Recept: Pečená krůta s čerstvými bylinkami a citrónovou šťávou

Zatímco Češi usedají při štědrovečerní hostině ke kaprovi či k řízkům se salátem, Američané si pochutnávají na krocanovi či krůtě. Tato drůbež je v zámoří vůbec oblíbená – svoje největší chvíle slávy zažívá tradičně v listopadu na Den díkůvzdání. Chcete-li si takovou krůtu zkusit připravit vy doma, máme tu pro vás jeden parádní recept přímo z Ameriky. Pečené krůtě dělají společnost bylinky a citrónová šťáva!

Pečená krůta | copy; Chris Fleming

Ingredience na krocana

Než strčíte krůtu do trouby, obstarejte si tyto suroviny:

  • krůta či krocan (recept je rozpočítán zhruba na pětikilogramový kousek, pokud máte nějakého prcka, ingredience dejte v poměrném množství)
  • asi čtvrt hrnečku olivového oleje
  • 2 velké citróny
  • 3 lžíce nasekaného česneku
  • 3 lžíce čerstvě nasekané majoránky
  • 3 lžíce čerstvě nasekaného tymiánu
  • 3 lžíce čerstvě nasekaného rozmarýnu
  • 3 lžíce čerstvě nasekané bazalky
  • špetka mletého černého pepře na dochucení

Postup přípravy

  1. Předehřejte si troubu na zhruba 180 °C.
  2. V menší misce spolu smíchejte majoránku, tymián, rozmarýn, bazalku, česnek a černý pepř.
  3. Opatrně nařízněte a nadzvihněte kůži z krocana či krůty tak, abyste čisté maso mohli potřít olivovým olejem. Poté ho rovnoměrně postříkejte šťávou z citrónu a potřete zhruba dvěma třetinami bylinkové marinády. Poté vraťte kůži zpátky na své místo a krocana pokropte zbytkem citrónové šťávy a pomažte ho zbývající marinádou.
  4. A šup s ním do trouby! V hluboké misce a předehřáté troubě ho pečte zhruba dvě až dvě a půl hodiny. Poznávací znamení, že je hotovo: maso u kostí již není růžové.
  5. Po vyjmutí z trouby nechte krocana či krůtu ještě 15 minut odpočívat. Pak ho můžete naporcovat.
  • Doba přípravy: asi 30 minut
  • Doba pečení: zhruba 2 hodiny
  1. Recept: Pečená krůta s čerstvými bylinkami a cit…
  2. Recept na americké vánoční perníčky
  3. Recept na vánočního krocana s medem a bylinkami

Diskuze k článku (5 komentářů)

Lenča (2)
22.12.2011
20:49

vypadá to lákavě, ale není těch ingrediencí málo? jen tak okořenit? já myslela že se dává aji něco dovnitř? :)

Odpovědět
Petr (1654)
23.12.2011
17:33

Taky to jde, záleží na konkrétní variantě receptů. Je jich bezpočet. :-)

Odpovědět
Jiří Varga (15)
26.1.2013
20:31

Tady je BBQ s alíkem (aligátorem): http://www.youtube.com/watch?v=uZhnpAhYmb0

Odpovědět
děda novotný (1)
3.1.2014
16:32

Bylinková košilka naší krůtě moc slušela, zejména když jsme ji také slušně osolili,což autor neuvedl.
Pět hvězdiček!

Odpovědět

ahoj zajimalo by me,jak ji ztahnu z kuze bez postizeni a pak vratim zpet? Zni to desne

Odpovědět

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.