Komentáře k článku Dovoz léků do USA: Potvrzení do letadla, povolená a zakázaná léčiva

↩️  Dovoz léků do USA: Potvrzení do letadla, povolená a zakázaná léčiva
💬  Celkem 194 komentářů, nejnovější jsou nahoře.
S

@Marek: v kufru v zavaz.prostoru nevadí
Dovnitř v prirucnim zavazadle Vás stoupnou,jako mě😀

@Jana: Ne. Neni treba.

Ahojda, letíme poprvé a rovnou do USA, už je to za rohem a dávám si dohromady vše potřebné, krom potvrzení manžela o vycestování dcery plaším právě s doktorkou, už mám rozepsaný dokument, o tom že nemám žádnou “nemoc”, ale že mám menší alergie a občasné migrény, tak pro to potřebuji aulin, nestibil a mercilon jako HA. Je třeba to mít od doktorky potvrzené pro jistotu?
Popřípadě jak je to s očkovacím průkazem, jako 88 ročník ho mám přímo ve zdravotní kartě u lékaře, tak jestli mi ho má vypsat? Předem děkuji

Letím do USA a beru pravidelně léky na žíly detralex a lék na astma Symbicort. Mohu si vzít do příručního zavazadla nebo pouze do odbaveného? A lze bez potvrzení lékaře? Nedovedu si představit od naší současné lékařky získat potvrzení v angličtině… a nepodařilo se mi to najít ani v povolených lécích…děkuji za odpověď

Dobry den, ja mám zase dotaz. Nevím zda se to sem hodí, ale potrebuji zjistit jaky má letrox/euthyrox 150 název v USA ? Neví to někdo? Dekuji moc.

@Alice:
Ale ten tady asi je… Jinak poslat vše a  doklad o nutnosti potřeby pro každý případ. Ale kouknout zda je to povolené-existuje seznam.

Dobrý den, potřebovala bych poslat synovi do Oregonu jedno balení Combair na astma. Musím neco dokládat nebo něco vyplňovat?Děkuji

@Blanka Müllerová:
Tyhle stránky jsou trochu o něčem jiném. Spíš bych zkusil zdravotní weby a rádce.
Odpověď najdeš během dvou minut na netu. https://esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=32003R1789
Chápu to tak, že pokud je k prodeji samostatně pod názvem Idebenon, tak je bez cla. Pokud je ale jen jako účinná látka v léku s jiným názvem, tak už to neplatí.
Mě by spíš ale zajímalo, co je potřeba k dovozu léku. Pokud je u nás na předpis, tak s ním asi nebude moct nakládat jen tak někdo a zřejmě bude potřeba licence na dovoz, aby s ním neobchodoval kdejaký překupník. To není jako koupit si tam pár levných triček.

B

Dobrý den, chci se zeptat na dovoz doplňků stravy Z USA DO ČR a s tím související placení cla. Jestli nejsou z placení cla vyjmuté leky a potravní doplňky stravy. Je to Idebenone, cena je vysoká, doporucil lékař. U nás je to lék, v USA doplněk stravy. Děkuji moc za odpověď.

Zdravím vás. Pročetla jsem si diskuzi, ale raději se chci ujistit. Aktuálně řeším, že se zaseknu ve státech vzhledem k aktuální situaci déle. Potřebuji zaslat léky na ředění krve a hormonální léky (ideálně Stacyl a Utrogestan), které mám předepsané v rámci těhotenství. Pokud si nechám od rodiny zaslat se zprávou v angličtině od ošetřující lékařky skrze https://www.balikdozahranici.cz/balik-do-ameriky , mělo by vše proběhnout bez problémů, je to tak?

Mohu si vzít do USA algifen? Někde jsem četl, že metamizol není v USA povolený. Máte někdo zkušenosti? Díky

Prosím Vás, jak je to s Algifenem. Mohu jej normálně převážet v kufru v podpalubí bez potvrzení lékaře? A co takové přírodní léčivo, jako je černé uhlí, colostrum, brusinkové tablety na močové cesty apod….? Chystám se tam na čtvrt roku, takže chci mít s sebou nějakou pojistku a nechci být zadržena na letišti proto, že Američané tyto produkty s českými popisy neznají a mají je třeba za drogy :-D
Taky mne zajímá, zda je nějaký limit litrů pro přepravu tekutin v odbaveném zavazadle v podpalubí. Všude se píše jen o limitu v příručním zavazadle na palubě… Máte někdo nějaké zkušenosti k tomuto z praxe? Děkuji všem, krásný den

@Janka:
Ten roztok by měl být v pohodě, pokud bude zabalený, tak jak má být.
To jak to funguje s čočkami u nás v USA nikoho nezajímá. U nás je koupíš normálně i v lepší drogerii. Tam ti je ale bez předpisu neprodají, zřejmě prevence před případnou žalobou nebo prostě jejich standardní postup. Takže si jich vezmi dostatečný počet.
Kdysi jsem tu psal svou zkušenost, když jsem v USA zůstal déle, než jsem plánoval. Krabička čoček stále cca 25,-USD, ale bez receptu mi to neprodali. Prohlídka u lékaře by mě stála 100,- USD. Naštěstí jedna známá dělala au-pair v rodině očaře, takže se to nakonec vyřešilo bez prohlídky přes ně.

Dobry den,

chcem sa pre istotu na nieco spytat. Beriem si so sebou do prirucnej batoziny roztok a kontaktne sosovky. Roztok bude mat samozrejme do 100 ml. Je to v poriadku? Lebo niekde som citala, ze zevraj ziadaju lekarsky predpis aj od kontaktnych sosoviek. Pritom sosovky uz normalne zozeniete bez predpisu a dokonca si ani nepamätam, ze by som od ocnej lekarky dostavala niekedy predpis..

Jana P.

@Nelli: manžel při cestě do New Yorku měl anglicky napsané potvrzení od lékařky (jméno, datum narození), že tento lék mu byl předepsán, a to s výčtem dalších léků, které měl s sebou. Datum, razítko, podpis. Na letišti se imigrační na nic neptal. Podle doporučení lékařky si aplikoval jednu injekci před odletem z Prahy (přestupovali jsme v Londýně), další po příletu do New Yorku. Při cestě zpět to samé. Na letišti v NY a potom doma po příletu.

@Eva Lord:
Jsou to léky, takže část bych měl u sebe v příručním zavazadle, kdyby se velké ztratilo nebo dorazilo později. Spíš než recept, bych si vzal potvrzení od lékaře, proč to užíváš. Nejspíš to nebude potřeba, ale jistota je jistota.

@Nelli:
Něco na ředění krve s sebou měla kdysi máti. Před cestou do USA si to píchala v Praze na letišti a injekci pro cestu zpět měla zabalenou v příručním zavazadle. Měla jen papír od lékaře, co to je a proč to má. Nikdo se ale u kontrol neptal.

Dobrý den,

ráda bych se zeptala – cestuji teď do USA. Doktora mi preventivně předepsala CLEXANE (lék na ředění krve) – musím si ho aplikovat před delším letem jako prevenci. Jelikož nejdříve letím do Amsterdamu a teprve poté navazujícím letem do New Yorku, budu si muset lék píchnout na letišti v AMS a hodlám ho tedy mít z Prahy v příručním zavazadle.

Žádnou oficiální formu lékařského potvrzení jsem na netu nenašla a mám trochu obavy, že by mi lékařka (nejedná se o hematologa) napsala potvrzení alá “dvě věty” a konec a  že to nebude stačit. Proto jsem si dle jednoho vzoru sepsala na počítači potvrzení vlastní, kde uvádím jméno své, doktora, číslo pasu, název léku, na co se používá a kdy to použiji a že to musím mít u sebe atd. Potvrzení takto předepsané chci nechat mojí doktorkou podepsat a orazítkovat, je to možné, projde to v případě kontroly? Někde jsem totiž četla že není problém si to takto předpřipravit a pak nechat potvrdit, jde mi pouze o to se ujistit, že to takto může být.

Předem moc děkuji za odpověď.

Dobry den, mam otazku ohladom lieku Pregnyl (je to zensky hormon sa mi zda, ze nie je medzi zakazanymi liekmi, nakolko aj oni ho maju).
Budem ich moct mat vo velkej batozine 2 balenia plus ihly? kopiu receptu mozem prilozit k baleniu. Dakujem

V USA prodejny CVS maji dost siroky vyber leku, ktere v nouzi pomuzou a nejen bombony. Soucasti CVS je i lekarna a jiste poradi.

@Dana:
Chtěla jsem se zeptat, jak jste poslali a zda to dobře dopadlo – léky došly? Poslali jste doporučeným balíčkem s celní prohláškou a uvedli jste v ní že obsahuje léky? Přidávali jste nějaké potvrzení? Mám podobný problém. děkuju

Dobrý den,

dávala jsem dotaz u balíků, zkusím ještě tady, jestli prosím někdo nevíte…
Dají se do USA poslat poštou léky na předpis ? Je to Provera – 3 balení – dávka na 3 měsíce. Jde o hormony, někdo je zřejmě užívá i jako antikoncepci. Dívala jsem se do seznamu léků povolených v USA – jsou tam uvedené. Kopii receptu mám a mohu přiložit. Mohu takto poslat? Nebo je nutné ještě přidat nějaké prohlášení od lékaře?

Děkuji

Dobrý den,
mohu si bez problémů vzít na týdenní cestu do CNY léky, které jsem nucena užívat a jedná se o BETALOC ZOK, TRIPLIXAM, TROMBEX, TULIP, NOLPAZU a na případnou bolest hlavy AULIN ?
Potřebuji anglicky psanou zprávu od lékaře? Děkuji

@Hedvika:
Máti měla něco podobného a injekci pro zpáteční cestu měla u sebe na palubě.

Dobrý den,
chci se spíše ujistit, pokud budu mít od lékaře potvrzení na jednu injekci s lékem Fraxiparin (na ředění krve), mohu mít tuto injekci v příručním zavazadle?
Děkuji.
Hedvika

@Tereza:
Toho bych se nebál. Prostě řekni, že jí vezeš známé, která je na tuhle zvyklá.
Léky by měli být v příručním. Ale když něco necháš v odbaveném, tak to snad vadit nebude.

L

Dobrý den, v září jedu poprvé do USA. Užívám Itakem a Neurol ,můžu si je brát sebou ?Děkuji

Zdravím, jedu na 3 týdny do USA a kamarádce, co už tam nějakou dobu žije mám přivézt antikoncepci. Původně to mělo být balení na půl roku, ale její mamka koupila 2, tak se trochu bojím, jestli nebude problém s tím, že to nemám pro vlastní potřebu a brát si s sebou prášky na rok, když jedu na 3 týdny je celkem podezřelý. :D mám je radši nechat v příručáku a nějak to okecávat, nebo do kufru do letadla a doufat, že to nebude nikdo řešit? Díky!

J

Budu v USA 20 dnů. Povezu léky radši v originálním balení. Mám potvrzení od lékaře, že léky užívám. Jedná se mi jen o Xanax. Mohu ho vézt s sebou ? Mám dát léky na dobu pobytu do kufru nebo příručního zavazadla na palubu ? Díky za odpověď.

@Franta: Jedu na 18 dní. V jednom balení je 28 pilulek a každá má 30 mg. Beru tak 3-4 denně.
Každopádně děkuji za vyčerpávající odpověď. Po návratu z USA budu informovat jak to proběhlo, kdyby to tady někdo také řešil.

@Cestovatel:
Na jak dlouho jedeš? 3-4 balení je nic neříkající, kolik je to tablet? Jestli jedeš na 14 dní a máš 14 (28, nevím, jak často se to bere) tablet, plus něco pro jistotu, tak by to mohlo projít. Pokud jedeš na týden a budeš mít 200 tablet, tak budeš vypadat asi divně.

Převezli bez problémů. Co to znamená? Nic o codeinu neřekli, nekontrolovali je a prošlo to. Když nic neřeknu a nebudou mě kontrolovat, tak mi projde i kokain.

Tady se píše, že balení léku s codeinem (Tylenol) v balení s více než 50 tabletami neprojde.

A netuším, jak se budou tvářit na název léku. Ostatní se jmenují všelijak a kodein pouze obsahují. Tenhle se Codein přímo jmenuje. Třeba Absint se může do USA dovážet pouze pokud slovo Absinth není hlavním znakem etikety. Možná bych napsal přímo na https://www.fda.gov nebo http://www.cbp.gov. a zeptal se jich.

@Franta: Ještě dodatek: Co by se stalo, kdyby na ten Codein přišli? Zabaví ho? Nebudu mít problémy?

@Franta: OK, díky za odpověď. Budu brát tak 3-4 balení 30 mg tablet. Raději se ještě poradím s doktorem.
Na FB ve skupině o cestování jsem se na to ptal a 3 lidi to převezli bez problému. Možná jen ale měli štěstí.

@Cestovatel:
Jestli se nepletu tak do 90 mg v tabletě by to mohlo být “v pohodě”. Ale pořád je to codein. Tedy nebezpečná, návyková látky, droga. Hledal bych asi odbornější radu jinde, než tady.
Na webu http://www.fda.gov jsou informace pro turisty s léky.

V každém případě bych si vzal papír od doktora, že to mám pro vlastní užití a že to mít musím. Originální obal s příbalovým letákem je samozřejmost.

Ahoj, za tři týdny letím do USA a chci si s sebou vzít Codeine. Je potřeba nějaké zvláštní povolení? Kolik balení si mohu vzít?
Moc děkuji

@Radek: Radku, měla jsem u sebe léky, které jsem nutně potřebovala v originálním balení. V Praze jsem to hlásila a jen se mě zeptali, jestli jsou tekuté (nebyly). Ani vidět je nechtěli. V USA je naprosto ignorovali. Myslím, že to nebude problém.

@Dana:
Balíček už je asi na cestě. Ale tohle by věděli na poště.

@Eva Mátychová:
Běžné léky stačí mít v originálním balení. Léky na předpis je dobré mít s papírem od lékaře.

E

@Ivan Fuska:

Prosím o radu, beru léky na uklidnění a spaní.Je možné tohle převézt?děkuji Mátychová

Musela jsem zůstat v USA o 2 měsíce déle než plánovaný pobyt. Potřebuji nutně poslat z CR leky na predpis, které denně beru. Manžel mi je posle, musí vyplnit celní prohlášení? A k tomu nějaké potvrzení od doktora? Potrebuji je rychle, už mi docházejí. Dekuji.

@Radek:
Máti s sebou měla injekce na ředění krve, nic nehlásila a vše v pohodě. Letěli jsme s KLM a Deltou.
Cukrovkáři si také s sebou něco berou, myslím, že tu o tom i někdo psal. Měj u sebe ten certifikát a pro jistotu měj i anglický překlad.
A dobře to zabal.

Ahoj, poletim do usa a mám alergii na bodnutí hmyzem včela,vosa atd. Od lékaře mám pohotovostní balíček s jednorazovou injekci a adrenalinem – epipen. Jake mate zkusenosti u usa?Dostal jsem certifikát do letadla,musím ho mít pořád u sebe,protože me muze něco stipnout i v letadle. Neumím moc anglicky,je lepší při kontrole na letisti hned toto ukázat?píše se to taky do toho celního formuláře?budu mit nejakou detailnejsi prohlidku?V usa budu preletavat na různá mista,tak abych nestačil na letištích půl dovolený.

@Franta: sorry špatně se to zařadilo – to bylo paní/slečně osobní zkušenost, že si může vzít a nemusí se bát :-)

@Luděk:
Psala “mohu mít do letadla jednotlivé prášky ( na spaní, brufen, na zažívání) v krabičce”. Což jsem pochopil, že si vezme od každého něco a dá to vše do nějaké krabičky. Jednotlivý prášek je u mě prášek mimo plato. Jinak to samozřejmě nevadí.

@Franta: Není v tom problém, vždy si bereme jedno “plato” proti bolesti, průjmu a horečce a ještě nikdy nikdo nedělal problém, a nalítali jsme opravdu hodně. Ono, když dostaneš na dlouhém letu (10+ hodin) třeba průjem, tak to není nic moc :-)

@Hana:
Lepší je mít vše v originálním balení. Při případné prohlídce to dost usnadní kontrolu. Jednotlivé prášky můžou být cokoliv.

ještě jednou prosím o radu : mohu mít do letadla jednotlivé prášky ( na spaní, brufen, na zažívání) v krabičce jen na cestu? Děkuji

Ahoj, mate niekto skusenosti s mastickou mentholka extra? obsahuje lecive konopi a na baleni je obrazok marihuany. Myslite ze bude problem preniest taketo masticky? Pouziva sa na klby a svaly ked velmi bolia. Dik za help :)

Dobrý den, letím v květnu do Utahu a potřebuji s sebou na tak dlouhý let do letadla brufen a enzymy na zažívání a stilnox na spaní. Je to problém vzít do krabičky jen pár prášků? Totéž bych měla v odbaveném zavazadle v originálním balení. Děkuji

@Jana: Dobrý den, Jano, potvrzení nebude potřeba.

Chtela bych se zeptat letim do usa a beru antikoncepci Lindynette 20.
Potrebuji na tyto leky potvrzeni od lekare?

Dobrý den,
už jednou jste mi poradili a uklidnili mě, tak poprosím ještě jednu odpověď na mou otázku :)
Jelikož jsem silný alergik na vosy, mám alergologem napsané adrenalínové pero Epipen. Předpokládám, že na palubě letadla a v letišti se vosám vyhnu, tak jej chci dát do odbaveného zavazadla. Jen se chci zeptat, zda nebude problém i v tom odbaveném zavazadle?? Nebo i v tomto případě mít v angličtině info od alergologa?
Děkuji Jana

Dobrý den, můžu poslat na Floridu poštou 30 tbl Zinnatu a 16 tbl Dalacinu C? Je to pro nemocnou kamarádku. Děkuji

@Jana:
Jako u každého nad tebou. Na léky na předpis je lepší mít papír od lékaře. Oni nevědí, co s mamkou berete, takže by je mohlo napadnout, že to někomu vezete. Třeba projdete bez kontroly, ale kdyby to viděli a vy nebudete moct doložit, že je to pro osobní potřebu, tak to můžou zabavit.

Dobrý den,
letíme s mámou na 14 dní na Floridu a obě bereme prášky na štítnou žlázu Letrox/Euthyrox a navíc ma máma problémy s cukrovkou a vysokým krevním tlakem, takže potřebuje celkem dost prášků – oltar 1mg, siofor 850, desloratadin zentiva 5mg a prestarium neo combi…nemáte s těmito léky nějaké zkušenosti? Popř. je třeba na všechno sehnat potvrzení o lékaře?
děkuji za odpověď

@Angel:
Vadit by to nemělo, pokud to bude v originálním balení. Injekce si vezmi.
Žádný doktor ti to tam nepíchne, aniž by tě znal. Bez vyšetření ti tam nic neudělají. Jedeš do USA, ne na Mácháč.

Je možné si vzít sebou jedno balení ampulek B12 ? Je jich tam 5 a budu na ty tři měsíce potřebovat píchnout 3. Injekce si neberu, to mi píchne snad nějaký doktor.

@Sylva:
Papír si určitě vezmi. Možná bych ale (pro klid svědomí) zvolil i oficiální úřední překlad té diagnózy a medikace. Přece jen toho povezeš více a je to určitě na recept. Ten morfin zní zajímavě. Také jde o schválení těch léku, zda je možné je vzít do USA. A radši bych se předem zeptal i u letecké společnosti. Ale žádné zásadní problémy bych nečekal. Nejsi první ani poslední “marod”, co cestuje.
Nějaké injekce na ředění krve s sebou měla i máti, měli se píchat do břicha před letem. Doktorka (obvoďačka) jí poradila, ať na letišti vyhledá lékařskou službu, že jí to píchnou. Kravina. Nikdo ti nic nepíchne na základě “nějakého” papíru, když tě nezná. Takže tam nakonec strávila přes půl hodiny, než se přes několik telefonátů dopracovali k jejímu doktorovi (v nemocnice), který vše potvrdil. Před cestou zpět jsem jí to píchnul sám.

Ahoj,v rijmu letim pres Londyn do USA.Jsem onkol.pacient i kdyz tak nevypadam,a budu muset ssebou na 5tydnu mit chemo v tabletach a 2leky ze skupiny opuatu
Morfinove naplasti NOPREX 35mikrogramu.Je v tom buprenorphinum a Targit.
Ostatni leky jsou pridavne na kosti.
Pak z alergologie jsem astmatik antihistaminika i spreje.Z onkologie i alergologie mam papir v anglictine s diagnozou a medikaci.
Taky budu muset pred letem tam i zpet si pi hnout heparinovou injekci na redeni krve kvuli tromboze.Taky budu mit papir v AJ.
Zni to silene,ale jinak jsem normalni…to jsou veci kvuli prevenci.A ja rozhodne nemam obavy ani strach.
Spis ti druzi me stresuji.Hlavne kvuli naplastem
Bude stacit papir z nemocnice v anglictine???A vse bude v kufru v termotasce s mrazicima polstarkama v orig.baleni.Dik za zkusenost.

@Míša:
Ta vadit nebude. A asi jí s tebou ani nikdo nebude chtít řešit. :-)

@Franta
a s tou HA bude nějaký problém? Měla bych ji v orig.krabičce s příbalovým letákem (který je ale teda v češtině) a opět bych ji měla v kufru. Nebo je potřeba i na tohle nějaké potvrzení od lékaře?

@Míša:
U těch normálních léků by nemělo vadit, když bude jen to platíčko. Ono jde hlavně o léky na předpis, hlavně o ty, co jsou na předpis tam. A stačit by měla ta příbalová informace na letáčku. Otevřený gen na štípance v kufru vadit nebude.

Dobry den,
diskusi jsem si přečetla, ale raději se ještě chci zeptat. Chystám se do USA poprvé, tak bych se ráda vyhla možným komplikacím. Neměl by tedy být problém s sebou si v odbavenem zavazadle vést klasické léky jako jsou napr. Leky na bolest hlavy, krku, pri prujmu, HA,..? Nevím ale, zda stačí, aby léky byly v nerozbaleném blistru nebo musi být přímo v originální krabičce? Jde mi o to, abych nezabirala krabičkami zbytečně moc mista v kufru. A když chci s sebou vést např. nějaký gel na štípance, ale už je načlý, mužů ho s sebou vést nebo musí být neotevřený?

Díky za odpověď

@mirek:
V tomhle případě určitě potvrzení lékaře, nejlépe i s uvedením diagnózy, ne jen, že to užívá. A vzal bych ho i s úředním překladem. Zběžně jsem projel net a v USA je v kategorii drog a je povolen pouze na předpis a jen k ústnímu podání.

dobrý den.
Manželka užívá léky z řady opiatů OCYCONTIN -měla by mít potvrzení od lékaře….cestujeme do usa na 28dní

@Radim: Ahoj Radime, opět předesílám, že nejsem lékař, jen jsem dohledal informace:
Dasselta by při cestě do USA neměla být problém v množství, které odpovídá běžné spotřebě. V USA se lék se stejnou účinnou látkou prodává pod jménem Clarinex.

Zdravím, za pár dní odlétám na 3 měsíce do USA. Chtěl bych se zeptat, zda potřebuju potvrzení od lékaře, že beru léky na alergii DASSELTA 5mg? Děkuji za odpověď

@Lucie: Zdravím Lucie,
předem upozorňuji, že nejsem lékař. Píšu na základě zkušeností a dohledaných informací. Se Setaloftem by neměl být problém, u Neurolu bude jistější, když ti lékař vystaví potvrzení, že lék užíváš. S sebou si lék vezmi v potřebném množství a v originálním balení.
Není to tak, že bys automaticky měla problém, pokud u tebe lék najdou. Ale mohou se ptát, protože u Neurolu může hrozit riziko zneužití léku. A právě originální balení + jen potřebné množství + papír od doktora jsou důkazy, že lék nechceš zneužít, ale vyžaduje ho tvůj zdravotní stav. :-)

Dobrý den,
potřebovala bych poradit s převozem léků.Letím s přítelem na Miami.Beru už asi 8 let setaloft a od lékaře jsem včera dostala neurol v případě paniky z letu. Neurol snad nebude potřeba, ale ten setaloft určitě ano. Budu potřebovat nějaké potvrzení, nebo s tím nebude problém?
Děkuji za ochotu a přeji hezký zbytek dne.

@Franta: Super, díky moc.

@Václav:
To co píšeš, klidně vezmi. Kdyby se náhodou ptali, tak je to tvůj “first aid kit”. :-) Měj to v originálním balení. Ale u toho, co píšeš, bych problémy nečekal.

Ahoj,

chtěl bych se poradit ohledně dovozu léků do USA se zkušenějšími cestovateli, kteří už s tímto mají nějaké zkušenosti.

Letos na podzim letím do Los Angeles, bude to moje vůbec první cesta do Ameriky, takže s tímto nemám žádné osobní zkušenosti.

Vím, že co se týká dovozu léků do Ameriky, tak jsou poněkud přísnější pravidla, než když, např. cestuji pouze po Evropě.

Jedná se mi o to, že zatím vždy, když jsem cestoval v rámci EU, tak jsem si s sebou bral takové ty základní léky, jako třeba, kapky do nosu, na kašel, nějaké tablety na teplotu (Paralen), na průjem, Ibalgin… v podstatě takové základní léky, které má člověk normálně v lékárničce. Nejedná se o léky, které bych vyloženě potřeboval užívat, jako na nějakou nemoc, ale spíše jsem si je vždy bral, kdyby mě na dovolené “skolila” nějaká rýma/angína… apod. tak abych tam nemusel běhat po doktorech a po lékárnách, přišlo mi snazší vzít si takhle něco s sebou. Nejedná se o žádné obrovské množství léků, vždy tak nějak odpovídající délce pobytu.

Když bych si ze stejného důvodu chtěl takhle vzít nějaké léky do USA, keré vyloženě nepotřebuji užívat, ale spíše tak nějak pro jistotu, jak jsem popsal výše, myslíte, že by to byl problém? Na palubu letadla bych si je nebral, měl bych je v odbaveném zavazadle.

Přijde mi snazší si takhle něco vzít s sebou, než tam pak ztrácet drahocenný čas chozením do lékáren a k doktorovi, nehledě na to, že jsem také jsem slyšel, že v lékárnách v USA se třeba ani nesežene, co je u nás běžně k dostání bez předpisu. Údajně tam je téměř všechno na předpis.

A pokud je to tedy možné si s sebou takhle nějaké přiměřené množství léků vzít, tak musí se to někde vyplňovat, třeba v tom formuláři celní deklarace, nebo kdekoliv jinde nebo o tom někomu říkat?

Co se týká potvrzení od doktora, tak nevím, jestli bych ho mohl sehnat, protože, jak jsem zmiňoval výše, jednalo by se spíše o léky, které bych si bral pro jistotu, v případě, že by mě tam něco skolilo, ale ne léky, které vyloženě musím užívat, bez kterých se neobejdu.

Děkuji moc za všechny rady a názory

@Kateřina: Zdravím Kateřino, pokud bude množství odpovídat běžnému užívání a léky budou v originálním balení, neměl by být žádný problém.

Zdravím, chystám se do USA na 3 měsíce a musím si s sebou brát léky na migrénu, kromě klasického ibalginu, beru Sumatriptan, stačí příbalový leták a originální balení, nebo léky ze skupiny triptanů je třeba doložit lékařským potvrzením? Předem díky za odpověď.

@Aneta: Zdravím Aneto, řekl bych, že ano. Prášky se stejnou účinnou látkou se běžně v USA prodávají.

Zdravím,
známý žijící v Kanadě mě požádal o dovoz léků na alergii (Zenaro). Mám 10 krabiček. Můžu převézt? Letím nejdřív do USA….Dala bych do odbaveného zavazadla…..

Děkuji

@Radek: Ahoj Radku, nebál bych se vzít s sebou třeba dvě litrové lahve.

Jedu na návštěvu do USA a chtějí přivést Alpu – Francovku. Kolik mohu sebou bez proclení tohoto mazání zabalit do kufru. Balení je litrové.
Děkuji

@Jiří:
Ale určitě bych u toho nechal ty průvodní informace. Pokud by byli zvědaví, tak se z nich dá dost vyčíst.

@Jiří: Pokud by vám krabičky zabíraly moc místa, tak si je neberte. Není to úplně dle pravidel, ale problémy snad nebudou.

Chtěl bych se zeptat, jak moc důležité je to pravidlo o uložení léku v originálním obalu. Je to poměrně iritující pravidlo, které dost zvyšuje objem lékárničky v kufru. Díky

@Veronika: Pokud hodlate vezt vice, nez dopurucil Petr Novak, tak bych se nebal nejake platicko do krabicky pridat. Mimochodem, neni snadne v USA sehnat bez predpisu leky, ktere jsou u nas bezne k sehnani. Bez predpisu se koupi pouze “bonbony”, ale nic, co by zabralo.

@Veronika:
Dobrý den, Veroniko,

to množství by mělo odpovídat běžné spotřebě. Čili jedna-dvě krabičky léku jsou v pořádku, ale třeba 10 krabiček je podezřelých. Důležité je, aby v některém z léků nebyla účinná látka, která je v USA zakázána (vizte článek). :)

Dobrý den, když se poštěstí pojedu do USA min na rok jako au pair a jelikož jsou v USA léky drahé a já pracovala ve farmacii, mám své “dostatečné” zásoby. Otázka tedy zní, je prosím nějaké omezené množství na dovoz léků v případě, že zde budu trávit min. rok? Šlo by především o paralen, paralen grip, ibalgin, zyrtec/zodac, kapky do nosu a dále o léky na předpis aulin, algifen a HA. Jedná se o léky, které jediné mi zabírají při nastydnutí, bolesti zubů, hlavy atd + HA… Vím, že si na ně budu muset sehnat originální krabičky ale opravdu bych nechtěla, aby mi i tak na letišti řekli, že vezu velké množství a musela bych to vyhodit (což by se mi tak drahé věci opravdu nechtěly vyhazovat). Může se dát také třeba do jedné krabičky více platíček stejného léku k ušetření místa? Děkuji za každou informaci a přeji pěkný den.
Veronika

@Jirka:
Ve tvém případě doporučuji poradit se se svým lékařem a neptat se na netu. Budeš nejspíš potřebovat dostatečnou zásobu s sebou. Otázkou je, co považuješ za delší dobu a co případně řeknou na celnici na kufr plný léků. Budou pro vlastní potřebu, ale z náš to.
Mě tam neprodali ani kontaktní čočky, které u nás koupíš skoro v každé lepší drogerii. Chtěli po mě recept od doktora, což bylo minimálně 100,-USD za prohlídku, a pak 25,- za jedno balení čoček. Naštěstí kámoška hlídala děti v rodině očaře a měl jsem to nakonec bez prohlídky za 18,-. :-)

Zdravim vas planuju cestu do USA na delsi dobu a trpim cukrovkou. Nema nekdo zkusenost jak je to s leky kdyz mi dojdou? Muze mi je nekdo poslat z ČR a nebo mam mit nejakou zpravu od lekare a napisou mi je v USA za nejakou uplatu. Dekuji ha odpoved

@Libor:
Od toho je pojištění. Pokud injekce nepotřebuje s ohledem na probíhající léčbu, tak nebrat.
Máma s sebou injekce měla spolu s papírem od doktora a problém nebyl. Ale mít to u sebe jen tak, mi nepřijde dobrý nápad, jak psal “Z”. Já odpovídal s ohledem na cukrovkáře nebo tak něco.

Ona je z oboru ( zuby) a chce se jistit před všemi nepředvídatelnými událostmi.

@Libor: Zdravím Libore, pokud je potřebuje ze zdravotních důvodů (např. cukrovka), ať si k nim sežene anglicky psané vysvětlení od doktora, a bude to v pořádku. Pokud jehly její zdravotní stav přímo nevyžaduje a chce je tam mít třeba z nějakých preventivních nebo jiných důvodů, tak to spíše nedoporučuji. V takovém případě ať je uloží do odbaveného zavazadla,

@Libor: Tyto věci slouží k aplikaci léků nebo drog. Mám li je u sebe a nemám léky, které chci aplikovat, tak je to hodně podezřelé.

@Libor:
Vadit by to nemělo, ale asi by bylo dobré mít s sebou něco od doktora, na co to potřebuje. Standardní turista takové vybavení nevozí.

Dobrý den, dcera letí do USA a chce si s sebou vzít do příruční lekárničky chirurgické jehly,prázdné injekční stříkačky. Pokud budou v odbaveném zavazadle myslíte že to projde?

Díky

@Jiri: Zdravím, Jiří. Na tohle většinou stačí Google, případně web Drugs.com. Zkuste porovnat účinnou látku, ne všechny léky distribuované v Česku/EU se prodávají v USA.

Zdravim,precetla jsem si diskuze a jsem pomerne dost zmatena. Byla jsem v NY pred tremi lety,v originalni krabicce jsem nemela zadny lek,nemela jsem ani pribalove letaky,na palube mela to nejnutnejsi a zbytek v kufru a nebyl problem. Ted mam vsak pocit,ze to byla snad nahoda. Me dotazy: jak jste prisli na to,ze musim mit potvrzeni od lekare,ze beru nejaky lek? Potrebuju to,i kdyz jsou ty leky v USA povolene? Budu takhle mit leky na alergii,inhalator a HA + pro sichr antibiotika na mocak. A co ostatni volne prodejne leky? Nekdo se tu ptal na vaginalni cipky,ty si pro jistotu chci take vzit,ale volne prodejne. Prece si ke vsemu nebudu shanet vyjadreni lekare? A jeste jeden dotaz. Budu leky balit pro 2 lidi na 3 tydny. Mam to radsi rozdelit do 2 kufru? Diky vsem.

@Petr Novák: Zdravím, kde hledáte pod jakým názvem se léky prodávají v USA ? Navíc polovina léků není vůbec uvedená na stránce uvedené v odkazu v článku. Díky

@Jakub: Tak není to v souladu s doporučením, ale zároveň si nemyslím, že to bude problém. Léky jsem takto převážel několikrát.

@Petr Novák:
Dobře. děkuji.
A nevadí, že Ibalgin není v krabičce a jsou to jen platíčka?

@Lucie: Dobrý den, Lucie. V případě USA se doporučuje poslat antikoncepci (léky na předpis) v originálním balení a ke krabičce přiložit anglicky psanou zprávu od doktora, o jaké léky se jedná, pro koho jsou a proč jsou předepsány. Na obálku se pak má napsat poznámka, že zásilka obsahuje informace pro celníky.

V případě Kanady doporučuji postupovat stejně. Bezpečnější je využít služeb kurýra, nikoliv běžné pošty.

Dobrý den, potřebuji dceři do Kanady poslat antikoncepci. Podle dosavadních informací by to měl být speciální balíček, který musí být označen jako medikamenty a musí to obsahovat lékařskou zprávu. Jaké jsou tedy přesná pravidla a jaké množství léků mohu zaslat? Děkuji

@Jakub: Dobrý den, Jakube, problém s léky nebude. Léky, co potřebujete užít během letu plus Ibalgin si vemte s sebou do příručního zavazadla, zbytek můžete mít v odbaveném.

Dobrý den,
Ve středu odlétám do USA a vezu sebou platíčko/dvě ibalginu, kapky do nosu Xylometazolin, prášky na stolici diosmektit a analergin, to vše pro případ nouze, kdyby náhodou bylo třeba. Dále nyní beru Azitrox, balení obsahuje pouze tři tablety, ale třetí bych si ml brát v průběhu letu z Prahy do NYC. Bude tedy s nějakým z těchto léků problém a mám je všechny převážet v příručním zavazadle a nebo je mohu dát do odbaveného zavazadla?
Děkuji, Jakub Horák

@Jana:
Ale pro jistotu měj ty prášky v originálním balení/krabičce. 10 samostatných pilulek by nemuselo projít.

@Jana: Dobrý den, Jano, potvrzení od lékaře by nemělo být potřeba. V USA se tento prášek prodává pod názvem Clonazepam a je schválený.

Dobrý den,

beru prášky Rivotril 2 mg (úč. látka: Clonazepamum), letím do USA s kamarádkami na 8 dnů a beru 1 prášek za den, myslíte, že když si vezmu 10 prášků a dám je normálně do zavazadla, tak ok? Nemusím mít snad na 10 prášků potvrzení od lékaže, protože by mi ho asi nedal, beru je sama na úzkostný stavy. Je Rivotril povolený v USA? Děkuji moc, Jana

@Katka: Ahoj Katko, antikoncepce i Jodisol, Otrivin a Fenistil budou v pohodě i bez těch krabiček. Pokud ti budou procházet zavazadla, tak se třeba jen zeptají, ale bude to v pohodě. :-)

Problém by byl třeba ten Rohypnol.

Zdravím, takže antikoncepce v originálním obalu v příručním zavazadle by měla být ok ?
Jodisol- roztok sprej, Otrivin-kapky do nosu a Fenistil- gel si chci dát do kufru společně s šamponem a gelem, bohužel nemám originální krabičky. Budou to nějak blíže zkoumat co to je?

@Jana: Ahoj Jani, myslím, že na antikoncepci potvrzení od lékaře nepotřebuješ. :)

Ahoj chtěla bych se zeptat pokud chci mít v příručním zavazadle předepsanou antikoncepci potřebuji potvrzení od lékaře? Nebo stačí originální balení a popřípadě recept. Pokud by bylo potřeba potvrzení neporadil by si mi co vše má obsahovat? Díky :)

V

@Petr Novák: Jen jedna krabička na 4 měsíce :D Tak děkuji moc. Moc jste mi pomohl :)

@Vašek Pentl: Potvrzení není třeba. Jen ť jsou léky v originální krabičce a není jich kilo. :-)

V

@Petr Novák: Děkuji za odpověď. Takže asi ani není třeba potvrzení, že? :) Děkuji

@Vašek Pentl: Ahoj, v USA se tento lék prodává pod jménem Xanax, takže s tím problém nebude.

V

Zdravím, mám dotaz, zda je možné vést si sebou do USA NEUROL (0,25mg). Mám strach z létání a budeme několikrát přelétávat a diazepam mi bohužel nezabírá. Pokud by měl někdo zkušenost, byl bych rád. Děkuji

Prosím Vás mám dotaz, jaký lék koupit v USA, který by mohl nahradit Ibalgin nebo Ibuprofen. Mám bolesti tváře, hlavy, trnutí obličeje a vystřeluje mě to až k uchu, myslím, že je to z klimatizace, která je tu trvale zapnutá. Poradíte mi někdo. Mám obavy abych neměla zánět trojklanného nervu. Děkuji

@Verca: Ahoj Verčo, léky můžeš mít v odbaveném i příručním zavazadle. Ten příbalový leták stačí. Není to úplně nutnost, spíš taková pojistka, kdyby si tě celníci vybrali na kontrolu a byli zvědaví, co to máš za prášky. :-)

Ahoj :) letím na 3mesice do USA. Beru si s sebou lékárničku (rýma, kašel, teplota, …) Tu tedy mohu mit ve velkém zavazadle, že? … musí byt leky nutne v krabičkách nebo stači léky a k tomu gumičkou pridelane příbalové letáky? – kvůli mistu :D Dekuju :)

Léky do USA a ostatních zemí: létám do USA a Kanady.Pravidelně beru denně několik léků. Rodina,za kterou létám mi doporučila,abych si nechala napsat od své lékařky výpis léků,které musím brát a co se s nimi léčí.Přeložili jsme to do angličtiny a na celnici se to vyplatilo.Celník má právo se vás zeptat na váš zdravotní stav.Což se také stalo a byla jsem ráda,že tento dokument od lékařky mám a i přeložený,vše proběhlo v pořádku:takže doporučuji všem,kdo létají do zahraničí a berou pravidelně léky,aby si výpis ze své zdravotní karty obstarali.

Zdravím, zajímalo by mě, jak je to s ATB? Mám je pro jistotu s sebou, ale v seznamu am. ministerstva zdravotnictví jsem je nenašla…konkrétně Biseptol. Můžu je vzít? Díky, K.

Dobrý den, máte prosím zkušenost nebo radu s dovozem chronicky užívaných léků pro delší časové období než je 90 dnů? Plánujeme odjezd na 2 roky a ráda bych si nechala předepsat léky na štítnou žlázu pro zmíněné období. Potvrzení od mého lékaře si nechám vystavit, ale chtěla bych se vystavit komplikaci ze strany amerických úředníků.
Děkuji za informaci.

@dana:
Paní Dano, slečno Dejno jak prosím dopadlo odeslání antikoncepce do USA? Řeším stejné jako Vy před nedávnem.
Děkuji za informaci

Takže když proste zaukoluju mamu at mi pošle čočky tak mi nepřijdou? zkoušel jste to nekdo? ani kdyby je dala do pouzdra? prosím o co nejrychlejší odpoved

@Tereza: Do celního formuláře se léky nepíšou. Clo se platí pouze z věcí, které v USA zůstanou (např. dražší dárky).

@Z.: Děkuji. A u celního formulare nebudu nic proclivat, ze?

@Tereza: Volně dostupné léky jsou k dostání i v USA. Má-li někdo jakékoliv zdravotní problémy, které je třeba okamžitě řešit aplikací léku, tyto léky patří na palubu. Má-li někdo potřebu vozit léky Co kdyby, ty mohou být v zapsaném (odbaveném) zavazadle.

Zdravim:)
Chtěla bych se Vás zeptat, kde převážet léky? V komentáři jsem se docetla, že pouze v palubním zavazadle. V jiném jsem se zase dočetla, že je možné je mít v odbaveném kufru (dole). Jak to tedy je? Děkuji za odpověď..
Jednalo by se o volne dostupne léky jako ibalgin, paralen, kapky do nosu, atd. Letim na tři měsíce, takze to nebude žádná lékárna, i když do palubního zavazadla se mi toho zdá hodně..

@Z.: já mám totiž ty léy odzkoušené a vím, že mi nnělteré nevyhovují, tak jsemm si radši vzala, to co znám a vím, že funguje :)

@Z.: No, lidi říkalá, že tu téměř nic bez návštěvy lékaře neprodají, tak jsem se radši vybavila :D jinak s léky nebyl sebemenší problém :)

@Karolína: Nevoz s sebou krom HA nic. Vše, co jsi tu vyjmenovala, tam prodávaj v drogerii za stejný peníze jako u nás, jen je toho 2x tolik. I nabídka volně prodejných léků je pestřejší. S rýmou a nachlazením tam k doktorovi fakt nemusíš.

Zdravím, letím do USA na cca 3 a půl měsíce a chci si s sebou vzít nějaké léky. Většinou jsou to volně prodejné léky, třeba na rýmu, teplotu atd. Nehodlám tam pak letět k doktorovi a platit šílené částky za lék na nachlazení. S tím by předpokládám neměl být problém. Trochu se bojím Ibalginu, mám totiž jen jedno platíčko, nechce se mi tahat celá krabička, protože je hrozně velká. Na co jsem se ale opravdu chtěla zeptat jsou 2 léky, které jsou na předpis. Není to nic extra, jen ůék na kašel a na opary, takže nic velkého. Musím k tomu mít něco spejšl, nebo stačí prostě originál obal a šoupnout do kufru? Jo a s antikoncepcí předpokládám problém není, mám sebou množství akorát na délku pobytu.
Děkuju

@Karolína:
Pečivo na tři týdny? Není lepší si ho koupit tam? Pár kousků by problém být neměl, ale tohle vypadá na větší várku.

Dobrý den,

Manžel je celiak a potřebuje na 3 týdny dovést do USA bezlepkové pečivo, je s tím nějaký problém?
děkuji,
K

@Dejna:
Pokud bude předpis od amerického lékaře, tak prodají.

@Dejna:
Ahoj mami, to je neuvěřitelný :)))

Dobrý den, prosím o radu. Dochází mi antikoncepce předepsaná z česka a máma se mi jí chystá poslat poštou. Prý je ale od listopadu zákon, že žádné léky do USA nepošlou. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli mi dají v lékárně v USA antikoncepci na předpis popřípadě, která by byla nejlepší? Díky moc za rady

zdravím mohu poslat dceri antikoncepci,pokud ano tak nejlepe jak. dekuji.

Ok já jen aby si nemysleli, že jsem si to prostě nějak vycucala z prstu :D

Jinak díky moc :)

@Eva: Žádnou kosmetiku s sebou netahejte. Tam si můžete všechno koupit za pár centů a určitě i kvalita bude srovnatelná či lepší. Spíš si nakupte kosmetiku až poletíte domů. To samé platí o oblečení apod. Do Ameriky se přece také létá za nákupy….

@Eva: Všechno si můžete napsat doma na počítači a lékař to podepíše a dá razítko.
Rukou se dnes již žádný úřední dokument nepíše.

A co se ohledně toho potvrzení týče?
Musí být dávkování napsáno ručně doktorkou nebo ho můžu napsat na počítači? A Od doktorky jen podpis a razítko?

Ano, všechny tekutiny, gely, šampony atd. musí být v kufru. Pokud budou v příručním zavazadle, musí se na letišti vyhodit.

@Eva: a další věc. Možná stupidní otázka, ale já jsem děsný plašan. Drogerie, jako krémy, šampony sprch. gely a pod. To můžu dát do kufru že?! (musím) …

Znovu zdravím,

děkuji za info.

Ještě jsem se chtěla zeptat to potvrzení. Tam se musí i napsat dávkování že? Nebo je to alespoň lepší … Tak jsem se chtěla zeptat jestli to dávkování můžu napsat na počítači a doktorka to jen podepíše, nebo jestli i to dávkování musí napsat ručně. Nejsem si totiž jistá, že to po mé doktorce přečtou a ještě anglicky.

Děkuji

E.

@Eva: Všechny léky patří POUZE do příručního zavazadla.

Lékařce řekni, že jedeš na dovolenou, a jestli by ti mohla napsat, že bereš takové a takové léky a dala na to razítko. Máma měla taky potvrzení od lékaře, ale nikdo se cestou na nic neptal, tak jsme ho ani neukazovali.

Příruční zavazadlo je lepší, protože to by se ti nemělo cestou zatoulat. Někdy se stane, že kufry cestují “vlastní” cestou. ;-) Ale zase by to příruční nemělo vypadat jako lékárna.

Dobrý den, Ahoj,

odjíždím za necelý měsíc do USA. Musím si s sebou vít léky na vaginalní problémy.
Bohužel zatím mi lékaři nezjistili co mi je, proto nemam žádný lék předepsaný pravidelně.

Nenašla jsem jaké látky jsou v Americe zakázané, takže nevím jestli porušuji pravidla :D …

Každopádně nevím jak to mám lékařce říci, když je neberu pravidelně, ale spíše jak se cítím. Jestli s ní mám vymyslet jen kvuli tomu potvrzení, nebo je nějaký jiný způsob?

Také jsem četla, že je lepší léky převážet v příručním zavazadle. Co je na tom pravdy?

Děkuji Eva

@Igor:
Imigračnímu to říkat nemusíš. Zajímat to bude spíš celníky, ale řešil bych to, až kdyby se ptali. Ve Státech je schválený, tak by neměl být problém.

Zdravim,chcem sa opytat, ked si potrebujem zobrat do USA so sebou antidepresivum MIRZATEN(1 balenie)(potvrdenie od lekara mam, aj preklad), mam to povedat imigracnemu sam od seba,ci az ked mi nahodou otvoria tasku a najdu to?, co mam zaskrtnut v colnej deklaracii? ze veziem nieco co sa nesmie? ,alebo ze neveziem? diky za radu vopred:)

Díky, za odpověď.

@Jana: Na podobný dotaz jsem tady odpovídal Pavlíně 21.7.
Ale jestli na tom léku není vylisován název, tak by šlo dát pilulky do obalu od jiného běžného léku (třeba Ibalgin) nebo vitaminů či potravinových doplňků.

@Jana:
Jediné, co jsem našel, je, že není schválen pro použití v USA. Jak je to s jeho dovozem pro osobní potřebu jsem nenašel.
Zkus se zeptat přímo u CBP (celníci)
https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/67/~/traveling-with-medications-and-medical-devices,-such-as-needles-or-oxygen-tanks
nebo FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv)
https://www.fda.gov/Drugs/default.htm

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jediný lék, který užívám na všechny bolesti je Nimesil. Nikde jsem nevyčetla, zda se smí převézt do USA, či ne. Vzala bych ho i s originální krabičkou. Je to ovšem lék na předpis, takže pravděpodobně budu asi potřebovat potvrzení od lékaře o užívání, že? Děkuji za odpověď.

@Pavlína: Pavlíno, brufen i paralen, v přiměřeném množství na délku pobytu, není problém, nikde to nehlásíš.
Léky na štítnou žlázu, opět v přiměřeném množství na dobu pobytu, také nejsou problém, ale za předpokladu, že budeš mít od svého specialisty POTVRZENÍ, ve kterém jmenovitě uvede: jméno a příjmení pacienta, datum narození, diagnozu, název léku a dávkování, a případně tam napíše, že potvrzení je pro celníky v USA (CBP). Zvláště je to zapotřebí, jestli jsou léky v tekuté formě. A hlavně, léky nepatří do zapsaného zavazadla, ale NA PALUBU!

Dobrý den,
předně děkuji všem tvůrcům i „přispivatelům“ těchto webstránek za všechny info zde uvedené:). Měla bych 2 otázečky. Pravidelně (denně) beru léky na sníženou funkci štítné žlázy (hormonální lék). Musím tento lék uvádět v nějakém formuláři (např. o celní deklaraci)? Musí být např. Paralen či Ibuprofen také někde uveden?
Omlouvám se, za možná pro někoho hloupé otázky, ale poprvé poletím a ještě k tomu do NY a nevím, co si pod pojmem „dovoz léků pro vlastní potřebu“ mám představit (tj. zda se to někde musí ohlásit či mi to může „v tichosti“ ležet v kufru:)).
Předem děkuji moc
Pavlína

@Petr Novák: Já to na tomto Centru zkoušela s dotazem na léky a bylo mi řečeno, že oni se zabývají pouze vakcinací….

@Věra:
Léky se v USA jen tak neprodávají. Jen vitamíny a běžné potravinové doplňky. Nikdo tam nebude riskovat, že si něco koupíš, ono ti to něco provede a ty je budeš žalovat. Já si tam chtěl koupit čočky, které u nás koupím skoro kdekoliv. Bez lékařského předpisu ani náhodou a jen prohlídka u očního vyjde na 100 USD.

Používám léky DETRALEX / na křečové žíly/ , které jsou tady dost drahé. Lze nějak zjistit, zda jsou ve Státech ke koupi a za jakou cenu, event. kolik balení je možné dovézt / na jednu osobu/. Nebo jaké léky je možné dovézt se stejnou účinnou složkou?
Děkuji za odpověd. Věra

@Franta:

tak jsem to vyresil praskami Godosal.1tabletka pred odletem by mela stacit a je po komplikacich s injekcemi.

@poplis:
Máti něco takového měla, nevím, jestli to byl přímo flexiparine. Doktorka jí “poradila”, až si na letišti řekne zdravotníkům, aby jí to píchli. Rada nad zlato. žádný doktor ti nic nepíchne, dokud nebude vědět, kdo jdi a co to s tebou může udělat. Takže z toho nakonec byly docela problémy telefonování doktorce, ověřování, že doktorka je opravdu doktorka, ověřování anamnézy a blablabla. nakonec to máti píchli, ale byl to opruz. Injekci na zpáteční cestu měla dobře zabalenou, ale teď ti nepovím, jestli u sebe nebo v kufru. Před odletem jsem jí to píchl sám podle toho, co mi řekla, jak jí to píchl doktor na letišti. Dokonce to prý nebolelo a ani se jí neudělala modřina jako od profíka. ;-) Zkus se zeptal letecké společnosti, jak je to s přepravou léku v injekci. Ale cukrovkáři to také nějak musí vozit, takže by to neměl být velký problém.

dobry den,
vozite sebou na dlouhe lety(letim na hawaii a to jeste vychodni cestou) flexiparine nebo podobne v injekcich ? slouzi na redeni krve.na letech jako prevence trombozy.
dekuji za odpoved

Tak to jo. Do letadla je lepší si vzít, jen “na cestu” + něco málo, kdyby měli kufry zpoždění. Zbytek do kufru. Ale jestli to jsou drahé léky, tak je asi budeš chtít mít na očích.

Já bych si je tam nekupovala, vzala bych si jich dost na tu dobu, kterou bych tam byla, ale aby mi právě takovou hromadu léků vzali do letadla :) Jinak – jela bych jako aupair…

@K:
Překlad ti udělají vybraní překladatelé. Zkus Google.
Ale počítej, že ne každý doktor ve Státech ti pak vyhoví. Já potřebovala jen koupit kontaktní čočky, které u nás mají skoro v sámošce a ve Státech mi je bez receptu nechtěli prodat. Doktor zase nenapíše recept bez prohlídky. Takže prohlídka za 100 dolarů a čočky krabička za 30. Teď už vím, že je lepší si radši udělat zásobu a vzít si je s sebou.
Píšeš 6-12 měsíců. To tam jedeš pracovně nebo jako turista?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak to je, když beru Zoloft a do USA bych jela na 6-12 měsíců… Doktorka mi říkala, že budu muset mít nějaký ověřený překlad. Nevíte jak to je a kde takové překlady dělají? Děkuju

@Marie: Oplatky a čokoládu, samozřejmě, vézt můžeš, neboj se toho.

Dobrý den, mohu vzít na palubu paralen do USA? Letím na víkend,nebudu mít kufr. Děkuji.

@Viki..:

Internet znáš? Třeba Google? Stačí zadat, co tě zajímá.

A teď vážně. Otázek máš dost a je vidět, že opravdu nic nevíš, proto to s internetem. Tady se spíš potom zeptej na detaily nebo na to, co ti není jasné.
Ubytování – bez irinie doporučuji hotel nebo motel.
Jak dlouho se letí – na to je stejní odpověď jako na otázku, jak dlouho se jede na Moravu. Záleží totiž kam. Zkus jakýkoliv vyhledavač letenek a zadej si odkud (asi Praha) a kam chcete letět. Čas je jiný pro NY, LA, Seattle, Atlanta. Také záleží s kým se letí a kde jsou přestupy. Počítej tak 10-20 hodin.
Co potřebujete – Pas, ESTA (nebo vízum)… Také záleží, co tam chcete dělat. Jen se válet na pláži na Floridě nebo v Kalifornii, cestovat po národních parcích, jen tak si udělat roadtrip autem…

Projdi si toto (a i jiná) forum. Získáš spoutu informací a přehled, co a jak.
US ambasáda https://cz.usembassy.gov/cs/visas-cs/visa-waiver-program/

Ahoj, o velkých prázdninách plánujeme letět do ameriky (jako turisti) ale vůbec o tom nic nevíme, kde by bylo nejlepší se ubytovat ? A jakdlouho se tam letí ? Co budem jako turisti potřebovat atd… Je dobré zeptat se v cestovce ?.. :)

Když ten balíček nebude moc velký a nebude v něm nic zakázaného, tak by měl projít. Dal bych ho do kufru.
U 11a bych zašrtl ano a kdyby se ptaly, co vezeš, tak řekni české sušenky a čokoládu.

chci s sebou udělat takový normální mikulášský balíček z českých surovin ( tatranka, čokoláda atd). Myslíte, že i s tím by byl problém? A mám ve formuláři celní deklarace v bodě 11a zaškrtnout yes nebo no?
Děkuji

Jano, netýká se Vás tento článek?

To vás někdo pěkně natáhl. ESTA stojí 14USD pro každého.

Mam strach z imigracni,kdyz jsem byla 3krat zamitnuta,abych prosla.Leky povezu jenom pro svoji potrebu.Na teto strance byo,ze kdo neprosel na ambasade,nedostane ani ESTU ja ji dostala,ale za 700,-misto 300,- to bych neresila,ale mam strach z te iigracni,aby se na me nejak nezamerili!

@jana:

A z čeho máte strach? Píšete ke článku o lécích, vezete nějaké?

Mam prosim dotaz vectvrtek odletam do Chicaga,na ambasadejsem byla 3krat zamitnuta ted jsem dostala vizum pres ESTU.Je mi 60 let,za vizum jsem zapatila skoro 700,-.Nyni jsem se dostala na vase stranky a dostala jsem nepredstavitelny strach .Poradite me jeste prosim?Dekuji

Marie,
pokud budete mít s sebou dvoje oplatky, tak se nic neděje, ale 15 je trochu moc. Zákaz na potraviny samozřejmě platí a menší množství (osobní potřeba na cestu) někdy tolerují. Ale určitě ne pečivo, řízky a tak. Léky je lepší nechat v kufru, v originálním balení. Do letadla si vzít nutnou dávku na cestu a něco málo navíc, pro případ, že se kufry zatoulají.

No, nám bylo řečeno, ež jakékoli potraviny do USA se dovážet nesmí. A když si nás vzali bokem na tom emigračním , léky je vůbec nezajímaly – a to jsem jich vezla hodně, a zajímali se opravdu jen o to jídlo, zkoumali každou krabičku, zda tam nemám nějaké příkrmy pro dceru…tak nevím, to je má zkušenost..
potravinoé doplnky na sto procent si vézt můžete. jen si je uchovejte v originálním balení a pokud mají přibal. léták, vemte ho s sebou. můj otec létá na floridu cca 4x ročně, vždy má spoustu léků i potravinových doplnků, a nikdy nebyl problém. my letěli s ním jednou – a zlušenost jsem popsala výše. zajímalo je jen to jídlo zda nevezeme. taštičku s léky ani neotevřeli.

Magdo,
díky za odpověď. Je ale s podivem, že oplatky i čokoládu jsem už posílala v balíčku a všechno v pořádku prošlo. Pravdou asi je, že to nešlo přes emigrační, ale jen přes celníky (aspoň se domnívám). Získala jsem informaci o tom, že čoko a oplatky bych mohla vézt, potravinové doplňky (mám je ve formě tablet) ne. Tak jsem z toho zmatená.
Až se vrátím, tak přispěji do diskuse, aby i druzí věděli co a jak.
díky

Marie, do USA nesmíte vyvážet žádné potraviny, bohužel lázenské oplatky a čokolády budete muset nechat doma. Nám prohrabávali na emigračním tašku a pořád se ptali zda nevezeme nějaké jídlo pro malou dceru ( letěla s náma čtyřletá dcerka ) . Takže kdyby jsme měli s sebou nějaké jídlo, určitě by jsme měli problémy. s potravinovými doplnky nebyl problém, měla jsem je v taštičce s léky v kufru

Ještě jeden dotaz: nosím ocelové šperky s magnety o síle 1200 – 2200 gausů. Také používám magnetickou tyčinku na vodu a magnet.srdíčko na zmírnění bolestí. Mohu si je vzít do letadla, případně je dát do kufru? Např. v pokynech ČSA je psáno, že se nesmí vozit magnety.
díky

Příští týden letím do USA na 2 měsíce. Nejsem nejmladší, tak budu s sebou mít dost léků. Od jednoho lékaře potvrzení mám, k praktické lékařce si jdu pro další příští týden.
Nevím, jak mám mít léky zabalené. Mám je v origin.krabičkách a ty jsem dala do taštičky od cestovní lékárničky. Zabere to dost místa. Mám je dát do kufru a nebo do palubního zavazadla a s sebou si vzít jen denní dávku? Také si chci vzít potravinové doplňky, na které jsem zvyklá. Co, jak a kam s nimi? Jinak nemíním nic pašovat. Povezu ale asi 15 krabic lázeňských oplatků a dále čokolády. Je to nějak omezené?
Jsem ze všeho dost nervozní.
díky za odpověď

Ahoj Evo, s tímhle bohužel nemám osobní zkušenosti. Nebude lepší si vzít buď zásobu čoček s sebou, popř. je koupit v USA? Třeba budou i levnější.

Ahoj, vyrážím minimálně na rok do USA a jen bych se ráda ujistila, že není problém nechat si balíkem z ČR poslat čočky. Dozvěděla jsem se, že ve Státech není možné bez lékařského předpisu čočky koupit. Moc děkuji.

Zdravím Ludmilo, s touhle otázkou bude lepší se obrátit např. na centrum cestovní medicíny. Tam dostanete zaručenou odpověď od odborníků.

L

Potřebuji užívat lék na spaní Zolpinox, je možné jej do USDA vézt?

Cestuji do USA pres cestovnou kancelar na dva tydny. Cci se zeptat jestli nebude problem u imigracneho pracovnika jestli uzivam antidepresiva Serlift. Muzu leky pro vlastni potrebu dovest do USA i kdyz jsou to antidepresiva.

Dobrý den,
je možné do USA přibalit do lékárničky Encefuryl na průjem a jakákoliv antibiotika?
Děkuji Eva

Ahoj,
nejjednodušší by bylo konzultovat celou věc s lékařem a koupit lék přímo v USA. Popř. najít vhodnou alternativu léku.

Můžete mi, prosím, poradit, jak léky rychle dostat do New Yorku? Případně, co tady člověk musí udělat, aby například služba EPS neměla problém. Děkuji za pomoc.

Manželka je na tříměsíčním pobytu v USA a deset dní před koncem pobytu zjistila, že jí nevyšel lék Cipralex. Kurýrní služba EPS tvrdí, že poslání jednoho platíčka léků není možné kvůli celním předpisům.

Zdravím Estel,
záleží, jestli nejsou některé z látek na seznamu zakázaných dovážených léků. Doporučuji se zeptat lékaře, zdali prášky neobsahují nějaké hlídané látky. Pokud ne, nemělo by být poslání poštou problém.

Dobrý den.
Jsem v USA a potřebovala bych z ČR poslat anikoncepci poštou(prášky).
Bude to nějaký problém?
Nebo stačí když se léky v originálním balení dají do budlinkové obálky ?
Děkuji za Vaší odpověď.

Ahoj,
v tomto případě bych si raději vzal obě originální krabičky, ať se v tom případně moc nešťourají. Potvrzení bych ukázal až v případě, když by se na to ptali.

Nicméně nepředpokládám, že by ti prohrabávali tašku. To snad jen v případě, když bys na celním formuláři zatrhla, že převážíš něco, co nesmíš. Například šišku salámu. :-)

Zdravím, letím na měsíc do USA. Mám od lékaře předepsaný lék, který zčásti obsahuje i kodein, ketrý je prý v usa zakázaný. Dr. mi tedy vystavil potvrzení o užívání léku s mým jménem a datem narození,. Stačí to takto , nebo mi i přesto mohou lék vyhodit ? Mívám hrozné migrény a toto mi jediné zabírá, bez těchto léků bych tam byla na tom dost špatně. Je tam i uvedeno množství – 40 tablet, při čemž mám 2 balení jedno balení 30 tabl . a druhé balení 10 tablet – ajk mám postupovat – mám si 10-tabletové balení dát do příručního a zbytek do kufru ? nebo můžu všechny prášky umístit do krabičky od 30-tabletového balení at mi nezabírají místo dvě krabičky (b bylo by tam pak o plato víc) as nechat v příručním ? mám potvrzení ukazovat automaticky nebo jen pokud mi budou prohrabávat tašku a ptát se zda to potvrzení mám ?