Americká kuchyně není jen o housce s kusem mletého masa. Jeho zdravější a lehčí variantou je třeba salát Caesar známý v několika variantách a pocházející z Kalifornie. Pravda, jeho tvůrce byl italský imigrant.
Jak a kde vznikl salát Caesar?
Konkrétně Caesar Cardini (odtud název), jenž žil v San Diegu a vlastnil restauraci v Tijuaně. To proto, aby se vyhnul tehdejším omezením souvisejícím s prohibicí. Na Den nezávislosti v roce 1924 rychle vyprodal svá jídla na jídelním lístku a musel improvizovat.
Smíchal, co mu v kuchyni zbylo a aby vypadal pokrm u návštěvníků restaurace důvěryhodněji, přidal k nové položce menu titulek Recept od šéfkuchaře. A tak vznikl Caesar Salad, asi nejznámější salátové jídlo dneška.
Ingredience na salát Caesar
- kuřecí prsa
- římský salát
- toastový chléb
- česnek
- sůl
- pepř
- parmazán
- 2 ks vaječných žloutků
- 2 lžičky dijonské hořčice
- citrónová šťáva
- 1 lžička worcesterové omáčky
- 150 ml olivového oleje
Návod na sestavení salátu Caesar
Příprava salátu trvá zhruba půl hodinky, ingredience nedoporučuji zaměňovat á la jeden pán z televize. Caesar s eidemem a hlávkovým salátem není Caesar! :)
- Hlávku římského salátu natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky. Ty vsypte do větší mísy.
- Kuřecí maso pokrájejte na kostičky, osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji. Pokud neradi krájíte kuřecí maso na kostičky, nechte ho vcelku a nakrájejte na nudličky až po restování.
- Na další pánvičce dozlatova orestujte toastový chléb nakrájený na kostičky. Pro dochucení přidejte dva až tři celé stroužky česneku. Nevěřili byste, jak krásně krutóny ochutí.
- Omyjte si ruce, bude se míchat. Do mísy s již natrhaným salátem přidejte vaječné žloutky, dijonskou hořčici, šťávu z citrónu, worcestrovou omáčku, olivový olej a na konec kuřecí maso. Vše důkladně promíchejte.
- Až nakonec přidejte krutóny (jinak se rozmočí a nebudou dobré) a salát posypte parmezánem.
Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností