Perníčky a zejména pak panáčkové z perníčků (jako třeba Gingy ze Shreka) patří mezi tradiční sladkosti, které o Vánocích chybějí jen v málokteré americké rodině. Historie perníku jako takového sahá až do 15. století, od století dalšího se začaly objevovat perníčky ve tvaru panáčků. Chcete-li si udělat takové americké Vánoce, je tu pro vás recept, jak takové Gingerbread Men splácat.
Ingredience na perníčky
- 800 gramů hladké mouky
- 300 gramů tuku
- 300 gramů cukru krupice
- 300 gramů domácího medu
- 4 vejce
- 1 decilitr mléka
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kakaa
- 1 lžička čerstvě namleté skořice
- 8 ks rozdrceného hřebíčku
- špička lžičky mletého badyánu a anýzu
Máte-li v plánu perníčky i zdobit, budete nadále potřebovat:
- 200 gramů několikrát přesátého cukru moučka
- 1 čerstvý bílek z vajíčka
- 1 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citrónu
- případně potravinářské barvivo
Pracovní postup
Začátek je vcelku easy. V míse smícháte a důkladně promísíte cukr s máslem, medem a vaječnými žloutky. Pak přilijte mléko a do směsi nakonec vsypte i skořici, badyán, anýz, hřebíček a kakao. A zase pořádně prohněte.
Druhý level je o něco těžší. Do těsta přidejte nejprve mouku a pak i sníh z našlehaných bílků, důkladně ho prohněte a nechte odpočívat v lednici. Nejlépe přes noc, zatím si můžete přečíst, jak se slaví Vánoce v USA.
Další den ráno, anebo po půl dni, těsto vyválejte tak, aby bylo silné asi půl centimetru. Z těsta vykrajovátky tvořte panáčky nebo jiné tvary dle vlastního uvážení. Pokud perníčky nebudete chtít dále zdobit, potřete je našlehaným vajíčkem a šoupněte do trouby. Pečte při 180 °C po dobu zhruba 10 až 12 minut.
Na perníčcích se můžete kreativně vyřádit, ozdobíte-li je cukrovou polevou. Stačí smíchat přesátý cukr s bílkem, citrónovou šťávou a potravinářským barvivem (aby nebyli kluci perníkoví jen hnědo-bílí). Zdobičku na perníčky si vyrobíte snadno – stačí vzít pevný igelitový sáček a ustřihnout mu roh!
Diskuze k článku (1 komentář)
17.11.2020 v 19:30
Dobrý den, co když mám těsto řídké?