Recept na americké vánoční perníčky

Perníčky a zejména pak panáčkové z perníčků (jako třeba Gingy ze Shreka) patří mezi tradiční sladkosti, které o Vánocích chybějí jen v málokteré americké rodině. Historie perníku jako takového sahá až do 15. století, od století dalšího se začaly objevovat perníčky ve tvaru panáčků. Chcete-li si udělat takové americké Vánoce, je tu pro vás recept, jak takové Gingerbread Men splácat.

Vánoční perníčky | © dichohecho

Ingredience na perníčky

  • 800 gramů hladké mouky
  • 300 gramů tuku
  • 300 gramů cukru krupice
  • 300 gramů domácího medu
  • 4 vejce
  • 1 decilitr mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžička čerstvě namleté skořice
  • 8 ks rozdrceného hřebíčku
  • špička lžičky mletého badyánu a anýzu

Máte-li v plánu perníčky i zdobit, budete nadále potřebovat:

  • 200 gramů několikrát přesátého cukru moučka
  • 1 čerstvý bílek z vajíčka
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citrónu
  • případně potravinářské barvivo

Pracovní postup

Začátek je vcelku easy. V míse smícháte a důkladně promísíte cukr s máslem, medem a vaječnými žloutky. Pak přilijte mléko a do směsi nakonec vsypte i skořici, badyán, anýz, hřebíček a kakao. A zase pořádně prohněte.

Druhý level je o něco těžší. Do těsta přidejte nejprve mouku a pak i sníh z našlehaných bílků, důkladně ho prohněte a nechte odpočívat v lednici. Nejlépe přes noc, zatím si můžete přečíst, jak se slaví Vánoce v USA.

Další den ráno, anebo po půl dni, těsto vyválejte tak, aby bylo silné asi půl centimetru. Z těsta vykrajovátky tvořte panáčky nebo jiné tvary dle vlastního uvážení. Pokud perníčky nebudete chtít dále zdobit, potřete je našlehaným vajíčkem a šoupněte do trouby. Pečte při 180 °C po dobu zhruba 10 až 12 minut.

Na perníčcích se můžete kreativně vyřádit, ozdobíte-li je cukrovou polevou. Stačí smíchat přesátý cukr s bílkem, citrónovou šťávou a potravinářským barvivem (aby nebyli kluci perníkoví jen hnědo-bílí). Zdobičku na perníčky si vyrobíte snadno – stačí vzít pevný igelitový sáček a ustřihnout mu roh!

Přispějte svým dotazem nebo osobní zkušeností

Než se na něco zeptáš, přečti si prosím článek a předchozí komentáře. Všechny nové příspěvky osobně kontroluji, reklamu, spam a sprosťárny hned mažu.