Spropitné v USA: Jak vysoké dýško dát v restauraci, hotelu nebo v taxi?

Spropitné neboli dýško je v Americe zcela běžná záležitost. U číšníků, barmanů a dalších procesí se s ním přímo počítá při stanovování mzdy. Ta bývá minimální a dotyčný si musí vydělat přes spropitné. Jak vysoké by mělo být dýško v USA?

Spropitné v USA: Jak vysoké dýško dát v restauraci, hotelu nebo v taxi? | © Petr Novák

Výše spropitného v USA je 15-20 %

Doporučená výše spropitného v USA je 15-20 % z částky na účtence bez započtené daně. To platí zejména v barech a klubech, zaokrouhlením na nejbližší dolar nahoru dobrý dojem neuděláte.

V některých podnicích se spropitné automaticky připočítává k útratě. Na účtence hledejte položku service charge, gratuity nebo tip. Jestliže s předtištěným dýškem nejste spokojeni, upozorněte obsluhu. Položka není povinná.

Ve fast-foodech se spropitné neočekává, nicméně trendem poslední doby jsou sklenice s nápisem tips umístěné u pokladny. Slouží pro tuzér z vrácených drobných. Setkat se s nimi můžete také v pekárnách, cukrárnách nebo bistrech.

Kolik se v USA dává dýško v restauraci, baru nebo v hotelu

Uvedené spropitné je orientační. Pokud jste byli spokojení, můžete dát více.

  • Spropitné v restauraci
    Servírky a barmani obvykle dostávají 17-20 % z částky na účtu bez daně. Spropitné vyšší než 20 % značí velkou spokojenost. Nespokojení hosté dávají alespoň 15 %, přičemž obvykle slušně vysvětlí, s čím nebyli spokojeni.
  • Spropitné ve fast-foodu
    Žádné se nečeká, zbylé drobné můžete vhodit do sklenice s nápisem tips.
  • Spropitné v kavárně
    V kavárnách typu Starbucks není dýško až tak běžné, obvykle se dávají jen drobné. Štědří zákazníci dávají kolem dolaru.
  • Spropitné v baru
    Průměrné spropitné za pivo je 1 $, dvěma dolary uděláte dojem. U koktejlů se dávají navíc 2 dolary, přičemž čím déle barman drink připravuje, tím vyšší dýško se čeká. Při placení formou účtu platí stejná pravidla jako u restaurace.
  • Spropitné v hotelu
    Portýr si průměrně přijde na 2 $ za kufr, nejméně se dává 5 $. V levnějších hotelech je běžný 1 $ za kufr, v dražších 5 $. Uklízečce se dává 1-3 $ za den, za přinesení jídla na pokoj 1-2 $. Za concierge služby se platí 5-10 $ dle úsilí.
  • Spropitné taxikáři
    Zákazníci průměrně dávají 10-20 %. Vyšší dýško je zvykem u cest do míst, kde si taxikář hůře najde dalšího zákazníka. Šetřílci mohou jízdné zaokrouhlit na celý dolar nahoru.
  • Spropitné obsluze parkoviště
    Zvykem je platit 2 dolary při vyzvednutí auta. Dolar dávají šetřílci, 5 a více dolarů se považuje za štědrost.
  • Spropitné v kadeřnictví
    Obvykle se platí 20 % navrch. Méně než 15 % dávají škudlilové, více než 25 % značí spokojenost se službou.
  • Spropitné v obchodě
    Za naplnění tašky nákupem se očekává odměna 1-3 dolary.
26. července 2016 Petr Novák ,

Diskuze k článku (18 komentářů)

miki (10)
21.3.2010
18:57

Ano, přesně kvůli tomu jsme se stravovali rychle :) Ve fast foodech (a v restauracích typu all-you-can-eat) se totiž spropitné nedává. Těch 15 – 20 % je docela krutých, když vezmeme, že jídlo stojí tak 12 – 15 dolarů.

Nicméně když jsem byl v hotelu na Floridě, kufry jsem si donesl sám a snídaně byla švédskými stoly – takže dýško (anglicky „tip“) suma sumárum – nula :)

Odpovědět
Kathy Kuttler (1)
26.10.2015
18:44

@miki:

(Naplní-li vám v obchodě obsluha tašku nákupem, očekává se odměna ve výši 1 – 3 dolary)

Ziji v USA jiz 30let, ale s timto jsem se ještě nikdy nesetkala!!! Kathy

Odpovědět
Mesi (755)
26.10.2015
20:09

@Kathy Kuttler: tohle je pro mne take novinka a ten chlapek, co tu tasku plni by asi docela koukal

Odpovědět

Ja ziju v Kanade a u Nas v Restauraci si vydelavaji servirky 300 – 800$za den na tipech.
Co mi prijde ale nefer ze kuchari odchazi domu kazdy den se skoro holim zadkem..

Odpovědět
Mesi (755)
27.10.2015
3:50

@Elis: Nevim, jak v Kanade, ale tady se servirky deli s busser a kuchyni.

Odpovědět

Já v USA (Miami, Philadelphia, Washington, New York) uplatnil nejčastěji pravidlo nejnižší papírové bankovky (1USD) a v restauraci max 5 USD… ale většina místních spíš nedává nic (např. za free shuttle z hotelu do města jsem dával spropitné (3 dolarovky) jako jediný.

Odpovědět
pavel (20)
24.12.2016
8:27

@Mesi: V Mexiku jsem se s tím setkal ve Walmarktu,ale nebyl to 1-3 usd ale jejich drobný většinou do 10 kč našich.

Odpovědět
Jakub (19)
9.8.2017
11:36

Zdravím. So sprepitným sa ráta v lacných aj v drahých hoteloch? Ja idem do 2* na Manhattan. A to tej pani upratovačke mám nechať na konci pobytu či každý deň po troche? Vďaka :)

Odpovědět
Franta (3729)
9.8.2017
12:01

@Jakub:
Asi bych jí tam nechával denně 1 dolar, aby mi tam nepouštěla štěnice už od začátku. :-) Nakonec, před odjezdem, můžeš něco přisypat, kdy to uznáš za vhodné.

Odpovědět
Petr Novák (2520)
9.8.2017
13:05

@Jakub: Ano, v laciných i v drahých. Nech ji na posteli třeba ten dolar denně. :-)

Odpovědět
Mesi (755)
9.8.2017
23:44

@Jakub: Asi takhle: nemas zadnou povinnost komukoli davat jakekoliv spropitne. Obzvlaste ne za to, co je jeho naplni prace. Postupne se to rozmacha vsude mozne treba i v cukrarne maji sklenicku „tip“. V restauracich je tu obvykle 15 %, nekde ti uz na uctence napovi, kolit to je, abys to nemusel pocitat. Mivaji tam tri castky (15, 18, 20 ale i vic, treba i 25 %). Nekde to pocitaji z castky vcetne dane, coz by nemeli. Ja se ridim tim, jak jsem byl spokojeny s jidlem, obsluhou a vsim okolo. A dovetek: host preci neni odpovedny za to, ze zamestnavatel da obsluze minimalni mzdu, protoze pocita, ze si vydela na spropitnem.

Odpovědět
Vašek (155)
23.1.2018
9:44

Nějak ten princip nechápu. Dávat 15% i když jsem nespokojen? Co je to za zvrácenost? Proč dávat spropitné někomu, s jehož prací nejsem spokojen?

Odpovědět
Mesi (755)
24.1.2018
4:01

@Vašek: Nemusis dat vubec nic.

Odpovědět
DavidS (1)
2.2.2019
22:23

Mna teda dost prekvapilo ako funguje dýško ked sa nechava kartou. Najprv použijú kartu, neviem či rovno strhnú čiastku bez dýška alebo len „prekopírujú“ údaje z karty, následne vám dajú účtenku kde máte napísať koľko chcete nechať tip. No kartu už druhý krát na to dýško nepoužijú. Ale naozaj sa strhne z účtu čiastka s dýškom. Zvláštne, nerozumiem tomu, viete niekto ako toto funguje?

Odpovědět
Franta (3729)
2.2.2019
22:49

@DavidS:
Pravděpodobně si nejprve udělají předautorizaci a až potom strhnout platbu.

Odpovědět
Mesi (755)
3.2.2019
20:26

@DavidS: Cisnik kartu autorizuje a az nasledne, na zaklade podepsane uctenky, zada jiny zamestnanec restaurace konecnou castku do systemu. V pripade, ze castka neodpovita tomu, co zakaznik podepsal, staci zavolat do sve banky a ta uz se o vse behem nekolika desitek minut postara.

Odpovědět
Aleš (1)
27.6.2019
10:02

Taky je to pro mě záhada! Dnes jsem platil v restauraci debetní kartou, slečna si ji vzala a přinesla účtenku na podpis a dopsani tipů. Dopsal jsem tip a čekal, že mi ji opět vezme, ale nic. Kouknu do internetového bankovnictví a tam je stržená pouze částka bez dýška?! Nechápu to!!!

Odpovědět
Honza (15)
30.6.2019
20:28

Ahoj,
stalo se mi něco podobného. Ta částka spropitného se mi pak odečetla asi po dvou dnech zvlášť. Říkal jsem si, že to pak asi nějak hromadně zadávají ručně, tudíž je to zvlášť a déle…

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.