Recept na salát Caesar, který nepochází z Itálie, ale z Ameriky!

Americká kuchyně není jen o housce s kusem mletého masa. Jeho zdravější a lehčí variantou je třeba salát Caesar známý v několika variantách a pocházející z Kalifornie. Pravda, jeho tvůrce byl italský imigrant.

Recept na salát Caesar | © Jing a Ling

Jak a kde vznikl salát Caesar?

Konkrétně Caesar Cardini (odtud název), jenž žil v San Diegu a vlastnil restauraci v Tijuaně. To proto, aby se vyhnul tehdejším omezením souvisejícím s prohibicí. Na Den nezávislosti v roce 1924 rychle vyprodal svá jídla na jídelním lístku a musel improvizovat.

Smíchal, co mu v kuchyni zbylo a aby vypadal pokrm u návštěvníků restaurace důvěryhodněji, přidal k nové položce menu titulek Recept od šéfkuchaře. A tak vznikl Caesar Salad, asi nejznámější salátové jídlo dneška.

Ingredience na salát Caesar

  • kuřecí prsa
  • římský salát
  • toastový chléb
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • parmazán
  • 2 ks vaječných žloutků
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • citrónová šťáva
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 150 ml olivového oleje

Návod na sestavení salátu Caesar

Příprava salátu trvá zhruba půl hodinky, ingredience nedoporučuji zaměňovat á la jeden pán z televize. Caesar s eidemem a hlávkovým salátem není Caesar! :)

  1. Hlávku římského salátu natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky. Ty vsypte do větší mísy.
  2. Kuřecí maso pokrájejte na kostičky, osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji. Pokud neradi krájíte kuřecí maso na kostičky, nechte ho vcelku a nakrájejte na nudličky až po restování.
  3. Na další pánvičce dozlatova orestujte toastový chléb nakrájený na kostičky. Pro dochucení přidejte dva až tři celé stroužky česneku. Nevěřili byste, jak krásně krutóny ochutí.
  4. Omyjte si ruce, bude se míchat. Do mísy s již natrhaným salátem přidejte vaječné žloutky, dijonskou hořčici, šťávu z citrónu, worcestrovou omáčku, olivový olej a na konec kuřecí maso. Vše důkladně promíchejte.
  5. Až nakonec přidejte krutóny (jinak se rozmočí a nebudou dobré) a salát posypte parmezánem.
17. září 2014 Petr Novák

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.