Recept na jahodový cheesecake (tvarohový koláč)

Cheesecake je jeden z klasických amerických dezertů, který mate svým názvem. Je to cheesecake, takže se na první pohled může zdát, že se jedná o slaný sýrový koláč s eidamem a šunkou. Jenže cheese značí také tvaroh. Cheesecake je zkrátka sýrovo-tvarohový koláč. Ingredience berte pouze jako orientační, počítá se přibližně s osmi porcemi.

Cheesecake (tvarohový koláč) | © Kirti Poddar

Ingredience na cheesecake

  • 70 g sušenek BeBe
  • 35 g cukru
  • 50 g másla
  • 400 g slazených jahod
  • 5 g kukuřičného škrobu
  • 450 g tvarohu
  • 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 40 ml citrónové šťávy
  • 2 vajíčka
  • 10 ml vody

Postup práce

  1. V misce spolu smíchejte nadrcené BeBe sušenky, cukr a rozpuštěné máslo. Celou směs pak přelijte do kulaté dortové formy s oddělitelnými boky a nechte asi 30 minut chladit.
  2. Mezitím si v mixéru promixujte směs jahod a kukuřičného škrobu. Mixujte opravdu důkladně – nejlépe až do okamžiku, než z jahod vznikne hebký koktejl. Ten poté přelijte do mělkého hrnce a za stálého míchání vařte asi 2 minuty.
  3. Poté bokem odlijte a následně zchlaďte asi třetinu hrnečku jahodového koktejlu. Zbývající jahodovou směs zchlaďte.
  4. V další míse poté míchejte tvaroh, a to až do doby, než bude jemně nadýchaný. Následně do tvarohu za stálého míchání přilévejte kondenzované mléko a nakonec i citrónovou šťávu. Vše důkladně míchejte a poté zlehka přimíchejte vajíčka.
  5. Následně přelijte asi polovinu tvarohové směsi na základ cheesecaku (z bodu 1). Poté čajovou lžičkou postupně pocákejte tvarohovou směs asi polovinou větší části jahodového koktejlu (bod 3).
  6. Navrch opatrně přeneste zbytek tvarohové směsi a následně i zbylý jahodový koktejl. Pro lepší efekt můžete následně jahodový koktejl nožem upravit do nějakého hezkého tvaru.
  7. Celý cheesecake pak pečte zhruba 45 až 50 minut při teplotě okolo 150° C. Před podáváním se doporučuje nechat cheesecake ještě přes noc odležet v lednici, kde se má i skladovat.
  8. Pokud chcete mít cheesecake naprosto dokonalý, doporučuje se podávat s naředěnou jahodovou šťávou (to je ta odlitá třetina z bodu 3).
  • Doba přípravy: cca 1 hodina 45 minut
17. září 2014 Petr Novák

Diskuze k článku (1 komentář)

komeljdouci (1)
21.1.2012
19:19

Trosku takovy Babica recept

Cheescake neni urcite tvarohovy kolac. Do praveho cheescake se dava smetanovy syr. V cz treba philadelphia.

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.