Zastavíte-li se občerstvit v běžné americké benzínce, překvapí vás nejspíše dvě věci. Široký výběr čerstvé kávy a stojany s pytlíky různorodého sušeného masa. Zatímco v Americe je jerky oblíbenou a známou pochoutkou, v Česku si svou cestičku teprve šlape.
Sušené maso jerky znali už indiáni
Jerky se může jevit jako novinka, nicméně sušené maso znali původní obyvatelé Ameriky před mnoha a mnoha léty. Teorie jsou přinejmenším dvě. Podle jedné si bizoní maso sušili již před pár tisíci lety. Dle druhé teorie s jerky přišli Kečuánové počátkem 16. století.
Sušené maso je zejména díky nízkému obsahu tuků a vysokému množství proteinů zdravý pokrm, oblíbili si ho sportovci a kulturisté. Skvělá je trvanlivost jerky, nemusí se skladovat v lednici a bez problémů vydrží pár měsíců ve spíži nebo nošení v batohu. Na cesty se hodí náramně, má vysoký obsah energie, neboť hmotnost sušeného masa se přibližně rovná trojnásobku masa čerstvého.
Nejsme v teleshoppingu, takže počítejte s tím, že sušené maso jerky má pár nevýhod. Hlavním negativem u většiny výrobků bývá vyšší obsah cholesterolu a soli.
Kde koupit sušené maso jerky?
Jerky se prodává v pytlíčcích po 24, 50 nebo 100 gramech, na výběr je několik druhů masa a příchutí – uzené, kořeněné, teriyaki atd. Sušené maso jerky se vyrábí z hovězího, vepřového, bizoního nebo krůtího. Firma Corex navíc vyrábí a prodává raritu – Jihočeské jerky z kapra.
V Americe se jerky prodává v supermarketech, večerkách nebo benzínkách, výběr bývá široký. Nejznámější značka je Jack Link’s Beef Jerky, zhruba 100gramový pytlík koupíte v obchodě typu Wal-Mart za 4 – 5 dolarů.
U nás je to tradičně složitější, na sušené maso narazíte ve fitness centrech, dobrých obchodech nebo na internetu. Kromě Jihočeského jerky je populární rovněž značka Indiana s apačem na obalu.
Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností