Zatímco Češi usedají při štědrovečerní hostině ke kaprovi či k řízkům se salátem, Američané si pochutnávají na krocanovi či krůtě. Tato drůbež je v zámoří vůbec oblíbená – svoje největší chvíle slávy zažívá tradičně v listopadu na Den díkůvzdání. Chcete-li si takovou krůtu zkusit připravit vy doma, máme tu pro vás jeden parádní recept přímo z Ameriky. Pečené krůtě dělají společnost bylinky a citrónová šťáva!
Ingredience na krocana
Než strčíte krůtu do trouby, obstarejte si tyto suroviny:
- krůta či krocan (recept je rozpočítán zhruba na pětikilogramový kousek, pokud máte nějakého prcka, ingredience dejte v poměrném množství)
- asi čtvrt hrnečku olivového oleje
- 2 velké citróny
- 3 lžíce nasekaného česneku
- 3 lžíce čerstvě nasekané majoránky
- 3 lžíce čerstvě nasekaného tymiánu
- 3 lžíce čerstvě nasekaného rozmarýnu
- 3 lžíce čerstvě nasekané bazalky
- špetka mletého černého pepře na dochucení
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na zhruba 180 °C.
- V menší misce spolu smíchejte majoránku, tymián, rozmarýn, bazalku, česnek a černý pepř.
- Opatrně nařízněte a nadzvihněte kůži z krocana či krůty tak, abyste čisté maso mohli potřít olivovým olejem. Poté ho rovnoměrně postříkejte šťávou z citrónu a potřete zhruba dvěma třetinami bylinkové marinády. Poté vraťte kůži zpátky na své místo a krocana pokropte zbytkem citrónové šťávy a pomažte ho zbývající marinádou.
- A šup s ním do trouby! V hluboké misce a předehřáté troubě ho pečte zhruba dvě až dvě a půl hodiny. Poznávací znamení, že je hotovo: maso u kostí již není růžové.
- Po vyjmutí z trouby nechte krocana či krůtu ještě 15 minut odpočívat. Pak ho můžete naporcovat.
- Doba přípravy: asi 30 minut
- Doba pečení: zhruba 2 hodiny
Diskuze k článku (5 komentářů)
22.12.2011 v 20:49
vypadá to lákavě, ale není těch ingrediencí málo? jen tak okořenit? já myslela že se dává aji něco dovnitř? :)
23.12.2011 v 17:33
Taky to jde, záleží na konkrétní variantě receptů. Je jich bezpočet. :-)
26.1.2013 v 20:31
Tady je BBQ s alíkem (aligátorem): https://www.youtube.com/watch?v=uZhnpAhYmb0
3.1.2014 v 16:32
Bylinková košilka naší krůtě moc slušela, zejména když jsme ji také slušně osolili,což autor neuvedl.
Pět hvězdiček!
22.12.2014 v 16:09
ahoj zajimalo by me,jak ji ztahnu z kuze bez postizeni a pak vratim zpet? Zni to desne