jsou obvykle s jedním mezipřistáním.

@Dena:
Jednosměrné letenky bývají dražší než ty zpáteční. A z nějakého důvodu bývají letenky USA – Evropa dražší než ty Evropa – USA.
Zkus třeba Expedia.com, tam je letenka PHX – PRG na 27.5. za 970,5 USD, 2 přestupu, cesta 20h 25m. Můžeš zadat i jiné cílové město, třeba bude cena nižší.
Podívej se i na kiwi.com, tam bude něco určitě i levnější, ale zase delší a asi i víc přestupů.

Ahoj, do USA (Arizona, Phoenix) jsem přiletěla před více než měsícem a původně jsem zde plánovala zůstat 3 týdny – měla jsem i zpáteční letenku. Nakonec jsem si pobyt prodloužila a zpáteční let jsem nechala propadnout (nebyla možnost přebookování). Jsem v USA na ESTU a mám povolení zde zůstat do poloviny června. Návrat zpět plánuji koncem května, ovšem když jsem se dívala na ceny letenek zpět do ČR, trochu mi vyrazily dech vysoké ceny:D Do USA jsem letěla s British airways a pokud bych si u nich koupila letenku zpět do ČR, vyšla by mě na 3050 dolarů. Letenku do USA (i zpáteční) jsem kupovala za 17 500 Kč. Chci se zeptat, zda nevíte, jak nejlépe a u jaké společnosti sehnat cenově dostupné letenky z USA do ČR? Koukala jsem také na http://www.momondo.cz, tam jsou ceny letenek okolo 16 000 Kč – 25 000 Kč, ovšem i s 3 přestupy a u třech nebo čtyřech společností. Děkuji moc za případné reakce:-)

@Veronika: Ahoj, samozřejmě můžete jet do města na rychlou prohlídku. Žádný zákaz není. Doporučuji si nechat rezervu na cestu zpět, ať na letiště nepřijedete na poslední chvíli. Budete muset opět projít bezpečnostní prohlídkou.

Ahoj, chci se zeptat, když poletíme do LA s přestupem v Londýně, kam přiletíme třeba v 6 ráno a odlet do USA bude třeba v 5 odpoledne, můžeme na těch pár hodin do města? Nebo se musí tvrdnout na letišti. Do GB zatím žádný zákaz ještě není, co vím. Díky.

@Standa: Ahoj Stando, nejvýhodnější bude koupit v rámci jedné rezervace Praha (Vídeň) – New York, New York – San Francisco a San Francisco – Praha (Vídeň). Jednosměrné letenky nedoporučuji, obvykle bývají prakticky stejně drahé, jako letenky zpáteční.

@Standa: omlouvám se místo Las Vegas jsem myslel San Francisco. :)

Ahojte,

chtěl bych se Vás zeptat, kolem 20.června chci letět z Prahy (Vídně) do New Yorku. Pak mě čeká skoro tříměsíční brigáda a následně letět +-16.září z New Yorku do LA (Las Vegas) a tam cestovat cca do 5.října. Proto bych chtěl poprosit, jestli máte někdo zkušenost jaké letenky pořídit, jestli zpáteční Praha-NY a zpáteční NY-LA (Las Vegas) nebo jednosměrná Praha-NY, jednosměrná NY-LA (Las Vegas) a jedmosměrná LA (Las Vegas) – Praha. Zkoumal jsem cenu, lépe asi vychází druhá varianta (odpadá jeden let). Jen jestli někdo prosím nemá nějaké doporučení, kde hledat ty nejvýhodnější. Hledal jsem klasicky přes Letušku, Pelikána a Studenta.

Díky za jakékoliv rady. :)

Kdyby se to někomu hodilo do plánů: Barcelona – Oakland za 5.990,-. Ale jen pár vybraných termínů.

Ted ma akci Condor do Seattlu v zari za 12000-13000 Kc ruzne terminy,tak vam to davam na vedomi,ja kupoval letenky do Seattlu za cca 13700 a o den pozdeji byla takovahle akce,takze jsem smulu

@Franta: Ještě tam bylo Los Angeles, na to jsem zapomněl. O Havaji za 13 000 Kč vím, super akce to byla.

@Petr Novák:
Jj, ale přeci jen, SF a LA jsou až na druhé straně. Na podzim jsem si nechal utéct Hawaii za necelých 13.000,-

@Franta: Poslední dobou bylo letenek z Dusseldorfu pod 10 000 Kč víc – New York, Miami a Chicago. :-)

San Francisko za 10.000,-Kč u Pelikana. https://www.pelikan.cz/akcni-letenka/G-5027 Akorát, že je to z Düsseldorfu.

Facepalm. Už nechápu ani psaný text.
No možná to bylo i proto, že to nezní logicky, tak jsem to pochopil po svém.
Ty vlastně chceš koupit zpáteční letenku “pro školu”, ale neletět na ní tam. Jen by ses na ní chtěla vrátit?

To je pak úplně zbytečné je kupovat obě zpáteční.

@Honza: Ahoj Honzo, je to tak, jak to říkáš. U letenek v nejnižších tarifech to platí prakticky vždycky. Pravidlo se nazývá no-show.

Ahoj, bohužel mám pocit, že tak jednoduché to nebude. Nejsem si úplně jistý, jestli je to tak u všech aerolinek, ale běžně při nenastoupení na let TAM ruší automaticky i let ZPĚT. To platí i při nenastoupení na některý úsek – prostě zbytek zruší. Tak jen pozor při plánování.

@Verča:
Amíkům to divné nebude, hlavní je mít letenku pryč z USA.
Jen nechápu, ten systém. Škola ti proplatí letenku jen tam? Takže kvůli ní, budeš kupovat draze dvě samostatné letenky? To bych je asi vyprudil. Koupil bych letenku podle potřeby a hezky 50/50. Jestli je to školní projekt, tak jim musí být jasné, že se musíš i vrátit

@Franta:

Hehe multicity je mi jasná, jenže já potřebuji dvě letenky :D jednu vykázat ve škole kvůli projektu- zpáteční a druhou,kterou se dostanu tam v dřívějším termínu :) Je to trochu složité, takže v podstatě budu kupovat 2 zpáteční letenky, na jednu přiletím a na druhou se vrátím. Tak snad toho nebude divné.

@Ruda: Souhlasím, 13 500 Kč je dobrá cena.

Tak zakoupeno do Seattlu na zari pres Condor za cca 13 500 za osobu,coz je podle me super cena

@Ruda: Asi bych to udělal stejně. Ještě upozorním na letenky Condoru do Vancouveru, tento týden byla akce na jaro za 10 540 Kč z Frankfurtu. Třeba se vám to hodí do plánu a akce se bude opakovat. :-)

No pro mne je priorita destinace seattle portland a denver,chceme projet horejsek letos. Jeste pockam tedy,jakmile budou letenky pod 15000 tak kupuju.Je teprve unor,tak snad nejaky.akce jeste budou

@Ruda: V tom případě OK. Pokud nepotřebujete letět přímo do Seattlu, doporučuji hlídat letenky ještě do Los Angeles a San Francisca. Bývají levnější.

Diky za reakce,ale bydlim cca hodku a pul od lipska,coz neni tak hrozne.Zari je jeste prece jen jeste daleko,tak pockam na nejake pripadne akce.Diky

@Ruda: Zdravím Rudo, 16 000 Kč za Seattle není tak výjimečná cena. Pokud to máš navíc daleko do Lipska, tak se to ani nevyplatí. Delta, KLM nebo Air France mívají akce, kdy jsou letenky ještě o pár tisíc levnější.

@Ruda:
16 000 se ti zdá v tomto případě jako dobrá cena? No možná, ale nic extra to není.
Jen teď během minuty jsem našel na https://letenky.dovolena.cz/ na září s American Airlines Frankfurt-Seattle za 15600,-kč

Zdravim vsechny cestovatele.Mate nekdo zkusenost s nizkonakladovkou do usa Eurowings?Nabizeji na zari za docela slusny penize seattle za necelejch 16000 z Lipska vcetne kufru.Diky za reakce

@Verča:
Jak píší kluci, přílet může být jinam než bude odlet, hlavní je že máš letenku pryč. Já přiletěl do San Franciska (přes Chicago) a odlétal z Detroitu.
A letenky kup najednou, jako multi city. Jednotlivě je to opravdu drahé.
Např. Expedia
Samostatně (to nejlevnější v dané datum)
Praha -> New York – 17.2. 8.320,- Norvegian
Miami – > Praha – 27.2. 11.440,- TAP Portugal
Multi city
Praha -> New York 17.2. + Miami – > Praha 27.2. – 12.532,- American Airlines + British Airways

@Verča: Ahoj Verčo, jak píše Lukáš. Ještě doplním, že nedoporučuji kupovat dvě jednosměrné letenky, obvykle jsou velmi drahé.

@Verča:
Ahoj Verčo, je to pochopitelné.
Pokud se chystáš jet na ESTU, tak zpáteční letenka je nutnost už předem.
Takže si normálně kup až budeš vědět datumy letenku třeba PRG-NY, MIA-PRG.
Není na tom nic divného, nikdo by se tě nikde neměl ptát na otázky typu: “Jak se hodláš přepravit po USA?” …a podobně.
Já to měl podobně, vnitrostátní letenku mezi pobřežími jsem si koupil až z mobilu na místě.

Ahoj všem,

Mám prosbu, v létě se chystám do USA někdy v polovině června, moje cílová destinace ještě není daná, ale nejspíše to bude TX nebo AZ, nicméně bych asi koupila letenku do NY a pak nějaký vnitrostátní let po USA do místa určení. Mám však ještě jeden problém, následně se potřebuji přemístit na FL kam si musím zakoupit zpáteční letenku z ČR . Můj dotaz zní jak moc bude velký problém když budu mít letenku do NY a vrátím se pak zpáteční letenkou z FL na kterou ale neodletím z ČR ? Snad je to pochopitelné :D
Děkuji za reakce.

Verča

Moc děkuji, kouknu na to ! Btw, toto je perfektní web !

@Kristýna: Ahoj Kristýno,

cena 13 000 Kč je slušná, pokud je místo odletu blízko vašeho bydliště. Neletí kamarádka z Düsseldorfu? Posledních pár týdnů z něj byly letenky do USA pod 9 000 Kč. Háčky to má dva: Omezený výběr termínů a vláčení se až do Německa.

Já bych na vašem místě letenky koupil za 13 000 Kč. Spíš bych čekal, že cena vzroste, než že výrazněji klesne.

Cesta autobusem bude levnější, ale méně pohodlná. Když chcete jen na den, letěl bych. Třeba Southwest nabízí zpáteční letenky z Fort Lauderdale u Miami do Washingtonu za 150 dolarů. V ceně jsou dvě zavazadla.

ahojte, sháníme letenky pro 4 v termínu cca 14.4.-7.5. (toto datum se chceme nejpozději vrátit), a to buď z Prahy/Vídně/Polska do Miami. Hledám na skyscanneru, kde se letenky den co den mění a spíš zdražují.. Myslíte, že máme koupit letenky teď nebo vyčkat na lepší cenu (ceny se pohybují okolo 13 tis.), když známá letí příští měsíc a sehnala letenky za 8.500,- Kč. Také se chci zeptat. Moc ráda bych se podívala do New Yorku nebo Washingtonu, je lepší letět letadlem nebo jet busem? Nechtěli bychom tam spát.., pže na Floridě máme zázemí a jen bychom si prošli památky.. Díky za reakce.

@Ruda: LOT Polish Airlines minulý týden nabízely letenky z Prahy do Los Angeles za cca 13 750 Kč, z Prahy do Los Angeles se dají sehnat letenky do 15 000 Kč, z Düsseldorfu dokonce pod 10 000 Kč. Problém jsou (ne)dostupné termíny, nicméně 16 740 Kč za Seattle mi přijde hodně. Já bych tuto letenku nekoupil.

@Ruda: Zari je jeste daleko, ocekaval bych podobnou cenu jeste jednou, mozna dvakrat behem roku. Pokud bude nizsi, tak ne o moc.

Ahoj, plánujeme v září s přítelkyní opět navštívit USA tentokrát chceme poznat yellowstone, olympic, atd.. Teď nabízí Condor Do Seattlu za 16740. Myslíte si, že máme ještě počkat na nějakou lepší nabídku nebo to raději koupit teď? Díky za reakce.

@Superja: Ahoj, Los Angeles z Prahy za 14 000 Kč je dobrá cena.

Polský LOT má nyní letenky z Prahy do Los Angeles za 13 500 Kč. Oficiálně jsou termíny až do konce roku 2017, ale teď jsem to kontroloval a místa jsou vyzobaná. Pár termínů zbývá třeba na říjen-prosinec.

Zkuste si v Los Angeles odbavit zavazadla tak, aby končila ve Vídni. Šance podle mne je.

@Superja:
To je super cena, sám hledám něco podobného, cíl také LV…prostě blízko Arizony :)

Zdravím, my jsme zakoupili z Prahy do LAX za 14000 a nějaké drobné s Austrianem. Termín 24.5.-9.6. Myslíte, že to je v pohodě? Mě se to zdálo jako dobré (byli jsme fixováni termínem +-3dny).
Je tam přestup akorát ve Vídni (paradoxně máme Vídeň asi o 100km blíž než Prahu, ale přímo z Vídně to vycházelo asi na 19 tisíc…tak se navíc proletíme Praha-Vídeň (prý) Fokkerem 100 a zpět Bombardierem Q400 – časy přestupů jsou rozumné…).
Nějaká šance, že nazpátek by nám vyložili zavazadla už ve Vídni asi moc nebude, co?

@Roman:
Dobrý den, Romane,
do New Yorku a Chicaga jsou letenky velmi levné – v podstatě nejlevnější z celých USA. Doporučuji odlet z Prahy, Berlína, případně Vídně. Zpáteční letenku do Chicaga/New Yorku seženete i za méně než 11 000 Kč včetně poplatků.

Doporučuji si nakombinovat letenky tak, abyste buď přilétal do Chicaga a odlétal z New Yorku, nebo naopak. Mezi Chicagem a New Yorkem levně letá Southwest. Nejlevnější jednosměrné letenky má za 66 dolarů, přičemž v ceně jsou dvě zavazadla. (Může být levnější letět Praha – New York (Chicago) – Praha a zvlášť si koupit zpáteční letenku od Southwestu New York – Chicago – New York.

Do Washingtonu doporučuji jet s autobusovým dopravcem Megabus z New Yorku, zpáteční jízdenka pro jednoho stojí 200 Kč+. (Osobně vyzkoušeno.)

Dobrý den, rádi bychom s přítelkyní v září do USA a chtěli bychom navštívit New York, Washington a Chicago, jak byste prosím doporučil kombinovat letenky od nás, případně z dalších okolních letišť. Děkuji za informace.

Dobrý večer, Petro,

jednosměrné letenky jsou dražší než ty zpáteční. Spíš bych doporučil koupit nějakou akční letenku do Los Angeles pro 3 osoby s tím, že 1 osoba poletí tam v lednu a další 2 koncem května. Termín letu zpět bude pro všechny osoby shodný (zkontrolujte si čísla letů a datumy).

Jednosměrná letenka z Los Angeles do Des Moines stojí na Southwest.com 124 dolarů a více, přičemž v ceně jsou dvě odbavená zavazadla.

Dobry večer,
potřebovala bych sehnat 1 letenku do USA – stát Iowa – Des Moines – odlet 5. nebo 6.ledna ( datum je pevné) – z Prahy, Vídně, Budapešti – jsem z Brna – tak něco v dojezdové vzdálenosti. Návrat zpět z LA – koncem června 2017. Jak je nejvýhodnější letenky nakombinovat, když do LA poletí další 2 osoby koncem května a zpět bychom chtěli být všichni 3 ve stejném letu? Zatím mám nabídku tam z Prahy s 2 přestupy (ve Frankfurtu nebo Berlíně) a potom v NY – Newark. Zpět z LA (přes Zürich nebo Düsseldorf) do Prahy – cena kolem 22,5t. Nevyplatí se koupit jednosměrnou letenku teď pouze do Des Moines a potom koupit nějakou akční v květnu pro 3 osoby do LA a zpět, s tím, že pro tu jednu osobu (co už v USA bude)by se cesta tam neproletěla a letěla by se jen zpět, aby bylo zaručeno, že budeme všichni 3 v jednom letu? Je to vůbec reálně proveditelné? Moc děkuji za jakoukoliv pomoc – i za tipy a názory, jak toto nejlépe zrealizovat…
Petra
petrocenta

Příspěvky: 67
Registrován: 20 čer 2013 09:38

@Franta: Díky

@Honza: Ahoj, případně můžeš hledat Multi-city letenku, kdy zadáš tři lety: Praha – New York, New York – Orlando a Orlando – Praha.

Doporučuji vyhledávač https://matrix.itasoftware.com/ , který zobrazí rozpis ceny letenky, fare basis a některé další vychytávky.

@Honza:
Některé letecké společnosti/vyhledavače tam mají možnost Multiple destinations/MultiCity

Třeba https://www.expedia.com/, http://www.klm.com

Ahoj, chtěl bych v únoru letět do Orlanda s mezipřistáním někde v Evropě a New Yorku, kde bych se asi 2 dny zdržel. Nevim jak to zadat, abych neměl navazující let v New Yorku hned.

@Franta: Děkuji moc, tak budeme doufat :-)

@Sarah:
Když nebude zpoždění z Prahy, tak by 1h mohla stačit. Ve Vídni kufry přehodí automaticky.

Zdravím,
měla bych menší dotaz. 18.prosince letíme no NY (EWR), letíme z Prahy s přestupem ve Vídni, kde je na přestup 1h. Nemám s přestupama žádné zkušenosti a mám strach, aby jsme to stihli a ještě mě zajímalo jak je to se zavazadly, ty si nějak přehodí oni a přesouváme se pouze my? Díky za info:)

Ahoj, leden letime na Floridu s ditětem a infantem(koupíme sedadlo i pro něj). Máme možnost Praha-Frankfurt-Tampa s Lufthansou(15h, lze objednat baby cot) nebo Praha-Dusseldorf-Fort myers s Airberlin(13h, baby cot už nesplnujeme). U Airberln je na přestup v Dusseldorfu 1 10h to se zřejmě stihne, pak mě zarazilo mene prostoru mezi sedačkama a nebo muset priplatit sedadla xl. Máte někdo zkušenost? díky

@Maky: jeste katerina: doplneni k tomu memu tipu: myslela jsem koupit letenku do NY nejdriv a teprve pak las vegas, ne LA:)))

@Maky: neblaznete!!! Kupte si nejlevnejsi letenku do NY (cca za 12 ji snad jeste sezenete) a kupte pak vnitrni let NY – Las vegas. Pres spirit nebo jinou tamni spolecnost. Ta me stala sedm tisic. Myslim tim opravdu zpatecni v obou pripadech. Ja tak letela loni. Parada:)))

@Jiří: Zdravím Jiří, nejjednodušší bude, když vám je rovnou rezervuje a zaplatí. Kdo za letenky platí, nemusí nutně letět.

Zdravím. Moje teta nám chce zaplatit letenky, tak se ptám je lepší poslat mi peníze na účet nebo je tady proměnit? Nebo to udělat nějak jinak. Díky za rady

@Franta: Diky za pomoc. Bohuzel to uplne nezapada do nasich potreb, hlavne kvuli extremne dlouhemu prestupu. Ale budu to sledovat, jeste je cas, tak treba prijde nejaka akce.

@Mesi:
Zkus Poláky, LOT. Expedia mi LAX-PRG 24.4.2017 a PRG-LAX 6.5.2017 ukazuje 805.-USD.

Justfly.com tam má BA od 470,-USD

Ale nestudoval jsem přesné podmínky. Přijde mi to na cestu USA-Evropa a zpět dost levné. Spíš bych to čekal u opačného směru.

Take mam s British dobre zkusenosti. Vybiram si je prednostne. Pokud mate let operovany British i z Londyna (vetsinou s A380), doporucuji vybrat sedadla nahore u okenka (pokud letite dva). 1) jsou to jen dve sedadla, tudiz s vami nesedi nikdo cizi 2) mezi sedadlem a okenkem je vice mista kvuli zaobleni trupu a navic je tam skrinka na kabelku, batoh, … coz je lepsi nez to mit u nohou.

A jestli nekdo najdete vyhodne letenky z LA do Prahy posledni tyden v dubnu a zpet do LA prvni tyden v kvetnu (2 tydny v CR), usetrite mi dost casu :o)

To je hrozna nevyhoda Prahy, akci pomalu a oproti Nemecku draha. Jenze makokdo chce jeste cestovat takovy kus k/od letadlu.
Ta cena je na American Airlines z Prahy vyborna. Nevahal bych.

@Hanka: Tak to jste to udělali skvěle, nemáte zač. British Airways jsou solidní aerolinky. :-)

@Petr Novák: Ano, byli jsme omezeni termínem, ale na základě doporučení jsme letenky raději již objednali :) Nakonec letíme s British Airways a po uplatnění slevového kuponu nás letenka na osobu vyšla 14.863,- Kč.

Pokračuju s plánováním, asi se zase ozvu :D zatím moc děkuji, Hanka

@Franta: Na březen – květen jsou v prodeji zpáteční letenky z Dusseldorfu do Los Angeles za 10 500 Kč. Není to ale top season, jako chce Hanka.

@Hanka:
Teď je od Pelikána akce na LA za 11 890. Ale pouze předem daná data (květen červen) a z/do Berlína. Nečekal bych, jestli se objeví něco takového z Prahy a datech, která potřebuješ. To co píšeš, je dobrá cena.

@Mesi: Moc děkuji všem za reakce. V tuto chvíli je to konkrétně 15.082,- Kč (včetně všech poplatků) za zpáteční letenku PRA/LA s American Airlines. Cesta tam 15hod. s přestupem v Londýně (mezipřístání 1h 45 min), zpáteční taktéž s přestupem v Londýně (mezipřistání 3h 45 min.) opět American Airlines.

@Petr Novák: Diky. Vim, ze Turkish se obcas vytahnou s akci. Vetsinou ale pro mne s dlouhym prestupem v Istambulu. Take ale doporuciji necekat a koupit. Cena, co Hanka pise, je vynikajici a jestli nekdy bude neco treba o tisicovku levnejsi, tak za ten risk ta castka nestoji.

@Mesi: Turkish Airlines budou mít akci, Los Angeles z Prahy prodávají za 13 500-14 500 Kč. Zajímavé bylo, že v minulosti se letenky daly koupit i na začátek sezóny. Každopádně platí, že Hance doporučuji koupit. :-)

@Hanka: Musim poopravit Frantu i Petra. Cena uz niz nepujde! Jestli, tak rozhodne ne z Prahy a nebo cca o 1500 Kc levnejsi by mohl byt v nejake akci Norwegian, ale bez kufru a bez jidla. Ale z Prahy tyhle akce moc casto nema.
Za tuhle cenu bych nevahal ani minutu. Lety mezi Prahou a LAX sleduji dlouhodobe. Za dobrou cenu se da povazovat vse okolo 17 000, bezna cena je okolo 23 000. Akce byvaji rychle vyprodane. Co je to za aerolinky?

@Hanka: Dobrý den, Hanko, děkuji za pochvalu. :-)

Ta cena je dobrá. Tím spíš, když je tam jen jeden přestup v Londýně a letí se v létě během hlavní sezóny. Vidím to tak, že na 70 % letenka zdraží a na 30 %, že ji půjde sehnat levněji (byť s horším přestupem, nebo odletem třeba z Německa). Být na Vašem místě, tak si ji koupím teď.

Budete mít jistotu a můžete řešit třeba ubytování. U takto levných letenek je možnost storna letenky, nebo přepsání minimální.

@Hanka:
O moc víc dolů už to nepůjde. Je to v létě, takže cena víc než dobrá, spíš bych čekal vyšší kolem 20.000,-.

Jestli koupit už teď nevím. Je letenka vratná nebo aspoň jde přepsal na jinou osobu? Stát se může cokoliv, do června je dlouhá doba.

Peťo, v první řadě bych Vám ráda moc poděkovala na skvělé a přehledné stránky, které jsou velmi inspirativní a opravdu hodně nám pomáhají při hledání informací o cestách po USA :)

Ráda bych se zároveň zeptala, jaký je Váš názor na cenu zpáteční letenky PRA – LAX (odlet cca 25.6.2017, návrat cca 20.7.2017) za cenu 14900,- Kč s 1 přestupem v Londýně? Jde mi o to, jestli výhledově půjde podle Vás cena výrazně nahoru, nebo neopak a bude lepší zakoupit letenky už nyní s předstihem? Předem moc děkuji za odpověď. Ať se Vám daří, Hanka

@Petr Novák: super, mockrát ti dekuji za bkeskovou odpověď :)) měj se krasne

@Luci: Ahoj Luci, chápu tě, dobrý nápad! Letiště (resp. tranzitní prostor) můžeš bez problémů opustit, dát si kafe, pak projdeš kontrolou a letíš dál. :-)

@Petr Novák: teda nemyslela jsem úplně pryč z letiště pac 3,5 hodiny není nic ale rada bych se s ni viděla :) snad me chápeš na co se ptám :D

@Petr Novák: a opustit letiště muzu, abych se setkala se sestrou alespoň v Londýně po dobu, nez mi to poletí do Chicaga? Mám 3,5 hodiny čas a chtěli bychom dat aspoň v letištní hale kam ona muže dat kávu s tím ze je mi jasny ze budu muset znovu přes kontrolu. Dekuji za radu :) chci se jen ujistit

@Maky: Ahoj Maky, 50 000 Kč v Business Class s jedním mezipřistáním je solidní cena. Já bych nečekal a letenku koupil.

Ahoj, chtěla bych se zeptat, potřebuji 2 letenky do Las Vegas na březen, duben, je mi jedno kdy (pobyt 7nocí) chtěla bych letět business class, zatím jsem našla nejlepší cenu přes British airways za cca 50tis/1os. Je to dobrá cena? Nebo mám ještě čekat?

Ahojte,

nabízím 15-ti denní parkovací kartičku na letišti ve Vídni, koupili jsme ji, ale nakonec ji nevyužijeme.

Cena dohodou. Pište na email:janalegerska@seznam.cz

@Franta, @Luci: Záleží, v jakém tarifu je letenka koupena. U těch nejnižších tarifů (nejlevnějších letenek) není změna termínu možná.

U dražších letenek je možná změna termínu cesty za poplatek a (obvykle) u letenek v Business Class je možná změna zdarma.

@Petr Novák:
Ahoj a moc dekuji za odpověď. Ještě, ze jsem se nakonec zeptala, pac by to byl pěkný malér :)

@Luci: @Petr Novák:
Případně se zkus domluvit s leteckou společností a letenku Praha -> Londýn (případně Londýn – > Praha) si přebookuj na jiný termín.

@Luci: Ahoj Luci,
na let musíš nastoupit v Praze. Pokud tak neučiníš, tak se celá letenka stává neplatnou (pravidlu se říká no-show).

Pokud se chceš cestou zastavit za sestrou, udělej tak na zpátečním letu Chicago – Londýn – Praha. V Chicagu si nech odbavit zavazadla jen do Londýna a tam cestu ukonči. Kup si novou letenku a ten poslední segment Londýn – Praha nech propadnout.

Tak je to bez problémů.

Krásný den všem :)
Mám na ty zkušenější jednu otázku co se tyče letenky Praha -> Londýn -> Chicago.
Letim za 14 dni konkretne 9.10. s British Airways a letenku mám, jak jsem již psala, s přestupem v Londýně.
Me by pouze zajímalo, jestli musím nutne nastoupit v Praze toho 9.10 nebo muzu letět dřív, samozřejmě s novou letenkou jen do Londýna (mám tam sestru) a z Londýna pak toho 9.10 nebo musí byt letenka využita včetně nástupu v Praze? Dekuji moc za připadne odpovědi :) ahoj

@Radka: Obavy přes Istanbul jsou naprosto zbytečné. Před týdnem jsme se vrátili s přítelem z Mauriciusu a měli jsme prestup v Istanbulu. Leteli jsme s Turkish Airlines a naprosto na jedničku s hvězdičkou. Jednak Turkish Airlines super, výborné jídlo, deky, polštáře, kraviny kolem…a v Turecku jsme si na dvě hodky sedli na bar, dali si gin s Tonicem a uteklo to! Letiště plné obchodů, jen ty záchody by mohly být čistější:) Přestup asi 15 min… Za mě doporučuji.
Jana

@Petr: Ahoj Petře,

záleží, kam koukáš. Na českých webech se inzerují jen lety Evropa – USA – Evropa. Air Berlin patří mezi společnosti s levnějšími letenkami, ceny však doporučuji srovnat s Norwegian.com. Na termín 19. 12. 2016 – 5. 1. 2017 by rovněž měla být k dispozici letenka od Aeroflotu za 18 000 Kč.

@Petr:
Letenky USA – Evropa a zpět jsou o poznání dražší, než z Evropy do USA. Myslím, že 850,- je slušná cena, navíc na vánoce. S čekáním neporadím. Mohlo by se stát, že pak už nebude místo nebo budou volné jen ty nejdražší letenky.

Ahoj všichni,

bydlím v NY a chtěl bych se na Vánoce podívat do ČR a pak zpět našel sem letenky kolem 850 USD od Air Berlin je to dobrá cena nebo mám ještě čekat?

Všude vidím jenom akční letenky Praha – NY ale nic obráceně

Díky moc!

@Andy: Ahoj Andy,
1.) Na každou společnost někdo nadává. Norwegian je nízkonákladovka. Někdo čeká, že zaplatí třeba těch 6 000 Kč za zpáteční letenku a v ceně bude mít dva kufry, občerstvení, trojsedačku jen pro sebe a kdo ví, co ještě. Já s nimi letěl z Kodaně a byly úplně v pořádku.
2.) Ten confirmation number od Frontier Airlines je naprosto v pořádku. Slouží jako váš identifikátor v kombinaci se jmény cestujících.
3.) Pozor Andy, s tím check-inem jsi to pochopila špatně. Musí být hotový alespoň 60 minut před odletem. Pokud to bude méně než hodina, je to špatně.
4.) U Aeroflotu není důležitý kód ke snímání, ale ten identifikátor (PNR). Stejně jako u Frontier Airlines, určitě je někde napsaný i u Norwegianu. Má tvar třeba 2DY3RX.

Ahoj všichni, mám několik dotazů.
Za měsíc letíme s přítelem do USA (poprvé) sehnala jsem myslím si parádní letenky z Prahy (přestup v Oslu) do NY za cca 6tis přes Norwegian airlines, tam nebyl problém letenky jsou zaplacené a letenky hned poslali i s kódem který se snímá. Někdo na tuto společnost nadával, ale snad to nebude tak strašné. Pak z NY letíme do Miami přes leteckou společnost Frontier air. Letenky jsme zaplatily ale poslali pouze email ohledně letu, číslo letu, confirmation number a to že to bylo zaplacené ale letenky jako klasické ne. Bude mi tento dokument stačit, nebo si mám pak na letišti zajít k nim a oni mě letenku dají, nebo stačí confirmation number který tam mám? Docela mě i udivuje že check-in je možný až 1h před odletem :D normálně to bývá třeba měsíc dopředu ale tady ne. Máte s nimi někdo zkušenost ? A další dotaz je: zpět letíme z Miami (přestup v Moskvě) do Prahy letíme přes Aeroflot a taky zaslali sice eticket receipt ale není tam ten kód co se snímá :D ale jsou tam různá čísla rezervace a takový, bude to tedy stačit ? Chci si to všechno ověřit než odletíme že to je OK. Moc děkuji

@Dominika: Ahoj Dominiko,
jednoduchá otázka, složitá odpověď:
1.) Do USA můžeš odletět s jednosměrnou letenkou, ale bude to podezřelá. Vyvolá to dojem, že tam chceš nelegálně pracovat a budeš muset odpovídat na doplňující dotazy.
2.) Když si koupíš zpáteční letenku, je naprosto běžné, že třeba let do Amsterdamu operují KLM, navazující let do USA Delta Airlines a zpátky poletíš s Air France a ČSA.
3.) Pokud si chceš koupit jednosměrnou letenku do USA třeba s British Airways a zpáteční jednosměrnou s Air France, nedoporučuji to. Jednosměrné letenky jsou mnohem dražší než zpáteční. Ve finále tak zaplatíš třeba dvakrát tolik, spíše však ještě víc. Pokud chceš vyzkoušet více společností a letadel, kup zpáteční letenku, ale vyber si takové nabídky, kde je mix více společností. Taky to tak dělám. :-)

@Dominika:
V tomto případě to znamená, že musíte mít letenku zpět domů nebo pryč z USA. Jakou, to už je celkem jedno. Takže klidně kombinujte.

Ahoj, mám urgentní dotaz :) Máme již s přítelem víza a řešíme teď letenky. Je nutné koupit vyloženě zpáteční, nebo můžu letenky nakombinovat a koupit od jedné společnosti letenku tam a od jiné letenku zpět?

Děkuji :)

@PavlaB: Správné řešení. A zkuste hledat letenky nejen z Prahy, ale také z Vídně, Salcburku, Mnichova, Berlína, Budapšti… podle toho, kam to máte blízko.

@Petr Novák: Za těch 10000kč bych to brala hned, ale nemůžu zrovna ten termín. Zkusím ještě počkat, jestli u těch 16000kč nepůjde cena dolů :)
Děkuju za odpověď :)

@PavlaB: Dobrý den, Pavlo, možné to je, ale zaručené to určitě není. Těch 10 000 Kč za zpáteční letenku do Los Angeles je mimořádně skvělá cena. Já bych čekal tak do konce září a kupoval, když bude cena pod 13 000 Kč.

Dobrý den, letíme v březnu do LA, ceny letenek z Prahy se pohybují okolo 16000kč.(konec března)
O týden dříve se dá pořídit letenka z Vídně kolem 10000kč. Je možné, že půjdou ještě ceny dolů?
Bohužel termín nemohu změnit…
Děkuju

@PetraS: Sedadla jdou vybrat na Delta.com. Jen si už nepamatuji, jestli to nejde až při online check-inu.

Děkuji za odpověď. Rezervace nakonec proběhla na Pelikánovi, jen nikde není možnost výběr sedadel. Nevíte, jak to chodí?@Petr Novák:

@PetraS: Ahoj Petro,
s Deltou jsem letěl Amsterdam – Seattle – Los Angeles. Společnost neurazí, ale ani nenadchne. Jídlo na palubě ani další servis nevybočuje ze šedého průměru.

Kamarád v červnu letěl přímo tento přímý let Praha – New York. Výhodou je doba letu a absence mezipřistání.

Letenka koupená na Delta.com může být o 200 Kč levnější, ale nákup je nutné provést v angličtině. U Pelikána je celý nákup v češtině, pokud dojde ke zrušení, nebo změně letu (nepravděpodobné), komunikujete opět v češtině.

Zdravím,
v říjnu plánujeme návštěvu NY a chtěli bychom letět se společností Delta a to přímý let z Prahy – JFK. Nemáte někdo zkušenosti s těmito lety, společností či koupí letenek přímo přes delta.com nebo na pelikanovi? Uvítám jakoukoli informaci. Díky

@Petr: Ahoj Petře,

když máš všechny lety na jedné letence, tak si stačí udělat odbavení jen v Praze na cestě tam a v Los Angeles na cestě zpět. Zavazadla vám přeloží.

Doporučuji Ti si přečíst článek jak probíhá let do USA. Najdeš tam spoustu tipů. :-)

Ahoj,

prosím, jak to probíhá s check-inem, když máme přestup v Londýně (PRG-HTR-LAX)? Musím si udělat 2x check-in i v případě, že mám přestup na jedné letence?

Při zpáteční cestě máme přestup stejně, akorát z USA letíme s AA a z Londýny s BA, to budeme muset dělat 2x check-in?

Děkuji a omlouvám se kdyžtak za banální otázku, ale ještě jsem nikdy nepřestupoval =D

@Petr Novák: Děkuju moc :-) vůbec nevím, co bych bez vašich stránek dělala :D

@Katerina: Dobrý den, Kateřino,
Redress Number je kontrolní kód, který se může vydávat cestujícím, u kterých hrozí záměna s jiným problémovým cestujícím kvůli shodě jména. Třeba Petrů Nováků je hodně a některý z nich měl třeba problémy s překročením pobytu. A doplatit na to mohou všichni cestující stejného jména.

O Redress Number se musí speciálně žádat. Pokud ho nemáte, nic nevyplňujte, nic se nestane. :-)

Dobrý večer,
mám zakoupenou letenku do NY tam přes KLM a zpět přes Air France. Dneska jsem si kontrolovala rezervaci na airfrance.cz a vyskočilo tam na mě redress number. Můžete mi poradit co je to nebo kde ho získám? Nebo si s tim nemám vůbec lámat hlavu :D Moc děkuji předem za odpověď.

Prodám Annual Pass America the Beautiful pro vstup do národních parků USA platný do 6/2017. Jedno políčko volné pro podpis = oprávnění pro 1 osobní auto s posádkou. Cena 900,- Kč. Telefon 775 583 015, martinwilke@volny.cz, M.

Hawaii od Pelikána pelikan.cz/akcni-letenky/
Maui od 12.590,-
Honolulu od 12.790,-

Ahojte ,

Najde sa tu niekto, kto cestuje 2.9.2016 z Viedne do LA cez Heathrow (British airways 10:50)? Kamarat totiz kupil letenku zvlast(my letime turkish airlines z BUD) a neovlada na 100% anglictinu. Prestupovat bude z terminalu 3 na terminal 5, takze by bolo super keby sa ku niekomu aspon na ten prestup pridal.

Vdaka Ada;)

Dobrý den, Martino,

záleží na tom, jestli letenky byly rezervovány samostatně (=2 rezervace). Pokud ano, v Chicagu se musíte znovu odbavit vy i zavazadlo. Pokud máte obě letenky na 1 rezervaci (nehraje roli, že let operuje jiná společnost), znovu odbavovat se v Chicagu nemusíte. Jen odevzdáte kufr – nevím jak v Chicagu, ale na některých letištích to lze na celní kontrole.

V obou případech však musíte v Chicagu absolvovat imigrační pohovor a vyzvednout si zavazadlo.

Platí informace na webu letecké společnosti. Záleží, o kolik se do rozměru nevejdete. Pokud je ten přesah vyšší, budete nejspíš muset zaplatit poplatek za “oversized baggage”.

Dobrý den,

mám dotaz ohledně letu a zavazedel. Do Ameriky letím poprvé.
Letím do L.A s přestupem v Chicagu . Jestliže mám letenku z Vídně do Chicaga od Austrien Airlines a z Chicaga do L.A od United Airlines inc, zavazadlo si v Chicagu vyzvednu a poté ho budu muset nechat znovu odbavit? A imigrační pohovor se tedy uskuteční už v Chicagu?

Druhý dotaz se týká zavazadel. Mám zavazadlo (k odbavení) 70 x 45 x 24, což je celkově 139. V informacích u letenky je, že odbavené zavazadlo může být do 158 cm celkově (u všech letů). Když se ale podívám na možné velikosti na stránkách aerolinek, jsou tam jiné rozměry, do kterých se už nevejdu. Můj dotaz zní, která čísla platí a pokud ta, která jsou na stránkách aerolinek, je možné, že kufr projde, bez doplatku?

Děkuju moc za všechny odpovědi :)

@Hana Černá: Dobrý den, nechci Vám nic slibovat, ale u Southwest je možné změnit termín na letence s tím, že zaplatíte jen rozdíl v cenách letenek. Žádný poplatek. Změnit letenku můžete na Southwest.com, nebo z USA zavolejte na 1-800-I-FLY-SWA (1-800-435-9792).

@Hana Černá:
A co se zeptat tam, kde jste jí koupili? Tam mu poradí nejlépe.

Ono záleží na to, jakou letenku koupil. Jestli tu nejlevnější “non refundable” a “non transferable”, tak si jí může schovat na památku. Jestli “non refundable” ale “transferable”, tak jí může zkusit někomu prodat a za poplatek změnit jméno na nového cestujícího, a jestli “refundable”, tak jí může vrátit a příjde jen o stornopoplatek, podle podmínek prodejce/letecké společnosti.

H

Dobrý den , měla bych dotaz co dělat s letenkou zakoupenou přes internet . Je koupena na odlet u Southwest z Seatllu do Nashvillu na 19.09.2016. Ale syn musí už odletět nyní a letenku nevyužije. Je možné ji nějak vrátit nebo co s ní ,aby aspon nějaké peníze se vrátily. Moc děkuji za pomoc.

I

Plánuji cestu do El Pasa (Texas) s přestupem v Houstonu.
Nemá někdo zkušenosti s přestupem na tomto letišti ?

Dík za odpověď

@Lucka:
Ahoj Lucko, jak jsem psal o pár příspěvků výše:
Teď v lednu jsem letěl s Turkish Airlines do Tokia – právě přes Istanbul – a byl to jeden z těch nejlepších letů.
Letiště v Istanbulu sice žádná sláva, ale člověk tam stráví jen pár hodin. Projde si letiště, dá si kávu a hned zase letí.
Servis na palubě byl o třídu lepší než třeba u Air France nebo British Airways. Lepší jídlo, lepší výběr nápojů a pokud chytnete dobrý spoj, tak i nové letadlo (moje bylo staré 9 měsíců), lepší zábavní systém…
S Turkish Airlines bych klidně letěl znovu. :-)

Zavazadla Ti odbaví až do New Yorku.

@Tereza: Na letiště Jackson Hole levnější letenku neseženeš. Je hlavní sezóna, plus na něj létá málo společností, takže neexistuje konkurence.
Pokud je to možné, dojeďte autem buď zpátky, nebo do Denveru.

@Tereza:
V sezóně je to drahé. Lepší je asi jaro nebo podzim. Případně hlídat weby kvůli akcím.
2.-16.6. Air France: Praha -> SF / JAC -> Praha 876,-USD -> 21.900,-Kč (1USD – 25Kč)

Díky :-) ještě sehnat levnější letenku než za 33 000,- :-D

@Tereza: Nejlepší je prý letiště Jackson Hole (IATA kód JAC). Sezónně z něho létají United Exprress do San Francisca. Zajímavé je, že letiště leží přímo v národním parku Grand Teton, takže v ceně máte vyhlídkový let. :)

@Tereza:
Asi nejlepší možnost je Salt Lake City. Pak možná taky Denver.

Ahoj, mám dotaz ohledně letů. Letíme do San Francista (snad) a jedeme až k Yellowstonskému NP. Pokud bychom se nechtěli vracet do SF je možné někde zjistit, kde jsou nejblíže nějaká letiště u Yellowstonu? Díky za odpověď

Ahoj, chtěla jsem se zeptat jaký máte názor na cestu do NY s Turkish Airlines přes Istanbul. V současné době nabízí právě Turkish Airlines celkem dobré ceny na tento let, akorát mám celkem strach letět právě s přistáním v Istanbulu. Máte někdo zkušenosti z nedávna? A další dotaz, pokud se přestupuje, zavazadla mi doručí až přímo do NY?

@Josh:
Díky za odpověď ;-)

@Martin: Zdar, první zavazadlo je za 25 $, druhé za 35 $,

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda někdo ví kolik se připlácí za kufr (23 kg) New York – Las Vegas (letecká společnost DELTA) ? Na stránkách Delty z toho nejsem moc moudrý. Díky

@Jirka:
Ahoj Jirko, do letenek již delší dobu dělám a má se to zhruba takto: Běžná cena za zpáteční letenku Praha – New York pro jednu osobu je mezi 13-14 000 Kč. Nicméně prakticky neustále nabízí některá společnost letenku v akci za 11-12 000 Kč, nicméně letenky nejsou dostupné na kterékoliv termíny. Při odletu ze zahraničí je možné letenku pořídit i za méně než 10 000 Kč, nejlevnější bývá Norwegian.com a AirBerlin.com. Ten má přímé lety z Berlína (tam jezdí levně autobusy Student Agency, takže nemusíš mít strach).

Obecně vzato platí, že nejdražší bývají letenky bez mezipřistání (platíš za komfort), o něco levnější letenky s jedním mezipřistáním a nejlevnější jsou letenky, kdy letíš třeba Praha – Londýn – Oslo – New York a ještě seš v Londýně na letišti přes noc.

Některé speciální nabídky/akční letenky ještě bývají omezeny minimálním počtem nocí, které musíš strávit v destinaci. To znamená, že pokud budeš chtít na místě být třeba jen 3 noci, letenku si nemůžeš koupit. Případně tam musíš být přes víkend. To je kvůli tomu, že na takto krátkou dobu většinou létají obchodní cestující, kteří jsou obvykle ochotní si připlatit, tak jim aerolinky nechtějí prodávat letenky v akci.

Každopádně 25 000 Kč za letenku pro jednoho je příliš… a to nemluvím o 50k.

Ubytování je v New Yorku hodně drahé… můžete zkusit Airbnb, to funguje podobně, jako popisuješ. Ale určitě na to nespoléhej. Případně mrkni na pár tipů na ubytování v New Yorku.

@Jirka:
Koukal jsem na expedia.com a je to tam 19.-24.10.2016 cca za 500,- USD (12.500,-Kč) za jednoho. Času je zatím dost, tak sledujte weby, třeba narazíte na něco levnějšího.
Ubytování zkuste na airbnb – https://chcidoameriky.cz/navod-na-airbnb-plus-tipy-a-zkusenosti-jak-vybrat-hostitele-a-nenaletet
https://chcidoameriky.cz/levne-ubytovani-v-usa-tipy-triky-a-zkusenosti-jak-na-hotely-a-motely
https://chcidoameriky.cz/tip-na-ubytovani-v-new-yorku-levny-hostel-slusny-hotel-a-neco-extra
Vízum potřeba (snad) nebude, na těch pár dní stačí ESTA. Kdyby vám ji neschválili, tak pak budete muset pro to vízum.

Zdravím, s kamarádem máme v plánu letět do NY, v říjnu, na pár dní, chceme se mrknout na semifinále určitého turnaje :) to se hraje 21 a 22. října.

Chceme letět tedy cca 19-23,24.října, aby sme chvíli mrkli i po městě.

Vůbec netuším, jak se pohybují ceny letenek a tedy nevím, čemu věřit…jeden web mi ukáže celkovou cenu za oba včetně poplatká za okolo 25K, druhý web 50K…

Prosím o radu, kde, na jaké stránce tedy věřit cenám???

A druhá věc, koukal jsem na cenu hotelů atd po NY, je to pro nás strašně moc peněz…myslíte, že by šlo, zkusit na netu najít nejlépe nějajké čechy, kteří žijí v NY a zeptat se jich na ubytování na těch pár dní za rozhodně menší peníze než jít někam do hotelu?

A ještě, žádné vízum atd nejspíš potřebovat nebudeme, když máme v plánu, být tam těch pouze pár dní, že?

Děkuji předem za jakokoliv odpověď

@Maty:
Peru je Jižní Amerika, takže se opouští severoamerický kontinent. Podle mě ti pak mohou dát 90 dní, ale to vždy záleží na imigračním.

Dobrý den, rád bych letěl na jeden měsíc do Peru a poté do Ameriky. Poletím přes Miami, kde musím mít estu a jak se po měsíci vrátím do Miami můžu znova využít 90dnů pobytu nebo už se mi měsíc nebude počítat? Děkuju za odpověd.

@Radka: Ty obavy jsou naprosto zbytečné. Teď v lednu jsem letěl s Turkish Airlines do Tokia – právě přes Istanbul – a byl to jeden z těch nejlepších letů.
Letiště v Istanbulu sice žádná sláva, ale člověk tam stráví jen pár hodin. Projde si letiště, dá si kávu a hned zase letí.
Servis na palubě byl o třídu lepší než třeba u Air France nebo British Airways. Lepší jídlo, lepší výběr nápojů a pokud chytnete dobrý spoj, tak i nové letadlo (moje bylo staré 9 měsíců), lepší zábavní systém…
S Turkish Airlines bych klidně letěl znovu. :-)

@Franta: Děkuju.Zadala jsem si odlety ve všední dny.

@Petr Novák: Díky.Mám nastaveno sledování.Vím ,že loni byly levné na říjnové lety.Tak budu hlídat.Jenom se trošku bojím přes Istambul.

Do San Francisca mívají levné letenky Turkish Airlines. Čas od času jdou pořídit za 15 tisíc korun s odletem z Prahy/Vídně.

@Radka:
Sleduj weby a čekej na dobrou cenu. Pak si pořádně přečti podmínky, někdy tam bývá háček, a můžeš leteť.
Někdy stačí naplánovat lety na střed týdne a hned je cena o něco menší.

@Franta:
Ach.ach.Za to teď momentálně do San Franciska žádné levné letenky nejsou.
Chtěla jsem se letět podívat za vnučkou ,kterou znám jenom ze skype.Klidně bych letěla i z Mnichova.Neporadí někdo ?

@Lenka: Ano, je to možné.

@Jiří: Měnit letenku, čas i místo je komplikované a stojí to nejmíň 100 dollarů. Rozhodně je lepší trochu plánovat a najít velmi přibližné datum. Chápu že to je dost těžké, pokud jsi v USA ještě nikdy nebyl a nevíš, co tě čeká, ale vyplatí se to

Dobrý den, je možné si koupit letenku z Wash. do Nebrasky ještě před tím než budeme mít letenky do USA?

@Jiří:
Zpáteční letenka není vhodná, ona je v případě cestování na ESTA přímo nutná, je to jedna z podmínek. Nejlevnější letenky jsou ty nevratné a nepřebookovatelné. Ale ty jsou ideální, pokud máte pevná data cesty. Jinak se dá většina letenek přebookovat za poplatek. Pobyt na ESTA je max 90 dní, ale je na imigračním na kolik vám to dá. Většinou je to na těch 90, ale může se stát, že to dá i na méně, na datum podle letenky, to by vám pak mohlo zkomplikovat ono posunutí návratu.
Základem co nejlevnější cesty je pečlivá příprava, co nejdetailnější plánování a vypiplaný itinerář. Sledujte weby s letenkami, půjčovny…

Zdravím, chceme za měsíc, cca 5.2.2016 letět do Memphisu. Z toho, co jsem četl, je vhodné mít i zpáteční letenku, aby nebyl problém na imigračním. Chceme se vracet zhruba někdy na konci dubna.

Jak to udělat co nejlevněji? A hlavně, jak se to pak dělá, musím někam zavolat a změnit si datum zpátečního letu? Jde to vůbec posunout o ty 2-3 měsíce? A kde to vyřešit co nejlevněji? Letíme ve dvou.

Pozor na letenky koupené přes zprostředkovatele jako letuška, pelikán, apod. V případě, že budete chtít z nějakého důvodu přebookovat let zpět, není to možné, protože zástupce aerolinek na letišti není schopen dohledat za kolik byla letenka zprostředkovateli prodána a jak má spočítat rozdíl v ceně letenek. Odkáže vás na zprostředkovatele, což znamená mailovou komunikaci mezi ním a leteckou společností a není to otázka hodin ale dnů…

Iberia (+ American Airlines) má výhodné letenky do San Francisca
Říjen/listopad 2015 – 12.390,- https://www.pelikan.cz/cz/calendars/list/2878
Prosinec 2015 – duben 2016 – 12.290,- https://www.pelikan.cz/cz/calendars/list/2879

FB soutěž o letenky od KLM
https://www.facebook.com/KLM.Czech

Dobrý den, pokud doba pobytu v tranzitní zóně v Moskvě nepřekročí 24 hodin, tranzitní vízum není třeba. Takže si ho syn vyřizovat nemusí. Nesmí ale opustit tranzitní zónu – do Moskvy se nepodívá.

Pokud bude měnit terminál, vízum bude potřeba. Dobře je to popsané třeba tady.

Syn chce letet do Los Angeles,vybrali jsme let pres Moskvu Serementevo,ma tam prestup a cekani asi 8 hod.Musi mit vizum kdyz bude jenom prestupovat? Dekuji za odpoved

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Do USA letím už v září a máme letenku 12. tam a zpáteční 26.9. Může se ale stát, že nám padne ubytování u známého, a tím pádem bych jela za prvé sama, a za druhé bych musela zainvestovat do hotelu, čímž by se mi celá cesta prodražila, a tím pádem bych musela svou cestu zkrátit pouze na cca 6 dní. Na serveru gotogate.com, přes který jsem kupovala letenku, mi na změnu termínu letenky odepsali, že změna jde, ale za cenu přesahující 7 tisíc, a navíc per ticket (tzn. když přestupujeme v Londýně, budeme mít 2 tickets = 2×7 tisíc? Letenka byla kupována najednou, tak by snad neměla být). Vyplatí se víc tuto předchozí letenku (pouze zpáteční let) nějak stornovat a koupit si jinou – novou? A jde tato změna event. zařídit až na letišti při letu tam ještě v Praze? Říct jim něco v tom smyslu: mám i zpáteční letenku, ale zpáteční let si nechám propadnout a koupím si hned na místě jinou? Jde to tak udělat, nebo co byste mi poradili? Letím takhle poprvé a nikdy jsem změnu termínu letu nemusela řešit. Děkuji

Tam co na ty levné. Jen změníš v nastavení turistická/economy na první třída/business.

Ahoj kde najdu typy na letenky Bussiness ?? vsude se pise o levnych letenkach ale mne spis zajima pohodli a komport diky

Franto, mám stejné zkušenosti.

Můžete zkusit i https://cz.skypicker.com/
https://www.stream.cz/slavni-neznami/10005567-oliver-dlouhy-zakladatel-svetove-uspesneho-vyhledavace-letenek#nejnovejsi

Co jsem namátkou koukal, tak to nachází spíše nesmyslně vysoké ceny oproti “zaběhlým vyhledavačům. Asi tam každý nenajde, to co hledá, ale někomu by to mohlo pomoci.

Ahoj, ano, říká se jim “open jaw letenky”. Kupují se jako jedna letenka, jen se prostě vracíš z jiného města. Třeba na Pelikánovi stačí ve formuláři zaškrtnout “Návrat z jiného města”.

@Katerina:
Treba expedia.com nebo Kayak.com

nemusite, ve vyhledavaci si zaskrtnete multiple destinations

Ahoj, plánujeme cestu do USA a chtěla bych se zeptat, jestli existuje možnost zakoupení letenky, kdy doletím např. do LA a vracet se budu z NY? Musím koupit dvě letenky zlvášť, nebo existuje možnost jedné letenky? Díky!

Franta@: haha :)) pobavil si ma, pošli fotku ty v plavkách :)

@Tinka:
Pošli fotku v plavkách ;-)

@Franta: Diki Franta, si výborny rádca… S tebou cestovať by bola malina. Pekný deň

@Tinka:

Lety jsem měl vždy v klidu, žádné problémy ani turbolence.
Letenky kupuji cca měsíc předem. Stále sleduji cenu, a když mám pocit, že už začíná stoupat, tak koupím. Ale může se stát, že dobrá cena bude i 14 dní před odletem. Ale zbytečně bych neotálel, aby pak letenka vůbec byla.

Zvací dopis by měl stačit poslaný mailem. Ideálně ať je tam i telefon na dotyčného.

Dobrý deň,

este by som sa chcela opytať ku zvacemu dopisu..
Zvací dopis musí byť zaslaný poštou z USA ?
Alebo stačí ak mi ho osoba u ktorej budem pobývať zašle emailom ?

ďakujem za radu.

@Franta, ďakujem :) super tak ty si nalietal veľa, a aké si mal lety , myslim pobyt na palube počas letu ? mal si nejaku neprijemnu skúsenosť čo sa týka tvrdeho pristátia, turbulencie , bojím sa letieť cez oceán …. Ja chystám let až v polke července, a to z londýna, aj dnes som pozerala na norwegian, ma fajn cenu už aj s pripočitaním batožiny , len 67 €, a british je o 200 € drahši, tak uvidím , ako sa ceny pohnú za mesiac. Myslíš, že mi stačí kupit letenku na konci kvetna pre let 1/2 července ?

@Tinka:
Já už do USA letěl British Airways, Deltou, KLM, American Airlines a svého času i Northwestem (než ho spolkla Delta) a Lauda Air (převzal Austrian Airlines). Plus nějaké vnitrostátní. Všude jsem byl spokojen. US vnitrostátní jsou jako evropské nízkonákladovky. V ceně je většinou pouze kabinové zavazadlo, pytlík oříšků a limča. A nejhorší mi přišla Delta (vnitrostátně), hlavně kvůli bordelu v letadle, asi neuklízí po každém letu.

Cena letenky a kvalita letu spolu zase až tak nesouvisí, spíš půjde o servis na palubě a co vše je v ceně (občerstvení, zavazadla). Dnes si jen tak někdo nedovolí ořezávat servis a kvalitu letadel.

Ale asi nejvýhodnější co do služeb a ceny (aspoň pro mé destinace) mi přijde KLM/Delta.

@Franta: ďakujem pekne za odpoveď, :) akou spoločnostou si letel ty ? lebo jeden znamy mi hovoril, že lacnejšia letenka, zodpovedala aj kvalite letu, prepač že tak riešim, ale chcem získať čonajviac info :) Dakujem

@Tinka:
Podle jejich stránek mají 90 Boeingů na krátké tratě a 8 na dlouhé.
https://www.norwegian.com/en/about-norwegian/our-company/fleet/

Na dlouhé mají Boeing 787 Dreamliner, což je moderní letadlo. Bezpečnost záleží na údržbě a posádce. Četl jsem, že se Norwegian snaží získat místo mezi ostatními, již zavedenými, společnostmi na trase EU-USA. Dá se tedy předpokládat, že si kvalitu hlídají ve všech směrech.

Například ČSA podle posledních informací vlastní už pouze letadla ATR, to je tedy 7 kusů, vše ostatní už je prý někoho jiného. Takže bych si tipnul, že Norwegian je na tom lépe.

Ahoj Veronika,

ďakujem pekne za názor, niečo som o tom tiež čítala, že je tam len palubní zavazdlo.
Nevieš prosím či tie lietadla sú bezpečné, vraj majú len 3 boeingy…
Mne sa najlepšie letelo s airlingus, irska spoločnosť, len už nájsť priamy let.

Pekný deň a ďakujeeeem :)

@Tinka:
Ahooj,
dávej pozor, protože u nich jsou ty ceny nízké, protože tam není zahrnuta cena s odbavením zavazadla:) Můžeš si vzít jenom zavazadlo na palubu. Dnes jsem to také řešila:)

Odeslala jsem to dvakrát:D nevadí:D

Ahooj,
dávej pozor, protože u nich jsou ty ceny nízké, protože tam není zahrnuta cena s odbavením zavazadla:) Můžeš si vzít jenom zavazadlo na palubu. Dnes jsem to také řešila:)

Dobrý deň,

Chcela by som prvykrát letieť do NYC.
Chcem odlet z Londyna. Mate prosím niekto skúsenosti so spoločnostou norwegian ?
Zdajú sa mi ich letenky dosť lacné oproti iným a moj strach z lietania tiež nasvedčuje svoje.

ďakujem pekne za akekoľvek názory

PS: Dnes s Emirates do NY za 18 000 a do LA pak zvlast zpatecni za 380 dolaru. via expedia.com a studentagency.cz

nejsem zadny super expert, ale doporucuju se divat zvlast na letenky do NY a pak vnitrni do LA. Ja jsem ted diky Jirimu Hoskovi dostala tip na letenky do NY za 12800, pak letim do vegas za cca 9000. Prime lety se mi zobrazovaly mnohem draz. Tak vyhodne letenky do NY je na tuto dobu vzacnost, ale kdyz to clovek denne hlida, narazi i na tak skvostnou nabidku, jakkoli se sance zmensuji. kayak a expedia (com). katerina

Letíte v plné sezóně, sehnat letenky pod 1.300,-USD bude problém, ale třeba se něco do té doby objeví.

Ahoj všem,
je to pořád dokola a tak se ptám i já. Chceme ve třech do LA v červenci a v srpnu domů. Zhruba na 5 týdnů. Už pomalu 1/2 roku hlídám ceny a nedokážeme se dostat pod cca 100 000Kč za letenky, když tedy nechceme přes Moskvu. Je nějaké řešení, tedy když vyloučím, že nikam nepoletíme?

Zdravím Honzo, to záleží.

Proč ano: V srpnu je poměrně vysoká sezóna a letenky do New Yorku jsou drahé. Třeba na Pelikánovi jsou na tento termín nejlevnější letenky z Prahy/Vídně za 16 600 Kč.

Proč ne: V ceně letenky není zahrnuto odbavované zavazadlo a občerstvení na palubě, což je v případě cca 7hodinového letu celkem problém, pokud člověk není na dietě. Další problém by mohl nastat, pokud by letenky byly rozděleny na dvě rezervace.

Zkoušel jsem přes Azuon vyhledat letenky od Norwegianu/Air Berlin a aktuálně mi na dané termíny vycházely nejméně na 10 900 Kč z Göteborgu a s návratem do Oslo.

Být na Vašem místě, tak si stanovím strom (třeba těch 16 000 Kč) a ještě několik málo týdnů monitoruji cenu letenek. Pokud se neobjeví levnější, kupte to, co je dostupné.

Dobrý den,

v prvé řadě bych chtěl poděkovat za tyto skvělé stránky. V mnoha věcech mi při přípravě na studijní stáž do USA velmi pomohly.

Chtěl bych se Vás zeptat, jestli je dobrý nápad, především z hlediska finančního, letět z Prahy do Stockholmu – Arlanda (ARN), a odtud do New Yorku (JFK). Letenka tam a zpět z Prahy do Stockholmu je cenově lehce nad 4000,-. Letenky ze Stockholmu do NY a zpět pak lehce nad 10 tis. Plánovaný odlet je v polovině srpna a přílet v polovině prosince tohoto roku.

Osobně si myslím, že cena je velmi příznivá (i přesto, že v případě cesty ze Stockholmu do NY u spol. Norwegian Air Shuttle nejsou započítány všechny poplatky).

Děkuji za Váš názor,

Honza

@katerina:

Jak už jsem psal Viktorovi, zkus – Expedia.com, Travelocity.com, hotwire.com, farebuzz.com…
Možná pomůže i tohle https://thriftynomads.com/booking-cheapest-flight-possible-anywhere/

@Franta:
@Victor:
Řekl bych, že vyšší cena letenek USA > Evropa > USA je spíše důsledkem vyšší poptávky a/nebo vyšší kupní síly.

a mate, prosim, radu, kde najit nejlevnejsi vnitrostatni letenky? NY_LAS v srpnu?

Jo koukal bohuzel vsechno 1100+ . ATL je 2 hodky a CLT hodku takze bych to preferoval.
Nejvtipnejsi bylo kdyz u Lufthansy letenka CLT-MUC byla o 200$ drazsi nez GSP-CLT-MUC-PRG :-) to proste nechapu.Bohuzel se asi musim smirit s tim ze ty ceny proste budou po nas “amiky” vyssi.

Ono ty ceny asi budou zvedly asi i diky tomu jak se da v usa “snadno” nahrabat mile na letenku zdarma a tak to proste nekde musi zvednout.

@Victor:
Ono i záleží na termínu. Koukal jsi i na letenky z Atlanty nebo Charlotte?

Jinak on je rozdíl mezi zpáteční letenkou pro turistu (např. Evropa – > USA) a letenkou pro “amíka” na dovče (USA -> Evropa). Na dovču do San Francisca se dá letět pod 800,-USD, ale na dovču ze SF sem přes 1.400,-. Zřejmě to mají Státy nějak zařízené na podporu turistiky. Do Evropy to tak zřejmě nefunguje.

Victore, na porovnání cen doporučuji Skyscanner. Aktuálně tam je nejlevnější letenka z USA do Prahy a zpět za 12 442 Kč.

@M.S.:

No sestra za mnou poleti v cervnu a ma letenky praha new york za 11800. I ted se da sehnat treba letenka za 8690 Prg-Nyc za 8690 na listopad 2015 . Bohuzel takovouhle akci obracene sehnat “asi” nejde.

@Victor:
Já koupil zpáteční letenky před měsícem, přímý let z Vídně do Chicaga na červenec za 18000,- přes Student Agency, teď stojí 29000,-

Tak asi hledam blbe. Nejlevnejsi letenky Usa – Praha jsem nasel 800$+ . Proc to neni jako treba Praha – new york za 350$ . Planovana cesta GSP – PRG momentalne nejlevneji vyjde na 1150$

Kdekoliv na netu.
Expedia.com, Travelocity.com, hotwire.com, farebuzz.com…

Tak a ted opacne. Kde sehnat levnou letenku USA – Praha :-)

Zdravím všechny,
nabízím k prodeji letenku do NYC v libovolném termínu (na vlastní náklady zajistím přebookování). Letenku mám koupenou s datem odletu 2. 5. 2015 (návrat v červenci), ale z rodinných důvodů nemůžu odletět a nechci, aby letenka úplně propadla.
Cena dohodou. Pokud by měl někdo zájem, napište mi prosím na mail petra41@seznam.cz.
Děkuji.
Petra

Ahoj, neletíte někdo v červenci do Chicaga z Vídně? Letíme od 1.7. OS 65 – 19.7. OS 66 přímým letem s manželkou poprvé a máme docela stres z jazykové bariery, navíc já se dokážu ztratit i Kauflandu :) Jinak zpáteční letenky, ESTA i bio pas máme

@Terka:
Heathrow -> Gatwick
https://www.heathrow.com/transport-and-directions/travel-between-airports
Kufry si (podle mě) budeš muset vyzvednout a znovu odbavit jak píšeš. Předné info ti dá letecká společnost.

Ahoj,
mám koupenou letenku z Prahy do Orlanda na 25.5.2015, bude to má první návštěva USA a s tím souvisí i pár dotazů, které mám, kdyby někdo poradil, budu mu moc vděčná. :)) Letenku mám potvrzenou mailem, akorát teď nevím jak je to s odbavováním, jestli mohu provést online check-in nebo jak to bude. Letím s BA, přestup mám v Londýně z Heathrow 8:05 na Gatwick 11:25 odlet, budu stíhat přesun (tuším, že mezi letišti funguje přeprava busem, ale nikdy jsem ji nevyužila, takže nevím jak je to s časem atd..) ? Možná je to hloupý dotaz, ale znamená to, že si na Heathrow vyzvednu kufry a budu se znovu odbavovat na Gatwicku? Díky moc za info a případné rady. :)

Dnes na pelikan.cz listopadové letenky TXL-AMS-ORD-CDG-TXL za skvělých 9.290,-/os vč. tax!

@Pavel: Není lepší začít s novým pasem (jestli ještě nemáš biometrický), pak Esta (aby mělo vůbec smysl shánět letenky v případě zamítnutí) a nakonec letenky? Je nutné počítat s vyšší cenou v sezoně a sháněním na poslední chvíli. ČSA již do USA ani do Kanady nelétá-jsou to pouze Code-sharové lety. Psal jsem to zde minulý týden.

Ahoj, začínám plánovat cestu do USA (konkrétně do Seattlu za rodinou od přítelkyně). Jak je popsáno na webu, začínám s letenkami. Bohužel jsme vybrali datum, které není uplně vhodné pro let do USA (co se týče ceny) ale budiž. Nejkratší let jsem našel se společnosti KLM, která do Seattlu lítá za cca 13h z Prahy. Bohužel ceny v červenci jsou uplně přemrštěni v porovnání s aktuální nabídkou. (dnes za 20k, v červenci za 35k). Jako další adept jsou CSA (PRG + NY + SEA) ale ceny jsou kolem cca 23k. Poradil by někdo jak se co nejlépe dostat do Seattlu (moje představa je kolem 20k za osobu). Dekuji

@katerina:
Asi nejjednodušší bude koupit letenku Praha -> Las Vegas -> NY -> Praha
Na cenu se můžeš podívat třeba tady https://www.expedia.com/ dej si tam Multiple destination a lety si zadej podle datumů, jak potřebuješ.

Ahoj, mela bych prosbu: potrebuju se dostat prvniho srpna do las vegas, kolem 18. srpna se budu chtit vracet z NY. Mate nejaky tip na co nejlevnejsi cestu? Je nejleosi letet do NY a pak resit vnitrostatni letenky na miste? nebo je lepsi vse nakoupit ted, protoze ceny pujdou nahoru? Moc diky za pomoc, preji vsem hezky den. Katerina

@Linda:

V Rusku nie je potrebne tranzitne vizum, pokial prestupujem na terminaloch D,E a F, cize cena sa navysovat nebude. uz som si to pozistovala a letenku kupila :)

Ahoj Petře, děkuji za odpověď, vypadá to, že si zabookuju letenku a do Itálie poletím českou aerolinkou a z Itálie – Emirates :)) Nu, snad se ty ceny natolik ještě nezmění, musím ještě měsíc s letenkou počkat. Ale spíš se bojím, zdali se vůbec v tom letadle domluvím :D :D Spíš zdali není složité vyplnit celní deklaraci :)) Jsem v tomhle přiznám se – úplná amatérka, nikdy jsem takhle daleko ještě neletěla :))

Ahoj Petro, s Emirates jsem letěl v roce 2010 do Dubaje. V podstatě asi nejlepší společnost, se kterou jsem kdy letěl – nadprůměrný limit zavazadel, pohodlné sedačky, nadprůměrná kvalita jídla… takže já bych neváhal. :)

Ahuj, hezky clanek :) Mate nekdo zkusenost s aerolinkou Emirates? Ted se mi zda, ze nabizi nejlevnejc letenky do USA, ale vahame :/

Mno vytisknout si je můžete i sami doma. Ale na letišti si vytisknete hezčí letenku ;)

Zdravím všechny, chtěla jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s webem momondo.cz. Přijde mi to podobné jako Skyscanner.cz, a jak jsem se tu dozvěděla, tak ten je bezpečný, co se koupě letenek týká. Děkuji moc. Denisa

@Linda @Z. děkuju za odpovědi, já si právě pamatuju když jsem letěla do Tunisu, že jsem neměla nic vytištěnýho a na stánku cestovky jsem dostala ten palubní lístek :) vypadalo to jako třetina A4 a letenky jsem takhle objednávala poprvé :) ještě jednou děkuju za objasnění.

@PetraP.: papírové letenky se již několik let nepoužívají. Místo nich je E-letenka, uložená v kyberprostoru, přístup k ní mají: cestující, pracovníci letecké společnosti, Imigrační a TSA. Před letem je nutné odbavení na let: Check-in. To je možné provést několika způsoby, jak popisuje Linda. Tam se tiskne palubní vstupenka, bez ní tě nepustí do gatu, natož do letadla. V Evropě má tvar a velikost bývalých papírových letenek, v USA to vypadá jako lístek z pokladny z Večerky.

@Martina: zase se ti to navysi na dvouvstupove transitnim vizu v rusku, takze prepocitej ;) porad vychazi nejlevneji ?

letenka je to co ti prislo, myslim ze mas na mysli palubni vztupenku :) ty uz se nezasilaji / nerozdavaji predem, ale vytisnkou ti ji na letisti pri check-inu, nebo muzes sama (pokud je ta moznost) na online check-popr na self check-in prepazkach na letisti ;) nemusis mit ani vytiskle to co ti doslo ( vzdy raci tisknu, clovek nikdy nevi…) ale staci jen predlozit pas a oni to vytisknou na zaklade jmena v pase ;)

Dobrý den,
nevím si rady, koupila jsem si letenky na letuska.cz a přišly mi mejly (potvrzení rezervace a  ELECTRONIC TICKET PASSENGER ITINERARY RECEIPT), ale nějak se v tom nevyznám. Letím do Ameriky v dubnu. Nepoznám, jestli mi už přišla letenka, nebo jenom nějaké shrnutí Taky v jednom z mejlů byl odkaz na http://www.checkmytrip.com. tam když zadám potřebné údaje, tak se mi zobrazí víceméně to samé, jako v Electronic ticket. Nebo nevíte jestli mi letenky přijdou až krátce před odletem?
Snad je to srozumitelné napsané :)
Děkuji za odpovědi

Kláro – pokud si tu letenku koupíš teď (rezervuješ na daný termín v létě), tak ji máš za cenu co je teď …

Ahoj Kláro – do jaké destinace? Obecně řečeno ne, protože přes léto je hlavní sezóna a letenky jsou dražší.

Dobrý den, koukala jsem se na letenky, a zjistila, že například v únoru stojí kolem těch dvaceti tisíc, v létě přes třicet. Dá se někde koupit letenka na léto za jakoby “únorovou” cenu?

@Radka: Ano, cena je včetně tax, kufr do 23 kg a palubní zavazadlo je v ceně. Za další kufr je příplatek extra, asi cca. 100$ To jsem přesně nezjišťovala, možná až na cestě zpět! :-)
K letenkám bylo v nabídce pojištění storna, zpoždění zavazadel, zrušení letu za 95$ pro dvě letenky, což jsem taky využila.

Ahojte, chcela by som sa spytat, ci mate skusenosti s letom z Prahy do Los Angeles cez Mosvku so spolocnostu Aeroflot? Momentalne su tieto lety najlacnejsie na letnu sezonu, preto som nad nou uvazovala. Dakujem

@Eva:

A a cena je vcetne tax a priplatku za kufry atd.?

@Radka:

Ano Radko, je to zpáteční letenka.

@Eva:

To je zpatecni letenka?

Vyhledávala jsem na http://www.kayak.com, kde při výběru letu proběhlo přesměrování přímo na stránky American Airlines. (www.aa.com)

To mě těší, na jaké web. stránce?

Děkuji za vaše odpovědi!
Nakonec jsem koupila letenku od American Airlines za 654$, což je, myslím, slušná cena.
Děkuji za tip, Petro! :-)

Myslíte si, že když si letenku budu rezervovat v květnu a letět chci až v srpnu, že letenku stále koupím za těch 16-18 litrů? Mám obavy, že se ceny vyšplhají i vejš…

Děkuji a můžu se zeptat od jaké společnosti? Já když koukám tak všude mají min. za 18tisíc.

No odpovím opačně – kdy je nejdražší – zhruba od června do září. Tento týden byla akce, kdy šla zpáteční letenka Praha – Los Angeles pořídit za 14 500 Kč. Viděl jsem i za 12 900 Kč.

v jakém čase je nejlevnější letenka do Los Angeles? A na kolik tak vychází?

Dneska jsem našla letenku v létě do NYC za 16 400,- american aerolines :)

@Eva: Tuto letenku bych za tu cenu v červenci koupil hned. Levnější to určitě nebude.

Zdravím Evo, s Emirates jsem letěl v roce 2010 do Dubaje, Už jsem něco nalétal a mohu s čistým svědomím říct, že Emirates byla ze všech leteckých společností s přehledem nejlepší. Široká sedadla, vyšší váhový limit než u konkurenčních společností a skvělé jídlo… takže pokud se od té doby nic nezměnilo, a já věřím, že ne, tak jsem přesvědčený, že je to dobrá volba.

Dobrý večer, chtěla bych Vás požádat o radu. Chystám se v červenci poprvé do USA za rodinou. Plánovala jsem koupit letenky tak 2-3 měsíce předem, ale vzhledem ke stoupajícímu kurzu dolaru mám obavu, že budou ještě dražší než už jsou nyní. Vyplatí se koupit teď nebo mám ještě počkat?
Našla jsem letenku za, myslím si, dobrou cenu, ale nemám vůbec žádné zkušenosti s leteckými společnostmi a tak váhám, jestli letenku koupit. Jedná se o letenku s přestupem v Miláně. Z Prahy do Milána – Czech Airlines a z Milána do New Yorku – Emirates, mezipřistání kolem 8 hod. Cena cca. 18.500,- Kč. Máte někdo zkušenost s tímto letem?
Děkuji za odpověď.

U letenek je potřeba brát v úvahu současný pohyb koruny vůči Euru a dolaru. To cenu v Kč dost zvedá.

@Bára:

Co jsem tak četla, tak teď není sezóna a teď se daj prý sehnat letenky za dobře, ale v létě začne sezóna a ceny prý vzrostou, ale jestli je to pravda…, toť otázka… já si zadala do google levně do USA a vyhodilo mi to různé odkazy a tam můžete vyzkoušet datumy a vaše kritérie a ono vám to vypočte, tak jsem to dělala já…, ale jak říkám, zatím žádná sláva…

@Petr Novák:

Všechny ostatní lety byly za 22 tisíc a výš…, tak proto se ptám :) Ale díky, chci to sledovat a jakmile uvidím nějaký pohyb nahoru, tak to chci zarezervovat…., všude čtu, jak se dá letenka koupit levně, ale nic takovýho ve skutečnosti nemůžu najít :D

Jo a chtěla bych letět z Prahy.:-)

Ahoj, prosim o radu, chci letět cca 20.6.-5.7 za dcerou do Miami. Muzu maximálně o dva dny později. Můžete mi prosim poradit, kdy nejlépe koupit levnější letenky když je v tu dobu sezóna? A taky kde? Dekuji mockrát.

Ahoj, já bych ještě chvíli počkal. V srpnu je sezóna, ale i těch 18 400 Kč je dost.

Ahoj lidi, také bych ráda potřebovala poradit, v srpnu chceme letět s kamarádkou do NYC, nejlevnější letenku, samozřejmě zpáteční, jsem našla za 18 400,- přes Milán, ptám se zkušených – myslíte si, že když počkáme, seženeme levněji letenku? Mám strach, aby naopak nevzrostla cena. Moc děkuji za info a rady, poletíme tam prvně, takže každá rada dobrá ať už v čemkoli :) Díky moc a hezký den! ;)

Ahoj Deniso, Skyscanner je bezpečný, funguje jako srovnávač cen letenek od různých prodejců. Dalo by se říct, že je to obdoba Heuréka.cz… a zajímavé je, že je Skyscanner je česká firma. Takže bez obav.

Letenky za přijatelnou cenu pořídíte v akci, čas od času se objeví levné letenky… u takových akcí platí jedno důležité pravidlo – letenku je třeba okamžitě rezervovat a zaplatit. Ceny se mění z minuty na minutu!

Ahoj, v červnu také chceme na západ do USA a sháníme letenky, dívám se na skyscanner – je to bezpečné pro koupi letenek? Pokud máte někdo zkušenosti i s jinými stránkami, kde můžeme pořídit letenky za přijatelnou cenu, tak bych byla moc ráda o případné rady. Moc díky.

@Lucie:

Ahoj, chystáme se letos v květnu na 14 dní projet západ USA, jsme tři a hledáme čtvrtého, kdyby ses chtěla přidat.

@Andrej: Letenky se na netu kupují tak, že do místa odletu zadáte PRG (Praha) a do místa příletu zadáte BNA (Nashville), zvolíte Zpáteční, zadáte datum a zvolíte +-3dny, vložíte počet a věk cestujících, případně počet přestupů (1,2,3) a budete si vybírat podle ceny.
Čím déle dopředu se letenky kupují, tím bývají levnější. Na last minute bych v případě 4 pax nespoléhal.

Dobrý den pane Masaryku, cesty jsou v podstatě dvě:
1.) Buď si kupte přímo letenky do Nashvillu – stačí upravit datum odletu. To je nejpohodlnější cesta.
2.) Možná o něco levnější bude nákup letenky do New Yorku v akci a poté třeba s http://www.southwest.com z New Yorku do Nashville. To bude asi nižší jednotky tisíc Kč levnější, nicméně vzhledem k cestě s dětmi doporučuji způsob 1), neboť takto bude třeba absolvovat cestu po New Yorku z letiště JFK na LaGuardia.

@Petr Novák:
Dobrý den,

mám dotaz chtěl bych Vás požádat o radu, jak se dostat na letenky do USA Nashvillu v červnu ( tak od 27.6.) návrat po 3 týdnech. Je nás více 2 dospělí a dvě děti ( 5,11)
děkuji moc za informace
Masaryk

@Lucie:
Zdravím, kdy by o bylo ? :)

Ahoj, je tu někdo kdo by se rád vydal (cca na 14 dní) do USA? Cestování, poznávání.

Dobrý den,

chci se zeptat, zda má někdo z Vás zkušenosti s agenturou guards.cz (ta se odkazuje na tento web na svém FB profilu). Vybral jsem si je pro svůj pobyt v USA a vypadají velmi příjemně, proto by mě zajímalo, zda s nimi někdo má nějakou bližší zkušenost a jak se s nimi spolupracovalo. Děkuji moc.

Bezna cena je 16 az 17,5 tis. Cokoli pod je dobra cena, v akci muze byt cca za 12,5. Nizkonakladovka (Norwegian) nepocita s kufry. Vzhledem k cenam a prestupum vychazi nejlepe British a Norwegian, ohromnou vyhodou je u nich uze 1 prestup a to jeste v Evrope = vstupni kontrola do usa probehne az v LA, takze zadne stresy s navazujicim letem (a lidi na zapadnim pobrezi se mi zdaji pohodovejsi).

Ahoj Anno, to záleží. Když narazíš na nějakou akci, tak se dá nejlevnější letenka Praha – Los Angeles pořídit za 12 000 Kč. Standardní cena je kolem 14 – 15 000 Kč. Když poletíš s nízkonákladovkou z Norska/Švédska a do této země si odděleně koupíš další letenku, tak se můžeš teoreticky dostat pod 11 000 Kč.

Za kolik se dá sehnat nejlevnější letenka do Los Angeles?? Mimo sezony samozřejmě. A z jakého letiště? Děkuji za odpovědi

Ahoj,
chystám se do Ameriky během příštího měsíce tak, se chci zeptat jestli někdo neletíte na letiště JFK ? Je to mé poprvé tak bych rád letěl s někým kdo tam taky letí… Díky za odpovědi

Dnes měl BA chybný tarif pro lety do USA a Kanady, kdo to věděl a využil mohl ušetři tisíce za letenky. Já se to dověděl pozdě, takže smůla. Prostě to chce sledovat pořád. Kdo měl štěstí, objednal a zaplatil, tak ušetřil. Teď už je prý tarif opravený.

Jen ještě k té zpáteční letence .. letěl jsem do USA několikrát a 2x jsem neměl zpáteční letenku. V obou případech byl problém a musel jsem absolvovat pohovor s imigračními úředníky. Vždy to nakonec dobře dopadlo, ale slabčím povahám doporučuji zpáteční letenku mít.

@Jarko Slavoms:
Obávám se, že se ti to kvůli změně legislativy nepovede. Ale dej pak vědět, jak jsi dopadl.

J

Ahoj Franta dekuji adresu v NYS mam,ale nevim zda-li to provedu za 90.dni vyridit vymenu Driver Licensy v roce 1992 ridicak stal 24.75 USD,v New York.Dekuji prkny den.Jarko Slavoms

@Jarko Slavoms:
Předpokládám, že ti propadl proto, že už nejsi v USA. Na obnovení budeš potřebovat i US adresu, aby ti ho měli kam poslat.

@Jarko Slavoms: Průkaz Ti vymění nejdéle v poslední den platnosti.
Jakmile přijdeš druhý den, musíš dělat nové přezkoušení a všechny náležitosti, jako bys tam přišel žádat poprve.

J

Pekny den,man propadli Driver license statu New York v.r.1996 je nutne delat opet preskouseni v autoskole?,nebo staci vymena naNYS Department Motor Vehicles.Dekuji za radu

Ahoj Honzo, koncem června je vrchol sezony, proto jsou letenky tak drahé. Když se trošku zahýbá s termíny, tak lze letenku z Prahy rezervovat za 16 630 Kč. Z New Yorku do Clevelandu a Toleda v Ohiu jezdí autobusy Megabus – v autobusech je zásuvka, bezplatný internet… doporučuji jízdenku koupit co nejdříve, s trochou štěstí ji lze sehnat za pár dolarů.

Ahoj
chci se zeptat, jestli by byl někdo tak ochotný a pomohl mi s letenkou. Letím na konci června do USA, přímo Ohio, vyhledávám ale New York, z NY už bych se měl jak dostat. Pokud ale by jste našli než bližšího k Ohiu nebo přímo tam, budu jen rád. Chtěl bych jen jestli by jsme mi pomohli, nebo poslali sem pár stránek s letenkami Praha – NY do 16 tisíc kč. Všude najdu kolem 20 000 Kč, všude co jsem se dočetl, tak každý do USA létá s Deltou, jak je levná atd.., ale když kouknu na jejich stránky, tak to je víc jak 20 000 ,-.. Chci letět od 28.6.2014 – 23.8.2014. Pomůžete mi někdo ??
Děkuji Vám.

@Blanka:
No vidíš a já píši z vlastní zkušenosti a ze zkušeností lidí, které osobně znám. Nikdy bych si nedovolil napsat, je to brnkačka, nikdo nic nechce a to jsem vždy prošel bez problémů. Ale koukám i kolem sebe, na ostatní přepážky, a ne vždy to má šťastný konec. Proto radši napíši, aby byli lidé připraveni na to složitější a horší. Ne proto, abych je strašil a stresoval, ale aby byli předem připravení a nestresovali se, když je něco jinak, než jim někdo jako ty řekl.

@Helena: A jeste si dovolim : pokud to jen trochu pujde NELZETE . ani v takove ptakovine, jako je nazev hotelu, kde chcete prespat. Asi opravdu nemusite mit rezervaci, nevim ale je dobre vedet adresu na nej a zvazit, jestli je realne se tam ubytovat. Hodne stesti na cestach.Helena

@Blanka: To Blanka : Blanko to znamena ze mas pouze malo zkusenosti a neni od tebe uplne ferove sebevedome radit ostatnim zvlaste pak v tak dulezite otazce. Tva odpoved mohla byt nanejvys : u me imigracni urednik zpatecni letenku videt nechtel. Citis ten rozdil ? pro ostatni> prectete si take oficialni stranky ambasady, jak ceske tak americke, kde radi mit ssebou vytistenou zpatecni letenku { staci e-mailem zaslany doklad od letecke spolecnosti } . jeden papir uz nikoho nezatizi .helena

@Franta:
Pisu podle vlastni zkusenosti, ne z doslechu.

@Jakub:
Stačí vytištěné potvrzení od BA. Možná to vidět nebude chtít, ale kdyby ano, je lepší to mít s sebou.
Koneckonců, když selže vše, tak papír se hodí vždy.
Blanka:
Není pravda, že letenku vidět nikdo nechce. Mohou jí chtít vidět.
Také si mohou chtít ověřit první místo pobytu v USA.

@Jakub: Ahoj zpatecni letenku nikdo videt nechce. Jediny co budou chtit vedet je hotel kde stravis prvni noc. Muzes rict jakykoli, rezervaci nepotrebujes.

Dobrý den, chystám se do USA a mám dotaz související s letenkami. Letenky si objednám online přes British Airways, 24h před odletem provedu check-in a vytisknu nebo stáhnu do telefonu palubní lístek. Jak to ale bude v USA, co když budou chtít vidět zpáteční letenku, kterou samozřejmě fyzicky mít nebudu.